Terugblik op 2019

Ja ja, het jaar zit er bijna op en dan is het tijd voor de oude vertrouwde traditionele terugblik op het afgelopen jaar! Kan dit jaar natuurlijk ook niet missen. En dus: hoe zag mijn 2019 eruit, wat waren mijn grootste lessen en was het ook nog een beetje LEUK?

Leestijd

Privé

Foto: FIH fotografie

Nou, of 2019 leuk was: JA. Prive veranderde er niet superveel afgelopen jaar, maar ik heb mijn vrienden en familie vaker gezien (dat wilde ik ook graag) en ik heb meer naar mijn lijf geluisterd en beter voor mezelf gezorgd. 2019 was wel een jaar van persoonlijke groei, ik zit veel lekkerder in mijn vel, en ben denk ik veel positiever geworden. Nu was ik al niet echt een zeiksnor, maar dat negatieve wat er zat is ook nog wel echt veel minder geworden. Ik ga even heel eerlijk zijn hier: ik liet me toch altijd nog wel een beetje leiden door ‘wat men dacht’. Liet me best wel beïnvloeden door online reacties bijvoorbeeld. En het is voor mij altijd een worsteling geweest dat er online forums zijn waar bloggers als ik elke dag besproken worden. En niet altijd heel positief. Ik kwelde mezelf jarenlang door er elke dag heen te gaan, bij alles wat ik deed me af te vragen ‘wat ze op het forum wel niet dachten’ en ik liet me daar ook daadwerkelijk door beïnvloeden. Mijn humeur, maar ook wel in zekere mate op keuzes die ik maakte. Af en toe dan wist ik een paar maanden niet te kijken en dan toch viel ik altijd weer terug. Uit nieuwsgierigheid. Het was een soort verslaving. Een van mijn weinige voornemens voor 2019 was: stoppen met dat soort forums bezoeken. En het is me gelukt. Heel 2019 heb ik geen één keer gekeken. En het is wel echt heel fijn om te merken dat ik daardoor me veel minder bezighoud met wat mensen online denken van mijn keuzes.

Natuurlijk raakt het heus soms nog wel, als iemand iets lelijks zegt, maar over het algemeen laat ik het makkelijk van me afglijden. Ook toen ik dit jaar deelde dat mijn focus veranderde, was ik niet echt bang voor negatieve reacties. Want als er veel negatieve reacties zouden zijn, zou ik daar mijn keuze zeker niet meer van af laten hangen. Ik weet zelf wat ik wil en wat goed voor mij is. En ik luister naar feedback van mensen die ik als mijn mentor zie, mensen waar ik tegenop kijk, of mensen die heel dicht bij me staan en me door en door kennen.

Verder was 2019 echt een leuk jaar. Ik had meer tijd voor mezelf dan de voorgaande jaren, omdat ik een bewuste keuze maakte om wat minder te gaan werken en een nieuw bedrijf op te richten waar ik op een heel andere manier werk dan hoe ik altijd gedaan heb. En ook doordat ik gewoon productiever en gefocuster ben gaan werken. Dus ik had meer tijd om lekker te lezen, met Willem en Kees te zijn, te wandelen, of om gewoon dom te Netflixen als ik daar zin in had. En ik had dus meer tijd voor familie en vrienden. Echte tijd om samen van te genieten. Dat was fijn.

Reizen

2019 was een jaar waarin ik veel minder reisde dan voorgaande jaren. Dat was niet per se een hele bewuste keuze, maar het was wel heel goed zo, als ik terugkijk. Ik heb er helemaal niet zo bij stilgestaan, tot ik het nu ineens zie nu ik de reizen van het afgelopen jaar bij elkaar aan het verzamelen ben. Ik was meer thuis en dat was fijn, maar ook wel nodig: ik heb in 2019 een nieuwe business opgezet en daar had ik uiteraard gewoon tijd voor nodig.

