Wat ‘selfcare’ voor mij inhoudt

Je leest het nu op zoveel plekken: ‘selfcare’. Het is lastig naar het Nederlands te vertalen, zelfzorg klinkt voor mij als jezelf met een washandje goed schoonboenen of zo. Dus ik houd het bij selfcare. Vandaag wil ik je graag vertellen wat ‘selfcare’ voor mij inhoudt.

Leestijd

Wat is ‘selfcare’ eigenlijk?

Voor mij is selfcare zorgen voor jezelf. Maar niet alleen in de vorm van douchen, bewegen, eten en genoeg slapen. Ook in de vorm van houden van jezelf. Ook houden van jezelf klinkt als iets waar ik een beetje van wil kotsen, want het is niet alsof ik in de spiegel sta en dan zwijmelend tegen mezelf verkondig hoeveel ik wel niet van mij houd. Dat is het niet. Het is een soort liefde voor jezelf als hoe je liefde voelt voor een vriendin, een familielid of je partner. Het is niet jezelf afbeulen en afstraffen, maar luisteren naar je lijf, stilstaan bij wat je nodig hebt, bewust zijn van hoe je je voelt en daar vervolgens naar handelen.

Selfcare kan zijn dat je genoeg slaapt, selfcare kan zijn dat je elke ochtend voor je aan het werk gaat tien minuten mediteert, maar selfcare kan ook zijn dat je vanavond even niet met vrienden afspreekt omdat je meer zin hebt om op de bank te zitten met een boek en een glas wijn. Selfcare is ook ontslag nemen omdat je geen voldoening meer uit je werk haalt. Selfcare is ook het contact verbreken met een familielid omdat het je alleen maar negatieve energie kost. Selfcare is voor jezelf opkomen.

Selfcare is jezelf in acht nemen, op mentaal, emotioneel en fysiek vlak, en daar actie in ondernemen. 

Selfcare in mijn dagelijkse leven

Als ik er bij stilsta, doe ik op een dag heel wat selfcaredingen. Echt veel. Ik sta veel in contact met mijn lijf en mijn hoofd en voel het snel als ik overprikkeld ben, als ik heel moe ben, als ik me niet goed voel om wat voor reden dan ook. Dat gebruik ik. Het voordeel is dat ik mijn dagen grotendeels zelf kan indelen. Ik werk veel thuis, ik kan mijn eigen taken inplannen en bepaal voor een groot deel zelf wat ik doe. Natuurlijk heb ik verantwoordelijkheden en verplichtingen met een eigen bedrijf, en die vind ik heel belangrijk. 

Mijn grootste selfcaremoment heb ik ’s ochtends. Hoe laat ik ook de deur uit moet/wil, ik neem altijd een halfuur om te ontbijten en een boek te lezen, én minimaal een halfuur om met Kees te wandelen. Buiten het opstaan, aankleden, douchen, opmaken en klaarmaken om te vertrekken komt er dus een uur bij op. Dat komt er dus op neer dat ik anderhalf tot twee uur de tijd neem ’s ochtends om op te starten. Ook als ik om zeven uur in de auto moet zitten naar een afspraak – al gebeurt dat niet zo vaak, hoor. Maar meestal zit ik wel om negen uur achter de computer.

Ik sta rustig op, geen haast, neem de tijd voor een douche en kleed me aan. Dan maak ik ontbijt en ik lees een boek. Mijn telefoon blijft meestal nog even onaangeroerd. Koffie, beschuitjes of yoghurt, kop thee, boek, Kees naast me. Daarna samen naar buiten om te wandelen, als ik niet al teveel tijd neem doen we dat een halfuur, maar liever ga ik drie kwartier of een uur. Als ik weer thuis ben, ben ik fris en helder en heb ik zin om aan het werk te gaan – of de deur uit te gaan naar mijn afspraak.
Voor mij is er geen manier om dit niet te doen. Dit doe ik altijd. Elke dag. Weer of geen weer. Blij of chagrijnig. Het maakt niet uit. Dit ochtendritueel is voor mij ontzettend waardevol. 

