Van ‘werd ik voor benaderd’ naar ‘heb ik bedacht’

Laatst blikte ik eens terug op de afgelopen jaren en de tijd dat ik al onderneem. Toen ik vooral naar de afgelopen twee jaar keek, realiseerde ik me: ik ben veel proactiever geworden. Waar ik vroeger achteroverleunde tot anderen met ideeën en kansen kwamen, sta ik nu voor mijn gevoel veel meer zelf aan het roer. 

Leestijd

Werd ik voor benaderd.


Laatst in mijn artikel over bloggen blikte ik terug op dertien jaar bloggen. Je kan het artikel hier helemaal teruglezen. Ik vertel daarin onder andere hoe, achteraf gezien, in de hoogtijdagen van het (beauty)bloggen héél veel op me afkwam, en ik dat allemaal over me heen liet komen. Keuzes maakte ik wel, ik deed niet alles klakkeloos, maar ik had eerlijk gezegd weinig eigen ideeën. Wel als het aankomt op de dingen waar ik over blogde, maar niet op al mijn andere carrièrestappen. Mijn televisieprogramma bij TLC? Werd ik voor benaderd. Mijn pagina in CosmoGIRL? Werd ik voor benaderd. Mijn boek over beauty? Werd ik voor benaderd. Mijn webwinkel? Werd ik voor benaderd. Mijn optredens in RTL Koffietijd? Werd ik voor benaderd. Zelfs voor mijn contract met een agentschap waardoor ik geld ging verdienen met bloggen werd ik benaderd.

Niet dat ik er niet voor werkte, niet dat ik er niet trots op ben. Als ik terugkijk vind ik het best stoer van mezelf dat ik op zo’n relatief jonge leeftijd al die dingen ‘gewoon deed’.  Want ik vind echt wel dat ik heel wat gave dingen gedaan heb. Maar: wat me nu heel erg opvalt is wel dat ik in die tijd heel reactief werkte. Ik stak vooral veel energie in mijn blog, maar ging er niet bepaald zelf op uit met mijn éigen plannen en éigen ideeën. Het is niet zo gek, ik was begin twintig, ik wist nog helemaal niet goed wat ik wilde, laat staan hóe ik dat wilde doen. En ik greep vanzelfsprekend een heleboel kansen die op mijn pad kwamen. Als ik nu tegen mijn jongere ik zou praten, zou ik dat ook zeker aanraden. Grijp die kansen! Het is niet vanzelfsprekend dat al die dingen starten in je inbox.
Maar: nu ik nu ik 28 ben veel proactiever werk, merk ik dat ik daar veel meer voldoening uit haal. 

Ik denk veel meer na over hoe ik wil dat mijn werk en mijn leven eruit ziet.

Toen ik twee jaar geleden de boel omgooide door te stoppen met mijn beautyblog Miss Lipgloss en ik besloot verder te gaan als Cynthia.nl, begon de periode waar ik nu in zit, een periode waarin ik veel meer doe wat ik zélf wil. Ik denk veel meer na over hoe ik wil dat mijn werk en mijn leven eruit ziet en daar ga ik vervolgens mee aan de slag. Dit startte met de switch naar mijn nieuwe blog, en vlak daarna het mailtje naar Blossom Books, wat het begin van de Structuurjunkie-lijn betekende. We bedachten samen Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe, daarna de planner, de scheurkalender, de deskplanners en de twee planners die komend jaar verschijnen. Ik geef bijna elke maand Structuurjunkie Masterclasses, ik lanceerde laatst een Productiviteitscursus die je helemaal op Instagram kan volgen: allemaal dingen die ik heb zelf heb bedacht en ben gaan uitwerken. Niet dat het rocket science is. Ik ben helemaal geen genie, of zo. Maar je snapt me.

