Eigenschappen die ik in anderen kan waarderen

Ik zat laatst eens te denken aan mijn vriend(inn)en en mijn vriend, en waarom ik ze nu eigenlijk zo leuk vind. Welke eigenschappen hebben zij die ik zo leuk vind, waar ik me toe aangetrokken voel? Uit dat hersenspinsel ontstond dit artikel.

Leestijd

1: durf

Een beetje lef vind ik leuk. Roekeloosheid vind ik daarentegen juist een echte afknapper, maar ik vind het heel tof als je dingen doet die je (een beetje) eng vindt. Wat het ook maar mag zijn. Fysiek (abseilen, bungeejumpen, uit een vliegtuig springen), zakelijk (ondernemen, een grote investering doen, doen waar je zelf zin in hebt) of privé (door bijvoorbeeld heel uitbundig gekleed te gaan of de wereld over te reizen in je up). Dit zijn natuurlijk maar voorbeelden, maar ik vind het wel van karakter getuigen als je jezelf op deze manier een beetje uitdaagt. Ik kan me dan weer niet echt identificeren met mensen die elke dag alleen maar enge dingen doen, maar een beetje gedoseerd: ja.

2: eigenzinnigheid

Dit is in het verlengde van enge dingen doen. Eigenzinnigheid vind ik fijn. Mensen die niet dertien in een dozijn zijn, die lekker doen waar ze zelf zin in hebben, die anders zijn, dat weten, en dat lekker omarmen. Als ik kijk naar mijn vriend(inn)en, is geen een van hen normaal. Ik realiseer me dat dit heel stom kan overkomen, en dat je misschien denkt: maar wat nou als ze dit lezen? Nou, ik verzeker je dat ze dit lezen en ik verzeker je dat ze dit alleen maar prachtig vinden. Want ik ben niet normaal, zij zijn niet normaal, en we zouden er allebei niet aan moeten denken om helemaal normale vrienden te hebben. Snap je me nog?

 

3: positiviteit

Lekker voor de hand liggend, Cynt. Maar ik bedoel niet dat ik mensen leuk vind die de hele dag alleen maar positief lopen te zijn, of dat ik mensen leuk vind die de hele dag alleen maar roepen dat het leven zo fantastisch is en #lovemylife #lovemyjob #grateful #happy. Ik omring me graag met mensen die blij zijn hoor, maar niet met perfecte mensen. Die bestaan namelijk niet en ik houd niet van nep.

Wat ik bedoel, is dat ik weinig kan met mensen die altijd overal eerst het negatieve uithalen. Stel je een gesprek voor. ‘Ik heb net mijn ticket naar Curacao geboekt!’ ‘Ohhh. Ik ben zo jaloers. Ik heb daar echt geen geld voor. Ik kan ook echt nooit iets leuks doen en jij wel.’ Wat moet je nou met zo’n reactie? Natuurlijk kan je het over dat soort dingen hebben, ik ben de eerste die luistert en als dat gewenst is probeert te helpen, maar ik kan gewoon niet tegen dit soort negativiteit. Het geeft me ook een rotgevoel als je zoiets op die manier tegen me zegt. Het is natuurlijk anders als dit gewoon ter sprake komt, maar op deze manier heb ik helemaal geen zin meer in een gesprek.

Negativiteit is van harte welkom, práát alsjeblieft over wat je dwars zit en wat moeilijk en kut is, maar doe dat alsjeblieft dan wel op een constructieve manier.

4: proactiviteit

Het hangt allemaal een beetje aan elkaar, merk ik, maar dat maakt niet uit. Ik houd van mensen die lekker de schouders eronder zetten. Die iets bedenken en dat dan gewoon lekker gaan doen. Die het heft in eigen handen nemen en zelf de regie hebben over hun leven en de dingen die ze doen. Die niet afwachten tot het geluk (of wat dan ook) zomaar op ze af komt waaien, maar die zélf aan de slag gaan. Nu ben ik ook vóór luiheid, relaxen en letterlijk niks doen, maar dat afgewisseld met shit regelen vind ik top.

5: liefde voor eten en drinken

Ik heb geen vriend(inn)en die niet houden van lekker eten en drinken. Met iedereen die ik om me heen heb kan ik letterlijk uren over kaas/wijn/pizza praten. Voor mij is dit zo’n belangrijk deel van mijn leven, zo’n grote hobby, dat ik gewoon niet zo goed kan omgaan met mensen die niet ook die liefde hebben. Ik ken geen mensen die vergeten te eten, ik ken geen mensen die hun schouders ophalen bij een goed glas wijn, ik ken geen mensen die zeggen ‘ohhh, ik eet gewoon functioneel hoor, het interesseert me allemaal niet zo.’ Zulke negativiteit kan ik niet in mijn leven verdragen. Haha, grapje natuurlijk, want zo mág je zijn, maar ik kan er echt niks mee. Met al mijn vriend(inn)en kan ik lekker uit eten gaan en vervolgens tijdens dat hele diner over eten praten.

