‘De kleine dingen’

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’, en ‘het zijn de kleine dingen die het doen’. Je kent deze uitspraken wel, en ik vind ze zó waar. Ik word echt gelukkig van die kleine dingen, die uiteindelijk de grote dingen blijken te zijn.

Leestijd

Grote dingen vs kleine dingen

Toen ik laatst door mijn Instagram timeline scrollde en een prachtige foto van iemand op een verre bestemming zag en daarbij zag staan ‘It’s really the little things that count’, krabde ik even achter mijn oren. Dat is toch juist geen ‘little thing?’ Een onwijs kostbare reis naar een verre plek vind ik persoonlijk een heel groot ding. Net als het kopen van hele dure dingen zoals een auto of een huis, het kiezen voor een huisdier of een andere vorm van gezinsuitbreiding, een nieuwe baan of trouwen. Dat zijn grote dingen, die veel invloed kunnen hebben op je leven, die je niet zomaar doet.

Natuurlijk kunnen de kleine dingen wel te maken hebben met de grote dingen. Zoals elke dag opnieuw de tuindeuren opengooien en genieten van de zon in mijn eigen tuin. Of knuffelen met die lieve Kees.

De grote dingen hebben misschien veel invloed op je leven, maar vervolgens zijn het wel echt de ‘kleine dingen’ die elke dag opnieuw kleur geven aan je dag, genietmomenten waar je mooie herinneringen aan hebt.

Mijn 'kleine dingen'

Als ik ’s ochtends voor ik aan het werk ga met Kees over de dijk hier in de buurt wandel, sta ik altijd even stil bij hoe heerlijk dat is. Dan ben ik dankbaar dat ik met haar hier kan lopen, met fluitende vogeltjes om me heen, (soms) de zon op mijn huid, en dat ik dat elke dag opnieuw kan doen voor ik aan de slag ga. Voor mij is dat een klein ding waar ik zo van geniet dat het bijna een groot ding is geworden. Omdat het zo belangrijk voor me is.

Zo zijn er nog veel meer van mijn persoonlijke ‘kleine dingen’. Ik deel ze graag met je.

 

Bij Monique van Loon op Instagram zag ik laatst deze post:

Ik volgde het advies van Monique op en ik kocht een mooi kopje van Design Letters, die ik al een tijdje wilde. En wat heeft ze gelijk! Elke keer als ik mijn mooie kopje pak en daar een kop koffie in maak, geniet ik nóg meer van dat moment. Het is zo simpel, niet duur en maakt je koffie- (of thee)moment iets waar je nog meer van kan genieten.

Heel simpel: knuffelen met ‘mijn’ Willem en Kees en mezelf dan in mijn handen knijpen dat ik met dit fijne mens en dier mijn leven mag delen.

Zo opgaan in een goed boek dat ik totaal de tijd kwijtraak en op een andere plek ben in mijn hoofd.

Eten en drinken met geliefden. Als ik iets graag doe met vrienden en familie, is het wel dat. Samen genieten van lekker eten en goede (of minder goede) gesprekken voeren.

 

Foto: Mariët Mons

De geur van versgemaaid gras of van regen na een warme dag. Ik zou het willen vangen. Maar eigenlijk ook weer niet, want dan zijn die momenten minder speciaal.

Heel sufferig dit, maar ik vind het op warme dagen echt leuk om de was te doen en deze buiten op te hangen. Ons wasrek staat op ons balkon en daaronder, in de tuin, zit ik vaak aan tafel te werken. Het ruikt daar dan naar die schone was, die geur van zachte handdoeken en zomer. Vroeger vond ik van die crispy handdoeken echt onprettig, nu vind ik dat heel lekker omdat daar dit gevoel aan vastzit.

Het gevoel van warme zomerwind door mijn net gewassen natte haren.

