Hoe ik geld verdien met bloggen

Sinds 2010 verdien ik fulltime mijn geld met mijn blog. Velen snappen best hoe dat werkt, maar ik merk dat er ook altijd nog veel vragen over zijn. Vandaag leg ik je van A tot Z uit hoe ik geld verdien met mijn blog!

Leestijd

Hoe het allemaal begon

Ik houd een lang verhaal kort: in 2006 startte ik een blog, misslipgloss.web-log.nl. Ik zat op de middelbare school, ik was zestien en hield van schrijven en make-up en ik besloot dat online te combineren. Geen idee had ik dat er geld mee te verdienen viel, ik vond het gewoon heel leuk. Na een paar jaar kreeg ik steeds vaker de vraag van merken en bedrijven of ze me spullen (meestal beautyproducten) mochten opsturen in ruil voor een review op m’n blog. Van spullen ging dat snel over tot geld: webshops en merken wilden me graag betalen voor een advertentie. Ik wist niet wat me overkwam! In 2008 kwam ik in contact met Blogmij (nu Socialreblz), een advertising agency voor bloggers. Zij zeiden dat ze de advertenties voor m’n blog wilden regelen, ze gaven zelfs aan dat ik er fulltime van zou kunnen leven. Ik geloofde daar geen hout van, ook omdat het in Nederland nog niet echt gebeurde, bloggers die fulltime van hun blog leefden. Die eerste drie jaar heb ik weinig tot niks aan mijn blog verdiend – ik wist simpelweg niet dat het kon. Het kostte me eigenlijk vooral geld, want ik moest mijn site natuurlijk wel ergens hosten, en dat werd steeds duurder omdat er steeds meer bezoekers kwamen.

Anyway: in 2010 was het al zover. Ik studeerde journalistiek, maar het ging zó goed met mijn blog dat ik er gewoon van kon rondkomen. Ik kon het niet goed meer combineren en besloot mijn studie on hold te zetten. Uiteindelijk heb ik het nooit meer afgemaakt en daar heb ik geen spijt van. Door mijn blog heb ik zoveel toffe kansen gekregen, zo ontzettend veel geleerd en uiteindelijk gedaan wat ik wilde toen ik journalistiek ging studeren: voor magazines schrijven! Dat doe ik nu niet meer, ik focus nu meer op mijn blog, dat vind ik veel leuker om te doen weet ik nu.

Inmiddels is mijn blog met social media kanalen alweer zeven jaar mijn fulltime baan. Ik vind het nog steeds ontzettend tof om te doen: ik mag schrijven, fotograferen, bezig zijn met eten, interieur, beauty, reizen – alles wat mijn interesse heeft. Ik leer elke dag nieuwe dingen en run mijn eigen bedrijf. Ik mag lezingen geven, de wereld over reizen, ik kom op de gekste plekken en ik geniet er elke dag van!

Advertising agencies & mediabureaus

Ik ben al sinds 2008 aangesloten bij Blogmij, inmiddels heet dat bureau Socialreblz. Ook zit ik bij Social1nfluencers en zij regelen alles wat te maken heeft met mijn YouTube channel. Veel bloggers zitten bij zo’n bureau, in Nederland en België zijn er meerdere. Zo’n advertising agency onderhoudt het contact tussen (potentiële) adverteerders, zet samenwerkingen op, doet onderhandelingen, bedenkt campagnes en communiceert dat alles weer met mij. Hieronder leg ik je uit hoe het tot stand komen van een campagne of advertorial op Cynthia.nl tot stand komt. Voor al het werk dat zo’n agency doet, krijgen zij een percentage van de opbrengst die zij genereren. Dit verschilt per bureau, meestal is het 20% tot 40%. Bij Socialreblz heb ik één vast aanspreekpunt, Laurens. Hij is mijn manager en hij regelt ook mijn lezingen, wat onbetaalde samenwerkingen en sommige reizen. Ik heb dagelijks contact met hem en hij is echt mijn rechterhand.

Als blogger kan je natuurlijk ook zelf je sales doen, maar de keren dat ik dat zelf heb gedaan, had ik er meestal toch spijt van. Oké, ik krijg wat meer geld, maar het is ook écht veel gedoe om allemaal zelf te doen. Ik focus liever op het maken van content – daar draait het toch echt om op mijn blog.

Ik verdien geld door middel van sponsored content op mijn blog (advertorials), sponsored content op social media, bannering op mijn blog en ik verdien ook wat geld via YouTube. Mijn blog is altijd al mijn hoofdinkomen geweest: ik heb niet méga veel abonnees en views en verdien niet veel met YouTube. Dat is niet erg, het is ook niet mijn focus. Mijn blog krijgt de meeste aandacht en ik ben ook het liefst aan het schrijven en fotograferen. Video’s maken vind ik heel erg leuk doe ik ook een tot twee keer per week, maar het heeft niet mijn focus en is vanzelfsprekend ook geen grote bron van inkomsten. Met YouTube verdien ik ‘maar’ een paar honderd euro per maand, en dat is ook nooit veel meer geweest. Wel worden er weleens campagnes weggezet op YouTube, dan koopt een adverteerder een video in – daar verdien ik wel meer mee, maar het is meestal in combinatie met een blogpost.

Hoe gaat een campagne in zijn werk?

Sponsored content is voor mij mijn belangrijkste bron van inkomsten. Dit zijn dus de advertorials die je af en toe voorbij ziet komen op dit blog. Maar hoe werkt dat dan precies? Stel, merk X heeft binnenkort een nieuw product en wil daarvoor graag een campagne inkopen op Cynthia.nl. Dat gaat grofweg als volgt in zijn werk:

 1. 1. Merk X zit bij een reclamebureau of mediabureau. Dit bureau bedenkt campagnes en heeft contact met de blogger of de advertising agency van de blogger. Het kan ook zijn dat merk X niet bij een bureau zit en rechtstreeks Socialreblz benadert.
 2. 2. Dit mediabureau of reclamebureau benadert Socialreblz om de campagne weg te zetten bij bloggers. Het kan zijn dat ze al weten dat ze bij mij willen adverteren, het kan ook zijn dat ze nog oriënteren op welke bloggers/vloggers ze willen inzetten en dat ze advies vragen bij Socialreblz.
 3. 3. Zodra duidelijk is dat ze bij mij willen adverteren, wordt de campagne uitgedacht. Op dit moment contact Socialreblz mij. Dit is heel belangrijk, want past het merk bij mij? Het product? De algehele campagne? Ik vind het heel belangrijk dat de sponsored content goed past bij mij en mijn blog en dat ik er een goed gevoel bij heb. Als ik een product of dienst niet écht goed vind, als ik er niet écht positief over kan zijn, dan wil ik er ook geen campagne over doen. Als het gaat om een nieuw product wil ik dat dan ook eerst kunnen testen.
  En: past het in mijn planning?
  Als het antwoord op al deze vragen ‘ja’ is, dan kan er onderhandeld worden over de prijs.
 4. 4. Socialreblz doet een voorstel aan het mediabureau/reclamebureau voor de inzet op Cynthia.nl en de daarbij behorende kosten. Eventueel volgt een onderhandeling. Als de prijzen lager worden dan mijn normale prijzen, heeft Socialreblz weer contact met mij of ik dit goed vind.
 5. 5. Als de inzet (dus hoeveel blogposts/video’s/instagram posts) helder is en als de prijs akkoord is, wordt er een planning gemaakt. Wanneer lever ik de eerste versie aan? Wanneer krijg ik feedback van de adverteerder? Wanneer is de livegang? Ik krijg deze planning te zien en geef hier feedback op als er wat geschoven moet worden. Soms is schuiven niet mogelijk en dan moet ik mijn agenda aanpassen op de campagne. Zeker als het een last-minute campagne is (wat regelmatig voorkomt) moet ik schuiven met mijn eigen planning om alles op tijd live te krijgen.
 6. 6. Is de planning akkoord? Dan krijg ik de briefing. Dit is een formulier waar in staat wat de adverteerder graag wel en niet in de uitingen wil hebben. Dat kunnen bepaalde linkjes zijn, de manier van fotografie, specifieke dingen die benadrukt moeten worden et cetera. Aan de hand hiervan maak ik op mijn eigen manier de content. Dit kan dus een blog zijn, maar ook een video of een instagrampost.
 7. 7. Ik ga de content maken! Als dat af is stuur ik het naar Socialreblz. Zij sturen dit weer door naar de klant.
 8. 8. De klant geeft feedback. Normaal gesproken is er éen feedbackronde, op die manier kost het voor iedereen de minste tijd.
 9. 9. Ik lever de tweede versie van de content aan.
 10. 10. Als alles akkoord is ontvang ik eventueel een meetpixel die ik in de blogpost zet, op die manier kan de adverteerder precies zien hoevaak de blogpost bekeken is en wat dus het bereik is.
 11. 11. Livegang!
 12. 12. Na een bepaalde periode is er een rapportage en dan lever ik statistieken aan, zoals Google Analytics van de blogpost, de statistieken van de Instagrampost. De YouTube views kan de adverteerder natuurlijk zelf zien.

Grofweg gaat het zo in zijn werk! Voor grotere campagnes waarvoor veel wordt ingekocht, dus meerdere blogposts, video’s en instagram posts, is dit heel tijdrovend en dan is het erg belangrijk dat de planning goed is. Als het om één blogpost gaat, is het allemaal wat simpeler. Maar alsnog worden deze stappen altijd gevolgd.

Banners

Op mijn blog staan ook banners. Inmiddels een wat ouderwetse manier van adverteren online, maar het wordt nog steeds veel gedaan. Ik zit aangesloten bij een bureau dat deze banners voor mij regelt. Adverteerders kunnen in een online omgeving bieden op deze advertenties. Het is vrij goedkoop (ze betalen per CPM, dat houdt in dat ze betalen voor een X aantal keer 1000 vertoningen) en een makkelijke manier van adverteren. Hier verdien ik wel iets mee, maar lang niet genoeg om van rond te komen (het is nog niet de helft van een modaal inkomen). De rest van mijn inkomen komt uit sponsored content en dat is mijn hoofdinkomen – daar verdien ik het meeste mee.

Gratis spullen, reizen en etentjes

Natuurlijk houdt het niet op bij geld verdienen. Bloggers en influencers staan bekend om de hoeveelheid gratis spullen, reizen en etentjes ze krijgen. Daar ben ik geen uitzondering in, ik krijg veel dingen opgestuurd, van beautyproducten tot boeken, gadgets, kleding en eten. Meestal sturen PR-bureaus deze producten op: deze verzorgen de free publicity voor allerlei merken en ik sta in hun bestand. Met de meesten heb ik ook persoonlijk contact.

Regelmatig krijg ik ‘ongevraagd’ producten toegestuurd, maar mijn management benadert ook wel eens bedrijven voor een samenwerking, bijvoorbeeld als ik over een bepaald onderwerp wil bloggen waarvoor ik graag producten wil ontvangen. Meestal koop ik dat soort dingen trouwens gewoon zelf. Toen ik vorig jaar ging verhuizen, zeiden veel mensen tegen me: ‘Nu kan je mooi je hele interieur laten sponsoren!’ En ja, dat had inderdaad gekund. Uiteindelijk hebben we gewoon praktisch alles zelf gekocht. Behalve de raambekleding, wat accessoires en een pot gele verf. Natuurlijk had ik samenwerkingen op kunnen zetten – immers blog ik sowieso over mijn interieur en post ik er genoeg over – maar het is vaak gewoon fijn om zelf iets te kopen en om vervolgens geen verplichtingen te hebben. Want als blogger of influencers krijg je niet ‘zomaar’ iets, er wordt natuurlijk gewoon wat terug verwacht in de vorm van een blogpost of vermelding op social media. Natuurlijk is dat niet veel werk, maar wel als je je hele interieur laat sponsoren 😉 Al snap ik heel goed dat andere mensen dat wel zouden doen.

Ik schrijf alleen over iets als ik het ook echt leuk vind om over te bloggen – de meeste dingen die ik opgestuurd krijg belanden bij goede doelen en vriendinnen en familie.

Ik ga regelmatig op reis voor mijn blog. Ik word dan uitgenodigd door een merk dat op een bepaalde plek op de wereld een lancering of event heeft. Zo ging ik bijvoorbeeld naar Ibiza met Lancaster en naar New York met Dove. Maar ik word ook vaak uitgenodigd door de verkeersbureaus (bureaus die zorgen voor marketing en promotie) van specifieke gebieden, of door reisorganisaties. Natuurlijk verwachten deze organisaties dan wel iets terug, dus op reis maak ik dan content om te posten op mijn social media kanalen of op mijn blog en/of YouTube. Meestal zijn dit korte reisjes met groepjes bloggers/pers met een vooraf vastgesteld programma. Maar ik ga ook regelmatig ‘alleen’ op persreis en dan mag ik wat meer zelf beslissen wat ik wil doen – al word dan wel vaak vooraf besproken wat voor content ik kan maken. Ik leg dit nooit helemaal vast omdat ik het vooral op reis heel leuk vind om spontaan te kunnen blijven posten (en niet vast zit aan ‘je moet elke dag minimaal twee posts op instagram doen’), het moet wel vanuit mezelf blijven komen en ‘echt’ zijn. Dat vind ik sowieso altijd het belangrijkste: ik wil op mijn blog en social media kanalen mezelf kunnen zijn en geen geforceerde dingen plaatsen.