Alles wat ik nu doe in mijn werk en in mijn privéleven heb ik zelf, proactief bewerkstelligd. Mijn blog, de samenwerkingen die ik met merken heb, mijn nieuwe contract bij een ander agentschap, de Structuurjunkie-lijn en alles wat daarbij komt kijken. Hoewel ik vroeger wel veel tijd in mijn blog stopte, en ook met veel energie werkte aan de dingen die op mijn pad kwamen: ik leunde wel erg achterover. Nu heb ik voor mijn gevoel veel meer de touwtjes in handen. Ik weet beter wat ik wil en als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Dan start ik klein, maak ik plannen, gooi ik eerste lijntjes uit en bedenk ik of mijn idee haalbaar is. Ook qua sponsored content (waar ik het grootste deel van mijn inkomen mee verdien) ben ik proactiever: ik klop bij mijn agentschap aan met ideeën en merken waar ik mee wil werken. 

Meer voldoening, meer controle

In de periode dat de enorme bloghype een beetje voorbij was en het dus ook wat rustiger werd qua aanbiedingen en kansen die voor het grijpen lagen, overviel het gevoel me soms dat ik geen controle had. Voor mijn gevoel bestond mijn succes bij de grillen van anderen. Als anderen besloten dat ze niet meer met me wilden werken, dan was het gedaan met me. Zo simpel lag het natuurlijk helemaal niet, maar zo’n angst bekroop me soms wel. Het achteroverleunen en wachten tot de aanbiedingen in mijn inbox vlogen beviel me niet meer zo goed toen ik begon te beseffen dat ik misschien zélf ook plannen moest maken.

Niet dat ik nou precies helder heb hoe de komende tien, vijf of zelfs het komende jaar er precies uit gaat zien: ik heb wel meer focus en ‘visie’, als je het zo wilt noemen. Steeds beter heb ik helder wat ik wil, wat ik leuk vind, hoe ik wil dat mijn leven eruit ziet en kan ik zo ook veel beter mijn grenzen bewaken. Door te gaan voor waar mijn energie zit, dus te gaan voor waar ik echt blij en enthousiast van word, kan ik ook veel beter de touwtjes in handen houden. 

Ik zie alles als een uitprobeersel, dat maakt het testen van nieuwe dingen minder spannend. Toen we Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe lanceerden, wilde ik eerlijk gezegd vooral voor mijn fijne uitgever dat zíj uit de kosten zouden komen. Natúúrlijk zou het mooi zijn als we er beide bakken met geld aan zouden verdienen, maar het leek me gewoon heel leuk om uit te proberen. En zo denk ik over alles. Als iets in mijn gedachten blijft zitten, als ik echt ga ‘kwispelen’ van een idee, dan denk ik: laat ik het gewoon uitproberen. Het is niet alsof ik een hotelketen uit de grond stamp waar bizarre kosten mee gemoeid gaan he, ik ga gewoon kijken of het tof is om een cursus op Instagram te geven. Is het leuk, dan doe ik het vaker. Is het stom, dan kap ik er mee. Zo simpel kan het zijn, ik probeer het niet zwaarder of moeilijker te maken dan het is.

En: het geeft zo ongelooflijk veel meer voldoening als zoiets lukt. Als iets succesvol wordt (op mijn termen van succesvol) wat ik zélf heb bedacht, zélf heb uitgewerkt, waar ik zélf heel veel uren enthousiast aan heb zitten werken. Dat is echt priceless. Dat iets van een simpel idee tot een werkend ‘concept’ (wat het dan ook mag zijn) evolueert is een van de leukste dingen die er is. En dat geeft een veel lekkerder gevoel dan een kans aangrijpen die voor mijn neus ligt. Niet dat dat niet te gek is, want zo’n kans geeft ook een kick, net als het uitvoeren, maar zelf een idee hebben en dat uitwerken is toch wel echt veel leuker. 

Waar was die switch?

Dat verloop van rustig achterleunen en afwachten tot de kansen in mijn schoot geworpen werden naar veel meer zelf bedenken en de touwtjes in handen nemen is natuurlijk heel geleidelijk gegaan. Het was niet zo dat ik van de een op de andere dag besloot dat ik nu alles zelf wel even ging bedenken. Het startte denk ik met de ideeën voor Structuurjunkie, en toen dat wel erg lekker smaakte had ik het zelfvertrouwen om langzaam meer ideeën uit te werken. 

Natuurlijk is het nog steeds fijn als er kansen in mijn inbox vliegen, en ik zal ze ook zeker soms nog met beide handen aangrijpen, maar juist die combinatie van het proactieve, creatieve, enthousiaste vind ik heel erg leuk. 

