Bekentenis: mislukte vegan week

Om me heen zijn er steeds meer mensen die veganistisch eten en ik volg zelf een aantal blogs die over plantaardig eten gaan. Ik kook regelmatig plantaardige maaltijden en in de laatste week van 2016 dacht ik: ik ga een week vegan eten! Als voorproefje op de Vegan Challenge van een maand die ik later in 2017 wilde doen. Dat ging niet zo goed.

Leestijd

De ‘Vegan Challenge’

De afgelopen jaren volgde ik regelmatig bloggers die de Vegan Challenge deden: een bepaalde periode plantaardig eten voor mensen die normaal gesproken wel dierlijke producten in hun dieet hebben. Ik had als idee om in 2017 ook een keer een maand vegan te gaan eten, maar ik dacht ook: laat ik het eerst eens een week proberen. Straks gaat het superslecht en dan ben ik een commitment aangegegaan voor een maand. Als ik dan stop, voelt het wel als een mega faal. Dus, ik dacht: laat ik het eens een weekje proberen. Dat kan niet echt lastig zijn: ik kook regelmatig plantaardig, ik eet niet veel vlees, ik eet vooral veel thuis dus ik kan alles zelf maken en ik heb een heleboel lekkere recepten en vervangers. Doe ik even.

Waarom de ‘vegan challenge’?

Op de vraag waarom ik dit wilde doen heb ik een aantal verschillende antwoorden. Ten eerste natuurlijk vanwege het dierenleed. Daarnaast het milieu. Als derde reden leek het me een mooie uitdaging. Het is iets wat ik al heel lang in mijn hoofd had zitten: hoe zou het zijn om alleen maar plantaardige dingen te eten? Ik eet dus al niet zoveel vlees en ik kook regelmatig plantaardig, ik zou het prima kunnen.

Voorbereiden

Het weekend voor mijn plantaardige week bereidde ik me goed voor. Ik verzamelde veel lekkere recepten, bedacht wat ik zou kunnen eten als ontbijt en lunch en deed wat onderzoek naar vervangers. Zo eet ik graag mayo bij de patat, dus ik moest op zoek naar ei-vrije mayonaise. Ik eet graag beschuitjes met roomboter en hagelslag. Dus: op jacht naar ei-vrije beschuitjes en plantaardig smeersel (dat werd extra virgin coconut cream). Wat eet ik erbij als we een keer patat in de AirFryer gooien (Vegetarische Slager ‘kip nuggets’) en wat doe ik in de koffie in plaats van gewone melk (amandelmelk). Welke soort pasta bevat geen ei (volkoren pasta) en welke koekjes (oreo’s) en chocola (pure chocola) kan ik eten?
Ik ben niet speciaal naar een natuurwinkel gegaan, maar heb alles gewoon bij de normale supermarkt gekocht. Ik wilde het zo ‘gewoon mogelijk’ doen. Die voorbereidingen vond ik echt leuk en ik kreeg er ook zoveel zin in: ik had vet veel lekkere recepten en alle vervangers leken me helemaal prima.

De ‘vegan week’

Dag 1

It has begun. Ik begin de dag met twee beschuitjes met extra virgin coconut cream met pure hagelslag, een banaan en koffie met amandelmelk. Ik dronk al vaker koffie met amandelmelk en ik vind het niet zo lekker. Ik ben gewoon zo gek op mijn eerste kopje koffie van de dag met warme melk. Nou ja, het is niet zo erg, want mijn beschuitjes zijn super lekker.

Ik lunch met toast met avocado en tahin met jam, vet lekker. Tussendoor snack ik fruit en oreo’s. M’n middagkoffie sla ik over, ik vind het niet lekker zonder melk en die amandelmelk vind ik gewoon niet zo’n succes. Ach, voor een week maakt het niet uit.

’s Avonds maak ik zoete aardappel wraps van de Groene Meisjes. Ik kijk er echt naar uit, het recept lijkt me mega lekker. Maar het valt eigenlijk nogal tegen. Willem en ik vinden het allebei niet echt lekker, we missen iets. Ik eet weinig en heb ’s avonds vooral zin in kaas.

Dag 2

Goedemorgen! Ik ontbijt graag met Griekse yoghurt, muesli en banaan. De Griekse Yoghurt vervang ik door soja yoghurt en ik heb het gevoel dat ik karton eet. Blrgh. Na een halve bak schuif ik het aan de kant.

