Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Altijd een vakantiegevoel

Ik hóud van vakantie. Tja, wie niet? Dat gevoel dat je niks hoeft. Dat je voor alles lekker de tijd neemt, er is geen haast. Ik probeer, zeker in de zomer, dat vakantiegevoel zoveel mogelijk te verwerken in mijn gewone werkweken. Ik geef je tips hoe je dat ook kan doen!

Leestijd

Foto: Alex Talmon

Ik ben een dankbaar en gelukkig mens: ik doe werk wat ik zelf gekozen heb, ik ben mijn eigen baas en van hobby is mijn beroep geworden. In de zeven jaar tijd dat ik fulltime werk heb alleen wel ervaren dat ik mezelf verschrikkelijk veel stress kan bezorgen.

Al een tijdje leef ik meer relaxed. Daar heb ik heel bewust voor gekozen. Een van de manieren hoe ik dat doe is door mezelf zoveel mogelijk het gevoel te geven dat ik vakantie heb. Dat lukt niet elke dag en ook niet elke week, maar áls het lukt voel ik me heel vrij en happy.
Omdat ik er zelf zo blij van word, wil ik jou het ook graag meegeven. Het maakt mijn leven een stuk leuker!

Wat is mijn vakantiegevoel?

Een vakantiegevoel kan voor iedereen anders zijn – het hangt natuurlijk af van wat voor jou vakantie inhoudt. Om je vakantiegevoel in je dagelijkse leven te verwerken is het natuurlijk handig om even te bepalen wat voor jou nu precies dat gevoel inhoudt.

Voor mij is vakantie vooral niks hoeven, niks moeten en voor alles lekker de tijd nemen. Licht leven. Geen stress. Lekker eten (maken). Geen wekker. En natuurlijk helpt de zon, maar daar heb je zelf niet zoveel invloed op, behalve het vliegtuig naar een zuidelijke plek pakken.

Wat is mijn vakantiegevoel tijdens werk?

Als ik gewoon aan het werk ben, gaan een aantal van deze vakantiegevoel-dingen al niet op. Ik moet namelijk wel een heleboel en ook moet ik toch echt een wekker zetten als ik afspraken heb of als ik dingen gedaan wil krijgen. Dus moet ik de rest proberen toe te passen.

Vooral het afgelopen jaar heb ik geleerd hoe ik mijn instant vakantiegevoel kan triggeren en daar zijn een aantal dingen uitgekomen die ik regelmatig doe om mezelf het gevoel te  geven alsof ik vakantie heb. Voor jou kunnen dat natuurlijk hele andere dingen zijn, voor mij werken de volgende zaken heel goed, zeker als ik ze combineer!

1. In of vlakbij de natuur zijn

Foto: Dave Robinson

Als ik op vakantie ga, zoek ik meestal een rustig plekje op met veel groen. Dichtbij het strand, in de duinen, in het bos. Ik ga ook weleens op citytrip natuurlijk, maar ik krijg daar niet echt een vakantiegevoel van. Ik ga graag wandelen of fietsen in mijn gewone werkweken. Dit doe ik graag en veel! Wandelen doe ik elke dag, fietsen als het even uitkomt twee tot drie keer per week. Dit voelt voor mij altijd als een mini vakantie, zeker als ik echt even de tijd neem om een mooi plekje op te zoeken en als ik niet in mijn eigen woonwijk blijf hangen.

2. Buiten de deur eten of drinken

Foto: Oliver Thomas Klein

Sinds ik niet meer in het centrum woon doe ik dit minder vaak en dus voelt het extra ‘speciaal’ als ik dit wel doe in mijn eigen stad. Even een kopje koffie drinken tijdens mijn wandeling of bij een leuk restaurantje lunchen met een vriendin. Ik doe dit ook wel eens met mijn laptop erbij, maar dan voelt het vanzelfsprekend meer als werken dan als een vrij moment.