Haasten staat niet in mijn woordenboek. Ik kan het niet, ik ken het niet, ik wil het niet. Ik neem voor alles ruim de tijd. Voor alles. Boodschappen doe ik in alle rust. Voor het werk dat ik doe neem ik de volledige aandacht. Als ik een afspraak heb, neem ik een ruime marge voor het geval er onderweg oponthoud is. Een wandeling met Kees kan een uur duren. Dat betekent dat ik vaak zit te wachten, maar ik heb dan ook meestal een boek en mijn laptop bij me, dus ik vermaak me prima. Liever wachten dan haasten. De laatste keer dat ik me haastte, kan ik me niet herinneren. 

Ik neem genoeg pauzes, waarin ik mijn telefoon en laptop wegleg en iets anders doe. Met Kees naar buiten. Even lezen. Een lekkere kop koffie drinken. Naar buiten staren. 

Wandelen doe ik anderhalf tot twee uur per dag, elke dag, en dat is voor mij zowel mijn beweging als mijn meditatie. Ik deed het al voor we Kees hadden, ik vind wandelen gewoon heel prettig.Tijdens een wandeling kan ik goed nadenken, of juist goed mijn hoofd helemaal leegmaken. Na een wandeling voel ik me altijd frisser en energieker. Als ik chagrijnig ben, of geen energie heb, zorgt een wandeling er negen van de tien keer voor dat ik me een stuk beter voel als ik terug ben. 

Selfcare is voor mij altijd voelen hoe het gaat. Doordat ik mijn werk zo flexibel kan indelen, kan ik er meestal voor kiezen te doen waar ik zin in heb. Dat is natuurlijk niet het geval als ik werk voor een klant moet afmaken, als ik een lezing of workshop geef of als ik een deadline heb voor een boek of planner. Maar: als ik een deadline heb, of zo’n klus voor een klant of workshop, dan zorg ik altijd dat ik daar genoeg tijd voor heb. De echte deadline zet ik in mijn planner, maar ik zorg altijd dat ik het een paar dagen eerder af heb én ik werk nooit, maar dan ook nooit strak op de deadline. Zo zorg ik ervoor dat ik meestal op mijn gevoel kan werken en de ruimte en tijd heb om te doen ‘wat goed voelt’. 

Als ik werk voor mijn blog doe, dan plan ik natuurlijk wel allemaal taken in. Maar als ik bij iets heel veel weerstand voel, of als ik gewoonweg helemaal geen zin heb om te schrijven, dan kan ik iets anders doen. Foto’s maken, mail beantwoorden, een video opnemen – wat er dan ook maar verder op de takenlijst staat. Natuurlijk moet het schrijven dan ook wel gebeuren, maar dan bewaar ik dat voor later op de dag, of voor morgen. Dit kan niet altijd, maar als het wel kan, maak ik er dankbaar gebruik van. 

Selfcare is niet: ‘nou, het is wel goed zo’.

Selfcare is niet dat je jezelf nooit pusht. Als ik dit zo teruglees is het net alsof ik het mezelf altijd alleen maar heel makkelijk maak. Alsof ik mezelf altijd een hand boven mijn hoofd houd en al snel zeg: ‘Nou, het is wel goed zo.’ Dat is het niet. Als dat zo zou zijn, dan zou ik mijn geld niet kunnen verdienen als ondernemer. En ik kan natuurlijk ook niet altijd zomaar mijn selfcare uitoefenen, want soms is de situatie daar niet naar. Om werk, om verplichtingen, om verantwoordelijkheden, om relaties, om afspraken, om wat dan ook. Schraalheid en wrijving hoort bij het leven, je komt er vaak ook verder door, je leert ervan. Het is niet dat ik dat altijd zomaar uit de weg ga. Het is wel zo dat ik mezelf op één zet. En dat ik dat meestal ook kan toepassen. Het kan alleen niet altijd, en dat is helemaal prima. Dat is ook selfcare: realiseren dat het niet altijd om jou gaat en dat je niet altijd kan doen waar je zin in hebt. 

