Bodypositivity/leef en laat leven

Als je me op Instagram volgt, weet je dat ik afgelopen week wat struggles heb geuit op Stories over het feit dat ik elke dag word aangesproken op mijn gewicht. Daaruit volgden zóveel gesprekken via DM én openbaar op mijn Instagram, dat ik de behoefte voelde daar nog wat meer over uit te wijden hier op mijn blog. Op een plek waar het zichtbaar blijft en waar ik hopelijk nog wat meer mensen bereik.

Leestijd

'Oh meisje, wat is er met je gebeurd?'

Ik blog nu twaalf jaar. Ik ben wel wat gewend als het komt op kritiek, haatreacties, doodsbedreigingen (ja, echt), halve stalkers en gewoon gemene mensen op het internet. I’ve had my fair share. Ging het niet over hoe vaak ik uit eten ga, dan ging het wel over hoe lelijk mijn vriend is (?) of over hoe weinig ik werk, hoe slecht werk ik lever en over wat ik over het algemeen genomen voor verschrikkelijk mens ben. Het is iets waar ik nooit echt goed mee kon dealen, en ik ben er dan ook voor in therapie geweest vorig jaar. Inmiddels ga ik er veel beter mee om. Het raakt me minder, en als het me wel raakt, kan ik beter mee dealen. Ik laat het makkelijker gaan.

Maar wat ik de laatste tijd wel weer erg storend vind, en wat me toch wél bezighoudt, is de vele reacties die ik krijg over mijn gewicht en andere uiterlijkheden. Zoals ik wel vaker verteld heb, ben ik het laatste jaar aangekomen. Hoeveel weet ik niet, doet er ook niet toe, ik heb geen weegschaal. Ik slik medicatie voor endometriose en daar ben ik van aangekomen, maar ook zeker door een wijntje hier en daar en een kaasplankje. Daar heb ik zelf inmiddels aardig vrede mee. Ik probeer mezelf te accepteren zoals ik ben, door van mijn lijf te houden, gezond te leven, lekker te bewegen en voor mezelf te zorgen.
Over dat gewicht krijg ik élke dag opmerkingen. Ik maak geen grapje. Elke dag opnieuw. Van ‘Lekker hoor al dat genieten van je, maar ondertussen is er wel 20 kilo bij’ (wel knap dat deze persoon mij blijkbaar heeft weten te wegen, ergens?) tot ‘Omg, ben je aangekomen?’ (blijkbaar is dit een verschrikkelijke ramp?). De druppel was afgelopen dinsdag, toen ik in mijn ‘overig’ berichten op Instagram aan het kijken was. Daar belanden berichten van mensen die ik niet zelf volg, die moet ik dus handmatig goedkeuren. Daar was een gesprek van een vrouw van 30 jaar. Ik zag haar berichten onder elkaar. Eerst een bericht van 26 juli. ‘Zou je wat willen afvallen om gezonder te willen zijn?’ Daarna een bericht van die dag, 31 juli: ‘Mag ik wat vragen? Ik bedoel het niet onaardig maar ben je zoveel aangekomen? Zonde, ook voor je gezondheid. Probeer de knop weer om te zetten <3’. En daarna, op een foto van mijn outfit: ‘Oh meisje, wat is er met je gebeurd?’

Ik kookte van woede. Meteen. Waarom vraag je zoiets? Hoezo gooi je het meteen op mijn gezondheid? Wat bedoel je met ‘de knop omzetten’? Het laatste bericht maakt me het meest boos van allemaal. Alsof ik een trainwreck ben, een totale mislukkeling omdat ik niet perfect slank ben en in het plaatje pas. Pardon?! (Ik realiseer me dat dit een snaar bij me raakt, meerdere snaren eigenlijk. Ten eerste de snaar van dat ik altijd denk dat ik dingen fout doe, en de snaar dat ik mezelf eigenlijk ook niet goed genoeg vind. I know. Working on it.)

Het gesprek ging ik aan. Ik vroeg waarom ze dit tegen me zei. Er volgde een discussie, waarbij zij aanhaalde dat ze zich zorgen maakte over mijn gewicht. En dat ze me ook zou vragen naar mijn gezondheid als ze een gipsarm zou zien. Dat vond zij hetzelfde als mijn vollere lijf. Een gipsarm. Blijkbaar is er iets zo vreselijk mis met mijn maat 40-42 dat ze het vergelijkt met een kapot lichaamsdeel. Iets wat gefixt moet worden. Ze gaf aan dat zij dit soort dingen ook tegen vriendinnen zou zeggen, uit bezorgdheid. Maar: ik ben haar vriendin helemaal niet. Hoe mooi ik het ook vind dat volgers en lezers zich met mij kunnen identificeren, het is niet jouw taak je zorgen te maken over mijn gezondheid. En daarnaast: nee, ik ben niet gezond. Ik ben chronisch ziek. Daar slik ik elke dag medicijnen voor, die ervoor zorgen dat ik veel minder klachten heb, en de meeste dagen pijnvrij ben. Dat maakt mij niet een minder mens. Ik mag er zijn, ik mag van mezelf houden, ook al ben ik niet gezond, ook al heb ik meer kilo’s dan vroeger, of dan het ‘ideaalbeeld’.
Het gesprek leidde tot niks, zoals je al verwacht. We begrepen elkaar niet. De dame in kwestie bood wel haar excuses aan, maar ze snapte niet waarom ik me zo gekwetst voelde.

Dit is niet iets wat alleen mij overkomt. Ik zie het erg veel om me heen gebeuren, op social media, maar ook ‘in het echt’. Er worden zó snel opmerkingen gemaakt naar mensen die niet voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ dat je zoveel in de media ziet. Als je er ‘anders’ uitziet dan ‘de norm’ (allemaal tussen haakjes, want het is allemaal zo nietszeggend), krijg je opmerkingen. Dat vind ik héél erg en ik weet dat heel veel mensen hier dagelijks mee te maken hebben.

Mijn lijf en mijn gezondheid is niemand zijn zaak behalve die van mij

Op Instagram Stories vertelde ik mijn verhaal. Over wat er gebeurde en hoe ik me daarbij voelde. Over dat ik het niet oké vind om je met dit soort dingen te bemoeien. Laat iemand zijn zoals hij of zij is. Met wat voor uiterlijkheden dan ook. Veel mensen gooien het als het om ‘vollere lijven’ gaat meteen op gezondheid. Alsof je ook meteen aan de buitenkant van iemand kan zien of hij of zij gezond is of niet. Newsflash: je kan dik én gezond zijn. Je kan ook dik en ongezond zijn. Maar eh, je kan ook dun en ongezond zijn. Maar: wat heb jij daar mee te maken? Nee, ik ben niet gezond, en juist daarom ben ik nu zwaarder (en niet andersom). Dus? Dat is toch niet jouw probleem? Dat is niemand zijn probleem behalve die van mij. En ik probeer daar vrede mee te hebben. Want ik leef nu praktisch pijnvrij. Met wat extra kilo’s. Maar de medicijnen doen hun werk. En de kaas en wijn ook heus, hoor.
Je kan hier trouwens wat meer lezen over bodypositivity en de opmerkingen over gezondheid, omdat ik weet dat dit een onderwerp is waar veel mensen meteen op hameren als het over bodypositivity gaat. Dit is ook een goed artikel erover.

Het is niet makkelijk van jezelf te houden en jezelf te accepteren als je elke dag opmerkingen krijgt over je gewicht. Als elke dag mensen benadrukken hoe verschrikkelijk het is dat ik meer kilo’s heb. Dat is simpelweg niet verschrikkelijk. Punt. In deze post op Instagram vertel ik over dat ik áltijd bezig ben geweest met lijnen. Met diëten. Ik denk vanaf mijn twaalfde. Met mezelf straffen als ik iets had gegeten wat niet ‘mocht’, met sporten omdat ik calorieën wilde verbranden. Ik vond mezelf al-tijd te dik. Ook toen ik maat 38 had (en nu terugkijk en denk: wauw mens, kijk hoe slank je was). Altijd, elke dag, liet ik mijn humeur afhangen van het cijfertje op de weegschaal. En nu wil ik me gezond voelen. Me fit voelen. Lichamelijk kunnen doen wat ik wil. Me niet belemmerd voelen. Niet door extra gewicht, maar ook niet doordat ik mezelf haat. Want dat wil ik niet meer. Dat gaat met ups en downs, de ene dag voel ik me lelijk en dik, de andere dag voel ik me mooi en ben ik blij als ik in de spiegel kijk. Ook wel vrouw-eigen, misschien. Ik ben er nog lang niet, maar ik doe mijn best. Afvallen is relatief goed te doen (als factoren als medicijnen en ziekte geen rol spelen), van jezelf houden is veel moeilijker. En ik denk veel belangrijker. Ik zit veel beter in mijn vel dan vroeger, voel me zekerder over mezelf en mijn lijf, over wat ik doe en waar ik sta, en ook over hoe ik eruit zie. Ik vind het weer leuk om te shoppen, om mooie kleren uit te zoeken en ik heb weinig problemen meer met een badpak of bikini aantrekken als ik ga zwemmen. Ik geniet meer en laat mijn geluk niet meer afhangen van mijn gewicht – iets wat ik bijna mijn hele leven wel gedaan heb.

Ik weet dat ik hierin niet de enige ben. Ik weet dat zoveel vrouwen met precies dezelfde issues zitten. Wat heb ik veel berichten gekregen met verhalen van vrouwen die verhalen vertelden waar ik mezelf zó in herkende. En wat is het dan moeilijk, in dat proces van steeds een beetje meer van jezelf houden, dat je regelmatig weer naar de grond wordt getrokken.

Bottom line

Dit stuk schrijf ik niet om complimenten te krijgen of om ‘meer aandacht’. Ik schrijf het omdat ik weet dat enorm veel vrouwen met dezelfde issues worstelen. Dus, ten eerste: je. Mag. Er. Zijn. Je bent prachtig. Simpelweg omdat jij jij bent. Er zijn geen voorwaarden. Jij mag je leven lijden en van alles genieten. Ongeacht hoe je eruit ziet. Of je nou lang, dun, kort, dik, donker, licht bent, in een rolstoel zit, een armprothese hebt, wat dan ook. Hoe je eruit ziet of hoeveel je weegt heeft daar namelijk totaal niks mee te maken. Iemand zei me afgelopen week: hoe iemand anders over jou(w uiterlijk) denkt is niet jouw business. Een boodschap aan jou en aan mezelf: laat de rotopmerkingen, als je ze krijgt, bij de persoon die ze geeft. Het heeft niks met jou te maken. Maar ik weet het, dit is lekker makkelijk gezegd. Het is namelijk gewoon rot. Anders schreef ik dit artikel nu ook niet.

Dus, ten tweede, aan iedereen: bemoei je met je eigen lijf en leven. Focus op jezelf. Laat anderen zijn zoals ze zijn, leven zoals ze leven. Wees lief voor een ander en geef liever een compliment dan een sneer. En als je wel een sneer wilt geven: houd je mond. Als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan lekker niks. En dat is niet alleen voor mijzelf bedoeld, maar voor iedereen op deze wereld. Het is allemaal al lastig genoeg, laten we lief zijn.
Hoe een ander eruit ziet, is niet jouw zaak. Daarnaast hoeven mensen er niet uit te zien zoals jij verwacht of zoals jij denkt dat mooi of normaal is. Niet iedereen hoeft er altijd ‘flatteus’ bij te lopen. Als jij een bepaald ideaalbeeld nastreeft, is dat prima. Maar laat anderen ook hun beeld nastreven en er uit zien zoals zij eruit willen zien.

Laten we lief zijn. Voor onszelf en voor anderen.

Hierbij wil ik ook mededelen dat ik alle gemene berichten die ik krijg over mijn gewicht of uiterlijk vanaf vandaag meteen verwijder. Ik verwijder praktisch nooit reacties, niet op social media en niet hier, maar ik wil niet meer dat dit soort berichten openbaar te lezen zijn voor iedereen. Het draagt niks bij. Voor niemand. 

Daarnaast: een respectvolle discussie onder dit artikel is van harte welkom. Goede gesprekken over dit onderwerp leveren hopelijk een hoop inzicht en duidelijkheid op. Maar laten we het respectvol houden. Als ik een reactie respectloos vind, verwijder ik hem.  


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

300 reacties
 1. Grace

  Ik kwam toevallig op dit artikel toen ik aan het scrollen was.
  Mijn 2 kindjes hebben mijn lijf veranderd in maat 38 en heupen ipv 34 en geen rondingen. Nu hoor ik mensen denken “wat zeur je”.
  Ook ik heb moeite om mijn nieuwe ik leuk te vinden en ik vind haar leuk.!
  Alleen mijn omgeving vind het maar des te leuker om elke keer te zeghen “zo fijne heupjes of ronde billen wist niet dat je het in je had”.

  Leven en laten leven!
  Geniet want morgen kan het over zijn!

 2. Marieke

  Hoi Cynthia,

  ‘hoge bomen vangen veel wind’; daar moest ik zojuist bij het lezen van je artikel aan denken. Omdat je in de picture bent en zo je eigen doet, zullen anderen denk ik sneller geneigd zijn jaloers te zijn; hun eigen leven minder vinden en vanuit die emotie helaas zo goedkoop reageren.

  Ik als kunstfanaat weet ook dat definities van schoonheid cultureel gebonden zijn; vroeger had je de Rubensvrouwen die blank waren en werden geportretteerd vanwege de schone volumes in het lichaam (zoals dat toen zo werd gezien).
  Nu is door de media ook, denk ik, een beeld ontstaan waarbij inderdaad dun- dunner – dunst de ‘maat’ is.
  Ik vind het zonde. Want jouw uitgangspunt is zo mooi; gezond en blij willen leven, dankbaar voor je schoonheden en alles wat je bent. Invloed uitoefenen op wat je kunt en loslaten op wat je niet kan of wil veranderen.
  Dat is een kunst voor iedereen. Soms er aan de buitenkant iets zichtbaar, zoals men dat dan opmerkte n.a.v. jouw medicijngebruik. Soms is er iets aan de binnenkant, een struggle, waar de persoon in kwestie moeite mee heeft, wat niet eens zichtbaar is; maar ook dat wil je als mens wegschreeuwen, wegpoederen, zoals make-up dat doet in het fysieke.
  Zonde. Want uniekheid is echtheid, is schoonheid, want je bent jezelf. Ik heb er ook moeite mee mijn hele zelf te laten zien, van binnen en van buiten, namelijk ik draag altijd hakken om langer te ogen, en make-up het liefst om nog mooier te ogen.

  Jij hebt een stuk geschreven die vanuit jouw binnenkant volgde, jouw eerlijke gedachtegoed en emotie, en dat vind ik mooi. Dat is puur en daar zal je mee de juiste snaar bij mensen raken.

  Ik vind het moedig dat je je zo opent, houd dat vast, want dat is bemoedigend voor ons vrouwen :). De struggle of being a woman.

  Fijne dag gewenst.

 3. Florette

  Ik kan me totaal niet voorstellen wat de impact is als je dit dagelijks online moet lezen. Maar ik heb maar van twee mensen elke dag, al bijna gans mijn leven moeten horen dat ik te dik was. Mijn ouders, ook onder het mom van bezorgdheid. En dit heeft mij altijd zoveel pijn gedaan, dat ik nog meer ging eten. Ik was toch niks waard. Dit heeft mij doen opgroeien met zoveel zelfhaat en ik heb hier vandaag op mijn 26 nog steeds last van. Ik wou dat mensen beseffen dat zelfs uit bezorgdheid en liefde iemand zijn uiterlijk afbreken verschrikkelijk is.

  Er kunnen hier mensen denken van als niemand het zegt hoe weet je het dan, als ik in de spiegel kijk en ik ben niet tevreden met mijzelf omdat ik dit zelf vind en niet omdat andere mensen dit in mijn hoofd printen zal ik hier iets aan doen.

  Als je van iemand houdt steun je hen, en ga je niet als je op twee jaar van 38 naar 42 bent gegaan verkondigen hoe erg het wel niet is geworden, dat je best eens een snackje minder zou eten. Als je ook een koffiekoek neemt, de zin: Liefje zou je dat wel doen? Het doet pijn!

 4. Sharon

  Je bent wie je bent en dat is zoveel beter, mooier en leuker dan een cijfertje op de weegschaal. Een ander kleineren of beoordelen is voor de meeste mensen makkelijker dan eens een keer goed naar zichzelf te kijken…
  Een ander heeft nooit het recht jou een slecht gevoel over jezelf te geven maar het gebeurt wel. Heel herkenbaar. Je hebt gelijk dat je die comments nu verwijderd, ze dragen niks bij aan iets positiefs dus wat moet je zelf of een ander ermee?
  Goed geschreven blog en hopelijk een inspiratie voor anderen! Ik vond het fijn en herkenbaar om te lezen.

 5. Anoniem

  Ondanks dat ik begrijp dat het ontzettend vervelend is als iemand zo tegen je praat, en ze 100% niks over je lichaam te melden hebben. Probeer ik mezelf altijd voor te houden als zoiets gebeurt dat het slank zijn iets is van die andere mensen. ZIJ zien jou graag aan een ideaalbeeld voldoen als een soort wens voor jou. Die niet altijd slecht bedoeld is. Ik vind dat ook ontzettend krom, maar probeer me als iemand zoiets tegen mij zegt altijd voor te houden dat de boodschap uit een goede plek komt, al komt ie raar over. Het kost mij minder energie door er op die manier mee om te gaan. Discussiëren vind ik zo zonde, die mensen zien de dingen anders. Dat is niet persee hun schuld, maar ook niet mijn probleem om op te moeten lossen. Ik denk dat je artikel mooi bijdraagt aan begrip rondom dit onderwerp. En ik vind het toch wel heftig te moeten lezen dat er zo veel vrouwen dealen hiermee! Vraag ik me toch af of ook mannen strugglen met body image, of dat deze boodschappen vaker gezegd worden door vrouwen en daarom ook meer speelt onder hen. Tijd voor een 2e artikel? :p

 6. Amina

  Wat een goed artikel! Ik heb een aantal blogs geschreven met de titel: “Ik word slank” over mijn weg naar een slank lijf (nog steeds niet gelukt trouwens 😂😂😂) en daar kwamen afvalcoaches en dieet guru’s meteen als vliegen op af. Vond ik zo brutaal…Laat mij lekker mijn blogs schrijven…En kijk inderdaad naar jezelf en leg lekker de focus daar op…Mensen willen vaak nog eens geld aan je verdienen en gebruiken de info uit artikelen voor eigen gewin. Zo fout!

  Ik vind je mooi! Slank, niet slank, ik kijk eigenlijk meer naar je haar…zo mooi! 😂😂😂 Liefs!

 7. Simone

  Prachtig geschreven! De wereld zou er zoveel mooier uit zien als we iedereen in zijn of haar waarde zouden laten en de ideaalbeelden eens zouden loslaten…

 8. Eva

  He wat heerlijk dat iemand zich even openbaar uitspreekt naar die bemoeials en ‘goed bedoelde adviezen’ waar niet om gevraagd is, naar de nare mensen, jaloerse personen of de simpelweg mensen die anderen naar beneden moeten halen om zichzelf beter te voelen.
  Je zegt wat zoveel mensen denken en wat ik denk bij zulke negatievelingen: Rot toch op met die zooi die niks toevoegen…
  Wijn is heerlijk en kaas zeker, geniet van t leven op een manier dat je lang en vooral intens gelukkig leeft. Wat dat inhoud is voor iedereen anders!
  Ben geen actieve volger maar als ik iets van je lees is t altijd herkenbaar, inspirerend of gewoon leuk om te lezen!! Blijf jou. Je bent echt!

 9. Sanne

  Hi Cynthia,

  Ik sluit me aan bij veel van de reacties hieronder. En ik vind dat je vaak straalt, dat maakt je nog mooier. En vooral wijntjes blijven drinken hoor, dol op je wijn insta!

 10. Karin Derksen

  Leven en laten leven. Respect voor iedereen. Je bent de moeite waard leerde ik mijn dochter met een aangeboren gezichtsafwijking al vroeg. Nu een prachtige meid van 19 met een wat afwijkend uiterlijk. Maar ook ik was regelmatig verdrietig over de opmerkingen en zelfs pesterijen. Mensen zijn zo hard en bemoeizuchtig. Top dat je dit aan de kaak stelt Cynthia!

 11. Stephanie

  Hi Cynthia! Wat een bericht. Ik volg zo nu en dan je blog en doe inspiratie op. Eigenlijk reageer ik nooit. Maar door deze blog kan ik het niet laten. Wat belachelijk toch dat mensen zo negatief doen over anderen, kunnen de hun tijd niet aan wat leukers besteden?!

  Ik heb vorige maand mijn instagram verwijderd (ik ben geen blogger) omdat ik het gevoel heb dat ik mij er niet beter door ga voelen en heel erg het gevoel dat het alleen de mooiste dingen in het leven mag afspiegelen en dat ook nog eens virtueel. Het is niet meer voor de lol en mensen zijn er echt door bezeten en zo druk mee. Posten ze zelf geen foto’s, dan gaat het wel om hoe slecht en lelijk de andere instagrammers zijn. Letterlijk! Waar halen mensen die energie vandaan? Welke emotie zit daar toch achter? Wat is het doel van die mensen?

  Ik weet het niet, en misschien wil ik het ook niet weten maar je wil het weten gewoon om te weten waarom ze zo ‘haten’.

  Ik wil je alleen maar zeggen dat ik je beslissing van het verwijderen van de betichten echt heel goed vind. Dat je super leuk bent en oprecht. En dat je moet focussen op al het positiefs dat mensen reageren op je blog! Alleen dat brengt je immers verder!

  Ga zo door

 12. em

  ohh een blog naar mijn hart, in mijn geval mede dooe schildklier medicatie (en de wijn.. en het kaasplankje 😂) maar een familielid die tamelijk dichtbij staat vroeg er laatst naar en toe ik aangaf dat het best wel eens onzeker maakt kreeg ik terug dat ‘ik er al naar ga lopen’ (naar het dik zijn dus) en ‘er moet toch ergens op deze planeet een arts zijn die je kan helpen af te vallen’ want zo verder kon echt niet. Nou vind ik mijn kwaliteit van leven belangrijker dan mijn gewicht (en dus is die schildkliermedicatie nodig en mag ik er van de arts niet teveel mee bezig zijn) maar ik moet zeggen dat die opmerkingen juist van haar, al sinds september door mij heen blijven spoken. ik durf nog net niet je blog haar kant op te sturen maar ohh wat had ik dat graag gedaan. zo goed zo fijn wat je schrijft!

 13. Marjolein

  Wat goed dat je dit artikel schrijft. Wat naar toch dat veel mensen niet verder kunnen kijken dan hoe ze geprogrammeerd zijn.
  Ik vind je een prachtige vrouw, altijd al gevonden en nog steeds. Keep up the good work, de spiegel laat elke dag iets anders zien, afhankelijk van hoe je je van binnen voelt/hormonen/of je goed geslapen hebt etc. Maar je weet vast al dat dat niet altijd de ‘waarheid’ is. ❤️

  Oh en een klein dingetje: ‘je leven *leiden’ 😳

 14. Thessa

  Ik ben juist zo blij dat jij en andere mensen met maat 40 en 42 en meer op social media zitten.
  Ik merkte het afgelopen jaar ook, we aten wat slechter, bestelden vaker door de drukte op werk.
  kwam wat aan, niet drastisch veel want ik sport ook gewoon nog. Maar dat dan je schoonouders en vriend dan beginnen dat jullie/ we zijn aangekomen en dat we op ons gewicht moeten letten en bla bla bla..
  zo’n deuk in je zelfvertrouwen. Nu heb ik zelf iets van.. kleding zit goed ik sport lekker ik voel me goed.
  hou toch eens op dat ik “te zwaar ben” maat 42, 180 lang , rondingen. ja dan ben je zwaarder en meer gevormd dan een lat. Maar Spieren hebben ook hun gewicht bijv. en heel eerlijk ik zie mij zelf niet als iemand met een maat 38. ik ben blij met mijn rondingen. Ik ben een keer echt gaan opletten op mijn gewicht toen mijn moeder aangaf zich zorgen te maken. Toen kwam ik door niet sporten, veel bier drinken (student) veel aan.
  Toen ben ik echt weer gaan sporten.

  Ik geloof zelf idd dat je moet kijken naar mensen hun uitstraling en daarop baseren of mensen wel of niet gelukkig zijn.

 15. Lieve

  Je bracht tranen in mijn ogen door dit artikel, ik herken heel veel van wat je zegt. Vind het heel knap dat je het bespreekbaar maakt <3

 16. Charlotte

  Inderdaad een fijn bericht!

  Had laatst nog een discussie precies hierover op twitter, waarbij iemand ook meende dat dikke mensen altijd ongezond zijn en dunne altijd gezond en dat het alleen bij uitzondering anders is. Bovendien moesten dikke mensen gaan sporten. Ze gaf zelf namelijk €150,- per maand aan sportkleding uit.

  Alles is relatief. Dat dik zijn ongezond is, is vooral een statistiek, omdat de kans op bepaalde ziekten dan groter is, maar die zijn lang niet allemaal het gevolg van het gewicht zelf, maar wel van de levenswijze er omheen. Dan kom je dus weer uit bij het wel of niet gezond leven dat veel belangrijker is. Geloof dat de gemiddelde Nederlander nog een voorbeeld kan nemen aan jouw wandeluren wat dat betreft, maar dat ter zijde.

  Wist je trouwens dat de gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw maat 42 is?

 17. Sanne

  Er is een reden dat ik maar 2 blogs volg, die van jou en die van Shirley (mommyhood). Juist omdat jullie echt overkomen. Niet maat 36 designer tas en lip fillers, maar gewoon twee normale en enthousiaste Hollandse hardwerkende meiden die ook durven toe te geven als iets niet perfect loopt. Daar ligt volgens mij ook jouw kracht, er zijn genoeg ‘perfecte’ influencers die je kunt volgen, maar er zijn er maar een paar echt.

 18. Fennie

  Laat iedereen maar lekker het zijne er van denken, ik vind je gewoon een gezonde meid! Je bent altijd lekker aan het bewegen en naar mijn idee gezond aan het eten. Dat je de pech hebt dat je medicijnen moet gebruiken waarvan je aan komt is al erg genoeg, hier hoeven mensen geen oordeel over te vellen. En krijg je weer eens een opmerking over je gewicht, moet je gewoon zeggen: “Ja, dat klopt, dan heeft Willem meer om van te houden!”. Ik snap trouwens niet wat er met hem mis zou zijn….. Gewoon lekker met je mooie leventje door gaan en je niets aantrekken van al die mensen die kennelijk iets tekort komen in hun leven en hun tijd met negativiteit verdoen!

 19. Juliet

  Ik volg je al heel lang, vanaf begin miss lipgloss inclusief roze website😍
  Ik reageer nooit. Vandaag wel.
  De laatste jaren lijkt het maar alsof iedereen zijn ongezouten mening mag uiten op internet. Iedereen weet het veel beter. Doordat je zo openbaar leeft, vinden mensen al gauw wat van je. Sommige dingen zijn goedbedoeld, je was altijd zo slank en je bent nu aangekomen. Mensen willen je helpen. Maar door dit artikel geef je duidelijk aan ik ben blij met mezelf. Bemoei je met een ander. Het is jou leven en jou geluk. Blijf je positieve zelf! Je bent een uniek mens 💕

 20. inge

  Ondanks dat ik je niet persoonlijk ken volg ik je al een heel tijdje. En je komt oprecht en eerlijk en warm over. Ook krijg ik vaak inspiratie van je. En straal je positiviteit uit! Bedankt hiervoor! X

 21. Ellen Barendregt

  He Cynthia goeie blog! Ik denk dat je de term ‘perfect slank’ niet meer moet gebruiken, want wie heeft bepaald wat perfect is? Zoals mensen ook kunnen zeggen: doe normaal. Ik denk dan: wat is dan normaal? Dat is voor iedereen anders.

  Ik las laatst op de website van Libelle een interview met de super geweldige actrice Eva van der Gucht. Lees maar eens. Zij krijgt ook iedere dag opmerkingen over haar gewicht. Te belachelijk voor woorden vind ik dat. Maar zij had zulke rake zinnen over waarom ze dat belachelijk vindt. Was echt mooi!