3. Tijd & aandacht

Foto: The 5th

Ik heb een hekel aan haasten en vermijd het zoveel mogelijk. Het liefst neem ik voor alles ruim de tijd en kijk ik niet op mijn horloge. Dat gaat op een gewone werkdag natuurlijk niet zo makkelijk, maar ergens bewust de  tijd voor nemen geeft een heel relaxed gevoel. Focussen op wat ik doe, dat kan mijn lunch zijn maar ook een werktaak, geeft me veel meer het gevoel dat ik echt in het moment ben. Daar geniet ik weer van, het maakt me relaxed en geeft daardoor een vakantiegevoel.

4. Fietsen of wandelen in plaats van de auto of OV

Foto: Cale Weaver

Deze is in het verlengde van mijn eerste ‘methode’: ik fiets en wandel graag, maar ik ga natuurlijk ook wel naar afspraken met de auto of met het openbaar vervoer. Het geeft mij een veel vrijer en blijer gevoel als ik kan wandelen of fietsen naar mijn afspraak. Als ik naar Amsterdam moet gaat dat natuurlijk niet, maar ik kan wel vanaf het station naar mijn afspraak wandelen of fietsen met een OV-fiets in plaats van dat ik de tram pak. In Zwolle kan ik alles wel fietsen of wandelen. Alles wat ik met de auto of het OV doe voelt al snel als ‘werk’ en ‘serieus’ en dat is met wandelen of fietsen niet zo!

5. De dag langzaam beginnen/een ander ritme

Foto: Brooke Lark

Ik ben een ochtendmens in hart en nieren en ook op vakantie ben ik meestal gewoon om zeven uur wakker, maar het verschil is dat ik dan vaak nog even blijf liggen om een boek te lezen. Na een halfuur zet ik koffie en maak ik een ontbijtje die ik lekker relaxed in mijn pyjama opeet. Geen haast. Ik lees de krant of een boek of staar gewoon een beetje voor me uit.

Op werkdagen is mijn ritme heel anders: ik sta om zeven uur op, ga meteen douchen, aankleden, opmaken, ontbijten en dan begin ik mijn dag. Soms ga ik voor dat lekkere langzame ochtendritme zoals op vakantie en dat doet wonderen! En wat dan meestal blijkt: ik begin mijn werkdag niet eens heel veel later dan normaal, alleen is mijn houding is wel veel rustiger. Ook is mijn gevoel anders doordat ik alles net op een andere volgorde doe dan normaal. Even de gewoontes doorbreken!

6. Eerder stoppen

Een vrij gevoel bereik je natuurlijk ook door, heel logisch, vrij te nemen. Niet te werken. Als het mega lekker weer is en de zon schijnt lekker in mijn tuin, stop ik soms om vier of vijf uur met werken, dan pak ik een wijntje, een snackje en dan ga ik met een boek in de zon zitten. Net als op vakantie! Dat doe ik natuurlijk niet elke dag, maar in van die weken dat het heerlijk weer is doe ik het zeker een keer. En dat voelt écht als vakantie.

7. Buiten eten of barbecuen

’s Avonds buiten eten of barbecuen vind ik zo vakantie-achtig! Wij hebben pas sinds afgelopen augustus een huis met een tuin, dus het is voor mij echt een ultieme luxe om ’s avonds bij ons eigen huis buiten te kunnen eten. Daardoor geeft het voor mij ook een speciaal gevoel, denk ik. Barbecuen vind ik gewoon heel gezellig (en lekker!), buiten eten is wat simpeler maar geeft nog steeds dat lekkere vakantiegevoel.

Dit zijn mijn manieren om mezelf altijd een beetje het gevoel te geven dat ik vakantie heb. Niet alles lukt elke dag of elke week, maar ik probeer toch altijd een aantal van deze dingen toe te passen. Het geeft een heerlijk gevoel, ik word er echt blij van.

Op wat voor manier krijg jij nou een ultiem vakantiegevoel? En wat houdt dat gevoel in voor jou?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.