Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

‘Je hoeft niet te kiezen’: persoonlijke update

Het is wel weer eens tijd voor een persoonlijke update, dacht ik zo. Natuurlijk komt elke week hier mijn weekoverzicht voorbij, en zie je weleens een weekvlog voorbij komen. En op Instagram deel ik Stories over mijn leven. Maarre, hoe is -ie nou echt? Wat houdt me nu bezig, en wat wil ik het komende halfjaar gaan doen?

Leestijd

Mentaal & gezondheid

Zoals velen van jullie weten, heb ik een tijdje halve dagen gewerkt, omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Dat begon in september 2017, en daar heb ik destijds ook het een en ander over gedeeld. Ik deelde er niet heel veel over omdat ik merkte dat de negatieve reacties erover me niet echt hielpen bij mijn herstel. Wel schreef ik laatst een artikel over de therapie die ik volgde. Daar kreeg ik toffe reacties op en dat doet me goed: ik ben niet alleen met mijn struggles en ik vind het belangrijk over dit soort dingen te praten. Het gaat niet altijd fantastisch en dat is oké. Hulp zoeken is ook oké.

Het gaat nu heel goed. Terwijl ik dit typ, denk ik nog even bij mezelf: ‘Gaat het héél goed?’ Ja. Eigenlijk wel. Als ik kijk naar hoe klote ik me voelde in september en hoe ik me nu voel, en hoe mijn energieniveau nu is, gaat het heel goed. Van mijn therapeut leerde ik dat ik mezelf heel snel een laag cijfer geef en overal vraagtekens bij zet, terwijl het eigenlijk allemaal gewoon goed is.
Sinds april werk ik ook weer volledige dagen en heb ik ook écht weer energie voor dingen. Ik heb zin om nieuwe dingen te leren, nieuwe plannen te maken en gewoon, om te werken en dingen te doen die ik normaal ook doe. Dat is echt fijn, en daar ben ik blij om.

Het is echt niet zo dat ik nu 24/7 met een bloemenmandje zingend door een glooiend landschap huppel, ik heb nog steeds soms kutdagen, maar ja, wie niet? Het is zo makkelijk, zeker door social media, om te denken dat de meeste mensen een fantastisch blij succesvol leven leiden, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Misschien zijn er wel mensen die altijd blij zijn hoor, maar dat lijkt me niet de norm. Dus ik heb zo mijn ups en downs, ik ben nog steeds soms héél erg moe als ik een dag, een paar dagen of een week veel van mezelf gevraagd heb, maar dat vind ik niet erg. Dan doe ik even wat rustiger aan, slaap ik een keer uit of doe ik ’s middags een dutje. Ik ben mijn eigen baas, dus waarom zou ik daar niet gebruik van maken?

'Je hoeft niet te kiezen'

Het eerste kwartaal van 2018 was werk-wise best spannend: ik ging weg bij mijn advertising agency, waar ik al acht jaar zat. Ik ging over naar een andere partij. Dat betekent voor mij werken met nieuwe mensen en nieuwe klanten, maar ook een stukje onzekerheid in het begin: hoe gaat dit financieel? De overstap periode vond ik een beetje eng, maar ik wilde het graag genoeg, dus ik ging ervoor. Het betekende wel dat ik van januari tot april praktisch geen inkomsten had. Ik praat hier niet zo vaak over, maar vind het ook wel eens goed om dit soort dingen te delen, want het hoort nu eenmaal bij ondernemen. Je hebt ups en downs en soms ligt het qua inkomsten even helemaal stil.

Hier op Cynthia.nl kan ik alles delen wat ik tof vind om te delen en dat bevalt nog steeds heel goed. Toen in januari Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe uitkwam, bedacht ik de Structuurjunkie Masterclasses, die ik nu ongeveer een keer in de maand geef (in de zomer niet). Dat vind ik ongelooflijk leuk om te doen. Ik krijg er vet veel energie van en geniet echt van het organiseren, plannen en natuurlijk van de dag zelf. Het geeft me enorm veel voldoening. Dat er in de zomer een Structuurjunkie Planner en Structuurjunkie Scheurkalender (daarover later mee!) bij komen, vind ik echt waanzinnig. Straks is er gewoon een hele Structuurjunkie lijn en daar ben ik heel trots op. Ik ben nu bezig met een Masterclass in Eindhoven in september, en ik kwam samen met mijn kapper op het idee om een Structuurjunkie Weekend te gaan organiseren… (niet samen met mijn kapper, maar hij kwam met het idee, ha!) Dus daar ben ik ook een beetje mee bezig nu. Uitzoeken of het kan, realistisch is, en wanneer dan? Ik ben ook wel weer zo dat ik gewoon meteen ga checken of zoiets haalbaar is. Zo niet, ook prima natuurlijk. Alles is een experiment.

