Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van oktober 2020 – deel 2

Tijd voor deel 2 van de boeken die ik las in oktober (ook wel bekend als mijn Fantastische Leesmaand). Onder andere Griet op de Beeck komt hier langs.

Leestijd

Lees hier deel 1 van de boeken die ik in oktober las.

Rachel Kushner - Club Mars

Rachel Kushner – Club Mars

In “Club Mars’ van Rachel Kushner is de 29-jarige Romy Hall onlangs veroordeeld tot tweemaal levenslang plus zes jaar. Ze slijt haar dagen in een maximaal beveiligde vrouwengevangenis in Noord-Californië. Buiten is het San Francisco van haar jeugd en Club Mars, de stripclub waar ze ooit danste voor de kost. En haar zevenjarige zoontje Jackson.
Binnen is de nieuwe, absurde realiteit: duizenden vrouwen die hun levensbehoeften bij elkaar proberen te scharrelen, dagelijks geweld door zowel bewakers als gevangenen.
Romy ziet de toekomst voor zich uitstrekken in een lange, onverbiddelijk rechte lijn. Totdat ze uit haar sleur wordt gerukt door nieuws vanbuiten, en haar lot naar eigen hand moet proberen te zetten. Een hartverscheurend en onvergetelijk boek, aldus Publishers Weekly.

Op Goodreads las ik dat dit ‘Orange is the new Black maar dan zonder de humor’ zou zijn. Nou, ik vond het ‘Orange is the new Black maar dan zonder dat er iets gebeurt’. Dit boek vond ik echt heel saai en ik ben door de laatste hoofdstukken heen geskipt. Niet dat een boek altijd een intense aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen moet zijn, maar je zou toch denken dat een verhaal over een vrouw in de gevangenis net wat meer pit zou hebben.

Jenny Colgan - Winter in de kleine bakkerij

Jenny Colgan – Winter in de kleine bakkerij

Winter in de kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan is het derde deel van De kleine bakkerij-serie en een heerlijke feelgood vol humor, passie en romantiek.

Het is winter in de kleine bakkerij aan het strand en Polly is ervan overtuigd dat dit de beste kerst ooit gaat worden. Maar wanneer gaat het leven volgens plan? Want Polly’s beste vriendin vertrouwt haar een gevoelig geheim toe dat het leven van Polly en Huckle drastisch kan veranderen. En dan verschijnt er plotseling een bekend gezicht uit Polly’s verleden en wordt het nog ingewikkelder. Polly vindt meestal troost bij het bakken, maar ze heeft het gevoel dat het dit keer niet genoeg zal zijn.

Kan Polly alles weer op het goede spoor krijgen en haar beste kerst ooit vieren met Huckle en papegaaiduiker Neil?

Afgelopen zomer las ik de andere delen over ‘De kleine bakkerij’ en deze moest ik dus ook zeker lezen. Ik vond de boeken tot nu toe zó leuk, luchtig en vrolijk (en ik kreeg er trek van). Dat is dit deel ook zéker, maar ik vond het minder tof dan de andere delen. Zo gaat bijna het hele verhaal over een issue van Kerensa, de beste vriendin van Polly, in plaats van over Polly zelf. En dat issue vind ik niet zo leuk: overspel wordt bijna verheerlijkt en dat begrijp ik niet, zeker niet in een boek als deze. Daarnaast vind ik Polly irritant worden: ze heeft constant geldproblemen, waar ze niks aan doet maar wel steen en been over klaagt. Sterker nog, ze geeft constant geld weg en besluit mee te doen aan een kerstmarkt waar ze niet eens zelf haar opbrengsten van mag houden.
Vrij veel onbegrip dus naar aanleiding van de gebeurtenissen in dit boek en dan hebben we het nog niet eens over Reuben gehad die echt volledig onuitstaanbaar is. Beetje jammer.

