Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Kees update: gezondheid & gekkigheid

Kees is inmiddels alweer anderhalf jaar bij ons en ik krijg vaak vragen over haar. Hoe gaat het, hoe heb je haar eigenlijk ‘gekregen’, is ze alweer helemaal gezond… Op Instagram deed ik als aanvulling een ‘Ask Kees Anything’ en vandaag update ik je even helemaal over de leukste hond van de wereld. Inclusief heel veel te schattige foto’s!

Leestijd

Kees & haar gezondheid

Laat ik even hier mee beginnen, omdat ik hier een paar maanden geleden ook iets over heb gedeeld en ik hier de meeste vragen over krijg. Ik heb dit ook wel besproken in mijn weekoverzichten, maar niet iedereen leest die, natuurlijk. In februari kreeg Kees een of andere bizarre toeval in het park. Het leek een epileptische aanval of zo, maar het kon ook iets in haar hersenen zijn (een hersenbloeding of zoiets). Toen we ermee naar de dierenarts gingen kon de huisarts niks meteen vinden, maar wel dat ze blaasgruis en een blaasontsteking had. Het kan zijn dat ze ineens zoveel pijn had dat ze daardoor die aanval kreeg.

Anyway, ze heeft een tijdje antibiotica gehad en de blaasontsteking is weg. De blaasgruis was wat hardnekkig, daar kreeg ze speciaal voer voor, maar elke keer als de dierenarts haar urine onderzocht, dan zat er nog bloed in, en hij zag een soort ‘bollen’. Uiteindelijk is haar urine naar een specialist opgestuurd en gelukkig bleek er niks aan de hand, het waren geloof ik gewoon eiwitten en dat is niet erg (dierenartsen, sorry als ik dit niet goed uitleg, maar dit is wat ik ervan onthouden heb). Inmiddels heeft ze wel nog steeds haar speciale voer tegen blaasgruis maar de laatste keer waren haal waarden alweer veel beter en voor zover ik kan zien, heeft ze geen pijn of last.

Toen ze die aanval had, was ik zo bang dat er echt iets ergs was. Dat ze een tumor had of hersenbeschadiging. Ik heb me er erg zorgen om gemaakt. Gelukkig bleek het dat niet te zijn en ze is nu gewoon weer een superblij rondspringend hondje en daar ben ik zo opgelucht om.

Dan nu, de veelgestelde vragen! Ik heb de leukst en de meest gestelde eruit gepikt.

Wat is het verhaal van Kees? Waar komt ze vandaan?

Dit prachtige en comfortabele handgemaakte tuigje is van Miss Flo. Ik heb hem cadeau van Diony gekregen en heb zelf de kleuren uitgekozen. Chubby draagt ook al zeker zeven jaar een tuigje van Miss Flo, de kwaliteit is zo goed!

Kees komt uit Bulgarije. Hier heb ik een aantal uitgebreide blogposts over geschreven. Je kan ze hier lezen:

(voordat je komt vertellen dat de ‘asiels in Nederland volzitten’ en dat het belachelijk is om een hond uit Bulgarije te halen, lees eerst even deze blogposts en verdiep je een beetje in Houndation, dankjewel alvast!)

Hoi Kees, heb je een nieuwe naam gekregen bij de adoptie en was het moeilijk daaraan te wennen?

Ik beantwoord de vragen even in de naam van Kees, haha. Toen wij haar adopteerden heette ze Illy, en in Bulgarije in het asiel heette ze Irma. Wij vonden beide namen niet leuk en hebben voor Kees gekozen. Ik heb me vooraf even verdiept in hoe het werkt met honden en namen en het schijnt zo te zijn dat honden een nieuwe naam heel snel ‘aannemen’. Het duurde een paar dagen voordat ze op de naam Kees reageerde, maar het ging eigenlijk heel snel.

Hoe gaat het met alleen thuis zijn?

Heel goed. Dit was het grootste issue in het begin: ze kon niet alleen zijn. Dan jankte ze de hele buurt bij elkaar, zo zielig. We zijn toen gaan oefenen. Vijf minuten weg, tien minuten weg, kwartiertje weg… Ik gebruikte daar de app Hond Monitor voor. Dan zette ik mijn iPad neer en dan kon ik op mijn iPhone zien hoe het ging. Op deze manier is het gelukt. Nu kan ze gerust urenlang alleen zijn. Ik laat haar maximaal vijf tot zes uur alleen (en dat komt eigenlijk bijna nooit voor) en dat gaat prima. Ze is wel altijd héél blij als we weer terugkomen!

