Mijn familie tradities

Ik heb een kleine familie, en we hebben dan ook geen échte tradities die opgevolgd MOETEN worden, maar een paar dingen zijn bij ons heilig. Zowel vanuit mijn moeder en mijn vader.

Leestijd

Mijn ouders

Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan toen ik 18 was, en sinds dien leiden ze een separaat leven. Mijn moeder is naar Frankrijk verhuist en is daar een camping begonnen. Mijn vader doet gewoon lekker zijn ding in Hengelo.

Grappig genoeg geven ze nog steeds vrijwel altijd hetzelfde advies als ik ergens mee zou zitten, of ongevraagd advies als zij vinden dat het nodig is. Ze zitten dus eigenlijk wel compleet op één lijn qua opvoeding en normen en waarden, alhoewel er nu weinig sprake nog is van opvoeding op mijn 31ste haha. Ze hebben ons allebei altijd heel erg vrijgelaten. Iets wat ik nu achteraf erg waardeer. Het zijn beide echte Twentenaren. Vasthoudend aan hun eigen dingetjes die ze kennen, nuchter, rechtvaardig en zachtaardig. Mijn moeder is heel ondernemend, mijn vader houdt van veiligheid. Dat is één van hun grootste verschillen.

Tradities

Zoals ik al zei zijn er weinig echt uitgesproken tradities. Toch zijn er een paar gewoontes waar we wel heel graag aan vasthouden.

Op een brug tijdens een weekendje weg. Vond het wel een leuk effect zo via het water!

We maken geen ruzie

Dit is wellicht wel het grootste goed wat ik heb meegekregen van hun beide. Echte ruzies, die maken we gewoon niet en die maak ik nu nog steeds niet. Niet met vriendinnen, niet met Luuk, wellicht met vervelende kerels in de kroeg, maar ook zeker niet met familie.
Dan zou je denken dat we allemaal op onze tenen lopen en lekker soft met elkaar omgaan, maar niks is minder waar. We hebben allemaal geen blad voor de mond en zeggen precies wat we vinden en denken. We kunnen best hard zijn tegen elkaar. Dit leidt soms tot kortstondige snauwtjes of discussies, maar nooit tot ruzie. Op de een of andere manier voelen we gewoon allemaal heel veel respect naar de ander en hebben we allemaal dezelfde overtuiging dat je een ander in zijn of haar waarde laat. Ook als een mening verschilt met die van jou, en ook als iemand iets doet wat je niet zo leuk vindt. Met mij valt ook niet snel ruzie te krijgen als je eenmaal in mijn kring van liefde en respect zit. Dit hangt denk ik allemaal samen met communiceren. Wij kunnen allemaal heel goed verwoorden wat we vinden, wat we willen en hoe we iets zien. Daarnaast kunnen we ons ook allemaal wel goed verplaatsen in een ander. Gelukkig heeft Luuk dit ook, en is het dus altijd heel vredig bij ons in huis. Als er iets is, wordt het gewoon gelijk uitgesproken en daarna is het klaar. Soms hoor ik van anderen dat ze elkaar negeren, dat er niet gesproken wordt met elkaar. Dat ken ik echt niet, en hoop ik ook nooit te hoeven kennen.

Sinterklaas

Toen mijn zusje Elise en ik klein waren vierden we het ook al elk jaar. Heel gezegend waren we als ik daarop terugkijk, niet elk kind mag dat zo ervaren. Mijn vader genoot enorm van de magie dat Sinterklaas met zich mee bracht. En ik deel dat nu als volwassene compleet. Ik denk dat je erdoor leert geloven dat alles mogelijk is. Een beetje magie, zolang het kan. Een moment waarop die onbezorgdheid van een kind centraal staat en waar het gaat om samen zijn. Nadat mijn ouders uit elkaar gingen vond mijn vader Kerst niet meer zo boeiend, maar Sinterklaas bleef hem heilig. We vieren het nog steeds elk jaar uitgebreid, het liefst op 5 december zelf. Mijn vader maakt een uitgebreide surprise voor ons allemaal samen, en wij doen hetzelfde voor hem. Het gaat niet om de cadeaus, hoewel we daar ook goed over nadenken, maar het gaat om de moeite die je in zo’n avond stopt. Het is altijd een hele leuke avond met veel pepernoten, taart, snoep en chips. Mijn moeder heeft deze feestdag echt een beetje aan mijn vader gegeven, zij viert het niet meer maar ze leeft altijd heel erg met ons mee. Gelukkig kunnen zij elkaar ook zulke dingen echt gunnen. Overigens vind ik het wel correct dat het feest aan het veranderen is, en ga ik graag mee in een vorm waarin het voor niemand pijnlijk is.