6: luiheid

Staat lekker haaks op punt 4, maar ik houd ervan als mensen lui kunnen zijn. Lui durven zijn. Het lijkt anno 2019 wel alsof lui het nieuwe roken is, alsof je altijd maar van hot naar her moet rennen, shit moet regelen, dingen moet doen. Vind ik niet hoor, ik houd van lekker druk bezig zijn en shit regelen en dingen doen, maar ik houd ook erg van lekker lui op de bank hangen en de hele dag niks anders doen dan een boek lezen, eten en Kees uitlaten. Ik houd er dus van als mensen dat ook ‘kunnen’ en doen. Stiekem word ik een beetje onzeker van mensen die altijd maar 24/7 vol energie aan het gáán zijn. Ik trek het gewoon niet zo goed. Relax en zet Netflix even aan.

7: oprechtheid

Als ik érgens niet tegen kan is het bluf. Je kent de uitspraak ‘fake it ‘till you make it’ wel en ik ben het daar niet mee eens. Of het nou zakelijk of privé is, ik vind bluffen en jezelf groter of anders voor doen echt totaal niet tof. Ik vind het niet oprecht. Ik snáp heel goed als mensen dit wel doen, zeker als het over zaken gaat, maar ik prik er meestal doorheen en ik vind het gewoon echt niet cool.
Dus: ik vind het heel fijn als je oprecht en eerlijk bent. Als je zegt waar het op staat, als je kwetsbaar durft te zijn, jezelf niet stoerder of groter voordoet dan je bent, als je eerlijk tegen me bent over wat dan ook. Als je liegt en ik kom erachter, dan laat je echt een deuk achter in mijn vertrouwen. Onoprechtheid vind ik heel erg.

8: lief zijn

Ik vind het echt gaaf als je naast al deze dingen ook nog lief bent. Maar oprecht lief. Als je mensen en dieren graag helpt, als je je drukmaakt om onrecht, als je er bent voor anderen.

Nu ik dit zo op een rijtje zet, bedenk ik me dat ik hier ook op let bij mensen waar ik mee werk. Het beperkt zich dus bij mij niet tot alleen vriendschap.

Welke eigenschappen vind jij fijn in anderen? Komt het overeen met mijn lijstje of zoek jij heel andere dingen in mensen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

25 reacties
 1. Iris

  Interessant om te lezen al die reacties.

  Ik heb ervaren dat het in de praktijk anders loopt, dat het lijstje van mooie eigenschappen niet op zichzelf bestaat. Bijna iedereen heeft toegang tot bovenstaande eigenschappen, mits je je goed voelt en er niets in de weg staat (onzekerheid, depressie, lage eigenwaarde etc)

  Hele ingewikkelde conflicten kunnen ontstaan. Jaloezie kan ontstaan. Afwijzing, kritische gedachten over de ander omdat je je gekwetst of trots voelt. Je hebt daar niet per definitie altijd controle over denk ik(tenzij je een superhuman bent! )

  Wat ik waardeer in vriendschap of in anderen is openheid over je lelijke, nare kanten. Die het daglicht niet lijken te kunnen verdragen. Daar is oprechtheid in de puurste vorm. Bij het observeren van nare kanten van de ander juist niet afhaken. Bij negativiteit juist doorvragen, aandacht geven. Nare kanten samen bekijken en onderwerp van gesprek houden.

  Je kan niet altijd kiezen of je direct bent. Als je je echt kwetsbaar voelt, kan je simpelweg niet altijd direct en transparant opstellen. Zo zijn er nog wat voorbeelden die ik heb gelezen waarvan ik denk: hey, daar zitten echt andere kanten aan.

  Misschien spreekt het me zo aan omdat ik zelf in mijn leven door een vette worsteling ga op dit vlak. Ja, je wil heel graag een lijst met mooie eigenschappen zijn voor de ander. Je zou willen dat anderen dat altijd voor jou zijn. Maar het is weerbarstiger dan dat, dan kan ik me schamen voor mezelf dat het zo is.

  Wilde ik graag kwijt, met in gedachte alle mensen die niet (altijd) kunnen voldoen aan het laten zien van mooie eigenschappen.

  Liefs

 2. Iris

  Als ik dit lees heb ik eerder het gevoel dat je schrijft over wat je níet leuk vindt aan mensen dan wat je wél leuk vindt. Het artikel komt nogal negatief op me over, maar dat kan natuurlijk ook gewoon aan mij liggen haha.
  En waarom vindt je jezelf niet normaal? 🙂

 3. Alida

  Ik hou van mensen met humor, die lekker gek kunnen doen. En eigenzinnigheid vind ik ook een belangrijke eigenschap. Er zijn al zoveel anderen dus wees jezelf. En ik hou van mensen die niet bang zijn om te zeggen wat ze denken, wel met enige tact uiteraard. Zelf vind ik het soms moeilijk om te zeggen wat ik denk, daarom bewonder ik die mensen wel.