‘Ja, maar jij hebt makkelijk praten.'

Ik krijg ook vaak de vraag waar ik de tijd vandaan haal om al deze dingen te doen. ‘Je wandelt anderhalf uur per dag, je leest anderhalf uur per dag, je neemt voor alles lekker de tijd, dan kan je daarnaast toch nooit een hele werkdag maken?’ Dit is dan nog een vriendelijke vraag, maar ik krijg ook vaak zat: ‘Ja, maar jíj hebt makkelijk praten.’
Nou, zoals je al hebt kunnen lezen, máák ik tijd voor deze selfcaremomenten. Ik sta er letterlijk twee uur eerder voor op. Ik begin meestal om negen uur met werken, ik kan ook om vijf voor negen wakker worden, uit bed rollen en achter mijn laptop gaan zitten. Dat ik er doodongelukkig van zou worden, is een tweede, maar het kan wel. Ik sta dus om half zeven of zeven uur op om te kunnen lezen en wandelen.
Verder lees ik tijdens mijn lunchpauze een halfuur en ’s avonds voor ik ga slapen. Dat komt er dus op neer dat ik voor ik ga slapen ‘nog maar’ een half uurtje lees om aan die anderhalf uur te komen. Ik wrijf echt elke dag in mijn handjes dat ik mijn dag en werk zo flexibel kan indelen. Ik ben me er absoluut van bewust dat ik alle flexibiliteit en vrijheid heb en daardoor ook om drie uur ’s middags lekker een stuk met Kees kan gaan wandelen. Er zijn ook zeker dagen dat ik absoluut geen acht uur werk, hoor. Het verschilt echt per dag. Maar realiseer je dat je óók deze selfcaremomenten kan hebben als je een ‘gewone’ baan hebt. Echt. Het moet alleen je prioriteit zijn, je moet er tijd voor willen maken. En je moet dus eerst ontdekken hoeveel het je oplevert als je jezelf prioriteit maakt. Ik heb juist jarenlang heel slecht voor mezelf gezorgd omdat ik alleen maar aan het werk was, alleen maar doorging. Ik spreek even voor mezelf, maar als ondernemer is het juist ook een grote valkuil om altijd maar door te gaan, omdat het werk nooit stopt en ik werk alleen – er is dus niemand die zegt: hey Cynt, zou je niet even wat rustiger aan doen? 

Instant selfcare items

Spullen gaan je niet helpen om beter voor jezelf te zorgen, maar het kan wel net een steuntje in de rug geven. Zo kan ik compleet ontspannen met een goed boek, een geurkaars, een kop koffie. Maar het kan ook een fijn parfum zijn, een lekkere zeep voor onder de douche, een lekkere warme deken op de bank… Ook een mooi koffiekopje kan me al een moment van ontspanning geven.

Wat betekent selfcare voor jou? Ben jij hier veel mee bezig?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

32 reacties
 1. Simone

  Wat een mooi en inspirerend artikel. Ik denk dat ik al aardig op weg ben met selfcare. Ik weet inmiddels een stuk beter hoe ik naar mijn lichaam moet luisteren. Dat is denk ik een belangrijk begin. Ook neem ik elke ochtend ruim de tijd. En het voordeel van ondernemer zijn is dat ik die tijd ook helemaal zelf kan indelen. Als ik pas om 12 uur wil beginnen met werken, dan kan dat. Wel een wat overdreven voorbeeld, maar goed.

 2. Dita

  Mooi artikel Cynthia! Ik neem veel tijd voor mijzelf ondanks dat ik mama ben. Elke ochtend rustig opstaan, ontbijten en ruim de tijd nemen om op het werk te komen (15 min fietsen, maar toch). Zeker nu onze dochter even logeren is en wij lekker samen thuis zijn geniet ik even volop van de rust in huis, ook al mis ik die reuring ook wel weer.

