Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Wat ik doe om positief te zijn/denken

Laatst deed ik een Q&A op Instagram en toen kreeg ik een aantal keer de vraag hoe ik zo positief in het leven sta. Of ik daar wat tips voor wilde geven. Ik vind mezelf vrij positief, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. En ik ga heus niet alleen maar fluitend door het leven. Hoe ik zorg dat ik meestal positief denk en leef? Ik deel ‘mijn manieren’ met je.

Leestijd

Ten eerste: negativiteit voelen is oké

Vóór ik alle dingen doe en bespreek die hierna komen, wil ik dit benoemen: het is oké om negatieve emoties te voelen. Vind ik bij mezelf ook helemaal oké. Dat is ook hartstikke normaal. Met mijn ‘positieve dingen’ bedoel ik niet dat ik negatieve emoties wegduw om zogenaamd maar positief te doen. Ik voel iets negatiefs, het mag er zijn, en dáárna ga ik aan de slag om het positief te maken. Ik denk daar ook heel bewust over na – waardoor ik geen actie onderneem vanuit negativiteit. Of tenminste, dat probeer ik meestal zo te doen. En daarmee bedoel ik: stel, ik heb een ontevreden klant in mijn inbox. Als ik meteen vanuit negativiteit het ga oplossen, dan kan het heel goed zijn dat ik een mailtje in de verkeerde toon stuur, vanuit irritatie, en dat ik totaal gefrustreerd het probleem ga oplossen. Als ik even de negativiteit voel, dan kan ik het loslaten en daarna handelen vanuit een neutralere of positieve houding. Snap je wat ik doe?

Maar het negatieve mag er zijn. En soms lukt het ook niet hoor, om iets positief te maken. Soms is iets gewoon ronduit negatief. Maar dan probeer ik altijd wel om er niet in te gaan zwelgen.

Dankbaar zijn en dankbaarheid uitoefenen

Voor mij is dit de allergrootste.
Actief dankbaarheid uitoefenen zorgt voor een positiever, gelukkiger leven. En dan met de nadruk op ‘actief’. Dus elke dag heel bewust nadenken over waar je dankbaar voor bent. Opschrijven kan, er over nadenken is ook prima. Laatst las ik dat het niet heel erg helpt om elke dag dankbaar te zijn voor hetzelfde (bijvoorbeeld voor je werk of je huis of je relatie), maar om echt elke dag nieuwe dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent.

Bijvoorbeeld kan ik vandaag dankbaar zijn voor dat ik vannacht zo heerlijk geslapen heb en voor de wekker wakker was. Dat mijn croissant vanochtend zó lekker was en dat ik rustig wakker kon worden en een stukje kon lezen in mijn boek, voordat ik met Kees ging wandelen. Dat die broek die ik laatst heb gekocht zo lekker zit en dat ik me er zo goed in voel. Dat ik een fijn praatje met de buurvrouw heb staan maken.

Al ben ik ook regelmatig heel bewust heel dankbaar voor mijn huis, mijn werk en mijn relatie, hoor. Al streef ik vaak naar meer en ben ik ambitieus, ik ben óók heel tevreden en extreem dankbaar voor alles wat ik in mijn leven heb. En daar ben ik me elke dag heel bewust van. Ik spreek het uit, schrijf het soms op, maar denk er vooral bewust over na tijdens bijvoorbeeld mijn wandelingen. Op het moment zelf word ik daar ook echt blij van. Focussen op alles wat er wél is, zorgt voor een positief gevoel. Het helpt bij mij ook als ik even niet zo lekker in m’n vel zit. Even nadenken over alles wat er wel is en wat wel fijn en goed is. Er zijn namelijk altijd heel veel dingen om dankbaar voor te zijn.

Naar de feiten kijken: relativeren en 'het is wat het is'

Als ik me slecht voel, niet lekker in m’n vel zit, negatief aan het denken ben, om wat voor reden dan ook, dan kan het helpen voor mij om te relativeren en naar de feiten te kijken.
Wat is er nu precies aan de hand? Is dat écht zo erg? En wat kan ik doen om het beter te maken (zie ook punt hierna)?

Dit helpt niet als ik nog ‘middenin de emotie’ zit. Stel, mijn computer begeeft het nu terwijl ik middenin een belangrijk werkproject zit (even afkloppen), dan ga ik echt niet op dat moment zelf terwijl ik vloekend en geïrriteerd door het huis stamp tegen mezelf zeggen: Nee Cynt, wat is er nu aan de hand en is dat echt zo erg? Neuh, dan is het voor mij beter om eerst gewoon even te vloeken en boos door het huis te stampen (en tegen Willem te zeggen dat hij over tien minuten mag vragen wat er aan de hand is).

Maar daarna, als de emotie wat weggezakt is, dan helpt het wel om deze vragen aan mezelf te stellen. Wat is er nu precies aan de hand en is dat écht zo erg? Wat zijn de feiten? Soms kan ik in een drama-modus zitten en ben ik even intens chagrijnig omdat het huis een troep is (bijvoorbeeld) of omdat ik voor de derde keer in een uur mijn hoofd stoot (bijvoorbeeld) en dan kan ik na tien minuten echt wel inzien dat er letterlijk niks aan de hand is. En dan kan ik wat positiever de dag voortzetten.

