Wat er zo fantastisch is aan hooggevoelig zijn

Hier op Cynthia.nl heb ik meerdere blogs gewijd aan hooggevoeligheid of HSP. Het gaat in artikelen over HSP vaak over de nadelen ervan. Over hoe lastig het kan zijn en hoeveel onbegrip er is. Maar ik vind het eigenlijk fantastisch dat ik hooggevoelig ben. Het maakt mij mij. Ik deel vandaag graag waarom. En alle positieve kanten ervan.

Leestijd

Lees meer over HSP op Cynthia.nl

Je vindt hier de eerdere blogs over HSP/hooggevoeligheid:

In deze artikelen geef ik veel tips, maar ook info over wat HSP nu precies is. Wil je daar wat meer over lezen, klik dan even naar de blogposts hierboven!

Ik let goed op mezelf

Doordat alles bij mij meer binnenkomt, moet ik beter op mezelf letten. Ik heb vaak ervaren hoe het is als ik dat niet doe. Als ik erg overprikkeld raak, functioneer ik niet meer goed. Ik word gestrest, chagrijnig, prikkelbaar, ik kan uit het niets boos worden of juist huilen. Ik word er nogal een vervelend type van, zeg maar. Ik krijg koppijn, rugpijn, het gaat gewoon niet zo heel lekker, dan.

Terwijl ik heel relaxed en gelukkig ben als ik hier gewoon een beetje op let.

Ik type nu wel ‘gewoon’, dat was vroeger voor mij helemaal niet gewoon, hoor. Maar nu ik geleerd heb om heel goed naar mijn lijf te luisteren, kan ik ook heel goed voor mezelf zorgen. Als ik aanvoel dat ik overprikkeld raak, of dat iets gewoon ‘teveel’ is, dan kan ik nu veel eerder ingrijpen. Ingrijpen klinkt heftig, maar het kan simpelweg zijn dat ik niet naar een borrel ga, of dat ik eerder wegga van een feestje. Of gewoon dat ik als ik ergens een lezing geef, me in de pauze even afzonder in plaats van dat ik ga staan kletsen met de groep.

Als ik niet op mezelf let, en niet naar de signalen van mijn lijf en hoofd luister, wordt het vervelend. Dan krijg ik het dubbel zo hard terug en kan het zijn dat ik een week met hoofdpijn rondloop. Dat weet ik inmiddels.
Nu ga ik een avond om half 9 naar bed als ik voel dat ik daar behoefte aan heb. Koop ik een eersteklas kaartje voor de trein als ik weet dat ik wat meer rust nodig heb. Zorg ik dat ik altijd mijn noise cancelling koptelefoon bij me heb als ik reis.
Ik weet precies wat ik wanneer nodig heb. En ik voel elk signaal van mijn lichaam en hoofd feilloos aan en dan weet ik wat me te doen staat.

Ik ervaar intens

Als je hooggevoelig bent, verwerkt je zenuwstelsel prikkels anders. Waardoor dingen snel ‘teveel’ kunnen zijn. Maar dingen kunnen soms ook juist fantastisch zijn als je ze intens ervaart. Eten. Muziek. Seks. Films. Boeken. (Leuk) werk. Ik kan uit dit soort dingen de grootste vervulling halen.

Geef mij een goed boek en ik kan urenlang zitten genieten. Uit eten gaan in een goed restaurant is een van mijn grootste hobby’s. Ik kan mezelf verliezen in het kijken van een fantastische serie of film.

Ik verveel me dan ook niet snel.

Ik kan naar een souvenir van een reis kijken en weer helemaal teruggaan naar dat moment en het weer helemaal herbeleven. Dat vind ik te gek.

Ik voel veel 'gewoon aan'

Of het voelen of opmerken is weet ik niet, maar ik heb het heel snel door als er ‘iets is’. Met mensen, bijvoorbeeld. Ik heb het meestal zo door als er een bepaalde spanning is. Wat ik heel fijn vind, is dat ik vaak hoor dat mensen zich op hun gemak bij me voelen. Dat komt denk ik ook hierdoor. Blijkbaar merk ik dingen op die anderen niet zo snel opmerken en stel ik daar dan de juiste vragen over. Ik heb regelmatig tijdens gesprekken met klanten (ik heb naast dit blog een bedrijf waarin ik ondernemers help met planning, structuur & productiviteit) dat ze op het einde zeggen dat ze nog nooit zo openhartig waren geweest over hun situatie.

