‘Wil je een lekkere dikke pik zien?’

Een paar weken geleden werd ik seksueel geïntimideerd. Toen ik mijn verhaal online deelde, kreeg ik daar heel uiteenlopende reacties op. Ik schrok daarvan en ben actie gaan ondernemen. Vandaag vertel ik mijn complete verhaal.

Leestijd

‘Wil je een lekkere dikke pik zien?’

Op een donderdagochtend ga ik, zoals ik ’s ochtends altijd doe, in mijn eentje wandelen. Het is heerlijk weer en ik besluit weer eens naar de Wijthmenerplas te gaan: een van mijn favoriete plekken in Zwolle om lekker rond te banjeren.

Als ik bij de parkeerplaats aankom staat er maar één andere auto en op Instagram stories laat ik jullie de fluitende vogeltjes horen en vertel ik dat ik het heerlijk vind dat het nog zo rustig is. Later op de dag is het ongetwijfeld heel druk – dat ben ik mooi voor. Heel fijn om zo de dag te beginnen.

Zodra ik het mooie bruggetje overkom en de ‘hoek’ om ben, zie ik iets verderop een man rondzwerven. Hij loopt niet echt, het lijkt alsof hij naar iets zoekt. Naar mij dus, blijkbaar. Hij komt op me afgelopen en verspert me de weg. Hij maakt aanstalten om me wat te vragen en ik schrik meteen van zijn houding. Dit is niet iemand die even de weg wil vragen of een praatje wil aanknopen.

‘Wil jij een lekkere dikke pik zien?’

Mijn eerste heel snelle reactie is een walgend maar duidelijk ‘Nee’. Hij maakt aanstalten om zijn grijze joggingbroek naar beneden te trekken en ik loop stevig door. Er gaat van alles door mijn hoofd. Ik ben hier helemaal alleen in the middle of nowhere, wat wil deze man? Is hij ‘slechts’ een potloodventer (en laat ik vooropstellen dat dat ook absoluut niet acceptabel is), of is hij uit op meer? Komt hij achter me aan? Het liefst wil ik rennen en meteen mijn telefoon pakken, maar ik durf niet. Wat als het iets triggert bij hem en hij dan achter me aankomt?

Na een paar minuten stevig doorwandelen sla ik een paadje in. Ik durf om te kijken, zie hem niet, pak mijn telefoon en bel na heel kort twijfelen 112. Ik vertel de politie dat ik seksueel geïntimideerd ben en dat deze man hier nog loopt. De politie is er heel snel en houdt me telefonisch op de hoogte.

Ik bel mijn vriend en hij zegt me dat ik moet aanbellen bij iemand. Na eventjes lopen kom ik uit bij grote villa’s die naast het recreatiegebied staan en ik sta heel erg te twijfelen. ‘Willem, dat is toch raar? Dat een meisje om half negen ’s ochtends ineens voor de deur staat?’ Hij blijft aandringen. Ik heb ook nog telefonisch contact met de politie en ook zij zeggen dat ik op zoek moet naar andere mensen voor het geval deze gek me toch op komt zoeken.

Ik besluit aan te bellen bij een van de huizen en een vrouw in badjas doet twijfelachtig open. Zij zal inderdaad wel denken: wat doet dit meisje hier om half negen bij mij aan de deur? Ik leg haar heel kort uit wat er aan de hand is en ze haalt me meteen naar binnen. Ik krijg thee en een goed gesprek en ik ben deze mevrouw enorm dankbaar. Ik kan eventjes alleen maar huilen van de schrik en omdat deze mevrouw zó lief is.
Aldaar word ik gebeld door de politie: ze hebben de man gevonden. Hij ontkent en ze kunnen hem alleen een waarschuwing geven. ‘In feite heeft hij je alleen een vraag gesteld, dus we kunnen hem niet meenemen naar het bureau.’ De volgende dag doe ik wel meteen aangifte, daar heb ik nog niks over gehoord.

Victimshaming

Eenmaal thuis, na een kop koffie en even janken besluit ik mijn verhaal te delen op Instagram. Ik vertel in het kort wat ik hierboven omschrijf. Ik deel het omdat ik ten eerste een heleboel andere dingen óók deel, dus iets wat zo klote is als wat er vandaag is gebeurd, kan ik dan óók delen. Maar ook omdat ik weet dat zulke dingen nog steeds in de taboesfeer zitten. Dan wil ik het juist delen. Ik omschrijf hoeveel angst het aanjaagt, hoe bang ik was en wat het met me doet. En dat de politie helaas niets kan.

Ik word overladen met lieve berichten. Met steun, met lieve woorden, met verhalen van mensen die in vergelijkbare situaties hebben gezeten. Het doet me goed dat mijn gevoel hierbij niet zo raar is en dat ik goed heb gehandeld door meteen de politie te bellen. Ik voel me gesterkt en gerustgesteld.

Al snel wordt het verhaal gedeeld op verschillende nieuwssites en het wordt ook doorgeplaatst op de Facebookpagina’s van deze sites. Dan begint het al snel heel erg lelijk te worden. Ik krijg tweets met dat ik een aandachtshoer ben, op Facebook wordt besproken dat ‘die vloggers aandacht te kort komen’, of ik misschien bang ben voor een piemel (geplaatst door een vrouw) en ik zie mannen die elkaar taggen en zeggen ‘bij haar zou ik ook mijn broek naar beneden trekken.’

Het geval wordt besproken op allerlei Facebook pagina’s en op fora en wat ik daar lees of wat ik er van doorgestuurd krijg, maakt me woest.

Als je een greep uit de reacties niet wilt lezen, scroll dan even verder. Ik heb ze er bij gezet om te laten zien wat voor heftige reacties ik heb gekregen en hoe bizar dit eigenlijk is.

Ik mag me erover voelen zoals ik wil

Ik deelde de lelijke berichtjes die ik kreeg weer op social media, om andere mensen te laten zien wat er blijkbaar gebeurt als je je verhaal deelt over seksuele intimidatie. Kijk, ik ben inderdaad niet verkracht. Deze man heeft me niet aangeraakt. Maar hij heeft wél iets gedaan en dat is mij angst aanjagen. Mijn veilige plek afnemen. Mij shockeren. Mij seksueel intimideren.

Misschien wilde hij verder niks, misschien wel, dat weet ik nog steeds niet. Voor mijn gevoel maakt dat niet uit: hij heeft me beschadigd. Nu, na drie weken, gaat het goed met mij, maar in mijn eentje naar de Wijthmenerplas ga ik niet meer. Ik vermijd in parken de stille plekjes en de ‘bosjes’. Ik loop liever langs stukken waar meerdere mensen lopen. Als ik alleen over de dijk wandel en ik hoor achter me een hardloper aankomen, schrik ik. Terwijl ik me vroeger altijd onaantastbaar voelde en absoluut niet bang was in dit soort situaties.

Hoe ik mij gevoeld heb, is aan mij. Misschien haalt iemand anders haar schouders op, misschien lach jij het wel weg als je zoiets overkomt. Ik niet. Ik ben me wezenloos geschrokken. Ik voel me aangetast in mijn zekerheid, in mijn vrijheid. En ik besloot mijn verhaal te delen.

Als je dan wordt verteld dat je je aanstelt, dat je het doet voor de aandacht, dat het je eigen schuld is (‘je gaat daar toch ook niet alleen lopen als vrouw?’), dan raakt dat heel diep.

Ik vind het verschrikkelijk dat dit blijkbaar ‘normaal’ is. Ten eerste dat het gebeurt, ten tweede hoe er op wordt gereageerd. Want de reacties die ik krijg, krijg ik vooral van mensen die met naam en toenaam op Facebook of Twitter zitten. Niks anoniems aan. En: het zijn ook vrouwen die zo reageren, niet alleen ‘vrouwonvriendelijke mannen.’ Ik ben iemand met online veel bereik, maar dit gebeurt ook bij mensen die dat niet hebben. Dat is toch walgelijk?

Mijn zeepkist

Ik besloot meteen op de zeepkist te gaan staan en mijn verhaal met al deze onmogelijke reacties te delen. Daar kreeg ik enorm veel steun in, waar ik erg dankbaar voor ben. Mijn verhaal werd opgepikt door 3FM, door Telegraaf Vrouw, door Opzij en online kreeg ik erg veel retweets en bijval, waardoor ik heel veel mensen heb bereikt met dit verhaal.

Een paar keer heb ik gedacht: ‘Weet je wat? Ik kap ermee.’ Ik kreeg elke keer veel steun, maar elke keer werden de negatieve reacties ook nóg erger. Ik stak mijn hoofd weer boven het maaiveld en die ging er elke keer weer genadeloos af. Dat doet elke keer pijn, maar ik weet ook dat ik er iets mee wil bereiken. Niet voor mezelf, maar voor alle vrouwen. Daarom ging en ga ik ermee door. Weet je dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen weleens seksueel geïntimideerd is? Dat is echt heel erg veel. En vind je het dan gek dat heel veel vrouwen niets durven te zeggen? Geen aangifte durven te doen? Het niet durven te vertellen in hun omgeving? Als je zulke reacties krijgt, kijk je wel uit. Een meisje vertelde mij in een mail dat ze door een klant op haar werk seksueel geïntimideerd was: hij haalde letterlijk zijn piemel uit zijn broek. Overstuur ging ze naar haar baas. Wat hij deed? Hij lachte haar uit. Dat voelt verschrikkelijk.
Online hebben veel mensen mijn verhaal gelezen en ik maak het ook mee dat mensen in real life er niet zo goed mee om kunnen gaan en dan maar gaan lachen als ik erover vertel. Onbegrijpelijk.

Toen het net gebeurd was, deelde ik ‘gewoon’ wat er gebeurde. Ik deelde mijn gevoelens, maar ook de reacties die ik kreeg. Daarmee hoopte ik bewustwording te creëren: ik wil dat mensen weten dat dit gebeurt en hoe er op wordt gereageerd. Zo kan je er zelf alert op zijn, mensen in je omgeving aanspreken mocht dit van toepassing zijn en kan je wellicht zelf nadenken wat je zou doen als je in zo’n situatie terecht komt.

Op Instagram deed ik een oproep: ik heb niet de naïeve illusie dat ik de malloten die dit doen kan aanpakken. Wel wil ik graag aan de andere kant verschil maken: moet er niet veel meer aandacht voor deze problemen komen in het onderwijs? Voorlichting, weerbaarheidslessen, voor zowel jongens als meisjes? En voor de jongens: leren over wat wel en niet kan?
Ik realiseerde me namelijk zelf dat ik hier op school nooit mee te maken heb gekregen, op één lacherig zelfverdedigingslesje na. Ik heb nooit voorlichting of informatie gehad over seksuele intimidatie, over grenzen aangeven, over wat wel en niet kan en hoe je daar dan mee omgaat. Ik realiseerde me hoe weinig ik weet en hoe weerloos ik ben. Moet dat niet al heel jong op school worden aangepakt?

Binnenkort zit ik bij GGD IJsselland. Om te bespreken wat zij allemaal doen aan weerbaarheid en voorlichting op scholen. We gaan om tafel om te kijken wat er nog verbeterd kan worden. Daar ben ik erg blij mee, mijn roep wordt gehoord. Natuurlijk ben ik geen onderwijsdeskundige of iets dergelijks, maar ik zou het echt fantastisch vinden als hier meer mee wordt gedaan.

Afgelopen weekend kreeg ik bericht van GroenLinks Zwolle dat zij een motie gingen indienen naar aanleiding van wat ik meemaakte. Maandag vertelde ik mijn verhaal in de raadszaal, om de motie toe te lichten. ik vond het heel spannend: ik spreek vaker voor groepen, maar dit is zó serieus. Mijn verhaal is serieus en de setting is serieus. Het ging goed en ik kreeg van de raadsleden positieve reacties.
De motie werd aangepast aangenomen: de GGD krijgt ruimte om eventuele aanpassingen en toevoegingen te doen aan het onderwijsprogramma en de gemeente moet zich uitspreken tegen seksuele intimidatie en victimshaming. Met de motie was het vooral de bedoeling om een APV in te stellen die dergelijk gedrag strafbaar maakt, de burgemeester gaf aan dat de PvdA hier landelijk mee bezig is en ze daar eerst op willen wachten. Ik hoop natuurlijk heel erg dat dit doorgezet wordt, maar ik begrijp ook dat het een heel grijs gebied is. Want was is nu precies seksuele intimidatie en wat niet? En hoe pak je dat aan?
Ik ben erg blij met de aandacht in de gemeenteraad voor dit probleem. Al is de motie aangepast aangenomen, elke vorm van aandacht is goed en heeft (hopelijk) effect.

Wat ik verder ga doen

Wat ik me vooral realiseerde na het incident is dat ik geen schijn van kans maak als een ‘man iets wil’ in zo’n situatie. Ik ben motorisch niet goed, ik ben niet snel en ik kan niet eens iemand een goede mep geven. Ik heb zelf komend weekend mijn eerste les krav maga. Niet omdat ik denk dat ik straks iedereen van me af kan slaan, maar wel om wat technieken te leren die ik eventueel kan toepassen als iets soortgelijks nog eens gebeurd. Vooral om me zekerder te voelen als ik ergens alleen ben. Ik realiseer me wel dat je daar echt niet altijd mee weg komt, maar ik denk dat het me een zeker gevoel geeft.

Verder hoop ik bij de GGD stappen te kunnen maken en ik hoop natuurlijk dat ik door middel van deze blogpost weer wat meer bewustwording creëer. Over seksuele intimidatie, maar ook over victimshaming. Beide moeten absoluut niet geaccepteerd worden.

Ik ben de dag na het incident meteen weer in m’n eentje gaan wandelen. Een week erna zat ik een paar dagen alleen op Terschelling en daar heb ik urenlang alleen door de duinen, de bossen en over het strand gezworven. Daar heb ik van genoten en ik voelde me ook sterk dat ik het gewoon meteen weer deed. Ik wandel nu ‘gewoon’ weer alleen, zij het wel met een iets alertere houding. Al slijt dat misschien ook wel weer. Ik laat me een van de dingen die ik het liefst doe niet zomaar van me afnemen.

Ik heb heel lang nagedacht over deze blogpost. In de eerste week kon ik hem nog niet schrijven omdat er nog zoveel gebeurde en ik zo ontzettend boos was. Ik voelde me echt een strijder, haha. Nu is het allemaal wat rustiger geworden in mijn hoofd en kan ik er rustiger naar kijken. Het is lastig dit gestructureerd op papier te zetten: ik wil het goed uitleggen, mijn punt maken zonder dat ik de indruk wek dat het allemaal om mij gaat. Want dat gaat het niet: bij mij is het inmiddels gebeurd, ik doe dit voor alle andere vrouwen.

Ik wil geen ‘kijk mij nou zielig zijn’-verhaal ophangen, want zoals ik al eerder aangaf: ik deel dit niet voor mezelf. Als ik het alleen voor mezelf zou willen,

 

dan zou ik het wel laten. Ik krijg met deze uitingen zoveel shit over me heen dat ik allang was gestopt als ik niet had gedacht dat ik er niet iets mee zou bereiken. Dat de politiek en de GGD en heel veel media het oppakken geven me moed en zorgen ervoor dat ik nog eventjes door blijf strijden.

Ik houd eerlijk gezegd een beetje mijn hart vast voor de reacties die hierop gaan komen, maar ik weet ook dat het positieve deel van wat dit veroorzaakt daar absoluut tegenop weegt. Of het nou meer bewustwording is, het aanzetten tot goede gesprekken en discussies of het wijzen van anderen op hun gedrag: alles is mooi en goed.

Bedankt voor het lezen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

350 reacties
 1. Debby

  Wat respectloos, die reacties die je laat zien! Ik durf te wedden dat als die stoere mensen zelf zoiets meemaken, ze huilend in een hoekje gaan zitten.

  Trouwens, wel fijn om te zien dat er meer mensen alleen wandelen. Ik word altijd raar aangekeken als ik dat zeg.

 2. T. Huisman

  Ik heb eens een achtervolger en een troitteur meegemaakt. mensen die langs je lopen en je stiekem aanraken om er een kick van te krijgen. Zo werd ik achtervolgd door een auto die me eerst de weg vroeg. Het was afgelegen en er waren bijna geen mensen. Toen dacht ik dat die weg was en even later kwam die weer en voor de derde keer kwam die weer op duiken. Toen heb ik het op z”n rennen gezet en toen ben ik er van af gekomen. Ook eens een keer kwam ik om bijna twaalf uur met de bus op het station. Daar werd gebouwd en er stonden hekken omheen en het was donker en er was geen mens. . Toen heeft iemand mij ook achtervolgd en kreeg er bijna hartkloppingen van. Sommigen krijgen een kick om te zien dat mensen bang zijn. Ik ben hard weggelopen. Ik ben ook eens een potloodventer exhibitionist in het bos tegengekomen. Zo iemand krijgt een kick als je schrikt als het shockeert, en als wildvreemden naar hun kijken. . Maakte een boswandeling en daar kwam plotseling iemand te voorschijn met een afgezakte broek. Ben vlug doorgelopen. Was bang dat diegene mij achterna zou lopen. Volgens mij een ziekelijk driftleven of dat heet parafilie. Er is ook zoiets van fetisjisme en voyeursme en dat is wildvreemden begluren en sadisme, masochisme coprofagie poep eten en elkaar insmeren met poep. Ik heb daar eens foto”s van gezien waarbij mensen poep op hun bord hadden en zich insmeerden met poep. Hun hele lichaam was ingesmeerd met poep maar dit was op vrijwillige basis maar niet gedwongen.

 3. Tio

  Dat heet victimblaming, blaming the victim slachtofferbeschuldiging schuldvraagomkering morele ontkoppeling i.p.v verbinding. Ze stellen zich zelf er los van het gebeuren. Hun realiteitszin raakt aangetast als ze menen dat het werkelijk zo is. Dat stelt anderen gerust om zo te denken en van dat het hun niet kan overkomen. het is een geruststellende gedachte om te denken dat de schuld bij het slachtoffer lag. Zo”n deceptie heb ik zelf ook eens meegemaakt en dan zeiden ze dat je er zelf naar zocht maar hoe zou je er nou zelf om gezocht hebben. Dit is niet wat je wilt. Het zal je maar overkomen. Gebrek aan logica om zo te denken. Dan zeggen ze dat je naief bent. Deze mensen horen thuis in een kliniek maar er lopen er nog veel los rond. Narcisme en psychopathie die leggen de schuld vaak bij die ander en dat heet victimblaming en guilttripping. Hier bij zullen ze alles uit de kast halen zodat het slachtoffer de schuld krijgt. Die zou het uitgelokt en dat je er zelf om gevraagd zou hebben. Gen begrip. Iedereen heeft maar van die ander af te blijven. Van leg de schuld niet bij anderen en zie ook eens je eigen aandeel. je eigen aandeel wordt onder een vergrootglas gelegd om te kijken wat je eigen aandeel was. Het maakt niet uit iedereen heeft maar van een ander af te blijven. Ze tasten op die manier je integriteit aan en voor de tweede maal nog eens door aan victimblaming te doen. Deze mensen leven niet in de werkelijkheid maar in het moment. Not engaged in reality living in bon lala land. Narcisten willen mensen gevangen houden. het zijn gewoon pranksters tricksters swindlers zonder realiteitszin en kunnen niet methodisch en chronologisch denken in volgorde dan dat ze details vergeten of overschreeuwen.

 4. Eline

  Lieve Cynthia

  Wat een vreselijke mensen lopen er toch rond op de wereld
  Wat bezielde die man
  Ik snap heel goed dat jij je angstig voelt
  Al die afschuwelijke reacties van social media
  Doe toch eens normaal tegen elkaar jij doet gewoon je verhaal
  Heel veel sterkte ermee
  Ik ben erg trots op je dat je het juist wel deelt
  En ik denk veel lezers van jou blog samen met mij
  X Eline

 5. Kim van Heynsbergen

  Hi Cynthia. Ik heb afgelopen vrijdag ook een erg nare ervaring gehad en moest vervolgens aan jou denken. Ik liep ook alleen (wel met mijn hond) in een natuurgebied en ineens stond daar op 5 meter afstand een man met ontbloot onderlichaam die zichzelf aan het bevredigen was. Het was de bedoeling dat ik het zag. Hij had een capuchon op en een sjaal om, maar ik zag wel dat hij er een obsceen gezicht bij trok. Ik ben me ook echt rot geschrokken. Ik deed heel stoer natuurlijk, maar had echt knikkende knietjes.
  Ik vroeg me af hoe het nu met je gaat? Nu het al een tijdje geleden is en of je nog bang bent bijv.

 6. Erica

  Lieve Cynthia,

  Ook al volg ik je al jaren, op de één of andere manier was dit mij totaal ontschoten.

  Ik word zo boos als ik dit verhaal lees, wat denken mensen tegenwoordig wel niet? Ik snap heel goed dat je heel erg geschrokken bent en je minder veilig voelt. Het gaat er niet om dat hij je niet heeft aangeraakt, het gaat er om dat hij jou in een hele kwetsbare positie plaatste.

  Ik ben toen ik tien was meer dan een jaar lastig gevallen door zo’n viespeuk. Hij kwam de eerste keer naast mij rijden en liet zijn geslachtsdeel zien. Daarna mocht ik van mijn ouders natuurlijk heel lang niet meer alleen of met vriendinnetjes in ons dorp lopen, maar altijd met een volwassene erbij. Elke keer als ik na een lange tijd weer alleen was, was hij er ook weer. Hij is na een hele tijd eindelijk opgepakt en het bleek dat hij mij en een aantal andere meisjes constant volgde. Er hingen allemaal foto’s van ons in zijn huis. Zelfs foto’s van het schoolzwemmen, dan was hij mij dus ook gevolgd.

  Ook al heeft hij mij nooit aangeraakt, toch heb ik hier nu 17 jaar later nog last van. Hij heeft mijn onbezorgde leventje in ons dorp best wel verpest. Nog steeds als ik dit tegen iemand vertel krijg ik reacties als “maar hij heeft je toch niet aangeraakt, zet je er overheen”. Het is echt niet zo dat ik hier nog dagelijks last van heb, maar ik ben nog altijd op mijn hoede als ik alleen over straat loop. Veel mensen schijnen dit echt niet te begrijpen.

  Eén van mijn grootste wensen is dat onze maatschappij niet meer aan victim shaming doet. Wat als traumatisch wordt ervaren, kan verschillen per persoon. Oordeel niet over het gevoel van een ander.

  Ik vind het erg goed dat je zo open bent over dit voorval!

  Groet,
  Erica

 7. Amber

  Wat een nare ervaring. Wat zul jij je onveilig en bang gevoeld hebben. De reacties die je krijgt doen mij denken aan reacties op mij na mijn verkrachting. Maakt me verdrietig en boos. Ik hoop dat het intussen beter gaat met je en dat je weer kunt genieten vannen wandelingen.

 8. Hendrik

  Ik voel echt plaatsvervangende schaamte bij het lezen van dit verhaal. Afgezien van alle angst en stress die het bij jouw heeft veroorzaakt. Wat denkt die gast in godsnaam? Leer je eens in te houden als kerel. Beheers je eens. Heb je sexuele frustraties en verlangens onder controle. Daar ligt denk ik de aard van het probleem. Populistisch gepeupel als ‘strenger straffen’ is alleenmaar symptoom bestrijden. Maar ook respect tonen naar vrouwen. Volgens mij moeten scholen hier meer mee doen. Anyway, respect voor je inzet. Het ga je goed.

 9. Iris

  Moest aan dit artikel denken na het trieste nieuws over Anne Faber. We moeten toch zorgeloos alleen kunnen fietsen of wandelen in de natuur? Dus niet. En ik ben weer boos en verdrietig.

 10. Laura

  Misschien heeft de GGD (en jij) iets aan de THINK methode. Deze afkorting wordt veel gebruikt op Amerikaanse scholen om kinderen te leren met elkaar om te gaan.
  De methode werkt als volgt:
  Before you say something, think:
  T: it is true?
  H: is it helpful?
  I: is it inspiring?
  N: is it necessary?
  K: is it kind?
  als wat je wilt zeggen, niet waar, behulpzaam, inspirerend, nodig en aardig is, zeg het dan niet. Ik denk dat de samenleving (vooral online) een stuk prettiger zou zijn aan mensen zich hieraan houden…

 11. Laura

  Als criminoloog vind ik het vreselijk om dit te lezen. Secondary victimisation is vaker een probleem, vooral bij vrouwen die het slachtoffer zijn van een zedenmisdrijf. De schuld wordt te vaak bij haar neergelegd: ze had zich niet zo bloot moeten kleden, ze had daar niet alleen moeten lopen, etc. Dit is echt iets wat diep geworteld is in de maatschappij, en het is erg moeilijk om de mentaliteit hierover te veranderen.

  Het is ook walgelijk dat tegenwoordig, met alle moderne media, mensen online zich op anderen afreageren. Even weg uit hun eigen leven en lekker iemand anders afzeiken. Het gaat dan al snel niet meer over de inhoud van wat er met jou gebeurd is, maar over dat ze bloggers zo irritant vinden. Zo zie je maar hoe dom deze mensen zijn, en het feit dat ze dit doen onder hun volledige naam maakt hen alleen maar dommer. Het is goed dat zulke figuren steeds vaker aangepakt worden.

  Cynthia, ik vind het heel knap dat je je verhaal deelt, het is inderdaad makkelijker om te denken, ach ik laat het erbij want ik wil niet al die shit over me heen hebben, maar daar bereik je natuurlijk niets mee. Ik heb veel respect voor je dat je het toch doet en dank je voor je verhaal!

 12. Kaya

  Lieve Cynthia,

  Ik heb met een enorm afgrijzen en afkeer je verhaal gelezen. Ik was in total shock. En eigenlijk niet eens vanwege de man die jou emotioneel onderuit heeft gehaald door jou een vraag te stellen, waar je niet je best voor moet doen dit te begrijpen. Zulk gedrag gaat ver boven een “normaal”denkend mens.

  Maar de weerzinwekkende reacties, waarin er door sommige de suggestie werd gewekt dat, je dit verhaal verzint om aandacht. Tijdens het lezen van je verhaal popte een vaag beeld over een paar mensen commentaar hadden gegeven, je hebt ze er altijd tussen. Maar het ene na het andere berichtje, en het zit ook nog vol indirecte seksuele intimidatie ook. Met zijn 50 euro!!!! Die heeft zich al bedacht dat hij met geld alle vrouwen het bed in krijgt.

  En dan eerst schreeuwen dat ze vloggers bloggers zat zijn, en daarna worden ze persoonlijk naar jou… in 1 comment. Niet bepaald gekwalificeerd om objectief te kunnen meeleven.

  Het leek alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Dat je niet geslagen ben of aangeraakt dus niet zeuren. Om maar te zwijgen over het stukje dat je daar ook niet moet gaan lopen, dan vraag je erom?

  Heb denk ik 5 keer je verhaal gelezen en de reacties. En de verhuftering door verharding is verder dan ik liever had gezien.

  Dit heeft niets meer met het geven van een mening te maken. Al betwijfel ik of deze mensen de grens van een mening wel weet te vinden. Er zit een grens aan een mening. Een mening is niet wanneer je beledigd, discrimineert, verbaal geweld gebruikt, uitschelden scheldnamen. En ik heb een paar op het randje gezien maar ik heb ook een aantal uitspraken gedaan waar je aangifte voor kan doen. Die gaan alle grenzen over.

  Gelukkig zijn er een heleboel mensen die voldoende emphatisch vermogen bezitten en het inzicht om geen waardeoordeel te hangen, wanneer iemand angst mag hebben of niet.

  Helaas is ons land ook vertegenwoordigd tot een bijzonder grote groep mensen die nog maar weinig of geen normen en waarden kennen. Zelfrespect en eigenwaarde, hebben ze niet gezien de manier van de inhoud van hun comments. Hoog opgeleid of niet ze hebben een enorm gebrek aan sociale vaardigheden. En dat geeft meteen aan dat het denknivo van deze mensen erg beperkt is. Geen inzicht en geen flauw idee wat er kan gebeuren met je gemoedstoestand, wanneer dit gebeurd.

  De 1 zal na een vlugge betasting er nog niet koud of warm van worden maar dat wil niet zeggen dat 1 vraag met een seksueel oneerbaar voorstel, geen impact kan hebben. Daar kan niemand zelfs de beste psychiaters niet over oordelen. Iedereen heeft een eigen beleving, en die kan ook nog eens van dag tot dag wisselen. Een week later wanneer je in een andere vibe zat had je er wel om gelachen. Het is een moment opname en als jij daar zodanig last van heb gehad, dan is dat ook zo. Wie zijn mensen toch ook ook te willen bepalen hoe iemand zich mag voelen?

  En die make up opmerking…………dus….ik zou er ook om vragen? want ik draag make up? We hebben een beauty Health Fitness fotografie en Kinderentertainment bedrijf. Dus… wij werken aan een goed lijf om wat? Mensen die werkelijkheid van fictie niet meer kunnen onderscheiden maar met hun vleeswaren gaan gooien? Of als Aandachts hoer te worden genoemd.

  Ik ‘hoop dat je een manier kan vinden om in te zien dat dit niet om jou is, zelfs niet eens tegen jou… het zijn reacties uit machteloosheid… machteloosheid die geboren worden omdat ze hun eigen onvolkomenheden niet kunnen fixen. Meedoen aan een “inmiddels ook een gedoogde manier” Mensjes pesten op social media… en morgen staan ze weer bij de juf op school, en maken met een hoop kabaal duidelijk dat er wat gedaan moet worden aan het gepest tegen hun kind. ( nou van wie krijgen ze dat voorbeeld toch?)

  De hypocrieten die naast die functie ook de functie van meeloper hebben. Je ziet gewoon hoe ze elkaar bijna letterlijk kopieren met woorden. Deze mensen verdienen geen podium. Laat ze links liggen en verdedig jezelf nooit meer. Je kan altijd nog een eindcomment maken met je bevinding en dan de reacties sluiten. dan kan niemand meer reageren.

  Probeer niet te begrijpen waarom mensen zo zijn…. Er is een reden dat wij het niet begrijpen!

  Vind je pad weer terug… en laat niemand je ooit nog zeggen dat je je aan hebt gesteld. Absoluut niet!

  Liefs Kaya

 13. Tayana

  Dank je voor het delen!
  Deze man had geen recht om op zo’n vraag te stellen en jij hebt het recht om je zo te voelen!
  De vrouwen die zo sneu reageren komen duidelijk mannelijk aandacht tekort en hebben weinig zelfrespect ..

  Sterkte en vergeet niet er zijn meer goede dan slechte mensen;) hmmm ja echt 🙂

 14. Sanne

  Hey Cynthia,

  Ik vind het zo erg om te lezen wat je is overkomen, ik vind het ook zulke domme en idiote reacties van mensen dat je je aanstelt omdat je een blogger bent. Ik vind het heel goed dat je Willen en 112 heb gebeld! PS: ik vind echt elk filmpje/artikel dat je plaatst geweldig, ik volg je,nu al ruim 2 jaar ook al op misslipgloss.nl
  Dikke kus en knuffel Sanne

 15. M

  Ik had dit allemaal niet meegekregen, maar lees dit artikel nu op je blog. De reacties die je hebt gekregen op social media zijn te belachelijk voor woorden. Helaas zie ik dit wel een beetje als ‘de norm’ tegenwoordig. Je ziet het continu op social media, het afkraken van het gevoel of de mening van een ander. Sommigen doen het erom, om een reactie uit te lokken, anderen zijn gewoon gefrustreerd of ontevreden met hun eigen leven en dan helpt het om iemand af te kraken.

  Ik vind dat je erg goed hebt gehandeld. Politie waarschuwen en jezelf in veiligheid brengen. Deze man is nu in beeld bij politie, wellicht is hij geschrokken, de politie weet wat er speelt in de omgeving. Alleen maar goed! Ook dat je je verhaal doet op je site/instragram/facebook. Het moet geen taboe zijn om over seksuele intimidatie te praten, ik vind het onwijs goed dat je het doet. Ik vind ook niet dat we dit soort gebeurtenissen moeten afdoen met ‘ach, het was maar een gek, laat maar gaan.’ Nee, het is gewoon niet oké om iemand zo te benaderen.

  Toch heb ik ook een kritische noot, iets om over na te denken. Zeggen dat deze man je beschadigd heeft vind ik namelijk erg ver gaan. Ik mag hopen dat je vooral geschrokken bent en weer je (gevoel van) veiligheid moet hervinden en dat dit je geen trauma heeft bezorgd of daadwerkelijke ‘beschadiging’ (waar moet ik dan aan denken)? Het is alleen maar logisch lijkt mij dat je je ontzettend onveilig en angstig hebt gevoeld en dat je je dat misschien nu nog voelt als je op een plek alleen bent. Toch zou ik andere vrouwen en meisjes mee willen geven dat wij ook sterk zijn! Dit is écht alleen bij woorden gebleven en jij hebt goed gehandeld waardoor het juist misschien bij dit incident is gebleven. Ik heb het idee dat jij juist mogelijke beschadiging hebt voorkomen door je handelen. Natuurlijk ben je bang, boos en verdrietig als zoiets je overkomt, maar door het hoofd koel te houden en juist te handelen ben jij juist zonder beschadiging hieruit gekomen én je hebt anderen beschermd voor dezelfde ervaring. Iets meemaken wat heftig is, waar je van schrikt en wat je niet zomaar vergeet, wat een tijdje nog invloed heeft op je leven zou ik zelf niet direct als ‘beschadiging’ bestempelen. Alsof wij vrouwen zo kwetsbaar zijn dat je met een beetje intimidatie al beschadigd bent. Nee! Toch? Maar goed, het kan zijn dat jij dit wel zo hebt ervaren.

