Ik ben zwanger!

Je wist het misschien al als je me volgt op Instagram, maar nu ook hier het leuke nieuwtje met een hoop meer tekst, uitleg en verhaal!

Leestijd
Laat ik het verhaal beginnen met de opmerking dat ik Emmy ben, voor de mensen die alleen de titel lezen, voorbij de foto’s kijken en nu aan het flippen zijn omdat ze denken dat Cynthia zwanger is. Nee, het is mij, Emmy haha. Ook wil ik even aangeven dat dit verhaal misschien een trigger kan zijn als je moeite hebt met zwanger worden/blijven dus denk dan goed na of je het verhaal wilt lezen. Ik vertel ook een stukje over mijn struggle, want ik heb een miskraam gehad voor deze zwangerschap. Je kunt ook bijvoorbeeld alleen dat stukje lezen. Voor de dames die worstelen met alles rondom zwangerschap en vruchtbaarheid; ik stuur je hierbij een stukje liefde naar je moederhart, jullie zijn in mijn gedachten.
Als je meer wilt weten, over het positieve of het negatieve, aantal weken of iets anders mag je me altijd een DM sturen op Instagram @emmystudiomint.

In Málaga, zwanger en verloofd.

Nu begin ik bij het begin. Toen Luuk mij ten huwelijk vroeg in Malaga, waren we er net achter dat ik zwanger was waren. We zaten eigenlijk vol adrenaline en het aanzoek, wat Luuk al een hele tijd had gepland, kwam dus zonder dat hij dat verwachtte (de zwangerschap kwam heel snel) tegelijk met deze ontdekking. Waar ik wist dat het risico van een miskraam aanwezig was, waar ik wist dat het 12% van bij alle zwangerschappen mis ging, en waar ik wist dat een positieve test geen garanties bood begon ik in mijn hoofd wel met fantaseren. Dit was het begin van de lock-down in Nederland en ondanks onze pogingen om ergens terecht te kunnen kregen we geen eerste controle en geen echo. Hierdoor kwamen we er pas veel later (dan nodig) achter dat het niet goed zat in mijn buik. Mijn lichaam begon uiteindelijk wel zelf met het afstoten en uiteindelijk heb ik nog medicijnen gebruikt om al het weefsel goed mijn lichaam te laten verlaten. Ik vond het een heftige ervaring. Het proces, ook zeker het moment dat je het vruchtje daadwerkelijk verliest maar vooral wat het ook doet met het vertrouwen dat je in je eigen lichaam hebt. Ik ben er (vind ik zelf) goed door heen gekomen en merkte dat ik mentaal sterk was en een geweldig team vorm met Luuk. Ik ga hier een apart artikel over schrijven want er is veel meer over te vertellen.

Nu de huidige zwangerschap. Toen we dit ontdekten waren we veel voorzichtiger met ons hart dan de vorige keer. We leefden echt naar die eerste echo toe, waar we gelukkig met zeven weken een prachtig kloppend hartje zagen. Vanaf dat moment begon het bij mij echt meer te groeien; ik ben zwanger en wij krijgen waarschijnlijk een baby. Met negen weken kreeg ik weer een echo, dit keer voor het eerst bij de verloskundige in plaats van de gynaecoloog. Zij nam enorm veel tijd en daar zagen we een geweldig mooi klein dansend babytje met peddeltjes als armpjes en beentjes. Heel bijzonder om te zien hoe dit kleine mini mensje al in mijn buik bewoog. Ik keek naar het scherm maar ergens dringt het dan ook echt niet door dat dat in je buik plaats vindt. Met elf weken kregen we weer een echo om de termijn te bepalen en daar zagen we echt een compleet mensje die zelfs naar de ‘camera’ zwaaide. Mijn buik viel ook niet meer echt plat te noemen en vanaf toen werd het ook voor de buitenwereld wat opvallender. Inmiddels zijn we weer wat hordes verder en begint mijn vertrouwen steeds groter te groeien. Ik probeer mentaal een connectie te maken en tegelijkertijd probeer ik mijn gevoel ook te beschermen.