Zoals je hebt gemerkt doe ik wat minder met YouTube en video’s, puur omdat ik mijn ei veel meer kwijt kan in geschreven tekst en stilstaand beeld. Soms maak ik nog een vlog of een video, maar niet meer elke week. Dat vond ik best een heftige keus, maar er is nu enorm veel druk van de ketel. Soms denk ik nog wel dat ik ‘mee moet’ met YouTube, maar ik word gewoon niet blij van zoveel video’s maken. En als ik dan een video maak, wil ik er ook helemaal achter staan en niet iets uploaden ‘omdat ik iets moet uploaden’.

Ik word wel heel erg blij van het maken van binnenkijkers (wat ik eigenlijk vaker wil doen), van delen waar mijn hart ligt, van de boeken-updates en wijnartikelen. Ik vind gewoon veel dingen leuk, en soms komt er iets bij en gaat er iets weg. Als ik iets leuk vind, ga ik er ook echt head first in. Ik ben zó enthousiast, ik sta mezelf dan ook toe om er helemaal in op te gaan. Soms is dat voor even, soms houdt een onderwerp mijn aandacht langer vast Daar twijfel ik soms over, dan denk ik: ‘Moet ik niet gewoon een keuze maken? Focussen op één onderwerp, wat stabieler zijn in mijn interesses?’ Maar ik vind zóveel leuk dat ik niet wíl kiezen. Waarom zou ik moeten kiezen? Ik hoef niet te kiezen, want ik heb mijn eigen bedrijf, mijn eigen leven vooral, en ik kan zelf beslissen waar ik me mee bezighoud. Dat is nu hoofdzakelijk alles met planning en productiviteit, maar ook interieur, eten en wijn. Vooral wijn 😉 En dat vind ik heerlijk. Door de afwisseling vind ik het leuk en daardoor blijft het leuk. Ik hoef me niet bij elke nieuwe hobby af te vragen of het wel ‘hoort’, of ik het over een jaar nog steeds leuk vind en of ik er wel iets mee kan qua werk. Want dat maakt allemaal helemaal niks uit. Als ik iets leuk vind, doe ik het gewoon. Zo blijft het leven leuk, denk ik. Tenminste, voor mij werkt het zo.

Wijn

In september start ik met mijn WSET Level 3 wijnopleiding. In maart 2017 startte ik met level 1 en er is zo’n ongelooflijk grote wereld voor me opengegaan. Ik ben totaal verzot geworden op wijn en alles wat er mee te maken heeft. Het is een enorme nieuwe hobby geworden waar ik veel tijd in steek, nu natuurlijk vooral door de cursus die ik doe. Level 3 heeft heel wat voeten in de aarde, ongeveer 100 uur studiebelasting en 10 weken elke zondag les. Maar het maakt me niks uit. Hoe meer, hoe beter. Ik vind álles zo leuk en interessant en neem alle informatie in me op als een spons.

Naast dat ik wijn interessant en leuk vind, leer ik veel nieuwe mensen kennen door mijn wijnavontuur. Ik zit in een proefgroep waarmee ik elke zes weken samenkom om een proeverij te doen, en met twee van hen ga ik in augustus een paar dagen naar de Ahr, een wijnregio in Duitsland. Ik vind het zo leuk om deze interesse te delen en samen helemaal loco te kunnen gaan over (een) wijn.

