Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Business Class vliegen

Het is altijd al een puntje op mijn bucketlist geweest: business class vliegen. Laatst deed ik het voor het eerst. Is het het geld waard? Is het echt zo luxe? Hoe gaat het van inchecken tot uitstappen? Wil ik ooit nog wat anders?

Leestijd

De kans die ik kreeg

Business Class vliegen is de klasse boven economy (comfort). Op sommige vluchten heb je ook nog First Class, wat de meest luxe (en dure) klasse is die er bestaat. Stel, je betaalt voor een gewone vlucht naar New York vanaf Amsterdam met KLM zo’n €700, dan betaal je in Business Class ongeveer €3000 – €3500. Iets wat ik niet zelf zou boeken voor het volle pond – dat vind ik teveel geld.

Maar: soms krijg je de mogelijkheid om te upgraden. Soms kan dit met gespaarde miles (als je lid bent van bijvoorbeeld Flying Blue), soms door betaling. En héél soms, als je geluk hebt,  krijg je een gratis upgrade. Dat laatste schijnt niet meer zo vaak voor te komen.
Toen ik online incheckte voor mijn vlucht naar New York kreeg ik de kans om voor €250 (enkele reis) te upgraden naar Business Class. Ik twijfelde geen moment: dit wil ik al zolang eens proberen! Ik checkte wel even of het toestel waar ik in vloog de nieuwe World Business Class had, dat is de vernieuwde BC van KLM die veel moderner en luxer is dan hun oude. Klik en klik, betaald: ik had een Business Class ticket.

Het begint op het vliegveld

Op Schiphol begint het meteen: bij de bagage-afgifte kan ik de priority-rij nemen. Bij de security is die mogelijkheid er niet, maar bij het boarden wel. Dat scheelt een hoop wachten!
Na de security en douane kan ik naar de KLM Crown Lounge. Daar kan je overigens ook in zonder Business Class ticket: je kan een Privium lidmaatschap kopen of een dagpas voor €25.
Die lounge is écht heel relaxed. Het is groot, niet al te druk (op het moment dat ik er was) en er is gratis eten, drinken en wifi. Of nou, gratis: natuurlijk betaal ik er indirect voor door doordat ik die upgrade heb gekocht.
Er is veel aanbod: koffie, thee, fris, maar ook heel veel alcoholische dranken. Broodjes, zoetigheid, ontbijt, fruit… En veel rustige plekken om te zitten. Er zijn ook veel stopcontacten en de WiFi werkt erg goed. Ik kan hier rustig zitten werken zodat ik straks in het vliegtuig wat langer House of Cards kan kijken in plaats van mails beantwoorden.

Aan boord

Zodra het tijd is om te boarden kan ik met mijn Business Class ticket als een van de eersten aan boord. Dat is echt wel relaxed: ik kan alvast in mijn (enorme!) stoel gaan zitten en relaxen met een drankje (champagne!). Mijn jas wordt aangenomen en ophangen.

Die stoel is écht groot en ik heb enorm veel ruimte. Het scherm voor mijn neus is erg groot en de stoel kan helemaal plat. Ja, echt helemaal plat. Zonder dat ik mijn achterbuurman of -vrouw stoort. En ik heb een écht deken en écht kussen. Ik maak er tijdens de vlucht niet echt gebruik van omdat het een dagvlucht is en ik lekker aan het genieten ben van alle luxe.

Een paar dingen vallen me op: het méga vriendelijke personeel en het eten. Ik vind KLM-personeel altijd al erg aardig, maar het is duidelijk dat ze in Business Class een stapje extra zetten. Ik krijg veel persoonlijke aandacht en ze nemen alle tijd. Dat kan natuurlijk ook beter in een Business Class cabine: er zijn veel minder passagiers dan in een Economy Class cabine. Ik heb met alle stewardessen wel een gesprekje gevoerd en het voelde heel relaxed en niet geforceerd.

Het gevoel van privacy is ook best hoog. Er zit een scherm tussen mij en m’n buurman en weinig mensen kunnen mij zien en andersom. Als ik helemaal plat lig, kan niemand me echt aankijken en dat is wel een prettig gevoel. Ik denk dat het op een nachtvlucht al helemaal voelt alsof je in je eigen ‘cabine’ ligt.

