Dry January: op de helft

Ik vertelde in een weekoverzicht en op Insta al dat ik dry january doe: een hele maand niet drinken. Vandaag geef ik je een ‘op helft update’: we zitten alweer op de helft van de maand. Hoe gaat het? Snak ik soms naar een glas wijn? Vind ik borrels en etentjes nu totaal ongezellig?

Leestijd

Waarom ik een maand niet drink

In 2019 zat ik al te denken dat ik in 2020 eens een maand niet wilde drinken. Toen Fïnley me uitdaagde om dit te gaan doen, was de keuze snel gemaakt. Ik doe dry january dus vanuit een betaalde campagne (ik post er een aantal keer over op mijn blog en op instagram), maar deze post is daar geen onderdeel van en schrijf ik vanuit mezelf, omdat ik het leuk vind je hierover te updaten.
Waarom ik een maand niet drink? Ik was ten eerste gewoon heel erg benieuwd hoe dit zou bevallen. Alcohol drinken is toch wel een gewoonte geworden. Doordeweeks drink ik thuis niet, maar bij een etentje wel. En in het weekend drink ik ook. Maar ik merkte ook dat het echt een gewoonte was om op vrijdagavond een fles wijn open te trekken en dat was ook het geval op zaterdag. Niet dat ik dat een drama vind, maar alcohol was niet meer iets ‘speciaals’ maar iets wat gewoon drie tot vier avonden in de week gebruikt werd.
Daarnaast had ik na een maand van feestdagen, borrels en etentjes en – eerlijk is eerlijk – voor mijn doen veel alcohol, zin om het even op nul te zetten. Dus niet ‘twee glazen in het weekend’ maar even helemaal niks.

Als ik kijk naar mijn alcoholgebruik is het deels gewoonte en deels een sociaal gebeuren. Ik drink als beloning, als er iets te vieren is of voor de gezelligheid. En dan is het ook nog eens lekker, ik ben dol op een goed glas wijn en daar kan ik intens van genieten. Oftewel. Altijd wel reden voor een drankje.

Ik vond het een béétje spannend. Simpelweg omdat ik dit nog nooit gedaan heb.

Twee vingers in de neus

We zijn nu ongeveer twee weken in het nieuwe jaar en tot mijn verrassing verbaast niet drinken me uitstekend. Misschien is twee weken wel te kort om te oordelen en misschien zeg ik na 30 dagen wel ‘mijn hemel geef me een wijntje’, maar tot nu toe gaat het met twee vingers in de neus.

Ik heb er totaal geen moeite mee. Ook niet tijdens een etentje of als Willem thuis wel een speciaalbiertje opentrekt. Het kan zijn dat het ook komt doordat ik weer even aan het focussen ben op gezond eten, en dan voelt het extra goed om de alcohol te laten staan.
Voor mij helpt het als ik iets ‘anders’ kan drinken op een moment dat ik anders voor een glas wijn zou gaan. Zo had ik laatst iets te vieren, normaal gesproken zou ik dan een fles champagne opentrekken, op dat moment ging ik voor een 0.0 biertje (ik vind Affligem Blond de lekkerste tot nu toe). Ik heb hiervan wat in huis voor op momenten dat ik zin heb in een glas wijn of bier, het is niet dat ik dat als frisdrank de hele dag door drink of zo. En als ik uit eten ben, of ga borrelen, ga ik voor een Ginger Ale of gewoon bruisend water met citroen of zo.

Het enige wat ik mis is de smaak van een goed glas wijn. Ik heb een aantal alcoholvrije wijnen geprobeerd en dat vond ik echt niet te hachelen. En de smaak van een glas wijn, daar houd ik gewoon zo van. Maar het is niet alsof ik dat zó erg mis dat ik er de hele dag aan denk en dan tóch maar een fles opentrek. Dat niet.

