‘Je hoeft niet te kiezen’: persoonlijke update

Het is wel weer eens tijd voor een persoonlijke update, dacht ik zo. Natuurlijk komt elke week hier mijn weekoverzicht voorbij, en zie je weleens een weekvlog voorbij komen. En op Instagram deel ik Stories over mijn leven. Maarre, hoe is -ie nou echt? Wat houdt me nu bezig, en wat wil ik het komende halfjaar gaan doen?

Leestijd

Mentaal & gezondheid

Zoals velen van jullie weten, heb ik een tijdje halve dagen gewerkt, omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Dat begon in september 2017, en daar heb ik destijds ook het een en ander over gedeeld. Ik deelde er niet heel veel over omdat ik merkte dat de negatieve reacties erover me niet echt hielpen bij mijn herstel. Wel schreef ik laatst een artikel over de therapie die ik volgde. Daar kreeg ik toffe reacties op en dat doet me goed: ik ben niet alleen met mijn struggles en ik vind het belangrijk over dit soort dingen te praten. Het gaat niet altijd fantastisch en dat is oké. Hulp zoeken is ook oké.

Het gaat nu heel goed. Terwijl ik dit typ, denk ik nog even bij mezelf: ‘Gaat het héél goed?’ Ja. Eigenlijk wel. Als ik kijk naar hoe klote ik me voelde in september en hoe ik me nu voel, en hoe mijn energieniveau nu is, gaat het heel goed. Van mijn therapeut leerde ik dat ik mezelf heel snel een laag cijfer geef en overal vraagtekens bij zet, terwijl het eigenlijk allemaal gewoon goed is.
Sinds april werk ik ook weer volledige dagen en heb ik ook écht weer energie voor dingen. Ik heb zin om nieuwe dingen te leren, nieuwe plannen te maken en gewoon, om te werken en dingen te doen die ik normaal ook doe. Dat is echt fijn, en daar ben ik blij om.

Het is echt niet zo dat ik nu 24/7 met een bloemenmandje zingend door een glooiend landschap huppel, ik heb nog steeds soms kutdagen, maar ja, wie niet? Het is zo makkelijk, zeker door social media, om te denken dat de meeste mensen een fantastisch blij succesvol leven leiden, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Misschien zijn er wel mensen die altijd blij zijn hoor, maar dat lijkt me niet de norm. Dus ik heb zo mijn ups en downs, ik ben nog steeds soms héél erg moe als ik een dag, een paar dagen of een week veel van mezelf gevraagd heb, maar dat vind ik niet erg. Dan doe ik even wat rustiger aan, slaap ik een keer uit of doe ik ’s middags een dutje. Ik ben mijn eigen baas, dus waarom zou ik daar niet gebruik van maken?

'Je hoeft niet te kiezen'

Het eerste kwartaal van 2018 was werk-wise best spannend: ik ging weg bij mijn advertising agency, waar ik al acht jaar zat. Ik ging over naar een andere partij. Dat betekent voor mij werken met nieuwe mensen en nieuwe klanten, maar ook een stukje onzekerheid in het begin: hoe gaat dit financieel? De overstap periode vond ik een beetje eng, maar ik wilde het graag genoeg, dus ik ging ervoor. Het betekende wel dat ik van januari tot april praktisch geen inkomsten had. Ik praat hier niet zo vaak over, maar vind het ook wel eens goed om dit soort dingen te delen, want het hoort nu eenmaal bij ondernemen. Je hebt ups en downs en soms ligt het qua inkomsten even helemaal stil.

Hier op Cynthia.nl kan ik alles delen wat ik tof vind om te delen en dat bevalt nog steeds heel goed. Toen in januari Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe uitkwam, bedacht ik de Structuurjunkie Masterclasses, die ik nu ongeveer een keer in de maand geef (in de zomer niet). Dat vind ik ongelooflijk leuk om te doen. Ik krijg er vet veel energie van en geniet echt van het organiseren, plannen en natuurlijk van de dag zelf. Het geeft me enorm veel voldoening. Dat er in de zomer een Structuurjunkie Planner en Structuurjunkie Scheurkalender (daarover later mee!) bij komen, vind ik echt waanzinnig. Straks is er gewoon een hele Structuurjunkie lijn en daar ben ik heel trots op. Ik ben nu bezig met een Masterclass in Eindhoven in september, en ik kwam samen met mijn kapper op het idee om een Structuurjunkie Weekend te gaan organiseren… (niet samen met mijn kapper, maar hij kwam met het idee, ha!) Dus daar ben ik ook een beetje mee bezig nu. Uitzoeken of het kan, realistisch is, en wanneer dan? Ik ben ook wel weer zo dat ik gewoon meteen ga checken of zoiets haalbaar is. Zo niet, ook prima natuurlijk. Alles is een experiment.

Zoals je hebt gemerkt doe ik wat minder met YouTube en video’s, puur omdat ik mijn ei veel meer kwijt kan in geschreven tekst en stilstaand beeld. Soms maak ik nog een vlog of een video, maar niet meer elke week. Dat vond ik best een heftige keus, maar er is nu enorm veel druk van de ketel. Soms denk ik nog wel dat ik ‘mee moet’ met YouTube, maar ik word gewoon niet blij van zoveel video’s maken. En als ik dan een video maak, wil ik er ook helemaal achter staan en niet iets uploaden ‘omdat ik iets moet uploaden’.