Gary Chapman - De vijf talen van de liefde

Gary Chapman – De vijf talen van de liefde

Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Volgens Gary Chapman zijn er vijf algemene ’talen’ van liefde.
We kunnen onze liefde laten blijken
– door het geven van het beste deel van onze tijd;
– door bemoedigende woorden;
– door cadeaus;
– door hulpvaardigheid;
– door lichamelijke aanraking.

Een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan bemoediging, maar zijn vrouw meent dat een extra lekkere maaltijd hem wel goed zal doen. Een vrouw hunkert wellicht naar tijd die haar man voor haar neemt, maar hij denkt dat een bos bloemen haar zal doen opfleuren. Soms spreekt onze partner een taal die wij niet begrijpen. Als de ene huwelijkspartner zich uitdrukt in een ’taal’ die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over.

Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. Dit boek laat zien hoe je de eerste liefdestaal van jouw partner kunt herkennen en ontdekken. Breng al de vijf talen van liefde in praktijk en je kunt er zeker van zijn dat je partner jouw liefde voelt!

Dit boek is me al zó vaak aangeraden! In de bieb stond het onder de categorie ‘relatieproblemen’, haha! Beetje raar gezien het juist gaat over hoe je elkaar in een relatie beter kan begrijpen en hoe je echt een leukere relatie kan krijgen. Ik vond het mega leerzaam en heel leuk om met Willem over te hebben. Elkaars liefdestaal écht begrijpen en daarnaar handelen is positief en maakt alles alleen maar leuker. Ook als je al een hele goede relatie hebt. Heel praktisch ook dit boek, met concrete opdrachten.

Emilie Sobels - The self-made guide

Emilie Sobels – The self-made guide

Van de auteur van bestseller Babe, you got this.: hét businessboek van en voor vrouwen die hun eigen regels voor succes bepalen.
Oké. Je hebt een eigen bedrijf of bent carrière aan het maken bij een werkgever. Je bent self-made. En nu? In The self-made guide geeft self-made woman Emilie Sobels jou samen met 21 unieke vrouwelijke rolmodellen een persoonlijke kijk in hun leven als ondernemer, want self-made ben je nooit alleen.

In dit boek delen onder andere Roxeanne Hazes, Yara Michels en Mona Keijzer hun belangrijkste businesslessen, maar ook hun valkuilen en missers. Wat jij daarvan toepast is aan jou. Dat is het mooie aan het zijn van een self-made woman, jij bepaalt de regels en hebt altijd de touwtjes in handen. Maar dan wel met de back-up van 22 self-made women!

Ik verwachtte een soort stap voor stap how to om een ‘self-made woman’ te worden met praktische businesstips. Dat was het niet: het zijn 22 interviews die hier en daar wat aan de oppervlakte blijven. Veel voor de hand liggende adviezen (‘Nooit opgeven en altijd doorgaan’) en ook hier en daar dingen waar ik het totaal niet mee eens ben – maar dat is natuurlijk niet erg. Ik denk dat dit een heel leuk boek is voor ondernemers die inspiratie en motivatie zoeken, maar niet voor ondernemers die graag praktische en concrete tips willen.

Griet op de Beeck - Let op mijn woorden

Griet op de Beeck – Let op mijn woorden

Lise weet het niet zo goed, hoe leven gaat. Niet als ze vijftien is, maar evenmin als late twintiger. Ze vindt nochtans dat ze eigenlijk geen reden tot klagen heeft, zoals de meeste mensen die proberen sterk te zijn en het goed te doen. Dus zij gaat door, en probeert diegene te worden die ze denkt te moeten zijn.
Let op mijn woorden is een roman over hoe de start van ons bestaan onontkoombaar het vervolg bepaalt, zelfs als dat een blinde vlek blijft. Over families die de rangen sluiten. Over morsige liefde en echte connectie. Over de onontkoombaarheid van verlies en het belang van blijven zoeken. Over de angst om te dromen en een diep verlangen naar beter dat misschien wel bestaat voor wie weigert op te geven. Misschien.
Een verhaal dat alles blootlegt, behalve dat wat je verwacht.

