De Cynthia van tien jaar geleden

Tien jaar geleden was ik 19 en studeerde ik Journalistiek. Ik had een hobbyblog over beauty, Miss Lipgloss, en ik werkte voor Girlscene. In deze blogpost kijk ik terug naar 2009 en de Cynthia van tien jaar geleden. Wat deed zij elke dag en waar droomde ze van?

Leestijd

Deze tag las ik zelf bij Shirley, maar is gemaakt door Simone.

Tien jaar geleden was mijn leeftijd…

Heel wat verschillende kapsels ook, in 2009. En wie herkent dat bruin-blauwe behang nog?

19!

Tien jaar geleden was ik verliefd op…

Ik was superverliefd op een klasgenoot. Dat is niet wat geworden 😉

Tien jaar geleden woonde ik...

Nog bij mijn ouders! Een jaar later ging ik op mezelf wonen in Zwolle, maar toen ik 19 was, in 2009 dus, woonde ik nog in Dalfsen, ‘thuis’.

Tien jaar geleden droeg ik het liefst…

Ik droeg, net als nu, graag zwart. Ik ben nooit een heel modebewust type geweest en dat was ik toen ook niet. Veel spijkerbroeken, zwart, truien, simpel.

Tien jaar geleden ging ik dagelijks…

Een roze BlackBerry Pearl, zucht…

Ik heb The Way Back Machine gebruikt om door mijn oude Miss Lipgloss blog te spitten en daar vond ik dit tekstje:

“In 2008 heb ik mijn VWO diploma gehaald. Ik heb eerst lang getwijfeld over mijn studiekeuze, maar heb uiteindelijk gekozen voor HBO Journalistiek. Eerder dacht ik aan interieurarchitectuur (wat me nog steeds ongelooflijk leuk lijkt), visagie (een droom van me om ooit nog te gaan doen) en een studie aan de kunstacademie. Het is toch Journalistiek geworden omdat schrijven echt een passie van me is. Ik schrijf nu al twee jaar elke dag voor MissLipgloss.nl en nu ongeveer 1,5 jaar voor Girlscene.nl.
Ik doe Journalistiek aan het Windesheim in Zwolle (leuke school!).

Cynthia – werk
Ik heb een héél leuk baantje: ik ben redactrice op Girlscene.nl! Dat houdt in dat ik elke week een aantal artikelen voor de site schrijf. Ik ben nu sinds mei vast in dienst, daarvoor schreef ik al ongeveer een jaar omdat ik het heel erg leuk vond om te doen.
Hiervoor heb ik een tijdje in een kledingwinkel in mijn woonplaats gewerkt (op mijn zestiende) en ongeveer een jaar op de vleesafdeling van een supermarkt in mijn woonplaats. Ik ben nogal, ehh, veelzijdig, zullen we maar zeggen!”

Dat deed ik dus in die tijd! Ik studeerde Journalistiek, ik zat in het eerste jaar. Elke dag op de fiets naar het station in Dalfsen en met het boemeltreintje naar Zwolle. Ik had het enorm naar mijn zin op het Windesheim. Ik haalde dat jaar ook mijn propedeuse en na mijn tweede jaar stopte ik. Daarnaast was ik dus elke dag druk bezig met Miss Lipgloss, waar ik dagelijks een nieuwe blog online zette, en ik was ook al bezig met YouTube toen. En ik had een baantje bij Girlscene waar ik elke week voor schreef. Ik was dus lekker druk bezig met allemaal dingen die ik heel erg tof vond om te doen. Leuk ook om dat stukje over mijn studiekeuze te lezen. Die visagie-opleiding ben ik uiteindelijk in 2010 gaan doen en die interieurliefde is er ook nog steeds, al heb ik daar nooit een opleiding voor gedaan.

Ik weet nog zo goed hoe leuk ik deze tijd vond, ik was echt heel gelukkig toen. Ik ging elke dag fluitend naar school! Als ik terugkijk was dit echt een zorgeloze periode, al lijkt dat misschien ook gewoon zo omdat het al zo lang geleden is, en ik er nu van een afstandje naar kijk.