Aan de ene kant een groot ding, maar ook een kleine: ’s ochtends vroeg in de zomer op het strand van Terschelling wandelen, met mijn blote voeten in het zand. De zon die al op mijn huid brandt, Kees die om me heen dartelt, geen ziel te bekennen, de branding die ruist, een meeuw die krijst: het strand is van mij. Kost niets, voelt onbetaalbaar. Eigenlijk is dit ook wel een groot ding, omdat onze vakanties naar Terschelling echt mijn grootste goed zijn en ik altijd weer enorm uitkijk naar dit moment. Dus ja, groot gemengd met klein.

’s Ochtends als ik net wakker ben douchen, en als ik me ga afdrogen even mijn neus in een schone, zachte handdoek steken en die lekkere geur van schone was opsnuiven.

 

In het voorjaar die prachtige bloesem die ineens overal te zien is, en hoe lekker het ruikt!

Na een dag werken koken met verse ingrediënten en dan een gezonde en natuurlijk heerlijke maaltijd op tafel zetten. Dit vind ik meestal gewoon zo leuk om te doen en daar kan ik onwijs van genieten. Maar eh, ik kan ook net zo genieten van een thuisbezorgde pokebowl of pizza, hoor.

Als ik een berichtje krijg van een lezer, die door mij iets is gaan doen. Dus dat ze bijvoorbeeld ergens is gaan eten, door mij naar Terschelling is gegaan of door mij een keer alleen iets is gaan doen. Ik vind het dan zo leuk om te horen doe dat bevallen is en dat ik op die manier iemand zijn of haar leven een beetje beïnvloed vind ik best bijzonder.

Mijn buren. Ik heb leuke, lieve, behulpzame buren waar we op kunnen rekenen en zij natuurlijk op ons. Dit hebben wij in de stad nooit gehad, en waar we nu wonen heerst echt meer het ouderwetse ‘noaberschap’: buren die elkaar helpen en er voor elkaar zijn. Ik kan dat erg waarderen.

Op een dag dat het heerlijk weer is de flexibiliteit hebben om een halve dag te werken en ’s middags vrij te kunnen nemen om plezier te hebben van de zon. Ik knijp mezelf zo vaak in mijn arm en realiseer me zo goed wat een fantastische luxe dit is, dat ik zelf mijn tijd kan indelen en zelf kan bepalen waar, wanneer en hoe ik werk. Misschien is dit juist wel een heel groot ding, bij nader inzien.

Onze tuin! Als het lekker weer is leef ik echt buiten. Ik vind het dan zo relaxed dat ik gewoon mijn laptop kan pakken en in de tuin kan gaan zitten. Toen we in de stad woonden, moest ik echt ‘op zoek’ naar een plek om te gaan zitten werken omdat we geen balkon of tuin hadden. Nu prijs ik me zo gelukkig met de openslaande deuren en onze eigen plek buiten.

Wijn. Sinds ik vorig jaar begonnen ben met mijn wijnopleiding is dit zo’n grote hobby geworden. Er is een wereld voor me opengegaan en er is nog zo ongelooflijk veel te leren! Als ik in het weekend een fles wijn uit de kelder pak, of een fles gekocht heb, kan ik helemaal opgaan in het openen ervan, het proeven en daarna ga ik natuurlijk lekker voor zitten. Het leuke is dat je vooraf nooit precies weet hoe een wijn zal proeven, dus vooraf zit ik ook al even te bedenken wat ik nu precies kan verwachten. Hoe zal het smaken? Ik maak er echt een moment van.

 

Sta jij wel vaak genoeg stil bij deze kleine dingen? De momenten die je gelukkig maken en die – als je er goed over nadenkt – uiteindelijk de grote dingen blijken te zijn?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

35 reacties
 1. esther dekker

  heerlijk ……ik ga nog meer genieten ……..top artikel !

 2. Melanie

  Wat een ongelooflijk mooi en inspirerend artikel!

