Structuurjunkie vs. Sloddervos

‘Ja, maar jij bent ook zo’n gestructureerd type,’ hoor ik vaak. Omdat ik boeken schrijf over plannen en productiviteit, en een planner heb uitgebracht, verwachten veel mensen dat ik 24/7 een soort doelen achternastrevende Pietje Precies ben met een planner in de hand. Ik help je vandaag even uit die droom.

Leestijd

Hoi, ik ben een Structuurjunkie

Hoi, ik ben Cynthia. En ja, aan de ene kant ben ik dus inderdaad dat Pietje Precies. Werk ik met een planner, formuleer ik doelen, maak ik takenlijsten (die ik ook daadwerkelijk afvink) en doe ik wat ik zeg. Aan de ene kant houd ik van hard werken. Ja oei, ik weet dat je dat als blogger niet mag zeggen, want dan krijg je de hard-werken-politie over je heen (hoe durf je te zeggen dat je hard werkt), maar ik zeg het toch. Ik houd van hard werken. Heerlijk vind ik het om bergen te verzetten, om productief te werken, ideeën om te zetten in plannen. Doelen formuleren en ze halen, werken aan een plan, dromen omzetten in daden. En gewoon soms doorknallen omdat er simpelweg werk af moet, omdat er deadlines moeten worden gehaald, omdat er workshops op de planning staan, omdat bezoekers en klanten op de deur staan te kloppen. Want dat is natuurlijk meestal het werk. Niet heel veel spannends, maar gewoon de hele dag achter de computer zitten.

Dit is dan ook het beeld wat wij allemaal graag delen, he. Het beeld dat we hard werken, doelen waarmaken en onze takenlijstjes afvinken. Ik maak me er zelf ook schuldig aan, al deel ik ook vaak zat foto’s van een boek, ikzelf hangend op de bank of een ochtendwandeling met Kees. Ook daarover straks meer. Wat dus zo geinig is, is dat mensen graag in hokjes denken. Ik ook, want ik zie mezelf ook als een gestructureerd productief mens dat graag aan de slag is. Actief bezig is.

Hoi, ik ben absoluut geen Structuurjunkie

Laatst zei iemand in een gesprek tegen mij ‘jij hebt dan ook vast van die perfect ingedeelde keukenlades en zo.’ Ik weet niet eens meer in wat voor context dit gezegd werd, maar ik weet nog dat ik er om moest lachen en zei: ‘Nee, mijn keukenlades zijn echt een zooi.’ Mensen verwachten dus meteen dat ik een perfect ingedeeld en ingericht huis heb waar alles helemaal gestructureerd is. Bij deze help ik je uit die droom. Ik denk maar zo: je kan niet alles, he. Niet dat mijn huis een grote smerige bende is, maar echt gestructureerd kan je het niet noemen, hoor. Ik bedoel, ik ken mensen die inventarislijsten hebben. Ik heb 8 pakken volkorenpasta in de kelder staan en dat vergeet is steeds (nu niet meer, dus).

Waar ik aan de ene kant die enorme Structuurjunk ben, ben ik ook een enorme Sloddervos. Mijn moeder noemde me vroeger bij de vleet zo en eh, dat doet ze nog steeds regelmatig. Ik heb gewoon twee kanten. In mijn werk en hobby’s ben ik gestructureerd. Daarbuiten wat minder. We hebben geen handige opbergsystemen (nergens), ik kan in korte tijd van een opgeruimde, schone ruimte een enorme troep maken en soms ligt er boven was overal. En weet je: het maakt me niks uit. In mijn werk kan ik er niet zo goed tegen, verder deert het me gewoon niet. Prima dus.

Daarnaast gaat het ook wel in fases. Er zijn soms periodes dat ik helemaal geen zin heb in planners en doelen en werken en dan doe ik lekker rustig aan en dan mik ik mijn planner in een hoek. Ik zie je later wel weer, vriend. Ik kan heel lui zijn, geen poot uit willen steken en daar kan ik ook van genieten. Juist omdat het in pieken en dalen is. Soms is het een paar weken even doorzetten en daarna mag luiheid weer. Enne, als ik heel druk ben, neem ik juist ook soms dat halfuurtje om met een boek op de bank te zitten, omdat ik weet dat ik daarna weer productief aan de slag kan. Ik hóud van dat productieve streberige, maar ook van het luie nutteloze