De lunch is aardig, ik eet de leftovers van gisteren en gooi er wat extra kruiden overheen. Dat maakt het beter, maar ik ben er nog steeds niet gek op. Ik vind het wat jammer dat ik niet superlekker eet, daar geniet ik normaal zo van. Ik denk dat ik mijn draai nog een beetje moet vinden.

Tussendoor eet ik popcorn, Proper Corn Sweet & Salty, die is vét lekker.

’s Avonds eten we pasta! Ik maak vaak pasta met veel groenten, dus dat doe ik nu ook. Ik probeer het met vega gehakt. Het is erg lekker, maar ik mis de kaas wel echt.

Dag 3

Vandaag maak ik een ontbijtje dat ik gewoon echt heel erg lekker vind: havermout met amandelmelk en banaan. Dat eet ik vaak ‘gewoon’ al en dat blijf ik de rest van de week ook eten. Ik lunch met toast met pindakaas en een met een halve avocado.

Ik mis mijn koffie met melk en kies voor een espresso. Zonder melk, zonder suiker. Leer ik dat ook nog eens drinken.

’s Avonds eten we patat. We maken dit zelf met de AirFryer. Ik eet er vegan mayo bij (die prima is) met ketchup en ik doe er ‘kipnuggets’ van de Vegetarische Slager bij. Die vind ik verrassend lekker! Wel met lekker veel appelmoes.

Qua tussendoortjes heb ik niet zoveel moeite. Als ik zin heb in chocola, eet ik pure chocolade, en als ik een koekje wil, pak ik een oreo. Ik eet sowieso al veel fruit tussendoor, en ik vind tortilla chips met guacamole ook erg lekker ’s avonds.

Dag 4

Ik ontbijt weer met havermout en voor lunch heb ik erg veel zin in toast met kaas, of een tosti. Ik ga toch weer voor toast met avocado, deze keer maak ik er echt guacamole van, met wat peper, zout, een fijngesneden uitje, limoensap en blokjes tomaat. Super lekker.

’s Avonds gaan we voor Magioni pizza, ik beleg hem zelf met tomatensaus, champignons, maïs, paprika en cherrytomaten. Ik doe er wat rucola op als het uit de oven komt. Ik doe er wat extra kruiden overheen, maar als ik naar de pizza van Willem kijk met kaas, word ik een beetje jaloers. Ik wil ook kaas.

Ik merk vandaag dat ik een beetje geïrriteerd raak. Ik mis geen vlees, maar wel kaas en melk. Ik eet kaas vaak ergens bij, zoals op de pasta en op de pizza. En ik vind toast met jonge kaas ook erg lekker en dat eet ik vaak als lunch. Mijn kopje koffie met melk mis ik ook echt heel erg en melkvervangers vind ik allemaal niet lekker smaken.

Dag 5

Beschuitjes tijd. Roomboter mis ik niet, ik vind die extra virgin kokosolie zo lekker! Voor de lunch word ik een beetje ongeïnspireerd. Ik heb geen zin om lang in de keuken te staan en echt te gaan koken en ik heb nu het zo koud is ook geen zin in salades. En in m’n salades doe ik dan weer graag vlees of kaas… Ik ga dus weer voor toast met beleg.

’s Avonds eten we een gerecht dat ik heel graag eet: wrap met hummus, paprika, komkommer, spinazie en falafel. Dit vind ik mega lekker en ik mis dan ook niks.

Dag 6

Vandaag gaat het ‘mis’. Als ik voor de lunch naar een vriendin ga die net een kindje heeft gekregen, krijg ik beschuit met muisjes. En ja, die wil ik gewoon. Ik merk dat ik een beetje chagrijnig ben, ik heb sowieso een beetje een winterdipje, en ik WIL dat beschuitje met muisjes, verdorie.

Dus ik eet het. Daarbij wel thee in plaats van een latte of cappuccino en de rest van de dag pak ik het weer op, maar ik besluit te stoppen. De vegan maaltijden die ik in huis haalde, eet ik wel, maar als ik er kaas op wil, doe ik er gewoon kaas op. Of iets dergelijks. En ik eet een broodje carpaccio, gewoon omdat ik daar mega veel zin in heb.

Waarom ben ik gestopt?

