Positieve kanten van deze tijd

We zitten nog middenin de coronacrisis en dat is op ongelooflijk veel fronten gewoon heel erg ruk. Daar kunnen we het over eens zijn. Maar ik zie dat ook (of juist) nu veel mensen de positieve kanten merken van deze tijd ‘in quarantaine’. Deze tijd waarin we beperkt worden in onze vrijheid, de tijd waarin we veel dingen niet meer kunnen of mogen. Dat leek me mooie stof voor een blogpost. Wat zijn voor mij en voor jullie de positieve kanten van deze tijd?

Leestijd

Jullie positieve punten van deze tijd

Op Instagram vroeg ik aan mijn volgers: wat is voor jou positief aan deze periode? Daar kwamen overweldigend veel waanzinnig mooie reacties op. Ik heb er een aantal uitgepikt.

 • ‘Het besef dat geluk voor mij in veel kleinere dingen zit dan ik vooraf altijd dacht.’
 • ‘Mijn relatie! Oh wat hebben het na 17,5 jaar toch fijn samen.’
 • ‘Even terug naar de basis. Na een drukke periode tot mezelf komen.’
 • ‘Verloren tijd (ivm ziekenhuisopname na geboorte) inhalen met ons zoontje!’
 • ‘Rust in mijn hoofd en gebrek aan sociale druk. Als introvert is dit ZO fijn.’
 • ‘Complete reorganisatie bedrijf en manier van producten maken. Zo meer tijd voor mijn gezin!’
 • ‘Waarderen wat je hebt. In plaats van verlangen naar wat ‘ontbreekt’.’
 • ‘Heel veel in ons nieuwe huis zijn en genieten van elkaar.’
 • ‘Ik vind het heerlijk dat er zo weinig mensen op straat zijn. Ik houd er namelijk stiekem niet zo van!’
 • ‘Geen reistijd = elke dag tijd om lekker hard te lopen.’
 • ‘Rust in mijn agenda! Vooral sociaal maar ook werk. Heerlijk na alle drukte’.
 • ‘Wat meer waardering voor mijn werk als verpleegkundige.’
 • ‘Ik ben heel extravert en altijd met anderen en weet nu: ik kan ook alleen zijn.’
 • ‘Ik kom tot rust. Ik leer tuinieren waardere, ik heb meer tijd om te lezen, voor de laten en om te wandelen.’
 • ‘Ik heb altijd al gitaar willen leren spelen dus een gitaar gekocht en mijzelf gitaar geleerd.’
 • ‘Avondeten en boodschappen beter plannen en inkopen. Minder verspilling.’
 • ‘Leren om mezelf op 1 te zetten.’
 • ‘Nooit meer haast hebben.’
 • ‘De ontdekking dat ik helemaal niet zoveel nodig heb.’

Vooral rust, geen FOMO en aandacht voor elkaar en de kleine dingen vielen me heel erg op, die kwamen veel terug.

Mijn positieve punten uit deze tijd

Er zit heel veel overlap in wat jullie fijn vinden aan deze tijd en wat ik fijn vind aan deze tijd, dus ik zal wat gaan herhalen.

Het grootste voor mij is ook rust in mijn agenda. En dan vooral dat er geen fysieke afspraken zijn en dus geen reistijd. Dat scheelt voor mij enorm veel tijd. Ik had niet elke dag afspraken buiten de deur, maar meestal wel meerdere keren per week, en soms was dat in Amsterdam of Utrecht of Den Haag. Ik zit bijna niet meer in de auto en helemaal niet in het OV en dat levert veel rust en tijd op. Over het algemeen maak ik ‘normale’ werkweken, maar ik neem nu vaker een extra dag vrij.

Maar ook merk ik dat de agenda zich minder snel vult met onzinnige dingen, en dat de afspraken die ik nu digitaal wél doe, veel productiever een efficiënter zijn. Als je met elkaar gaat zitten ‘in het echt’ ervaar ik dat er veel meer ‘koetjes en kalfjestijd’, ‘koffiedrinktijd’ is, digitaal of telefonisch is dat veel minder, kom je sneller to the point.

