Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

15 onmisbare tips voor op reis

De vakantievoorpret is begonnen voor veel van jullie, en daarom deel ik graag 15 tips die ik zelf essentieel vind. Of het nou binnen of buiten Europa is, hier ga je hopelijk wat aan hebben!

Leestijd

Spanje – Valencia

Luuk heeft in zijn leven heel veel gereisd (met backpack), en ook langere periodes achter elkaar. Daardoor had hij al heel wat handigheidjes verzameld waar ik dankbaar gebruik van maakte. Natuurlijk ben ik zelf ook veel op vakanties geweest, en daardoor had ik zo mijn eigen wijsheden wel vergaard door de jaren heen. Met een backpack was de afgelopen Colombia trip voor mij voor het eerst, maar het beviel me heel erg goed! Ik deel graag mijn/zijn=onze tips met je!

1. Maps.me

Maps.me is een app, waar je al je kaarten kunt downloaden en daarna dus offline gebruiken. Heel erg handig, want in een land buiten Europa heb je niet vanzelfsprekend 3g. Ik had deze app zelf nog niet eerder gebruikt, maar we hebben hem gebruikt tijdens onze hikes in Colombia, waardoor je dus midden in de jungle nog gewoon kunt navigeren. Je kunt ook pins toevoegen waardoor je bijvoorbeeld je hotspots in een stad kunt opslaan, en later terug kunt zien. Ook heb je het zo heel overzichtelijk wat er in een bepaald gebied is aan zaken die je van te voren had uitgezocht.

2. Google Translate

Ook een taal kun je in Google Translate downloaden zodat je er vervolgens offline gebruik van kunt maken. Heel erg handig met menukaarten of lastige taxi gesprekken. In Colombia praten ze zelfs in hotels niet overal Engels, dus als we een specifieke vraag hadden konden we de app gebruiken.

3. Uber

Zorg dat je thuis, voor je reis, de Uber app download, maar ook vast je creditcard koppelt. Dan heb je hem helemaal up and running als je hem nodig hebt. Uber is een dienst die mensen in gewone auto’s koppelt aan mensen die een ritje nodig hebben. Door een vrijwel failproof recensie systeem is het veilig. De bestuurder zal, voor een zo hoog mogelijke rating en fooi, zo veel mogelijk zijn best willen doen. In grote steden is er bijna altijd wel een Uber in de buurt, waardoor je nooit lang op een ritje hoeft te wachten. In Colombia was het een stuk goedkoper en veiliger dan de gele taxi’s. Al heb je het natuurlijk alleen in de grote steden. Ook al mocht het daar van de overheid eigenlijk niet, er zijn er heel erg veel en de politie controleert er niet actief op. Door naast de bestuurder te gaan zitten lijkt het ook meer als een normale autorit, dit deden wij wel altijd om de bestuurder niet in problemen te brengen. Wat ik ook heel prettig vind aan Uber, is dat de prijs al vooraf bepaald is dus je kunt niet opgelicht worden. Ook betaal je met creditcard dus je hebt geen geauwehoer met cash in de taxi, en je geeft achteraf een vastgesteld percentage aan fooi. Dat kan soms ook zo’n lastig onderwerp zijn. Met Uber dus niet, ik vond dit heel erg relaxed. Voor mij was het gebruik van Uber nieuw omdat ik hier in Nederland nooit gebruik van maak.

Je hebt wel internet nodig voor de Uber-app, daar kom ik zo nog even op terug. Wat altijd kan, is vanuit je hotel of een vliegveld Uberen omdat je hier wel WIFI hebt. In Europa kun je het natuurlijk gebruiken op je 3G.

4. Booking.com

Klinkt super obvious, maar als je rondreist is de app echt je beste vriend. Wij namen elke plek waar we waren, op het moment dat we wisten wanneer we verder wilden, even twee uurtjes de tijd met een lekker drankje of kopje koffie om het volgende hotel uit te zoeken. Vaak hield één van ons zich dan bezig met de reis en vervoer en de ander met het hotel. Booking.com is zo prettig omdat het heel veel hotels laat zien in elke budgetklasse, en je heel goed kan filteren op wat je zoekt. Ook hebben ze een goed ratingsysteem en kun je veel informatie halen uit reviews van anderen. Onze laatste plek wilden we persé met zwembad, dus daar hebben we dan op gefilterd. Ik zoek ook altijd op een minimale rating van 8 sterren.