Maar ook in zakelijke situaties of met werk heb ik het snel door als iets niet klopt of niet goed werkt.

Dat komt denk ik doordat ik kleine details heel snel zie. Maar het kan ook een onderbuikgevoel zijn. Of een mix.

Ik doe het zoals het goed is voor mij

Dit las ik in een blog van Lenneke en dit is precies hoe ik het ook doe.
Ik richt mijn leven in zoals het voor mij fijn is. Vroeger deed ik dit nog niet, paste ik me heel erg aan aan anderen, maar ook aan ‘hoe het hoorde’. Als jonge meid met een populaire blog moest ik me toch wel vertonen op de grote events, moest ik wel mee op alle reizen die ik aangeboden kreeg en moest ik me toch gewoon een beetje aanpassen.

Nu weet ik dat dat helemaal niet hoeft.
Ik ga heel weinig naar events. In het algemeen. Dus ook privé. Feestjes, optredens, evenementen: ik doe het bijna nooit meer. Soms maak ik een uitzondering, als iets heel leuk is, of als ik bijvoorbeeld heel graag naar een optreden van een bepaalde artiest wil. Maar meestal ga ik niet. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ik iets mis.
Ik reis altijd met noise cancelling koptelefoon, reis eerste klas of business class als dat kan, draag comfortabele kleding, heb altijd eten en drinken bij me.
Ik wandel veel om mijn hoofd leeg te maken. Ben veel alleen om prikkels te verwerken maar ook omdat ik het oprecht fijn vind om alleen te zijn.
Als het ergens heel druk/lawaaierig is en ik trek het niet, dan ga ik weg als dat kan. Zit ik in een restaurant naast hele luidruchtige mensen bijvoorbeeld, dan ga ik ergens anders zitten. Net zo in de trein.
Sinds ik een fijne comfortabele auto heb, ga ik vaker met de auto ergens heen omdat ik dan in mij eigen bubbel kan zitten. En rijden ‘kost’ ook prikkels, maar minder dan in een drukke, lawaaierige treincoupé zitten.

Zo zijn er nog heel veel meer dingen.
Ik leef mijn leven zoals het comfortabel is voor mij. En uiteraard pas ik me soms aan aan een situatie. Maar als het op mijn manier kan, dan doe ik dat. En daar maak ik dan hele bewuste keuzes in.

Het mooie is dat mensen om me heen dit helemaal begrijpen.

Ik schrijf dit artikel omdat ik ook weleens wil delen hoe tof het is om hooggevoelig te zijn. Uiteraard brengt het lastige dingen met zich mee, maar ook hele fijne, mooie dingen. Die mogen ook weleens gedeeld worden!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

48 reacties
 1. Tio

  Wat goed dat iemand dat weet dat je je dan in je lichaam voel en alles wat men voelt serieus neemt. Alles komt intenser binnen en kan lastig maar ook mooi zijn. Ziet beleeft de dingen intenser dieper. Het contact met lichaam en geest is in evenwicht. of weet er evenwicht in te vinden. Alles wat op je af komt kun je je goed op afstemmen. Het contact met de natuur en de stilte. Er werd eens gezegd dat iemand die zich goed voelt ook een betere intuitie heeft. Vroeger kon je orakels plegen van de i thing met muntjes op je onderbewustzijn te raadplegen en je hier op instemmen. Zoiets doe ik niet meer maar is een devinatiemethode om je onbewuste drijfveren te onderzoeken. .

 2. Ankie

  Fijn om te lezen. Ik ben ook hooggevoelig en merk dat ik het af en toe lastig vind om voor mezelf te kiezen. Ik probeer dit wel steeds meer te doen. Ik werk in een luidruchtige omgeving en ga nu vaker in de pauzes alleen wandelen. Heerlijk vind ik het, je laadt dan weer helemaal op. Fijn dat je je ervaringen deelde!