  • Lisa

   M, met zo’n reactie ben je niet beter dan de mensen in de reacties die Cynthia in haar verhaal plaatst. Je argument dat ze zich niet beschadigd hoeft te voelen is tactloos en getuigt van een gebrek aan empathie. Cynthia zegt in haar verhaal ”Ik mag me erover voelen zoals ik wil” en dan ga jij in feite zeggen dat ze zich niet beschadigd mag voelen omdat wat ze heeft meegemaakt blijkbaar volgens jou niet erg genoeg is? Probeer je eens in te leven in een ander, meisje! Probeer eens te voelen hoe het zou zijn als je niet meer zorgeloos ergens kan wandelen, als normale dingen je laten schrikken, als je je belemmerd voelt in je dagelijks leven! Waar je aan moet denken bij beschadiging? Een beschadiging hoeft niet alleen fysiek te zijn. Als iemand zich gestresst voelt, of onveilig, of schrikachtig is, dan is dat een negatieve verandering als gevolg van het incident en dan is dat een beschadiging.

 16. Mieke

  Ik kom een beetje laat met mijn reactie, maar wou toch even iets zeggen.
  Ik heb je verhaal met verbazing gelezen. Ten eerste vind ik het enorm sterk van je dat je zo (schijnbaar) kalm hebt gereageerd en dat je dit verhaal met de wereld deelt. De politie bellen was zeker een goed plan. Als niemand dit meldt, is er ook niets geweten in het geval dat hij wél verder gaat met iemand. (Ik denk dan aan een stalker: het begint onschuldig en je wist de berichtjes/mailtjes/telefoons gewoon. Tot het té ver gaat en je naar de politie trekt. Dan heb je geen been om op te staan. Meteen melden dus, of alles goed documenteren in het geval van stalking.) Willem bellen lijkt me een perfect logische volgende stap, ik zou mijn man ook bellen – op het werk of niet! En ik ben heel blij voor je dat je zo goed bent opgevangen door die lieve vrouw, net wat je nodig had!
  Verder vind ik het niet alleen moedig dat je dit gedeeld hebt, maar ik waardeer het ook dat je niet enkel de leuke gebeurtenissen deelt. Het leven is nu eenmaal geen opeenvolging van alleen positieve, fijne, happy momenten. Dit houdt het écht! No matter wat ze zeggen!
  Toen ik de reacties begon te lezen, viel mijn mond echt open van verbazing! Ik heb mijn man erbij geroepen en die kon het ook niet vatten dat mensen zo reageren. Met hen is er echt iets mis, zei hij. Wat erg voor je dat je zoveel negatieve reacties hebt gekregen, totaal onverdiend! Die vrouwen kunnen dat wel zeggen, maar hoe zouden ze nu echt reageren in een dergelijke situatie? Niet dat ik hun dat toewens, niemand zou dit mogen meemaken! Als vrouw zou je onbevreesd moeten kunnen alleen wandelen, dag en nacht, in een bos of een drukke stad. Waar gaat het naartoe als dit niet meer kan?
  Ik snap de achterliggende gevoelens ook goed; het is niet alleen het feit an sich dat je geschrokken heeft maar je veiligheid, vertrouwen, het genieten van de natuur in je eentje hebben een deuk gekregen.
  Wat goed hoe je ermee om gegaan bent en nog steeds mee om gaat! Ik hoop dat je acties toch iets van positief gevolg kunnen teweeg brengen (politiek, GGD, vrouwen die door jouw verhaal net zo durven reageren,..). En ik hoop dat je gevoel van veiligheid terug hersteld wordt zodat je weer fijn zoals voorheen kan genieten van een wandeling zonder verschrikken!
  Dank je wel voor je verhaal!!

 17. Tamarah

  Je bent een sterke vrouw en ik heb bewondering voor je! Je hebt een negatieve ervaring omgezet in hulp voor anderen. Daarin laat jij je door niets weerhouden ook al betekent dit dat anderen je onterecht bekritiseren. Dat vind ik moedig van je en wens je ondanks je nare gebeurtenis veel zorgeloze en fijne wandelingen toe. Laat je, je vrijheid niet ontnemen!

 18. Dian

  Normaal reageer ik nooit op blogpost, maar wat verschrikkelijk dat mensen zo naar kunnen doen. Ik vind het nogal gek dat dit in onze samenleving als normaal wordt gezien. Het is heel begrijpelijk dat je je zo voelt na zo’n nare ervaring! het is absoluut niet normaal als een man zoiets tegen je zegt, ik zou me ook rot schrikken! Wie weet wat zo’n gek van plan is en achter je aan komt…

 19. Jeff

  Ik las jou verhaal mee met m’n vriendin en ik vind als man dat ik hier op moet reageren. Er is inderdaad geen fysiek contact geweest, maar daardoor niet minder erg. Dat jij bang werd is heel logisch. Het is zo makkelijk van achter een tablet/laptop/telefoon jou een schuld gevoel te geven, maar wat doen zij als het hun overkomt. Je hebt goed gehandeld. ??????. Geen enkele man/vrouw heeft het recht om iemand sexueel te intimideren.

 20. Veronique

  Goed artikel. Jij mag je vielen zoals je wilt. Jij hebt iets meegemaakt.. En dat heeft indruk gemaakt. Punt uit.

  Geniet van je wandelingen ?

 21. neo

  Ja jij mag voelen hoe jij je wil voelen tijdens zo’n situatie.
  Maar om meteen de politie te bellen gaat erg ver in mijn ogen. De man stelde inderdaad gewoon een vraag. Is je zo te lezen niet gevolgd.
  Nee deze man stelde geen nette vraag, maar ga je ook de politie bellen als je op stap bent en een man zit aan je billen?

  Het spijt me, maar ik vind dat je te ver door draaft in de actie die je ondernomen hebt.
  Leven en laten leven.

  • Marieke

   Sorry, maar ik ben best geshockeerd door dit antwoord. Het lijkt bijna dat je het normaal vindt als mannen bij het uitgaan aan meiden hun billen zitten? En ik vind dit zeker niet ‘gewoon een vraag’. Ik zou zelf, alleen in een bos, op dat moment ook gewoon in shock zijn, paniek. Ik vind het vrij logisch dat, wanneer als zij ‘nee’ zegt de man aanstalten maakt om z’n broek alsnog omlaag te trekken je zo in eerste instantie reageert. Je hebt geen idee hoe het verder zou aflopen. Voor hetzelfde geld staat die man alsnog later weer voor je neus.

   Sorry maar ik vind jouw reactie in dit geval erg ongepast.

  • Lean

   Als een man aan je billen zit bij het stappen is dat ook strafbaar.

   En verder ontbreekt het je aan inlevingsvermogen als je niet begrijpt waarom iemand in zo’n situatie 112 belt. Laat staan dat het ‘gewoon’ een vraag betreft. Bizar om het op die manier af te zwakken. Zo iemand stelt dat niet als vraag, maar om te intimideren en shoqueren.

 22. hobs

  Ik vind het fantastisch dat je iets zegt over victim shaming/blaming. Heel logisch dat zoveel mensen zwijgen over seksuele intimidatie als er zo op gereageerd wordt. Bah bah.

 23. Elke

  Jeetje, geen woorden voor de manier hoe mensen zo laag, negatief en respectloos hun mening over jou ventileren, online nog wel, lekker laf. Los daarvan, wat zul je geschrokken zijn, daarom verbaast het me dat blijkbaar zoveel mensen dat zich niet kunnen indenken. Goed om te lezen dat het ook juist veel ‘goede’ dingen oplevert en hopelijk wat mensen wakker schudt, en ook fijn om te lezen dat je wel weer gewoon alleen op pad gaat, want laat zo’n idioot jou je wandelplezier niet helemaal afnemen… Wat meer op je hoede zijn kan in principe nooit kwaad, maar de reden waarom is echt belachelijk en jammer dat het heeft kunnen gebeuren. Goed dat je je verhaal zo verdedigt hebt en achter jezelf blijft staan ipv je te laten neerhalen door die nare reacties, alleen op deze manier kun je de ogen van mensen openen en wordt er hopelijk idd meer aandacht besteed aan situaties als deze! Sterkte alsnog ermee.

 24. Jolien

  Cynthia, je bent echt een strijder! Zoveel bewondering voor jou hoe je ondanks de walgelijke berichten toch besluit je in te zetten. Hoe je uit iets negatiefs iets positiefs voor anderen probeert te halen. Dit verdiend niets anders dan heel veel lof.

 25. Laura

  Lieve Cynthia,

  dit artikel bewijst me enkel hoe verstandig en moedig je hier mee omgaat. Zo zou elke vrouw moeten reageren ! Of man…..

  Je hebt heel juist gehandeld door meteen je voorzorgen te nemen en de politie/Willem in te schakelen. Want inderdaad, wat als ?

  Je kan inderdaad op dat moment niet voorspellen wat de gevolgen zijn, wat er in die creep zijn hoofd omgaat…..je kan enkel je instinct volgen en hopen dat het goed komt.

  Achteraf bekeken lijkt het inderdaad “niet zo erg”……maar dat is het juist wel ! Het gaat er niet om dat er niks gebeurd is maar dat het had gekund en dat iemand zo ziek is alleen in een bos te lopen met de gedachte iemand zijn geslachtsdelen te laten zien of erger.

  Ga gewoon mooi door met je actie en laat je niks wijsmaken door domme mensen. Jij bent niet degene die een probleem heeft, dat zou pas te gek zijn voor woorden.

  Wie wel een probleem heeft zijn al die personen die duidelijk reageren uit dommigheid of jaloezie (op je status, leven, reizen etc)

  Ik wens ze geen slecht toe, maar zou wel eens willen zien hoe ze zich zullen voelen de dag dat ze dit (hopelijk nooit) meemaken.

  Wie weet krijg je ooit nog excuses van 1 van hen

  Sterkte !

 26. Petra

  Groot gelijk Cynthia, dank voor het opschrijven, delen, bespreken van dit verhaal! Het is inderdaad belachelijk welke golf jij over je heen krijgt hierdoor. Maar ik dank je voor je stoere doorzettingsvermogen.

 27. Lore

  Wauw Cynthia, ik vind het echt moedig van je dat je dit deelt. Ik heb zelf zo’n nare ervaring nooit meegemaakt, maar ik weet wel dat het bestaat en loop dus liefst niet alleen over straat (vooral ’s avonds). Bedankt om dit te delen. Het is een mooi artikel geworden. x

 28. Katrien

  Je hebt zeker gelijk, dat is seksuele intimidatie. Ik zou me ook heel kwetsbaar voelen op dat moment. Is zeker onaanvaardbaar dat zoiets gebeurd ook al heb je niks gezien. Ik zou nu wel zelf eerder snel weglopen (ik voel me daarin ook wel zekerder van mijn stuk, ik ben conditioneel goed) en niet bij mensen gaan aanbellen maar snel naar huis gaan en het proberen vergeten. Eigenlijk is het wel goed dat je er met jouw ‘status’ gebruik van maakt om het onder aandacht te brengen maar of het zal beteren… Ik ben ook eens begluurd geweest in een hokje in het zwembad en was ook heel geschrokken, ik zat echt even versteend in dat hokje en durfde er bijna niet uit komen, en dat werd ook weg gelachen toen ik het vertelde aan mijn familie. Dat wil je echt niet hoor, dat is echt intimatie en gebrek aan respect!

 29. Noëmi

  Wow, wat ben ik gechoqueerd van die “negatieve” reacties van mensen. Ik vind het net erg moedig dat je dit wil delen met ons zodat meisjes die eventueel hetzelfde hebben overkomen en niet goed weten wat te doen beseffen van “oke, dit is niet mijn schuld – ik heb het niet uitgelokt” of iets in die aard. Ronduit degoutant dat dit soort mannen op de wereld rondlopen. Ben blij dat het “daarbij” gebleven is, al had dit niet mogen gebeuren. Ik ben ooit op een overvolle tram eens betast geweest en weet goed genoeg hoe je je daarna over kan voelen… .

  Vind het trouwens al bijna even beschamend hoe sommige mensen hierover hun “mening” uiten. Kan toch ook niet gezond zijn dat ze er zo over denken. En “aandacht trekken” op die manier… Kom op ! Hoe bedenken ze het zelfs. JIJ bent NIET in fout, HIJ wel. Dank je je verhaal te delen met ons <3

 30. Nathalie

  Topmens! Ik ben heel blij dat je als nog een post hierover geschreven hebt! Zelf schrok ik mij van de reacties die mensen plaatsten op facebook en twitter. Onder de posts heb ik vaak genoeg geschreven, en als het nu jouw zusje, nichtje, tante, vriendin of moeder was? Tja daar kwam geen antwoord op. Het zijn allemaal mietjes die zelf om aandacht schreeuwen! Goed dat je ermee doorgaat, dit is niet oke!

 31. Fleur

  Iemand heeft mij ooit gezegd dat datgene wat jij voelt er mag zijn. Je moet daar bestaansrecht voor eisen. Goed dat je het doet! Niemand kan jou zeggen dat dat wat jij voelt niet waar is of er niet toe doet. Goed dat je hier over praat en over blijft praten! Serieus, ik kan me er kwaad om maken dat mensen je naar beneden boren, gewoon omdat jij uit wat je voelt. Cynthia, je kan een verschil maken hier in. Laat je niet klein maken door onbegrip van anderen. Ik bewonder je in elk geval en wens je veel sterkte in je herstel 🙂

 32. Freya

  Lieve Cynthia,

  Bedankt dat je je keer op keer in de grond laat boren door al die nare mensen, zodat er in de toekomst misschien meer vrouwen actie durven te ondernemen bij seksuele intimidatie én victim shaming. Je bent een held en ik (wij?) apprecieer het echt.

  <3

 33. Anneke

  Ik snap er werkelijk waar niks van, van die negatieve reacties. Als ik er alleen al aan denk om alleen in een bos te lopen en zoiets gebeurt me, ik zou doodsbang zijn. Of wat als mijn dochter over een aantal jaar met zo’n verhaal thuiskomt? Ik zou woest zijn. En ik snap niet dat andere mensen dat niet begrijpen en er gewoon k*topmerkingen over gaan maken.
  Ik vind het enorm knap dat je doorzet en je verhaal blijft delen.

 34. Laura

  Lieve Cynthia,

  Ik word hier zo ongelooflijk boos om! Je zal bijna zeggen dat je als vrouw nergens meer alleen kunt lopen, dat je nergens veilig bent en dat het inderdaad maar “beter” is om op bepaalde plekken niet te komen. Maar wie bepaald dat? Laten wij dat bepaald worden voor ons? Natuurlijk niet! Ik heb zelf een soortgelijk iets meegemaakt, en uiteindelijk is er gelukkig niets gebeurd, maar de angst die aan je vreet, het is verschrikkelijk. Je hebt een ontzettend grote doelgroep, en het feit dat je dit bespreekbaar maakt vind ik super. De nare reacties die je hebt gekregen, ik weet het niet hoor. Zielig is het, maar vooral asociaal.
  Blijf alsjeblieft alles met ons delen, en blijf alsjeblieft overal je mening over geven, daarom zijn wij allemaal hier. En ik hoop dat je nog gewoon lekker blijft wandelen. Je bent lichamelijk misschien niet sterk genoeg voor deze man of welke gek dan ook, maar mentaal ben je dat wel.

  Groetjes Laura

 35. Emma

  Wow ik had wel een paar negatieve reacties gezien maar die hierboven zijn wel heel grof.. jij hebt gedaan wat voor jou goed voelde en dat is het beste dat je kon doen.. sexuele intimidatie is echt niet tof. En de mensen die hier geintjes of opmerkingen over maken hebben vast nog nooit zelf zoiets meegemaakt..

 36. Lotte

  Ik vind het heel knap en mooi van je dat je een hele negatieve, vervelende ervaring om weet te zetten in positieve actie om meer aandacht naar deze problemen tegen te gaan! Topper <3

 37. hopper

  Soms denk ik dat wanneer je een ander beroep had gehad, je er minder negatieve reacties op had gehad. Het beeld dat mensen tegenwoordig van vloggers en bloggers hebben is negatief. Dit komt door de term Haatvlogger. Er zitten natuurlijk ook mensen bij die met een camera alleen maar nutteloze filmpjes maken. MAAR…

  Het gaat hier niet om je beroep. Het gaat hier niet om hoe je eruit ziet. Het gaat hier om iemand die zijn geslachtsdeel aan jou wil laten zien. Terwijl je alleen in het bos bent. Geen hond nog op straat is. En hij jou sexueel intimideerd. Ik vind het schokkend om te zien hoe sommige mensen dit niet meer dan ‘normaal’ vinden. Ik begin me zorgen te maken om de geestelijke bekwaamheid van mensen nu. Ik kan me hier zo boos over maken. Wacht maar tot het hunzelf overkomt. Dan hebben ze niet zo’n grote mond meer. Ik vind de reacties die je op social media ook nog eens te horen krijgt kort nadat je iets schokkends hebt gezien hebt meegemaakt echt belachelijk.

  Ik denk dan wat als het een jong meisje was, of iemand die niet voor zichzelf kan opkomen. Wat als je niet meer weet wat je moet doen en gewoon verstijfd staat. Ik vind het ontzettend lief van de mevrouw, dat je bij haar even binnen mocht komen. Die je wel serieus nam. En je even de tijd gaf om eventjes van de eerste schrik te bekomen.

  En ik vind het al helemaal goed dat je het ondanks alles bespreekbaar wilt maken en het onder de aandacht wil brengen. Ik juich het allemaal alleen maar enorm aan. Ik hoop ook dat je bij de GGD stappen kunt ondernemen. Al zijn ze groot of klein. Elke stap is er weer 1!

  Ik ben trots op jou zoals je dit allemaal ondergaat, bespreekt en er weer wat positiefs uit weet te halen!

 38. Anne

  Ik vind het heel erg goed dat je dit doet. Ik heb toen ik middelbare scholier was zulke opmerkingen gekregen van leeftijdsgenoten. Toen stoorde ik er mij nog niet aan. Met ouder worden realiseerde ik mij dat ik dit wel heel erg vond en nog steeds vind. Het is niet normaal om zulke opmerkingen te maken.
  Ik heb ook op latere leeftijd te maken gehad met seksuele intimidatie. Ik heb ook te maken gehad met een situatie waarin mijn “nee” niet serieus werd genomen en ik schaam me er nog steeds er voor.
  Ik hoop dat door jou inspanningen meesjes EN jongen leren wat respect voor elkander betekend.
  Succes en sterkte! Mijn support heb je!

 39. Justine

  Hoi Cynthia
  Jouw verhaal is zó herkenbaar. Zelf hebben ze al geprobeerd om me twee keer van mijn fiets te trekken toen ik naar huis fietste, en dat op klaarlichte dag. De ene man was heel hard aangeschoten en de andere man achtervolgde me totdat ik letterlijk thuis was. Een heel beangstigend gevoel. Jouw verhaal deed mij er meteen aan denken. Zelf had ik nog het geluk dat ik telkens wel ergens weg kon vluchten – maar telkens spookt het door mijn hoofd; wat als ik ergens in the middle of nowhere was? Ik wil niet denken aan de gevolgen en ja, ik ben bang geworden. Ik durf ’s nachts amper alleen naar mijn auto wandelen, laat staan naar huis fietsen. Dit moet inderdaad aangepakt worden. Heel moedig dat je dit durft delen!
  Bedankt!

 40. Jeanine

  Per toeval op je blog. Wat goed dat je dit deelt en respect voor alles wat het teweeg heeft gebracht en dat je bij de GGD bent gaan praten. Zero respect voor alle negatieve reacties van mensen. Echt walgelijk. Ik krijg last van plaatsvervangende schaamte door al die gekkies. Laat je maar niks wijs maken. Je hebt perfect gehandeld. Wat die vent deed is hartstikke fout!

 41. Marijke

  Hoi Cynthia, ik snap er echt niks van dat er zoveel mensen zijn die zo negatief reageren. Wat ze bezielt om dat te doen? De wereld zou een stuk plezieriger zijn als we elkaar eerst eens met een positieve blik bekijken. Bij al die mensen die negatief reageren zit er iets achter, een eigen angst of wat dan ook, maakt dat ze zo gaan schreeuwen. Ik hoop voor je dat ze je niet te erg raken. ik geloof echt dat het positieve effect van wat je doet 1000x groter is. Supergoed! Het raakt mij in elk geval, zet me aan het denken, en ik leef met je mee.

 42. Marjan

  Vreselijk wat je is overkomen, en ook vreselijk hoe mensen reageren.
  Ik kan me heel goed voorstellen hoe bang het je heeft gemaakt.
  Een aantal jaren geleden ben ik op straat van mijn tas beroofd.
  Ik fietste over een donker bouwterrein en iemand stal me zo mijn tas van mijn schouder.
  Toen ben ik ook een hele poos bang geweest om ’s avonds alleen te fietsen.

  Dat er mensen zijn die zo reageren.. ik heb er geen woorden voor.
  Het lijkt bijna alsof ze geen opvoeding hebben genoten.
  Ik zeg altijd maar zo: wat je niet face to face tegen iemand zou zeggen, moet je ook niet op social media tegen iemand zeggen.

 43. Adrienne

  Lieve Cynthia,

  Ik heb diep respect voor je dat je dit verhaal deelt en blijft delen. En ik wordt oprecht boos en verdrietig om de heftige negatieve reacties. Mijn hemel mensen in wat voor een tijd leven we????? Come on!!!!! Intimidatie op welke manier dan ook is nooit oké. Ik ben ook graag alleen en ga regelmatig alleen op pas. Op dit moment alleen op reis in Bali en het is 1 van mijn grootste angsten dat zoiets me zou overkomen. Maar ik laat me niet regeren door angst. En iedereen die denkt iemand te kunnen intimideren moet eens goed in de spiegel kijken.

 44. Anneke

  Lieve Cynthia,

  Ik volg je al jaren en mijn reacties zijn op 1 hand te tellen. Maar wil je nu toch ff laten weten dat ik je een stoere chick vind! Heel veel respect voor jou!

  Ik heb naast een zoontje ook twee kleine dochters, eentje van bijna 7 en eentje van 8 weken. En ik hoop dat dit ze nooit gaat over komen. Mijn moederhart breekt. Zo goed dat jij voor hen en alle andere meisjes/vrouwen op komt!

 45. Yvonne

  Lieve Cynthia, 1 woord: respect.
  Je doet iets moois met het naars wat je overkomen is.
  Ik heb je verhaal onder de aandacht gebracht bij stichting Rutgers, wellicht kun je met hen ook iets bereiken.

 46. Esther

  Normaal reageer ik eigenlijk niet, maar wil toch even laten weten dat ik compleet achter je sta. Wat die man daar in het bos tegen je zei/wilde doen is niet normaal. En de reacties die in het artikel worden beschreven al helemaal niet. Je hebt duidelijk iets aangewakkerd door het probleem aan te kaarten. Keep up the good work!

 47. Myrthe

  Hi Cynthia,

  Ik reageer eigenlijk nooit op je blogs , maar wil toch graag even kwijt dat ik je veel sterkte wens met het verwerken van deze nare ervaring. Persoonlijk ben ik het meest geschrokken van de reacties van anderen, zoveel harteloosheid en onbegrip. Ongelofelijk, wat een kille maatschappij is het dan. En ga er maar vanuit dat ze je het nooit face-to-face durven te zeggen, lekker veilig zo vanachter de laptop of telefoon. Schandalig en diep triest.

  Dus zet ‘m op, probeer er inderdaad iets ‘positiefs’ uit te halen, het is niet voor niets dat het kabinet kijkt naar wetgeving over seksuele intimidatie! Het is een hot topic en ik vind het knap hoe je er nu mee omgaat.

 48. Kathy

  Hoi Cynthia,

  Ik moet zeggen dat ik dit een beetje een netelig veld vind om me in te begeven qua onderwerp. Waarom? Omdat sommige ervaringen op de een meer indruk maken dan op de ander, en de een er weer anders mee omgaat dan de ander. Wellicht zijn er vrouwen die er luchtig mee kunnen omgaan omdat bijvoorbeeld in de randstad wel meer van dat soort figuren rondlopen. Want Zwolle en Dalfsen in geen drukke Kalverstraat of een verlaten steegje. Maar feit is wel dat het overal kan gebeuren. Wel wil zeggen dat ik het gevoel van veiligheid wat je eerst had, een beetje naïef vind. Dit soort dingen kunnen overal en te allen tijde gebeuren. Nou wil ik je niet als naïef bestempelen, want veilig zijn en veilig voelen zijn twee verschillende dingen die we eigenlijk allemaal als hetzelfde ervaren. Maar dat is helaas niet zo.

  Ik zou het voor jou persoonlijk niet verkeerd vinden om het hele gebeuren iets lichter op te pakken. Waarom? Omdat die kerel jouw gevoelens erover niet waard is en omdat ik heel eerlijk gezegd ergere gevallen van seksuele intimidatie ken. Dat wil niet zeggen dat geen actie hiertegen ondernemen ok is. Juist niet. Maar dat is meer omdat ik juist zoals jij denk dat je nooit kunt weten of die persoon meer schade bij jou had kunnen aanrichten of bij het volgende slachtoffer meer had kunnen bewerkstelligen. Actie ondernemen doe je natuurlijk niet alleen voor je jezelf maar ook om erger te voorkomen en ik vind dat je dat heel goed doet.

  Waar ik een zware hekel aan heb is dat achterlijke gedoe waarbij jij om je verhaal voor van alles en nog wat wordt uitgemaakt. Misschien vind ik dat nog wel het erger: het feit dat jouw verhaal en jouw gevoelens erover openlijk en herhaaldijk worden bagatelliseert. En dat vind ik een makke van de maatschappij waarin we leven. Elkaar behandelen alsof we allemaal hetzelfde zijn, alles hetzelfde ervaren. We zijn vaak vol van compassie maar handelen er (onbewust) vaak genoeg niet naar.

 49. Naomi

  Hoi Cynthia,

  Wat een top vrouw ben jij! Zoveel tegenslagen van al die social media, je wordt er helemaal knetter gek van. Ik weet zeker dat als deze mensen is zo’n gelijke situatie zouden zitten zij hun woorden terug zouden nemen.
  Hele veel mensen zijn blij met jou en zullen hierdoor ook hun verhaal misschien durven vertellen of plaatsen.

  Laat je niet gek maken, en ga vooral zo door met hoe jij leeft, jij wilt leven en hoe jij met deze situaties om gaat!

  Groetjes,

  Naomi

 50. Jessica J.

  Het ergste van heel dit verhaal vind ik misschien wel de hoop stront die je over je heen krijgt. We zitten duidelijk met een fundamenteel maatschappelijk probleem. Sterkte en succes, Cynthia!

 51. Eline

  Wat goed dat je je verhaal hebt opgeschreven en al zoveel actie hebt ondernomen. Ik ben halverwege gestopt met het lezen van de reacties, wat walgelijk.

  Weet je wat het stomme is, ik dacht in eerste instantie ook: ach het is maar een potloodventer. Maar toen ging ik verder nadenken. Het feit dat het zo vaak gebeurt, maakt dat het bijna normaal is… Maar dat is het absoluut niet! En zeker in de setting waarin het bij jou gebeurde kan ik me voorstellen dat je doodsbang was. Maar op geen enkele manier is dit acceptabel. Door jouw verhaal heb ik besloten om mijn dochter later ook naar een zelfverdedigingscursus te sturen. We worden inderdaad veel te weinig voorbereid op dit soort dingen.

 52. Desiré

  Wat ik vooral schokerend vind is hoe sommige mensen het zo normaal vinden dat zulke mensen er zijn en dat je dat maar hebt te accepteren. Bizar hoe afgestompt de mensen raken en dat zulke dingen maar moeten kunnen en je er niet zo druk om moet maken.

  Ja dan krijg je idd dat het alleen maar erger wordt. Vind het knap van je dat je je niet laat weerhouden door de negatieve reacties en wat onderneemt. Ik ben ook iemand die graag alleen dingen onderneemt maar als dat al niet meer kan door zulke trieste figuren dan blijven we over een paar jaar alleen nog maar binnen omdat het je op deze manier onmogelijk wordt gemaakt om er alleen op uit te gaan. (en ook in alle andere situaties natuurlijk – op je werk, uitgaansleven en waar je ook bent) Als mensen er mee weg blijven komen wordt het erger en erger. Ik hou mijn hart vast.

  Succes er mee verder!

 53. Suus

  Ik vind je zo sterk en tof! Iedereen kan er wat van vinden, maar ik vind het een gemist dat vrouwen nu geen front vormen.
  Je bent een kanjer dat je zo je nek uitsteekt!

 54. marleen

  Wow, humanity!
  Wat bizar dat mensen toch de moeite nemen om te reageren terwijl ze iets dus blijkbaar niet zo belangrijk vinden.
  Zegt meer over hen dan over jou.
  Goed dat je dit aankaart!

 55. Nikki

  Raar dat er mensen denken dat je aandacht op jezelf wil vestigen terwijl je juíst de aandacht wil vestigen op het hele gebeuren rondom seksuele intimidatie en bewustwording van dat het nog steeds een issue is. Maar goed, het overgrote deel van Nederland zal het met je eens zijn en stilzwijgen. Dus de mensen die zelf aandacht willen en altijd ontevreden zijn met wat er gebeurt trekken hun grote mond open en bekritiseren iemand die goed bezig is naar aanleiding van een nare ervaring.

  Waarschijnlijk zal die groep mensen zelf helemaal niet kunnen omgaan met zo’n zelfde situatie. Een situatie waarin iemand poogt je lichamelijke en mentale grenzen te overschrijden. Dan maakt het niet uit op welke plaats of welk moment van de dag het is. Want het is heel simpel, ben je ter ontspanning in een naaktsauna, dan is iedereen naakt en accepteren we dat omdat er niks invasiefs is en iedereen lekker zijn eigen ding doet. Maar gaat een saunaganger ineens aan je zitten, op een bepaalde manier tegen je praten of aan zichzelf zitten op een manier waarbij jij je onprettig voelt, dan is dat niet acceptabel.

  Daarnaast de complimenten voor Willem dat hij zulk goed advies gaf en je gesteund heeft! Trek je vooral wat aan van de mensen die vinden dat je het bij het rechte eind hebt, want van die ontevreden en narcistische mensen blijven altijd bestaan…(die hebben op de een of andere manier toch meer uren in een dag zitten dan gewone normale mensen en gebruiken die uren om lekker veel negativiteit en onzekerheid in de wereld te houden.)

 56. Gwenster

  Ik las met tranen in de ogen je artikel; van walging, afschuw en misselijkheid van de reacties die je kreeg toen je dit deelde op sociale media… Vooral het taalgebruik vind ik hard en kwetsend, if words could kill… Toch mag je oneindige bewondering hebben voor je moed en kracht dit te delen; dat je in tegenstelling tot 1000 andere vrouwen en meisjes geen angst hebt om te vertellen dat dit niet normaal is. Aanranding en intimidatie, onder welke vorm ook, moeten altijd ernstig genomen worden. Bedankt dat jij heel moedig en dapper de vinger op de wonde hebt gelegd!
  Het doet me overigens denken aan een reportage die jaren geleden op de Belgische tv was, waarbij een normaal westers geklede vrouw door Brussel wandelde en maar liefst 20 keer voor ‘sale pute’ werd uitgescholden. Zij was zo verbolgen over het bijna standaard gebruik van die uitdrukking (betekent zoveel als vuile hoer), dat ze een oproep lanceerde aan alle Belgische vrouwen om dit niet ok te vinden en daar tegen op te treden! Nogmaals bedankt in naam van alle vrouwen om dit probleem onder de aandacht te brengen.

 57. Marieke

  Ik reageer nooit op blogs maar nu toch maar een keertje wel want
  A. Wat denken mensen wel niet dat ze zo op iemand kunnen reageren? Victimshaming mag van mij per direct strafbaar gesteld worden en mensen, doe alsjeblieft normaal. Zo jammer en kinderachtig om in de anonimiteit van het internet allerlei lelijks te roepen. Doe je in het echt toch ook niet? (Hoop ik)
  B. Ik ga NOOIT meer alleen bij de wythmener plas lopen als het daar uitgestorven is, bedankt voor de waarschuwing die jouw verhaal geeft
  C. Laat je niet gek maken, je bent super goed bezig, en namens iedereen die gewoon veilig wil genieten van zijn/haar vrijheid: bedankt!!

 58. Noortje

  Jeetje, ik schrik er van dat het dus allemaal wel mee zou vallen omdat er niks gebeurd is? Dus het is pas erg als je daadwerkelijk aangerand of verkracht wordt? Daar kan ik met mijn gezonde verstand niet bij.
  Overdreven dat je ergens geschuild hebt, dat je je vriend hebt gebeld? Wie weet wat er gebeurd was als je het nìet had gedaan.
  Respect voor jou en hoe je ondanks de nare reacties toch de media opzoekt!