Het bestaat gewoon naast elkaar

Ik ken veel ondernemers en veel productieve, hardwerkende mensen en ik kan je verzekeren dat niemand altijd dat productieve, hardwerkende mens is. Het gaat allemaal om de balans. Een vriendin runt een goedlopend bedrijf maar ligt soms ook hele weekenden in bed series te kijken, of neemt soms een week vrij om gewoon helemaal niks te doen. Een andere vriendin heeft een goede baan bij een radiostation en werkt daar keihard voor, maar slaapt ook lekker uit wanneer ze kan. Zo is het bij mij natuurlijk niet anders. Dus ja, ik ben die structuurjunkie die met planningen werkt en productief is en doelen nastreeft, maar ik ben ook een luie donder die op de bank hangt en niet eens op wil staan om een kop koffie te maken. Die ‘fases’ waar ik het eerder over had, kunnen heel kort zijn (een dag of dagdelen) maar soms ook weken of maanden. Ik heb periodes waarin ik ‘gewoon’ mijn werk doe en waarin ik het allemaal wel best vind. Fases waarin ik extra lange wandelingen met Kees maak, vaak met vriendinnen afspreek en veel op de bank hang, fases waarin ik misschien 20 uur per week werk. Daar tegenover staan dan dus de periodes waarin ik veel meer uren maak, vol zit met ideeën, vol energie zit en plannen maak en doelen wil behalen. Juist de combinatie is mooi, toch? Van mij mogen alle Structuurjunkies die andere kant ook weleens laten zien. Want die mag er net zo goed zijn.

En pssst. Het is ook gewoon helemaal top als jij geen zin hebt in al die doelen, in al die tips om productiever te werken, in de takenlijsten en planners. Alleen doen als je er gelukkig van wordt. Zo niet: prima. Doe waar jij blij van wordt.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. Yvonne

  Haha, grappig he, wat mensen voor een beeld kunnen vormen!

 2. Debby

  Hokjesdenken is menselijk, maar ik geloof dat dat best eens los gelaten mag worden. Mensen hoeven er niet automatisch vanuit te gaan dat als je het ene doet, je in iets anders ook een bepaalde houding aanneemt.

 3. Saskia

  Ik ben dus echt of heel gestructureerd of ik laat alles los en dan is het een grote puinhoop, letterlijk en in m’n hoofd.

  • Astrid

   YUP, ik dus ook! Je kan letterlijk aan het huis zien hoe ik me recentelijk voel. Is alles heerlijk opgeruimd, dan voel ik me goed. Is het een bende (en dan inderdaad niet dat het vies is, maar gewoon dingen op de grond die er niet horen), dan voel ik me ‘meh’. Terwijl ik met werken of op papier vrijwel altijd gestructureerd ben, ongeacht mijn mood. 🙂

 4. Amy

  Ik denk dat het heel normaal is, die afwisseling en balans. Ik probeer op mijn werk de structuur er goed in te houden (om te voorkomen dat ik dingen vergeet) en werk op een vergelijkbare manier aan mijn blog. Hard werken en knallen vind ik heerlijk, maar op zaterdagochtend lig ik met liefde tot 11 uur in bed om daarna de hele dag niks te doen. Mijn woonkamer houd ik eigenlijk altijd netjes, maar loop je 1 trap omhoog dan lijkt er soms wel een ontploffing plaats te hebben gevonden. Volgens mij zijn we allemaal mensen waarin beide kanten zitten. Maar goed ook, denk ik..

 5. Jessica

  Ik lees die opmerking van Rowan Chanel ook zo hoor, wij vrouwen kunnen nou eenmaal multi tasken!

 6. Kirsty

  Leuk dat je laat zien dat je zowel heel gestructureerd als een sloddervos kunt zijn. Ik herken mij daar wel in. Zelf ben ik heel verstrooid, maar 9 van de 10 keer heb ik alles wel goed voor elkaar en lijk ik heel goed georganiseerd wat werk betreft haha. Nu is dat eigenlijk alleen maar zo omdat ik als ik geen structuur aanbreng, ik de helft vergeet en dan midden in de nacht wakker schrik omdat ik nog iets had moeten doen.

 7. Froukje

  Ik zag mijzelf altijd als een hollewaai, iemand die met de wind mee waait maar dat klopt niet helemaal. Mijn leven maar ook kasten, lades en huis is juist super georganiseerd en dat geeft mij de rust die ik nodig heb zodat ik dan toch een beetje de hollewaai kan zijn. Leven en laten leven en vooral niks aantrekken van wat een ander vindt!

