Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Waarom 3 kledingmaten afvallen nog steeds #bodypositive kan zijn

Zoals je wellicht weet, deel ik al jaren regelmatig iets over bodypositivity. Als je me op Instagram volgt of mijn weekoverzichten leest, is het je vast ook opgevallen dat ik veel ben afgevallen de laatste jaren. Iets wat niet makkelijk met elkaar te rijmen valt, zou je zeggen. Vandaag wil ik je uitleggen waarom 3 kledingmaten afvallen nog steeds #bodypositive kan zijn.

Leestijd

Wat is bodypositivity eigenlijk

 • Het idee achter bodypositivity is dat alle lichamen gelijke rechten moeten hebben, ongeacht hoe je eruit ziet of hoe (on)gezond je bent
 • Het bestaat al meer dan 50 jaar
 • Het begon in de jaren ’60 en het doel was meer inclusiviteit voor gemarginaliseerde groepen, waaronder dikke mensen, zwarte mensen of gehandicapte mensen
 • Het is opgezet door Joodse vrouwen en vrouwen van kleur

Eigenlijk zou ik in dit artikel eerder het woord ‘bodyneutrality’ of ‘seflove’ moeten gebruiken, omdat bodypositivity zoveel breder is dan alleen mijn eigen lijf en mijn eigen zelfbeeld.

Waarom 3 kledingmaten afvallen nog steeds bodypositive kan zijn


en dat ook is in mijn persoonlijke geval :-)

 1. Ik ging beter voor mezelf zorgen vanuit liefde voor mijn lijf
  Terwijl ik vroeger ging diëten omdat ik mijn lijf haatte. Ik strafte mezelf. Alles aan mijn lichaam ‘mocht er niet zijn’ vroeger, waardoor ik elke dag opnieuw met een negatieve blik naar mijn lijf keek. Het voelde ook echt alsof er iets gefikst moest worden, en dan vooral qua uiterlijk. Ik ging vroeger meerdere malen op dieet, puur vanwege mijn uiterlijk.
 2. Kilo’s of kledingmaten verliezen is niet het doel, maar het gevolg
  Een streefgewicht of een specifiek aantal kilo’s verliezen is voor mij geen doel, of doel geweest in dit proces. Ik focus me op de dingen die ik elke dag doe. Bewegen, goede keuzes maken qua voeding en bewust voor mezelf zorgen. Door al die dingen die ik consequent doe, gaan er kilo’s af, en dat is een gevolg.
 3. a.k.a. ik volg(de) geen dieet
  Ik sprong niet op de dieettrein. Ik heb geen eetschema’s. Geen dingen die ik niet ‘mag’ of dingen die ‘verboden’ zijn. Ik ben juist veel intuïtiever gaan eten dan voorheen, zonder ‘regels’ over bepaalde voedingsmiddelen.
 4. Ik wilde me weer fit en gezond voelen, en vooral geen pijn meer hebben
  Ik wil ook gezond, energiek en fit 40, 50, 60, 70, 80 worden. Als me dat gegund is. En niet over 20 jaar denken: kak, was ik maar wat eerder beter voor mezelf gaan zorgen. Dat was de voornaamste reden dat ik mijn levensstijl heb omgegooid bijna twee jaar geleden. Ik had teveel pijn (aan mijn rug) en voelde me niet echt fit. Ik was vaak moe, had te weinig energie en had vooral een lijf dat voelde alsof het 20 jaar ouder was dan ik daadwerkelijk ben. Daar was ik op een bepaald punt zó klaar mee.
 5. Er was en is geen cosmetisch doel
  Toen ik op mijn zestiende, achttiende, twintigste en drieëntwintigste op dieet was, had ik een plaatje van een vrouw in bikini op mijn vision board, of anders wel een beeld van hoe mijn lijf eruit moest zien. Ik heb nu geen beeld van hoe mijn lijf er uit zou moeten zien, want qua looks is het prima zoals het is. Het gaat me niet om de looks.

Mag een kleinere kledingmaat goed voelen?

De afgelopen maanden (en inmiddels bijna jaren) gaan de kilo’s er langzaam en geleidelijk af. Door de tijd heen kon ik steeds kleinere kleding kopen. Vroeger was dat hét doel. Nu dat het niet meer is, voelt dat dus best bijzonder. Want: het voelt nog steeds heel erg fijn om die kleinere jeans aan te kunnen. En toch zit hem dat niet echt meer in wat ik in de spiegel zie, maar dat ik weet dat ik goede keuzes maak voor mezelf en mijn gezondheid. En mijn toekomst. Die kleinere kledingmaat is daar een resultaat van. Toch merk ik dat die dieetcultuur ook diep geworteld zit in mij en dat ik daar zeker nog stappen in kan zetten.

Ergens voelt dat dus best dubbel. Want ik doe dit, deze levensstijl, niet omdat ik kilo’s kwijt wil, maar omdat ik goed voor mezelf wil zorgen en gezond(er) wil zijn. Nu en later.
Vroeger was het zo’n groot doel op zich, kleiner worden, dat het nu raar voelt om dat weer te bereiken zonder dat het een doel op zich is. Ik zou ook niet een voor/na beeld publiceren, omdat het me niet gaat om de looks. Het gaat om hoe ik me voel. Daarnaast vind ik het ook altijd zo dubbel, want op de voor foto was ik ook gelukkig en tevreden met mezelf. Het doet af aan wie ik hiervoor was – het is niet slecht of verkeerd. Wat ik zelf ook altijd zo lastig vind aan voor/na foto’s is dat ik mezelf meestal herken in de voorfoto, en dat zal voor velen zo zijn. En je wordt dan meteen weggezet als iets wat gefikst moet worden, iets wat anders moet – terwijl dat helemaal niet zo is.
Want je bent goed zoals je bent.
En toch ben ik ook aan mijn gezondheid gaan werken.

En dat dubbele, nou ja, dat mag er dan ook maar gewoon zijn.

Moraal van dit verhaal: vrouwen die afvallen hebben niet allemaal een hekel aan hun lichaam. Of hebben afvallen en een kleinere kledingmaat als doel.

Het kan een resultaat zijn van iets anders, en dan kan het ook nog eens heel goed hand in hand gaan met bodypositivity of bodyneutrality.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.