Hoe zit dat bij jou? Heb je zelf ideeën waar je mee aan de slag gaat, als ondernemer, bij een baas of in je privéleven? Ik kan je van harte aanraden ook zelf de controle te pakken en eens met een idee aan de slag te gaan dat al tijden in je hoofd zit.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

16 reacties
 1. Stephanie

  Ik vind het echt heel tof en inspirerend om te zien hoe jij steeds meer een ondernemer bent geworden! En wat fijn ook dat het zo goed voelt 🙂

 2. Nadia

  Doet mij denken aan Covey 🙂 (7 eigenschappen van effectief leiderschap. Proactief zijn, cirkel van invloed, eigenaarschap, baas over je eigen leven zijn etc.. Heb je dat boek ook gelezen?

 3. Maaike

  Ik zit altijd vol met ideeen! Zoveel dat ik ze niet allemaal kan uitvoeren. Niet alleen qua werk, maar ook prive. Ik stel bewust geen hele concrete doelen dan zou ik echt gek worden.

 4. Syl

  Ik heb een persoonlijke instagram, maar ook een zakelijke. Niet dat ik ook maar iets verdiend heb aan die zakelijke of een samenwerking heb gehad. (Heb hem nu een paar maandjes) Maar ik vind het wel interessant om te zien of de doelgroep die ik voor ogen heb, ook daadwerkelijk mijn doelgroep is. En hoe ik gevonden word.
  Ik zou ook niet weten vanaf hoeveel volgers of likes je interessant bent voor bedrijven. Vanaf wanneer kan ik zelf een bedrijf benaderen, zonder “uitgelachen” te worden.
  Ik zie accounts die heel veel ‘nep volgers hebben. De spam-volgers. Maar ook accounts die opeens 3000 volgers hebben en dan maar 5 likes krijgen op een foto.
  Dus vanaf wanneer komt mijn insta serieus over?

 5. Anke

  Het is iets waar ik veel over nadenk, en waar ik voor mezelf inderdaad wel uit was, dat het proactief werken veel effectiever werkt. Alleen is effectief de stap zetten dan altijd wel wat eng!

 6. Kim

  Humble brag in 3… 2… 1…

  • Cynthia Schultz

   Helemaal geen humble brag hoor, ik ben heel open dat ik hier gewoon retetrots op ben. Dus een super open eerlijke brag. Is niks humbles aan.

 7. Jacky

  Ik kan zelf de balans nog niet goed vinden, omdat ik ook de juiste manier nog niet heb gevonden. Werken binnen een groot bedrijf ging me tegen staan omdat er geen ruimte was voor eigen ideeën en de hele afdeling (verplicht) reactief werkte. Ik heb het als ondernemer geprobeerd waarbij mijn eigen ideeën en kracht niet genoeg waren om voldoende geld binnen te halen. Nu binnen een klein bedrijf gaat het beter en wat ik bedenk haal ik veel energie uit – maar ik moet nog voor een groot deel plannen van een ander uitwerken waar ik vaak niet achtersta (zuigt energie) en dan hou ik naar mijn smaak te weinig tijd en energie over voor ‘mijn dingen’…
  Balans is lastig joh 😛

 8. Audrey

  Tof om die verandering bij jezelf op te merken, en vooral ook dat je je hier zo prettig bij voelt. Dat is het allerbelangrijkste.

 9. rachel

  hier een beetje van beide. we hebben 2 bedrijven en soms komen de opdrachten vanzelf maar zelf wat opzetten is meer onze voorkeur maar dat gaat niet altijd zo makkelijk 😉

 10. Sara

  Goeiemorgen Cynthia, ik ben al sinds (2010?) een bezoeker, al moet ik zeggen dat sinds Cynthia.nl bestaat, ik een trouwe bezoeker ben geworden. Het feit dat je anders bent dan de anderen, maakt jou ook zo leuk. Je doet wat je graag wilt doen, en als lezer voel ik dat ook en kan ik ook genieten van jouw artikelen.

  Vroeger kwam ik graag op jouw site om reviews te lezen, je was altijd heel kritisch over de producten, waardoor ik erop mocht vertrouwen dat je ook je echte mening gaf over het product. Ik vind dus dat je altijd heel kwalitatieve blogposts schreef, alleen zijn ze qua inhoud wel veranderd, wat ik super vind.

