Waar ik privé het meeste geld aan uitgeef

Iedereen heeft qua geld andere prioriteiten: de één gaat elke week uit en heeft een dure auto, de ander maakt graag mooie reizen en gaat veel uit eten. Ik vind dit altijd heel interessant en leuk om over te praten, en dus deel ik vandaag mijn vijf dingen waar ik privé het meeste geld aan uitgeef.

Leestijd

Deze uitgaven zijn dus privé, zakelijk heb ik weer hele andere kosten natuurlijk. Ook neem ik in dit overzicht geen vaste lasten mee in de vorm van hypotheek en gas, water en licht. Dit gaat puur om alle dingen ‘eromheen’ waar ik heel bewust elke maand zelf voor kies.

1: Eten & drinken

Eten en drinken is letterlijk mijn grootste hobby. Oh, wat houd ik van lekker eten en drinken en alles daaromheen. Is het even mooi dat we dat elke dag moeten doen! Ik geef op alle vlakken hier best veel geld aan uit. Als ik boodschappen doe, let ik wel op aanbiedingen, maar ik koop ook gewoon dingen waar ik zin in heb. Vlees en vis koop ik bijna nooit, dus dat scheelt weer, maar ik koop dan wel weer duur ijs of brood. Ik houd het niet echt bij, maar ik denk dat we ongeveer €70 tot €100 per week aan boodschappen kwijt zijn. Als ik bij een Italiaanse delicatessenzaak om de hoek ben, koop ik zo mijn favoriete balsamico a €17,50 per flesje en ik heb een favoriete olijfolie die €25 per liter kost, maar daar doe ik dan ook wel eeuwen mee. Sinds ik zo gek ben op wijn, koop ik ook zonder nadenken een lekkere fles van €20, maar dat doe ik niet elke week.

We gaan regelmatig uit eten, al is het niet meer zoveel als vroeger toen we in de stad woonden. Ik denk dat het privé neerkomt op een keer per anderhalve week, ik ga voor werk ook weleens uit eten. De ene keer eten we dan bij een brasserie of Thai, de andere keer wat chiquer. We laten ook elke week wel een keer wat bezorgen. En onderweg haal ik weleens een kop koffie, een broodje, een salade voor in de trein, dat soort dingen. Ik smeer eigenlijk nooit een broodje voor onderweg, ik haal altijd wat als ik rond etenstijd in de trein zit. Vind ik ook gewoon leuk.

Eten is gewoon het allerleukste wat er is. Dat vind ik echt. Ik houd ook van alles om eten heen: het uitzoeken, het kopen, recepten zoeken, koken, op wijnjacht, verheugen op een etentje, de menukaart bestuderen, urenlang tafelen in een mooi restaurant…

2. Reizen & vakanties

We gaan ongeveer vier tot vijf keer per jaar op vakantie en overnachten ook weleens in een hotel na bijvoorbeeld een etentje (mijn andere trips zijn voor werk en die worden betaald, dus die kosten me niks). Ik boek niet zomaar de duurste hotels of vluchten, ik let altijd wel goed op de prijs, maar ik bezuinig er niet heel erg op. Je zal mij nooit horen zeggen ‘ach joh, we slapen er alleen maar’, als in: het mag een beetje klote zijn, want we zijn er toch bijna niet. Ik vind comfort en een fijne ruimte wel echt belangrijk. Ik ben wel zo iemand die urenlang research doet, reviews leest, prijzen vergelijkt en dán pas boekt. Ik ga voor de ultieme prijs-kwaliteitverhouding en zou nooit ‘zomaar’ een hotel van €200 per nacht boeken. Zo wil ik dit jaar graag weer naar New York en ik ben nu al aan het rondkijken voor hotels, vind ik ook gewoon leuk om te doen. Ik kan urenlang zoeken op Booking.com en Tripadvisor.