  Blijf lekker doorgaan met dat waar je blij van wordt. Negeer de mensen die je neerhalen, omring je met positieve mensen waar je energie van krijgt. Ik volg je al vanaf Miss Lipgloss en voor mij ben je een voorbeeld hoe gaaf je werk kan worden als je je droom volgt. En als je doet wat bij je past.

 22. MUUr

  Mooi artikel. Zoals je t schrijft is het precies. Ik reageer zelden maar wil je nu echt een hart onder de riem steken. Je bent prachtig! Super om te horen dat inmiddels zelf ook ziet. 👍🏽💪🏽

 23. Stefanie

  Zo herkenbaar. Ik ben nu zelf bijna 50 kilo kwijt dankzij een gastric bypass en daardoor is mijn traagwerkende schildklier (onder andere waardoor ik zo aangekomen ben) geen issue meer. Nu krijg ik zelfs soms opmerkingen dat ik zonder de extra kilo’s zo mooi ben geworden. Ik kan dan zo boos worden en vraag dan ook gerust of ik met die extra kilo’s een gedrocht was om te zien dan? Dan zie je mensen echt schrikken en zich er uit proberen te praten.
  Die reacties, ondanks dat ik er boos om kan worden, laten zien dat mensen altijd wel iets te zeggen hebben of je nu maatje 50 of 36 hebt. Die reacties zijn het niet waard!
  Je zelfbeeld en je goed voelen .. dat is pas wat waard!

  • Suzanne

   Yep, heb ik ook meegemaakt. Na 32 kg afvallen komt er een collega naar me toe: “je bent nu echt een mooie meid geworden!”

   Uhm. Bedankt, ofzo.

 24. Suus

  Lieve cynthia ,
  Ik herken het helemaal !!!!! Ben de afgelopen jaren ook een stukje flinker geworden .Nou wat een commentaar je dan krijgt …..niet normaal !!!!!! Net of je dan iemand anders bent ……ik kan daar zo boos om worden !!!! Ga je druk maken om je eigen leven ,dan iemand te beoordelen op gewicht of uiterlijke veranderingen !!!! Het is maar een cijfer ….maar wat een verantwoording je daar voor moet geven …pfffff. Nou ,ik vindt je er beeldig uit zien en je bent voor mij een voorbeeld !!!! Je hebt groot gelijk dat je alle negatieve berichten gaat verwijderen ,je hebt er geen boodschap aan !!!!! Als je lekker in je vel zit ,gelukkig bent ,is toch veeeeel belangrijker ….amen !!!!!
  Ga zo door hoor meid !!!!!!!
  Heel veel liefs suus .

 25. Wish

  Ik had je ooit geschreven,
  Je ogen zijn de spiegels van je hart… en daar blijf ik paar jaartjes verder nog steeds bij!! Jij bent zo een lief mens! en als laatste wil ik zeggen mensen hebben altijd wel wat te praten het houd niet op.. is hun negatieve zelfbeeld..

 26. Leanne

  AMEN! Ik wil je complimenteren voor je prachtig geschreven blog, het raakt mij. Ik ben nu 25 jaar en sta in het midden van het leven maar ook ik worstel hiermee door onder andere ‘de norm’ van tegenwoordig die je ziet op bijvoorbeeld Instagram. Gelukkig ben ik nuchter genoeg om het te relativeren, maar dat lukt niet altijd en dan lees ik dit en word ik enorm blij! Iedereen is mooi zoals hij/zij is. Ik kwam op jou blog via het artikel in de Psychologie Magazine over hooggevoeligheid, veel herkenbaarheid vanuit mijn kant. Wat ook weer erg helpt, zeker nu ik met mezelf aan het werk ben. Om een lang verhaal kort te maken: blijf inderdaad wie je bent, want daar kunnen veel mensen nog wat van leren. Je bent mijn inspiratiebron!

 27. Emeliek

  Keigoed bezig, Cynthia! Dat is alles wat ik wil bijdragen!

 28. Marjan

  Ik heb je net ‘ontdekt’ via je planner en mijn eerste gedachte was, wat ben je prachtig! En nu lees ik dit stuk en jouw ‘worsteling’ met het commentaar van velen. Ook al schrijf je dit niet voor de complimenten, ik maak hem lekker toch.

  Als je je even niet zo ‘on top’ voelt, lees je hopelijk je eigen stuk nog eens na en helpt een beetje compliment altijd is mijn ervaring 🙂

 29. Maria

  Amen to that! En geloof me, ene oor in, andere oor uit. Ik maak me niet meer druk om stomme opmerkingen van anderen over mijn uiterlijk – first world problems. Er zijn ergere dingen op deze wereld. Blijf gewoon zoals je bent, Cynthia 🙂

 30. Kirsten

  Zo waar! Je bent een prachtige vrouw, ook met die kilootjes extra.
  Ook ik word soms zo verdrietig van alle haat die op internet te lezen staat. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet voelen om die haat rechtstreeks naar mezelf gericht te krijgen. Heel knap hoe je er mee omgaat!

 31. Pinay

  Ik ben opgegroeid in de Filipijnen. En mensen mensen, als iets toch slecht is voor je zelfbeeld dan zijn het Filipijnse tantes wel. Elk jaar als ik ze zie krijg ik verschrikte opmerkingen want meid wat ben je DIK! (Toen woog ik 60kg..) ondertussen ben ik 20KG zwaarder (i couldnt care less want ik ben een jaar weggeweest: lees veel wijn en pizza) en dan schromen ze zich niet om met zijn allen onder elke Facebook foto te reageren dat ik enorm dik ben en dat ik op dieet moet. Gelukkig ken ik deze kritiek al vanaf jongs af aan dus interesseert het me nu niks meer. Maar het is me toch een partij klote als iedereen er wat over te zeggen heb. Respectloos en gevoelloos vind ik het. Maargoed. Iedereen is prachtig zoals hij/zij is. Lekker laten leven en nergens mee bemoeien en over oordelen. Hoop dat dat toch een keer de toekomst wordt

  • Bona

   Herken ik heel erg!

 32. Nele

  Wat je beschrijft is heel herkenbaar. We zouden allemaal beter wat meer van onszelf (mogen) houden – er is een heel scala aan gezonde, normale en MOOIE lichaamsgewichten. Ik geniet liever van het leven – ja, kaasplankjes en wijntjes incluis – in plaats van maniakaal één of ander ideaal lichaam na te streven.

  Dit artikel raakt ook één van mijn all-time ergernisses aan – in tegenstelling tot sommige anderen geloof ik niet dat zogenaamd goedbedoelde comments over gewicht (“Ben je aangekomen? Let je wel op je gezondheid?”) ook écht goed bedoeld zijn. Misschien bij hoge uitzondering, ja. Maar meestal? Ik zie er enkel verpakte haatreacties in. Je hoeft mensen er echt niet op te wijzen dat ze verdikt zijn, of dat een bepaalde foto minder flatteus is, of dat ze behoorlijk vaak uit eten gaan. Je hoeft dat al helemaal niet herhaaldelijk, keer op keer, op verschillende posts te doen. En je weet best wel dat het kwetst, en dat je opmerking geen positieve impact zal hebben op het leven, de gezondheid of de ingesteldheid van de persoon die je aanspreekt. Ik erger me dood aan dat soort hypocrisie.

  Dus f*** die fake bezorgdheid. Dat iedereen zich lekker met zichzelf bezighoudt.

 33. Linda

  ZO waar dit!
  Ik lees je artikelen normaal vrijwel iedere dag en had gezien op Instagram dat je dit geplaatst had; maar door vakantie nog niet aan toegekomen om te lezen.
  Ik herken wat je schrijft en met mij heel veel andere vrouwen denk ik. Lekker genieten en als jij je goed voelt dan ís het goed, dan straal je dat ook uit. Topwijf ben je <3

 34. Cher

  Weet je, dit bericht voelt eigenlijk als een soort van opluchting. Ik ben al weken thuis omdat ik niet op vakantie ga en ook mijn normale bezigheden een beetje stilliggen. Ik ga dan automatisch malen over mezelf.. ben ik wel goed genoeg als persoon? (ben ik aardig, goed voor een ander?) En dingen zoals “zijn mijn bovenarmen net niet te dik?”. Al dat gefocus op dit soort details maakte me de laatste tijd echt even helemaal dol, dus het voelt goed om een positief iets zoals dit te lezen en te weten dat ik goed genoeg ben. Bedankt Cynthia!

 35. Eefje

  Bedankt. Dit is mijn dagelijkse struggle. Ik reageer eigenlijk nooit op blogs maar deze pakte me even heel erg.
  Je bent niet alleen! En ik ook niet dus. Wist ik eigenlijk stiekem wel maar door het hier zo te lezen is het weer even heel echt. <3

 36. Jacoline

  Hoi lieve Cynthia. Ik volg je al héél wat jaren en moet zeggen dat je altijd een inspiratie voor me bent geweest. Hoe jij altijd zo gestructureerd en goed werkt, mooie dingen neerzet en toch bij jezelf blijft. Wauw. Tuurlijk heb ik weleens vragen gehad: ‘waarom doet ze dit of dat?’ maar die vragen heb ik ook bij grote merken waar ik spullen van koop (als ze een nieuw product hebben bijvoorbeeld, wat niet bij mij past). Toch heb ik die vraag nooit gehad over je gewicht. Ik vind dat namelijk jouw ‘pakkie an’ en het doet me pijn te lezen dat je zo hard ‘afgestraft’ wordt voor het ziek zijn en medicatie te gebruiken. Zelf ben ik ook ziek en ik weet wat een onbegrip daar alleen al mee gepaard gaat. Laat staan als de hele wereld zich dan ook nog moet uitlaten over wat het met je uiterlijk doet. Ik hoop dat je zo goed mogelijk kan leven met je ziekte en zo fit mogelijk zult zijn! Het voelt een beetje stom dit te adviseren na een post over gewicht maar er zijn veel voedingsconsulenten die helpen in te zien welke voedingsmiddelen endometriose verergeren. Dit zeg ik niet(!!) om je de schuld in de schoenen te schuiven (‘zie je wel, je pijn komt door de keuzes die je maakt over eten’) maar omdat ik je oprecht een gelukkig leven gun. Ik hoop dat je dit begrijpt en niet vervelend opvat. Mocht je vragen hebben wie ik bedoel (wil geen ‘reclame’ hier verwerken, ook al zou het niet voor mezelf zijn want ben geen voedingsconsulent), stuur me dan gerust een email. Sterkte! En bedankt voor wie je bent <3

 37. Lila

  Schrijf je dit artikel omdat je een samenwerking hebt met Dove?

  • Cynthia Schultz

   Nee. (bedankt voor vragen ipv aannemen/beschuldigen). Als dat zo was geweest had dat er bij gestaan.

 38. Henrike

  Wat ben je ook een powervrouw! Super mooi verwoord. Dit moet iedereen lezen! Je bent echt prachtig (inside and out!) en ik verbaas me steeds weer hoeveel je straalt op je foto’s! Niet omdat het gek is, maar omdat je je persoonlijkheid zo mooi kunt uiten. Keep up the good work <3

 39. Anne

  Mooi artikel ik plaats nooit wat bij je maar nu wel waar bemoeien mensen zich mee. Ik ben zelf chronisch ziek en door medicatie ook littekens en gewicht schommelingen en een (zwanger)buikje. Heb het een keer gehad dat een vrouw zei zou je dat wel doen met jouw situatie. Uhh welke situatie?.ja je baby in je buik toen werd ik ook bot nee mevrouw die plof kop en buik komt door prednison. Ohh maar ik bedoel het goed hoor dan nog zeggen. Mensen oordelen te snel merk ik met een chronische ziekte ja maar je ziet er als een gezonde meid uit dus ik ga niet met een bordje omlopen. Ik vind het knap hoe je in het leven staat en wat je bereikt hebt tong uitsteken tegen de haters al kan ik zeker begrijpen dat het moeilijk is. Verder vind ik je altijd een leuke stralende persoonlijkheid ga zo door

 40. Danielle

  Wat ben je toch gegroeid als mens. Ik lees tegenwoordig met zoveel liefde jouw blog! <3 En ja, iedereen heeft een ongevraagde mening en oordeelt er op los, en dankzij social media is dat schaamtelozer en akelig dan ooit. Goed dat je een tegengeluid brengt!!!

 41. aboutsbstyle

  zelf heb ik een maatje meer, maar ben veel gelukkiger en gezonder dan ooit tevoren. ik heb nergens last van en of klachten over. ik straal en ben gelukkig met mijzelf (af en toe heb ik natuurlijk wel is een offday). ik vind het jammer dat zoveel mensen een mening hebben, laat leven allemaal. ik ben blij en vind het vooral mooi dat je het zo bespreekbaar maakt. liefs soraya

 42. Dieuwertje

  Goed artikel, iedereen verdient respect en verdient het om gelukkig te zijn.

  Als ik er zo over na denk proberen mensen eigenlijk elkaars definities voor geluk te bepalen. In jou geval geeft pijnvrij leven levensgeluk. Voor mij is levert sporten veel levensgeluk, want dan zit ik mentaal beter in mijn vel. Geluk betekend voor iedereen iets anders, dat moeten we gaan respecteren met elkaar.

 43. Ann

  Je bent prachtig zoals je nu bent en ik vind het fantastisch dat je zelf ook blij bent met jezelf en dat uitspreekt. Mbt sneller aankomen door medicatie: ik denk dat mensen het pas geloven als ze het zelf meemaken. Bij mij geloofden ze het pas toen ik weer mocht stoppen met een medicijn en moeiteloos op mijn oude gewicht kwam (we hebben het hier maar over een paar kilo, maar ik kreeg er toch opmerkingen over).

  Chronisch ziek zijn geeft beperkingen en klachten. Juist daarom moet je goed voor jezelf zorgen en (uiteraard binnen het redelijke en gezonde, maar dat zie ik jou ook doen) daar hoort absoluut bij het genieten van dingen die wèl kunnen, zoals lekker eten en tafelen. Zolang je overal balans in houdt is genieten en je gelukkig voelen een van de beste dingen die je kunt doen voor jezelf en je gezondheid. Ik geniet ervan dat jij steeds weer verandert met de tijd zoals iedereen dat doet (tenzij iemand krampachtig vast houdt aan wat was ;-)). En ik denk dat die nare reacties verwijderen goed is. Hoe meer er staan, hoe normaler het lijkt te worden om er een belediging extra bij te gooien. Het geeft mij een vervelend gevoel en daarom las ik zelden de reacties meer eerlijk gezegd…

 44. Isa

  Door vakantie ben ik nu pas in de gelegenheid om deze blog te lezen, maar hallelujah!! Ik herken mij hierin volledig, overgewicht, chronisch ziek, zichtbare complicaties waar mensen bijna hun nek door breken op straat! En, eigenlijk is het te erg voor woorden dat velen zich hierin herkennen, maar ik vind het superfijn om zo’n blog te lezen! Ga vooral door zoals je doet, met jezelf lekker voelen. Ik krijg hier nu ook therapie voor! You go 💪🏻

 45. An

  Hoi,

  Aan de ene kant vind ik die bodypositivity een mooie beweging. Dat we gaan inzien dat we niet allemaal in de wieg zijn gelegd om een maatje 36-38 te hebben en dat dat ook niet noodzakelijk is. Als ik lees hoeveel mensen positief reageren dan denk ik dat er een enorme behoefte is aan zo’n stroming.
  Aan de andere kant gaan mijn haren ook recht staan van heel dat bodypositivity gebeuren. In mijn ogen is het een soort van promoten dat dik zijn ok is en dat is het in mijn ogen niet. Het is gewoon niet gezond.
  En ik kijk liever naar een slanke vrouw of een sportieve, gespierde vrouw dan naar een dikke vrouw met vetrollen, dikke billen en cellulitis. Dat vind ik persoonlijk niet mooi en zal ik waarschijnlijk ook nooit mooi vinden. En ja ik denk ook wel eens dat dikke mensen wat minder koekjes, snoepjes, wijntjes en kaasplankjes zouden mogen eten. Voel ik de behoefte om dat te zeggen? Neen. Denk ik het? Ja dat wel.
  Iedereen moet leven zoals hij/zij dat wil en als je lekker alle dagen wil eten wat je wil moet je dat ook vooral doen. En als het gevolg daarvan is dat je te dik bent, aanvaard het dan en klaag niet op de dagen dat je je dan niet goed voelt in je vel. Je kan me er trouwens heel moeilijk van overtuigen dat mensen die te dik zijn zich echt goed voelen in hun vel. Ik lees te vaak dat ze proberen te aanvaarden zoals ze zijn, maw ze voelen zich niet goed maar proberen zich er bij neer te leggen dat het zo is.
  Is mijn mening belangrijk? Helemaal niet, maar dit is gewoon hoe ik het zie.
  Iedereen heeft zijn ideaalbeeld en het mijne is anders dan de meeste die de bodypositivity aanhangen.

  • Ingrid

   Wat ik niet gezond vind is gewichtsdiscriminatie en vooroordelen. Denken dat het leven maakbaar is en dat we allemaal slank kunnen zijn als we maar genoeg wilskracht hebben is een grote denkfout. Ik denk dat er vooral behoefte is aan minder kortzichtigheid.

 46. Liesbeth

  Uw lijf, uw leven! Niemand anders moet daar verantwoording over afleggen buiten jij aan jezelf! Dus wees gelukkig want het leven is zo kort. Dik of dun, groot of klein, mooi of lelijk. Het is allemaal zo relatief. Ik wens niet mijn hele leven een strijd te maken over eten. Er is zoveel moois te doen, te zien en te beleven in de wereld. Op het einde van ons leven gaan we ons niet meer druk maken over die extra kilo’s. Enkel dat we meer tijd willen doorbrengen met onze geliefden, of nog die laatste reis willen maken naar de ander kant van de wereld.
  You do you!!!

 47. Petra

  Mooi artikel! Netjes verwoord hoe onaardig en pijnlijk het kan zijn als mensen zich bemoeien met dingen waar ze niks mee te maken hebben. En deze zin: “Als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan lekker niks.” praktisch mijn motto, naast: vriendelijkheid kost je niks en levert je zoveel meer op.

  sterk en stoer van je dit!

 48. Erna

  Mag ik even zeggen dat ik vind dat je laatste tijd mooier bent geworden. Dat heeft niets te maken met je gewicht of iets dergelijks, maar je straalt! Voor mij is het duidelijk dat je beter in je vel zit omdat je op de foto’s heel ‘happy’ overkomt. Het is duidelijk dat de therapie voor je op het juiste moment kwam. Ik hou zelf niet van wijn, en ga weinig uit eten. Maar ik lees vol interesse wat je allemaal gedaan hebt, omdat je zo enthousiast schrijft over wat je leuk en lekker vind, dat het zelfs mij als ‘leek’ boeit. Ga lekker zo door👍

  • Cynthia Schultz

   Lief. Dank je. Sowieso alle berichten hier: waanzinnig. Dank dank dank

 49. Judith

  Ik verbaas me ook altijd over sneren of negatieve opmerkingen.het is zo makkelijk en zo getypt.goed om na te denken wat het met deze persoon kan doen.1 opmerking kan iemands hele leven bij zich dragen,laat het dan een mooie positieve opmerking zijn.computers en reageren op blogs zijn zo anoniem,maar achter deze blogs staan MENSEN!! Doodsbedrijgingen,kom op mensen serieus?!!! Laten we ons schamen dat dit gebeurd!! Cynthia,keep up the good work,je straalt op elke foto!

 50. Mieke

  Ik snap absoluut wat je bedoelt! Alleen is het bij jou nog pakken erger omdat je een “publiek” leven hebt.
  Ik heb overgewicht, dat weet ik zelf ook! Maar ik heb ook fibromyalgie, hypothyreoïdie en een combinatie van lymf- en lipoedeem. Dit maakt dat ik makkelijk aankom, maar heel moeilijk afval. Ik moet oppassen met sporten want het mag niet te belastend zijn voor mijn gewrichten en anderzijds mag ik niet over mijn energetische grenzen gaan (anders lig ik daarna enkele dagen in bed van de pijn en vermoeidheid). Het heftige sporten dat je ziet in programma’s waarbij mensen enorm afvallen, dat mag ik dus niet.. We eten gezond (met natuurlijk uitzonderingen, ik ben ook maar een mens), maar je ziet mensen kijken van ‘zou je (dat) wel eten?’.
  Mijn benen zijn heel gezwollen en mensen staren er naar. Soms moet ik me inhouden om niet te zeggen: ‘krijg je het gezien?’. Maar ik laat me dit niet tegenhouden om gezellig te gaan zwemmen! Ik heb een man die van me houdt en een schattig dochtertje van 8 maanden (die een echte waterrat is) en dat is wat telt. Toch is het soms moeilijk als je de mensen weer eens ziet staren..
  Het toppunt was 2 jaar geleden in de wachtzaal bij de huisarts! Een vrouw die me vroeg of ik het niet te warm had (toen was het ook al enkele dagen mooi weer). Ik zei dat dat goed mee viel. Dat verbaasde haar, want “je bent dan ook nog eens zo zwaar”. Ik reageerde niet echt. Maar ze deed er nog een schepje bovenop: “daar kan je toch iets aan laten doen?” !!!! Toen was ik echt razend en heb ik gezegd: “moet dat dan?”. Waarop ze antwoordde: “jah, nee denk ik. Maar ik zou dat toch doen.” Ik heb niet meer gereageerd. Het was een oudere vrouw die duidelijk rookte (grauw gezicht vol typische rook-rimpels). Ik dacht bij mezelf nog “aan die rimpels kan je ook iets laten doen”, maar ik verlaag me niet tot dat niveau, dat is haar zaak en niet de mijne.
  Mijn man kan zich daar ook in opjagen: vollere mensen krijgen bakken kritiek, maar rokers niet (en die doen de omstaanders ook nog “kwaad” met hun damp). Dan moet ik altijd lachen, wat een schat van een man heb ik toch!
  Leven en laten leven is blijkbaar heel moeilijk voor mensen. Maar blijf gewoon genieten zoals je doet! Ik vind persoonlij dat je er goed uit ziet. Het was me eerlijk gezegd nog niet echt opgevallen dat je was bijgekomen. Ik zag voornamelijk dat je er een stuk gelukkiger uit ziet dat een tijdje terug, dat valt mij dan weer op.
  Lieve groetjes!

 51. Marjolein

  Ik schrik er van om te lezen dat je dagelijks zulk lelijk commentaar krijgt op je uiterlijk en gewicht! Het is inderdaad veel belangrijker dat je nu vrijwel pijnvrij kan leven en heerlijk toch, genieten van wijn en kaas en al het andere lekkers dat het leven te bieden heeft. Als ik foto’s van jou zie, zie ik iemand die straalt en geniet van het leven en dat is aanstekelijk. Gezond zijn en gewicht kunnen met elkaar in verband staan, maar zoals je zelf al zegt hoeft dat helemaal niet en volgens mij is maat 40-42 een vrij normale maat?! Goed dat je dit stuk hebt geschreven en ook goed dat je dit soort negatief commentaar gaat verwijderen, want inderdaad heeft echt niemand er wat aan. Het is eigenlijk te gek om los te lopen: tegen vrienden, collega’s, kennissen of vreemden op straat zeg je zulke dingen meestal ook niet, waarom zou dit op internet dan allemaal maar moeten kunnen?! Jij bent een van de weinige bloggers die ik al jaren met plezier volg, omdat je echt en authentiek overkomt.

  • Marjolein

   Ik heb je Instagram-post nu ook gelezen en ik herken me er helaas in. Ik heb mezelf ook altijd te dik gevonden, als kind al. Ongeacht mijn gewicht, is het altijd 3 tot 5 kilo meer dan ik zou willen. (M.a.w. als ik nu 3 tot 5 kilo afval, dan nog vind ik dat ik te dik ben en eigenlijk 3 tot 5 kilo zou moeten afvallen.) Ik probeer dat nu ook los te laten. Ik hou immers ook van lekker eten, af en toe een stuk taart, et cetera. Maar moeilijk is het wel en het gaat met vallen en opstaan!

 52. June

  Ik ken het gevoel, mensen die zulke dingen zeggen zijn belachelijk, maar toch trek je het jezelf aan, terwijl je weet dat je het niet zou moeten doen. Logisch, want niemand zou het leuk vinden om zulke opmerkingen te krijgen. Mensen weten ook de reden er niet achter, dus vind ik het sowieso onbeschoft om over iemand zijn gewichtstoename/afname opmerkingen te maken. Diegene is zelf ook niet blind en heeft het misschien al moeilijk genoeg daarmee. Of niet en wees dan blij voor diegene.
  Ik heb zelf ook vaak opmerkingen gekregen. Was altijd best vol en toen was ik 3 keer geopereerd (darm, eierstok kanker) en viel 24 kilo af door mijn ziekte. Kwamen er allemaal roddels dat ik anorexia zou hebben.
  Later kwam ik weer aan door hormoonstoornis kreeg ik continu de vraag of ik zwanger was. Daarna kreeg ik weer problemen met mijn darmen waardoor ik weer geopereerd moest worden en viel ik weer 18 kilo af. Zei iedereen wat zie je er goed uit. Ik vond dat zo ongelooflijk stom want mijn gezondheid was helemaal niet goed. En nu gaat het met mijn darmen wel weer goed en heb ik ook mijn kilo’s weer terug wat niet altijd leuk is, maar ik ben gezond.
  Wat ik maar wil zeggen, mensen ouwehoeren altijd terwijl ze niet eens weten wat er aan de hand is

 53. Sandra

  Je inspireert me! Dat doe je al jaren op heel veel vlakken. Knap dat je dit durft te delen en je zo durft open te stellen. Vooral het stuk wat je schrijft over je medicatie, ik ben best wel bang om aan te komen als ik bepaalde medicatie moet slikken en dit geeft mij veel onrust. Jou ervaring en jou manier van het accepteren van de veranderingen laten mij zien dat het helemaal niet erg is en dat genieten voorop staat! Bedankt voor het delen!

 54. Shira

  Loesje heeft een mooie uitspraak hierover; ‘Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen’

  Warme knuf voor jou

 55. Krista

  Kippenvel! Je bent prachtig, zowel van binnen als van buiten. Ik ben al jaren een trouwe volger, reageer (vrijwel) nooit. Maar dit artikel van jou.. Daar moest ik wel op reageren.

 56. Anne

  Meis, you do you. Punt uit. Ik ben wel geschokeerd dat je letterlijk elke dag er opmerkingen over krijgt.
  Ik hoop dat het binnenkort ophoudt. Blijf genieten 🙂

 57. Maris

  Ik volg je al jaren. En in al die jaren ging ik van maat 42 tot 48 .

  En zal ik je wat vertellen , ik ben zelf ook verbaasd.
  Ben gelukkiger nu met maat 48/50 mentaal en voel me meer vrouw. Ik eet ook meer groente en fruit. En ja ook meer koolhydraten anders was ik niet zo vol.
  Dan maat 42 toen ook iedereen riep hoe gezond ik wel niet was en mooi. Maar mentaal was ik minder happy, gek genoeg.

  En de diëten die je moet volgen van bepaalde vriendinnen en dat onderwerp afvallen . Nou Cynthia ben blij voor je!
  Je hebt meer zelfwaardering gekregen en dat is mooi en gezond .

  Dus fuc* iT! Gaat echt om dat je lekker in je vel zit ook mentaal. Welke maat dan ook.

  Mooi geschreven en herkenbaar.

 58. Katja

  Cynthia ik respecteer je vanwege jouw website heerlijk om artikelen te lezen! Ik vind het heel erg om te horen waar je mee te dealen hebt omdat je op internet artikelen schrijft en een deel van je persoonlijke leven deelt. Het grote nadeel van dit medium is dat er voor veel mensen een grens vervaagt of wegvalt als het om getypte reacties gaat. Ik zou willen dat mensen beseffen dat je een daadwerkelijk persoon aanspreekt als je commentaar achterlaat. Probeer jezelf te bedenken of hetgeen je comment je ook tegen je hypotheekadviseur of kassameisje zou zeggen zou mijn boodschap zijn aan alle mensen die zich uitlaten over het uiterlijk/persoonlijkheid van een ander!

