Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Hoe ik werk

Ik vertel je vandaag wat mijn manier van werken is, hoe ik structuur aanbreng en ook wat ik nou eigenlijk precies doe. Lees je mee?

Leestijd

Ik krijg best vaak de vraag in mijn DM wat ik nou precies doe omdat mensen niet precies snappen wat ik nou doe for a living haha. Ik zal het je allemaal even vertellen 🙂

Ik heb werkweken van ongeveer vier a vijf dagen. Soms ben ik na vier dagen klaar en soms ben ik ook vijf dagen bezig. Mijn doel is echter vier dagen werken in de week en dat lukt meestal ook.
Ik vind de balans beter wanneer ik vier dagen werk, dan wanneer ik vijf dagen maak. Ik heb in het verleden ook een beauty studio gehad en toen werkte ik wel heel erg veel. In het begin zag ik alleen maar uitdaging en vond ik het ook veel energie geven. Na een tijdje besefte ik me dat ik niet heel blij werd van steeds dezelfde soort afspraken en vond ik mijn tijd een stuk meer waard dan dat ik dat daarvoor vond. In die periode kwam Luuk ook in mijn leven en toen wij besloten te gaan samenwonen wilde ik ook niet elke avond weg zijn.
Ik besloot vrij radicaal te stoppen en dat gaf me heel veel adem. Het was net alsof ik vanaf dat moment ook mijn ultieme werkweek had gecreëerd.

Ik werk zo’n drie dagen in de week voor Coffee-Star als landelijk operationeel manager. Coffee-Star is een keten met koffiebarretjes. Operationeel manager zijn houdt eigenlijk in dat ik de laag ben tussen de directie en de filiaal managers. Hierdoor doe ik eigenlijk alles wat er in het bedrijf voorbij komt. Van assortiment- en prijsbepaling tot contractuele afspraken met personeel tot administratieve zaken, het interieur van de zaken, Kerstpakketten bestellen, targets bepalen, personele inzet bewaken en elke week sta ik ook wel een keer op de vloer achter de bar. De koffiezak op de foto, die heb ik samen met een ontwerper ontwikkelt, één van de weinige zakken met kleur ( 🙂 ) en de blend heb ik ook mee helpen ontwikkelen, proeven en afstellen. Heel afwisselend dus! Horeca vind ik een geweldige branche. Het heeft echt mijn hart. Ik kan enorm enthousiast worden over een goed staaltje gastheerschap en vind het heel leuk om te kijken waar dingen beter kunnen. Hoe je een assortiment beter aansluit op een lokale doelgroep bijvoorbeeld of hoe je een personeelscultuur creëert die zorgt voor loyaliteit en initiatief. Ik sta in deze baan eigenlijk altijd aan. Ik werk qua uren drie dagen voor Coffee-Star maar dat kan zich ook uitspreiden over vijf dagen. Ik ben altijd bereikbaar en geef via de app zo snel mogelijk antwoord als er een dringende vraag is. Als het nodig is dan ben ik er. Daar moet je tegen kunnen en dat kan ik gelukkig haha. Dat werkt namelijk ook de andere kant op in vrijheid. Ik bepaal zelf wanneer ik wat doe, wanneer ik vakantie neem of wanneer mijn telefoon wél uitstaat. Ik verantwoord niet aan de eigenaren, die laten mij hierin helemaal los. Een vertrouwen wat ik enorm waardeer en wat zich terugvertaald in mijn flexibiliteit en loyaliteit.

Daarnaast ben ik zzp’er onder de naam Studio Mint. Deze naam gebruikte ik destijds ook voor mijn beauty studio, maar dekte ook toen al de lading van mijn overige activiteiten onder dit bedrijf. Als zzp’er word ik ingehuurd door Cynthia om voor de blog om dit soort artikelen te schrijven en voor Structuurjunkie om marketing en social media opdrachten te vervullen. Als zzp’er verdien ik soms ook wat geld met Instagram, werk ik soms nog als visagist en doe ik online styling voor Zalando. Een mooie mix van activiteiten, geen week is hetzelfde en daar ga ik wel heel lekker op.

Cynthia en ik werken nu al heel erg lang samen wat zich vertaald in een vrij automatische relatie. Ik plan bijvoorbeeld zelf de artikelen in die ik zelf bedenk en zij trekt alleen aan de bel als ze het ergens niet mee eens is. Wat gelukkig nooit gebeurt haha.

Werken als zzp’er is natuurlijk niet zo ‘stabiel’ als werken in een vast dienstverband zoals ik voor Coffee-Star doe. Ik bouw geen automatisch pensioen op, ik krijg niks betaald als ik ziek ben, evenals in vakanties én als een opdrachtgever besluit niet meer samen te willen werken dan is dat van de één op de andere dag bepaald. Werken als ondernemer wordt nog wel eens opgehemeld maar dit zijn reëele onderwerpen waar je over na moet denken. Nu heb ik natuurlijk mijn werk bij Coffee-Star als stabiele basis waar ik deze voordelen allemaal wel heb, maar als je alleen als ondernemer werkt moet je wel zorgen voor potjes en nadenken over je toekomst.