Tussen de misselijkheid door ineens ontzettend veel zin in croissantjes, daarna weer misselijk omdat ik er twee at ipv één haha.

Ik vertel je ook gelijk hoe ik het tot nu toe lichamelijk heb ervaren. Ik begon met 5,5 week me misselijk te voelen en dat is tot nu toe ook zo gebleven. Van de hele dag is het nu alleen met vlagen en dan met name in de ochtend, dus er zit progressie in. Mijn energie niveau is echt ontzettend laag dus ik moet bekennen dat ik dat ook wel eens pittig vind ik combinatie met alles wat ik normaal deed. Ik probeer toe te geven aan de moeheid, maar dan krijg je overduidelijk minder gedaan in een dag. Ik probeer daar dus mijn weg in te vinden, en wellicht gaat dat over een paar weken alsnog beter. Er zijn een hoop dingen die veranderen in je lichaam als je zwanger bent. Borsten groeien, tepels veranderen en mijn huid is mega gevoelig. Haartjes groeien steviger terug na een ontharing (kom ik op terug) en je loopt de hele dag naar de wc om te plassen. En dan zijn er nog de hormonen, oh die sweet old hormones. Ik moet bekennen dat het voor mij tot nu toe voelt als een constante staat van PMS. Hoe dankbaar ik ook voor deze zwangerschap ben en er helemaal niet over wil klagen, vind ik dit stukje gewoon niet mega top. Ik reageer heftiger op dingen, ik maak me sneller boos (normaal ben ik echt een zen-meister) en wordt sneller emotioneel. Ook heb ik een veel lager irritatie tolerantie niveau. Waar ik normaal mijn schouders ophaal, leg ik nu zout op die ene slak. Ik hoor dat dit na 20 weken zich weer iets stabiliseert dus wie weet voel ik me dan weer meer mezelf.

Ik doe mijn best te blijven bewegen, alleen nu op een iets lager pitje.

Mijn lichaam verandert natuurlijk, iets wat ik van te voren best spannend vond. Dat is in deze tijd helemaal niet hip om te denken, maar ik ben eerlijk. Ik was bang dat ik me mezelf niet meer zou voelen of dat ik me compleet onaantrekkelijk zou voelen. Beide zijn nog niet aan de orde. Ik vind het eigenlijk alleen maar heel bijzonder en wil juist dat mijn buik groeit zodat ik niet meer zo tussen de normale kleding en zwangerschapskleding in hang. Ik weet niet hoe het naderhand gaat zijn, maar ik zorg goed voor mezelf en ben ook van plan dat na de bevalling te blijven doen. Ik merk wel hoe dat loopt, en die chillheid, die had ik eigenlijk niet bij mezelf verwacht.

Qua kleding vind ik het lastig om in die tussenfase te zitten. Ik pas mijn oude broeken niet meer, maar een zwangerschapsbroek voelt een beetje fake. Je ziet een bolling van mijn buik maar een zwangerschapsjurk vul ik niet op. Ik maak er maar het beste van!

Ik kan me ook voorstellen dat je je afvraagt hoe het nu gaat met de laserontharing die ik heb ondergaan. Ik merkte bij mijn eerste zwangerschap dat ik na vier weken al meer haartjes begon te krijgen. Ik baalde daar enorm van en dacht ook dat dat zo zou blijven. Na de miskraam gingen ze echter weer weg, en ging ik terug naar de oude status. Ik weet niet hoe dat is na een voldragen zwangerschap, maar ik laat het je weten. Ik was er in ieder geval destijds blij over verrast en het geeft me hoop voor nu haha!

De foto is met 12,5 week gemaakt, niet echt een bolletje maar ook niet meer plat.

