Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Waarom ik zo dol ben op puzzels

Als kind was ik gek op woordzoekers. Op vakantie had ik altijd een puzzelboekje met woordzoekers mee en sudoku’s vond ik later ook heel leuk. Sinds vorig jaar zomer ben ik weer totaal hooked aan puzzels en op dit moment zijn dat kruiswoordpuzzels. In november op Curacao heb ik hele dagen aan het strand puzzels zitten maken en ook als ik ‘gewoon’ thuis ben, puzzel ik graag. Waarom ik daar zo dol op ben (en waarom ik je dit aanraad), deel ik vandaag.

Leestijd

Als kind was ik vaak in de weer met puzzelboekjes. Toen vooral woordzoekers en sudoku’s. Daarna vergat ik hoe fijn ik puzzelen vond en ging ik juist vaker lezen, of series kijken, ter ontspanning. Vorig jaar zomer waren we op Terschelling en van een buurvrouw kreeg ik de Happinez cadeau. Die ging mee. Er bleek een klein boekje met allerlei puzzeltjes in te zitten en buiten in de zon werkte ik die zo weg. Dit is leuk! Ik ging meteen naar de boekhandel om voor het eerst sinds vijftien jaar (of zoiets) weer een puzzelboekje te kopen. Ik ging voor een Denksport Varia en een Denksport Kruiswoord. Moeilijkheid? Lastig, er zijn dus allerlei verschillende niveaus, ik ging voor vier sterren.

Sindsdien wijkt het boekje niet meer van mijn zijde. De Varia gebruik ik minder, ik ben vooral helemaal verzot op de Kruiswoordraadsels en dat kan ik uren achter elkaar doen. Vier sterren bleek lastig, maar net niet té lastig, en hoe meer puzzels ik doe, hoe beter ik er in word.

Maar waarom is dit nou zo leuk? En waarom geeft het puzzelen met woorden me nou zo’n goed gevoel? Ik ging er eens over denken.

Ten eerste houd ik van taal. Ik vind het leuk om met woorden bezig te zijn, dus dat is sowieso al een win. Maar ik denk dat het vooral zo leuk is omdat er een prestatie mee te paard gaat. Een puzzel afmaken is toch wel een klein euforisch moment. Met sommige puzzels ben ik uren bezig en als het dan eindelijk af is, en het is gelukt om hem helemaal in te vullen zonder te spieken bij de oplossingen, dan voel ik me fantastisch.
Best raar natuurlijk. Maar ik voel me gewoon soort van trots.
En het heeft helemaal niks met werk te maken. Veel prestatiegerichte dingen die ik doe, zijn werkgerelateerd. Dit helemaal niet. Lekker is dat.
En dat gevoel, dat je een woord wéét, maar dat je er maar niet op kan komen, en dat je na uren opnieuw kijken ineens denkt JA, HEBBES! En dat je hem dan in kan vullen. Genieten is dat, joh. Of samen nadenken over dat ene woord. En dat Willem, of een vriendin waar ik mee ben, het woord ineens wel weet. Oooooh ja. Dát was het! Hoezo was ik daar zelf niet op gekomen?

Inmiddels zijn mijn favoriete ontspanbezigheden wandelen, lezen en puzzelen. Naast mijn e-reader of een boek zit er nu altijd een Denksport in mijn tas. Ik voel me soms net een oma, maar wat kan mij dat nou verrotten? Ik geniet dus intens en oprecht van mijn boek, mijn wandeling, en daarna een kop koffie en een puzzel. Hoe simpel kan het leven zijn. En hoe goedkoop ook. Zo’n puzzelboekje is een euro of drie, vier. En ik heb mijn Kruiswoordboekje nog niet eens vol.

Als je houdt van lezen en schrijven, dan houd je ongetwijfeld net als ik ook van puzzels. Ik wil je echt aanraden het (weer eens) te doen! Het is zó leuk.
Doe jij ook weleens puzzels?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.