Trouwen

De meeste vragen die ik krijg over mijn privéleven gaan over kinderen krijgen en trouwen. En dan vooral: wanneer en hoe? Van beide weet ik (nog) niet of ik het wil, maar over trouwen heb ik zo wel mijn ideeën. Dus, vandaag: wil ik trouwen? Waarom wel/niet? En zo ja, dan hoe?

Leestijd

Wil ik trouwen?

Ieder meisje droomt ervan: de bruiloft. Ze ziet zichzelf in die witte jurk, met een droomman aan haar zijde, het ja-woord zeggen. Ze weet precies hoe alles er uit moet komen te zien, ze telt de dagen of tot ze eindelijk gevraagd wordt. Nou, ik niet. Ik heb nooit gedroomd van die witte jurk, van het ja-woord of een eigen bruiloft. Ik weet niet waarom, want ik heb een positieve associatie met het huwelijk. In mijn omgeving is elk getrouwd stel nog bij elkaar, mijn ouders zijn al meer dan 25 jaar gelukkig getrouwd, vrienden om me heen trouwen af en aan, dus dat is het niet. Als klein meisje was ik er gewoon nooit zo mee bezig, het interesseerde me niet echt.

En nu, als volwassen 27-jarige? Het interesseert me nog steeds niet heel erg. Mensen om me heen en mensen op social media maken weleens grapjes, als we bijvoorbeeld op reis gaan naar een mooie plek: ‘Misschien gaat hij je daar wel vragen!’ Of als ik post dat er wat te vieren valt, denkt meteen iedereen dat Willem me heeft gevraagd. Ik ben daar dus nóóit mee bezig. Het gebeurt nóóit dat ik denk: ‘Och hemel, zal hij me nu gaan vragen?’ Die verwachting is er helemaal niet, dat hij dat doet. Willem staat er namelijk net zo in als ik. Hij zegt altijd: ‘Ik hoef niet te trouwen. Alleen als jij het heel graag wilt.’

Voor mij voegt het niet zoveel toe om getrouwd te zijn. We houden van elkaar, en we hebben geen bruiloft nodig om te weten en te vieren dat we voor altijd bij elkaar willen blijven. Daarnaast heb ik de laatste jaren heel veel bruiloften meegemaakt en bij heel veel bruiloften kijk ik naar het gelukkige paar, en heb ik niet het idee dat ze er zelf nou zo ontzettend van genieten. Dan zou het van mij echt niet hoeven: zo’n dag kost ongelooflijk veel geld, als je er zelf dan als niet met volle teugen van geniet, waar doe je het dan voor? Daarnaast ben ik zelf niet zo van de grote feesten. Van al het geregel, gestress, de keuzes die je moet maken – ik krijg het al warm van het idee.

Maar aan de andere kant lijkt het me ook heel erg leuk. Het lijkt me leuk om de liefde te vieren en om één dag feest te hebben met al onze geliefden. Familie, vrienden, iedereen bij elkaar. Dat gebeurt nooit, dat iedereen met elkaar feest viert. Het hele symbolische, het trouwen zelf, is natuurlijk heel erg mooi, maar het lijkt me vooral heel erg leuk om de dag zelf. Dus: zeg nooit nooit. Ik denk wel dat ik misschien ooit zou willen trouwen. Maar het is voor mij zeker geen must, en voor Willem ook niet.

Als we gaan trouwen, hoe willen we het dan?

Natuurlijk hebben we hier weleens over gekletst, tijdens een etentje. ‘Stel dat we gaan trouwen, hoe zouden we dat dan doen?’ Daar hebben we best wel heldere ideeën over. We willen trouwen op Terschelling. Met een klein groepje familie en vrienden en iedereen komt de hele dag. Ik denk niet dat we ’s avonds een groot feest hebben voor meer mensen – we houden het liever intiemer. Het liefst trouwen we in het bos of op het strand (het bos lijkt me praktischer) en eten en drinken we ’s avonds op een mooie plek op het eiland. Zoiets. Met lekker eten, lekker drinken, een relaxte sfeer, tijd om met elkaar te praten en ’s avonds natuurlijk de mogelijkheid tot een dansje.

Ik zou Cynthia niet zijn als ik niet al wat ideetjes had voor hoe alles er uit zou moeten zien. Ik zou alles in een ‘woodlands’ stijl willen, heel groen en rustiek, relaxed en warm. Voor het eerst ooit heb ik nagedacht over wat voor soort jurk ik zou willen. Ik weet niet eens of ik wel in een witte jurk zou willen trouwen, maar als ik dat doe, wil ik een hele simpele met mouwen en een hoge hals, zonder al teveel kant en poespas. Je kan hieronder mijn Pinterest board vinden met inspiratie.

Dus: ik weet het niet. Wij weten het niet, maar mocht het ooit zover komen, dan hebben we al wel een beetje een idee wat we willen. Toch leuk om over na te denken! Ben jij getrouwd, zo ja, hoe? Zou je ooit willen trouwen, en heb je al ideeën over hoe je het zou willen invullen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

108 reacties
 1. Marie

  Ik denk zelf persoonlijk dat je moet gaan trouwen wanneer je het beiden echt graag wil. Voor velen is trouwen het in deze tijd niet meer waard. Het kost veel geld en het is niet nodig om de liefde op die manier te bezegelen. Een samenlevingscontract daarentegen kan wel handig zijn voor wanneer je samen gaat wonen. Daar gaat het om belastingvoordelen.

 2. Elis

  Ja, ik ben getrouwd! Al best een tijdje… dit jaar 18 jaar, ik was nog net anderhalve maand 20.Ik was nooit van het trouwen toen ik jong was, maar toen ik de ware (op jonge leeftijd) tegenkwam wilde ik getrouwd zijn. Niet voor het feest of de buitenwereld, maar voor onszelf. Ik wilde heel graag onze achternamen delen (hij draagt ook mijn achternaam).

  We wilden het klein houden, dus alleen naaste familie en goede vrienden (30 gasten in totaal). De datum was voor ons speciaal, dus het moest op die dag gebeuren. Toevallig een gratis dag bij de gemeente. Daarna een diner met z’n allen in ons favoriete restaurant en aansluitend een drankje bij ons thuis.

  Op zich zou ik het zo weer op deze manier aanpakken; klein. Maar als ik het werkelijk over zou mogen doen, dan zouden we in het buitenland trouwen. Gewoon met z’n tweetjes in een kapelletje in Las Vegas en daarna een fantastische roadtrip door Amerika van 3 weken maken en afsluiten met een week cruisen naar de Bahama’s.

 3. Pim

  Hallo allemaal,
  Interessant dat jij, Cynthia, er zo over denkt. Ik denk dat het anno 2018 misschien ook een persoonlijkheidskwestie is. Hoe staat men in de liefde? Wil je aandacht op je relatie vestigen of voelt het intiemer dit juist niet te doen?

 4. Noelle

  Ik vind het leuk om allerlei verschillende verhalen te lezen en horen van mensen die compleet verschillend in dit soort dingen staan. Net als kinderen krijgen wordt het van iedereen maar verwacht dat dat logisch is, terwijl dat voor sommigen helemaal niet is waar zij gelukkig(er) van worden. Trouwen wilde ik altijd wel en ik persoonlijk heb wel het idee dat er iets is veranderd na trouwen. Als je wettelijk aan elkaar vast zit voelt dat toch wat anders. Zo heb ik nu ook zijn achternaam en voel ik me dichter bij hem. Maar ik kan 100% begrijpen en accepteren dat anderen dat helemaal niet zo ervaren, en voor wie het niet meer dan een papiertje is. Met kinderen krijgen zit ik daar nu in, iedereen verwacht maar dat de volgende stap kinderen krijgen is terwijl ik daar echt niet op zit te wachten. Sommige vrouwen hebben dat moedergevoel en dat is mooi maar ik heb dat niet, en dat is toch ook echt oké! Zo ook mensen voor wie trouwen echt niks toevoegt.

 5. homeofdaisies

  Heel herkenbaar! Ik heb mijn hele leven geroepen: “Ik hoef noooit te trouwen”. Mijn vriend wilde dat wel heel graag en heeft echt lang op me ingepraat om me over te halen. Uiteindelijk heb ik wel ja gezegd en was het ook daadwerkelijk de mooiste dag van mijn leven waar ik na 2,5 jaar nog vaak met veel plezier op terug kijk. Het is wel iets wat we volledig op onze eigen manier hebben gedaan. Het kost allemaal veel geld, en veel dingen vind ik onzin. Dus ik heb veel DIY gedaan, de wettelijke trouw hebben we gratis gedaan en een bevriende fotograaf heeft bijvoorbeeld de foto’s tegen gereduceerd tarief gedaan. Maar het voegt wat je zegt niets toe aan de liefde. Heb er alleen een makkelijkere achternaam voor teruggekregen 😉 Doe vooral wat voor jou/jullie goed voelt. Mensen moeten echt stoppen met zulke dingen vragen ‘omdat het hoort’. Ik hoor ook al sindsdien “En wanneer ga je aan de kindjes?” pfff… xo Daisy

 6. Archana

  ik hecht heel veel waarde aan trouwen je bind je voor je hele leven aan een man en ik verlaat dan officieel het ouderlijke huis. ik trouw voor de wet en op zn hindoestaans beide trouwdagen worden uitgebreid gevierd mer alle vrienden en familie voor de wet hebben we 400 gasten en op zn hindoestaans rond de 600. ik heb een enorm grote familie en ik wil de dagen delen met iedereen die ik lief heb. met trouwen hebben mijn ouders de eer om mij weg te geven aan mijn aanstaande man en bedank ik ze dat ze hun hele leven zorg hebben gedragen voor mij. op zn hindoestaans zijn er sowieso heel veel rituelen

 7. Helen

  Ben ik de enige die dit artikel zo tegenstrijdig en flut vind?
  Eerst deel gaat over je stellige mening dat trouwen voor jou en Willem totaal niet belangrijk is en dat je daar nooit naar hebt verlangd,als kind niet en nu niet.