Als introvert en HSP’er (hooggevoelig persoon) is het echt een grote zegen dat alles wat sociaal is op een laag pitje staat. Ik heb nul FOMO. Dat had ik al nooit héél erg, hoor, maar nu is het totaal weg. De sociale druk is veel minder. Ik hoef nergens heen. Ik krijg geen uitnodigingen voor feestjes of etentjes. Want het gebeurt gewoon niet.

Omdat ik nu niet weg kán, niet om uit eten te gaan maar ook niet om te reizen, voel ik me rustiger. Ik ben normaal altijd wel bezig met een volgend tripje, al reis ik al veel minder dan jaren geleden. Nu is dat helemaal weggevallen en al vind ik dat aan de ene kant jammer en mis ik het, aan de andere kant haalt het nog wat onrust weg. Ik kan nergens heen, dus ik ben gewoon thuis.

We zijn veel meer samen, Willem, Kees en ik. Willem en ik werken allebei gewoon, maar we zien elkaar dus wel meer. En we hebben samen meer echte tijd met Kees. Om te wandelen, maar ook om gewoon te knuffelen en te spelen. We hebben het echt fijn met z’n drie.

Ik heb simpelweg meer tijd voor de dingen die ik fijn vind om te doen, zoals lezen en wandelen. En ik geniet echt intens van die simpele momenten thuis. Nog meer dan normaal. Van een kop koffie en een boek in de zon. Van lekker koken en samen eten. Wat iemand hierboven ook al zei: je ontdekt dat je niet zo ‘heel veel’ nodig hebt om echt te kunnen genieten.

Ik waardeer ons huis nu nóg meer dan normaal. Inmiddels wonen we hier vier jaar en in die vier jaar heb ik altijd van dit huis gehouden, maar nu ben ik er nog veel blijer mee. En ook met de fijne tuin. Samen zorgen we er nu ook goed voor, beter dan normaal. We besteden meer aandacht aan alles in en om het huis, omdat we er nu ook veel meer zijn samen.
En daar komt bij dat de hulp die normaal gesproken een keer in de week komt voor het huishouden (voor de ‘grote dingen’ zoals de badkamer, de slaapkamer, de was strijken en vouwen, ramen lappen), er nu niet is. Niet dat ik nu sta te springen om het huishouden te doen, maar ergens haal ik er ook wel voldoening uit. Inmiddels heb ik een goed ritme en structuur in al die taken en ik geniet extra van een fris verschoond bed en een blinkende keuken. Omdat ik het zelf heb gedaan.

Wat wil ik uit deze tijd meenemen naar 'na deze tijd'?

Hopelijk gaan we ergens in het komende jaar langzaamaan enigszins terug naar ‘hoe het was’ (hier hoeven we geen discussie over te voeren, maar je snapt wat ik bedoel: er komt een moment dat we weer mogen reizen, een moment dat we niet zoveel mogelijk thuis moeten blijven en er komt een moment dat we bijvoorbeeld weer fysiek met elkaar kunnen meteen).
Deze tijd heeft me aan het denken gezet: wat wil ik ‘meenemen’ naar ‘wanneer alles weer normaler wordt’? En waar kijk ik juist ontzettend naar uit om weer te doen?

Vooral: de rust in de agenda en ook in mijn hoofd. Minder fysieke afspraken, wat meer digitaal meeten. Nog kritischer worden op wat ik zakelijk wel en niet doe, past dit bij mijn doelen en wil ik dit écht graag? Zo nee, kan het dan uit de agenda?
Die rust en ruimte, dat is wat me heel erg zal bijblijven van deze tijd. Al maak ik gewone werkweken, ik ervaar wel echt minder drukte. Dat wil ik zoveel mogelijk vasthouden, straks. En ik denk dat dat ook heel realistisch is voor mij.
En ik hoop dat we, als we onze vrienden en familie ooit weer kunnen knuffelen en vasthouden, en al we weer een feestje kunnen vieren en uit eten kunnen samen, we blijven herinneren hoe fijn en genieten dat is. En dat het absoluut niet vanzelfsprekend is.