In mei ging ik met Annemieke een aantal dagen naar Sheffield in Engeland. We waren uitgenodigd om deze stad een aantal dagen te verkennen en het was zó leuk! We hebben echt genoten van deze gezellige plek en ook heerlijk gewandeld in de omgeving.

Met Willem ging ik in mei naar Jerez in Spanje! Sherry proeven bij verschillende sherrybodega’s en ook lekker door de stad banjeren, rondrijden door de streek, lekker eten en drinken en samen chillen. Lees hier deel 1 en hier deel 2.

Niet zo lang na ons bezoek aan Jerez gingen Willem en ik samen anderhalve week naar Curacao. Ik heb mijn hart verpand aan het eiland en wilden graag terug. Dus dat deden we! We waren er met mijn verjaardag en dat was zó leuk, om het daar te vieren. Lees hier deel 1 en hier deel 2 van het reisverslag.

In juni gingen we samen naar Bretagne en Champagne. Met de auto een roadtrip door Frankrijk en dat was te gek. We wilden dit al zo lang doen en het was net zo leuk als we vooraf hadden bedacht. Lekker bij de  kust, croissants eten, wijn drinken, schattige stadjes bezoeken, een beetje fietsen en veel wandelen… Dik genieten. Lees hier reisverslag deel 1 en deel 2.

En in november, heel recent, was ik weer 10 dagen op Curacao! Ik mocht weer een Structuurjunkie training geven tijdens de Social Media Week aldaar en dat was weer een groot feest. Tien dagen dik plezier. En die training geven was ook heel erg leuk. Dit keer ging mijn vriendin Annemieke mee en dat was ook onwijs leuk. Het was haar eerste keer Curacao en ook zij was meteen verliefd op het eiland. Lees hier mijn verslag.

En in 2019 waren we weer een paar keer op Terschelling! In februari ging ik een weekje alleen, in september gingen Willem en ik twee weken samen en in december was ik weer een weekje alleen om daar een nieuw project voor Structuurjunkie uit te werken. Tja, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: het is mijn favoriete plek ooit. Genieten van elk moment daar.

Oh ja, er waren ook nog wel wat korte tripjes en weekendjes in Nederland, of bijvoorbeeld mijn workation in Groningen. Die heb ik niet in dit overzicht verwerkt.

Werk

Ik zal hier niet te sterk over uitweiden omdat ik dit al vaker heb gedaan in blogposts, maar 2019 was qua werk een van de meest bijzondere jaren ooit. Mijn blog is al tien jaar mijn fulltime baan en ik blog nog steeds met dezelfde liefde en plezier. Sinds twee jaar geleden mijn eerste Structuurjunkie boek uitkwam, en daarna de planners, is mijn passie voor dit project ook gegroeid. Ik ging trainingen geven, eerst offline, en sinds dit jaar ook online, en ik ontdekte hoe ontzettend leuk ik dat vond. In 2019 heb ik dit helemaal uitgebouwd en het gaat heel erg goed. Hier wilde ik meer mee en daar ben ik in 2019 druk mee bezig geweest. Over deze switch kan je hier wat meer lezen.

2019 was het jaar van een enorme verandering qua business, en eentje waar ik heel blij mee en trots op ben. Ik ben er nog lang niet, maar dat is ook helemaal niet erg: ik bouw elke dag een beetje, leer elke dag een beetje, en alles bij elkaar zijn deze mini stapjes enorme grote sprongen.

En ik blog nog steeds met heel mijn hart, want ik vind het zo leuk om te doen.

Mijn grootste lessen

Het was gewoon een raar en fantastisch jaar. Privé en zakelijk. Ik heb er echt van genoten en ik sluit het af met een hele fijne terugblik.