Ik word wel heel erg blij van het maken van binnenkijkers (wat ik eigenlijk vaker wil doen), van delen waar mijn hart ligt, van de boeken-updates en wijnartikelen. Ik vind gewoon veel dingen leuk, en soms komt er iets bij en gaat er iets weg. Als ik iets leuk vind, ga ik er ook echt head first in. Ik ben zó enthousiast, ik sta mezelf dan ook toe om er helemaal in op te gaan. Soms is dat voor even, soms houdt een onderwerp mijn aandacht langer vast Daar twijfel ik soms over, dan denk ik: ‘Moet ik niet gewoon een keuze maken? Focussen op één onderwerp, wat stabieler zijn in mijn interesses?’ Maar ik vind zóveel leuk dat ik niet wíl kiezen. Waarom zou ik moeten kiezen? Ik hoef niet te kiezen, want ik heb mijn eigen bedrijf, mijn eigen leven vooral, en ik kan zelf beslissen waar ik me mee bezighoud. Dat is nu hoofdzakelijk alles met planning en productiviteit, maar ook interieur, eten en wijn. Vooral wijn 😉 En dat vind ik heerlijk. Door de afwisseling vind ik het leuk en daardoor blijft het leuk. Ik hoef me niet bij elke nieuwe hobby af te vragen of het wel ‘hoort’, of ik het over een jaar nog steeds leuk vind en of ik er wel iets mee kan qua werk. Want dat maakt allemaal helemaal niks uit. Als ik iets leuk vind, doe ik het gewoon. Zo blijft het leven leuk, denk ik. Tenminste, voor mij werkt het zo.

Wijn

In september start ik met mijn WSET Level 3 wijnopleiding. In maart 2017 startte ik met level 1 en er is zo’n ongelooflijk grote wereld voor me opengegaan. Ik ben totaal verzot geworden op wijn en alles wat er mee te maken heeft. Het is een enorme nieuwe hobby geworden waar ik veel tijd in steek, nu natuurlijk vooral door de cursus die ik doe. Level 3 heeft heel wat voeten in de aarde, ongeveer 100 uur studiebelasting en 10 weken elke zondag les. Maar het maakt me niks uit. Hoe meer, hoe beter. Ik vind álles zo leuk en interessant en neem alle informatie in me op als een spons.

Naast dat ik wijn interessant en leuk vind, leer ik veel nieuwe mensen kennen door mijn wijnavontuur. Ik zit in een proefgroep waarmee ik elke zes weken samenkom om een proeverij te doen, en met twee van hen ga ik in augustus een paar dagen naar de Ahr, een wijnregio in Duitsland. Ik vind het zo leuk om deze interesse te delen en samen helemaal loco te kunnen gaan over (een) wijn.

Ik wil gewoon lekker leren en ervan genieten en verder zie ik wel. Laatst maakte ik een Instagram aan speciaal voor wijn, omdat ik graag meer wil delen dan ik nu doe, en ik vind mijn ‘gewone’ Instagram en mijn blog niet helemaal de juiste plek. Ik vind het heel leuk om elke dag iets over wijn te delen en contact te hebben met andere wijnliefhebbers.
Ik krijg nu steeds vaker de vraag ‘wat ik er eigenlijk mee wil’, maar dat weet ik niet. Voor nu is het een superleuke hobby waar ik veel energie van krijg en waar ik gewoon blij van word. Misschien ga ik wel een keer een proeverij organiseren of zo, en ik fantaseer weleens over een eigen wijnbar of -winkel, maar dat is nu niet aan de orde. Ik geniet er nu gewoon van als hobby en niet alles hoeft meteen werk te worden. Maar als het dat wel ooit wordt, is dat natuurlijk ook te gek. Allemaal prima. Er hoeft geen druk op te zitten, het mag ‘gewoon leuk’ zijn.

De komende zes maanden

We zitten gewoon alweer over de helft van 2018, bizar hoe snel de tijd gaat. Voor mijn gevoel was het gisteren dat ik door de sneeuw banjerde. Het komende halfjaar staat in het teken van mijn wijnopleiding. Half september start deze en dan zit ik bijna elke zondag bij de les om aan de hand van het boek kennis op te doen en elke keer zes wijnen te proeven en proefnotities te maken. Ik ga ook wat wijnreizen maken! Eind augustus, begin september ga ik naar de Loire en in oktober ga ik naar de Noordelijke Rhone in Frankrijk. De Loire trip is een persreis waarvoor ik ben uitgenodigd en de Rhone trip doe ik met de Wijnstudio, dus ik ga met een groepje gelijkgestemden die net zo gek op wijn zijn als ik, of misschien nog wel gekker op wijn. Ik kan vast veel van ze leren en kijk er erg naar uit.

Verder organiseer ik in september nog een Structuurjunkie Masterclass in Eindhoven en heb ik nu dus een idee voor een Structuurjunkie Weekend in het najaar. De planner en kalender verschijnen in augustus, dus dit najaar zal ik wel druk zijn met alles rondom Structuurjunkie.

En verder natuurlijk: ‘gewoon’ werken aan Cynthia.nl. Ik ben al bezig met het inplannen van wat binnenkijkers, wat ik zó leuk vind om te doen, en natuurlijk met het maken van andere content. Het is zo fijn dat mijn blog altijd zo’n soort stabiele basis is, waardoor ik daaromheen een beetje kan freestyle en creatief kan zijn. Er is heel wat veranderd de afgelopen anderhalf jaar, ik heb nu ook minder bezoekers en minder volgers op Instagram. Daar heb ik me druk om gemaakt, maar ik heb liever minder volgers die mijn content echt tof vinden, dan meer volgers met minder inhoud en minder ‘verbondenheid’. Dat klinkt natuurlijk heel politiek verantwoord, maar het is wel zo. Natuurlijk heb ik liever meer volgers, maar het is niet zo dat het zo dramatisch is gedaald dat ik mijn geld er niet meer mee kan verdienen. En mocht dat moment er ooit wel komen, dan heb ik genoeg ideeën en plannen. Dus daar ben ik niet bang voor. Ik groei nu niet (meer) op gebied van volgers en bezoekers, maar ik groei wel op een andere manier. Ik ontwikkel mezelf, leer nieuwe dingen, daag mezelf uit – maar chill ondertussen ook nog steeds heel veel, hoor.
Ik luister naar mijn lijf, doe een stapje terug als ik voel dat ik dat nodig heb, doe dingen die ik leuk vind, zoek vriend(inn)en op en ben ook lekker veel thuis en op Terschelling. Ik word heel gelukkig van Kees, van rustige weken, van lekker in de tuin hangen met een boek, wandelingen maken, buiten zijn en genieten van de natuur. Die balans is voor mij altijd belangrijk en daar blijf ik ook altijd naar zoeken. Van mezelf uitdagen, uit de comfortzone komen, nieuwe dingen bedenken, naar de toekomst kijken, doelen formuleren en tegelijkertijd blijven luisteren naar mijn lijf en mijn hoofd en soms gewoon even niks doen.