Wat ik tot zover erg fijn vind is dat ik me na een etentje of borrel gewoon totaal fris voel. Ik drink alcohol niet om de bedwelmende effecten maar ‘helaas’ krijg je het er gratis bij. Nu drink ik bijna nooit echt veel, maar na twee of drie glazen voel ik ‘m echt wel, en ook de dag erna heeft het een negatief effect op hoe ik me voel. Dat heb ik nu uiteraard niet en dat is wel erg lekker! En ik hoef ook nooit te denken ‘Ah, toch jammer als ik naar dat etentje moet rijden, want dan kan ik niet drinken…’ want ik drink nu gewoon sowieso niet. En voor Willem is het handig, want ik kan nu altijd lekker de Bob zijn. 😉

Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit lezen en denken Jeeeeez wat maak je hier een big deal van. Dat doe ik niet, maar ik vind het interessant om dit bij mezelf te onderzoeken en erover te bloggen. En realiseer dat een gewoonte ineens niet meer doen best lastig of intens kan zijn. Bedenk maar eens dat jij met een bepaalde gewoonte gaat stoppen 🙂

En zo verder

Ik ga dus lekker zo door! Ik zit zelfs te overwegen om in februari nog eventjes door te gaan… Maar laat ik nog niet te hard roepen, hahaha. De komende weken heb ik een paar speciale momenten qua etentjes en borrels en ik verwacht geen enkel probleem. Nu is het op zich wel ‘jammer’ dat ik dan in een heel goed restaurant zit waar ze ook fantastische wijn hebben, maar daar kan ik een heel groot punt van gaan maken maar daar wordt ook niemand beter van. Het scheelt dat het werkgerelateerde ‘events’ zijn, dan zou ik sowieso al niet veel drinken, dus dan is de stap naar niet drinken makkelijker of zo.

Zijn hier meer mensen die een dry january doen? En hoe gaat het?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

45 reacties
 1. Desire

  Ik drink al bijna 9 jaar niet meer. Gewoon omdat ik geen alcohol nodig heb. Ik vind het niet echt lekker meer en waarom zou ik dan blijven drinken want laten we eerlijk zijn; alcohol is nu niet echt goed voor je lichaam. Je merkt het al als je ook echt weinig drinkt; niet fit zijn/ katertje… succes nog met de rest van januari!

 2. Susan

  Ik heb een maand niet drinken ook op mijn 20 for 2020-lijstje staan, maar vind het wel lastig te bepalen welke maand ik ga doen haha. Januari is in ieder geval al niet gelukt, ik wilde een paar gerechten met wijn koken en vind het dan te zonde die hele fles voor het koken te houden haha. Ik heb wel eens eerder een paar maanden alcoholvrij gedaan (na mijn afstuderen, om even te resetten omdat ik als student best wel vaak dronk).

 3. Lori

  Ik doe bijna het hele jaar aan dry januari!
  Ik drink op jaarbasis misschien 1 glas wijn en dan zijn het slokjes bij elkaar opgeteld, als ik tijdens een etentje proef. Ben ongeveer 2,5 jaar geleden gestopt met drinken en krijg er werkelijk bijna altijd vragen over. Mis het nooit en hou niet van aangeschoten worden. Drink tijdens etentjes Spa rood met een citroentje of inderdaad iets speciaals zoals ginger ale.
  Ben vorig jaar ook voor het eerst in een sterrenrestaurant gaan eten en had samen met mijn vriend awesome alcoholvrije cocktails matchend bij de gangen 🤩 dat vond ik echt zó tof.

 4. Ingrid

  Ik heb in 2018 meegedaan met Dry Januari en tot op de dag van vandaag nog niet gedronken. Het beviel dus erg goed. Ik vind wijn wel lekker maar kan er gewoon niet zo goed tegen. Al na een glaasje slaap ik minder vast. Ik ga erg graag uit eten en mis het dan ook niet om geen wijn te drinken.

 5. Suus

  Fijn dat het zo goed gaat!
  Zelf ben ik van de afgelopen 22 maanden alweer 16 maanden zwanger (tweede kindje is vrij snel na de eerste op komst) en dus al heel lang geheelonthouder;). Maar de 0.0 biertjes tegenwoordig zijn heel goed te drinken en net wat gezelliger op een feestje dan cola. Alcoholvrije wijn heb ik helaas ook nog geen redelijke kunnen vinden, brr… Ik verheug me inmiddels wel echt weer heel erg op een lekker glas rode wijn en een La Trappe Quadrupel (favo speciaalbier).

