Hoe ik meer rust en ruimte vond

Als je me wat langer volgt, weet je dat ik heel wat heb geworsteld met het vinden van balans, van rust en ruimte, met leven met minder stress. Ik heb heel wat keren op mijn tandvlees gelopen en 2018 was het eerste jaar sinds ik een bedrijf heb dat ik eens níet een stapje terug hoefde te doen. 2018 was qua mindset mijn meest relaxte jaar. Ik vertel je graag hoe dat komt.

Leestijd

1. Niet altijd het gevoel hebben dat ik zoveel moet

Ik moet nog steeds veel hoor, van mezelf. Maar minder. En ik ben er relaxter in geworden. Ik wil nog steeds een heleboel dingen en het liefst nu, maar ik weet ook dat dat niet kan. En dat als ik wel 3028 dingen moet van mezelf dat ik dan een gestrest, ongelukkig mens word. Ik haat mezelf niet meer als het niet lukt om te sporten (lees: dat lukt me al maanden niet, of correctie, ik kies er al maanden voor om dat niet te doen), ik haat mezelf niet meer als ik die ene blog vandaag niet af krijg en ik haat mezelf niet als ik een keer uitslaap.

En ook: bijzaken van hoofdzaken scheiden. Praktisch voorbeeld: het huis is een troepje, maar ik heb nu een grote klus voor een klant. Of een Structuurjunkie Masterclass in de planning. Klant gaat voor. Masterclass gaat voor. Troep in huis is bijzaak. Komt later wel. Maakt nu niet uit. Laat los. Dat idee. Dat lukt heus niet altijd. Maar best vaak wel.

2. Iets meer schijt hebben aan mensen die vinden dat ik niet ‘hard werk’

Wat heb ik me jarenlang druk gemaakt om mensen die vinden dat ik niet ‘hard werk’. Veel mensen vinden (en uiten) dat het werk dat ik doe, bloggen, niks voorstelt. Dat het een luilekkerleventje is, waarbij niks hoeft en alles mag.
Ik heb niet meer de behoefte dit te verdedigen. Als je dat wilt denken, is dat oké. Ik hoef me op dit vlak niet te bewijzen, niet aan anderen, niet aan mezelf. Want ‘hard werken’ is sowieso niet iets wat verheerlijkt hoeft te worden. Dingen doen die ik leuk vind wel. Dat is voor mij belangrijk. Lol hebben in mijn werk, nieuwe dingen leren en af en toe dingen bereiken die ik graag wil bereiken. Het is niet dat ik nu altijd mijn schouders ophaal, want soms is het nog steeds irritant of beledigend, maar meestal kan ik denken: ‘Prima. Is goed. Denk jij maar wat je wilt denken’ en dan ga ik verder Netflixen, ehhh, ik bedoel mijn Structuurjunkie imperium opbouwen 😉 😉 😉

3. Uberhaupt het hele idee van ‘hard werken’ loslaten

Dus ja. Dat. Eeuwen was mijn motto ‘Work hard and be nice to people’. En ik houd nog steeds van lekker werken. En soms is dat heel veel uren in een week, soms minder. Soms werk ik maar twee dagen in een week, gewoon omdat dat zo uitkomt, of omdat ik dat zo heb gepland. Soms werk ik zeven dagen in de week, gewoon omdat dat zo uitkomt, of omdat ik dat zo heb gepland. Beide prima, juist de afwisseling vind ik leuk, maar ik heb niet meer zo het gevoel dat ik altijd maar 2828 uur in de week moet werken. Ik wil me wel voldaan en blij voelen, maar dat zit niet meer zo in zoveel mogelijk uren werken.