We kijken ontzettend uit naar elke mijlpaal. Nu bijvoorbeeld de pretecho waar we misschien het geslacht te weten gaan komen, en na de twintig weken echo willen we bezig met het kamertje. Dan kan ik ook alle cadeautjes (bizar hoeveel ik al gekregen heb) een plekje krijgen. In de maand van Emmy blijf ik je sowieso op de hoogte houden!
Tot slot; ik ben ook weer begonnen met moeders voor moeders, wat ik de eerste zwangerschap ook deed tot het mis ging. Zij zamelen urine in van zwangere vrouwen om medicijnen te maken voor vrouwen bij wie het niet zo gemakkelijk gaat. Voor mij een kleine moeite, dus ik zie niet in waarom ik het niet zou doen.
Heb je vragen over mijn zwangerschap of vind je het leuk om over een specifiek onderwerp meer te lezen, laat het dan gerust weten in de comments want ik wil heel graag horen wat JULLIE willen lezen hierover. Cynthia.nl is natuurlijk geen mammablog, wordt het ook niet, maar gezien jullie met ons zijn ‘opgegroeid’ zitten veel van jullie waarschijnlijk ook in de fase waar ik me in bevind. Ik hoor het graag 🙂

Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

55 reacties
 1. claudia

  Wat een super tof nieuws, gefeliciteerd! Ik ben zelf ook zwanger en ik hoor zo vaak dat ik er van moet genieten, maar het is echt niet erg als er dingen zijn waar je echt helemaal klaar mee bent. Bij mij zijn mijn emoties niet tot rust gekomen na 20 weken helaas, maar het is gewoon prachtig om naar zo’n kleintje uit te kijken.

  Dus alsnog geniet er van!

 2. Emma

  Gefeliciteerd!
  Ik ben zelf 9-7 voor de 2e keer mama geworden van een jongetje en heb zelf ook een miskraam gehad 2e kerstdag 2016 met 8 weken.
  Dit was voordat ik zwanger werd van mijn eerste zoontje. Ik vond het speciaal om na mijn miskraam pas te ontdekken hoeveel vrouwen ook een miskraam hebben gekregen, hier wordt niet zoveel over gesproken. Voordat wij zwanger werden heb ik nooit nagedacht over de optie miskraam, ik was immers 25 jaar en gezond. Het nieuws was dan ook echt een shock voor ons. 2e kerstdag zal nooit meer hetzelfde zijn voor ons. Ook al was dit met 8 weken, het is en blijft je eerste kindje. Nu ik 2 mooie zoontjes heb is de pijn wel verzacht maar vergeten zal ik het nooit.
  Succes met de zwangerschaps kwaaltjes💪! Dat vele plassen zwakt wel af( totdat je straks echt een dikke buik hebt en je baby constant op je blaas drukt 😂). En de vermoeidheid zwakt zeker af, nog even volhouden.

 3. Yamina

  Wauw! Wat een mooi nieuws!
  Gefeliciteerd!

 4. Ingeborg

  Gefeliciteerd met jullie huwelijk en baby! Heerlijk van genieten samen.

 5. Maria

  Wat ontzettend leuk en mooi!
  Gefeliciteerd!

 6. Luna

  Van harte gefeliciteerd! Ik wens je alle goeds toe 🙂

 7. rachel

  Meis wat gaaf!! gefeliciteerd en ga er lekker van genieten samen 😀

 8. Vanessa

  Dubbel gefeliciteerd met jullie huwelijk en dan ook nog in verwachting! Wat een mooie en bijzondere periode! Die hormonen af en toe negeren dan komt het vast goed:)

 9. Femke

  Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk en de zwangerschappen. Ik wens je een hele voorspoedige zwangerschap toe en veel geluk samen met Luuk.

  Reageren
 10. Beautytijd

  Wat ben je mooi zwanger! Gefeliciteerd Emmy en Luuk <3. Het is jullie enorm gegund!

 11. Kim

  Wat leuk, gefeliciteerd!! Ik ga/blijf je zeker volgen rondom je zwangerschap.

 12. Mariska

  Allereerst gefeliciteerd!
  En ik (als wensmoeder die in een fertiliteitstraject zit) wil je graag bedanken dat je mee doet aan Moeders voor Moeders! Misschien kun je hier meer aandacht aan geven?
  Ik wens jou een fijne zwangerschap!

