Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Waar ik privé het meeste geld aan uitgeef

Iedereen heeft qua geld andere prioriteiten: de één gaat elke week uit en heeft een dure auto, de ander maakt graag mooie reizen en gaat veel uit eten. Ik vind dit altijd heel interessant en leuk om over te praten, en dus deel ik vandaag mijn vijf dingen waar ik privé het meeste geld aan uitgeef.

Leestijd

Deze uitgaven zijn dus privé, zakelijk heb ik weer hele andere kosten natuurlijk. Ook neem ik in dit overzicht geen vaste lasten mee in de vorm van hypotheek en gas, water en licht. Dit gaat puur om alle dingen ‘eromheen’ waar ik heel bewust elke maand zelf voor kies.

1: Eten & drinken

Eten en drinken is letterlijk mijn grootste hobby. Oh, wat houd ik van lekker eten en drinken en alles daaromheen. Is het even mooi dat we dat elke dag moeten doen! Ik geef op alle vlakken hier best veel geld aan uit. Als ik boodschappen doe, let ik wel op aanbiedingen, maar ik koop ook gewoon dingen waar ik zin in heb. Vlees en vis koop ik bijna nooit, dus dat scheelt weer, maar ik koop dan wel weer duur ijs of brood. Ik houd het niet echt bij, maar ik denk dat we ongeveer €70 tot €100 per week aan boodschappen kwijt zijn. Als ik bij een Italiaanse delicatessenzaak om de hoek ben, koop ik zo mijn favoriete balsamico a €17,50 per flesje en ik heb een favoriete olijfolie die €25 per liter kost, maar daar doe ik dan ook wel eeuwen mee. Sinds ik zo gek ben op wijn, koop ik ook zonder nadenken een lekkere fles van €20, maar dat doe ik niet elke week.

We gaan regelmatig uit eten, al is het niet meer zoveel als vroeger toen we in de stad woonden. Ik denk dat het privé neerkomt op een keer per anderhalve week, ik ga voor werk ook weleens uit eten. De ene keer eten we dan bij een brasserie of Thai, de andere keer wat chiquer. We laten ook elke week wel een keer wat bezorgen. En onderweg haal ik weleens een kop koffie, een broodje, een salade voor in de trein, dat soort dingen. Ik smeer eigenlijk nooit een broodje voor onderweg, ik haal altijd wat als ik rond etenstijd in de trein zit. Vind ik ook gewoon leuk.

Eten is gewoon het allerleukste wat er is. Dat vind ik echt. Ik houd ook van alles om eten heen: het uitzoeken, het kopen, recepten zoeken, koken, op wijnjacht, verheugen op een etentje, de menukaart bestuderen, urenlang tafelen in een mooi restaurant…

2. Reizen & vakanties

We gaan ongeveer vier tot vijf keer per jaar op vakantie en overnachten ook weleens in een hotel na bijvoorbeeld een etentje (mijn andere trips zijn voor werk en die worden betaald, dus die kosten me niks). Ik boek niet zomaar de duurste hotels of vluchten, ik let altijd wel goed op de prijs, maar ik bezuinig er niet heel erg op. Je zal mij nooit horen zeggen ‘ach joh, we slapen er alleen maar’, als in: het mag een beetje klote zijn, want we zijn er toch bijna niet. Ik vind comfort en een fijne ruimte wel echt belangrijk. Ik ben wel zo iemand die urenlang research doet, reviews leest, prijzen vergelijkt en dán pas boekt. Ik ga voor de ultieme prijs-kwaliteitverhouding en zou nooit ‘zomaar’ een hotel van €200 per nacht boeken. Zo wil ik dit jaar graag weer naar New York en ik ben nu al aan het rondkijken voor hotels, vind ik ook gewoon leuk om te doen. Ik kan urenlang zoeken op Booking.com en Tripadvisor.