Maar al die vakanties kosten wel veel geld, alles bij elkaar. Niet alleen om de reis ernaartoe en het verblijf, maar ook door wát je doet op vakantie. Lekker vaak uit eten, kopjes koffie en wijntjes buiten de deur, dingen doen die je thuis minder vaak of niet doet onder het mom ‘je bent op vakantie’. En onze vakanties naar Terschelling lijken altijd zo lekker budget, maar als je bedenkt dat de boot alleen al €200 kost voor een retourtje als je de auto meeneemt, dan tikt het op jaarbasis toch best wel aan. Maar ik heb het er dubbel en dwars voor over hoor, mijn vakanties en tripjes vind ik fantastisch.

3. Boeken, series & muziek

Ik heb nogal wat abonnementen voor ‘vermaak’. Kobo Plus account (tientje per maand), Spotify (tientje per maand), Netflix (tientje per maand), Volkskrant weekend (vijfentwintig euro per maand) en gewoon televisie (ongeveer dertig euro per maand). Ik heb sinds vorig jaar geen abonnementen meer op magazines, maar ik heb wel een proefabonnement op Readly, een app waarmee je heel veel magazines kan lezen (al kost dat nu maar een euro voor drie maanden). Naast deze kosten koop ik nog regelmatig ‘gewone’ boeken die niet bij mijn Kobo Plus account zitten, en gewoon fysieke boeken, vaak wel een of twee per maand. Ook koop ik soms nog een magazine, ik denk één per maand. Ik gebruik alles heel veel, ik lees veel, ik kijk regelmatig series via Netflix, thuis staat regelmatig muziek aan via Spotify en ik geniet echt van mijn Volkskrant in het weekend. Dus allemaal dingen waar ik echt blij van word. Alleen mijn gewone televisieabonnement gebruik ik bijna niet, dus ik ben aan het overwegen om daar mee te stoppen.

4. Kleding, schoenen, accessoires

Écht ‘shoppen’ doe ik nooit. Een dag de stad in, winkel in, winkel uit. Ik vind het gewoon niet leuk. Maar natuurlijk koop ik wel kleding, schoenen en accessoires. Maar ook niet heel vaak en heel veel. Als ik iets koop is het vaak iets wat ik heel vaak draag en wat dan wat mij betreft iets mag kosten (als in: goede Nike Air Max of Dr. Martens, een mooie wollen jas, een goede Levi’s jeans) en niet veel goedkope items die ik maar een paar keer draag. Dat doe ik soms ook wel hoor, ik heb ook wel HEMA en Primark en daar zitten ook wel dingen bij die ik heel vaak aandoe. Soms doe ik iets geks en koop ik een hele dure tas, maar dat is niet iets wat ik elk jaar doe of waar een patroon in zit. Hoeveel ik op jaarbasis uitgeef durf ik niet te zeggen, ik koop regelmatig iets nieuws, maar geen honderden euro’s per maand.

En waar geef ik dan juist niet veel geld aan uit? Uitgaan (doe ik bijna nooit), een dure auto (ik heb een lichte en zuinige Renault Twingo waar ik in vier jaar 50.000 kilometer in heb gereden), inrichting en accessoires voor in huis (ik wissel niet vaak, ik koop het één keer voor een lange tijd), dingen als was- en schoonmaakmiddelen (die koop ik altijd in bulk in de aanbieding), games (ik speel alleen soms de Sims), ik doe niet mee aan loterijen, gok niet, rook niet, gebruik geen drugs en zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan. Oh, enne, ik noem cosmetica nergens! Ik koop niet zoveel cosmetica meer, ik heb qua make-up een aardig eindeloze collectie die nog wel even meegaat, en skincare koop ik heel af en toe als mijn LUSH producten die ik graag gebruik op zijn. En soms een parfum, maar dat is misschien een keer in het halfjaar. Ik geef trouwens wel relatief veel geld uit aan elektronica, zoals een goede laptop, telefoon en tablet, maar dat zie ik allemaal als zakelijke uitgaven.