 59. Loena

  Heel erg bedankt om dit te schrijven. Het is zo herkenbaar. De struggle en de opmerkingen. Liefs

 60. Eline

  Jeetje wat moet het verschrikkelijk zijn om dagelijks om te moeten gaan met dit soort negativiteit. Wat moet jouw passie voor je werk groot zijn, anders was je er al lang mee gestopt als je met dit soort dingen moet dealen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik je enorm bewonder als mens, hoe je hiermee omgaat, je kwetsbaarheid toont en mensen inspireert. Ik wens je al het beste! 🙂 Liefs

 61. Sara Reilman

  Beauty is also in the way you move, speak and express yourself. It’s about good health, warmth, spontaniteit and charisma.
  En dit word iedere dag weer bevestigd. Op straat, in de supermarkt of in mijn baan als receptioniste waar ik veel mooie? mensen ontmoet.

  Ideaalbeelden zitten in je hoofd, schoonheid in je hart. Als jij je mooi voelt, ben je mooi.
  En ik vind je prachtig. Door hoe je alles doet op je blog en de foto’s die ik van je zie.

  Liefs,
  Sara

 62. Fif

  Ik reageer normaal gesproken nooit.. op welk blogger dan ook.. naar wil het toch even doen..

  Ik denk dat de voornaamste reden waarom mensen je benaderen over je gewicht is nieuwsgierigheid.. en misschien toch een stukje bezorgdheid..

  Ik volg je ook best lang en ik weet nog dat ik de neiging had om je een privé bericht te sturen met uiteraard een vraag over je gewicht.. niet omdat ik me met je zaken wilde bemoeien maar ik was verward.. ik had een stuk van je gelezen dat je gezond ging eten en vaker ging “sporten”.. nou ja fietsen eigenlijk.. en het feit dat je aankwam, bracht me in verwarring en wilde toch mijn nieuwsgierigheid een soort van bevredigen.. waarom ik het uiteindelijk niet deed is omdat het none of my business is.. en jij noch ik hebben er wat aan..

  Je bent een publiek figuur en je deelt zoveel van je leven met je lezers.. je lezers voelen dan een band met je en de drempel om persoonlijke dingen te vragen aan je is gewoon lager..
  Het blijft natuurlijk een issue hoe je iets overbrengt..

  Toen ik het stukje over endometriose las, kreeg ik een “ahaaa” moment.. now it makes sense.. ik kwam zelf ook aan toen ik antidepressiva slikte.. iets van 20 kilo en had ook een maat 40.. alleen haatte ik mijn spiegelbeeld toen omdat ik altijd een maat 34 had (ben 1.55m 😉)…

  Ik heb respect voor het feit dat je van jezelf houdt no matter what.. zo hoort het.. denk alleen dat jouw lezers even in de war waren omdat ze een “grote ” verandering bij je zagen maar er geen verklaring voor kregen..

  Liefs, Fif

  • Emeliek

   Tja, de wereld zit raar in elkaar. Dat je aanneemt dat veel lezers een grote verandering zagen, daar hoor ik bijvoorbeeld niet bij 😉 We zijn niet allemaal zo gefocust op gewicht, gelukkig maar. Leven en laten leven, fijne boodschap van Cynthia, vind ik! En maar hopen dat het bijdraagt bij een wereld met wat minder oordelen.

 63. Esther

  Hoi, ik lees al jaren trouw mee op je blog en reageer nooit. Maar vind dat ik hier wel even op moet reageren: echt respect voor je! Ik erger me er ook altijd aan. Alleen dan tegenovergesteld: ik ben dun en krijg juist altijd reacties dat ik meer moet eten, vaak gehoord dat ik lelijk mager ben… Oftewel: het is nooit goed. Vrouwen zouden elkaar niet zo naar beneden moeten halen en elkaar respecteren. Fijn dat jij hier ook aandacht aan besteedt, als een voorbeeld voor veel vrouwen.

  En groot gelijk dat je die nare reacties verwijdert! Goed bezig!

 64. Linda

  Ik snap echt niet wat al die mensen bezielen om jou zo de grond in te boren, om het zo ver te laten komen dat je in therapie gaat…ik geef je groot gelijk dat je alle reacties die jij respectloos vind verwijderd.

  Je bent een mooie, prachtige sterke vrouw. Ik volg je al toen je nog je blog bij web-log had en ik geniet nog steeds van alles wat je deelt en doet. Liefs.

 65. Marloes

  Dankjewel.
  Maakt geen zak uit hoe je eruit ziet! Zolang je binnenkant maar goed is 🙂
  Sowieso vind ik het vreemd dat mensen kunnen oordelen of iemand ‘mooi’ is of niet. ‘Mooi’ is een mening. Je kunt iets mooi vìnden, maar het ìs niet mooi. Sommigen vinden een vollere vrouw simpelweg veel mooier dan een dame met slank figuur. Anderen niet. Maargoed zoals ik al zei, maakt geen zak uit!

 66. Roos

  Fantastisch artikel, serieus. Keep up the good work, je doet het geweldig. Niet teveel twijfelen, gewoon je eigen koers blijven varen. Je bent een voorbeeld voor veel vrouwen!

 67. Jj

  Hoi Cynthia,
  Mooi en sterk artikel! Ik reageer eigenlijk nooit ergens op. Maar ik bleef maar aan je artikel denken. Het is zo herkenbaar, maar voor mij in een andere situatie. Kinderen.
  Ik ben 32 en mijn man 35, ruim 12 jaar samen, 4 jaar getrouwd, twee leuke goede banen. ‘Alles op de rit’ zeg maar. We hebben geen kinderen en weten gewoon niet of we dat ooit willen. We zeggen niet helemaal nee, maar nu hoeft het voorlopig niet. We zijn gelukkig samen.
  Die gedachte vinden mensen ook maar vreemd soms. Ik heb zelfs maar een paar vriendinnen die dat snappen en er gewoon luchtig over doen. Dát maakt mij dus onzeker. Soms denk ik: ben ik vreemd? Is het raar dat ik wel wegsmelt bij een puppy en niet bij een baby?
  Het is een bepaalde verwachting die bij de mensen speelt, maar hey, laat ons lekker doen. Wij doen ook niet moeilijk over afspreken met of zonder kinderen. Mee naar de speeltuin vinden we kei leuk!
  Het aller-ergste is misschien nog wel dat ik tijdens een evenement in ons kleine dorp, met veel bekenden, express een biertje of wijntje drink… Dan is het maar duidelijk voor een ander.

  Cynthia, ga lekker door met alles wat je doet. Je bent een goed mens en mooi. Fiets je nog? Misschien eens een combi-artikel maken met Sanne van Passen. Jullie hebben allebei mooie blogs!

  • Marloes

   Hey Jj! Ik zag je reactie en wilde graag even reageren. Al heb je mijn reactie eigenlijk niet eens nodig want gelukkig sta je al sterk in je schoenen tegenover iedereen die iets te zeggen heeft over jou, je vriend en jullie toekomst (met of zonder kind). Iedereen die zegt dat wij mensen op de wereld zijn om voort te planten en verder niets, kijken niet verder dan hun neus lang is. We zijn verder dan de oertijd en wij vrouwen kunnen ook nuttig zijn voor de maatschappij op een andere manier! Trek je er lekker niks van aan.
   Btw, voor de mensen die het er niet mee eens zijn; ik ben niet anti-kinderen. Ik heb zelfs een dochtertje van 9 maanden en ook daar komen soms negatieve reacties op aangezien ik 19 was toen ik beviel en dat vinden sommigen onacceptabel. Maargoed, negatieve reacties zullen er altijd wel zijn, het is de kunst om er niet naar om te kijken 🙂 (of wel, maar er niet mee te zitten)

   Liefs! 🙂

 68. Madelon

  Heb hier niks meer aan toe te voegen.
  Je bent goed zoals je bent! <3

 69. Danielle | Mama Lifestyle Blog

  Je hebt helemaal gelijk Cynthia. Waar bemoeien mensen zich mee? Wat bezielt iemand om een opmerking te geven over je gewicht, ongevraagd? Ik krijg regelmatig opmerkingen over dat ik dun ben. Mensen denken soms dat ik veel te weinig eet, maar ik kan eten wat ik wil, ik kom toch geen gram aan. Horen dat je zo dun bent, is ook zeker niet leuk. Mensen kunnen hun opmerkingen soms beter voor zich houden. Trek je nergens iets van aan: je bent goed zoals je bent!

 70. Jet

  Wat een sterk geschreven artikel Cynthia!! Mijn complimenten 🙂

 71. Fobe

  Wauw, dit bericht bezorgde me een kleine krop in de keel! Allereerst, proficiat omdat je dit durft. Ten tweede, als die mevrouw mijn vriendin was, stond ze al heel erg lang aan de duur. Niet dat het daartoe doet. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die denken dat een bepaald gewicht gezonder of beter is dan een ander. Zelf kamp ik ook al jaren met overgewicht. Serieus overgewicht. Jaren lang heb ik niet anders gedaan dan geprobeerd op mijn voeding te letten en te sporten. Maar in december 2018 heb ik me een ‘voornemen’ gesteld. Ik besloot om te stoppen met diëten en me te focussen op mijn geluk. Ik leerde van mezelf te houden. Elke dag is het nog een struggle, maar ik ben eindelijk niet meer down om het cijfertje op de weegschaal. Dus bedankt! Aan jou en aan alle andere die voor hun struggles uitkomen.

 72. heleen

  ik lees het nu pas. Het is tegenwoordig zo gewoon dat iedereen maar op alles commentaar geeft op internet. Ik krijg altijd de indruk dat deze mensen geen leven hebben en het gewoon heerlijk vinden om iemand de grond in te boren. Beroerd leven heb je dan. Je bent gegroeid in de loop der jaren met je blog en je interesse is groter geworden dan alleen make up. En wat moet je met de negatieve reacties? Niks, al snap ik wel dat het moeilijk is om het langs je rug te laten glijden. Jaloezie speelt denk ik ook een rol bij sommigen. Je bent een mooie jonge intelligente vrouw met een leuke vriend, schattig hondje. Omarm je zelf want je bent het waard.

 73. Lisa

  Goed stuk. Het is gewoon van de zotte dat zo iemand zich aangesproken voelt om zulke reacties achter te laten.

  En helemaal waar wat je zegt over dik en gezond (kunnen) zijn, en dun en ongezond. Ik ben de laatste tijd zo’n 25 kg afgevallen; van een maat 40-42, naar nu een maat 34-36. Ik krijg van iedereen veel positieve reacties en complimentjes. Maar waar men niet bij stilstaat, is dat ik al deze kilo’s verloren ben door stress. Pure stress. Ik kón (en kan nog steeds niet) simpelweg niets eten. Er hoeft maar íets te gebeuren, en BAM m’n maag gaat op slot, er kan geen hap meer door m’n keel en ik ben dan misselijk. En wanneer ik mezelf toch dwing om wat te eten (want je lijf heeft toch voedsel nodig), gaat het met gepaard met maagpijn, en me onwijs (lichamelijk) slecht voelen; ik moet dan letterlijk op de bank uitbuiken omdat mijn maag en buik zo’n pijn doen van het eten en ik ontzettend misselijk word. Mijn maag is gewoon onwijs gekrompen door het te weinig eten.
  Ja, ik ben nu slank en pas in ‘het plaatje’, maar ik ga niet meer uit eten wat ik voorheen zo graag deed (want het is gewoon zonde van mijn geld; ik kan amper een voorgerechtje meer op), ik geniet niet meer van eten (terwijl ik eerst zo onwijs kon watertanden van lekker eten), en boodschappen doen is een ramp want ik heb nergens zin in.
  Hierdoor ben ik gewoon altijd slap, slaap slecht, kan me niet goed concentreren en ben vaker chagrijnig. Maar dit is niet wat andere mensen zien; zij zien dat ik zoooooveel slanker ben, een taille heb, een slanker gezicht heb en in een maatje 34 pas. Dat ik hoogstwaarschijnlijk niet de benodigde vitamines, mineralen en andere benodigdheden binnenkrijg omdat ik zo slecht eet, zien ze niet.
  Toen ik 25 kg zwaarder was, was ik stukken gezonder; ik zorgde ervoor dat ik dagelijks alle groente en fruit binnenkreeg, had dagen dat ik niet ‘mocht’ snacken, en bewoog meer omdat ik niet zwaarder wilde worden. Sporten lukt nu niet, omdat ik er geen energie voor heb, en als ik eens zin heb om iets te eten, pak ik sneller iets lekkers en ongezonds dan voorheen.

  Een heel verhaal is het geworden, maar ik wilde even jouw stelling ‘je kan ‘dik’ en gezond zijn, en ‘dun’ en ongezond’ onderbouwen met mijn persoonlijke ervaring, want je hebt helemaal gelijk!

  Mensen zien wat ze willen zien..

  En om het bericht af te sluiten; tegenwoordig zit ik beter in mijn vel, maar de stress blijft op de een of andere manier hangen. Hiervoor ga ik later deze maand in therapie, want ik besef me ten zeerste dat dit geen gezonde situatie is.

  Je bent een prachtvrouw en dit artikel is wederom top! Keep it going 🙂

 74. Chant

  Helaas heeft Cynthia geen keus als het gaat om reacties over haar uiterlijk. Als blogster lijkt het alsof er altijd maar op “gejaagd” mag worden. Goed dat je hier over schrijft! Maar als ik zie, in de vele reacties, hoeveel dames er vanuit hun omgeving kritiek krijgen op hun gewicht dan heb ik 1 advies; je omringt je met de verkeerde mensen. Doe daar iets aan! Het leven is te kort om om te gaan met mensen die niet leuk voor je zijn en je kwetsen. Ok, familie krijg je die kies je niet, maar van de rest afscheid nemen. Ook dat hoort bij zelfbewustzijn en kiezen voor jezelf.

 75. Gina

  Dit stuk vind ik zo goed!
  Ze zouden dit ook meer in beeld mogen laten komen.
  Er zijn heel veel mensen die zich hierin herkennen in welk vakgebied ze werken of welke omgeving dan ook.
  Niet alle mensen weten meer wat respect is…
  En dat sommige mensen dus ook niet snappen dat je iets niet kan zeggen..
  Hopelijk maakt jou verhaal het duidelijk voor andere mensen.

 76. Claudia

  Hey hey,

  Ik moest dit wel gewoon lezen. Wat je al zegt, dit speelt bij veel meer mensen. En ik kan me daar ook echt bij aansluiten. Ik vind het vooral lastig dat ik ook familie heb die vinden dat ze er wat van mogen zeggen. En het word nog erger als ze weten dat je gaat trouwen. En ik ben juist happy met mijn body. Het blijft dan toch lastig die opmerkingen.

  Mooi geschreven en ook inspirerend. Hoop dat dit voor meer mensen geld.

  Liefs claudia

 77. Yolanda

  Jeetje ik schrik echt van je verhaal over de reacties die je krijgt op de dingen die je deelt. Bizar gewoon. Wat een nare mensen heb je er toch tussen zitten op deze planeet.

  Verder over dit artikel : 🙏

  En idd: verwijder gewoon lekker alle reacties die niets toevoegen dan negativiteit. Wees lekker jezelf en geniet van het leven !

 78. Janne

  Hey Cynthia,

  Ik ben geen trouwe volger, heb slechts af en toe een blog van je gelezen. Op Instagram zag ik je foto in badpak op een gele zwemband voorbij komen en ik werd er zo blij van! Ik heb overgewicht, ik ben dik en ik ben nu erg hard bezig met body positivity. Dat ik dan een foto van jou (iemand die niet maat 32/34 heeft) in badpak, hartstikke happy voorbij zie komen, doet me zoveel goed. Het leven begint niet bij maat 34/36 of 70/75 kilo. Mijn leven is nu en ik wil er nu van gaan maken wat ik wil. (Dit slaat volledig op mij, deze opmerking heeft verder niks te maken met mensen die wél maat 34/36 hebben of 70/75 kilo wegen!)

  Ik denk dat die vrouw van het gesprek dat jij beschrijft als het ware zo ‘gehersenspoeld’ is. Dat een mens alleen mee telt en gelukkig kan zijn als hij/zij een kleine maat heeft. Eigenlijk best wel sneu. Ik las ergens dat mensen vroeger bij dikke mensen dachten: die is dik. Punt. That’s it. Tegenwoordig betekend dik veel te vaak ongelukkig, vies, ongezond, lui, enz. En blijkbaar is er een drang om dikke mensen ‘uit bezorgdheid’ negatief te benaderen. Ik denk dat het komt vanuit onzekerheid of onwetendheid van die mensen zelf? Zij zijn zelf ook dik, maar horen/lezen/zien alleen maar dat dik niet ‘mag’ of ‘hoort’? En daarom ‘waarschuwen’ ze anderen daar ook voor? Omdat ze gewoon niet weten dat je je geluk niet van je gewicht hoeft af te laten hangen. Ik speculeer maar een beetje…

  Maar wat jij doet: dat je een grotere maat hebt dan het ideaalbeeld en duidelijk laat merken dat je wél happy bent en wél alles uit het leven haalt en laat zien dat het allemaal wél kan. Dat is zo krachtig, zeker omdat je een platform hebt. Ik ben je gaan volgen op Instagram, ik wil mijn tijdlijn vullen met mensen die genieten van het leven, in welke maat of vorm dan ook. Hopelijk kunnen we deze positiviteit dan als een olievlek uit laten breiden. Want als ik al iets heb geleerd van proberen mezelf niet te haten, is het wel dat het een enorme bevrijding is die ik iedereen gun <3

 79. Joanna Dekker

  Hey Cynthia,

  Ik ben blij dat iemand zoals jij, die een grotere reikwijdte heeft als dan dat ik heb, zich hiervoor hard maakt! Ook al moet je door die reikwijdte veel meer de klappen opvangen van dan vele andere onder ons.
  Ga zo door, ik doe met je mee!
  Klein compliment: ik heb je meegemaakt bij 1 van de masterclasses.. de energie en de passie die jij overbrengt, is super inspirerend!!!💪🏼

 80. Inge

  Huh?! Wat raar!! Zijn er serieus mensen die jou op die manier expres willen kwetsen? Wat bizar! Heel eerlijk; ik vind jou juist toonbeeld van “de normale vrouw”, oftewel “girl next door”. Je hebt gewoon een fijn vrouwenlijf, alles erop en eraan, absoluut niks mis mee. Je hebt een kei leuk koppie erop. Je bent echt een leuke meid. Wat onwijs raar dat er mensen zijn die jou zo graag naar beneden halen. Ik denk dat het niks met jou te maken heeft en alles met deze mensen zelf….. X

  • Marleen

   Helemaal mee eens Inge, wat je zegt… een prachtig mens met een goed vrouwenlijf en prachtig stralend koppie!
   Met negatieve energie kom je nergens.. het mat alleen maar af en put uit, zegt idd meer over een ander dan jou!
   Keep up the good spirit Cynthia… fijn dat je je weer lichamelijk beter voelt.. dát is pas belangrijk! Ik weet waar ik over praat, al 4 jaar helse pijnen, 15 kg ongewild afgevallen.. vooral zorgen dat je je lichamelijk goed blijft voelen, de rest is bijzaak!!!

 81. Anouk

  Let’s celebrate all women! Handelen vanuit liefde en compassie. Ook voor de mensen die je niet kent. Cynthia, je bent prachtig! Niet alleen van buiten. Je inspireert, motiveert en brengt met dit soort artikelen meer positiviteit de wereld in. Ik herken je verhaal en sta zo te lezen op hetzelfde punt (los van het geen influencer zijn). Ik hoop en verwacht ook wel dat je veel mensen hiermee raakt. Om te stoppen met ‘pesten’ en bemoeien en vooral om de stap te zetten naar zelfliefde. Keep up te good work! Liefs

 82. Marijke

  Ik worstel al jaren met dezelfde issues. Hoop dat ik mezelf ook eens kan aanvaarden. Bedankt voor je post.
  Ik hoop dat ik op een dag zo ver sta . 😘

 83. Sanne

  Pfoeh, dit artikel heeft me echt geraakt. Omdat ik ook 1 van die personen ben die dit zó erg herkent. Ik heb ook maat 40-42, ontzettend onzeker over m’n figuur en altijd bezig om maar iets aan te doen waar ik slanker in lijk. Ik heb een keer een hele zware hike gedaan met een vriendin van me (maat 36), en eenmaal bovenaan zei de gids tegen me: ‘wow ik had nooit verwacht dat jij zo sterk zou zijn en het beter zou trekken dan je vriendin, omdat je zeg maar echt wel wat voller bent’. Dit heeft me zó gekwetst en die opmerking gaat ook nooit meer uit m’n hoofd. Alsof je minder bent als je voller bent. Alsof je dan alles minder goed kan en dat iemand dan zichtbaar verbaast is. Terwijl een zware berg beklimmen natuurlijk meer mentaal is. Ik vind jou echt prachtig en ik volg je al helemaal vanaf het begin. Juist omdat je zo echt, puur, en gezellig bent! Ik vind het walgelijk dat mensen zulke gemene dingen tegen je kunnen zeggen, hoe kun je andere mensen zo kwetsen he? Hoe kun je dan nog lekker slapen denk ik dan. Lieve Cynthia, bedankt voor deze post <3

 84. sien trenson

  You go girl. Mooi gezegd.

 85. Lilian

  Poeh, ik ben blij dat ik niet zo’n instagramleven leidt, waardoor niemand überhaupt weet hoe dik (of dun) ik ben. De enige van wie ik er opmerkingen over krijg, is mijn man (en meestal positief, die vindt wat voller niet zo erg :-P).

  Ik vind je een prachtige vrouw hoor, echt de meeste mensen in het echte leven zien er bij lange na niet zo mooi uit. Ik zou je criticasters adviseren om eens de deur uit te lopen ipv te vergroeien met het beeldscherm 😉

 86. Marianne

  🙏🙏🙏 woehoe … prachtig artikel! En je bent prachtig van binnen en van buiten. En ik heb je vanaf een afstandje op Terschelling zien lopen en iedereen die zegt dat je dik bent is niet wijs 😗

 87. Rutha

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je klaar bent met die negatieve reacties. Waarom denkt iedereen maar veilig van achter zijn of haar telefoontje zo maar een negatieve reactie te kunnen plaatsen. Is het jaloezie? En waar is het respect gebleven? Leef en laat leven.. En de omvang van je lichaam zegt echt niet altijd iets over je gezondheid. Als je iets voller bent wil echt niet zeggen dat je per definitie ongezonder bent. Een dun persoon kan orgaanvet hebben, das ook niet gezond. En daarbij waar bemoeien ze zich mee?

  Ik vind je een prachtige en vrouwelijke vrouw, je mag trots op jezelf zijn!

 88. Marjolein

  Hi,

  Mensen willen zich op een of andere manier altijd met een ander bemoeien. Als het niet om je gewicht is, dan vraagt men zich af wanneer er gaat trouwen of kindjes wil.
  Leven en laten leven.
  Ik ken jou niet en jij mij niet. Maar ik hoop dat van elk wijntje en van elk kaasje/chipje/taartje of wat dan ook geniet.

  Cheers
  Marjolein

 89. Hilde

  Wow wat heb ik veel bewondering voor jou! Fantastisch dat je het onder de aandacht brengt. Ik schrik van de hoeveelheid reacties van mensen die ook aangeven het herkenbaar te vinden. In war voor wereld leven we eigenlijk? We gunnen onze medemens zo weinig. Ik heb mega gezond gegeten en toen zei men lelijke dingen zoals je bent niet goed bij je hoofd. Wie eet er nu salade en sport 5x per week. Nu eet ik weer een beetje ongezond en dan hoor je dezelfde mensen daar weer lelijk over doen. Het is nooit goed. We zijn zo bang om ons kwetsbaar op te stellen dat we de ander dan maar gaan kwetsen. Ik probeer tegen de stroom in te zwemmen maar dat is lastig in deze maatschappij. Iemand een complimentje geven vind ik zo’n fijn gevoel geven, dat zouden eens meer mensen moeten gaan ervaren. Je bent een prachtig mens!!

 90. A

  Ik snap je post volledig en het is enorm jammer dat je zulke opmerkingen krijgt,want je hebt gewoon een normaal lichaam. Echter vind ik wel dat vrienden mogen wijzen op de gezondheid van een voller persoon. Ik heb een vriendin waar ik enorm veel om geef en ik heb haar doorheen de jaren steeds dikker zien worden (dan bedoel ik niet gewoon aangekomen, maar naar een gewicht van 200 kg), ze heeft hierdoor vaak moeite met ademenen, is buiten adem als ze uit haar bed gaat ext. Ik wil haar helemaal niet kwetsen met haar gewicht, maar het is duidelijk dat haar gezondheid eronder lijdt en ik wil haar helpen juist omdat ik er wel degelijk om geef.

  Nogmaals: ik vind het niet oke dat er opmerkingen gemaakt worden op mensen met gewoon een normaal gewicht, maar ik wil er gewoon even op wijzen dat mensen het in andere gevallen wel echt zeggen met de beste bedoelingen.

  • Sanne

   Ben ik het niet helemaal mee eens.. ik denk dat ze zelf ook wel ziet hoe ze eruit ziet als ze in de spiegel kijkt. Zo’n opmerking kan dat heel kwetsend zijn, ook al zeg je het met de beste bedoelingen.

  • Jet

   Ik vind dit nogal raar. Ja, ik ben zelf te zwaar, maar ik vind niet dat mijn vrienden dit moeten benadrukken. Ik heb zelf een spiegel, ik ben me bewust van mijn lichaam en ik heb daar niet een mening van iemand anders voor nodig.

 91. Esmée

  Wat een fijn artikel Cynthia, super dat je hier aandacht aan besteed. Zo jammer dat de mensheid op het punt is gekomen dat fatshaming zelfs maar bestaat. ‘Vroeger’ werd een wat voller lichaam juist zo mooi gevonden en was dat de ‘standaard’ (standaard is uiteindelijk ook maar een nietszeggend begrip). Hopelijk gaan we snel richting een tijdperk waarin ALLE lichamen mooi gevonden worden. Het begin is er al gelukkig. Te zien aan de reacties op dit artikel beginnen steeds meer mensen zich te beseffen dat ze er mogen zijn, no matter what! Daar wordt ik blij van.

 92. Marielle

  Woow.. zet mij even met mijn benen op de grond..!! Want van jezelf houden is denk ik het allermooiste, prachtig geschreven uit het hart. En wat je ook doet.. er zal altijd wel iemand iets te mopperen hebben. Ik vind het juist wel eens mooi dat het het niet gaat dat perfectie maat 34-36 is maar aan perfectie kun je geen maat hangen.. dank je wel hiervoor

 93. Sophie

  Ik vind ’t eerlijk gezegd al moeilijk genoeg om van mezelf te houden zonder kritiek van anderen. Kan me haast niet voorstellen wat ’t met je doet als je dag in, dag uit commentaar krijgt. Desalniettemin snap ik je frustratie. Al die oordelen over/focus op uiterlijk, freakin’ altijd en overal.. Op het werk, op tv, op social media, aan tafel met vrienden of familie.. Ik kan daar oprecht een beetje depressief van worden. Dat je denkt: #&!*@, wat is deze maatschappij kut, wat zijn mensen tactloos en oppervlakkig, ik ga nu naar een onbewoond eiland verkassen. Ik wil soms echt schreeuwen HOE IS DIT RELEVANT?! Is iemand een beter of juist minder persoon omdat hij/zij er zus en zo uitziet? (Schijnbaar heb ik de memo even gemist waarin je uiterlijk je waarde als mens bepaalt..)
  En met de volgende opmerking ga ik geen vrienden maken, maar.. onlangs was ik met een vriendin op een strandvakantie en ik merkte dat ik me begon te ergeren aan haar positief bedoelde opmerkingen als ‘Wauw, die chick heeft echt een mooi figuur’ of ‘Damn, goeie billen’ of ‘Oh, had ik zulke strakke benen als zij’ etc. Echt, ik moedig het complimenteren van andere mensen enorm aan maar hiermee leg je alsnog de nadruk op uiterlijk en prijs je ‘goede’ lichamen. Doordat lichaam X er op een bepaalde manier uitziet, verdient het lof. Lichaam Y ziet er anders uit en is daarmee minderwaardig. Die persoon is daarmee minderwaardig. We worden gebombardeerd (om niet te zeggen gehersenspoeld) met eenzijdige beelden van wat goed, mooi en bewonderenswaardig is en praten onszelf en anderen de put in. En waarvoor? Je bént niet je lichaam. Ik weet niet, ik trek dit niet meer zo goed.