  Vervolgens vertel je in details hoe je het zou willen hebben incl een volledige pinterest board met ideeen over locatie en sfeer??!!!

  Sorry hoor Cynthia,….maar stiekem hoop je denk ik gewoon dat Willem een keer door zn knieën gaat…..en kan jij eindelijk die simpele bruidsjurk waar je over fantaseert aanschaffen.

  En ps: niet iedereen trouwt om HET PAPIERTJE. Voor velen is het veel meer dan dat.

  • Heleen

   Hey Helen,

   Ik reageer bijna nooit op reacties van anderen op een andere blog, maar deze keer doe ik het toch even. We kunnen inhoudelijk gaan discussiëren over of Cynthia nu wel of niet aangeeft dat ze wil trouwen (volgens mij geeft ze duidelijk aan dat ze nog niet weet of ze het wil, maar als ze ooit het besluit te doen al wel een idee heeft van wat ze wel en niet wil) maar eigenlijk gaat het daar niet eens echt om.

   Ik vind het echt heel jammer dat je zo scherp reageert. Op een persoonlijk artikel met een positieve insteek komt er een reactie die op mij overkomt als: ik ga hier eens even duidelijk van zeggen wat er mis mee is. En dat is blijkbaar heel veel. Daarnaast vind je iemands persoonlijke verhaal niet oprecht en vul je helemaal in hoe het volgens jou wel zit.

   Het is niet mijn bedoeling om jou aan te vallen (misschien bedoel je het wel heel goed en snap ik jouw manier van communiceren gewoon niet, dat kan natuurlijk prima)
   Het is ook niet mijn bedoeling om Cynthia te verdedigen (want dat lukt volgens mij prima zelf)
   Ik ben gewoon echt oprecht benieuwd naar hoe jij dit soort artikelen leest en waarom je zo scherp bent. Is het omdat trouwen voor jou wel heel veel betekent? Dat lees ik een beetje terug in je laatste zin.
   Kun je je niet voorstellen dat iemand niet alle dingen wil die jij beschrijft in hoe het dan volgens jou wel zou zitten?
   Het zou zoveel waardevoller zijn als we die aanvulling van jou zouden horen. Die is namelijk super interessant.
   Nogmaals: ik ben echt oprecht benieuwd. Zeker omdat dit (blijkbaar) onderwerp is waar mensen zo verschillend over kunnen denken.

   Groetjes Heleen

 8. Miranda

  Trouwen hoeft voor ons ook niet, en gaat bij ons ook echt niet gebeuren. Ik vind het ergens ook een beetje ongemakkelijk, zo’n dag die alleen in ’t teken zou staan van ons. En misschien spreek ik mezelf nu een beetje tegen… 08-08-2018 is namelijk de dag dat wij partnerregistratie aangaan. & dus wouden we toch een ‘mooie datum’. Ook in de maand waarin we 10 jaar samen zijn! Alleen onze familie is erbij, en daarna gaan we heerlijk lunchen met zijn alle. De zaterdag erna geven we een feestje met een hapje en een drankje voor onze beste vrienden. Ja… Ergens spreek ik mezelf dus tegen. Eerst was het alleen de partner registratie. Niks bijzonders, heel eerlijk, om praktische redenen… Niet echt romantisch hihi. Daarna toch een speciale datum gekozen, toch een lunch, en toch een feestje. Maar dé grote dag, met een mooie witte jurk en alles eromheen… Nee bedankt ?

 9. Alice

  Lieve Cynthia, als het dan zover is wil ik natuurlijk super graag jullie huwelijk sluiten! X

 10. Jolanda van der Wagt

  Ik ben getrouwd. Van te voren was het voor mij ook niet zo belangrijk, maar voor mijn man wel. En ik heb toen ooit een keer tegen hem gezegd dat als mijn complete familie er niet bij kon zijn ik niet hoefde te trouwen. Want voor mij is zo’n dag toch het vieren van de liefde in de breedste zin van het woord, want hoe vaak komt het nou voor dat je al je geliefden bij elkaar hebt, een hele dag?! En toen werd mijn oma (met wie ik een hechte band had) ineens heel ziek. Mijn man heeft mij toen kort daarna gevraagd (en nee, ik had het ECHT niet aan zien komen) en toen zijn we zes maanden later getrouwd. Oma was erbij. En wat hebben we de liefde gevierd. Als bevestiging voor ons liefde was het niet nodig geweest, maar dat we nu alle drie dezelfde achternaam hebben, en die dag zelf, dat maakte het voor mij allemaal de moeite waard. En ik moet toegeven dat de voorbereidingen, kiezen wat ik allemaal wilde, en natuurlijk DE jurk ook best leuk was :). Ondanks dat we een relatief korte voorbereidingsperiode hadden hebben wij weinig stress gehad.

  En hoe de dag eruit zag? Mijn man heeft de trouwdatum gekozen (21 december, want dat is de kortste dag van het jaar, en daarna wordt het alleen maar mooier en lichter en zo zag hij het moment dat wij elkaar ontmoeten ook), en we hadden een winterbruiloft, met veel groen en rood als accentkleur. En de dag stond in het teken van heerlijk eten! Met als hoogtepunt het diner, waarbij we met iedereen aan twee grote tafels zaten (één had ik nog fijner gevonden maar dat paste niet op de locatie). Het enige waar ik uiteindelijk wel spijt van had was het uitnodigen van collega’s en kennissen van sportclubs enzo. Die hebben wij dan alleen voor het feest uitgenodigd, maar ik vond het weinig toevoegen

 11. Noortje

  Van mij hoefde trouwen ook nooit zo, tot we een kindje kregen en ik toch wel graag een gezin wilde waarin we allemaal dezelfde achternaam hebben. Dus zijn we gratis getrouwd op dinsdagochtend, wel in mooie nieuwe kleren en met afsluitend een etentje voor familie.

 12. Marije

  Ik ben semi-stiekem op een maandagochtend om 9 uur getrouwd. Alleen de ouders, broers, zus, aanhang en getuigen waren erbij. Om 9 uur trouwen, 10 uur taart met champagne in de tuin en om 12 uur een lunch op het strand. Om 15 uur was iedereen weer weg en konden wij nagenieten van ons fijne en intieme feestje. We kleedden ons om en deden snel de ‘Oeps, we zijn getrouwd’ kaartjes op de post en genoten de dagen erna van alle verbaasde reacties van familie en vrienden. Als ik het over mocht doen zou ik het precies zo doen!

 13. Sophia

  Een leuk artikel, Cynthia! Ik snap je punt met het trouwen, door te trouwen ga je niet minder of meer van elkaar houden. En het kost heel veel geld en geregel en vooral veel stress haha! Je hebt een mooi board gemaakt en die jurken zijn simpel maar toch erg chique en ik denk dat het je heel mooi zou staan, mocht je ooit gaan trouwen.
  Wij zijn getrouwd voor Islam en hebben daarna een groot feest gehad. Ik had twee jurken aan en we hadden een zaal met alles er op en eraan. Ik had het geluk dat ik zelf vrij weinig hoefde te regelen. Ooit willen we nog een keer voor de wet trouwen en dan weer een groot feest, met een jurk. Ik hou van jurken en ik ben een groot fan van sprookjes haha dus ik heb dat hele romantische idee met trouwen wel.

  Liefs Sophia

  • Anna

   Hoi Sophia,

   Wat fijn dat je een leuke bruiloft gehad heb! Ik wilde je nog wel even meegeven dat een religieus huwelijk zonder een wettelijk huwelijk in Nederland in principe niet is toegestaan. De imam die het huwelijk voltrokken heeft is strafbaar en kan daarvoor twee maanden gevangenisstraf of een boete tot €4100 krijgen.

   Let er ook op dat je voor de wet dus niet getrouwd bent. Dat betekent dat je bij een scheiding geen recht hebt op alimentatie, jouw man eventuele kinderen zal moeten erkennen, je voor elkaar geen medische beslissingen kan nemen en als één van jullie komt te overlijden je geen recht hebt op de erfenis. Zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt!

   Meer informatie kun je vinden op https://www.elhannouche.nl/gevolgen-van-een-islamitisch-huwelijk/

 14. Kim

  Ik ben ooit eens naar een feest geweest van vrienden met de titel: vriendin en vriend zeggen ja tegen elkaar.