  Reageren
 13. Kim

  Wauw! Gefeliciteerd! En wat ben je prachtig zwanger.
  Ik wens je een voorspoedige zwangerschap verder.
  Een tip voor de misselijkheid (mocht je deze tip nog niet weten, want je hebt vast al tips gehad en geprobeerd).
  Mijn tweede zwangerschap was ik ook erg misselijk. Je kijkt uit naar de 12 weken waarin gezegd wordt dat het (meestal) beter gaat, maar helaas dat gebeurde niet.
  Toen kreeg ik de tip om meer (water) te drinken.
  Ik dronk inderdaad onbewust wat minder, want; misselijk. Dan weerhoudt de misselijkheid je er toch wat van om even een groot glas water weg te werken. Maar het hielp! Ik zorgde ervoor dat ik de gehele dag voldoende water dronk (niet in grote plonzen, maar gedoseerd zo’n 2 / 2,5 literwater naast thee of iets dergelijks.) En bij mij werd de misselijkheid echt minder! Vanaf 18 weken ging ik gelukkig sowieso weer een stuk minder misselijk het leven door 🙂 Succes! En geniet van je prachtige lijf en het mooie leven in je 🙂

  Reageren
  • Kim

   O en ik wil nog even zeggen dat je een sterke powervrouw bent!
   Zo’n emotionele gebeurtenis delen met je volgers zal zeker ook veel vrouwen steunen. Ik heb zelf gelukkig 2 goede zwangerschappen gehad, maar het is wel een onderwerp wat veel te weinig besproken wordt. Toen ik zelf zwanger was/moeder werd kwam ik er pas achter hoeveel mensen in mijn omgeving met een miskraam te maken hebben gehad. Bizar toch! Net als bevallen trouwens… ook een onderwerp waarin lang niet alles besproken wordt.

  • Emmy Bovenhorst

   Thanks! Ja ik drink me suf haha maar het wordt al iets beter 🙂

  • M

   Een crackertje op bed eten hielp bij mij goed.

 14. Lousaa

  Gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik moest ook croissantjes en tunamelt en gorgonzola….Ineens weet je dan waarom het ook wel in verwachting wordt genoemd 😁. Ik hoop dat het goed afloopt dit keer.eb nu twee gezonde kinderen maar daarvoor en tussen twee miskramen gehad. Een keer een lege vruchtzak en een keer een soort totaal misvormd ding waarin geen mens te herkennen was. Een keer kwam het spontaan los (heftig), een keer duurde het drie weken, na pillen en uiteindelijk een curettage. Hel was het, juist omdat het zo beroerd is dat je lijf je nept, en omdat het stom is en oneerlijk en omdat je al blij was. En omdat er te weinig over gepraat wordt. Dus: dapper.

  Reageren
 15. Julia

  Ahh wat leuk! Gefeliciteerd!!! Ik wens je een hele fijne zwangerschap toe! Ik ben maandag 38 weken zwanger, dus bij mij is het nu echt aftellen…. Het eerste trimester was ik ook super misselijk, maar daarna gelukkig helemaal niet meer. Ik hoop dat dat bij jou ook zo is!

  Reageren
 16. Susanne

  Gefeliciteerd ✨ het staat je fantastisch de jog wat kleinere buik 🙊

  Reageren
 17. Erica

  Gefeliciteerd!

  Hoeveel weken ben je nu zwager eigenlijk?

  Ik ben 23w zwanger van ons 4e meisje.

  Reageren
 18. Ness

  Proficiat! Geniet van de zwangerschap!

  Reageren
 19. Annet

  Van harte gefeliciteerd Emmy! Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe je kijkt naar een baby op de wereld te zetten in deze tijd. Na het kijken van “a life on our planet” op Netflix maak ik mij oprecht zorgen hoe het leven hier over 50 jaar uitziet.
  Ik ben daar zelf erg mee bezig en vraag me of andere vrouwen dat ook doen of dat je meer luistert naar je oergevoel om voort te planten.