4. Chillen, Netflixen, lezen, wandelen, slapen = positief


Want uitrusten en bijkomen is mega belangrijk. Voor iedereen. Ik heb echt downtime en alleentijd nodig om op te laden. Om weer productief en creatief te kunnen zijn. Vroeger voelde ik me lullig, saai en schuldig als ik ‘teveel’ niks deed. Zolang ik mijn verantwoordelijkheid neem en me aan afspraken houd, kan ik prima chillen, Netflixen, lezen, wandelen en slapen. En soms allemaal op één dag. Chillen is oké. Sterker nog, het is echt nodig.

5. Niet alles moet nu


Ik heb ontzettend veel ideeën, die ik allemaal opschrijf, maar ik heb losgelaten dat alles nu moet. Ik wil niet alles tegelijk doen, het overzicht verliezen, stress krijgen en vervolgens nergens van genieten en weer een stapje terug moeten doen omdat ik het niet trek. Alles op zijn tijd. Ik doe nu dit. Ik maak plannen voor mijn andere ideeën, maar het hoeft. Niet. Nu. Aan de andere kant ben ik ook wel van het ‘als je iets wil DOE het dan in vredesnaam’, maar ja, ik heb ook maar 24 uur in een dag en ik wil ook slapen, chillen, Netflixen, lezen, wandelen, naar Terschelling, op reis, vrienden en familie zien, de Sims spelen, koken, lekker eten en zo. Dus ja. Ik kan niet al mijn plannen nu uitvoeren. Morgen weer een dag.

6. Liever af dan perfect

Deze is lastig voor mij, maar wel waar: liever af dan perfect. Ik houd ervan als dingen goed lukken en als iets perfect is, maar dat kan niet altijd en dan is het maar liever af. Ik loop niet graag de kantjes er vanaf, ik maak dingen graag goed af, maar ik kan dit steeds beter loslaten. Ik update mijn Instagram en blog liever elke dag met ‘echte’ content dan een uitgedokterde perfecte strategie omdat dat zorgt voor meer volgers en dus meer geld. Dit is wel een grijs gebied natuurlijk. Want ik wil een blog of een product voor een klant of een nieuwe planner het liefst perfect maken. En dan is het soms zaak om ergens wel meer tijd voor te nemen of eisen, omdat het gewoon goed moet.

7. Het mag op mijn manier


Ik weet nu steeds beter: het mag op mijn manier. Ik run mijn eigen bedrijf, ik leef mijn leven, ik mag dat doen op mijn voorwaarden en op de manier hoe ik er gelukkig van word. Natuurlijk houd ik rekening met mijn naasten, met klanten, met mensen waarmee ik samenwerk, maar verder mag het op mijn manier. Ik hoef niet te leven of werken of Instagrammen of bloggen zoals een ander. Of zoals een ander van mij verwacht. Punt uit.

8. Goed plannen


Klinkt als een open deur voor iemand die planners máákt, maar dit helpt me echt. Door goed te plannen bewaar ik het overzicht. Zie ik het op tijd als ik teveel hooi op mijn vork neem. Voel ik aan dat ik onrustig word als ik door mijn planner blader en weet ik dat ik het even anders moet gaan doen. Plan ik rustige momenten en vrije dagen in, reflecteer ik beter op mijn weken en maanden, weet ik beter hoe mijn week er uitziet. En: mijn hoofd is rustiger omdat ik alles in die planner plemp. Goeie slogan: plemp het in je planner! Voorbij zijn je zorgen. 😉

9. Ik mag mezelf zijn

Ik hoef mezelf niet anders voor te doen dan hoe ik ben. Ik mag kwetsbaar zijn. Ik mag eerlijk zijn. Ik mag verdrietig zijn, boos zijn, geïrriteerd zijn, domweg gelukkig zijn en dat allemaal uiten. Ik mag mezelf omarmen en ik hoef niet te zijn zoals anderen, ik hoef niet te leven zoals anderen, ik ben ik. Ik ben mezelf, in het echte leven, in het online leven. Als je dat niet leuk vindt, dan hoef je me niet te volgen. Dit klinkt heel defensief, maar zo bedoel ik het niet. Ik bedoel letterlijk: als je me gewoon niet leuk vindt, dan mag je weggaan en iemand zoeken die je wel leuk vindt. Er zijn zoveel bloggers, zoveel Instagrammers, zoveel mensen die je kan volgen. Volg iemand waar je blij van wordt. Ik ben Cynthia, met al mijn karaktereigenschappen, gewoontes, voorkeuren, met negatieve en positieve kanten. Ik maak er geen mooier plaatje van.