  Dus ik dacht eerst aan een bruiloft, maar dat was het dus niet! Het was een mooi feest van een mooi stel waarin ze met mooie verhalen tegenover iedereen “ja” tegen elkaar hebben gezegd. Dat vond ik zo ontzettend mooi!❤️

 15. Dominique

  Wauw, tof moodboard! <3 Mogen mijn man en ik jullie bruidsfotografen zijn als het ooit gaat gebeuren? 😉

  Zelf heb ik ook nooit gedroomd over een traditionele bruiloft met french manicure nagels, een trouwauto en een rond trouwboeketje. Wij zijn vorig jaar met z'n tweetjes naar IJsland gereisd en zijn daar met elkaar getrouwd in het meest idyllische kleine zwarte kerkje ooit! We hebben zelfs walvissen in de verte in zee gezien tijdens de fotoshoot. Mensen vragen ons wel eens of we spijt hebben gehad om het op die manier te doen, maar we zouden het zo weer overdoen. 🙂

 16. Yvonne

  Leuk om te lezen! We hebben een paar overeenkomsten; ik dacht ook nooit aan trouwen en droomde niet van een mooie jurk.

  In de zomer van 2016 ben ik getrouwd met mijn, nu, man. We hoefden beiden niet te trouwen, wisten wel dat we het voor elkaar waren. Voor ons was het praktisch; hij Amerikaans, ik Nederlands en wonend in het buitenland.
  Al onze gasten waren daggasten en we waren met zo’n 25 mensen. Ik had een echte jurk (nooit gedacht dat ik die zou hebben) en het was een geweldige dag!

 17. Iris

  Wat leuk om iedereens verhalen hier te lezen! Vooral hoe iedereen het aanpakt en er tegenover staat.

  Zelf heb ik niet zo’n behoefte om te trouwen, omdat ik het een raar concept vind om te beloven de rest van je leven bij elkaar te blijven. Misschien verander je allebei erg of groei je uit elkaar (aan het aantal echtscheidingen te zien, gebeurt dat erg vaak). Tuurlijk heb ik nu de intentie om bij mijn vriend te blijven, maar wie weet wat er allemaal nog gebeurt in de toekomst? Ik vind het een loze belofte.

  We gaan misschien trouwen omdat het praktisch is, en dan komt er vast wel een etentje voor familie en wat vrienden. Maar meer heb ik geen behoefte aan 🙂

 18. Loes

  In mijn vorige relatie heb ik er ook wel over getwijfeld, maar nu weet ik dat die relatie dus eigenlijk niet goed zat. Inmiddels ben ik (bijna) 4 jaar getrouwd (en we zijn straks 8 jaar samen), en wij hebben echt een super dag gehad. Ik ben getrouwd in de jurk van mijn schoonzusje (die ik zelf veranderd heb op de naaimachine van mijn oma <3). We hadden de plechtigheid in Almelo (waar ik vandaan kom en waar we wonen) en hebben daar ook gegeten. 's Avonds hadden we feest bij de Salsa dansschool in Enschede en dat was echt helemaal zoals we wilden. We hadden dus een beetje een Spaans 'thema', omdat ik in Bilbao ten huwelijk ben gevraagd en het was echt ontzettend geslaagd allemaal. Als ik opnieuw zou trouwen, zou ik alles weer doen op de manier zoals het is gegaan. Ik kijk er met ontzettend veel plezier op terug. En nu we allemaal dezelfde achternaam hebben (onze kids dus ook), voelt het nog meer als een familie.

  Overigens ben ik er van overtuigd dat je moet trouwen voor 'jezelf' (of voor julliezelf, zeg maar) en dat je vooral je feest moet vieren zoals jij het leuk vindt. Ik krijg echt nog steeds een big smile op mijn gezicht als ik naar de foto's van die dag kijk!

 19. Ilona

  Mijn ex-man wilde wel graag trouwen dus we hebben daarin een middenweg gevonden: klein huwelijk en lekker eten en drinken. Ondanks dat bleef ik me realiseren dat het een beetje een toneelstuk bleef hoe ik ook mijn best deed. Ik heb geen spijt gehad, soms doe je iets voor elkaar, maar voor mij hoeft het niet.

  Ik zeg al sinds het samenzijn met mijn vriend dat ik totaal geen waarde hecht aan een lange dag poppenkast voor de ‘camera’s’. Mocht het een keer praktisch zijn i.v.m. kinderen dan zou trouwen of geregistreerd partnerschap een optie zijn maar ik hecht er geen waarde aan.

  De liefde vieren kan op veel manieren, maar trouwen is niet mijn manier. De laatste trouwerijen waar ik was waren allemaal volgens het boekje. Ik vind het heerlijk om een bruidspaar te zien genieten, maar geef mij maar een grote barbeque in de tuin waarbij iedereen lekker zichzelf kan zijn.

 20. Renske

  Ik had zelf ook nooit veel met trouwen tot ik mijn huidige vriend (nu al bijna 5 jaar mijn man) leerde kennen.
  Op terschelling kom is al van kinds af an, echt mijn tweede Thuis. voor mijn man voelde dit precies hetzelfde toen hij de eerste keer mee ging met mij. We zijn getrouwd in de brandaris, werden bij ons favaoriete hotel opgehaald met koets met friese paarden ervoor met op de bok een vriend van mijn vader. Mooie fotos op het eiland gemaakt, met de genodigden een huifkartocht over het eiland gemaakt en geeindigd met heerlijk eten bij loods. Precies zoals wij het ons voorgesteld hadden

 21. Petra

  Ik ben bijna 19 jaar getrouwd, sinds mijn 22e. Mijn bruiloft was precies zoals ik wilde. Borrel waarbij iedereen welkom was en daarna een geweldig diner met een kleine groep. Zou het nu net zo doen:) Ik vond het wel bijzonder om te trouwen, je zegt, letterlijk, ja tegen elkaar. Al vind ik het soms nog steeds gek om het over ‘mijn man’ te hebben haha!

 22. Hilde

  Jou verhaal had mijn verhaal kunnen zijn. Ik heb er nooit van gedroomd en al dat geregel en vooral wat het wel niet kost… Wij zijn trouwens op de maandag ochtend ff getrouwd (gratis) met een select gezelschap en in de middag een klein feestje in de bar van mijn schoonvader. (scheelde ook weer geld)
  De reden; omdat we net een huis hadden gekocht en alles goed geregeld wilden hebben.
  Ik weet niet of dat gratis trouwen nog bestaat.. maar ik raad het iedereen aan, omdat je het op je eigen manier dan heel klein kan houden als je niets om grote bruiloften geeft.

 23. Elisa

  Ik ben niet getrouwd om de jurk of de leuke dag. Ik ben getrouwd omdat ik de belofte tegenover God wilde maken om voor altijd bij mijn man te blijven, in voor- en tegenspoed. We zijn toen pas voor het eerst gaan samenwonen, en ja ook samen gaan slapen. We waren ruim een jaar samen toen hij me vroeg en 4 maanden later getrouwd. Een jaar voorbereiden vond ik niet nodig. Maar ‘natuurlijk’ heb ik wel een prachtige jurk uitgekozen en hebben we ons best gedaan er een fantastische, ontspannen en gezellige dag van te maken op een manier dat bij ons past met alle mensen om ons heen die ons lief zijn, en tja, dat zijn nogal wat mensen. En oh, ik heb 100% genoten!

  • Elisa

   Wat leuk, een naamgenoot! En ook nog met dezelfde reden om te trouwen. Dat was ook onze hoofdreden! Vorig jaar trouwden wij en het was een prachtige dag. Ja, uiteraard, heel veel geregel vooraf (ik ben een perfectionist 😉 en het heeft wat gekost, maar ik zou het zo weer over doen!

 24. Roëlla

  Leuk artikel 🙂
  Precies hetzelfde idee over trouwen, vindt het heerlijk om andere mensen te zien op zo’n dag maar mij trekt het ook echt niet… Wel super leuk trouwens zo’n bos sfeertje. Als ik zou trouwen zou het strand mijn voorkeur hebben

 25. Irene

  Leuk! Zelf getrouwd in een wintersportdorp omdat we elkaar daar leerden kennen. Weekend met naaste familie en paar goede vrienden daar geweest incl dag samen skiën, eten op de berg in een klein hutje en dag erna in arrenslee naar het gemeentehuisje 🙂
  Mini honeymoon van paar dagen in de sneeuw en toen naar huis voor een feest in Nederland. Twee keer mijn jurk aan, ontzettend goed voor de cost per wear 😉
  Hebben enorm genoten van het weekend in de sneeuw maar ook de dag en avond in Nederland. Vind het zelf een aanrader om het trouwen klein te houden en het feest groter, maar ook dat is natuurlijk erg persoonlijk!
  De liefde vieren, daar draait het wat mij betreft om. En dan liefst op een plek die veel voor jullie samen betekent <3

 26. Kimberley

  Ik heb er ook nooit over gedroomd. Toen ik 6.5 jaar geleden een relatie kreeg begon mijn vriend er na een maand al over dat ik de vrouw was waar hij mee wikde trouwen en ik reageerde dan bewust vaag. Niet omdat het niet zag zitten net hem, maar omdat ik gewoon nooit aan trouwen had gedacht.
  Maar toen hij me ten huwelijk vroeg toen we 2 jaar samen waren, dacht ik alleen Maar “Ja!”. Dit jaar gaan we in november trouwen, na een verloving van 5.5 jaar – We hadden totaal geen haast haha.
  Dit doen we in een klein gezelschap: ouders, broertje, zusje en getuigen. Daarna lunchen in een mooi restaurant en in de avond vertrekken we op huwelijksreis. We willen die dag dus ook echt intiem houden en genieten van ons samen zijn. Ik draag een knee-lenght jurk van Chi chi London, met een mooi lijfje en volle, tule onderkant en ivoor en turquoise. Ik kijk er naar uit.
  Wanneer we terug zijn van onze huwelijksreis willen we nog een trouwborrel geven bij ons thuis om de mensen die er behoefte aan hebben de kans te geven om ons in persoon te feliciteren. Kan ik mijn jurk lekker 2x aan!

