Leuke dingen die ik misschien wil doen in 2019

Ik deelde al mijn ‘grote’ plannen voor 2019 met je, dingen die ik qua werk graag wil doen, projecten die ik graag wil opzetten, doelen die ik wil behalen. Maar er zijn ook een aantal ‘leuke dingen’ die ik (misschien) graag wil doen komend jaar en die wil ik nog graag met je delen.

Leestijd

Misschien

Dat woordje ‘misschien’ heb ik een beetje gepikt van Francesca. In een Instagrampost deelde zij 10 dingen die ze misschien wel wil doen in 2019. Met de nadruk op misschien, omdat, zoals ze zelf zegt ‘omdat er al zoveel verplichtingen zijn in het normale leven, is mijn eigen lijstje een verademing. En iets waar ik graag de tijd voor neem 🙏🏻’. Dit is natuurlijk heel mooi: zo ligt er niet teveel druk op en kan en mag alles. Maar het hoeft niet. Dus als ik niks uit dit lijstje doe, dan is dat ook helemaal prima.

Ik deelde dus al een aantal werkdingen die ik in 2019 ga doen, de dingen die ik vandaag deel zijn minder werkgerelateerd. Sommige dingen hebben wel met werk te maken, maar de meeste dingen zijn meer privé. Enne, met ‘leuke dingen’ bedoel ik niet dat mijn werkplannen niet leuk zijn, maar dat snapte je wel, denk ik.

1: Meer musea bezoeken

Ik vind musea bezoeken heel erg leuk, maar doe het niet vaak genoeg. Vind ik zelf. Op reis doe ik het graag, ook in mijn eigen stad ga ik weleens naar het museum, maar veel minder vaak dan ik zou willen. Vaak denk ik ‘oh, ik wil nog wel graag een keer naar het Rijksmuseum’ en vervolgens doe ik het niet. Het belandt gewoon onderaan mijn lijstje met ‘dingen die ik nog wil’ en dan komt het er niet van. Dus: ik ga een museumkaart kopen en meer naar musea. Tenminste, dat is dus het plan. Veel mensen die ik ken hebben een museumkaart en zij zeggen vooral dat je makkelijker ‘even’ een museum binnenloopt als je in de buurt bent, de drempel wordt lager, en dat is nou precies wat ik wil.

2: Meer Nederlandse steden bezoeken

Nou, sluit dit even mooi aan op punt 1! Mooi te combineren. Zoals je misschien weet ben ik gek op Nederland en haar veelzijdigheid en er zijn zóveel leuke steden. Ik wil komend jaar vaker een Nederlandse stad bezoeken. Gewoon, een dagje, of misschien wel eens een weekendje. Wat er tot nu toe op mijn lijstje staat (dit zijn dus steden waar ik nog nooit of niet vaak eerder ben geweest): Gorinchem, Roermond, Haarlem, Elburg, Zutphen en Eindhoven.

3: Naar een hotel om te schrijven

In mijn omgeving heb ik een aantal ondernemers en ik volg er héél veel op Instagram. Steeds vaker zie ik mensen zich afzonderen in een hotel of vakantiehuisje om te schrijven. Of om creatief bezig te zijn, te knallen met een project, om productief te werken aan iets waar ze stappen mee willen maken. Ik werk regelmatig op afstand (zoals op Terschelling), maar dit heb ik nog nooit gedaan: echt ergens een paar dagen heengaan om in volledige concentratie te werken. In 2019 ga ik dus een keer een paar dagen naar een fijn hotel om daar een aantal dagen te schrijven. Of dat nu is aan mijn online Structuurjunkie cursus die ik wil gaan geven of aan iets anders, maakt niet uit.

4: Naar Zuid-Afrika & New York

Qua reizen heb ik nog niet zoveel plannen voor het komende jaar, maar ik wil al lang naar Zuid-Afrika en misschien komt dat er dit jaar wel van… Ik heb nog geen concrete plannen gemaakt, maar ik ben me al wel een beetje aan het verdiepen in het land en wat de tofste en mooiste plekken zijn om heen te gaan. Vorig jaar wilde ik ook al, maar het ‘kwam er niet van’. Dat vind ik altijd een beetje een suffe uitdrukking, maar zo was het gewoon.

En New York kriebelt ook nog steeds… Afgelopen week waren een paar mensen die ik volg op Instagram daar en als ik dan die stories zie dan heb ik gewoon vlinders in mijn buik. Ik weet niet of het hem wordt dit jaar, maar het is leuk er over te dromen.