 59. Veerle

  Hoi Cynthia, ik volg je blog al heel lang, maar plaats vrijwel nooit comments.
  Ik vind het ontzettend moedig van je dat je dit met ons deelt. Bedankt hiervoor!

  Ik heb zelf ook met seksuele intimidatie te maken gehad (echter niet op deze manier). Het is goed dat er eindelijk meer initiatieven komen om dit aan te pakken; ik ben zelf afkomstig uit België, en hier zou er ook meer aan kunnen gedaan worden.

  Wat die slechte reacties betreft: ik ben uiteindelijk gestopt met deze verder te lezen, zo walgelijk vond ik ze… .

  Je hebt gelijk dat je nog steeds gewoon dingen alleen gaat doen!

  Hou je goed Cynthia, je bent echt een sterke vrouw.

  Veel liefs, Veerle

 60. Jaimy

  Mijn god wat een reacties. Die mensen komen pas aandacht te kort als je zo reageert, waar haal je de tijd en energie vandaan om je op te winden over iemand anders zijn ervaringen. Goed, jij weet hoe het zit en hoe jij je voelde en dat is niet oké. Lekker makkelijk zeggen voor anderen die niet jouw angst gevoeld hebben.

  Vind het heel knap van je hoe je dit omzet in iets positiefs en ik hoop dat je echt om kunt gaan met de (belachelijk) negatieve reacties.

 61. Laura

  Wat goed dat je dit deelt Cynthia. Ik vind het absurd dat er zo walgelijk op wordt gereageerd. Helaas heb ik ook zoiets meegemaakt wat helaas nog verder ging dan dit. Ik heb me jarenlang geschaamd en heb het nooit met iemand durven delen. Toen ik dit uiteindelijk wel deed werd ik er van beschuldigd dat ik het vast had uitgelokt en dat ik niet zo naïef had moeten zijn. Door velen werd het absoluut niet serieus genomen. Je gaat zo ontzettend aan jezelf twijfelen. Ik ben de man nog vaak tegengekomen en ik kon niets doen. Als ik eraan denk roept het zoveel woede bij me op dat dit menig vrouw overkomt en dat er in veel gevallen niets aan kan worden gedaan. Je voelt je vies, aangetast in je eer en vreselijk stom omdat je niet hebt gereageerd zoals je had gewild.
  Dank dat je dit deelt en de media opzoekt. Ik weet zeker dat je veel mensen erg blij maakt door dit online te gooien en bespreekbaar te maken. Fuck de mensen die hier belachelijk op reageren, bij hen zit een steekje los! Liefs

 62. Inge

  Wat, Hoe zal ik het noemen, respectvol/netjes van je om de namen te blurren van de mensen die zo’n achterlijke reacties plaatsen zeg. T zou hun zusje of dochter zijn geweest. Vreselijk!

 63. Suzanne

  Wat heb ik er onwijs veel bewondering voor dat je hier je zo erg voor in wilt zetten en dat je zo open je verhaal deelt, Cynthia!
  Zelf heb ik ook een soort gelijk tafereel meegemaakt toen ik alleen in de trein zat. Er werd weliswaar niet gevraagd of ik de pik van de desbetreffende man wilde zien, maar wel ben ik door deze persoon ongevraagd aangeraakt en stopte hij niet toen ik zei dat ik weg wilde. Toch heb ik uit angst nooit hiervoor iets ondernomen. Omdat ik toch bang was dat niemand me serieus zou nemen.
  Echt ik heb zoveel respect voor je en ik hoop dat dit probleem zo veel als maar kan wordt aangepakt.

 64. MM

  Lauren; Rare reactie?! Ik vermoed dat je de enigste bent die er zo over denkt.

  Keurig haar werk gedaan? Feitelijk heeft de politie de figuur alleen aangesproken op zijn gedrag. Met de aangifte is tot op heden niets gedaan. Schennispleging is een strafbaar feit Art. 239 Sr en zonder aangifte vervolgbaar. Dit hoort door de politie opgepakt te worden. Ze hadden de figuur kunnen aanhouden en een x aantal uur kunnen vasthouden, zijn gegevens kunnen opnemen en daarbij kunnen checken als hij een bekende is (bij bv zeden) of als er meer meldingen/aangiftes zijn gedaan tegen hem. Ik vind wat er nu is gebeurt niet ”keurig” te noemen, eerder onvolledig. Laat staan dat ik van mening ben dat de politie in dergelijke of soortgelijke gevallen genoeg doet of beter gezegd; doet wat ze moet doen en het bij de juiste afdeling plaatsten; zeden.

  En voor de duidelijkheid; ik weet er meer dan (juridisch) afdoende van af hoe dit/soortgelijk gaat, gezien ik met de doelgroep meiden/vrouwen heb gewerkt die dit en erger hebben meegemaakt. Evenals hoe de politie (dan) te werk gaat aangezien ik de betreffende politierapporten van deze cliënten heb gelezen. Geloof mij; dit is alles behalve ”keurig” noch rechtvaardig te noemen. Helemaal omdat niet iedereen zo voor zichzelf opkomt of kan opkomen en/of weerbaar is om daarna acties te ondernemen.

 65. Natas

  Lieve lieve Cynthia, respect voor jou, wat een gruwelijke mensen leven er toch op deze aardbol. In en in triest al die reacties, ze zouden zich moeten schamen. Zou eigenlijk willen zeggen dat ze het zelf maar een keertje moeten meemaken, maar dat doe ik niet.. wil niet zo slecht zijn als die naarlingen. Keep your head up!❤ Lots of Love?

 66. Yvonne

  Heel goed juist dat je er aandacht aan besteedt. Dit soort WALGELIJKE reacties tonen aan dat dit (helaas!) nog hard nodig is! Ik heb ook te maken gehad met seksuele intimidatie. Ik werkte bij het World Fashion Centre, ik was pas 18. Van de ‘baas’ moest ik een broek passen. Hij ging voelen hoe het zat. Dicht bij m’n kruis. Eerst dacht ik nog: verbeeld ik het me nou? Het voelde niet goed maar je denkt: het zal wel. Het was heel geniepig. Gaf ik hem een sigaret…pakte hij het zo dat hij mijn hand vast had. En toen moest ik de rekenmachine pakken om cijfers op papier op te tellen. “Als er niet twee keer achter elkaar dezelfde uitkomst staat, krijg ik van jou een zoen”. Ik wist niet wat ik hoorde. Zei: ‘die krijg je sowieso niet,’ antwoordde hij: ‘Moet ik dan wachten tot ik een ons weeg?’ Ik ben meteen weggebleven. Ik had het mijn toenmalige vriend verteld en die heeft die vent de sleutels afgegeven, in ruil voor mijn laatste weekloon. En niet zonder slag of stoot…Pislink word ik daarom om dit soort reacties! Het is verdorie 2017, ik ben intussen 42 en nog altijd worden vrouwen kennelijk gezien als objecten die hun mond moeten houden. Bah! Nogmaals: goed van je!

 67. Suzanne

  Dag Cynthia,

  Dank je voor de manier waarop je dit soort zaken bespreekbaar probeert te maken. Niet alleen wat je overkomen is in het park, maar ook de gevolgen toen je je ervaring deelde op sociale media en hoe dat voor jou voelde. We moeten als maatschappij misschien nog wennen aan het effect en bereik van reacties op sociale media (ik blijf hoopvol, misschien worden we er beter in met zijn allen).
  Verder ook een compliment dat je het niet alleen hier hebt gedeeld, maar dat je ook gebruik hebt gemaakt van de democratische middelen die er zijn. Het was veel makkelijker geweest om het niet te doen en alleen via je blog dingen te delen, maar je probeert oprecht te werken aan een (deel van de) oplossing.
  Dit is onmiskenbaar de kracht van kwetsbaarheid!
  Chapeau, en nogmaals dank!

 68. Daisy

  Met tranen in mijn ogen jouw verhaal gelezen. Dit had nooit maar dan ook nooit mogen gebeuren! Dit valt niet goed te praten. Ongelooflijk dat er nog mensen zijn die dit bagatelliseren. Ik zou ook doodsbang zijn en aangebeld hebben bij het eerste beste huis wat ik tegen kwam. Mijn moeder zei altijd “Dees, als je het niet vertrouwd, ga dan naar het dichtstbijzijnde huis en bel aan”. Ik heb het gelukkig nog nooit hoeven doen maar zal haar advies nooit vergeten. Ik vind je dapper, moedig en en sterk Cynthia. Je bent een topper! Wens je veel sterkte, kracht en moed in onzekere tijden. ??

 69. Vanessa

  Pff wat leven we toch in een nare wereld was het eerste wat in me opkwam toen ik je verhaal en die ontzettend nare reakties las.. Hoe kan iemand nou denken dat zoiets je eigen schuld is of aandacht trekkerij! Dat is toch de wereld op zijn kop! Heb zelf ook (meerdere malen) een soortgelijke gebeurtenis meegemaakt en het is zooo eng! Ik heb er nooit wat mee gedaan en vind het echt superstoer dat je ondanks alles hiervoor gaat strijden! You go girl! Heel veel respect!!

 70. Janna

  Goed dat je dit deelt! Dit soort gedrag is NIET normaal en kan echt mensen traumatiseren! Zelf ben ik ook seksueel geïntimideerd en die man zat wel aan mij. Ik ws 16/17 jaar en werkte in een winkel. Een man ging steeds tegen mij opstaan en aan mijn billen zitten. Uiteindelijk heeft heb ik hem een klap gegeven en ging hij het bij anderen proberen. Ik ben er nooit mee naar de politie gegaan en heb er zelf niks aan overgehouden. Maar ik besef nu dat mijn verhaal doen toen anderen had kunnen helpen. Dat ik naar de politie had moeten gaan. Hij heeft andere meisjes wel schrik aangejaagd die niet meer alleen thuis durfde te blijven en zo. Dit soort dingen moeten echt uit de taboesfeer. Openlijk erover praten maakt het voor dit soort mannetjes een stuk minder interessant omdat het niet meer stiekem en anoniem kan. Dan is de lol er rap af.

 71. Winnie

  Super dat je dit doet. Ik kan me niet voorstellen hoe je zulke nare reacties kan plaatsen. En wat netjes van je dat je de meeste namen heb weggehaald, ik had ze erbij laten staan. Die mensen moeten zich schamen!

 72. Micks

  Dapper artikel Cynthia! Fijn dat je het bespreekbaar maakt. Hopelijk opent het voor anderen ook wat mogelijkheden. Een ding valt me echter wel op, en vind ik jammer om te zien. Als je het over slachtoffers hebt, heb je het over vrouwen.. ook mannen zijn regelmatig slachtoffer van seksuele intimidatie. Als we het over victimshaming hebben is de impact daar nog groter zelfs. Mocht je dit lezen, neem alsjeblieft in je vervolg stuk mee dat jongens/mannen ook net zo goed slachtoffer kunnen zijn van seksuele intimidatie.

 73. Annika

  Ik vind het super wat je doet! Mijn laatste nare ervaring is 15 jaar geleden, en ik ben buiten nog steeds op mijn hoede. Ik denk niet dat dat ooit nog over gaat. Niemand zou dat gevoel mogen hebben.

 74. Mona

  Zo goed dat je je bereik gebruikt om te proberen hier iets aan te veranderen. Dit soort seksuele intimidatie gebeurd echt veel te vaak!
  Want het is toch erg dat je als vrouw zo beperkt bent in je vrijheid om gebruik te maken van de openbare ruimte.

  Ik hou ook erg van wandelen en het liefst op mooie verlaten plekken in de natuur. Ik woon dichtbij een groot stadspark, waar veel rustige paadjes zijn met bos er omheen. Maar ik loop alleen maar op de grote paden waar veel mensen komen.

  Ik wordt er zo kwaad van als ik besef dat ik vaak het gevoel heb dat ik op mijn hoede moet zijn. Er was zelfs een tijd dat voordat ik mijn sleutel in mijn voordeur stak ik áltijd eerst keek of er niet een man was die me snel naar binnen zou kunnen volgen.

  Je verteld je verhaal heel mooi. Dat mensen dan gaan zeggen dat het onzin is want ‘hij deed toch niks’, is echt vreselijk. Sterke ermee.

 75. Chantal

  KAK aan alle mensen die zo belachelijk, respectloos en asociaal reageren. Ik heb een jaar niet meer gesport en dacht vorige week: ik ga weer eens hardlopen. Ik woon in een andere wijk en kan nu heerlijk door een park lopen. Ik was de straat uit, had twee stappen in het park gezet en ook daar stond een vent met z’n lul te zwaaien.

  Hij praatte niet eens, maar staarde me wel na. M’n hart klopte in m’n keel, heb m’n muziek uit gezet, heb ik recordtempo gelopen (dat dan weer wel…), maar ik vermijd sindsdien het park.

  Ik ben geen angsthaas, ik ben niet aangeraakt, hij zei niks. Maar het heeft wel invloed op wat ik voel en waar ik ga.

  Dus ja, jij hebt een punt en aan al die andere mensen: kijk eens in de spiegel en lees dan je post nog eens na…ben je nog steeds trots op jezelf?

  Sterkte en succes, meid!

 76. Petra

  Respect voor je herhaalde verhaal en doordachte verwoording. Niet wegrelativeren en doorgaan, maar duidelijk vasthouden en uitspreken dat dit niet kan. Dit is inderdaad niet zomaar iets, maar levenslange emotionele en psychische bagage. Dank voor je investering in dit onderwerp en sterkte bij het vervolg hiervan!

 77. Lisa

  Wauw, ik wil even zeggen dat ik je werkelijk een wereldvrouw vind! Om je op deze manier zo kwetsbaar op te stellen, een taboe te willen doorbreken en op te komen voor alle vrouwen.
  Ook al ken ik je niet persoonlijk, ik ben waanzinnig trots op je. Dat je zoiets meemaakt en het dan op zo’n manier aanpakt. Dat je na alle negatieve reacties ook door blijft gaan. Voor alle vrouwen.
  Ook ik ben zoals onwijs veel vrouwen wel eens seksueel geïntimideerd, en het is belachelijk dat het bijna ‘normaal’ wordt gevonden in deze maatschappij. Dat jij dit zo aanpakt, en dan ook met alle shit die je over je heen krijgt..bewonderenswaardig. Dat getuigd van echte kracht.
  Wij vrouwen hebben altijd moeten vechten voor onze rechten en dit gevecht moet door blijven gaan, en jij bent zo’n vechter. Dat maakt me trots en hoopvol, dat er vrouwen zoals jij bestaan.
  Dankjewel lieve Cynthia. Je bent een powervrouw! Jij maakt het verschil en daar mogen alle vrouwen je onwijs dankbaar voor zijn. Een hele dikke knuffel <3

 78. Marleen

  Wat ontzettend naar dat mensen normale gevoelens al aanstellerij vinden, je kunt momenteel heel moeilijk je grenzen aangeven omdat mensen je zwak vinden als je zegt dat je iets niet aan kan. Ik denk dat dit probleem veel verder gaat dan in dit geval het gevoel over de seksuele intimidatie, ik denk dat onbegrip ,om welke situatie dan ook, er voor zorgt dat mensen over hun grenzen heen gaan. Het is niet voor niets dat er zo veel mensen met een burn-out thuis zitten. Ik wil jou in ieder geval heel veel sterkte wensen! En ik heb respect voor het feit dat je jezelf ondanks de nare reacties niet laat ompraten dat jou gevoel hier over er niet toe doet.

 79. Nicole

  Jezus wat een rot reacties allemaal zeg! Ik zou het echt precies hetzelfde ervaart hebben als jij. Dat is toch echt ongelofelijk mega super doodeng als een wildvreemde man dat in de ochtend zegt.

 80. Anoniem

  Wat een stelletje gekken wonen hier in Nederland, om je dood voor te schamen. Alsof het lollig is dat iemand z’n broek naar beneden trekt, ik hoef iemand z’n “dikke pik” niet te zien als ik daar niet om gevraagd heb. Echt walgelijk hoe mensen dat normaal kunnen vinden, alsof ze dagelijks dit soort situaties voorgeschoteld krijgen. En wacht maar hoe hard ze roepen hoe erg het wèl is als het gaat om iemand uit hun nabije omgeving.

 81. Petra

  Ik kan echt niet geloven wat sommige mensen zeggen en schrijven. Zelf heb ik meerdere keren seksuele intimidatie meegemaakt. En het heeft mij echt gevorm op een negatieve manier. Ik ben altijd op mijn hoede. Ik ben altijd voorzichtig als ik een vreemde man in mijn buurt zie. En dat is gewoon niet goed. Ik vind het echt goed van je dat je dit artikel geschreven hebt. Ik vind het heel erg voor je dat je dit hebt meegemaakt. Ik hoop dat er eidelijk eens wat besef gaat komen bij mensen.

  Het zinnetje:’gelukkig is er niks gebeurd’ irriteerd mij een beetje, ik weet dat het goed bedoeld wordt door iedereen… maar er is wel wat gebeurd! Omdat iemand je niet aangeraakt heeft betekent niet dat het niks is, het heet niet voor niks seksuele intimidatie!

 82. Audrey

  Als mensen het na het lezen van deze blogpost nou nog niet (willen) snappen, dan weet ik het ook niet meer. Heel sterk artikel, you go girl!

 83. Lindsey

  Super goed dat je hier iets (positiefs) mee doet en blijft ingaan tegen het victimshamen. Echt verschrikkelijk dat je zoveel shit over je heen krijgt terwijl iets je is overkomen en die vent nergens last van heeft.

  Begrijp heel goed dat je alerter (en in het begin angstiger) bent. Ben zelf ooit eens tot aan huis achtervolgd door een man die ook mee naar binnen liep en niet weg wilde gaan. DOODeng, en godzijdank was mijn vriend thuis. Ik durf er niet aan te denken wat er was gebeurd als ik alleen thuis was.
  Het is ruim 6 jaar geleden en toch krijg ik iedere keer als de deurbel gaat hartkloppingen, terwijl ik ondertussen ben verhuisd. Een angstige gebeurtenis laat zo’n diep gevoel achter dat je lichaam er zo sterk op reageert.

  Gelukkig heb ik geen last gehad van victimshaming, dat had het nog erger gemaakt. Begrijp in ieder geval heel goed hoe je je voelt en hoop dat je er niet teveel last van houdt.

  Ga zo door Cynthia, want dit is echt heel belangrijk! Mannen én vrouwen moeten leren dat zoiets niet normaal is, en zulke reacties ook absoluut niet.

 84. eva

  Wat sterk van je! Bloggers, vloggers, mensen op sociale media,… het is goed dat ze het ‘goeie leven’ tonen maar het is ook echt super goed dat de waarheid verteld wordt en dat niet alles rozegeur is (spijtig genoeg). Zo komen dingen hopelijk ooit uit de taboesfeer….
  Spijtig dat je zo wordt aangevallen, dat ‘verdien’ je niet, maar zo’n mensen zijn er altijd denk ik

 85. Nienke

  Wat een ongelofelijk stomme reacties zeg! Kan het bijna niet geloven dat mensen zo gemeen kunnen zijn. Ik kan me volledig inbeelden hoe eng/intimiderend zoiets moet zijn, vooral in een verlaten bos. Als het in een drukke winkelstraat oid zou zijn gebeurt had je er misschien om kunnen lachen en verder niet zoveel bij stilgestaan, maar dit is totaal iets anders! Weet jij veel wat die man had gedaan als je niet gehandeld had zoals je nu gedaan hebt, echt volledig terecht dat je de politie hebt gebeld en bij iemand naar binnen gegaan bent! Wie weet hoe het anders afgelopen was. Belachelijk dat mensen hier commentaar op geven. Vind het echt super dat je je verhaal wel blijft delen en dat er zelfs vanuit de politiek dingen gedaan worden nu. Veel sterkte nog! Liefs, Nienke

 86. Denise

  Ik weet niet zo goed hoe ik mij moet verwoorden, maar ik ga het toch maar proberen. Ik vind dit vreselijk. Dat wat er gebeurd is, en de nare reacties die je erop krijgt. 1,5 jaar geleden was ik op vakantie en gebeurde mij ( en een vriendin )iets soort gelijk op het vakantiepark waar we verbleven. 2 jongen meiden diep in de nacht die niet helemaal nuchter meer waren. Gelukkig konden we hem op tijd wegjagen maar hij had ons daarvoor ook al betast. Al dachten we eerst dat het per ongeluk was. Hij was erg dronken en liep in de tegengestelde richting op de trap. Op dat moment deed het me niet zoveel, maar achteraf ben ik best geschrokken.

  Op dit moment loop ik stage met één van meest kwetsbare doelgroepen die je kan hebben. Bij een externe plek waar zij komen is er iemand die mij (met woorden) seksueel intimideert. Heel naar vind ik dat. Ik weet hoe ik moet reageren, al voel ik me nog steeds heel naar bij hem. Maar ik ben daar met zo kwetsbare jongeren. Dat maakt mij boos. En bang. We kunnen vrij weinig doen en dat maakt mij machteloos. Daarom vind ik het zó fijn dat jij van iets negatiefs iets positiefs maakt. Ik zou ook niets liever willen dan dat dit ophoudt of in ieder geval dat er iets mee gedaan wordt. Dit mag niet en dit kan niet. Ik wil helpen, er iets tegen doen, maar ik weet niet hoe. Dus, mocht je nog wat extra ‘handen’ nodig hebben, ik doe niks liever dan helpen om dit probleem tegen te gaan! 😉

 87. Kim

  Dit doet me heel erg denken aan de beweging #WijOVerdrijvenNiet van een tijd geleden, daar vertelden vrouwen online over hun ervaringen met seksuele intimidatie. Je kan je niet voorstellen wat je leest. Eerst dacht ik ook: “Cynthia hoeft nu ook niet te overdrijven, ze heeft ook eens iets meegemaakt” maar je hebt gelijk, zolang wij dit normaal beschouwen, zal er nooit verandering in komen. Go for it!

 88. Monique

  Dapper, Cynthia! Dit had je natuurlijk nooit willen meemaken, maar het is wel mooi dat het je ook iets heeft geleerd. En dat je iets doet met die negatieve ervaring. Ze zeggen wel eens; ‘pick your battles’ en dit is duidelijk jouw ‘battle’. Wat fijn dat je het opneemt voor alle vrouwen en hun weerbaarheid.

  Het is verder echt ongelofelijk wat mensen zich permitteren in de commentaarveldjes. Je moet sowieso wel een dikke huid hebben als online personality. Jammer dat sommige mensen denken dat ze daarmee iets toevoegen.

 89. Ilse

  Wat goed dat je hier over schrijft en wat moedig dat je dit probleem aanpakt. Het is verbazingwekkend hoe grof mensen on- én offline kunnen zijn en dat dit normaal wordt gevonden. Omgekeerde wereld dat nu jíj alle shit over je heen krijgt. Ik vind het ontzettend sterk dat je deze nare ervaring omzet in iets positief en ik hoop van harte dat jouw verhaal meer bewustwording creëert. Heel veel succes de komende periode!

 90. Femke

  Ik reageer niet vaak, maar nu wil ik je toch even een hart onder de riem steken. Goed dat je hier aandacht voor vraagt. En wat betreft de negatieve reacties die je hebt gekregen (en nog steeds krijgt): dat zijn mensen die nergens verantwoordelijkheid voor durven nemen. Jij doet dat wel. Je stelt je kwetsbaar op terwijl je weet dat dit negatieve reacties op gaat roepen. En je doet het toch. De mensen die dat doen, staan ergens voor. Geloven ergens in, zijn ervan overtuigd dat ze hiermee iets moeten, ook om een ander in te laten zien dat dit soort dingen gewoon niet normaal zijn. Wij vrouwen zouden meer voor elkaar op moeten komen in plaats van elkaar altijd maar af te katten, jaloers te zijn of te bekritiseren. Ik vind het ongelofelijk knap en wijs van je hoe je dit aanpakt. Dikke virtuele knuffel voor jou!

 91. Simone

  Mooie post Cynthia! Ik heb jouw andere berichten hierover ook gelezen en ik vind het heel dapper en goed van je dat je zo open vertelt wat je hebt meegemaakt.
  Erg inspirerend hoe je het omzet in acties en hoe je ermee omgaat. De negatieve reacties vind ik echt onbegrijpelijk, ik ben ervan overtuigd dat de positieve reacties en acties hier tegenop wegen en ik hoop dat jij dat uiteindelijk ook zo voelt!

 92. Feng

  tegenwoordig is alles maar normaal in deze samenleving. Walgelijk. Al het uiterste en abnormale dingen worden goed gepraat en als je er wat van zegt , dan heb jij het gedaan. omgekeerde wereld af en toe. Ga zo door Cynthia. Je bent een voorbeeld voor alle vrouwen!

 93. Marloes

  Ik zoek al de hele dag naar de juiste woorden maar misschien moet ik het niet zo ingewikkeld maken.

  Ik vind het belachelijk dat zoiets kan gebeuren (laat staan erger), dat je er super mee om gaat en dat er nuttige plannen in het vooruitzicht liggen. Het is bizar dat we lijken te wennen aan raar gedrag en slecht nieuws, puur omdat we het vaker en vaker horen. Dit is niet normaal en ik snap dat als je zoiets mee maak, dat het (grote) impact kan hebben. Hopelijk kun je met de genomen stappen wat bereiken. Iedere gek die je hiermee aan het denken zet dit niet meer te doen is het waard. Evenals vrouwen bereiken over zoiets waardoor ze zich veiliger voelen om te spreken of dat ze inspiratie krijgen voor hoe te handelen in zo’n situatie. Ik hoop dat je geen last houd van dit voorval en dat je er juist positieve zaken uit haalt/aan over houdt. Succes!

 94. Marie Linde B

  Bedankt om dit te delen, Cynthia, ik vind je zo ongelooflijk dapper. Ga zo door en laat je alsjeblief niet van je stuk brengen. Veel liefs, ML x

 95. Aimée

  Wow Cynthia,

  Wat shockerend om te lezen hoe sommigen reageren op wat je overkomen is, heel erg heftig dit. Ik heb heel veel respect voor de manier waarop je je verhaal deelt met ons en het probleem wil gaan aanpakken.

  Zelf heb ik meegemaakt dat ik door een collega via de bedrijfschat tijdens werktijd werd verteld dat hij altijd aan me dacht bij het masturberen (mind you, we hadden zelfs nog nooit koffie gedronken samen) en daar heb ik toen veel last van gehad. Dezelfde collega bleek overigens een masturbatie filmpje van zichzelf naar een stagiaire te hebben gestuurd. Gelukkig op staande voet ontslagen. Niemand mag zijn of haar seksualiteit ongevraagd aan je opdringen.

  Ik wil je heel veel sterkte wensen met je activiteiten om meer bewustzijn te creëren en… de mensen die zo negatief reageren hebben echt grote issues met zichzelf en niet zozeer met jou.

  Respect voor jou!

 96. Janne

  Hi Cynthia, wat een bericht! Ik volg je al een lange tijd maar dit is de eerste keer dat ik een reactie achterlaat.
  Vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd, zowel dat jij niet meer vrij kan wandelen, als de recties die je hebt gekregen. Wat goed dat je actie hebt ondernomen en dat meerdere instanties deze aandacht kunnen gebruiken om hier iets aan te doen. Dank je wel!

 97. Charlotte

  Lieve Cynthia,

  Ik zit hier stiekem een beetje achter mijn computer te janken. Niet eens omdat ik zelf zoiets heb meegemaakt (gelukkig niet!) maar omdat het zo ontzettend bizar is dat dit soort dingen “normaal” zijn in deze wereld.

  Een man moet maar zomaar zijn piemel uit zijn broek kunnen trekken voor de neus van een wildvreemde, maar iemand die zich daardoor niet meer veilig voelt, wordt weggezet als een aansteller en een aandachtshoer? Mannen mogen alles doen wat ze willen, en vrouwen moeten maar zorgen dat ze ertegen kunnen, de mannen van zich af kunnen slaan, of (wat je ook veel hoort) zich netjes/kuis/aseksueel gedragen of kleden? Dit is om te huilen, de omgekeerde wereld, het probleem verschuiven!

  Ik vind het ontzettend dapper dat jij je influencerstatus bewust inzet om niet alleen awereness te creëren, maar ook om er echt iets aan te doen. Dat je op die manier politieke invloed hebt (ook al is het “slechts” regionaal) en daadwerkelijk met de GGD om tafel zit voor lesmateriaal, vind ik ongelofelijk stoer.

  Die negatieve reacties die je erop krijgt, zijn ook walgelijk. En ik zal niet zeggen dat je je er niks van aan moet trekken, want iedere nare reactie doet pijn. Ik als miniblogger heb ooit 1x een kutreactie gehad en daar heb ik ook van zitten janken. En dat was slechts één enkele internettrol! Jij bent echt een ontzettend sterke vrouw dat je bereid bent om die shit van dat soort tuig te slikken om andere vrouwen te helpen.

  Je bent een topvrouw <3

 98. Cora

  Die reacties zijn écht heel naar. Maar dat ligt aan hún en staat los van jou! Ik en velen met mij zouden het ook ontzettend beangstigend vinden. En het getuigt van joúw kracht dat je er open in bent, en zo steun geeft aan andere slachtoffers van seksuele intimidatie, en dat je het omzet in kracht en actie. Good for you!!

 99. MM

  Het verbaasd mij dat er niet wordt ingezien dat dit duidelijk grensoverschrijdend gedrag en schennispleging is. Ook het feit dat er geen empathie is voor het feit dat je jouw gevoel deelt over de situatie (doelend op de negatieve reacties). Dat een ander iets of deze situatie anders ervaart en/of voelt dan jij, maakt het nog niet dat het rechtvaardig is om iemand voor rotte vis uit te maken, zoals nu evident is gebeurt.

  In hoeverre heeft een ander het recht om een ander een onveilig gevoel te geven (in welke vorm of manier dan ook)? In hoeverre is dat acceptabel (te noemen)? Je mag toch, als man/vrouw/jong of oud en ongeacht etniciteit, seksuele voorkeur en/of geloof, gewoon ergens een wandeling maken zonder dat iemand dit soort grensoverschrijdende handelingen verricht? Of is het tegenwoordig maar ”normaal” dat dit gebeurt?! Is het ”nodig” dat je eerst dood of halfdood bent voordat een ander dit of soortgelijke zaken serieus neemt?

  Ook reacties van andere lezers waaruit naar voren komt dat de politie hen niet helpt en/of serieus neemt, vind ik ronduit schandalig. Helaas weet ik uit eigen ervaring dat dit niet alleen t.a.v. dit onderwerp zo is, maar in veel gevallen ook met andere zaken, zoals agressie of stalken. T.a.v. jouw situatie vind het het teleurstellend dat de politie niet meer heeft gedaan dan dit. Mede gezien de recidive bij zedendelinquenten vrij hoog is. Niet om jou of een ander bang te maken, maar de kans is vrij groot dat deze ”figuur” dit vaker zal doen.

  Als ik het lees, afgaande op mijn intrepaetatie, vermoed ik dat je afdoende weerbaarheid hebt om dit te kunnen verwerken. Al vind ik het uiterst treurig om te lezen dat dit voorkomt, ongeacht bij wie het is. Het feit dat het voorkomt, is al 1 keer te veel.

  • Lauren

   Wat een rare reactie, de politie heeft gewoon keurig haar werk gedaan. Ga je eerst maar eens verdiepen in wat überhaupt de (juridische) mogelijkheden zijn voordat je gaat beweren dat de politie niet genoeg gedaan heeft.

  • Mm

   Ik een rare reactie achterlaten? Bijzonder dat je hierin de enige bent die dat vind.

   Ik ben het absoluut niet met je eens en tevens valt schennispleging onder art. 239 Sr wat valt onder een zedendelict ofwel simpelweg strafbaar is. Iets wat ook inhoud dat de politie er wel degelijk iets aan moet en kan doen. Ik denk echter dat je zelf je beter behoort te verdiepen in recht/strafrecht voordat je gaat beweren dat een ander ongelijk heeft.

   Wat is er feitelijk gebeurt dan -> de figuur is aangesproken op zijn gedrag en verder heeft de politie tot op heden niets met de aangifte van Cynthia gedaan. De politie had hem een x aantal uren kunnen vasthouden en gegevens kunnen opnemen van betreffende en/of bij zeden kunnen checken als de figuur een bekende was en/of dat er meer voorvallen bekend waren. Voor zover ik heb kunnen lezen is dit niet gebeurt. Mijn inziens reageert de politie qua aangifte/afwikkeling eerder laks dan dat de bewering ”keurig haar werk doet” op zijn plaats is in dit geval.

 100. Lieke

  Wauw, heel goed dat je je verhaal hebt durven doen. Ik heb zelf iets soortgelijks in een overvolle bus meegemaakt, waarbij de smeerlap wel aan me zat, maar ik schaamde me er zo voor dat ik er nooit over heb gepraat en het “maar gewoon” weggestopt heb.
  Ik werk zelf in het onderwijs en denk zeker dat het heel zinvol zou zijn om al op jonge leeftijd aan kinderen te leren wat wel en niet acceptabel is. En vooral het stukje over het bespreekbaar maken van dit soort gedrag lijkt mij heel erg belangrijk.
  En de mensen die zulke idiote kortzichtige negatieve reacties hierop geven hebben denk ik zelf gewoon nooit geleerd wat acceptabel gedrag is en begrijpen niet dat je, hoe je er ook uitziet of wat je beroep ook is er nooit om vraagt zoiets als dit mee te maken. Daarvoor alleen al is het juist super goed dat jij je hiervoor inzet! Ik hoop dat je deze klote gebeurtenis in deze zin niet voor niets hebt meegemaakt..