  Ik zit nu in mijn eerste jaar rechten, en wat is het zwaar. Graag zou ik ook een blog starten, al houden mijn studies me wel tegen. Moest ik toch beginnen bloggen, dan zou ik ook op Youtube starten. Ik zou graag beelden gebruiken om poëzie te maken. Niet met woorden, maar met beelden. Maar dan wel iets met natuur ofzo. Daarvoor moet ik leren filmen, leren editen (en toch op een hoger niveau, want ik wil wel filmpjes maken die kwaliteitsvol zijn),… Wat me zo ‘moeilijk’ lijkt om eraan te beginnen en te tijdrovend zou zijn. Al bij al, ik moet ergens beginnen zeker. In ieder geval, ik zou het fantastisch vinden moest ik er toch aan beginnen, dus misschien toch iets om eraan te beginnen in juli, na mijn examens.

  Bedankt voor het lezen en veel liefs

  Sara

 11. Liset

  Ik denk dat leeftijd daar heel veel mee te maken heeft. Je krijgt meer ervaring in dingen, je weet steeds beter wat je wel en niet wilt. Dan komt er gewoon een tijd dat je veel proactiever wordt in ondernemen. Heel mooi dat je blij bent met waar je nu staat en de touwtjes meer in handen hebt. Voelt volgens mij heel prettig!

  • Annet

   Helemaal mee eens, ik ben nu 42 en werk veel meer naar doelen toe dan vroeger.
   Ik heb veel geleerd van een wat oudere manager die mij vaak vroeg: wat wil je over 10 jaar, wat over 5, wat over 1? Wat moet je doen om daar te komen? Welke mensen moet je om hulp vragen? Welke kennis moet je daarvoor ontwikkelen.
   Ik vind het soms nog steeds lastig om écht te gaan voor wat ik wil maar het is in elk geval een goede reminder..

 12. Maaike

  Mooi artikel! Wat ik mij afvroeg, je hebt weleens gezegd dat jij af en toe afspreekt met een businesscoach. Heeft je contact daarmee ook nog geholpen in je omslag van meer reactief naar meer proactief?

 13. Amy

  Wat een mooie ontwikkeling heb je doorgemaakt. Dat heeft misschien inderdaad met leeftijd, maar zeker ook met ervaring en persoonlijke groei te maken. En kijk wat het je heeft gebracht, die proactiviteit! Mooi! Persoonlijk geloof ik dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en groei: iemand anders gaat het niet voor je doen. Op mijn werk ben ik heel proactief in het aangeven van wat ik wel en niet zou willen en betrek ik de mensen daarin die me kunnen helpen om een nieuw doel te bereiken. Soms eng, maar zo’n kick als iets dan lukt! Alleen voor mijn eigen blog is het soms nog wat zoeken merk ik, sinds ik daar een switch mee heb gemaakt..

 14. Mariëlle

  Mooi om te lezen dat je deze ontwikkeling hebt doorgemaakt Cynthia. En wat fijn dat je het gevoel van controle en zelfvoldoening hebt. Dat is toch wel erg belangrijk. Of je nu voor jezelf werkt of bij een baas. Ik volg je al tijden en ik vind dat je echt een mooie transitie hebt doorgemaakt. Ik denk dat je doordat je de touwtjes zelf in handen hebt genomen, ook veel andere bloggers het voorbeeld hebt gegeven, hoe het ook anders kan… Ik merk doordat ik zelf werk naast mijn blog, ik beperkte tijd heb. En het daardoor soms lastig vind om met de juiste dingen aan de slag te gaan. Ik denk dat het inschakelen van een goede business coach mij zou kunnen helpen met het uitzetten van mijn doelen voor de toekomst. Maar iets hierin houdt mij tegen. Ik denk dat dit voornamelijk het feit is dat mijn blog op dit moment wel opbrengsten heeft, maar niet voldoende om een businesscoach te kunnen betalen. Heb jij misschien nog tips hoe hier mee om te gaan? Bedankt voor je inspirerende artikel, dit zet me toch weer even aan het denken. En ga vooral zo door 😉