5: Liever zijn

Aardig zijn is voor mij een hele grote waarde. Mensen helpen, vriendelijk zijn, gedag zeggen, positiviteit verspreiden. Online en in het echt. Maar een zwak puntje van mij is dat ik soms (in het echt) bitchy uit de hoek kan komen, en dan vooral naar mensen die het dichtst bij me staan en waar ik het meeste van houd. Niet dat ik loop te schreeuwen of zo, maar ik kan soms best sneren of iets op een bitchy toon zeggen. Daar probeer ik bewuster mee om te gaan, bewust de keuze te maken dat niet te doen.

6: Een kookworkshop of wijnspijscursus doen: meer leren over eten

Ik ben gek op alles wat met eten te maken heeft en de afgelopen jaren heb ik drie wijncursussen gedaan. Maar ik zou ook wel graag meer willen leren over eten, over smaakcombinaties, over koken, over wijnspijs… In welke vorm ik dat wil doen weet ik nog niet, misschien in de vorm van een wijnspijscursus, misschien door stage te lopen in een restaurant, misschien door kookworkshops te volgen.

Volgens mij was dat het wel. Ik wilde eigenlijk een lijstje met tien dingen maken, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Heb jij dingen die je graag wilt doen het komende jaar? Ik ben benieuwd wat ik kan afstrepen in december.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

33 reacties
 1. Ilse

  Leuk lijstje. Ik wil ook meer musea doen. En meer naar de bioscoop en meer naar de kust. Ga ik proberen, maar is allemaal niet zo makkelijk met mijn ziekte. Maar we zien wel wat de toekomst brengt!

 2. Jessica

  Waarom ga je niet een dag bij de librije mee lopen? Geloof dat het daar best wel vaak gebeurd dat iemand mee mag doen! Ben benieuwd hoe het in een sterrenkeuken aan toe gaat!

 3. Petra

  Leuk! Dat van de museumkaart is echt waar, heb m al jaren en je loopt zo binnen! Zeker als het straks ergens ineens gaat regenen als jij een nieuwe stad in NL aan het ontdekken bent 😉

 4. Anouk Schrijver

  Hoi Cynthia!

  Ik woon in de binnenstad van Gorinchem.

  Mijn aanraders in de binnenstad:
  Leuke plaatselijke winkeltjes:
  – Dots concept store
  – De buurvrouw
  – De buurman
  – De boekenkist
  – Wereldse boeken

  Koffie/lunch/taartjes:
  – Hugo
  – Sweet Ima

  Misschien heb je er wat aan. Leuk om om de stadswallen te lopen en bij Buiten de Waterpoort de pont te pakken naar Woudrichem.

 5. Glamourista

  Dat vind ik erg mooie ‘misschientjes’! En ook leuk dat je het op die manier brengt, we moeten inderdaad al genoeg in ons leven 🙂

 6. Jane

  Wat een leuke dingen! Meer Nederlandse plaatsen bezoeken staat ook op mijn lijstje. Leuk om zo tips uit te wisselen. Als ik ook een tip mag geven. De kustlijn achter Alkmaar (ook hele leuke winkelstad trouwens en leuk als combi) is erg mooi. Maar misschien ben je er al eens geweest, de duinen en strand bij Egmond/castricum. Leuk om hier te lunchen in Bakkum bij t Ruiterhuys (van de dochter van Henny Huisman) en daarna het duin in te lopen of fietsen richting Egmond aan Zee. Het kunstenaarsdorp Bergen, en Schoorl zijn ook mooi. Dit is allemaal op 10 min rijden van elkaar.

  Groetjes Jane

 7. Susanne

  Leuke ‘doelen’ 🙂 Liever zijn is heel herkenbaar, haha. Is er ook eentje van mij! Ik verlies soms mijn geduld een beetje snel (“jahaaaa…” / “ja dat zei ik toch al!”) dus ik ga ook m’n best doen om wat liever te zijn. En tipje: het Moco Museum! Vlakbij het Rijks. Je bent er wat sneller doorheen dan door het Rijks, maar ik vond het erg leuk. Succes met al deze dingetjes!

 8. bychristiana

  Ik vind de gedachte achter het woordje ‘misschien’ erg mooi en bewust, want inderdaad; we ‘moeten’ al zoveel (van onszelf…) Mooi lijstje; meer Nederlandse steden bezoeken, dat wil ik zelf ook. Het is tenslotte ook zo makkelijk, de trein naar, noem eens wat, Groningen of Breda te pakken, waarom doen we het eigenlijk niet vaker? Haarlem ken ik redelijk goed, en dat is in ieder geval al een leuke stad van jouw lijstje!