 94. I.M

  Hoi Cynthia,

  Ik ben een trouwe lezer van je blog. Ik reageer zelden of nooit, maar bij zulke posts wil ik toch wel iets kwijt.
  Je bent echt een sterke en mooie vrouw. Het lijkt me zeer moeilijk om dagelijks zo’n opmerkingen te moeten incasseren. Helaas merk ik zelf ook regelmatig hoe bepaalde mensen continu anderen proberen naar beneden te halen (deels uit eigen ervaring) en/of zich bemoeien. En niet alleen wat uiterlijk betreft, soms ook om iemands innerlijk. Als ik zulke dingen hoor, dan kan ik daar soms dagen (zelfs fysiek) niet goed van zijn.

  Even iets anders:
  Ik weet dat je blog al een tijdje geleden een verandering heeft ondergaan, maar hierbij wil ik toch even zeggen dat ik dit echt een positieve evolutie vind. Ik las je artikelen vroeger ook graag hoor, maar nu nog meer.
  Je blog is altijd zo puur en oprecht. En dit zie je ook op foto’s : je straalt en geniet van het leven in al z’n facetten, fijn om te zien!

  Liefs, Ibrich

 95. M.

  Met mijn medische blik dénk ik wel heel vaak: voor een betere gezondheid en om wat gemakkelijker te bewegen mag er bij veel mensen wel iets af. Maar alleen in de spreekkamer maak ik dit bespreekbaar, dit zeg ik niet op straat tegen een willekeurige voorbijganger. Want het is wel degelijk zo dat overgewicht meer risico geeft op hart- en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsaandoeningen en als medicus is het wel je taak om patiënten daarvoor te behoeden en dit te bespreken. Maar in de spreekkamer ken je iemands achtergrond, iemands medische geschiedenis, dat maakt het anders dan op straat (of online) iemand aanspreken.
  Fatshaming is niet oké, maar ik vind dat met de bodypositivity-beweging overgewicht teveel opgehemeld wordt. Prima dat je lekker in je vel zit, maar het ís niet gezond om overgewicht te hebben. (Ook niet als het gevolg is van een medische behandeling, maar dat is afwegingen maken en soms kiezen tussen twee kwaden, begrijpelijk.)

  • Esmée

   Dit vind ik nou een goed onderbouwde comment, komend van een medicus. Wilde ik even zeggen! Niet oordelen idd wanneer je iemands medische achtergrond niet kent.

  • Alida

   Hier ben ik het mee eens, had het niet beter kunnen zeggen.

  • Marion

   Ik heb zelf een diploma medisch secretaresse en heb gewerkt op de afdeling cardiologie. Ik heb zelf overgewicht en ik wil toch benadrukken dat het hebben van overgewicht niet per definitie ongezond is. Ik blijf dit herhalen, omdat het echt een punt is om de wereld uit te helpen. Overgewicht KAN, net als ondergewicht of met de fiets de straat op gaan, risico’s met zich meebrengen. Het is niet per definitie ongezond. Obesitas en morbide obesitas zijn andere categorieën die veel grotere risico’s met zich meebrengen en het lijkt me heel erg goed om voortaan onderscheid te maken tussen die drie categorieën. Bodypositivity gaat over het recht van iedereen, dik, dun, zwart, wit, noem maar op, om te mogen leven in het lichaam wat je hebt zonder stigmatisering, schaamte of vooroordelen.

  • Chant

   Ik ben het met je eens dat overgewicht niet gezond is….maar wat is overgewicht? De BMI is echt geen goede graadmeter. Ik mag dan met mijn 1.64 binnen de bmi minimaal 50 kilo wegen. Ik kan je vertellen dat ik dan afbreek bij mijn enkels. En sorry maar ik vind een maat 40 of 42 bij Cynthia geen overgewicht hoor. Ik zie een gezonde jonge sportieve vrouw die een fijn leven heeft.

 96. Elise

  Ik ben zelf ook aangekomen door medicatie i.v.m. mijn chronische ziekte. Nu ben ik wel met een diëtist bezig, omdat het voor mijn ziekte beter is om weer wat minder te wegen (gewrichtsreuma). Ik weet hoe lastig dat voor jezelf al is om daar mee te dealen. Ook al ben je goed zoals je bent, het is niet leuk om aan te komen door medicatie. “dat kan er ook nog wel bij”, de ziekte zelf is al vervelend genoeg! Weet dat je dus niet alleen bent 🙂 Jong & chronisch ziek zijn is niet makkelijk!

  • Charlotte

   Hear hear, Elise! We kennen elkaar niet, maar ik ben net als Cynthia en jij jong (-30) en chronisch ziek (reuma). Excuse my language, maar fuck iedereen met z’n stomme opmerkingen. Ze weten niet waar ze het over hebben en hoe kwetsend ze kunnen zijn. Ziek zijn is al lastig genoeg, laat staan dat je ook nog kritisch bent op andermans lijf en/of uiterlijk. Wij hebben er ook niet om gevraagd.

 97. Wilma

  Super goed dat je deze blog schrijft! Damn wat is er met deze wereld gebeurd! Laat iemand zijn hoe die is en geef niet altijd commentaar op iemands uiterlijk. Belangrijkste is dat de persoon in kwestie gelukkig is, wat maakt het dan uit of het een maatje meer of minder is! Leef je leven en geniet er met volle teugen van! Ik weet dat ik met een maatje meer gelukkiger (en gezelliger 😉 ) ben dat toen ik perse nog in maatje 38 wou passen.

 98. Christa

  Amen!🙏🏼💕 wat een topper en een mooi mens ben je!

 99. Cécile

  Hallo Cynthia. Het is de eerste keer dat ik op een berichtje van jou reageer. Ik heb je pas “ontdekt” en ik vind je een hele fijne meid. Het gaat in mijn ogen om wie jij bent. Ik vind het leuk je artikelen te lezen en je video’s te kijken. Jij verdient een behoorlijke pluim!!!! Je geeft veel informatie en tot in detail leg je dingen uit. Heel goed hoe jij dat doet met je spontaniteit en creativiteit. Dankjewel hiervoor. Groetjes!!!

 100. Daniëlle

  Topvrouw! Ik reageer vrijwel nooit, maar wilde je toch even een hart onder de riem steken via deze weg. De opmerkingen die je in je artikel noemt, vind ik erg respectloos naar jou toe. Het gaat andere mensen niet aan hoeveel je weegt en al zou je aangekomen zijn, is het niet hun zaak. Zelf ben ik de laatste jaren ook wat aangekomen en van maat 36 naar 38/40 (soms 42 – ligt er aan hoe erg m’n buik is opgezwollen door de PDS haha) gegaan. Ik zit nu mentaal veel beter in mijn vel en zoals jij ook al aangaf: toen ik slank(er) was, vond ik mezelf ook al dik. Iets wat gewoon in mijn hoofd zit blijkbaar.
  Ik hoop dat je gewoon lekker in je vel blijft zitten, doet wat jij wil doen en geniet. Ik denk dat je verhaal hierboven erg herkenbaar is voor veel vrouwen.

 101. Pam

  Echt weer een heel goed artikel van je! Ik reageer niet vaak maar wil even zeggen dat ik de aandacht die je aan dit soort zaken besteedt heel erg fijn vind. Dankjewel daarvoor!

 102. Amber

  Ik heb hetzelfde meegemaakt met familie. Ik ben nu net 2 jaar, na 12 jaar zien thuis te hebben gezeten, weer actief, ik studeer en ik doe vrijwilligerswerk. Maar in de tijd dat ik thuis zat begon ik ook aan te komen, en nee, zelfs op je eten letten helpt dan niet meer want na 800 calorieën per dag kwam ik al aan. Maar dat doet er niet toe.
  Iedere keer als mijn neef en oom op bezoek kwamen was het ‘hey bolle’ en ‘je bent aangekomen niet? Geeft niet hoor, komt wel weer goed’. In die tijd zat ik op het randje van een eetstoornis omdat niks hielp, ik woog al mijn eten af en zat 5/6 uur per dag op een hometrainer omdat ik de deur niet uit kon om niet aan te komen, en ik heb heel wat geprobeerd in die 12 jaar wat calorie-inname/sporten om te zeggen dat werkelijk niks hielp. Niet gezond dus, vaak was ik 11u ’s avonds pas klaar met mijn laatste 10 minuten op de hometrainer, want ik moest alles in beetjes doen i.v.m. slechte conditie/ziekte.
  Het leuk was nog, de enige opmerking die ik te horen kreeg nadat ik zei dat niet leuk te vinden ‘maar ik mag dat, je weet toch dat het goed bedoeld is.’
  Geen woorden voor.

  Momenteel weeg ik mezelf niet meer (ik wil niet weer geobsedeerd raken door dat nummertje op de weegschaal), ik merk wel aan mijn kleding of ik aangekomen ben of nog hetzelfde weeg (afvallen doe ik nog steeds niet ondanks lichamelijk zwaar werk). Maar liever zo, dan 49 kg wat ik ook heb gewogen met mijn 1,75m toen ik net ziek werd, toen kon ik amper op mijn benen staan en kon ik niet in de spiegel kijken omdat ik mezelf zo eng dun vond.
  Nu kan ik alles, heb alleen wat snel last van mijn knieën en voeten en heb het ontzettend snel warm, maar ik doe veel meer dan ik ooit gedaan heb en ik ben voor het eerst in mijn leven oprecht gelukkig.

 103. Kelly

  Wat een mooi artikel! Het klopt inderdaad dat anderen zich niet moeten moeien met je lichaam. Oké, medisch advies kan wel belangrijk zijn, maar het doet er niet uit hoe je er uit ziet, zo lang je maar zelf goed in je vel zit!

  Wat ik wel al opgemerkt heb in mijn leven, is vaak dat ‘bodyshaming’ t.o.v. zwaardere vrouwen veel meer aangenomen wordt dan bv. over magere vrouwen. Dit is ook niet oké. Zelf heb ik maatje 32 – genetisch bepaald – en merk dat soms zwaardere vrouwen die niet goed in hun vel zitten, soms onbewust ook commentaar geven op mij die ‘de perfecte maten’ zou hebben – wat trouwens niet het geval is want ik geloof daar niet in. Dan vind ik het ook zo jammer voor die vrouwen dat zij niet gewoon happy met zichzelf zijn of geen manier vinden om wel happy te zijn met hun leven en lijf. Ik ben al een vriendin kwijtgeraakt omdat ze tegen mij zei dat ik niet snapte wat het is om dik te zijn, terwijl haar gewicht en lichaam voor mij nooit een issue geweest zijn in onze vriendschap. Dat was echt kwetsend.

  Hoe dan ook, de boodschap die ik wil overbrengen is dat echt iedereen voor zichzelf moet uitmaken wanneer je happy bent met je lijf en ook soms moet aanvaarden dat jouw lijf nu eenmaal jouw lijf is en misschien niet wat je had gewild dat het was. Ik denk altijd, zo lang je lichaam gezond is en doet wat het moet doen ben je echt een gezegend persoon! De rest is gewoon bijzaak… en er gelukkig uitzien maakt je nog altijd het knapst van al!

 104. Renée

  Hi, mensen oordelen altijd, ik denk bijna iedereen tenzij je spiritueel heel verlicht bent… Zal ook te maken met een oerinstinct, onbewust en bewust iemand checken of het een potentiële vijand is of een vriend. Het gaat erom dat je echt niet alles hoeft te uiten wat je van iets vind. En als de behoefte dan echt niet tegen te houden is, doe het met respect en vanuit je zelf geredeneerd.

 105. Celien

  Twee jaar geleden ben ik gaan samenwonen met m’n vriend. Ongeveer diezelfde tijd ben ik ook van 30 naar 35 uur gegaan op m’n werk. Aangezien we net gaan samen wonen waren en nog niet goed wist hoe ik alles van werken/huishouden moest combineren deed ik vaak ‘s avonds als ik thuis kwam nog vanalles. Als resultaat viel ik enkele kilo’s af, waarop ik opmerkingen kreeg hoe het komt dat ik zo vermagerd was. Eigenlijk was het zelf nog niet eens zoveel, mijn gewicht ervoor was +- 69, toen +- 64. Omdat ik vaker opmerkingen kreeg en me op den duur zorgen begon te maken of er misschien iets mis met me was (ik ben een doemdenken en ben altijd bang om ernstig ziek te worden.) ben ik meer beginnen snoepen. Met als resultaat dat ik nu terug op m’n oude gewicht zit en eigenlijk niet meer blij ben met m’n lichaam terwijl ik dat toen wel was. Als ik nu zeg dat ik terug die enkele kilo’s eraf wil zeggen mensen: waarom, je bent toch goed zo. Dus mensen hebben idd altijd commentaar over zulke dingen, zelf al val je maar enkele kilo’s af… zolang je idd niet op het extreme afgaat hoeft niemand hier iets over te zeggen, ook niet de mensen in je nabije omgeving. (En al zeker nooit mensen buiten je nabije omgeving, je kent nooit iemand zijn verhaal.)
  Wat ik je verder nog wou zeggen Cynthia, het was me voor de hele commotie niet opgevallen dat je enkele kilo’s was aangekomen, ook al verschijnen je foto’s en filmpjes dagelijks op m’n instagram. Je bent een knappe dame en ik hoop idd dat iedereen elkaar in waarde kan laten. Want zoals je zegt, niemand wint erbij als je dit niet doet.

 106. Joke

  Ik vind je prachtig, punt uit.

 107. Kim

  Wat een goed artikel, ik worstel ook met dit ‘probleem’, alleen maar lof voor jou! Ik vind je prachtig

 108. Jessica

  En nog een aanvulling ; hoe iemand er ook uit ziet, er zit altijd een verhaal achter. Of je nu te dun, te dik, perfect, te zwaar, te licht, goede huid, slechte huid, gekleurde huid hebt. Er zijn maar weinig mensen op deze wereld met de perfecte genen waardoor je er perfect uitziet. Wat we zien in bladen is puur zicht. Waar het om draait is of je je lekker voelt in je eigen lijf! Ik ben bijna 40,heb absoluut geen perfect lijf en een flinke buik, incl flink litteken van vele operaties…. Ook heb ik dun haar en een acne huid. Yep, ik ben er pas net tevreden mee. Weet wat je doet met woorden naar een ander. Tuurlijk zegt het meer over degene die het zegt dan over de persoon waarover het gaat. Maar als je toch al ergens moeite mee hebt bij jezelf, komen opmerkingen zo hard aan…. Zeker in deze maatschappij en de snelle wereld van internet. Iedereen heeft zijn verhaal. Probeer maar eens oprecht interesse te hebben in de ander, ga eens een gesprek aan zonder oordeel… Je hoeft niet overal iets van te vinden… En weet je… Het is zo fijn om geen oordeel te hebben, in even niets te vinden… Probeer het maar eens, dat is moeilijker dan even afgeven op een ander.
  Cynthia, je bent een gigantisch mooi mens, innerlijk en uiterlijk en wat goed dat je dit bespreekbaar maakt. Zullen we met zijn allen de wereld gewoon een beetje mooier maken en dank je wel dat je dat doet met jouw werk!
  Alle goeds, Jessica

 109. Angela

  Hey Cynthia,

  Het valt me op dat er de laatste tijd meer van dit soort berichten verschijnen op blogs en in vlogs. Ik vind het zo vervelend dat iedereen zich met elkaar gaat bemoeien tegenwoordig, en dan vooral negatief.
  Inmiddels sta jij steviger in je schoenen, maar dat is lang niet bij iedereen zo. Ik werk in een lingeriezaak en sta vaak met vrouwen in een paskamer die zich zichtbaar onzeker voelen. Zo zonde! Hoe erg is het als je later terugkijkt op je leven en je er dan achterkomt dat je er alleen maar mee bezig bent geweest met hoe je er uit ziet en wat anderen van je vinden?
  Je hebt het recht om hier een artikel aan te wijden, je hebt groot gelijk. Knap dat je hier zo open over durft te praten, ik hoop dat dit een verandering te weeg brengt!

 110. Aleid

  Wat vind ik het fijn dat je dit artikel geschreven hebt! Het raakt me diep dat er zoveel mensen zich bemoeien met je leven, gezondheid en alles daar omheen.
  Ik ben zelf ook chronisch ziek en slik + spuit dagelijks veel medicijnen, met als gevolg van een hersentumor. Mijn leven en lichaam zijn hierdoor drastisch veranderd, waardoor mijn gewicht en zelfacceptatie altijd een groot ding zijn geweest. En ook al ben ik bijna 30 jaar, als ik niet oppas, ben ik zelf degene die mezelf de grond in kan stampen.
  Dank je wel voor je oprechte artikel!

 111. Marion

  Dat schijnheilige gelul over dat ze zich zorgen maken over jouw (of mijn) gezondheid. Het zit er zo in gebakken. Het wordt ons met de paplepel ingegoten, maar omvang zegt niets over gezondheid en ook al heb ik overgewicht, zou ik enkel leven op fastfood, dan nog is het mijn lichaam en wat ik daarmee doe is enkel en alleen mijn pakkie an. Mensen moeten er echt aan gaan wennen dat dik en gelukkig heel erg goed samengaan 😊

 112. Lotte

  Ik voel me er al rot mee omdat ik er over begin, maar ik moet ook echt mijn ei kwijt. Ten eerste wel bedankt dat je hier zo open over durft te praten! Wat een moed daarvoor nodig is, daar heb ik enorm veel respect voor.
  1. Mensen vallen niet af/voelen zich dus alleen maar erger als ze worden gebodyshamed. Die mensen die zulke berichtjes sturen mogen goede intensies hebben, maar dat werkt niet zo. Daar heb je gelijk in.
  2. Mensen die overgewicht hebben zijn jammer genoeg wel per definitie ongezond. Ik heb zowel in het lab als in de patient mogen aanschouwen wat overgewicht doet, plus de kosten die het maatschappelijk met zich meebrengt. Die kosten zijn meer dan die van de rokers en van terrorismebestrijding gecombineerd, om het even in een plaatje te brengen. https://www.google.nl/amp/s/amp.theguardian.com/society/2017/oct/10/treating-obesity-related-illness-will-cost-12tn-a-year-from-2025-experts-warn
  Ik snap dat sommige dunne mensen ook ongezond leven en bewegen, maar dat maakt nog niet dat mensen met een overgewicht sporten en gezond eten gezond zijn. Als je gezond eet maar met een surplus kom je alsnog aan, zo makkelijk is dat.

  Dit hierboven is algemeen en moet je zeker niet persoonlijk opvatten, zo is het niet bedoeld!

  Nogmaals vervelend dat mensen jou hier zo op aanspreken, je medicatie speelt hier een belangrijke rol in en mensen moeten zich er doodleuk niet tegenaan bemoeien, tenzij het artsen oid zijn.

  • Meryll

   Precies dit!
   Ik vind het hele bodyposity vaak ook iets waar mensen zich achter verschuilen, excuses om maar niet aan zichzelf te hoeven werken. Maar dan nog, je mag overal wat van vinden, zo zijn mensen nou eenmaal. Je kiest alleen altijd zelf nog of je je bemoeit met een ander, en dat moet je gewoon lekker niet doen. Ik vind ook zoveel, maar kies ervoor om dat voor mezelf te houden.

  • Cynthia Schultz

   Hey Meryll, ik denk juist dat mensen die bezig zijn met bodypositivity JUIST aan zichzelf werken: aan hun mentale gezondheid. Dat is óók gezondheid en heel erg belangrijk. Aan jezelf werken is niet alleen afvallen.

  • Marion

   Sorry, Lotte, mensen met overgewicht zijn echt NIET per definitie ongezond. Ik heb net mijn jaarlijkse checkup weer gehad en ben op mijn chronische ziektes na (die ik nota bene overgehouden heb aan jarenlang anorexia en dus ernstig ondergewicht) kerngezond. Dus het idee dat iedereen met overgewicht ongezond is, lekker laten varen. Klopt niet.

  • Cynthia Schultz

   Lotte, ook artsen hoeven zich er niet tegenaan te bemoeien wat mij betreft. Behalve mijn eigen arts, als ik met klachten kom die zij kan relateren aan mijn gewicht. Verder mogen alle artsen hun mond houden (ik bedoel dus mbt reacties op internet, want er komen vaak genoeg dokters hun zegje doen hier).

  • Annemiek

   Je hebt het over echt te dik en obese en dat is Cynthia zeker niet. Ze is misschien wat curvier dan ze eerst was maar maat 40/42 is een hele gewone maat. Dat is ook geen plussize. Ik snap ook echt niet dat daar zo veel opmerkingen over gemaakt worden. Echt absurd!! Volgens mij hebben die mensen zelf een probleem.

  • hobs

   Ik vind dat je met punt 2, punt 1 onderuit haalt Lotte.

  • Lotte

   Hoi Marion, Annemiek, Hobs en natuurlijk Cynthia,

   Zoals ik zei was dit ook niet gericht op Cynthia zelf, maar als iemand die heer veelvuldig onderzoek naar doet kom ik niet op dezelfde conclusie dat je gezond kan zijn als je overgewicht hebt. Dit is gebasseerd op de diversiteit van microbiota en verhoogde kans op ziekten die je dan meedraagt, dit is wetenschappelijk bewezen. Again, gebasseerd alleen op die tekst op het artikel, niet op Cynthia zelf. Wat artsen betreft, bedoelde ik ook je eigen arts. Sorry als dat verkeerd overkwam (vooral Annemiek nam dit anders op dan ik bedoelde).

   Marion, fijn te horen dat je dokter zegt dat alles prima met je is en gefeliciteerd dat je van zo’n verschrikkelijke ziekte bent afgekomen. Jouw persoonlijke omstandigheden nemen het alleen niet op tegen jarenlang wetenschappelijk onderzoek.

   En Hobs, jammer dat je er zo over denkt, maar mijn studie is erg gebasseerd op cardiovasculaire ziekten en correlatie tussen overgewicht, dus het is geen persoonlijke aanval.

  • Marion

   Maar Lotte, er zijn zoveel wetenschappelijke onderzoeken gaande. Ik heb zelf op de afdeling cardiologie gewerkt en wetenschappelijke onderzoeken gelezen die het tegenovergestelde bewijzen. Ook wetenschappelijke bewijzen spreken elkaar regelmatig tegen. Hoe dan ook, het gaat hier om Cynthia, over elkaar respecteren en dat het niet oké is om anderen op de manier te benaderen zoals zij benaderd werd de afgelopen tijd. Dat is het belangrijkste en laten wij niet in de val trappen om af te dwalen van het onderwerp, omdat we allebei denken dat we gelijk hebben. 😉

  • Sarah

   @Marion De wetenschappelijke consensus is dat er wel degelijk een sterk verband bestaat tussen adipose tissue en onder andere cardiovasculaire gesteldheid. Daar is ook los van (morbide) obesitas eigenlijk geen discussie over in het veld. Daarom ben ik oprecht benieuwd naar de literatuur waar jij naar refereert om jouw claims te onderbouwen en welke klinische waarnemingen jij gedaan hebt waaruit je de conclusie trekt dat overgewicht niet “ongezond” zou zijn. Kun je misschien wat van die stukken met ons delen?

 113. Melanie

  Eerlijk gezegd vind ik mezelf niet mooi als ik dik ben, ik ben 10 kilo afgevallen en ben nu veel blijer met mezelf. Als ik dikke mensen zie denk altijd, jemig doe er wat aan. Ik kan me nooit voorstellen dat je blij kan zijn als je te zwaar bent, en ik wil er goed uitzien voor mezelf en voor mijn partner. Ik vind dat niet oppervlakkig, maar voor je uiterlijk zorgen hoort ook bij een relatie bijvoorbeeld. Het gaat niet om de norm, maar hoe je jezelf voelt. Als jij blij bent met kilo’s meer, prima toch. Wie ben ik dat om daar iets van te zeggen? Ik vind er iets van,zoals iedereen overal wat van vindt. Maar ik kies er niet voor om dit te zeggen en iemand te kwetsen.

  • Cynthia Schultz

   Dat het voor jou zo werkt, betekent inderdaad niet dat dat voor een ander ook zo werkt 🙂 Ieder zijn ding. Voor je uiterlijk zorgen betekent niet per se afvallen he. Ik heb verschillende maten gehad, van maat 38 tot maat 40/42 en ben nu gelukkiger dan ik was toen ik maat 38 had, omdat ik er mentaal beter inzit nu. Dat is voor iedereen heel verschillend. Toen was ik obsessief met elk hapje en slokje bezig, nu is het voor mij veel meer in balans.

 114. Marjolein

  Top artikel!

  Mensen zijn zovaak onnodig gemeen. Zelf heb ik maat 42/44 en heb ik ook de nodige rotopmerkingen gehad. Van: ben je zwanger? Tot: zou je nou niet eens een keer gaan afvallen? Echt niet normaal gewoon!

 115. Roos

  Hi Cynthia,
  Ik volg je al jaren zo nu en dan. En zag inderdaad dat je iets bent aangekomen via de fotos op je Instagram. Ik struggle zelf ook erg met gewicht. Al jaren. Ik vond mezelf ook altijd te dik, en dat vind ik eigenlijk nog steeds. Maar jeetje. Ineens lees ik dat je in precies dezelfde situatie zit als ik: endometriose. En daarom neem je waarschijnlijk iedere dag hormonen. Hormonen die veel met je lijf doen. En waarvan je letterlijk echt kilo’s aankomt. Ik was een half jaar geleden aardig op gewicht met 74 kg. Maar toen startte ik door verschrikkelijke buikpijnen aan de orgametril en flop; binnen 2 maanden 6 kilo’s erbij. Zomaar, zonder er iets voor te hoeven doen. Ik doe wel het strikte endometriosedieet maar dat lijkt ook voor mijn gewicht, alsmede voor mijn pijnklachten niet te helpen.

  Na lang wikken en wegen laat ik me over 3 maanden opereren. Dit doe ik na ein de lijk een arts te hebben gevonden waarin ik geloof. Ik loop al vanaf mijn 19e bij verschillende Gyenecologen. Nu in het Bronovo zh bij dr English ben ik eindelijk op mijn plek. Zoveel kennis en kunde! Dat ik me eindelijk durf te laten opereren. 15 cm darm wordt verwijderd, mijn eierstokken worden schoongemaakt en de verkleving tussen bm eierstokken en eileiders worden losgemaakt. Een hele operatie.

  Ik ben 27 en heb een grote kinderwens. Daarom vind ik het heel belangrijk nu iets te doen aan mijn gezondheid. Zodat we hopelijk gewoon op de natuurlijke wijze zwanger kunnen worden.

  Meid, je ziet er mooi uit en geniet van het leven. Dat is heel mooi om te zien. Ik vind het geweldig dat je een voorbeeld bent voor veel vrouwen. En dat je ook het stereotype vrouw ‘slank’ probeert te doorbreken. Want dat zijn de meeste vrouwen nu eenmaal niet. Ik zou het ook geweldig vinden als je meer kunt delen over jouw ervaringen met je ziekte endometriose. Er zijn zo ontzettend veel meiden die denken dat horrhor menstruaties ‘er gewoon bij horen’. En dat is zo zonde, want hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter.

  Dank je wel voor het delen van je verhaal. Hoop dat je mijn post kunt waarderen en misschien een reactie kunt geven.

  Lieve groetjes, Roos uit Rotterdam

  • Cynthia Schultz

   Lieve Roos! Ik reageer hier morgen uitgebreid op. Ik moet zo weg, maar wilde wel even zeggen dat ik je reactie gelezen heb.