Reclame Code Commissie

Sinds een paar jaar is het verplicht om online aan te geven als je iets gekregen hebt, of dat nu geld, een product of een dienst is. Ik geef dit altijd bij een blogpost of social media post aan. Bij de blogpost staat ‘advertorial’ als ik geld krijg voor de blogpost en een zinnetje met bijvoorbeeld ‘Ik heb product X gekregen’ als ik iets opgestuurd gekregen heb van een merk of PR-bureau. Op social media gebruik ik de hashtag #spon als ik geld krijg voor een uiting, #sample, #uitgenodigd of #persreis als ik geen geld krijg, maar wel producten, een reis of een etentje, bijvoorbeeld.

Je kan er hier wat meer over lezen!

Lezingen, workshops, boek

Naast mijn blog en social media kanalen verdien ook geld met wat ander werk. Met enige regelmaat geef ik lezingen en workshops, meestal over social media. Zo heb ik dit jaar onder andere bij het NIMA een lezing gegeven bij een influencers marketing event, bij een docentendag van het ROC Friese Poort, bij een dealerdag van Liv (Giant) en bij een GIRLBOSS avond in de bibliotheek van Rotterdam. In november mag ik weer naar Social Media Matters op Curacao om een aantal sessies te doen voor lokale ondernemers. Dat soort dingen vind ik ontzettend leuk om te doen! Het is ook echt een leuke afwisseling met het werk voor mijn blog – want bloggen doe ik hoofdzakelijk thuis achter mijn laptop. Voor dit soort dingen ga ik op pad en ga ik vooral heel erg uit mijn comfort zone, ik vind dat belangrijk én leuk.

Daarnaast komt mijn boek dit najaar uit! Mijn tweede boek ligt in november in de winkels, ‘Werkboek voor een structuurjunkie in spe’, een werkboek waarmee je je doelen gaat bepalen en volgens ‘mijn methode’ mega gestructureerd en productief leert werken. Ik vind het ontzettend leuk om aan mijn boek te werken, het is een ongelooflijk leuk project wat veel tijd kost, maar waar ik echt enorm veel energie van krijg. Het smaakt zeker naar meer en hoop volgend jaar dit project uit te breiden samen met Blossom Books.

Ik word ook heel soms betaald om aanwezig te zijn op een evenement en elk jaar vind het  I Love Beauty Event plaats waar ik ook aan verdien. Het komt dus eigenlijk neer op events en mijn boek.

En de uitgaven dan?

Als bedrijf maak ik natuurlijk ook kosten. Je zal al snel denken ‘zij heeft geen kantoorpand, dus dat zal wel niks zijn!’ Inderdaad heb ik geen kantoor en dat scheelt een hoop, maar de kosten die ik wel heb zijn grofweg:

 • – Emmy! – dat voelt toch gek om haar als ‘kostenpost’ neer te zetten, maar het is toch echt zo, haha. Ik betaal Emmy natuurlijk gewoon voor haar werk voor Cynthia.nl.
 • – mijn hosting – en dat is vrij prijzig voor een website met de hoeveelheid bezoekers die Cynthia.nl ontvangt.
 • – ik ben lid van een broodfonds, een alternatieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als ondernemer heb je niet automatisch een valnet voor wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Dit kost me elke maand een paar honderd euro.
 • – ook bouw ik zelf een pensioen op, als ondernemer moet je dat ook zelf regelen.
 • – het design en de bouw van de nieuwe website.
 • – de technische support voor mijn site – ik huur een bedrijf in dat mijn de technische kant van mijn site doet. Ik kan dat niet zelf, dus elk dingetje wat aangepast moet worden, betekent een factuur.
 • – reiskosten – ik reis veel met de trein naar afspraken, maar pak ook af en toe de auto.
 • – accountantskosten en andere administratiekosten – ik huur een boekhouder en accountant in voor deze zaken.
 • – mijn business coach – ik heb een coach waar ik elke week een uur mee praat, zij helpt me met het maken van bepaalde keuzes en ik kan met haar goed sparren over allerlei zakelijke dingen waar ik met vriendinnen niet zo snel over praat.
 • – af en toe een zakenlunch of diner
 • – sporadische aankopen als een telefoon, een laptop, camera’s, objectieven – maar uiteraard koop ik dat niet allemaal elk jaar nieuw.
 • – denk verder ook aan ‘kantoorbenodigdheden’ zoals notitieboeken, een printer, papier, visitekaartjes, dat soort dingen.
 • – en: als ik iets wil kopen of doen om over te bloggen, dan zijn dat ook kosten. Denk aan een boek waar ik over wil schrijven, denk aan een dag naar een stad om een reisgids te maken

‘Wat doe je over tien jaar?’

Met mijn bedrijf, blog en met mij gaat het goed, maar ik realiseer me ook: ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’.  Ik krijg vaak de vraag ‘wat doe je over tien jaar?’ en weet je, ik weet dat niet. Als je me dat tien jaar geleden had gevraagd, had ik gezegd: dan werk ik voor een groot Nederlands magazine op de beautyredactie. Dat is wat anders gelopen – en daar ben ik nu heel gelukkig om!

Dus, wat ik over tien jaar doe, en hoe het Nederlands medialandschap er dan uitziet: ik weet het gewoon niet. Niemand weet dat. Ik verdien nu goed mijn geld met wat ik nu doe, maar ik weet niet of dat altijd zo blijft. Maar ja, mijn vriend kan ook morgen zonder baan zitten. Misschien moet ik ooit gewoon een baan zoeken of iets anders verzinnen. Ik heb genoeg ideeën en ik denk (misschien wat arrogant) dat ik genoeg vaardigheden heb om aan de slag te kunnen. Daarover uitweiden is me wat te opschepperig, maar ik maak me niet veel zorgen over de toekomst. Natuurlijk bevliegt het me soms: wat als ik ineens geen bezoekers meer heb? Wat als adverteerders ineens niet meer online hun budgetten uitgeven? Maar ik besef dan ook: het heeft geen zin erover te piekeren. Wat wel zin heeft is werken aan mijn bedrijf, mijn vaardigheden en aan ideeën voor de toekomst en wat ik allemaal kan en ooit zou willen.