En dan de crux: hoe heb ik dit dan allemaal geleerd? Ik denk dat het allemaal neerkomt op wat meer zelfliefde. Niet dat ik elke dag sta te juichen ‘Oh my God, CYNTHIA, ik houd ZOVEEL van je’ (stel je voor), maar meer dat ik beter voor mezelf zorg en mezelf niet meer ‘straf’. Mentaal, vooral. Ik ben liever voor mezelf. Ik ben milder, zachter, zeg sneller ‘Cynth, het is oké,’ in plaats van ‘Cynth, wat ben je toch een dom, lui wijf, je kan echt helemaal niks en over twee jaar lig je in de goot’. Dat is iets wat stapje voor stapje gaat, ik heb het meer geleerd door de bodypositivity beweging, wat uiteindelijk vooral een mentaal ding is. Ik leer mezelf gewoon wat milder te zijn. Dat lukt niet elke dag, maar wel steeds vaker. En tja, ik heb het ook geleerd door het keer op keer fout te doen. Daar leer je toch het meeste van.  Enne, het gaat heus nog weleens fout. Het zal vast nog vaker fout gaan. En ik zal ook vast nog eens wél dat stapje terug moeten doen omdat ik toch teveel hooi op mijn vork neem. Maar nu gaat het goed. En ik weet waarom. Dus. Misschien helpt dat voor de toekomst.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

32 reacties
 1. Iris

  Prachtig artikel!

 2. Marianne

  Erg goed stuk Cynthia! En ik ben blij dat je deze lessen nu al hebt geleerd, want ik ben een stuk ouder en begin nu pas wat liever voor mezelf te worden. En man, wat maakt dat een groot verschil, ik voel me stukken beter en positiever. Ik gun het iedereen om dit op jonge leeftijd al te leren.

 3. Ellen

  Mooi artikel! Vroeg me af of je de boeken/video’s van Brene Brown kent? Bijvoorbeeld ‘De moed van imperfectie’. Heeft mij veel geholpen bij goed genoeg zijn, niet teveel willen, mn kwetsbare en sterke zelf kunnen zijn.

 4. Saskia

  Wat goed geschreven dit! Grotendeels ook echt herkenbaar. Sinds september werk ik ook aan een aantal van deze punten en echt, ik wordt er gelukkiger van 😌

 5. Fieke Moree

  Mooi en verhelderend stuk om te lezen. Er zijn inderdaad zoveel andere ‘dingen’ in het leven belangrijker dan werken. Waar ikzelf erg tegen aan loop is dat ik bij mijn huidige baan niet de optie heb om minder dan 40 uur te werken + de reistijd (2 uur totaal). Dit alles begint me nu na 3 jaar steeds meer tegen te staan, maar ja dan stiekem betrap ik mezelf erop dat ik ook weer niet de stap durf te nemen om te zoeken naar iets heeel anders, enerzijds bang voor reacties en anderzijds de financiële onzekerheid. Als ik dit zo lees, toch maar voorzichtig de stap zetten om toch meer na te denken over wat ik echt graag wil.

 6. Marloes

  Wat een mooi artikel! Goed geschreven ook! Ik merk dat ik na mijn burn out ook veel liever voor mezelf ben geworden.

 7. Lisa

  Fijn artikel met wijze lessen. Dank je wel voor het delen, je bent een mooi mens!

 8. Eline

  Love it! Zelf een burnout gehad en dan pas besef je dat dit allemaal zoveel belangrijker is! Helemaal eens met dit en goed dat je het deelt. Hoop dat er meer ogen open gaan :)!