 116. Eline

  Helemaal mee eens!!! En ik vind het juist fijn om échte vrouwen te zien, vrouwen zoals ik. Ipv volmaakte lijven, gefotografeerd uit hun beste hoek, waardoor ik mezelf lelijk vind en me schaam voor mijn iets vollere lijf. Je ziet er prachtig uit en weet goed hoe je jezelf het best kunt kleden om je goede punten te accentueren. Hierbij mijn oprechte complimenten! (Fyi: ik reageer normaal nooit, maar kan het niet laten nu)3

  • hobs

   Vrouwen met “volmaakte lijven” zijn ook echte vrouwen hoor.

 117. Derry

  Herken mij helemaal in jou ,slik antidepressiva gewoonweg omdat ik niet zonder kan, gevolg is ook gewichtstoename jammer genoeg…probeer daar verder ook sterker in te staan maar gaat ene dag beter dan andere. Goed bezig Cynthia ga zo door, je bent mooi en prima niets mis mee

 118. Joyce

  Social media is wat mij betreft het meest on sociale platform. Iedereen voelt zich veilig en genoodzaakt om een ander tot de grond toe af te branden. Volgens mij wordt er zo vaak vergeten dat de mensen op wie ze commentaar leveren, ook mensen zijn van vlees en bloed. Met gevoelens en issues. Hoe zou je het vinden als jij of een van je geliefden met dit soort opmerkingen zou moeten dealen. Voor mij geen social media, veel te gevoelig voor

 119. Beryl

  🙌🏻

 120. Rosanneke

  Goed stuk Cynthia, laten we gewoon eens op houden met zo op elkaars uiterlijk te letten. Daarvoor in de plaats zouden we op elkaars welzijn, elkaars geluk moeten letten. Daar zou de wereld een stuk mooier van worden.

 121. Mariska

  Ten eerste heel veel respect voor hoe je omgaat met negatieve reacties en dit soort situaties! Is niet altijd zo makkelijk als het lijkt, denk ik. Blijf dit soort mooie boodschappen uitdragen! Hoop dat onwetende mensen nog wat van dit artikel op kunnen steken. En waar bemoeien ze zich eigenlijk mee? Laat ze zich lekker druk maken om zichzelf 🙂

 122. Marieke

  Ik reageer nooit maar wat heb je dit mooi geschreven. Aan de andere kant ook triest dat je dit moet schrijven. Dat vrouwen elkaar dit aan doen. Waarom vervelende en kwetsende opmerkingen maken over wat iemand doet, draagt of zegt. Waar komt dat uit voort? Jaloezie? Gewoon iemand willen kwetsen…heel vervelend…

  Cynthia, bedankt voor je kwetsbaarheid en vrouwelijkheid.
  Je laat zien dat je vrouw bent.
  Wat mij betreft een echte vrouw!

 123. Gabrielle

  In a society that profits from your selfdoubt, loving yourself is a rebellious act <3 !

  • Joyce

   Dan ben ik graag een rebel!!! ❤️

 124. Monique | Vega(n) foodblog

  Het is ook belachelijk dat je jezelf “moet” verantwoorden tegen over andere mensen. Hoezo mag je jezelf alleen laten zien via internet als je een lichaam hebt zoals “het hoort”. Dikker of dunner mag blijkbaar niet want dan krijg je commentaar. En zelfs niet eens over alleen gewicht, maar heb jij een “perfect” lichaam, maar je hebt rare knieën of een bobbel op je neus, dan word er nog over gezeurd door anderen.
  Het zal nooit goed genoeg zijn.

  Juist ook om deze reden en voor mijn eigen zelfbeeld plaats ik online geen foto’s meer van mijzelf (op een profielfoto na). Ik hoef geen wekelijkse selfies te posten of likes te krijgen om mijzelf goed te voelen, want eigenlijk ging ik mij er vaak alleen maar slechter door voelen.

  Anyway, iedereen moet doen wat die wilt en laten zien wat die wilt. Maar als je iets negatiefs te zeggen hebt, dan kun je het maar beter voor je houden. Niemand word daar beter van.

 125. Yvonne

  “ze snapte niet waarom ik me zo gekwetst voelde.” En dat is dus het probleem; mensen denken alles te kunnen zeggen zonder erbij stil te staan hoe dat overkomt. ‘Bezorgdheid’…jaja. Ik noem dat bemoeiziek. Meid, ik vind je prachtig, en 40/42 is de gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw. Zelf heb ik 38/40. Toen ik vorig jaar vakantiefoto’s postte kreeg ik naderhand van iemand de opmerking: ‘Oh, toen ik die ene foto zag dacht ik dat je was aangekomen (wat heel goed zou kunnen, ik ben in de vakanties altijd ietsje voller, daarna niet meer), maar nu ik je weer zo zie is dat niet zo’. Ik dacht: oké, en wat moet ik daarmee nu ik dat weet? Het ironische is dat de persoon die dat zei zelf nou niet bepaald de slankste is (waar ik niet mee zit hoor, maar hoezo heb jij dan iets over mijn lijf te zeggen?) Zelf ben ik juist tevreden over mijn lijf. Niet altijd, maar dat heeft toch iedereen wel eens? En dan nóg is dat aan mij, het is mijn lijf. Ik vind het heel jammer dat kennelijk nog zoveel mensen zich drukmaken over andermans lichaam! Bah. Goed dat je erover geschreven hebt! X

 126. Anke

  Geweldig Cynthia, ben het volledig met je eens!
  Klein minpuntje. Je schrijft ergens ‘Jij mag je leven lijden en van alles genieten’. Misschien moet je hier ‘leiden’ van maken, want anders is het alleen een miserabel leven. Lijden met lange ij gaat over pijn, en je probeert nou net duidelijk te maken dat dat niet hoeft!

 127. Tamara

  Precies, leef en laat leven! Telt dit ook voor mensen met een bleke huid en waar ook altijd om gezeurd wordt? Mijn oom kon daar wat van, elke keer: ‘gaat het wel goed met je? Je ziet zo wit.’ Ja het gaat prima, ik heb verdorie gewoon een bleke huid en NEE ik wil niet onder jouw zonnebank want ik wil geen kanker later. En nee ik haat zonnen dus ga ik dat ook niet onnodig doen. Maar nog steeds, jaren later, ben ik ‘bang’ dat mensen mij ongezond wit vinden en er wat van zullen zeggen, dus zal ik nooit zonder bronzer en blush het huis verlaten. Erg toch?!

  • Yvonne

   Mijn dochter heeft exact dezelfde issues! ‘Sneeuwwitje’ wordt ze vaak genoemd. :/ Ik was vroeger ook erg wit, maar met de jaren heb ik toch meer kleur gekregen. Toch smeer ik nog steeds vloeibare gelbronzers op mijn benen. 😉 Hoe dan ook: ja, het is heel irritant, die opmerkingen! Snap het helemaal.

  • Gabrielle

   Same here 🙂 ooit eens een opmerking gehad van een meisje op een festival, of ik niet eens onder de zonnebank moet gaan. :’-) . Later wel om moeten lachen, wie zegt nu zoiets?

  • Madelon

   Heel herkenbaar! Net zoals de opmerking ‘heb je geen mooi weer gehad op je vakantie?’ Alsof bruin worden het enige doel is…

  • Annemiek

   Vind het zo belachelijk dat mensen vinden dat ze daar wat van mogen zeggen omdat iedereen wel bruin wordt in de zon. Nou, niet dus. En mijn huidskleur is zo licht dat ik nog steeds opmerkingen krijg als ik zelf vind dat ik aardig bijgekleurd ben. Bovendien kan ik slecht tegen warmte en ik heb een zonneallergie. Ik heb dus het liefste lange broeken aan en met topjes ben ik ook onzeker. En nee, ik kan niet lachen om de opmerkingen. Het is kwetsend en maakt je onzeker. 🙁

 128. Wendy

  Na je instagram stories van de week besloot ik gisteren in een super korte broek rond te lopen. Iets wat echt een angst is van mij, maar de outfit was gewoon leuk. Terwijl ik over straat liep bedacht ik me: stel nu dat niemand in m’n leven ooit zal denken ‘wat heeft zij mooie benen.’ Is dat jammer? Mmm, ja. Is het iets wat ik nu echt mis in mijn leven, iets wat het compleet zou maken? Nee. Als niemand ooit zou denken ‘wat is zij een leuk persoon’ dat zou me pijn doen. Die realisatie was echt een soort openbaring van dat het niet nodig is. Dat het niet nodig is om altijd perfect te zijn en dat andermans mening er niet toe doet. Deze blog voegt er aan toe dat ik komend weekend WEL met mijn hele slanke vriendinnen ga zwemmen, in bikini. Dankjewel!

 129. Eveline

  Hoi Cynthia,

  Ik ben al jaren een trouwe volger van jouw blog. Ik reageer alleen nooit. Maar vandaag wel!

  Dat gaat met ups en downs, de ene dag voel ik me lelijk en dik, de andere dag voel ik me mooi en ben ik blij als ik in de spiegel kijk. Ook wel vrouw-eigen, misschien.

  Onder andere in dit stukje herken ik mezelf héél erg. Ik denk inderdaad ook dat dit vrouw-eigen. Ik vind de opmerkingen over jouw gewicht gewoon ronduit onbeschoft. Sommige mensen hebben echt niks beters te doen dan een ander omlaag halen. Zielig gewoon.

  Ik vind dit een super mooi en eerlijk artikel. En zoals je zegt iedereen is mooi op zijn / haar eigen manier. En jij komt mij over als een heel mooi en eerlijk persoon van binnen. Een recht voor z’n raap persoon. Daarnaast heb je ook gewoon een heel mooi koppie en prima lichaam dus volgens mij weinig te klagen :)! Op je chronische ziekte na natuurlijk.

  Ik heb wel vaker aan jou gemerkt dat je het je heel erg ”aantrekt” wat mensen reageren op je blog en ook regelmatig in berichten daar iets over zegt om jezelf te ”verdedigen”. Zo onnodig, je hebt een van de leukste blogs van Nederland!

  Keep this movement going.

  Groetjes,

  Eveline

 130. Ness

  Mooi geschreven! En groot gelijk! Als je een beetje opvoeding gehad hebt, dan zeg je zo’n dingen niet. Ik ben de laatste 6 jaar ook zwaarder geworden (+ 15 kg en naar maat 42) door het samenwonen, een zittend beroep en ja lekker eten en regelmatig een wijntje. Ik heb hier ook veel commentaar op gehad van kennissen. En ja, ze hadden gelijk maar zoiets zeg je niet! Ze hebben dit recht niet! Op den duur begon ik bepaalde plaatsen te mijden en bleef ik dikwijls thuis om toch maar geen commentaar te krijgen. Hoe erg is dit! Ik voelde me wel niet goed in m’n vel, mijn kleding paste niet meer (en mijn lichaam had ook wat last van het overgewicht). Maar het duurde heel lang voor ik de knop kon omdraaien. Toen ik jonger was had ik maatje 36 en toen was ik ook onzeker en niet tevreden met mijn lichaam! Ik ben/wil wat afvallen, maar enkel voor mezelf! Voor niemand anders! Ondertussen ben ik al 8 kg kwijt en nu zegt bijna niemand niks! Mensen geven liever negatieve commentaar! Gewicht is maar een cijfer, het is vele belangrijker om goed in je vel te zitten. En dit maakt iedereen voor zichzelf uit!

 131. Irene

  Hi Cynthia,

  Wat mooi dat je je zo openstelt en dit bespreekbaar maakt. Wil er zelf ook graag een aantal dingen over kwijt:

  1. Je kunt toch zeker niet aan de buitenkant zien of iemand gezond is? Zeker niet als je iemand niet kent en geen arts bent? Hou op zeg.

  2. Goed in je vel zitten is heerlijk en wat mij betreft ook veel belangrijker dan het nastreven van een bepaald gewicht. Ik voel me zoveel beter sinds ik daar geen focus meer op heb. Geluk zit hem echt niet in je omvang!

  3. Laten we eens wat liever voor elkaar zijn. Je roept tegen de bakker toch ook niet: “Wat ziet dat brood er lelijk uit zeg”. Nee, dan pak je gewoon een ander brood. Bottom line: laat iedereen in zijn of haar waarde.

  4. Geef regelmatig bekenden en onbekenden een compliment. Echt, dat verrijkt je leven!

  Fijne vrijdag allemaal!

  X Irene

 132. Ingrid

  Wauw! mooi artikel heb je over je ervaringen geschreven, bedankt dat je hier zo open over schrijft. Ik vind het zo terecht en normaal dat je boos bent geworden, ik vind het een hele gezonde reactie op ongezond gedrag! Dit getuigt van zelfrespect. Ik vind negatieve opmerkingen over uiterlijk zo onnodig, doe het niet naar jezelf en ook niet naar een ander. Als tegenwoordig iemand iets negatiefs over mijn uiterlijk zegt accepteer ik dit niet meer! Ik heb té vaak stomme excuses gehoord, dat het grappig is bedoeld of dat ze zich zorgen maken of dat ik ze maar moet laten praten. En als ik dan aangeef dat ik het niet prettig vind en vraag dit niet meer te doen dan ben ik ineens te gevoelig? NEE! degene die deze rot opmerkingen maken mogen wel eens nadenken en naar zichzelf kijken wat maakt dat ze dit doen. Vaak gaan deze lompe opmerkingen ook nog eens over zaken die we als mens niet eens in de hand hebben! En natuurlijk is het goed om je eigen kwetsbaarheden te herkennen, dit betekent niet dat je dan moet accepteren dat mensen zo respectloos met je omgaan! Ik vind het juist heel goed dat je dat soort reacties niet accepteert en verwijderd.

 133. Kleine Maus

  Normaal gesproken heb ik een hekel aan dit soort blogs en nog meer aan de comments eronder, maar ik vind dat je hier een punt hebt.

  Normaal zou ik zeggen: schijt aan die idioten die vinden dat je dit of dat verkeerd doet, blokkeer ze lekker en ga verder met je leven, maar zo’n onderwerp gaat iedereen aan: niemand is perfect en iedereen heeft issues.

  Een bekend iemand als jij zorgt juist voor openingen, waardoor het uit de taboesfeer komt, waardoor mensen er meer bewust van worden, ook al zijn het er maar 1 of 2. Misschien zijn het mensen die eindelijk hun lichaam accepteren zoals die is, misschien zijn het mensen die beseffen dat ze andere mensen hebben gekwetst, noem het maar op.

  Ga zo door zou ik zeggen. Gooi het de bekendheid in. Geen jamaar, geen redenen waarom je dik zou zijn, boeiend, wees trots op je lichaam hoe die is. En laat het aan anderen weten.

 134. R

  Zou ook kunnen, omdat je vroeger dunner was en mensen je na 2 jaar weer tegen komen op sociale media dat ze denken wow jij bent verandert, wat is er gebeurd? Er is blijkbaar ook veel gebeurd waardoor je er anders uit ziet. Maar dat geeft verder helemaal niet. Ik heb ook wel eens iemand jaren niet gezien en dan blijkt die persoon ineens kilo’s te zijn afgevallen, misschien ook wel door ziekte oid. Dan vraag ik me ook wel af wat er gebeurd is. Er zijn denk ik mensen oprecht nieuwsgierig/bezorgd en mensen die echt gemeen zijn.

  • Jacky

   En als je iemand zo lang niet gezien hebt en je vraagt je dat af, dan vraag je; Hé, hoe gaat het met je?
   Als er dan dingen gebeurd zijn die jou iets aangaan, dan hoor je ze vanzelf. Als je blijkbaar heel lang geen contact hebt gehad met iemand, heb je helemaaaaal geen recht om naar iemand gezondheid/gewicht te informeren 😛

 135. B.

  Mooi artikel. Hou je inderdaad bij je eigen zaken, tenzij gevraagd. Ik vroeg me trouwens af over het detail van dat dik en gezond kan: Overgewicht en gezond kan wel, maar vanaf type 1 obesitas of meer krijg je op den duur, en dan vooral op oudere leeftijd toch echt wel last.

  Of bedoelde je met dik enkel overgewicht? Dat was me niet helemaal duidelijk 😮 ik eet schaamteloos waar ik maar zin in heb, maar check voor mezelf toch ook wel waar ik sta met mijn bmi omdat ik liever niet op de lange termijn dingen wil oplopen zoals doorgezakte enkels of zoiets…

 136. Zoë

  Hey cynt

  Wat weer ontzettend knap om je zo open te stellen vergeet niet je hier echt veel mensen mee helpt inclusief jezelf hoop ik 🙂
  Heel erg herkenbaar ook voor mij laatst kreeg ik weer een opmerking naar mijn hoofd in de stad dat ik mij moest ‘kleden naar mijn lichaam …’
  ik slik ook veel medicatie en ben aangekomen deel door de medicatie deels door de te genieten van het leven 😉
  Gewicht beheerst ook mijn hele leven vanaf jonge leeftijd ook nu nog ( ik ben 24 jaar )
  Als we nou een beetje lief zijn tegen elkaar en elkaar accepteren hoe we zijn word de wereld nog mooier!
  Jij draagt hier je steentje zeker in bij met je bereik naar de jonge en wat oudere generatie !
  Geniet van je leven lieve Cynthia het is van jou alleen!!!!
  💋

 137. Esther

  Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn – Loesje

 138. Tessa

  Geweldig mooi, puur artikel. Knap van je om je zo kwetsbaar op te stellen en je zo goed te verwoorden. Voor mij ben je een voorbeeld, ik heb enorm veel respect voor je en vind je prachtig!! Dat wilde ik even zeggen 🙂

 139. Karen

  Een mooi stuk geschreven, eindelijk wordt dit in de realiteit gebracht. Tegenwoordig zie je op social media niets anders meer dan afgetrainde mannen en vrouwen. Mooi op zich, ook goed voor hun. Maar de realiteit hiervan is wel dat iedereen aan die normen wil voldoen. Voldoe je niet? Dan ben je “dik”.
  Ik persoonlijk zie niets dik aan jou. Je bent prachtig zoals je bent. Ik heb ook mijn hele leven gesukkeld met mijn gewicht, vroeger gepest geweest hierom. Terwijl ik eigenlijk niet echt dik was. Dit speelt tot de dag van vandaag nog steeds in mijn hoofd. Heeft me heel veel belemmerd omdat ik telkens met mijn gewicht bezig was. Maar nu ik 31 ben, heb ik besloten om gewoon te genieten. Een lekker glaasje wijn op tijd en stond of een heerlijk bord pasta. Ik ga gewoon mijn eigen leven “leven”. Ik ben stil gaan staan bij hoe kort ons leven hier wel is. Mijn oom heeft pancreas gekregen en is vorig jaar uiteindelijk gestorven. Dan sta je stil en denk je: het leven is zo voorbij, ik geniet nu zolang ik kan. Ik sukkel met mijn gezondheid ik heb artrose in mijn nek die door gaat naar mijn armen en vingers. De oplossing cortizone spuiten, voorlopig heb ik bedankt. Blijf gewoon lekker jezelf!! Social media heeft meer vrouwen zoals jou nodig.

 140. Kirsty

  Wat gemeen dat je dit soort opmerkingen krijgt! Ik snap heel goed dat je je daar niet fijn bij voelt en goed dan ook dat je de gemene reacties gaat verwijderen vanaf nu.
  Zelf vind ik het wel lastig dat bodypositivity vooral lijkt te focussen op vrouwen die wat voller zijn ipv ook op degenen die dun zijn (of misschien heb ik dat gewoon nog niet eerder gezien, correct me if I’m wrong). Ik vind namelijk dat je alle soorten lichamen in hun waarde moet laten en we gewoon lief moeten zijn naar elkaar toe. Precies wat jij ook zegt: als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan lekker niks.
  Ik ben zelf juist snel te dun en ook daar krijg ik opmerkingen over alsof ik niet genoeg zou eten of anorexia zou hebben. Als kind ben ik al op een dieet gezet om aan te komen, maar die kilo’s blijven gewoon niet hangen bij mij. En ik denk dan dus dat dit gewoon bij mij hoort. Mensen die mij goed kennen zullen ook nooit gemene opmerkingen maken, omdat zij weten dat ik juist gek ben op lekker eten en een wijntje/biertje erbij. Ik geef je dan ook groot gelijk dat je daar ook gewoon van geniet, want waarom zou je rekening gaan houden met de negatieve mensen die blijkbaar een ander alleen maar een rotgevoel willen geven? Ik ben wel benieuwd wat er in het hoofd van zo’n persoon omgaat, maar misschien wil ik het ook niet eens weten.

  • Lisanne

   Naar om te horen Kirsty, en ook 100% waar: opmerkingen over gewicht, is op geen enkel gewicht goed. Het gaat niemand wat aan wat precies jouw BMI is, en of je ‘te licht’, of ‘te zwaar’ bent. Als je er energie voor hebt, is het wel een goed idee om eens door te vragen bij een persoon die deze ‘zorgen’ uit richting jou. Waarom willen ze dit bespreken met jou? Waar komt de opmerking vandaan? Zo creëer je bij andere mensen ook meer bewustzijn over het feit dat dit soort opmerkingen ongepast zijn.

   De meeste mensen in de body positivity beweging zullen ook zeggen dat body positivity er voor iedereen is, en daar ben ik het 100% mee eens! Maar je hebt wel gelijk als er individuen zijn die dat ontkennen en vinden dat body positivity er is voor ‘dikke mensen’. En zelfs voor mensen die vinden dat body positivity er voor iedereen is, ligt de nadruk nog steeds op ‘dikke mensen’. Daar zit een reden achter:

   Zeer dun tot ‘normaal’ gewicht wordt gezien als de norm. Dat komt omdat we overal al worden geconfronteerd met deze lichamen in de media, en ook vanuit de gezondheidszorg wordt gezien als gewenst (of: meer gewenst dan ‘dikke lichamen!’). Er is enorm veel representatie in de wereld voor mensen met deze lichamen. En deze representatie is ook vaker positief dan negatief; zeer dunne modellen worden gezien als mooi en succesvol, en ‘gemiddelde’ lichamen worden bewonderd vanwege het feit dat ze… ‘lekker normaal’ zijn.

   Echter, dikke mensen worden slecht gerepresenteerd, en als ze voorkomen in de media zoals film en tv, dan is dat vaak in negatief opzicht. Hoeveel programma’s zijn er om dikke mensen te zien afvallen? En in hoeveel films zie je hoofdpersonen die dik èn gelukkig zijn? Hoe vaak krijgen zichtbare personen, zoals Cynthia, negatieve opmerkingen over hun gewicht? En hoe vaak krijgen mensen die naar de arts gaan te horen dat ze iets moeten doen aan hun gewicht?

   Body positivity is er ook voor jou! Alleen, niet alle conversaties van de body positivity beweging slaan op jou. Hoop dat deze gedachten het helpen te relativeren. Als je verder zoekt op google naar ‘thin people body positivity’, dan zie je wat interessante discussies en gedachtes hierover.

  • Heleen

   Ik zie zelf inderdaad ook wel heel weinig body positivity over dunne vrouwen.
   Nu zie ik dat jij zelf ook een blog hebt, ik zou zeggen: spring in dat gat! Wie weet is daar wel onwijs behoefte aan 🙂

 141. Karin

  Lieve Cynthia
  ik vind je prachtig! En iedereen is mooi op hun eigen unieke manier. Ook ik heb jaren me bezig gehouden met mijn gewicht en ben nu ook bezig te accepteren dat ik prima ben zoals ik ben. Mede doordat ik moeder ben geworden. Ik wil niet dat mijn kinderen het gevoel hebben er pas te mogen zijn als ze een maatje 36 hebben. Of als ze bij de norm horen (wat die ook mag zijn). En dat begint bij een zelfverzekerde moeder die uitdraagt dat iedereen goed mooi en prachtig is in welke vorm en kleur dan ook. Veel liefs xx

 142. Xenia

  Ik herken mezelf 100% in jouw verhaal. Maar dan echt de volle 100%. Ik leer nu ook mezelf te accepteren met mijn maat 40 -24. Ik zou het leuk vinden als je een blog schrijft over hoe jij je nu kleedt. Ik vind het iets moeilijker persoonlijk om kleren uit te kiezen in deze maatje. Maar als ik naar jouw fotos kijk denk ik elke keer weer mooie kleertjes dus het kan zeker wel! Dankjewel voor je blog over dit onderwerp. Je bent zeker niet de enige hierin.

 143. Madelon

  Hoi Cynthia,

  Wat een fijn om dit te lezen, heeeeel herkenbaar.

  Hier een paar voorbeelden van wat ik naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen: ‘Bij jou mogen er ook wel wat kilootjes vanaf’ of ‘je bent wel aangekomen de laatste tijd’ en ‘ik vind een zijscheiding mooier staan dan een middenscheiding, want dit is zo futloos’ en vergeet niet: ‘wat heb je met je haar gedaan? het lijkt wel grijs’ of ‘verkoop je je huis nu al? Je woont er pas anderhalf jaar’. En ga zo maar door… ik word zo vre-se-lijk moe van al die ongevraagde meningen. Bah! Waar bemoeit iemand zich mee? Kijk lekker naar jezelf! Als ik jouw mening over iets wil, dan hoor je het heus wel.

  Jammer genoeg ben ik niet zelfverzekerd genoeg om dit soort opmerkingen te negeren of om juist lekker gevat te reageren. Maar wat niet is, kan nog komen 🙂 dus ik ben van plan om dat wel te gaan doen.

  Het zou toch leuk zijn als mensen wat vaker met complimenten zouden strooien, dus hierbij (welgemeend): Je bent super zoals je bent, je schrijf heel leuk en je ziet er fantastisch uit (en je vriend ook :-))!

  Bedankt!

  Groetjes Madelon

  • Melanie

   Helemaal met je! Wat een hoop vooroordelen verpakt in woorden dan zeg! Laat iedereen zich eens meer met zichzelf bezig houden ipv altijd met de ander. Ik herken dit ook. Ik zit nu in een burn out en behoorlijk aangekomen… natuurlijk gelijk weer opmerkingen van de tactlozen onder ons. Nog niets een goed bedoeld maar meer in de trant van: “zo jij hébt het er goed van genomen thuis” , of in de familie “hoe vetter,hoe better!”. Echt. Dat helpt ontzettend als je in een burn out zit..

 144. Marga

  Hoi Cynthia, ik las net voor het eerst je stukje op Instastories. Hoe deze daar kwam weet ik niet, want ik volg (de) je daar helemaal niet. Toch trok je bericht mijn aandacht en ben dus je blog gaan lezen. Het is voor mij zo herkenbaar wat je schrijft. Mensen hebben zo snel hun oordeel klaar en achten het dan nodig deze ook te uiten. Ik snap ook werkelijk niet waar die behoefte vandaan komt en bovenal dat die mensen dan niet snappen dat hun reactie kwetsend is.
  Afijn, ik heb je blogpost met interesse en veel herkenning gelezen. Ik ga je volgen op Insta en je Blog…….
  En blijf wie je bent, je bent een mooi mens!

 145. Micks

  Hoi allemaal,
  Cynthia, mijn eerste gedachte was: wow goed artikel! Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe meer het me irriteert dat het blijkbaar nodig is om jezelf te moeten verantwoorden. Zo zonde dat we allemaal zo hard zijn voor elkaar, terwijl we klaarblijkelijk veel meer tijd en energie aan onszelf zouden moeten besteden.

  Om te benadrukken dat gewicht en gezondheid weinig zeggend is:
  Ik ben afgelopen periode 18 kilo afgevallen. Ik was niet gelukkig met mezelf, wanneer ik 58 zou wegen zou het allemaal goed zijn. Tijdens het afvallen kreeg ik onwijs veel complimenten, wat was ik goed bezig. Vervolgens sloeg het om. Ik woog 56, mensen vonden dat ik doorgeslagen was, of ik een eetstoornis aan het ontwikkelen was? Dat ik nu maar op moest houden met afvallen. Was ik het overigens mee eens, ik wilde niet meer afvallen maar was zo bang om weer aan te komen dat ik niet veel meer durfde te eten. Uiteindelijk kwam ik weer wat kilo’s aan en weeg ik nu rond de 60 kg. Mensen complimenteren me af en toe nog dat ik het zo goed vol houd om op gewicht te blijven.