 27. Mar

  Leuk om je mening te lezen. Ik ben wel getrouwd en wilde dit altijd al. Ik weet niet, ik vond dat er gewoon bij horen in mijn leven. Eerst trouwen en dan pas kinderen. Wij zijn ook bijna de enige van onze vrienden en familie die getrouwd zijn. Ondanks dat ik het voor mezelf vind ‘horen’ vind ik het helemaal niet vreemd als anderen niet trouwen.
  Mijn bruiloft was echt heel leuk en zou het zo nog een keer doen. Maar dan wel anders. Ik ben chronisch ziek en was zo eigenwijs om alles op 1 dag te doen. Helaas lukte dat mij dus niet en heb ik mijn eigen feest niet mee gemaakt, omdat ik in een rustige ruimte moest zitten en vooral aan het overgeven was. Dus dat vind ik wel echt super jammer! Heb ook vroegtijdig mijn bruiloft verlaten. Maar verder was het een mooie dag.

 28. Charlene

  Wij gaan in aug trouwen. Heel klein en intiem omdat ik anders t idee heb om 200 man te moeten vermaken. Dus nu alleen met mijn fam (ouders, broer/zus en aanhang en schoonfamilie).
  We gaan trouwen op een leuke locatie. Daarna met zn alle dineren en daarna lekker borrelen. Voor ons precies goed. Wel met jurk 😉

 29. Manon

  Leuk om te lezen! Het is namelijk wel een thema waar ik mee bezig ben op dit moment want ik ben 2 maanden geleden ten huwelijk gevraagd. Het duurt nog wel even voor we gaan trouwen maar we zijn wel aan het nadenken over wat we willen. We zouden graag trouwen in Italië met een klein groepje familie en vrienden. Lekker eten met zn allen aan een lange tafel op een mooie locatie, daarna feesten en de volgende dag ontbijten met iedereen. En daarna als huwelijksreis met zn 2en roadtrippen door Italië. Maargoed eerst nog even sparen.. 😀

 30. José

  Hoi Cynthia (en iedereen),

  Allereerst echt respect hoe (bijna) iedereen reageert op elkaar. Ik vind het mooi dat die ruimte er is. Dat is dan ook de reden dat ik hier zonder angst mijn mening kan delen.

  Ik ben afgelopen oktober verloofd en ga 19 oktober trouwen. Ik ben zelf dan 22, jong, maar ik heb een lange relatie en heb al aardig wat meegemaakt met mijn vriend. De reden dat wij al willen trouwen is omdat we christen zijn en trouwen in de kerk. Naast trouwen voor de burgelijke stand krijgen wij dus een huwelijkse inzegening, en dit vind ik zelf heel belangrijk. Het is voor ons dus niet zomaar een ‘papiertje’. Ik kan mij goed voorstellen dat als je niet voor de kerk trouwt, het niet zo’n big deal is. Ik denk dat het voor mij dan ook heel anders zou zijn.

  Verder heb ik er vooral heel veel zin in omdat het voor ons echt het begin is van een leven samen. We gaan vanaf dan ook samenwonen en dit maakt het extra bijzonder. We hebben allebei vier jaar gestudeerd en in een studentenhuis gewoond, dus dit wordt de volgende stap. De dag zelf zal vooral in het teken staan van liefde, familie en vriendschap (belangrijke componenten uit onze relatie). We trouwen in de mooiste Rotstad (Rotterdam). Woensdag ga ik een jurk uitzoeken, ik ben een beetje op zoek naar hetzelfde als wat jij mooi vindt Cynthia, lange mouwen. Dus daar ga ik voor!

  Bedankt voor je open artikel, heel fijn om te lezen!

 31. Suus

  Oh ik vond het zo leuk om te trouwen! Ik was vrij jong (22) maar heb geen seconde spijt gehad of het te vroeg gevonden. Zeker toen vlak daarna dierbare familieleden overleden. Het is zo bijzonder om op een dag (bijna) iederen bij elkaar te hebben om de liefde te vieren. Het was een drukke dag maar ik heb absoluut genoten! En wat je zegt over hoe je naar die andere bruiloften keek en je afvraagt of het stel het wel leuk vind, ik moest er best even aan wennen om zo in het middelpunt te staan op die dag, dat was best even raar, alle ogen op je, maar wel heel leuk 😀

 32. Ashling

  Leuk om hierover te lezen!
  Zelf ben ik getrouwd op mijn 23ste en het was een bruiloft met alles erop en eraan?. Als ik er nu ruim 10 jaar later op terugkijk zou ik het nu wel anders doen. Veel kleiner en intiemer in plaats van met zo’n grote groep.

 33. Alice

  Yep! Ik herken het!
  Vriend en ik zijn 10 jaar samen en vanuit onze omgeving wordt er druk gespeculeerd over mogelijke aanzoeken, als we bijvoorbeeld een romantisch weekendje weg gaan.
  ‘En??? Zou hij je gaan vragen????’
  Nou, nee. En als dat al zo was dan heb jij bij deze elke vorm van verrassing eraf gehaald. BEDANKT HE!
  Doodmoe word ik van die bemoeienis. Want: komt het in de mensen die zo druk speculeren op dat niet iedereen trouwen als het hoogst haalbare ziet?

 34. Milou

  die alinea waarin je praat over dat je nooit gedroomd hebt van trouwen: ik ben zo blij dat ik niet de enige ben. nu ben ik nog heel jong (20) en heb ik nog nooit een relatie gehad, maar het doet me gewoon niks. ik snap wat je zegt: wat is de meerwaarde van het symbolische wanneer je samen al een overeenkomst hebt? heel mooi artikel.

 35. Lou

  Grappig, ik zou nooit een pinterest maken als ik niet wist of ik zou willen trouwen. Maar hij ziet er wel tof uit.

  Ik hoef niet te trouwen. Echt niet. Ik ben 36 en vind het dan een beetje treurig worden. We zijn 15 jaar samen, wat voegt dat dan nog toe… Ik voel ook niet zo de noodzaak om me daar publiekelijk over uit te spreken. Mijn relatie is iets tussen ons. Ik blijf het vreemd vinden om de staat daarbij te betrekken. En ook het idee dat er mensen getuigen moeten zijn geeft mij altijd een onbehaaglijk gevoel.

  Ik heb ook vaak het idee dat bruiloften heel dure rollenspellen zijn waar mensen een rare versie van zichzelf acteren. Ik zie ook veel valse zuinigheid en gekuntselde romantiek op die bruiloften. Ik heb één bruiloft meegemaakt die tof was en relaxt, de meesten waren nogal papier maché. Slechte speeches, foute stukjes, een rotbandje, een bar die niet open is wanneer je wilt…

  • Alice

   Hahaha, ik heb oprecht moeten lachen om je reactie.
   ‘Papier mache’ en ‘dure rollenspellen’
   GOUD!

  • Yvonne

   Hahaha ook helemaal eens met Lou. Ik vind het een grote poppenkast en vind het niet leuk als ik eens een uitnodiging voor een bruiloft krijg.

   Bovendien zeg ik altijd: als je vindt dat een papiertje iets toevoegt aan je relatie , je je misschien af moet vragen of die relatie nog wel zo goed is…

   Ik heb nooit willen trouwen, en gelukkig mijn vriend ook niet. En dat we al 18 jaar samen zijn en een kind hebben verandert daar niets aan. In onze omgeving wordt overigens ook niet getrouwd, dus er wordt ook niet over gepraat. Ik kijk dus nogal op van de reacties die ik hier lees dat vrienden en familie informeren “wanneer er nu eens getrouwd gaat worden”. Dat gebeurt bij ons dus niet.

 36. Shannen

  Ik wil heel graag trouwen! Maar wel klein met een select gezelschap. Want ik mijn dagelijks leven deel ik mijn leven ook met weinig maar zeer dierbare mensen. En ik weet precies hoe de dag eruit ziet Haha. Ik kan me uren vermaken met jurken en trouwlocatie inspiratie opzoeken. Mijn vriend vindt het heel spannend zo’n dag. We zijn nu 8,5 jaar samen en hopelijk komt onze dag snel. Eerst sparen, afstuderen en een huis.