 3. Mich.

  Herkenbaar! Wel vind ik het lastig dat ik extravert ben in combinatie met HSP. Daardoor zoek ik juist prikkels op (zoals een festival, feestjes etc.) en kan dan daar echt intens van genieten, maar naderhand betaal ik wel de prijs ervoor. Ik zoek ook regelmatig een bos op om te wandelen en mediteer dagelijks om voor mezelf toch een bepaalde rust in te bouwen. Oh en mijn huis moet schoon en opgeruimd zijn, anders raak ik ook helemaal overprikkeld 😉

 4. Fadi

  Heel herkenbaar dit artikel.
  In mijn leven kan ik vanalles minder of anders doen, maar de grootste bron van overprikkeling zijn mijn 3 jonge kinderen.
  Ik vind dat behoorlijk rot, want zij kunnen er niets aan doen, maar ik kan niet weglopen voor deze dagelijkse overprikkeling. Af en toe een paar uur hooguit, maar verder ben ik gewoon verantwoordelijk voor hen. Ik zorg met liefde voor ze en tegelijk zijn ze mijn grootste last.

  • Roos

   Oef Fadi. Dat lijkt me zo zwaar. Moeder zijn is volgens mij uberhaupt een baan van heb-ik-jou-daar. Van drie kinderen al helemaal. Hoop dat je er met mensen in je omgeving over kunt hebben? dikke knuffel!

 5. Ellen

  Herkenbaar! Fijn om het op zo’n positieve manier te lezen. Ik ervaar HSP zijn ook niet als negatief. Ik heb overigens na het autorijden vaak last van oorsuizen, herken je dat toevallig? Alsof ik echt even terug moet “landen”. Als ik uit het vliegtuig kom, ga ik altijd even met blote voeten op de grond staan, dat is voor mij ook echt even mijn “aard-momentje”. Fijn om de kleine dingen die jou helpen te ontdekken en in te zetten.

 6. Suus

  Hoi Cynthia,

  Super fijn artikel! Heel herkenbaar en je beschrijft het goed. Zelf ook hooggevoelig en nog altijd soms een struggle om voor mezelf te kiezen omdat ik inderdaad anders toch naar een drukke verjaardag ga en daar vervolgens weer een aantal dagen van moet bij komen. Het lastige vind ik nog steeds dat ik graag goed wil doen voor een ander en ik dus niet doe wat goed is voor mij. Het voelt voor mij dan snel als egoïstisch altijd lastig dilemma voor mij. Maar ben blij dat je de positieve punten benoemd in dit artikel want die zijn zeker heel herkenbaar. Soms is het maar net vanaf welk punt je iets bekijkt en inderdaad als ik het vanaf de positieve kant probeer te bekijken dan is het ook een uitnodiging tot zelfliefde. Dank voor het top artikel! Erg blij mee.

 7. Annie

  “Wat er zo fantastisch is aan special snowflake zijn”

  Ik begrijp de drang van tegenwoordig niet om overal maar een labeltje aan te hangen of stickertje op te plakken.

  • Esther

   Ok Annie

  • M

   Er is ook niks fantastisch aan dat mensen je raar vinden.

 8. Talitha

  Hoi, heel herkenbaar. Ik ben er nog niet zolang geleden achter gekomen. Ben bijna 50 en gezien als aanstellerig en stemmingswisselende borderliner. Een wereld voor me open gegaan nu ik leer prikkels te dimmen en te vertrouwen op m’n “voorgevoelens” wat ’t aanvoelen is.
  Veel te lang geduurd eer ik er achter kwam en binnenkort begin ik met HSP training. Ik kijk er naar uit meer de voordelen ipv de nadelen te ervaren.

 9. Kurt

  Hallo, ik ben een hoogsensitieve man en heb ongeveer 20 jaar geleden hierover mijn eerste boek gelezen. In mijn ontspanning blijven helpt mij veel, alleen is dit niet altijd even makkelijk. Verwondering voor de kleine dingen in het leven is een van onze troeven, dicht bij je zelf blijven een must maar niet zo eenvoudig.

 10. Cilla

  Leuk artikel, alleen begrijp ik niet zo goed waarom hooggevoelig zijn zo fantastisch is? Je kunt ook genieten van een heerlijk etentje of een film als je niet hooggevoelig bent. Om eerlijk te zijn lijkt het meer alsof je er veel last van hebt, dan dat het zo fantastisch is. Ook je grenzen aangeven heeft bijvoorbeeld niks met hooggevoelig te maken..

