Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Terugblik op 2019

Ja ja, het jaar zit er bijna op en dan is het tijd voor de oude vertrouwde traditionele terugblik op het afgelopen jaar! Kan dit jaar natuurlijk ook niet missen. En dus: hoe zag mijn 2019 eruit, wat waren mijn grootste lessen en was het ook nog een beetje LEUK?

Leestijd

Privé

Foto: FIH fotografie

Nou, of 2019 leuk was: JA. Prive veranderde er niet superveel afgelopen jaar, maar ik heb mijn vrienden en familie vaker gezien (dat wilde ik ook graag) en ik heb meer naar mijn lijf geluisterd en beter voor mezelf gezorgd. 2019 was wel een jaar van persoonlijke groei, ik zit veel lekkerder in mijn vel, en ben denk ik veel positiever geworden. Nu was ik al niet echt een zeiksnor, maar dat negatieve wat er zat is ook nog wel echt veel minder geworden. Ik ga even heel eerlijk zijn hier: ik liet me toch altijd nog wel een beetje leiden door ‘wat men dacht’. Liet me best wel beïnvloeden door online reacties bijvoorbeeld. En het is voor mij altijd een worsteling geweest dat er online forums zijn waar bloggers als ik elke dag besproken worden. En niet altijd heel positief. Ik kwelde mezelf jarenlang door er elke dag heen te gaan, bij alles wat ik deed me af te vragen ‘wat ze op het forum wel niet dachten’ en ik liet me daar ook daadwerkelijk door beïnvloeden. Mijn humeur, maar ook wel in zekere mate op keuzes die ik maakte. Af en toe dan wist ik een paar maanden niet te kijken en dan toch viel ik altijd weer terug. Uit nieuwsgierigheid. Het was een soort verslaving. Een van mijn weinige voornemens voor 2019 was: stoppen met dat soort forums bezoeken. En het is me gelukt. Heel 2019 heb ik geen één keer gekeken. En het is wel echt heel fijn om te merken dat ik daardoor me veel minder bezighoud met wat mensen online denken van mijn keuzes.

Natuurlijk raakt het heus soms nog wel, als iemand iets lelijks zegt, maar over het algemeen laat ik het makkelijk van me afglijden. Ook toen ik dit jaar deelde dat mijn focus veranderde, was ik niet echt bang voor negatieve reacties. Want als er veel negatieve reacties zouden zijn, zou ik daar mijn keuze zeker niet meer van af laten hangen. Ik weet zelf wat ik wil en wat goed voor mij is. En ik luister naar feedback van mensen die ik als mijn mentor zie, mensen waar ik tegenop kijk, of mensen die heel dicht bij me staan en me door en door kennen.

Verder was 2019 echt een leuk jaar. Ik had meer tijd voor mezelf dan de voorgaande jaren, omdat ik een bewuste keuze maakte om wat minder te gaan werken en een nieuw bedrijf op te richten waar ik op een heel andere manier werk dan hoe ik altijd gedaan heb. En ook doordat ik gewoon productiever en gefocuster ben gaan werken. Dus ik had meer tijd om lekker te lezen, met Willem en Kees te zijn, te wandelen, of om gewoon dom te Netflixen als ik daar zin in had. En ik had dus meer tijd voor familie en vrienden. Echte tijd om samen van te genieten. Dat was fijn.

Reizen

2019 was een jaar waarin ik veel minder reisde dan voorgaande jaren. Dat was niet per se een hele bewuste keuze, maar het was wel heel goed zo, als ik terugkijk. Ik heb er helemaal niet zo bij stilgestaan, tot ik het nu ineens zie nu ik de reizen van het afgelopen jaar bij elkaar aan het verzamelen ben. Ik was meer thuis en dat was fijn, maar ook wel nodig: ik heb in 2019 een nieuwe business opgezet en daar had ik uiteraard gewoon tijd voor nodig.

In mei ging ik met Annemieke een aantal dagen naar Sheffield in Engeland. We waren uitgenodigd om deze stad een aantal dagen te verkennen en het was zó leuk! We hebben echt genoten van deze gezellige plek en ook heerlijk gewandeld in de omgeving.

Met Willem ging ik in mei naar Jerez in Spanje! Sherry proeven bij verschillende sherrybodega’s en ook lekker door de stad banjeren, rondrijden door de streek, lekker eten en drinken en samen chillen. Lees hier deel 1 en hier deel 2.

