36 uur in Deventer fotoverslag

van
Dev
naar
Zwl
46528
stappen gelopen
241
foto's gemaakt

Deventer ligt bij mij om de hoek, maar ik kom er nooit. Reden te over om een paar dagen naar deze Hanzestad te gaan! Ik werd uitgenodigd voor 36 uur Deventer: 1,5 dag vol verrassingen, van slapen in Museum de Waag tot een kijkje achter de schermen bij het Dickens-festijn. Ik laat je vandaag de foto’s zien!

Leestijd

Donderdag

Rond half zeven kom ik aan bij mijn accommodatie, in het Havenkwartier in Deventer. Het is wel een heel bijzondere slaapplek, namelijk bij Lucy in the Sky. Dit is een initatief met drie ‘micro hotels’ in het havenkwartier, een samenwerking tussen architecten en ontwerpers. Ik slaap in GLXY.

Op loopafstand van onze ‘kamers’ zit Fooddock, een foodhal met allemaal verschillende kleine eettentjes. Ik houd zo van dit soort plekken: je kan zoveel verschillende dingen proeven en ik vind het altijd erg leuk om gerechten te delen. We proberen van alles, van Afrikaanse chapati’s (gevulde pannenkoeken) tot sushi, Turks, dim sum en fantastisch lekkere friet van Hieper de Pieper.

Voor een afzakkertje voor het slapengaan wandelen we naar Davo, een Deventerse brouwerij! In dit oude industriële pand brouwt Davo overdag bier dat hier ’s avonds gedronken wordt. Davo brouwt ook voor andere café’s en winkels trouwens, dus hun speciaalbieren vind je door het hele land. We doen een kleine proeverij, ik vind hun Surf Ale al tijden heel erg lekker en hun Tripel is ook fantastisch. Wat een gepassioneerde mensen werken hier, ik krijg spontaan zin in nog een biertje!

Vrijdag

Goedemorgen! In ‘mijn’ koelkast staat een ontbijtje. Yoghurt, fruit, muesli, broodjes, jam, boter, een sapje, eiersalade… Wat heerlijk!

Dit is Bonnie! Samen met haar ben ik deze 36 uur in Deventer. En die ‘silo’ achter haar… Dat is haar slaapplek van vannacht. In mijn vlog die binnenkort online komt zie je deze ook van binnen.

Tijd voor koffie. We gaan het centrum in, op naar Bussink! Dit bedrijf heeft een rijke historie in koek, en wel de Deventer Koek. Al in 1417 werd Deventer Koek gebakken en nog steeds is dit een bekende Deventerse lekkernij.

Na deze pauze gaan we samen met local Jeroen Logtenberg de stad in. Hij leidt ons rond en laat ons leuke plekjes en winkeltjes in Deventer zien.

Even voorstellen: dit is Museum de Waag, onze slaapplek voor vannacht. Huh? Ja, we gaan vannacht in het museum slapen! Dat kan natuurlijk normaal gesproken niet, dus dit is wel héél speciaal. Wat een prachtig gebouw is het! Een waag is trouwens van vroeger uit een gebouw waar goederen werden gewogen. Handelaren moesten dingen als kaas en boter verplicht laten wegen. Dit zorgde ervoor dat er eerlijke handel werd gedreven. Sinds 1914 is een museum gevestigd in De Waag in Deventer. Naast belangrijke stukken uit de Deventer historische collectie zijn er wisselende tentoonstellingen met een specifiek thema te zien.

We krijgen een korte rondleiding door het museum en we zien ook onze slaapplekken al even… Later meer!

We gaan even een kijkje nemen bij een plek waar voorbereidingen getroffen worden voor het Dickens festijn dat morgen plaatsvindt in de stad. Dit festijn is morgen hier in de Walstraat en het ziet er nu al zo gezellig en kerstig uit!

Tijdens het Dickens festijn spelen bijna duizend vrijwilligers verschillende personages uit de boeken van Charles Dickens. Vooral veel mensen uit de buurt nemen hieraan deel en het is elk jaar een drukbezocht evenement.

 

Een deel van de kostuums voor morgen hangt hier, er zijn er een stuk of 700!

Na het diner lopen we nog even naar de Lebuïnuskerk, die gaan we beklimmen! Ik vind het zelf altijd fantastisch om een stad vanaf een hoge plek te bekijken, dus ik vind het erg leuk om dat vandaag in Deventer ook te doen.

Kijk dan… Hier in Museum de Waag ga ik slapen! Bonnie slaapt om het hoekje, dus als we het eng vinden kunnen we elkaar roepen 😉 Auping heeft gezorgd voor de bedden, dus aan het slaapcomfort zal het niet liggen.

Zangeres Vera Bon komt voor ons een liedje zingen… Zó leuk en intiem!

Zaterdag

Hoi! Wakker worden in een museum… Dat ga ik nooit meer vergeten.