Tien jaar geleden sliep ik s’ochtends tot…

Een uur zeven denk ik, want ik moest natuurlijk gewoon elke dag naar school. Ik denk dat college rond negen uur begon, dus dan moest ik voor half negen de trein hebben.

Tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik nu…

…doe wat ik doe. Gewoon op gebied van ALLES. Er is in tien jaar bizar veel gebeurd, ik heb zoveel dingen gedaan. Van fulltime bloggen op Miss Lipgloss tot werken voor magazines, een Beauty boek schrijven, de wereld rondreizen voor mijn blog, een tv-programma, beauty-expert zijn bij RTL Koffietijd, een beauty event organiseren en daarna de switch naar Cynthia.nl en nu sinds anderhalf jaar Structuurjunkie erbij. Ik was toen al wel bezig met plannen enzo, ik was in 2009 al heel stipt en consciëntieus, haalde deadlines ruim op tijd en was graag bezig met plannen en productiviteit en zo. Ik had alleen zeker niet gedacht dat ik daar ooit (deels) mijn werk van zou maken. Geen moment bij stilgestaan. Dus ja, ik had gewoon nooit gedacht dat er in de tien jaar daarna zo ongelooflijk veel zou gebeuren en dat ik nu doe wat ik nu doe.

Tien jaar geleden luisterde ik het liefst naar…

Volgens mij luisterde ik veel naar Two Door Cinema Club, en daar luister ik nog steeds graag naar. En van die vrij foute trance en dance.

Tien jaar geleden was ik de hele dag druk met…

Schrijven. Voor school, voor mijn blog en voor Girlscene. En met beauty natuurlijk, dat was echt mijn tweede hobby naast schrijven.

Tien jaar geleden droomde ik over…

Een beautybaan bij een groot Nederlands magazine. Ik ging journalistiek studeren met het idee dat ik ooit op de beautyredactie van een groot Nederlands magazine zou werken. Dat leek me helemaal fantastisch. Uiteindelijk heb ik voor tijdschriften geschreven (Yes toen het nog bestond en ik heb een tijd mijn eigen Miss Lipgloss pagina in CosmoGIRL! gehad), maar bleef ik altijd weer terugvallen op het bloggen. De vrijheid die ik daarin had, vond ik toen al geweldig, en nu nog steeds. Ik vond het erg leuk om voor magazines te schrijven, maar ik merkte ook dat het me beperkte (er is maar zoveel ruimte op die ene pagina) en ik vond het een enorme pain in the ass om altijd weer dat beeld van de beautyproducten op te vragen bij PR-bureaus. Ik vond (en vind het nu nog steeds) veel leuker om zelf foto’s te maken van producten, maar in een magazine moet het er natuurlijk allemaal superstrak uitzien.

Merk je ook dat ik totaal niet bezig was met het feit dat ik ooit wel fulltime zou kunnen bloggen? In deze periode was daar nog helemaal geen sprake van. In Nederland gebeurde dit nog nauwelijks en ik zag dat gewoon niet als een optie. Terwijl ik dus al halverwege 2010 fulltime kon leven van Miss Lipgloss! Deze periode is zo snel gegaan. Misschien was het juist wel goed dat ik dat toen nog niet wist, daardoor kon ik echt goed ontdekken wat ik wilde.

In die tijd was ik ook al wel bezig met een eigen huis. Ik was negentien en woonde nog bij mijn ouders, en keek wel uit naar een eigen plekje. Uiteindelijk ging ik in 2010 op mezelf, maar ik was er in 2009 ook al zeker mee bezig. Het appartement dat ik wist te bemachtigen in 2010 oversteeg mijn dromen.

Tien jaar geleden dacht ik dat ik over tien jaar…

…bij een magazine werkte op de beautyredactie. En waarschijnlijk dat ik ook nog wel iets met bloggen zou doen. Is dat even anders gelopen!