  Wat de meeste niet weten is dat ik 8 maanden lang niet meer ongesteld ben geworden, dat er inmiddels wel weer iets gebeurd maar dat het nog niet op orde is. Dat ik moeilijk kan genieten van etentjes omdat ik me daarna schuldig voel, de drang heb om het te moeten compenseren. Langzaam aan gaat het iets beter gelukkig. Ik heb een psycholoog die me helpt met me zelfbeeld, want dat zit hem niet in het gewicht. Maar voor de buitenwereld ben ik gelukkig en gezond, want ik ben slank.

  Lieve allemaal, we hebben het al lastig genoeg met onszelf soms. Laten we het elkaar alsjeblieft niet nog moeilijker maken. X

 146. Ingingie

  Heel mooi! ❤

 147. Kim

  Hi Cynthia.
  Super mooie en dappere blogpost. Ook ik krijg regelmatig te maken met mensen die een opmerking hebben over mijn gewicht. Toen ik ernstig ondergewicht had kreeg ik altijd complimenten maar voelde me totaal niet fit. Nu ik een gezond gewicht heb met een maat 38 vinden mensen mij “dik”. Ook mijn zusje gaf aan dat ze sinds ze ondergewicht heeft ze alleen maar complimenten krijgt terwijl ze het zelf helemaal niet leuk en fijn vind en er alles aan doet om aan te komen. De wereld is in de war. Dank je wel voor deze oprechte blogpost!!

 148. Marieke

  Lieve Cynthia,
  Ik ben een trouwe lezer van je blog, maar normaal gesproken reageer ik niet op artikelen. Maar deze blog raakte mij enorm. Ik ben het helemaal eens met de boodschap van je blog en ik vind het ongelofelijk dat mensen het lef hebben om opmerkingen te maken over uiterlijk/gewicht van iemand anders. Ik vind je een prachtige vrouw en stoere chick en je inspireert mij met je blog en de wijze waarop je in het leven staat. Laten we lief zijn voor onszelf en voor elkaar lijkt mij een mooi motto <3. Marieke

 149. Esther

  AMEN! Dit heeft de wereld nodig. 🙌🏻

 150. Hannelore

  Ik heb hier zo over gediscussieerd met een vriendin, die vroeg om haar erop te wijzen moest ze zich ooit “laten gaan” en “te dik” worden. Ik heb onmiddellijk gezegd dat ik dat nooit zou doen. Ik vind niet dat ik het recht heb om te oordelen over andermans lijf, wat er toe doet is of zij zich goed voelt in dat lijf. Als zij daarvoor wil afvallen, prima, als zij zich top voelt met wat extra kilootjes, ook prima. We worden al zo om de oren geslagen met dieettips en onhaalbare voorbeelden dat we die mening van een ander écht niet ook nog eens nodig hebben. Ik kan er echt niet bij dat mensen denken dat hun mening over andermans lijf er ook maar een beetje toe doet.

  Long story short: laat je niet doen, geniet van je wijntjes en je kaasplankjes en voel je vooral goed in je vel! (En als dat een dagje niet zo is, is dat ook oké.) Liefs! ❤️

 151. Nannick

  Hey Cynthia! Wat een ongelooflijk sterke en dappere blog. Respect. Blijf onthouden dat je een super lieve, mooie en een van het leven genietende vrouw bent. Ga zo door, want ik weet zeker dat je een voorbeeld bent voor veel vrouwen. X

 152. Melody

  Hi lieve Cynthia,
  Jeetje wat een narige dingen wat mensen over je kunnen zeggen. Ik begrijp je helemaal! Ik zelf kamp met een chronische huidziekte en ben er altijd mee gepest. Ik zou ‘besmettelijk’ zijn en werd met die rode vlekken in mijn gezicht altijd naar aangekeken op school. Ik had toen der tijd helaas niet de guts om er schijt aan te hebben en kroop helemaal weg en werd zo’n bang lammmetje. Nu, 6 jaar later, heeft het mij echter wel sterker gemaakt. En als het dan even wat minder gaat met mijn huid maakt het mij dan ook niet meer uit hoe ik er uit zie. Heb echt respect voor dit artikel, en bewonder jou als vrouw! Ik kan nog een hoop leren van jou. En ja die endometriose, heb het zelf ook, is niet fijn! Ik ben ook erg aangekomen en van een 34 naar een 36/38 gegaan. Maar weet je, je hebt idd gelijk. Het maakt niet uit. Ik mag er zijn en ben trots op hoe ik er uit zie. No shame. Nou, heel verhaal. Reageer eigenlijk ook nooit maar dit artikel vond ik zeker het reageren waard. Bedankt Cynthia, keep going on the good work!!❤️❤️

 153. Mirjam

  Hey

  Wat goed en respect dat je je gevoel zo durft te tonen in dit artikel.
  Het is blijkbaar heel normaal tegenwoordig om commentaar op elkaar te hebben en soms vraag ik me wel eens af wat diegene ermee wil bereiken? Je gaat er zelf niet beter van worden en kwetst de ander er alleen maar mee.
  Plus je kunt aan de buitenkant niet zien hoeveel iemand weegt. Gewicht is maar een getal waar je niets aan kunt uitmaken omdat spieren alleen al zwaarder zijn dat vet. Ik zelf kreeg vroeger nogal eens commentaar over hoe ik er uit zag en werd daar ook echt super onzeker van. Gelukkig is dat nu niet meer zo en leef ik mijn lichaam zoals ik het zelf wil en heb altijd wel iets wat wil veranderen.
  Cynthia je bent een topper en ga lekker door met die wijntjes en kaasplankjes en maak lekker die wandelingetjes en fietstochtjes want ook dat is actief bezig zijn.

 154. Marina

  Mooi stuk. Je hebt zooo gelijk! Ik begrijp echt niet waarom mensen zich geroepen voelen om opmerkingen te plaatsen over uiterlijk/gewicht. Je weet nooit wat de reden ervan is. Ik slik net als jij medicatie waardoor ik heel wat kilo’s ben aangekomen. Jammer, en niet gezond, maar het is geen optie om te stoppen met de medicatie. Ik sta voor de klas en ik was gewoon geschokt (maar vooral verdrietig) toen ik van 1 van mijn leerlingen hoorde dat zij thuis aan de keukentafel mijn gewicht hadden besproken. Een collega die tegen me zegt dat ik wat af moet vallen omdat ik anders niet meer tussen de tafeltjes door kan lopen…Waarom kwetsen mensen bewust anderen?

 155. Suzanne

  Lieve Cynthia, wat heb je dit mooi opgeschreven. Ik heb veel respect voor je openheid en je slaat de spijker op z’n kop met dit artikel. Ik ben zelf ook wat te kort voor mijn gewicht als ik naar de BMI-maatstaven kijk, maar ik heb wel een prachtig kindje op de wereld gezet. Ik ben trots op mijn lijf, maar de opmerkingen die ik er soms over krijg doen echt wel pijn en zijn lastig los te laten. Het gaat best ver eigenlijk, zo neem ik nooit een cornetto of magnum-ijsje, omdat ik geen zin heb in opmerkingen als “Zal je dat nu wel doen”. Terwijl zo’n ijsje me op dat moment veel blijer zou maken dan een raketje.
  Door jouw stuk kijk ik nu wel anders naar die situaties. In theorie dan. Nu in de praktijk nog 🙂 The struggle is real. Ga zo door met schrijven en dankjewel voor de eyeopener.
  Liefs!

 156. Marloes

  Lieve Cynthia,

  Wat een kwetsbaar en inspirerend stuk. Je verwoord precies waar veel vrouwen en mannen dagelijks mee dealen.

  Een aantal jaar geleden kwam ik ook veel aan i.v.m. een schildklier probleem. Ik moet zeggen dat op een paar opmerkingen na, er niet veel mesen zijn geweest die daar wat over zeiden.

  Nu ben ik er sinds kort achter dat ik lactose intolerant ben. Sinds ik geen lactose meer eet ben ik bijna 10 kilo afgevallen in korte tijd. Juist nu krijg ik opmerkingen ‘wauw ben je afgevallen goed zeg’ of Jij ziet er goed uit zeg, ben je afgevallen?’

  Dit soort ‘complimentjes’ storen mij altijd. Dus afvallen is iets goeds, wat betekent dit voor aankomen dan? En net alsof ik er hiervoor niet goed uitzag.

  Als imagocoach kom ik bijna dagelijks vrouwen tegen met issues over hun uiterlijk en gewicht. De wereld om ons heen geeft ons ook zo’n verkeerd beeld. Ik ben dan ook blij om te zien dat er influencers zoals jij laten zien dat iedereen mooi is en trots op zichzelf mag zijn.

  Veel liefs,

  Marloes

 157. Lilian

  Zo mooi geschreven en verwoord Cynthia! Dankjewel <3

 158. Mirthe

  Zelf heb ik soms moeite met de body positivity beweging vanwege het “gezondheidsargument” – ik leer in mijn opleiding tot arts continu over de mogelijke negatieve gevolgen van (ernstig) overgewicht, van ziektes als diabetes tot bijvoorbeeld ongewenste kinderloosheid, allemaal enorm ingrijpende dingen die ik liever zou voorkomen in plaats van behandelen. Echter, zulke zorgen praten onbeschoft gedrag nooit goed. Commentaar leveren op een ander gebeurt mijns inziens bijna nooit uit oprechte bezorgdheid (en wordt in dat geval ook echt wel op een meerc integere manier gebracht) maar lijkt als het over uiterlijk gaat meer op sensatiezucht. Veroordeeld worden op basis van je lichaamsbouw is verschrikkelijk en doet meer kwaad dan goed. Ik maak me druk over de invloed van obesitas op de gezondheid, maar voor mij betekent dat dat alle kinderen sportles moeten kunnen betalen, iedereen ongeacht ziekte, leeftijd of lichaamsgewicht een sport moet kunnen uitoefenen zonder praktische of mentale/sociale barrieres, dat groente en fruit niet in prijs mogen stijgen terwijl verwerkt ongezond voedsel relatief betaalbaarder wordt, dat je in het ziekenhuis en voedzamere maaltijd moet kunnen krijgen dan een wit bolletje met jam en dat er duidelijke informatie beschikbaar moet zijn over voeding in plaats van dat je overweldigd wordt door verdienmodellen van dieetgoeroes en fitgurls. Als arts hoop ik later op een vriendelijke en geïnteresseerde manier (over)gewicht bespreekbaar te kunnen maken bij mijn patiënten en indien nodig en gewenst door te verwijzen naar een dietiste of samen met de patiënt aan de slag te gaan, maar nooit iemands gewicht te zien in plaats van de persoon zelf. En als mens hoop ik dat ik me bewust ben van de vooroordelen over gewicht die ik door opgegroeid te zijn in deze maatschappij helaas ook heb en na te denken voordat ik wat zeg of doe wat daaruit voortkomt.

  • Lisanne

   Het lijkt me inderdaad een behoorlijke uitdaging om overgewicht op een positieve manier bespreekbaar te maken als het gaat om gezondheid. Wederom kan er heel veel geleerd worden van Megan, bodyposipanda, die verschillende blogs heeft geschreven over de relatie tussen ‘gezondheid’, ‘body positivity’, en ‘dik zijn’, en hoe de gezondheidszorg daar beter mee zou kunnen omgaan. Bijvoorbeeld, vaak worden mensen met overgewicht een andere behandeling aangeboden dan mensen die geen overgewicht hebben, omdat opeens het ‘gewicht’ de boosdoener is. Echter is overgewicht misschien maar een klein deel van het puzzelstukje, en worden mensen met overgewicht niet altijd adequaat behandeld (e.g., vaak met diëten die in de meeste gevallen niet werken). Zie ook de link in deze blogpost, en kijk vooral naar haar andere advies columns, voor een begin. Ook de blog van fathealth geeft interessante inzichten.

  • Cindy

   Ik hoop dat er in de toekomst meer artsen komen zoals jij. De meeste artsen schrijven te snel medicijnen voor aan mensen die eigenlijk naar hun leefstijl zouden moeten kijken. Die hebben daar begeleiding in nodig meer dan dat ze een quick fix krijgen in de vorm van een pil. De farmaceutische industrie boert hier goed op.

   Ik ben voor bodypositivity in alle soorten en maten, maar ben van mening dat het je goed voelen over jezelf meer tussen je oren zit dan in het getal op de weegschaal. Als je stevig in je schoenen staat, maakt het niet uit wat een ander over jou zegt.

   Daarnaast ben ik van mening dat je zeker wel goed voor je lijf moet blijven zorgen in de vorm van sporten en gezond eten. Dus zoveel mogelijk verse producten eten (skip de pakjes en de zakjes) en niet te veel suiker en zetmeel rijke producten. En zoek een sport waar je plezier uit haalt. Het ene kan niet zonder het andere. Door sporten en gezond eten ga je je zeker beter voelen over jezelf, ongeacht je kledingmaat! En dat straal je dan uit!

  • Roos

   Wat goed Cynthia dat je dit aankaart!
   Ik ben nu zelf bezig om het boek Body Positive Power te lezen van Megan en ik sta versteld van hoe erg we voor de gek worden gehouden door de media, maar ook door artsen!
   Het draait uiteindelijk om macht en geld……
   We zitten in een cultuur van maar moeten afvallen om maar dun te worden. Hoeveel diëten en afslankpillen bestaan er wel niet? Als dat zou helpen zou iedereen toch slank zijn? Diëten werkt niet!!! ( of maar tijdelijk) Je krijgt een jojo effect en mensen voelen zich steeds meer een mislukkeling omdat het weer niet gelukt is en proberen weer af te vallen Zo blijf je in een kringetje ronddraaien. En daar hebben de mensen die achter afslankpillen en bijvoorbeeld the weight watchers zitten, alleen maar profijt van. Want als het zou werken dan zou iedereen slank zijn en hebben zij geen inkomsten meer……
   En dan is er nog het verhaal dat zelfs artsen geloven dat dik zijn ongezond is. Wist je dat die onderzoeken vaak gesponsord zijn door grote bedrijven zoals de weight watchers…? Die hebben er belang bij dat er wordt gezegd dat dik zijn ongezond is. En het erge is dat onafhankelijke onderzoeken waarbij alleen op cijfers wordt geconcludeerd dat dik zijn niet altijd ongezond hoeft te zijn, vaak in de doofpot worden gestopt…
   Waarom?….. geld en macht….
   Ik vind het zelf schandalig dat we zo voor de gek worden gehouden….

   Laat iedereen aub in zijn/haar eigen waarde!
   Of je nu dik of dun bent. Groot of klein. Gezond of niet gezond enz….
   Niemand vindt het fijn om gekwetst te worden….

   Cynthia ik hoop dat je met deze blogpost veel mensen bewuster zal maken en mensen minder zullen gaan oordelen over elkaar! X

 159. Sam

  Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Zelf ben ik 1.60 en weeg ongeveer 48 kilo en ben over het algemeen blij met mezelf. Vaak krijg ik opmerkingen naar m’n hoofd geslingerd als: “oh jij kan het toch hebben” of “jij kan toch alles eten”. Vaak bedoeld als een compliment, maar zoiets zorgt soms voor onzekerheid. ‘Ben ik dan te dun?’ En tegelijkertijd haalt diegene zichzelf ook op een bepaade manier naar beneden. Ik bedoel hier verder niks mee, wilde het vooral voor mezelf even kwijt. Leef en laat leven.

 160. Annalize

  Lieve Cynthia,

  Dankjewel voor dit mooie artikel! Denk dat veel mensen hier wat aan hebben!
  Waarom is het geven van een complimentje zo moeilijk! Ik heb geleerd dat als iemand altijd maar negatieve kritiek levert, het aan die persoon zelf ligt. Die heeft kennelijk een groot probleem met zichzelf. Wat zou het mooi zijn als we allemaal eens wat liever voor elkaar zijn! Maakt de wereld een stukje mooier! Bij deze, je bent een prachtig, stralend mens! En ga vooral zo door met mensen te inspireren!

  Liefs,
  Lize

 161. Paola

  Mooi geschreven en erg duidelijk, Cynthia.

  Je hebt de puntjes op de i gezet, mensen terecht gewezen en nou maar hopen dat de boodschap overkomt.
  Gewoon lekker jezelf blijven, daar genieten de trouwe lezers en ik erg van.

  Liefs

 162. Christel

  YES!!!

  Thanks voor dit mooie stuk en je eerlijkheid. Het moet een keer klaar zijn met anderen te bekritiseren. In plaats daarvan, wees lief voor elkaar!

  Al sinds ik aan de pil zit, struggle ik met mijn gewicht. Ik voelde me altijd ‘dikker’ ala de rest.

  5 jaar geleden ben ik gaan sporten, iets wat ik in eerste instantie verschrikkelijk vond, maar ik heb nu een sport gevonden wat ik leuk vind. In die 5 jaar constant bezig geweest met diëten. Het was nooit goed genoeg. Ik vergeleek mij met strakke insta fitgirls en werd er alleen maar verdrietig van.

  Een aantal maanden geleden was ik er klaar mee. Ik kreeg van een aantal mensen de vraag of ik ging afvallen voor mijn bruiloft (want ik ga volgend jaar trouwen). Ik werd zo boos om die vraag. Waar bemoei je je mee? Waarom moet ik afvallen voor MIJN trouwdag? Ben ik te dik om te trouwen dan?

  Vanaf dat moment heb ik het diëten los gelaten en ben ik nu op weg in mijn reis naar het accepteren van mijzelf. Ik sport nog steeds en ik probeer gezond te leven. Er is heel veel druk af , om dat hele diëten los te laten. Maar mezelf mooi vinden dat is echt en flinke strijd. De ene dag lukt het me wel en de andere dag word ik naar van mezelf.

  Daarom, lieve vrouwen. Stop met elkaar bekritiseren! Wees lief voor elkaar! Iedereen is prachtig. En iedereen mag er zijn!

 163. Noortje

  Mooi en goed stuk Cynthia!

  Ik volg je nog niet zo lang maar geniet sinds ik je volg ontzettend van je fijne en inspirerende posts. Keep up the good work! Ook ik begin de dag altijd graag met je 🙂

  Ik heb helaas ook te maken (gehad) met dit onderwerp. Onlangs was ik een aantal kilo aangekomen en bij mij gaat dat altijd direct op mijn buik zitten. Ik werk in een huisartsenpraktijk en ik heb van patiënten een aantal keer de vraag gekregen of ik zwanger was… Ik ben zelf psycholoog, dus ik weet theoretisch gezien alles over opmerkingen van je af laten glijden, het je niet aantrekken, enz. Maar wat heb ik hier last van gehad zeg! Wat een vervelende opmerkingen en wat voelde ik me naar en onzeker!

  Ik vind jouw artikel over dit onderwerp heel raak. Ik vind het prachtig hoe je beschrijft dat van jezelf houden veel moeilijker is dan afvallen. Daarmee sla je in mijn ogen de spijker op z’n kop 🙂

 164. Nicolette

  Wauw. Doodsbedreigingen en al. En dat voor een blog over beauty en lifestyle. Niet dat het iets uitmaakt wat je doet, haat is nooit oké maar een Peter R de Vries kan het ‘verwachten’ maar jij natuurlijk niet. Echt mijn bek valt open. Wat een haat en jaloezie. Cynthia, een virtuele knuffel van mij.

 165. Noelle

  Ik sta er elke keer weer versteld van, weet je dat? Dat mensen dit nu nog in hun botte kop halen… Gewicht en gezondheid hebben meestal NIKS met elkaar te maken. Ik heb ook overgewicht maar ik ben zo gezond als maar zijn kan (bewezen bloedtesten, hartfilmpjes, etc). Ik vind het net zo kwalijk als mensen, wanneer ik wat gewicht kwijtraak, ineens complimenten gaan geven over hoe goed ik eruit zie. Schattekinderen, ik zie er ook goed uit met een beetje extra! Ze doen echt alsof overgewicht hebben an sich een groot probleem is. Doe normaal. Ze kennen je niet, ze kennen jouw persoonlijke situatie niet dus ze weten toch niet of er een probleem is? Die aannames, echt walgelijk… Ik vind het goed dat je er zo open en eerlijk over bent. Mij was het ook écht niet opgevallen dat je was aangekomen, ik maak me niet druk om het gewicht van anderen omdat het echt niks zegt, wel over hoe blij en positief ze zijn! Dat is toch het allerbelangrijkste.

 166. Sara

  Alweer een prachtig artikel, Cynthia!

  Mensen zijn zo gemeen als ze zich kunnen verschuilen in het wereldwijde web, in het echte leven zeg je zulke dingen toch ook niet denk ik dan? Zoals je zegt, ik begin zelfs tegen mijn vriendinnen niet over hun gewicht, tenzij ze er zelf iets zouden van zeggen, en dan nog ben ik de eerste om te zeggen dat het allemaal niet zo erg is als ze het zelf zien.
  Je moet je vooral goed voelen in je vel, en in jouw geval ook zonder pijn/ongemak kunnen genieten van je leven.

  Ik snap ook niet zo goed waarom mensen zo gefixeerd zijn op gewicht, bij zichzelf en bij anderen, en sinds wanneer ben je vanaf maat 40 dik? Zijn we dan allemaal zo oppervlakkig geworden?

  Het is goed, heel goed, dat we elkaar proberen bewust maken van body positivity en dat we niet allemaal Size 0 moeten zijn, maar ik vind ook wel dat we er moeten over waken dat we obesitas niet gaan verheerlijken. Voor alle duidelijkheid, ik heb het niét over iemand die een beetje voller is maar over mensen met een BMI van +30 & ongezonde buikomtrek.
  Akkoord, je kunt niet zien aan de buitenkant of iemand gezond of ongezond is, maar zwaarlijvigheid brengt wel degelijk (op langere termijn) bepaalde risico’s met zich mee, ookal zie je die op dit moment misschien nog niet.

  In ieder geval, je ziet er goed uit & je straalt zelfvertrouwen & geluk uit. Dat kunnen we alleen maar toejuichen! 🙂

  Liefs

  • irene | tussenmarsenjupiter

   Hey Sara, het gaat ook niet om het verheerlijken van ongezond (dik) zijn maar gewoon om het feit dat je respect verdient, of je nu gezond of ongezond bent en dat je je eigenlijk niet moet bemoeien met iemands gezondheid. In alle gevallen blijven we gewoon mensen hé. Mensen die respect verdienen, mensen die er mogen zijn en die zich goed mogen voelen in hun vel, wat hun gezondheidstoestand ook is. Een paar mensen in mijn omgeving zijn volgens artsen te dik om gezond te zijn maar dat weerhoudt hen er niet van om wel gelukkig en blij te zijn met zichzelf. Daar gaat het om. Je kan pas goed voor jezelf zorgen als je blij bent met jezelf.

 167. Angela

  Wat een mooi artikel!! Toevallig zei ik vorige week nog tegen mijn zusje: ik ben er zó klaar mee om mezelf nooit goed genoeg te vinden! We mogen er allemaal zijn.

  En inderdaad, als ik 20 donuts op een dag wil eten dan doe ik dat lekker en hoeft niemand daar wat van te vinden. Ik zeg dan: zolang ik niemand er mee kwets of zolang niemand er last van heeft, moeten ze mij lekker mijn gang laten gaan!

 168. Lisanne

  Sterke blog Cynthia, en dapper ook om jezelf bloot te geven op deze manier. Ik hoor in dit verhaal een enorme persoonlijke groei, en als volger zie ik die groei ook steeds meer voorbij komen in andere stukken. Complimenten daarvoor. Schokkend om te horen dat er onbekende mensen zodanig geobsedeerd met je zijn, dat ze je lastig vallen met hun meningen en regelrecht gemeen zijn. Zou mooi zijn als dat soort trollen lekker onder hun eigen brug blijven 🙂 .

  Ik kan iedereen hier aanraden om bodyposipanda te volgen (er wordt ook gelinkt naar een column van haar in deze blog), en eventueel haar boek te lezen die ook in het Nederlands vertaald en uitgekomen is (“Body positive power”). Ik heb een paar lessen van haar heb geleerd die mijn blik op mijn lijf, andermans lijven, maar ook op hoe we praten over andermans lijven, heeft veranderd. Om bij te dragen aan een positieve verandering in dat laatste ben ik ook begonnen met het aanspreken van mensen die iets zeggen over hun lijf of andere lijven, en te vragen waar dat vandaan komt en waarom dat een onderwerp van gesprek zou moeten zijn.

  Voorbeelden:
  1. Jij, zij, hij, wij, ik, iedereen is NIET op deze wereld om mooi/knap/sexy te zijn voor anderen om naar te kijken. Iedereen mag bestaan in deze wereld, in alle vormen en maten.
  2. Gewichtsverlies is geen voer voor complimenten, net zo min dat gewichtstoename zou moeten uitnodigen tot goedbedoelde uitingen van bezorgdheid (en andersom). Je weet niet wat daar achter schuilt (eetstoornis, medicijnen, problemen met mentale en/of fysieke gezondheid), en bovendien is het NIET JOUW ZAAK tenzij iemand er zélf over begint. En dan nog is het GEWICHT zelf geen probleem.

 169. Joelle

  Wow Cythia!
  Wat een goed en mooi artikel.. Alles wat je schrijft is zo herkenbaar!

  Ik ben de slankste niet. Zelf schommel ik nu tussen maat 42 en maat 44, maar so be it! Ik kan me er zelf druk over blijven maken, maar daar heb ik mezelf alleen maar mee en niemand anders.
  Onlangs ben ik erachter gekomen dat ik last heb van een traag werkende schildklier, dat zal zeker een factor zijn in het moeizaam willen afvallen, maar zeker ook het Maastrichtse bourgondische leven van lekker eten en een wijntje hier en daar.

  Zelf was ik 13 toen ik de eerste opmerking kreeg over mijn gewichtstoename… Ik was net begonnen met anticonceptie (doordat alles heel onregelmatig was) en ben in 1 jaar tijd 10 kg bijgekomen. Toentertijd deed ik aan dansen, wedstrijddansen. De bazin van de sportschool haalde ons na een training met het hele team bij elkaar om nog wat dingen uit te leggen, toen ik de volle lading kreeg. Ik leek wel zwanger waren haar exacte woorden.
  Die opmerking heeft er toen zo ingehakt dat ik jankend naar huis ben gegaan en ook per direct ben gestopt met het dansen, mijn grote passie toentertijd. Heel lang heb ik er mee gezeten en diverse diëten uitgeprobeerd om maar aan het ideale beeld te kunnen voldoen.

  Nu ik daar zelf aan terug denk, vraag ik me af waarom ik me daar zo druk om heb gemaakt.
  Ik geniet vol op van het leven, heb lieve vrienden, een lieve man en een dochtertje van 1 jaar, waar ik zielsveel van houdt.

  Ik kan me niet voorstellen dat iemand het in zijn hoofd kan halen om iemands dag zo te verzieken met zijn of haar opmerkingen over gewicht of dergelijke.

  Net zoals je zelf zegt laat een ieder lekker in zijn waarde en laat iedereen zijn leven leven zoals zij dit willen.

  Lieve Cynthia geniet van alles en ga lekker door met alles waar je zelf gelukkig van wordt! You go girl! Super trots op jou!

  • maud

   hoi Joelle, ik wilde alleen even zeggen dat ik het intens ondoordacht en gemeen van je danslerares vind om zoiets tegen je te zeggen, tegen een tienermeisje. Ongelooflijk. Dat verdient niemand. Zo, moest ik even kwijt :-). Wat fijn dat je nu zo in het leven staat!

 170. Xoxo

  Ik vraag me toch echt af wat dat is tegenwoordig, dat met name vrouwen het heel normaal vinden om continu elkaars uiterlijk te bekritiseren. Ik ben aan het afvallen en zit nu op -10 kg, hoop naar de -15/-20 kg te gaan maar doe dat op mijn gemak en vooral voor mezelf. Ik ben nu maat 40/42 en ik ben bijna 1.80m. Nu ik mezelf na een lang proces (niet per se afvallen, maar vooral mentaal) steeds beter ga voelen heb ik minder de neiging om me te verstoppen. En gut gut de opmerkingen zijn er hoor. Dat ik ‘breed’ ben, ‘fors’, ‘die kcal niet kan hebben met mijn lichaam’ enz enz. Ook gewoon van vrouwen die zelf niet bepaald in shape zijn! En vergeet ook niet het gezeik over witte benen, er ‘moe uitzien’, mijn haarkleur die net niet standaard is. Het maakt me echt pissig want zelf geef ik alleen complimenten, en als ik niks leuks te zeggen heb houd ik mijn mond. Ja, ook tegen goede vrienden. Wat je zegt het leven is soms verdorie al zwaar genoeg! Ook gelijk korte metten mee maken! Ook al wordt de boodschap verpakt onder zorgen maken of met een moederlijk sausje erover, ik kap het tegenwoordig meteen af. Wat mensen in hun eigen hoofd vinden van mij moeten ze weten maar ik pik het echt niet meer dat mensen denken dat ze dit maar ff lekker kunnen spuien en dat ik dit maar moet accepteren, dikke doei.