  • Cynthia Schultz

   Ik probeer in dit artikel juist de mooie kanten ervan te belichten in plaats van de negatieve kanten wat al zoveel gebeurt 🙂 Jammer dat ‘ie niet helemaal zo overkomt op je! Ik had er vroeger heel veel last van, nu niet meer omdat ik precies weet wat mijn gebruiksaanwijzing is 😉

  • M

   Maar in een restaurant zijn toch superveel prikkels? Hoe doe je dat dan? Ik zou dat niet kunnen, prikkels zijn prikkels helaas voor mij

  • Judith

   Misschien omdat als je niet hooggevoelig bent je niet snapt hoe het is, voelt etc. Want er zit een groot verschil tussen bijvoorbeeld grenzen aangeven voor een niet hooggevoelig persoon of iemand die dat wel is. Evenals prikkels ervaren.

 11. Jolijn

  ik vind dit heel moeilijk.
  Ik geloof niet in hooggevoelig, omdat je om daarin te geloven logischerwijs ook moet geloven dat er dan dus ook laaggevoelig of minder gevoelig bestaat. En dat vind ik zo’n absurd oordeel, die wil ik niet en nooit vellen.
  Iedereen is op zijn eigen manier gevoelig en moet zijn eigen manier vinden om daarmee om te gaan. En ook om zich daarin aan te passen aan de rest van de wereld. De wereld zal zich namelijk nooit aanpassen aan een individu.
  We hebben allemaal onze bijzonderheden, maar die behoefte om overal maar een etiketje op te willen plakken voel ik niet en ik heb daar ook weerstand tegen.

  Zouden we niet beter ‘gewoon’ de boodschap kunnen geven dat iedereen uniek en bijzonder is en goed zoals hij/zij is…

  • Suuz

   Ik vind het opvallend dat je het als oordeel definieert. Dat is het niet. Je mate van gevoeligheid is niet goed of slecht, maar gewoon handig om van jezelf te weten zodat je ernaar kunt leven.

   Sinds ik weet dat ik introvert ben en meer ruimte en rust nodig heb om op andere momenten in actie te komen, kan mijn gezin er ook rekening mee houden en is het veel leuker om dingen te doen én te laten. We snappen elkaar. Ik zeg ja tegen dingen die mijn extraverte man leuk vindt en hij snapt dat ik daarnaast ook even moet terugtrekken.

   Ik heb gemerkt dat veel extraverte en minder-gevoelig-voor-prikkels-mensen niet begrijpen waarom niet iedereen van feestjes en gezelligheid houdt. En geleerd dat ik me niet meer laat leiden door wat een ander raar, leuk of belangrijk vindt, maar door wat ik wil en voel.
   Ik kan als ik dat wil ook goed meegaan in andermans wensen, maar trek een grens wanneer ik aanvoel dat die bereikt is. Een fijne verandering na 38 jaar zoeken waarom ik me anders voelde.
   Gelukkig kan ik m’n 13-jarige dochter (die erg op me lijkt) veel eerder meegeven wat ze nodig heeft en hoe ze dat kan bereiken en uitleggen.

   Beetje hetzelfde als dik en dun. Er zijn gewoon dikke en dunne mensen. Zolang we daar geen oordeel aan hangen is het gewoon een feit en geen verwijt.

  • Melissa

   Je snapt het niet…

 12. Lousaa

  Ergens wel herkenbaar, maar dan met hoogbegaafdheid. Veel info binnen krijgen en verwerken is gewoon vermoeiend, juist als je dingen snel doorhebt/overziet, maar niet kunt verwachten dat anderen dat ook doen.

 13. Ness

  Heel herkenbaar! Introvert ben ik niet (meer), maar wel hooggevoelig. Ik woon vlakbij mijn werk en ik kan thuis gaan lunchen. Terug een uurtje opladen! Alles goed aanvoelen is een beetje dubbel, het is soms lastig, maar ook een groot pluspunt om empathisch te zijn!

  • Ness

   Nog iets vergeten. Ik heb altijd al veel slaap nodig gehad, nu weet ik dat dit vooral is om de extra prikkels te verwerken.