Ik wil gewoon lekker leren en ervan genieten en verder zie ik wel. Laatst maakte ik een Instagram aan speciaal voor wijn, omdat ik graag meer wil delen dan ik nu doe, en ik vind mijn ‘gewone’ Instagram en mijn blog niet helemaal de juiste plek. Ik vind het heel leuk om elke dag iets over wijn te delen en contact te hebben met andere wijnliefhebbers.
Ik krijg nu steeds vaker de vraag ‘wat ik er eigenlijk mee wil’, maar dat weet ik niet. Voor nu is het een superleuke hobby waar ik veel energie van krijg en waar ik gewoon blij van word. Misschien ga ik wel een keer een proeverij organiseren of zo, en ik fantaseer weleens over een eigen wijnbar of -winkel, maar dat is nu niet aan de orde. Ik geniet er nu gewoon van als hobby en niet alles hoeft meteen werk te worden. Maar als het dat wel ooit wordt, is dat natuurlijk ook te gek. Allemaal prima. Er hoeft geen druk op te zitten, het mag ‘gewoon leuk’ zijn.

De komende zes maanden

We zitten gewoon alweer over de helft van 2018, bizar hoe snel de tijd gaat. Voor mijn gevoel was het gisteren dat ik door de sneeuw banjerde. Het komende halfjaar staat in het teken van mijn wijnopleiding. Half september start deze en dan zit ik bijna elke zondag bij de les om aan de hand van het boek kennis op te doen en elke keer zes wijnen te proeven en proefnotities te maken. Ik ga ook wat wijnreizen maken! Eind augustus, begin september ga ik naar de Loire en in oktober ga ik naar de Noordelijke Rhone in Frankrijk. De Loire trip is een persreis waarvoor ik ben uitgenodigd en de Rhone trip doe ik met de Wijnstudio, dus ik ga met een groepje gelijkgestemden die net zo gek op wijn zijn als ik, of misschien nog wel gekker op wijn. Ik kan vast veel van ze leren en kijk er erg naar uit.

Verder organiseer ik in september nog een Structuurjunkie Masterclass in Eindhoven en heb ik nu dus een idee voor een Structuurjunkie Weekend in het najaar. De planner en kalender verschijnen in augustus, dus dit najaar zal ik wel druk zijn met alles rondom Structuurjunkie.

En verder natuurlijk: ‘gewoon’ werken aan Cynthia.nl. Ik ben al bezig met het inplannen van wat binnenkijkers, wat ik zó leuk vind om te doen, en natuurlijk met het maken van andere content. Het is zo fijn dat mijn blog altijd zo’n soort stabiele basis is, waardoor ik daaromheen een beetje kan freestyle en creatief kan zijn. Er is heel wat veranderd de afgelopen anderhalf jaar, ik heb nu ook minder bezoekers en minder volgers op Instagram. Daar heb ik me druk om gemaakt, maar ik heb liever minder volgers die mijn content echt tof vinden, dan meer volgers met minder inhoud en minder ‘verbondenheid’. Dat klinkt natuurlijk heel politiek verantwoord, maar het is wel zo. Natuurlijk heb ik liever meer volgers, maar het is niet zo dat het zo dramatisch is gedaald dat ik mijn geld er niet meer mee kan verdienen. En mocht dat moment er ooit wel komen, dan heb ik genoeg ideeën en plannen. Dus daar ben ik niet bang voor. Ik groei nu niet (meer) op gebied van volgers en bezoekers, maar ik groei wel op een andere manier. Ik ontwikkel mezelf, leer nieuwe dingen, daag mezelf uit – maar chill ondertussen ook nog steeds heel veel, hoor.
Ik luister naar mijn lijf, doe een stapje terug als ik voel dat ik dat nodig heb, doe dingen die ik leuk vind, zoek vriend(inn)en op en ben ook lekker veel thuis en op Terschelling. Ik word heel gelukkig van Kees, van rustige weken, van lekker in de tuin hangen met een boek, wandelingen maken, buiten zijn en genieten van de natuur. Die balans is voor mij altijd belangrijk en daar blijf ik ook altijd naar zoeken. Van mezelf uitdagen, uit de comfortzone komen, nieuwe dingen bedenken, naar de toekomst kijken, doelen formuleren en tegelijkertijd blijven luisteren naar mijn lijf en mijn hoofd en soms gewoon even niks doen.

Dus. Dat was het. Bedankt voor het lezen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.