 101. Sara

  Cynthia! Wat goed dat je je verhaal verteld en dat je dit deelt. Het lijkt mij verschrikkelijk om mee te maken en ja dingen kunnen altijd erger, maar dat maakt deze situatie niet minder vervelend. Ik heb de negatieve reacties met verbazing gelezen. Ik kan me niet voorstellen dat mensen hier zo op reageren.
  Sterk dat je doorgaat! Je bent een voorbeeld voor veel meiden.

 102. Maaike

  Wow die reacties, bízar. Echt onvoorstelbaar wat voor reacties mensen achter laten naar aanleiding van wat er gebeurd is. Wat een veroordeling en gemene intenties zitten er achter deze reacties. Vooral ben ik geschrokken van de veroordeling naar jou toe, dat in die haatreacties zo duidelijk naar voren komt dat jij dit uitlokt, over jezelf afroept en ga zo maar door. Afschuwelijk dat deze mensen niet even verder kunnen denken en zich in de situatie kunnen verplaatsen, zich niet kunnen indenken hoe angstig deze gebeurtenis moet zijn geweest voor jou en daarom maar gemene dingen gaan roepen en jou er een nog slechter gevoel over geven. Zo’n gebeurtenis laat toch maar weer even duidelijk blijken wat voor simpele/zielige/lege/empathieloze mensen ook deel uit (denken te) maken van de maatschappij.

  Ik vind het waanzinnig dat jij met dit verhaal naar buiten durft te treden, dat je dat gewoon doet! Echt top Cynthia. Voor al die vrouwen die zoiets hebben meegemaakt, maar die hier niet over durfden praten, ben jij een stem. Dank ook voor deze blogpost!

 103. Anique

  He, wat naar zeg!
  Ik zou ook heel erg geschroken zijn als zoiets mijn zou overkomen.
  Smerige kerel! Ik hoop dat ze hem oppakken, jammer genoeg gaat zo iemand het bij andere ook proberen.

  En je hebt echt super veel negatieve reacties gehad! Wow! Dat is niet normaal.

 104. Charlotte

  Heey wat lullig allemaal heel veel sterkte jen niet laten intimideren hé (ik bedoel door die reacties) ????

 105. Lisanne

  Lieve Cynthia je bent aan al die kortzichtige mensen met negatieve reacties geen verklaring schuldig en het is alleen maar goed dat je dit deelt! Kijk naar de mensen die wel goed reageren. De mensen die kut reageren met “aandachtshoer” en “aansteller” en die gerelateerde reacties? Die wil ik wel eens zien wanneer hen iets soortgelijks overkomt! You go girl. X

 106. robbert van dijk

  ik vindt het heel erg voor je als man doe je zoiets bij een vrouw en aan alle haters fuck joe zo reageer je niet en jij bent geen aandachtshoer dit is echt erg en ziek ik maak mijn eigen heel erg kwaad om de reacties er moet meer respect komen voor jullie als vrouw zijnde

 107. Elza

  Waar ik nou echt benieuwd naar was, is de ontknoping. Had hij nog echt een dikke pik, of was het slechts een noordzeegarnaal in een bergje zware shag? Zag het er uit als een gerimpelde naakte mol? Of sijpelde er groene smurrie uit? Nu zullen we het nooit weten. Jammer hoor.

  • Anique

   Doe ff normaal! Joh!
   Als jij zo iemand tegen kwam dan had je nooit zo gereageerd

  • Lisa

   Stoere reactie hoor (;

  • vera

   Wat ben jij een stomme trut zeg Elza!! voel je je nu beter door een ander zo naar beneden te halen?

  • Cora

   Daar gaat het toch helemaal niet om! Doe even normaal hey

  • Daisy

   Elza, gefeliciteerd. Met mijn reactie staat de teller al op 5! Wauw, goed gedaan! Dit is toch waar je op had gehoopt? Schouderklopje hier, schouderklopje daar. Hoeveel meer wil je er hebben? Of wil je liever een sticker uitzoeken? Mag ook? Je denkt wellicht dat je orgineel bent, grappig misschien wel? Jouw reactie is echter alles behalve dat. Chapeau! ?

 108. Kim

  Reageer ook bijna nooit, maar wil je toch even een hart onder de riem steken. Trek je niks aan van die vervelende reacties. Jij mag voelen wat je wilt, en als dat kut voelt dan voelt dat kut. Daar heeft niemand, maar dan ook niemand wat over te zeggen. Ik vind het juist enorm dapper dat als iemand zo over jouw grenzen gaat, je het er niet bij laat zitten en zelfs jouw eigen situatie inzet op andere vrouwen te helpen 🙂 Misschien is het een geruststellende gedachte, dat mensen die zo hard oordelen vaak zelf niet zo lekker in hun vel zitten. Waarom zou je anders zo bot reageren? You go girl!!

 109. Britt

  Ik vind het eigenlijk vooral verschrikkelijk wat voor nare en lelijke reacties je erop krijgt, hoe kun je hier nu om vragen? Andere mensen zijn zo ziek dat ze anderen een trauma willen bezorgen en inderdaad willen beschadigen voor het leven. Ik vind het heel knap van je dat je er op dit moment al zo bovenop bent gekomen. Het is juist goed dat je het deelt en om mensen er zich bewust van te laten maken, en onthoud: er zijn veel meer mensen die achter je staan en je medeleven gunnen, sterkte Cynthia!

 110. Mirthe

  Bedankt dat je je inzet voor een veiligere openbare ruimte voor iedereen! Vind het zo bizar wat voor reacties je in dit “””beschaafde””” en ruimdenkende land krijgt… je kunt het als vrouw inderdaad gewoon nooit goed doen.

 111. Nicolette Elenbaas

  Lieve Cynthia,
  wat een dappere blog is dit van jou. Inderdaad is het een verschrikkelijke ervaring, heb het ooit ook aan den lijve ondervonden.

  Ook hier is het weer zo, dat anderen bepalen wat jij wel of niet zou moeten voelen. Precies zo voelen mensen zich die gepest of gediscrimineerd worden.

  Maar we hebben allemaal het recht om ons zo te voelen als we ons voelen en andere mensen dienen dat te respecteren. Ook al kunnen zij zich er misschien niets bij voorstellen.

  Fijn dat je dit bespreekbaar maakt. Het zal veel meisjes helpen.

  Groeten, Nicolette

 112. Joy

  Ik moet heel vaak mijn auto op een klein parkeerterreintje parkeren hier in het dorp. En telkens als ik terug naar mijn auto loop staan er allemaal “hangjongeren” van ergens in de 20 om mijn auto heen. Zodra ik ze zie staan krijg ik al hartkloppingen. Als ik dan naar m’n auto loop roepen/zeggen ze vervelende, denigrerende en seksueel getinte dingen naar me en versperren me de weg. Ik probeer altijd zo rustig mogelijk te blijven en het zoveel mogelijk te negeren, m’n auto in te stappen en weg te rijden. 1x heb ik uit pure stress en paniek 1 van de jongens aangereden toen ik naar achter het parkeervak uitreed( ik kwam gelukkig maar heeel zachtjes tegen hem aan en hij had nergens last van).
  Ik word nu al zenuwachtig als ik ook maar ergens een groepje jongens tegenkom omdat ik bang ben dat ik weer in zo een situatie terecht kom.
  Als ik hierover begin bij andere mensen wuiven ze het vaak lacherig weg en zeggen ” je bent toch een grote meid, dat kan je toch wel hebben” “ah joh, niet zo aanstellen” ” ze raken je toch niet aan?”
  Niemand neemt t serieus
  Na het lezen van jouw verhaal begrijp ik dat ik hier niet alleen in ben en dat ik dus niet onnodig ” klaag”
  Ik vind het juist heel goed dat je dit deelt.
  Nee is nee en Stop is stop.

 113. Khadija

  ik vind het heel moedig van je ,ik heb in mijn jeugd ook wat voor gehad toen ik bij een dijle ging joggen en dat nog gedurende middaguur.en dit kan niet zo verder dat we angstig zijn en dat nog overdags.sindsdien ben ik heel kieskeurig waar ik naartoe kan alleen.nogmaals hecht geen aandacht aan negativiteit.ze zullen er altijd zijn.???super van je

 114. Tamara

  Hy Cynthia,

  Ik vind het echt heel naar om te lezen wat voor soort reacties je krijgt op het delen van een nare ervaring mbt sexuele intimidatie. Waarom? Omdat ik, toen ik minderjarig was, 3x ben verkracht. Mijn famillie weet dit niet, ik heb er therapy voor gehad. Ik was niet “sterk” genoeg destijds nee te zeggen. En in therapy heb ik meer mensen ontmoet met soort gelijke ervaringen. Ik heb onder andere door deze voorvallen complexe ptss gekregen en blijf daar mijn hele leven mee om moeten leren gaan. Ik vraag me nu af hoe mensen hadden gereageerd als de man wel tot actie was overgegaan.. dat je het verdient zou hebben? Als jij al zulke reacties krijgt op dit, wat voor reacties zou ik dan krijgen wanneer ik dit zou delen op social media? (Wat ik nu dus doe via dit bericht,gelukkig redelijk anoniem) wanneer het deze reageerders hun zus, moeder, tante, oma, of dochter zou overkomen, weet ik 100% zeker dat het ineens geen aanstellen/aandachtstrekker/sneu meer is. Gelukkig ben jij in staat groot publiek te bereiken en werk te maken van dergelijke intimidaties en ik hoop dat er in ieder geval 1 persoon gaat nadenken over dat dit geen aanstellerij is, geen film, geen verzonnen fantasieën maar dat dit echt gebeurd in Nederland en het mensen kan beschadigen.

 115. Irene

  Ik vind het echt verschrikkelijk dat jou dit is overkomen. Maar wat ik eigenlijk nog erger vind is dat er effectief mensen zijn die dit oké vinden. Die vinden dat je je aanstelt. Hallo?! Zo’n mensen wil je dus ook niet in de buurt hebben als zoiets gebeurd want je zult geen hulp krijgen van heb. ’t Is toch allemaal niet erg. Ik vind het eigenlijk zelfs bijna even erg dan effectief doen wat die man deed. Zo niet erger.

  Heel rot dat je zo’n bak stront over je heen kreeg. Deze heel wereld staat gewoon op z’n kop. Las laatst ook een verhaal van een meisje van 15 dat op school in haar borsten werd geknepen door een medeleerling. Toen hij niet stopte en zelfs haar bh los maakte door op haar rug aan de band te trekken, sloeg ze hem. Waarna zij op haar kop kreeg omdat ze iemand had geslagen. Kan er gewoon niet in bij mij.

  Ik voel een soort van trots omdat je heel open en eerlijk bent en dit deelt. Way to go girl!

 116. Karin

  Ik schrik echt van de rare reacties die je over je heen gekregen hebt op social media, bizar… Ik vind het heel krachtig dat je je na zo’n vervelende ervaring nu inzet voor andere vrouwen in de hoop dat zij niet met seksuele intimidatie te maken krijgen. Top!

 117. Chiara

  Het probleem ligt niet bij ons, maar bij de maatschappij die seksisme nog steeds niet als een serieus issue beschouwt en zelfs ontkent. Dit is geen probleem van enkelingen, maar van massa’s vrouwen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt. Keer op keer wordt ons wijsgemaakt dat het wel aan ons zal liggen, we zullen er wel om gevraagd hebben, of we hebben ‘verkeerde signalen’ uitgezonden. Ondertussen wordt 1 op 10 van de Belgische vrouwen in haar leven minstens één keer aangerand. Nee, wij overdrijven niet.

 118. Rachida

  Hoi Cynthia. Ik volg je al een lange tijd maar dit is de eerste keer dat ik een reactie achterlaat.
  Ik vind het heel naar wat er is gebeurd en de reacties die je hebt gekregen maken mij echt woedend. Keep up the good work! Het is fijn dat je er werk voor maakt. Namens alle andere vrouwen dankjewel!!

 119. Ilona

  Ik denk dat 9 van de 10 van die lelijke reacties het niet eens face-to-face durven te zeggen. Als ze het allemaal zo normaal vinden dan zien we diezelfde mensen straks wel in het bos met de broek naar beneden. Ik wil daarvan wel een foto maken. Bah, wat kunnen mensen lelijk doen (en lelijk zijn).

 120. Evelien

  RESPECT!
  Dat je na alle asociale reacties rechtop blijft staan en aandacht vraagt voor dit probleem! Fijn dat je dit wilt doen!
  Dank….

 121. Francis

  Cynthia, ik vind je enorm dapper!
  Je stelt je enorm strijdbaar op, en ik hoop zo dat je hiermee bereikt wat je wilt bereiken!

  Mij is een tijd geleden hetzelfde overkomen tijdens het hardlopen op een plek waar op dat moment ook weinig tot geen mensen waren. Ik was zó bang, en heb nog nooit van mijn leven zo hard gerend. Weggerend wel te verstaan. De paniek en angst nemen je eigen functioneren totaal over, en ik denk dat iemand pas weet waar je het over hebt wanneer je dit (helaas) zelf ervaren hebt. Het gevoel dat je idd. geen schijn van kans maakt tegenover de persoon die je intimideert. Je zelfvertrouwen wordt je ontnomen. Ik ben in m’n eentje nooit meer gaan hardlopen op dat stuk.

  Het intimideren of geïntimideerd worden is een onderwerp wat op scholen (of binnen de gehele maatschappij) ábsoluut meer besproken zou moeten worden. Ik ben bang dat intimidatie nooit 100% weggepoetst kan worden, maar doordat jij hiermee een lans breekt wordt er iig. openlijk over gesproken, ook op politiek vlak. Dat is een positieve draai vanuit een hele negatieve situatie en het is knap dat jij dit doet! Weet dat je gesteund wordt door héél veel mensen, waaronder ik. Keep up the good work!

 122. Romy

  Jeetje wat een verhaal! Die reacties zijn echt schandalig!

 123. Kim van Heynsbergen

  Wow, echt bizar zulke reacties. Mensen zijn compleet gek geworden! Niet jij, maar zij!! Ik heb er gewoon geen woorden voor. Natuurlijk ben je bang geweest. Stel dat…?? Nee er is niets gebeurd gelukkig, maar het had gekund toch?!
  Die reacties geven wel aan dat ze jou niet kennen en elkaar lekker napraten. Je bent al 10 jaar bezig met je vak en geen eendagsvlieg die hiermee bekendheid wil genereren. Kom op zeg!
  Ook wil ik vertellen dat ik zelf ooit zoiets heb meegemaakt met een man bij een park in de buurt.
  Hij vroeg me niks. Hij bleef alleen stoïcijns naast me lopen. Als ik langzamer ging, deed hij dat ook. Als ik versnelde, deed hij dat ook. Hij deed verder niks, alleen maar lopen. Maar ik was ook echt doodsbang!! Uiteindelijk zag ik andere mensen in de verte en ik ben gaan roepen: ‘heeee wacht op mij, zijn jullie daar eindelijk!!’ En ben naar ze toe gerend. Die creep is toen op zijn fiets gesprongen en weggereden. Die mensen hebben de hele ronde met me meegelopen en waren ook erg bezorgd en lief voor me.
  Een paar dagen later stond er in de krant dat daar dames/meiden waren lastig gevallen, fysiek… brrrrrr… denk nog steeds dat het diezelfde man moet zijn geweest. Het is inmiddels zon 8 jaar geleden dat dit is gebeurd. Ik heb daar nooit meer alleen gelopen. Wel op andere plekken, maar daar niet meer! Sterkte meissie! Goed dat je zo op de barricades staat, maar pas wel goed op jezelf alsjeblieft!

 124. sabrina smal

  Hoi Cynthia,

  Ik vindt het knap dat je voor jou waarden opkomt. Dat je vecht voor waar jij in gelooft. En idd wat een rottige ervaring heb je gehad. Iedereen reageert daarin anders natuurlijk het is maar hoe je het bekijkt. Ik zou die man echt uitgelachen en zou zeggen nou laat maar zien dan als je het echt wilt maar meer moet je niet verwachten want ik heb hoofdpijn?. Kan ook averechts werken natuurlijk maar dan kon hij toch klappen krijgen. Hoop dat je hierdoor niet je vertrouwen wat verloren bent. Want gelukkig zijn die mannen schaars veel lullen maar geen daden. Wens je veel succes met je blog en blijkbaar lezen die mensen met vervelende reacties ook graag mee met jou anders konden ze ook niet zo dom reageren. Groetjes,Sabrina

 125. Anouk

  Ik ben echt geschokt door de reacties die je in je artikel hebt laten zien en dan zijn die niet eens op mij als persoon gericht, laat staan als dat wel zo zou zijn. Wat ontzettend vervelend voor je. Vind de hele situatie absurd. Jij voelde je geïntimideerd, iets dat ik me door de setting en je beschrijving heel goed kan voorstellen, en andere mensen walsen daar overheen op een manier die heel ongenuanceerd is. Wat is dat toch voor vreemds, dat mensen denken dat alles kan en mag op internet. Het lijkt wel of we terug in de tijd gaan naar een barbaars tijdperk. Ik vind het supersterk dat je je niet af laat schrikken en toch je verhaal doet. Al help je maar een meisje met jouw verhaal, dan heb je de wereld alweer wat beter gemaakt. Keep up the good work!

 126. Susanne

  Cynthia, ik vind het ontzettend goed van je dat je er zo mee bezig bent en dat je ondanks de nare reacties niet ben gestopt. Victimshaming is verschrikkelijk, en de reacties die je kreeg/krijgt laten me echt schrikken. Tuurlijk, het klínkt best onschuldig want inderdaad, er is (GELUKKIG!) niet héél veel gebeurd. Maar tenzij je zelf zoiets meemaakt, heb je geen flauw idee wat zo’n nare situatie voor een impact kan hebben en het is gewoon ronduit kut dat mensen het niet serieus nemen. En of die vent nou wel iets liet zien of niet, je aanraakte of niet, dat maakt allemaal niet uit want JIJ voelde je zoals jij je voelde en daar zou niemand iets over moeten kunnen zeggen. Ik heb zelf jaren geleden ook iets geks meegemaakt (was buiten aan het spelen met vriendinnetjes en een man stond in de bosjes met z’n hand in z’n broek naar ons te kijken) en sindsdien houd ik ook altijd alles in de gaten als ik ergens alleen ben. Sommige mensen zijn misschien niet zo bang aangelegd en zouden het 3 seconden later vergeten zijn, maar dat houdt niet in dat mensen zoals jij en ik maar belachelijk gemaakt moeten worden. Keep your head high en nogmaals, ik vind het supergoed van je <3

 127. Marieke

  Nou ja zeg die kop alleen al. ” wil je een dikke pik zien”!!!! Het kan ook heel kwetsend overkomen! Er is niks met je gebeurd, hij heeft niet aan je gezeten, is niet achter je aan gelopen. Wees in godsnaam blij zeg. Je maakt van een mug een olifant en weet, denk ik, niet goed wat je zegt.
  Jij ben zielig, jij hebt dit naar eigen zeggen vreselijks meegemaakt. Jij zal het wel ff in de ‘ gemeenteraadsverkiezing’ over hebben en het ff veranderen. De scholen moeten hierop inhaken etc. En dat alleen omdat mevrouw Cynthia toevallig zoiets meegemaakt heeft en er ondersteboven van is. Het stijgt je vreselijk naar je hoofd. Het is vreselijk als je geïntimideerd of gekwetst wordt door mannen, echt vreselijk maar kom op, maak het niet erger, wees dankbaar dat jou niks overkomen is!

  • Nienke

   Marieke, ik weet niet wat voor issues jij met jezelf op te lossen hebt, maar ga dat alsjeblieft even met jezelf regelen. Cynthia heeft volkomen gelijk in wat ze doet en dat ze haar bereik en platform gebruikt om dit verhaal te brengen. Het is bovendien ook waanzinnig dapper. Besef je wel dat ze meehelpt de publieke ruimte veiliger te maken, ook voor jou en mij? Hoe raar het is dat mannen / mensen niet aangehouden kunnen worden voor dit soort intimidatie? Dat het feit dat dit getolereerd wordt ruimte schept voor aanranding en verkrachting, waar respectievelijk 1 op de 4 vrouwen mee te maken krijgt? Ik ben aangerand door een familielid. Dat begon ook met onschuldige grapjes en praatjes. Testen hoe ver je kunt gaan, zeg maar. In de openbare ruimte gebruiken dit soort engerds een intimiderende opmerking om je te shockeren, waardoor ze je makkelijker kunnen overvallen met iets ergers.

   In mijn geval vond ik het allermoeilijkste dat ik niet gehoord werd toen ik juist in die ‘dreigingsfase’ probeerde uit te leggen aan mijn omgeving dat ik me niet prettig voelde. Toen kreeg ik precies het soort opmerkingen naar mijn hoofd als jij nu geeft. ‘Ah joh, er is toch niets gebeurd. Waar maak je je druk over?’ Tot het wel gebeurde. En dan is het te laat.

   Ik ben blij dat iemand als Cynthia zich op deze manier inzet. Om bewustwording bij meisjes en vrouwen te creëren dat ze het RECHT hebben naar hun intuïtie te luisteren en zichzelf te beschermen. Dat rape culture (zoals je in de comments ziet) abnormaal is. En dat er regels moeten komen die maken dat we eerder in kunnen grijpen.

   F*cking hulde aan Cynthia en iedereen met haar die zich zo inzet, ondanks alle klappen die je onderweg te verduren krijgt van little minds zoals jijzelf.

   Marieke, arm kind, ik hoop echt dat je iets aan die verharding in jezelf kunt doen. Voornamelijk voor jezelf. Lijkt me geen fijne levenshouding. En val er in ieder geval een ander niet mee lastig.

  • Carly

   Ben het volledig met je eens, Marieke. Iemand trekt zijn broek even naar beneden.. poepoeh

  • Carlijn

   Weet dat jij bijdraagt aan de cultuur die leert aan meisjes dat het altijd hun eigen schuld is. Dat ze zich maar aanstellen en dat de acties van de man dus niet uitmaken. De verantwoordelijkheid van mannen voor hun eigen acties wordt weggehaald en bij vrouwen gelegd. Het is hun schuld dat ze er teveel van maken. Dat jij een meisje leert dat ze niks moet zeggen als een man zijn geslacht laat zien. De volgende keer dat hij aan haar zit, denkt ze: het kan altijd erger, ik ben tenminste niet verkracht. De volgende keer dat ze verkracht wordt, denkt ze: het kan altijd erger, ik ben tenminste niet in elkaar geslagen.

   Ondertussen blijft die man rondlopen. Die man die ook op jouw pad kan komen. Dat is niet direct jouw schuld, maar jij draagt wel bij aan de cultuur waarbij alle schuld altijd bij het meisje ligt. Weet ook dat ik min of meer blij ben met jouw reactie, want jou is kennelijk nooit iets overkomen en ik ben heel blij voor je dat dat zo is en ik hoop dat dat zo blijft. Ongeveer de helft van alle reacties op deze post, bevat een verhaal van een vrouw/meisje die hetzelfde of iets soortgelijks is overkomen als Cynthia. Mocht het je wel overkomen, weet dat er altijd vrouwen zullen zijn die je wel steunen en wel geloven.

  • Martine

   Marieke: ik vind het oprecht heel erg voor je dat je instaat ben deze reactie hier achter te laten.
   Het laat zien dat je serieus hulp nodig hebt.
   Het is mede dankzij vrouwen zoals Cynthia dat niet de hele maatschappij zegt “ach joh, stel je niet aan”.
   Wanneer iedereen zou reageren zoals jij, dan zou het een stuk slechter gesteld zijn met de positie van de vrouw.
   Dus zoek hulp en hou je beschamende reactie alsjeblieft voor jezelf!

  • Lot

   Beste Marieke,

   Ik ben wel benieuwd hoe jij dan vind dat Cynthia had moeten reageren? Zeker nadat je ongetwijfeld een groot deel van de reacties hier hebt gezien en dus ook hebt gezien dat veel vrouwen hier ooit mee te maken hebben gehad. Inderdaad heeft Cynthia een groot platform waarin zij wellicht meer aandacht krijgt wanneer zij iets deelt dan de gemiddelde mens. In dit geval doet zij een poging om deze aandacht om te zetten in iets heel positiefs, namelijk bewustwoording creeren en kijken of er een mogelijkheid is om (jonge) meiden en jongens de tools te bieden om zich weerbaarder te voelen. Het lijkt mij persoonlijk niet, dat ongeacht of je vind dat Cynthia overdrijft of niet je hier iets op tegen zou hebben? Ik denk dat ook jij er niets op tegen zou hebben als er meer aandacht komt voor weerbaarheid onder kinderen al is het maar voor wanneer iemand wel een stap verder gaat en je wel aanraakt waar, zoals ik uit jou verhaal begrijp ook voor jou de grens zou liggen. Daarom nogmaals de vraag, in dit geval aan jou maar eigenlijk aan iedereen die zo reageert of heeft gereageerd: hoe vindt jij dat zij had moeten reageren?

 128. Suus

  Wat krachtig dat je hier zo mee omgaat en je ‘zeepkist’ gebruikt om dit aan de orde te stellen! Je hebt belachelijke reacties gekregen.

  Zelf heb ik iets soortgelijks meegemaakt. Voor ik naar werk ging en naar de bus liep (winter dus donker s ochtends vroeg). Ik werd niet aangesproken maar een man kwam op me af en als ik van weg wilde veranderen om hem te ontlopen deed hij het ook. Toen hij zijn broek ging losmaken ben ik keihard gaan rennen naar het busstation (drukkere plek gelukkig) en hij kwam niet achter me aan (gaat ook niet zo makkelijk met broek ergens halverwege..) maar ben zeker van slag geweest daarvan. Feitelijk is er niets gebeurd (thank God!) Maar ook ik heb aangifte gedaan. Politie bevestigde dat het goed was dit te doen. Als er daarna wel iemand wordt aangerand/verkracjt kan niet gezegd worden: neehoor op die plek gebeurde nooit wat.

 129. Manon

  Hier schrik ik toch echt wel van hoor….niet van die gast die dat zo bij jou had gedaan, want hey dit gebeurd heel veel en dat is ook echt niet leuk en vooral niet als jij je zo voelt en alleen bent daar…maar ook die reacties van mensen in dit land of deze wereld…gatverdamme ik schaam me kapot dat met zulke mensen in een land leef.

  Gelukkig is er niks met jou gebeurd! En vind het toch knap hoe je hiermee omgaat.
  Kijk naar de positieve reacties dat zal je veel goeds doen!

 130. Charlotte

  Hoi Cynthia, wat ben ik ontzettend onder de indruk van hoe je dit oppakt. Die commentaar onder de nieuwsberichten zijn toch om witheet van te worden.
  Ik ben zelf een vrij verzekerd iemand die graag alleen er op uit gaat en ik herken jou verhaal zo. Ik vindt het zo gek dat mensen het schijnbaar heel normaal vinden om zo te doen tegen een vrouw. En die dames met die stomme reacties mogen zich ook de ogen uit hun kop gaan schamen. Je zou bijna denken dat die meiden nooit buiten komen..

  Anyway, keep up the good work!

 131. Marlies

  Hi Cynthia,

  Je bent heel goed bezig voor een serieuze zaak!
  Bedankt daarvoor.

 132. Henrieke

  Holy wauw, die reacties! Ik sta stomverbaasd, dat er mensen zo in het leven staan. Ik vind het echt shockerend. Please, haal energie uit de lieve reacties Cynthia, die verdien je en die andere stomme reacties zijn gewoon stom.

 133. Claudia

  Mensen die “ik wordt” schrijven zou ik niet serieus nemen, Cynthia.
  Ik vind het heel goed en moedig dat je dit op je trekt. Ik zou me ook niet meer veilig voelen.

  Het doet me een beetje denken aan het verkrachter-slachteroffer verhaal. Dat er soms geïnsinueerd wordt dat het slachtoffer wel heel sexy gekleed was. SO WHAT? Geeft dat toelating tot verkrachting?

  Geeft alleen wandelen als vrouw toelating tot seksuele intimitatie? Ik dacht het niet.

  You go girl!

 134. Suzanne

  Wauw, wat een powervrouw ben jij. Echt heel veel respect voor hoe jij met deze situatie bent omgegaan en voor het feit dat je voor je rechten op komt. Je bent een voorbeeld voor vele vrouwen (en mannen). Het ‘vloggers zijn stom’-argument snap ik ook niet helemaal: als er iemand is die zich serieus met haar BLOG (en (bijna) géén vlogs) bezig houdt, ben jij het wel, jij schrijft over zoveel meer en over belangrijke onderwerpen. Nogmaals, je bent echt een voorbeeld en ik vind je alleen maar dapper, dat je dit durft te delen, juist omdát je zo veel volgers hebt, zo met reacties om durft te gaan, en een statement durft te zetten.

 135. Madeline Gebben

  Zet hem op meid! Super stoer dat je je verhaal alsnog doet!

  Dat zegt super veel over jou, en dat die andere “sukkels” zo idioot willen reageren op jou is echt triest.

  Ga zo door en laat je niet gek maken. 🙂

 136. José

  Super goed dat je dit deelt en dat je actie onderneemt. Ik kan mijzelf absoluut niet verplaatsen in die negatieve reacties en kan me ook niet voorstellen dat je zo over dit soort dingen kan denken. Zelf ben ik straks afgestudeerd pedagoog, geen idee wat ik precies ga doen, maar als ik ooit in een situatie kom waarbij ik op dit vlak dingen kan betekenen, zal ik dat doen.

  Succes met alles (en sterkte), en je mag trots op jezelf zijn!

 137. Ilse

  Ook van mij diep respect over hoe je hiermee ingaat. Al komen de negatieve reacties veel sneller binnen, hopelijk verzachten alle positieve reacties het een beetje.

  Ik vraag me alle af: als het de vrouw/dochter/familie van die negatieve schrijvers overkomt, denken ze er dan nog steeds zo over? Of worden ze dan wel witheet van woede.
  Of is het nu lekker veilig om erover te internetten tegen een persoon die je niet kent.

  Hoe dan ook, geef geen energie aan de negatieve reacties, er zijn gelukkig meer positieve!

 138. Ilanit

  Hi Cynthia! Ik vind het ontzettend dapper van je dat hier ondanks de nare comments toch mee doorgaat. Ik heb ook wel eens zo’n situatie meegemaakt maar was niet alleen; ik kan me voorstellen dat het in je eentje erg angstaanjagend kan zijn. Je hebt absoluut gelijk; niemand heeft het recht om jou te vertellen hoe je je hierover moet voelen, en over hoe dit je kan beinvloeden. Naast het shock-gehalte van de originele actie van deze man, ben ik ook verbaasd over de reacties die je hierop krijgt…alsof het normaal is dat dit je overkomt? Ongelofelijk. Goed bezig jij hoor!

 139. Nelleke

  Heel goed van je! Ikzelf heb op jonge leeftijd dit ook 2x meegemaakt. Ben inmiddels al 30 jaar ouder maar vergeten doe je zoiets nooit meer.

 140. Lara

  Lieve Cynthia, wat goed dat je dit van je af hebt geschreven. Verschrikkelijk die negatieve reacties. Ik begrijp dat echt niet. Hoe kunnen mensen zo medogenloos zijn. Ik hoop dat je de vervelende reacties naast je neer kan leggen. Niet voor niets was onlangs in het nieuws dat seksuele intimidatie beboet moet worden. Ik woon in Amsterdam Nieuw-West helaas maak ik het dagelijks mee. Laatst een jongen in een groep die zei: “Wat zou ik jou lekker willen neuken”. Gewoon midden op straat. Mijn nichtje van 14 liep naast mij. Laten we daar maar niet meer langs zei ze. Ik vind het goed dat je dit bespreekbaar maakt. En nogmaals alle vervelende dingen die mensen zeggen zegt wat over wie zij zijn en hoe zij in het leven staan. Duidelijk op een andere manier dan jij en ik. Gelukkig zijn er ook mensen die wel begaan zijn en vinden dat je normaal over straat moet kunnen.

 141. Anita

  Hoi Cynthia,

  Wat ontzettend knap dat je je verhaal op deze manier durft te delen. Zeker na alle vreselijke reacties die je hebt gekregen. Je kunt het alleen op deze manier onder de aandacht brengen door je eigen gevoelens met de hele wereld te delen en dat vind ik echt superknap van je! You go girl!!

  Liefs, Anita

 142. Anouk

  Lieve Cynthia,
  Niets meer dan een heleboel respect voor jou, want die reacties, daar springen me echt de tranen van in de ogen. Des te meer vind ik het ontzettend mooi, goed, dapper, knap dat je door bent blijven gaan en er iets goeds mee doet.

 143. Sandy

  Ik schrok van je verhaal laatst, en ik schrok nog veel harder van al die reacties. Hoe kunnen mensen zó reageren, onvoorstelbaar. En dan ook die vrouwen, nota bene. In dit soort situaties vraag ik me altijd af: zouden al deze mensen ook zo reageren als hun dochter, hun moeder, tante of oma werd lastig gevallen? Zouden die vaders dan zeggen, ‘dochter stel je niet aan’. Of, ‘moeders, je bent een aandachtshoer’. Nee, natuurlijk niet. Ze zouden dan ontzettend boos worden. En terecht. Dit soort dingen zijn niet grappig en slachtoffers hebben het er al helemaal niet zelf naar gemaakt.