Ik hoop dat ik zo een heleboel van je vragen heb beantwoord! Ik vind het erg leuk om dit te delen – voor mij is het zo doodnormaal, maar dat is het natuurlijk eigenlijk helemaal niet. Laat het me weten als je nog vragen hebt, ik beantwoord ze met alle plezier! Het enige wat ik niet wil is vertellen hoeveel ik exact verdien, dat houd ik graag privé. Kritische vragen en reacties zijn van harte welkom, een open discussie vind ik ook zeker nuttig mocht dat voorkomen, maar ik zeg er nu vast bij dat ik respectloze en beledigende reacties verwijder.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

86 reacties
 1. Maartje

  Ik vind het kopje “wat doe je over 10 jaar?” erg interessant.

  Het heeft mijn ogen een beetje geopend.

  dankjewel!

 2. Annemieke

  Hoi Cynthia,

  Een informatieve artikel! Echt heel handig en duidelijk. Super fijn.
  Heb jij ooit een artikel geschreven die gaat over domeinnamen, overzetten van blog etc. In dat rijtje. .
  Ik wil mijn blog overzetten, maar ik heb geen idee hoe en bij wie ik moet zijn of welke mediabedrijf. Met je vele jaren ervaring zal jij vast hier veel van af weten. Ik lees graag je advies.

  Groetjes Annemieke

 3. Kathleen

  Hi Cynthia,
  Ontzettend leuk dat je hier zo open over bent! Ik ben altijd ontzettend nieuwsgierig naar hoe dingen werken en dit is een eye opener en erg inspirerend ?
  Bedankt voor het delen en vooral bedankt voor de dagelijkse paar minuten dat ik iets van je lees!

 4. Melanie

  Wat een eerlijke en fijne blog Cynthia! Jouw gezonde instelling over de toekomst doet me goed, daar kan ik een hoop van leren.. ik maak mezelf iedere dag zorgen over mijn toekomst in werk maar ook privé. Piekeren heeft inderdaad weinig zin, maar is voor mij o zo moeilijk om los te laten…

 5. Marleen

  Ik wist wel al een beetje hoe het werkte, maar vind het alsnog tof dat je zo uitgebreid hebt beschreven. Zo blijkt maar weer hoe eerlijk je bent! Want altijd áls ik iets op jouw aanraden aanschaf of doe, ben ik er altijd positief over. Ik ben bijvoorbeeld door jouw review van de Zarqa Hydra Face Cream gaan gebruiken, ik ben wandelen gaan waarderen én heb laatst mijn moeder ‘Notities uit de jungle’ gegeven waar ze ontzettend van genoten heeft, naar jouw enthousiasme in je Instagram-verhaal. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, haha. Door ‘ervaring’ weet ik dus gewoon dat je eerlijk bent over je content en dat jouw mening volledig te vertrouwen is, of je nou iets zelf gekocht hebt, hebt gekregen of ook nog voor betaald wordt!

 6. Luna

  Een tijdje terug schreef jij een review over Kobo Plus, er stond daarbij dit geschreven: “Ik heb van Kobo en Bol.com een jaar Kobo Plus ontvangen.”

  Als ik je boekreviews en overzichten lees, kom ik echter zelden tegen dat je het boek bij Kobo Plus gelezen hebt, wel schrijf je af en toe dat je een boek hebt gekregen, maar dat zijn vaak de fysieke boeken als ik de foto’s mag geloven. Natuurlijk kan ik dit verkeerd zien, maar het lijkt me namelijk stug dat je helemaal niets van Kobo Plus leest… Je zit op foto’s ook vaak genoeg met je e-reader in beeld, negen van de tien keer ook met het Kobo logo in the picture en -toevallig- deelt Kobo ook regelmatig jouw foto’s en artikelen.

  Eerlijk gezegd vind ik het dan ook netter en eerlijker als je de boeken die je via Kobo Plus leest, ook vermeldt als gekregen. Je hebt immers één jaar lang gratis Kobo Plus ontvangen. Die boeken die je daarin leest, vallen voor mij dan namelijk ook onder de noemer #gekregen.

  • Cynthia Schultz

   hey Luna, ik krijg ook wel eens e-books van uitgeverijen en dan zet ik er ook bij dat ik ze gekregen heb. Wat betreft Kobo Plus: ik kan er dan bijzetten dat ik ze via Kobo Plus heb gelezen als daar behoefte aan is. Ik lees ook genoeg niet-Kobo Plus boeken daarnaast dus dan staat er niets bij 🙂 En wat betreft dat Kobo mijn foto’s en artikelen deelt, waar zie je dat? Doen ze dat op social media? Ik heb dat nog niet gezien, dus ben benieuwd! 🙂 Leuk om te weten. Dat het Kobo logo in beeld is als ik foto’s maak van mijn e-reader, dat is niet zo gek want dat logo staat er vrij groot op, haha. Die e-reader heb ik gewoon zelf gekocht ook.

  • Luna

   Op de FB pagina van Kobo (de Nederlanse) werd er laatst een foto van jou gebruikt/gedeeld.

  • Cynthia Schultz

   Oh, ik had geen idee! Ik ga even kijken, dankjewel.

  • Claudia

   Dit vind ik leuk om te lezen! Ik ben hier namelijk verantwoordelijk voor namens Kobo en ik kan je garanderen dat het echt toevallig is. Of toevallig… ik haal inspiratie uit Google/social media en wat ik tegen kom deel ik. Eventuele samenwerkingen staan hier los van en ben ik niet van op de hoogte, dat doet een andere partij. Ik hoop dat dit wat duidelijkheid schept.

  • Luna

   Inderdaad helder nu 🙂

 7. Lenneke

  Wat een fijn en helder stuk! Ik wist eigenlijk helemaal niet dat jij een businesscoach hebt. Hoe ben je aan haar/hem gekomen en wat vind je daar het fijnst aan? En wat kan ik me voorstellen bij zo’n gesprek? 🙂

 8. eva

  Interessant om te lezen wat er allemaal bij komt kijken, vooral tijdens zo’n campagne periode! Ik vind het ook goed dat je al aangeeft dat je wel nadenkt over “wat hierna komt”, zoals de blogs / vlogs van deze jaren zijn opgekomen in een sneltreinvaart kan het natuurlijk zo zijn dat deze populatie ook weer afneemt en dat er iets nieuws voor in de plaats komt – ga jij dan mee op deze flow? Ik denk echter dat jij met je opgebouwde credits / netwerk echt wel ergens aan de bak komt 😉

  Vraag me wel af in welke mate je het “mist” dat je niet echt collega’s hebt of een echte baas waar mee je kunt sparren/verantwoording afleggen. Het heeft denk ik echt z’n voordelen en zoals je schrijft heb je echt wel genoeg mensen om je heen waarmee je samenwerkt, maar zou een kantoorbaan ook een mogelijkheid voor je zijn (over pakweg 5 jaar)?

 9. Elise

  Weer een goed onderbouwd (d/t? Ik moet echt aan mijn nederlands werken) stuk wat je geschreven hebt Cynthia, complimenten!

