Terugblik 2017

Het klinkt zo lekker cliché, maar elk jaar opnieuw is het waar: wat bizar dat het jaar er alweer bijna op zit. Ik kan het niet geloven. Tijd om terug te blikken op 2017!

Leestijd

Mijn 2017

Foto: Mariët Mons

Als ik nu terugkijk op afgelopen jaar, heb ik een tweeledig gevoel. Aan de ene kant heb ik een ontzettend hectisch jaar gehad, ik ruilde Miss Lipgloss in voor Cynthia.nl. Ik gooide mijn hele bedrijf om en sprong in het diepe. Ik schreef een boek (die op 5 januari uitkomt!) en ging ook vrij veel op reis. Het was een jaar waarin ik echt heel veel leuke dingen heb mogen doen.

Aan de andere kant was het een jaar van bezinning (ook weer zo’n cliché), tot rust komen en aan mezelf werken. Sinds augustus werk ik halve dagen en sinds oktober ben ik in therapie. Eigenlijk kan ik 2017 opdelen in twee delen. Het eerste hectische deel en het tweede rustigere deel waarin ik constant bezig ben mezelf een spiegel voor te houden.

Werk

Qua werk was afgelopen jaar natuurlijk best spannend met de switch naar Cynthia.nl. Ik vond het vooral een maand na de lancering echt eng: in de eerste weken had ik veel bezoekers doordat veel mensen gewoon even kwamen kijken, daarna had ik echt het gevoel dat ik mezelf moest bewijzen. Dat leverde achteraf gezien vrij veel stress op. Ik wilde het zo graag goed doen en veel bezoekers trekken! Met de nieuwe site vind ik mooie content nog veel belangrijker en ik wilde echt elke dag iets online zetten waar ik zelf helemaal achter stond. Elke week een diepgaand interview, elke week een binnenkijker, elke week twee video’s. Ik merkte al snel dat dat niet ging en langzamerhand liet ik die krampachtige houding wat meer gaan.

Als ik nu terugkijk ben ik echt tevreden over hoe alles is gegaan. Ten eerste voel ik mezelf heel comfortabel bij mijn nieuwe site. Dit ben ik echt. Honderd procent. Het past zo goed bij me en ik vind het heerlijk dat ik nu over al mijn interesses kan bloggen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ook vind ik het nu niet erg om soms een dagje niet te updaten als ik geen boeiende content heb. Gelukkig vinden jullie dat ook oké.

Daarnaast werkte ik bijna heel 2017 aan mijn tweede boek, Werkboek voor een structuurjunkie in spe. Dit was ontzettend leerzaam en vooral ontzettend leuk om te doen, samen met mijn uitgeverij Blossom Books. Ik kan hier niks anders over zeggen dan dat ik er enorm veel plezier aan heb beleefd en dat het zeker naar meer smaakt. Je kan in deze blogpost meer lezen over hoe het proces van het boek maken er uit ziet. 

Als je trouwens het boek pre-ordert, maak je kans om bij de eerste Structuurjunkie masterclass te zijn, eind januari in Utrecht. Je kan er hier wat meer over lezen!

Reizen

In 2017 reisde ik onder andere naar Praag, Londen, New York, Curacao, Denemarken, Zuid-Limburg, Kreta, Münster & Keulen, Terschelling, Friesland, Berlijn, Girona, we gingen op cruise, naar Texel, naar Friesland…

Pfff, ik ben in 2017 twintig keer op pad geweest. Dat is echt niet normaal! Vijf trips daarvan waren echt vakantie, de rest was werk. Wat heb ik veel mooie plekken mogen zien en leuke dingen mogen doen. Ik blijf mezelf in mijn armen knijpen dat ik dit voor mijn werk mag doen, ik vind het een van de leukste dingen die bij mijn baan hoort. Een greep hieruit (al is kiezen echt heel erg lastig, want elke reis was ontzettend leuk en aan elke trip heb ik toffe herinneringen):

Praag & Londen

De eerste korte reisjes van 2017 waren Praag en Londen. Samen met Emmy ging ik drie dagen naar de Tsjechische hoofdstad en daar maakten we samen een vlog over. Wat een toffe stad! In Londen ging ik naar een event van LUSH. Daar plakte ik zelf nog wat dagen aan vast om Shoreditch te verkennen, waar ik een reisgids over maakte.