5. Tripadvisor

Na een zoektocht op de Booking.com app doe ik altijd een second opinion ronde op de Tripadvisor app. Hier zie je foto’s van mensen die het hebben bezocht, en niet alleen de foto’s die het hotel er zelf op zet. Ook lees je hier weer andere reviews, dus als het óók op Tripadvisor goed zit dan heb je een winnaar te pakken.

Naast een second opinion op hotels, is Tripadvisor ook geweldig om goede restaurants te vinden. Je zoekt op restaurants in de buurt, kan eventueel filteren op het soort keuken dat je zoekt en je bekijkt foto’s menukaarten etc. Hierdoor kwamen we echt uit bij de leukste restaurants, en grepen we eigenlijk bijna nooit mis.
Naast restaurants staan er ook andere dingen op zoals welke walking tour het beste beoordeeld wordt, of welke musea leuk zijn etc. Onmisbaar op reis!

Bij zowel Booking als Tripadvisor moet je je wel beseffen dat mensen vaker een recensie achterlaten als het slecht is dan wanneer het goed was. Probeer hier door heen te lezen en te zien hoeveel positieve er zijn ten opzichte van de negatieve bijvoorbeeld.

Ik laat zelf ook altijd reviews achter op Booking én TripAdvisor zodat mijn ervaring ook weer andere reizigers kan helpen.

Guatapé Colombia

6. Haal een lokale simkaart

Je hebt buiten Europa geen 3G, maar ondertussen zijn we met z’n allen (zoals je hierboven wel leest) behoorlijk afhankelijk geworden van apps en internet. Gemak dient de mens. Of zoiets. Koop een lokale simkaart met internet, zodat je lokaal kunt bellen als het nodig is voor een normaal tarief of zodat je wanneer het nodig is even online kunt. En dan bedoel ik niet om te Instagrammen maar om bijvoorbeeld een Uber te bestellen, te zoeken of het restaurant waar je heen wilt je geen diaree gaat geven #normalepoep.

7. Draag je kaarten en geld op meerdere plekken.

Als je je creditcard bij je pinpas bewaard, ben je het bij een zakkenrol-situatie ook beide kwijt. Als je ze op een aparte plek bij je houdt dan ben je er over het algemeen maar 1 kwijt. Als je alleen reist is dit het meest belangrijk, maar ook met z’n tweeën wil je zoveel mogelijk opties open houden. Neem daarom ook allebei altijd je pinpas mee, maar laat bijvoorbeeld 1 creditcard in het hotel.

Hetzelfde geldt voor contant geld. Houd niet al het geld in 1 zak of portemonneetje, maar stop wat in je broekzak, desnoods wat in je bh en/of tas (en doe dat allebei als je met meerdere bent). Heb ook in je backpack/kluis/koffer in het hotel nog iets van een safety bedrag. Mocht je alles kwijt zijn dan heb je nog €100 euro om de eerste momenten mee door te komen. Als het erop aan komt kun je overal met euro’s wel iets bereiken. Vergeet echter niet waar het allemaal verstopt zit haha.

Kortom: Spreid uw win kansen.

8. Spreek je prijs af

Spreek, voordat je van een dienst gebruik maakt, een prijs af en onderhandel als het nodig is. Bijvoorbeeld een lokale taxi, een tour, een plek in een hostel etc. Weet vooraf waar je aan toe bent, want achteraf kunnen zij de boel verdraaien en er een andere prijs van maken. Mocht je nu denken dat ik een verbitterde vrouw ben geworden na mijn dertigste dan heb je het mis hoor, ik ga graag uit van het beste in mensen. Maar waarom risico nemen als het niet hoeft, toch? Weet voorafgaand aan je onderhandeling ook wat jouw eigen hoogste prijs is, zodat je weet tot hoever je wilt gaan.