Bedenken: wat kan ik doen om het beter te maken?

Dit doe ik in zowel negatieve als positieve situaties.

Bijvoorbeeld: er is een vervelende situatie, zoals ruzie met iemand, of een boze/ontevreden klant, of de techniek die niet meewerkt. Wat dan ook.
Dan probeer ik altijd te bedenken: wat kan ik doen om het beter te maken? Hoe kan ik het oplossen? Hoe kan ik het neutraal of positief maken? Soms schrijf ik dat uit, maak ik een plannetje.
Dat maakt het helder wat ik precies moet doen en dan los ik meteen het probleem op.

Maar ook: stel, iets is al top. Ik heb bijvoorbeeld een heel fijn weekend. Ik geniet van lekker weer en van een wandeling met Kees. Dan vraag ik mezelf ook wel eens af: hoe kan ik dit (nog) beter maken? Bijvoorbeeld door vanavond pizza te laten bezorgen. Of door morgenochtend vroeg te gaan sporten, omdat dat een energieboost geeft. Optimaliseren vind ik leuk. Maar niet altijd, hoor. Soms is iets gewoon ook goed zoals het is.

Worst case scenario bedenken

Dit lijkt negatief, maar stay with me.

Als ik iets spannend vind, of als ik ergens een beetje bang voor ben. Dan helpt het me om de worst case scenario te bedenken. Wat is het állerergste wat er kan gebeuren? Als je dit toepast op je hele leven, wordt dat al snel vrij intens (dat zou bij mij zijn dat bijvoorbeeld Kees, Willem én mijn ouders overlijden en dat ik mijn bedrijf kwijtraak en mijn huis, ik zou nu niet zo snel weten hoe ik daar positief naar zou moeten kijken), maar het kan wel enorm helpen in ‘kleinere’ situaties.

Stel, ik ben ‘bang’ om een nieuwe weg in te slaan in mijn werk. Ik ben bezig met een plan voor het najaar en het is zomaar mogelijk dat het totaal misgaat. Kijk, ik gelóóf er echt in dat het gaat werken. Dat het succesvol gaat zijn. Dat het een goede stap in mijn werk zal zijn. Maar ik vind het ook spannend, omdat het mis kan gaan.
De worst case scenario in dit geval is dat niemand het gaat kopen.
Hoe erg is dat?
Nou, dat is erg omdat ik er heel veel tijd en energie in gestoken heb. En dat ik dan niet de omzet haal die ik ‘moet’ hebben om gewoon mijn kosten en team te betalen. En dat ik dan zo heb geloofd in iets wat dus niet werkt.
Maar is dat echt zó erg?
Ik heb een financiële buffer. Mijn team en mijzelf kan ik voorlopig wel uitbetalen. En ik ben er van overtuigd dat ik zo creatief ben dat ik wel weer wat anders kan verzinnen wat wel succesvol is.

Zie je wat ik doe?
Ik bedenk de worst case scenario en die blijkt meestal helemaal niet zo dramatisch te zijn.  Is die wel dramatisch, dan kan ik ook nog bedenken: wat kan ik doen om te voorkomen dat dit gebeurt? En stel het gebeurt wel, wat kan ik dan doen om er weer uit te komen?

Zo min mogelijk meegaan in drama

Ik heb tijden in mijn leven gekend waarin er altijd drama was. Creëerde ik het niet zelf, dan participeerde ik wel in de drama van een ander. Of dat nu offline of online was.

Ik heb geleerd hier afstand van te nemen, drama op te merken en er niet aan mee te doen. En met drama bedoel ik bijvoorbeeld dramatische ‘ruzies’, mensen die ervan houden te stoken en negativiteit te zoeken in dingen die niks met hen te maken hebben, gewoon gedoe. Onnodig gedoe. Als er iets is, dan zeg je dat gewoon en dan praat je erover.

Inmiddels heb ik geen mensen meer om me heen die drama veroorzaken. Geen dramaqueens in mijn leven. Ik trek dat gewoon niet. De mensen die in mijn leven drama veroorzaakten, zijn niet meer in mijn leven. Zo gaat het, niet iedereen blijft je hele leven je vriend. Nu is het wel zo dat je je familie niet kan uitkiezen, en als ik merk dat een familielid me probeert mee te trekken in drama, neem ik even afstand. Pick your battles.

Focussen op het positieve

Ons brein focust op het negatieve. Negatieve dingen maken meer impact, blijven langer hangen, hakken er dieper in. Dat is omdat vroeger, toen we nog moesten jagen voor ons eten en in hutten woonden, gevaar/negativiteit er letterlijk voor kon zorgen dat je doodging. En je brein is gefocust op jou in leven houden. De negatieve dingen die ik in mijn dagelijks leven meemaak, zorgen er over het algemeen niet voor dat ik doodga. Maar toch maken ze meer impact dan positieve dingen, dat is hoe het is.