Waar geef jij het meeste geld aan uit, privé?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

55 reacties
 1. Jose

  Ik geef het meeste geld uit aan mijn bruiloft dit jaar, over 3 weken. Voor de rest eten, daarna kleding en vakantie. En dan is ons geld toch echt wel op. Ik heb een kobo+ abonnement en een netflix account en ik sport bij een goedkope sportschool. Geen crazy lifestyle… maar wel happy.

 2. Lauren

  Tof artikel! Wat mij best wel verbaasd is hoeveel geld mensen (kunnen) uitgeven aan vrijetijdsbesteding. Met een gemiddeld inkomen is 3x reizen per jaar toch al aardig veel vind ik persoonlijk, natuurlijk afhankelijk van wat je boekt uiteraard. Ik wil hier niemand persoonlijk mee beledigen, maar ik vind wel dat veel mensen boven hun stand leven. Ik ben dan al in mijn hoofd aan het denken ‘Hebben deze mensen een hypotheek lopen, of hoeveel huur/maand betalen zij?’ ‘Kunnen zij voor de rest nog wel sparen?’ ‘Wat als je hoge onvoorziene kosten krijgt?’ Ik lees dat mensen over het algemeen veel aan voeding/drank,.. uitgeven. Dit is voor mij juist één van de dingen waarop ik bespaar. Gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Kwestie van niet tè kieskeurig te zijn en wat te plannen. Gewoon elke dag zelf koken is voor mij zowel ontspanning als een motivatie om gezond te eten. Kleding geef ik de laatste jaren bewust veel minder aan uit.

  • Cynthia Schultz

   Je kan natuurlijk niet altijd in iemand anders zijn of haar portemonnee kijken 🙂 Ik denk dat het altijd goed is een buffer te houden voor onvoorziene dingen, dat vind ik zelf heel belangrijk. Verder is eten en drinken voor mij een enorme hobby dus vandaar dat ik er veel geld aan uitgeef 🙂 Ieder zo z’n prioriteiten!

  • Lauren

   Inderdaad, dat vind ik juist het interessante aan dít soort onderwerpen. 🙂

 3. Linda

  Ik geef sowieso mijn meeste geld uit aan eten en drinken! Lekker gezellig buiten de deur, precies wat je zegt eigenlijk haha, daar sluit ik me zo bij aan! Echt een enorme hobby van me.
  En daarnaast denk ik vooral aan reisjes (momenteel meestal 3 keer per jaar op vakantie) en aan dagjes uit (musea, dierentuinen, die twee eigenlijk vooral) want daar geniet ik gewoon enorm van!

 4. Lori

  Wat leuk om te lezen!

  Ik verdien niet bijster veel, maar doordat ik spaar ga ik toch meestal 2x per jaar op reis (1 grote reis en een stedentrip), waar ik dan ook enorm van geniet. Ik zet daarnaast voor leuke dingen zo’n 100 euro apart en daar ga ik van uiteten/naar de bioscoop/ op het terras zitten of koop ik huidverzorging/makeup van. 😄

 5. Marjolein

  Leuk om te lezen!

  Ik geef het meeste geld uit aan kinderkleding voor mijn twee dochters! Vinden veel mensen zonde van het geld want ze zijn nog klein (3&5) maar ik vind het zo leuk om voor ze te shoppen. Is echt een beetje een hobby.

  Verder geven wij ook veel geld uit aan eten en drinken. Ik ga ongeveer drie keer per maand uiteten. Met vriendinnen of met mijn gezin. Daarnaast besparen we ook niet echt op de boodschappen. Een beetje net als jij: ik let aan de ene kant wel op aanbiedingen en koop wasmiddel etc groot in als het 1+1 is. Maar aan de andere kant eten we wel waar we zin in hebben. Ik heb een hekel aan voedselverspilling dus we gooien dan weer niets weg.

  Een andere grote uitgave is uitstapjes met en zonder de kinderen. We gaan regelmatig naar musea of het theater. Verder hebben we een Efteling abbonement en gaan we daar ook vaak heen.