 8. Marjan

  Ik snap het, maar vind het Toch moeilijk. Om me niet schuldig te voelen om 3 afleveringen van de serie te kijken, als ik weet dat ik boven 2 wassen heb hangen om op te ruimen… En er dan toch niet goed van kunnen genieten om niks te doen 🙁

  • Cynthia Schultz

   Dat ken ik wel hoor, al kan ik het steeds beter loslaten. Soms is het dan wel gewoon fijner om die was op te vouwen en daarna te ontspannen. Maar het is ook handig als je leert te ontspannen als er wél nog was ligt. Ik denk dan altijd: wie vindt het erg dat die was er ligt? Ik niet. En verder ook helemaal niemand. Echt nobody cares. Wel een mooi leerpunt.

  • Rowan Chanel

   Ik vouw de was serieus ál-tijd tijdens het kijken van mijn favoriete serie.
   Hup wasmand gewoon mee naar beneden en combineren. We zijn niet voor niets vrouwen 😉

  • Heleen

   Hoe bedoel je “we zijn niet voor nietd vrouwen” Rowan Chanel?
   De opmerking schiet bij mij compleet in het verkeerdr keelgat, maar misschien bedoel je het anders dan dat ik het nu opvat.

  • Nicole

   Haha Heleen, ik las de opmerking van Rowan dat ze bedoelde te zeggen dat vrouwen dingen juist kunnen combineren terwijl er vaak gezegd wordt dat mannen niet kunnen multitasken. Ongeacht of dat waar is, zie ik niks negatiefs in haar reactie, dus zou er ook niet te veel achter zoeken 🙂

 9. Anna

  Leuk artikel! Ik herken dat wel, dat je thuis de boel de boel kunt laten, maar wel gestructureerd aan het werk bent. En dat je je totaal niet stoort aan wat er om je heen gebeurt, haha.

 10. Lista

  Goeiemorgen Cynthia,

  Even een heeeeeeeeel ander vraagje: je hebt ooit een cursus visagie gevolgd…mag ik vragen waar je die destijds gevolgd hebt en of je er zelf ook echt iets aan gehad hebt?
  Thanx vast!

  • Cynthia Schultz

   Hey! Via B Academy, en ja, daar heb ik echt onwijs veel geleerd. Als je zoekt op ‘B Academy’ in de zoekbalk vind je er veel artikelen over.

 11. Lista

  Goeiemorgen Cynthia,

  Even een heeeeeeeel ander vraagje: je hebt ooit een cursus visagie gevolgd.
  Graag zou ik willen weten waar je die gevolgd hebt en of je er ook zelf echt iets aan gehad hebt.
  Thanx vast!

 12. rachel

  hahahaah nou bloggen is wel degelijk soms aanpoten maar goed dat snappen sommige niet en zullen ze nooit doen ook 😉
  en oh oh zo herkenbaar, alles plannen en miep precies uithangen maar trek nou geen kast open moahaha want dan komt alles je tegemoed 😀
  mensen moeten inderdaad lekker doen waar ze zich goed bij voelen en dat werkt voor hun het beste 😀

 13. Tessa

  Uiteindelijk zijn we allemaal maar een mens met onze dromen, wensen, doelen waarbij we vaak tekortkomen en falen. Maar toch ook weer opstaan en doorgaan. Heerlijk toch die luiheid. Ik doe vaak op mijn vrije dagen helemaal niks. Lekker in pyjama hangen de hele dag, heeeeerlijk! En dan merk ik soms dat andere mensen dit lastig vinden. Waarom doe je niks? Is dat niet nutteloos? Alsof mijn hele leven buiten de slaapmomenten om compleet nuttig moet zijn. Ik heb een verantwoordelijke baan met volle en drukke dagen. Ik heb het echt nodig om bij te tanken. Wat een verademing dat je dit gewoon deelt dat je ook een mens bent en soms gewoon lekker lui bent, niks mis mee!

  • Rowan Chanel

   Of niet! Ik werk ook lange dagen doordeweeks, ik hou van NIKS doen in de weekenden.
   Zo doe ik bijvoorbeeld doordeweeks ook altijd alle huishoudelijke dingen, zodat ik in het weekend ook écht níks hoef te doen 🙂

 14. Tineke

  Ach ja je kan niet helemaal perfect zijn toch haha! Ik ben in alles gewoon een sloddervos, ik hou niet van plannen maken en doelen stellen. Ik doe liever gewoon maar wat, zo klinkt het misschien heel laks maar dat valt ook wel mee.