Ik heb natuurlijk ook regelmatig te maken met negatieve dingen. Omdat ik ervoor kies positief te zijn, betekent dat niet dat er geen negatieve dingen gebeuren in mijn leven. Van een ontevreden klant tot een lelijke reactie op m’n Instagram, van een moeilijk gesprek met een teamlid tot ruzie met Willem. Hoort erbij. Het leven is niet alleen maar leuk.
Voor mij helpt het om letterlijk meer aandacht te geven aan wat er positief en leuk en goed is. Dus het verlengde van dankbaar zijn. Natuurlijk los ik een probleem van een klant op, maar ik focus me op al die blije, tevreden klanten die ik elke dag help. Het helpt om hun verhalen te lezen wat mijn trainingen of planner met hun leven doen. Natuurlijk is dat moeilijke gesprek met een teamlid niet leuk om te doen, maar ik focus op de positieve uitkomst ervan, en op alle positieve kanten die onze samenwerking wél heeft. En alle leuke kanten van mijn werk.
Ook hier probeer ik te kijken naar de feiten. En de feiten wijzen meestal uit dat het in het grote geheel heel positief is.
Wat je aandacht geeft, wordt groter. Kon ik vroeger mega blijven hangen in negatieve reacties en kritiek, kon ik daar een heel drama van maken, lees ik het nu, voelt het even kak, focus ik daarna weer op wat er wél leuk is.

Uiteraard kan ik er niet omheen als dingen echt heel negatief zijn. Stel alles aan mijn werk is ruk. Alles gaat mis. Elke klant is ontevreden. Elke samenwerking verloopt dramatisch. Dan is het niet echt handig om mijn kop in het zand te steken, mijn vingers in mijn oren te duwen en te denken ‘lalalala, alles gaat goed, alles is positief!’ Dan is het tijd om actie te ondernemen, natuurlijk.

De persoon die mij het allerbeste kent, is Willem. Ik heb hem gevraagd wat hij ziet als mijn ‘manieren’ om positief te zijn en positief te leven.

Een positief ochtendritueel

‘Jij begint je dag áltijd heel positief. Je neemt echt de tijd om je goed te voelen en rustig de dag te starten. Hierdoor heb je echt een goede start van de dag waardoor je ook een positievere dag all over hebt.’ Willem heeft gelijk! Mijn ochtenden zijn echt heilig. Ik sta altijd vroeg op zodat ik rustig de tijd heb om te ontbijten en te lezen, en daarna een uur met Kees te wandelen. Dit doe ik altijd. Waar ik ook ben, hoe laat mijn werkdag ook begint. Ook als ik om zes uur de deur uit moet, sta ik zo vroeg op dat ik ongeveer anderhalf tot twee uur de tijd heb voor mijn ‘ochtendritueel’.

Het is niet gezegd dat dit voor jou ook werkt, want niet iedereen is zo’n ochtendmens, maar voor mij zorgt dit elke dag voor een rustige, positieve, energieke ochtend waardoor ik altijd een mini vakantiegevoel heb. En dat gevoel blijft de hele dag hangen, hoeveel ik ook te doen heb of wat de dag maar mag brengen.

Intens genieten van de kleine dingen

‘Ik ken echt niemand die zo intens kan genieten van iets simpels als een croissant of een boek.’

Ik heb het genieten van kleine dingen tot een kunst verheven, haha. En dat doe ik elke dag. Of ik nou een kop koffie drink, een wandelingetje maak, een croissant eet of met Kees knuffel, ik focus er 100% op en geniet er intens van. Die momenten geven mijn dag echt kleur en plezier. En door die ‘genietmomenten’, wat altijd ook pauzemomenten zijn, heb ik de rest van de dag meer energie en positiviteit.

Daarbij zei Willem ook nog: ‘Jij kan ook echt zo erg genieten van eten. Jij geniet van elke maaltijd. En gezien je drie keer per dag een maaltijd eet, is dat best een groot deel van je dag. Dat zijn voor jou al positieve momenten.’

Me niet uit het veld laten slaan

‘Als jij een tegenslag hebt in je dag, laat jij je niet zomaar uit het veld slaan. Je bent soms wel boos of geïrriteerd, of verdrietig of gefrustreerd, maar jij kan snel de knop omzetten en weer focussen op wat er goed en positief is.’ En dat doe ik door de technieken die ik eerder in deze blog genoemd heb. Ik voel natuurlijk wel negatieve emoties, ik doorleef ze ook echt, maar daarna kan ik makkelijk een mentale knop omzetten door te focussen op wat er wel goed is. Of door gewoon even pauze te nemen, een wandeling te maken of rustig te gaan zitten met een boek en een kop koffie.

Voor mij werken deze dingen enorm om positief/positiever te denken en te leven. Misschien is het niks voor jou, hoor. Dat kan. Maar ik kreeg er de laatste tijd wat vragen over en het leek me leuk dit eens met je te delen. Ik hoop dat je er wat aan hebt!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.