Frankrijk – Parijs

9. Pak in voor één week

En nee, ga nu niet voor een week kleding meenemen als je maar een weekend weg gaat. Maar ga je langer dan een week, dan pak ik eigenlijk ook altijd nog steeds maar in voor één week. Daarbij kies ik altijd schoenen die altijd kunnen, zoals lage witte Allstars en ik accepteer dat een spijkerbroek misschien wat vaker ga dragen dan normaal voordat hij de wasmachine in gaat. Kies 1 warm item, 1 broek, 1 paar schoenen en kies daarom heen loses items uit zoals jurkjes, topjes, korte broekjes, rokjes etc. Maar zorg dat je boeltje met elkaar te mix en matchen is! Die ene toffe top die precies op dat ene broekje moet maar verder zijn ze niet te combineren, dat is niet je set om mee te nemen. Elke week heb je vaak wel een was optie, of je doet een handwasje.

10. Shampoo of wasmiddel

Neem daarom ook een klein flesje wasmiddel mee als je in hostels verblijft. Verblijf je echter in hotels, dan krijg je vaak kleine flesjes shampoo van het hotel. Dit werkt ook prima om ondergoedjes en topjes mee uit te wassen! Een spijkerbroek laat ik liever door een wasservice doen, iets wat ook veel hotels gewoon hebben.

11. Lush shampoo en conditioner bar

Nee geen bar met drankjes, maar een bar als in een stukje zeep. Lush heeft shampoo en conditioner in vaste vorm, het ziet er uit als een stukje zeep. Ze noemen het een Shampoo Bar en een Conditioner Bar. Dit scheelt een hoop ruimte in je baggage, je kunt er heel erg lang mee, en het kan (bijna) niet kapot gaan in je tas. Bovendien werkt het ook gewoon heel erg goed! Ik vind de shampoo bars wel iets uitdrogend, maar voor een paar weken is dat ook niet het einde van de wereld. De geuren zijn heel prettig (meerdere opties) en ze hebben bijpassende containers om ze in mee te nemen. IDEAAL.

In dezelfde lijn van producten neem ik ook altijd een deo-stick mee omdat dit niet wordt gezien als vloeistof, het veel compacter is en het veel langer mee gaat.

12. Packing cubes

Packing cubes zijn een soort zakken maar dan in kubus of rechthoekige vorm. Je hebt in een setje vaak meerdere maten zitten, en soms ook nog wat aparte zakjes voor was. Ik gebruik er 1 voor broeken/broekjes, 1 voor ondergoed en bikini, 1 voor tops, 1 voor jumpsuits/jurkjes, een paar zakjes voor was, 1 voor reis handdoeken etc. In een koffer is het gemakkelijk want je hoeft niet te graven, maar in een backpack is het helemaal ideaal. Je trekt op plek van bestemming in een paar seconden al je cubes uit je tas, legt ze op een tafel/grond/vensterbank naast elkaar en vervolgens hoef je ook niet echt je kleding uit te pakken. Veel te tijdrovend als je ergens maar 1 of 2 nachten bent. In een backpack wordt het anders echt duiken in zo’n groot (zwart) gat waarbij je op de gok de een na de andere verkeerde string in je handen hebt in plaats van dat topje waar je naar zoekt. Vervolgens wordt het ook een grote chaos en zooi, en met die cubes houd je het netjes. Bovendien vind ik het ook altijd een fijn, hygiënisch idee dat mijn was in een andere situatie verpakt zit dan de schone items.

Ik heb zelf jaren geleden een mega goedkope set van Ali express gekocht, als je daar een rondje op zoekt dan vind je genoeg. Wil je meer kwaliteit (want dan moet je ook niet gek op kijken als een ritsje ineens kapot gaat natuurlijk), zoek dan even een goede set. Ik zou zelf minstens 5 willen hebben, en dan een paar losse zakjes erbij.