Koffie drink je om 20:00

Als je aan mijn vader om 15:00 vraagt of hij koffie wil dan kijkt hij op z’n horloge en zegt ‘t’is nog geen acht uur hoor’. Koffie wordt gedronken tussen 19:30 en 20:00. Twee kopjes precies, met melk en suiker. Dit heeft hij altijd zo gedaan, en dat houdt hij ook stug zo vol. Niet in de ochtend, niet in de middag, alleen in de avond. Lekker tegenstrijdig haha.

Ik kan zelf niet goed tegen cafeïne dus als ik het in de avond drink ben ik helemaal van het padje. Ik drink dan gewoon lekker een kopje thee met ze mee.

Eten doe je aan tafel

Eten doe je aan tafel en niet voor de TV. Oke, soms in het weekend met een pizza haha. Tijdens het eten heb je contact met elkaar, oog voor elkaar en oog voor het eten. Ik zelf vind het ook belangrijk om dankbaar te zijn voor het eten, helemaal als dat een dierlijk product is. Dit doen we niet met gebed ofzo, we zijn niet religieus, maar meer vanuit een persoonlijke overtuiging.

Pizza op een bloemkoolbodem, toch nog groentes haha!

Op zaterdag en zondag hoef je niet je best te doen met koken

Op zaterdag aten we altijd patat, op zondag brood en er werd eigenlijk niet gekookt. Ik kook nu zelf wel eens, maar ik maak me er in het weekend altijd gemakkelijker vanaf. Dan let ik ook minder op of het gezond is, maar maak ik bijvoorbeeld poffertjes of pizza.

Ringen

Mijn zusje en ik zijn zelf een nieuwe traditie gestart. We hebben ringen laten maken van de trouwringen van onze ouders, hierover schreef ik een artikel die je hier kunt vinden. Ik hoop deze ooit weer aan toekomstige generaties door te mogen geven.

En jij, hebben jullie speciale tradities?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

15 reacties
 1. Astrid

  Een paar herkenbare punten hier, haha! Mijn ouders drinken iedere avond tussen 19:00 en 20:00 twee bakken koffie. Mijn moeder ook nog wel in de ochtend dolce gusto, m’n vader dan thee, maar in de avond? Filterkoffie. Niks voor mij, ik pas! 😛

  En in het weekend hoef je minder je best te doen met koken. Doordeweeks eten we altijd aardappelen, groente en vlees/vis. In het weekend is het wat anders. Pasta, frituur, pizza, dat soort dingen.. En op zondag beginnen we standaard, jaar in jaar uit, met een wit bolletje gebakken ei met gesmolten kaas. Ontbijten doen we eigenlijk nooit aan tafel omdat iedereen doordeweeks op een ander tijdstip moet opstaan, en in het weekend iedereen ook een ander ritme heeft. Met het avondeten is het eigenlijk altijd doordeweeks aan tafel, in het weekend voor de tv.

  Met kerst hebben we standaard een dag gourmet en een dag kaasfondue. Ook echt al sinds ik klein was. En in december krassen we de laatste jaren braaf iedere dag één vakje open van het december kraslot en nemen we een chocolaatje uit de advent kalender van de Lidl, haha!

  Dan verjaardagen, die worden meestal op de dag zelf gevierd. Maar sinds ik een baan heb waarvoor ik om 20:00 in bed moet liggen ben ik de enige die het op een andere dag viert. Laat opblijven is aan mij niet meer besteed met een wekker om 4:00. 😉 Ook verjaardagen van anderen kan ik dus vaak niet van zondagavond tot donderdagavond bezoeken.

 2. Lucinda

  Veel van onze tradities hebben met eten en familie-samenkomst te maken.

  – Met Pasen brunchen we met z’n allen bij mijn moeder thuis
  – Advies krijg je alleen als je er om vraagt (en daar ben ik zo blij om dat mijn hele familie dit doet)
  – Met Koningsdag eten wij in de ochtend een roomsoes bij de zus van mijn man.
  – Weer of geen weer, met Pinksteren barbecueën wij met de familie van mijn man op een strandje dichtbij.

  Ik vind het fijn dat wij veel van die die tradities hebben die we elk jaar voorbij zien komen en vaak met de hele familie samenkomen.

 3. Juffie

  -Op Kerstavond kijken we All You Need Is Love.
  -We eten alleen oliebollen met oud&nieuw. Geen dag eerder.
  -Mijn moeder maakte jarenlang een vakantiepakket voor mij. Die ik dan niet open maakte, tot ik ook écht op vakantie was. Met o.a. heerlijk geurende douchespullen, bodylotion, etc.
  -Iedere zondag naar oma.