New York

Ik mocht weer naar een van mijn favoriete steden: NEW YORK! Samen met Dove ging ik naar The Big Apple voor een groot event ter ere van hun 50-jarige bestaan. New York blijft me betoveren. Ik ben helemaal niet zo’n stadsmens, maar ik blijf deze stad fantastisch vinden en ga er graag nog een keer heen. En nog een keer. En nog een keer…

Spanje

In april ging ik fietsen in Girona, Spanje! Nooit gedacht dat ik zo’n vakantie zou boeken. Het was ontzettend leuk om een paar dagen per racefiets dit mooie gebied te verkennen. Misschien ga ik volgend jaar wel weer. Lees hier mijn weekverslag erover.

Denemarken

Foto: Mariët Mons

In Denemarken ging ik met Mariët op zoek naar Hygge! Wat een toffe reis, we hebben zoveel ontzettend mooie plekken gezien, en ik werd opnieuw een beetje verliefd op Kopenhagen. Lees hier mijn artikelen erover:

Ibiza

Met Lancaster ging ik een paar dagen naar Ibiza. Dit kan je geen werktrip meer noemen hoor, dit was zó relaxed! We zaten in een prachtig hotel, Hacienda na Xamena, en hadden een hele zware taak: zonnebrand testen. Je kan hier mijn vlog bekijken.

Cruise

In de zomer gingen Willem en ik met TUI op cruise! Onze eerste cruise ooit, wat een belevenis. Bekijk hier de posts erover:

Curacao

Nog maar kort geleden mocht ik op Curacao een lezing over bloggen geven tijdens de Social Media Week en daar plakte ik wat dagen aan vast samen met vriendin Aukje. Wat een heerlijke week was het! Lees hier de blogposts erover:

Terschelling

En ja, natuurlijk gingen we dit jaar weer twee keer anderhalve week naar onze favoriete plek: Terschelling. Wat blijft het heerlijk om naar dit fijne eiland terug te keren en daar weinig anders te doen dan lange strandwandelingen maken en boeken lezen.

Gezondheid

Foto: Mariët Mons

Dit jaar kwam ik erachter dat ik met vrij grote zekerheid endometriose heb. Na jaren van dagelijks veel pijn en vage klachten belandde ik bij een endometriose-specialist in het Isala ziekenhuis. Inmiddels slik ik sinds februari dit jaar medicijnen die praktisch al mijn klachten hebben laten verdwijnen. Ik kan bijna niet omschrijven wat voor opluchting dit is! In het begin slikte ik 10mg van dit medicijn, vanwege wat bijwerkingen (gewicht en onzuiverheden) ben ik overgegaan op 5mg en daar voel ik me een stuk prettiger bij. Zolang dit goed gaat, ben ik heel blij.

Sinds augustus dit jaar werk ik halve dagen. Vanwege ”geestelijke problemen” (haha, wat klinkt dat toch zwaar, maar hoe omschrijf je het anders?) heb ik het de afgelopen vier maanden qua werk wat rustiger aan gedaan. Sinds oktober krijg ik cognitieve gedragstherapie, wat me nu al heel erg helpt. Misschien schrijf ik daar later meer over.

Nieuwe dingen leren

In 2017 leerde ik veel nieuwe dingen! Toen ik Cynthia.nl startte, wilde ik graag iets met interieur doen. Interieur vind ik gewoon ontzettend leuk en ik besloot er een rubriek van te maken. Met binnenkijkers. Ehhh, maar hoe maak je die dan? Ik zocht online veel info op over interieurfotografie en besloot het gewoon te gaan doen. Na een tijdje kocht ik een extra lens (een groothoeklens) zodat ik betere overzichtsfoto’s kon maken en elke binnenkijker leerde ik weer nieuwe dingen. Je kan in deze blogpost een deel van deze dingen vinden, voor als je het zelf leuk vind interieurfotografie te gaan doen.

Ook was 2017 eindelijk het jaar waarin ik startte met een wijnopleiding! Dit wilde ik al zólang, en ik besloot het nu gewoon te doen. Elk jaar had ik opnieuw een reden om het voor me uit te schuiven, dit jaar schreef ik me gewoon in. Ik deed WSET Level 1 en ik genoot er met volle teugen van. Ik vind het ongelooflijk leuk om meer te leren over wijn en dit is echt een grote hobby van me geworden. Zo groot dat ik volgend jaar verder ga met studeren, ik heb me ingeschreven voor WSET Level 2. In de tussentijd blijf ik wijnen proeven, proefnotities maken en bij wijnspeciaalzaken om allerlei info vragen zodat ik lekker blijf leren.