  Het voelt soms net alsof we in een omgekeerde wereld leven. Mensen zoals jij maken hem een stukje beter, door bewustwording te creëren. Topper!

 144. Natasja

  Hoi Cynthia,

  Wat heftig om te lezen dit en vreselijk hoe er door veel mensen op gereageerd word.
  Ik kan me heel goed voorstellen hoe je je gevoeld moet hebben in deze situatie en zou niet anders reageren dan dat jij hebt gedaan. Ik zou ook helemaal perplex staan en hoop dan ook dat mij nooit zoiets overkomt.

  Het is erg hoe sommige mannen je veilige gevoel kunnen beïnvloeden, door dit soort taferelen. Het is mij al zo vaak overkomen dat ik ’s avonds alleen op het station stond en dat een groepje mannen je dan aan gaat spreken, je naam , adres en telefoonnummer gaan vragen. Op dat moment sta je daar dan maar alleen.. Niemand die iets doet en ik ben niet iemand die z’n mond dan open trekt. Ik hou mij liever stil in de hoop dat ze weer weg gaan en ophouden met vragen stellen..

  Het zijn voor mensen die goed gebekt zijn misschien kleine onschuldige dingen, maar voor iemand die niet zo stevig in zijn of haar schoenen staat laat dit een hele grote indruk achter en voornamelijk ook angst om de volgende keer weer ergens alleen te gaan wachten of naartoe te gaan..

  Weet dat je niet de enige bent die zo zou reageren en dat het absoluut niet raar is dat je er zo over denkt!

  Ik vind het echt super tof dat je hier actie op onderneemt voor alle andere vrouwen en ik kan alleen maar zeggen laat je niet op je kop zitten! Sommige mensen hebben op alles wel iets te zeiken en kunnen zich totaal niet inleven in de gevoelens van iemand anders. Ik leef heel erg met je mee!

  Liefs Natasja.

 145. Petra

  Lieve Cynthia,

  Echt enorm dapper van je, ik word er zelfs een beetje emotioneel van. Heb zelf het een en ander meegemaakt op dat gebied (het benoemen vind ik nog lastig maar het was ernstig) en hoewel ik daar enorm door beschadigd ben vond ik de reacties die ik daarop gekregen heb nog erger. Het is ontzettend pijnlijk om te merken dat niemand er eigenlijk iets om geeft, soms zelfs mensen die dicht bij je staan. (En dan zijn er nog mensen die je een aansteller vinden/vinden dat je het verdiend?) Daarom vind ik het zó knap dat je hier aandacht voor vraagt, juist omdat de reacties op zulke onderwerpen heel naar zijn. Heel erg bedankt namens iedereen die weet hoeveel pijn het doet. (Ben inmiddels een tranendal haha) Hopelijk gaat het snel beter met je en kun je weer vrij wandelen. Ik sta in ieder geval altijd achter je!

 146. Lotte

  Goed dat je dit zo deelt! Hele duidelijk blogpost, knap van je.
  Er zitten een paar echte shocking reacties tussen op FB en op fora..

  Wel vind ik dat iedereen een mening mag hebben. Net zoals jouw gevoel heel heftig was na die ochtend, mogen ook andere mensen zeggen dat zij het minder heftig vinden (ikzelf heb ook weleens vergelijkbare gebeurtenissen meegemaakt en heb er oprecht geen nacht slechter door geslapen bv).
  Niet dat mensen die dat op een normale manier zeggen daarmee aan ‘victim shaming’ doen of willen doen, maar gewoon aangeven dat zij er anders instaan. De toon en de manier waarop is natuurlijk belangrijk, maar denk dat het wel ok is om aan te geven dat niet voor iedereen dit soort acties zoveel effect hebben.

  Ik vind het belangrijk dat er politiek aandacht is voor misbruik, mishandeling, seksuele intimidatie etc.
  Maar voor mij zijn voorvallen met soort gestoorde types (klinkt idd als typische potloodventer) minder urgent dan bijvoorbeeld de trend van seksuele intimidatie bij jonge meisjes via social media (naakt filmpjes en foto’s verspreiden etc).

  Kortom: goed dat je dit aandacht geeft, maar ik denk dat het ook ok is dat mensen anders denken over deze kwestie en dat niet iedereen dit een even ‘heftige’ gebeurtenis vindt is ook ok. Hoop dat je dit niet aanvallend opvat, zo is het echt niet bedoeld namelijk.

  • Lauren

   Ben het volledig met je eens.

  • Cynthia Schultz

   Natuurlijk mag iedereen een mening hebben. Ik vind alleen wel dat een beetje empathisch vermogen daarbij gepast is en daar ontbreekt het dan vaak aan. Ik vraag me wel af wat iemand wil bereiken door tegen mij te zeggen dat het heus niet zo erg is. En dan bedoel ik jou niet, maar reacties van andere mensen die zelf niet zo onder de indruk zouden zijn van zo’n gebeurtenis. Voor mij voelt het zoals het voelt, zo’n reactie maakt eigenlijk vooral dat ik het gevoel krijg dat ik me heb aangesteld, terwijl ik het dus wel als heftig heb ervaren.

  • Lotte

   Ja eens dat de manier waarop je het zegt sowieso belangrijk is! En gewoon roepen dat het heus niet zo erg is heeft geen nut, feit is dat jij het zo ervaren hebt en dat is gewoon naar voor jou. En het is ook dapper vind ik dat je het deelt, zeker omdat je als publiek figuur gewoon veel aandacht krijgt!

   Maar een beetje van dat tegengeluid moet altijd mogen. Ik houd persoonlijk niet zo van al die typsiche reacties met: ‘oh wat vreselijk voor je meis, sterkte in deze zware tijd’, terwijl je gewoon weet dat veel van die meiden het echt niet zo heftig vinden als dat ze doen lijken. Nep empathie krijg ik in ieder geval de kriebels van!

  • Cynthia Schultz

   Dankjewel Lotte! Tegengeluid mag zeker en dat levert ook weer goede discussies of gesprekken op. En met nep-empathie schiet niemand iets op, al denk ik dat gemeende lieve woorden altijd welkom zijn, in wat voor situatie dan ook 🙂

 147. Esmée

  Lieve Cynthia,

  Wat ben ik blij dat jij dit onder de aandacht brengt. Ik denk dat iedere vrouw wel een keer zoiets meemaakt. Vijf jaar geleden, toen ik in een supermarkt aan het werken was, vroeg een wildvreemde man of ik goed kon pijpen met mijn dikke lippen. Op het moment dat dit gebeurde, verstijfde ik letterlijk. Toen ik besefde wat er gebeurd was, werd ik zo boos en kon ik ook wel janken. Ik weet dus hoe je je voelt en ik vind je totaal geen aandachtszoeker of iets dergelijks! Ik kan je alleen maar bedanken dat je dit onder de aandacht brengt en dat er wellicht nu dingen gaan veranderen.

  Liefs,
  Esmée

 148. Manon

  Geweldig sterk dat je je verhaal deelt!!
  Uit eigen ervaring weet ik hoe bang je van dit soort idioten kunt worden, je bent alleen, tegenover een man die god mag weten wat van je wil, niemand in de buurt… Hij denkt er verder niet over na, maar jouw leven is niet meer hetzelfde. Ik was vroeger ook nooit bang, fietste om 2:30 snachts na het uitgaan in Mn eentje naar huis, alles. Maar nu (bijna een jaar later) word ik nog achterdochtig als ik overdag een jogger achter me hoor, net als jij. Ik woon inmiddels in een andere stad, zo slecht op Mn gemak dat ik me voelde… Nu ik jouw verhaal lees en de achterlijke reacties zie die je krijgt zit ik met tranen in Mn ogen omdat jouw ervaring zo herkenbaar. Mensen oordelen gigantisch snel, op niks af en jij zit ermee… Je zou denken dat men vrouwen na 2 feministische golven wat serieuzer neemt, maar niets is minder waar. Zelfs onze eigen geslachtsgenoten verraden ons met zulk commentaar…
  Respect dat je het aandurft om dit gedrag bespreekbaar te maken!

 149. Lynn

  Lieve Cynthia, ik vind het ontzettend dapper dat je je verhaal hebt durven delen en dat je alles op alles zet om hier wat aan te doen. De reacties die je hebt gekregen zijn onvoorstelbaar en onmenselijk. De mensen in je omgeving en je vele volgers weten wel beter. Je bent een schat van een vrouw en dat blijkt alleen maar weer in hoe je hiermee omgaat. Ik wens je heel veel sterkte en succes toe! Veel liefs

 150. Tanya

  Hoi Cynthia,

  Niets meer dan respect vanuit deze hoek.
  Ik vind het ontzettend dapper dat je je verhaal deelt, ondanks wat het dus klaarblijkelijk teweeg brengt bij sommige hersenloze mensen.

  Internet blijft jammer genoeg het soort medium waarop mensen los kunnen gaan, en het leuk vinden om een reactie uit te lokken, ik kan er geen andere verklaring voor geven.

  Het is ontzettend lastig om dat naast je neer te leggen en je te richten op de mensen die wel serieus naar je luisteren en meeleven.

  Gelukkig zijn die er in veel grotere getale dan de mensen die dom reageren , en daarom vind ik het knap dat je daar je pijlen op richt!

  Girl Power!!!

 151. Esther

  Supergoed dat je hier mee doorgaat! Dit soort dingen mogen niet normaal gevonden worden en het is goed dat je je platform gebruikt om dit te delen. Ga er echt mee door en laat je niet kisten door zulke negatieve reacties. Mensen hebben altijd wat te klagen op alles wat je doet, dat zal ook nooit veranderen. Maar laten we ons er in ieder geval van bewust zijn en t absoluut niet onder stoelen of tafels steken!

 152. Anna

  Onvoorstelbaar, dat in 2017 een vrouw nog steeds de schuld kan krijgen als haar iets overkomt! Belachelijk! Wat goed dat je dit deelt. ?

 153. Marjan

  Ik ben blij voor je dat het bij woordelijk is gebleven en dat je lichamelijk niks is overkomen. Al is deze vorm van intimidatie ook niet oké.
  Wat je nu al kan doen wanneer je met zoiets te maken krijgt, is ‘melding’ doen bij de politie. Zo’n aantekening komt dan steeds naar voren bij die persoon wanneer hij weer in aanraking komt met de politie. In Nederland is het zo dat wanneer jij iemand ergens van beschuldigt dat jíj met bewijs moet komen, dat ik ook voor je eigen bescherming (zodat niemand jóu zomaar ergens van kan beschuldigen). Ik vraag me af wat je had gewild dat de politie met de man hand gedaan? Meegenomen? Gestraft? Wat voor een straf, met welke straf was je tevreden geweest?

  Ook van een melding kan je na verloop van tijd nog eens iets horen. Iemand op straat heeft ooit een flesje met ‘naar urine ruikende vloeistof (juridische taal, je kunt niet bewijzen dat het echt urine is, ugh) over mij heen gegooid. Daar heb ik destijds melding van gemaakt en na een jaar kreeg ik een rechtbank uitnodiging in de bus. Ze hebben die gebeurtenis kunnen koppelen aan een verdachte die nog meer op zijn kerfstok had waarvoor hij moest voorkomen (en hij bekende ook mijn melding). Mijn melding werd toen meegenomen in het bepalen van de strafmaat. Melden heeft dus wél zin!!

  Ik ben destijds behoorlijk geschrokken. Ik heb ook nog een aantal maanden bij het passeren van mensen op straat obsessief naar hun handen gekeken om te kijken of ze iets vast hadden wat over mij heen gegooid zou kunnen worden. Dat is gesleten, heb ik nu geen last meer van. Ik loop regelmatig hard in bossen, uiterwaarden of platteland en voel me daar nooit onveilig. Ook in de stad (waar het bij mij voorviel) loop ik op mijn gemak. Gelukkig.

  • Cynthia Schultz

   Dat heb ik ook gedaan, inderdaad. Dat gaf de politie ook aan, dat mocht deze man nog eens zoiets doen, dat ze er dan wellicht wel iets mee kunnen.
   Tja, ik zou willen dat zo’n man gestraft wordt. Hoe? Ik heb geen idee, its wat passend is bij zo’n actie.

 154. Ellen

  Weet je wat het is Cynthia. Je doet het NOOIT goed. Bij alles wat je doet is er wel íemand die iets te zeuren heeft.

  Ik ben iemand die zo’n man kei hard uit zou lachen (het is me in het verleden ook weleens overKomen) Maar dat is mijn manier. Dat hoeft niet andermans manier te zijn.

  Stél dat deze man hele vervelende intenties had, wat natuurlijk echt goed had gekund! En dat je iets overkomen was, omdat je was gaan lachen, of gewoon was doorgelopen en het genegeerd had.
  Dan was de halve wereld weer over je gevallen omdat je niet adequaat gereageerd had. Dan hadden mensen gezegd: wat een domoor dat ze niet ergens aangebeld heeft en de politie gebeld heeft.
  Kortom: het is toch nooit goed. Dus doe in hemelsnaam wat jou op dat manier goed lijkt. Dan kun je jezelf achteraf niets kwalijk nemen.
  En… better safe than sorry!

  Je zet mij ook meteen aan het denken. Want “wat als”…..
  Ik ben van mezelf redelijk laconiek in dit soort dingen. Inmiddels heb ik twee klein kindjes die hun moeder nodig hebben. Ik denk toch dat ik hoop dat ik het aan zou pakken zoals jij hebt gedaan. Want je weet maar nooit…

  Sterkte! Maar dat komt wel goed. Je had het niet beter kunnen doen. En laat die lamlullen (lekkere woordkeuze in dit verhaal hahahaha) maar praten joh!! Wat een gebrek aan empathisch vermogen van die mensen….

  Een vette knuffel voor jou. En dat die gluiperd maar mooi weg mag blijven na al deze commotie!!

  X Ellen

 155. Vera

  Ik ben slechts een van de honderden reacties, maar moet dit toch even kwijt. Ik vind het zo mega knap van je hoe je iets wat jou persoonlijk zo heeft aangetast, zo openbaar maakt. Want ja, het doodzwijgen was misschien een makkelijkere optie geweest. Gewoon dit proberen te vergeten en verdergaan met je leven. Maar dit is inderdaad een ernstig probleem, hoewel ik hier (gelukkig) zelf nooit ervaring mee heb gehad. Vriendinnen van mij ook niet.

  Maar het is toch te bizar voor woorden dat het fucking slachtoffer hier geshamed wordt? Waarom geen woord over die man die zoiets bizars doet? En waarom zou je in vredesnaam zoiets maar gewoon zeggen?

  Ik las laatst een verhaal in de Linda van Saskia Noort. Zij is op haar veertiende verkracht en heeft jarenlang haar mond dichtgehouden, bang voor de reacties die ze kreeg. Jaren later kwamen die reacties inderdaad: ze zou er wel om hebben gevraagd, haar rokje was vast te kort, ze zou wel mee hebben gewerkt. Als het niet gewoon volledig haar eigen schuld was. Geen woord over de verkrachter, slechts vuile woorden over het slachtoffer. Dit maakt mij woest en verdrietig. Misschien heb je dit artikel zelf al gelezen, maar anders zou ik het je aanraden! Ik denk dat het verhaal, de woede en onmacht van Saskia, herkenbaar voor je zullen zijn.

  Knap van je dat je gewoon nog naar dat soort plekken gaat! Ik weet niet of ik dit zelf nog zou durven. Ik ben als 21-jarige student totaal niet bang als ik ’s avonds over straat ga (in mijn stad Utrecht of meer in rustige buitengebieden), maar het is toch kut dat wij vrouwen dit eigenlijk altijd zouden moeten zijn. Dat is de omgekeerde wereld.

  Sterkte in ieder geval met dit verwerken en succes met je verdere stappen hierin!

 156. Irene

  Lieve Cynthia, ik reageer zelden tot nooit, maar in dit geval wil ik een uitzondering maken. Ik vind het zo bijzonder hoe je zo’n negatieve ervaring hebt weten om te buigen tot een politiek en maatschappelijk instrument – verandering begint bij jezelf. Daarnaast vind ik het verschrikkelijk dat zoveel mensen zo negatief reageren. Zelf zouden ze in eenzelfde situatie waarschijnlijk niet adequater hebben gehandeld dan jij hebt gedaan. In het verlengde hiervan sprak dit artikel me erg aan: http://everydayfeminism.com/2015/01/this-is-also-harassment/. Het is zo actueel, ik maak ook uit andere reacties onder deze post op dat je je in op het oog veel ‘minder erge’ situaties toch heel ongemakkelijk en naar kunt voelen, ook als er niet daadwerkelijk iets is gebeurd (aanranding, of erger). Dat er derden zijn die reageren alsof zij zelf wel kunnen inschatten hoeveel impact zo’n situatie op jou als persoon, als vrouw, als mens heeft, is belachelijk. Ik vind het heel knap dat je er zo open over spreekt.
  You go, girl. X

 157. Jana

  Hey Cynthia

  Verschrikkelijk dat je dit hebt meegemaakt! Niet alleen het voorval in het park, maar ook die negatieve reacties… Zulke mensen weten niet waarover ze het hebben. Totdat ze zelf eens zoiets zouden meemaken, dan zouden ze net hetzelfde doen. Ik begrijp perfect hoe jij je voelt. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, maar ik vind het zelf ook altijd eng om in mijn eentje te wandelen op een plek waar weinig mensen zijn. Vooral als het donker is heb ik dan echt schrik. Ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben en dat is verschrikkelijk. Vrouwen zouden zich ook veilig moeten voelen op straat!

  Ik vind het knap dat jij je verhaal zo naar voren brengt en dat je iets aan deze situatie wilt doen. Chapeau!

 158. Sonja

  Hai Cynthia,

  wat ontzettend dapper van je om je verhaal te delen en stappen te ondernemen, en niet tegen te laten houden door alle mensen die het maar als gezeur afdoen.
  Het doet me denken aan een situatie van mijzelf een paar jaar geleden. Ik stond toen als 17-jarige in de drukke metro in Barcelona en een man die pal tegenover mij stond haalde zijn piemel uit zijn broek en begon eraan te trekken. Ik duwde hem in een reflex tegen zijn schouders weg en wurmde me tussen de mensen door om weg bij hem te komen. Ik was toen met een klasgenootje maar zij en niemand anders had het gezien. Kun je nagaan dat hoeveel mensen er ook zijn, het toch kan gebeuren! Ik heb daar toen verder niets mee gedaan en was de volgende dag alweer aardig van de schrik bekomen. Maar het wakkert inderdaad angst aan en sommige mensen zijn daar heel kwetsbaar voor (zeker jonge jongens en meiden, ook op het internet).
  Cynthia keep up the good work, om te helpen om seksuele intimidatie en nog ergere dingen te voorkomen. Seksuele intimidatie zou ook strafbaar moeten worden!

  Liefs,
  Sonja

 159. Zoe

  Cythia je hebt groot gelijk! Ik ben juist super blij dat je dit doet. Vrouwen zonder invloed de ‘gewone’ vrouwen kunnen niet zo veel bereiken als jij hiermee kunt bereiken. Ik vind het echt super en ik denk dat veel, heel veel vrouwen je hier ontzettend dankbaar voor zijn. Want het is te gék voor woorden dat zoiets normaal is in Nederland. Alsof het de schuld is van de vrouw dat ze wordt geïntimideerd. Intimidatie, op welke manier dan ook moet uitgeroeid, uitgebannen vernietigd worden in deze samenleving. Helaas zijn er meerdere vormen van intimidatie, ik wordt op mijn werk ook geïntimideerd door mijn baas maar dan niet op een seksuele manier. Maar dat is al verschrikkelijk.

  Ga alsjeblieft door, wat jij kan kunnen wij niet. Jij hebt veel meer invloed, een groter netwerk en een krachtigere persoonlijkheid. Ik vind dat je echt walgelijke reacties krijgt. Echt heel laag bij de grond. Vergeet ze alsjeblief en wees sterk en ga door!

 160. Isabelle

  Wat erg dat dit gebeurd is en hoe er op gereageerd wordt! Ik vind het verschrikkelijk om te lezen maar vind het wel herkenbaar. Wij wonen in een redelijk slechte buurt en ik durf gewoon bijna niet meer buiten alleen. Ik word altijd nagelopen door groepen jongeren mannen die rondhangen in de buurt en maak hele omwegen om er niet meer voorbij te moeten lopen. Als ik da at vertel word ik ook vaak uitgelachen, want ze doen toch niets. En ik denk dan Ja, dat is waar, tot ze wel iets doen… Ik hoop dat je met dit verhaal iets kan bereiken, ik ga het in elk geval delen!

 161. Anne

  Hi Cynthia,

  Ik reageer nooit op blogs etc. maar voor jou en voor dit bericht wil ik graag een uitzondering maken. Ik vind het ontzettend knap dat je nogmaals hebt gekozen voor het delen van je verhaal, ondanks alle super nare reacties (die ik echt niet begrijp?! Wat gaat er in die mensen hun hoofd om?). Bij de eerste post over dit verhaal dacht ik: ‘wat erg voor haar’. Maar meer dan ook niet. Nu je het nogmaals hebt beschreven kan ik mij ontzettend goed voorstellen wat je gevoeld moet hebben. Ik wandel zelf vaak met mijn hond en zou het verschrikkelijk vinden als mij dit zou overkomen.

  Wat stoer om het te delen en wat goed dat je hier verder mee aan de slag gaat!

  Groetjes,

  Anne

 162. Eveline

  Wat ontzettend vervelend dat je deze nare reacties gehad hebt. Ik hoop dat je het uiteindelijk allemaal hebt kunnen relativeren. Die mensen kunnen zo makkelijk hun mening op het internet gooien zonder daadwerkelijk het hele verhaal of persoon te kennen. Bah!
  Wat goed dat je deze ervaring omzet in iets positiefs, dat je dit onder de aandacht brengt en dit omzet tot actie. Toppertje jij! X Eveline

 163. Suzy

  Mooi beschreven!!
  Doe wat goed voelt voor jou, de reacties zeggen over het algemeen ook wel iets over het niveau van de persoon zelf vind ik…
  Heb bewondering voor jou en wens je erg veel sterkte & succes met de voortgang van dit alles!

 164. Janneke

  Niet normaal die lelijke reacties! Echt schokkend vind ik! Wat als ze zelf/hun zusje/hun dochter/hun vriendin/hun vrouw zoiets mee maakt? Dan wil ik ze nog wel eens horen! Het is echt niet ok wat die gast gedaan heeft.

 165. Mila

  Hoi Cynthia,

  Ik reageer eigenlijk nooit. Maar ik wil even zeggen dat er bij de mensen die zulke negatieve dingen zeggen, een steekje los zit.

  Liefs

 166. Kirsten

  Bah wat een trieste berichten allemaal. Schijnt tegenwoordig de norm te zijn om lekker anoniem vanachter je pc mensen te bashen. Of om zoveel mogelijk likes te krijgen op je rot reactie zodat je gevoel van eigenwaarde weer even opgekrikt wordt. Triest dat we als mens daar tegenwoordig zo afhankelijk van lijken te zijn.
  Ik hoop dat je het je niet al te veel aantrekt, vaak komen dit soort reacties van de niet al te intelligente medemens 😉

  Ik vind het heel erg stoer dat je je verhaal hebt gedaan en hier aandacht voor vraagt. Laatst zag ik ergens een fimpje dat vrouwen ineens mannen gingen lastig vallen op straat en dan realiseer je je ineens hoe absurd het er uit ziet en hoe absurd het is dat wij als vrouwen dit eigenlijk dagelijks moeten ondervinden en dat we het maar normaal moeten vinden.

  You go girl!

 167. Kim

  Lieve Cynthia,

  Wat ontzettend goed dat jij je verhaal deelt! Ik vind het heel sterk van je en vind het ontzettend laf hoe er door sommige mensen is gereageerd! Ik kan er met mijn hoofd niet bij wat voor hersenloze mensen zulke dingen op iemand willen afroepen. Ik volg je al sinds het begin en dit laat maar weer eens zien hoe sterk jij in je schoenen staan ik heb er enorm veel respect voor. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met de motie! Hou je ons op de hoogte?

  Niet vergeten je bent een topper!

 168. Lindsey

  Je bent gewoon een topper! Vind het hartstikke knap van je dat je je verhaal deelt én bijdraagt om de wereld een betere plek te maken.

 169. Karin

  Gatverdamme, wat een nare berichten zeg…. ik reageer nooit op dingen, maar vond dit het wel waard. Wat moet het angstaanjagend voor je zijn geweest. Hoop dat je het snel er plekje kan geven, en je weer veilig zult voelen. ?? liefs

 170. Mara

  Ik schrik hier echt van! Ongelofelijk dat mensen durven te beweren dat je dit doet om aandacht te krijgen en dat het ‘je eigen schuld is’ dat deze man je intimideerde. Daar kan ik echt met m’n hoofd niet bij.

 171. Lilian

  Bedankt voor het delen en veel respect voor jou dat je op die zeepkist gaat staan! Ook ik ben slachtoffer van seksuele intimidatie. Ik heb ook aangifte gedaan, en bij het doen van de aangifte bleek dat dit niet de eerste keer was, waardoor de politie er veel meer mee kon. Dit is inmiddels twee jaar geleden, maar het heeft echt wel even geduurd voor ik me weer veilig en op m’n gemak voelde. En nog steeds blijft het af en toe lastig.
  Vind het super goed van je dat je met Krav Maga aan de slag gaat, en ben het zeker met je eens dat hier op school meer aandacht aan moet worden besteed. Ik kan me niet herinneren dat ik ook maar één les zelfverdediging heb gehad.
  Wat ik me afvroeg is of je het niet vervelend vond om ‘vlogger’ genoemd te worden? Voor mij (en voor de meesten hier denk ik) ben je een blogger. Denk dat veel van de reacties – hoewel dit absoluut niet zo zou moeten zijn, don’t get me wrong! – komen omdat men een negatieve associatie heeft met het woord ‘vlogger’. Denk je hier zelf ook zo over?

 172. Sacha

  Wat een prachtige blog Cynthia! Blijf bij je eigen standpunt. Die reaguurders zijn gek, jij niet. Ik zou me ook dood zijn geschrokken. Alle kwetsende opmerkingen die je na zo’n traumatische ervaring ook nog moest incasseren – het is de omgekeerde wereld. Ik wens je alle kracht en wijsheid toe in je strijd tegen dit bizarre onrecht. xx

 173. Elise

  Cynthia, ik volg je nu al sinds het begin en dit is de eerste keer dat ik een reactie plaata. Wat verschrikkelijk knap van je om op deze manier een openbare reactie durft te geven. En het zet mij ook aan het denken. Mijn eerste reactie in mijn hoofd was ook: doe even normaal, het is maar een enge vent, dat soort gasten heb ik ook bijna wekelijks last van. Maar na het lezen van deze post komt er toch even iets binnen: Ho wacht eens even, het is toch eigenlijk te bizar voor woorden dat ik dit gedrag normaal ben gaan vinden? Dat ik accepteer dat dit nou eenmaal os zoals het gaat? Heel veel respect voor het delen en ook dat je mij aan het denken heb gezet! En P.S je vernieuwde blog laat ons zoveel meer zien over jou, dat ik alleen nog maar respect kan hebben, dankjewel!

  • Cynthia Schultz

   Ten eerste: iedereen ongelooflijk bedankt voor deze stortvloed aan empathische, lieve, begripvolle reacties.
   Ten tweede: ik ben blij dat er ook een aantal reacties als deze tussenzitten. Ik lees al een paar keer iets in deze trant: ‘Ik dacht eerst, wat is er nu eigenlijk gebeurd?’ En dat er daarna gerealiseerd wordt dat zoiets óók écht absoluut niet kan. Dat wat mij overkomen is al zoveel grenzen overgaat. Dat vind ik zo belangrijk, die bewustwording! Dus, dankjewel Elise, en alle anderen.

 174. Nynke

  Dankjewel voor het delen, Cynthia.

 175. Sanne

  Hoi Cynthia,
  Eigenlijk reageer ik bijna nooit op je blog, maar ik wilde nu toch wel even reageren.
  Ik dacht in eerste instantie ook, joh, het valt toch allemaal wel mee? Er is uiteindelijk niets meer gebeurd dan die opmerking.
  Maar je hebt gelijk. Het is wat er zou kunnen gebeuren. Het is het feit dat je je nu minder veilig voelt wanneer je alleen over straat gaat. Dat kan en mag gewoon niet. Het tast je aan tot in het diepst van jezelf. Ontzettend triest.

  De reacties zijn ook ontzettend triest. Volgens mij ben je wel wat gewend, je bent een publiek persoon en iedereen heeft een mening over je. Hoe makkelijk is het om die via internet te ventileren. Ik denk dat de opmerkingen voortkomen uit dommigheid of jaloezie. Geen jaloezie dat dit gebeurd is, maar jaloezie op jouw leven. Ik hoop dat je het van je af kunt laten glijden. Volgens mij ben je een sterke vrouw die heel stevig in haar schoenen staat, gelukkig!

  Ergens is het een geluk bij een ongeluk dat dit jou is overkomen. Een publiek figuur, iemand met een platform om dit met de wereld te delen. Ik ben blij dat het zo serieus wordt opgepakt. Want het feit dat dit gebeurt en dat wij (veelal vrouwen) ons genoodzaakt voelen om ons aan te passen voor een paar achterlijke figuren, dat kan echt niet meer!

  Ik ben blij dat je dit deelt en hiervoor opkomt en ik hoop dat je hiermee kunt bewerkstelligen wat je wilt bereiken. Daarnaast hoop ik en gun ik je dat dit stukje bij beetje slijt en dat je over een paar weken, maanden, jaren weer onbezorgd door een bos durft te lopen, in je eentje.

  Een dikke knuffel!

 176. Stella

  Aah jeeetje, kreeg zo’n naar en boos gevoel toen ik die reacties las. Ben er echt van geschrokken.
  Toevallig op mijn studie net bezig met dit soort onderwerpen en wat voor impact victimshaming heeft. Ik vind je zo dapper en zo sterk!En ik bewonder echt hoe je je er nu voor inzet en er open over praat. Ik geloof dat dat zo belangrijk is en ik wil je hier (ik denk namens heel veel vrouwen) voor bedanken.

 177. Irene

  Ik vind het absoluut niet kunnen dat er zo gereageerd wordt en ik snap dat je er erg van geschrokken bent.
  Dit soort intimidatie moet altijd afgekeurd worden.
  Wel vind ik dat naast de scholen ouders ook een belangrijke rol hierin moeten hebben.
  Ik werk zelf in Rotterdam zuid en het is zo lastig om als leerkracht het verschil te maken wanneer er thuis oo een hele andere manier wordt opgevoed.
  De laatste tijd wordt er bij alle “gedragsproblemen” naar het onderwijs gewezen, net als bij de gebeurtenis van afgelopen zondag waarbij een homostel in elkaar geslagen is.
  Ja het onderwijs moet er aandacht aan geven maar nog belangrijker: de opvoeding vanuit huis.
  Ik sta zelf voor de klas en keur het altijd af als kinderen naar elkaar “homo” roepen en heb het daar ook met de kinderen over.
  Net als over seksuele intimidatie.
  Elk jaar hebben wij de week van de lentekriebels en praten we uitgebreid over “nee zeggen” en grenzen aangeven.
  Misschien is het handig om je daar de volgende keer eerst wat in te verdiepen dan weer direct te wijzen naar het onderwijs.

  • Henriëtte

   Ik moet hier even op reageren, want ik lees dat jij wel corrigerend optreedt in je klas bij dergelijk gedrag, maar ik lees en hoor en zie ook dat er veel leraren zijn die dit niet durven uit angst voor represailles. Dat kan toch niet? Niet alleen het feit dat leraren bedreigd worden, maar ook dat leerlingen daar mee weg komen! Dat is voor onze samenleving, en dan vooral voor vrouwen en lgbt’s een sluipmoordenaar. En mensen die denken ‘dat het wel los loopt’ en dat we er niet zo over moeten zeuren werken er aan mee. Want eenmaal geaccepteerd als normaal is tien keer zo moeilijk weer om te buigen.
   Kijk naar de strijd die onze generaties voor ons hebben moeten voeren, hoe lang heeft dat niet geduurd? Ik heb het niet alleen over gelijkheid voor vrouwen, maar ook homo’s krijgen het steeds meer voor hun kiezen in onze huidige samenleving. Dat is onacceptabel. Wat mij betreft ligt er in het onderwijs wel degelijk nog een behoorlijke taak op dit punt, juist omdat er in de thuissituatie niets mee wordt gedaan.

 178. HCN

  Aanvankelijk heb ik jouw blogpost niet durven te lezen, omdat het me zo erg raakt. Ik heb het verhaal vanaf het begin meegekregen en ik vind het zo erg dat dit je is overkomen. En nog mooier is dat je er iets aan doet! En raakt me heel erg omdat ik (als vrouw, en ik zal niet de enige zijn) vaak te horen krijg dat er je als vrouw niet deugt. Dat het altijd haar schuld is, victim shaming, slut shaming, noem maar op. Het doet zeer, soms baal ik dat ik een vrouw ben. En gelukkig dat je je nare ervaring omzet naar iets waar wij vrouwen (en onwetende mannen) er iets mee kunnen. Heel veel succes ermee.