  Wat ik mij afvraag, een beetje off topic: hoe was het voor jou om te stoppen met school en om zonder “papiertje” door het leven te gaan?

  Zelf als twintiger heb ik door omstandigheden de keuze gemaakt mijn MBO te halen terwijl een HBO ook binnen handbereik lag. Hier heb ik van mijn omgeving eigenlijk alleen maar negatief commentaar op gekregen, wat ik zelf heel moeilijk vond om mee om te gaan.

  Heb jij (of de lezers) hetzelfde ervaren? Of was dit voor jou niet aan de orde?

  Vind jij het noodzakelijk dat je een diploma moet hebben om een goede functie te kunnen onderhouden in bv een bedrijf of eigen onderneming of ben je van mening dat “al werkende leert men” ook een goede school is? Ik loop er op het moment nl nogal tegenaan dat een papiertje belangrijker is dan ervaring, en dat je complete inkomen (en niet te vergeten sociale status 😉 ) hier meestal vanaf hangt.

  Fijne dag nog verder!

  P.s heel tof trouwens, ik volg je al sinds het begin, en sinds cynthia.nl begin in pas met reageren omdat je mij steeds beter aanspreekt in wat je schrijft en doet. Doe je goed!! Niks dan complimenten!

 10. Sanne

  Ik vind het echt super knap van je! Ik begin altijd heel enthousiast aan een blog om er na 5 Posts weer mee op te houden. Knap dat jij die discipline wel hebt!

 11. Kirsten

  Hoi Cynthia,

  Heeft misschien niet met dit artikel te maken; misschien juist wel.

  Ik verwonder me er altijd over hoe jij het volhoudt om dag in, dag uit (op met name InstaStories) te delen hoe je dag er uit ziet. Dat je gedurende je dag altijd openbaar maakt wat je doet. Ben je dat soms niet helemaal zat? Dat je denkt: ‘pffff.. nu ff niet…’ ? Zit Willem daar altijd op te wachten als jullie weg zijn samen?

  Ik merk het zelf zo vaak, dat ik denk: ‘hup weg die gsm. Nu even niet.’ Ik vind het zo knap dat jij het al zo lang doet en deelt!

  • Cynthia Schultz

   Oh ja hoor en als ik het zat ben dan doe ik het gewoon niet. Haha. Over het algemeen vind ik het gewoon leuk maar zodra dat niet zo is dan laat ik mijn telefoon liggen. Willem is daar verder niet echt mee bezig. Hij hoeft er zelf niet op, dus dat doe ik dan ook niet. Hij laat mij gewoon mijn ding doen 🙂

 12. Anolief

  Ik vraag me altijd af of je nou betaald krijgt voor die reizen.. als je naar land x gaat ter promotie of voor een event.. dan hoor je toch ook betaald te krijgen voor de tijd dat jij daar zit? Of denk ik nu te veel in loondienst? Ik vind dat er namelijk er wel meer tegenover mag staan dat jij een bepaald product of land in de schijnwerpers zet dan alleen “gratis” een paar nachten weg. Ik denk in keiharde euro’s haha

  • Cynthia Schultz

   Haha zakelijk ben jij! Ik krijg 9 van de 10 keer niet betaald. Dan krijg ik alleen de reis. Nu heb ik wel een betaalde samenwerking met TUI, daarvoor krijg ik betaald bovenop de reis. Laatst had ik dat ook met het verkeersbureau van Duitsland. Maar vaker is het nog niet voorgekomen. Je hebt wel gelijk, daarnaast maak ik veel ‘promotie’ op zo’n moment maar ik zie het ook zo: ik krijg een (meestal) supertoffe ervaring en ik heb hele leuke content voor mijn site en kanalen.

 13. Marike

  Leuk en interessant om te lezen! Ik vroeg me af: verdien je niet ook met affiliate links? Ik heb zelf een blog, over borstkanker, dus voor kleine/specifieke doelgroep, dus verdien daar weinig mee maar bijvoorbeeld het bol.com partnerprogramma levert mij wel wat op (iig genoeg om mijn hosting te bepalen en dus quite te spelen). Ik ben benieuwd of jij ook affiliatelinks gebruikt?

 14. Celeste

  Hi Cynthia,

  Heel erg goed en duidelijk artikel, mooi om te zien dat je hier zo transparant in bent naar je volgers toe.

  Keep up the good work, je bent ontzettend goed bezig!

  X

 15. Marieke

  Hoi Cynthia
  Allereerst bedankt voor dit artikel maar ik snap nog steeds niet wat een content is. Zoals op het YouTube kanaal van mijn dochter en mij staat als 1e in beeld: dit kanaal heeft nog geen content. Wat betekent dit? Ik heb nog zoveel meer vragen maar typen is met mijn reuma best lastig. Normaal typt mijn man alles voor mij. Ik hoop ooit een keertje persoonlijk contact hierover met je te mogen hebben.
  Liefs Marieke (&Indigo)
  Sassy-ness 4U ♡

  • M.

   Content betekent ook o.a. inhoud. Dit kanaal bevat geen content betekent dat er (waarschijnlijk) nog geen video is geplaatst.

 16. Dineke

  Hoi Cynthia,

  Leuk om jouw verhaal te lezen, ik volg je al jaren, dat zegt genoeg (denk ik) en ben trots op je als mijn stadsgenoot. Ga lekker zo door. Ik heb enkele cruises gemaakt en herkende veel in jouw vlog en ik kijk uit naar het vervolgverslag van jullie cruise.

 17. Linda

  Woow, wat super interessant om dit lezen! Geen flauw idee dat er zoveel meer bij komt kijken. Ik dacht altijd al dat je veel tijd besteede aan je blogs, maar gaat nog zoveel meer aan vooraf.
  Erg knap! En lekker belangrijk hoeveel geld je verdient. Als je kan rondkomen en gelukkig bent is er toch geen enkel probleem? En over 10 jaar zie je dan wel weer. Lekker leven in het nu.
  Keep it up. Ik vind je blog erg leuk!
  Liefs,
  Linda

 18. Marsha

  Interessant artikel! Ik realiseerde me pas net dat ik gewoon een reiskostenvergoeding krijg maar dat het voor jou eigen kosten zijn. Wordt het ook wel eens vergoed door het bedrijf waarvoor je moet reizen? Poeh, er komt wel meer bij kijken dan een beetje artikelen schrijven, ook qua planning.

  Heel leuk om te weten hoe het in zijn werk gaat. En je bent altijd zo open en eerlijk, je doet het ontzettend goed, complimenten!