  Leuk dit artikel! Ik denk dat veel vrouwen/meiden er onbewust toch mee bezig zijn. Ik vraag me wel altijd af hoe mannen hierover denken.

 37. Lysanne

  Leuk om jouw visie te lezen! Zelf had ik ook nooit die grote trouwdroom als meisje zijnde. Wel heb ik toch (onbewust) altijd de klassieke volgorde in mn hoofd gehad; eerst trouwen, dan pas kinderen. Terwijl dat helemaal niet meer van deze tijd is en ik dat ook totaal niet gek vind bij anderen als het andersom is. Juni 2016 ben ik toch vrij onverwacht ten huwelijk gevraagd en juli 2017 zijn we getrouwd. En wat was het fantastisch! We hebben zo ontzettend genoten. Ik denk er vrijwel dagelijks nog aan terug. Ik vind het heerlijk om hem mijn man te kunnen noemen. Behalve als anderen dat een beetje gek vinden, dan voelt het opeens een beetje ongemakkelijk ofzo om het te zeggen. Dan reageert mn baas bijvoorbeeld dat ie het zo gek vindt klinken. Waarschijnlijk omdat hij me nog jong vind om een man te hebben? Ik weet het niet. Ik geniet er in ieder geval van ❤️ Maar ook prima als iemand het niet wil vind ik!

 38. Mendie

  Trouwen is zo leuk! Ik heb genoten van onze dag, we konden toen nog niet op locatie trouwen dus na het ja woord in het gemeentehuis zijn we met onze gasten na het strand gescheurd en hebben daar de hele middag en avond bij ‘onze’ strandtent door gebracht. We waren met 30 man, het was fantastisch weer, de barbecue ging aan, kampvuur en muziek aan en gedanst. Ik heb totaal geen stress gehad, de hele dag was het relaxed en ontspannen! Ik had wel een witte trouwjurk aan met slippers?! Wat mij het meest dierbaar is, is dat mijn zoon van toen 2,5 jaar erbij was en heerlijk met z’n emmertje en schepje in de weer was. Inmiddels zijn we 14 jaar verder en ik kijk nog steeds met heel veel liefde terug op die mooie dag❤️!

  • Hilde

   Oh heerlijk! Ik heb nog nooit een bruiloft meegemaakt (heb er ook niets mee) maar als ik dit lees voelt
   dit gewoon als de perfecte dag hoe het in mijn hoofd zou moeten zijn! Strandtenten zijn zoo leuk en ontspannen altijd.

 39. Kim

  Hoi Cynthia, leuk zo een artikel!
  Wij hebben dit nou precies hetzelfde maar dan met kinderen, al onze vrienden hebben kinderen en het is altijd ” zou bij jullie ook zo leuk zijn z’n kleintje” waar mijn vriendinnen al vanaf kleins af aan roepen dat ze 2 of 3 kinderen willen heb ik dat nooit echt gehad, zelfde geld voor trouwen. Wat ik ons nog wel zou zien doen is geregistreerd partner schap maar dan meer voor het gemakt en fiscale dingen. En daarna zou je natuurlijk altijd een feestje kunnen geven voor beste vrienden en eerste kring familie! Wij zouden het denk ik lekker buiten doen blote voetjes wijntje er bij bbq aan hoef niet perse al die poes pas er om heen

 40. Wieke

  Wat goed dat je dit bespreekt! Ik vind persoonlijk dat er nog te veel het maatschappelijk idee heerst dat je ‘moet’ trouwen. Iets met verwachtingspatronen enzo. Als je aangeeft dat (nog) niet te willen, worden de wenkbrauwen toch vaak hoog opgetrokken.

  Enne, ik kan het niet laten om te zeggen: maar een vrouw kan ook een droomvrouw hebben ;), of de droom hebben in pak te trouwen in plaats van een jurk. Geen commentaar, gewoon een toevoeging op het artikel vanuit de reacties.

 41. Kim

  Waarom niet dit niet in videovorm? Dat was zoveel leuker geweest dan een artikel 🙂 Maar ja… Ben nou eenmaal meer van jouw video’s (erg rustgevend!). Ik ben zelf vrij jong getrouwd op mijn 25ste. Vroeger had ik nooit zo dat verlangen, ik vond het maar ouderwets. Alleen met mijn huidige partner heb ik zo’n goede band, dat ik daar niet aan twijfelde. Ik vind het huwelijk iets moois, als symbool dat je echt voor elkaar kiest. Wij hebben het heel klein gehouden met twee vriendrn als getuige en zijn daarna gelijk op vakantie gegaan. Hierdoor voelde het echt als “onze” dag, een om nooit te vergeten. Groot feest is leuk maar ook super duur. Ook heb ik het idee dat je er dan niet van geniet, maar dat is voor mij persoonlijk zo.

 42. Susanne

  Ik heb precies hetzelfde! Ik hoef niet zo nodig te trouwen, ik vind het niks toevoegen. Jurken passen lijkt me geweldig, en ik fantaseer graag over hoe m’n bruiloft eruit zou zien, maar ik vind het niet nodig. Als ik zou gaan trouwen zou ik het ook klein houden! Ook het liefst in een bos, in de zomer, met gezellige lampjes overal en lekker (veel) eten 🙂

 43. femketje

  ik ben al 3,5 jaar getrouwd nu en wij hebben het toen heel erg klein gehouden, niet eens onze complete families waren er bij. ik vind je idee van trouwen op Terschelling en je weddingdress-inspo wel erg mooi 🙂

 44. Glammar

  Beste Cynthia,

  Als 38 jarige vrouw las ik regelmatig je blog i.v.m. je eerlijke reviews over producten.

  Sinds de overstap van je naar je cynthia.nl ben ik verbaasd over de kwaliteit en inhoud van je artikelen.
  Het is zielig waarover je schrijft. Allerlei onzin om maar iets te kunnen plaatsen.
  Nu ook weer over dat trouwen, wat is de toegevoegde waarde?
  Het lijkt wel of het een blog is van een tiener.
  Ga aub weer terug naar je roots waarmee je succesvol was.

  • Vivian

   Ik vind het ook jammer dat er vaak onzin wordt geschreven om maar iets te schrijven elke dag.
   Ik vond het eerst, voor je overstap, ook veel leuker om te lezen.
   Over de taalfouten, die ik regelmatig zie, nog maar te zwijgen.

  • Cynthia Schultz

   Wat jammer om te horen, Glammer en Vivian. Ik ben heel benieuwd wat jullie, naast de beautyreviews, graag zouden willen zien? Ik ben benieuwd. Om mijn dagelijkse blogs in de hoek ‘onzin’ te zetten vind ik wat ver gaan, gelukkig ben ik het er niet mee eens 🙂

  • Aude

   Hier ben ik het niet mee eens, ik vind dit soort persoonlijke artikelen en persoonlijke visies net heel leuk en echt een meerwaarde! En als ik naar de andere reacties kijk ben ik niet de enige 🙂 zo zie je maar weer, smaken verschillen. Ga vooral zo door, Cynthia 🙂

  • N.

   Zielig?!! Het kan misschien niet jouw blog meer zijn, maar zielig?? Zielig vind ik iets anders……….meer zoals jij schrijft als 38 jaar oude vrouw (ik ben 36 jaar oud btw). Ik dacht dat wij op onze leeftijd op een iets andere manier reageren. Zielig…..whahahaha ik zie de humor wel in van jouw reactie.

  • eva

   Hi Cynthia,

   Ik ben je blog juist weer gaan volgen sinds je de overstap naar Cynthia.nl hebt gemaakt 🙂

  • Hilde

   Misschien moet je dan als 38 jarige vrouw een andere blog gaan zoeken, want ik als 27 jarige
   vind het juist heel fijn dat Cynthia open en eerlijk is over bepaalde onderwerpen waarin ik me kan herkennen.
   Echt dit zegt meer over jou hoor… zonde van je tijd dit ook.

  • Felicia

   Jeetje, wat onaardig zeg. Misschien is het tijd om op een andere blog je heil te gaan zoeken.

 45. Martine

  Ik wil graag trouwen al heb ik dat gevoel pas sinds een paar jaar.
  Toen ik jong was, was ik daar absoluut niet mee bezig.
  Maar nu ik al ruim 15 jaar samen ben met mijn vriend wil ik graag zijn vrouw worden en niet zijn vriendin zijn 😉
  Wij weten al precies wat we gaan doen: trouwen in Las Vegas tijdens een mooie roadtrip in Californië en thuis een klein feestje voor mijn familie en vrienden in Nederland en vervolgens een klein feestje voor zijn familie en vrienden in Frankrijk.
  Hat gaat in de eerste plaats om ons, de rest is bijzaak (voor ons dan 😉 )

 46. Birgit

  Ik ben niet getrouwd, maar heb een geregistreerd partnerschap. Vroeger wilde ik nooit trouwen. Ik ben geen meisje-meisje en zag zo’n trouwerij ook gewoon niet voor me. Het moment dat we besloten voor geregistreerd partnerschap te kiezen was toen mijn man een keer bijna stikte in iets wat hij at. Toen begon bij hem door te dringen dat ik na zijn overlijden op straat zou komen te staan omdat we niks geregeld of vastgelegd hadden. We hebben voor partnerschap gekozen en niet voor trouwen omdat we allebei vinden dat bij trouwen een feestje hoort en alles erop en eraan, en daar hadden we de financiën niet voor. Nu zijn we gratis op woensdagochtend op het gemeentehuis geweest met 7 van onze naaste familieleden, daarna bij ons thuis wat gedronken en ’s avonds met de ouders uit eten geweest. Voor ons was het een leuke en toch ook wel speciale dag, zonder dat het overdreven was en het paste wel precies bij ons. Ik heb ook de achternaam van mijn man (ja, ik noem hem gewoon mijn man) aangenomen.