  Reageren
 4. Saskia

  Dit is echt heel leuk om te lezen! En hoe langer ik erover nadenk, hoe meer tradities we eigenlijk hebben haha

  Reageren
 5. R

  Mooie foto op dat bruggetje

  Reageren
 6. rachel

  leuk om dit te lezen. en hier word ook aan tafel gegeten! op de bank met je bord op schoot is not done mits je doodziek bent maar dan eet je niet haha en koffie drinkt mijn man na zijn eten gelijk, elke dag opnieuw 😀
  en in het weekend is het makkelijk eten hier, al sta ik dan nog wel eens paar uur in de keuken voor ballen gehakt of bami te maken

  Reageren
 7. Merel

  Na de nachtmis (met Kerst) eten we worstenbroodjes. En met carnaval ook. Maar ik denk dat iedereen in Brabant dat doet.

  En als we een festival of heel groot feest hebben, maken we vast saoto soep. Die eten we voor het feest en erna, omdat we ervan zijn overtuigd dat dat helpt tegen de (eventuele) kater. Ooit iets over gelezen en het bevalt goed.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Haha ik ga binnenkort vega worstenbroodjes maken!

 8. Misssannah

  Dat weekend eten precies. Zaterdag voor frietjes uit oven/friteuse en zondag brood soms met wat extra als garnaaltjes.
  Verder ja aan tafel eten ook. Koekje bj de koffie om 20.00. Koffie om 1700…op vrijdag booschappen doen voor week. Schoonmaken op maandag 😜enzo enzo

  Reageren
 9. Chanyal

  Verjaardagen worden altijd op de dag zelf gevierd. Als iemand op een maandag jarig is gaan we altijd na het werk samen uiteten. Mijn vriend vind dat vreemd. Bij hem is het juist zo dat als iemand jarig is er zondag in die week om 16.00 vlaai (Limburgers hier) gegeten zal worden (meestal 2 stukken haha) en later een broodje. Bij ons is het “je viert je verjaardag toch zeker op de dag dat je jarig bent. Een week later is onzin”
  Daarnaast is kerst echt heilig en vieren we dat samen op heilige avond. Dan eten we een pasteitje En zalmcocktail en gingen we vroeger naar de kerk (ik intussen niet meer) daarna cadeautjes uitpakken! Bij mijn vriend weer Sinterklaas precies hoe jij het beschrijft (dus komt goed uit hier). Daarnaast is familie echt heilig. We zijn heel close vertellen elkaar (bijna) alles en zien elkaar heel veel. Mijn lieve mama is pas overleden dus ik ben bang dat de tradities dit jaar wat anders zullen aanvoelen. Maar ik vind het mooi om dingen door te zetten ook later in mijn eigen gezin

 10. Ingrid

  Haha bij ons in de familie is het altijd koffie om 11.00u. En daarna na elke maaltijd. Maar op verjaardagen is het na de koffie tijd voor borrel, lekker op tijd zeg maar!
  Leuk dat jullie nog aan Sinterklaas doen, dat is bij ons helaas dood gebloed.

  Reageren
 11. Manon

  Met Bloemencorso komt vanaf 9 uur ’s morgens de hele familie het appartement van oma binnendruppelen. Er wordt gekeken naar de wagens die het tentoonstellingsterrein op rijden, alles voorzien van commentaar.
  Nichtjes, neefjes ooms en tantes komen allemaal met een mix van moeheid en enthousiasme binnen. Na een nacht doorhalen om de wagen af te krijgen.
  Er staat een hele grote pan tomatensoep en broodjes met gehaktbal en worst.
  Ondertussen praat iedereen elkaar bij hoe het bij hun buurtschap is verlopen en wie er zou winnen dit jaar.
  En daarna vertrekt iedereen weer, de een moet gaan duwen, de ander is figurant of wagenbegeleider En er zijn er die op de tribune gaan kijken of die in het cafe gaan werken.

  Echt het leukste weekend van het jaar, helaas kan het dit jaar niet doorgaan.

  Reageren
 12. Marije

  Leuk om te lezen. Deels herkenbaar ook. Nooit geweten dat je een zusje hebt. En Luuk is een broer(tje)?

 13. Jessica

  Oliebollen bakken! Niet op oudjaarsdag, maar minimaal 1 dag ervoor. Vroeger op een benzine brandertje, inmiddels in een frituurpan. We beginnen rond een uur of 3, dan druppelt iedereen langzaam binnen, zus, nichtjes. Er staat drinken en de oliebollen vinden al snel gretig aftrek. Als er wat over is neemt mijn zus er wat mee en houden we er zelf wat. Maar oliebollen bakken hoort er echt bij, net als 1e paasdag. Geen van de feestdagen (buiten Sinterklaas) vieren we met de hele familie, maar 1e paasdag zijn we meestal met zijn allen bij mijn ouders. We eten ’s avonds broodjes, eieren en noem maar op. Dat zijn eigenlijk onze belangrijkste tradities.

  Reageren