 3. Denise

  Sorry hoor, maar je hebt ook echt wel makkelijk praten. Ik heb een kind van anderhalf en ben zwanger van de tweede, de enige momenten van self care die ik zou kunnen plannen gaan ten koste van slaap.

  Je schrijft: ‘Het moet alleen je prioriteit zijn, je moet er tijd voor willen maken. En je moet dus eerst ontdekken hoeveel het je oplevert als je jezelf prioriteit maakt.’

  Mocht je nog tips hebben hoe je dat combineert met twee kinderen én een echte baan…?

  (En ja, kinderen zijn een keuze, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Self care is echt niet zo vanzelfsprekend.)

  • Cynthia Schultz

   hey Denise, ik zeg ook nergens dat het makkelijk is 🙂 dat zul je mij nooit horen zeggen. Het is hartstikke moeilijk en al helemaal in jouw situatie. Vraag je oprecht naar tips of is het een retorische vraag? ik heb wel ideeën en wil die met alle liefde met je delen maar ik weet niet zeker of je er echt op zit te wachten. Ik kan niet zo goed inschatten in welke toon je reactie is geschreven namelijk. Er zijn hier vast ook andere moeders die hun ervaringen met je willen delen. Je kan misschien ook een de blog van Shirley lezen, Mommyhood. zij deelt ook hoe zij haar leven (en ontspanning) inricht. Liefs!

 4. Judith

  Fijne post xxx

 5. Mariska

  Direct in de eerste alinea sla je de spijker al op z’n kop voor mij. Het verbreken van contact met een familielid (heb ik een jaar geleden gedaan met mijn moeder) én ontslag nemen omdat je werk niet meer voldoet. Juist dat laatste is heel vers (lees afgelopen week) en heb ik van een 40 urige baan gekozen voor een 0 uren contract, waar ik zelf tijden kan aangeven, mijn blog en mijn vader die achteruit gaat. Maar het geeft zo’n goed gevoel!

  Mooi artikel Cynthia.

 6. Diana

  Wat een onwijs sterk artikel Cynthia! Zo puur, eerlijk maar vooral heel interessant. Je zet me aan het denken. Ik herken de drukte van werk, sporten en sociale gelegenheden. Maar het zit hem in de keuzes die jezelf maakt en de labels die je daaraan hangt. Ik wil eigenlijk niet meer in ‘ik heb het druk’ praten, maar daar blijf ik mezelf op betrappen. Goed om te blijven beseffen dat je áltijd een keuze hebt of je eigen draai aan dingen kunt geven. Meer met selfcare bezig zijn vind ik een mooi doel, ik heb zin om deze zoektocht aan te gaan. Ik vind het knap van je dat je deze routines en patronen jezelf eigen hebt gemaakt en er zo mooi over kunt schrijven. Ik vind het goed dat je je lezers hier bewust van maakt! Je bent goed in wat je doet, lekker mee doorgaan 🙂 Liefs Diana

  • Cynthia Schultz

   Wat een superlieve reactie Diana, dankjewel. Doet me goed!

 7. Sandy

  Deze reminder is wel fijn, want soms vergeet ik het. Wat ik wel doe? Een luisterboek met lekkere thee in de file naar werk. Op zaterdag (vroeg wakker dood het werk ritme) op m’n gemak ontbijten. Lezen voordat ik ga slapen.

