Waarom ik zo dol ben op het najaar

Het is nu echt: de zomer is voorbij. We kunnen er niet omheen. De jassen zijn al lang en breed uit de kast getrokken, de sjaals zijn vaak niet eens meer overbodig en de dagen dat ik de openslaande deuren naar de tuin de hele dag open had, zijn voorbij. Ik blogde door de jaren heen al vaker over mijn liefde voor de herfst, maar pas sinds dit jaar weet ik waarom ik écht zo dol ben op het najaar.

Leestijd

Mijn weekoverzicht van week 43 komt later deze week online!

Dekentjes, sjaals, kaarsjes, knusheid

Al vaak schreef ik over het najaar. Hoe gek ik ben op de koudere seizoenen. Op de knusheid en gezelligheid binnen, met kaarsjes en dekentjes, op het comfort food, op opwarmen met een kop koffie bij de kachel, op urenlang lezen en series kijken in je joggingbroek. Ik houd ook echt van de zomer en van de warmte, maar elk jaar als september eindigt, ga ik me weer meer mezelf voelen. Waar veel mensen in een najaarsdipje vallen, bloei ik juist op wanneer de dagen korter worden en de temperaturen zakken. Ik word creatiever, ben relaxter, werk productiever en ben blijer. Ik dacht altijd ‘gewoon’ omdat ik houd van al die dingen die ik hierboven omschrijf.

Toen ik een paar weken geleden op Facebook een artikel voorbij zag komen van Bustle, genaamd ‘7 Reasons Why Fall is The Best Season for Introverts‘, viel het kwartje. Ik houd niet van de herfst en de winter vanwege bovenstaande redenen, maar omdat ik introvert ben.

Geen FOMO

In 2016 schreef ik dit over introversie, naar aanleiding van het boek ‘De kracht van stille mensen’ van Sophia Dembling:

Mijn hele leven heb ik al karaktereigenschappen die ik niet zo goed kon plaatsen. Karaktertrekjes die ‘raar’ werden bevonden, die ik ‘moest’ veranderen. Toen ik De kracht van stille mensen ging lezen, viel ineens alles op zijn plek. Ik ben gewoon introvert! Ik dacht altijd dat introverte mensen verlegen types waren die geen contact kunnen maken, maar niks is minder waar: verlegen en introvert zijn twee totaal verschillende dingen.

Door dit boek heb ik ongelooflijk veel over mezelf geleerd. Ik ben gewóón introvert. Ik weet nu waarom ik bepaalde dingen moeilijk vind. Waarom ik aan specifieke dingen wel behoefte heb en aan andere dingen niet. Waarom ik me in groepen minder comfortabel voel dan in een een-op-eengesprek, waarom ik op een persreis me graag terugtrek en alleen wil zijn, waarom ik na een drukke werkweek niet graag sta te dansen in een club. En waarom dat niet ‘algemeen geaccepteerd’ wordt omdat we in een extroverte wereld leven waar wordt verwacht dat je extroverte eigenschappen hebt. Ik heb geleerd dat ik die eigenschappen niet raar moet vinden, maar moet leren (ver)kennen en moet omarmen. Een echt eye opener voor mij, dit boek!

Voor mij is ‘introversie’ helemaal geen ‘stempel’ waar ik elke dag mee bezig ben (ik ben gewoon zoals ik ben), maar toen ik het artikel van Bustle las, herkende ik mezelf in elk punt. Nu is het helemaal geen diepgaand artikel of zo, het is gewoon entertainment, maar toch. Dáárom houd ik zo van het najaar!