 179. Danielle

  Ik reageer eigenlijk nooit maar lees met veel plezier. Maar hierbij vergaat me het plezier. Wat durven mensen ontzettend belachelijke en verdrietige posts te plaatsen. Waarom? Waarom plaats je zulk onvriendelijk commentaar. Ga lekker terug in je eigen wereld. Ik vraag me altijd af of ze dit ook tegen je zouden zeggen als ze je in het echt zouden kennen. Ik denk het niet. Online commentaar geven is zo makkelijk. Ergens hoop ik dat zij zich niet realiseren wat ze iemand aandoen door dit te schrijven. Want als het bewust zou zijn dan is het nog verdrietiger.

  Maar het belangrijkste! Ik vind dit top. Top hoe je omgaat met de situatie van het voorval en top hoe je het oppakt met politiek, media en GGD. Je mag echt heel trots zijn op jezelf. Ik weet dat het makkelijk gezegd is…maar…laat ze maar kletsen. Jij en ik weten waar het echt over gaat.
  Liefs,
  Daniëlle

 180. Louis

  Ik vraag me af wat ik erger vind, die potloodmeneer of die lui die zo reageren. Ik denk eigenlijk het laatste. Wat zijn dat voor mensen? Hebben ze dingen gemeen? Komen ze iets te kort? Kunnen we er een socioloog eens op afsturen?

 181. Annemiek Visser

  Ik heb de negatieve reacties maar niet gelezen want ik me er wel een kleine voorstelling van maken. Het is heel bizar dat mensen je van alles toewensen en je door het slijk willen halen. Wat jou is overkomen is niet normaal en als je dan nog extra kwetsbaar bent dan is het nog enger om zoiets mee te maken. Ik vind het heel dapper dat je dit zo aan de kaak wilt stellen van alles wat jou is overkomen. Ik wil je dan ook heel veel succes wensen in alles wat je hiermee onderneemt. Ook al is de aanleiding waarom je je zo inzet op z’n minst niet fijn te noemen.

 182. Vera

  Jeetje Cynthia, wat een heftige, hersenloze reacties heb je gekregen de afgelopen tijd. Ik heb heel veel respect voor de manier waarop je hiermee omgaat, ik snap heel goed dat die reacties erin blijven hakken, negatieve klanken blijven altijd beter hangen dan positieve helaas. Ik hoop dat je ons op de hoogte houdt van eventuele verdere ontwikkelingen en je mag trots zijn op jezelf dat je je nek durft uit te steken. Ik weet zeker dat er vrouwen zijn die zich gesteund voelen door je verhaal.

 183. Kelsey

  Er zijn helaas nog veel mensen die de realiteit niet willen zien. Dat seksueel misbruik en intimidatie echt veel voorkomt. Het gaat niet per se om hoe het is afgelopen, maar om hoe het kan aflopen. Het kan voor sommigen onschuldig lijken, maar iets wat onschuldig lijkt kan zo erg uit de hand lopen.
  Door dit soort reacties en door het wegkijken komt het denk ik ook nog zoveel voor. Als het onschuldig lijkt, wordt het nog getolereerd en niet serieus genomen. En mensen vinden veel onschuldig lijken. Zelfs verkrachtingen worden goedgepraat in de wereld van vandaag.

  Op mijn 12e ging ik een keer naar het zwembad. Daar kwam ik een jongen tegen van een jaar of 16/17. Al snel probeerde hij mij te forceren hem te zoenen. Hij had me vastgepakt, dus ik kon geen kant op. Hij was natuurlijk een stuk sterker dan een meisje van 12. Gelukkig had ik nog wel de kracht om hem zo ver weg te duwen dat hij mij niet zou zoenen, maar ik kreeg hem niet van me af. Ik werd duidelijk lastiggevallen op een openbare plek en niemand is mij te hulp geschoten. Toen hij later elke dag voor mijn deur stond hebben mijn ouders uiteraard ingegrepen, maar in het zwembad waren er genoeg mensen die zagen wat er gebeurde die niks deden. Nu is er niks zeer ernstigs gebeurd en heb ik er geen blijvende angst aan overgehouden, maar het is toch wel ernstig als ik nadenk over het feit dat mensen zelfs een kind dat lastig wordt gevallen niet te hulp schieten.

 184. Tamara

  Lieve Cynthia,

  Dankjewel voor het delen van jouw verhaal.
  Dankjewel voor het opstaan tegen seksuele intimidatie.
  Dankjewel dat je laat zien wat dit met iemand kan doen.

  Wat een reacties, ik heb ze met verbazing gelezen. Ik snap echt niet dat mensen zo kunnen oordelen over de gevoelens van een ander en dat vervolgens zo uiten op zo’n idiote manier.

  Een heel diepe buiging voor jou, juist omdat je op die zeepkist gaat staan en jezelf zo kwetsbaar opstelt!

  Je bent een topper!

  Liefs,
  Tamara

 185. carola

  De wereld is knettergek! Ze denken dat ze alles maar kunnen maken en zeggen..
  Ik zou me precies zo voelen als het mij gebeurde
  Vrouwen zijn altijd de lul, mooie woordkeuze he 😉

  Alleen maar hartjes voor jou, you go girl!!

  Fijne zonnige dag!

  ps ik vind het al een tijd leuk om je te volgen dus vooral zo doorgaan 🙂

 186. Heike

  Ik sta verstomd over de kutreacties die je kreeg, Cynthia! Wat mensen toch allemaal durven zeggen als ze veilig achter hun schermpje zitten.
  Hoewel ik zelf niet zo snel bang word in dit soort situaties, snap ik heel goed dat je geschrokken bent. Het is goed dat je je verhaal deelt, ondanks die kutreacties! Niet iedereen doet dat helaas, en dit wakkert misschien slachtoffers aan (die hetzelfde of iets veel ergers hebben meegemaakt) om zich te laten horen! You go! Kijk wat je er al mee bereikt hebt, en concentreer je daar op wanneer er nog kutreacties komen.

  Ik zeg iets te vaak ‘kutreacties’, maar het is dan ook heel kut.

 187. Catherine

  Ik vind het echt zó goed dat je dit doet. Seksuele intimidatie en victim shaming is verschrikkelijk. Belachelijk dat mensen die lastig gevallen worden er vervolgens niet eens iets over mogen zeggen. Ontzettend rot dat jij dit allemaal over je heen krijgt, maar echt geweldig hoe je dit aanpakt. Heel veel respect!

 188. Eefje

  Hoi Cynthia,

  Je mag je er inderdaad over voelen zoals jij wilt. Sterker nog, eigenlijk hebben we niets te willen: we voelen nu eenmaal wat we voelen. Ik vind het krachtig van je dat je ondanks al die negatieve feedback nog steeds bij jezelf blijft. Ironisch dat mensen je onzeker noemen. Uit dit verhaal blijkt juist heel veel zelfvertrouwen. Dat je in bepaalde situaties angst ervaart doet hier niet aan af. Verder wil ik je nog een mooie quote meegeven die mij altijd erg veel helpt bij het vrede voelen bij reacties van anderen en mij de moed geeft om elke keer weer zoveel mogelijk mijn best te doen om goed te reageren: “How other people treat you is their karma. How you react is yours”.

  Liefs

 189. Virginie

  Wat word ik boos om de negatieve reacties die je kreeg!!! ? Dit is echt niet normaal! Logisch toch dat je schrik, er had veel meer kunnen gebeuren en zoals je zei, dan was je totaal weerloos geweest.
  Het is niet fijn dat je achterom moet kijken en schrikt, dat je plaatsen vermijdt.. Maar dat is hoe ik het ook ervaar alleen. Ik ben té bang voor zo’n situaties dat er een heleboel dingen zijn die ik alleen niet doe. Ik woon aan de rand van Brussel, niet dat er enkel daar gekken rondlopen, maar ik houd het toch steeds in het achterhoofd.
  Erg is dat als er iets gebeurt, het net is alsof je het als vrouw uitlokt. Hoe je je kleedt, waar je naartoe gaat.. Het is toch niet omdat je graag in je eentje stapt, op een afgelegen plek dat je vraagt om verkracht te worden?
  In wat voor wereld leven wij..
  Goed dat je doorzet, dit niet voor je houdt en dat instanties van hogerop je serieus nemen. Enkel respect Cynthia, laat je niet gek maken door de reacties van een paar aso’s!!!

 190. Jolien

  You go girl!!

  Als tiener heb ik hetzelfde mee gemaakt, helaas ging de man in kwestie hier wel net iets verder en had hij zijn broek naar beneden. Ik kan niet anders zeggen dan dat je een inspiratie bron bent voor velen!
  Respect voor jou en hoe je het positieve uit deze kl*te situatie weet te halen.

 191. LvanR

  Wauw. Hoe hard mensen kunnen oordelen hierover 😮 Ik zou ook bang geweest zijn als ik in mn eentje liep en zo’n man op me af zou komen. Dat men daar geen inlevingsvermogen voor heeft zeg 😮 Maar idd dit soort intimidatie komt zeker vaak voor. Volgens mij heb ik t gelukkig nooit alleen meegemaakt, wel met anderen er nog bij ook (op straat/tijdens uitgaan).

 192. Nicky

  Wauw, ik heb je verhaal van in het begin gevolgd met de eerste instagram post er over. Maar de reacties er op heb ik niet gevolgd, wat een reacties, ongelooflijk. Mensen hebben zo veel praat achter hun scherm, wacht maar tot je ze persoonlijk aanspreekt dan valt er niets meer te zeggen!
  Ik vind het bewonderend hoe je er mee omgaat, dat je het er niet bij laat en écht terug vecht!
  Ik moet nu ook wel toegeven, ik heb nog nooit zo iets mee gemaakt en toch durf ik niet alleen buiten komen. Ik heb zeer weinig vertrouwen in de mensheid. Dit ligt wel gewoon aan m’n karakter. Ik ben niet graag alleen, durf niet in de donker of op stille plaatsen op m’n eentje gaan wandelen of lopen.
  Daarom, wauw, ik ben blij dat dit verhaal gehoor heeft op welke manier dan ook!
  What doesn’t kill you makes you stronger 😉
  X

 193. An, TheBeauParlour

  Ik zag zojuist je Instagram post en tekst die je erbij had gezet .. Ik was toen al best bang want ik dacht: is dit waar zij nee op heeft gezegd? Is dit bij Cynthia gebeurd? Snel ging ik op je blog kijken en de grote kop zag ik meteen. Mijn vriend keek even raar op toen ik op je blog terecht kwam: wat is dat? Hij las samen met mij mee wat jou was overkomen. Ik las het in rap tempo en diverse dingen gingen er door mijn hoofd heen. Eventjes had ik met mijn vriend besproken wat jij had meegemaakt: dit is toch een normale reactie? Als dit mij overkwam zou ik dit ook delen met andere, puur voor mijn emoties en andere te waarschuwen. Mijn vriend zei: het is ook normaal en ik begrijp haar volkomen, maar er zijn gewoon mensen die het geweldig vinden om op andere mensen te haten vooral als je zo erg in de schijnwerpers staat. Daarmee wil ik zeggen dat ik aan jou kant sta, dit is niet normaal en al die nare reacties ook niet. Het klinkt misschien hard maar er zijn eenmaal mensen die het leuk vinden om andere neer te halen. Gelukkig zijn er genoeg mensen die jou wel begrijpen!

 194. Jet

  Ook ik ben een ‘lurker’ op je website, maar dit kan ik niet voorbij laten gaan. Ik vraag me oprecht af waarom mensen zulke negatieve reacties kunnen en durven plaatsen.. wat jou overkomen is, is niet normaal. Blijkbaar zijn er mensen die alleen medeleven kunnen tonen wanneer een man ongevraagd aan je lichaam zit, en zelfs dan is een ‘je vroeg er vast om’ nog te verwachten. Helaas. Ik vind het knap dat je op deze manier aandacht vraagt voor dit soort vervelende situaties en acties, en ik hoop dat alle positieve reacties je kunnen helpen om dit te verwerken en hier iets mee te doen.
  Veel sterkte en succes! You can do it 🙂

 195. Aileen

  Wat heftig zeg die reacties!
  Het gaat er niet om dat er ‘niks’ gebeurd is, het gaat erom dat zulke mensen rondlopen en dat het gebeurd. Het had ook het vijfjarige dochtertje, zusje, nichtje van die reageerders kunnen zijn die het overkwam en dan was het zeker ineens wel heel erg geweest..
  Dat dit goed gepraat wordt door zoveel verschillende mensen.. Ik word daar eigenlijk gewoon verdrietig van. Wat anderen ook zeggen, doe wat voor jou goed voelt! Zelfs iemand ‘alleen maar’ aanspreken met deze intentie moet niet zomaar kunnen. Vind het heel erg dat je dit moest meemaken en al helemaal dat je door zoveel mensen ook nog eens belachelijk gemaakt wordt. Echt niet oke!
  Sterkte! Ik vind het echt top dat je er iets mee doet! ♡

 196. Hanan

  Wat een negatieve reacties.GATSIE. Is dat het land waar we in wonen, dat we sexuele intimidatie goedpraten!!! Het slachtoffer is ineens de dader. Schaam me dood voor dat soort volk.

  Normen en waarden zijn echt niet meer wat ze waren in NL.
  Cynthia HULDE dat je dit aan de kaak stekt.

 197. Nena

  Heel goed dat je dit zo deelt.
  Ik ben echt in shock van de reacties die het heeft opgeroepen. Jezus, zijn mensen nou helemaal gek geworden? Zal het nog jouw schuld zijn ook?!
  Gewoon doorgaan met alleen wandelen, Cynth! En verder doen met wat je bezig bent qua voorlichting, etc…
  De wereld is helemaal gek geworden…

 198. marrie

  Mijn moeder was in de 50 en is tijdens een wandeling in een bos in Limburg aangerand door een man met een helm op. Ze moest sexuele handelingen bij hem doen onder dwang.Dit is al jaren geleden, maar ik ga dus daarom nooit alleen wandelen. Er is toen wel aangifte gedaan. Het erge was dat ze daar zat om te herstellen van een burn-out.

  • Cynthia Schultz

   Wat is dit verschrikkelijk. Ik word daar echt zo verdrietig van. Gaat het nu goed met haar?

 199. Joni

  Ik ben heeeelemaal in shock door die negatieve reacties! Hoe haal je het in je hoofd? Echt ik kan er niet bij!
  You go girl, goed dat je je zo in zet om dit onderwerp onder de aandacht te brengen!!

 200. Laura

  Beste Cynthia,

  Als ik die kwetsende berichten lees ben ik behoorlijk geschokt! Wat kunnen mensen toch schaamteloos kwetsen.
  Ik vind het goed dat je je verhaal hebt gedaan en dat je toch ondanks alle kritiek rechtop blijft staan!
  Liefs Laura

 201. Jacqueline

  Ga trainen en wees voorbereid. Ik had ooit een tip gehoord over wat je kunt doen als je van achteren wordt aangevallen, veer mee, maak je smal en zet dan met kracht uit. Gil uit alle macht brand en vooral niet “help”. En niet al te lang daarna heb ik het in de praktijk gebracht in de portiek van mijn eigen flatgebouw. Ik werd gegrepen door iemand die groter en sterker was dan ik. Bijna thuis voelde ineens niet meer veilig. Kleding stuk, tas stuk, verder niets lijkt het dan. Gelukkig zegt iedereen in je omgeving; er is niets ernstigs gebeurd. Maar dat is er wel. Je voelt je kwetsbaar, je schrikt van van alles en nog wat en je bent echt niet meer wie je was. Je realiseert je dat er iets veel ernstigers had kunnen gebeuren, dat je dan weerloos was en dat je dat nooit meer mee wilt maken. Dus nogmaals ga trainen, wees fysiek en mentaal voorbereid.

 202. Manon

  Cynthia,
  Wat ga je hier goed mee om! Het is verschrikkelijk dat die man je zo heeft geintimideerd! En wat betreft die reacties; triest..
  je bent een topper, ga zo door!
  Ik lees je blog al jaren, iedere dag, met plezier.. dank daarvoor xx

 203. Manon

  Ik heb soms het idee dat mensen niet beseffen hoe veel pijn ze iemand kunnen doen met het plaatsen van zo’n reactie. Deze zaken zijn bloedserieus, en blogger / vlogger of niet, iedereen die zoiets naars heeft meegemaakt, heeft recht om hun verhaal te doen. In dit geval doe je nog veel en veel meer dan alleen je verhaal vertellen – je inspireert anderen (de gemeente, de GGD) zelfs om actie te ondernemen. Ik vind dat bewonderingswaardig en daarom verdient dat niets anders als respect en waardering.

  Ik vraag me wel eens af wat de mensen denken die zo’n nare reactie posten. Zitten ze zo in de knoop met zichzelf dat ze al hun agressie op anderen uiten? Hebben zij überhaupt wel eens nagedacht om een steentje bij te dragen aan de maatschappij? Als zij nou ook eens eerlijk hun mond zouden opentrekken, dan hadden we allang met zijn allen vooruitgang geboekt… In plaats van dat andere mensen naar beneden worden gehaald uit eigenbelang.

  Fijn dat je ondanks dit alles toch de kracht ziet om je verhaal voort te zetten. You go girl!

 204. Marleen

  Ik vind het ontzettend dapper dat je hierover schrijft, en heb veel respect voor hoe je hiermee bent omgegaan. Je hebt helemaal gelijk: hoe jij je hierover voelt is aan jou. Anderen hebben hier niks over te zeggen.

  En ik wil je bedanken dat je deze nare ervaring inzet om actie te ondernemen. Zoveel meisjes en vrouwen krijgen te maken met seksuele intimidatie of geweld, ook zelf spreek ik helaas uit ervaring.

  Ik wens je heel veel sterkte en succes <3

 205. F

  Wat een mooi blog, Cynthia. Verschrikkelijk dat dit jou is overkomen en mog vreselijker dat je er zulke lage reacties op krijgt als je het deelt. Nauwelijks voor te stellen dat men zo weinig empathie heeft.

  Want inderdaad, je ‘safe space’ is je afgenomen en gelukkig is er niets ergers gebeurd, maar dat iemand zo over je grenzen ging – terecht dat je daar ruchtbaarheid aan geeft. Dat is nl juist het hele probleem – seksuele intimidatie heet niet voor niets zo – het hoeft niet perse fysiek te zijn om grensoverschrijdend te zijn. En belachelijk toch, dat je als vrouw in je eentje vatbaar bent voor dat soort zaken, dat mensen vrij spel lijken te hebben. Ik durf ook niet alleen te hardlopen in het donker (ivm naroepen, mensen die mee gaan rennen of fietsen), terwijl mn man rustig een uur de weilanden in gaat. Best jaloersmakend.

  Succes met de krav maga! Bedenk dat het moeilijkste van zelfverdediging niet de techniek is (dat heb je met n paar lessen wel onder de knie) maar het besluiten dat je het ook echt gaat gebruiken. Niet in de les met je sparringpartner maar op iemand die je dan echt gaat beschadigen. Ik ben een paar jaar terug in het openbaar vervoer fysiek bedreigd en ondanks jaren vechtsportervaring durfde ik niks te doen omdat ik liever geen mensen pijn wilde doen, en ‘iets’ doen zou resulteren in veel gebroken botten ed bij de agressors. Achteraf is dat natuurlijk loeidom, maar in the moment vond ik t heel logisch.

 206. Amy

  Lieve Cynthia, ik wil graag reageren maar weet niet zo goed wat te zeggen. Ik vind het zo goed van je dat je hier aandacht aan besteed en je stem laat horen, maar wat een bak ellende heb je over je heen gehad. Naar aanleiding van wat jou gebeurd is had ik een discussie met een vriendin. Zij zei: ‘als vrouw moet je ook gewoon niet alleen gaan wandelen in het bos. Er lopen zoveel gekken rond en die zullen er altijd zijn, daar heb je je als vrouw je leven maar op aan te passen want er is niks tegen te doen’. Ik vind dat bizar; de omgekeerde wereld en weiger te accepteren dat dat nodig is. Ik hoop echt dat hier meer mee gaat gebeuren, want het is bizar hoeveel dames er mee te maken krijgen. Ik hoop dat voor jou de rust weer een beetje terug gaat keren!

 207. Lotte

  Lieve Cynthia,

  Al zeker 10 jaar kijk ik bijna dagelijks op je website, maar nog nooit vond ik het echt nodig om een reactie te plaatsen, tot nu.

  Ik heb even moeite om de juiste woorden te vinden, maar wat vind ik het knap hoe je met deze situatie bent omgegaan. Wat je is overkomen is verschrikkelijk, maar zoals je zelf al aangeeft had het ook nog veel verschrikkelijker kunnen zijn. Juist daarom vind ik het ontzettend dapper en sterk van je om het hier toch niet bij te laten zitten. Waarschijnlijk wist je vanaf het moment dat je besloot om de politie te bellen, om aan te bellen bij dat huis, en om het uiteindelijk op social media te delen dat er een kans in zat dat mensen dit niet serieus gingen nemen, dat ze het weg zouden lachen, zouden zeggen dat het allemaal wel meeviel en dat je je niet aan moet stellen. Het feit dat je op dat moment toch door hebt gezet, en ook door blijft zetten na al die walgelijke reacties van mensen, maakt je een ontzettend sterke vrouw en een voorbeeld voor ons allemaal. Nee deze man heeft je niet verkracht, maar hij heeft je op dat moment wel je gevoel van veiligheid afgenomen en wie weet waar dit op uit had kunnen draaien als je minder standvastig op deze man had gereageerd. Daarom is het ontzettend goed dat jij, juist vanuit de positie die jij hebt, als blogger met een veel groter platform dan de meeste vrouwen, je stem laat horen. Dat je gebruik maakt van je positie om dit probleem aan de kaak te stellen, dat je verdomme inderdaad aandacht vraagt, maar voor het juiste doel. Lieve Cynthia, ga hier alsjeblieft mee door, laat je niet uit het veld slaan door de rot reacties en de weerstand die je krijgt. Al maak je maar voor een vrouw het verschil, al is er maar een vrouw die hierdoor haar mond open durft te trekken, al is er maar een meisje die op school een zelfverdedigingsles krijgt en daardoor iets ergs weet af te wenden, dan is het het waard 🙂 Het feit dat je al bezig bent met de strafbaarstelling van seksuele intimidatie is zoiets groots, en zo belangrijk voor alle vrouwen (en mannen), maar helaas zijn in de geschiedenis deze strijden nooit van een leien dakje gegaan, je zult altijd weerstand krijgen als het om dit soort kwesties gaat. Maar je bent sterk genoeg om deze strijd te strijden, doe het voor alle vrouwen die niet de kans krijgen om hun mond open te trekken, of die dat niet durven, je kan het!

 208. Lija

  Onbegrijpelijk dat mensen zo reageren. Laat je niet kisten!

 209. Eline

  Goed bezig, Cynthia!

 210. Ginger

  Trots op jou! 🙂

 211. M

  Jemig wat een nare reacties en dat is ongetwijfeld nog maar een klein deel! Mensen voelen zich zo onaantastbaar. Ik kan me goed voorstellen dat je geschrokken bent fijn dat je verder strijd het is helaas gewoon nodig! Zet hem op stoer wijf!

 212. Nicci

  Zo veel respect voor jou! Wat knap dat jij voor ons opkomt, voor ons vrouwen!
  Ik heb zo iets gelukkig nog nooit mee gemaakt, maar kan me heel goed inbeelden dat dit impact heeft op alles!
  Cynthia ik hoop van harte dat je het lopen weer net zo fijn kan doen als daarvoor..
  En wat een walgelijke reacties, de wereld word steeds walgelijker…

 213. Stephanie

  Hey Cynthia,

  Echt respect voor jou dat je hiervoor in opstand komt!!!

  Topper!!!

  Groetjes,

  Stephanie

 214. Jose

  Wat een sterk stuk. Wat een nare mensen. Wees sterk, je hebt geen idee hoeveel mensen je hiermee kunt helpen. Je bent een held.

 215. Kirsten

  Wat ontzettend goed dat je dit deelt. Ik heb echt bewondering voor je en denk dat er inderdaad meer aandacht moet komen voor seksuele intimidatie en victimshaming. Ik werk in een psychologenpraktijk die zich voornamelijk richt op de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik en incest. Wij komen het helaas ook heel vaak tegen dat het slachtoffer als medeplichtig wordt gezien. Zo wordt er vaak gezegd dat het meisje het wel zal hebben uitgelokt. Veel slachtoffers worden bovendien niet geloofd door hun omgeving, waardoor zij zich nog eenzamer gaan voelen.

  Ik ga volgende week naar een middelbare school om voorlichting te geven over seksueel misbruik en daar zal ik ook aandacht besteden aan seksuele intimidatie. Wellicht gebruik ik jouw voorbeeld wel om te illustreren hoe er in de maatschappij op dergelijke gebeurtenissen gereageerd wordt. Het is toch te erg voor woorden. Ik vind het overigens netjes van je dat je de namen van de mensen op Facebook hebt geblurred; eigenlijk zou je hen keihard met naam en toenaam moeten noemen. Hoe dan ook heb ik enorm veel respect voor je en ik ben blij dat er nu zoveel aandacht voor dit thema is vanuit de politiek. Ik hoop dat ik je hiermee een hart onder de riem kon steken. liefs

 216. Matthea

  Cynthia, ik kan alleen maar ontzag voor je hebben. Wat een rottigheid heb hij moeten doorstaan. Wat een achterlijke reacties! En ik heb zoveel respect voor jouw manier van handelen!
  Ik hoop dat je rust mag vinden de komende tijd, die heb je wel verdiend.

 217. Annamarie

  Ik vind het super goed van je dat je hier aandacht aan besteed. Dank je wel! Dat sommige mensen vinden dat het heel normaal is dat zo iets kan gebeuren, of het “slachtoffer” de schuld geven zegt iets over hun. niet over jou. Ik weiger te accepteren dat dit iets is wat je met een lachje af hoort te doen! Ik heb het als meisje van 16 mee gemaakt toen ik een ochtend krantenwijk liep. Het heeft mij toen heel bang gemaakt. Gelukkig kreeg ik wel veel begrip van de mensen om mij heen.
  Het is zo belangrijk dat als je iets mee maakt als dit of nog veel erger dat je, je verhaal kunt doen. Zonder de angst te hebben dat jij zelf de schuld krijgt of een aansteller genoemd word!

  Liefs Anna

 218. Nienke

  Jemig, wat heftig. En wat goed dat je ondanks het negatieve respons toch dit onderwerp uit de taboesfeer probeert te trekken. Ik begrijp niet hoe mensen dit soort gedrag kunnen weglachen. Het moge duidelijk zijn, dat niemand ook niet met woorden je in je eigen vrijheid mag aantasten. En reactie als hij heeft je niet echt verkracht dus we kunnen er niks mee vind ik belachelijk. Oh moeten we dan wachten tot hij echt ergens een meisje te grazen neem voordat we hier iets mee kunnen? En is seksuele intimidatie op zich al niet erg genoeg. Mensen (en in deze misschien vooral vrouwen) moeten zelf eens beter nadenken wat het precies inhoudt als je op zo’n manier alleen in het bos benaderd wordt. Denk niet dat veel mensen het weglachen en denken goh wat een enige wandeling. Hou je sterk!

 219. Jess

  Hey Cynt, wat heftig allemaal. Lees het nu voor het eerst. Absurde reacties, maar vind dat je er erg goed mee omgaat 🙂 Denk dat ik me ook wezenloos zou schikken! Ook denk ik dat elk meisje wel iets in die trant heeft meegemaakt maar er niets mee heeft gedaan.

  Ik zat een aantal jaar terug in de trein alleen in coupe met een donkere man die een krant aan het lezen was, later zag ik dat hij zich aan het aftrekken was onder de krant.. Ik ben meteen weggelopen naar een paar coupe’s verderop waar meer mensen waren. Voelde me zo onprettig en bang dat hij achter mij aan zou komen. Gelukkig heb ik hem niet meer gezien. Ik heb verder geen aangifte meer gedaan dat voelde zo nutteloos.

  Hoop dat er via de politiek en GGD meer steun komt voor dit soort seksuele intimidaties. Mijn steun heb je in ieder geval!

 220. Tineke

  Wat goed dat je dit deelt en hierover schrijft. En wat een heftige reacties! Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik eerst dacht van ‘Hmm, hij liet alleen zijn geslachtsdeel zien”. En natuurlijk dat hoort al niet. Maar als je op een verlaten plek bent helemaal alleen met die man, kan ik mij goed voorstellen dat je behoorlijk bang bent. Ik ben ook ooit een keer gevolgd door een man op een fiets. Hij probeerde mij te versieren en ging steeds voor mij staan zodat ik niet verder kon lopen. Hij is mij uiteindelijk gevolgd naar mijn werk en hier heb ik toen ook de politie gebeld. De man kwam behoorlijk intimiderend over en wist toen ook waar ik werkte. Je hebt goed gehandeld!
  Liefs

 221. Kimberly

  Heel sterk van je dat je hiermee verder gaat. Ook voor vrouwen die soortgelijke of ‘ergere’ dingen meemaken en hier niet voor uit durven komen. Ik vind het echt ongelofelijk dat jij je ‘bekend’ zijn gebruikt voor zulke dingen aan te kaarten. En die reacties zijn gewoon afschuwelijk. Maar het is inderdaad zo dat mensen rap vinden dat je overdrijft. Is in mijn omgeving ook nog steeds zo..

 222. Roos

  Laat alle negatieve reacties voor wat ze zijn. Ik vind het knap en sterk dat je juist als vlogger/blogger dit deelt, er iets mee wil bereiken en ,heel belangrijk, een taboe bespreekbaar maakt. Dit overkomt teveel vrouwen. Ik heb een soortgelijk incident meegemaakt toen ik 13 was en dat gaat je echt niet in de koude kleren zitten.

 223. Pascalle

  Ik kwam een link naar je post tegen op facebook.
  Heftig dat je zo iets mee maakt en gewoon verschrikkelijk hoe er op gereageerd wordt door sommige mensen.
  Het gaat er in mijn hoofd niet in dat mensen gewoon niet snappen dat dit NIET OK is.
  Wat je doet is super en ik wens je heel veel succes!

 224. Marleen

  Ik denk dat je een goed punt raakt met het feit je hoofd boven het maaiveld uitsteken en genadeloos worden afgestraft. Ik vind het erg knap van je dat je je hier voor in zet en hard maakt voor een belangrijk onderwerp als deze! Tegenwoordig vindt een grote groep het online (en ook offline) maar normaal om elkaar helemaal af te maken, zonder zich bewust te zijn van de consequenties, of nog erger, het geen reet uit te maken wat de consequenties zijn van hun negatieve reacties. Uiteindelijk trekken deze mensen aan het kortste eind. En heb jij in die tijd de wereld weer een beetje beter proberen te maken, een mooi en krachtig streven! <3
  XX

 225. Anniek

  Wat ontzettend dapper en goed dat je dit verhaal met ons deelt, meerdere keren. Het is iets naars, iets heftigs en niemand zou dit mee hoeven moeten maken. Of je er nou doodsbang van wordt of er alleen van schrikt, het is gewoon niet oke. En inderdaad, jij mag je hier bijvoelen zoals jij je voelt, dat is niet goed of slecht, dat is gewoon zoals het is. Daar heb je al het recht op. En dat je het dan nog om weet te zetten in iets positiefs… ontzettend knap. Heel veel respect voor jou!

 226. Linda

  Topper! Hartstikke goed dat je dit allemaal op papier gezet hebt en met ons deelt. Voor bewustwording, maar ook voor jezelf om het even ‘van je af te schrijven’, dat helpt allicht ook. Zo dapper ook dat je gewoon weer gelijk alleen bent gaan wandelen! Ik weet niet zo goed hoe ik zou reageren; ik vind het vooral knap dat je zo duidelijk ‘nee’ hebt gezegd en weg bent gewandeld (ik was vast heel hard gaan rennen). Bizar hoe mensen reageren, ik heb serieus met walging zitten lezen. Ik hoop dat er echt iets mee gaat gebeuren, vooral omdat het zoveel voorkomt. Daar schrok ik ook echt van, wist niet dat het zóveel was.

 227. rachel

  kanjer het is goed dat je je verhaal deelt en er wat mee doet ook. wat er op het net geplaatst werd is ronduit misselijkmakend bah, laat het hun maar overkomen en dan praten we wel verder met dat soort kansloos tuig. Dit zijn dingen die een impact hebben op een vrouw en hoop zo dat het bij jou verwerkt kan worden dikke knuf lieffie <3

 228. lana

  mensen zijn altijd grover op sociale media maar dit gaat er echt over.. die reacties…

 229. Eva

  Bah, ik schaam mij diep voor alle lelijke reacties die je hebt gekregen. Even serieus mensen, stel nou dat die man jou wel kwaad had willen doen?! Welke reacties had je dan gekregen? Nee, dit hoort niet. Het is niet normaal. Ik ben heel blij dat jij op de zeepkist staat. Ik sta 100% naast je!