 9. Vera

  Wat kun je dit mooi en goed verwoorden.
  Ik ga dit artikel zeker nog vaker lezen.
  Zeer leerzaam voor mij. Dankjewel!

 10. Femke

  Wat een mooie ontwikkeling en fantastische inzichten. Super fijn dat je dit jaar in balans kon blijven.

  Ik denk dat dit een proces is dat veel twintigers doorlopen; in mijn omgeving en bij mezelf merk ik dat ik dezelfde ontwikkelingen doormaak. En daarbij geldt, elke dag een stapje is prima.

 11. Kirsten

  Heel herkenbaar. Pas dit nu bijna ook allemaal toe sinds ik mijn burn out kreeg. Lief zijn voor jezelf! Fijn artikel 🙂

 12. Diana

  Super knap van je! Ik lees je blog met veel plezier en herken veel van het ‘moeten’ dat je schrijft. Ik heb ook bewondering voor je enorme lees-lust, die draad wil ik ook weer gaan oppakken, dat geeft een rustig en ontspannen gevoel. Dus dankjewel voor je boeken inspiratie!! Ik probeer het woordje ‘moeten’ weg te laten in gedachtes en gesprekken. Pas als je er op let besef je pas hoe vanzelfsprekend je zoiets zegt.

  • Marianne

   Een vriendin van mij vervangt ‘moeten’ op deze manier: niet ‘ik moet naar kantoor’, maar ‘ik ga lekker naar kantoor’. En niet ‘ik moet nu boodschappen doen’, maar ‘ik ga lekker boodschappen doen’. Ik vind het wel een goeie benadering, het klinkt een stuk positiever en minder zwaar.

 13. Anne

  Mooi om te lezen en sowieso afgelopen tijd op je blog te merken dat het zo goed met je gaat!

 14. Nadine

  Wat inspirerend! Ik zit midden in een burn-out, omdat ik te lang tegen mezelf riep door te moeten gaan. Heel fijn om te lezen hoe jij er mee omgaat “in je hoofd”.

 15. Shirley

  Mooi artikel! En helemaal waar. Ook ik leer het stapje voor stapje en het voelt verdomd goed 🙂

 16. Sandrine

  Heel inspirerend Cynthia. Daarom blijf ik jou ook verder volgen. De mindset is zo belangrijk, merk ik ook bij mijzelf.

 17. Danielle

  Trots op jou!!! Klinkt een beetje gek omdat we elkaar niet kennen, maar als ik zie hoe je gegroeid bent en wat je nu uitdraagt: top! En ook veel herkenbaarheid 😉 Ik volg je met veel plezier!

 18. Katja

  Good for you 😉
  Er zijn al genoeg “verplichtingen” zelf opgelegd of verwachtingen door anderen in het leven.
  Lekker doen wat goed voelt en luisteren naar je lichaam, doe ik ook al ruim een jaar nu na gezondheidsklachten en dat voelt veel beter dan ten koste van eigen gezondheid voldoen aan alle verwachtingen 🙂

  • Annemiek

   Knap hoor 👍🏻 Ik moet dit ook door gezondheidsklachten maar struggle hier nog enorm mee. Vooral met sociale dingen en wat “normaal” is. Zoals nu bijvoorbeeld met mooi weer. Ik vind dan eigenlijk dat ik naar buiten moet maar eigenlijk ben ik vaak liever binnen. Vooral als ik moe ben. Voel me dan zo onrustig. Heb dan het gevoel dat ik altijd afwijk van wat “normaal” is…

 19. Nathalie

  Goed artikel en zo waar! Meer zelfliefde kan zoveel postiviteit opleveren. True! Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch….. het helpt.

 20. Christa

  Lieve Cynthia,

  Ik vind jou fantastisch en enerzijds ook omdat ik zoveel herken.
  Ik ben blij voor jou met wat je al bereikt hebt met zelfcompassie en je denkwijze!
  Soms denk ik ook dat ik het helemaal uitgedokterd heb en “ boem” val ik weer naar beneden. Maar toch steeds een stapje verder.

