Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Een dagje Zutphen

van
DSB
naar
ZTP
17265
stappen gelopen
172
foto's gemaakt

Na een dag in Doesburg ging ik laatst immer gerade aus naar Zutphen! Een stad die nog op mijn lijstje stond: hier moest ik nog eens heen. Vandaag is het zover! Ik laat je alle plekjes zien waar ik ben geweest en met mijn interactieve kaart kan je zelf alle plekjes bezoeken.

Leestijd
Zutphen

In deze kaart vind je alle plekken die ik in deze reisgids bespreek. Klik hier als je hem niet goed kan zien.

Wat een plaatje! Onder de Drogenapstoren door kom ik Zutphen binnenlopen.

Koffie bij Van Rossum's

Arretjescake!

Mijn dag in Zutphen start bij Van Rossum’s Koffie. Een echt gezellig koffiezaakje waar de koffie echt fantastisch is en waar het lastig kiezen is uit de huisgemaakte taartjes. Als ik arretjescake zie, kan ik niet anders dan die bestellen. En die is lékker. Lekker bros en zacht, hmm. Fijn ook: een koffietentje die nog niet door de hipsters met laptops is overgenomen. Hier zitten alle leeftijden gezellig door elkaar, met elkaar te praten.

Boeken shoppen bij Van Someren & Ten Bosch

Ik steek over, want er is een boekhandel aan de overkant van de straat. Boekhandels zijn als magneten voor mij. Van Someren & Ten Bosch is echt een boekhandel zoals ‘ie hoort: geen poespas, maar gewoon heel veel boeken. Ik loop uiteraard niet met lege handen de deur uit.

Handgemaakt servies kopen bij Kunst & Kunde

In de knusse Frankensteeg loop ik tegen Kunst & Kunde aan. Een winkel waar je handgemaakt keramiek kan kopen en waar je ook workshops kan volgen! Hier word ik helemaal blij van. Ik koop een handgemaakt koffiekopje. Mijn koffiekopjesverzamelin begint bonte vormen aan te nemen en aan elk kopje heb ik een herinnering. Dit is dus mijn Zutphen-kopje.

Binnenkijken in de Sint Walburgiskerk

Je kan echt niet om de Sint Walburgiskerk, in de volksmond ook wel Walburgkerk, heen. Deze kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd en is prachtig onderhouden. Er worden geen diensten meer gegeven, maar het is wel een plek die je kan bezoeken en waar regelmatig activiteiten zijn, zoals tentoonstellingen.

Koffie of thee bij de Pelikaan

De Pelikaan is de plek voor koffie en thee. Dit mooie pand, of beter gezegd drie mooie panden, staan vol met koffie- en theegerelateerde producten en cadeaus, en je kan er natuurlijk ook een kopje komen drinken.

Vegan taart bij Safa

Op Instagram werd Safa me getipt, een veganistisch en biologisch eethuisje. Je kan hier lunchen, koffiedrinken, taart eten en op zondag ook dineren. Vooral de taarten zien er fantastisch uit!

Italiaans schepijs bij Jolink

De zon schijnt, ik loop tegen Jolink aan, of ik zin heb in een ijsje? Altijd. En al helemaal in het Italiaanse schepijs van Jolink, wat ze elke dag vers maken. Ik mag even in de keuken kijken hoe ze dat doen.

Broodje bij Broodcafe

Voor de lunch loop ik onder het station door naar het Broodcafe. Het Broodcafe zit in een net nieuw gebouwde wijk het Noorderkwartier hier wordt biologisch brood gebakken. Je kan het kopen voor thuis, maar je kan ook blijven en een lekker belegd broodje bestellen. Ik ga voor een broodje hummus met gegrilde groenten en die is top. Het broodje is superkrokant (‘Net speciaal voor jou afgebakken!’) en het beleg is vers en heerlijk. Bij Broodcafe werken in de productie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Struinen door de bibliotheek

In dit oude klooster zit een bibliotheek! Wauw. In Zwolle is natuurlijk in de Broerenkerk boekhandel Waanders gevestigd, maar hier zit dus een bibliotheek in dit prachtige oude gebouw. Waanzinnig, en ik weet zeker dat mensen zo veel sneller naar de bibliotheek gaan. Als ik hier zou wonen, zou ik hier zeker regelmatig zitten te werken of studeren.