 230. Maria

  Ik heb iets soortgelijks meegemaakt. Ik was aan het studeren op de VU en er stond een man heel eng naar me te staren vanaf de deur. Ik lette er eerst niet op maar vond het toch vreemd. Toen ik beter keek zag ik dat hij zichzelf aan het bevredigen was terwijl hij naar me keek. Ben direct opgestaan en heb de beveiliging gebeld maar helaas was de man al verdwenen. Toen hebben we wel de politie gebeld en die hebben ook mijn aangifte opgenomen. Toen de beveiliging eenmaal de camera beelden terug zag, zagen ze dat hij het ook al bij 2 minderjarig meisjes had gedaan die even mee waren met hun moeder naar werk. Toen werd het een zeden misdrijf en is hij ook veroordeeld. Wat bleek: het was een medewerker van de VU. Staande voet ontslagen natuurlijk. Zo een situatie is heel eng en zal nog heel lang in je hoofd afspelen helaas. Succes met je actie!

 231. M.

  Seksuele negativiteit is een groot taboe. Vaak word je niet serieus genomen, wat ook in jouw geval is. Jij werd door een vreemde aangevallen met een “dikke pik”, anderen hebben te maken met onzedelijke opmerkingen op de werkvloer door hun collega’s, maar ook seksueel misbruik of seksueel geweld door een naaste of geliefde zit in het grote taboe. In mijn vorige relatie ben ik vaak gedwongen tot seksuele handelingen, maar als ik daarover met iemand wilde praten werd ik uitgelachen. “Haha, het is je vriend, hou toch op”. Als ik na een lange werkdag op bed ging liggen, drukte hij meer dan eens mijn hoofd diep in mijn kussen om zijn lusten te botvieren. Schreeuwen had geen zin, kronkelen en proberen te ontsnappen had geen zin. Hij was groot en sterk, ontzettend charismatisch en hij had me in zijn greep, ook emotioneel. Het heeft me jaren gekost om uit de relatie te komen, maar niemand van mijn vrienden nam mijn verhaal serieus. Je kán niet aangerand of verkracht worden door je partner. Dat bestáát niet. Doordat er zo ontzettend naar gereageerd wordt op zulke gebeurtenissen gaan slachtoffers aan zichzelf twijfelen en raken ze in een sociaal isolement. Ik ben nu 2en half jaar verder, ik zit in een nieuwe relatie en heb een hele kleine nieuwe groep vrienden. De angst heeft zich omgezet in een langdurige depressie met pleinvrees en sociale fobie.

  Ik walg van de reacties op jouw verhaal. Hou je sterk.

  • Lindsay

   Hoi,

   Wat vreselijk dat je dit moest meemaken.
   Ik hoop dat het elke dag een beetje beter met je gaat.
   En we kennen elkaar niet, maar ik ben als vrouw trots op je dat je de stap naar een beter leven hebt kunnen zetten.
   Vraagt erg veel moed!

   Xxx

 232. Laura

  Wat ontzettend goed dat je zoiets naars omzet in actie.
  Dat is jouw kracht als bekende vlogger en daar maak je goed gebruik van.
  Ik wens jou heel veel succes en hoop dat er landelijk iets verandert qua wetgeving op dit gebied.

  Nare reacties komen er helaas altijd (eigenlijk moet iemand zo beledigen op internet ook strafbaar zijn), probeer toch de positieve reacties te onthouden. En laat dat je kracht geven om door te gaan.

 233. Rowan Chanel

  Lieve Cynthia,
  Enorm knap van je dat je dit verhaal nog eens met ons wilt delen, ondanks de zieke reacties.
  En het zal waarschijnlijk tegen jouw principes ingaan, maar ik zou dan ook echt denken; dat hun maar snel zoiets overkomt. En het interesseert me eigenlijk niet eens wat anderen daar van zouden denken.
  Ik vind het verschrikkelijk dat er zo’n ziek persoon heeft gezorgd dat jij je zo hebt moeten voelen die dag.
  Ben er ‘om het zo maar even te zeggen’ trots op je wat je ermee wilt bereiken en hoeveel inzet je er in toont! Want inderdaad, dit soort dingen gebeuren gewoon veel te vaak. Zo’n man mogen ze best oppakken, ook al heeft hij je niet aangeraakt. Waar willen ze de grens trekken? Dit hoort toch niet?

 234. robin navest

  ik reageer nooit dit is de 1e keer..

  Maar wat een schandalige mensen die zo durven te reageren , lijkt wel of de mensen steeds brutaler en gekker worden.

  Zeg ik altijd maar lijk wel of heel de wereld gek word? , wil welles zien of deze mensen nog zo reageren als zij zoiets meemaken.

  Laat je niet van de wijs brengen doe wat jij wilt , goed dat je aangifte gedaan heb en hiermee verder gaat?

  Veel sterkte hier nog mee en ga zo door je bent heel goed bezig!!

  groetjes robin

 235. Layla

  Geweldig verhaal en ik ben je ontzettend dankbaar voor wat je doet. Twee jaar geleden ben ik aangerand terwijl omstanders toekeken en niets deden. Zelfs hierbij werd het me vaak verteld dat het mijn schuld was en dat ik me aanstelde. Gelukkig werd ik door mijn directe omgeving ontzettend gesteund. Uiteindelijk heeft de dader taakstraf gekregen, maar ik ben nog elke dag bang als ik over straat ga ook al gaat het telkens iets beter. Het is zo fijn dat er nu steeds meer aandacht is voor hoe mensen nog over vrouwen en seksueel geweld denken.

 236. Jasmijn

  Hoi Cynthia,

  Ik reageer eigenlijk nooit, maar wil je echt een hart onder de riem steken. Super goed dat je dit aandacht geeft en heel dapper van je. Niemand heeft het recht een ander angstig te laten voelen op wat voor een manier dan ook.

  Liefs,
  Jasmijn

 237. Romy

  Ik walg echt van de reacties die je hebt gedeeld.. wat kunnen mensen toch enorm bot, dom en kansloos zijn. Ik vraag me altijd af wat hun vrienden of ouders er van zouden vinden als ze hun reacties lezen. Maar jij hebt hun facebook namen anoniem gemaakt en dat laat ook weer zien wat voor een enorm goed en lief mens je bent. Ik vind t super dat je je verhaal gedeeld hebt want ik weet helaas precies hoe je je voelt. Liefs!

 238. Meike

  Hi! Ook ik ben een stille lezer en reageer vrijwel nooit. Ook hierbij begint het bij mij te kriebelen en kan ik het niet laten om er iets over te zeggen.

  De reacties zijn absoluut niet oké. Ik heb het verhaal van het begin af aan gevolgd en werd ontzettend geïrriteerd van dit soort reacties. Ik ben blij dat je dit zo aanpakt en vind dit super goed! De reacties zijn ontzettend laag en zegt zoveel over hun karakter.
  Ik zie ze allemaal al zitten.. Rokend achter de lamellen met een blikje energydrink in de hand. Ondertussen zitten ze de hele dag werkloos te gamen of achter hun pc in het hoekje van de blauw gerookte kamer en denkend dat ze hier even hun ongezouten mening over mogen geven. De laagste mensen uit de samenleving.. Blijkbaar vinden zij dit normaal…?
  Dat zijn ook harde woorden en nu doe ik het zelf terug, dat wint ook niet de schoonheidsprijs. But who cares? Zij doen het ook.

  Please mensen, als je alleen maar lelijke dingen kan zeggen, houd het alsjeblieft voor je. Deze reacties brengen alleen maar een nog meer negatievere nasleep met zich mee. Als vrouw zijnde zit de hart op zo’n moment in je keel. Het verbaasd me dan ook dat sommige vrouwen hier op zo’n manier op reageren! Wat is er met jullie gebeurd dat jullie denken dat dit mag? Ook al doet hij niks, je haalt de meest enge dingen in je hoofd. Het is de schrik in je lichaam. Ik vind dat je goed hebt gehandeld Cynthia. Beat them! Girlpower!

 239. Vera Sue

  Ik vind het echt ronduit schokkend hoe bizar respectloos mensen kunnen reageren. De enige reactie die ik kan verzinnen is; kennelijk hebben zij het naïeve geluk nog nooit (door een man of wie dan ook) diep in hun eer en veiligheid zijn aangetast. Good for them.

  En andere vrouwen die dit belachelijk maken: shame on you. Maar echt.

  (Seksuele) intimidatie is nooit ok. Al liep je in je blote kont midden in de nacht door de diepste bossen.

 240. Suus

  You go girl! ? Respect!

 241. Kirsty

  Heel dapper dat je dit hebt gedeeld, ondanks dat je weet dat er waarschijnlijk weer nare reacties gaan komen. Ik vind het heel goed dat je dit deelt, want het is zeker nog een groot probleem. Door victim shaming durven veel vrouwen ook niet om aan te geven dat ze iets naars hebben meegemaakt of geven ze hun grenzen minder snel aan. Zelf vind ik het idee dat je dan maar weerbaar moet zijn eigenlijk al gek genoeg: je zou eigenlijk gewoon veilig rond moeten kunnen lopen of je nu weet hoe je iemand van je af moet slaan of niet. Maar ja zolang er gekken blijven denk ik dat zorgen dat je weerbaar bent wel het beste is dat je kunt doen.
  Ik ben benieuwd hoe dit afloopt en wat je nog allemaal kunt betekenen!

 242. Linda

  Goed gedaan, toen ik je verhaal las kreeg ik de voorstelling van hoe je je gevoel omschreef en ik had waarschijnlijk precies hetzelfde gedaan.. Wat misselijk dat mensen zo dom kunnen reageren en zo’n domme uitspraken doen maar probeer die van je af te schudden.
  Wel echt jammer dat het zo’n impact heeft op je dagelijks leven.. Zo’n man zou moeten worden aangepakt maar daar is Nederland nogal “moeilijk” in..
  Succes met je verwerking

 243. Marloes

  Hoi Cynthia, ik reageer bijna nooit, maar nu wil ik als onderdeel van de overgrote zwijgende meerderheid toch je een hart onder de riem steken. Heel goed dat je dit deelt! En weet dat de nare reacties slechts een heel klein onderdeel zijn van de mensen die je bereikt, van mensen die zichzelf blijkbaar niet gehoord voelen. Heel veel sterkte en vooral veel succes in deze strijd! En ik moet toch ook echt eens iets gaan doen met zelfverdediging, dat roep ik ook al jaren. Xx

 244. Danielle

  Je moet doen waar jij je goed bij voelt en als dat is dat je er over praat dan moet je dat vooral blijven doen. Het is grappig dat iedereen je vlogger noemt terwijl je toch echt een blogger bent, ze weten waarschijnlijk niet eens volledig wie je bent en wat je doet. Op internet doet iedereen zich heel sterk voor, maar ik weet zeker dat 90% van de mensen die zulke reacties plaatsen zelf ook naar de politie waren gegaan en misschien ook nog wel de media opgezocht hadden.

  Je hebt goed gehandeld en dat doe je nog steeds met het blijven vertellen, het is tijd dat vrouwen eens het respect krijgen wat we verdienen.

  You Go girl x

  • Ellen

   Hoi,
   Ik heb op mijn middelbare school 10 weken zelfverdedigingsles voor meisjes gehad. Dat werd heel serieus genomen, maar ik heb niet het gevoel dat ik daar weerbaarder ben geworden. Denk niet dat dat de heilige graal is. Dat het voor jou helpt prima: maar om kostbare lestijd en gemeenschapsgeld daaraan uit te geven lijkt mij niet heel zinvol.

   Er zijn honderduizend lessen die belangrijk zijn om te leren dit leven. Mediawijsheid, seksuele omgang, Nederlandse taal, veilig in het verkeer, wiskunde, sociale omgang, drugs en alcohol, aardrijkskunde. Enz enz

   Succes met je missie, maar dat jij dit hebt meegemaakt wil niet zeggen dat alle meisjes nu ineens zelfverdedigingsles moeten krijgen. Dat noem ik incidentpolitiek. Wees je bewust van je invloed.

 245. Marieke

  Hoi lieve Cynthia.

  Wat knap dat je dit allemaal nog eens goed opschrijft en dat ik het hele verhaal van je mag lezen vind ik heftig. Jij hebt gelijk. Deze man heeft een bepaalde soort vrijheid van je afgenomen.
  Ik vergeet 1 aflevering van Oprah nooit meer en dat ging over je eigen gevoel. Je weet meteen dat het mis is en jij had dit goed door en hebt goed gehandeld. Maar er zijn zovelen die niet naar dit stemmetje in hun hoofd luisteren en daarom moeten verhalen zoals die van jouw juist wel verteld worden. Ik heb ook ooit iets meegemaakt waar ik in een situatie terecht kwam in een studentenhuis en ik meteen voelde dat het niet klopte en mis was. Ik ben dat huis uitgerend naar mijn vriend die verderop de band aan het afbreken was en meteen mijn gevoel verteld en heeft me met die student niet weer alleen gelaten. En sommige mensen zeggen dan dat er ja niets gebeurd was maar mijn gevoel zei dat ik zodra ik de kans kreeg weg moest wezen anders was we naar mijn gevoel iets gebeurd.
  Hier in Nederland maar ook in andere landen wordt het dader/slachtoffer rol steeds vaker omgedraaid. Totdat de mensen die zoveel commentaar op je hadden zelf in een bange enge situatie terecht komen. En was je met iemand samen geweest had je misschien giechelend doorgelopen en de man een opmerking toe gegild maar je was alleen. Iets wat je altijd hebt gedurfd en dat heeft hij deels van je afgepakt. Je hebt gelijk in alles wat je nu onderneemt en ik wens je veel succes (had ik dichterbij gewoond had ik je geholpen maar helaas) Wel deel ik je bericht op mijn Facebook. Dat is wat ik voor je kan doen.

  Succes en sterkte
  Liefs Marieke Piontek
  Gasselternijveen

  • Marieke

   Sorry. Beetje lang verhaal geworden…

 246. Susanne

  Lieve Cynthia, ik vind het erg moedig van je hoe je met deze hele situatie omgaat. Je hebt het volste recht om boos te zijn. Deze engerd heeft jou een heel naar en onveilig gevoel gegeven en dat zou nooit hebben mogen gebeuren. Het is jammer dat de politie hier niet veel mee kan en hopelijk gaat dit in de toekomst veranderen. Jouw werk zal daar zeker aan bijdragen, of dan nou in grote of kleine mate is. De negatieve reacties van mensen tonen in mijn ogen niets meer dan hun jaloezie naar jou toe. Trek je er niks van aan, dit zegt meer over hen dan over jou!

 247. Marjolein

  De reacties die voorbij komen vind ik inderdaad wel te schokkend voor woorden.. Ik had me ook angstig gevoeld in zo’n situatie.
  Mijn eerste reactie was eerlijk is eerlijk ook een beetje “ik vind ’t wel een beetje naïef” want eigenlijk vind ik dat je op bepaalde plekken sowieso als vrouw beter niet alleen kan zijn of alleen langs moet komen(dat is ook te gek voor woorden, maar zo blijkt maar weer dat dat wel de realiteit is). Maar ik vind ’t wel echt ronduit belachelijk dat mensen het je eigen schuld noemen en je dan een aansteller of aandachtshoer noemen.. Als het hunzelf, dochter, vrouw, vriendin of wat dan ook overkomt en die is totaal over haar toeren reageren ze wel anders.. En je weet nooit wat voor een gek je tegenover je hebt staan! Ik vond het ook wel heel erg om te lezen van dat meisje en die baas die haar gewoon uitlacht. Wat ben je dan voor eikel! Op je werkplek hoor je je al helemaal veilig te voelen.
  Goed dat je hiermee het onderwijs probeert te bereiken. Ik heb niet eens een zelfverdedigingsles gehad op school, wel sexuele voorlichting maar dat ging eigenlijk alleen maar over het biologische aspect. Niet dat daar ook fatsoensnormen bij horen en grenzen terwijl dat misschien nog wel belangrijker is tegenwoordig..
  Je kan in elk geval zeggen dat je van Iers negatiefs toch iets positiefs maakt, er word een hoop in gang gezet!

 248. Didi

  Dapper van je. Ook ik schrok van de reacties. De kortzichtheid waar men niet eens weet wat een vlogger voor informatie kan geven (blijkbaar denken veel mensen dat iedere vlogger een treitervlogger is en nare dingen doet).
  De reacties van vrouwen die of jaloers zijn op jouw succes door hard werken of zelf nooit zoeits hebben meegemaakt en toch menen precies te weten hoe zij dan zouden reageren.
  De mannen die echt vrouwonvriendelijk zijn. De mannen die menen dat hun opmerking lollig is maar niet beseffen dat het intimiderend en kwetsend is.

  Het gaat erom hoe jij het hebt ervaren. En daar zou idereen respect voor moeten hebben. Dit is niet niks!

  Dapper en goed dat je je niet stil boud maar vecht tegen de normalisatie van dit soort daden.

 249. Astrid

  Hoi Cynthia,

  Ik volg je blog al jaren en heb nog nooit een comment geplaatst maar ik voelde me nu wel geroepen dit te doen. Wat je hebt mee gemaakt is niet niet maar waar ik zelf nog meer van ben geschrokken zijn de reacties van mensen, schandalig. Ik wens je heel veel succes met de verdere stappen en met name het verdere verwerken hiervan!

  gr.

 250. Pauline

  Alles wat ik nu ga zeggen komt neer op 1 ding; ik heb mega veel bewondering voor jou. Je had inderdaad ook kunnen denken van weet je, fuck it, dan praat ik er toch niet over? En ik vind het des te meer dapper dat je hier een stokje voor steekt.

  Als ik in jouw positie had gestaan had ik de namen niet gecensureerd. Deze mensen willen blijkbaar gehoord worden, dus geef ze lekker dat podium! Maar ook hier vind ik het weer knap dat je er toch voor kiest om ze deels onherkenbaar in beeld te brengen. Bijna veels te lief dit!

  Ik wens je heel veel succes de komende tijd met alles wat je in werking hebt gezet. Je bent een topper en een hele sterke vrouw. Laat je niet gek maken.

 251. Nicolette

  Goed opgeschreven zeg! Ik heb respect voor je dat je aan dit niet leuke incident een positieve draai wilt geven.
  Daar heb je innerlijke kracht voor nodig en die heb jij gewoon!
  Wat mij persoonlijk het meeste raakt zijn die opmerkingen en dan vooral dat vrouwen niet in hun eentje ergens mogen zijn.. i mean.. what?? Als ik in het donker, alleen door het bos wil fietsen moet dat in principe gewoon kunnen toch? Of het uitlokken met kleding of iets dergelijks. Echt een achterlijke gedachte.
  Meid, fiets, loop, zwem wat dan ook waar jij wilt. Lekker alleen want dat is heerlijk. Mijn steun heb je!

 252. Elke

  Wat zijn mensen toch onuitstaanbaar af en toe… Ongelofelijk dat iedereen altijd maar denkt het recht te hebben álles te kunnen roepen. Heb het op insta ook al aangegeven en doe het nu gewoon weer, je bent met recht een powervrouw! Keep on going Cynthia! ??

 253. Anne

  Lieve Cynthia, alleen maar respect voor jou en hoe je dit wat je gebeurt en ongetwijfelt geraakt heeft (laat anderen je hier niet in beïnvloeden!!) omzet in iets positiefs. Fantastisch dat het regionaal en hopelijk landelijk word opgepakt dat het eens afgelopen moet zijn met seksulee intimidatie (in alle gradaties!!) en victimshaming. Ik werd misselijk van de negatieve reacties in de blogpost, hoe kúnnen mensen zo reageren op het feit dat jij iets heftigs meemaakt.. onbegrijpelijk.. gelukkig geef je aan dat het alweer beter met je gaat en dat je het heerlijke alleen wandelen niet opgeeft maar juist zorgt dat je sterker word, super! Heel veel succes met je plannen hieromtrent! You go girl! Je bent en blijft mijn voorbeeld ❤

 254. Cindy

  Ik heb je berichten hierover gevolgd. Wat van die nare reacties gelezen en was in shock. Nu ik al die reacties hierboven lees (had ze dus niet allemaal gezien) springt het kippenvel me op de rug, heel triest…
  Ik heb zelf gelukkig nog nooit zoiets meegemaakt, maar het zou mij ook behoorlijk wat doen. Wandel en fiets veel de laatste tijd, in mijn uppie, ook elk jaar in Florida. En ik zou me behoorlijk aangetast voelen in mijn vrijheid.
  Vind het goed dat je je nek uitsteekt om hier aandacht voor te vragen, en er ook daadwerkelijk wat mee doet.

 255. Marjolein

  Je bent zo’n ontzettende sterkte vrouw! Ik heb met kippenvel je stuk gelezen.
  Ik hoop zo ontzettend dat alle negatieve berichten die je gelezen hebt, niet de positieve berichten overschaduwen. De aanhouder wint, en ik vind het heel knap van je, wat je uit deze nare ervaring al teweeg hebt gebracht, gesprekken met de GGD en de motie van Groen Links Zwolle.
  Heel veel sterkte lieve Cynthia, blijf dichtbij jezelf ( wat je altijd zo goed doet en wat ik zo knap vind) en ik durf te wedden dat al jouw lezers vierkant achter je staan! Ik tenminste wel! You go girl !
  Liefs Marjolein

 256. Miranda

  Petje af voor jou!! Al die mensen die de negatieve reacties plaatsten moeten zich vreselijk gaan schamen. We kunnen en mogen toch niet accepteren dat het normaal is dat je waar dan ook lastig gevallen wordt door dit soort idioten? Ik vind je ongelofelijk dapper, dat jij je hier nu voor inzet laat zien hoe sterk je bent!!

 257. Hanna

  Ik studeer ethiek aan de universiteit en dergelijke dingen komen we wel vaker tegen. Zelf vrouwen die verkracht zijn krijgen reacties als ‘niet overdrijven, je leeft ten minste nog’ of ‘je zal het zelf wel uitgelokt hebben’. Het inlevingsvermogen van bepaalde mensen schort echt niet en ik kan niet begrijpen waarom je zo iets zou zeggen. En als je dan nog zou vinden dat jij overdrijft voor de situatie geeft het nog niemand het recht om daar iets over te vinden. Enkel JIJ beslist hoe je je voelt over de situatie en je kan niet weten hoe je reageert in ‘rampsituaties’ tot je er zelf voor staat en dat kan ik je helaas uit ervaring vertellen (Pukkelpop 2011). Het internet stelt jou nu in staat om je ervaring te delen en hopelijk mensen wat bewuster te maken maar langs de andere kant heb je natuurlijk anderen die hun mening, hoe vreselijk ze ook is, ook kunnen delen. Ik vind het allezins erg dapper dat je hier mee buiten komt en er ook echt iets aan wil doen.

 258. Jacqueline Schoonhoven

  Cynthia, het is vreselijk wat je is overkomen. Je gevoel van veiligheid kwijtraken door een interactie van een tiental seconden met zo’n griezel, is onvergelijkbaar. Mensen die het niet overkomt, kunnen niet oordelen. Wat je voor werk doet, of je bekend bent of niet, het maakt niet uit. Zelfs al was je een prostituee dan nog is intimidatie, intimidatie en bepaal je zelf de grenzen van het toelaatbare. Niemand ís zijn of haar werk.
  De agressie die mensen online tentoonspreiden wordt steeds zichtbaarder in het dagelijks leven. Toetsenbordtrollen zijn de laagste sociale klasse, als je het mij vraagt. Victomshaming en blaming is van alle tijden. En dat moet stoppen. Ik vind het fantastisch dat je open bent over je ervaringen en je plannen. Dat moet op zich al empowering zijn. Want dit hoef je niet te verstoppen en je hoeft je er al helemaal niet voor te schamen (zoals veel slachtoffers doen). En mocht ik persoonlijk iets kunnen bijdragen aan je missie dan zal ik dat doen. Wees jezelf, dat is al sterk genoeg.

 259. Margot

  Naast het feit dat die man iets deed wat echt niet kan vind ik het echt enorm schokkend hoe er gereageerd wordt als ik zo die reacties lees. Ik snap dat echt niet en vind ik het heel knap van je dat je toch doorzet en probeert iets goeds uit een nare situatie te halen.

 260. Marjolein

  Wat erg dat je zoiets is overkomen! Ik kan me heel goed voorstellen dat je erg geschrokken bent en bang maar vind het heel erg goed dat je er zo mee omgaat en dat je er werk van maakt. En ik vind het ook heel erg om te lezen hoe mensen hierop reageren. Zie je het voor je dat de zus/vriendin/ moeder van zo’n idioot thuiskomt met deze ervaring en dat ze dan zeggen “ik zou m voor jou ook uit mn broek halen, aandachtshoer, ben je bang voor n piemel?!” Kan me niet voorstellen. Misschien vinden ze het stoer om zo op sociale media te reageren , voor mij is het een uiting van pure domheid. Hoop dat t goed met je gaat en succes met je actie!

 261. Megan

  Hoi Cynthia,

  Bedankt voor het delen van jouw verhaal! Het doet me veel en ik schrik van de vele nare reacties die je hebt gehad. Ik begrijp niet waarom mensen het gevoel hebben dat zij het recht hebben om te oordelen en zich zo uit te spreken over een ander mens. Het verbaast me nog steeds wat het gevoel van anonimiteit met mensen doet.

  Meer voorlichting over beide onderwerpen is ontzettend belangrijk en ik vind het ontzettend goed dat jij je hier voor inzet en iets positiefs uit deze ervaring haalt. Ik voel normaal gesproken niet de behoefte om te reageren, maar wil je vandaag graag een hart onder de riem steken. Ga zo door!

 262. Neeltje

  Die reacties zijn echt te gek voor woorden! Dat mensen dit soort dingen online durven te zetten. Bizar. Veel succes Cynthia, ik vind het heel dapper dat je hiermee doorgaat.

 263. Monica

  Ik vind de reacties echt shocking en dat laat precies zien wat er mis is met de samenleving. Mensen bang maken, kwetsen via social media, geweld, het is allemaal normaal geworden. Niet zeiken en gewoon doorgaan. Tot dat het met hun eigen gebeurd of met hun kind of vrouw. Zouden ze er dan ook zo makkelijk over praten?

  Ik vind het echt fantastisch dat je hier werk van gaat maken. Wie weet is het een begin van een mooi landelijk project waarbij jongeren op school worden ingelicht. Ik wou dat ik je daarbij kon helpen want er mag zeker meer awareness komen voor dit soort zaken.

 264. Charlotte

  Mooi geschreven!

 265. Lydia

  Heel erg cynthia! Kan natuurlijk niet wegnemen bij je wat die idiote reacties met je doen. Probeer je te troosten met het feit dat het onnozele a socialen zijn. Ik zou minstens zo bang zijn geweest als jij trouwens.

 266. Loess

  Wow die reacties, kan niet geloven dat mensen zo zijn.

 267. Isa

  Ik comment niet vaak, maar ik wou even zeggen dat ik het fantastisch vind dat je het deelt – en meer nog: dat je nu ook iets wilt zeggen over de (afschúwelijke, ik ben er echt niet lekker van) reacties die je kreeg. Dit is inderdaad een probleem dat heel ver gaat en het is erg belangrijk er over te kunnen babbelen. Je geeft zo ongetwijfeld veel lezers en lezeressen heel belangrijke dingen mee – over iets waarvan het inderdaad totaal absurd is dat hier over het algemeen in onderwijs en opvoeding bijna niet over gesproken word.

  Je hebt absoluut, onvervreemdbaar het recht om al dan niet alleen te gaan en staan waar je wilt. Laat je vooral niet aanpraten dat het je eigen schuld is – en het is héél goed dat je naar de politie bent gegaan. Ook al kunnen ze niet meteen iets doen, het is erg belangrijk dat overheden goed weten waar en hoe vaak dit gebeurt. Op termijn kan er zo misschien meer voorkomen en geholpen worden.

  In elk geval hoop ik dat je je heel snel beter voelt, en meer gesteund. Ik kom zelf uit een grootstad en ik ken letterlijk geen enkele vrouw die nog nooit iets gelijkaardigs heeft meegemaakt. Als die het allemaal “zelf gezocht” zouden hebben, eet ik mijn hoed op.

  Rust goed, omring je met leuke mensen, en voel je snel beter!

 268. Christa

  Chapeau hoor Cynthia!!! Na zo’n nare ervaring, dan die idioterie die er achteraan komt! En het dan omzetten naar iets positiefs voor anderen en de toekomst……alleen maar respect voor je!!!

 269. Sanne

  Echt onbegrijpelijk die reacties, ik vraag me altijd af hoe deze mensen zullen reageren als ze zoiets overkomt. Heel goed dat je er iets concreets mee doet, ik steun je 100%.

  Misschien ook een interessante: ongevraagd in je kont geknepen worden. Dat is natuurlijk stukken minder erg en beangstigend, maar het lijkt wel bijna normaal te zijn en dat vind ik het absoluut niet. Van het weekend ook weer bij het uitgaan. Ik draai me dan meteen om en zeg kordaat “kun je van me afblijven ” of iets in die trant. En word er boos van, moet me inhouden geen knietje te geven. Volgens een vriendin moest ik me maar gewoon niet druk maken. Vond ik geen fijne opmerking.
  Ongevraagd aan iemand zitten intimideren is gewoon fout en dat mag naar mijn mening nooit , niet bij de kleinste vorm, worden omgedraaid.

  Ik hoop dat mijn punt overkomt. Ik wil het namelijk niet dramatiseren, ik was niet bang, het heeft geen impact langer dan 10min gehad. Het gaat erom dat we, met zijn alleem zero torelance tegenover dit topic moeten hebben. Daar zijn we nu helaas nog lang niet, zo blijkt maar weer uit de belachelijke reactie die je deelt.

 270. Jessica

  Lieve, dappere Cynthia! Een diepe buiging dat je hier zo mee omgaan! Ik vind het ook belangrijk dat het aandacht krijgt! Supertrots dat er een bekende dame is die zich hier hard voor wil maken!geloof in jezelf, sister! Wij dames zouden eens wat vaker de handen in een moeten slaan en elkaar omarmen ipv wedijveren iedere keer maar weer! Ik ben blij dat je er bent! Punt!xxxxx

 271. Henriette

  Lieve Cynthia, allereerst respect voor je moed om door te gaan met deze strijd, zelfs na al die nare reacties. Bedenk dat mensen die zo reageren er niets van begrijpen en probeer ze het ook niet te laten begrijpen, dat is verspilde energie. Sterker nog, lees ze niet, die haatreacties, dat scheelt veel ergernis.
  Je doet het goed en juist in deze tijd, waarin het steeds belangrijker wordt om op te komen voor de rechten van de vrouw (ja, ook het recht om veilig in je eentje in een bos te wandelen), zijn acties zoals jij nu voert, heel hard nodig. Mijn steun heb je!

 272. Pam

  Ik lees je blog altijd en reageer bijma nooit, maar ik vind het zo goed waar je allemaal mee bezig bent! Helaas is je verhaal voor heel veel vrouwen herkenbaar. Ook ik (19 jaar) heb eens iets meegemaakt: toen ik ’s avonds naar huis fietste kwam er een auto achter en vervolgens naast me rijden, er leunde een man uit het raampje en hij sloeg me op mijn kont. Verder is er, net als bij jou, niks gebeurd, maar ik heb toch minstens anderhalf jaar niet alleen naar huis durven fietsen (was ook nog maar 15 of 16 toen). Het kan zo veel met je doen, je stelt je echt niet aan en mensen die dat zeggen, hebben blijkbaar het geluk dat ze zoiets nog niet hebben meegemaakt. Het is ongelooflijk, die reacties die je krijgt. Ik sta vierkant achter je.

 273. Ilse

  Ik heb alles na je eerste Instagram post gelezen en ook ik walgde direct van de reacties die ik ook op Facebook voorbij zag komen. Iets in de zin van “Zo lang ik het zelf niet ben kan ik er wel lacherig over doen en al mijn vrienden erin taggen”. Tot je zelf zoiets mee maakt of hoort dat een bekende van je het meemaakt. De vriendin waarvan ik dacht dat zei zich het meeste kon verdedigen is het ergste wat betreft seksuele intimidatie overkomen en toen ik dit hoorde… je voelt direct hoe machteloos ze is geweest en hoe diegene gewoon zijn gang heeft kunnen gaan. Dat het gebeurt is erg en hier moet tegen gestreden worden, maar dat de reacties bij seksuele intimidatie de hele situatie voor het slachtoffer kunnen verergeren vind ik eigenlijk nog absurder omdat je hier als buitenstaander zelf je keuze in maakt. Steun slachtoffers van seksuele intimidatie of zeg niks als je schijnbaar niet het fatsoen hebt om je in een ander te verplaatsen. Ik volg alles en Cynthia, laat je niet afschrikken door al die lelijke reacties en ga door met waar je mee bezig bent, je bent een topper!