De zomer is voor mijn gevoel altijd het seizoen ‘waarin het gebeurt’. Er is zoveel te doen. Festivals, feestjes, barbecues, terrassen, mensen zijn op straat en het is veel drukker overal, ook omdat velen vakantie hebben. Sociaal gezien is de zomer best druk en ‘veeleisend’ – al is het maar net in hoeverre je er zelf in meegaat. Er is altijd wel wat te doen en als je er niet aan meedoet, voelt het toch alsof je iets mist. In het najaar is dat véél minder. Natuurlijk is er nog veel sociaals te doen als je dat wilt, maar het is minder aanwezig. Mensen zijn meer binnen, meer op zichzelf en er wordt ook gewoon veel minder georganiseerd qua feestjes en activiteiten. Dus: geen fomo (fear of missing out). Ik doe altijd wel waar ik zelf zin in heb, maar als voor mijn gevoel de hele wereld naar festivals en barbecues gaat en ik rustig in de tuin zit met een boek, voelt het toch een klein beetje alsof je iets in het leven mist. Begrijp me niet verkeerd, ik wíl ook helemaal niet naar al die festivals en barbecues, maar dat hele kleine zeurderige fomo-gevoel is er soms wel in de zomer. Kijk hoeveel lol iedereen heeft, dat moet jij ook doen! Ik doe heus wel sociale dingen hoor, maar liever en meer 1 op 1 of in kleine groepjes dan dat ik naar grote feesten ga.
Als het regent of sneeuwt of heel koud is, voel ik me veel minder opgejaagd. Ik ben veel rustiger, relaxter. Het is veel meer oké om thuis binnen te zitten met een boek (of werk of vrienden), zonder het gevoel te hebben dat ik ergens heen hoef. Als het met bakken uit de lucht komt, vind ik het heerlijk om op de bank te zitten en te kijken hoe de regen op het raam tikt. Oké, als je ergens heen moet is regen wat minder leuk, maar niks wat een paraplu/regenpak/laarzen/de buurman lief aankijken voor een lift niet oplost.

Ik houd van warmte en van de zon, maar mijn comfortabele marge is klein. Ik heb het al snel te warm – al klaag ik er nooit echt over, het weer is nu eenmaal het weer. Daar kan je gewoon niks aan veranderen. Maar het voordeel van kou is dat je je er beter op kan kleden. Gewoon een extra dikke trui, sjaal of muts en klaar ben je. Het najaar is voor mij ook echt het seizoen van comfort. Van zachte stoffen, bedekkende kleren, warme dekens, fluffy sloffen.
Boswandelingen, of überhaupt wandelingen in de natuur, vind ik buiten de zomer véél leuker. Er is meer te zien, meer te ruiken. Blaadjes die knisperen onder je voeten, de geur van de regen en natte bomen, honderden verschillende kleuren, woeste wolkenpartijen… En: veel minder mensen. Het bos en het strand is leeg. En in mijn eentje (oké, met Kees) over een verlaten strand wandelen is voor mij de ultieme ontspanning.

Dit.

Qua eten houd ik net zoveel van de zomer als van de winter, eigenlijk. Ik houd van salades, fruit, koude drankjes en lichte gerechten. Maar dat comfort food dat bij de winter hoort vind ik ook wel echt ultiem. Stoofpotten, ovengerechten, warme dranken, rode wijn, vullende maaltijden die je een warm gevoel geven. Bij nader inzien houd ik misschien tóch wel meer van wintereten…

Van welk seizoen houd jij het meest? En kan je ook uitleggen of ontdekken waarom dat is? Ik ken ook veel mensen die kou écht niet goed trekken, waarbij het bijna pijn doet dat het nu alweer najaar wordt. En veel mensen kunnen natuurlijk niet zo goed tegen het gebrek aan licht dat bij het najaar komt kijken, wat ik ook heel goed snap. Misschien vind ik de periode van overgang wel het mooiste. Van de zomer naar de herfst, en straks de overgang van de winter naar het voorjaar. Alles verandert dan buiten, je staat weer even meer stil bij hoe snel de tijd eigenlijk gaat en hoe mooi het is dat we hier in Nederland de seizoenen mogen meemaken.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

42 reacties
 1. Laura

  Helemaal mee eens! De herfst is denk ik mijn favoriet, samen met de lente 🤗mooi artikel!