2017

Pfff, als ik dit allemaal zo teruglees was 2017 toch best een bewogen jaar! Al met al kijk ik heel positief terug op de afgelopen twaalf maanden. Ik ben echt trots op Cynthia.nl en mijn boek (ook al is ‘ie er nog niet écht), ik vind het heel fijn dat ik heel bewust besloten heb met mijn gezondheid aan de slag te gaan en het is een heerlijk gevoel om nieuwe passies (hobby’s klinkt zo kinderlijk?) ontdekt te hebben in wijn en interieur. En dan al die toffe dingen die ik heb mogen doen… Ik heb écht een heel erg leuk en leerzaam jaar achter de rug en daar ben ik erg dankbaar voor.

Bedankt voor het lezen, vandaag en natuurlijk alle andere dagen dat je Cynthia.nl bezoekt. Dankjewel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

24 reacties
 1. Marrie

  Hoi Cynthia,

  Ik wil gewoon zeggen dat ik het zo gaaf vindt dat je alles zo open deelt. Je inspireert me echt en ik lees met heel veel plezier je blog. Ik wens je een mooi 2018 toe!

 2. Sandra

  Mooi overzicht! mooie reizen heb je gemaakt en ik ben heel blij dat je over bent gegaan op cynthia.nl. Ik bezoek je blog nu weer erg graag!

 3. Jacky

  Soms merk je pas aan het einde van een jaar hoe erg je gegroeid bent. Hoe je kleine stappen eigenlijk heel veel hebben bijgedragen aan een groter geheel. Als ik het zo lees dan denk ik; lekker bezig meis! Met mooie en moeilijk dingen, maar vooral weer dichter bij jezelf denk ik 🙂

 4. M

  Mooi overzicht! Ik zag je gewoon bijna groeien afgelopen jaar!
  Goed gedaan!

 5. anna

  Wat een mooi overzicht zeg, prachtige reizen heb je gemaakt! Ik ben heel erg benieuwd naar je boek. Ik wens je alvast een fijn 2018 toe!

 6. Luna

  Lieve Cynthia,

  Ik hoop dat 2018 je veel nieuwe ervaringen gaat bieden, maar ook momenten met rust en bezinning voor jezelf! Leef je leven op jouw manier en geniet!

 7. Eliza

  Klinkt als een heel goed jaar! Over het eventueel delen van je therapie ervaring: doen! Het is eng en de negatieve reacties vallen misschien nog zwaarder, maar het kan ook veel mensen helpen. Ik heb ook CBT (CGT) gehad onder andere (heb twee jaar therapie gehad) en het helpt zo en vanuit mijn ervaring kan ik soms anderen helpen. Als jij dat ook zou kunnen vanuit jouw positie zou dat natuurlijk heel mooi zijn! Goede jaarwisseling en gelukkig nieuw jaar!

  • Kirsten

   Hoe doe jij dat? Anderen helpen? Even benieuwd naar!

  • Eliza

   Zonder enorm uit te wijden, CBT is gebaseerd op hoe jij op dingen reageert, en je bewustwording daarvan. Heel vaak merk ik dat mensen niet door hebben hoe verstrengelt (onbewuste) gedachtenpatronen en gevoel/ gedrag is. Het is echt zo dat het leven 10% feit en 90% jouw reactie is waar je zelf bij bent. Dat betekent niet dat je overal maar positief en leuk om moet reageren. Alle gevoelens mogen, maar bewustwording van je reactie en een goede manier van gevoelens communiceren naar anderen kan al enorm helpen. Google cognitieve gedragstherapie vooral eens als je benieuwd bent.

 8. Fleur

  Wat een mooi en uitgebreid overzicht! En wat een boel mooie dingen heb je kunnen en mogen doen! Hopelijk wordt dit komende jaar nog mooier, helemaal nu je achter de nodige dingen afgelopen jaar bent gekomen. Geniet van de laatste uurtjes en alvast al het goeds voor 2018 gewenst. Dat het een nog mooier jaar wordt<3.

