Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Terugblik 20 in 2020

Begin dit jaar maakte ik een lijstje: 20 in 2020. 20 dingen die ik graag dit jaar wilde doen. Nu was 2020 een totaal ander jaar dan we ons hadden kunnen voorstellen, maar alsnog vind ik het erg leuk om deze lijst er bij te pakken. Wat heb ik wel en niet gedaan en wat neem ik mee naar 2021?

Leestijd

Wat is 20 in 2020?

Dit was de intentie van de 20 in 2020 lijst:

“Het idee van deze lijst is dat het niet moet, maar dat het allemaal mag. Dat is veel leuker dan een lijst met goede voornemens maken met allemaal dingen die per se moeten het komende jaar en dat het dan als falen voelt als het niet lukt. Dus, een super positieve lijst, waarmee het heerlijk is om het nieuwe jaar te starten!”

Je kan hier de volledige blogpost lezen met alle verhalen bij de 20 dingen. 

Let's go: wel & niet gedaan...

 1. Dit deelde ik al in 2019, maar is niet echt gelukt: ik wil graag wat meer naar Nederlandse musea. Dat is afgelopen jaar niet echt gelukt, ik heb er gewoon geen werk van gemaakt, en dat wil ik komend jaar wel graag doen. Ik ben zelfs niet eens naar De Fundatie hier in Zwolle geweest, terwijl dat gewoon om de hoek is. Dus, in 2020 wil ik dat wél doen! Er zijn zoveel toffe musea hier in ons land.Haha, dit is dit jaar ook gewoon niet gelukt. Totaal niet. De coronacrisis heeft erbij geholpen, maar het komt ook door mezelf. Wilde wel, niet gedaan.

   

 2. Een maand geen alcohol drinken. Niet dat ik nu zo heel veel drink, maar ik zou gewoon weleens willen ervaren hoe het is om een hele maand geen druppel te drinken.Ja, gelukt, in januari! Was top om te doen en heeft er ook voor gezorgd dat ik de rest van het jaar minder heb gedronken dan het jaar ervoor. 

   

 3. Ik heb nog nooit zelf pasta gemaakt, dat wil ik komend jaar echt eens gaan doen. Vrienden hebben een pastamachine, dus dat moet geen probleem zijn. Het is ook altijd zo lekker, verse huisgemaakte pasta.Nope. Niet gedaan! Stiekem een beetje vergeten, ook.

   

 4. Op Curacao at ik een paar keer een acai bowl en dat vond ik zo lekker, dat ik dat graag thuis wil gaan maken. Ik zag al dat je online ingevroren acaipuree kan bestellen, dus dat ik zeker doen om te kijken of ik het net zo lekker voor elkaar krijg als in een restaurant.We beginnen wel lekker zeg, ook dit: niet gedaan. Ik ga vandaag nog acaipuree bestellen. Oh nee, dat kan helemaal niet, want we hebben geen ruimte in de vriezer… Eerst wat dingen uit de vriezer opeten dus.

   

 5. Naar Japan! We zouden in 2020 naar Zuid-Afrika, maar toen we samen écht gingen kijken wat we nou graag wilden doen, kwamen we toch uit op Japan. Japan is een plek waar we al jaren samen heen willen, maar wat we eigenlijk blijven uitstellen. Dus onder het mom van yolo gaan we in mei naar Japan. Ik ben er tien jaar geleden heel kort geweest, een aantal dagen in Tokio op een persreis, en dat was zo waanzinnig dat ik dolgraag meer van het land wil zien.We weten allemaal hoe dit ging! We hebben onze trip verzet naar maart 2021 en ik denk dat we dan ook niet kunnen gaan. Er is een oranje reisadvies voor Japan en daarnaast mogen Nederlanders helemaal het land niet in. Ik denk dat we een voucher gaan aanvragen voor de reis en dan gaan afwachten wanneer we wel kunnen.

   

 6. Ik zou in 2020 wel weer een culinair tripje willen maken. Dus echt om een restaurantbezoek heen een reisje plannen. Het restaurant waar ik het állerliefste zou willen eten is Osteria Francescana in Modena, dus misschien moeten we dat maar gewoon gaan uitstippelen voor in het najaar. Ik zag al dat je in mei al moet reserveren voor in november, dus we kunnen maar beter op tijd dit plannen, haha.Ja, dit is gelukt! We zijn in februari naar Modena en Bologna geweest om daar te eten bij Osteria Francescana. Echt geweldig was het.