  • Meryll

   Introvert ben je of niet, bij een introvert gaat de bloodflow in je hersenen anders. Je kan dat dus niet ineens niet meer zijn. Wat wél vaak gebeurt is dan een introvert zich extravert gedraagt, omdat introvert zijn minder geaccepteerd wordt. Feit blijft dat je energieopname etc anders werkt, als je daar met extravert gedrag geen last van hebt dan ben je dus niet introvert, wellicht verwar je dit dan met verlegen zijn?

 14. Anna

  HSP is geen officiële diagnose zoals Asperger maar qua sensorische gevoeligheid zijn er tussen die twee wel veel overeenkomsten vind ik zelf!

 15. Linda

  Heel herkenbaar. Voor mij als HSP. Heb het boek gelezen voluit leven met hooggevoeligheid. Neem meer mijn rust. Wandelen zorgt ervoor dat ik weer op kan laden. Ben heel graag in de natuur en geef nu veel meer mijn grenzen aan. Voorheen ging ik maar door vooral om de ander tevreden te houden. Het blijft wel een dingetje om daar de juiste balans in te vinde. Sporten helpt mij ook om mij hoofd leeg te krijgen en meditatie. Groet Linda

 16. Anna

  Ik herken dit precies maar ik heb autisme dus de prikkel gevoeligheid hoort daarbij. Fijn dat jij er zo goed mee om kan gaan!

 17. Meryll

  Alles wat je noemt hoort ook bij heel introvert zijn. Er is ook bewezen dat dan de bloodflow van en naar je hersenen anders is. Sinds ik me daar in heb verdiept is er een wereld voor me opengegaan. Alles wat jij noemt heb ik ook, maar dan omdat ik super introvert ben. Hsp heb ik niet. Ik vraag me wel af hoe dat onderscheid dan gemaakt wordt en of dat te testen is. 🙂

  • T

   Hoi Meryll, interessant van die bloeddoorstroming. Heb je daar een link van?

  • Suuz

   Ja, ik hang het ook aan introvert. Ook een fijn herkenbaar boek over gelezen en sindsdien echt een veel fijner leven.

  • Judith

   Ik ben HSP en extravert. Dus de je kunt niet voor iedereen automatisch de link naar introvert maken.

  • Meryll

   Hoi T,

   Sorry voor de late reactie. De onderbouwing en uitleg van de werking vd hersenen als introvert kun je vinden in het boek Introvert, van Marti Olsen Laney.

   Dat is écht een aanrader, sinds ik dit heb gelezen begrijp ik mezelf veel beter. Minder druk, minder schuldgevoel en meer acceptatie van jezelf. Dat gun ik iedereen!

  • T

   Bedankt! 🙂

 18. rachel

  zo herkenbaar en had dit zo zelf kunnen schrijven. hier is het alles doen op planning en eigen tempo en geen zin meer of te hyper worden is stoppen en en later afmaken . Drukte vermeed ik altijd maar toch probeer ik mij meer te mengen want ik raak anders zo geisoleerd en durf dan al snel niet meer onder de mensen te komen en dat wil ik voorkomen.

 19. Nicole

  Herkenbaar!
  Ik denk dat één van de belangrijkste dingen voor mij is om duidelijk mijn eigen grenzen aan te geven.
  Juist omdat niet iedereen de wereld zo ervaart als een HSP’er dat doet.

 20. Anna

  Wat een mooi en herkenbaar artikel! Ik ben zelf ook hooggevoelig, dus dit artikel is heel erg herkenbaar. Vroeger voelde ik ook vaak meer de druk om ‘mee te doen,’ tegenwoordig zeg ik vaker nee als ik daar behoefte aan heb. Wat soms nog wel lastig is, omdat ik dan het gevoel heb dat ik mensen teleurstel.