 2. Petra

  Wat een leuk artikel! Ik vind het het een heel grappig inzicht dat het najaar misschien een introvert seizoen is, dus wat mij betreft niet alleen voor introverte mensen. Ik omschrijf mezelf als extravert, ben dan ook dol op festivals en terrasjes. Ik ben dan ook dol op de zomer, de zon maakt me ontzettend gelukkig! En in het najaar geniet ik van de gele najaarszon op de roodgekleurde bladeren en haal ik pompoenen en kaarsjes in huis (die pompoenen laat ik overigens het liefst het hele jaar in huis liggen, zo gezellig!). Ik kan rustig een avond alleen in huis rommelen of lekker op de bank kruipen. Die rust heb ik in de zomer niet. Maar helaas is de rust na december (haha alsof december ooit rustig is) meestal verdwenen. De maanden januari en februari vind ik saai en ik verlang naar de bloemen die weer gaan bloeien en het licht van de zon. Dan komt er meestal een winterdipje om de hoek kijken. Maar sinds ik dat een paar jaar geleden heb geleerd over mezelf ben ik daar ook rustiger onder. Een tripje naar de zon doet wonderen. Leuk om hier zo eens over na te denken!

 3. Alida

  Ik ben ook introvert maar mijn favoriete seizoen is toch wel zomer. Ik hou van de warmte en de zon. Ik krijg daar echt veel energie van. Een leuk festival hoort daar ook bij, maar ik ben ook een muziekliefhebber. Herfst vind ik ook wel gezellig met z’n donkere dagen. En dan is het oké om weer ongeneerd op de bank te zitten en niks te doen. Maar na december zou het van mij weer zomer mogen worden want de winters duren wat mij betreft te lang. Alles is grauw, de bomen zijn kaal, het is koud, nee ik heb niks met de winter.

 4. Janna

  Ik ben juist extravert en ook ik ben dol op de herfst. Ik kan totaal niet tegen de warmte, dan functioneer ik heel slecht of gewoon helemaal niet. 22 graden is bij mij echt de max wat ik kan verdragen. De herfst is voor mij nog een zonder jas of jas voor de mooi seizoen. Ik experimenteer in de herfst veel meer met kleding en looks. Ik kan best wat laagjes dragen maar het hoeft dan nog niet echt een functie te hebben. En inderdaad het is overal veel rustiger waardoor je even tot jezelf kunt komen.

  De winter trekt mij qua temperaturen wel aan. Maar ik heb dan weer een pesthekel aan sneeuw, ijs en gladheid.

 5. Denise

  Hihi. Ik verlang juist altijd zo erg naar de lente & zomer. Als het maar ik hoef geen jas aan weer is. Al vind ik de winter met kerst, kerstmarkten en alles eromheen ook geweldig. Alleen die kou…. brrrrrrrrr. Altijd zo snel ziek.

 6. Angelique

  Ik ben ook een introvert persoon en kan me erg vinden in wat je schrijft. Anderen begrijpen vaak niet dat ik niet van de zomer geniet. Waar anderen opleven in de lente, leef ik op in de herfst.

 7. Isabel

  Ik HOU van de herfst, zoals Winnie de Poeh van honing houdt. De woelige, stormachtige en regenachtige dagen. Maar ook die rustige, droge en zonnige dagen, met knisperende blaadjes onder je schoenen. En af en toe een – knak – van een eikeltje of beukenootje. Bruin, oranje, rood en hier en daar nog een stukje groen. Al die kleuren en geuren. De rijkdom!

  • angelique

   Die eerste zin, hahaha, briljant!

 8. Jasmijn

  De lente is eigenlijk altijd al mijn favoriete seizoen, met de herfst op nummer twee. Ik ben niet gemaakt voor de “extremere” temperaturen: de zomer is voor mij al snel te warm (een zomer zoals dit jaar zit bij mij op het level “niet meer leuk”), de winter is al snel te koud.