  Reageren
  • Ier

   Ik hoor hier dus nooit iemand over, terwijl het voor mij een heel belangrijke reden is om niet aan kinderen te willen beginnen. Maak me ook flink zorgen over de toekomst op deze planeet.

  • Erica

   Mooi dat je zo nadenkt over de toekomst en de toekomst van de kinderen. De docu die je noemt ken ik niet, maar ik ken wel een gevoel van paniek als het gaat over de toekomst en mijn kinderen. Er is zoveel haat, geweld, intolerantie, druk en stress, wat gaan zij allemaal meemaken? Ik heb 3 kinderen en ben zwanger van de 4e. Ik probeer mijn meiden zo goed en verantwoordelijk mogelijk op te voeden zodat zij in de tijd waarin ze leven een goede invloed zullen hebben op hun omgeving. Verder is het van alle tijden om zorgen te hebben over de toekomst, voor onze ouders en opa s en oma’s waren daar ook redenen voor. Dat relativeert mijn stress ook een beetje.

  • Emmy Bovenhorst

   Goeie vraag, en ook goeie reacties hier weer op! Ik neem hem mee in een vragen en antwoord artikel 🙂

 20. Ellen

  Van harte gefeliciteerd Emmy en Luuk!! Wat een geweldig nieuws! Herkenbaar verhaal ook, ik heb 2 miskramen gehad. Bij de eerste kwamen we daar pas met 15 weken achter, omdat een echo toen nog niet standaard gedaan werd en mijn lijf nog volop zwanger meedeed. De tweede keer wisten we het al wel met 8 weken. Daarna 3 keer een goede zwangerschap gelukkig, al hebben die miskramen er wel voor gezorgd dat je bij iedere nieuwe positieve test voorzicht blij was en je pas opgelucht was als er een gezond kindje in je armen lag.

  Reageren
 21. Michke

  Trouwens (al wist je dat vast al wel): je bent echt niet alleen met je miskraam. Ik heb 1 gezonde 2jarige zoon en nu ook een gezond dochtertje van 6 weken oud. Helaas tussen hen in een miskraam gehad op 12 weken (en dan zelf even in levensgevaar geweest door complicaties met dat miskraam). Het is best pittig om na zoiets terug zwanger te zijn. Ik duim dus voor je dat het “smooth sailing” is vanaf nu en ook voor alle andere mamas die zoiets meemaakten: je bent niet alleen!

  Reageren
  • Ivy

   Gefeliciteerd! Het wordt een leuke tijd maar ook echt een rollercoaster de komende jaren. Wat je ook doet, niet uit elkaar gaan. Het komt vanzelf weer goed met de hormonen en het slaaptekort :). Ik ben nu zwanger van de derde! Erg trouwens dat je bij je eerste zwangerschap nergens terecht kon.

 22. Jenny

  Van harte gefeliciteerd met dit blijde nieuws!

  Reageren
 23. Ingrid

  Wat leuk voor je en wat zie je er prachtig uit. Fijn dat je zo open bent over de miskraam.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Bedankt! Een apart artikel komt hier nog van online 🙂

 24. Eveline

  Ooh wat een leuk nieuws! Ik ben zelf ook 15 weken zwanger. ❤
  En ik word altijd extra emotioneel van dit soort nieuws.
  Geniet er maar volop van want dit is zo een speciale periode!

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Hahaha die hormonen gaan alle kanten op hè? Jij ook gefeliciteerd dus!

 25. Daphne

  Van harte gefeliciteerd, zo leuk!

  Reageren
 26. Anna

  Wat een prachtig nieuws, gefeliciteerd! <3 Ik kijk uit naar alles updates!

  Reageren
 27. Linda

  Gefelicteerd!!

 28. Sterre

  Gefeliciteerd!!! Geniet ervan!

 29. Anne

  Nogmaals gefeliciteerd, het is jullie enorm gegund!