Maar al die vakanties kosten wel veel geld, alles bij elkaar. Niet alleen om de reis ernaartoe en het verblijf, maar ook door wát je doet op vakantie. Lekker vaak uit eten, kopjes koffie en wijntjes buiten de deur, dingen doen die je thuis minder vaak of niet doet onder het mom ‘je bent op vakantie’. En onze vakanties naar Terschelling lijken altijd zo lekker budget, maar als je bedenkt dat de boot alleen al €200 kost voor een retourtje als je de auto meeneemt, dan tikt het op jaarbasis toch best wel aan. Maar ik heb het er dubbel en dwars voor over hoor, mijn vakanties en tripjes vind ik fantastisch.

3. Boeken, series & muziek

Ik heb nogal wat abonnementen voor ‘vermaak’. Kobo Plus account (tientje per maand), Spotify (tientje per maand), Netflix (tientje per maand), Volkskrant weekend (vijfentwintig euro per maand) en gewoon televisie (ongeveer dertig euro per maand). Ik heb sinds vorig jaar geen abonnementen meer op magazines, maar ik heb wel een proefabonnement op Readly, een app waarmee je heel veel magazines kan lezen (al kost dat nu maar een euro voor drie maanden). Naast deze kosten koop ik nog regelmatig ‘gewone’ boeken die niet bij mijn Kobo Plus account zitten, en gewoon fysieke boeken, vaak wel een of twee per maand. Ook koop ik soms nog een magazine, ik denk één per maand. Ik gebruik alles heel veel, ik lees veel, ik kijk regelmatig series via Netflix, thuis staat regelmatig muziek aan via Spotify en ik geniet echt van mijn Volkskrant in het weekend. Dus allemaal dingen waar ik echt blij van word. Alleen mijn gewone televisieabonnement gebruik ik bijna niet, dus ik ben aan het overwegen om daar mee te stoppen.

4. Kleding, schoenen, accessoires

Écht ‘shoppen’ doe ik nooit. Een dag de stad in, winkel in, winkel uit. Ik vind het gewoon niet leuk. Maar natuurlijk koop ik wel kleding, schoenen en accessoires. Maar ook niet heel vaak en heel veel. Als ik iets koop is het vaak iets wat ik heel vaak draag en wat dan wat mij betreft iets mag kosten (als in: goede Nike Air Max of Dr. Martens, een mooie wollen jas, een goede Levi’s jeans) en niet veel goedkope items die ik maar een paar keer draag. Dat doe ik soms ook wel hoor, ik heb ook wel HEMA en Primark en daar zitten ook wel dingen bij die ik heel vaak aandoe. Soms doe ik iets geks en koop ik een hele dure tas, maar dat is niet iets wat ik elk jaar doe of waar een patroon in zit. Hoeveel ik op jaarbasis uitgeef durf ik niet te zeggen, ik koop regelmatig iets nieuws, maar geen honderden euro’s per maand.

En waar geef ik dan juist niet veel geld aan uit? Uitgaan (doe ik bijna nooit), een dure auto (ik heb een lichte en zuinige Renault Twingo waar ik in vier jaar 50.000 kilometer in heb gereden), inrichting en accessoires voor in huis (ik wissel niet vaak, ik koop het één keer voor een lange tijd), dingen als was- en schoonmaakmiddelen (die koop ik altijd in bulk in de aanbieding), games (ik speel alleen soms de Sims), ik doe niet mee aan loterijen, gok niet, rook niet, gebruik geen drugs en zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan. Oh, enne, ik noem cosmetica nergens! Ik koop niet zoveel cosmetica meer, ik heb qua make-up een aardig eindeloze collectie die nog wel even meegaat, en skincare koop ik heel af en toe als mijn LUSH producten die ik graag gebruik op zijn. En soms een parfum, maar dat is misschien een keer in het halfjaar. Ik geef trouwens wel relatief veel geld uit aan elektronica, zoals een goede laptop, telefoon en tablet, maar dat zie ik allemaal als zakelijke uitgaven.

Waar geef jij het meeste geld aan uit, privé?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.