   

 7. Ik geef met Structuurjunkie sinds ongeveer een jaar online trainingen en het lijkt me heel erg tof om een membership te beginnen. Elke maand een vast bedrag betalen en dan superveel content krijgen. Hier heb ik nog helemaal niks voor uitgewerkt en misschien lukt het wel helemaal niet in 2020 (het is niet het enige wat me tof lijkt om te doen), maar het idee is er in ieder geval.Dit heb ik gedaan! In augustus lanceerde ik het Structuurjunkie Gáán Membership en we hebben bijna 1000 leden. Echt helemaal geweldig vind ik het. Elke 6 – 8 weken komt er nieuwe content online (een volledige workshop met Q&A’s en werkboek) en de community is heel levendig. De reacties van members zijn zo tof, ik ben zo blij dat dit gelukt is!

   

 8. In mei verschijnt mijn derde boek, Wandellust, en ik loop alweer met mijn uitgever te broeden op een vierde boek. Of het gaat komen weten we nog helemaal niet, het is pas in de idee-fase, maar áls het komt dan ga ik er zeker in 2020 mee aan de slag.Dit was een succes, inmiddels is Wandellust toe aan haar derde druk! Al lanceerden we wel pas in september in plaats van mei in verband met de lockdown. Er zijn ideeën voor een tweede Wandellust boek, maar voorlopig ligt dat even op de plank omdat ik nu echt aan het focussen ben op Structuurjunkie. Ik ben nu het tweede Structuurjunkie boek aan het schrijven dat volgend jaar augustus verschijnt.

   

 9. Het wordt in 2020 ook echt tijd om mijn kledingkast uit te ruimen.Hoezo, uitstelgedrag… Dit ga ik in december nog doen!

   

 10. In huis heb ik een ruimte die bedoeld is als mijn kantoor, maar is al jarenlang een opslagruimte voor spullen. Ik zit altijd beneden aan de eetkamertafel te werken. Ik ben al begonnen met opruimen en ben bijna klaar (elke week doe ik een uurtje), en in 2020 wil ik het wel echt ‘afmaken’ om echt als kantoor te gaan gebruiken.Dit is gelukt! Toen de lockdown begon in maart heb ik hier vaart achter gezet en heb ik alles als een wervelwind opgeruimd. Volgend jaar wil ik het echt heel mooi gaan maken met nieuwe meubels, nieuwe vloer, nieuwe kleuren.

11. Als we het hebben over restaurants, zou ik qua Nederlandse restaurants heel graag bij Inter Scaldes willen eten, of Pure C. Er staan wel meer restaurants hoog op mijn lijstje, maar deze twee staan wel echt bovenaan. Ik kan alleen al blij worden van het idee dat we dat gaan plannen.

Dit hebben we niet gedaan, maar we zijn wel in juni bij de Librije wezen eten en slapen. En dat is dan wel in hetzelfde rijtje. Deze restaurants blijven hoog op het lijstje staan!

 

12. Ik vind het leuk om altijd te blijven leren en ik volg nu ook een training die meer gericht is op bedrijfsvoering, maar ik zou komend jaar ook wel een training willen volgen die meer gericht is op coachen. Of dat een echte coachtraining of een NLP-training wordt weet ik nog niet, maar ik ga me er sowieso in verdiepen.

Ik heb de bewuste keuze gemaakt om dit niet te doen omdat ik op andere dingen ben gaan focussen (zoals mijn online trainingen en membership in plaats van 1 op 1 coaching vanuit Structuurjunkie).

 

13. In 2020 wil ik een workation organiseren voor een groep ondernemers, sterker nog, die staat al gepland! Ik ga zelf regelmatig op ‘workation’: op werkvakantie om aan een specifiek project te werken. Ik liep al een tijdje met het idee om zo’n tripje te organiseren voor een groepje ondernemers en van 9 – 13 maart ga ik dit doen! Ik heb een heel mooi huis op Terschelling gehuurd en de aanmeldingen komen nu binnen, heel tof.

We zijn in maart op workation geweest! Vlak voordat we in lockdown gingen – heel gek was dat. Toen we thuiskwamen ging alles op slot. Het was daardoor extra bijzonder om dit nog met elkaar te kunnen doen.

14. Ik zou wel een nieuwe keuken willen komend jaar… Ik vertelde er al over in deze blogpost.

Jaaaa, in 2020 kregen we een nieuwe keuken! De blogpost hierover komt binnenkort online met het eindresultaat.