Ik voelde van alles. Ik voelde me een opgever, een slappeling, een egoïst. Is mijn trek in dierlijke voeding dan belangrijker dan de dieren en het milieu? Er zijn mensen die eten een leven lang plantaardig en ik kan het niet eens een week?

Toen ik al die gevoelens eenmaal naast me neer had gelegd, ging ik nadenken waarom ik stopte en waarom ik het nou zo lastig vond. Ik ben beste en doorzetter, heb aardig wat discipline. Ik had ook verwacht dat het een eitje (pun intended) zou worden.
Ik stopte omdat ik er een vervelend mens van werd. De maaltijden vielen soms tegen, en ik vind een tegenvallende maaltijd echt kut. Kaas en melk maken mijn dag beter. Ik word een gelukkig mens van kaas en melk. Ik kon op dag vier alleen maar aan cappuccino’s en pizza’s met extra veel kaas denken.

Ja, ik had door kunnen zetten. Ik had het best gekund. Maar ik werd chagrijnig. Hetgeen ik het állerliefste doe, eten, had voor mij ineens een lastige lading. Ik vermeed buiten de deur eten, ik vermeed buiten de deur koffie drinken, omdat ik geen zin had in het ‘lastige’ ervan. Zoeken naar alternatieven die ik dan toch minder lekker zou vinden, waar ik weer chagrijnig van werd. Ja, je kan daar de stempel ‘slappeling’ op zetten en dat begrijp ik ook best.

Ik had nog een aardig makkelijke week omdat ik niet eens buiten de deur heb gegeten, maar ik merkte echt dat ik er chagrijnig van werd dat ik zoveel dingen niet ‘af’ vond. Ik miste vlees niet eens, ik miste vooral kaas en melk. Ik zou best zonder vlees en bijvoorbeeld eieren kunnen, roomboter zou ik ook nog best kunnen missen (zeg ik dat echt?) maar kaas en melk… Ik eet niet eens véél kaas en melk. Ik denk dat ik uitkom op een half glas per dag (ik drink thuis vaak maar één kopje koffie) en niet eens elke dag een paar plakken kaas.

Wat het me wel gebracht heeft

Maar wacht. Deze gefaalde vegan week heeft me wel een paar dingen geleerd en het heeft er voor gezorgd dat ik nu toch andere keuzes maak qua eten.

 • Ik heb ontdekt dat ik vlees niet eens écht heel belangrijk vind. Ik kan er in een restaurant erg van genieten en ik ben dól op een broodje carpaccio, maar in een avondmaaltijd mis ik het niet vaak. Dus eten we nog wat vaker vegetarisch, omdat er zoveel mega lekkere vegetarische gerechten zijn.
 • Ik ga vaker in plaats van roomboter de extra virgin coconut cream gebruiken op brood of op een beschuitje, want dat vind ik mega lekker. Ik ga roomboter niet schrappen, maar ik ga het wel wat minder gebruiken.
 • Ik ben mijn plantaardige havermout-ontbijt weer veel meer gaan waarderen en dat eet ik nu ’s ochtends ook vaker.
 • Ik heb mega veel respect voor mensen die wel altijd plantaardig eten. Ik vind het écht heel knap dat je het milieu en dierenwelzijn boven je eigen verlangens en wensen kan zetten.

Tot slot

Ik wilde eerst niet over mijn mislukte vegan week schrijven, tot Willem zei: ‘Maar je kan er toch gewoon eerlijk over zijn? Het is toch helemaal niet gek dat je het zo ervaren hebt?’ Ik twijfelde er over, want ik denk dat er genoeg vegans zijn die dit lezen en mij nu zien als een egoïstische sukkel. Ik wil ook niet de boodschap geven dat vegan eten stom is, of niet lekker. Voor mij werkte het niet. Ik kan me ook voorstellen dat je denkt: Pfff, je hebt het maar zes dagen geprobeerd. Ja, dat klopt. Maar bij alles wat ik doe, vraag ik me af of ik er een beter en gelukkig(er) mens van word. Hier werd ik echt mateloos chagrijnig van. Dus maakte ik bewust de keuze om te stoppen. Maar! Ik leerde er wel veel van en eet nu in mijn dagelijks leven ook wat meer plantaardig.

Heb jij wel eens een periode vegan gegeten? Of eet je altijd vegan? Ik hoor graag jouw verhaal.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

266 reacties
 1. Luvion

  Ik ga er toch maar weer eens aan beginnen. De levensstijl spreekt mij namelijk wel erg aan.