  • Angela

   Pffff inderdaad, ik kwam laatst binnen op een verjaardagsfeestje en het eerste wat tegen me werd gezegd: zo, jouw benen mogen ook wel wat kleur gebruiken.

   Rot toch lekker op zeg.. Heb er ook meteen wat van gezegd.

  • Leonoor

   Jup, herkenbaar. De opmerkingen over dat ik er moe uitzie, dat mijn huid wel erg slecht is en dat mijn benen wel een keer de zon mogen zien, die kan ik gewoon turven. Om over de blikken over mijn figuur nog maar te zwijgen. Zeker als je op een verjaardag zit en een stukje kaas pakt om te snacken…
   Begrijp gewoon niet waarom mensen het blijkbaar steeds meer nodig vinden om overal maar wat van te zeggen, commentaar op te hebben, te oordelen..

  • Tess

   Helemaal mee eens! Ik heb zelf inmiddels overgewicht (depressie, emo eten etc) en ik had laatst een gesprek met mijn moeder dat ondanks dat ik nu niet lekker in mijn vel zit en ik niet alle dagen evenveel zin heb om heel veel moeite te doen om er leuk uit te zien dat ik het wel leuk zou vinden om te horen zo nu en dan “goh wat zie je er leuk uit”. En mijn moeder zei meteen “ja maar dat zeggen ze toch niet, want je ziet er niet leuk uit” en daarna probeerde ze terug te krabbelen maar de schade was al aangericht. Ik vind het zo ontzettend moeilijk om van mezelf te houden als je constant nare opmerkingen krijgt. Ik ben bezig met afvallen maar elke nare opmerking schopt me weer verder terug in mijn comfort zone van emo eten.

 171. Haydée

  Wauw. Ik kan me voorstellen dat er mensen bestaan die het nodig vinden om ongevraagd hun mening te geven over iemands anders lichaam. Dit is op zich al triest. Maar dat je dit elke dag moet slikken? Dit lijkt me gewoon vreselijk… De opmerkingen die iemand over je lichaam geeft (vooral de negatieve dan) blijven zo lang hangen. Ik wens je heel veel sterkte in het negeren van die negativiteit! Goed dat je hierover schrijft, want dit is echt een probleem.

 172. Margriet

  Beste Cynthia, bedankt voor je mooie stuk. Je bent mooi van binnen en buiten!

 173. Charlotte

  Ik denk dat onzekerheid over je lichaam nooit bij iemand zelf begint, maar altijd opgedrongen wordt van buitenaf. Niet per se door tijdschriften en instagram fitgirls, maar vooral ook door de mensen dicht bij je. Zoals ik al op insta reageerde op je stories, mijn oma heeft er ook een handje van om bij iedere verjaardag te zeuren over dat ik te dik ben. Maar wees nou eerlijk, waar word je als persoon gelukkiger van: genieten en een vetkwabje, of constant diëten om te voldoen aan andermans standaard?

  Een andere issue vind ik het wanneer mensen echt gezondheidsproblemen krijgen door hun gewicht, maar niet willen zien dat het door hun gewicht komt. BMI is niet voor niets een goede richtlijn voor een gemiddeld gezond gewicht. Een vriendin van mij is in een paar jaar écht heel veel aangekomen, heeft geen problemen met haar vetjes, maar klaagt de hele tijd dat ze zo’n last heeft van haar knie- en enkelgewrichten. Maar o wee als je dan suggereert dat ze gaat afvallen of krachttraining doen, zodat haar gewrichten haar gewicht weer kunnen dragen… Dan gaan “body positivity” en “gelukkig zijn met je gewicht” de verkeerde kant op in mijn ogen.

 174. Stephanie

  Wat een fijn artikel. Ik zit aan de andere kant van het spectrum. Ik ben dun (mager volgens de omgeving, eet je wel genoeg ? Ben je niet depressief? Ofheb je een burnout? Waarom ben je anders zo dun?) . Ik ben nooit ongezond geweest. Dit is mijn bouw. Na mijn zwangerschap merkte ik dat ik mezelf mooier vind met extra kilo’s maar ja, die hield ik natuurlijk niet vast. Op eigen initiatief ging ik naar de dietiste en ik kreeg nutridrink om een buffer op te bouwen. Ineens vindt iedereen het geoorloofd om te zeggen ‘wat goed dat je er eindelijk wat aan doet’ en ‘je ziet er eindelijk wat gezonder uit’. In welke wereld is het oke om conclusies te trekken of een ander onderuit te halen of te veroordelen? Ik kan er werkelijk met mijn verstand niet bij.
  Anyway. Jij bent een prachtmens, ik ook (vind ik) en we moeten ons maar niks aantrekken van de rest. Die hebben zelf issues denk ik dan maar.
  Verbeter de wereld begin bij jezelf.
  Dit artikel is fijn. Herkenning, en het is oke om te zijn wie je bent. Want iedereen is prachtig op zijn eigen manier.

  Dankjewel cynthia xx

 175. Elsbeth

  Zo enorm goed dat je aandacht hieraan besteedt. Wat kunnen mensen toch ongelooflijk lomp en kwetsend zijn. Op het uiterlijk en gewicht ligt enorm veel nadruk en ik hoop dat mijn dochtertje van bijna 1 hier geen last van krijgt in haar leven (onmogelijk, I know). Keep up the good work & geniet van de zomer!

 176. Evelien

  Mooi beschreven! Ik heb ook maat 42 en voel me een miljard keer beter dan toen ik nog panisch mijn maat 34 en 47kg wou behouden. En ja, je krijgt er kritiek over maar eerlijkgezegd ben ik liever mentaal en fysiek gezond dan chagrijnig omdat andere mensen wél lekker eten en energie hebben voor de belangrijke dingen 🙂 Zelfs mijn schoonmoeder had altijd opmerkingen als ‘je moet zwart dragen, dat slankt af’, ‘je kleedt je als een non’ of zelfs ‘wat goed dat je wat bent vermagerd (op het moment dat ik 2 dagen na de begrafenis van mijn lieve oma ook mijn job verloor door een herstructurering en dus gewoon vermagerde door kapot te gaan van de stress en verdriet :O) Dat soort negativiteit moet je gewoon uit je hoofd zetten, zeker als je in hun berging merkt dat de toostjes die jij zou moeten smeren tandafdrukken bevatten en zo stiekem terug in het pakje zijn geschoven. Kaasplankjes op een terras boven stiekem eten in een donker hok en verbitterd zijn 🙂

 177. Renske

  Super mooi verhaal! Ik vind het een inspiratie om te zien hoe je bezig bent met genieten van het leven en goed voor jezelf zorgen. Ik ben er zelf ook steeds meer mee bezig en merk dat het me goed doed.
  Ik blijf me er ook maar over vebazen wat mensen over elkaar zeggen. En dan blijkbaar ook echt niet inzien hoe kwetsend bepaalde opmerkingen kunnen zijn. Het is al moeilijk genoeg om de knop om te zetten naar zelfacceptatie zonder mensen die je de grond in proberen trappen. Ik vind het heel goed dat je hierover schrijft en hoop dat uiteindelijk mensen gaan inzien dat de wereld een stuk leuker is als we wat aardiger voor elkaar zijn of in ieder geval respect hebben voor anderen.
  Ik vind het ook echt bizar om in de reacties te lezen dat mensen nog kritiek over aankomen krijgen tijdens hun zwangerschap. Dat het blijkbaar zelfs dan niet “mag” echt ongelooflijk!
  Lieve Cynthia ga vooral zo door! Probeer je niet gek te laten maken door dit soort gemene reacties.

 178. Nelleke

  Ik reageer niet zo vaak, maar sinds ik alles zag gebeuren op Instagram merk ik dat ik de behoefte voel van me te laten horen. Niet om te zeggen dat je prachtig bent (dat ben je wel, maar daar gaat het niet om), maar om je te laten weten dat het heel belangrijk is dat je er bent! We moeten af van alleen maar slanke zichtbare rolmodellen, dat zorgt ervoor dat mensen vast komen te zitten in een gedachtegang zoals jij dagelijks te horen krijgt. Ik heb een maatje meer, en heel lang het gevoel gehad daartegen te moeten vechten. Nu voel ik me steeds prettiger in mijn lichaam, en al zou ik fitter willen zijn en inderdaad geen belemmering van mijn lichaam willen, het voelt gek om weer te willen afvallen want ik ben juist al zover gekomen in mijn acceptatie van mezelf… kortom, het blijft een struggle zeker ook met de buitenwereld. Daarom wil ik je bedanken dat je al jaren de volle laag neemt, ik weet niet hoe je het volhoudt, maar je staat er maar mooi! En het helpt, doordat jij je kwetsbaar durft op te stellen voor een groot publiek, durf ik dat ook steeds meer voor een klein publiek. Ik hoop dat we samen de standaard blik op gewicht en geluk kunnen veranderen, want de wereld moet begrijpen dat je met wat meer volume ook prima gelukkig kunt zijn <3

 179. Chantal

  Fijn dat je dit deelt! Ik vind het zo moeilijk had als kind altijd overgewicht ben toen ik 18 jaar was 25 kilo afgevallen (sporten en streng lijnen) maar vond mezelf nog zo dik dat ik corrigerend ondergoed droeg (als ik nu de foto’s zie denk ik ook oh wauw ik was toen gewoon dun!) intussen (nu 26 jaar) dus weer bijna alles aangekomen.. vind het moeilijk te accepteren en probeer nu een middenweg te zoeken. Zo bang dat mensen mij afkeuren omdat ik flinker ben terwijl ik ergens wel weet dat dit onzin is maar mijn gevoel doet soms niet mee met mijn brein.

 180. Iris

  Wat heb je een geweldig artikel geschreven, ik hoop dat dit een eyeopener is voor veel mensen. Ik ben geschrokken van de soort en hoeveelheid kritiek die je krijgt. Niet normaal!!! Respect dat je je daar doorheen slaat en gewoon blijft bloggen, en ik hoop dat je dat nog heel lang blijft doen. Ik vind het heel leuk en inspirerend om je te volgen. Ik heb zo veel aan je tips en geniet van je foto’s en verhalen.

  Wat ik vooral heel herkenbaar vindt aan je verhaal, is dat het nóóit goed is. Bij mij is de situatie nu een beetje andersom maar ik herken wat je schrijft wel.
  Ik geniet bijvoorbeeld vaak genoeg van lekkere dingen als koekjes/chocola/alcohol enz (ik neem sowieso elke dag wat lekkers!;)). Maar ik vind het ook belangrijk om gezond en in vorm te blijven, dus zorg ook dat ik voornamelijk gezond eet/drink, genoeg sport, enz.
  Ik doe daar dus best veel moeite voor. Maar als ik er soms voor kies om te sporten ipv te chillen, taart over te slaan of een keer niet te drinken, krijg ik daar ook áltijd wel commentaar op van iemand. “Doe niet zo ongezellig!” of “Dat kan jij makkelijk hebben!” enz enz. Ik moet het in elk geval vaak verdedigen. Terwijl ik het juist “kan hebben” (bij gebrek aan betere woorden) omdát ik het af en toe oversla.

  Nou ja, lang verhaal kort: zoals jij al vaker zei hebben mensen altijd wel wat te zeuren. En het is inspirerend hoe jij daarmee om gaat.

 181. Marleen

  EN. ZO.IS.DAT!

 182. Suus

  Goed beschreven! Ik hoop overigens dat ik mijn eigen leven mag leiden i.p.v. lijden 😉

 183. Tamara

  Cynthia, ik volg al jaren je blog en toen ik je laatst zag na je zwempartijtje met Aranka, vond ik het super dat ik ook weer eens een foto van normale vrouwen zag langskomen. Zo ook de foto’s van Vera in badkleding. Geeft mij ook weer de moed om niet alleen maar te liggen in badkleding, maar er ook mee te durven rondlopen. De enige die iets aan je lijf opmerkt ben je zelf! Kijk maar om je heen dan zie je zoveel diversiteit, so what!

  • Senya

   Ik denk dat je dit uit goede bedoelingen geschreven hebt, maar het woordje ‘normaal’ is vaak ook een lastige.. Het is niet abnormaal om slank te zijn, vol te zijn of iets daartussen of wat dan ook. Juist de variatie in al die lichamen is ‘normaal’ 😉

 184. Manon

  Lieve Cynthia,

  Dit is voor het eerst dat ik ooit op een blog reageer, maar je bent een prachtige vrouw met een prachtig figuur en hoe je in het leven staat en over jezelf denkt is een voorbeeld voor velen. Goed dat je dit stuk hebt geschreven en fijn dat je dergelijke reacties steeds beter van je af kan laten glijden; ik kan me niet voorstellen wat je als blogger voor lelijke dingen over je heen krijgt!

  Liefs x

 185. Sandra

  Wat een nare mensen in de wereld ppff niet oke.
  Laat ze maar kletse (makkelijk gezecht)
  Maar ik vind je er goed uit zien.
  Je bent een mooie sterke vrouw,en hoe jij je voelt is het belangrijkste.
  Niks mis mee.😘😘

 186. Marielle

  De reacties die je krijgt van deze mensen zeggen vooral heel veel over die persoon en niet over jou. Mensen…leef en laat leven. Daar zou de wereld een stuk mooier van worden.

  Daarbij..de mensen die de tijd en energie hebben om zich zo druk te maken om jou die mogen in hun handjes wrijven want die hebben dus blijkbaar niks anders in hun leven om zich zorgen of druk over te maken. Gefeliciteerd! Maar laat de ander met rust 🙂

 187. Agnes

  Amen! En het is een hele goede stap om dit soort comments te verwijderen. Het feit dat je online bent betekent niet dat je hate en rottige comments moet ‘aankunnen’. Het is jouw platform en jouw regels. Hoop dat meer mensen dat gaan doen, no tolerance voor gemeen zijn!

 188. Leonie

  Hi

  Ik was deze week (net als veel anderen) enorm verbaasd over de schaamteloze opmerkingen, die onder de noemer ‘het moet maar gezegd kunnen worden’ op instagram geplaatst werden.

  Ik denk inderdaad dat het veel breder is dan alleen hoe iemand eruit ziet, mensen vinden het tegenwoordig (helemaal op social media) normaal dat je alle kritiek wat je maar even kwijt wilt moet kunnen spuwen. Niet alleen op iemands figuur, maar om hoe iemand praat, welke dingen iemand leuk vindt. Als je het niet wilt zien, KIJK dan niet.

  En behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden, met respect en wees lief!

 189. Charlotte

  Jammer dat sommige mensen niet inzien hoe ze iemand kunnen kwetsen.

  Mooi stuk heb je hierover geschreven.

  Bedankt Cynthia, you go girl!

 190. Ilona

  Ik voel de frustratie als ik dit artikel lees. Misschien moet ik blij zijn dat ik niet altijd weet wat anderen over mij denken… En ja: ik denk ook wel eens iets over een ander… en mompel of lach ook wel eens als ik een opvallender persoon zie, maar zal nooit die persoon aanspreken op zijn/haar uiterlijk.

  Ik heb maat 34 en ik ben tevreden over mijn lijf, maar (toch die maar he) wat zou ik graag iets aan mijn huid willen doen. Iedereen heeft wel wat: iets met haar lijf of een karaktertrekje die niet zo fijn is. Het is goed om jezelf te vergelijken met anderen om ervan te leren, ook als daar onzekerheid bij komt kijken, want ik vind het niet slecht om soms onzeker te zijn. Het siert ons!

 191. Mars

  Om Rupaul te quoten: ‘if them bitches ain’t paying your bills, you pay them bitches no mind’ 🙂

 192. Desiree

  Het wereldwijde web maakt het ons ook wel heel gemakkelijk om iets wat je denkt zo maar te spuwen. Het is immers niet “in your face” en dan durven we heel veel meer.

  Toen ik dit stuk las realiseerde ik me dat het mij amper was opgevallen dat je voller was geworden. Ik zie een stralende redhead die anderen iets te bieden heeft. Namelijk een leven waarin niet alles perfect is en dat is volgens mij bij de meesten van ons het geval.

  Ik lees graag over de ontwikkelingen die je doormaakt, de kwetsbaarheid die je deelt en je persoonlijke groei (en dat gaat dus niet over je kledingmaat). Bijvoorbeeld het bericht over de komst van Kees en de zorgvuldige match met je toekomstige huisdier. Maar ook het plezier in je studie of de masterclasses die je geeft.

  Hoe fijn is het om te weten wat je wel en wat je niet wilt. Dat je je eigen grenzen kent en ze bewaakt. Dat lief en lekker niet meer gaat over hoe je er uit ziet, maar over wie je bent, hoe je ruikt en voelt en dat je elkaars dierbaarste vriend bent. Dat het fijn is om thuis te komen en je daar goed te voelen.

  Lekker blijven schrijven mooi mens, ik begin mijn dag zo graag met je!

  • Sabine

   Kon het niet meer met je eens zijn!
   En moest stiekem een beetje gniffelen om je opmerking over persoonlijke groei 🙂

 193. Lara

  Hoi Cynthia,

  Ik volg je al jaren, maar heb nooit gereageerd op je artikelen.
  Mooi stuk! Herken mezelf er ook in.
  Daarnaast mag je best voor jezelf opkomen, en de reacties van Anne die het blijkbaar nodig vindt om binnen 4 minuten 2 negatieve reacties te plaatsen, te verwijderen.
  JOE

  • Cynthia Schultz

   Haha. Done. Ik twijfelde even. Maar von ze toch idd te respectloos.

 194. Thao

  Lieve Cynthia,

  Ik heb groot respect voor jou dat je jouw verhaal hierover blogt. Zelf heb ik constant kritiek in de omgeving moeten aanhoren hoe slank ik ben en of met extra kilo. Maar ze vergeten altijd dat ik kanker heb en dat ik medicijnen gebruik. Ik kan ook niks aan doen aan mijn gewicht. Dus weet hoe vervelend het is om altijd kritieken aan te horen. Op een gegeven moment vind ik mijn gezondheid veel belangrijker dan kritieken van mensen. Het doet mij er niet meer toe! Ik ben hartstikke trots op jou! ❤️

 195. rachel

  waar halen sommige het gore lef vandaan he cynth…ze zal zelf wel issues hebben denk ik dank. ik vind dit een super artikel mop en je weet zelf ook het is nooit goed, of je bent te dik of je bent te dun…mensen let it go!! 😀 fijn weekend schat xx

 196. Hilde

  Respect voor jou en je verhaal. Ik vind je de laatste tijd er stralend uit zien, ga zo door en het doet mij ergens pijn dat je dit mee moet maken en vele andere vrouwen. Ik heb maat 36, heel slank en krijg op mijn werk ook vaak opmerkingen van hoe ‘mooi slank ik wel niet ben’, tot ‘hier eet nog wat, kun jij wel hebben’. Maar geleerd om niet te reageren op dit soort opmerkingen die er totaal niet toe doen. Ongeacht welke maat je ook hebt, mensen houd gewoon eens je mond over elkaar.

 197. Rowan Chanel

  Wauw, dat vrouwen gemeen kunnen zijn wist ik. Maar zó..
  Als een vrouw een grote neus heeft zeg je toch ook niet: “Hé daar kun je wat aan laten doen hè”
  Wat een bemoeials zeg, bahbah.
  Ik vind jou echt prachtig, je hebt een mooi lichaam én een knappe kop!
  En buiten dat is iedere vrouw mooi op haar eigen manier, ja toch?
  Ook weer zoiets, Plussize modellen.. say whut?
  Maar als je de ribben van Alessandra Ambrosio kan tellen, is zij een ‘normaal’ model. Noem haar dan ook een Minussize model.
  Zie je, het slaat allemaal nergens op.
  Bedankt voor dit artikel Cynthia, laat je niet gek maken. Mensen hebben altijd wat te zeiken, en al helemaal degene die zélf onzeker zijn.

  • Lotta

   Als vrouw met een grote neus wil ik hier toch op reageren: want dat gebeurt dus wel degelijk ;). Mensen vinden altijd wel iets om commentaar op te leveren helaas. Is het niet je gewicht dan is het wel iets anders. Zonde, we zouden elkaar juist meer complimentjes moeten geven!

  • Rowan Chanel

   Hey Lotta,
   Wat super irritant dat mensen het lef hebben dit tegen je te zeggen zeg!
   We zouden elkaar zeker meer complimenten moeten geven. Geen idee wie je verder bent, maar ik kan wel zeggen dat ik Lotta een leuke unieke naam vind!

  • Margriet

   Dank Cynthia, voor het middels dit platform bespreken van wat gelukkig veel mensen “normaal” vinden: draag bij met positief commentaar, deel je negativiteit niet ongevraagd.

   Dank ook Rowan en Lotta! Voor mij slaan jullie de spijker op de kop: iets toevoegen aan een discussie, op positieve wijze. Ik voel me heerlijk blij door jullie reacties.

   En wat Rowan zegt over modellen, is voor mij heel herkenbaar. Ik lees bijv. op bladzijde 30 van een boek dat persoon x lang/dun/gekleurd/zelfverzekerd o.i.d. iets en vraag me dan af hoe ik dat moet opvatten. Wat waren de personen die eerder in het boek voorkwamen dan? Wat betekent wel/niet lang/dun/gekleurd/zelfverzekerd? Moet ik dan kijken naar de herkomst/lichaam van de schrijver of naar de beschreven cultuur of naar de beschreven tijdsgeest? Ik weet uit ervaring dat over de wereld verschillend wordt gedacht over wat “normaal” is, ook qua lichaam. En ik vraag me af of dat door social media meer één, krap, uiterlijk beeld wordt. Wij mensen hebben heel veel overeenkomsten. Maar juist onze diversiteit maakt het voor mij interessant. En hoewel ik ziekte (lichamelijk en geestelijk) de wereld uit wens, is mijn ideale wereld gevuld met mensen met een verschillend gewicht, lengte, huidskleur, leeftijd, geloof, gemoed etc. Wat ze wel delen is het vermogen om zichzelf te zijn en hun eigen, zinvolle leven te leven en de wens elkaar daarbij te helpen. Jullie lijken me wel in dat plaatje te passen 🙂

 198. Stéphanie

  Ha Cynthia,

  Ik zat net je bericht te lezen, nam het in me op en werkte daarna weer verder. En toch speelde het in mijn hoofd en voelde ik de behoefte om te reageren, iets wat ik niet vaak doe.

  Het is enorm herkenbaar, dit onderwerp, maar wat mij vooral opvalt is dat het ook de andere kant uit werkt. Ik heb een maatje 36 en volgens veel vrouwen hoef ik niet te bewegen, niks qua eten te laten staan, want “dat heb jij toch niet nodig”. Ook dat vind ik echt veel te makkelijk gezegd en is een oordeel vellen over iemand. Als ik in de spiegel kijk heb ik moeite met wat ik zie, en nee ik ben niet dik, maar ik wil graag in vorm zijn, me sterker en fitter voelen en kunnen doen wat ik wil, zonder belemmeringen, precies zoals jij ook zegt. Ik ben op het moment zelf degene die me het meest in de weg zit, maar het is zo makkelijk gezegd, ah joh dat heb jij toch niet nodig.

  Alsof je, wanneer je dan in die zogeheten “norm” past, je dan maar automatisch blij moet zijn met hoe je eruit ziet. Ook dat is een vooroordeel wat veel te makkelijk gemaakt wordt en gezegd wordt, en ook dat doet iets met iemand. Vaak denk ik daaraan, ach stel je niet aan, want….

  Ik kan me nog goed herinneren, een weekje dat ik niet zo lekker was, en een wat opgezet buikje had van de stress. Een toenmalige vriendin kwam naar me toe en riep over de hele kantoorgang heen, “jezus meid wat ben jij dik geworden zeg. Ik zou maar eens wat gaan afvallen”. Nou ik schaamde me dood en maakte me zo boos dat dit allemaal tegenwoordig maar normaal is. Iedereen roept maar en doet maar zonder zich te realiseren wat dat met die ander doet. En vergeet daarbij ook kinderen niet, het begint op steeds jongere leeftijd.

  Wilde in ieder geval zeggen dat ik het echt heel goed vind dat je dit onder de aandacht brengt. Ik kan niet zeggen leg het allemaal naast je neer, want dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wees in ieder geval trots op jezelf! Haters will be haters.

  Fijne dag vandaag nog! 🙂

  Groetjes,
  Stéphanie

  • Senya

   Stephanie, Heel goed verwoord en erg herkenbaar, alsof slanke mensen niet mogen sporten of af en toe een taartje mogen afslaan. Het gaat erom dat je jezelf er goed bij voelt. Welk figuur je ook hebt of wat je ook doet mensen hebben altijd een oordeel.

   Ik probeer hier zelf ook steeds bewuster mee om te gaan, omdat het in onze maatschappij schijnbaar normaal gezien wordt om op elkaar te oordelen. Heel eerlijk betrap ik mezelf er ook nog wel eens op. Er staan steeds meer artikelen online van mensen die dit willen doorbreken, wat je weer even tot nadenken zet. Daarnaast ook bij jezelf doet afvragen of je vanuit je eigen bepaalde keuzes maakt of omdat anderen er anders wat van kunnen vinden.. Hoop dat dit bij meer mensen binnenkomt. Thanks Cynthia!

 199. Minka

  You go girl!♡

 200. Susanne

  Wat goed dat je hierover schrijft, en wat jammer dat mensen zo respectloos kunnen zijn. Je bent niet minder waard als je wat zwaarder weegt, wat een onzin. Toen ik terug kwam van een semester in het buitenland studeren, waar ik wat meer van lekker eten en wijntjes genoot dan in Nederland, was mijn gewicht ook het eerste waar een opmerking over werd gemaakt. Ik snap niet waarom mensen zo enorm geconcentreerd zijn op het gewicht van een ander. Laten we inderdaad gewoon lief zijn voor onszelf. Geniet maar lekker van de kaasplankjes, want genieten van het leven is veel belangrijker dan je kledingmaat! Je laatste paragraaf vind ik heel goed, well done Cynthia! Hopen dat mensen door dit artikel hun ogen openen en je wat meer met rust laten.

 201. Jessica

  Al vanaf mijn jonge jaren ben ik een jojo. Ik was het kind waarvan mensen zeiden ‘zo jezus, nu al dik?’ Ik begrijp nu pas (ik ben 33) wat dat met je geest doet. Het is zo normaal geworden om dik en ongezond in 1 zin te zeggen. Medicijnen of niet; dat doet er eigenlijk helemaal niet toe. Al eet ik de hele dag alleen maar donuts; dat is en blijft mijn zaak. Tenzij ik de hele wereld ga vertellen dat je alleen maar donuts moet eten, pas dan mag je een tegengeluid geven. En dat ‘maar ik maak me zorgen’ is de grootste bullshit die er is, omdat dik zeker niet gelijk staat aan ‘ongezond’. Andersom, waarom is het wel oke dat mensen allerlei afvalmethodes, shakes, trainprogramma’s en ‘seks je slank in zeven dagen’ boeken promoten? En wie bepaalde ooit dat wij allemaal slank moeten zijn om mee te mogen doen in de maatschappij? Ladies; werk aan je geest, dan volgt je lijf vanzelf. Goed stuk Cynthia, ik hoop dat zoveel mogelijk mensen dit lezen en gaan inzien dat het probleem niet ligt bij lichaamsvormen, maar bij een fckd up ideaalbeeld waar we mee zijn opgevoed.