 274. Bregje

  Hoi cynthia,

  Ik vind het knap dat je dit verhaal deelt. Ik weet hoe kwetsbaar het kan voelen, je dat terwijl je absoluut niks verkeerd hebt gedaan. Ben blij dat je je hoofd boven het maaiveld blijft steken, want dat is heel erg nodig als het op dit onderwerp aankomt.
  Heb zelf meerdere malen (!) iets vergelijksbaars meegemaakt en er veel over nagedacht waar het probleem lag. Eerst dacht ik mijzelf, want anders overkomt het je niet meer dan één keer (als je op zelfverdediging was gegaan dan was dit niet gebeurd, als je niet daar alleen was gaan lopen.. etc), maar mijn conclusie is dat hoe sterk je ook bent als vrouw, als een man echt kwaad wil, dan moet je heel snel reageren wil je hem de baas kunnen en soms lukt dat gewoon niet. Of omdat het iemand is die je vertrouwt, of omdat je gedronken hebt, of omdat je emotioneel helemaal op slot gaat en bevriest.
  In Amerika is al een tijdje de discussie gaande over sexual consent en ik denk dat het ook heel goed is als kinderen in Nederland hier les over zouden krijgen. Ik weet niet wat de oplossing is, maar ik denk dat het heel goed is dat het gesprek nu wel gevoerd wordt. Eerst met Francien en sexting, nu met jou en seksuele intimidatie.
  Dank je wel. Je krijgt misschien een shitload aan negativiteit over je heen, voor een x aantal mensen maak je wel het verschil.
  Liefs,

 275. Joëlle

  You go girl!
  Ik ben zelf ook geschend in mijn eerbssrheid, zoals dat bij justitie heet, maar meer dan een week taakstraf zal die gozer nooit krijgen. Dat maakt boos em gefrustreerd want de angst slijtlangzaam.

 276. Michèle

  Ik vind het goed dat je je verhaal deelt. Victim shaming is enorm erg. Als je denkt dat het trouwens enkel bij dit soort verhalen gebeurt (nou er is toch niks gebeurt???) dan is dat helaas ook niet zo.

  Ik ben zelf verkracht geweest en kreeg ook te maken met hele gekke reacties omdat ik op dat ogenblik flink aangeschoten was. Ik heb lekker duidelijk NEEN gezegd maar heee, waarschijnlijk had ik hem gemengde signalen gegeven? was ik zeker dat ik er eigenlijk niet van had genoten? was het nou zoooo erg? stel je niet aan. (sommige reacties kwamen gewoon van (ex)vriendinnen). Ik heb me een tijd enorm schuldig gevoeld en me doodgeschaamd. Ik word nog steeds misselijk als ik aan die reacties denk.

  ik had dan klacht neergelegd waar uiteindelijk niks mee gebeurd is want woord tegen woord, en toen m’n moeder me kwam ophalen achteraf was ze overstuur tegen een vd politiemannen aan het praten en zijn reactie was doodleuk “stel je niet aan, het is niet alsof ze in een busje is gesleurd”. lekker.

  laat je dus niets wijsmaken. je moet dit soort dingen niet (laten) minimaliseren door anderen. het tast je veiligheidsgevoel aan en je weet op voorhand idd niet waar die kerel toe in staat is. meestal is het niets, maar je moet maar net die ene kerel aan de hand hebben die je wél achtervolgt.

 277. Annette

  Beste Cynthia,

  Ik ben een stille lezer, laat eigenlijk nooit een reactie achter, maar hier moet ik echt even op reageren. Hoe hard die reacties ook aankomen, laat ze je niet te veel beïnvloeden. Die mensen hebben duidelijk een ernstig probleem waar ze mijn inziens professionele hulp voor moeten zoeken. Het is toch te belachelijk voor woorden dat je als vrouw niet alleen over straat kan zonder door een of andere smeerlap te worden aangesproken. Respect voor hoe je dit aanpakt. Je bent een topvrouw!

 278. Marieke

  Ik vind het super knap dat je dit deelt. En goed ook! Kijk wat je al bereikt hebt met de motie & ggd! Het heeft dus echt zin! 😀 Ik vind je punt van zelfverdediging een goede. Ik zou ook NIKS kunnen in zo’n situatie, behalve hopen op een goede reflex…..

 279. Tessa

  Ik ben trots op wat jij voor ons vrouwen doet. Ik heb iets soortgelijks meegemaakt en heb er nog steeds last van. Heb me er lange tijd voor geschaamd. Bedankt voor je moed, ik steun je!

 280. Amber

  Lieve Cynthia,

  Ik ga je verhaal op zoveel mogelijk manieren delen. Zo goed en dapper dat je op je zeepkist bent gaan staan! Kan me heel goed voorstellen dat alle negatieve reacties zullen dat niet makkelijk maken, maar ik denk dat je echt een wereld van verschil maakt voor meisjes, jongens, vrouwen en mannen die in een zelfde situatie zijn geweest. En wellicht ook voor hen die nu aan victim shaming doen. Hoe vaak ik niet lees of hoor dat ‘die vrouw’ zich ook wel uitdagend had gekleed hoor, of dat ze het in haar situatie ook wel naar maakte. Had ze maar niet dronken en zo lam moeten zijn dat ze geen nee kon zeggen (say whaaaaaaaat?). Te gek voor woorden. Net als het feit dat iedereen hier altijd net weer even anders mee omgaat. Niemand heeft het recht om te bepalen hoe je je moet voelen als zoiets je overkomt. Afijn, ik ratel door terwijl je het zelf al zo goed verwoord hebt.

  Ik vind je een voorbeeld en ik zet me met jou in voor verandering!

  Liefs,
  Amber

 281. Leonie

  Die reacties, niet te doen! Het staat helemaal los of je weerbaar bent of niet, feit is dat die kerel te ver is gegaan. Als hij het midden in een drukke winkelstraat had gedaan was ‘ie tegen de vlakte gegaan. Hij kiest er niet voor niets een rustige, verlaten plek voor uit. Enne, ook andere sterke, onafhankelijke vrouwen jaagt dit veel angst aan. Het idee alleen al. Als je niet de politie had gebeld (wellicht heeft hij dat gehoord?), wie weet was hij dan inderdaad wel achter je aan gekomen. Nou, dan had je ongetwijfeld reacties gehad als ‘dan had je hulp moeten inschakelen’. Makkelijk oordelen vanachter het beeldscherm. Aan de jongens en meisjes die zo’n last hebben van “al die vloggers”; doe lekker je laptop dicht, pak een glas wijn, zet je snoet in de zon en geniet van het analoge leven. En aan Cynthia; I support you!

 282. Martine

  Cynthia, wat een rollercoaster moet dit alles voor jou geweest zijn!
  De manier waarop jij nu jouw netwerk gebruik is uitmuntend!! Het siert je echt.
  Zoiets lijkt mij in de kern te raken. Je denkt veilig te zijn en wordt geconfronteerd met zo’n situatie.
  De manier waarop jij dit nu oppakt is een voorbeeld voor velen en ik hoop ook een stimulans voor iedereen om wat aan die taboes te doen!
  En als we toch bezig zijn pakken we meteen die haatzaaiende mensen aan. De rillingen lopen over mijn rug als ik me bedenk dat dit ook mensen zijn met bijvoorbeeld een gezin, een normale baan in de maatschappij of een partner. Ik snap die manier van denken niet en keur het ten diepste af.

  Het werk wat jij nu aan het doen bent is helaas hard nodig.
  Maar omdat je het doet, dank je wel hiervoor!

  All the love and strength for you Cynthia!! <3
  Haters gonna hate. Ze zijn het niet waard!

  Mijn allerliefste knuffel voor jou en ik hoop dat je tussen al dit werken door ook toe komt aan een stukje verwerking. <3

 283. Jenny

  Verschrikkelijk wat jou is overkomen!
  Maar echt super dat je gewoon blijft doorzetten.
  Mijn steun heb je 🙂

  ~x

 284. Nienke

  Wat goed dat je hierover schrijft en je verhaal overal deelt. Mijn maag keert om van de reacties op sociale media. Dit is niet normaal! Al denk ik zelf ook vaak in zulke situaties (al is het een ‘goedbedoeld compliment’), gewoon negeren en doorlopen. Maar het is niet fijn wanneer je gewoon over straat loopt door allerlei wildvreemd mansvolk (over je uiterlijk) te worden aangesproken of ‘gecomplimenteerd’. Ik heb nog nooit de politie gebeld, ook niet een keer wanneer ik op de tram verbaal werd geïntimideerd en bedreigd met een mes. Omdat de politie dat hier weglacht en afdoet als alledaags. ‘Dit is Brussel, meisje!’ In geen enkele stad ter wereld zou dit zonder meer voorbij mogen gaan!!!

 285. Martine

  Ik ben zo geschrokken van die vreselijke reacties.
  Afschuwelijk dat mensen dat soort dingen zeggen over anderen, zo hatelijk.
  Waar blijft het respectvol met elkaar omgaan?!
  Ik vraag mij af hoe ze zouden reageren wanneer het hun zou overkomen.
  Ik vind het zo ongelofelijk goed van je dat je doorgaat met je het uitdragen van je boodschap, ondanks alle reacties.
  Respect!

 286. Mieke

  Waar ik nog echt het allerboost om word, zijn de reacties die je op sociale media hebt gekregen. Wat een volslagen GEKKEN zitten daartussen. Het is bespottelijk dat zo’n kerel denkt jouw ruimte te moeten beïnvloeden door jou te confronteren met (de dreiging) van zijn (vermoedelijk minder imposante) geslacht, maar die idioten die het nodig vinden om al hun verbale diarree over je heen te storten zijn echt om te janken.

  Pak die zeepkist, maak je punt; ik hoop dat GroenLinks en PvdA hier keihard mee aan de slag gaan. Zowel regionaal als landelijk.

 287. Amarins

  Ik lees jouw blog al jaren maar reageer bijna nooit. Diep respect heb ik voor jou en voor de manier waarop je met het voorval zelf maar vooral ook met de nasleep omgaat. Met open mond van verbazing heb ik de reacties op wat jou overkomen is gelezen. In mijn ogen typeert het hoe normaal seksisme en seksuele intimidatie gevonden wordt. Hoe normaal het gevonden wordt om de gevoelens van een vrouw te degraderen tot hysterisch gezeik. Te zot voor woorden.

  Ik hoop dat jouw campagne om al bij kinderen te beginnen met weerbaarheid en bewustwording aanslaat.

 288. Judith

  You go girl!!!
  Die mensen die zo hard en negatief reageren zijn zo ‘sterk’ vanachter een beeldschermpje en durven dan ineens van alles te roepen… Ik heb er zelf een hekel aan om mezelf negatief te uiten via social media maar wil toch even zeg9gen dat ik die mensen NIET normaal vind! Maar daar kunnen we ze helaas niet bij helpen..
  Super hoe je het allemaal oppakt! Petje af, daar mag je trots op zijn!

 289. Paulien

  Wat een verhaal en wat een zieke reacties. Wat mij nog de meeste zorgen baart, is dat een groot gedeelte van de mannen die zo reageren dus ECHT zo denken. Een totaal verknipt brein hebben en geen inlevingsvermogen. De anderen zijn gewoon zielig aan het opscheppen en denken stoer en grappig te zijn om zo op andere reacties te reageren. Ik ben benieuwd hoe ze zouden reageren als dit bij hun..Zus..Moeder of eigen vriendin zou gebeuren..Als ze al een vriendin hebben.
  Kop op en goed gedaan!

 290. Nina

  Echt heel heel heel goed dat je doorzet! Met jouw bereik kan je zo veel bereiken en dat is super belangrijk! Ongelofelijk, die reacties.. Wat zijn mensen hard ( no pun inteded, I swear) en zo niet-empatisch.
  Ik heb vroeger ook maar één lacherig lesje zelfverdediging gehad, te gek voor woorden eigenlijk! Ik hoop als toekomstige docente daar wel invloed op te hebben!

  Ga zo door Cynthia!!

 291. Erin

  Cynthia, wat ben je sterk! Als slachtoffer hoef je je niet te schamen, niet te verantwoorden. Dit is jou aangedaan. En het feit dat je dit wil delen veroorzaakt inderdaad heel veel reacties ten koste van jou als persoon. Hier kun je niets aan doen, is eerder een afspiegeling van wat er speelt in onze maatschappij als geheel. Maar door dit te schrijven, sterk je mij als vrouw. Dat als dit mij overkomt ik niet aan mijzelf hoef te twijfelen. En het feit dat jij hiermee de landelijke media haalt en dit op de politieke agenda krijgt, toont alleen maar aan hoe groot jouw invloed als individu is. Voor mij ben jij een voorbeeld om mij uit te spreken waarvoor ik sta, ook al kan ik daarmee shit over mij heen krijgen.

 292. JP

  Goed geschreven Cynthia. En onthoud goed: die kerel is gestoord en die reacties slaan ook echt nergens op. Zoiets als dit wil je gewoon niet meemaken als vrouw. Jij hebt het supergoed gedaan, en ik vind het onwijs knap dat je al die moeite doet om het onder de aandacht te brengen. You go!

 293. Emma

  Wat een idiote reacties allemaal! Toen je je verhaal de eerste keer deelde liet ik een reactie achter met mijn potlood venter ervaring.
  Het is voor iedereen anders hoe zij met zo’n ervaring omgaan dus mogen andere mensen niet oordelen nu over jou vind ik.
  Goed dat je stappen gaat ondernemen ook voor scholen.
  Ik had dit vroeger graag gehad, dan had ik me misschien ook beter kunnen verweren toen ik aangerand werd.

 294. Malou | Blonde Blossom

  Wat afschuwelijk voor je Cynthia! Ondanks dat hij je niet heeft aangeraakt, kan ik me voorstellen dat het afschuwelijk beklemmend voelt als je daar in je eentje bent en zoiets gebeurt. En dan ook nog eens zulke reacties, terwijl jij gewoon iets aan de kaak probeert te stellen. Belachelijk vind ik! Mensen vergeten denk ik soms dat jij zulke dingen ook kunt lezen (bijvoorbeeld die mannen die zeggen dat zij het ook zouden doen). Eigenlijk vind ik het hartstikke goed dat je je verhaal doet, helemaal nu het ook echt wat los maakt bij GroenLinks en GGD. You go girl! Malou x

 295. Lauren

  Hey Cynthia,

  Ik lees regelmatig je blog maar neem niet vaak de tijd te reageren.. maar denk dat het deze keer zeker de moeite waard is want ik vindt dat je echt een steuntje in de rug nodig hebt.

  Allereerst heel heftig wat er gebeurd is, en ik wens je sterkte toe met het verwerken van je schrik. Als iemand die je niet kent zo’n raar verzoek doet schrik je daar van, en op dat moment krijg je te maken met paniek- en vluchtgevoelens, die daarna nog wel een tijdje blijven hangen.
  Ik heb iets soortgelijks, maar wel minder heftig meegemaakt in een bar op vakantie. Ik stond alleen te wachten voor het damestoilet, toen er op eens een veel oudere man (hij was rond de 40, ik 20) achter me stond en me in mijn nek begon te likken. Ik kon niet verstaan wat hij zei, maar het voelde alsof ik heel vieze verzoeken kreeg. Gelukkig kwam er niet veel later een Nederlandse man van dezelfde leeftijd (40/50) naar de toiletten en die heeft de man toen weggehaald.
  Op zich is er verder weinig gebeurd, maar je schrikt gewoon even ontzettend. En de vraag ‘wat als..?’ blijft nog wel even door je hoofd spoken.

  Ten tweede, wat een sukkels op het internet. Ze kennen jou niet. Ze kennen je verhaal niet. Ze waren er niet bij.
  Het is altijd zo makkelijk om maar even een comment op het internet te plaatsen, dat mensen niet nadenken wat voor invloed het op jou heeft. Vooral de mannen die zeggen dat ze voor jou ook wel willen potloodventen of 50 euro zouden geven, zijn echt niet te geloven. Ik denk dat als dit hun eigen vriendin overkomt, ze wel anders piepen.

  Al was dit misschien op het naakstrand, dan nog ben je seksueel geintimideerd. ‘Wil je een lekkere dikke pik zien?’ is wel zeker een vies verzoek, wat ook op een naaktstrand NIET thuishoort. Er is echt nog wel een verschil tussen een potloodventer en een nudist.

  En zoals je zelf zegt: ‘Ik mag zelf bepalen hoe ik me hierover voel’
  Want dat is waar het uiteindelijk om gaat. Ik hoop maar dat je je snel weer beter voelt 🙂

  xx

  • Anna

   Hoi Lauren,
   Wat ontzettend naar dat je dat hebt meegemaakt. Waar ik een beetje van schrik is de zin “Ik heb iets soortgelijks, maar wel minder heftig meegemaakt”. Jouw ervaring is ook heel naar en telt net zo veel mee in het debat over dit probleem, omdat ze allemaal om hetzelfde thema gaan, namelijk sexuele intimidatie. En als vrouwen zouden we er met zijn allen moeten voor gaan staan dat we deze veel voorkomende incidenten die afdoen met ‘minder erg’/’viel wel mee’/’het was een gek’/’er is niet echt iets gebeurd’. Hiermee houden we zelf voor een mini klein beetje deze cultuur in stand.
   Ik bedoel het moet negatief, of denigrerend oid tegenover jou! Ik vind het stoer dat je je verhaal doet omdat we vind ik ons hier meer tegen uit moeten spreken. Hopelijk vat je mijn verhaal niet oo als een aanval, zo totaal niet bedoeld!

 296. Sharity

  Je bent een top vrouw! Goed dat je dit doorzet, je bent sterker dan je denkt !

 297. Lisette

  Vreselijk wat een nare reacties!!! Ik schrik er echt heel erg van!
  Hoe durven deze mensen zo’n oordeel te hebben over iemand die zoiets mee maakt?!
  Ik zou hier echt heel slecht tegen kunnen.. dus als jij hier boven kan staan vind ik dat mega knap van je.
  Want dat moet je ook doen hoor, er boven staan! Deze mensen weten niet wat normen en waarden zijn.
  Natuurlijk bedenk jij niet die man te gaan uit lachen ! Wat jou als hij dan ineens echt zich bedenkt je te grijpen en verkrachten? Denken deze mensen daar wel bij na?
  Bah ik ben gewoon boos :O
  Hopelijk voel je je snel weer meer op je gemak tijdens het wandelen. Zou toch zonde zijn als iets waar je zo van geniet je word afgenomen…
  Heel veel sterkte X

 298. Marloes

  Hier is echt maar een woord voor: ongelofelijk..

  Echt te bizar voor worden dat dit soort reacties worden gegeven.. En dat er van deze mensen op de wereld rondlopen om iemand anders zijn dag te verzieken..
  Ik vind het echt heel erg goed dat je het zo bespreekt, echt respect!

 299. Anoniem

  Wat naar hoe mensen reageren. Ook ik heb een tijd terug iets soortgelijks meegemaakt. Ik liep naar de metro om 07:00 uur en er kwam een jongen van een jaar of 16 met zijn fiets aangereden. Hij vroeg “wil je seks?”. En had zijn penis al uit zijn broek getrokken en we zich aan het mastruberen. Serieus zo’n jonge knul! Ik schrok me rot. En zei hard nee en ben net zoals jij snel doorlopen. Daarna heb ik de politie gebeld. Dit was voor kleine kinderen een weg naar de basisschool! Moet je nagaan dat hij het bij een kind ook doet… ik moet er niet aan denken… Daarna nooit meer wat gehoord van de politie. Later begreep ik van mijn overbuurvrouw dat die jongen vaker gespot is en zelfs een oudere vrouw in een scootmobiel heeft aangevallen. Ik schrok me rot.

  Ik vind het enorm knap dat je diezelfde dag weer bent gaan wandelen. Ik voelde me echt aangetast in mijn “veilige haven”. Ik ben zeker 1 maand niet langs diezelfde weg gelopen…

 300. Soraya

  Ik reageer echt nooit maar ik snap je gevoel. Jammer dat zoveel mensen het niet begrijpen, die hebben denk ik n9g nooit een dergelijke situatie meegemaakt. Gelukkig voor hen. Het had natuurlijk slechter af kunnen lopen dus wat dat betreft begrijp ik je angst heel goed. Ik heb zelf last van een man die mij op “legale” wijze stalkt. Hij weet precies hoe ver hij binnen de wettelijke grenzen kan gaan. En ook al doet hij dus niets, het onveilige gevoel is verschrikkelijk. Goed dat jij je invloed gebruikt om dit bespreekbaar te maken.

 301. femketje

  he bah, wat een ontzettend nare ervaring 🙁 kan me goed voorstellen dat je je rot schrikt! ik moet zeggen dat je wel erg goed gehandeld hebt <3

 302. Ellen

  Hoi Meis,

  Allereerst is het zeker niet normaal wat jou overkomen is! En dat is behalve een feit ook mijn mening.
  Helaas leven we in een wereld waarin iedereen iets over elkaar te zeggen heeft. Ik vermoed dat de mensen die negatief op jouw verhaal hebben gereageerd nog nooit van jou hadden gehoord. Hoe moeilijk het ook is, negeer deze shit! Want dat heb je zeker niet verdiend! Ik hoop dat je met jouw invloed van het negatieve iets positiefs kunt maken en het inderdaad bespreekbaar kunt maken (en volgens mij ben je daar al een eind mee op weg!). Ik reageer eigenlijk nooit maar ik wilde je toch even een (positief) hart onder de riem steken!

  Dikke knuffel
  Ellen

 303. Eveline Fleur

  Jeetje wat een heftige reacties zeg. Ik vind sowieso dat men tegenwoordig zo hard en haatdragend is over zowat alle onderwerpen in de media. Zij zouden gewoon internetles moeten krijgen en opletten op hun mening. Echt verschrikkelijk wat jou is overkomen. Ik heb zelf ook een keer op kantoor last gehad van een collega, waardoor ik niet lekker meer op mijn werkplek zat (hij zat zelfs achter mij), maar mijn leidinggevende pakte dit gelukkig goed en serieus op en gaf mij een nieuwe werkplek. Ze vroegen mij alleen wel of ik duidelijk mijn grenzen had aangegeven (ik kan vrij lacherig doen als ik nerveus ben) maar ik had zeker op 100 verschillende manieren mijn grenzen aangegeven (Aardig, ferm, boos, etc.) en dat hielp niet. Totdat hij met mijn leidinggevende moest zitten. Mocht iemand hetzelfde overkomen.. twijfel vooral NIET aan jezelf en geef het aan. Is het nog niet duidelijk? Schakel dan iemand in. En denk vooral niet dingen als ‘oh ik draag een rokje, jurkje, dus ik zal het wel uitlokken.’ No way! Jij bepaald waar jij jouw grens trekt. Als dat bij wijze van is wanneer iemand hallo zegt, dan is dat jouw grens en niet die van je buurvrouw. Geef je grenzen ALTIJD aan. <3 Super goed dat je dit doet Cynthia. Knap dat je dit deelt! <3 En wat betreft de negatieve comments.. dat zegt genoeg over henzelf en ze begrijpen er helemaal niets van. Xx

 304. Janne

  “In Zwolle komt ze ons de neus uit” nou mij niet hoor ☺️. Ik vind het heel goed dat je zoiets deelt, en dat sommige mensen nou zo belachelijk laag van niveau zijn kun jij ook niks aan doen.

 305. Karlijn

  Wat een verschrikkelijke reacties. Ik vind dat je op een hele logische manier hebt gereageerd. Ik zou me ook doodschrikken. Ik voel me soms ook al onveilig als ik alleen op dit soort plekken loop en ben bang dat er zoiets gebeurd. En ik kan me niet voorstellen dat de mensen die dit soort reacties plaatsen, vooral de vrouwen die zo reageren, er om zouden kunnen lachen (zoals ze in hun reacties schrijven) als hun zoiets overkomt.

  Ik vind het ontzettend sterk van je dat je je nu zo inzet om dit onder de aandacht te brengen. Laat je niet naar beneden halen door die nare reacties! <3

 306. Fleur

  Jeetje, ik had het verhaal al wel gelezen maar nog niet zo uitgebreid als nu. Heftig hoor. En echt bizar dat mensen dan negatieve berichten hierover achterlaten op social media, belachelijk. Ik snap goed hoe je voelt. Ik heb zoiets nu zo’n drie keer meegemaakt. Je schrikt je toch de blubbers. Zij zijn fout en niet jij.

 307. Anoniem

  Wat schrik ik van de reacties Cynthia. Mensen begrijpen helaas niet wat voor impact dit kan hebben. Het gaat niet altijd om wat feitelijk wel/niet is gebeurd: soms is de angst voor wat kan gebeuren vele malen erger. I know. Wat knap dat jij ze zo blijft uitspreken. Het victimshaming moet stoppen!

  Heb je al 13 reasons why gezien? Gaat ook over slutshaming en wat dit kan doen. En mensen die niet begrijpen waarom het erg is om als lustobject gezien te worden.

  Sterkte!

 308. Ellen

  Ik zou me precies zo voelen als een man zoiets bij me deed. En ik vind het enorm vervelend voor je. Die vent heeft iets verschrikkelijks gedaan en moet daar wel voor gestraft worden.

  Maar als kind kreeg ik al de waarschuwing, ga niet alleen naar rustige plekken. En als vrouw vermijd ik die plekken al m’n leven lang. We leven nou eenmaal in een rare wereld…het is nou eenmaal verstandiger die plekken niet in je eentje op te zoeken…zeker niet op zo’n rustig tijdstip. Ik hoop dat je gewoon voorzichtig blijft Cynthia!

  • Cynthia Schultz

   Ik ben het daar echt niet mee eens Ellen. Ik snap hoe jij daar tegenaan kijkt en respecteer hoe jij opgevoed bent, maar ik laat mijn wereld en mijn plezier toch niet afnemen omdat ik rekening moet houden met gekken? Ik ga niet leven vanuit angst. Ik ga gewoon nu weer naar die plekken hoor, alleen. Het bos in, straks ga ik alleen door de middle of nowhere fietsen (ik durf nu alleen nog niet alleen naar de plas waar het gebeurd is omdat ik bang ben dat ik hem weer tegenkom). Dat laat ik me niet afpakken omdat er zulke malloten rondlopen. Echt no way. Als ik daar rekening mee moet houden dan heb ik echt zo’n veel minder leuk leven, dat wil ik gewoon niet.

  • Haydée

   Je kunt maar voorzichtig zijn in de mate dat het je persoonlijke vrijheden niet gaat aantasten. Het is niet aan Cynthia om haar gedrag (genieten van een rustige wandeling) aan te passen. Het is aan de mensen die anderen lastigvallen, om hun gedrag aan te passen. Uit mijn ervaring weet ik dat het heus niet alleen zonderlinge ‘gekken’ zijn die anderen intimideren. Als ik ’s ochtends voor mijn kleerkast sta, heb ik al verschillende keren getwijfeld om een rok aan te doen om naar mijn werk te fietsen. Ik krijg gegarandeerd elke keer opmerkingen langs de weg. Maar ik weiger om mijn vrijheid in kledingkeuze (een rok op een mooie zonnige dag) op te geven. Het zijn de mensen die anderen intimideren die hun gedrag moeten aanpassen.

  • Ellen

   Natuurlijk moeten anderen die dit soort dingen bij anderen aandoen hun gedrag aanpassen! Ik vind het vreselijk dat dit soort dingen worden gedaan.

   Maar het is niet realistisch om te verwachten dat dit probleem weggaat. Uiteindeljk heb je je er zelf mee als je toch het risico neemt en de gevolgen zijn misschien dan nog veel groter. Nee, je moet niet je hele leven erdoor laten bepalen maar je moet wel je gezond verstand gebruiken. Zoek niet het gevaar op. Dan kan je alsnog een heel leuk leven hebben.

  • Cynthia Schultz

   Maar kijk; ik ga dagelijks alleen wandelen of fietsen. Op rustige plekken waar bijna geen mensen komen. Dan moet ik dat dus niet meer doen? Dat beïnvloedt mijn leven drastisch. Dat weiger ik.

  • Ellen

   Natuurlijk moet je blijven doen wat je zo heerlijk vindt Cynthia. Ik wil je niet aanvallen ofzo. Ik vind het alleen wat naïef wat ik in sommige reacties lees.

   Maar als voorbeeld; ik loop zelf regelmatig hard langs het Zwarte Water. Soms met een vriendin en soms alleen. Maar ook ik heb wel eens figuren daar gezien waar ik m’n twijfels een beetje bij had. Op rustige momenten daar zoals ’s ochtends vroeg of wanneer het donkerder wordt ga ik niet denken: “ik doe toch wat ik wil, laat me niet wegjagen” en ga vervolgens daar in m’n eentje lopen. Dan plan ik het zo dat ik daar loop als ik weet dat er meer hardlopers/fietsers zijn. Ik weet dat er zulke rare mensen hier op aarde lopen en geef ze liever geen gelegenheid.

   En ik wil ook even kwijt dat ik je een top meid vind en het heel erg voor je vindt. Ik was minstens zo bang geworden en vind het goed dat je je nu hier zo voor inzet.

 309. Marieke

  Ik heb ook al die reacties gelezen en dan vooral op facebook. Woest werd ik ervan waar halen al die mensen het lef vandaan zo’n oordeel over je te hebben terwijl je iets heel ergs meegemaakt hebt. Ik zou precies hetzelfde hebben gereageerd als jij. Heb er ook veel respect voor hoe je hier mee om gaat zeker omdat het allemaal tegenwoordig maar normaal gevonden word.

 310. Naomi

  Cynthia, Respect voor jou!!! Respect voor hoe je gehandeld hebt.. Voor hoe Willem je geholpen heeft.. Voor hoe die mevr. Je geholpen heeft!!! Respect!!! Laat is niet gek maken door die idioten die van die belachelijke opmerkingen maken… Ze moeten zich schamen… Ik vind ’t top wat je doet en hoe je hier mee omgaat??????

 311. Suuz

  Het blijft bizar om die reacties te lezen. Dit soort mensen heeft waarschijnlijk nooit zoiets meegemaakt en heeft geen idee van de impact.

  Het enige wat ik kan bedenken is dat mensen voor dit soort situaties het makkelijker vinden om het slachtoffer de schuld te geven om het verder van hen af te zetten. Alsof het hun niet kan overkomen, omdat het iets was wat jij verkeerd zou hebben gedaan. Dat zie je vaak als iemand iets overkomt. “Krijg je kanker? Ja, maar je at ook slecht”
  Alsof ze daarmee de kans om er zelf mee geconfronteerd te worden verkleinen. Want het is beheersbaar.

  Het blijft k*t om te lezen dat het effect ervan blijft hangen. Je niet vrij genoeg voelen om terug te gaan, alerter zijn als je alleen wandelt. Vrijheid en onbevangenheid die je hebt ingeleverd en die misschien nooit meer terugkomt.
  Dat iemand daarmee weg kan komen is belachelijk. Hopelijk verandert daar iets aan nu je op de zeepkist ben gaan staan.

  You go, C!

 312. Nadine

  Lieve Cynthia,
  Ik vind het alleen maar krachtig hoe je hebt gereageerd op wat het gebeurd is. Sommige vrouwen zouden weg rennen en niks doen. Nu denk ik “wauw nu weet ik wat ik ook zou moeten doen als dat bij mij zou gebeuren”. En dat je vervolgens je bekendheid gebruikt om andere te helpen dat is niet een kwestie van aandacht vragen, maar juist dapper van je. Die mensen die de negatieve reacties plaatsen zouden zich diep moeten schamen. Misschien dat er mensen zijn die door dit artikel 2 x na denken voordat ze zoiets plaatsen.

 313. Tialda

  Wauw! Heel mooi geschreven en nu hopen dat ze er iets aan doen. Wat een nare reacties zeg. Ik had hun naam niet eens weggevaagd als ik jou was.

  Zij zijn zielig en jij niet!

 314. Sandra

  Jeetje wat een heftige reacties allemaal zeg. Dat is toch niet normaal? Als het ze zelf was overkomen in een afgelegen bos, hadden ze wel anders gepiept. Ik schrik hier echt serieus van… Knap dat je door je ervaring te delen ook andere mensen mee probeert te helpen!

 315. Judith

  Ik vind je heel moedig en stoer (dat vond ik overigens al voordat dit gebeurd is hoor!) en het zo mooi hoe jij er mee omgaat en de juiste plekken opzoekt om hier aandacht voor te krijgen!
  Ik zag ook wat van die walgelijke reacties. Ongelofelijk wat voor volk er ook in dit land woont (en kennelijk kunnen die mensen wel lezen en schrijven?!! en ook die mensen zijn laatst naar de stembus geweest :S)
  Wees maar extra trots op jezelf en de lieve mensen om jou heen en laat je niet gek maken door een paar idioten!!!
  Die angst bij stille plekken raak je niet zomaar kwijt. Ik hoop dat je toch ook nog volop kunt genieten als je wandelt en niet alleen maar terug hoeft te denken aan deze creep!

 316. Femke

  Wat jou is overkomen, is NIET normaal! Ook al is er feitelijk niet zoveel gebeurd; jouw angst was reëel en het is heel erg dat je als vrouw bang moet zijn om ergens alleen te lopen. Goed dat je er werk van maakt. Met jouw bekendheid kun je hier wellicht echt wat mee bereiken. Ik hoop het. Veel succes!

 317. Carina

  Ik begrijp mensen niet die hier lullig over doen (pun not intended). Dat zulke idioten rondlopen is een ding, maar dan iemand belachelijk maken die een ervaring deelt? Ik kan me goed voorstellen dat je er heel erg van bent geschrokken en of je nou alleen in het bos loopt of in de stad op een druk plein; dit hoort niet te gebeuren. We missen aardig wat respect en tolerantie in deze samenleving. Het is een beetje wat Jan Terlouw ook al noemde, een verharding, ikke ikke ikke. Terwijl we allemaal in hetzelfde land wonen en niet willen dat zoiets onze dochters, vrouwen of moeders zou overkomen.
  Ik vind het ook naar dat je als vrouw nog steeds een makkelijk doelwit bent en dat dit ‘normaal’ is. Want dat is het echt niet.
  Ik vind het heel dapper van je dat je hier zo actief mee bezig bent, bewustwording is heel belangrijk!