 47. Lesley

  Ik ben afgelopen Augustus getrouwd, en ik heb wel heel erg genoten van onze dag, en ik denk dat ik toch wel mag zeggen dat het de mooiste dag van mijn leven was. We hebben dan ook heel erg gedaan wat we zelf wilden (ondanks veel commentaar van mijn erg traditionele Engelse schoonmoeder…). Ik had nooit echt een ‘droom’ over mijn bruiloft maar wilde wel graag die verbintenis met mijn partner. Ik vond het plannen wel stressvol, maar dat kwam denk ik vooral doordat we een tent in een groot veld hadden en ALLES apart van elkaar moesten regelen (tent, eten, drinken, toiletten, decoraties… Niks komt vanzelf als je ’t zo doet).

 48. Emma

  Ik ga 7-7 trouwen :)!
  Heb mijn jurk gekocht bij koonings( van de nederlandse say yes to the dress) en kan niet wachten om hem weer aan te doen.
  Als ik denk aan alle dingen die ik nog moet regelrn krijg ik een kleine paniekaanval.
  Maar als ik nu al begin met uitnodigingen etc uitzoeken zal het me wel lukken 🙂

 49. Charlotte

  Mijn lief en ik zijn nu 5 jaar samen, we willen allebei wel trouwen maar een officiële vraag is er nog niet geweest. Komt vast wel wanneer de tijd rijp is en we een stabiele leefsituatie hebben (afgestudeerd en uit dit studentenhuis for starters 😉 ) Maar voor mij hoeft het ook geen sprookjeshuwelijk met suikerspinjurk en honderd gasten te zijn. Mijn ouders trouwden ’s ochtends en organiseerden een lekkere brunch voor alle naaste familie. Lijkt mij ook wel wat!

 50. Lin

  Ah leuk! Ik ga deze zomer trouwen en het allerleukste daaaraan vind ik dat we met een klein gezelschap van familie en onze beste vrienden heel uitgebreid gaan eten. De chefkok van mijn favoriete restaurant gaat een vijfgangenmenu maken van al onze favo gerechten die we daar door de jaren heen gegeten hebben. Dit gaat hij in een bos doen zodat we allemaal aan een lange tafel kunnen eten.

  Vanuit mijn werk ben ik gewend hele grote events te organiseren dus ik verwacht dat dit weinig stress gaat opleveren en zo wel dan gooi ik er snel een extra glas champagne in 😉

  En verder vind ik dat je het vooral lekker op je eigen manier moet kunnen doen? Vrienden van mij hadden ook niks met een groot feest dus die hebben het ook bij een diner gehouden.

 51. Hanne

  Allemaal heel spannend hoor. Ik ben echt wel heel benieuwd 🙂

 52. Shirley

  Ik was dus zo iemand die daar altijd over droomde, over dat sprookjeshuwelijk. Voor mijn vriend hoefde het nooit zo maar bijna twee jaar geleden ging ‘ie toch op zijn knie voor me. En nu? Nu zijn we verloofd en eigenlijk helemaal niet bezig met plannen, haha. Geen idee wat het precies is maar idd, ik krijg het een beetje benauwd van al dat geregel, het kostenplaatje en alles wat erbij komt kijken. Ik wil nog steeds graag in zo’n jurk maar het feit dat ‘ie na 13 jaar op zijn knie is gegaan vind ik toch ook wel heel bijzonder.

 53. Jessica J.

  Mijn vriend en ik willen geen kinderen, noch trouwen. We hebben altijd gezegd dat áls we trouwens, we dat in Las Vegas doen en dat Elvis ons in de echt verbindt. 😉 Zo’n woodland wedding vind ik wel prachtig, trouwens. Zoiets als de trouw van Bella en Edward in Twilight, haha.

 54. Andrea

  Leuk artikel! Ik hou van dit soort persoonlijke artikelen omdat je altijd je mening geeft/je verhaal vertelt en daar open en eerlijk over bent. Ik ben het niet altijd met je eens maar je zet me wel altijd aan het denken. En dan niet alleen maar over mijn eigen mening maar ook over hoe meningen kunnen verschillen over bepaald onderwerp.
  Dit soort persoonlijke artikelen helpen me om overeenkomsten met mensen te vinden en verschillen te accepteren.

 55. Irene

  Dag Cynthia, mooi verhaal maar waarom? Je bent niemand een verantwoording schuldig. Blijf gewoon lekker bij jezelf.
  Ik ben 36 jaar, heb een lat relatie met mijn vriend die in mijn woonplaats woond, trouwen niet nodig en ik wil geen kinderen (kan ook niet meer middels sterilisatie…) Hoevaak tegen mij al gezegd is toen ik nog vrijgezel was, je bent een knappe meid, waarom nog geen partner? Ik ben alleen ook gelukkig! En waarom geen kids, je bent zo leuk met ze? Klopt, kinderen prima maar bij een ander, Haha! Enjoy your life met Willem, liefs Irene

  • Cynthia Schultz

   Ik zie het ook niet als verantwoording, maar als een persoonlijk verhaal met mijn visie op trouwen 🙂

 56. rachel

  ik ben dit jaar 15 jaar getrouwd 😀 en zou het best nog wel een keer over willen doen met een jurk enzo want dat droeg ik toen niet met mijn 7.5 maand dikke toeter hahah en het was ook niet mijn ding zoon jurk toen 😉
  en ja trouwen trouwen….voor sommige dingen is het makkelijk bijvoorbeeld een huis kopen of als je kids krijgt maar verder… als je van elkaar houd is zoon boter briefje niet een prioriteit vind ik

 57. Sophie

  Heerlijk artikel! Ik kan zelf ook lekker wegdromen bij het uitzoeken van foto’s op Pinterest, zonder dat er ook maar enige plannen zijn, haha!

 58. Edith-Sofia

  Wat een leuk en eerlijk artikel! Zelf heb ik ook niet héél veel met trouwen, het lijkt mij vooral leuk om zo’n prachtige bruidsjurk te dragen. De huwelijksreis zie ik ook wel zitten, haha. Nee lijkt me super om met mijn vriend te mogen trouwen met al onze dierbare om ons heen, heeft toch wel iets romantisch.

 59. Irene

  Ik wil héél graag trouwen. Tot voor kort had ik in mijn hoofd dat ik wil trouwen als we 10 jaar samen zijn, wat binnen twee jaar is. Maar nu maakt het me niet zoveel meer uit eigenlijk. Ik wil ook niet dat mijn vriend druk voelt om mij te vragen. Ik wil dat het echt vanuit hem zelf komt op het moment dat hij denkt: “nu!”. Als we dan ooit trouwen wil ik net zo’n feest als jij. Niet te groot, alleen maar lieve mensen er bij, in een bos (of in zo’n magische tent als bij het huwelijk in Harry Potter), veel bloemen en een simpele jurk. Vroeger wou ik altijd zo’n enorme baljurk, maar m’n smaak op dat gebied is wat veranderd.

 60. Estra

  Ik ben afgelopen september getrouwd en ik kan zeggen dat het de mooiste dag van mijn leven was. Ik heb zo ontzettend genoten van die dag! Wij hebben er dan ook helemaal ONZE favoriete dag van gemaakt. Trek je niets aan van meningen en plan de dag helemaal zoals jij het wilt. Dan ga je echt wel volop genieten hoor. Daarnaast helpt een goede ceremoniemeester je ook echt met heel veel dingen. Ik vond het juist heel gezellig de voorbereiding en alles precies zo maken zoals wij het wilden. Mijn man was minder van het trouwen maar vond de dag zelf uiteindelijk helemaal geweldig en heeft ook ontzettend genoten!

 61. Loes

  Leuk dat je hier een artikel aan wijdt! Ik wil zelf wel heel graag trouwen, maar mijn vriend heeft die behoefte een stuk minder. Als we trouwen, wil ik in ieder geval heel graag klein trouwen. Zo’n enorm feest met mensen die ik amper ken, daar houd ik niet van!

 62. Kirsty

  Ik snap wel wat je bedoelt met dat trouwen niet per se hoeft als je van elkaar houdt, maar zelf zou ik het wel heel graag willen, alleen hoeft het van mij niet per se heel snel ofzo (mijn vriend en ik zijn nu allebei 25). Ergens lijkt het mij ook leuk om gewoon mijn vriend ten huwelijk te vragen ipv andersom en dat zie ik ook nog wel gebeuren haha.