  Ondanks dat ik hartje zomer geboren ben en de zomer dus wel altijd een voor mij heel feestelijke dag bevat, voel ik meer voor de lente. In de lente is de temperatuur prima en de natuur naar mijn mening op haar mooist, omdat er weer leven in de brouwerij komt met zingende vogels en opkomende bloemen.

 9. Daphne

  Hi Cynthia,

  Herfst! Met veel plezier lees ik altijd jouw verhalen maar reageer er dan weer niet op (misschien omdat ik dat dan eigenlijk ook wel weer spannend vindt ;)). Maar nu is het zó herkenbaar dat ik van mijzelf wel moet reageren. Net als jij ben ik hooggevoelig en heb ik een grote behoefte aan rust en zo min mogelijk prikkels. En heb mijzelf inderdaad ook wel eens afgevraagd van waarom in nou altijd zo blij wordt van de Herfst..en jij omschrijft het gewoon precies zoals ik me voel.

  En als we dan toch bezig zijn… ik ben ook echt een enorme Terschelling fan, besmet met het virus. Wij komen hier minimaal 2 x per jaar. Veel mensen begrijpen dit niet en vragen waarom we daar nou zo vaak heen gaan, ben je dat nou nog niet zat? Nou nee, hoe vaker hoe beter. De rust en de natuur, heerlijk! Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen natuurlijk.

  Dank je wel voor jouw openheid en inspiratie!

  Liefs

 10. Daphne

  Hi Cynthia,

  Herfst!
  Met veel plezier lees ik altijd jouw verhalen maar reageer er dan weer niet op (misschien omdat ik dat dan eigenlijk wel weer spannend vindt 😉).
  Maar nu is het zó herkenbaar dat ik van mezelf wel moet reageren. Net als jij ben ik hooggevoelig een grote behoefte aan rust en zo min mogelijk prikkels. En heb mijzelf inderdaad wel eens afgevraagd van waarom ik nou altijd zo blij wordt van de herfst.. en jij omschrijft het gewoon precies zoals ik me voel.

  En nu ik dan toch bezig ben..ik ben een enorme Terschelling-fan en kom er minimaal 2 x per jaar. Veel mensen begrijpen dit niet en vragen waarom ga je daar nou zó vaak heen, ben je dat nog niet zat. Nou nee, hoe vaker hoe beter! De rust en de natuur.. heerlijk! Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen natuurlijk.

  Dank je wel voor jouw openheid en inspiratie!

  Liefs

 11. Marjan

  Ik vind de herfst ook het mooiste seizoen. Ik ben denk ik ook introvert, lekker thuis tekenen en schilderen, maar niet te lang achter elkaar, ik moet er soms wel echt even uit, met mensen praten, ergens bij horen.
  Wel vind ik het moeilijk om me echt gelukkig te voelen, best wel last van FOMO waardoor ik rustig 8 uur op een dag met mn telefoon bezig ben (als ik vrij ben) om maar niks te missen :S En steeds denk ik dan: maar er stond toch eigenlijk niks op facebook/insta wat ik nu echt moest zien, of wel?
  Het is “in” om altijd druk te zijn, juist als “jongere” (ik ben 27) moet je ALLES uit het leven halen en altijd bezig zijn. Pf. Vermoeiend. Ik vind het fijn als ik alle was gedaan heb, een klusje heb afgerond en dan lekker met een theetje of chocomel op de bank.

 12. Suzan

  Wat herkenbaar!!! Echt een eye opener dit. Ik voel mij altijd zo saai omdat ik van de herfst hou en minder van de zomer.

 13. Fleur

  Ook absoluut een winter/herfst meisje! Ondanks dat ik altijd koud heb, geniet ik het meeste van deze seizoenen voor meerdere redenen.