  Ik heb ook veel alleen tijd nodig. Hoe heb jij dat met Willem afgestemd? Vond je dat niet lastig aan te geven?

  Liefs Christa
  (Heb geen foto hier, geen idee hoe dat werkt, word oud denk ik🙈)

 21. Martine

  Wat een goede post!
  Je hebt volledig gelijk en ik kan zien dat je steviger in je schoenen staat, good for you!
  Toen ik in 2014 in het ziekhuis terecht kwam agv de stress in mijn werk heb ik de beslissing genomen mijn professionele leven totaal om te gooien.
  Ik werkte als management assistente maar de werkdruk was veel te hoog, de sfeer slecht en het moest altijd 40uur (of meer) per week.
  Ik werk nu in een winkel, gemiddeld 25uur per week in een geweldig leuk team, met leuke (en ook minder leuke) klanten en ik voel me eindelijk goed.
  Ontspannen, meer mijzelf en ik ben gelukkig.
  Natuurlijk heb ik ingeleverd maar dat weegt niet op tegen alles wat ik daarvoor terug heb gekregen.
  Het belangrijkste ben jijzelf en daaromheen bouw jij je leven en richt je het in zoals jij dat wilt.
  De rest doet er niet.
  Sorry voor de lange reactie 🙂

  • Marianne

   Ik bewonder de stap die je gezet hebt, zelfs als je het destijds misschien als noodgedwongen hebt ervaren (geen keus had), want het is niet niks. Heel fijn dat het zo goed uitgepakt heeft!

 22. Audrey

  Wat fijn! Ik lees en zie de laatste tijd idd een heel sterke Cynthia hier en op social media. Mooi om te zien 🙂

 23. Anna

  Wat een mooi en openhartig artikel Cynthia! Ik ben het met je eens, hard werken is niet iets wat verheerlijkt hoeft te worden. Helaas lijkt het in Nederland wel zo te zijn. Als je hard werkt ben je pas succesvol. Je bent pas succesvol als je doet wat goed voelt, vind ik! En zo te lezen lukt jou dat steeds beter, mooi om te zien!

 24. Lies

  YES, wat een fijne instelling! Ik ben zelf van 40 uur naar een 32-urige werkweek gegaan. In het begin ‘moest’ ik van mezelf op mijn vrije dag van alles doen want het voelde zo nutteloos om niets te doen. Ik kan dat sinds een tijdje ook loslaten, heerlijk! De vrije dag is ‘mijn’ dag. Soms doe ik iets, soms doe ik niets en voel ik daar ook geen schuldgevoel meer bij en laad ik me helemaal op, zo’n fijn gevoel.

  • Annemiek

   Good for you! 👍🏻 Ik werk al heel wat jaren 32 uur en ben altijd vrij op woensdag en meestal doe ik wel wat was e.d. maar als ik het nodig heb doe ik ook wel eens helemaal niks. Lekker uitslapen en chillen. 😊 Elke keer weer een kadootje.

 25. rachel

  ik ben het helemaal met je eens, je bent wie je bent en wat een ander van jou vind, ja lekker belangrijk, als jij maar goed in je vel zit. en mensen die zeuren dat je te weinig doet of te weinig werk….bla bla bla. we doen nou eenmaal niet allemaal hetzelfde en de een werkt harder en meer als de ander klaar 😉

 26. AN

  Mooi. En mensen die dat soort onzin tegen je uitkramen, die hebben zichzelf nog niet gevonden. Ze missen inspiratie, houden niet van zichzelf. Zij herkennen die pijn niet, maar willen af van die knagende leegte. Die droppen ze dan bij jou, in de vorm van lelijke berichtjes, die niets anders zijn dan hun eigen angst en wanhoop met een postzegel erop.

  • Nathalie

   Eens!

  • T

   Mooi!!