Mijn bruiloftsplanning tot nu toe

Ik dacht dat het wel even leuk zou zijn om een update te geven over de bruiloftsplanning tot nu toe, voor zover je het planning kan noemen. Ik loop in ieder geval onze wensen met je door!

Leestijd

Ik ben in maart ten huwelijk gevraagd in Malaga, ontzettend lief en romantisch in een prachtige tuin onder bloeiende sinaasappelbomen. Waar we diezelfde avond al gelijk begonnen te brainstormen werd dat heel snel de kop in gedrukt. Letterlijk twee dagen daarna ging de horeca in Nederland in lock-down. Natuurlijk zagen we het aankomen maar ik moet eerlijk bekennen dat ik half maart nog dacht dat het in mei wel weer voorbij zou zijn. Ik weet nog dat een vriendin van mij in juni zou trouwen en ik met haar over de datum sprak en zei ‘ah joh, maak je niet druk, juni is nog zó ver weg dat komt echt wel goed’. Nou, niet dus. Haar tweede datum heeft ze inmiddels ook afgezegd. In het begin was ik daar gewoon echt heel erg optimistisch over en inmiddels kijk ik nergens meer van op. Wie weet hoe lang dit nog gaat duren? Daarom heb ik qua planning dus ook nog niks vast gelegd.

In oktober dit jaar gaan we wel ons wettelijk huwelijk voltrekken. Dit willen we niet uitstellen omdat we gewoon hele praktische mensen zijn haha. Als we een huis zouden kopen hebben we in ieder geval alles geregeld en hoeven we niet meer apart een samenlevingscontract op te laten stellen. Omdat we niet weten wanneer we ons feest kunnen houden geven we wel iets gewicht aan deze dag, maar niet te veel.

We trouwen om 09:15 bij gemeente Hengelo en hebben gekozen voor een gratis moment. Puur omdat het ons niet echt boeit wat je er ‘extra’ voor krijgt als je wel betaald. Uiteraard is het anders als je op je trouwdag zelf of op locatie wilt trouwen. We mogen dus alleen met de getuigen het kantoor in, zetten een handtekening en zijn getrouwd.

Jullie weten inmiddels wel een beetje hoe ik ben en ik laat natuurlijk geen moment onbenut om daar lekker eten en een leuke outfit aan te koppelen. We gaan dan ook na die ene korte handtekening lekker brunchen met onze getuigen, hun partners, en onze ouders. Hierdoor zijn we eigenlijk met onze beide gezinnen bij elkaar, en ook komt mijn oma dan mee. Met deze groep mogen we aan verschillende tafels de brunch doen, in een leuke tent in Enschede. Ik heb het nog niet rond dus ik zal je uiteraard daarna wel vertellen waar het was.

Ik heb een mooie vintage-uitziende lange witte kanten jurk geleend, nauwsluitend en met lange mouwen. Hij is geleend dus ja, wanneer is iets officieel vintage haha, maar hij komt volgens mij gewoon van H&M. Wel is hij best heel ‘trouwerig’ en hoef ik er op deze manier geen jurk voor te kopen. Voor het feest, dat we wel ooit hopen te geven en waar ik zo nog op terug kom, kopen we beide mooie outfits. Luuk een pak dat hij nog niet eerder heeft gedragen en ik een jurk. Luuk draagt nu in oktober een pak die hij ook wel aan doet voor andere bruiloften bijvoorbeeld. Desondanks, zien we er toch best bruilofterig (ik maak zelf woorden) uit als het goed is! Ik wil mijn haar krullen en half vast dragen, en mijn make-up wil ik zacht en dromerig maken. Ik draag denk ik een parelspeldje in mijn haar en in mijn oren ook oorbelletjes met (nep)parels. Nude-kleurige gehakte sandaaltjes aan mijn voeten. Alleen heb ik nog niet besloten of ik iets van een clutch of tasje wil.

Na de brunch, die ongetwijfeld heel erg lekker zal zijn, is het ook gewoon ‘klaar’. We wisselen die dag geen ringen uit, en spreken geen geloftes uit. Dit willen we voor het feest bewaren zodat we daar ook wat gewicht aan kunnen geven. Die avond gaan we wellicht nog lekker ergens uitgebreid eten om de dag speciaal af te sluiten, en we zijn natuurlijk twee dagen vrij dus we maken er een relaxed lang weekend van.