  We besparen ook niet op sportclubjes zowel voor onze kinderen als voor onszelf. Ik sport 4x per week en mijn man 3x. Dit kost ons maandelijks contributie. Daarnaast sport mijn oudste dochter 2x en de jongste 1x per week.

  Veel geld dus aan “vermaak”.

 6. Emma

  Hey Cynthia,

  Een tipje voor een hotel in New York, kijk eens op British Airways! Je kunt dan vlucht met hotel boeken waardoor ik zelf voor 600 euro 6 nachten in een 5 sterren hotel slaap. Ze hebben veel verschillende hotels dus zeker de moeite waard!

 7. Bo

  Als ik dit zo lees denk ik: die joud geld over, knap!

 8. Jildou

  Ik heb een paard. Echt heerlijk, fantastisch en gezellig maar voor de portemonnee was een andere hobby beter geweest :’)

 9. Saskia

  Interessant om te lezen!

 10. Marloes

  Wat leuk om te lezen. Zelf geef ik ook het meeste geld uit aan eten en drinken buiten de deur, oeps!

 11. Ness

  We spenderen veel aan boodschappen, ook al zijn we maar met twee.
  En voor mezelf geef ik veel uit aan verzorging. Regelmatig naar de schoonheidspecialiste voor een gezichtsverzorging of pedicure en aan producten.

 12. ms

  ons geld gaat 9 van de 10 keer op aan de dieren denk ik, ( we hebben veel huisdieren, en ze worden allemaal ouder, dus zitten aan de medicijnen en daar zijn we sowieso al rond de 100 euro per maand aan kwijt )
  en zoals nu zijn we ons huis aan het verbouwen dus dan gaat het daar allemaal heen….

  ik probeer wel wat bewuster om te gaan met het geld, maar als ik dan dit soort blogs lees en mijn uitgaven dan zie dan denk ik…. al me geld is weer op aan niks hahaha.

 13. Juulke

  Ik geef absoluut het meeste uit aan mijn honden: Speeltjes, dekentjes, “gezonde snoepjes” die toch weer iets meer kosten. En dan op de tweede plaats bakspullen en taartdecoratiespullen: uitstekers voor koekjes, kleurstoffen, glitters. En mijn laatste nieuwe vondst de Nordic Ware bakvormen😍. En dan op de derde plaats komt verzorgingproducten 🤩

 14. Danielle

  Leuk artikel! Ik geef het meeste uit aan kleding, een maand niets kopen is onmogelijk voor mij (oeps). Op de tweede plaats staan “kleine dingetjes”, zoals nagellak, AliExpress koopjes en snacks op mijn werk (ik werk bij een natuurdrogist) 😁 Derde plaats is self-care (supplementen, huidverzorging etc.). Vierde plaats is voor theetjes in de stad (ik ben dol op thee en gezellige plekjes om met een vriendin thee te leuten). Vijfde is mijn hond denk ik, ik koop oa. graag knuffeltjes en snacks voor haar 😁❤️

 15. Hopper

  Ik geef juist veel uit aan stappen! Ik heb inmiddels een leeftijd waarbij het niet altijd meer gepast is, maar ik vind dansen heerlijk. Hoofd leegmaken en gaan. Verder is mijn andere grote hobby eten. Dus dit zijn wel mijn twee grootste kostenposten.
  En dan komt make up en kleding.

 16. Marjan

  Ik zou ook mijn tv wel op willen zeggen, maar ik heb een combi abonnement met tv, internet en bellen en alleen internet is bijna net zo duur waar ik woon…

 17. Annet

  Leuk om te zien dat iedereen weer andere dingen heeft. Ik koop altijd mooie kwaliteit spullen waar ik lang mee doe maar soms loopt het wel op. Heb vorig jaar uitgerekend dat ik €12.000 aan mezelf heb uitgegeven (kleding, sieraden, make-up) en daar schrok ik best van omdat het helemaal niet als veel voelde over het jaar heen. Omdat mijn nieuwe huis in het najaar klaar is, “mag” ik dit jaar alleen geld uitgeven waar ik andere spullen voor heb verkocht. Best een leuke uitdaging en tot nu toe gaat het goed. Verder geef ik geld uit aan vakanties, uit eten en goede kwaliteit boodschappen. En ik geef weer nooit geld uit aan concerten, stappen, loterijen, roken of fast fashion.