 4. Eunice

  Mooi dat je dit uitschrijft ik herken veel van wat je schrijft , ik herken dit uit mijn omgeving … alles samen maakt het een prachtig en compleet plaatje

 5. Audrey

  Ik herken helemaal wat je zegt over normale mensen, hahaha! Ik hou daar dus ook heel erg van, van die eigenheid. Daarnaast vind ik oprechtheid en humor heel belangrijk. Iets waar ik de kriebels van krijg, zijn mensen die alleen maar heel erg lief en aardig zijn zonder dat er pit in zit. Van die mensen die nooit iets geks doen, die nooit eens een keer flink boos worden of zich ergens druk om maken, maar die alleen maar heel erg zen zitten zijn. Dat zijn mensen waar je objectief gezien niet tegen kunt zijn, maar die nooit vrienden van mij zullen worden.

 6. Mariska

  Ik houd echt van een portie openheid en eerlijkheid! Ben niet zo van het rond de pot draaien. Over eten praten is ook iets waar ik me altijd wel in kan vinden, haha.

 7. Lauren

  Wat ik vooral waardeer is wanneer mensen zichzelf zijn, oprecht zijn. En ook vooruit willen, open staan voor veranderingen, dat vind ik zelf ook belangrijk. Naar elkaar luisteren en elkaar laten uitpraten. Zowel privé als op het werk vind ik dat belangrijk. 🙂 Verder heb ik ook echt respect voor mensen die zichzelf helemaal accepteren zoals ze zijn. Ik vind het echt zo zonde dat iemand zich constant zit te excuseren voor zichzelf.

 8. Vera

  Door mijn verlegenheid ben ik soms wat saai. Ik zou graag wat meer willen durven.
  Ik vind het fijn als mensen geïnteresseerd zijn en niet nieuwsgierig. Dat we aardig tegen elkaar zijn.
  Laat iedereen zijn zoals hij is. Dat is mooi en eerlijk.
  Ooit ga ook meer doen en durven. Maar nu nog even niet.
  Mooi artikel 👍🏼

  • Annemiek

   Wat is saai? Als je je prettiger voelt bij wat rustigere dingen dan hoeft dat toch niet saai te zijn? Ik ben introvert en hoogsensitief en een druk, vol leven met veel spannende dingen zou mij doodmoe maken. Maar soms vind ik het wel leuk om bijvoorbeeld naar een festival te gaan of te gaan dansen en dan doe ik dat maar ik moet dan wel een flinke drempel over en ik doe het alleen als ik dat zelf wil, niet omdat het hoort of omdat anderen dat van mij verwachten.

 9. M

  Wat ik zeer waardeer in anderen (en ook zelf belangrijk vind); introspectie, investeren in het psychologisch ontwikkelingsproces (individuatie) voor jezelf en daarmee ook voor je omgeving.

 10. Mariska

  Dit artikel vind ik echt heel erg leuk om te lezen! Het lef hebben inderdaad vind ik ook wel iets wat voor mij nu bijvoorbeeld speelt. Ik heb mijn huidige baan opgezegd, werk daar tot eind mei, maar heb nog ‘maar’ 2 sollicitaties en nog niets nieuws. Een aantal mensen in mijn omgeving vinden dat dapper (zo zeggen ze), maar ik vind het gewoon fijn zodat ik mijn werk kan afronden bij mijn huidige baas, rustig op zoek kan gaan naar wat anders en gewoon rustig aan kan doen. Maar risico’s nemen vind ik ook wel een soort van leuk en spannend om te doen, anders gaat het een beetje vervelen bij mij. Ik moet altijd wel een bepaalde uitdaging hebben ofzo.

 11. rachel

  ik hou van mensen met lef en die impulsief zijn, maar waardeer ook mensen die eerlijk en recht voor zijn raap zijn.

 12. Dio

  Yay! Ik hou van mensen die durf en dus lef hebben. Risico’s durven te nemen en bovenal hun dromen waar te maken. Net als transparantie, en dus oprechtheid.