  • Paula

   Een heleboel van die kosten die Cynthia opvoert, zijn zakelijke kosten. Kun je gewoon opgeven bij de belasting als zakelijke kosten. Drukt de winst en daardoor betaal je minder belasting.

  • Cynthia Schultz

   Klopt wat Paula zegt, maar het zijn wel nog steeds kosten die ik zelf maak en zelf betaal. Reiskostenvergoeding krijg ik praktisch nooit.

 19. Susanne

  Interessant om te lezen en ik vind dat je het goed doet! Bij een aantal bloggers ‘voel’ ik echt dat het gaat om zoveel mogelijk fame en geld, en dat vind ik jammer. Bij jou krijg ik dat idee totaal niet, je bent ‘echt’ en je kan zien dat je plezier hebt in het bloggen en niet in het geld, zeg maar 🙂 mijn complimenten dus en ik ben benieuwd naar wat de komende 10 jaren je zullen brengen!

 20. Denise

  Mag ik een kritische noot geven? Deze gedachten kwam vooral bij mij op na je review over je nieuwe koffer, maar ik ook van toepassing op de verf, en nieuwe raamproducten. Ik zag onder het artikel van de koffer iemand die jou vergelijkte met een boek recisent als ik het goed als en jij beaamde dat het zo werkt ( Kan het artikel niet meer vinden, dus excuus als ik het mis heb). Maar wat ik ´vervelend´ en ´misleidend´ vind aan het feit dat jij gratis verf of een gratis koffer krijgt is dat je die niet vergelijkt zoals je met make up deed. Ik snap dat je als make up blogger veel make up kreeg en ik waardeerde je mening omdat ik wist dat je al 100 verschillende kwasten had gebruikt, dus als je die ene dan heel goed vond, wist ik dat je hem met al die andere had kunnen vergelijken. Nu is dat niet het geval met andere zaken zoals de koffer. Jij wilde de koffer graag omdat je zelf een koffer nodig had, je hebt niet nog 50 andere koffers thuis waarmee je deze hebt vergeleken. Dat maakt het voor mij soms best moeilijk om dat soort reviews serieus te nemen. Het voelt dan het zelfde als aan een vriendin, die een koffer heeft, vragen of zij haar koffer fijn vind. Het heeft voor mij geen meerwaarde.

  Groetjes Denise

  • Cynthia Schultz

   Dat mag zeker, leuk en nuttig juist om een discussie te voeren 🙂 Ik snap wat je zegt, al ontvang ik al jaren naast beautyproducten gadgets, kleding, eten, reizen et cetera. Het gaat er niet altijd om dat het een review is, ik kan ook een ervaring delen of iets in die trant. Zo kan ik geen cruise reviewen omdat ik nooit eerder een cruise heb gedaan, ik kan wel als cruise ‘noob’ mijn ervaring delen. Ik kan ook mijn nieuwe [vul maar in] laten zien op Instagram. Net als met boeken: die lees ik en ik geef mijn mening. Ik denk dat jij mij ook beter kan zien als een vriendin die je wat vertelt, ik ben niet op elk gebied een expert en ik geef ook geen objectieve mening. Mijn mening is subjectief en gebaseerd op wat ik vind of denk. Beautyproducten reviewen is iets heel anders dan wat ik nu op mijn blog doe (al zitten die beauty reviews er zeker soms nog tussen).

 21. Marije

  Interessant!

 22. Sabine

  Tof om te lezen, je bent echt een (eigen) baas! Enne je zou ook nog een stuk in onkosten kunnen opnemen over dat je als eigen baas mbt ziek zijn (een AOV/broodfonds bv), vakantiegeld, pensioen en WW opvang nog wat uitgaven/reserves moet opnemen. Want o mijn god hoe vaak ik als freelancer niet vaak scheef word aangekeken omdat ik zooooooveeel verdien. Uhuh, right. Anyways, leuk om te lezen!

  • Cynthia Schultz

   Oh ja dat was ik helemaal vergeten! Voeg ik inderdaad zo nog even toe.

 23. Loes | Gewoon iets met Loes

  Leuk om te lezen hoe het er in jouw werk-wereld aan toe gaat. Dat het hard werken is, dat weet ik inmiddels, en denk dat het goed is dat je dat ook een keer omschrijft. Zeker na dat ‘gezeik’ over die koffer: alsof je zo’n verwend trutje was wat alles zomaar ‘krijgt’. Dat is helemaal niet waar natuurlijk, want zoals je zelf schrijft: je werkt er gewoon voor. Voor mij was punt 11 nieuw: het aanleveren van rapportages. Ik heb zelf (nog?) niet zoveel betaalde opdrachten, dus heb dat nog nooit hoeven doen. Maar dat lijkt me inderdaad tijdrovend. ik heb nu wat opdrachten via LinkPizza en die meten zelf, dat scheelt dan weer een boel werk :-).
  Ik zou me ook nog niet te druk maken hoe het er over 10 jaar uit ziet: dat zie je dan wel weer, en dan heb je een flinke rugzak vol ervaring die je overal kunt gebruiken! Diploma’s zeggen lang niet alles, en misschien heb je tegen die tijd wel weer een ander briljant idee voor een eigen bedrijf. You go girl!

 24. Matanja

  Geef jezelf maar een schouderklopje, je hebt dit toch maar mooi bereikt in al die jaren tijd, mag je trots op zijn!!

 25. Matanja

  Leuk en interessant om dit te lezen!
  Ik wist niet dat het allemaal zo ging maar als je er zelf tevreden over bent en het leuk vind om te doen, waarom niet zou ik zeggen, ieder zijn ding toch.
  Ga zo door, ik vind het altijd wel interessant om je artikelen te lezen, ook het feit dat je altijd zo eerlijk en open bent.

 26. Jessica J.

  Ik ben oprecht onder de indruk van wat je allemaal bereikt hebt. Goed dat je je geen zorgen maakt over de toekomst, want wat je zelf ook aanhaalt: wie weet hoe ziet het medialandschap er binnen x-aantal jaar uit? Blijf, zolang het kan, gewoon lekker doen wat je nu doet. Je mag trots zijn op jezelf!

 27. Engelina

  Wat een heerlijk duidelijk en eerlijk stuk. Ik volg je al sinds het eerste jaar van misslipgloss.nl en ben eigenlijk mede door jou geïnspireerd om zelf ook een blog te beginnen 6 jaar terug. Ik vond het ook altijd mooi om de groei te zien en hoe mooi is het, om van je hobby je droombaan te maken.

 28. rachel

  Ik volg je al sinds je een jaar of 17 was ? en heb je zien groeien en heb je leren kennen en ben zo trots als een gek op je maar dat weet je 😀 maak je zeker niet druk over de toekomst mop dat gaat helemaal goed komen!! <3

 29. Kimberly

  Bedankt voor je uitgebreide uitleg! Ik was al benieuwd hoe het nu in zijn week ging en je hebt hier erg veel duidelijkheid in geschept ? Thanks!