 18. Neomie

  Gevoelsmatig gaat het meeste geld op aan benzine voor de auto. Maar dat verdien ik weer terug door m’n reiskosten vergoeding. (afgelopen jaar ruim 27.000 km)
  Verder met z’n 2en kosten ons de boodschappen maximaal 50 euro per week.
  Op dit moment gaat het meeste op aan ons huis, nieuwe meterkast, nieuwe cv, nieuw fornuis. Al die klussers die betaald moeten worden. Maar ook woonwinkels zijn niet goed voor de portemonnee. Ook kan ik enorm genieten van goede koopjes qua kleding. (Zalando lounge is favoriet) maar ook eens in de zo veel tijd een duurder paar schoenen.

 19. Marlou

  Helaas bleef er bij mij nauwelijks iets over de afgelopen 1,5 jaar. Letterlijk zo’n 30 euro per maand waarvan ik saaie dingen als haarverf kocht en af en toe een plantje van een paar euro. Geld om leuke dingen te doen of iets voor mezelf te kopen was er niet. Gelukkig begin ik volgende maand met een nieuwe baan, dus betere tijden gaan komen. Daarbij verheug ik mij vooral op het sociale aspect wat ik zo gemist heb; lekker een bakje koffie drinken met een vriendin in de stad, concerten bezoeken, dagje weg. Je leven wordt erg klein zonder geld.

  • Suuz

   Jeetje, ik kan me voorstellen dat je ernaar uitkijkt wat meer financiële vrijheid te hebben. Geniet ervan!

  • Joyce

   Succes met je nieuwe baan!!!
   Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze. Maar geen geld maakt wel ongelukkig. Geniet van de mooie dingen die gaan komen! 😘

 20. Elke

  Best wel herkenbare dingetjes. Lekker eten en drinken staat bij mij wel erg boven in het lijstje. Daarnaast de abonnementen voor Storytel, Netflix en Videoland. En mijn ultieme guilty pleasure waar ik heeeeel veeel geld aan uitgeef (de ene maand meer dan de andere), zijn toch wel geurkaarsjes. Oeps….

 21. Suuz

  Ik vind het vooral leuk dat je bewust voor kwaliteit gaat. Goede elektronica, een comfortabele hotelkamer, goede boodschappen, mooie kleding. Vroeger kocht ik vaak goedkopere dingen die snel slecht werden. Tegenwoordig geef ik liever meer geld uit aan iets écht moois, om daar dan ook veel langer van te genieten.
  Leuk artikel!

 22. Mariska

  Als je er blij van wordt (en het kan veroorloven natuurlijk) vind ik het nooit een verspilde uitgave! Bij mij gaat voornamelijk veel in make-up zitten.

 23. Mariska

  Ja eten en drinken denk ik toch wel! Nu ben ik best wel zuinig als het gaat om prijzen en dat het niet zo duur hoeft te zijn, maar ik geef er wel veel geld aan uit.
  Mijn televisie abonnement heb ik een paar maanden geleden opgezegd en hoewel ik dacht dat ik het zou missen (want ik keek bijv. altijd RTL Boulevard), mis ik het totaal niet. Nieuws lees ik op social media of hoor ik op de radio, muziek luister ik via Spotify en ik heb Netflix en Videoland. Op Videoland kun je ook weer veel terugkijken.