 2. Makita

  Goed artikel! Ik ben zelf veganist, maar ook dat ging niet van de een op andere dag. Ik heb toch wel wat terugvallen gehad, maar nu gaat het super goed!

 3. Rob

  Goed dat je hier over hebt geschreven! Ook ik eet graag lekker en vind het niet altijd even prettig om alleen maar plantaardig te moeten eten. Wel eet ik reeds minder vlees en drink minder zuivel.

 4. Audisse

  Dankjewel voor deze informatie. Ik vind dat je het goed het uitgelegd.

 5. airfryer

  Fijn dat je deze informatie met meerdere mensen deelt. Ben zelf ook overgestapt op vegan en kreeg van diverse personen allerlei commentaar. Maar ik trek gewoon mijn eigen plan en voel me er super goed bij! Het vergt wel wat aanpassingen in het dagelijks leven, maar ik ben al lang blij dat ik gezonder eet en hierdoor ook gezond(er) blijf!

 6. Viona

  Ik kan echt niet leven zonder kaas… Ik woon momenteel in Colombia en lekkere kaas is hier onbestaande. In sommige winkels vind je wel mozzarella, parmezaanse kaas, hollandse kaas. Maar die smaken naar… niks? Of iets vies. Alleszins niet zoals de echte smaken. Er is wel een “fancy” supermarkt die kazen van over heel de wereld (lees: Europa) verkoopt, maar die zijn SUPER SUPER duur.
  Europa is gewoon top in kazen. Vooral Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland. Ik word er ook wat chagrijnig van dat ik hier geen kaas kan eten. En als ik dan eens een goedkope Europese kaas koop, valt de smaak altijd tegen en smaakt het nep of chemisch. En de lokale kazen hier zijn smaakloos :-).
  Ik begrijp je volledig. Heel veel gerechten zijn gewoon niet “af” zonder kaas, vind ik persoonlijk.

  Tip: moest je (of andere lezers hier) nog is overwegen om een vegan koffie met melk te willen drinken, probeer dan is sojamelk, kokosmelk, havermoutmelk of rijstmelk. Er bestaan tegenwoordig zoveel alternatieven. Mijn favoriet is rijstmelk, maar ik weet niet of dit lekker samengaat met koffie. Van de andere weet ik dat overigens ook niet ;-), maar er zijn dus wel veel mogelijkheden!

 7. Hannelore

  Ik eet al 6 jaar vegetarisch, vervang sinds deze zomer alle makkelijke dingen (havermelk ipv gewone melk (vind ik zelf lekkerder dan amandel- of sojamelk in mijn koffie!) en mild & creamy van alpro soja in plaats van griekse yoghurt) en ben 2 maanden geleden begonnen met een vegan challenge. Het doel was 1 maand – ondertussen zijn we 2 maanden verder en houd ik nog steeds vol – mezelf uitdagen om nieuwe vegan recepten uit te proberen, zodat ik wat vaker vegan zou gaan koken in de toekomst zonder dat ik erover moet nadenken. Ik deed het dus enkel in mijn eigen huis en mocht dingen die ik nog in huis had (halloumi, een blok pecorino) nog opmaken (maar ik heb nog maar één keer pecorino over mijn pasta gedaan) en maak een uitzondering voor de eitjes die ik af en toe krijg uit de tuin van mijn bomma. Ik heb heel vaak een variatie op indische curry gemaakt, (dat vind ik zelf het makkelijkste vegan recept en kan je ook nog eens invriezen voor later), ben echt verslaafd geraakt aan de Winterse salade met geroosterde pompoen en knapperige kikkererwten die je vindt op de website van Eva vzw, en de recepten van Deliciously Ella zijn ook een hele grote hulp geweest. Wat ik geleerd heb uit mijn vegetariër worden, geldt volgens mij ook hier: maak het jezelf niet te moeilijk, en geef jezelf tijd om te wennen aan het idee. Het doel was 1 maand, ondertussen houd ik het al 2 maanden vol en denk dat ik nog wel even verder doe. Gewoon, omdat ik het leuk vind. En wie weet, over een paar jaar, eet ik misschien enkel nog plantaardig… Je hoeft jezelf dus helemaal geen slappeling te voelen, je voedingspatroon omgooien kost tijd en eten is niet alleen iets praktisch – het is ook een moment voor jezelf, om even te genieten.