En hey, het is oké als jij niet de positieve dingen van deze tijd kan zien. Dat hoeft ook helemaal niet, en ik zie en hoor je.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

19 reacties
 1. Y

  Er is voor mij niks positiefs aan… Ik had werk kunnen hebben vlak voordat de lockdown hier in Belgie begon, door corona nu nog steeds na een jaar thuis zitten nog steeds werkloos. Ik ben stikjaloers op mensen die werken. Al 2 maanden ziet iedere dag er hetzelfde uit en ik kan niks doen om iets eraan te veranderen. En een sociale angststoornis waardoor ik een fobie voor bellen heb, en ik dus behalve via messenger, sms en whatsapp geen verbaal contact heb met mensen behalve mijn ouders, vriend en kassamedewerkers. Ik ben blij als ik ’s avonds in bed lig en ik weer een dag doorstaan heb…

 2. Saskia

  Meest positieve is voor mij ook echt de rust (ondanks dat mijn werk wel gewoon door ging, zo’n beetje alles eromheen viel natuurlijk wel weg)

 3. A.

  Alhoewel ik vele positieve dingen ervaar zoals extra genieten van mijn huis en tuin en niks te ‘moeten’ , begin ik toch wel weer naar de gewone dingen te verlangen. Ik mis naar concerten gaan heel erg, want dit deed ik vaak en er is nog geen uitzicht wanneer dit wel kan. Ook vind ik het nu jammer dat dingen niet meer spontaan kunnen zoals een terrasje pakken etc. Ik hoop toch dat dit beetje bij beetje weer kan, en dat de 1,5 meter samenleving niet standaard wordt. Dat is ook tegennatuurlijk vind ik.

 4. Astrid

  Er zijn zeker een aantal punten die ik als positief ervaar! 🙂 Geen FOMO is denk ik wel het fijnste voor mij! Er vallen geen leuke feestjes en concerten te missen, haha! Daarnaast vind ik handen schudden en drie zoenen geven altijd vervelend, dus dat ik dat een tijdje niet meer hoef te doen is even fijn.
  Gelukkig heb ik ook mijn baan nog. Het zag er in maart somber uit toen ik buiten bloemen en planten op de grond stond te gooien omdat niks verkocht werd, nu twee maanden later is het gekkenhuis qua drukte en draai ik bijna het dubbele van mijn contracturen! Heel vermoeiend, maar ik mag daar niet te veel over klagen want sommigen zitten ongewild thuis en willen maar al te graag ruilen met me..

  Dat neemt niet weg dat ik dit absoluut niet voor eeuwig wil! Ik kan niet wachten tot ik weer zorgeloos de deur uit kan zonder continu bewust te moeten zijn van het houden van afstand. En kijk ook absoluut niet uit naar het dragen van een mondkapje met mijn inspanningsastma. Maarja, hopelijk is het maar voor enkele maanden.

 5. Marloes

  Wat leuk om te lezen. Ik ervaar deze periode ook echt als positief. Wij hebben 7 weken thuis gezeten en ontzettend veel in en om huis kunnen doen. Ook op zakelijk gebied was het een super periode voor mij met veel leuke opdrachten. Verder vond ik het fijn om geen druk te voelen om te ‘moeten’ en heb ik vooral genoten van wandelingen, klussen en tijd voor mezelf.

 6. rachel

  ik zie wel positieve dingen deze tijd maar of ik ze ook zou willen blijven houden…dat is een tweede 😉 veel is er hier niet veranderd alleen voor de meiden

 7. Myrthe

  Ik ervaar deze periode ook positief, hoewel ik een forse studievertraging op loop en geen idee heb hoe mijn studie zich gaat vormgeven, mochten we weer in september starten. Ook mijn inkomen is helaas weg.
  Het is fijn om tijd voor jezelf te hebben, dat is er de afgelopen jaren wel bij mij ingeschoten. Een goede bewustwording van dat alles vol plannen niet fijn is. Meer leven i.p.v. overleven is mijn doel geworden. Ik vind het heel waardevol dat ik dat uit deze periode heb kunnen halen. Ik lees veel, heb een keyboard gekocht en ben lekker aan het sporten. Heerlijk weer op adem komen.