 63. Anna

  In de artikel en in de reacties gaat het volgens mij vooral over de bruiloft, en niet zo zeer over het huwelijk. Dat vind ik zelf ook niet zo ontzettend interessant, het plannen van een bruiloft lijkt me helemaal niets aan.

  Mijn ervaring als jurist leert mij echter dat mensen nogal eens vergeten dat het burgerlijk huwelijk ook een wettelijk huwelijk is. Je zegt niet alleen tegen elkaar dat je voor altijd bij elkaar wilt blijven, maar gaat ook een aantal rechten en verplichtingen ten opzichte van elkaar aan. Deze kun je (voor een groot deel) ook als ongetrouwd stel laten regelen, maar in mijn ervaring denken mensen hier pas aan als ergens iets mis gaat, en dan is het in veel gevallen te laat. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van medische beslissingen, of in het ergste geval het recht op (een deel van) de erfenis. Het gebeurt helaas regelmatig dat dit voor de achtergebleven niet-gehuwde partner financieel enorm nadelige gevolgen heeft.

  Ook als er kinderen geboren worden, je aanspraak wil maken op een partnerpensioen of bepaalde belastingvoordelen moet je dit goed regelen. Het eindigen van de relatie levert voor (met name) vrouwen nogal eens een financiële strop op, vooral voor vrouwen die niet of parttime werken omdat ze de zorg voor de kinderen op zich genomen hebben. Daarnaast worden niet-getrouwde stellen niet overal ter wereld als partners erkent. Dit kan lastig zijn op vakantie, maar ook als één van de partners in het buitenland gaat werken

  Hiermee bedoel ik niet dat iedereen maar weer moet gaan trouwen, maar bedenk wel voor jezelf of je alles goed geregeld hebt! Trouwen is meer dan een bruiloft, bescherm jezelf goed!

  • Marcella

   Om deze redenen wil ik graag trouwen. Ik ben nu zwanger en wat er allemaal bij komt kijken, met trouwen is heel veel meteen goed geregeld en daarnaast wil ik dat we alle 3 dezelfde achternaam hebben. Een bruiloft of perfecte jurk hoef ik niet dus gewoon op een ochtend en dan lekker dineren ’s avonds met onze families.

 64. Ier

  “Daarnaast heb ik de laatste jaren heel veel bruiloften meegemaakt en bij heel veel bruiloften kijk ik naar het gelukkige paar, en heb ik niet het idee dat ze er zelf nou zo ontzettend van genieten”
  Dit weet je toch helemaal niet? Beetje vreemde opmerking, vind ik.

  • Cynthia Schultz

   Dat weet ik inderdaad niet, maar dat leek zo als ik naar de stellen keek. Lichaamstaal 🙂

  • Iris

   Dat kan je aan genoeg dingen merken, helemaal geen vreemde opmerking.

  • Ier

   Dat jij iets denkt te merken maakt het nog niet gelijk waar. Ik vind het een vreemde beredenering.

 65. Mandy

  Wij gaan in oktober van dit jaar trouwen. We zijn dan 26 en 27 jaar en 8 jaar bij elkaar. Ik heb ook nooit echt gedroomd van een bruiloft en de hele rambam, maar wel van die verbinding met mijn vriend. Dat wij officieel iets van elkaar zijn is voor ons beiden toch wel belangrijk. En dat staat los van dat we de liefde moeten bewijzen ofzo. Mijn schoonvader overleed afgelopen zomer en daardoor zijn we er meer over na gaan denken. Geregistreerd partnerschap vond vooral mijn vriend niks: “Dan wil ik het ook goed doen!” Haha. We vieren het in oktober met 35 vrienden en familieleden (geen collega’s, oude buren of verre familie ;-), veel eten en vooral geen openingsdans of ander hysterisch gedoe. Ik heb er oprecht veel zin in, het plannen alleen al is zó leuk. En dat voor iemand die er ook niet van houdt om continu in de belangstelling te staan!

 66. Mariëlle

  Wat een leuk en oprecht artikel! Ik ben echt precies zo. Ik fantaseer er wel eens over, maar het hoeft voor mij niet. Wel vind ik andermans bruiloft superleuk, haha.

  Ik liet laatst een comment achter op je artikel over rare vragen aan bloggers, en wil nog even tegen je zeggen dat ik dat te fel vond. Ik realiseerde me even niet dat jij al die, in dit geval veel negatieve feedback, comments krijgt, en het lijkt me lastig daarmee om te moeten gaan. Ik heb bijgedragen aan de bulk negativiteit en dat was bij nader inzien compleet onnodig, er waren al berichtjes genoeg. Sorry daarvoor 🙂

 67. Djodie

  Ik was er ook nooit mee bezig.. werd ook totaal onverwachts gevraagd bijna 4 jaar terug.
  Nu zijn we verloofd.. ben ik er nu wel mee bezig?

  Nope.. er komt steeds weer iets “tussendoor” wat ik belangrijker vind. Een tweede kind, een nieuwe auto, een nieuwe keuken.
  We willen wel graag trouwen, maar wanneer en hoe precies.. dat komt allemaal wel.. 😉

 68. Ilse

  Ik ben trouwfotograaf en krijg van ‘mijn bruidsparen’ heel vaak de vraag: wil jij ooit trouwen? Dat vind ik zo’n moeilijke vraag! Want wat voel je precies als je graag wil trouwen? Het is inderdaad niet zo dat je zodra je getrouwd bent meer of minder van elkaar houdt, toch? Vind het wel een interessant vraagstuk, haha!

 69. Pim

  Hier precies hetzelfde gevoel. Van kleins af aan altijd gezegd dat ik niet wilde trouwen. Moest en moet er niet aan denken, jurk vind ik ook niets en een hele dag die alleen om ons draait, nee dank je. We zijn nu 18 jaar samen en hebben het fijn samen en met ons gezin. Dat is voor ons de essentie.
  Ik riep ook altijd dat ik geen kinderen wilde, maar dat gevoel is gaandeweg wel veranderd. En ja Cynthia, dat is gevoel is gekomen toen we onze honden 15 jaar terug kregen hahaha!

 70. Brenda Andriese

  Ik ben op mijn 24e getrouwd en gescheiden op mijn 38e. Nu woon ik 9 jaar samen met mijn vriend en zie echt geen enkele reden om te trouwen. We hebben een heel fijn huis samen en sporten heel veel Werken allebei fulltime en genieten van de vrienden die we hebben. Trouwen zou voor ons helemaal niets toevoegen.
  We hebben het prima zo. Ik wil nog wel toevoegen dat degene met wie ik getrouwd ben geweest nog steeds een van mijn beste vrienden is. Wij zijn samen de ouders van twee lieve jongens en wij vinden het heel belangrijk dat wij als ouders er nog steeds samen voor hen zijn. Misschien speelt ook mee dat ik hem niet wil kwetsen door te gaan trouwen. Het leven is prima zoals het nu is.

 71. Yvonne

  Oh wat ben ik het hiermee eens! Ik heb ook nooit die behoefte gehad. Ik ben nu 19 jaar samen met mijn vriend en we hebben 2 kinderen. En kinderen verbindt je meer dan een boterbriefje. 😉 Toch vind ik het nu wel gek om ‘mijn vriend’ te zeggen. Het voelt nu, na al die jaren meer als ‘mijn man’. 🙂 En zo noem ik hem dan ook. Als ik – als moeder van 2 kinderen – ‘mijn vriend’ zeg, lijkt het net of ik gescheiden ben en het over mijn nieuwe vriend heb haha. Maar verder hoeft het voor mij niet echt. Het zou voor mij alleen maar een heel gezellige maar dure dag zijn. 😉 Als ik het al doe, zou ik wel meer geld uitgeven aan een goede fotograaf. Heb zelf bruiloften gefotografeerd; en het viel me toen al op dat dát ‘niets’ mag kosten, maar geld uitgeven aan iets eenmaligs zoals taart en jurk, dat mag opeens wel veel kosten. Terwijl foto’s blijvende herinneringen zijn! 🙂

 72. Wivineke.

  Ik ben wel getrouwd, nu bijna 2 jaar. Van mij hoefde het ook niet zo nodig, maar toen de liefde van mijn leven mij vroeg… Zei ik natuurlijk ja!
  (Ik ben overigens niet met ring en poespas gevraagd… gewoon heel lief en helemaal perfect)
  En wij zijn heel klein getrouwd, ik had de trouwjurk van mijn moeder aan. Wij hebben maar 16 gasten gehad die er bij waren tijdens de ceremonie en ze zijn daarna mee wezen uiteten. Geen feest, wel heerlijk op huwelijksreis naar Barcelona!
  Wij zijn op een donderdag getrouwd op een datum die voor ons speciaal is.