Mijn naam wijzig ik wel. In Ter Horst – Bovenhorst. Heel veel Horst in één naam, I know haha. We hebben er wel over gesproken of we dit wel zo wilden. De feminist in mij vond het namelijk ook wel gek, waarom moet ik mijn naam aanpassen? Uit romantisch, traditioneel oogpunt vind ik het heel leuk om zijn naam te dragen maar is dit nog wel 2020? ‘Moeten’ we daar niet wat mee? We hebben het erover gehad en Luuk vond het ook prima om zijn naam in Ter Horst – Bovenhorst te veranderen. Op deze manier heten we ook allebei hetzelfde, en maak je toch iets van een statement ook al zet ik dan zijn naam nog steeds vooraan.

Een vriendin van mij houdt haar eigen naam, en zet haar vriend’s naam daarachter. Hij doet hetzelfde, zo kan het ook. Ik wil echter wel gewoon hetzelfde heten en ben niet heel emotioneel aangelegd als het aankomt op het overdragen van familienamen etc., dus ik vind het prima om Ter Horst te gaan heten. Uiteindelijk kwamen we erachter dat onze kinderen nooit Ter-Horst – Bovenhorst mogen heten maar dat die altijd alleen Ter Horst zouden heten. Ik zag gewoon een gezellige Cabau – van Kasbergen situatie voor me maar blijkbaar moet je daar hartstikke Spaans voor zijn. Flauw. Kort verhaal lang haha, ik ga Ter Horst gebruiken als mijn achternaam, Luuk laat het als Ter Horst en ik laat mijn achternaam er uiteraard wel achter staan voor officiële documenten (volgens mij is dat ook standaard).

Die van ons worden goud natuurlijk :p

Het feest plannen we dus nog niet. We durven nog niks vast te leggen of aan te betalen want we weten immers niet hoe lang de 1,5 meter situatie blijft. Zo lang die van kracht is, mag je officieel niet rondlopen of dansen op je bruiloft en moet iedereen op zijn of haar plek blijven zitten. Hoewel ik snap dat mensen hiervoor kiezen, wachten wij liever iets langer. We hebben dus geen idee wanneer het feest plaats kan vinden, en op het moment dat alles weer genormaliseerd wordt (als dat hopelijk ooit weer gebeurt) zullen veel locaties ook wel snel volgeboekt zijn. We kijken het aan, maar ooit hebben we een feest!

Wat we wel weten is dat we gaan voor alleen een avondfeest. We vinden het beide leuker om geld uit te geven aan mooie reizen dan aan 1 dag. Hoewel ik wederom ook absoluut begrijp dat mensen dat wel willen. Zoals we het nu in ons hoofd hebben:

We beginnen rond een uur of half zeven. Luuk ontvangt de gasten en men krijgt een welkomstdrankje (en wellicht wat lekkers?). Iedereen neemt een plek in, want we starten wel met een ceremonie. Als iedereen zit, en Luuk staat, kom ik aanlopen. Uiteraard begeleid door een of ander tranen trekkend muziekje. Ik ga voor de tranen met mijn look, dat snap je. Als ik eenmaal ben aan komen lopen, waarschijnlijk veel te snel dan dat zou moeten want ik wandel nooit op een normaal tempo, hoop ik dat Luuk onder de indruk is van mijn looks en natuurlijk ook een traantje weg pinkt en dan kunnen we beginnen. Mijn zusje en schoonzusje begeleiden de ceremonie, vertellen leuke dingen over ons, er is een ringen moment, er is een moment voor geloftes en natuurlijk voor een dikke smakkerd. Daarna wellicht een moment voor taart, want gekker op taart dan ik is bijna niemand. Wel echt goede taart dan, niet een of andere slagroomsnitt. En dan kan het feest beginnen. Tussendoor wat hapjes, en uiteraard drankjes all night long. Qua muziek weten we nog niet wat we willen dus daar kan ik niks over vertellen. Wel vind ik het DE make or break voor een leuk feest dus dat wordt zeker een punt van aandacht. Verder ben ik, in tegenstelling tot wat men van mij denkt, helemaal niet gebrand op een geweldige aankleding of allerlei details. Dit soort dingen zijn ook gewoon heel locatie afhankelijk, dus wellicht dat gedachtes daarover nog wel volgen. Net als gedachtes over het soort hapjes, afsluitend voedsel of specifieke tijden. In ruwe lijnen is dit hoe we het ongeveer voor ons zien.

Eerst in oktober maar eens trouwen voor de wet, dat vind ik al heel leuk! Ik laat jullie uiteraard daarna zien hoe het was :).