  • Dian

   Hey,
   Ook al Faber sparkling wine of rosé geprobeerd?
   Ik vind het, na hele lange onthouding, net echt 🙂
   Groetjes, Dian

  • Karin

   Hier ook bijna een jaar niet gedronken wegens zwangerschap en daarna borstvoeding. Ik miste het soms wel hoor, een goed glas wijn bij het eten, een bubbeltje, een koud biertje in de zomer… 😉
   Pasgeleden had mijn man lekker gekookt. Zoontje op bed, de afgekolfde melk stond in ruime hoeveelheid in de koelkast, dus vol goede moed trokken we een mooie fles wijn open, een Margaux. Eerst nog in een decanteer karaf.
   En… het smaakte me niet meer! Zuur, vreemd, vies… blijkbaar was ik het ontwend. Ik hoop toch dat dat terugkomt 🙈

 6. Martha Jong

  Ik ben nu ook op de helft van dry Jan en vind het best wel moeilijk. We dronken vaak elke avond n flesje wijn leeg voor de gezelligheid. En nu vind ik t saai en ongezellig. Ik mis t ook echt. Tevens merk ik dat er erg veel recepties, verjaardagen en vanavond nog n opening was en overal wordt gedronken. Ik doe mee met n wijnglas met water en proost ook mee puur voor t sfeertje. Zal blij zijn als t eind januari is en ik weer mee kan doen. Mijn Motivatie om t vol te houden is mijn gezondheid en mijn lever n handje helpen. Mijn omgeving merkt het amper en ik vraag er ook geen aandacht voor. Ik drink steeds water en wil wel n alternatief. Hartelijke groet Martha

 7. Kirsty

  Wat fijn dat het tot nu toe goed gaat! Ik doe zelf niet mee aan Dry January, omdat ik het niet nodig vind; ik drink alleen in het weekend en vind dat zelf prima zo. Vorig jaar heb ik wel in in maart/april een maand niet gedronken en op zich was dat ook niet heel moeilijk. Toen wel een aantal alcoholvrije rosébiertjes, radlers en gewone 0.0 biertjes geprobeerd, omdat ik op spa rood na eigenlijk niet echt van frisdrank houd. Wat ik zelf een nadeel vond van niet drinken is dat ik er wel van afviel, waarschijnlijk omdat ik met alcohol op ook veel meer zin heb in snacks dan zonder. Wat dan wel weer positief is, is dat je geen katers hebt als je niks drinkt haha.

 8. Lucinda

  Ik dronk sowieso al weinig, maar vanaf dit jaar is de bedoeling om dat nog meer terug te schroeven. Denk dat het voor mij pas moeilijk wordt om als het weer warmer wordt er geen verfrissende Radler bij te willen pakken. Maar gelukkig vind ik daar de alcoholvrije versie van ook lekker, dus hopelijk vol te houden.

  Zelf ben ik van mening dat het goed is om soms een periode zonder alcohol te gaan, de gewoonte sluipt er te snel in. Daarnaast bagger veel lege calorieën, iets waar ik tegenwoordig ook meer om denk.

  Succes nog deze maand :).

 9. Melissa

  Zelf drink ik nooit. Vind bier en wijn vies en er is niks wat ik zó lekker vind dat ik het echt graag drink. Vind het ook de calorieën niet waard. Je maakt blijer met een koude cola zero bij een borrel. 😉 Toen ik jaren terug ieder weekend ging stappen dronk ik wel alcohol, maar meer vanwege het sociale gebeuren en omdat je dan iets losser bent. Maar nu heb ik er echt 0 behoefte meer aan.

  Mijn vriend doet wel mee met dry january! Hij drinkt normaal gesproken ieder weekend wel alcohol (speciaalbier of whiskey) en dat deed ie al jaren (niet extreem veel, maar wel wat) dus voor hem is het wel even wennen! Tot nu toe bevalt het hem ook wel, hij voelt zich ook veel energieker ’s ochtends. En hij vindt het ook gewoon interessant om de positieve effecten van niet drinken eens te ondervinden.

