Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Van ‘werd ik voor benaderd’ naar ‘heb ik bedacht’

Laatst blikte ik eens terug op de afgelopen jaren en de tijd dat ik al onderneem. Toen ik vooral naar de afgelopen twee jaar keek, realiseerde ik me: ik ben veel proactiever geworden. Waar ik vroeger achteroverleunde tot anderen met ideeën en kansen kwamen, sta ik nu voor mijn gevoel veel meer zelf aan het roer. 

Leestijd

Werd ik voor benaderd.


Laatst in mijn artikel over bloggen blikte ik terug op dertien jaar bloggen. Je kan het artikel hier helemaal teruglezen. Ik vertel daarin onder andere hoe, achteraf gezien, in de hoogtijdagen van het (beauty)bloggen héél veel op me afkwam, en ik dat allemaal over me heen liet komen. Keuzes maakte ik wel, ik deed niet alles klakkeloos, maar ik had eerlijk gezegd weinig eigen ideeën. Wel als het aankomt op de dingen waar ik over blogde, maar niet op al mijn andere carrièrestappen. Mijn televisieprogramma bij TLC? Werd ik voor benaderd. Mijn pagina in CosmoGIRL? Werd ik voor benaderd. Mijn boek over beauty? Werd ik voor benaderd. Mijn webwinkel? Werd ik voor benaderd. Mijn optredens in RTL Koffietijd? Werd ik voor benaderd. Zelfs voor mijn contract met een agentschap waardoor ik geld ging verdienen met bloggen werd ik benaderd.

Niet dat ik er niet voor werkte, niet dat ik er niet trots op ben. Als ik terugkijk vind ik het best stoer van mezelf dat ik op zo’n relatief jonge leeftijd al die dingen ‘gewoon deed’.  Want ik vind echt wel dat ik heel wat gave dingen gedaan heb. Maar: wat me nu heel erg opvalt is wel dat ik in die tijd heel reactief werkte. Ik stak vooral veel energie in mijn blog, maar ging er niet bepaald zelf op uit met mijn éigen plannen en éigen ideeën. Het is niet zo gek, ik was begin twintig, ik wist nog helemaal niet goed wat ik wilde, laat staan hóe ik dat wilde doen. En ik greep vanzelfsprekend een heleboel kansen die op mijn pad kwamen. Als ik nu tegen mijn jongere ik zou praten, zou ik dat ook zeker aanraden. Grijp die kansen! Het is niet vanzelfsprekend dat al die dingen starten in je inbox.
Maar: nu ik nu ik 28 ben veel proactiever werk, merk ik dat ik daar veel meer voldoening uit haal. 

Ik denk veel meer na over hoe ik wil dat mijn werk en mijn leven eruit ziet.

Toen ik twee jaar geleden de boel omgooide door te stoppen met mijn beautyblog Miss Lipgloss en ik besloot verder te gaan als Cynthia.nl, begon de periode waar ik nu in zit, een periode waarin ik veel meer doe wat ik zélf wil. Ik denk veel meer na over hoe ik wil dat mijn werk en mijn leven eruit ziet en daar ga ik vervolgens mee aan de slag. Dit startte met de switch naar mijn nieuwe blog, en vlak daarna het mailtje naar Blossom Books, wat het begin van de Structuurjunkie-lijn betekende. We bedachten samen Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe, daarna de planner, de scheurkalender, de deskplanners en de twee planners die komend jaar verschijnen. Ik geef bijna elke maand Structuurjunkie Masterclasses, ik lanceerde laatst een Productiviteitscursus die je helemaal op Instagram kan volgen: allemaal dingen die ik heb zelf heb bedacht en ben gaan uitwerken. Niet dat het rocket science is. Ik ben helemaal geen genie, of zo. Maar je snapt me.

Alles wat ik nu doe in mijn werk en in mijn privéleven heb ik zelf, proactief bewerkstelligd. Mijn blog, de samenwerkingen die ik met merken heb, mijn nieuwe contract bij een ander agentschap, de Structuurjunkie-lijn en alles wat daarbij komt kijken. Hoewel ik vroeger wel veel tijd in mijn blog stopte, en ook met veel energie werkte aan de dingen die op mijn pad kwamen: ik leunde wel erg achterover. Nu heb ik voor mijn gevoel veel meer de touwtjes in handen. Ik weet beter wat ik wil en als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Dan start ik klein, maak ik plannen, gooi ik eerste lijntjes uit en bedenk ik of mijn idee haalbaar is. Ook qua sponsored content (waar ik het grootste deel van mijn inkomen mee verdien) ben ik proactiever: ik klop bij mijn agentschap aan met ideeën en merken waar ik mee wil werken. 

