Denemarken: op zoek naar hygge!

van
AMS
naar
CPH
20.165
stappen gelopen
234
foto's gemaakt

Ik ben geïntrigeerd door hygge. Ik schreef over het gelijknamige boek en besloot naar Denemarken te gaan om daar op jacht te gaan naar hygge. Hoe voelt hygge nu eigenlijk écht op de plek waar het vandaan komt en waar vinden we de meest hyggeligte plekjes?

Leestijd

Hier vind je mijn artikel over het boek Hygge. Hygge is ‘de Deenste kunst van het leven,’ de reden waarom de Denen het gelukkigste volk zijn volgens Meik Wiking. Hygge gaat over gezelligheid, lekker eten, samenzijn met goede vrienden, aandacht voor elkaar, warme dekentjes, op de bank met een kop koffie terwijl het buiten stormt, knuffelen met de kat, boswandelingen… Ik ging dus in samenwerking met Lev. boeken en VisitDenmark naar Denemarken om écht Hygge te ervaren.

Vandaag en de komende vier dagen vind je fotoverslagen van deze trip op Cynthia.nl. Alle foto’s zijn gemaakt door Mariët Mons.

We zijn er! Na een vroege vlucht van Amsterdam naar Kopenhagen zijn we rond lunchtijd in ons hotel. We slapen onze eerste nacht in Babette Guldsmeden, een plek die ervoor zorgt dat onze trip meteen hyggeligt begint. Wat een knusse plek! Dekentjes, kussentjes, gezellige zithoekjes, natuurlijke materialen: check, check, dubbelcheck.

Ik krijg cadeautjes! In de kamer staan producten van I Love Eco Essentials, deze zijn ook in het hotel te koop. Het ruikt fantastisch en het is helemaal bioligisch en grotendeels natuurlijk.

Ik ben deze dagen met Mariët die alle mooie foto’s maakt! Je ziet haar dus niet zoveel op de foto’s, omdat zij telkens achter de camera staat.

We lunchen bij Babette. Het is heerlijk weer, dus dat doen we buiten op het terras! We gaan voor een soep, twee salades en frietjes.

Na de lunch gaan we op pad! Kopenhagen verkennen. Ik ben er jaren geleden al eens geweest, ik vind het een van de leukste Europese steden waar ik geweest ben. De sfeer (hyggelig!) is erg leuk en gemoedelijk en het is gewoon zó mooi! De eerste foto is het mooie gebouw waar we tegenaan kijken vanaf ons balkon, daarna zie je een rechtbank die bij ons in de straat zit.

Over het Sankt Annae Plads lopen we naar Nyhavn.

Nyhavn is zó mooi! Het is erg druk vanwege het lekkere weer (en het is zaterdag), maar het is zo leuk om er even overheen te lopen. Veel van de huizen hier zijn meer dan 300 jaar oud.

In het zonnetje wandelen we door naar de Rundetaarn middenin het centrum. Dit gebouw werd in 1637 gebouwd en is bijna 35 meter hoog. Je kan deze toren beklimmen, maar je hoeft er maar weinig treden voor op: het grootste gedeelte van de toren heeft een oplopend pad. Het loopt in 7,5 windingen om de holle kern omhoog.

Het uitzicht vanaf Rundetaarn is geweldig. Ik houd er zo van om uitzicht te hebben over een stad die ik bezoek!

Wij komen niet in Denemarken om te shoppen, maar dat kan hier wél heel erg goed! We spieken eventjes bij de HAY winkel, wat een fantastische dingen hebben ze er.

Oef! Wat een lekkere dingen. We zitten nog vol van de lunch, dus nog geen zoetigheid voor ons, maar de Denen zijn erg goed in het bakken van brood, koek en gebakjes.

Tivoli is een wereldberoemd pretpark middenin de stad. In 1843 werd het opgericht en het is dus een van de oudste attractieparken ter wereld! We wilden er heen, maar het was zo druk dat we besloten onze tijd anders te besteden. Het is wel echt een aanrader: het is zo mooi en erg sfeervol.

We nemen de bus richting Frederiksberg en we gaan koffie drinken bij Laundromat Cafe. Dit is een restaurant waar je je was kan laten doen, maar waar je ook terecht kan voor wat te eten en drinken. Het is erg leuk ingericht met veel boeken en gezellig (hyggeligt!) licht.

Koffie en carrotcake. In de zon!

We stappen weer in de bus om naar Copenhagen Street Food te gaan. Dit is wat meer in het oosten van Kopenhagen. Aan het water kan je hier in een grote hal heel veel soorten eettentjes vinden, van hotdogs tot pizza’s, Koreaans, Thais, Surinaams – ze hebben bijna alles.

We halen wat lekkers te eten wat we binnen opeten. Het is allemaal erg lekker en ook al is het druk, we hoeven nergens echt lang te wachten.

Buiten halen we nog een drankje en wanneer we een van de schaarse zitplekjes willen bemachtigen, blijken de jongens die er al zitten Nederlanders te zijn. We raken aan de praat en wanneer collega’s arriveren blijkt een van hun collega’s een oud-klasgenoot van mij te zijn. Hoe toevallig?