Dus. Dat was het. Bedankt voor het lezen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

78 reacties
 1. Sanne

  Ik heb vanwege mijn ziekte lang niet op je site gekeken, ik wist helemaal niet dat je,je zo klote hebt gevoeld. Als net begonnen schrijfster over het leven met een psychische ziekte maakt het me heel blij dat je hier open over bent. Jammer dat je negatieve reacties hebt gekregen. Tegen mij is wel eens gezegd dat je zelf je grootste criticus bent, dat je dan ook nog eens van andere kritiek krijgt doet niemand goed. Less negativity and more positivity please. Het stuk “je hoeft niet te kiezen’ raakt me op de een of andere manier. Ik denk dat het komt omdat ik precies zo ben, het lijkt soms wel alsof ik iedere 5 minuten iets anders vind om helemaal weg van te zijn, echter dit niet nog niet kan accepteren. Prachtig geschreven en ik ben blij dat het leven je zoveel moois geeft.

 2. Luna

  Grappig is eigenlijk dat ik je oude blog vaak niet zo interessant vond, maar dit nieuwe blog vind ik wel leuk! Niet alles, maar dat hoeft ook niet. Ik vind het fijn dat je bent blijven schrijven en niet alleen YouTube bent gaan doen. Dat duurt mij ook vaak veel te lang, en filmpje kijken. Benieuwd wat het komende half jaar gaat brengen!

  • Cynthia Schultz

   Wat lief en leuk, al deze reacties. Ontzettend bedankt <3

 3. Merel

  Fijn dat het goed met je gaat. Maak je vooral geen zorgen om je blog/youtube. Waar veel bloggers overstappen op videocontent vind ik het een verademing dat jij gewoon bij je kracht blijft en geschreven content maakt die authentiek is en niet zo overdreven commercieel. En ik denk dat er met mij meer volgers zijn die dit 1000x liever zien dat de hele dag alleen maar video’s. Veel mensen met een fulltime baan of studie hebben ook simpelweg geen tijd om per dag 2 uur aan video te kijken. En ik geniet ook enorm mee van je passie over wijn, dat werkt zo aanstekelijk. Keep up the good work!

 4. Manouk

  Hey Cynthia,
  Ik heb jou een tijdje gevolgd en vervolgens een hele tijd niet, niemand eigenlijk… dus dat lag zeker niet aan jou, maar aan mijzelf. Op dit moment zit ik zelf met wat issues en ben ik wat gas terug gaan nemen, waardoor ik nu meer tijd heb genomen voor mijzelf en voor ontspanning. Zo ben ik ook weer teruggekomen bij jouw blog, en YouTubekanaal. Jouw eerlijkheid in de berichten, ook wanneer het minder gaat en je daarover deelt, vind ik vervelend voor jou maar wel fijn om te lezen. Iedereen heeft zijn mindere momenten en ook dat doet er toe… en laat zien dat je ECHT bent.
  Op YouTube las ik dat je iedere maandag en donderdag een video online zet, dus vol verwachting zat ik donderdag te wachten op een vlog, maar helaas. Vervolgens vanmorgen, maar ook niet. Ik wil hiermee aangeven, dat ik het dus leuk vind om jouw video’s en berichten te volgen. Maar ik vind het helemaal goed dat je je niet verplicht tot het plaatsen van video’s (vlogs), blogs e.d. Des te leuker de berichten en video’s die je wel plaatst! Niets moet en je bent niemand iets verplicht. Door deze gedachten probeer ik zelf ook minder druk te ervaren.
  Ga zo door! En geniet van de momenten waarop je je goed voelt. En na regen komt zonneschijn!
  Groetjes Manouk

 5. malou

  Hi Cynthia, ik geniet van de koers die je met cynthia.nl hebt ingeslagen. Authentieke stukken, geen clickbait of te veel gesponsorde zooi zoals op sommige andere blogs. Dus blijf lekker zo doorgaan en zorg voor jezelf! X

 6. lisa

  Ik vind jou één van de meest eerlijke bloggers die ik volg. Je bent oprecht en eerlijk, ook als het even niet lekker gaat. En juist dat bewonder ik zo, want precies wat jij zegt: iedereen lijkt op internet een perfect leven te hebben. Ik volg je momenteel al zo’n 6 jaar en ik zal je ook blijven volgen, want ik vind je gewoon oprecht een prachtig persoon!

 7. Mariska

  Blij om te horen dat het goed met je gaat! 🙂

 8. Jose

  Ik volg je als sinds….. ik weet het niet eens meer, maar je had nog kort, witblond haar en je woonde nog niet eens in dat appartementje in het centrum van Zwolle. Ik heb je website(s) in de loop van de tijd zien veranderen, en ik ben ook heel erg veranderd in de afgelopen jaren. Het leuke is: jij groeit mee met mijn interesses. Ik zou misslipgloss vandaag de dag niet eens meer zo interessant vinden, ik word niet meer enthousiast van NARS, maar een wijninterview met Therese Boer? Kom. Maar. Op. Doe alsjeblieft wat je leuk lijkt, want de afgelopen jaren heeft dat heel goed uitgepakt voor mij. (al hoef je voor mij als persoon natuurlijk helemaal niks te doen, ik bedoel gewoon dat ik volledig achter je sta, ook al ga je iets doen wat ik totaal niet leuk vindt).