En mijn grootste lessen van het afgelopen jaar? Dat is een mix van privé en zakelijk:

 • Het maakt écht niet zoveel uit wat andere mensen van je denken. Je kan dit écht achter je laten en van je af laten glijden. Het gaat erom dat ik zélf 100% sta achter wat ik doe en dat ik me daar helemaal goed bij voel. Wat anderen denken of zeggen is totale bijzaak.
 • Toch wel nog een keer: het mag op mijn manier.
 • Het is zó lekker om die comfortzone uit te gaan. Ik heb qua werk jarenlang heel erg ín die comfortzone gezeten en dit jaar ben ik er vet hard uitgegaan. Op zoveel vlakken. En dat is even eng, het is niet altijd fijn, maar het resultaat wat er uit voort komt geeft zóveel voldoening.
 • Een goede coach en investeren in mezelf brengt me zoveel meer dan ik vooraf had gedacht.
 • Open staan, goed luisteren en écht de tijd nemen = de sleutel bij alle relaties. Zowel privé en zakelijk, zowel in liefdesrelatie als vriendschappelijk of familie.
 • Ik mag kiezen voor iets wat veel mensen extreem of raar vinden of niet begrijpen. Zolang de belangrijkste mensen in mijn leven het begrijpen en ik het zelf 100% begrijp, dan is het oké.

Ik hoop dat jij ook een mooi jaar hebt gehad!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

28 reacties
 1. Judith

  Mooi om te lezen hoe je 2019 hebt beleefd. Volgens mij ben je enorm gegroeid, gaaf hoor! Heel knap dat je dit jaar niet op de forums hebt gekeken, de ‘invloed’ van wat ‘anderen wel niet denken’ voel ik al enorm, en ik kan me voorstellen dat dit nog meer aanwezig is als veel mensen je online volgen.

  Knap hoe je dit kan zeggen: “Het gaat erom dat ik zélf 100% sta achter wat ik doe en dat ik me daar helemaal goed bij voel. Wat anderen denken of zeggen is totale bijzaak.” Daar wil ik in 2020 ook meer mee bezig 🙂

 2. Sandrine

  Je bent een van mijn inspirators om zelf mijn passie te volgen en mijn dromen op werkvlak waar te maken. Ik vind het ontzettend fijn om te lezen dat je eerlijk bent in je blogs. Ik apprecieer dat enorm en kijk op naar jouw positieve vibes, je tips en tricks om het alledaags leven gemakkelijker te maken. Voor jou, Willem en Kees een fantastisch 2020.

 3. Ness

  Je bent voor mij persoonlijk 1 van de weinige bloggers die ik trouw blijf volgen. Je doet je werk met passie en je komt ook gemaakte afspraken na. Ook al is het enkel virtueel, volgers weten wat ze van jou mogen verwachten. Ik wens je een top 2020 en hopelijk blijf je dit nog heel lang doen!

  • Cynthia Schultz

   Wat lief van je Ness, heel leuk om te lezen 🙂 Dankjewel.

 4. Mariejo

  Hoe staat het inderdaad met je wijn “passie”? Of heb je het na de freebies weer laten varen net als het “wielrennen”? Je “vriendin” Annemiek heeft echt een gore bek, die tandvleesontsteking spat van het scherm af. Gatverdamme. Voordat onze Haagse Rachie weer reageert, kijk maar eens goed naar de foto van Annemiek, dan begrijp je precies wat ik bedoel.

  • Cynthia Schultz

   Jij ook een gelukkig, positief en liefdevol nieuwjaar, lieve schat! Ik hoop oprecht voor je dat je dit soort fratsen in 2020 niet meer nodig hebt. Want je hebt hier alleen jezelf mee. Ik voel met je mee. Fijne jaarwisseling en proost op een positief 2020.

 5. Saskia

  Bedankt voor alle mooie content in 2019, op naar 2020!

 6. Audrey

  Heerlijke terugblik zo, met al die prachtige foto’s!

 7. Christianne

  Wat ben je toch een prachtige vrouw! Heerlijk om deze foto’s te zien. Goede jaarwisseling alvast!

 8. Anoniempje

  Wat fijn om te lezen dat jouw jaar goed is gegaan. Ik ben oprecht blij voor jou en voor iedereen. Normaliter reageer ik onder mijn eigen naam, dit keer liever niet. Ik heb namelijk een verschrikkelijk jaar achter de rug. Zowel 2018 als 2019 waren helse, zware, emotionele en hele nare jaren. Ik hoop zo dat 2020 wat licht brengt want ik trek het niet op deze manier.

