Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Eigenschappen die ik in anderen kan waarderen

Ik zat laatst eens te denken aan mijn vriend(inn)en en mijn vriend, en waarom ik ze nu eigenlijk zo leuk vind. Welke eigenschappen hebben zij die ik zo leuk vind, waar ik me toe aangetrokken voel? Uit dat hersenspinsel ontstond dit artikel.

Leestijd

1: durf

Een beetje lef vind ik leuk. Roekeloosheid vind ik daarentegen juist een echte afknapper, maar ik vind het heel tof als je dingen doet die je (een beetje) eng vindt. Wat het ook maar mag zijn. Fysiek (abseilen, bungeejumpen, uit een vliegtuig springen), zakelijk (ondernemen, een grote investering doen, doen waar je zelf zin in hebt) of privé (door bijvoorbeeld heel uitbundig gekleed te gaan of de wereld over te reizen in je up). Dit zijn natuurlijk maar voorbeelden, maar ik vind het wel van karakter getuigen als je jezelf op deze manier een beetje uitdaagt. Ik kan me dan weer niet echt identificeren met mensen die elke dag alleen maar enge dingen doen, maar een beetje gedoseerd: ja.

2: eigenzinnigheid

Dit is in het verlengde van enge dingen doen. Eigenzinnigheid vind ik fijn. Mensen die niet dertien in een dozijn zijn, die lekker doen waar ze zelf zin in hebben, die anders zijn, dat weten, en dat lekker omarmen. Als ik kijk naar mijn vriend(inn)en, is geen een van hen normaal. Ik realiseer me dat dit heel stom kan overkomen, en dat je misschien denkt: maar wat nou als ze dit lezen? Nou, ik verzeker je dat ze dit lezen en ik verzeker je dat ze dit alleen maar prachtig vinden. Want ik ben niet normaal, zij zijn niet normaal, en we zouden er allebei niet aan moeten denken om helemaal normale vrienden te hebben. Snap je me nog?

 

3: positiviteit

Lekker voor de hand liggend, Cynt. Maar ik bedoel niet dat ik mensen leuk vind die de hele dag alleen maar positief lopen te zijn, of dat ik mensen leuk vind die de hele dag alleen maar roepen dat het leven zo fantastisch is en #lovemylife #lovemyjob #grateful #happy. Ik omring me graag met mensen die blij zijn hoor, maar niet met perfecte mensen. Die bestaan namelijk niet en ik houd niet van nep.

Wat ik bedoel, is dat ik weinig kan met mensen die altijd overal eerst het negatieve uithalen. Stel je een gesprek voor. ‘Ik heb net mijn ticket naar Curacao geboekt!’ ‘Ohhh. Ik ben zo jaloers. Ik heb daar echt geen geld voor. Ik kan ook echt nooit iets leuks doen en jij wel.’ Wat moet je nou met zo’n reactie? Natuurlijk kan je het over dat soort dingen hebben, ik ben de eerste die luistert en als dat gewenst is probeert te helpen, maar ik kan gewoon niet tegen dit soort negativiteit. Het geeft me ook een rotgevoel als je zoiets op die manier tegen me zegt. Het is natuurlijk anders als dit gewoon ter sprake komt, maar op deze manier heb ik helemaal geen zin meer in een gesprek.

Negativiteit is van harte welkom, práát alsjeblieft over wat je dwars zit en wat moeilijk en kut is, maar doe dat alsjeblieft dan wel op een constructieve manier.

4: proactiviteit

Het hangt allemaal een beetje aan elkaar, merk ik, maar dat maakt niet uit. Ik houd van mensen die lekker de schouders eronder zetten. Die iets bedenken en dat dan gewoon lekker gaan doen. Die het heft in eigen handen nemen en zelf de regie hebben over hun leven en de dingen die ze doen. Die niet afwachten tot het geluk (of wat dan ook) zomaar op ze af komt waaien, maar die zélf aan de slag gaan. Nu ben ik ook vóór luiheid, relaxen en letterlijk niks doen, maar dat afgewisseld met shit regelen vind ik top.

5: liefde voor eten en drinken

Ik heb geen vriend(inn)en die niet houden van lekker eten en drinken. Met iedereen die ik om me heen heb kan ik letterlijk uren over kaas/wijn/pizza praten. Voor mij is dit zo’n belangrijk deel van mijn leven, zo’n grote hobby, dat ik gewoon niet zo goed kan omgaan met mensen die niet ook die liefde hebben. Ik ken geen mensen die vergeten te eten, ik ken geen mensen die hun schouders ophalen bij een goed glas wijn, ik ken geen mensen die zeggen ‘ohhh, ik eet gewoon functioneel hoor, het interesseert me allemaal niet zo.’ Zulke negativiteit kan ik niet in mijn leven verdragen. Haha, grapje natuurlijk, want zo mág je zijn, maar ik kan er echt niks mee. Met al mijn vriend(inn)en kan ik lekker uit eten gaan en vervolgens tijdens dat hele diner over eten praten.

6: luiheid

Staat lekker haaks op punt 4, maar ik houd ervan als mensen lui kunnen zijn. Lui durven zijn. Het lijkt anno 2019 wel alsof lui het nieuwe roken is, alsof je altijd maar van hot naar her moet rennen, shit moet regelen, dingen moet doen. Vind ik niet hoor, ik houd van lekker druk bezig zijn en shit regelen en dingen doen, maar ik houd ook erg van lekker lui op de bank hangen en de hele dag niks anders doen dan een boek lezen, eten en Kees uitlaten. Ik houd er dus van als mensen dat ook ‘kunnen’ en doen. Stiekem word ik een beetje onzeker van mensen die altijd maar 24/7 vol energie aan het gáán zijn. Ik trek het gewoon niet zo goed. Relax en zet Netflix even aan.

7: oprechtheid

Als ik érgens niet tegen kan is het bluf. Je kent de uitspraak ‘fake it ’till you make it’ wel en ik ben het daar niet mee eens. Of het nou zakelijk of privé is, ik vind bluffen en jezelf groter of anders voor doen echt totaal niet tof. Ik vind het niet oprecht. Ik snáp heel goed als mensen dit wel doen, zeker als het over zaken gaat, maar ik prik er meestal doorheen en ik vind het gewoon echt niet cool.
Dus: ik vind het heel fijn als je oprecht en eerlijk bent. Als je zegt waar het op staat, als je kwetsbaar durft te zijn, jezelf niet stoerder of groter voordoet dan je bent, als je eerlijk tegen me bent over wat dan ook. Als je liegt en ik kom erachter, dan laat je echt een deuk achter in mijn vertrouwen. Onoprechtheid vind ik heel erg.

8: lief zijn

Ik vind het echt gaaf als je naast al deze dingen ook nog lief bent. Maar oprecht lief. Als je mensen en dieren graag helpt, als je je drukmaakt om onrecht, als je er bent voor anderen.

Nu ik dit zo op een rijtje zet, bedenk ik me dat ik hier ook op let bij mensen waar ik mee werk. Het beperkt zich dus bij mij niet tot alleen vriendschap.

Welke eigenschappen vind jij fijn in anderen? Komt het overeen met mijn lijstje of zoek jij heel andere dingen in mensen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.