Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

‘De kleine dingen’

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’, en ‘het zijn de kleine dingen die het doen’. Je kent deze uitspraken wel, en ik vind ze zó waar. Ik word echt gelukkig van die kleine dingen, die uiteindelijk de grote dingen blijken te zijn.

Leestijd

Grote dingen vs kleine dingen

Toen ik laatst door mijn Instagram timeline scrollde en een prachtige foto van iemand op een verre bestemming zag en daarbij zag staan ‘It’s really the little things that count’, krabde ik even achter mijn oren. Dat is toch juist geen ‘little thing?’ Een onwijs kostbare reis naar een verre plek vind ik persoonlijk een heel groot ding. Net als het kopen van hele dure dingen zoals een auto of een huis, het kiezen voor een huisdier of een andere vorm van gezinsuitbreiding, een nieuwe baan of trouwen. Dat zijn grote dingen, die veel invloed kunnen hebben op je leven, die je niet zomaar doet.

Natuurlijk kunnen de kleine dingen wel te maken hebben met de grote dingen. Zoals elke dag opnieuw de tuindeuren opengooien en genieten van de zon in mijn eigen tuin. Of knuffelen met die lieve Kees.

De grote dingen hebben misschien veel invloed op je leven, maar vervolgens zijn het wel echt de ‘kleine dingen’ die elke dag opnieuw kleur geven aan je dag, genietmomenten waar je mooie herinneringen aan hebt.

Mijn 'kleine dingen'

Als ik ’s ochtends voor ik aan het werk ga met Kees over de dijk hier in de buurt wandel, sta ik altijd even stil bij hoe heerlijk dat is. Dan ben ik dankbaar dat ik met haar hier kan lopen, met fluitende vogeltjes om me heen, (soms) de zon op mijn huid, en dat ik dat elke dag opnieuw kan doen voor ik aan de slag ga. Voor mij is dat een klein ding waar ik zo van geniet dat het bijna een groot ding is geworden. Omdat het zo belangrijk voor me is.

Zo zijn er nog veel meer van mijn persoonlijke ‘kleine dingen’. Ik deel ze graag met je.

 

Bij Monique van Loon op Instagram zag ik laatst deze post:

Ik volgde het advies van Monique op en ik kocht een mooi kopje van Design Letters, die ik al een tijdje wilde. En wat heeft ze gelijk! Elke keer als ik mijn mooie kopje pak en daar een kop koffie in maak, geniet ik nóg meer van dat moment. Het is zo simpel, niet duur en maakt je koffie- (of thee)moment iets waar je nog meer van kan genieten.

Heel simpel: knuffelen met ‘mijn’ Willem en Kees en mezelf dan in mijn handen knijpen dat ik met dit fijne mens en dier mijn leven mag delen.

Zo opgaan in een goed boek dat ik totaal de tijd kwijtraak en op een andere plek ben in mijn hoofd.

Eten en drinken met geliefden. Als ik iets graag doe met vrienden en familie, is het wel dat. Samen genieten van lekker eten en goede (of minder goede) gesprekken voeren.

 

Foto: Mariët Mons

De geur van versgemaaid gras of van regen na een warme dag. Ik zou het willen vangen. Maar eigenlijk ook weer niet, want dan zijn die momenten minder speciaal.

Heel sufferig dit, maar ik vind het op warme dagen echt leuk om de was te doen en deze buiten op te hangen. Ons wasrek staat op ons balkon en daaronder, in de tuin, zit ik vaak aan tafel te werken. Het ruikt daar dan naar die schone was, die geur van zachte handdoeken en zomer. Vroeger vond ik van die crispy handdoeken echt onprettig, nu vind ik dat heel lekker omdat daar dit gevoel aan vastzit.

Het gevoel van warme zomerwind door mijn net gewassen natte haren.

Aan de ene kant een groot ding, maar ook een kleine: ’s ochtends vroeg in de zomer op het strand van Terschelling wandelen, met mijn blote voeten in het zand. De zon die al op mijn huid brandt, Kees die om me heen dartelt, geen ziel te bekennen, de branding die ruist, een meeuw die krijst: het strand is van mij. Kost niets, voelt onbetaalbaar. Eigenlijk is dit ook wel een groot ding, omdat onze vakanties naar Terschelling echt mijn grootste goed zijn en ik altijd weer enorm uitkijk naar dit moment. Dus ja, groot gemengd met klein.

’s Ochtends als ik net wakker ben douchen, en als ik me ga afdrogen even mijn neus in een schone, zachte handdoek steken en die lekkere geur van schone was opsnuiven.

 

In het voorjaar die prachtige bloesem die ineens overal te zien is, en hoe lekker het ruikt!

Na een dag werken koken met verse ingrediënten en dan een gezonde en natuurlijk heerlijke maaltijd op tafel zetten. Dit vind ik meestal gewoon zo leuk om te doen en daar kan ik onwijs van genieten. Maar eh, ik kan ook net zo genieten van een thuisbezorgde pokebowl of pizza, hoor.

Als ik een berichtje krijg van een lezer, die door mij iets is gaan doen. Dus dat ze bijvoorbeeld ergens is gaan eten, door mij naar Terschelling is gegaan of door mij een keer alleen iets is gaan doen. Ik vind het dan zo leuk om te horen doe dat bevallen is en dat ik op die manier iemand zijn of haar leven een beetje beïnvloed vind ik best bijzonder.

Mijn buren. Ik heb leuke, lieve, behulpzame buren waar we op kunnen rekenen en zij natuurlijk op ons. Dit hebben wij in de stad nooit gehad, en waar we nu wonen heerst echt meer het ouderwetse ‘noaberschap’: buren die elkaar helpen en er voor elkaar zijn. Ik kan dat erg waarderen.

Op een dag dat het heerlijk weer is de flexibiliteit hebben om een halve dag te werken en ’s middags vrij te kunnen nemen om plezier te hebben van de zon. Ik knijp mezelf zo vaak in mijn arm en realiseer me zo goed wat een fantastische luxe dit is, dat ik zelf mijn tijd kan indelen en zelf kan bepalen waar, wanneer en hoe ik werk. Misschien is dit juist wel een heel groot ding, bij nader inzien.

Onze tuin! Als het lekker weer is leef ik echt buiten. Ik vind het dan zo relaxed dat ik gewoon mijn laptop kan pakken en in de tuin kan gaan zitten. Toen we in de stad woonden, moest ik echt ‘op zoek’ naar een plek om te gaan zitten werken omdat we geen balkon of tuin hadden. Nu prijs ik me zo gelukkig met de openslaande deuren en onze eigen plek buiten.

Wijn. Sinds ik vorig jaar begonnen ben met mijn wijnopleiding is dit zo’n grote hobby geworden. Er is een wereld voor me opengegaan en er is nog zo ongelooflijk veel te leren! Als ik in het weekend een fles wijn uit de kelder pak, of een fles gekocht heb, kan ik helemaal opgaan in het openen ervan, het proeven en daarna ga ik natuurlijk lekker voor zitten. Het leuke is dat je vooraf nooit precies weet hoe een wijn zal proeven, dus vooraf zit ik ook al even te bedenken wat ik nu precies kan verwachten. Hoe zal het smaken? Ik maak er echt een moment van.

 

Sta jij wel vaak genoeg stil bij deze kleine dingen? De momenten die je gelukkig maken en die – als je er goed over nadenkt – uiteindelijk de grote dingen blijken te zijn?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.