 10. Ness

  Wij doen in februari een maandje tournee mineral 🙂 Een tijdje geleden viel het me op dat ik bijna dagelijks wel een glas wijn dronk (zonder een probleem te hebben). Dikwijls omdat er nog een fles open was en weggooien is zonde! 🙂 Nu probeer ik tijdens de week niks meer te drinken. Het is zo ingeburgerd, maar aperitieven is gewoon gezellig! Op de receptie van ons trouwfeest hadden we cava en niet alcoholische (roze) cava, ipv de klassieke fruitsap. Dit was een succes! Ze verkopen ook wijn zonder alcohol (vintense). Ik weet niet of het ook in Nederland te koop is.

 11. Joyce

  Ik drink geen alcohol, nooit. Kan me er altijd een btje aan ergeren als mensen een maand zonder alcohol al een prestatie vinden. Maar dat komt natuurlijk ook omdat ik er totaal geen behoefte aan heb. Vind mensen met alcohol op vaak ook niet zo leuk.

  • Sandy

   Dat is zo, men wordt niet leuker of gezelliger van alcohol. Ook de volgende dag niet. Ik drink het ook nooit.

 12. Carolien

  Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik ben zelf bezig met dry january, dit doe ik al een aantal jaar. Ik herken het even aan minder alcohol toe zijn na de feestdagen. Ik vind het zelf ook niet zo moeilijk. Ik kijk uit naar je volgende update!

 13. Saskia

  Hier stoor ik me wel eens aan, die maandelijkse challenges die in het leven geroepen door bedrijven om er een slaatje uit te slaan. Overigens vind ik het goed om je bewust te zijn van elke gewoonte hoor, of dat nou stoppen met roken of in dit geval drinken is. Wat ik jammer vind is dat men doet alsof het allemaal zo moeilijk en een prestatie is, maar er na 9 maanden zwangerschap niemand is die voor staat te klappen dat het je is gelukt. Dan is het ineens vanzelfsprekend. Het lijkt me een goed idee als we ons het hele jaar bewust zijn van onze al dan niet slechte gewoontes, en niet alleen in januari 🙂

 14. Reza

  Ik drink helemaal niet, hou niet van de geur en smaak. Chips is mijn ‘alcohol’ dus ik doe een andere versie van Dry January 😉
  Bevalt prima, ga het langer doen en daardoor nog wat andere gezondere aanpassingen maken. Succes allemaal!

 15. Anna

  Ik ben nu een half jaar gestopt met drinken vanwege medicatie en vind het nog steeds verschrikkelijk moeilijk. Als student is er natuurlijk wel veel meer alcohol in het dagelijks leven maar dat ik ook om elf uur ‘s ochtends naar een borrel of glas wijn kan snakken, laat wel zien dat ik problematische drinker was/ben. Ik weet zeker dat heel veel andere mensen dat ook zijn zonder dat ze belachelijk veel drinken of zich opvallend misdragen.
  Ik ben wel heel blij met de alcoholvrije biertjes die wat feestelijkheid geven!

  • M

   Klopt, mensen denken bij iemand met een drankprobleem vaak aan een wat viezig persoon die ladderzat op een bank in het park ligt, maar vaak zijn het hele gewone mensen, probleem is dat alcohol maatschappelijk totaal geaccepteerd word maar eigenlijk is het net zo gevaarlijk als heroïne.

   Goed dat je je bewust bent van je gewoonte en er aan werkt! Zet hem op!

 16. Lenneke

  Ik doe niet echt mee, maar eigenlijk ook een beetje wel, want volgens mij heb ik dit hele jaar nog niet gedronken. Ik drink echt met vlagen: kan in de zomer ontzettend veel zin hebben in een heerlijk koud biertje en vind in de winter een gin-tonic (want zonder gin wordt het tonics, hehehe) te drinken, maar drink dus ook hele periodes niks. En als je dan in wel drinkend gezelschap een theetje bestelt: BeN Je ZwaNgeR oFzO. Bijzonder hoe alcohol soms als moetje wordt gezien.

  • Joyce

   Even een oprechte vraag, waarom dat gekke gebruik van hoofdletters? Ik zie het steeds meer, maar snap het nut er niet van. Bedoel het absoluut niet verkeerd hoor, maar begrijp het gewoon niet.

  • Lenneke

   Zoek maar op meme Mocking Spongebob 🙂

  • Joyce

   Ik leef geloof ik onder een steen 😊… Nooit geweten dit, thanks!

