Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Denemarken: op zoek naar hygge!

van
AMS
naar
CPH
20.165
stappen gelopen
234
foto's gemaakt

Ik ben geïntrigeerd door hygge. Ik schreef over het gelijknamige boek en besloot naar Denemarken te gaan om daar op jacht te gaan naar hygge. Hoe voelt hygge nu eigenlijk écht op de plek waar het vandaan komt en waar vinden we de meest hyggeligte plekjes?

Leestijd

Hier vind je mijn artikel over het boek Hygge. Hygge is ‘de Deenste kunst van het leven,’ de reden waarom de Denen het gelukkigste volk zijn volgens Meik Wiking. Hygge gaat over gezelligheid, lekker eten, samenzijn met goede vrienden, aandacht voor elkaar, warme dekentjes, op de bank met een kop koffie terwijl het buiten stormt, knuffelen met de kat, boswandelingen… Ik ging dus in samenwerking met Lev. boeken en VisitDenmark naar Denemarken om écht Hygge te ervaren.

Vandaag en de komende vier dagen vind je fotoverslagen van deze trip op Cynthia.nl. Alle foto’s zijn gemaakt door Mariët Mons.

We zijn er! Na een vroege vlucht van Amsterdam naar Kopenhagen zijn we rond lunchtijd in ons hotel. We slapen onze eerste nacht in Babette Guldsmeden, een plek die ervoor zorgt dat onze trip meteen hyggeligt begint. Wat een knusse plek! Dekentjes, kussentjes, gezellige zithoekjes, natuurlijke materialen: check, check, dubbelcheck.

Ik krijg cadeautjes! In de kamer staan producten van I Love Eco Essentials, deze zijn ook in het hotel te koop. Het ruikt fantastisch en het is helemaal bioligisch en grotendeels natuurlijk.

Ik ben deze dagen met Mariët die alle mooie foto’s maakt! Je ziet haar dus niet zoveel op de foto’s, omdat zij telkens achter de camera staat.

We lunchen bij Babette. Het is heerlijk weer, dus dat doen we buiten op het terras! We gaan voor een soep, twee salades en frietjes.

Na de lunch gaan we op pad! Kopenhagen verkennen. Ik ben er jaren geleden al eens geweest, ik vind het een van de leukste Europese steden waar ik geweest ben. De sfeer (hyggelig!) is erg leuk en gemoedelijk en het is gewoon zó mooi! De eerste foto is het mooie gebouw waar we tegenaan kijken vanaf ons balkon, daarna zie je een rechtbank die bij ons in de straat zit.

Over het Sankt Annae Plads lopen we naar Nyhavn.

Nyhavn is zó mooi! Het is erg druk vanwege het lekkere weer (en het is zaterdag), maar het is zo leuk om er even overheen te lopen. Veel van de huizen hier zijn meer dan 300 jaar oud.

In het zonnetje wandelen we door naar de Rundetaarn middenin het centrum. Dit gebouw werd in 1637 gebouwd en is bijna 35 meter hoog. Je kan deze toren beklimmen, maar je hoeft er maar weinig treden voor op: het grootste gedeelte van de toren heeft een oplopend pad. Het loopt in 7,5 windingen om de holle kern omhoog.

Het uitzicht vanaf Rundetaarn is geweldig. Ik houd er zo van om uitzicht te hebben over een stad die ik bezoek!

Wij komen niet in Denemarken om te shoppen, maar dat kan hier wél heel erg goed! We spieken eventjes bij de HAY winkel, wat een fantastische dingen hebben ze er.

Oef! Wat een lekkere dingen. We zitten nog vol van de lunch, dus nog geen zoetigheid voor ons, maar de Denen zijn erg goed in het bakken van brood, koek en gebakjes.

Tivoli is een wereldberoemd pretpark middenin de stad. In 1843 werd het opgericht en het is dus een van de oudste attractieparken ter wereld! We wilden er heen, maar het was zo druk dat we besloten onze tijd anders te besteden. Het is wel echt een aanrader: het is zo mooi en erg sfeervol.

We nemen de bus richting Frederiksberg en we gaan koffie drinken bij Laundromat Cafe. Dit is een restaurant waar je je was kan laten doen, maar waar je ook terecht kan voor wat te eten en drinken. Het is erg leuk ingericht met veel boeken en gezellig (hyggeligt!) licht.

Koffie en carrotcake. In de zon!

We stappen weer in de bus om naar Copenhagen Street Food te gaan. Dit is wat meer in het oosten van Kopenhagen. Aan het water kan je hier in een grote hal heel veel soorten eettentjes vinden, van hotdogs tot pizza’s, Koreaans, Thais, Surinaams – ze hebben bijna alles.

We halen wat lekkers te eten wat we binnen opeten. Het is allemaal erg lekker en ook al is het druk, we hoeven nergens echt lang te wachten.

Buiten halen we nog een drankje en wanneer we een van de schaarse zitplekjes willen bemachtigen, blijken de jongens die er al zitten Nederlanders te zijn. We raken aan de praat en wanneer collega’s arriveren blijkt een van hun collega’s een oud-klasgenoot van mij te zijn. Hoe toevallig?

Als we terug naar het hotel lopen, zien we een prachtige zonsondergang. Wat een mooie afsluiter van deze eerste dag! Tot morgen.

Ik ben voor deze trip uitgenodigd door VisitDenmark en Lev. boeken.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.