 73. Chantal

  Ik dacht altijd dat ik zo snel mogelijk zou willen trouwen en kindjes krijgen als ik de liefde van mijn leven zou tegen zijn gekomen. Die heb ik nu 1,5 jaar geleden ontmoet en ondanks dat ik weet dat hij diegene is waar in oud mee zou willen worden voel ik me nog veel te jong voor die dingen opeens (ik ben 25) we wonen nu samen maar ik voel me soms nog 16 haha niet volwassen genoeg om die stappen te zetten en zo is hij nu ook. Ik wil het later wel graag. Heel klein met familie en een paar vrienden, een mooie jurk (ik denk aan vrij simpel met kant en wat strakker) en vooral lekker eten. Het mooiste lijkt me dan om hem mijn man te kunnen noemen en mochten er kinderen komen dat ik dezelfde achternaam zou hebben als de rest van mijn gezin. Ik heb niks met een samenlevingscontract wat je opeens overal ziet in mijn omgeving.

 74. Kirsten

  Wij zijn vorig jaar getrouwd en wat heb ik genoten van de dag! Heb nog nooit zoveel gelachen op één dag. Je kunt je trouwdag dus wel zo organiseren dat je er zelf echt van kan genieten (ook van de voorbereidingen, ik vond het superleuk om alles te regelen en zo al veel plezier te beleven aan de dag). Wij houden niet van enorm in de belangstelling staan, dus veel van onze dag was samen borrelen en eten met de gasten. Geen openingsdans omdat we dat niks vinden… Gewoon gelijk lekker met onze gasten staan dansen. En mijn belangrijkste advies: let it gooo! Er gaan vast kleine dingen mis, maar wat boeit dat? Lach er om met elkaar en ga verder met genieten 🙂

 75. Ell

  Wij zijn al een aantal jaar verloofd, maar “de bruiloft” hebben we door allerlei (leuke) omstandigheden nog niet in de planning staan. Wel zijn we erover uit dat we het écht klein willen houden, eigenlijk alleen met onze ouders en broers. Voor mijn gevoel is zo’n groot gebeuren vooral iets wat je voor de gasten doet, en wij vinden het gewoon veel leuker om zo’n bak geld te investeren in tripjes dan om anderen een leuke middag met gratis voer te bezorgen.

 76. Didi

  Wij zijn dit jaar alweer 10 jaar getrouwd! Ik vond het een fantastische dag en heb er heel erg van genoten. We denken er regelmatig aan om het nog eens over te doen met onze twee kinderen erbij.

 77. Financefitgirl

  Zelf heb ik wel altijd de droom gehad om een grootse bruiloft te hebben. Het lijkt me zo mooi om je liefde officieel uit te spreken (in een geweldige jurk) met al je vrienden en familie erbij. Ik denk inderdaad ook dat je geleefd wordt op zo’n dag, maar dat hoort er voor mijn gevoel een beetje bij. Het lijkt me ook geweldig om mijn vriend voortaan mijn man te kunnen noemen (beetje oude stempel hier hihi). Het spaarpotje staat al klaar, nu alleen nog wachten tot ik gevraagd word.. 😉

 78. Jenny

  Ben zelf niet getrouwd, ben single. Maar zou wel graag trouwen ooit. Voor mij, als gelovige, heeft het juist een meerwaarde. Vooral trouwen in de kerk lijkt me dan heel speciaal ? Je gaat dan toch een verbond met elkaar aan?

 79. Ness

  Toen ik klein was wilde ik later heel graag trouwen en 2 kinderen hebben. Ondertussen ben ik 37 jaar en heb ik een lieve vriend, samen een huis en 2 katten.
  Voor ons hoefde trouwen niet meer, het briefje zou er niks aan veranderen.
  Tot we begin september 2017 op reis waren in Italië, daar heeft mijn vriend me totaal onverwachts ten huwelijk gevraagd. Toen hij op z’n knie ging zitten, heb ik letterlijk gezegd van: wat ga jij nu doen? 🙂
  Ondertussen zijn we verloofd en trouwen we eind juli. In het begin wilde we het klein houden en ik ging geen trouwkleed kopen. Tja, ik heb dus wel een trouwkleed en we gaan een dansfeest houden in een romantische zaal met onze familie en goede vrienden. Het organiseren is zo plezant, ik ga achteraf in een zwart gat vallen. Hahaha! 🙂 Tussen ons gaat het niks veranderen, we vieren op onze trouw onze liefde samen met alle mensen dat we graag hebben 🙂

  • Kirsten

   Dat had is dus echt! Ik vond het oprecht jammer dat onze bruiloft voorbij was en ik het niet meer kon organiseren 🙂

  • Ness

   Ik vrees er ook voor 🙂 Er kruipt zo veel tijd in … maar zo plezant om er een eigen touch aan te geven! Gelukkig viert m’n beste vriendin volgend jaar haar 40 ste verjaardag en dan mag ik haar feestje organiseren! 🙂

 80. Bente

  Ik sta er redelijk hetzelfde in als jij. Het hoeft van mij niet per se, maar een feest om de liefde te vieren met familie en vrienden vind ik wel wat hebben. Als ik gevraagd zou worden zou ik ja zeggen, maar hem zelf vragen zou ik niet doen ;).
  Dat we bij elkaar blijven is voor mij na bijna 8 jaar wel duidelijk. En het feit dat ik op dit moment zwanger ben van ons eerste kindje zegt denk ik ook wel genoeg ;). Ik ben dol op die man, en trouwen dat kan altijd nog. Of niet, en dan vind ik het ook helemaal prima.

 81. Syl

  Ik ben 29 jaar en al 13 jaar samen met mijn vriend. Mijn vriend en ik denken er hetzelfde over als jullie. Ik hoef niemand te bewijzen dat onze liefde echt is. En de kosten voor zo’n bruiloft besteed ik liever aan een geweldige reis(jes) met hem. Wij gaan 100% voor elkaar en daar heb ik daar hoef ik geen contract voor te tekenen in een witte jurk om de rest van de wereld iets te bewijzen. Het idee van verloven op een bijzondere plek vind ik wel mooi, maar daar hoeft geen bruiloft uit voort te komen.
  Owja en we willen geen kinderen.

  • Syl

   Daarnaast hou ik er ook niet zo van om in de volle belangstelling te staan.

 82. Irene

  Hoi Cynthia,

  Herkenbaar wat je vertelt over het ontbreken van DE trouw droom. Ik heb dat zelf ook nooit gehad, maar uiteindelijk ben ik inmiddels bijna 4 jaar getrouwd. En ik vond onze bruiloft, maar ook het organiseren ervan, fantastisch. Een dag met alle mensen waar je van houdt, helemaal georganiseerd zoals je het zelf wil. Ik zou het zo overnieuw doen en er niets aan veranderen.
  1 ding waar ik (nog steeds) niet aan kan wennen: het noemen van “mijn man” ipv mijn vriend. Het klinkt zo volwassen ;). Als ik het mijzelf hoor zeggen klink ik zo oud! Maar ik ben onwijs trots op mijn man hoor!

  Groetjes, Irene

 83. maud

  Wij zijn dit jaar vijf jaar verloofd en hebben nog steeds niets gepland ?. Dit ligt vooral aan mij, ik kan niet beslissen wat ik nu echt wil. Vind de gastenlijst heel moeilijk, wil het aan de ene kant ook wel klein maar wie schrap je dan van de lijst? Vrienden en familie vragen regelmatig hoe het met de plannen staat…ik kom er niet uit! Geld speelt ook een rol, en ik vind het ook heel spannend dat we samen een hele dag in het middelpunt van de belangstelling staan. En we hebben ook nog steeds geen locatie gevonden die we echt leuk vinden. Leg ik de lat te hoog of wil ik het eigenlijk misschien niet eens diep van binnen? Je merkt het, ik kom er niet uit ?

 84. Ivy

  Wij zijn klein getrouwd met 25 mensen ongeveer. Eerst trouwen, (ik had een jurkje van dertig euro van de h&m), daarna rondvaart door de stad met zelfgebakken taart, borrelen in een stadstuin en daarna lekker uit eten. Ik weet het niet meer precies, maar volgens mij waren we inclusief alles 2 a 3 duizend euro kwijt. Het was een heel gezellige dag, ook voor ons! Taart, boeket en corsages (heel simpel van gipskruid samen gebonden met een dik touw), uitnodigingen, ring kussen en bedankjes had ik allemaal zelf gemaakt. Geen fotograaf, maar een nichtje heeft prachtige foto’s gemaakt.

 85. Lisa

  Ook niet getrouwd. Heeft voor ons geen toegevoegde waarde en zien ook heel wat trouwen en weer scheiden. Zijn al best lang gelukkig samen met twee kids.

 86. Marlies

  Wij zijn in juni 2016 getrouwd met een kleine groep (< 30) vrienden en familie. In een roze, kanten Ted Baker jurkje 😉 en ondanks dat het een hele mooie dag was, zou ik het niet snel nog een keer doen. Je wordt een beetje geleefd op zo'n dag. En ik heb inderdaad het idee dat mijn man en de gasten er meer van genoten hebben dan ikzelf. Achteraf had ik dat geld liever voor een bijzondere reis gebruikt, hihi. 😉

 87. Tineke

  Ik herken je verhaal wel een beetje. Vroeger wilde ik wel graag trouwen. Nu nog steeds maar dan wel klein en met een budget. Wij hebben straks al twee kinderen samen en geven liever geld uit aan een leuke vakantie en onze kinderen dan aan een hele dure trouwerij.