  Ik voel mij mooier in winter kleding. Heel gek, maar met een mooi hoogaangsloten jurk met een panty en paar enkellaarsjes, vind ik mezelf veel mooier dan een zomersjurkje met espradilles en blote benen.

  Mijn halve familie is jarig gedurende deze maanden, dus er zijn veel familie dagen en natuurlijk niet te vergeten: de feestdagen!

  Het voelt knusser door de winterse maaltijden (groot pompoenfan, hallo herfst liefde), kaarslicht, kerstverlichting op straat en cosy avondjes op de bank met dekentjes en liters thee.

  Ik ben ook niet zo’n festival ganger en geniet meer van uitgebreid tafelen, boeken lezen, series kijken en spelletjes spelen.

  Niks slaapt zo lekker met regen als achtergrondmuziek.

 14. Agnes

  Ik herken me er totaal niet in, maar je geeft me het gevoel dat de herfst iets moois heeft en dat kan ik wel gebruiken. Ik ben absoluut team lente, die geeft weer hoop op mooi weer, terrasje, buiten zitten etc. Juist deze dagen zijn donker, kort en stil en ik hou daar minder van. Jou verhaal doet me wel realiseren dat het mooie kanten heeft en daar ga ik de komende weken lekker genieten ipv me er tegen te verzetten.

 15. Kimberly

  Voor mij is dit niet zo herkenbaar, hoewel ik wel erg van dat knusse hou – kaarsjes, dekentjes, enz. Echter ben ik zó een zon-mens dat de kou en donkerte mij gewoon bijna verdrietig maakt, haha. Ik ben opgegroeid op Curacao en dat Antilliaanse zal nooit uit mij gaan vrees ik!

 16. Judith

  Wat een herkenbaar artikel! ik houd niet van de winter en hersfst vanwege de donkere dagen en kou, maar als ik het op die manier bekijk zie ik inderdaad ook wel veel voordelen in die seizoenen. Wie weet kan ik het meer leren waarderen. Aanrader om te lezen: “Ik moet nog even kijken of ik kan”, zeg maar de Nederlandse Susan Cain. Op humoristische manier introversie beschreven met ook wat ervaringsverhalen erin. Ik werd er in ieder geval blij van, een feest van herkenning!

 17. Kimberley

  Wauw ik herken mijzelf zo erg in dit artikel! Ik houd dus ook zo van het najaar. Ik word blij van dit weer. Kan ik eindelijk op bank mij terugtrekken met een dik deken, rustig in het donker rijden, mij verstoppen in dikke kleding. Ik vind de zomer ook altijd te druk en teveel zien en gezien worden. Ik word dan ook vaak burgerlijk genoemd omdat ik graag thuis ben, of rustig ga wandelen i.p.v. feestjes bezoeken Dank voor dit fijne artikel.

 18. Ellen

  Leuk herkenbaar artikel. Ik ben dol op alle seizoenen, maar ben ook introvert en hou niet van drukte. Ik woon vlakbij het strand maar zomers zul je mij hier overdag niet vinden…pas na 17 uur als de meeste mensen weer terug naar huis gaan. Winter vind ik echt heerlijk, niet voor niks afgelopen jaren naar Zweden en Noorwegen (-30 graden) geweest, optimaal genieten…jammer dat het in Nederland niet langere tijd vriest en sneeuwt.

 19. Siel

  Mijn favoriete seizoen is de lente. Ik kan intens genieten van die eerste warme zonnestralen, de vogeltjes die weer beginnen met hun fluitconcert. De zomer is in aantocht, maar er zijn nog geen vervelende muggen en zweterige temperaturen.

 20. Lousaa

  Ik ben ook geen sociaal dier, ik ben van nature introvert maar door werk en studie extraverter geworden. Maar voor mij zijn het najaar en de winter op sociaal vlak echt drukker dan de zomer. In de zomer is iedereen vrij, hoef ik veel minder, ligt het werk stil, is hef heerlijk rustig op de weg en in de stad, heb ik tijd om in m’n vrije ritme te komen. In de winter heb ik toch ook verjaardagen bij mensen thuis, de feestdagen, etentjes, familiedingen. Ik voel me in de zomer ook niet meer verplicht dan in de winter.