  PS. Nog even over die pizza! Ik heb bij wijze van experiment eens pompoenpuree (met een beetje look en sojaroom in) en boerenkool (gemengd met een beetje olijfolie, citroensap, peper en zout) op een pizza gedaan, met het idee dat ik er altijd nog wat van die pecorino over kon gooien als het niet lekker was, maar dat was helemaal niet nodig, het was echt overheerlijk!. Echt een goede tip als je nog een keer vegan pizza wil eten!

 8. fleur

  Oja en eieren, daar kan ik ook niet zonder. Ik ben echt de slechtste kandidaat om een week vegetarisch of vegan te eten ooit hahaha. Maar ik waardeer wel wat ik eet.

 9. fleur

  Om te beginnen knap dat je dit online zet terwijl je het niet hebt gehaald, een week vegan.
  En ik snap dat je kaas miste, dat heb ik ook maanden gehad.

  Weet je wat ik me wel bij elke challenge afvraag?
  Hoeveel mensen mijn dieet niet zouden volhouden. Ik heb 100 voedselallergieën en een vegan week is echt een lachertje vergeleken met mijn oude dieet waarbij ik ook nog eens histaminevrij at. (Ik trok het ook amper, ik miste kaas het allermeest)
  In deze tijd waarin half Amsterdam zegt geen gluten te eten ben ik zo benieuwd wat er met mensen gebeurt die een week echt moeten doen of ze intolerant of allergisch zijn voor meerdere dingen.

  Maar, heel leuk dat je er iets van hebt geleerd, dat je goed kunt reflecteren wat er gebeurde en waarom. En nee, niet iedereen hoeft vegetarisch of vegan te leven.

  Je (als in men) kunt ook gewoon minder vaak op (vlieg)vakantie, minder kleding kopen en vintage meubelen aanschaffen ipv wegwerpspul.
  Dat doe ik, ik wil niet zonder vlees en vis. 😉

  • Linet

   Het gaat niet alleen om het milieu, maar ook (en vooral) om dierenleed. Diervriendelijk vlees bestaat niet.

 10. Kiki

  Hi Cynthia,
  Ik begrijp je helemaal hoor!! Om het mezelf niet te moeilijk te maken, ben ik alleen gezonder en vegatarisch gaan eten. Ik mis heel af en toe vlees. Ik vind het knap van je dat je het geprobeerd hebt! (en ik vind je geen egoïstische sukkel hoor!). Je moet doen waarbij je je happy voelt!!
  X Kiki

 11. Astrid

  Ik denk dat zoiets voor iedereen anders is. Het zou gezonder zijn en mensen doen het vaak om dierenleed tegen te gaan.

  Zou ik geen vlees meer kunnen eten ? Ja…. ook ik eet regelmatig een dag geen vlees. En geniet daar van. Maar als ik alles moest schrappen waar iets van dieren in is verwerkt zou ik ook dood ongelukkig zijn.

  Plantaardige yoghurt en melk ik vind het ook gewoon niet lekker. Dan zijn de dingen waar ik van geniet opeens niet meer lekker. En dat geld idd ook voor mijn koffie. Ik drink niet eens elke dag koffie. Maar als nu week niet mag zou ik er alleen maar aan denken.

  Dus ik snap het wel… en ben van mening dat dan voor iemand niet werkt. Als je af en toe een dag geen vlees eet is ook al een begin. Een hele levenstijl omgooien kan je alleen volhouden als je daar 100% achter staat

 12. Laura

  Leuk dat je het geprobeerd hebt! Ik ben zelf veganist en ik heb gemerkt dat het het beste is om er in te groeien. Je vindt langzaam aan alternatieven voor producten, andere gerechten, etc. Ik zou zelf niet blijven hangen in je normale dieet en simpelweg vegan vervangers zoeken, het smaakt niet hetzelfde en zal bijna altijd tegenvallen. Het is beter om hele andere, nieuwe gerechten te eten.