 13. Mirthe

  Als ik naar de mensen om mij heen kijk vind ik nuchterheid, vriendelijkheid (bijv gewoon gedag zeggen tegen de buschauffeur en aardig zijn tegen horecapersoneel), betrouwbaarbaarheid (je bent niet alleen vrienden in goede tijden voor feestjes en uitstapjes, ook als het niet goed gaat moet je er zijn), wederzijdse interesse, zelfreflectie en bewust in het leven staan en elkaar dingen gunnen zonder jaloezie op elkaars succes of gierigheid over kleine dingen (natuurlijk afhankelijk van financiele situatie) heel belangrijk. En daarnaast lukt het mij niet om om te gaan met mensen met racistische of seksistische denkbeelden zonder daar de discussie over aan te gaan, en heb ik daardoor voornamelijk vrienden die of daarin met mij op een lijn zitten of juist heel open zijn naar verschillende denkbeelden en daardoor graag dat soort discussies aangaan.

 14. Ier

  “ohhh, ik eet gewoon functioneel hoor, het interesseert me allemaal niet zo.”
  Zulke negativiteit kan ik niet in mijn leven verdragen

  Ik vind dit dan weer niet per se negatief, is gewoon een verschil in je interesses, toch? 🙂

 15. Saskia

  Mensen die oprecht lief zijn en interesse tonen.

  Mensen die graag hun schouders ergens onder zetten, niet zeiken, gewoon doorgaan.

  Mensen met een passie, wat dat dan ook mag zijn, ik hou van dat enthousiasme!

  Mensen die bescheiden zijn maar zichzelf wel durven laten zien.

  ❤️

 16. Matanja

  Mensen die vaak opscheppen over zichzelf, waarbij altijd alles goed gaat en die zo,n perfect leven hebben en zulke mooie spullen hebben, zulk soort mensen hebben de eigenschap om alleen maar over zichzelf te (blijven) praten en zijn totaal niet geintresseerd in andere mensen , vind ik ook een verschrikkelijke eigenschap…

  • marrie

   Zo’n type is mijn nieuwe manager😕

 17. Matanja

  Eerlijkheid en oprechtheid heb ik grote waardering voor, ik hou niet van mensen die altijd met je meepraten, hun eigen, eerlijke mening niet geven (achter je rug om over je praten, waar je eigenlijk altijd wel achter komt op een gegeven moment) en huichelen, daar heb ik zo,n hekel aan.
  Wat ik ook echt verschrikkelijk vind is mensen die heeel jaloers zijn en een ander niks gunnen, verschrikkelijk vind ik dat, daar knap ik zo op af, dan ben ik gelijk klaar met je….
  En een lief zijn waardeer ik ook in de mens….

 18. Anke

  Authenticiteit is bij mij de grootste denk ik. Ik heb heel goede voelsprieten voor als mensen niet helemaal echt zijn, en dan haak ik heel snel af. Daarnaast apprecieer ik het als mensen ‘lief’ zijn, en niet per se het grootste haantje in de ruimte hoeven te zijn. Van groot lawaai dat overal een mening over heeft ren ik ook liever weg 🙂

 19. lousaa

  Directheid vind ik heel belangrijk (ik kan niks met mensen die altijd maar omzichtig om de dingen heen draaien), nuchterheid (ik kan niks met van die mensen die de halve dag ouwehoeren over mindfullness en dan de ironie daarvan niet doorhebben), eigenzinnigheid (ik ben dol op mensen met iets gekkigs), zorgzaamheid (ik vind het belangrijk dat mensen voor elkaar zorgen, niet in het overdrevene maar gewoon in staat om te doen wat anderen nodig hebben voor hun welbevinden), bescheidenheid (ik ben niet kapot van mensen die altijd maar zo trots zijn op alles wat ze doen en bereikt hebben en zichzelf moeten opblazen), humor (duhh), veerkracht (ik vind het fijn als mensen ook in minder tijden gewoon doorgaan en kan niet zo veel met van die types die van een mug een olifant maken), betrouwbaarheid (ik houd niet van grillige types die afzeggen of last minute afspraken terugdraaien), realisme en een gezonde dosis sarcasme en cynisme op z’n tijd (ik vind positivo’s geweldig leuk, maar krijg er jeuk van na enige tijd: dat heet dan goed en constructief te zijn maar ik vind het saaaaaaaaai en vaak ook een beetje onnozel). En last but not least: ik hou van mensen die berusten kunnen (ik vind het geweldig als mensen accepteren dat zij zijn wie ze zijn, en dat jij bent wie je bent, hun lot accepteren, dat ze geen spijt hebben, dat ze geen wensdromen hebben die in de weg staan van hun echte leven).

  • Merel

   Wat een ontzettend mooie toevoeging: mensen die kunnen berusten. Dat is inderdaad heel veel waard, zoals jij dat hier beschrijft.

  • Misssannahcake

   Precies dit 😍

 20. Tineke

  Al mijn vriendinnen zijn wel een beetje hetzelfde, nuchter zijn en humor hebben vind ik het belangrijkste. En oprechte interesse. Ik heb ook wel vriendschappen gehad waarbij er niet interesse ik mij werd getoond. De persoon in kwestie had het alleen maar over zichzelf, daar ben ik snel klaar mee.