 30. Door

  Interessant artikel! Wist niet dat er zo veel stappen in zo’n samenwerking zitten.

  Ik had er nog wel een kritische vraag, vooral over punt 3. Hoe leg je dan de Clinique 3 stappenplan campagne uit in het licht van wat je hier schrijft? Dit is al wel een hele tijd geleden, maar ik herinner me dat je je eerst kritisch hebt uitgelaten over deze product lijn maar later in een gesponsord artikel deze producten wel aan prees? Dat staat haaks op wat je hier zegt dat je achter een productlijn moet staan om er eerlijk over te kunnen schrijven. Benieuwd naar je antwoord!

  • Cynthia Schultz

   Dat kan ik niet uitleggen, haha. Dat was een fout destijds, inderdaad al een hele tijd geleden. Wat zal het zijn, 7 – 8 jaar terug. Heb ik veel van geleerd 🙂

  • Faat

   Zucht. Gaat dat Clinique verhaaltje nou elke keer weer opgebracht worden. Let it go people. Cynthia heeft inmiddels 1000 keer laten weten dat dat een fout was. We maken allemaal weleens fouten. Laten we oude koeien nou eens echt even in de sloot laten.

   Chapeau voor dit artikel. Zo open en eerlijk.

 31. Marije

  Interessant artikel om te lezen. Helemaal goed om te zien dat het niet even snel geld binnen halen is en er veel meer bij komt kijken.

  Fijn dat je dit gedeeld hebt!

 32. Milou

  Wat een interessant en open artikel, leuk om te lezen. Ook goed om zo open te zijn erin, vooral omdat er altijd zoveel commotie is om het inkomen van bloggers/vloggers. Super om te zien hoe je ook een heel bedrijf en van alles eromheen hebt opgebouwd! Dat vergt behoorlijk wat doorzettingsvermogen en talent, complimenten!

 33. Mariska

  Heel interessant om te lezen! En indrukwekkend wat je allemaal hebt opgebouwd! Zou me inderdaad ook niet te veel zorgen maken over de toekomst, wat je nu opgebouwd hebt zal echt niet zomaar verdwijnen en desnoods kan je er wat anders mee.

 34. Claudia

  Wat een interessant artikel! Ik ben benieuwd of je naast Socialreblz ook aangesloten bent bij S1? Of is dat niet het geval omdat je focus eigenlijk niet echt op Youtube ligt? Ik weet dat zij nauw samenwerken/hetzelfde bedrijf in elkaar verwoven zijn/in hetzelfde pand zitten (weet de precieze constructie niet, maar weet dat de meesten bij beide aangesloten zijn) dus vroeg me af hoe dat bij jou zat en waarom je daarvoor gekozen hebt 🙂

  • Cynthia Schultz

   Ja, ik zit zeker aangesloten bij S1! Zij werken ook op dezelfde manier als Socialreblz, je kan die stappen voor een campagne dus ook volgen voor een YouTube campagne 🙂

  • Claudia

   Dankjewel voor je antwoord, Cynthia! 🙂 Leuk om die stappen eens te zien via een Mediabureau. Denk dat veel mensen nog schrikken van de hoeveelheid werd die er in zit!

 35. Xenia Feldman

  Superleuk dat jij nu hele andere soort artikel post op cynthia.nl . Ik leer hier heel veel van! Bedankt! Ga vooral zo door! Ik kijk uit naar jouw boek!

 36. Kim

  Ik had wel een idee hoe bloggers geld kunnen verdienen, maar het zo ging, wist ik niet. Een leuk en verhelderend artikel!

 37. F

  Leuk artikel! In het laatste filmpje van 2wmn wordt trouwens weer dat gedoe met Willemijn en het kapsel en de ruzie tussen jullie opgehelderd, wellicht dat je het wilde weten.

 38. Danielle

  Leuk, interessant, open artikel! Ik vind het tof dat je ervan kunt leven! 🙂

  • annoesjka

   Helemaal eens met wat Danielle hierboven schrijft. Ga zo door, Cynthia!

 39. Loes

  Heel handig artikel dit! Het geeft me wel wat inzichten als beginnende blogger.

 40. Reena Jagram

  Hi Cynthia,

  Wat een fijn artikel en leuk dat je dit deelt. Ik ben zelf dit jaar begonnen met mijn blog en wist niet precies hoe het werkte met advertorials, banners en mediabureaus. Maar met jouw artikel ben ik nu meer te weten gekomen. Bedankt!

  X Reena

 41. patricia

  heel leuk artikel. leuk dat jij je blog nog zo goed up to date houd.

 42. Kim

  Hoi Cynthia, erg interessant en leerzaam artikel. Er komt inderdaad veel bij kijken maar wel allemaal erg leuk omdat het natuurlijk je eigen bedrijf is. Wel had ik nog even een vraag over hosting. Wat bedoel je daar precies mee en wat houdt dat in? Ik snap niet helemaal: “hoe meer mensen hoe meer kosten?” Alvast bedankt!

  • Ier

   Hoe meer bezoekers, hoe meer stress op de website. Als er bijvoorbeeld veel mensen tegelijkertijd de site bekijken (zogenaamde piek), dan kan de website traag en uiteindelijk zelfs onbereikbaar worden. Een website wordt gehost op een server, wat eigenlijk een gewone computer is die 24 uur per dag aan staat en aangesloten is op het internet.
   Hoe duurder de hosting, hoe meer belasting de website aan kan. In Cynthia’s geval wel belangrijk 😉

 43. Vera

  Heel fijn geschreven en ik vind het goed dat je hier open over bent. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest hiernaar haha 🙂

 44. Emmy

  Wat een goede blogpost! Het geeft een heel duidelijk beeld van wat jij nou precies doet voor je je centen verdiend… Gewoon keihard werken! Soms ben ik wel een beetje jaloers hoor, hihi, want niet elk blogniche heeft de mogelijkheid om zo groot te worden.

 45. Debbie

  Wow Cynthia wat heb je enorm veel “effort” in dit artikel gestopt, chapeau! Ik had er totaal geen benul van dat er zoveel tijd ging zitten bij samenwerkingen/ creeeren van content.

  Persoonlijk nooit echt bij stilgestaan hoe je het allemaal verdient met je blog, maar wel leuk om eens te lezen hoe het eigenlijk allemaal in elkaar steekt ;-).

  En idd je weet niet hoe het er over 10 jaar uit gaat zien, neem aan dat je elke maand een mooi bedrag kan sparen. Mocht je ooit op de hete kolen zitten.