  Je hoeft niet van de ene op de andere dag compleet plantaardig te eten. Het gaat om bewustzijn, keuzes maken die goed zijn voor de wereld, groeien als mens! Rome is ook niet in 1 dag gebouwd 🙂

 13. Audrey

  Goed dat je hier inderdaad toch eerlijk over hebt geschreven! Ik herken erg wat je zegt: ook ik ben dol op lekker eten en het lijkt me daarom heel vervelend om 100% plantaardig te moeten eten. Ik hou dan weer niet van kaas of melk, maar het idee van eieren of vlees en vis helemaal te moeten mijden lijkt me echt niks. Ik geloof trouwens ook oprecht dat het veel meer helpt als iedereen iets minder dierlijk voedsel eet, dan dat sommige mensen heel strikt plantaardig eten. Dus ik probeer de laatste tijd ook wat bewuster om te gaan met mijn voedingspatroon 🙂

 14. Katrien

  Ik zou hetzelfde gevoel hebben. Ik proneer wel alles seizoensgebonden te eten en niets weg te gooien. Ook eet ik niet te veel vlees maar ook veel noten en bonen. Misschien kan je eens proberen om een weeke enkel producten uit Nederland te eten? Dat transport scheelt ook echt heel veel voor het milieu!

 15. Sanne

  Kijk en hierom waardeer ik jou, en jouw blog zo! Je bent gewoon eerlijk, echt en puur. Waar andere mensen alleen maar delen hoe perfect hun leven is, en dat ze alles voor elkaar hebben en dat alles lukt, durf jij gewoon eerlijk te zijn en ook gewoon dingen met ons te delen die niet helemaal gaan zoals jij eigenlijk eerst voor ogen had. En gewoon te zeggen van: oke het is niet helemaal gelukt, maar ik deel het toch. Want ik denk dat dit zo herkenbaar is voor heel veel mensen! Ik heb zelf ook een keer zo’n vegan week geprobeerd, maar het is me ook niet gelukt…

  • Bianca

   Inderdaad helemaal mee eens. Als het niet je ding is moet je het niet doen. Zou ook niks voor mij zijn. Eet ook niet heel veel vlees. Maar wat ik lekker vind eet ik gewoon.

 16. Anna

  Ik vind je vegan week echt niet mislukt hoor, en je bent echt geen egoïst, slappeling of opgever!. Het is alleen al mooi dat je bewust bent van wat je eet, ook al lukt het je niet. Geen elk mens kan zo op de één of andere dag veganist worden… probeer eerst eens wat minder vlees/vis te eten. En dan wat later misschien helemaal geen vlees meer of misschien één keer in de week als je er behoefte aan hebt. Ik denk dat het bij jou zo tegen is gevallen omdat je alles zo in één keer hebt gedaan, in bepaalde dieten moet je “groeien”. Als je alles in één keer doet komt er heel veel op je af. Vind het trouwens wel jammer dat je het overal inmiddels ziet… alsof het een trend is.

 17. Britt

  Goed artikel! Ik vind het sowieso al knap én goed van je dat je hebt überhaupt geprobeerd hebt, en zo door er misschien niet volledig in te slagen kom je wel achter nieuwe inzichten en gedachtegangen die wel heel erg leerzaam zijn, ik vind het alleen maar goed!

 18. Talitha

  Tof dat je deze post hebt geschreven! Je leest en hoort veel over mensen die het wel lukt, en dan bedenk ik me altijd dat het mij zo lastig lijkt. Vlees laten staan is dan inderdaad nog het minst lastig. Overal moet je bij nadenken en ik kan me goed voorstellen dat je bepaalde dingen toch mist.

 19. Lisanne

  Jeetje, wat een ervaring. Heel interessant! De comments ook, heel leuk al die extra info 🙂

  Ik heb een tijdje melkvrij moeten eten en in het begin miste ik kaas ook zó erg. Na een paar maanden was het ineens de normaalste zaak van de wereld om geen kaas bij de pasta te eten. Gek hoe dat gaat 🙂 Inmiddels mag ik gelukkig weer (een beetje) melk.

 20. Jeanine

  Dank je wel Willem ?

 21. Mara

  Ohhh ik begrijp je heel goed! Ik vind al de goede dingen die samen gaan met vegan eten heel goed, maar ik hou het ook niet goed vol. Ik vind bepaalde dingen veel te lekker om te laten liggen. Ik probeer wel als ik zelf kook zo veel mogelijk vegan te eten, maar als ik uit eten ga let ik er niet zo heel veel op.
  Het grootste probleem met vegan voeding is voor mij ook echt de melk. Ik hou gewoon van een lekkere koffie, cappuccino of latte macchiato, en amandelmelk vind ik daarvoor helemaal niet geschickt. Ik drink de laatste tijd wel vaker melk van Oatly. Dat is gewoon havermelk, en heeft niet zo’n extreme bijsmaak. Opschuimen kun je deze melk ook niet perfect, maar wel beter dan kokosmelk.

