Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Dry January: op de helft

Ik vertelde in een weekoverzicht en op Insta al dat ik dry january doe: een hele maand niet drinken. Vandaag geef ik je een ‘op helft update’: we zitten alweer op de helft van de maand. Hoe gaat het? Snak ik soms naar een glas wijn? Vind ik borrels en etentjes nu totaal ongezellig?

Leestijd

Waarom ik een maand niet drink

In 2019 zat ik al te denken dat ik in 2020 eens een maand niet wilde drinken. Toen Fïnley me uitdaagde om dit te gaan doen, was de keuze snel gemaakt. Ik doe dry january dus vanuit een betaalde campagne (ik post er een aantal keer over op mijn blog en op instagram), maar deze post is daar geen onderdeel van en schrijf ik vanuit mezelf, omdat ik het leuk vind je hierover te updaten.
Waarom ik een maand niet drink? Ik was ten eerste gewoon heel erg benieuwd hoe dit zou bevallen. Alcohol drinken is toch wel een gewoonte geworden. Doordeweeks drink ik thuis niet, maar bij een etentje wel. En in het weekend drink ik ook. Maar ik merkte ook dat het echt een gewoonte was om op vrijdagavond een fles wijn open te trekken en dat was ook het geval op zaterdag. Niet dat ik dat een drama vind, maar alcohol was niet meer iets ‘speciaals’ maar iets wat gewoon drie tot vier avonden in de week gebruikt werd.
Daarnaast had ik na een maand van feestdagen, borrels en etentjes en – eerlijk is eerlijk – voor mijn doen veel alcohol, zin om het even op nul te zetten. Dus niet ’twee glazen in het weekend’ maar even helemaal niks.

Als ik kijk naar mijn alcoholgebruik is het deels gewoonte en deels een sociaal gebeuren. Ik drink als beloning, als er iets te vieren is of voor de gezelligheid. En dan is het ook nog eens lekker, ik ben dol op een goed glas wijn en daar kan ik intens van genieten. Oftewel. Altijd wel reden voor een drankje.

Ik vond het een béétje spannend. Simpelweg omdat ik dit nog nooit gedaan heb.

Twee vingers in de neus

We zijn nu ongeveer twee weken in het nieuwe jaar en tot mijn verrassing verbaast niet drinken me uitstekend. Misschien is twee weken wel te kort om te oordelen en misschien zeg ik na 30 dagen wel ‘mijn hemel geef me een wijntje’, maar tot nu toe gaat het met twee vingers in de neus.

Ik heb er totaal geen moeite mee. Ook niet tijdens een etentje of als Willem thuis wel een speciaalbiertje opentrekt. Het kan zijn dat het ook komt doordat ik weer even aan het focussen ben op gezond eten, en dan voelt het extra goed om de alcohol te laten staan.
Voor mij helpt het als ik iets ‘anders’ kan drinken op een moment dat ik anders voor een glas wijn zou gaan. Zo had ik laatst iets te vieren, normaal gesproken zou ik dan een fles champagne opentrekken, op dat moment ging ik voor een 0.0 biertje (ik vind Affligem Blond de lekkerste tot nu toe). Ik heb hiervan wat in huis voor op momenten dat ik zin heb in een glas wijn of bier, het is niet dat ik dat als frisdrank de hele dag door drink of zo. En als ik uit eten ben, of ga borrelen, ga ik voor een Ginger Ale of gewoon bruisend water met citroen of zo.

Het enige wat ik mis is de smaak van een goed glas wijn. Ik heb een aantal alcoholvrije wijnen geprobeerd en dat vond ik echt niet te hachelen. En de smaak van een glas wijn, daar houd ik gewoon zo van. Maar het is niet alsof ik dat zó erg mis dat ik er de hele dag aan denk en dan tóch maar een fles opentrek. Dat niet.

Wat ik tot zover erg fijn vind is dat ik me na een etentje of borrel gewoon totaal fris voel. Ik drink alcohol niet om de bedwelmende effecten maar ‘helaas’ krijg je het er gratis bij. Nu drink ik bijna nooit echt veel, maar na twee of drie glazen voel ik ‘m echt wel, en ook de dag erna heeft het een negatief effect op hoe ik me voel. Dat heb ik nu uiteraard niet en dat is wel erg lekker! En ik hoef ook nooit te denken ‘Ah, toch jammer als ik naar dat etentje moet rijden, want dan kan ik niet drinken…’ want ik drink nu gewoon sowieso niet. En voor Willem is het handig, want ik kan nu altijd lekker de Bob zijn. 😉

Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit lezen en denken Jeeeeez wat maak je hier een big deal van. Dat doe ik niet, maar ik vind het interessant om dit bij mezelf te onderzoeken en erover te bloggen. En realiseer dat een gewoonte ineens niet meer doen best lastig of intens kan zijn. Bedenk maar eens dat jij met een bepaalde gewoonte gaat stoppen 🙂

En zo verder

Ik ga dus lekker zo door! Ik zit zelfs te overwegen om in februari nog eventjes door te gaan… Maar laat ik nog niet te hard roepen, hahaha. De komende weken heb ik een paar speciale momenten qua etentjes en borrels en ik verwacht geen enkel probleem. Nu is het op zich wel ‘jammer’ dat ik dan in een heel goed restaurant zit waar ze ook fantastische wijn hebben, maar daar kan ik een heel groot punt van gaan maken maar daar wordt ook niemand beter van. Het scheelt dat het werkgerelateerde ‘events’ zijn, dan zou ik sowieso al niet veel drinken, dus dan is de stap naar niet drinken makkelijker of zo.

Zijn hier meer mensen die een dry january doen? En hoe gaat het?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.