Als we terug naar het hotel lopen, zien we een prachtige zonsondergang. Wat een mooie afsluiter van deze eerste dag! Tot morgen.

Ik ben voor deze trip uitgenodigd door VisitDenmark en Lev. boeken.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

25 reacties
 1. Sylvana

  Door jou ben ik het boek “Hygge” nu ook aan het lezen! Echt leuk om je reisverslagen ook te lezen dus!

 2. Carolien

  Wat leuk om dit verslag te lezen en zoveel er in te herkennen.
  Ben vanaf mijn 13de tot mijn 40ste heel vaak op vakantie geweest in Denemarken en vind het er zo ontzettend mooi. En vooral de mensen zijn er erg relaxed.

 3. Annebelle

  Kopenhagen is zo mooi!
  Toevallig was ik er zaterdag ook, zelfs op nyhavn en de foodtruckhal, wij sliepen zelf in fredriksburg, wat een prachtige stad ben er echt verliefd op geworden

 4. Lien

  Ik smelt van de foto’s te zien…

 5. Majorie

  Ik ben vorig jaar ook in Kopenhagen geweest, dus ik zie veel bekende plekken; leuk! Het is echt een geweldige stad. Mooie foto’s ook weer 🙂

 6. Femke

  Ik dacht vandaag nog, wanneer komt het DK verslag online. Super leuk om CPH voorbij te zien komen. Én leuk dat je bij het Laundromat Cafe bent geweest! 🙂

  Ik was de afgelopen dagen in Oslo. Deze stad heeft tot mijn verrassing Kopenhagen verstoten van mijn top5- Scandinavische steden. Ik hoorde veel mensen die erg gematigd enthousiast over waren, maar ik heb me hier waanzinnig goed gemaakt. De stad ligt aan het water met daarin de mooie archipels en daarnaast heel veel groen in de vorm van stadsparken, plantsoenen en groenstroken. Daarnaast veel hoogteverschillen en dus uitzichtpunten. Dus ook zéker een aanrader om hier nog een keer heen te gaan.

  • Cynthia Schultz

   Wat een goede tip, ik ben nog op zoek naar een citytripbestemming voor met een vriendin, Oslo ga ik zeker overwegen! Dankjewel.

 7. Annika – Mrs. Marvelous

  Wij hebben plannen om volgend jaar naar Denemarken te gaan, dus ik zit hier echt van te genieten. Wat een prachtige foto’s en een hoop leuke tips om te gaan doen!

 8. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wat een heerlijke foto’s, echt prachtig! En wat is Kopenhagen mooi. Ik ben er nog nooit geweest, maar we zitten er nog over na te denken om er deze zomer een paar dagen naartoe te gaan. We blijven al elders in Denemarken en gaan door naar Zweden, dus misschien voor de terugweg nog leuk.

 9. Nicole

  Wat een schitterende foto’s! En wat leuk om te lezen! Wij gaan over drie weken naar Denemarken, naar Billund. Uiteraard naar Legoland, maar we willen nog veel meer zien!

 10. Kimberly

  Oo wauw wat ziet het er ontzettend mooi, sfeervol en gezellig uit op de fotos zeg! Daar wil ik ook een keertje heen! Ik ben benieuwd naar de volgende dagen!

 11. Shana

  Kopenhagen is prachtig! Wij waren er in januari nog. Wat een prachtige foto’s ook, die foto van jou in de Rundetaarn is echt heel mooi!

 12. Lisanne

  Aah te leuk!! Ik studeer zelf 5 maanden in Denemarken en precies nu ik dit lees zit ik een lang weekend in CPH. Ik ga dus zeker met je tips aan de slag!

 13. Marre

  Oke wie dacht bij Rundetaarn nog meer aan de afleveringen van Bassie en Adriaan?

  • Karen

   Haha jaaaa! Altijd weer als ik hem ergens voorbij zie komen!

  • Franka

   jaaa direct!!!!!!!!!!!!!

 14. Anna Lena

  Oh wauw, kan ik even naar Kopenhagen verhuizen????

 15. Marije

  Wat leuk dat jullie dit zijn gaan doen en wat is de sfeer mooi vast gelegd.

  Geweldige foto’s!

 16. Liset

  Ah wat een mooie foto’s! Dit is echt leuk om door te kijken op deze manier. Ik ben benieuwd naar je avond, die schijnt pas echt ‘hygge’ te zijn in Denemarken :).

 17. Anna Gerrie

  Ik keek al uit naar deze reeks. Mijn vriend en ik gaan dit jaar naar Denemarken, ik ben zo benieuwd 🙂

 18. Laura

  Wat leuk dat je hier over schrijft! Ik ben er zelf erg in geïnteresseerd.

  En wat zie je er goed uit!

 19. Susan

  Wat een prachtige foto’s! Ik wil zeker eens naar Denemarken.

 20. emily

  Wat gaaf dat je ons zo meeneemt en wat een mooie foto’s! Snel maar een keer Denemarken bezoeken. Onder I love eco eesentials staat bioligisch, wat denk ik biologisch moet zijn ;). Geniet vandaag van het lekkere weer!