Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Favorieten van mei 2021

Mei is alweer voorbij. We kruipen richting de zomer en daar word ik nou echt gelukkig van. Ik deel weer met je wat mijn favorieten van de afgelopen maand waren!

Leestijd

Favoriete boek

Schoon – James Hamblin

Wat de wetenschap ons leert over huid en hygiëne

Wat gebeurt er als je wekenlang niet doucht? In Schoon, een fascinerende tocht door de wereld van de huid, neemt arts en journalist James Hamblin de proef op de som. En in de hoop erachter te komen wat schoon zijn inhoudt, spreekt hij met dermatologen, microbiologen, immunologen, schoonheidsspecialisten, theologen en regelrechte oplichters.
Onze huid schoon, gezond en mooi houden wordt tegenwoordig steeds populairder en dus ook steeds duurder. Wat echt goed is voor onze huid is nog steeds het onderwerp van discussie, maar ondertussen floreert de almaar groter wordende skin care-industrie.
In onze obsessie met hygiëne vergeten we een belangrijk onderdeel: het zogeheten huidmicrobioom, dat onze huid gezond en schoon houdt. Om werkelijk goed voor onze huid te kunnen zorgen moeten we, betoogt Hamblin, een radicaal nieuwe betekenis aan het woord ‘schoon’ leren geven.

Dit boek vond ik ge-wel-dig.
Het gaat voor een groot deel over onze beauty-industrie en hoe we door de decennia heen steeds ‘schoner’ zijn gaan leven, wat niet per se beter voor onze gezondheid is (het wassen van onze handen buiten beschouwing gelaten).
James deelt zijn zoektocht naar wat schoon eigenlijk is, en wat is té schoon en wat voor risico’s brengt dat met zich mee? Je leert over het huidmicrobioom en hoe belangrijk dat is, en hoe we dat eigenlijk liever niet elke dag van ons af willen wassen met zeep.

De grootste lessen uit het boek voor mij:
– elke dag douchen is niet nodig. Ik ben na het lezen van dit boek echt minder gaan douchen. Ik douche nu sowieso na elke workout, dat is minimaal drie keer in de week. En ik douche als ik me niet schoon meer voel. Maar dus niet meer elke dag.
– als je doucht, is het niet nodig om je armen, benen en romp volledig te wassen met zeep. Focus je op je oksels en je kruis en andere ‘huidplooien’ waar bacteriën ophopen. Het is voor de rest van je lichaam beter om het huidmicrobioom intact te laten.
– ik ga nooit meer mijn gezicht met producten wassen waar een vorm van zeep in zit.
– ik gebruik weer natuurlijke deodorant in plaats van antitransparant om het microbioom onder mijn oksels weer normaal te laten worden.

Favoriete serie/aflevering/film

Chernobyl. Zonder twijfel.

Wat een beklemmende serie is dit. Het gaat over de kernramp in Tsjernobyl in 1986. HBO heeft een miniserie gemaakt met vijf afleveringen van een uur. Het is net alsof je naar sci fi kijkt, zo bizar is het, en bijna ongeloofwaardig. Het is een serie vol vreselijke gebeurtenissen, het geeft je niet echt een lekker warm gevoel van binnen of zo, maar dat maakt het juist zo goed. Het is zo intens neergezet en het wordt zó duidelijk wat voor enorme fouten er zijn gemaakt en hoeveel mensen daar de dupe van zijn, en zijn geweest.

Enorme aanrader.

Favoriete maaltijd

In mei ben ik ondanks dat de horeca weer deels openging, bijna niet uit eten geweest doordat het weer zo slecht was. Dus hopelijk volgt er in de favorieten van juni hier een geweldig restaurantdiner 😉

Maar voor nu: op mijn verjaardag de pizza’s van de Pizzabakkers. Ik houd gewoon zo van pizza. Champagne erbij. Niets meer aan doen.

Favoriete beautyproduct

Dat is deze maand de Face Wash van Naïf. Ik gebruikte al een aantal producten van dit merk, en ze stuurden me begin mei wat extra items op om uit te proberen. Die Face Wash is geweldig. Het is geen schuimend product, wat ik wel verwachtte bij de naam. Het is een vettig, balsem-achtig spul wat je over je hele gezicht in masseert. Zodra je er wat water bij doet, verandert het in een melkachtige substantie. Ik vind dat zó heerlijk werken. Heel blij mee! De prijs is ook prima. Ik zal sowieso binnenkort een review doen van de hele Naïf lijn, ik ben er erg blij mee.

Favoriete wijn

Deze maand is dat de Clemens Busch Marienburg Falkenlay 2012. Het is een Riesling uit de Duitse Moezel en dat is sowieso al een van mijn favoriete druivenrassen uit een van mijn favoriete wijnregio’s, maar deze specifiéke wijn… Zo vol van smaak, een beetje vettig, enorm fruitig (met rijp en tropisch fruit) en dat kleine hintje petrol (haha, mijn autocorrect maakt hier ‘vetrol’ van), ik houd er heel erg van.

Favoriete spelletje

30 seconds. Dat hebben we deze maand weer een aantal keer met vrienden gespeeld en ik word er helemaal lijp van altijd. Schreeuwen, janken van het lachen, alles.

Favoriete dag

Dat was natuurlijk mijn verjaardag! Op 18 mei werd ik 31 en ik heb de hele dag in feeststemming doorgebracht.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.