Hi Kees, zijn er dingen die wat meer tijd en aandacht hebben gevraagd toen je aankwam bij je nieuwe baasjes?

Ja! Dat alleen thuis zijn, dus. Dat kostte veel tijd en energie in het begin. Helemaal omdat ik daardoor niet de deur uit kon, ik kon niet zomaar naar een afspraak of niet eens boodschappen doen. Ze flipte gewoon. Dus in die tijd hadden we oppas als ik weg moest en ik deed zoveel mogelijk thuis.

Verder was het in het begin lastig met andere honden, ze vond dat contact echt moeilijk. Maar dat gaat nu veel beter. En loslopen ging niet, ze is weleens weggerend… Verschrikkelijke momenten waren dat. Ook dat gaat nu heel goed.

Ik ben wel benieuwd of jullie iets hebben waar je je aan stoort als het om Kees gaat. Je ziet op Instagram natuurlijk vaak de mooie en leuke momenten, dus hier ben ik wel echt benieuwd naar!

Haha, wat grappig. Ja, ook met honden heb je een soort instagram-nepheid, haha… Daar heb ik nooit bij stilgestaan! Kees is natuurlijk waanzinnig maar ja, ze kan ook zeker irritant zijn. Ik zal het even opsommen.

  • Ze vindt niet met elke hond contact leuk. De ene hond vindt ze tof en dan wil ze spelen, bij de andere hond zit ze alleen maar dom te grommen. Dat is denk ik onzekerheid en het wordt met de week minder, maar irritant is het wel.
  • Katten. Als ze een kat ziet, werd ze in het begin totaal gek. Dat is wel minder geworden, maar Kees en katten is geen combi. Al kon ze uiteindelijk nog best wel oké met Bennie, de kat van mijn schoonouders, die helaas is overleden.
  • Vogels moet ze ook niet. Als ze een duif ziet dan zorgt ze dat die duif weggaat. Ook als ik met haar op een terrasje zit. Vet irritant.
  • Ze vindt de auto vreselijk. Dat komt denk ik doordat ze met een vrachtwagen van Bulgarije naar Nederland is gekomen en tijdens die rit kunnen de honden niet uit de auto. Ze vindt autorijden gewoon niet leuk. Ze springt er wel vrolijk in, maar zodra we gaan rijden wordt ze superzenuwachtig en zit ze alleen maar te hijgen. We hebben alles geprobeerd, met snoepjes en beloningen, maar ze blijft geen fan van de auto. Dat is vooral onhandig en lastig voor haarzelf.

Maar verder is Kees zó’n makkelijk hond. Ze is thuis rustig en stil, ze is lief en knuffelig, ze ‘zeurt’ nooit om dat ze naar buiten wil (in het weekend gebeurt het weleens dat ik haar pas om elf uur uitlaat en dan ligt ze gewoon nog lekker te tukken), ze bedelt bijna niet… Toch de rest even goed praten, haha…

Hoe hebben jullie haar geleerd los te lopen?

Ik vond dat echt doodeng, omdat ze dus soms wegrende als ze de kans kreeg. We hebben wel even gewacht met dit serieus oefenen omdat ik zo bang was dat ze wegrende. Dan zie je al van die doemscenario’s voor je… Eerst hebben we dit gedaan bij een omheind losloopveldje in de AA-landen hier in Zwolle. Dat is best een groot veld, met wat heuveltjes en speeldingen voor honden. Dat was een goede test: rent ze weg en komt ze dan niet meer terug of gaat ze gewoon lekker rennen om vervolgens weer naar ons toe te komen? Dat laatste was het geval.

We oefenden allebei toen we haar nog altijd aan de riem hadden met luisteren naar haar naam. Dan liet ik de lijn vieren, riep ik ‘Kees, hier!’ en als ze kwam, kreeg ze een snoepje. Dat heb ik zóveel geoefend. We zijn het daarna steeds vaker zonder riem gaan oefenen op plekken waar we het veilig vonden, niet dichtbij een weg, zodat als ze wel de benen nam, dat ze dan niet meteen werd aangereden. In het park hier vlakbij is een losloopveld en daar lieten we haar dan weleens los. Nu kan ik haar gerust loslaten op dat soort plekken. Zij vindt dat heerlijk, ze gaat dan keihard rennen en lekker spelen met andere honden (als ze daar zin in heeft).