 9. Marije

  Mijzelf een week opsluiten in een leuk huisje en mij puur focussen op mijn creativiteit lijkt mij heerlijk

 10. Anne-Marie

  De museumkaart is echt top. Heb ‘m nu zo’n jaar of vijf en je gaat idd veel makkelijker een museum binnen. Of alleen een losse tentoonstelling.

 11. Alexandra

  Hoi Cynthia,

  Miscchien leuk om aan lijstje toe te voegen om te wadlopen. Of heb je dat al weleens gedaan? Ik vond het echt fantastisch

  • Cynthia Schultz

   Ja, dat heb ik twee jaar geleden gedaan en dat vond ik fantastisch! Zou het nog wel een keer willen doen.

 12. Marieke

  Oeh New York! Leuk! Mocht je meer willen weten over de geschiedenis van de stad. Lees New York van Edward Rutherfurd. Dikke pil maar echt zo’n leuke roman! Volgt diverse families door de eeuwen heen. Vanaf stichting tot (ongeveer) nu. Ik las m binnen een week uit.

 13. Maudy

  Wat een leuk idee, zo’n ‘misschien’-lijstje. Haalt de druk er een beetje vanaf, maar geeft je wel een idee van in welke richting je meer wilt bewegen. Slim! Zo zou ik wat meer willen lezen (don’t we all?), en een sport vinden die ik leuk vind. Ik ben benieuwd wat je hiervan uiteindelijk gaat doen! 🙂

 14. Saskia

  Wat een leuk idee, zo’n lijstje!

 15. Kirsten

  5. Is wel herkenbaar. Bij mij komt het vaak omdat ik er (onbewust) van uitga dat de ander wel weet waar ik het over heb. Maar dat is in 9 vd 10 gevallen dus niet zo 😉

 16. Quinty

  Gorinchem is een kleine maar hele leuke en mooie stad! Ik woon zelf in een klein dorp daar in de buurt en elke keer verbaas ik me er weer over hoe mooi het daar is.

  Mocht je toch in Gorinchem zijn en je hebt nog wat tijd, ga dan eens langs Woudrichem. Woudrichem is een klein maar prachtig dorp met een historische stadskern. Misschien kun je het herkennen van de serie Dokter Tinus die daar wordt opgenomen.

 17. Leanne

  Mooi! Vooral ‘liever zijn’ is een mooie gedachte. Dat herken ik heel erg.
  Dat is ook een puntje wat ik dit jaar echt wil doen/veranderen.

  Verder wil ik dit jaar:
  – In een tiny house gaan wonen (gaat volgende maand gebeuren)
  – Relaxer leven / minder móeten / meer ontspannen zijn… Ik denk dat dit ook een hoop te maken heeft met het feit dat ik ‘liever wil worden’, dat lukt me niet zo goed door voortdurend soort van stressgevoel.
  – Op cruise gaan met mijn zusje
  – Kamperen met mijn man
  – Meer mezelf laten zien en ontwikkelen op mijn werk, misschien een beetje tegenstrijdig met relaxter leven en minder moeten, ik weet nog niet zo goed hoe ik dat ga invullen.

 18. Rianne

  Ik ga dit jaar naar Zuid-Afrika (einde van het jaar dus ik moet nog even geduld hebben :p) . We hebben een reisorganisatie benaderd die naar de wensen van ons een reis heeft samengesteld, aanrader! Geen groepsreis maar wel alles georganiseerd qua vluchten, auto en accommodaties.

 19. Audrey

  Mooi lijstje, zo! Ik wil zelf ook meer met koken/bakken doen. Mijn plan is om dit jaar ongeveer 10 “spektakelstukken” te maken met bakken – dus dingen waarbij ik mezelf meer uitdaag dan bij de standaarddingen die ik normaal bak. Volgend jaar wil ik dan graag mezelf belonen met een bakworkshop bij Robert van Beckhoven ofzo.