 46. Leah

  Helder artikel en uitgebreid beschreven. Veelal heb ik gaandeweg meegekregen (ik volg je al vanaf het begin van het beautyblogtijdperk). Interessant om op deze manier een kijkje achter de schermen te krijgen.

 47. Mariska

  Heel interessant om te lezen en geeft ook gelijk een hoop duidelijkheid denk ik! 🙂 Leuk!

 48. Amy

  Wat helder artikel Cynthia! Ik blog zelf en werk in de marketing dus ik weet grotendeels wel hoe het allemaal werkt, maar denk dat er toch veel mensen zijn die echt geen flauw idee hebben. Ik denk dat het alleen maar te prijzen is hoe gefocust jij aan je bedrijf en je doelen werkt.. en dat dat ook heel hard werken is. Je hebt iets prachtigs neergezet, hoe gaaf is dat!

 49. Marloes

  Wat een eerlijke en open blogpost, heerlijk! Zit zelf niet in de bloggers wereld en had er een vaag idee bij, maar niet dat er nog zoveel bij komt kijken. En dat je nog zoveel mensen achter de schermen hebt (zoals bv. De business coach). Heel verhelderend, dankjewel dat je dat met ons hebt willen delen!

 50. Stefanie

  Ik vind het juist hartstikke leuk om te lezen! Ik had wel ergens een idee hoe het werkt, maar er komt dus heel erg veel bij kijken. Ik volg je al vele jaren met veel plezier en dat blijf ik ook zeker doen.
  En dat je niet wilt uitweiden over je verdiensten is toch heel normaal? Dat is iets persoonlijks, heel simpel.
  Vind het al tof dat je opnieuw weer zo open bent. Dat maakt juist het volgen van jou zo aantrekkelijk. Je bent echt en niet gemaakt!

  You go girl!

 51. Sofie

  Heel interessant om te lezen, dankjewel! Ik kan me voorstellen als je zo groot bent dat je het niet allemaal zelf kan!

 52. Suuz

  Meid, je hebt zo’n fantastisch bedrijf opgebouwd. Ik kan er jaloers van worden (in a good way). Je hebt veel geleerd en gedaan, je hart gevolgd en ik lees al vele jaren mee en nog altijd graag.

  Er zullen altijd mensen zijn die denken dat het easy money is. Zij zijn simpelweg jaloers. Wat jij hebt bereikt is de droom van velen. Deze groep kan kiezen: ze laten zich inspireren of ze verzuren.

  Ik vind het iig heel knap om te zien hoe een “introvert Zwols make-up grietje van 16” zo’n media-icoon geworden is. Heel veel complimenten daarvoor!

  • Cynthia Schultz

   Jee, wat lief zeg. Dankjewel voor je mooie complimenten.

 53. Donna

  Super interessant dit! Je legt het allemaal duidelijk en helder uit.

 54. Eveline Fleur

  Ik vind het zo goed dat dit artikel er is. Ik wist zelf al dat dit zo werkt, maar ik denk dat het ook goed is dat anderen nu ook weten dat het zo werkt. Het idee ‘bloggen is makkelijk’ en ‘je krijgt allemaal gratis dingen opgestuurd’ verdwijnt hier hopelijk wat meer mee, want bloggen is ook gewoon serieus werk! Goed dat je dit hebt geschreven Cynthia en super leuk dat je hier goed van kan leven. Dat hoop ik ook ooit te bereiken, maar als het me niet zou lukken en het een hobby zou blijven zou ik daar ook mee kunnen leven. Ik vind het gewoon te leuk om te doen! <3 Liefs!

 55. Frederike

  Ik vind het heel goed dat je hier over schrijft! Heb toch altijd een beetje het idee gehad dat hier onder bloggers een taboe op rust. Heel verfrissend dat jij hier zo open en eerlijk over schrijft.
  En naast dat ik je een hele toffe (zaken)vrouw vind; De foto van jou voor dat strandhuisje (?), wat een powervrouw, prachtig!

 56. Susan

  Wat een interessant artikel! Vind dat je het heel duidelijk hebt uitgelegd en erg eerlijk bent geweest. Top!

 57. Yvonne

  Wat een professioneel en duidelijk artikel, Cynthia. Ik ben helemaal niet thuis in deze wereld maar je hebt me echt iets bijgebracht.
  Mooi dat je zo open bent!

 58. Iris

  Wauw wat heb je dit gedetailleerd beschreven! Ik verwachte wel ongeveer dat het zo ging, maar er zit toch meer werk en geregel achter dan ik had gedacht. Interessant hoor. 🙂
  Waar ik benieuwd naar ben (en misschien verwachte je deze vraag al): vind je het soms lastig om een negatieve review te schrijven? Denk je dat dit bijv. beïnvloedt of een merk nog met jou samen wil werken/dingen opstuurt, of valt dat allemaal wel mee?
  Ik weet dat je eerlijk bent in je reviews en alleen campagnes start als je echt positief bent, en dat waardeer ik erg aan je website! Van jouw aanraders heb ik al een hoop aangeschaft maar soms was het ook handig om te weten wat ik vooral kan laten liggen, haha.

  • Cynthia Schultz

   Hey Iris, die vraag krijg ik heel vaak en dat snap ik ook goed! Ik review gerust producten/zaken negatief en ik heb daar nog nooit ‘problemen’ of lastige issues met bedrijven mee gehad. Zij snappen ook dat mijn mening maar mijn mening is en dat ik een volgend product van hun wel prima kan vinden. Meestal vind een bedrijf het natuurlijk niet leuk, maar ze begrijpen wel dat dat zo werkt. Natuurlijk kan een advertorial (een betaalde posting) geen negatieve review zijn, dus dan wil ik ook daadwerkelijk enthousiast kunnen zijn, dus daarom test ik een product dan ver van tevoren. En in zo’n review wil ik alsnog mijn gebruikelijke kritische nooit kunnen geven, dat vinden merken meestal gewoon prima.

  • Iris

   Dankje voor je antwoord!
   En een beetje terzijde; ik vind het ook altijd dapper hoeveel je van jezelf blootgeeft. Je doet niet alsof je perfect bent en dat maakt je een geweldig rolmodel! Toch weet je je echte privé zaken gewoon privé te houden (jij zult ook vast wel eens problemen in je relaties hebben bijvoorbeeld, die je werk/productiviteit kunnen beïnvloeden). Knap hoe je daar mee om gaat een balans in hebt.

  • Cynthia Schultz

   Dankjewel Iris, wat een lieve woorden, dat doet me echt goed! 🙂 Ik doe mijn best, haha.

  • Claudia

   Helemaal akkoord!
   Geweldig artikel – geweldige dame!