 21. Martine

  Zo herkenbaar dit.
  Ik heb mijn hele leven al geweten dat ik “anders” was maar pas sinds een paar jaar weet ik dat dat HSP heet ;-).
  Ik ben al 49 en 20/30 jaar geleden moest je je niet aanstellen en maar gewoon doorgaan.
  Nu pas begrijp waarom ik gek werd bij een 40-urige werkweek op kantoor met een vreselijke manager en dito collega’s.
  Nu snap ik waarom ik eigenlijk graag alleen ben met mijn boek.
  En waarom ik tranen in mijn ogen kan krijgen wanneer ik iets emotioneels zie op tv.
  Ondertussen heb ik bewust en onbewust mijn leven aan mijzelf aangepast; ik werk parttime in een winkel met een geweldige manager en dito collega’s, ik hoef niet meer zo nodig sociaal te doen van mijzelf en ik geniet op de bank met mijn boek.
  Eindelijk heb ik het gevoel dat ik daar ben waar ik wezen moet.
  Er is rust in mijn hoofd en ik ben meer in balans dan 20 jaar terug.

  • Desiree

   Leuk dit te lezen, ik ben er zelf ook pas 2 jaar geleden achtergekomen dat ik toch wel heel erg veel kenmerken heb uit het lijstje “hsp”. Ik word over twee maanden 50… Inderdaad, vroeger moest je maar gewoon meedoen. Ik ben blij dat ik altijd al erg tegendraads kon zijn als iets “nu eenmaal zo hoort”, het knaagde dan wel (ik had er dus wel wat last van) maar ik deed het niet, zoals bijv. naar al die verjaardagen en groepsdingen gaan. Af en toe naar concerten of een voetbalwedstrijd ga ik wel graag want die drukte van duizenden mensen doet mij niets (het hele gebeuren kost wat energie maar geeft voor mij ook energie terug), maar een groter gezelschap van (min of meer) bekende mensen vind ik helemaal niets. Kan inderdaad ook heel erg intens van (kleine) dingen genieten en kan mij ook erg goed op iets verheugen – en dat hoeft niks “groots” te zijn.
   Sinds Corona werk ik voor het eerst in 30 jaar in een fulltime baan meerdere dagen thuis en wat een zaligheid! Het begint erop te lijken dat dit (ook als alles weer naar het oude kan gaan) voor mij voor 1 of misschien wel 2 dagen zo kan blijven en ik kan wel huilen van geluk, zó fijn als ik dat vind! Heb nu echt bergen meer energie, wat ik ook weer in mijn werk kan steken en waar ik verder ook privé veel aan overhoud. Heerlijk!

 22. M

  Wat een interessant artikel, ik heb nooit een diagnose hsp gekregen (is daar ook een officiële diagnose voor?) maar ik ben wel een aspie, overmatige prikkels vermijd ik al jaren, daarom heb ik ook buiten werk om geen sociaal leven en ik vind het wel best, ik vermaak mij prima thuis en ook alleen kan ik mij goed vermaken,

  wel moet ik mij vasthouden aan vaste routines anders verzand ik al snel in chaos en irritatie, wel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die prikkelarm leeft. Hoe doe jij dat met bijvoorbeeld onverwacht bezoek aan de deur?

  • Michelle

   HSP kun je idd niet officieel vaststellen. Ik weet niet in hoeverre het wel of niet overeenkomt met Sensorische Informatieverwerkingsproblemen (google hier maar eens op), wat vaak bij kinderen in de basisschoolleeftijd opgemerkt wordt. Ik had hier ooit een een bijscholing over, héél interessant! Sommige kinderen zijn sneller overprikkelt, en sommige kinderen juist onderprikkelt. Dit kan ook nog eens verschillen per zintuig. Bijv. je bent auditief snel overprikkelt, maar visueel gezien heb je juist veel prikkels nodig. Kinderen die onderprikkelt zijn, lijken in de klas ongeïnteresseerd, zijn ‘dromers’, maar deze kinderen hebben méér prikkels nodig om tot actie te komen. (Hadden mijn leerkrachten dat maar geweten, ieder jaar stond er op mijn rapport ‘Michelle is een dromer’)

  • M

   Ik zie dat hsp inderdaad niet in de dsm staat, ik ben wel benieuwd hoe er dan vastgesteld word dat je een hsp bent

 23. Laura

  Ik kan ook echt totaal niet tegen drukte en lawaai en ik vind het ook fijn om alleen te zijn. Ga ook niet gauw naar drukke events omdat ik me daar gewoon niet fijn bij voel. Toen ik nog op kamers woonde was ik letterlijk elke dag overprikkeld doordat mijn huisgenoot zoveel lawaai maakte, elk weekend naar huis zodat ik aan deze drukte kon ontsnappen en weer gewoon lekker thuis kon zijn. Nu ik daar niet meer ben heb ik echt zoveeel meer rust ik mijn hoofd, fijn.