 3. Lot

  Heel fijn artikel <3 Hier zal ik ongetwijfeld nog af en toe naar terugkomen als 'k "het kleine even kwijt ben"…

 4. Tessa

  Wooow wat een super mooi artikel. En je hebt helemaal gelijk. We zijn zo gewend om door te razen, dat genieten van de kleine dingen er soms bij in schiet.
  Ik vind het bijvoorbeeld echt een geniet momentje om in de zomer, na het werk, nog lekker met een boek om mijn balkon te zitten. Of een heerlijke (zelfgemaakye) maaltijd te eten. Of het moment dat je na de winter je ineens realiseert dat het 18 uur is en nog licht is buiten. Het zijn de kleine dingen die het doen 😉

 5. Fleur

  Je hebt helemaal gelijk!
  Ik kan er ook heerlijk van genieten om te dansen op mijn favoriete liedjes. Of je favoriete liedjes horen op de radio, in de auto of in een winkel.
  De geur van regen na een warme dag.
  Golden hour. Alles wordt dan mooier!
  Als de herst begint en langzaam alle herfstkleuren in de natuur verschijnen.

 6. Milou

  Sinds mijn negende ben ik al chronisch ziek, nu ben ik 19 dus ben al bijna 10 jaar ziek. Ik heb door mijn ziekte veel gemist op school (maar vorige week wel geslaagd) en veel in een rolstoel gezeten.
  Iedere keer als ik met de hond wandel ben ik zo ontzettend gelukkig, want ik kan lopen! Ik kan nu (hoogstwaarschijnlijk tijdelijk) leven zonder pijn. In de winter komt het vaak heftiger terug.
  Voor een ander zo normaal, maar voor mij zo fantastisch.

  Wat ik ook heerlijk vind is met een boek op de bank hangen en thee erbij.
  Knusse hoekjes met dekens, kussend of andere gezellige dingen zijn ook super leuke “kleine” dingen waar ik heel erg van geniet

 7. Linda

  Ik word oprecht blij van dit artikel, het geeft een lach op mijn gezicht haha. Ik ga hier eens over nadenken..

 8. Nouk

  Vogeltje die fluiten en vooral de eerste van het jaar, oh moet al smilen van het idee.

 9. Anolief

  Dat van de was buiten hangen genieten is echt herkenbaar haha. Ik heb geen extra kamer of tuin voor de was waardoor het in de winter dagen duurt voor het droogt (het staat op de overloop boven en ben eraan gewend maar het neemt me overloop in beslag). Als ik nu de was op me balkon hang kan ik daar zo van genieten dat moerder natuur haar werk doet en ik neer ruimte he .

 10. anna

  Wat een heerlijk artikel! Ontzettend fijn dat jullie nu een tuin hebben, dat is tegenwoordig ook al zo’n grote luxe! En ik geniet ook meer van mijn koffie in een mooie mok.

 11. Sanne

  Zo is het maar net. Geniet er met volle teugen van, want het kan zo maar ineens gedaan zijn.

  Ik persoonlijk geniet er het meeste van als mijn 2 jongens van 4 en 2 jaar ’s ochtends bij me het bed in duiken en nog even kroelen met mama – Zalig – of als ze me overladen met kusjes dan smelt ik als sneeuw voor de zon. <3
  Of gewoon in het weekend lekker samen ontbijten. En als het mooi weer is; buiten eten! Heerlijk.

 12. Lindsey

  Wat een ontzettend fijn artikel om te lezen!!

 13. Agnes

  Wat een heerlijke post en ook de aanvullende reacties eronder

  Ik ga op zoek naar een geweldig kopje, vaker mijn katten knuffelen en straks heerlijk in een schoon bed slapen

 14. Alexandra

  Wat een fijn artikel!
  Als aanvullingen op de kleine, fijne dingen in het leven zou ik voor mijzelf zeggen:

  – in een schoon bed stappen en het wasmiddel in het dekbed ruiken
  – de weilanden tegemoet rijden na een dag werken in de stad
  -Mn katten die mij opzoeken als de rust in huis is wedergekeerd
  – het tikken van de klok en hier in stilte van genieten.
  – douchen na het sporten

  Het zijn de kleine dingen die het doen!

