Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Trouwen

De meeste vragen die ik krijg over mijn privéleven gaan over kinderen krijgen en trouwen. En dan vooral: wanneer en hoe? Van beide weet ik (nog) niet of ik het wil, maar over trouwen heb ik zo wel mijn ideeën. Dus, vandaag: wil ik trouwen? Waarom wel/niet? En zo ja, dan hoe?

Leestijd

Wil ik trouwen?

Ieder meisje droomt ervan: de bruiloft. Ze ziet zichzelf in die witte jurk, met een droomman aan haar zijde, het ja-woord zeggen. Ze weet precies hoe alles er uit moet komen te zien, ze telt de dagen of tot ze eindelijk gevraagd wordt. Nou, ik niet. Ik heb nooit gedroomd van die witte jurk, van het ja-woord of een eigen bruiloft. Ik weet niet waarom, want ik heb een positieve associatie met het huwelijk. In mijn omgeving is elk getrouwd stel nog bij elkaar, mijn ouders zijn al meer dan 25 jaar gelukkig getrouwd, vrienden om me heen trouwen af en aan, dus dat is het niet. Als klein meisje was ik er gewoon nooit zo mee bezig, het interesseerde me niet echt.

En nu, als volwassen 27-jarige? Het interesseert me nog steeds niet heel erg. Mensen om me heen en mensen op social media maken weleens grapjes, als we bijvoorbeeld op reis gaan naar een mooie plek: ‘Misschien gaat hij je daar wel vragen!’ Of als ik post dat er wat te vieren valt, denkt meteen iedereen dat Willem me heeft gevraagd. Ik ben daar dus nóóit mee bezig. Het gebeurt nóóit dat ik denk: ‘Och hemel, zal hij me nu gaan vragen?’ Die verwachting is er helemaal niet, dat hij dat doet. Willem staat er namelijk net zo in als ik. Hij zegt altijd: ‘Ik hoef niet te trouwen. Alleen als jij het heel graag wilt.’

Voor mij voegt het niet zoveel toe om getrouwd te zijn. We houden van elkaar, en we hebben geen bruiloft nodig om te weten en te vieren dat we voor altijd bij elkaar willen blijven. Daarnaast heb ik de laatste jaren heel veel bruiloften meegemaakt en bij heel veel bruiloften kijk ik naar het gelukkige paar, en heb ik niet het idee dat ze er zelf nou zo ontzettend van genieten. Dan zou het van mij echt niet hoeven: zo’n dag kost ongelooflijk veel geld, als je er zelf dan als niet met volle teugen van geniet, waar doe je het dan voor? Daarnaast ben ik zelf niet zo van de grote feesten. Van al het geregel, gestress, de keuzes die je moet maken – ik krijg het al warm van het idee.

Maar aan de andere kant lijkt het me ook heel erg leuk. Het lijkt me leuk om de liefde te vieren en om één dag feest te hebben met al onze geliefden. Familie, vrienden, iedereen bij elkaar. Dat gebeurt nooit, dat iedereen met elkaar feest viert. Het hele symbolische, het trouwen zelf, is natuurlijk heel erg mooi, maar het lijkt me vooral heel erg leuk om de dag zelf. Dus: zeg nooit nooit. Ik denk wel dat ik misschien ooit zou willen trouwen. Maar het is voor mij zeker geen must, en voor Willem ook niet.

Als we gaan trouwen, hoe willen we het dan?

Natuurlijk hebben we hier weleens over gekletst, tijdens een etentje. ‘Stel dat we gaan trouwen, hoe zouden we dat dan doen?’ Daar hebben we best wel heldere ideeën over. We willen trouwen op Terschelling. Met een klein groepje familie en vrienden en iedereen komt de hele dag. Ik denk niet dat we ’s avonds een groot feest hebben voor meer mensen – we houden het liever intiemer. Het liefst trouwen we in het bos of op het strand (het bos lijkt me praktischer) en eten en drinken we ’s avonds op een mooie plek op het eiland. Zoiets. Met lekker eten, lekker drinken, een relaxte sfeer, tijd om met elkaar te praten en ’s avonds natuurlijk de mogelijkheid tot een dansje.

Ik zou Cynthia niet zijn als ik niet al wat ideetjes had voor hoe alles er uit zou moeten zien. Ik zou alles in een ‘woodlands’ stijl willen, heel groen en rustiek, relaxed en warm. Voor het eerst ooit heb ik nagedacht over wat voor soort jurk ik zou willen. Ik weet niet eens of ik wel in een witte jurk zou willen trouwen, maar als ik dat doe, wil ik een hele simpele met mouwen en een hoge hals, zonder al teveel kant en poespas. Je kan hieronder mijn Pinterest board vinden met inspiratie.

Dus: ik weet het niet. Wij weten het niet, maar mocht het ooit zover komen, dan hebben we al wel een beetje een idee wat we willen. Toch leuk om over na te denken! Ben jij getrouwd, zo ja, hoe? Zou je ooit willen trouwen, en heb je al ideeën over hoe je het zou willen invullen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.