 9. Kim

  Hoi Cynthia,

  Wat fijn om dit allemaal zo te lezen dat je veel meer de balans hebt kunnen vinden. Ik vind het ook erg knap dat je dit zo deelt en dat het je nu veel minder lijkt uit te maken wat anderen van je denken. Ik vind je dan ook enorm gegroeid ten opzichte van eerder en lijk je er helemaal positiever in te staan. Dat wou ik even delen, haha. Ga zo door!

  Liefs, Kim

 10. Jessica J.

  Heerlijk om te lezen hoe blij je wijnavontuur je maakt. 🙂 En ik lees liever tekst dan dat ik video’s bekijk, dus voor mij komt het goed uit, hehe.

 11. Jaxx

  You do you – want daar word je zelf het gelukkigst van en dan blijven je stukken echt. Als het niet meer aansluit voor sommige volgers, dan passen die volgers niet bij jou. Goed dat je dat ook los heb kunnen laten 🙂
  En ik ben dolgelukkig dat jij niet zo veel over bent op video’s… Ik kan niet wennen aan de video/vlog wereld. Ik kijk vaak tussendoor even op werk en heb vaak geen tijd om 15min naar een schermpje te kijken. Plus het kan me gewoon zelden zo lang boeien. Bij een artikel kan je foto’s kijken, scrollen, scannen… doe mij maar blogs!

 12. Judith

  <3 juist mooi om te lezen!
  Ik ben vaak juist teleurgesteld wanneer ik zie dat iets in videovorm is, ik houd er van om je stukken te lezen en foto’s te bekijken. Gewoon lekker doen waar je zelf blij van wordt inderdaad, je kan toch nooit iedereen blij maken x

 13. Fleur

  Al jaren trouwe lezer en ik vind deze groei echt super positief. Je deelt interessamte content, met veel meer diepgang en oprechtheid dan andere bloggers en vloggers. Daarom ben je echt een van mijn favorieten!
  Het is te merken dat je van de nieuwe Cynthia.nl veel meer je eigen draai hebt gevonden en ik blijf voorlopig nog even trouwe lezer! Ga zo door, zorg goed voor jezelf, zoals je merkt is dat het belangrijkste!😌

 14. Daniëlle

  Wat een fijn bericht!
  Ik volg je wat minder (druk, baby en hou niet van wijn ;)) maar juist je persoonlijke dingen vind ik erg leuk/ herkenbaar om te lezen. En ik ben blij dat je ervoor kiest om niet mee te gaan met de rest op youtube. Sommige bloggers die ik volg doen dat wel, maar ik heb gewoon geen tijd om te youtuben. Af en toe lees ik tussendoor een blog dat vind ik veel fijner. Keep up the good work! :*

 15. Annemiek

  Ik mis toch wel de opgemaakt video’s en shoplogs etc. Zo leuk om te kijken! Maar de verschillende onderwerpen vind ik prima. Al vind ik dat het nu wel heel veel over wijn gaat en erg weinig over beauty, kleding en zelfs veel minder over interieur. En dat zijn juist de onderwerpen die mij aanspreken. Ik vind de weekoverzichten wel altijd erg leuk om te zien. En dan maakt het me niet uit of het een blog of vlog is. Beauty mag ook gerust zonder video. Geen enkel probleem. Maar ik mis de diversiteit nu wel een beetje. Ik snap ook niet zo goed waarom make-up gezien wordt als een onderwerp voor tieners. Ik ben 43 maar beauty en fashion zijn mijn grootste hobby. En aandacht voor een nieuwe geur, bodylotion os sieradenlijn vind ik ook super.

  • Syl

   Nieuwe sieradenlijn en/of zilversmid vind ik ook interessant! Ik ben na je schelpring meteen gaan googlen.

 16. Lilian

  Leuk om te lezen!! 🙂 ik vraag me af of je je racefiets nog weleens gebruikt?

 17. Marlot

  Wat een mooie open en eerlijke update. Fijn dat het goed met je gaat!

  • Femke

   Dit was precies wat ik dacht. Go Cynthia!
   Ik heb het al eens vaker gezegd, ik vind het fijn en prettig dat je dicht bij jezelf blijft en niet doet wat ‘moet’ volgens de normen. Dit is voor mij de reden om jouw blog te blijven bezoeken.

 18. Ilse

  Wat fijn om even een update te lezen van hoe het nu met je gaat. En super dat het ook daadwerkelijk weer beter met je gaat! Je bent een positief mens en daarbij een voorbeeld voor anderen. Daarom geniet ik zo van je blog en ben je een van de weinigen die ik al jaren blijf volgen. Puur, eerlijk en oprecht!

 19. Hopper

  Ik vind het zo goed van je dat je kiest voor je eigen geluk en daar ook nu de tijd voor neemt! Genieten in het leven en de mooie zonnestralen meepakken is zo belangrijk.

  Bedankt voor dit mooie open bericht

 20. Melissa

  Ik ben blij om te lezen dat het weer een stuk beter met je gaat, Cynthia!
  Je doet er goed aan om je eigen weg te volgen, weg van de gebaande paden en keuzes te maken waar je zelf gelukkiger van wordt. Daar draait het uiteindelijk om in het leven.
  Xxx

 21. Eline

  Wat een mooi verwoorde en persoonlijke update dit 🙂 Ik volg je al honderd jaar (oké, geen honderd, maar wel bijna tien denk ik zo!) en ik wilde je even meegeven dat ik je website zoals hij nu is echt enorm fijn en inspirerend vind! Het is heel persoonlijk, de artikelen zijn kwalitatief heel goed en ik vind het zo leuk om te lezen over onderwerpen waar iemand echt gepassioneerd over is. Zo probeer ik mijn vriend mee te krijgen naar Terschelling voor een ontspanningsweekendje en stiekem sta ik nu ook wat langer bij het wijnschap in de supermarkt. Wees niet te streng voor jezelf en ga zo door met al je mooie ideeën :).