 24. Bonnie

  Ik zie maar 4 punten ipv 5, of ligt dat aan mij hahaha. Hier gaat het op aan sauna, nagels, kapper, concerten (!), kleding, schoenen en uit eten. Vakanties horen er gewoon bij 😉

 25. Lynn

  Alhoewel de meeste dingen wel voor de hand liggend waren, alsnog heel leuk om te lezen!
  Mijn vriend en ik kunnen helaas niet vaak samen eten, dus als we dan wel de tijd samen hebben spenderen we ook veel geld aan een kwalitatief recept. Daarnaast ben ik zelf heel veel bezig met een healthy lifestyle aan het opbouwen en geef gerust 5 euro uit aan een biologische thee dan 2 euro aan een pickwick doosje bij de AH.

 26. Jennifer

  Wat een leuk artikel! Ik geef echt het meeste geld uit aan reizen en etentjes. Ik maak vaak 1 verre reis per jaar. Dan nog 1 of 2 zonvakanties en vaak ook nog wel een stedentrip…..denk dat ik daar per jaar bij elkaar al gauw iets van 5000 of 6000 aan kwijt ben. En etentjes……ik ga best vaak uit eten en dat tikt ook lekker aan. Gelukkig heb ik verder geen hele hoge uitgaven dus die vakanties en etentjes blijf ik doen zolang het kan.

 27. Debbie

  Leuk artikel. Ik geef het meeste geld uit aan reizen, zo’n 5000 euro per jaar. Dit is voor twee langere en verre reizen en meestal nog een korte stedentrip. Verder geven mijn vriend en ik ook flink wat geld uit aan eten en drinken, thuis of buiten de deur. Op reizen wil ik niet besparen maar op eten en drinken zou het wel kunnen. Kleding en verzorgingsproducten is denk ik ongeveer 50 euro per maand. Dat was altijd meer maar ben nu mijn kast aan het herontdekken!

 28. Ilona

  Wij geven ook het meeste geld uit aan boodschappen. Ik zou daar best op willen besparen maar dat lukt me niet echt. Daarnaast koop ik eigenlijk iedere maand wel kleding voor de kids, zo leuk 😁

 29. Hannah

  En je haar dan? Of tel je dat niet mee?

 30. Regina

  Ik geef het minste geld uit aan vakantie! We gaan nooit… steeds is er wel iets wat voorrang heeft. En mijn ouders hebben een 2e huis in een fraai wijngebied, dus een dure vakantie boeken… tja, ik kan er erg makkelijk nee te zeggen.

  Ik geef wel veel geld uit aan boeken. Studieboeken vooral. Ik heb een halve wetenschappelijke bibliotheek in mijn vakgebied opgebouwd het afgelopen jaar en daar ben ik eigenlijk wel heel blij mee.

  Eten en drinken geven we wel geld aan uit en gadgets voor het huis. We hebben in bijna iedere ruimte Philips Hue en dat is fantastisch, maar er hangt wel een serieuze prijskaart aan.

 31. Alessandra

  Hey Cynthia,

  Leuk artikel! Ikzelf geef ook vooral veel geld uit aan uit eten gaan of afspreken met vrienden. Ook aan interieur & aan reizen kan ik best wel wat uitgeven.

  Een tip ivm hotels boeken – ikzelf werk in de hotelsector en het is (bijna) altijd goedkoper om rechtstreeks via de eigen website van het hotel te boeken ipv via booking.com! Wij bv geven in alle hotels korting via de eigen website, een gratis welkomstdrankje, korting in de bar, etc. En heel wat hotels doen dit. Dus je kan altijd je research doen via booking, maar daarna best via website van hotel boeken of mailen naar het hotel 🙂

  • Femke

   Jammer genoeg kun je bij het hotel zelf niet boeken en kosteloos annuleren. Dat is soms best een handige optie bij booking nml.