  Leuk trouwens dat Roermond op je lijstje staat! Het is echt een mooie stad met veel oude gebouwen. Ik zou je zeker een stadswandeling aanraden (route van de VVV) oid. Overweeg zeker ook een weekendje blijven in de buurt. De natuurgebieden in de gemeente Roerdalen (Nationaal Park de Meinweg, maar ook de andere bossen ed) zijn echt prachtig en ik denk dat jij je als rustzoeker hier goed zult vermaken. En leuk voor Kees natuurlijk! 🙂

 20. Femke

  Wat leuk om te lezen! En ook gewoon prima om op je wensenlijstje te zetten voor ‘onbepaalde tijd’. Of je nou binnen een jaar of drie jaar naar Zuid-Afrika gaat… No pressure.

  Voor mij zit samenwonen er misschien wel in dit jaar, wat ik best spannend vind na zes jaar alleen te hebben gewoond! Mijn vriend en ik wonen 50 kilometer bij elkaar vandaan en hebben dus allebei ons eigen leven opgebouwd los van elkaar. Voor ons was het nog even prima zo en keken we uit naar de weekenden waarin we samen konden zijn om leuke dingen te doen. Nu zijn huis en bijna al zijn spullen vorige week in vlammen zijn opgegaan, wordt dit ‘samenwoon-plan’ mogelijk wat versneld. 😉

  Verder zou ik wat meer willen genieten. Mezelf gunnen eens wat vaker wat te kopen waar ik blij van word of een dagje uit te gaan, een weekendje weg of zelfs op vakantie. Heerlijk!

 21. Sanne

  Ik zou zeker naar Zuid Afrika gaan! Ik woon er nu 3 jaar en het is echt geweldig!

 22. Ellen

  Wat een leuke lijst! Een tip voor een hotel om een paar dagen naartoe te gaan: Blooming in Bergen. Ik ben hier een keer werkgerelateerd geweest en vond het zo’n inspirerende plek. Heerlijk eten, in de duinen/bossen, dichtbij het strand, fijne sfeer. Aanrader!

 23. Anna

  Wat een mooie lijst! Goed dat je er geen verplichting van maakt, dan wordt het nog leuker :-). En wat een prachtige reizen staan er op je lijstje, wauw!

 24. rachel

  leuk lijstje en ik zeg gewoon doen 😀 en jij liever zijn? ik vind je een heerlijkheid dat weet je en ja iedereen kan wel eens rot uit de hoek komen 😉

 25. Dana

  Tof lijstje! Ik heb wel echte doelen staan die ik hoop te bereiken maar de ”misschien” dingen heb ik nog niet omdat 1 van de doelen alles kan omgooien 🙂

 26. Dina

  Wat grappig dat Gorinchem er tussen staat om te bezoeken. Ik kom daar regelmatig, omdat ik er in de buurt woon. Waarom staat dit op je lijstje?

  • Dina

   Wat trekt je aan Gorinchem, bedoel ik. 🙂

 27. Heleen

  De Museumkaart is echt een aanrader, je loopt inderdaad veel sneller even ergens binnen en als het niets voor je is sta je zo weer buiten. Kun je dat lekker combineren met je stedentrips. Wat ik ook niet wist, maar wel heel leuk is: er zijn ook veel kastelen enz aangesloten, dus daar zou je ook eens naar kunnen kijken.

 28. Belinda

  Oehhh… Ik ben heel benieuwd naar je plannen op het gebied van eten! Ik ben hier ook enorm in geïnteresseerd, maar weet niet goed waar ik nu echt kan leren hoe smaken gecombineerd kunnen worden enzovoorts.

 29. Jessica J.

  Ik heb de Museumkaart net even opgezocht. Wat geweldig! Hier in Antwerpen heb je de Antwerp City Pass die je toegang geeft tot musea, kerken en openbaar vervoer en een aantal kortingen bevat, maar die is vooral gericht op toeristen en kost 27 euro voor 24 uur, 35 euro voor 48 uur, of 40 euro voor 72 uur, wat voor een local zoals ik dus echt het geld niet waard is. In België heb je blijkbaar ook een museumkaart voor € 50 per jaar. Ik ga me er eens in verdiepen, want dat is wél de moeite.

  • Ann

   Een museumkaart is zeker de moeite waard! Wij hebben de kaart van de Vereniging Rembrandt, die helpt Nederlandse musea bij het aankopen van bijzondere kunstwerken. https://www.verenigingrembrandt.nl/nl/
   Daar draag ik graag aan bij.
   Workshop koken vind ik ook leuk, voor jou inderdaad de wijnspijs combinaties. Zelf zou ik wat meer richting fermenteren gaan, dat doe ik al langer maar het is leuk om er nóg meer over te leren.
   Fijne en mooie plannen heb je voor 2019!