 22. Marieke

  Ik vind je nieuwe blog erg leuk om te lezen. Heel goed, dat je Emmy de beauty items laat doen en zelf een boel(!) nieuwe content maakt. Ik kan me herinneren dat je in het begin op cynthia.nl zette dat je misschien niet iedere dag iets zou posten. Nou, dat lukt de laatste tijd prima! Knap van je. Ik ben een trouwe lezer, kijk je video’s niet zo vaak. Geen tijd voor met kleine kinderen en de onderwerpen van de video’s over favoriete producten of opemaalte producten interesseren me niet meer zo. Ik ben ook gegroeid sinds miss Lipgloss!
  De binnenkijkers zijn leuk. Fijn dat je er meer van plan bent te maken. Blijf gewoon schrijven!

 23. Lou

  Joh, een blog is toch ook maar een publiek dagboek?

  Logisch dat er verschillende dingen op staan die je leuk vindt. Dat verandert nu eenmaal. Het is niet dat je een zwaar inhoudelijk specialisme hebt waarvoor je jaren hard hebt gestudeerd ofzo. Dan zou het zonde zijn om bij iedere inval het roer om te gooien. Maar bij jou kan dat prima. Je leeft, je ziet dingen van anderen, daar druk je je eigen stempel op en verdien je geld mee. En dat werkt. Dus waarom zou je je niet zo nu en dan iets anders oppakken?

  Als je over vijf jaar op een cursus meubelmaken gaat en daar leuk over blogt zullen er ook wel wat mensen komen kijken denk ik zo.

  Maar je wist zelf toch allang dat het minder goed bij je past om diepgaand en langdurig te investeren in één inhoudelijk specialisme dan om flexibel in te zetten op diverse, snel wisselende trends?

 24. Syl

  Ik twijfelde vanmorgen of ik het meteen moest vragen in mijn voorgaande reactie… maar ik stel hem liever los.
  Ik hou heel erg van druiven en vind druivensapjes ook heerlijk. Ik kan niet zo goed tegen alcohol, dus drink ik bijna nooit wijn. (2 glazen per jaar met buikpijn als gevolg is al veel) Zou je een keer een artikel kunnen schrijven waarin je verschillende druivensapjes of alcoholvrije wijn reviewt? Of ligt jouw wijnpassie meer bij echte wijn die het hele proces hebben meegemaakt?

 25. Tamara

  Fijn dat je je eigen keuzes gemaakt hebt, waarom niet nee, het is jouw blog! Ik moet zeggen dat ik blogs lezen veel fijner vind dan youtube videos, met kinderen heb ik daar echt geen tijd voor en blogs lezen is dan veel handiger! Dus fijn dat jij juist kiest voor schrijven en niet meegaan naar alleen videos zoals bijna elke blogger tegenwoordig!

  • Suzanne

   Dit! Ik heb dan geen kinderen maar vind even lezen veel fijner dan een video! Een stukje lezen is veel ontspannender en kost minder tijd

  • Nicolette

   Hier nog iemand (met kleine kinderen) die veel liever leest als video’s kijkt dus ga zo door 🙂

 26. Judith Buma

  Super leuk Cynthia om weer een update te krijgen over je leven. Fijn dat t weer beter met je gaat! En dat niet kunnen kiezen is helemaal prima, ook ik vind heel veel dingen leuk. Ik heb nu net de cursus voor nazorg consulente afgemaakt en ik ga mijn bedrijven beginnen in het praktisch helpen van mensen na een uitvaart en daarbij kan ik ook nog alle kanten op. Dit vind ik nu leuk! Drie jaar geleden had ik nog mijn bedrijf Hippe Chicas. En we gaan zien waar t schip strand. En wat betreft t Structuurjunkie weekend lijkt me erg leuk!! Groetjes, Judith

 27. Isabel

  Weet je, Cynthia, ik heb zelf in 2017 best wel een dramatisch rotjaar gehad wat betreft mentale gezondheid waarbij het voelde alsof mijn collision course van een leven eindelijk gecrasht was in een bui van burn out en depressie klachten. Ik heb in 2018 tot nu toe flink mijn best gedaan om daaruit te komen en niet te veel van mezelf meer te vragen. In dat licht kon ik vooral het laatste stuk van je update echt even gebruiken om me te reminden welke dingen inderdaad er wel toe doen en welke minder – niks is belangrijker dan je goed in je vel te zitten en je bezig houden met dingen waar je van houdt, ook als er door anderen vraagtekens erbij worden gezet of weer andere dingen van je worden verwacht als gevolg. Het is een gedachtegang waar ik nog flink mee bezig ben echt te voelen, maar ik ben blij om te horen dat het jou in ieder geval al goed doet!

 28. Fleur

  Hi Cynthia,

  Wat fijn dat het veel beter met je gaat. Ik vind het heel leuk om te lezen over wijn en ik ga in november ook een wijncursus doen. Daarnaast hou ik meer van tekst dan video’s, dus ik ben blij dat je niet zoveel video’s doet. 😉 Wij hebben net een nieuw jaren 30 huis in Haarlem gekocht. Misschien is het wel wat voor de binnenkijken. Authentieke details en licht, volgens mij is het wel jouw smaak. Heel veel succes verder en een fijn weekend!

  Groetjes,
  Fleur

 29. Emma

  Wat super om te lezen! Heel fijn. Wens je veel geluk de komende tijd!