  Reageren
 30. Matanja

  Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap, ik wens je een voorspoedige zwangerschap toe, geniet ervan😘

  Reageren
 31. Michke

  Proficiat!

  Reageren
 32. Eliz

  Gefeliciteerd!

  En zo dankbaar voor moeders voor moeders, 🙏 ik ben zelf zwanger geworden door ICSI, en dus met behulp van de medicijnen die zij maken! Heb het zelf natuurlijk ook gelijk gedaan!

  Geniet van je zwangerschap! Het gaat echt zo enorm snel…❤️

 33. Meyke

  Hoi Emmy,

  Het is misschien leuk en handig om Sterkher te volgen op Instagram. Ze begeleid vrouwen die zwanger zijn en erna met sporten. Ik heb heel veel aan haar tips gehad vooral na de zwangerschap.
  En gefeliciteerd!

 34. Lija

  Wat een mooi nieuws, gefeliciteerd 🙂

  Reageren
 35. Tessa

  Gefeliciteerd! Ik volg jou en Cynthia en jaren en vind dit hartstikke leuk en spannend voor je. Ik ben zelf ook zwanger van de eerste inmiddels 24 weken en echt zo bijzonder wanneer je, je kindje gaat voelen in je buik. Dat vind ik echt het allerleukste aan zwanger zijn, het contact dat je met je baby kunt maken.

  Hebben jullie de NIPT test laten doen? Wellicht is dit ook nog interessant voor een artikel wat je afwegingen hierbij zijn.

  Fijne zwangerschap gewenst!

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   He Tessa, jij ook gefeliciteerd! Ja, NIPT gedaan en was goed gelukkig. Ik moet zeggen dat ik ook snap waarom iemand geen NIPT zou doen want die redenen zijn er ook vind ik. Een artikel weet ik nog niet, want ik weet er wetenschappelijk denk ik niet genoeg van en ik iedereen die niet zwanger is vindt het misschien niet zo leuk om te lezen haha, maar je mag me er altijd alles over vragen via dm op Insta 🙂

  • Tessa

   Fijn dat de uitslag goed is! Geen idee wat niet zwangeren ervan vinden maar ik heb hem zelf ook gedaan de test en onze uitslag bleek helaas niet goed te zijn. Ik mis wel persoonlijke verhalen van mensen online over hun afwegingen en keuzes hierin. Maar kan me voorstellen dat dit voor jullie heel persoonlijk is en je dit niet online wilt delen mocht dit zo zijn.

 36. Roos

  Hartelijk gefeliciteerd Emmy!!

 37. Eva

  Van harte gefeliciteerd!

  Reageren
 38. Rowan Chanel

  Van harte gefeliciteerd met met dit geweldige nieuws Emmy, ook voor Luuk!

  Onze baby is nu 3 maanden oud. Samen met mijn verloofde en mijn baby ben ik gelukkiger dan ooit!

  Geniet van deze bijzondere periode! Liefs

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Ah gefeliciteerd met je kleine baby! En bedankt 🙂

 39. Anita te Gussinklo

  Van harte Gefeliciteerd met jullie zwangerschap.
  Ik wens je een fijne zwangerschap toe.

 40. Saskia

  Gefeliciteerd lieve Emmy! Echt zo leuk!

  Mooi dat je open durft te zijn over beide zwangerschappen.

  Ik wens je een prachtige zwangerschap toe!

  Reageren
 41. Susan

  Van harte gefeliciteerd!! Wat een super blij nieuws en ik wil je zwangerschap heel graag via hier volgen. Ik ben nu ruim 11 weken, ook van de eerste, dus we zijn ongeveer even ver denk ik (:

  Mijn misselijkheid is deze week veel beter ook, ik ben enorm moe en bh’s zitten heel oncomfortabel strak. Maar heel blij vooral natuurlijk (: (:

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Gefeliciteerd! Ik hoor het heel graag waar mensen specifiek meer over willen lezen dus als iemand onderwerpen wil roepen -> ga ervoor haha! Ik zal ook even een vragensticker op Insta plaatsen