Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Een week zonder social media

Laatst ging ik voor het eerst sinds ik social media gebruik een week ‘offline’. Offline in termen van social media dan. Ik verwijderde Facebook, Twitter en Instagram van mijn telefoon. Hoe ik dat heb ervaren en welke lessen ik eruit leerde deel ik graag met je.

Leestijd

Foto: Tessa de Vries

Waarom een week zonder social media?

Toen ik een paar weken geleden vakantie had, deed ik iets wat ik nooit eerder gedaan heb: ik verwijderde alle social media van mijn telefoon. Twitter, Instagram en Facebook. Twitter en Facebook gebruikte ik voornamelijk privé, Instagram gebruik ik ook veel voor werk, zowel voor mijn blog als voor Structuurjunkie. Juist op vakantie kon ik dus prima eens zonder: lekker rustig, dacht ik.

Social media ’trekt’ in het dagelijkse leven toch best een beetje aan me. Ik zit vaker op Instagram dan ik zou willen. Scroll vaker gedachteloos door mijn Facebook timeline dan ik dacht. En op vakantie zuigt het me vaak uit mijn vakantiegevoel. Vooral Instagram heeft een ‘werkgevoel’ voor mij. Een ‘moetje’. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Insta ook écht leuk, maar ik vind mijn werk ook écht leuk. En op vakantie doe ik dat ook niet.
Dus, ik was benieuwd hoe het zou zijn om eens even niet op social media te gaan als ik op vakantie was.

Het was ook een soort experiment voor mezelf: wat zou het met me doen als ik een week niet op de socials kan? Als ik niks kan delen, maar ook niks kan volgen van anderen? Geen DM’s kan lezen? Niet gedachteloos kan scrollen als ik me even verveel?

Wat het met me deed - positief & negatief

Ten eerste vond ik het SPANNEND!

Ik had nog nooit eerder ‘zo lang’ zonder social media gedaan. Niet eens een dag, eigenlijk. Dus daarom was het spannend. En ook omdat ik toch ergens het gevoel had dat ik iets zou missen. En ik voel eerlijk gezegd ook best wel de druk om regelmatig iets te posten. Zowel op mijn cynthiapuntnl account als op mijn structuurjunkie account. Vanuit mijn structuurjunkie account haal ik heel veel sales voor mijn planners en trainingen, dus als ik niks post betekent dat eventjes minder sales. Uiteraard kan ik dat ook best allemaal inplannen, maar dat geeft me ook onrust: er komen altijd (veel) reacties als ik iets post en dat wil ik dan toch in de gaten houden. Dus op vakantie doe ik dat sowieso al niet.
Maar niet alleen daarom, ook gewoon omdat ik denk dat mijn volgers content van mij verwachten. Ik realiseer ook dat ik dit los mag laten en zelf mag bepalen wanneer en hoeveel ik post.

Vanaf het moment dat alle apps verwijderd waren, was het eigenlijk geen enkel probleem meer. Ik ervoer vooral veel rust. En ik had weinig reden meer om mijn telefoon erbij te pakken. Ik pak mijn telefoon vooral als ik een WhatsAppje krijg, of om iets te posten op social media of om gewoon even de socials te ‘checken’. WhatsApp liet ik er wel op staan, maar verder was mijn telefoon eigenlijk best wel saai. Daardoor liet ik hem ook vaker gewoon liggen. Ik was daardoor voor meer ‘in het moment’. Lekker aan het lezen, wandelen, een gesprek aan het voeren of series aan het kijken. En dan niet ondertussen nog even wat posten op Insta.

Ik vond het dus vooral héél erg fijn. De FOMO viel ook meteen weg. Voor mijn structuurjunkie account hoefde ik me sowieso niet druk te maken: mijn assistent Brenda checkt daar elke dag de DM’s en zij beantwoord ze ook, dus dat zat wel goed. Het enige was dat ik dus geen ‘promotieposts’ deed voor mijn Structuurjunkie producten, maar dat kon ik wel loslaten. Even een weekje wat minder omzet – boeiend.

Het enige wat ik er negatief aan vond is dat ik dingen miste van mensen die ik leuk vind. Via Instagram krijg je toch veel mee van iemand zijn of haar leven en zo miste ik een verloving van een vriendin en ongetwijfeld nog véél meer van mensen die ik ken. Maar echt héél erg is dat toch niet. De echt belangrijke dingen krijg je echt wel mee, ook zonder social media.

De les en wat ik hieruit meeneem

De les?

Jeetje, wat zat (zit) ik in een instagrambubbel. En wat laat ik me toch ook best veel beïnvloeden door zo’n social media platform.

In het dagelijks leven ben ik instagram minder gaan gebruiken. Minder scrollen, vooral. Ik leg mijn telefoon nog vaker buiten handbereik en zeker als ik vrij ben, leg ik hem nog veel verder weg. Lekker lezen, wandelen, series kijken, momenten met dierbaren: geen reden om mijn telefoon erbij te pakken. Behalve dan om een leuke foto te maken.

En: ik ga dit tijdens vakanties vaker doen. Ja, het is leuk om posts te delen op vakantie. Maar ik vind het nóg fijner om die totale rust te ervaren. En als ik dan graag iets wil delen, kan dat ook heus als mijn vakantie voorbij is.

Heb jij weleens een week zonder social media gedaan?
Of lees je dit en denk je: serieus? Dit is toch geen big deal? 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.