 17. Leanne

  Mijn man doet mee en eigenlijk gaat het hem ook heel makkelijk af (zelf kan ik hier niet over oordelen omdat ik niet drink).

  Maar anderen verklaren hem voor gek dat hij meedoet aan dry January.. Jammer wel… Dat moet iedereen voor zich weten toch?

 18. Marleen

  Ik doe ook mee met Dry January! Ik wil vooral kijken hoe het is om in sociale gelegenheden niet te drinken. De eerste twee weken gingen bij mij dus ook vrij makkelijk, want ik had ’s weekends niks gepland. Ik ga dus in februari nog even door om wat meer “feestjes” en borrel-avonden mee te pakken in mijn experiment! Ben benieuwd naar je volgende update 😉

 19. rachel

  leuk om te lezen hoe je ermee omgaat. ik drink zelf niet dus kan er niet over mee praten of oordelen. wel vind ik drinken door de weeks not done 😉 weekend en etentjes prima

 20. Sophie

  Leuk om je bevindingen er tot nu toe over te lezen. Ik doe er zelf niet aan mee omdat ik zelf heel weinig drink. Als ik zin heb neem ik bijv op vrijdagavond een gin tonic maar kan ook zo weken niets drinken.

  Ik vind het overigens wel grappig om te lezen dat mensen het een maand ‘proberen’, maar als je zwanger bent / wil worden mag je 9 maanden niet drinken haha.. Daar hoor je dan niemand over omdat het dan vanzelfsprekend is

  • Cynthia Schultz

   Ja grappig is dat eigenlijk. En 9 maanden is wel even wat anders dan een maand, haha.

 21. Nicol

  Leuk om te lezen!

  Blijft cynthiaenwijn.nl wel actief?

 22. Fre

  Doe al jaren een dry January maar ook regelmatig een dry maandje tussendoor verderop in het jaar en dat bevalt prima. Het slapen gaat altijd veel beter in de ‘dry’ weken vind ik, heerlijk.

  Ik heb 1 tip voor een lekkere alcoholvrije bubbel; de pas du tout van Grapedistrict (en nee ik werk hier niet).

  • Anne

   Pas du tout heb ik vaker aangeraden gekregen ja! Ik hoorde zelfs dat er later dit jaar een rode wijn van ze aankomt, waar ik erg naar uitkijk.

  • Fre

   Oeh een drinkbare alcoholvrije rode zou heel fijn zijn! Alle alcoholvrije rode wijnen die ik geproefd heb vind ik echt niet te hachelen als ik eerlijk ben.
   Er is wel een pas du tout witte wijn beschikbaar las ik net op de website maar die nog niet geprobeerd.

 23. Joline

  Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom het zo’n ding is. Ik drink nooit alcohol omdat ik medicatie slik en dat gaat niet samen maar ik heb nog geen dag gehad waar ik dacht: oh wat jammer! Wanneer je moeite hebt om 1 maand geen alcohol te drinken dan denk ik dat je echt te veel afhankelijk van alcohol aan het worden bent. Alcohol is niets anders dan een drug.

  • Cynthia Schultz

   Het is voor jou waarschijnlijk geen issue omdat het geen gewoonte is. Maar misschien is dat het ook nooit geweest? Dat weet ik natuurlijk niet. Alcohol drinken is voor veel mensen wel een gewoonte en het is gewoon ‘werk’ omdat een maand (of langer) dat niet te doen. Geldt niet alleen voor alcohol trouwens 🙂 Gewoontes veranderen is voor veel mensen heel lastig.

  • Meryll

   Eens met Joline! Die hele dry january vind ik écht onzin. Alcohol is geen goede gewoonte, of je nou elke dag drinkt of af en toe. Zoals suiker ook niet goed voor je is, en nog wel meer dingen. Wat is het nut van een maand geen alcohol drinken? Alles gaat toch om balans. Laten we niet schouderklopjes uitdelen omdat het iemand lukt een maand niet te drinken…

  • Merel

   Los van het feit dat het om alcohol gaat, het is gewoon heel erg moeilijk om vaste gewoontes te veranderen. Vergelijk het met een vleeseter die een maand vegan gaat proberen. Dat kost even wat bewustwording en moeite om andere keuzes aan te leren.