Om mijn werk in goede banen te laten lijden LEEF ik op to-do lists en met mijn Structuurjunkie planner. Mijn werk verloopt niet automatisch onder één systeem dus elke dag ontstaan er een hoop dingen om te doen, en kruis ik er ook weer een hoop van weg. De to-do bolletjes in de planner zijn dan ook onmisbaar voor mij.

Ik ben niet zoals Cynthia dat ik ook al alles indeel op een tijd en dat komt vooral omdat mijn week vaak een beetje fluide is. Ik heb een goed inzicht in hoeveel tijd bepaalde taken kosten dus ik plan meer to do lijstjes voor bepaalde dagen. Soms verschuift een taak naar een andere dag of haal ik juist al iets naar voren. Dit is ook iets wat je wel moet kunnen, omdat sommige mensen hun eigen tijd vaak overschatten. Dan kun je lelijk uit komen aan het einde van de dag. De ene dag stop ik om 16:00 met werken en de andere dag om 18:30 en dat vind ik prima. Ik start elke dag wel standaard om 08:30. Als er echt iets grootst is wat af moet komen dan begin ik eerder om mezelf rust te geven in de dag.

Ik gebruik mijn planner dus meer als agenda eigenlijk, die dan op zijn beurt weer een verzameling is van to do lijstjes.

Naast werk plan ik ook privé activiteiten zoals sport en sociale dingen. Ik houd het liefst vrijdag vrij voor leuke dingen met mezelf of vriendinnen. De weekendavonden plan ik het liefst vol met sociale ontmoetingen maar zaterdag en zondag besteed ik het liefst met Luuk alleen of om samen dingen te doen en familie te zien. Doordeweeks lunch ik ook geregeld met vriendinnen die ook flexibel werken zoals ik, alleen dan weet ik dat hoe meer tijd ik daar aan besteed, hoe groter de kans is dat ik later door moet werken die dag of misschien op vrijdag nog dingen moet afmaken.

Ik ben gedisciplineerd, ik duw graag dingen erdoor en ik werk het liefst met korte termijn doelen en deadlines. Als je dit weet van jezelf, kun je ook beter je eigen werk inplannen. Ik hak grote dingen op in kleine stukken en geef mezelf deadlines en daarmee een tijdlijn/planning. Ik delegeer inmiddels wat ik zelf niet hoef te doen en ik stel nooit iets uit wat niet nodig is. Mijn kracht in mijn werk is mijn leiderschap gecombineerd met een creatieve, probleemoplossende geest. Daarnaast kan ik heel goed tegen die flexibele, fluide werkweken die nooit het zelfde zijn en kijk op zondag ook nooit op tegen een nieuwe week. Nooit! Dat is echt goud wat mij betreft, sleur ken ik niet.

Wat ik het liefst zou veranderen is mijn spanningsgevoeligheid. Ik ga écht áán en sta langere periodes per dag op scherp, soms onnodig. Hierdoor kosten dingen mij soms meer energie dan nodig. Ik kan goed organiseren en plannen maar tegelijkertijd is dat ook een zwakte van mij. Ik wil soms iets teveel vastleggen en inplannen. Ik wil soms ook iets te graag antwoorden van mensen die ze misschien nog niet hebben en wordt daarom in mijn omgeving ook wel eens aangekeken op dat plannerige. Tegelijkertijd profiteren ze er ook van haha, maar sommige dingen moet je niet altijd vast willen leggen denk ik. Dat vertel ik mezelf dan maar haha.
Ook zou ik het liefst wat vaker op andere plekken gaan werken dan thuis of bij een Coffee-Star filiaal. Ik ben dan soms te praktisch om de auto te pakken en bij een toffe zaak in Enschede te zitten. Dan bedenk ik de reistijd en dan drink ik liever een kopje thee extra aan het einde van de dag haha. Maar, ik denk dus wel dat dat mij veel zou kunnen brengen. Inspiratie, focus en afbakening. Thuis pak ik de vaatwasser uit of druk ik er nog een wasje in. Is niet erg, en het is ook fijn dat dat dan ook gebeurt is, maar die afbakening is denk ik soms wel even lekker. Ik werk nu thuis altijd aan de keukentafel, maar in mijn nieuwe huis heb ik ook eindelijk plek voor een bureau boven. Ook heb ik nu ook een Ipad besteld, eindelijk, zodat ik nog iets flexibeler met werk om kan gaan.

Ik hoop dat je het leuk vond om beetje te lezen hoe ik in mijn werkweken sta, om me daarin dus nog iets beter te leren kennen 🙂 <3


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)