  • Cynthia Schultz

   Wat heftig. Heel veel sterke, kracht en licht voor 2020. Ik brand een kaarsje voor je vanavond.

  • Anoniempje

   Wat ontzettend lief van je, Cynthia. Dank je wel. Je bent een topper. Dikke knuffel voor jou.

  • Ingrid

   Misschien kun je er met iemand/een professional over praten? Of kun je bij iemand terecht die je kan helpen? Ik ken je niet en ik weet natuurlijk niet wat er scheelt. Ik hoop voor je dat 2020 beter voor je wordt, je wat meer rust brengt en wat meer licht <3.

 9. Jessica J.

  Ik kan echt genieten van jou zo te zien genieten. 🙂 Blijf je vooral lekker niets aantrekken van die negatieve commentaar die je ongetwijfeld zal blijven ontvangen; voor sommigen is het ook nooit goed. You do you, Cynthia. Je straalt echt.
  Alvast een spetterende jaarwisseling gewenst en al het beste voor 2020, voor jou, Willem en Kees.

  • Cynthia Schultz

   Lief van je Jessica, dankjewel. Jij ook een heel goed 2020!

 10. Ilona Wielinga

  Het klinkt als een mooi jaar. En volgens mij heb je toch wel een aantal hele mooie en leuke reizen gemaakt 😉
  Ook zo mooi om te lezen dat je de mening van het internet los hebt kunnen laten!

 11. Marrit

  Hele mooie levenslessen schrijf je Cynthia! Herkenbaar ook wel, sommige. Ik ben daarin nog niet waar ik wil zijn, maar dat komt wel. 🙂

 12. rachel

  leuk om terug te lezen!! je hebt een mooi jaar gehad en heel veel gedaan 😀 op naar het volgende jaar! ik wens jullie een hele fijne en gezellige jaarwisseling toe <3

 13. Mariska

  Vooral punt 1 en 2 zijn zo fijn! Dit is voor mij ongeveer wel hetzelfde geweest afgelopen jaar en ben blij met de keuzes die ik heb gemaakt 🙂

 14. Anne

  Fijn om te lezen en leuk om je zo te zien groeien! Alvast al het beste gewenst voor 2020!

 15. Erna

  Cynthia ik wil je even zeggen dat ik je de meest leuke, professionele blogger bent die ik volg. Je “raffelt” nooit iets af en ziet het echt als werk. Ik moest even wennen vanaf de overgang van misslipgloss, maar vind dit eigenlijk nog leuker. Weet zeker dat jij je staande houd in het blog-wereldje. Veel succes in 2020

  • Cynthia Schultz

   Wat ontzettend lief Erna, hier word ik blij van! 🙂

 16. Johanna

  Dag Cynthia
  Knap wat je allemaal neerzet en vooral de manier waarop je het doet! Ik vroeg me alleen nog af hoe je terugkijkt op je wijnblog..?

  • Ingrid

   Ja dat vroeg ik me ook af. Doe je nog iets met je wijnkennis? Of blog? Of Instagram? Vond ik altijd super om te lezen!

  • Lisa

   Ja dit vroeg ik mij ook af. Ik zie weinig tot geen updates meer op de wijn account en op je wijnblog. Wat ontzettend jammer om te merken. Je was er altijd zo gepassioneerd mee bezig.

  • Cynthia Schultz

   Dat staat even op een laag pitje, het is puur hobby en ik heb er de afgelopen maanden geen tijd voor gehad/ik heb gefocust op iets anders 🙂

 17. Tineke

  Het forum waar jij op doelde bestaat ook niet meer. Klinkt als een fijn jaar. Hier was 2019 ook rustig, zonder hele bijzondere gebeurtenissen. Gewoon een fijn en gezellig jaar. Ik ben benieuwd wat 2020 in petto heeft. Volgend jaar koop ik sowieso je boek.