 22. Sofia

  Hoi Cynthia,
  Nou hier de mening (en het verhaal) van een doorgewinterde veganist die voornamelijk rauw eet…

  Ik vind het juist ontzettend goed dat je deelt dat het niet makkelijk is! Dat je hier eerlijk over bent. Het maakt je geen beter of slechter mens wanneer je kiest voor een plantaardig dieet. En het is niet erg dat het niet meteen lukt. Vooral niet als het zoveel stress oplevert om de overstap te maken. Ik denk dat het het belangrijkst is dat je het ook leuk vind. Ik vind het knap dat sommige mensen van de een op de andere dag vegan worden. Maar voor de meeste mensen werkt dat niet, of ze houden het niet vol. Dat perfectionistische gedoe. Soms is het beter om kleine stapjes te maken. 🙂

  Ik ben 25 jaar en sinds 2012 helemaal vegan, dus ik gebruik helemaal geen dierlijke producten. En ik eet voornamelijk rauw. Waarom? omdat ik mij hier goed bij voel. Ik ben jarenlang ziek geweest en had allerlei onverklaarbare kwalen die maar niet over gingen. De reguliere geneeskunde bood mij geen oplossing. Dus ging ik zelf op onderzoek. Ik heb gemerkt dat ik extreem gevoelig ben voor wat ik eet. Ook voor andere producten zoals make-up, shampoo, afwasmiddel ben ik gevoelig. Dus dat hielp ook als motivatie. Maar ik had nooit gedacht dat ik een ‘vegan’ zou worden. Laat staan eentje die voornamelijk rauw eet.

  Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik was waar ik nu ben. Ik stopte als kind al met het eten van vlees, daarna eieren en als laatste zuivelproducten. Daarna alle andere non-vegan producten. Ik had vooral moeite met kaas. Na een maand geen kaas of andere melkproducten te hebben gegeten kreeg ik ’s nachts zoveel zin in álles met kaas. Ik kon mezelf niet beheersen, gaf eraan toe en at een tosti. Het voelde alsof ik had gefaald. En ik was er ontzettend ziek van geworden. Daarna nog een poging gedaan en weer na een maand die zin in kaas gekregen, maar er dit keer gaf ik er niet aan toe. En wat was dat moeilijk. Heel. Erg. Moeilijk. Maar na die dag te hebben doorstaan, heb ik nooit meer zin gehad in zuivelproducten. Alsof ik ervan moest afkicken. En dat was erg fijn, want ik had astma. En mijn astmaklachten verdwenen na het stoppen met zuivel.

  Ik volg je trouwens al jaren Cynthia en geniet erg van je blog. Ja, zelfs als veganist en iemand die meteen een allergische reactie krijgt bij de meeste producten die je reviewd. Ik vind je artikelen gewoon leuk! En ik denk dat dat vooral komt doordat ik jou als persoon erg kan waarderen. Dat je eerlijk en oprecht bent en je overkomt als een leuk, vriendelijk mens. Daar kunnen sommige veganisten trouwens nog wel wat van leren, haha.

  • Jennifer

   Wat een leuke reactie is dit op Cynthia’s ervaring 🙂

 23. Franka

  ik vind het juist super dat je hierover zo eerlijk bent!

  je ziet op internet zoveel vegan dames/heren die doen alsof het heel makkelijk is en het voor iedereen te doen is etc. natuurlijk zou het voor iedereen te doen moeten zijn maar jij laat tenminste zien dat het best “zwaar” is als je bepaalde dingen ergens bij gewoon erg lekker vind!

  misschien een idee dat je meer maaltijden uitprobeerd..en alles wat je wel lekker vind weer in een week stopt?

  zelf ben ik niet vegan…zou ik ook nooit worden..maar probeer mn ontbijt en lunch soms wel wat aan te passen..en als mn vriend weg is probeer ik met mn moeder vanalles uit 🙂

  ook vind ik het goed dat je het deed i.v.m. milieu..en niet predikt dat je er enorm van zou afvallen… 🙂