 32. Roëlla

  Wat een leuk artikel! Ik geef zeker het meeste geld uit aan eten & drinken. En iets teveel naar mijn zin aan impulsaankopen, dat moet ike cht eens afleren haha. Ook op het gebied van eten zijn impulsaankopen niet altijd de beste keuzes helaas

 33. rachel

  ik geef toch wel het meeste uit aan boodschappen en heb net als jij dat rustig een fles koopt voor 17 euro, want dan heb je ook wat vind ik hahah
  verder geef ik veel uit aan de meiden, make up kleding bla bla en voor mijzelf ja toch wel schoenen, heb ik net een paar van 190 euro gekocht en dan zie ik weer een paar leuke…tja haha

 34. Dionne

  Leuk om te lezen. Ik ben redelijk zuinig en kan niet zo goed geld uitgeven. Maar nu ik in Barcelona woon, ga je wel veel meer buiten de deur eten omdat het hier ook heel normaal is om dat te doen. In NL ging ik ook vaak uiteten, maar niet een paar keer per week.

 35. Mariska

  Ik geef het meeste geld uit aan make-up, sieraden en gezichtsverzorging en haarverzorging. Ik heb nogal een gevoelige, droge huid, dus kan niet naar de drogist voor mijn gezichtsverzorging. Ben voor een aantal dingen allergisch, dus dat maakt het niet zo eenvoudig en daardoor betaal ik toch vaak wat meer. Kapper is helaas ook niet zo goedkoop als je blond bent, blonderen is altijd prijziger. En het beschadigt je haar, dus dat moet je dan ook weer wat beter verzorgen. Qua sieraden zou ik meer willen investeren in kwalitatief betere items, maar ik ben helaas snel uitgekeken op dingen.

 36. Lara

  Ik ben nog student, dus het meeste geld gaat naast huur simpelweg naar mijn studie (collegegeld, boeken, kosten ov etc). Dat reken ik ook maar onder privé want het is natuurlijk de overheersende factor in mijn leven. Daarnaast geef ik denk ik het meeste uit aan boodschappen. Wanneer ik met mijn vriend eet geef ik natuurlijk iets meer uit maar als ik een week alleen eet kan ik voor €20 a€25 per week alle maaltijden hebben. En dan eet ik niet heel studentikoos witte pasta met een potje pesto maar echt uitgebreide, gezonde maaltijden met veel groente en lekkere salades mee als lunch ipv een boterham met pindakaas (wat trouwens ook lekker is natuurlijk). Het scheelt waarschijnlijk dat ik vegetariër ben. Maar ik ben dol op lekker en goed eten dus ik vind het altijd een superleuke uitdaging om voor zo min mogelijk geld zo goed mogelijk te eten en dat lukt eigenlijk altijd! Naast deze dingen blijft er natuurlijk niet zoveel geld over in de maand dus heel veel grote bedragen geef ik niet uit.

  • Lotte

   Een hele week gezond eten voor 25 euro? Sorry maar daar geloof ik niets van 🙂
   Tenzij je een hele kleine eter bent maar ik ben zelf ook vegetariër en zit toch aan een 40 euro per week vooral door verse groenten en fruit.

  • Lara

   Het is echt mogelijk! Ik eet voornamelijk groente en fruit dus daar gaat het grootste deel van mijn budget naar toe. Het is een kwestie van goed opletten en slim inkopen. Basis/voorraad zoals blikken tomaten koop ik groot in tijdens aanbiedingen. Dingen als couscous, linzen etc zijn lang houdbaar en niet duur. Groente en fruit koop ik voornamelijk op de markt en dan specifiek aan het einde van de dag. Dan kun je echt heel veel voor een paar euro krijgen. Maak een praatje met degene achter de kraam, geef je budget door en ze stellen met liefde een tas voor je samen! Wat ik mis van de markt haal ik bij de supermarkt, liefst in de aanbieding. €25 is daarmee heel realistisch en haalbaar

 37. Alyssa

  Wat een leuk artikel en interessant om te lezen! Buiten mijn vaste lasten geef ik het meeste geld uit aan mijn creatieve hobby’s en reizen. Materialen zijn vaak duur, maar ik vind mijn creativiteit heel belangrijk. Winkelen doe ik bijna nooit meer, uitgaan ook niet. Wel gaan we regelmatig uiteten.