  Dus nee, ik kan het niet goed plaatsen en hoewel ik snap dat het voor jou zo kan voelen, denk ik dat het minder met introversie of extraversie heeft te maken., dan met het gevoel hebben dat je dingen moet die je niet zo prettig vindt.

  • Annemiek

   Daarom heeft het juist met introversie te maken. Die dingen in de zomer zijn minder prettig als je introvert of hooggevoelig bent. Er zijn veel prikkels en verwachtingen. Natuurlijk in de herfst ook wel maar als je introvert bent kies je voor relaxte familiefeestjes tijdens de feestdagen en waarschijnlijk ook voor een rustige 2de kerstdag. Dat is toch anders dan de zomer waarin veel mensen zich bezig houden met vakanties, bbq’s en festivals en je kunt je moeilijker afsluiten van drukte omdat iedereen meer buiten is.

 21. Vera

  Dit artikel is precies ook zoals ik ben, heel mooi verwoord! Het najaar is ook bij mij enorm favoriet en vooral vanwege de cozyness! Ik ben in dat opzicht ook echt introvert en ga liever een avondje huismussen dan dat ik naar een feestje ga.

 22. Sylvia

  Ik ben het 100% eens met deze post, je beschrijft exact hoe ik me bij dit seizoen voel. Eindelijk is die druk eraf en mag ik lekker thuis blijven en moet niets. De zomer staat voor mij gelijk aan zoveel moeten, ik wordt daag onrustig van. Nee geef mij maar dit seizoen en de winter. Love it! En ohhh ja gewoon naar buiten kijken als het regent ( en hard waait) puur genieten.

 23. Melissa

  Wat herkenbaar! Ik zie mezelf hier helemaal in terug. En zoveel mensen die het raar vinden. Ik word er steeds meer bewust van dat ik inderdaad vaak een andere behoefte heb dan veel anderen. Ik zou ‘De kracht van stille mensen’ ook weleens willen lezen om te zien of ik mezelf daarin kan vinden.

 24. Klarinda

  Hoi Cynthia, wat interessant dat je op dit inzicht kwam. Zelf hou ik erg van de voordelen van de herfst en winter die je in je post noemt. Al moet ik zeggen dat de nadelen (minder zonlicht) effect hebben op mijn stemming. Persoonlijk ervaar ik de zomer juist als rustig omdat dan het verenigingsleven (suf woord, noem het clubjes etc) stil ligt. En er zijn minder verplichtingen wat werk betreft, omdat iedereen met vakantie is. En ik ga ook niet naar feestjes, festivals en andere drukke sociale dingen. Maar interessante invalshoek! Overigens wat je vraag betreft: ik hou van alle. Maar de lente is wat mijn gezondheid/stemming betreft het beste voor me😉

 25. Annemiek

  Oh Cynthia wat is dit herkenbaar!! Precies hoe ik het voel. Allemaal. De herkenning is zo fijn want ik voel me best wel soms raar en anders omdat ik het voel. Ik heb zoveel last van warmte dus de afgelopen zomer was echt vreselijk. En inderdaad, de zomer is ook drukker en socialer. Ik hou van gezelligheid en mensen om me heen maar niet te veel en te vaak. En de herfstkleding is ook zoveel mooier en ook Netflix, een warm bad nemen met heerlijk ruikende producten, koffie of thee drinken etc. etc. 😊 Het wordt in de zomer vaak niet geaccepteerd dat je lekker binnen wil zitten zonder al de prikkels van spelende kinderen en de hitte of als je gewoon rustig buiten wil zitten met een tijdschrift. En inderdaad, fomo is ook een ding…pfff…Dat Ik bijna nooit meer op FB zit scheelt wel. Maar bedankt voor dit Cynthia 🤗 Het is ook zo herkenbaar maar ook positief geschreven. Top! 👍🏻