Niet zo lang na ons bezoek aan Jerez gingen Willem en ik samen anderhalve week naar Curacao. Ik heb mijn hart verpand aan het eiland en wilden graag terug. Dus dat deden we! We waren er met mijn verjaardag en dat was zó leuk, om het daar te vieren. Lees hier deel 1 en hier deel 2 van het reisverslag.

In juni gingen we samen naar Bretagne en Champagne. Met de auto een roadtrip door Frankrijk en dat was te gek. We wilden dit al zo lang doen en het was net zo leuk als we vooraf hadden bedacht. Lekker bij de  kust, croissants eten, wijn drinken, schattige stadjes bezoeken, een beetje fietsen en veel wandelen… Dik genieten. Lees hier reisverslag deel 1 en deel 2.

En in november, heel recent, was ik weer 10 dagen op Curacao! Ik mocht weer een Structuurjunkie training geven tijdens de Social Media Week aldaar en dat was weer een groot feest. Tien dagen dik plezier. En die training geven was ook heel erg leuk. Dit keer ging mijn vriendin Annemieke mee en dat was ook onwijs leuk. Het was haar eerste keer Curacao en ook zij was meteen verliefd op het eiland. Lees hier mijn verslag.

En in 2019 waren we weer een paar keer op Terschelling! In februari ging ik een weekje alleen, in september gingen Willem en ik twee weken samen en in december was ik weer een weekje alleen om daar een nieuw project voor Structuurjunkie uit te werken. Tja, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: het is mijn favoriete plek ooit. Genieten van elk moment daar.

Oh ja, er waren ook nog wel wat korte tripjes en weekendjes in Nederland, of bijvoorbeeld mijn workation in Groningen. Die heb ik niet in dit overzicht verwerkt.

Werk

Ik zal hier niet te sterk over uitweiden omdat ik dit al vaker heb gedaan in blogposts, maar 2019 was qua werk een van de meest bijzondere jaren ooit. Mijn blog is al tien jaar mijn fulltime baan en ik blog nog steeds met dezelfde liefde en plezier. Sinds twee jaar geleden mijn eerste Structuurjunkie boek uitkwam, en daarna de planners, is mijn passie voor dit project ook gegroeid. Ik ging trainingen geven, eerst offline, en sinds dit jaar ook online, en ik ontdekte hoe ontzettend leuk ik dat vond. In 2019 heb ik dit helemaal uitgebouwd en het gaat heel erg goed. Hier wilde ik meer mee en daar ben ik in 2019 druk mee bezig geweest. Over deze switch kan je hier wat meer lezen.

2019 was het jaar van een enorme verandering qua business, en eentje waar ik heel blij mee en trots op ben. Ik ben er nog lang niet, maar dat is ook helemaal niet erg: ik bouw elke dag een beetje, leer elke dag een beetje, en alles bij elkaar zijn deze mini stapjes enorme grote sprongen.

En ik blog nog steeds met heel mijn hart, want ik vind het zo leuk om te doen.

Mijn grootste lessen

Het was gewoon een raar en fantastisch jaar. Privé en zakelijk. Ik heb er echt van genoten en ik sluit het af met een hele fijne terugblik.

En mijn grootste lessen van het afgelopen jaar? Dat is een mix van privé en zakelijk:

  • Het maakt écht niet zoveel uit wat andere mensen van je denken. Je kan dit écht achter je laten en van je af laten glijden. Het gaat erom dat ik zélf 100% sta achter wat ik doe en dat ik me daar helemaal goed bij voel. Wat anderen denken of zeggen is totale bijzaak.
  • Toch wel nog een keer: het mag op mijn manier.
  • Het is zó lekker om die comfortzone uit te gaan. Ik heb qua werk jarenlang heel erg ín die comfortzone gezeten en dit jaar ben ik er vet hard uitgegaan. Op zoveel vlakken. En dat is even eng, het is niet altijd fijn, maar het resultaat wat er uit voort komt geeft zóveel voldoening.
  • Een goede coach en investeren in mezelf brengt me zoveel meer dan ik vooraf had gedacht.
  • Open staan, goed luisteren en écht de tijd nemen = de sleutel bij alle relaties. Zowel privé en zakelijk, zowel in liefdesrelatie als vriendschappelijk of familie.
  • Ik mag kiezen voor iets wat veel mensen extreem of raar vinden of niet begrijpen. Zolang de belangrijkste mensen in mijn leven het begrijpen en ik het zelf 100% begrijp, dan is het oké.

Ik hoop dat jij ook een mooi jaar hebt gehad!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.