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

18 reacties
 1. Sara

  Ahh zo leuk! Wij hebben het in 2016 ook zo gedaan, toen was er geen corona natuurlijk. Maar ik vond het wel speciaal om eerst klein en voor de wet te trouwen. Daarna taart en brunch gedaan en met ze 2e einde middag naar het strand. Het was heel intiem en fijn. En inderdaad gratis, ik vond het niet nodig om te betalen dat een vreemde van alles ging zeggen over ons zodat we dan eerst zelf moesten influisteren. De paar speeches tijdens de brunch vond ik super speciaal!
  Een halfjaar later volgde een giga feest en daar wisselde we de ringen uit.

  Ik snap dat je pas wil plannen als je beter weet wat er allemaal kan en mag. Zo wordt het een leuke dag om naar uit te kijken, zonder teveel spanningen of het wel door kan gaan.

  Ik ben trouwens ook voor de dubbele naam gegaan. Vond het gek om ineens afscheid te nemen van mijn eigen naam (ookal vond ik doe als kind altijd heel stom). Maar nu wel fijn dat ik dezelfde naam als mijn kids heb! En het staat dus ook zo in mijn paspoort en rijbewijs. Vaak ook praktisch met bestelling ophalen ofzo

 2. Zoe

  Wij willen ook elkaars achternaam aannemen, maar lopen tegen hetzelfde probleem aan. We willen dat onze toekomstige kinderen dan ook allebei de achternamen zullen dragen. Volgens mij zijn ze er wel mee bezig in Nederland.

 3. Lisa

  Leuk om te lezen, klinkt allemaal heel tof. Ben benieuwd naar foto’s. Wij gaan binnenkort voor partnerschap, en dan ook op een gratis moment.

 4. Margrieta

  Super leuk verhaal Emmy ben zelf nooit getrouwd helaas, woon al 100 honderd jaar samen. Gedoe met naam heb ik niet gewoon eigen naam. Hoop dat je een leuke bruiloft krijgt en houd ons op de hoogte.

 5. Kimberley

  Er is vorig jaar in de Tweede kamer een meerderheid gestemd voor een wetswijziging om kinderen een dubbele achternaam te kunnen geven. Had er laatst naar gekeken hoe het er voor stond, maar de wet is nog niet officieel gewijzigd. Helaas.

 6. Lousaa

  Fijne vooruitzichten. Ik ben nooit getrouwd. Ergens lijkt het me leuk om getrouwd te zijn, maar ik heb niet zoveel met trouwfeesten. Ik zie toch te vaak opgefokt gedoe, getrut, ongemak. Het gekste was een feest met een ceremonie die om zeven uur was. Daar moest je eerst een uur naar een slecht te volgen gedoe in een park luisteren voor je wat te drinken kreeg. En voor die tijd had je dan al moeten eten. Heel typisch.

 7. Anne

  Leuk artikel! Ik zie het al helemaal voor me haha.

  Ik luisterde trouwens pas een podcast (Damnhoney, super leuke en leerzame feministische podcast) en daaruit begreep ik dat je je kinderen tegenwoordig wel twee achternamen mag geven! Als zij dan weer kinderen krijgen, moeten ze wel kiezen welke van de twee ze dan doorgeven (anders zitten die kinderen straks met vier namen enzovoorts). Wellicht wat voor vooruit, maar je kan het altijd nog even uitzoeken 🙂

 8. Patricia

  Precies zoals mijn vriend en ik afgelopen maandag hebben gedaan, gratis getrouwd puur om het feit dat alles al lekker geregeld is ;-)! Ook net samen een huis gekocht. Ideaal. Smiddags gaan lunchen met de fam. Precies zoals wij het wilde klein maar fijn !

 9. Loes

  Wat een lastige tijd om te trouwen, zo niet leuk op deze manier. Ja het trouwen uiteraard wel, maar dat je er geen echt feest bij kunt vieren, want dat hoort er wel een beetje bij. Wij hebben ons avondfeest bij Rico Latino in Enschede gevierd (ja, de Salsa-dansschool, ik ben in Bilbao ten huwelijk gevraagd, dus dat vonden we qua thema mooi passen). Dat was zo geweldig! Michael heeft ons heel leuk geholpen met de voorbereidingen en hapjes etc. en we hadden een DJ van daar die afwisselde met The Piano House. Als ik mijn bruiloft over moest doen, zou ik het precies hetzelfde regelen. We hebben echt de hele avond op de dansvloer gestaan en de locatie was helemaal zoals we hoopten. De avond sloten we af met churros (in plaats van een broodje warme beenham hahahaha) en dat paste ook helemaal, en werd door de gasten leuk ontvangen.