Wat leuk om zo terug te blikken. Wat kan er veel gebeuren in tien jaar tijd. Ik heb er echt van genoten. Neem gerust deze tag over!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

29 reacties
 1. Rosa

  Haha dit is zo grappig! Ik ben in 2009 naar de middelbare school gegaan en aan het einde van de brugklas ben ik begonnen met het volgen van misslipgloss.nl (dankzij een stukje in de krant dat mijn moeder had gelezen). Toen vond ik je zó oud en volwassen, nu ben ik zelf 22 en lees ik dit terug… Heel bijzonder! Tegenwoordig lees ik nog maar af en toe blogs, maar op de middelbare school keek ik echt élke dag op misslipgloss, heel grappig om daaraan herinnerd te worden 😉

 2. Anna

  Super leuk om te lezen! Ik volg je ook al zeker 8 jaar dus veel dingen die je vertelt herken ik wel 😀 Zo leuk ook al die oude foto’s haha!

 3. Marloes

  Zo grappig om terug te zien en te lezen!

 4. Saskia

  Leuk om te lezen dit!

 5. Kim

  Wat leuk om te lezen zeg. Grappig om ook die oude foto’s te zien en inderdaad om even terug te blikken. Wat kan er een hoop veranderen zeg. Leuk idee!

 6. Cynthia

  Wat leuk om deze blogpost te lezen zeg! Ik heb je leren kennen toen ik reviews over Parijs zocht.
  Heel veel dingen uit die blogpost heb ik door jouw aanraden ook gedaan zoals een geurkaars bij Diptique kopen 😃. Je bent zo enthousiast over dingen dat je mensen helemaal mee kan nemen in jouw vibe. Ik volg je al een aantal jaar en nog steeds met veel plezier. Ga zo door! Ps je rode lange haar staat erg goed bij je en je bent best wel mode bewust geworden hoor 😉

 7. Melissa

  Ik kan me die periode in 2009 nog zó goed herinneren! Ben je eind 2008 gaan volgen. 10 jaar geleden was ik 15! Vlak erna ben ik zelf ook gaan bloggen (PinkSensation) en ben daar eigenlijk vorig jaar pas definitief mee gestopt.

  Als ik terug kijk naar 10 jaar terug was dat echt een leuke tijd. Ik keek iedere dag meerdere keren op Girlscene, MissLipgloss en Beautygloss en was helemaal de beauty en make-up wereld aan het ontdekken. 😉

  Dat lichtblonde haar stond je ook super goed trouwens!!

  • Anneke

   Helemaal mee eens dat het lichtblonde haar super leuk stond.

 8. Vera

  Wow, op dit soort momenten besef ik me hoe lang ik je eigenlijk al volg. En dat ik dat ook zeker nog lang zal blijven doen!

 9. Jaxx

  Volger sinds blauw/bruin barokbehang represent! Hoe bizar snel gaat de tijd? Volgens mij had je toen ook nooit verwacht dat je nu lang rood haar zou hebben 😉

 10. Sanne

  Leuk artikel! Ik volg je pas sinds je bent begonnen met cynthia.nl had miss lipgloss natuurlijk wel voorbij zien komen maar ik ben niet zo’n make up type. Toch leuk om te lezen wat je toen dreef!

 11. Diede

  Bizar om te realiseren dat ik je al zo lang volg! Wel echt leuk om zo terug te zien. Ga voor mezelf ook zo’n lijstje maken!

 12. AK

  Wat een héérlijke throwback monday! Ik herinner me nog zoveel hiervan! Super leuk om te zien 🙂

 13. Michke

  Ik ben nog altijd fan van het korte platinablonde haar! Mss niet de gezondste keuze voor haar maar het stond je fantastisch!

  • Anneke

   Helemaal mee eens

 14. Ilona Wielinga

  Jeetje wat is er een hoop veranderd, leuk om te zien! En grappig om te zien, want ik zit op dit moment nog volop in mijn studententijd, haha.

 15. Amy

  Wat grappig om zo eens terug te kijken. Ik volg je al wel lang, maar nog geen 10 jaar. Ik denk ongeveer een jaar of 8 nu.. Ik ben een jaartje ouder dan jij en was 10 jaar geleden dus ook nog flink aan de studie en druk met bijbaantjes.