Ohhh, Griet. Wat is zij toch een waanzinnige schrijver. Ik las eerder al boeken van haar en ik heb ze meteen allemaal weer op mijn to read lijst gezien: ik wil er opnieuw van genieten. Wat is dit een waanzinniger verhaal. Griet schrijft alsof je er zelf naast zit. Alsof je het zélf bent. Zó rauw, pijnlijk, eerlijk, geloofwaardig, heftig. In de dag dat ik dit las, was ik Lise. En dat was geen pretje (en toch heel mooi tegelijk). Tof ook dat in het eerste deel Lise een tiener is en in het tweede deel volwassene. Dat doet Griet in meerdere van haar verhalen en dat werkt erg goed.

Arthur Japin - Mrs. Degas

Arthur Japin – Mrs. Degas

Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden.

Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas’ herinnering wekt aan de enige – en onmogelijke – liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was.

Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas’ meest pijnlijke herinnering?

Ik lees de boeken van Arthur Japin altijd met veel plezier, en dit is een van de eerste boeken die ik sinds ik lid ben van de bieb heb gekocht. Dat zegt dus wel iets, haha.
Heerlijk om te lezen, dit verhaal over een onmogelijke liefde. Het wordt op een leuke manier verteld: een jonge vrouw helpt meneer Degas om zijn huis uit te ruimen en aan de hand van spullen die zij tegenkomt, leer je over het verleden van Edgar Degas.
In mooie taal geschreven, sommige stukjes zou je wel willen inlijsten. Daar houd ik van, het nodigt ook uit tot rustig lezen (ik ben soms geneigd te snel te lezen). Mooi verhaal, verrassend, verdrietig. Tof dat het gebaseerd is op ‘echte mensen’, ik heb tijdens het lezen vaak schilderijen van Degas opgezocht en plekken uit het boek Gegoogeld.

Eva Vriend - Eens ging de zee hier tekeer

Eva Vriend – Eens ging de zee hier tekeer

In Eens ging de zee hier tekeer staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.
De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag?

Eva Vriend was mijn docent journalistiek en studieloopbaanbegeleider toen ik journalistiek studeerde. Een vrouw die in mijn hart zit: ze heeft me veel geleerd, maar stond in die twee jaar ook enorm achter me in mijn plannen om fulltime te gaan bloggen. Iets wat ik nooit zal vergeten.
Eva is naast journalist historicus en ze heeft meerdere boeken geschreven, zoals over het ontstaan van Flevoland en de geschiedenis van de gezinszorg in Nederland. Haar nieuwste boek gaat over de Zuiderzee, wat nu het IJsselmeer is. Een geschiedenis waar ik heel eerlijk gezegd nooit echt bij stil heb gestaan. De komst van de afsluitdijk ken ik uit de geschiedenisboeken alleen maar als een waanzinnige Nederlandse prestatie, nooit heb ik gedacht aan de vissersfamilies die hun leven compleet zagen veranderen. Eva omschrijft aan de hand van een aantal verschillende families uit verschillende plaatsen aan de Zuiderzee over deze veranderingen.
Leest als een roman en ik heb regelmatig stukjes voorgelezen aan Willem: ‘Moet je dit horen!’ Ik stond soms compleet versteld van de uitdagingen die deze mensen voor hun kiezen kregen en wat voor moeilijke tijd ze hadden.
Mooi om op zo’n manier te leren over zo’n belangrijke geschiedenis van ons land. Echt een aanrader. Ik houd ook van de foto’s die erbij zitten, zo gaat het écht leven.

Alle boeken uit dit artikel leende ik van de bibliotheek, behalve Mrs. Degas (kocht ik) en Eens ging de zee hier tekeer (kreeg ik cadeau).
Oh, wat las ik te gekke boeken in oktober, zeg. Let op mijn woorden was wel echt favoriet.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link het boek koopt, krijg ik daarvoor een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.