  Reageren
 10. Jolet

  Op officiële documenten houd je sowieso je eigen naam. Eventueel (op verzoek) aangevuld met e/v (echtgenote van) en dan de achternaam van je man

  Reageren
 11. Suuz

  Klinkt leuk allemaal hoor. Fijn om vooruitzichten te hebben en te maken in deze tijd. Ik heb zijn naam achter mijn naam geplakt. Ik heb al een dochter uit eerder huwelijk en vond het na 37jr ook niks om m’n naam nog echt te veranderen.

  Kleine kanttekening: trouwen regelt niet automatisch alles rondom samenwonen etc. Een samenlevingscontract overigens ook niet. Je zaken regel je pas echt goed in een testament. Laat je daarover bijv informeren door een notaris, wij zijn na consult getrouwd op huwelijkse voorwaarden en koppelde daaraan gelijk het testament. Vooral voor erfrecht belangrijk om goed te regelen.

  En een tip zonder lelijk te willen doen: laat ajb je posts voor plaatsing doorlezen op taal- en spelfouten. Het leidt echt af van de inhoud en hoort niet op een professioneel blog.

  Reageren
 12. Ellen

  Leuk verhaal! Ik had eerst alleen de naam van mijn man genomen, maar heb daar toch mijn eigen naam uiteindelijk achter laten plakken 😉. Omdat je in sommige gevallen weer op je meisjesnaam wordt aangesproken en ik het dan weer allemaal gedoe vond 😅.

  Reageren
 13. Jolanda van der Wagt

  O die namen he. Blijft een dingetje. Ik heb geen speciale gevoelens bij mijn ‘meisjesnaam’ maar hij hoefde van mij ook niet weg. Mijn man had wel speciale gevoelens bij zijn achternaam. Daarbij was het voor mij geen optie dat ik anders zou heten als eventuele kinderen. Dus wij zijn ook voor traditioneel gegaan.

  Reageren
 14. José

  Het klinkt perfect! 🙂 Het wordt een hele mooie dag als ik dat zo lees.

  Leuk die oplossingen over de achternamen. Het zit persoonlijk hééél erg in mijn allergie als mensen er moeilijk over gaan doen dat je de achternaam van je man aanneemt. Ik ben zelf jong getrouwd én heb de achternaam van mijn man aangenomen. Mensen doen daar soms su-per-dramatisch over, dat ik niet geëmancipeerd ben, dat ik mijn ‘eigen identiteit verloochen’ (ja echt) ik heb het allemaal gehoord. Terwijl mijn man de meest geëmancipeerde man ter wereld is (maar dan echt) en ik juist superhappy ben dat we onze achternamen delen. Voor mij is dat romantiek, niks meer en niks minder. Ik vind jouw oplossing daarom ook heel leuk en romantisch :).

  Reageren
 15. Danielle

  Ah wat heerlijk om te lezen. Ik zou zo willen dat ik nog een keer met mijn liefde kon trouwen haha.

  Wat je schrijft over een achternaam kiezen was ook precies mijn struggle. Ik vond het ook niet helemaal 2020, maar achteraf zo blij dat ik zijn naam + mijn naam nu heb. Nu zijn we echt een familietje ofzo met dezelfde naam. Dus voor mij was dat een hele goede keuze! 🙂

  Reageren
 16. Merel

  Heerlijk verslag. Ik kijk er nu al naar uit. Naar allebei de gelegenheden.

  Dank je wel dat je ons laat meegenieten van al dit geluk!

  Reageren
 17. Matanja

  Klinkt heel leuk en gezellig allemaal.
  Ik ben benieuwd hoe je eruit gaat zien in je mooie jurk.
  Ik wens jullie een mooie, fijne en gezellige trouwdag toe😘 Geniet ervan!!

  Reageren
 18. Alida

  Haha wat moet ik toch lachen om jouw schrijfstijl. Weer een leuk stukje met wat jullie plannen zijn. Ik en mijn partner gaan ons in november laten registreren en we gaan iets soortgelijks doen als wat jullie op de wettelijke trouwdag gaan doen. Dus ook ergens lunchen met familie en denk samen nog een overnachting in een mooi hotel. Dan heeft het toch iets feestelijks. Laten we hopen dat er geen lockdown komt! Ik wens jou alvast een mooie trouwdag toe!

  Reageren