 26. Renske

  Wauw, ik begrijp het nu ook helemaal! Ik zei altijd tegen mensen dat ik een zomerdepressie heb, zoals mensen een winterdepressie kunnen hebben. Maar ik heb zoveel herkenning in jou artikel en de gelinkte website. Zo fijn dat er meer mensen zijn… ik vond mezelf altijd maar een vreemdeling. De zomer kost me ZOveel energie. Ik vind het echt verschrikkelijk. Die vakanties naar de zon en drukke stranden: echt, ik zou daar diep ongelukkig van worden. Nu komt ‘mijn’ tijd weer :), echt genieten!

 27. Merel

  Zo herkenbaar. Bij mij heeft het vooral te maken met dat het eindelijk stil wordt in de tuinen. Ik vind de zomer met al die herrie buiten verschrikkelijk.

 28. Djodie

  Alsof ik een artikel over mezelf lees.. ik zou nooit in een land zonder seizoenen willen wonen, want ze hebben allemaal wat. Maar vooral de herfst is mijn favorieten seizoen. Ik houd ervan!

 29. Shirley

  Ik hou ook van de herfst en ben precies zoals jij. Behoorlijk introvert en vind het heerlijk om thuis te zijn.

 30. An, TheBeauParlour

  Wauw, ik kan mezelf zo erg vinden in je stukje! Als andere aan mij vragen wat mijn favoriete seizoen is, dan antwoord ik altijd met herfst. Lekker laagjes dragen, geen bikini of blote lichaamsdelen en een goed excuus om helemaal in het zwart gekleed te gaan. Veel van mijn vrienden zijn extravert en die begrijpen soms niet direct dat ik graag thuis zit ipv bij hen drinken. Ik voel me daar gewoon niet lekker bij en ik heb echt vaak mij ‘me’ momentje nodig om bij te kunnen laden. Veel kunnen zich eraan ergeren maar ik denk inderdaad wat jij zegt.. deze hele wereld is momenteel alleen maar uit op extravert en grootst en aanpakken die handel! Ik doe het graag op mijn manier ook al vinden andere dat maar soms raar. Hier voel ik me goed bij en gelukkig. Voorheen zag ik introvert zijn als iets negatief, alsof je anti-sociaal bent en bang bent om dingen te doen. Maar zo zie ik het helemaal niet. Het is fijn om dit nu van jou kant te hebben gelezen, ik had altijd al een gevoel dat we erg op elkaar leken qua karakter (ik ken je natuurlijk niet persoonlijk) maar nu valt het kwartje!

 31. Lindsey Beljaars

  Groot gelijk! Ik ben ook dol op het najaar, al mag de regen van mij wel uit blijven..

 32. Yvonne

  Je had gewoon niet beter kunnen verwoorden hoe ik het voel. Dank je wel hiervoor. Herfst brengt rust na een fijne maar lange zomer 🙂

 33. Martine

  Wat een super interessante post!
  Ik herken heel veel van wat je zegt en toen ik jouw stuk las viel er bij mij wel een kwartje.
  Ik ben zo blij dat het eindelijk kouder wordt, dat ik weer mijn dikke truien aan kan trekken, met warme chocomelk op de bank kan zitten….
  Ook ik ben introvert (en HSP) dus ik heb heel veel behoefte aan mijzelf terug te trekken.
  Ik kan hele dagen thuis zijn zonder dat ik dat erg vind.
  Ook werd ik de afgelopen weken, toen het in september en oktober nog zo warm was, helemaal gek van de warmte.
  Ik had het gevoel dat de natuur niet gelijk liep met mijn biologische klok, die zich al aan het instellen was op de herfst.
  Dus ja, ik ben blij dat het kouder wordt, dat het weer regent en dat de wintertijd is in gegaan 🙂