 30. Janneke

  Heel mooi dat je dit deelt en heel dapper dat je zo je eigen weg kiest. 💚

 31. Tam

  Hoi Meis
  Ik volg je al lang en behoor tot de 40+ ( tja 41 sinds deze week HHaha horror) groep en ik vind het fijn dat je blog en niche veranderd. De beautyindustrie heeft een overkill aan productpromotie dat het bij mij omgekeerd werkt. Ik snap dat ze de jongere doelgroep targetten en ik beleef hier geen plezier aan. Ik ben geen wijndrinker maar vind je binnenkijkers leuk en…. ik heb de olger tafel gekocht. Mede door jouw blogpost . Doe je ding en jezelf en fijn weekend meis

 32. Kim

  Ik merkte aan mezelf dat ik op een gegeven moment een beetje ‘moe’ werd van alle makeup artikelen. Dus dat jij (en LLG) overgingen naar de meer grown up artikelen vond ik echt heerlijk! Ik lees met plezier al jaren je blog en vind idd geschreven tekst leuker. YouTube is ook leuk hoor, maar soms worden er nutteloze filmpjes gemaakt puur om t zoveel mogelijk maken van content waardoor het 0 inhoud heeft. Ik zou zeggen doe wat je nu doet! Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je plezier in je werk heb (en ervan kan leven)

 33. Fleur

  Wat fijn dat je beter in je vel zit! Ik volg je al jaren met veel plezier en zal dat ook blijven doen. Ik geniet van je content en deze spreekt mij nog meer als op miss lipgloss. Ga door met waar je je goed bij voelt en waar je happy van wordt!

 34. Marlou

  Ik vind het zo tof dat je dit met ons wil delen, en dat je bovenal je eigen weg kiest. Je bent al zo lang online te vinden, en eerlijk, ik vind het fijn om te lezen dat je niet perse mee wil of hoeft met YouTube of dingen plaatst puur voor volgers. En daarom vind ik het juist ook zo leuk om jou te volgen! Jij bent jij en dat maakt jou bijzonder 🙂

 35. Anita

  Wat fijn dat het zo goed met je gaat! Juist door wat je nu schrijft en door de keuzes die je maakt, vind ik het nóg leuker geworden om je te volgen. Je bent een enorme inspiratiebron door vooral bij jezelf te blijven! Ik heb ontzettend veel respect voor je. Blijf geloven in jezelf 🍀

 36. Marjoleine

  Wat fijn dat je nu weer beter in je vel zit! Ik vind je content de laatste tijd ook heel fijn en veel leuker dan toen het nog misslipgloss was. Keep up the good work 🙂

 37. Manon

  Hi Cynthia,

  Ik reageer bijna nooit maar wilde je even laten weten dat de content die je nu maakt mij juist veel meer aanspreekt dan toen je blog nog misslipgloss heette. Je merkt ook aan alles dat je schrijft over dingen die je zelf écht leuk vindt en waar je passie voor hebt.
  Ik leer van je en je inspireert me. Dat wilde ik je even laten weten 🙂

  Liefs

  • Amélie

   Helemaal mee eens en al die vlogs die nergens over gaan van andere influencers, hoeven van mij juist niet!

  • Elske Leest

   Hier ben ik het ook volkomen mee eens! En ik vind het enorm fijn dat ik bij jou juist wél nog geschreven content kan lezen 🙂

 38. Syl

  Fijn dat het beter met je gaat… maar vooral ook dat je voor jezelf en jouw eigen interesses kiest ipv met alle hypes mee te gaan. Grote bloggers die gericht zijn op pubers hebben we genoeg. En bij jou heb ik je zien groeien van beautymeisje naar wie je nu bent. Met alle herkenbare eerlijke ups en downs. En ja in de puberblogs zitten vast meer potentiële volgers en inkomsten. En dat is logisch… want jouw doelgroep is volwassen (geworden) en heeft een studie of baan en heeft andere prioriteiten in het leven gesteld (en heeft niet zoals vroeger om 06.00 en 15.00 tijd om blogs te lezen 😉 terwijl dat op school nog wel was. ) Tijd maken voor de dingen die er echt toe doen… Dat is belangrijk voor je volgers en ook voor jou.
  Blijf je passies volgen en deel wat je wilt delen… om de reden waarom je ooit begonnen was.

 39. Rieke

  Ik blijf je trouw volgen hoor:)! De overstap naar cynthia.nl en de veranderenee content verandert ook precies mee met mijn interesses. Liefs, Rieke

 40. Melissa

  Leuk om te lezen dat het weer een stuk beter met je gaat! En het klinkt alsof je heel gelukkig bent met hoe alles is uitgepakt (nieuwe blog, nieuwe avonturen daar omheen). Mooi om te lezen dat je bezoekers enz. niet meer groeien, maar dat jij wel groeit als persoon!

  Ik zal eerlijk zijn: soms mis ik je beauty artikelen en de content die je maakte voor MissLipgloss. Interieur vind ik bijvoorbeeld leuk, maar de meeste binnenkijkers zijn niet mijn stijl (soms vind ik het ook best op elkaar lijken allemaal) en wijn interesseert me bijv. ook niet, haha. Doordat je over andere onderwerpen bent gaan schrijven bezoek ik je blog minder en dat vind ik wel jammer, want ik vind jou als persoon wel heel leuk! Dus af en toe kom ik gluren naar je weekoverzichten en ben ik benieuwd hoe het met je gaat 😉 Maar goed, het is natuurlijk jouw blog en als jij blij wordt van alles waar je nu over schrijft: vooral blijven doen!

 41. Kirsty

  Wat fijn om te horen dat je nu veel beter in je vel zit! Zelf ben ik heel blij dat je niet mee gaat met de andere bloggers die allemaal meer op YouTube willen focussen of overgaan op onderwerpen die mij niet interesseren. Soms kijk ik wel video’s, maar over het algemeen kost mij dat veel te veel tijd en kijk ik als ik wat kijk eigenlijk alleen naar Engelstalige video’s. Artikelen lezen doe ik veel liever.
  Ik denk dat jij de eerste Nederlandse blogger bent die ik ben gaan volgen en ik vind het leuk dat je ondanks alle veranderingen nog steeds zo goed in mijn straatje past met je blog. Lezen, wijn en eten vind ik ook heel interessant en het liefst nog gecombineerd met elkaar haha. Vooral qua wijn kan ik denk ik nog veel van je leren!