Wijn proeven & shoppen bij Neleman

De wijnen van Neleman kende ik al, maar ik had geen idee dat dit wijnmerk uit Zutphen komt! Heel leuk dus om even bij de City Winery te gaan kijken en wat wijnen te proeven. En natuurlijk te kopen… Mijn favoriet is de Just Fucking Good Wine. Gewoon fucking goed.

Winkelen in de Lange Hofstraat

Vervolgens loop ik nog even door de Lange Hofstraat, waar een aantal leuke, unieke winkeltjes zitten.

Proeven bij Pure Taste & Bonbon Atelier Janson

In de Korte Hofstraat zitten twee wel hele lekkere winkels naast elkaar: Pure Taste en Bonbon Atelier Janson. Pure Taste is echt een delicatessenzaak met allerlei goede olijfoliën en azijn van de tap, wijn, kaas, worst… en eigenaar Bert maakt gezonde en verse maaltijden om af te halen. Hij laat me wat verschillende soorten azijn proeven en ik ben helemaal verrast door alle smaken en hoe lekker dat is. Ik neem een limoenazijn en een tomaatazijn mee, lekker voor de salade. En natuurlijk kan ik een vijftien jaar oude balsamico ook niet laten staan… Bij Bonbon Atelier Janson moet ik ook echt even spieken: handgemaakte bonbons… Het ruikt er binnen alleen al zo heerlijk naar chocola.

Borrelen bij Nic & Ik

Voor ik aan tafel ga wip ik even binnen bij Nic & Ik, een mooie wijnbar in de Sprongstraat. Je hebt hier keuze uit heel wat wijnen op glas en ik ga voor iets buiten de kaart: een Chardonnay van wijngoed Genoels-Elderen. Erg leuk, want hier ben ik vorig jaar in België geweest! Leuke sfeer hier.

Eten bij Rough Meat

De allerlaatste stop van vandaag: The Rough Meat Company. Bij Rough Meat eet je vlees. En je hebt nogal wat keus. Uit allerlei verschillende soorten rund (bijvoorbeeld Hollands weiderund grasgevoerd, Hereford pul grasgevoerd, USA Black Angus maisgevoerd, Aussie Black Angus grasvgevoerd), maar je kan ook gaan voor een hotdog of hamburger. De keuze is enorm en gelukkig de kunde ook, want de kaart wordt goed toegelicht. Vooraf deel ik met mijn tafelgenoot een plankje met allerlei verschillende soorten vleeswaren zoals Iberico en Parmaham, heerlijk om mee te starten. Ons wordt de tasting van Bavette aangeraden: drie keer bavetten van drie verschillende soorten rund. Hollands grasgevoerd, Amerikaans maisgevoerd en Wagyu grasgevoerd. ‘Alle drie mooie stukjes vlees, en je kan dan goed het verschil proeven.’ Daar gaan we voor en het verschil is groot. Hollands is vrij stevig van textuur en neutraal van smaak, USA cornfed is wat zachter en zoeter, Wagyu is heel romig en smelt in de mond. Perfect gegaard op de grill. Een aanrader als je van een goed stuk vlees houdt!

Als je meer info over Zutphen wilt, check dan even deze website. Ik heb énorm genoten van mijn dag in Zutphen. Wat een bruisende, gezellige, mooie stad. Met talloze mooie straatjes en pleintjes en echt leuke winkeltjes en restaurants. Niet al te groot, dus prima te doen in een dag, en makkelijk te bereiken met bijvoorbeeld de trein. Absoluut voor herhaling vatbaar!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.