 8. Lauren

  Voor mij zijn de afgelopen maanden eigenlijk drukker geweest dan anders, aangezien ik in een woon-zorgcentrum werk. Ik merkte wel dat ik dan nog meer van mijn vrije dagen kon genieten, al was het niet altijd makkelijk om mijn werk uit mijn hoofd te zetten. Ik ben dan ook nog in het midden van de corona crisis van werk veranderd, wat toch ook wat stress met zich meebracht. Ik het meest genoten van lange wandelingen in de natuur, koken en lezen, maar dat deed ik anders ook al wel hoor. 🙂

 9. Nicole

  Ik vind deze tijd eigenlijk best wel fijn. In het begin was het natuurlijk even schakelen, maar denk dat het ook een kwestie is van mindset. Je kunt er tot op zekere hoogte voor kiezen om het negatief of positief te bekijken. Ik vind het heel fijn om zo veel thuis te zijn en niet van de ene naar de andere afspraak te racen. Hoewel ik ook heel goed besef dat ik blij mag zijn met het werk wat ik nog gewoon heb en dat ik in mijn directe omgeving niemand ben verloren.

 10. Marjolein

  Ik ervaar het eigenlijk ook voornamelijk als positief. Geen uur+ reistijd meer per dag waardoor ik eindelijk meer ben gaan bewegen om toch weg te zijn en omdat ik er de tijd voor heb! Op kantoor kan ik me niet concentreren, dus nu ik thuis ben kan ik veel productiever werken en ben ik dus ook gelukkiger omdat ik meer gedaan krijg. Vind het alleen vervelend dat ik mijn ouders minder zie (ze wonen ver weg) en ik mis wel een beetje de fun uitjes naar bijvoorbeeld de Ikea of de outlet. Scheelt wel weer geld!

 11. Ier

  “En hey, het is oké als jij niet de positieve dingen van deze tijd kan zien. Dat hoeft ook helemaal niet, en ik zie en hoor je.”

  Er zijn natuurlijk ook gewoon mensen die hun baan niet meer zeker of al kwijt zijn of iemand in hun omgeving zijn verloren in deze tijd (al dan niet aan het virus), hè…

  • Cynthia Schultz

   Ja, daar ben ik mij zeer bewust van en dat is precies wat ik met die zin bedoel.

 12. Merel

  Ik vind het allemaal heel herkenbaar, behalve dat ik veel te hard werk. Niet dat ik meer betaald krijg, maar ik maak gewoon veel meer uren. Ik kan niet zo goed stoppen. Ik ben niet gewend aan vrije tijd.

  Verder vind ik thuis werken fijn, minder prikkels heerlijk, geniet ik van de rust op straat, mis ik feestjes nauwelijks en heb ik een weg gevonden om wel contact te houden met mijn vriendinnen. Ik wandel heel veel en heb ik eindelijk het sporten ook weer opgepakt.

 13. M

  Ik vind eigenlijk niks leuk aan deze tijd
  -mn werk is nog gesloten tot 1 september en het is nog maar afwachten of het bedrijf het overleeft
  – bij talloze winkels word geen contant meer geaccepteerd
  – de constante angst dat mn familie of ikzelf besmet raak
  – dat we nergens heen kunnen deze zomer
  – dat uit eten gaan straks alleen nog maar op reservering kan dus zomaar ergens binnenlopen gaat niet meer
  -mensen met veel kortere lontjes door dat binnenblijven

  Ik zie weinig positieve punten aan deze tijd, en ik hoop dat het snel voorbij gaat

  • N

   Hi M,

   Normaal reageer ik eigenlijk nooit, maar ik vind het echt vervelend voor je niks leuk vind aan deze tijd. Misschien helpt het om alles in ander licht te zien? Als ik mij niet goed voel, dan probeer ik altijd alles op een andere manier te bekijken. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar misschien helpt het in het leuker maken van deze tijd?