 8. Brenda Andriese

  Ik vind het heel knap dat je daar zo bewust mee bezig bent. Ik heb er nooit zo over nagedacht. Ik werk 4 dagen in een ziekenhuis dus sowieso 8 tot 9 uur per dag is het wel redelijk hard werken. Overigens wel werk waar ik meestal blij van word. Maar voordag ik ga werken trek ik bijna een half uur uit voor mijn make-up ritueel. Ik zet een leuk you-tube filmpje op (vaak beauty gerelateerd), zet een lekkere kop koffie, kat erbij en dan ga ik mezelf op mijn gemakje opmaken. Dat is voor mij echt dé manier om te ontspannen en een fijn begin van de dag. Verder sport ik elke avond en als ik daarna gedouched op de bank zit met mijn laptop denk ik ook wel dat dat een selfcare moment is. Leuke artikelen lezen, sociale media beetje afgaan. Heerlijk! Lekkere thee erbij. Verder vind ik het heerlijk om met bij mooi weer met mijn e-reader in de tuin te lezen. Dat zijn mijn oplaadmomentjes die ik – met mijn ADHD – echt nodig heb, want met mijn sporten en op mijn werk kan ik mezelf soms echt enorm vermoeien. Leuk artikel weer, Cynthia!

 9. Valerie

  Hoi Cynthia! Ik ben al jaren een stille lezer maar wilde nu toch heel graag reageren. Wat een fijn artikel! Self care is inderdaad erg belangrijk en komt denk ik ook in allerlei vormen. Mijn grootste moment van self care was toen ik ontslag nam om voor mijn pasgeboren dochter te zorgen. Heb inmiddels 3 kindjes en heb nog geen moment spijt gehad. Voor mij is elk moment dat ik kan doorbrengen met mijn kindjes een moment van self care, al is het samen opruimen of eten. Zoals jij zo mooi zegt: jezelf op 1 zetten. Op tal van manieren en voor iedereen anders.

 10. Bettie

  Ik ben niet heel bewust met selfcare bezig maar het is wat je zegt: je moet prioriteiten stellen. Of een halfuur langer in bed liggen of eerder en goed je dag beginnen

  Bettie

 11. Saskia

  Selfcare is zo belangrijk. Voor iedereen.

  Voor mij zit ‘t hem vooral in luisteren naar m’n lijf, m’n gedachtes en gevoelens.

  Ik ben ook echt een ochtendmens en sta ook altijd lekker vroeg op. Omdat ik naar m’n werk moet maar ook zodat ik de tijd heb voor mezelf en niet hoef te haasten want daar heb ik zo’n hekel aan.
  En zo heb ik langzaam maar zeker steeds meer routines “bedacht” waar ik me goed bij voel. En sowieso betekend selfcare voor mij ook heerlijk uitgebreid douchen en insmeren, ervoor zorgen dat ik genoeg vitamientjes binnen krijg, op tijd naar bed en weer vroeg op en lekker naar buiten om te bewegen en natuurlijk ook chillen op de bank/bed met wat lekkers en iets te kijken of te lezen.

 12. Matanja

  Selfcare is voor mij ,goed naar mijn lichaam luisteren, wat ik op een dag lichamelijk en mentaal aankan of niet.
  Ik heb sinds 7 jaar NAH (niet aangeboren hersenletsel) en heb snel last van overprikkeling, duizeligheid( wat ik nooit meer kwijtraak) snel moe, kan niet tegen drukte enz. enz.
  Ik moet er goed op letten dat ik niet over mijn grens heenga, voor mijn letsel had ik energie voor 3 maar dat heb ik nu niet meer , dat was en is nog steeds voor mezelf erg wennen, alsof ik sinds 7 jaar in een ander lichaam zit ……. ik moet niet over mijn grenzen heengaan want daar heb ik alleen maar mezelf mee, dus ja, als ik iets heb ingepland voor een bepaalde dag en dat lukt niet, jammer dan, morgen weer een dag, morgen ook niet, dan overmorgen.

  Haasten, alleen het woord al, dat heb ik nooit gedaan/ van gehouden, ik doe lekker alles relaxd en als ik een afspraak heb dan sta ik 2,5 uur eerder op voordat ik de deur uit moet.

  Nou zit ik persoonlijk in een rot situatie maar ik denk dat selfcare voor iedereen wel belangenrijk is , op welke manier dan ook.

  • N.