Salento – Colombia

13. Pak je rust

Het is heel gemakkelijk om je voorafgaand aan de reis helemaal naar de tering te werken omdat je denkt ‘ik ga toch straks op vakantie’. Maar vervolgens ga je mega veel doen op die vakantie en kom je eigenlijk lichamelijk helemaal niet tot rust. Ik ben er ook weer opnieuw in getrapt in Colombia, ik ging doodmoe weg, en ben de eerste twee weken als een malle door dat land heen gestampt. Je hebt ook mensen die heel goed zijn in niks doen en twee weken aan het zwembad liggen bij een all-in resort. Good for them want zij komen wel tot rust. Ik ben daar het mens niet naar, ik moet dingen doen en dingen zien. Rondreizen is daarom perfect voor mij, maar ik weet nu wel dat ik elke week een paar dagen in moet plannen waarin ik niet zoveel doe. Dan geniet ik ook weer meer van de dagen die er gaan komen, omdat je je energie weer op peil hebt.

14. Ervaar de vakantie niet door je lens

In deze tijd van social media zit je heel vaak op zo’n ‘pics or it didn’t happen’ wolk. Ik maak me daar zelf ook écht schuldig aan. Je ervaart een mooi moment of je ziet iets geweldigs en je pakt gelijk je camera erbij. Vervolgens ervaar je het moment vaak door je telefoon of camera heen. Dat is zó jammer! Foto’s maken van de reizen die ik maak of dingen die ik doe horen ook bij mijn werk, maar ik probeer de laatste tijd wel heel bewust eerst zelf van het moment te genieten en het in me op te nemen voordat ik mijn telefoon of camera erbij pak. Als het moment dan voorbij is voor de foto, jammer dan. Je hebt zelf nu wel een volledige ervaring en herinnering. Niet alles hoeft vastgelegd te worden.

15. Wees flexibel, geduldig en aardig

Probeer niet een te strakke planning te maken, maar houdt ruimte over voor onvoorziene dingen. Je wil er geen stress over hebben. Probeer ook flexibel te zijn met je eigen gedachtes, je hoeft niet perse op dat tijdstip te lunchen of te dineren. Ga gewoon lekker hangen in je ritme en kijk wanneer je waar zin in hebt. Ik ben zelf een onwijze planner, en ik merk dat het ook lekker (maar moeilijk) is om de controle soms iets meer los te laten. Dat kost wel even wat tijd, maar daarna voel je je ook echt een stuk relaxter. Dat ervaren is ook weer een les die je meeneemt als je terug komt van je vakantie.
In Nederland zijn we altijd heel stipt, dat is bijna nergens anders zo. Ga je daarom ook niet lopen ergeren als iets niet volgens schema gaat, maar heb geduld. Die ergernis is alleen maar gaande in jouw hoofd, en jij bent vervolgens de enige die daar ook last van heeft. Je verandert er niks mee!

Daarnaast krijg je ook veel meer gedaan als je positiviteit uitstraalt, aardig bent en respect toont voor locale gebruiken. Een ongeduldige toerist die snauwt omdat de hotelkamer niet naar wens is zal niet snel een extra chocolaatje krijgen (even een stom voorbeeld) maar die ene toerist die het ongemak zo geduldig en aardig opvatte wél. Ik zat eens op een intercontinentale vlucht en kreeg een bonbonnetje van de steward, zo even tussendoor (vandaar het chocolade voorbeeld net). Hij zei erbij dat dat was omdat ik de enige was geweest die hem tot dat punt in de ogen had gekeken terwijl ik hem bedankte voor de vorige maaltijd. Vanaf dat moment ben ik me er ook extra bewust van dat ik ook in het vliegtuig een prettige passagier ben, en de mensen bewust waardeer voor het werk wat ze doen. Klein lesje gelukskunde; door de positiviteit die dit met zich meebrengt, maak je een ander vrolijker, waardoor zij weer vrolijker tegen jou zijn en jij dus oprecht vrolijker en blijer wordt van je eigen acties. Vooral op reis heb je vaak ook momenten dat je extra kunt stilstaan bij je dankbaarheid, een gezonde relativerende oefening/gedachte.

Check je mindset, en zorg voor een zo relaxed mogelijke reis. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! De vakantieplanningen zijn voor velen in volle gang dus het is wellicht leuk voor de voorpret om er nu al een beetje mee bezig te zijn 🙂


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)