Na dit heerlijke en vullende ontbijt gaan we kijken bij het Dickens festijn. Het begint om elf uur, maar wij krijgen even een voorproefje van dit hele spektakel. Dat is wel fijn, want het wordt altijd héél druk!

In mijn vlog die volgende week online komt, laat ik je nog meer zien van deze 36 uur in Deventer. Wat was het leuk! Ik ben echt heel erg verrast door deze Hanzestad: het is zo gezellig, knus, met mooie oude straatjes en pleintjes, met erg veel authentieke boetiekjes, koffieplekjes en restaurantjes. Zeker een plek waar ik heel snel nog eens heen ga voor een dag of weekendje!

Je vindt hier meer informatie over Deventer, en hier meer informatie over de Hanzesteden.

Ik werd door Hanzesteden & Deventer uitgenodigd voor deze trip.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

20 reacties
 1. Patrick

  Shappo! Je hebt met je VLOG mijn interesse om Deventer na meer dan 30 jaar weer te bezoeken.

  De layout van je VLOG, de plaatsen die je bezocht hebt, het verhaal, de foto’s en de links zijn fantastisch en heerlijk om te lezen en doorheen te browsen.

  Dank je.
  Groet Patrick

 2. Britt

  Wat tof allemaal! Dat lijkt me een hele bijzondere ervaring inderdaad, slapen in een museum. Ziet er prachtig en mooi uit allemaal 🙂

 3. Anna

  Yay liefs van een trotse Deventerse! Tip voor de volgende keer, boekhandel Praamstra is heel mooi en groot! 🙂

 4. Hilde

  Mooie foto’s zeg! Ik ben er binnen no time met de bus maar doe het eigenlijk nooit meer sinds ik daar op school zat!

 5. Daniëlle

  Wat een leuke en mooie stad is Deventer toch. Leuke foto’s!

 6. BLGR.

  Wat een super leuk fotoverslag. Deventer komt op de lijst voor citytrips.

 7. Lieke

  Volgende keer als je in Deventer bent: sushi bij Trinibra! Nadat je hier sushi hebt gehad, smaakt sushi nooit meer hetzelfde!

 8. Femke | thethingswelike.nl

  Wat een leuk en uitgebreid fotoverslag! Ik ben zelf eigenlijk nog nooit in Deventer geweest maar zo te zien moet het open lijstje! 🙂 Ziet er supergezellig uit!

 9. Manon

  Ziet er gezellig uit, ik ben daar nog nooit geweest

 10. Evy

  Ik ben nog nooit in Deventer geweest.. wat ziet dat er leuk en knus uit zeg! Dank je voor dit mooie foto verslag :-). Ik kijk uit naar de vlog.

 11. Wendy

  Wat een leuk verslag over Deventer. Ik woon er al mijn leven met veel plezier. Er zijn zoveel leuke winkels in de kleinere straatjes van de binnenstad. Deze verdienen het gewoon om gepromoot te worden. Ik kijk uit naar je video.

 12. Aafke

  Ik reageer eigenlijk nooit maar nu het over mijn stad gaat moet dat haast wel, hihi! Leuk om alle bekende dingen te zien door de ogen van een ander.

 13. femketje

  ik ben er zelf nog nooit geweest maar het lijkt me een gave stad 😀

 14. rachel

  wat een gezellige boel meis en weer hele mooie fotos!! ik ben er nog nooit geweest maar zo te zien wel een aanrader 😀

 15. Laura

  Wat leuk om Deventer hier te zien (en mijn eigen huis haha)! Men, en ikzelf ook, vroeg zich toendertijd, toen ik er op kamers ging, of daar wel iets te beleven is. Het is immers maar een provinciestadje.
  Ik woon er nu 5 jaar en ik geniet er nog steeds volop van. Er zijn namelijk nog véél meer leuke plekjes. Grote winkelketens zijn er niet veel, maar des te meer leuke kleine. Voor kunst- en cultuurfanaten kan de lol hier ook niet op. Er is altijd wel wat te doen!

 16. Karlijn

  Zo leuk om ‘mijn’ stad te zien! Als je nog eens terug komt ga dan zeker eens eten bij Jackies. Zo zo zo goed! De bediening is super en het eten is fantastisch! X

 17. Lenneke

  Ohhh, dat Dickens festijn had ik serieus heel tof gevonden! Ben sowieso gek op Deventer. Kom er sowieso één keer per jaar als de boekenmarkt er is. <3

 18. Marije

  Wat ziet het er leuk uit! Ik ben nog nooit in Deventer geweest maar ziet eruit als een aanrader.

 19. Nathalie

  Hi Cynthia, wat een onwijs leuk tripje was dat. Deventer is eigenlijk ook niet zo ver bij mij vandaan maar ik kom er ook nauwelijks. Toch maar weer eens doen. Bedankt voor alle tips.