Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Wat er zo fantastisch is aan hooggevoelig zijn

Hier op Cynthia.nl heb ik meerdere blogs gewijd aan hooggevoeligheid of HSP. Het gaat in artikelen over HSP vaak over de nadelen ervan. Over hoe lastig het kan zijn en hoeveel onbegrip er is. Maar ik vind het eigenlijk fantastisch dat ik hooggevoelig ben. Het maakt mij mij. Ik deel vandaag graag waarom. En alle positieve kanten ervan.

Leestijd

Lees meer over HSP op Cynthia.nl

Je vindt hier de eerdere blogs over HSP/hooggevoeligheid:

In deze artikelen geef ik veel tips, maar ook info over wat HSP nu precies is. Wil je daar wat meer over lezen, klik dan even naar de blogposts hierboven!

Ik let goed op mezelf

Doordat alles bij mij meer binnenkomt, moet ik beter op mezelf letten. Ik heb vaak ervaren hoe het is als ik dat niet doe. Als ik erg overprikkeld raak, functioneer ik niet meer goed. Ik word gestrest, chagrijnig, prikkelbaar, ik kan uit het niets boos worden of juist huilen. Ik word er nogal een vervelend type van, zeg maar. Ik krijg koppijn, rugpijn, het gaat gewoon niet zo heel lekker, dan.

Terwijl ik heel relaxed en gelukkig ben als ik hier gewoon een beetje op let.

Ik type nu wel ‘gewoon’, dat was vroeger voor mij helemaal niet gewoon, hoor. Maar nu ik geleerd heb om heel goed naar mijn lijf te luisteren, kan ik ook heel goed voor mezelf zorgen. Als ik aanvoel dat ik overprikkeld raak, of dat iets gewoon ’teveel’ is, dan kan ik nu veel eerder ingrijpen. Ingrijpen klinkt heftig, maar het kan simpelweg zijn dat ik niet naar een borrel ga, of dat ik eerder wegga van een feestje. Of gewoon dat ik als ik ergens een lezing geef, me in de pauze even afzonder in plaats van dat ik ga staan kletsen met de groep.

Als ik niet op mezelf let, en niet naar de signalen van mijn lijf en hoofd luister, wordt het vervelend. Dan krijg ik het dubbel zo hard terug en kan het zijn dat ik een week met hoofdpijn rondloop. Dat weet ik inmiddels.
Nu ga ik een avond om half 9 naar bed als ik voel dat ik daar behoefte aan heb. Koop ik een eersteklas kaartje voor de trein als ik weet dat ik wat meer rust nodig heb. Zorg ik dat ik altijd mijn noise cancelling koptelefoon bij me heb als ik reis.
Ik weet precies wat ik wanneer nodig heb. En ik voel elk signaal van mijn lichaam en hoofd feilloos aan en dan weet ik wat me te doen staat.

Ik ervaar intens

Als je hooggevoelig bent, verwerkt je zenuwstelsel prikkels anders. Waardoor dingen snel ’teveel’ kunnen zijn. Maar dingen kunnen soms ook juist fantastisch zijn als je ze intens ervaart. Eten. Muziek. Seks. Films. Boeken. (Leuk) werk. Ik kan uit dit soort dingen de grootste vervulling halen.

Geef mij een goed boek en ik kan urenlang zitten genieten. Uit eten gaan in een goed restaurant is een van mijn grootste hobby’s. Ik kan mezelf verliezen in het kijken van een fantastische serie of film.

Ik verveel me dan ook niet snel.

Ik kan naar een souvenir van een reis kijken en weer helemaal teruggaan naar dat moment en het weer helemaal herbeleven. Dat vind ik te gek.

Ik voel veel 'gewoon aan'

Of het voelen of opmerken is weet ik niet, maar ik heb het heel snel door als er ‘iets is’. Met mensen, bijvoorbeeld. Ik heb het meestal zo door als er een bepaalde spanning is. Wat ik heel fijn vind, is dat ik vaak hoor dat mensen zich op hun gemak bij me voelen. Dat komt denk ik ook hierdoor. Blijkbaar merk ik dingen op die anderen niet zo snel opmerken en stel ik daar dan de juiste vragen over. Ik heb regelmatig tijdens gesprekken met klanten (ik heb naast dit blog een bedrijf waarin ik ondernemers help met planning, structuur & productiviteit) dat ze op het einde zeggen dat ze nog nooit zo openhartig waren geweest over hun situatie.

Maar ook in zakelijke situaties of met werk heb ik het snel door als iets niet klopt of niet goed werkt.

Dat komt denk ik doordat ik kleine details heel snel zie. Maar het kan ook een onderbuikgevoel zijn. Of een mix.

Ik doe het zoals het goed is voor mij

Dit las ik in een blog van Lenneke en dit is precies hoe ik het ook doe.
Ik richt mijn leven in zoals het voor mij fijn is. Vroeger deed ik dit nog niet, paste ik me heel erg aan aan anderen, maar ook aan ‘hoe het hoorde’. Als jonge meid met een populaire blog moest ik me toch wel vertonen op de grote events, moest ik wel mee op alle reizen die ik aangeboden kreeg en moest ik me toch gewoon een beetje aanpassen.

Nu weet ik dat dat helemaal niet hoeft.
Ik ga heel weinig naar events. In het algemeen. Dus ook privé. Feestjes, optredens, evenementen: ik doe het bijna nooit meer. Soms maak ik een uitzondering, als iets heel leuk is, of als ik bijvoorbeeld heel graag naar een optreden van een bepaalde artiest wil. Maar meestal ga ik niet. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ik iets mis.
Ik reis altijd met noise cancelling koptelefoon, reis eerste klas of business class als dat kan, draag comfortabele kleding, heb altijd eten en drinken bij me.
Ik wandel veel om mijn hoofd leeg te maken. Ben veel alleen om prikkels te verwerken maar ook omdat ik het oprecht fijn vind om alleen te zijn.
Als het ergens heel druk/lawaaierig is en ik trek het niet, dan ga ik weg als dat kan. Zit ik in een restaurant naast hele luidruchtige mensen bijvoorbeeld, dan ga ik ergens anders zitten. Net zo in de trein.
Sinds ik een fijne comfortabele auto heb, ga ik vaker met de auto ergens heen omdat ik dan in mij eigen bubbel kan zitten. En rijden ‘kost’ ook prikkels, maar minder dan in een drukke, lawaaierige treincoupé zitten.

Zo zijn er nog heel veel meer dingen.
Ik leef mijn leven zoals het comfortabel is voor mij. En uiteraard pas ik me soms aan aan een situatie. Maar als het op mijn manier kan, dan doe ik dat. En daar maak ik dan hele bewuste keuzes in.

Het mooie is dat mensen om me heen dit helemaal begrijpen.

Ik schrijf dit artikel omdat ik ook weleens wil delen hoe tof het is om hooggevoelig te zijn. Uiteraard brengt het lastige dingen met zich mee, maar ook hele fijne, mooie dingen. Die mogen ook weleens gedeeld worden!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.