 

15. Ik vind het heel leuk om met mijn ouders tijd door te brengen, ook los van elkaar. Als ik mijn ouders zie, zie ik ze vaak samen, en ik wil met beide in 2020 eens wat leuks doen. Uit eten, een middagje shoppen, naar een museum… Dit is echt iets wat ik gewoon met ze moet gaan inplannen.

Plannen gemaakt, corona gooide roet in het eten. Een dagje funshoppen zit er nu niet in, dus ook dit komt in 2021 hopelijk weer.  We hebben wel dingen met z’n drietjes of viertjes gedaan (uit eten bijvoorbeeld), maar los van elkaar hebben we niet zo heel veel tijd doorgebracht.

 

16. Net als Merel wil ik een keer een heel weekend offline gaan. Ik heb dat nog nooit gedaan en het lijkt me heerlijk om eens te doen. Gewoon helemaal niks, geen WhatsApp, geen Instagram, niks.

Dit heb ik tijdens een vakantie in oktober gedaan. Ik ging toen een hele week offline van Instagram, en in dat weekend ben ik toen ook echt helemaal offline geweest. Dat was heerlijk en absoluut voor herhaling vatbaar.

 

17. Ik vertelde al dat ik leergierig ben en in 2020 wil ik mezelf ook meer gaan onderwijzen op gebied van financiën. Komend jaar ben ik tien jaar ondernemer en cijfertjes hebben me nooit zo geboeid. Ik dacht altijd: als ik gewoon lekker kan leven en af en toe uit eten en op vakantie kan, vind ik het wel prima. Maar ik heb ontdekt dat dat als ondernemer niet echt een heel handig uitgangspunt is, je moet echt weten wat er qua cijfers gebeurt. Daar ben ik afgelopen jaar al mee begonnen, en ik heb ook het boek Profit First gelezen waar ik komend jaar mee aan de slag wil. En ik wil er zeker nog meer over leren.

Hier ben ik in 2020 heel serieus mee bezig gegaan. Ten eerste met Profit First wat ik sinds eind december vorig jaar in de praktijk breng met mijn bedrijf en dat bevalt enorm goed. Ik heb nu zoveel meer overzicht.
Ook ben ik dit jaar bezig gegaan met mijn pensioen. Als ondernemer moet ik dat natuurlijk zelf regelen en naast wat geld op een pensioenrekening had ik nog niks voor elkaar. Dat ben ik dit jaar gaan uitzoeken. Ik heb meerdere ‘strategieën’ hiervoor en een van die strategieën is beleggen. Daar ben ik meer over gaan leren dit jaar en ik vind het erg interessant en leuk.

 

18. Ik wil weer op stedentrip in Nederland! Een weekendje naar Maastricht of zo.

Half gelukt! Willem en ik zijn een weekendje naar Twente geweest, naar landgoed de Holtweijde. Niet echt een stedentrip, maar ja, dat is in coronatijd toch ook niet zoveel aan. Ik ben wel voor werk twee dagen naar Den Bosch geweest, maar toen ben ik ook niet de stad in gegaan.

 

19. Ik wil dus een maand geen alcohol drinken, maar het lijkt me ook goed om eens een maand vegetarisch te eten. Thuis eet ik al grotendeels vegetarisch en ik zou het weleens een maand volledig willen doen. Kijken hoe dat bevalt.

Dit hebben we niet gedaan. Gewoon vergeten. Iets voor 2021! Dit wil ik wel alsnog heel graag doen.

 

20. En als laatste: naar een pretpark! Het is heel lang geleden dat ik dit heb gedaan, maar ik vind het altijd zó leuk. Ik ben zo gek op achtbanen. Ik denk dat het wel wat wordt om dit in Japan te gaan doen…

Tja, we weten ook hoe dit gegaan is, haha.

10 van de 20 gelukt

Tien van de 20 dingen zijn gelukt! Enorm leuk, want misschien had ik ze wel helemaal niet gedaan als ik dit lijstje niet had gemaakt. Heel fijn om terug te lezen en te zien wat er dit jaar allemaal wél gelukt is. Een aantal dingen is niet gelukt vanwege corona, een deel doordat ik het vergeten was of een bewuste keuze maakte om het niet te doen. Zoals ik al zei is deze lijst geen ‘moet’-lijst, maar een ‘leuk om te doen’-lijst, en daardoor voelt het ook niet als falen of ‘jammer’ dat ik er niet meer van gedaan heb.

Voor 2021 ga ik zeker weer zo’n lijst maken en die ga ik begin januari weer met je delen.

Had jij ook een 20 in 2020 lijstje wat heb je er van kunnen doen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.