Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Ik heb weer gedronken (maar het is niet zoals je denkt)

Inmiddels is het meer dan acht maanden geleden dat ik besloot te stoppen met drinken. Eerst voor vier maanden, daarna besloot ik het door te trekken naar een halfjaar. Dat halfjaar heb ik ruim gehaald! Sindsdien heb ik weer gedronken, maar het is niet zoals je denkt (lees: één keer een slok, één keer een bodempje) maar álles rondom alcohol is voor mij veranderd. Ik vertel je graag hoe de alcoholvlag er nu bij hangt.

Leestijd

Lees mijn eerdere artikelen over stoppen met drinken

Plan zonder plan

Toen ik in september 2022 besloot: ik stop met drinken, wist ik niet voor hoe lang dat zou zijn. Zo heb ik er ook al die tijd ingestaan: eerst vier maanden, toen verlengde ik het naar zes, en ik wist nog niet hoe het er daarna uit zou zien. Ik heb nooit gezegd ‘IK DRINK NOOIT MEER!’, en ik heb ook nooit zulke grote alcoholproblemen ervaren dat ik nooit meer een druppel wilde drinken.

In maart deelde ik dit:

Ik mis mijn wijnhobby wel.

Hier heb ik veel vragen over gekregen en ja, dit mis ik wel. Wat ik het meeste mis is in een restaurant een hele mooie fles uitzoeken en daar dan samen van genieten. Of in de wijnwinkel iets waanzinnigs uitkiezen, de verhalen erover horen of opzoeken, en dan vervolgens thuis samen die fles openmaken en er zóveel plezier aan beleven. Die smaken van wijn, de verhalen, de hele mystiek eromheen, ik vind dat iets heel moois en ik vind het heerlijk om daarmee bezig te zijn. Dat mis ik dan ook het meeste. Niet die random wijntjes op een terras of een pilsje tijdens een feestje, maar die bijzondere écht lekkere flessen wijn, die mis ik. Dat is oké, heb ik besloten.

En ik deelde ook in deze blog dat ik had besloten dat ik weer eens zou gaan drinken. Om te ervaren hoe het is.

Op de wijntrein?

De fles Cristal ging weer mee naar huis en ligt weer in de kelder. Wordt ‘ie toch alleen maar lekkerder van, dus voor de fles maakt het niks uit. Wat ik wél heb gedaan: tijdens een mooi diner bij een goed restaurant (‘T Golfje) op Terschelling, dronk ik een slokje van een speciale wijn die Willem dronk, van een wijnhuis waar we in Jerez jaren geleden zijn geweest. Het was echt een bijzonder moment voor mij, omdat ik zes maanden geen druppel alcohol had gedronken en ik nu heel bewust wél dronk. Het was fantastisch. De smaak. De herinneringen aan die plek waar we samen zijn geweest. Genieten van een verhaal over een glas wijn en er dan ook een beetje van kunnen proeven.
Ik was vooraf bang dat het ‘alles anders’ zou maken en dat ik weer helemaal op de wijntrein zou zitten, maar dat was totaal niet het geval. Ik ging daarna gewoon door in de gewoontes die ik ontwikkeld had op gebied van drinken, namelijk: niet drinken. Als ik een borrel of etentje had dronk ik een fijn 0.0 biertje of gewoon iets anders.

 

Alcoholvrij of alcoholvrijer

Dat moment zorgde er wel voor dat ik een beslissing maakte:

Ik hoef niet volledig alcoholvrij te leven, maar wel alcoholvrijer. Vrij van de druk en de zorgen rondom alcohol, vrij van de problemen rondom alcohol, vrij van de gewoontes rondom alcohol die ik zo sterk had ontwikkeld. In de basis drink ik niet, de keuze is op 99% van de momenten dat ik geen alcohol neem, maar sóms kan ik de keuze maken voor een glas wijn op een bijzonder moment. En dat is dus niet een keer in de week of een keer in de twee weken, eerder een keer in de maand of twee maanden.

Sinds die avond in maart waarop ik een slokje dronk, ben ik natuurlijk in talloze situaties geweest waar er zat alcohol vloeide, en er was één moment dat ik een klein bodempje meedeed tijdens een etentje eind april. Verder drink ik niet.

Ik vind dit een fijne manier. Zo hoef ik mijn wijnhobby niet te missen, kan ik als ik het écht wil genieten van een mooi glas (of bodempje) wijn op een moment dat ik uitkies, en verder drink ik niet. Ik ben heel blij dat de sterke gewoontes rondom drinken er nu uit zijn, dat ik er ook praktisch nooit behoefte meer aan heb en dat ik eigenlijk bijna nooit meer denk aan drank. Toen ik het ‘helemaal niet mocht’ deed ik dat wel vaker, toch iets met verboden vruchten…

Faker?

Voor mij staan de deuren open naar alle mogelijkheden. Wellicht stop ik op een bepaald moment toch ‘voor altijd’ met drinken. Besluit ik weer een halfjaar geen alcohol tot me te nemen. Of misschien ga ik wel voor altijd op deze nieuwe manier door.

Het heeft me ook wel doen twijfelen, ik voelde me een beetje een faker, een nepperd, die meid die zegt dat ze niet drinkt en het toch doet. Daarom deel ik dit ook. Dit is voor mij een goede keuze die duizend keer beter is dan hoe het was, iets waar ik me goed bij voel en wat neerkomt op nog geen glas per twee maanden. Op een manier die voor mij weloverwogen en bewust is. Ik voel me hier goed bij.

Abonneer je op mijn gratis alcoholvrije mail

Wil je ook mijn alcoholvrije(re) mail ontvangen? Regelmatig stuur ik hem, gratis, naar bijna 2500 mensen. Jij kan hem ook ontvangen als je wilt en dan krijg je gratis mijn e-book met de 30 dagen alcoholvrij checklist en mijn favoriete alcoholvrije drankjes. Klik hier om je aan te melden.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.