 24. WILLEMSE

  Op sommige dagen, als alles op z’n plek valt, is het inderdaad wel fijn om hooggevoelig te zijn.
  Toch stuit ik vaak op onbegrip, je word al snel als aansteller bestempeld.
  Zeker als je niet de luxe kan veroorloven van first class reizen, of de mogelijkheid om alleen thuis te werken, een dure koptelefoon kan aanschaffen om je af te kunnen sluiten of veel sosiale verplichtingen hebt waar je echt niet onderuit kan.
  Ik denk dat de situatie waarin iemand leeft bepaald of het fijn is om hoogevoelig te zijn of niet.
  Inmiddels weet ik hoe ik inelkaar steek dus kan ik er prima mee dealen, maar begrip krijgen heb je niet zelf in d hand, en dat vind ik wel lastig.

  • Cynthia Schultz

   Ik snap wat je zegt inderdaad. Dat is ook zeker waar. Maar die onbegrip, daar stuit ik uiteraard ook op. Onbegrip heb je nog steeds als je een dure koptelefoon hebt of als je eerste klas kan reizen. Sterker nog, ik merk juist dat veel mensen het niet begrijpen dat ik (veel) geld uitgeef aan dit soort dingen omdat ik hooggevoelig ben. Ik heb geleerd me daar minder van aan te trekken. Ook als het in mijn directe omgeving is (partner, familie). Ik weet hoe ik in elkaar steek en wat ik nodig heb. Als iemand anders dat niet begrijpt of accepteert, dan is dat zijn of haar probleem. Zo kijk ik er tegenwoordig tegenaan. Ik pas me veel minder aan aan hoe het ‘hoort’ en ga er veel het gesprek over aan. Mijn naasten weten inmiddels hoe ik ben en wat mijn ‘gebruiksaanwijzing’ is. Hoe mensen die ik minder goed ken er over denken, daar heb ik niet echt een boodschap aan, want dat maakt voor mij niet uit.
   Onder wat voor sociale verplichtingen kan je niet uit? Ik vind het leuk met je mee te denken, want ik dacht ook altijd dat ik heel veel (sociale) verplichtingen had waar ik niet onder uit kon tot ik me realiseerde dat dat mijn eigen overtuiging was.
   Zeker is de situatie waarin je leeft bepalend, maar in een deel van die dingen heb je zelf de regie. Niet op alles (als mijn buren veel lawaai maken of aan het verbouwen zijn, kan ik niet ineens bepalen om morgen te verhuizen), maar een deel toch wel.

  • Suzanne

   ik ben zelf eerder een extravert, maar ik heb ook niet altijd zin in sociale verplichtingen hoor. Het helpt denk ik wel om het niet als verplichting te zien maar als sociaal moment. En daar mag je zin in hebben of niet. En als je er geen zin in hebt mag je dat aangeven, gewoon ‘ik sla even een keertje over’ is echt al prima. Mensen vinden daar echt niet meteen vanalles van en als dat wel zo is is dat hun probleem, niet het jouwe.

  • Judith

   Klopt. Zo moet je ook denken. Maar als HSP voel ik dat niet meteen zo en voel ik mij dan ook sneller schuldig. Maar door ervaring en beter naar mijzelf te kijken heb ik er nu wel minder last van.

 25. Audrey

  Yes, herkenbaar! Ik blijf het mooi vinden om te zien hoe je nu helemaal jezelf bent in tegenstelling tot vroeger, waarbij je het gevoel had dat je je op een bepaalde manier moest gedragen.

  • Nicole

   Net als jullie HSP, kan niet tegen lawaai en drukte. Sedert Corona, besloten om nietmeer te werken en voel me er super mee, geen verplichtingen, geen negatief commentaar, doen waar ik me goed bij voel.
   Een goed boek, fijne muziek, wandelen. Af en toe afspreken met fijne mensen,
   Ga regelmatig alleen op vakantie, leuk hotel, en ontmoet er mensen waarbij ik een aangenaam kontakt heb.
   Negativiteit laat ik terzijde.