Het eten

Ik krijg na het opstijgen al snel een menu dat is samengesteld door Jonnie en Therese van De Librije in Zwolle. Dat is leuk! Een thuiswedstrijd 😉 Voor ik kan kiezen krijg ik al een tweede drankje (ik ga voor een rode wijn) en ik heb de keuze tussen kaas en nootjes.

Het menu ziet er goed uit! Ik krijg trek. Nadat ik heb aangegeven wat ik wil eten wordt het eten al snel geserveerd. Mijn tafeltje wordt gedekt met een tafelkleedje en echt bestek en servies.

Mijn voorgerecht is gerookte tonijn en het is zó lekker! Ik verwachtte er toch niet zoveel van, het blijft vliegtuig eten, maar dit smaakt alsof ik in een restaurant zit te eten. Wat heerlijk!

Mijn hoofdgerecht is zalm en ook dat smaakt erg lekker. Het is vooral zo vol van smaak en het smaakt vers.

Als dessert ga ik voor de Banana Royale en het wordt wat eentonig – dat smaakt ook al fantastisch lekker. Dit gerecht is geïnspireerd op een gerecht dat bij De Librije op het menu staat, ik heb hem een keer gegeten. De binnenkant is een combinatie van chocolade met mango.
Bij elke gang is er keuze uit verschillende wijnen en na het eten krijg ik nog koffie, thee of een likeurtje aangeboden. Ik besluit even te stoppen met drinken – ik wil niet bij de douane in New York ondervraagd worden omdat ik aangeschoten ben 🙂

Ik ben zó verrast door het lekkere eten! Het is gewoon alsof je in de lucht in een restaurant zit te eten. Met gedekte ‘tafel’, echt bestek, lekker wijntje. Ik merk bijna niet dat ik in een vliegtuig zit – op soms wat turbulentie na. Het eten duurt best lang, ik heb de tijd niet bijgehouden, maar ik denk zo anderhalf tot twee uur, waardoor er toch alweer een deel van de vlucht voorbij is.

Zo’n twee uur voor het landen krijgen we weer eten! Wat een feest, een beetje chillen en ondertussen telkens eten voor je neus geschoven krijgen. Dat is wel zo’n beetje mijn idee van relaxen, eigenlijk. Thuis moet ik het zelf maken!

Vlak voor het landen mag ik een Delfts blauw huisje uitkiezen!

De rest van de vlucht

Ja, ik had het ook wel verwacht, maar dit was echt mijn fijnste vlucht ooit. Wat is dit relaxed vliegen. Op deze manier wordt een lange vlucht echt helemaal geen probleem! Alles kan comfortabel in Business Class: relaxen en een film kijken, slapen, werken, eten. Ik vond het alleen jammer dat er geen WiFi op deze vlucht zat, maar ik heb begrepen dat dat op steeds meer KLM-vluchten wel het geval is.

Omdat het dus een dagvlucht was heb ik niet geslapen, al heb ik wel een uurtje gelegen. Dat was wel lekker: even languit kunnen liggen. Ik kan me voorstellen dat je tijdens een nachtvlucht heerlijk kan slapen op de stoelen die volledig plat kunnen.

Conclusie

Wat een feest. Ik wil dit altijd wel! Het voldeed precies aan mijn verwachtingen. Eigenlijk was het beter dan mijn verwachtingen: vooral het eten vond ik zó lekker.
Ik vond het mijn €250 dubbel en dwars waard: ik heb een mega relaxte en fijne vlucht gehad waar ik echt van heb genoten. Normaal haat ik vliegen niet echt, maar na een paar uur ben ik er wel weer klaar mee. Nu vond ik het bijna jammer dat we na 7,5 uur weer gingen landen!

Het is niet iets wat ik elke keer zou doen als ik de optie zou krijgen, dan wordt het een duur grapje, maar ik ga het zeker nog eens doen.

Als je nou ook eens voordelig Business Class wilt vliegen: check (online) op tijd in, dan heb je de meeste kans dat je een stoel krijgt aangeboden. Je kan het ook altijd nog aan de balie op Schiphol vragen, maar dan heb je de kans dat de vlucht al vol is geboekt.

Heb jij weleens Business Class gevlogen? Zou je het doen als je de optie zou krijgen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.