  • Martine

   Inderdaad, dat schone beddengoed…..Heerlijk!!!!

 15. Linda

  Vet leuk lijstje, hier word ik blij van! Leuk ook om te zien dat je tijdens het schrijven je blijkbaar realiseerde hoe groot sommige dingen zijn 😉
  Alleen eeeh… Een tuin is een gróót ding, niet een klein ding. Ik heb geen tuin meer sinds ik bij mijn ouders weg ben, en ik mis het iedere dag!

  • Cynthia Schultz

   Dat is waar, máár een kopje koffie in de tuin ’s ochtends vind ik dan wel weer een klein ding. Een tuin krijgen vond ik ook een enorm groot ding!

 16. Silkeblogs

  Dit vind ik echt een inspirerend artikel. Als influencer voel ik steeds meer de druk om “grotere” dingen te doen: reizen, dure spullen kopen, … Maar ik wil zelf juist die kleine dingen meer leren appreciëren, want dat zijn de dingen waar je echt gelukkig van wordt.

  • Cynthia Schultz

   Ja, dat vind ik ook. En herkenbaar inderdaad. Het lijkt soms of het niet groter, beter en gekker kan. Terwijl juist dat kleine zo waardevol is. Misschien wel waardevoller.

 17. Charlotte

  Wat een boel fijne kleine dingen! Een hoop zijn ook wel herkenbaar – ik verlies mezelf ook graag in een goed boek, en ik kan ook intens genieten van die typische ouderwetse huisvrouwdingetjes: het ophangen van de was of de geur van groene zeep als ik de keuken heb schoongemaakt. En ook van mijn lief die na een lange dag in zijn luie stoel in slaap valt (het voor de lol uitproberen van die stoel bij ikea en dan zo verliefd worden was ook een fantastisch moment), het vinden van een kussensloop dat perfect met onze okergele muur matcht (jouw keuken was de inspiratie voor onze woonkamer wat dat betreft), zelfgebakken taart – ik kan nog wel uren doorgaan op deze manier 🙂

 18. Fleur

  Ik kan ook zo genieten van de kleine dingen. Zoals verse frambozen in m’n ontbijt, of een spontaan terrasje pakken na een lange dag werken, in de zon zitten op mijn balkon en soms in ons opblaaszwembadje als het super warm is. En zo kan ik nog wel even doorgaan 😂

 19. Fenemine

  Op instagram ninamaakt, post Nina regelmatig met een illustratie wat de kleine dingen zijn waar ze blij van wordt. Misschien leuk om de volgen:)

 20. Lilian

  Ik dacht laatst nog toen ik een spelletje aan het doen was met mijn man, dan als hij dood zou gaan, dát de dingen zijn die je mist. Dat je even een spelletje doet of even samen koffie drinkt. Toen mijn moeder haar man verloor moest ze vreselijk huilen, toen ze zich realiseerde dat ze nooit meer ’s morgens de krant met hem ging lezen.

  Dus je hebt helemaal gelijk. Ik denk sowieso dat reizen fijner is als je graag weer thuis komt. Dat vind ik tenminste altijd erg prettig, dat je je eigen bed weer meer waardeert 🙂

  p.s. Je kunt bij de kringloop ook zo’n schattig ouderwets bloemetjes kop en schotel kopen, dan ben je nog minder kwijt dan een tientje 😉

 21. Femke

  Ik ‘moet’ altijd heel veel van mezelf en één van de kleine dingen die ik mijzelf dan gun is jouw blog lezen. Dat is echt mijn ding, mijn momentje. Dus dankjewel daarvoor 🙂

 22. Britta

  Helemaal mee eens! Het is zonde dat veel mensen dit niet inzien. Na een moeilijkere periode met wat hulp heb ik geleerd hoe belangrijk het is om iedere dag te genieten, al is het maar van een lekker kopje koffie.