 34. rachel

  nou ik ben er dus een die dus echt niet van dit weer houd hahah, ik trek idd die kou niet maar ik vind daarin tegen de plaatjes buiten weer wel mooi, de herfts kleuren ect. nee geef mij de lente en of zomer maar 😀

 35. Hilde

  Heel herkenbaar jou verhaal, ik houd ook erg van de herfst. Maar ik vind de seizoenen sowieso erg fijn en mooi. Afgelopen zomer met die hittegolven waren echt een hel voor mij, ik verlangde zo erg naar voor mij ‘normale’ kleding met alle laagjes 😉 Ik ben echt een huismus, en echt het gelukkigst met een goed boek en lekker op de bank. Festivals en met honderd mensen op het strand liggen is echt niets voor mij. (daarom houd ik zo van Terschelling en Texel, altijd rustig op de stranden)

 36. Liset – Beautydagboek

  Ik moet zeggen dat ik ieder seizoen kan waarderen :). Waar sommige mensen klagen over warmte of juist de regen of kou, kan ik het alleen maar omarmen! De herfst vind ik fijn omdat ik dan lekkere warme truien kan dragen (fashion is dan veel leuker en je kunt meer variëren). Maar de knusheid van ’s avonds lekker op de bank met een dekentje, een kop thee en veel kaarsjes is misschien nog wel het meest fijne. Ik vind het heerlijk om het gezellig in huis te maken en daar van te genieten. En vergeet niet de de fijne feestdagen zoals Halloween, Sint Maarten (als je kids hebt) en Sinterklaas. De speelgoedboeken worden hier iedere dag door mijn kinderen omgespit voor mooi speelgoed, haha.

 37. Fleur

  Ik ben echt een zomer type (ook wel lente). Dan ben ik eerder geneigd te gaan hardlopen bijvoorbeeld. Maar ik hou er zoveel van omdat ik me beter voel bij veel daglicht. Ik ben ook graag veel buiten bij goed weer. Super warm weer, dus boven de 25 graden is wat minder lekker, maar dat vind ik nog steeds lekkerder dan kou en regen. Ik heb dan ook al vaak last van winterdipjes gehad. Het afgelopen jaar niet omdat ik laat wegging voor een strandvakantie. Dat heeft geholpen voor mij. Dit jaar was ik ook weer redelijk laat op strandvakantie (half september) dus hopelijk blijft de winterdip deze winter ook weg….

  • Martine

   Vitamine D en/of Sint Janskruid slikken helpt in het geval van een winterdip 🙂

 38. Tamara

  De herfst!

  Hoewel ik het prachtig vind dat we elk seizoen hebben hier in NL, vind ik de herfst toch de mooiste.
  Hoe bijzonder is het dat de natuur zich klaarmaakt om de winter te trotseren en daarbij nog prachtiger wordt dan in alle seizoenen. Al die mooie kleuren in de bomen, rood met witte stippen, regen van vallende bladeren, kastanjes die glanzen op de grond. En dan echt thuis komen uit de kou. Een huis voelt dan ook zoveel meer als thuis, heerlijk knus.

  Maar na een goede winter kan ik ook weer erg genieten van de eerste groene blaadjes. Veel nieuwe geuren van de natuur die weer tot leven komt en de vrolijke vogels die weer druk in de weer zijn.

  • Frederiek

   Ik denk dat het gewoon in je systeem zit in welk seizoen je je thuis voelt. Ik heb het altijd al gehad dat ik opleef in het najaar en mijn energie terug komt dan terug.
   Kan wel genieten van de zomer maar voel me vaak niet thuis in de zomer. Mis het ook dat het niet donker wordt en ik vind het vooral in het voorjaar erg wennen aan het harde licht.
   Gelukkig hebben we hier 4 seizoenen al duurde de afgelopen zomer mij veel te lang.
   Heel herkenbaar stuk heb je geschreven, leuk!