 38. Audrey

  Naast mijn reguliere vaste lasten & sparen is het sowieso eten. Ik ben wel een beetje zo’n geldnerd sinds ik laatst ben begonnen met mijn uitgaven maandelijks bijhouden. Leuk en interessant om inzicht te krijgen in waar je geld nou eigenlijk naartoe gaat.

 39. Renate

  Het meeste gaat bij ons op aan uit eten gaan, dagjes weg ( Efteling dierentuin etc) en musicals/theater/bioscoop.

 40. Truusje – De Sandwichformule

  Leuk om te lezen! Ik geef het allermeeste geld uit aan vakanties. Daarna aan kleding en schoenen. Ik koop minder dan vroeger, maar nog steeds behoorlijk wat. Ook houd ik van etentjes en lunchen. En mijn honden kosten ongemerkt nog best wat geld. Voer, vlooienmiddel, dierenartsbezoekjes.. Het kan best aantikken soms, wat ik overigens helemaal niet erg vind.

  Ik drink nauwelijks alcohol, wat erorm scheelt in de kosten. Dus ik vind het stiekem eigenlijk wel fijn dat ik het niet lust. En van uitgaan houd ik niet, nooit gehouden ook. Dus dat is ook lekker goedkoop. En wat boodschappen betreft let ik wel heel erg op de aanbiedingen, is gewoon een hobby, haha. Eten laten bezorgen doe ik bijna nooit, ik ben veel te dol op koken.

 41. Jimmi

  Op 1 staat de kinderopvang. Op 2 boodschappen. Blijft niks tot weinig voor ons zelf over. Meeste gaat naar de kinderen.

 42. Vera

  Hier in huis gaat het meeste ook uit naar eten denk ik. Wij zijn met zijn tweeën en vind het gewoon fijn om gezond te eten en gewoon te eten wat we lekker vinden. Ook een hoge kostenpost van mij is wel make-up want het is gewoon nog altijd mijn hobby! Reizen zou ik meer geld aan uit willen geven maar dit komt vaak op de laatste plaats.

 43. Alida

  Ja, ik geef ook het meeste geld uit aan eten. In het weekend gaan we meestal een keer uit lunchen, en we laten meestal eens per week iets bezorgen. Aan boodschappen geef ik ook veel geld uit. Ook aan kleding geef ik veel geld uit, maar daar probeer ik de laatste tijd wat meer op te letten. Bespaart veel geld en ik probeer mezelf de vraag te stellen of ik het echt nodig heb. En verder veel geld aan festivals en concerten, maar dat vind ik een leuke uitgave 😁

 44. Tineke

  Ik heb al kinderen en ik kan je vertellen, die zijn duur haha! Wij geven het meest uit aan kleding, eten en drinken en toch ook wel aan boeken. Ik ben dol op lezen.
  Liefs

 45. Yvonne

  Als je denkt een bepaald bedrag kwijt te zijn aan boodschappen, tel er dan maar minimaal €50 per week bij. Ga het maar eens 2 of 3 maanden bijhouden…ik schrok me rot toen ik dat deed ; )

 46. lousaa

  Hier gaat het meste geld naar de hypotheek, naar de kinderopvang, naar investeringen in het huis, naar eten en drinken en naar kleding.

 47. Femke

  Ik denk precies aan dezelfde ‘items’, maar ik ga niet zo vaak op reis. Ook wat betreft boodschappen proberen wij tegenwoordig wel wat bewuster onze inkopen te doen. Wij gooiden regelmatig eten weg en dat stoorde ons heel erg. We proberen nu dan ook met een weekmenu te werken en dat gaat voor ons best goed. Scheelt dus ook meteen een hoop geld haha.

 48. Marieke

  Goeienorgen! Ik zou niet overwegen je televisieabonnement op te zeggen, ik zou het gewoon doen! Levert je zo te lezen zo €360 per jaar op.. Ik heb mijn abonnement alweer vier jaar geleden opgezegd en echt, geen moment gemist! Je kan de publieke zenders toch gratis live kijken en naar je tv streamen. En als je het mist neem je toch zo weer een abonnement?