 23. rachel

  wat een mooie post is dit meis 😀 en ja ik sta elke dag stil bij de kleine dingen die gewoon heel groot zijn en geniet daar intens van 😉

 24. maaike

  Ik snap wat jij over de was schrijft zoooo goed! Ik heb dat ook! Mijn droogmolen is echt de beste aankoop van het jaar. Ik geniet daar ontzettend van. Ik zou “muziek” willen toevoegen aan de kleine dingen, mooie muziek maakt heel veel dingen fijner. Of juist heel bewust naar een nummer luisteren om te ontspannen.

 25. Martine

  Ik ken dat gevoel wat je beschrijft en je beschrijft het heel goed 🙂
  Sinds wij zijn verhuisd en ons huidige huis helemaal hebben kunnen opknappen naar onze zin geniet ik daar 1000% van (een groot ding).
  En wanneer ik tegenwoordig een kopje koffie maak voor mijzelf en rondkijk in de woonkamer ben ik zo blij.
  Ik ga, denk ik, ook maar een mooi kopje kopen (kan ik nog meer genieten 🙂 )
  Verder werk ik sinds een jaar (eindelijk) parttime en ik heb dus regelmatig door de week een dag of 2 vrij…..
  Zo heerlijk, dat gevoel het huis voor jezelf te hebben.
  En net als jij, wanneer de bomen bloesem hebben en fiets dan door het dorp……daar geniet ik zo van.
  De fijne bloemetjes, de mooie kleuren…..
  Zo opgaan in een boek dat je aan het einde bijna een beetje moet huilen……
  Laatst heb ik mijn nagels laten laten lakken met een gellak, ik heb de hele dag glunderend naar mijn tenen gekeken 🙂
  En zo kan ik nog wel even doorgaan…..
  Dus ja, zo herkenbaar dit stuk.
  Mooi dat je dit soort artikelen schrijft!

 26. Rowan Chanel

  Mijn vriend en ik zijn nu 5 jaar samen, maar om elkaar weer te zien na een werkdag voelt werkelijk altijd aan als een feestje.

 27. Marianne

  Wat heb je dit mooi beschreven en wat heerlijk om hier mijn dag mee te beginnen. Het klinkt misschien raar, maar tijdens het lezen wordt voelbaar hoe je van alle deze dingen geniet. Ik hoop dat je hier nog heel lang van kunt en zult genieten!

 28. Marianne

  Wat heb je dit mooi beschreven, heerlijk om mijn dag mee te beginnen. Al klinkt het raar, ik kan bijna voelen hoe je van al deze dingen geniet. Ik hoop dat je van dit alles nog heel lang kunt en zult genieten. En daar ons van mee laat genieten 😊

 29. Cecilia

  Door een verhuizing 2 maanden geleden naar een huis waarin ik mij (nog) niet thuis voel en na extreem veel tegenslag met de verbouwing probeer ik bewust iedere dag te genieten van iets kleins. Een poes in onze tuin, een koolmeesje op een tak. Helaas laat ik kleine dingen nog te veel overschaduwen door het grote leed in de wereld waar ik helaas toch maar weinig aan kan doen.

  • Cynthia Schultz

   Wat goed Cecilia, dat je daar zo bewust bij stilstaat. Dat is inderdaad lastig als het tegenzit in het leven, of als je kijkt naar alle ellende in de wereld.

 30. lea

  Er is een liedje over …’t zijn de kleine dingen die ’t doen, die ’t doen. En het is zo waar!!Leuk zoals je het beschrijft. Vaak zijn die momenten niet gekoppeld aan geld, een mooie zonsopkomst, mooie zonsondergang, regenboog, de natuur. Het gaat erom dat je het ziet. In het moment leven en genieten van het leven , het even dat we hier zijn.

 31. Marije

  Door een lastige periode in mijn leven, ben ik mij extreem bewust geworden van de kleine dingen in het leven. Waar ik vroeger alleen naar de grote dingen keek, heb ik in een moeilijke tijd geleerd dat het gaat om de kleine dingen en zie ik nu elke dag wel iets kleins wat mij intens gelukkig maakt