   – dat je werk is gesloten is natuurlijk heel vervelend. Ik kan niet de mentale/financiële situatie inzien, maar misschien kan je het zo bekijken dat je nu even een adempauze hebt? En dan kan je juist uitkijken naar wanneer je wel weer mag werken! Dan zul je dubbel zo dankbaar zijn.
   – dat er minder contact wordt geaccepteerd is vervelend, maar in mijn ogen ook het toekomstbeeld. Er is in de afgelopen jaren al zo veel meer betaald met andere (snellere) mogelijkheden.
   – de angst voor besmetting is natuurlijk heel serieus. Ik heb dat zelf in mijn omgeving ook. Wat bij mij helpt is het toch proberen te relativeren. Ik hou genoeg afstand, mijn naaste familie ook. En ik wil geen angst hebben voor iets waar ik geen invloed op heb. Dat brengt alleen maar onrust met zich mee.
   – dat we nergens heen kunnen deze zomer? Nederland is zo ontzettend prachtig! Ik maak altijd verre reizen, maar ik heb de pracht van mijn omgeving zó onderschat. Het is zo erg dat ik voor het eerst in mijn hele leven erover na denk om in Nederland op vakantie te gaan!
   – uit eten op reserving? Maakt het alleen maar specialer! Kan je er echt naar uit kijken en dan weet je ook dat het restaurant er alles aan doet om jou naar wens te maken! Daarbij is dit echt niet voor altijd 🙂
   – mensen met een korter lontje heb ik ook gemerkt, ook bij mezelf. Maar het is alleen vervelend voor jou als je er iets van aan trekt. Elke dag met mijn gezin thuis zitten werkte op een gegeven moment erg op mijn geduld, maar ik heb het mij niet aangetrokken, losgelaten, en zo kom ik veel rustiger de tijd door!

   Ik hoop dat het je lukt om wat positiever te kijken naar deze tijd. Ja, het kan vervelend zijn, maar er is zo veel moois in ons leven, ook als het stil lijkt te staan!

   Een hele grote knuffel voor jou en iedereen die het nodig heeft.

  • B

   Hoi N, wat een lieve, mooie reactie!

  • Laura

   Wat een lieve reactie N!

   Wat ik soms probeer te beseffen is dat we allemaal maar één keer dit leven hebben en dat het zo voorbij kan zijn dus probeer gewoon overal van te genieten en er het beste van te maken. En je niet te veel zorgen maken want dat lost niets op… als je geen inkomen meer hebt bv dan snap ik echt dat dat gewoon heel kut is en dat je daar niet echt positief naar kan kijken.. maar denk maar zo dat overleef je ook wel weer! En als je toch nog een mini beetje positief kan/wil zijn kan je een lekker maskertje te maken zelf of een scrub met olie en suiker/zout honing. Lekker je nagels lakken, haar masker doen je eigen mooi aankleden dan voel je je vaak ook al 10 x beter en word je dus productiever én positiever! Hoe positiever je bent hoe sneller alles goed komt 100% als het niet rechtsom gaat dan linksom ofzoiets🤪

  • M

   Ah wat lief, zo’n positieve reactie, de reden dat ik me grote zorgen om mijn baan maak is dat ik op het moment in de wsnp zit, ik ben er bijna vanaf maar ik ben bang voor verlenging als ik straks geen werk meer heb, ook het pinnen is gewoon heel lastig als je in de wsnp zit, je kunt bijvoorbeeld niet online winkelen want daar heb je ideal voor nodig en dat krijgen wij niet, je saldo controleren is op deze manier ook niet makkelijk, mijn man is hartpatiënt en die moet dus extra uitkijken en dat maakt deze tijd gewoon echt rot. En ja we zijn al jaren niet op vakantie geweest maar een dagje strand in nl durven we niet aan vanwege te grote drukte

  • Anne

   N. echt superlief dat je zo’n uitgebreide reactie geeft op het verhaal van M. ❤️

   Heb er verder niet zoveel aan toe te voegen.