Ze is al in geen tijden meer weggerend, maar als ze in paniek raakte door bijvoorbeeld teveel honden is ze dus weleens weggerend. Ze viel ook een keer in de sloot (er lagen heel veel bladeren op dus ze dacht dat het gewoon gras was) en toen is ze ook in paniek weggerend. Doodeng. Ze is bij mij ook weleens op Terschelling zomaar de strandovergang opgerend. Daar rijden dus regelmatig auto’s en zelfs vrachtwagens. Het is elke keer goedgekomen maar daarom let ik altijd heel erg goed op als ik haar wel loslaat. Ze luistert inmiddels goed, als ik haar roep komt ze, maar ja, dus niet als ze in paniek is…

Hoe vaak gaan jullie met Kees uit en hoeveel tijd zijn jullie met Kees?

Op een normale dag laat ik haar ’s ochtends voor negen uur ongeveer 45 – 60 minuten uit. Daarna in de middag nog een keer rond een uur of twee, drie, en dan nog een keertje vlak na het eten. Dat zijn dan kortere rondjes van meestal 20 – 30 minuten. Willem doet de laatste ronde voor hij naar bed gaat. Ik ben heel veel met Kees omdat ik veel thuiswerk, dus er is meestal iemand thuis. Maar ze kan nu dus ook wel prima alleen zijn, maar dat doe ik liever niet dan een halve dag. Dus dan regel ik oppas, of dan komt Willem even terug van werk om haar ’s middags uit te laten. Dit was vooraf wel een belangrijke overweging voor ons. Ik wilde niet vanuit egoïstisch oogpunt een hond nemen die vervolgens elke dag de hele dag alleen thuiszit. We hebben dus gewacht tot we wat groter woonden, maar ook tot het moment dat ik wat meer thuis was qua werk. En als we wel weg zijn, op reis, dan passen mijn ouders altijd op. Of de ouders van Willem. Het kan altijd wel bij een van de twee.

Hoe is ze veranderd van karakter? Ik heb ook een rescue en haar ware aard komt na 1,5 jaar naar boven.

Ze is vooral veel relaxter geworden. Ze was echt super nerveus in het begin, altijd. Dat is niet zo gek ook, maar het was wel opvallend. Nu is ze veel liever, rustiger. In het begin was ze niet zo van het contact. Als in, ze vond spelen met ons wel oké, en ze ging wel naast ons op de bank liggen, maar echt fysiek contact vermeed ze een beetje. Nu komt ze regelmatig dicht tegen me aan kruipen en ze komt zelfs soms op schoot. Dat vind ik héél leuk. Ik houd echt van dat geknuffel, maar ja, wel alleen als zij het zelf ook wil. Ze is heel erg op mij gefocust, wat niet zo gek is, ik ben zoveel met haar. Als ik even weg ben geweest dan is ze door het dolle heen als ik thuiskom. En als ik ’s ochtends beneden kom, dan zie ik haar rustig wakker worden en dan gaan we even knuffelen.

We merken wel nu dat ze dominant is naar andere honden toe. Waar ze ook is, als er andere honden zijn, is zij de baas. Ze neemt echt de leiding. En ze laat ook heel duidelijk weten als iets haar niet zint. Dan komt er een grommetje of dan loopt ze gewoon weg en gaat ze aan de andere kant van het huis liggen mokken. En ze pakt altijd botjes van andere honden af (in thuissituaties). Daar gaat ze dan tot stress aan toe op liggen kauwen, want o wee als die andere hond dat bot pakt… Of ze begraaft hem. Nu weten we dus: bot wegleggen voor ze de mogelijkheid krijgt hem te pakken, haha. Dan ontstaat er ook geen gedoe tussen de honden.

En ze vindt sociaal contact tot op zekere hoogte leuk. Als er bezoek is, zoekt ze altijd contact. Wil ze even geaaid worden, even knuffelen. Maar als er teveel mensen komen, dan gaat ze aan de andere kant van de kamer liggen. Dat vind ze niet wat, die drukte. Maar heel soms wil ze er dan tóch bij liggen. Ik vind dat zo grappig, het is maar net hoe haar pet staat.

Meer vragen? Stel ze gerust bij de reacties!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.