   Heel herkenbaar dit. Je kunt niet anders dan steeds goed naar je lijf luisteren. Doe je dit niet, dan ben je er dagen beroerd van. Ik vind het nog steeds confronterend. Eerder had ik zoveel energie en daar is weinig meer van over.
   Snel moe, overprikkeld, fysieke pijn die dan heviger wordt als je wel een keer over je grenzen gaat.

 13. Albertina

  Ik was eerst een beetje sceptisch, maar nu ik je bericht lees moet ik echt zeggen dat je website een plezier is en me veel plezier brengt 🙂 Ga alsjeblieft door!

 14. Es

  Hey Cynthia, wat een fijn stuk om te lezen. Het inspireert mij zeker, ik ben altijd, altijd aan het haasten en vaak te laat. Dat is echt een heel vervelende eigenschap waar ik graag vanaf wil.. maar het is zo lastig om van de gewoonte af te komen om nog maar even te blijven liggen om vervolgens weer bijna te laat op het werk aan te komen, de helft thuis te zijn vergeten etc. De keren dat het me wel is gelukt om vroeg uit bed te komen en lekker te ontbijten voelen zo fijn, maar het lukt bijna nooit helaas…. Heb je nog extra tips hoe dit aan te pakken? Hoe is dit jou wel gelukt? Is dit ook iets wat je leert tijdens jouw cursussen?

  Bedankt alvast! X

 15. Marloes

  Oh juist goed hoe jij het indeelt. Op dagen dat ik niet voor mijn baas aan het werk ben maar thuis plan ik dat soort selfcare momenten ook heel bewust in!

 16. Sofie

  Ik vind het zo knap dat je zegt dat je je niet haast ‘s morgens. Als ik met die instelling m’n dag begin ben ik niet voor de lunch ‘klaar’ met opstaan. En dan rol ik van de lunch over in het avondeten en dan is het 19:00 en dan ‘klaar maken’ voor bed. 😂

 17. rachel

  ik mag dan wel ziek zijn en het niet eens zijn met mijzelf maar selfcare neem ik elke dag ruim de tijd voor. hier met het drukke gezin en de 2 bedrijven is het een hoop plannen en structuur erin hebben en daar zitten dan ook de momenten van selfcare in. heb mijzelf wel een hoop moeten afleren en dan voornamelijk het alles wat op je lijstje staat af moeten hebben, nou dat gaat niet altijd en dan pas ik nu mijn planning aan of verzet het naar de volgende dag als dat kan

 18. Mariska

  Heel inspirerend! Ik kan er zelf een hoop van leren. Ik ben al een aantal jaren afgekeurd door ziekte, men denkt daarom dat ik genoeg tijd heb voor selfcare. Toch voelt dit nooit zo. Ik kamp erg met schuldgevoelens. Mijn partner werkt, dus dan moet toch iedere dag alles schoon en goed geregeld zijn. Het is ook niet helpend dat je aan de buitenkant niets aan mij kunt zien. De tijd die over blijft voor werken aan mijn herstel is toch maar bar weinig. Ik vind het heel frustrerend dat ik dit patroon niet kan doorbreken. Meer ruimte innemen en de boel eens de boel laten. De focus op mijzelf. En niets aantrekken van wat anderen van mij vinden.

  • Kirsten

   Herken me volledig in jouw verhaal.. Ik heb precies dezelfde situatie en precies hetzelfde gevoel..

 19. Linda

  Naar mijn idee is het een kwestie van plannen. Ik heb een drukke baan mét reistijd, twee kids en man ( met meer dan fulltime baan) plus sociale activiteiten. En ik sport drie keer per week. Gewoon plannen en gaan. Ik ga bijvoorbeeld hardlopen als dochter zwemles heeft. Het scheelt enorm dat ik de zorg van de kids met mijn man deel. Dus alleenstaande ouders daargelaten snap ik het niet zo dat ze geen tijd voor zichzelf denken te hebben..

  • Cynthia Schultz

   Het is inderdaad een kwestie van plannen, maar ook ervan bewust zijn dat je dit soort tijd voor jezelf nodig hebt.