 202. Katja

  Het ‘rare’ van de maatschappij lijkt (of is, gezien de feiten die waargenomen worden) dat iedereen voortaan ongezouten zijn of haar mening mag geven over anderen. Waar het voor het ‘internet’ tijdperk ‘beperkt’ bleef tot het gezin/familie/vriendenkring/kennissen/buurt/dorp/gemeenschap waarin je verkeerde, heeft het internet dit doorgetrokken tot een wereldwijd publiek.
  In mijn ogen een zorgelijke situatie, want wie wordt hier nou daadwerkelijk beter en gelukkiger van. We zien meer, denken meer te weten, meer oordelen te kunnen en mogen vellen onder het mom van ‘ik bedoel het goed, bezorgdheid, democratie et cetera’ … Ook ik ben jarenlang gepest met een te dik uiterlijk. Zelfs door mijn vader, gedurende mijn basisschooltijd. Mijn gewicht en uiterlijk zijn sinds die periode altijd issues geweest. Het heeft me onzeker gemaakt en voel(de) me, zelfs zonder uitgesproken woorden, negatief bekritiseerd. Ondertussen ben ik een (hopelijk) gezonde dertiger. Heb periodes gekend dat ik letterlijk dodelijk ziek ben geweest, waar ik nu nog halfjaarlijkse controles voor heb (dus je begrijpt vast wel welke ziekte het is geweest). Ondanks dat ik bewuster ben geworden dat een kilo meer of minder, de uiterlijke vertoning, niets hoeft te zeggen over de binnenkant. Over hoe ‘gezond’ je daadwerkelijk bent, hoe ‘gezond’ je je daadwerkelijk voelt (want vergeet niet de psychische kant, dat stuk want je niet -altijd- ziet aan de buitenkant). Het blijft een gevoelig punt, dat (ongevraagd) een mening toebedeeld krijgen over je uiterlijk, met name vanuit een negatief aspect. Momenteel ben ik volgens velen niet langer te dik, maar juist weer te dun. Mijn bmi is prima, ik voel me goed en ben een blijer mens als ik in de spiegel kijk. In mijn ogen is dat het belangrijkste, en zou het heel fijn zijn wanneer mensen om me heen zich daar meer mee bezig houden dan enkel die buitenkant te beoordelen. Zelfs mijn moeder en zusjes spreken hun mening (deels achter mijn rug om) uit dat ik te dun ben, obsessief beweeg en op mijn voeding let, een botje ben waar de honden wel trek in zouden hebben. Ik weet dat ze van me houden en ‘niet kwaad bedoelen’, maar waarom denken dat je, ook al heb je het beste met die persoon voor, ongevraagd iemand die opmerkingen naar zijn/haar hoofd slingeren. Vraag me liever hoe ik me voel, of ik blij en gelukkig ben met mezelf… dat zou me pas echt tonen dat ‘je me ziet’ en begaan bent met mij/mijn gezondheid.

 203. Ingrid

  Prachtig verwoord. Niks aan toe te voegen!
  Ik probeer de laatste tijd altijd wel een complimentje te geven aan mensen. Alle kleine beetjes helpen. Iedereen is mooi en mag er zijn. 💖💖

  • Jenny

   Amen!🙌😃

 204. Emma

  Iedereen moet zich lekker met zn eigen zaken bemoeien.
  Je mag best iets van iemand vinden maar zeg dit lekker pas als diegene er naar vraagt.
  Ik verbaasd me altijd over de brutaliteit van mensen.
  Ik ben altijd dun, maar toen ik zwanger was en 19 kilo aankwam mede dankzij vocht kreeg ik ineens te horen: nou jij bent ook veel aangekomen he?!
  Ja dus? Ik ben zwanger! Het is snikheet, ik hou vocht vast. En daarbij je bent zelf ook niet de dunste, daar zeg ik ook niks over?!
  Deze dingen dacht ik altijd maar zei ik niet, overdonderd als ik was.
  Ik heb mijzelf voorgenomen als mensen nog eens zo’n dingen zeggen dat ik gewoon een grote mond opzet en een weerwoord geef.
  Toen ik na de zwangerschap een enorme pukkelkop had vonden mensen het ook nodig om te zeggen: goh, je hebt ook een slechte huid he.
  Je mag best zoiets denken en zeggen als ik ernaar vraag maar : als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan niks.

 205. Pleun

  Wauw, wat doet het me goed om dit te lezen! Dankjewel voor de tijd en moeite die je in dit artikel hebt gestopt, het is voor mij zeer waardevol.

 206. Renske

  Cynthia,
  Wat heb je dit goed beschreven.
  Ook ik kamp al jaren met gewicht/overgewicht. En doordat de afgelopen jaren privé niet makkelijk waren zit er aardig wat ‘meer Renske’ aan mij vast. Maar ook ik probeer van mijn lijf en mezelf te houden. Gewicht is maar een getal en het zegt niets over wie ik als persoon ben. Self love is iedere dag een uitdaging. Maar gaat mij steeds beter af. Ik heb deze zomer gewoon in bikini gelopen en voelde me er top bij! Super om dit onderwerp onder de aandacht te brengen! #everybodyisabikinibody #happyisnotadresssize

 207. Pim

  Eens met je boodschap. Ik voldoe zelf ook niet aan het ideaalbeeld met mijn maat 40 en 1.56m, maar voel me mooi en draag dat uit. En dat is idd wat mensen mooi maakt – dat je er van jezelf mag zijn. Ik struggle wel wat met de bodypositivityhype op het moment. Ik vind het vaak een defensieve discussie/strategie Mensen met maat 36 hoor ik er niet over. Ik ben er zelf nog niet over uit en ben benieuwd hoe anderen daar over denken. Wat ik zelf ook merk is dat leeftijd veel uitmaakt. Naarmate je ouder wordt (ben 41) is wat andern van je vinden sowieso verl minder belangrijk – en dat voelt fijn!

 208. Marijke

  “Maar: ik ben haar vriendin helemaal niet.”.
  Bam, de nagel op de kop. Veel volgers van blogs en vloggers, heb ik al vaak horen zeggen “Ik volg je al x-jaar, het voelt alsof je mijn vriendin bent!”, maar inderdaad, dan ben jij en alle anderen niet. En dat wordt precies maar vlug vergeten. Bij mijn vriendinnen zal ik ook niet vlug zeggen ‘Joh, precies wel een paar pondjes aangekomen, niet?’. Die persoon zal het zelf ook wel al gezien hebben of gevoeld hebben aan die broek die nu net iets meer knelt.
  Leef en laten leven, probeer ik altijd in m’n achterhoofd te houden 🙂

  • Cynthia Schultz

   Eens! Ik zou het aan vriendinnen ook niet eens vragen. Het lijkt me nogal obvious als iemand is aangekomen, dat ziet hij/zij zelf ook wel. Ik zou er pas een gesprek over openen als hij/zij er zelf over begint.

 209. Jacky

  Mijn inzicht heb je al via dm gekregen 😉 maar wilde ook nog even zeggen dat ik het heel sterk van je vindt dat je jezelf hier (weer) openbaar en kwetsbaar opstelt. Het is top dat er meer over gesproken wordt, maar het is ook eng voor de schrijver… Dikke knuf voor jou!

 210. Leonoor

  Wat een ontzettend goed artikel. Van de week ben ik me inderdaad rot geschrokken van bepaalde reacties op Instagram. Vond het echt niet normaal wat er werd gezegd. En dan onder de noemer ‘ik maak me zorgen’. Het is tegenwoordig zo makkelijk om achter een toetsenbord maar van alles te roepen zonder er bij na te denken hoe dit bij de lezende partij overkomt. Ik vraag me serieus af of mensen dit ook allemaal zouden zeggen wanneer ze voor iemand staan. Alles moet maar kunnen en alles moet maar gezegd kunnen worden tegenwoordig.

  Zelf ben ik een aantal jaar geleden in een hele korte periode ook veel aangekomen. Door medicijnen en door andere oorzaken. Ook daar werd (en word) nog steeds rot op gereageerd. Dit is gewoon echt niet leuk om steeds te moeten horen. Mensen zien niet wat er zich aan de binnenkant van je lichaam afspeelt en zien geen oorzaken maar hebben wel gelijk hun oordeel klaar. Ben het helemaal met je eens, laten we lief zijn voor elkaar, niet gelijk oordelen.

 211. Janneke

  Hear hear! Het gaat er helemaal om dat jij je goed voelt in je lijf en gezond bent en voelt. Overigens vind ik je een prachtige vrouw, in het kader van positieve opmerkingen!
  Toch altijd heel bijzonder dat mensen de noodzaak voelen hun mening (en dan ook soms nog oordeel) ongevraagd te uiten. Ik heb echt respect voor je hoe je hier mee omgaat en dit mooie artikel geschreven hebt. Geeft mij ook weer wat meer zelfvertrouwen!
  Zelf sta ik al jaren niet meer op de weegschaal omdat het mij ook gaat om hoe ik mij voel, en daar geen gewichtnummertje aan hoef te koppelen. Mijn BMI is normaal (dat weet ik dan weer wel).
  Zelfs nu ik 7,5mnd zwanger ben, wil ik niet op de weegschaal staan. Mijn verloskundige was daar helemaal oke mee gelukkig. Enige was dat ik op de weegschaal moest wanneer ze zou denken dat ik teveel aan was gekomen. En guess what: ik heb niet op de weegschaal hoeven staan en de baby en buik zijn volgens het boekje. Toch voelen mensen ook bij mij in real life de noodzaak om er wat van te zeggen (“meid, wat heb jij een grote buik”, “jeetje ik had pas zo’n buik toen ik 9mnd was” (ik was 4,5mnd zwanger), “ik dacht eerst dat je heel erg was aangekomen”). In begin zat ik daar heel erg mee, voelde me onzeker maar heb besloten dat ik de enige ben die zich goed moet voelen over mijzelf (dat mijn man me prachtig vindt helpt ook erg mee!) en dat ik me niet hoef te verdedigen tegenover de buitenwereld. Live and let live.

 212. Joyce

  Ongelofelijk wat vrouwen elkaar aan doen. Hoe kritisch en gemeen sommige mensen zijn.
  Ik zou hier niet mee kunnen dealen, iedere dag weer moeten lezen wat andere mensen van jou en jouw leven vinden. Ik vraag me af wat ze daar mee willen bereiken en of het ze een goed gevoel geeft om een ander naar beneden te halen. Veilig vanachter hun scherm, want in real life zullen ze dat niet durven.
  ❤️ Knuffel en respect voor jou ❤️

 213. Laura

  Mooi bericht en helemaal mee eens, laten we wat liever doen tegen elkaar als vrouwen. Wat meer steun en solidariteit zou goed zijn!

  Kleine kanttekeningen is dat ik wel snap dat er bezorgdheid ontstaat als iemand ineens (veel) aankomt. Vaak is er dan iets aan de hand, dat was bij mij ivm gezondheidsproblemen ook het geval. Ik zou bij vriendinnen of familie denk ik ook wel even checken of alles wel ok is.

  • Cynthia Schultz

   Ik zou dat denk ik alleen doen bij iemand die ik héél goed ken. Mijn moeder bijvoorbeeld, of mijn partner. Maar verder niet… Niet eens bij vriendinnen. Behalve als zij er zelf over zou beginnen.

 214. Tessa

  Wauw heel herkenbaar! Ik ben altijd ook (on)bewust bezig geweest met mijn gewicht en hoe ik eruit zie. Het item mezelf meer accepteren gaat voor mezelf stapje voor stapje. Ik vind het daarom geweldig dat jij je persoonlijk verhaal openbaar maakt en waardoor ik als lezer van jou weer kan leren/inspireren! Ga zo door, je bent een prachtige vrouw! 🙂

 215. Maud

  Je bent een topvrouw!! Prachtig van binnen en van buiten. 😘

 216. Carolien

  Oh wat een gemeen bericht. Wat verschrikkelijk naar. Wat jij doet, zo in de spotlights staan zou ik niet kunnen vanwege het commentaar. Heel knap dat je er meer mee leert dealen. Je zou geen mens zijn als het je helemaal niet zou raken. Wat fijn dat je medicatie werkt. Continu pijn hebben is zo naar. Goed artikel weer… en alsjeblieft blijf lekker wijntjes drinken als je er happy van wordt. En ik ook, vind die artikelen erg leuk om te lezen. Ik vind je er juist goed uitzien op foto’s, je straalt vaak. Das belangrijk, volgens mij doe je veel wat je echt leuk vindt. Daar zouden mensen en voorbeeld aan moeten nemen ipv zo lopen te zeiken.

 217. Huiselijk genoegen

  Goed onderwerp / blog zeg! Ik verbaas me al sinds de lagere school (!) over de obsessieve aandacht van meiden / vrouwen voor hun eigen en andervrouws gewicht.

  Wat boeit het? Is iemand minder leuk / aardig / humoristisch met een pondje meer? En waarom
  Is schoonheid in vredesnaam gekoppeld aan gewicht?

  Persoonlijk vind ik gewicht het minst interessante onderwerp ever. En negatief commentaar op een ander haar uiterlijk is gewoon naar (en misschien zelfs wel gemeen).

  Dus go girl! Groot gelijk dat je dergelijke reacties niet meer pikt.

 218. Ilona

  Ha! Jammer dat er zo veel mensen zo negatief reageren op je. Ik vind je berichtjes altijd leuk, maakt het nou uit of je wat voller bent of juist niet? Als je maar geniet.

  Wat ik wél vind is dat er een stroming lijkt te ontstaan van écht te dikke vrouwen, dan praat ik denk ik over maat 46 of meer ofzo, die dan doen alsof dat normaal is. Nou, dát vind ik niet normaal. Boven een BMI van 25 wordt het gewoon echt ongezond met meer risico’s op hart en vaatziekten en diabetes. Daar kunnen we omheen draaien, maar het is gewoon een feit.

  • Cynthia Schultz

   Dankjewel voor je positieve reactie Ilona 🙂 Ik vind maat 46 niet bizar dik eigenlijk hoor, ik heb maat 42 in de meeste kleding, 46 is maar twee maatjes groter. Je kan aan de buitenkant niet zien of iemand (on)gezond is. Bij veel overgewicht komen ook risico’s kijken, maar dat is bij ondergewicht ook zo. Ongeacht gezondheidsrisico’s, mag je er óók zijn met maat 46. Of maat 56. Of welke maat dan ook. Je verdient respect, liefde en plezier, ongeacht hoe je eruit ziet, ongeacht hoe (on)gezond je bent.

  • Ilona

   Wauw dus ik ben een “echt” te dikke vrouw. Ook “echt” te dikke vrouwen mogen van zichzelf houden en zitten niet te wachten op commentaar. Dit is dus precies het probleem, opmerkingen zoals deze. Ik ben een maat 46 maar kerngezond hoor!

  • irene | tussenmarsenjupiter

   Cynthia, sorry als ik je site spam met hetzelfde soort reacties op mensen maar ik voel heel erg de nood om dit te doen 🙂
   Ilona, het gaat om respect. Niet om gezondheid. Het maakt geen fuck uit of iemand gezond of ongezond is. Daar hebben wij ook niets over te zeggen, behalve die persoon zelf die met zijn gezonde of ongezonde lichaam moet leven. Feit is dat gezonde of ongezonde mensen allebei evenveel respect verdienen en blij mogen zijn met wie ze zijn. Daar draait bopo om. Niet om ‘maat 46 is té dik en een BMI boven 25 is ongezond’. Als alle mensen die niet 100% gezond zijn niet blij mogen zijn met zichzelf, zijn we héél ver van huis vrees ik.

  • hobs

   Ook “dikke” vrouwen met maat 46+ verdienen respect en waardering. En ja, als je morbide obesitas hebt, dan is dat niet gezond maar weet je Ilona, dat hoef jij helemaal niet te zeggen. Personen die dik zijn, weten heus zelf wel dat ze dik zijn. En het is wel bekend dat morbide obesitas nou eenmaal meer risico’s geeft op ziektes en aandoeningen. Maar ook echt dikke mensen zijn normaal. Ze zijn alleen dik en hebben jouw afkeuring heus niet nodig.

   Misschien moet je de laatste blogpost van bodyposipanda eens lezen. http://www.bodyposipanda.com/2017/10/an-apology-to-all-of-fat-people-ive.html

 219. NathLie

  Hi Cynthia, chapeau voor dit stuk op je blog! Ik ben het helemaal met je eens en fijn om te lezen in de reacties dat jouw meeste volgers er ook zo over denken. 💋👍🏼💪🏼

 220. Charlene

  Echt vreselijk hoe vrouwen elkaar kunnen afkraken en neer halen. Vrouwen zouden er juist voor elkaar moeten zijn. Hoe je er ook uit ziet.

  Ik weet hoe het is om aan te komen door medicatie.

  Lekker zo door gaan meid. Je bent prachtig.

 221. Martine

  Ik heb deze week ook jouw berichtje gezien op Instagram en ik viel van mijn stoel van verbazing.
  Dat meiden/vrouwen zo hatelijk kunnen zijn onder elkaar en het maar ok vinden om alles wat ze denken het net op te gooien….. vreselijk.
  En dan ook nog onder het mom van “ik maak mij zo veel zorgen om je”….
  Wat je zegt, jouw gewicht is jouw ding, niet die van een ander.
  Ik heb ook altijd het gevoel gehad te zwaar te zijn (achteraf gezien totale onzin) en pas toen ik ruim 10 kilo kwijt was doordat ik ziek was geworden, kreeg ik van iedereen complimenten dat ik er zo goed uitzag.
  Terwijl ik eigenlijk eng dun was op dat moment!
  Te bizar voor woorden.
  Heel goed dat je hier weer aandacht aangeeft en ik hoop dat jij je niet uit het veld laat slaan.
  Jij bent de enige blogger die ik nu al jaren volg en ik zie hoe je bent veranderd en bent gegroeid.
  Ik ben blij voor je dat de medicatie z’n werk doet en dat je nu zo goed als pijnvrij bent.
  Daar gaat het om.
  Je ziet er goed uit, je straalt en ik zie dat je goed in vel zit.
  Heb schijt aan alle negatieve commentaren en doe waar jij je goed bij voelt.
  Ik vind je in ieder geval super!

 222. Marije

  Ik heb de chronische ziekte lipoedeem en helaas in mijn benen in een ver gevorderd stadium. Inmiddels zit ik in een operatie traject en is er onlangs 14.5 liter lipoedeem vet uit mijn bovenbeen gehaald.

  Een chronische ziekte waar ik niets aan kan doen maar waar mensen wel meedogenloos commentaar op geven omdat ze alleen de buitenkant zien. Ik vecht al jaren tegen het onnodige commentaar van mensen die het allemaal beter weten en heel lang kon ik mijn verhaal niet delen omdat ik mij schaamde voor hoe mijn lichaam was geworden.

  Nu ik meer mijn verhaal deel, zijn de reacties het omgekeerde .. ongeloof en begrip. Maar er zullen altijd mensen zijn die commentaar hebben puur en alleen omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is en al van te voren hun oordeel klaar hebben.

 223. Jorien

  Helemaal eens, Cynthia! Super verwoord. Ben zo klaar met mensen die niks aardigs te zeggen hebben en vooral zo enorm oordelen over anderen (en dat ook te pas en te onpas uiten). En vooral ook denken dat ze in hun recht staan daarmee, het anderen helpt dat ze er iets van zeggen of dat ze “een goede daad verrichten”. Kan me dus helemaal vinden in ‘als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan lekker helemaal niks’, iets wat mijn moeder ook wel eens heeft laten vallen. Ik vond dat direct al zo’n goede opmerking.
  Ik ben de afgelopen paar jaar zelf wel wat aangekomen en vind het bizar hoe sommige mensen erop reageren. Ik heb zelf nooit rechtstreekse opmerkingen gehad, maar wel iemand die maar bleef vragen of ik eigenlijk nog sportte of dat nog van plan was te doen. Ik leer zelf gelukkig steeds meer wat ik belangrijk vind in het leven en waar ik gelukkig van word. En bovenal: dat dat helemaal oke is. En.. – over gelukkig gesproken – gelukkig zijn er ook hele leuke mensen op de wereld die zich uitspreken over lief voor elkaar zijn en/of dat in de praktijk brengen. Inmiddels heb ik een paar van die goede vriendinnen om me heen en daar word ik dan weer heel blij van 🙂

 224. Elisa

  Ik ben het absoluut met je eens dat we als vrouwen elkaar niet moeten bekritiseren! Wat ik wel belangrijk vind en wat ook in jouw verhaal naar voren komt is dat gezondheid een grote rol speelt. Een balans vinden tussen genieten van de ongezonde dingen zonder het te willen compenseren, maar ook structureel gezond eten en leven. We moeten het nog zo lang met ons lichaam doen! Door mijn zwangerschap zitten er aardig wat extra kilo’s aan (wat volstrekt logisch is) en ik merk dat echt aan mijn voeten. Ze zijn vermoeid, ik ben niet meer zo soepel want bewegen gaat steeds lastiger. Maar persoonlijk realiseer ik me wel dat ik me totaal niet fijn voel bij dit gewicht wanneer dit buiten mijn zwangerschap zou zijn. Wederom balansen zoeken: waar voel je je fijn bij en hoe voel je jezelf op je mooist en fitst op een manier dat je de mindere kanten van jezelf accepteert.

 225. Anne

  Amen! 🙌🏻💋

 226. Syl

  Heel herkenbaar allemaal. Ik heb in mijn kindertijd (extreem laag gewicht) en pubertijd (net aan 50 kilo) heel erg tegen ondergewicht aan gehikt en gezeten. Ik voelde me oprecht heel dik. Ik at weinig en had weinig honger. De complimentjes van anderen hielden dit ook in stand.
  Sinds mijn 16e heb ik een vaste vriend en we houden beiden van het lekkere leven.
  Inmiddels heb ik sinds mijn 22e ofzo dat ik wat makkelijker aankom. Ik ga vaker uit eten en haal vaker snacks en lekker drinken. Inmiddels ben ik 29 en heb ik maat 40-42. Hoewel ik best weer terug wil naar maat 38… word ik minder vaak meer lastig gevallen door mannen. Of dat komt doordat ik ouder ben… of met meer vetrollen niet de doelgroep voor opdringerige mannen ben… geen idee
  Ik let wel een beetje op mijn eten en snack intake… puur omdat ik nog wel leuke kleren bij o.a. de h&m, Sting, Costes enz wil kunnen kopen. Ik zit nu namelijk vaak in de grootste maat.
  Verder kan ik wel zeggen dat ik met mijn maat 40 meer energie heb en me sexier voel dan 10 jaar geleden.
  Ik moet echt op slablaatjes leven en absurd intens sporten om af te vallen. Eerlijk dat is het mij niet waard. Koekje minder ok. Maar niet obsessief calorien tellen en op de weegschaal en mijzelf straffen, want daar word ik ongelukkig van.

  (Leuk weetje mijn vriend valt echt makkelijk af. 2 jaar geleden stopte hij met cola drinken en viel hij binnen anderhalve maand 20 kilo af. Nu na een weekje vakantie weer 4 kilo. Terwijl ik alles laat liggen en gezonde keuzes probeer te maken en toch niet ben afgevallen)

 227. Be.you

  Super dat je dit bericht schreef! Ik lees je blog met plezier al een paar jaar en het enige wat mij optvalt is dat je eng gezond eet vergelijken bij mij en dat bewonder ik zo erg. Je gaat in mijn ogen alle nieuwe dingen gewoon aan! Van eten tot sport tot dingen bespreken die belangrijk zijn.
  Ik ben zelf dun, erg dun en mensen valt dat op. Het probleem is alleen dat ik niet ziek ben maar mensen dat wel denken. Niks van aantrekken zeg ik dan maar en gewoon hup die bikini aan.

  Super dat je zo eerlijk bent en dit bespreekbaar maakt!

 228. Hilda

  Leven lijden = leven leiden 🙈😂

 229. Misssannah

  Wat een persoonlijke en mooie blog. Ben t eens met jou. Laten we niet van dat soort commentaar geven ook niet als t goed bedoeld is. Ik vind ook dat je niet kan vergelijken wat je tegen een vriendin zegt ook on line tegen een ‘vreemde’ dan kan schrijven.. ten eerste on line mist de non verbale communicatie, de vriendelijke ogen de lieve stem, in real life kan je ook bedenken hee is dit een goed moment? On line weet je nooit wanneer de ontvanger t leest misschien net op een rot moment. Ook real life is gewoon 1 op 1 on line lezen duizenden mensen mee! En ook real life zou ik al zooo oppassen woorden kunnen kwetsen.
  Lief dat je dit bespreekt met eigen voorbeeld lijkt me ook niet makkelijk
  Fijne dag allemaal

 230. Financefitgirl

  Goed geschreven! Zelf ben ik ook van maat 36 naar 42 gegaan (en weer terug, en weer heen, en… you get it 😉 maar dit had helemaal nooit invloed op hoe mooi ik mezelf vond. Ik vond toch altijd wel iets wat dik was en beter kon. Zelfs nu ik 6 maanden zwanger ben voel ik me regelmatig dik, terwijl mijn gewicht nu helemaal niets uit zou mogen maken want ik ben een mens aan het maken! Het is voor mij al lastig om body positivity uit te oefenen, kan me niet voorstellen hoe het moet zijn met allemaal zo’n nare reacties. Goed dat je er over schrijft! Want de periodes dat ik mezelf wel goed genoeg vond als ik was (grappig genoeg meestal wanneer ik officieel ‘te zwaar’ was volgens mijn BMI), ben ik ook steeds super gelukkig geweest. Aan body positivity zouden we meer aandacht moeten besteden met z’n allen, i.p.v. het zoveelste lijstje met afvaltips. Good job!

 231. Rosanne

  Ik vraag me altijd af waar die opmerkingen vandaan komen bij die mensen. Zijn zij stiekem niet gewoon zo onzeker over zichzelf dat ze maar gaan afvuren op anderen? Echt, mij interesseert het compleet totaal niets hoe een ander eruit ziet. Zonde van m’n energie om me daar druk om te maken zeg. En by the wat, ik vind jou prachtig, Cynthia. Dus ik snap er steeds minder van, die opmerkingen. Wat zou de wereld toch mooi zijn als we allemaal wat liever voor elkaar waren.

 232. Liset

  Dankjewel. Dit bericht zegt alles. Ik ben zo blij dat steeds meer mensen zich hier over uitspreken. Ik ben ook al jaren aan het lijnen. Ik heb 55kg gewogen en 95 kg gewogen en ik zit nu weer aan die bovengrens. Twee jaar lang heb ik geen kleding voor mezelf gekocht, want ik was het niet waard kleding voor te kopen als ik dik ben. Nu heb ik dat wel gedaan. Maat m-xxl en 38-44 en alles wat maar mooi om mijn lijf viel en wat me blij maakte, heb ik gekocht. Ik heb nu 3 outfits waar ik me fijn in voel en daardoor straal ik eindelijk weer. Commentaar over iemand dat niet complimenteus of aardig is, gewoon niet zeggen als je iemand niet persoonlijk kent. Men heeft geen idee hoeveel impact dat heeft.

 233. M

  Wat een goede blog Cynthia! Petje af voor jou, en ik heb jou trouwens nooit echt dik gevonden.
  Mensen zouden zich moeten schamen, je hoeft niet altijd te zeggen wat je denkt of vind. En maat 40-42 is niet dik maar vrij gangbaar.
  En ik vind je kledingstijl altijd zo leuk. En ook leuk dat je gewoon geniet van het goede leven met wijn en kaas.
  Laat ze gewoon lullen en de vinketering krijgen.

 234. Ivy

  Heel bijzonder wat mensen durven te zeggen via internet! Lijkt me lastig om met al die negativiteit om te gaan die je dagelijks naar je toe krijgt. Als ik dat dagelijks direct in mijn gezicht te horen kreeg, zou ik echt heel ongelukkig en onzeker worden . Ik ben zelf nu ook wat kilo’s zwaarder na mijn zwangerschap, maar geef nog borstvoeding dus ik laat het zo. Ik zit er niet mee. Ik zie er verzorgd uit, en voel me goed! En dat gun ik iedereen.

  • Kim

   Zo eens met jou! De meeste vrouwen zijn al hun eigen grootste criticus (helaas) dus negatief commentaar van anderen is absoluut onnodig. Leef en laat leven.