  • Mo

   Ook eens met Joline! Ik snap (en weet) dat het lastig is om gewoontes te veranderen, maar voor mijn gevoel is de scheidingslijn tussen “gewoonte” en “verslaving” bij alcohol en andere drugs heel erg dun. Vind dat dat heel erg gebagatelliseerd wordt; ik schrik ervan dat het een maand niet drinken van alcohol zo’n ding is en dat er zoveel mensen aangeven dat ze het moeilijk vinden om alcohol te laten staan. Dat kan toch nooit goed zijn?

  • Suuz

   Ik vind het ook best bizar dat het zo groot is. Als gezelligheid en eten perse samen moet hangen met alcohol, dan vind ik dat echt zorgwekkend. Misschien scheelt het dat uit eten gaan voor veel mensen incidenteel is en bij Cynthia zeer regelmatig voorkomt. Maar continu ook thuis overal wijntjes bij opentrekken zegt iets over vanzelfsprekendheid van alcohol.
   En wat sommigen ook schrijven: als je zwanger bent drinkt je negen maanden niet, hoor je niemand over. True that. Behalve die negen maanden stopte ik zelfs al op het moment dat de pil de prullenbak in ging. Ik dronk uiteindelijk anderhalf jaar niet. En geen seconde gemist. ’t Is maar net waar je focus ligt en als die daar ligt dan lijkt het me gezonder dat men daar een blijvendere oplossing voor vindt dan alleen één maand niet drinken.

  • Naomi

   Maar als jullie het zo slecht (of onzin) vinden dat het voor mensen zo moeilijk is om een maand niet te drinken.. Is dry january toch juist goed? Voor bewustzijn sowies0, dus: hé blijkbaar vind ik alcohol toch wel zo lekker dat het goed is om even niets te drinken..

  • Suuz

   Eens, maar een maandje bewust zijn en dan weer… los? Ik zou denken dat bewustwording iets groter is dan een maandje ‘crash-dieet’. Ik zou eerder standaard matigen tot bepaalde gelegenheden.

 24. Susanne

  Ik ben door vriendinnen en nav de NPO nationale blaas test ook een dry januari aan het doen, al heb ik nog niet een specifieke einddatum in gedachten. Ik herken jouw verhaal zeker: het gaat me eigenlijk heel prima af! Ook ik kan heel erg genieten van de smaak van goede wijn en speciaal bier, maar ik heb nog niet echt een moment gehad dat het een zal ik wel/zal ik niet spel in mijn hoofd werd zeg maar. Ik merk vooral dat ik een betere nachtrust heb, ik ben een lichte slaper dus mijn week heeft ups en diens, maar nu dus al 1,5 ofzo niet meer. Daarnaast ben ik een kilo kwijt! Het enige dat ik anders doe is niet drinken (ook ik ben geen grote drinker overigens: weekend borrelen met vrienden en een wijntje als ik uit eten ga). Leuk experiment en een stukje bewustwording! “Succes” (klinkt gek, maar je snapt hem ;)) Cynthia

 25. Mariemarie

  1 maand geen alcohol is ook mijn doel (en daarna ook nog wat langer ;)) Die gewoonte en belonning/gezelligheid komt mij heel bekend voor. Ook ik heb nog steeds geen lekkere
  alcoholvrije wijn gevonden!

 26. Tineke

  Ik drink nooit alcohol omdat ik er geen behoefte aan heb. Verbaas mij er wel een beetje over dat dit zo’n ding is. Maar wel leuk om je ervaring te lezen, ik hoop voor je dat de laatste weken je ook gemakkelijk afgaan.

  • Annet

   Ik doe geen dry january omdat ik volgende week op wintersport ga en dan wil ik echt wel een wijntje bij de kaasfondue! 😊
   Ik zou bier en sterke drank makkelijk kunnen laten staan maar ik vind wijn toch wel lastig. Ik hou nl niet echt van frisdrank/sap en de hele avond water of thee vind ik ook maar saai. En net als jij houd ik zoo van uitgebreid uit eten en er is niets beter dan een goede/wijn spijs combi!
   Als er echt een goede alcohol vrije wijn zou zijn dat zou ik gewone wijn vaker laten staan maar helaas heb ik die nog niet gevonden.