 20. Emma

  Dit is voor mij echt totaal niet haalbaar. Ik ben zzper en werk als pedicure 3 dagen in de week. De andere 2 dagen blijf ik bij mijn zoontje van 2 jaar thuis en ook dan is er geen tijd voor selfcare. De ene ‘vrije’ dag poets ik en de andere dag doen we meestal iets leuks. Savonds kook ik altijd en als iedereen gedoucht is en mijn zoontje ligt op bed dan heb ik een paar uurtjes tijd samen met mijn man.

  Ik zou niet weten wanneer ik tijd moet hebben voor selfcare :p en ik ga echt niet nog eerder opstaan dan ik nu doe. Ik ben blij met iedere minuut slaap haha

  • Karen

   Ik werk vier dagen in de week en ben de vijfde dag thuis bij mijn zoontje. Klopt dat er dan weinig tijd is voor selfcare, maar toch heb ik dat genoeg: op zaterdagochtend uitgebreid onder de douche staan terwijl mijn man en zoontje beneden staan, in mijn lunchpauze op werk even een kwartiertje een boek lezen in plaats van op mijn telefoon scrollen, ’s avonds af en toe niet met mijn man zijn, maar gewoon boven in bad liggen terwijl ik serie kijk… Toen ik bedacht dat ik net zo belangrijk ben als mijn man en kind en dus deze momenten begon in te plannen, bleek ik ineens wel tijd voor selfcare te hebben :).

 21. Rowan Chanel

  Selfcare, jazeker ben ik daar mee bezig.
  Zo kan ik ontzettend uitkijken naar dat avondje in bad met een Lush bath bomb. Een avondje banken met vriendlief.
  Maar waar het voor mij voornamelijk in zit is sociale contacten. Ik ben al een hele tijd gestopt met dingen te doen waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb.
  En om direct te zeggen wat ik vind ipv achteraf te denken: had ik dit maar gezegd.
  Buiten mijn familie heb ik een aantal sociale contacten verloren, maar dat vind ik niet erg, want ze voegden niks toe aan mijn leven. En om deze negatieve energie achter je te laten, voelt echt goed!

 22. Ier

  Mooi stuk! Wat betreft het commentaar dat je krijgt.. Ik denk dat voor mensen die bijvoorbeeld op afstand werken (lees: 1u reistijd, laat staan file), sommige dingen niet zo haalbaar zijn. Dat zijn toch een aantal uren die je, al zou je het prioriteren, niet kunt gebruiken om te wandelen oid. Het is nu eenmaal wel zo prettig om vanuit huis te kunnen werken, omdat je alles bij de hand hebt. En dat is niet voor iedereen weggelegd.

  • Cynthia Schultz

   Dat is zeker waar, maar je zou je reistijd ook zoveel mogelijk als ‘selfcare’ kunnen indelen. Tenminste, dat doe ik op momenten dat ik zelf veel reistijd heb doordat ik veel afspraken heb. Dan kies ik er bewust voor om in de trein niet te werken, maar met een koptelefoon op rustig een boek te lezen met wat lekkers te eten en te drinken erbij. Of ik kies dan voor een eersteklas ticket zodat ik rustiger kan zitten. In de auto ga ik dan bijv. GEEN business podcasts luisteren of een online training luisteren, maar fijne rustige muziek, of een luisterboek. Dus het is ook maar net met welke bril je ernaar kijkt 🙂 Een beetje omdenken kan heel erg helpen.

  • Ier

   Ben ik helemaal met je eens. Ik luisterde altijd muziek of cabaret in de auto.
   Maar de dagen dat ik kon thuiswerken waren wel echt cadeautjes 🙂

 23. Roos

  Goed stuk!

 24. Tineke

  Ik heb er, doordat ik kinderen heb, niet zowel tijd voor als jij hebt. Maar ik ben volgens mij wel aardig lief voor mijzelf. Ik zou nog wel wat meer tijd willen hebben voor lichamelijke verzorging.