 42. Liset – Beautydagboek

  Het is zo mooi om te lezen dat jij als persoon veel blijer wordt van de content die je nu maakt op je blog. Ik vind het daarom ook een hele moedige en knappe keuze dat jij met deze onderwerpen graag door wilt gaan, terwijl je merkt dat er geen groei meer is in bezoekers. Dat doet volgens mij lang niet iedereen, maar jij doet het voor je hart, je goede gevoel en waar je intens blij van wordt. Dat zouden meer mensen mogen doen :). De nevenactiviteiten zorgen ervoor dat je afwisseling krijgt, je genoeg voldoening haalt uit de dingen die je nu doet en toch een mooi inkomen kan genereren. Fijn dat alles goed gaat!

 43. Kimberly

  Fijn dat het zo goed met je gaat! En ik wil nog even zeggen dat ik blij ben dat jij nog veel schrijft. Veel bloggers houden zich vooral bezig met Youtube tegenwoordig maar ik vind geschreven artikelen veel fijner. Please blijf zo door gaan 🙂

 44. Melanie

  Wat fijn dat het zo goed met je gaat! Volgens mij hebben wij dezelfde huisarts (je poste een keer een foto van de wachtkamer) zij kan goed aanvoelen wat je nodig hebt vind ik.
  Ik vind het ook leuk dat wij als lezers meegenomen worden in de dingen die jij leuk vindt. Die dingen waar jij gepassioneerd over schrijft zijn inspirerend.
  Verder lees ik ook graag geschreven content. Als ik van iedereen die ik volg blogs en filmpjes moet kijken dan hou ik geen tijd meer over..
  Ga zo door!!

  • Melanie

   Ik bedoel natuurlijk vlogs ipv blogs

 45. Shirley

  Ik vind je blog heerlijk en volg je na al die jaren nog steeds heel graag. Misschien nu nog wel meer. ik vind je inspirerend en de persoonlijke groei die je nu laat zien is fantastisch om te mogen volgen. Keep up the good work en blijf dicht bij jezelf. Dan is het het allerfijnste en leukste om jouw blog te lezen.

 46. rachel

  wat ben ik blij met deze update lieverd!! fijn om te horen dat je weer beter is je vel zit :D. ik heb totaal niks met wijn zoals je weet maar ben je wel gaan volgen op insta want vind het gewoon leuk om je zo gedreven te zien met de wijntjes 😀
  Lekker op je eigen tempo je dingen blijven doen lieverd <3

 47. Colette

  Goedemorgen Cynthia,
  Dank voor de update 😊
  Ik vind het meer heerlijk om hier bij jou nog gewoon goed geschreven artikelen met aandacht te kunnen lezen! Jouw site is voor mij altijd een onderdeeltje van mijn ochtendritueel. Ik geniet enorm van de boeken, Keesje en bijna alles wat nog meer voorbij komt!
  Alle goeds gewenst 🌺

  • Meave

   Sluit mij hier helemaal bij aan! Elke ochtend met een ontbijtje en een kopje thee kijken of er al een nieuwe artikel op Cynthia.nl staat. Even rustig de dag beginnen 🙂

 48. Emmy

  Ik vind het zo knap van je dat je een stapje terug hebt durven doen en er zo achter bent gekomen waar je passies nu even liggen. Kei goed! Kan ik nog wel wat van leren. 😀

 49. M

  Bedankt voor het delen van deze update Cynthia! Juist het feit dat jij ook je kwetsbaarheid durft te delen, maakt dat ik zo graag op je site kom. Ik heb niet het idee dat ik overspoeld word met ads en gesponsorde posts. En daarmee bedoel ik niet dat ik het jou niet gun om je boterham te verdienen. In tegendeel, het maakt dat ik denk: ik hoop dat anderen hier geïnspireerd door raken. Hoe fijn het is om écht zijn is & te kiezen voor jezelf ipv meegaan met de maatstaf van de huidige maatschappij. En juist daarom hecht ik veel waarde aan je mening. Om een voorbeeld te noemen ben ik nu in Groningen en heb ik gisteren heerlijk gegeten bij restaurant XO. En het was heerlijk! Heel erg bedankt dus!

 50. Fleur

  Fijn dat het zo goed gaat met je! Dat straalt er ook echt vanaf bij de foto’s die voorbij komen. Ik blijf nog steeds je blogs lezen hoewel ik niet alles even interessant vind maar dat is niet erg natuurlijk. Wel moet ik toegeven dat ik het jammer vind dat er nu weinig beauty artikelen verschijnen. Ik mis de prachtige reviews van nieuwe cosmetica producten wel een beetje. Je maakte zulke mooie foto’s en uitgebreide reviews. Gelukkig komen ze nog af en toe voorbij maar het mag van mij wel ietsje vaker. Verder ben je heel goed bezig en blijf je dichtbij jezelf <3

 51. Caro

  Wat fijn dat het beter met je gaat! Ik moet zeggen dat ik Cynthia.nl nog steeds erg leuk vindt, denk zelfs leuker dan puur alleen beauty (vond ik ook tof hoor). Ik volg je… kan dat 9 jaar zijn? En je inspireert me nu om meer wijn te drinken :p. Nouja ook om meer stil te staan bij wat ik drink. En nu wil ik ook een wijncursus doen. Ik hoop dat je gewoon door kunt gaan met je blog, ik ben afgehaakt bij bijna alle andere bloggers omdat ze YouTube belangrijker vinden en ik YouTube niet zo leuk vindt.

 52. Silkeblogs

  Heel blij om te lezen dat het goed met je gaat! Heel inspirerend dat je zo open kan praten over je leven, dat zouden mensen vaker moeten doen =)

 53. Sandrine

  Beste cynthia
  Blij dat t met jou goed gaat en dat je dit ook deelt. Ik ben een trouwe lezer en vind jouw artikels fijn en leuk om te lezen. Ik vind de afwisseling mooi tussen interieur, wijn, cosmetica, persoonlijk, de wekelijkse overzichtjes. Goed dat je zelf schrijft waar je je goed bij voelt. Je inspireert mij.