 9. Susanne

  Goed, ik ben jonger dan jou, maar als ik dit zo lees krijg ik wel een beetje dat trotse mama-gevoel, hoor. Een nieuwe website, een boek, werken aan jezelf (knap! Ik hoop dat je je geestelijk snel weer wat beter voelt <3), werkreisjes, en alles wat erbij komt kijken… Supergoed gedaan, ik kijk enorm naar je op 🙂 een heel fijn, gezond en gelukkig 2018 gewenst!

  • Cynthia Schultz

   Wat lief zeg, Susanne. Dankjewel. Een heel goed 2018 ook voor jou!

 10. rachel

  ik ben zo trots op je en heb veel bewondering voor je lieverd! ik geniet van je artikelen, word stront jaloers van je koffiezet apparaat maar geniet elke dag van het lezen hierzo. minder is de stress maar ook dat heb je weten te handelen 😉
  prachtig mens tot volgend jaar <3

 11. Liset

  Wat heb je toch veel toffe reisjes mogen maken. Ik ben nog steeds zo benieuwd hoe New York is! En fijn dat je nu een werkschema voor jezelf hebt gecreëerd waarin je veel gelukkiger bent. Wat een mooi jaar!

 12. Saskia

  Leuk overzicht, wat is de aanleiding voor jou geweest om therapie te gaan volgen en wat voor geestelijke problemen heb je? Veel succes in 2018

 13. May

  Het beste voor 2018! Je laat een mooie ontwikkeling zien en fijn dat we mogen meekijken. Nou moet ik eerlijk bekennen dat het afkicken was omdat je niet zoveel beautycontent meer plaatst, maar wat er voor in de plaats is gekomen is veel beter. Meer eigen, echt Cynthia. Wat ik ook erg leuk vond was je outfits posts. Je hebt een toffe stijl, hopelijk komt dat in 2018 ook weer terug!

 14. Kirsty

  Zo te horen was het een leuk maar ook wel heftig jaar voor je. Hopelijk gaat de therapie je helpen, het is in ieder geval al heel knap dat je hulp heb gezocht, dat is toch al een grote stap.
  Je blog is het afgelopen jaar ook heel erg veranderd inderdaad, maar ik moet zeggen dat ik ondanks dat ik eerst niet zo goed wist wat ik ervan moest verwachten, ik de overstap toch leuk vind. Met name de artikelen over boeken vind ik erg leuk, ook omdat ik zelf ook heel graag lees. Naar je nieuwe boek ben ik trouwens ook wel heel benieuwd!
  Alvast een hele fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2018!

 15. Nena

  Hoi Cynthia,

  Ikzelf volg je blog wat minder maar af en toe kom ik nog wel eens langs om te ‘neuzen’. Het is logisch dat je een ontwikkeling doormaakt en dat je een andere content wil toevoegen aan je blog en dat sommige mensen dan afhaken. Aan de andere kant zullen er ook wel weer nieuwe volgers bijkomen.
  Nog een klein aandachtspuntje: het is ‘ik schreef een boek (DAT op 5 januari uitkomt)’ en niet ‘die’. Je hebt er een heel makkelijk ezelsbruggetje voor, draai het om, dus ‘dat boek’ en niet ‘die boek’, daar zul je namelijk nooit de fout ingaan! Het allerbeste voor 2018!

 16. Marije

  Wat een mooi jaaroverzicht van idd een bewogen jaar. Je hebt veel mooie dingen gedaan.

  Grappig dat jouw jaar ook in 2 delen te verdelen is. Dat had ik zelf ook met 2017.

  Hele fijne jaarwisseling en op naar een geweldig 2018!

 17. Irene

  Mooi artikel, respect voor je verhaal en sterkte, ik blijf je volgen, liefs Irene

 18. Claudia

  Mooi jaar, Cynthia! Je mag echt trots zijn op jezelf. Ik bewonder je echt om hoe jij in het leven staat. Je wil iets? Hop je pakt het aan. Bewonderingswaardig hoor! Heel fijne jaarwisseling gewenst voor jou en je familie en tot in 2018! X

 19. Dionne

  Een mooi jaar met ups and downs. Fijn dat je weet waar die vage klachten vandaan komen. En hoé tof dat boek!