Meer voldoening, meer controle

In de periode dat de enorme bloghype een beetje voorbij was en het dus ook wat rustiger werd qua aanbiedingen en kansen die voor het grijpen lagen, overviel het gevoel me soms dat ik geen controle had. Voor mijn gevoel bestond mijn succes bij de grillen van anderen. Als anderen besloten dat ze niet meer met me wilden werken, dan was het gedaan met me. Zo simpel lag het natuurlijk helemaal niet, maar zo’n angst bekroop me soms wel. Het achteroverleunen en wachten tot de aanbiedingen in mijn inbox vlogen beviel me niet meer zo goed toen ik begon te beseffen dat ik misschien zélf ook plannen moest maken.

Niet dat ik nou precies helder heb hoe de komende tien, vijf of zelfs het komende jaar er precies uit gaat zien: ik heb wel meer focus en ‘visie’, als je het zo wilt noemen. Steeds beter heb ik helder wat ik wil, wat ik leuk vind, hoe ik wil dat mijn leven eruit ziet en kan ik zo ook veel beter mijn grenzen bewaken. Door te gaan voor waar mijn energie zit, dus te gaan voor waar ik echt blij en enthousiast van word, kan ik ook veel beter de touwtjes in handen houden. 

Ik zie alles als een uitprobeersel, dat maakt het testen van nieuwe dingen minder spannend. Toen we Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe lanceerden, wilde ik eerlijk gezegd vooral voor mijn fijne uitgever dat zíj uit de kosten zouden komen. Natúúrlijk zou het mooi zijn als we er beide bakken met geld aan zouden verdienen, maar het leek me gewoon heel leuk om uit te proberen. En zo denk ik over alles. Als iets in mijn gedachten blijft zitten, als ik echt ga ‘kwispelen’ van een idee, dan denk ik: laat ik het gewoon uitproberen. Het is niet alsof ik een hotelketen uit de grond stamp waar bizarre kosten mee gemoeid gaan he, ik ga gewoon kijken of het tof is om een cursus op Instagram te geven. Is het leuk, dan doe ik het vaker. Is het stom, dan kap ik er mee. Zo simpel kan het zijn, ik probeer het niet zwaarder of moeilijker te maken dan het is.

En: het geeft zo ongelooflijk veel meer voldoening als zoiets lukt. Als iets succesvol wordt (op mijn termen van succesvol) wat ik zélf heb bedacht, zélf heb uitgewerkt, waar ik zélf heel veel uren enthousiast aan heb zitten werken. Dat is echt priceless. Dat iets van een simpel idee tot een werkend ‘concept’ (wat het dan ook mag zijn) evolueert is een van de leukste dingen die er is. En dat geeft een veel lekkerder gevoel dan een kans aangrijpen die voor mijn neus ligt. Niet dat dat niet te gek is, want zo’n kans geeft ook een kick, net als het uitvoeren, maar zelf een idee hebben en dat uitwerken is toch wel echt veel leuker. 

Waar was die switch?

Dat verloop van rustig achterleunen en afwachten tot de kansen in mijn schoot geworpen werden naar veel meer zelf bedenken en de touwtjes in handen nemen is natuurlijk heel geleidelijk gegaan. Het was niet zo dat ik van de een op de andere dag besloot dat ik nu alles zelf wel even ging bedenken. Het startte denk ik met de ideeën voor Structuurjunkie, en toen dat wel erg lekker smaakte had ik het zelfvertrouwen om langzaam meer ideeën uit te werken. 

Natuurlijk is het nog steeds fijn als er kansen in mijn inbox vliegen, en ik zal ze ook zeker soms nog met beide handen aangrijpen, maar juist die combinatie van het proactieve, creatieve, enthousiaste vind ik heel erg leuk. 

Hoe zit dat bij jou? Heb je zelf ideeën waar je mee aan de slag gaat, als ondernemer, bij een baas of in je privéleven? Ik kan je van harte aanraden ook zelf de controle te pakken en eens met een idee aan de slag te gaan dat al tijden in je hoofd zit.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.