 16. Anneke

  Leuk het verleden terug te zien.
  Vond je korte haar in het verleden toch leuker en beter bij je staan dan het lange wat je nu hebt.
  Vooral de grijze kleur staat je erg goedd

  • Danielle

   Haar lange rode haar past mijns inziens perfect bij hoe ze nu is. Ik heb ook jaren kort haar gehad en vind het best irritant als mensen dit tegen mij zeggen 😉 Je haar reflecteert zo hoe je je voelt! Cynthia is zachter geworden, vrouwelijker, en dat is voor mij ook de reden om geen kort haar meer te hebben momenteel. Ik zeg zeker niet dat kort haar niet vrouwelijk is overigens, maar het “voelt” anders 🙂

  • Anneke

   Niet met Danielle eens om o.a. de volgende rede.
   Cynthia is niet al te lang, door lang haar lijkt zo nog kleiner.

  • Cynthia Schultz

   Haha dit maakt toch allemaal niks uit, wat hoort of staat, ik vind lang haar nu mooi en zal het zeker niet afknippen 🙂

  • Annemiek

   Dat vind ik ook niet zo’n leuke reactie… Dat korte blonde koppie staat haar inderdaad erg leuk maar haar lange haar is ook prachtig. Past ook meer bij de Cynthia van nu denk ik. Al zal een lange bob of een korter kapsel ook nog erg leuk kunnen zijn. 😊 Uiteraard mag je haar lange haar minder mooi vinden maar dat hoef je niet zo te zeggen… En dat heeft ook weinig met haar lengte te maken vind ik. Ik weet die eigenlijk ook helemaal niet 😉

   In elk geval erg leuk om te zien Cynthia. Ik mis de beauty kant wel soms wat maar ik vind dat je nog steeds genoeg leuke artikelen schrijft die mij interesseren. En het past echt bij je want je straalt. 🥰

 17. Mariska

  Heel erg leuk om dit te lezen en ik herken bijna alle foto’s ook nog wel van die tijd 🙂

 18. rachel

  whaaa hoe leuk is dit cynth 😀 ik heb je leren kennen in de badkamer van je ouders waar je tutorials maakte zonder te praten hihh en sindsdien niet meer van je afgekomen en een paar leuke dates met je gehad 😀

  • Melissa

   Ohja in die tijd had je make-up tutorials waarin niet gepraat werd maar die (meestal) versneld werden afgespeeld met een muziekje eronder en soms wat tekst in beeld. Zo grappig! Ik was dat alweer bijna vergeten.

 19. Audrey

  Zo maf, hoeveel er gebeurd is in die 10 jaar! Ik ben even oud als jij, dus ik was 10 jaar geleden ook een studerende 19-jarige. Mijn carrierepad is iets logischer geweest dan dat van jou 😉

 20. Emmy

  Wat leuk, zo’n terugblik!

 21. Misssannah

  Volgens mij begon ik je te volgen vanaf dat je 23 of 24 was, je had net een boek uit, woonde met willem samen toen ik begon te volgen misschien net de bijna burnout gehad meen ik te herinneren. Ik denk me te herinneren dat je 24 werd en kadootjes liet zien in een blog ha. De tijd die je hier beschrijft die kende ik niet. Ja kan zo,n leuke tijd zijn t studeren. Ongelofelijk he hoe t zo door werd ontwikkelt maar wel echt de kiem al 10 jaar geleden had. Soms zeggen mensen tegen me ah dat doe jij in een week (iets met werk) dat is ook zo niet vergeten alleen dat ik 10 jaar getraind ben. 🙂

 22. Antoinette

  Wat leuk – ik volgde jou toen al en krijg daardoor tijdens het lezen van deze blog het gevoel dat ik jou ‘ken’ omdat ik je antwoorden herken van toen! Net als dat behang, het moment dat je op jezelf ging wonen in Zwolle en jouw keuze om te stoppen met journalistiek en alle overwegingen die daaraan vooraf gingen. Heel grappig.