 54. Michelle

  Stille lezer hier 🙂 Ik wilde even laten weten dat ik met zó veel plezier je blog lees. En dat je doet waar je blij van wordt, welk onderwerp het ook is. Er zijn veel blogs waar ik vanaf gestapt ben, de zoveelste 100e essence mascara interesseert mij niet zoveel meer. Vind het mooi hoe jij je passie voor wijn gevonden hebt 🙂 Het inspireert. Ja jouw blog is een blijvertje!

 55. Marije

  Fijn om te lezen dat het beter met je gaat! Kan mij voorstellen dat het een spannende tijd was om zonder inkomsten te zitten.

  Gelukkig staan er heel wat mooie dingen gepland voor komende 6 maanden. Geniet er optimaal van en doe lekker waar jij je goed bij voelt.

 56. Anne-Marie

  Wow, als ik je verhaal zo lees heb je echt wel een enorme emotionele groei doorgemaakt. Je ‘staat’ er echt, en beter nog, je staat ook echt voor je keuzes. En dat straal je uit, op een goede en prettige manier. Je blog wordt steeds leuker, en ik lees ook sowieso liever dan dat ik video’s kijk. Dus ga heerlijk zo door!

  • Marielle

   Precies dat..helemaal eens!

 57. Agata

  Ik merk ook wel dat ik minder op je site kom en minder lees. Ik houd van boeken lezen, wijn en interieur design maar ik mis wat afwisseling. Dit is bedoeld als opbouwend komentaar, geen kritiek. Je zou bijvoorbeeld iets minder (alleen) kunnen uitgaan van wat jou interreseert en waar je passie ligt en wat meer open kunnen staan voor wat je volgers zouden willen zien/lezen. Ik vind dat 2wmn dat heel goed doen.Bijvoorbeeld gewoon even aan de lezers vragen wat ze tof zouden vinden en wie weet vindt je het zelf ook erg leuk om er over te schrijven!

  • Eliz

   Hoi Agata en Cynthia,

   Ik vind de content die je schrijft juist tof en je merkt dat je passie daar ligt.
   Ik vind dat de meiden van 2wmn dit ook doen, maar die overleggen zeker niet met hun lezers. Alles gaat over youtube en hun boek, dus daar ben ik het niet met je eens Agata.
   Juist heel mooi hoe ieder zijn passies volgt, dat zie je ook terug.
   Dus ga zo door!

  • Yvonne

   Martine en Willemijn volgen in mijn ogen ook gewoon hun eigen gevoel en doen wat zij leuk vinden. Ze waren bijv. ook gestopt met schrijven over alleen maar beauty omdat hun leven veranderde. Hun blog verandert dan met hun mee. Nu gaan ze een boek uitgeven over moederschap. Dat is met Cynthia volgens mij niet anders. En ik vind het juist moedig dat je, ondanks het risico op verlies van volgers, toch je eigen weg kiest. Ik denk dat wanneer je content schrijft waar je niet zelf blij van wordt, je volgers dit ook zullen merken en uiteindelijk alsnog weg zullen gaan.

  • Lenneke

   Totaal niet mee eens. Voor mij precies omgekeerd. 2WMN volg ik bijna niet meer omdat ik vind dat zij juist veel teveel in hun eigen wereldje zijn gaan zitten en dezelfde onderwerpen aansnijden. Met name kinderen en opvoeden en artikelen over “persoonlijke ontwikkeling” Veel van hetzelfde in mijn opinie. (heb btw toen de enquete ook ingevuld)

   Van mijn kant dus: keep up the good work Cynthia! 🙂

  • Lenneke

   Inderdaad niets mis met het volgen van je gevoel. Alleen maar super! Maar dan is het misschien gewoon een kwestie van smaak en welke onderwerpen wel en niet aanspreken. Dan spreekt cynthia.nl mij momenteel meer aan qua onderwerpen 🙂 En zal dat het zijn

 58. Pip

  Hoi Cynthia, het is zo leuk om mee te mogen kijken met jouw reis door het leven. Ik geniet enorm van je blog en instagramposts en merk dat je erg dicht bij jezelf blijft. Ik ben enorm enthousiast over cynthiaenwijn, en overweeg daardoor nu zelf met een wset-opleiding te starten. Je inspireert mij en een hele hoop andere volgers. Dank daarvoor!

 59. Martine

  Dit is precies de reden waarom ik blijf komen.
  Jij doet wat je doet omdat jij het leuk vind en niet speciaal om bezoekers te trekken.
  Daarom kom jij op mij oprecht en eerlijk over en heb ik het idee dat ik iets lees van een vriendin.
  Ik vind het zo leuk om te zien hoe jij je ontwikkelt en hoe jij bezig bent met je leven vorm te geven.
  Heel inspirerend.
  En wanneer het eens minder goed gaat deel je dat ook.
  Dat maakt je voor mij toegankelijker en menselijker.
  Ik krijg soms het gevoel dat alles perfect is in blogland maar bij jou zie ik iemand waar ik mijzelf in kan herkennen (ook al ben ik wel een paar jaartjes ouder 😉 )
  Succes met alles!

  • Marianne

   Ik ben het 100% met Matine eens en had het niet beter kunnen verwoorden! Ik geniet enorm van je blogs en ben elke dag blij dat ik ‘m kan lezen.

  • Karlijn

   Hier ben ik het ook helemaal mee eens!

  • Astrid

   Helemaal mee eens!
   Cynthia, je bent een topvrouw! Authentiek, eerlijk, open, geen poespas.
   Blijf je gevoel volgen, het gaat goed!

 60. Tineke

  Goed dat je voor jijzelf kiest, je moet ook niet te streng voor jezelf willen zijn. Mijn voorkeur gaat trouwens ook uit naar blogs i.p.v. video’s, dus dat vind ik helemaal niet erg.
  Liefs

 61. Melissa

  Goed bezig, Cynthia! Knap dat je zo goed voor jezelf (leert) kiezen.