 24. Stella

  De eerste periode is het moeilijkst omdat melk (bij kaas een meer geconcentreerde vorm van) opioids bevat. Dat zit erin voor het kalf om het door te blijven drinken van de uier zodat het heel snel groot wordt. Deze stofjes geven je een feelgood gevoel en lijken heel erg op farmaceutische opioids (pijnstillers en degelijke).
  Voor een kalf is het goed om snel groot te worden maar voor ons als volwassen mensen heeft de melk van een ander wezen drinken ook minder positieve gevolgen aangezien onze cellen er snel van vermenigvuldigen (groeihormonen) terwijl we uitgegroeid zijn en andere dingen kunnen gaan groeien (onder andere “man boobs” :o)

  De eerste periode is een beetje wennen en in de natuurwinkel kun je gelukkig heel lekkere kazen kopen van noten die echt een kaas structuur en smaak hebben. Kokos yoghurt kan je ook vinden in dezelfde dikte als Griekse yoghurt. Zo lekker!

 25. Annelei

  Wat goed dat je hier over schrijft! Omdat je het onder andere om milieu redenen doet, denk ik helemaal niet dat je gefaald hebt! Als je hierdoor af en toe eens een plantaardige vervanger eet in plaats van boter bijvoorbeeld, ben je al goed bezig toch. Elke dag chagrijnig zijn is ook niet fijn haha 😉 Ik probeer zelf ook plantaardig te eten, maar inderdaad de melk in de koffie is lastig! Ik ben nog steeds op zoek naar een goede vervanger.

  • Dorien

   Velen denken aan soya of amandelmelk, maar voor koffie specifiek vind ik havermelk van alpro nog het lekkerst. Die is van nature zoet (geen toegevoegde suiker) en vind ik het meest romig. De nieuwe sojamelk daarentegen kan je wel geweldig opkloppen voor een cappucino.

 26. Michelle Kaiser

  Wat een mooi oprecht artikel over het Veganistisch eten en alles wat erbij komt kijken. Ik vind het ontzettend goed van je dat je dit hebt geprobeerd en er volledig voor bent gegaan, ondanks wat je zelf dacht dat je aan het doen was. En ik moet zeggen: Vegetarisch: ik zou het graag proberen. Veganistisch: Net even een stap te ver denk ik. En dit bevestigd het toch ergens ook wel een beetje, wat ik dacht.

 27. Micks

  Ik zie nu voor het eerst je volwassen blog. Ziet er goed uit! Niet perse veel verschil qua inhoud, maar het oogt volwassener. Toch vind ik het wel jammer om dan in je tekst zo veel invullingen en verantwoording te zien. Je hebt iets geprobeerd en bleek niet voor jou te zijn, so be it. Hoe goed bedoeld misschien ook, het stoort me een beetje dat je jezelf zo nederig weg zet door al invullingen te geven als ‘noem me sukkel’ , ‘noem me slappeling’. Dat mag je van mij echt weg laten. Jij bent wie je bent, verontschuldig je daar niet voor.

  • Chantal

   Helemaal mee eens. Je hoeft niet de hele wereld te redden en je hoeft niet altijd perfect verantwoord je leven in te vullen. Juist fijn als er eens een blogger is die gewoon dat beschuitje met hagelslag eet. Who cares! En als je het wel stom vindt, lees je lekker al die andere verantwoorde blogs ;-).

 28. Charlotte

  Wat fijn dat je zo open en eerlijk bent over je mislukte vegan-week! Meestal les je allemaal succesverhalen op blogs en het is zo verfrissend om ook eens te lezen dat iets simpelweg niet bij iemand past 🙂

 29. Laura

  Wat ontzettend leuk om zo’n artikel te lezen, dat siert je echt heel erg! Ik kan het me helemaal voorstellen hoe je dit zo voelt. Fijn dat het je inzichten heeft gebracht en respect dat je de challenge bent aangegaan!

 30. Kaylee

  Veganistische kaas? Edelgistvlokken?

 31. Emma

  Ik vind het niet mislukt hoor!
  Ineens overgaan naar volledig veganistisch lijkt mij best heftig, wat ik dus doe is door de weeks vega of vegan eten en in het weekend wel vlees. Dat kan misschien worden gezien als valsspelen of iets maar half doen, maar als je bedenkt dat je door minder dierlijke producten ook al beter omgaat met het millieu, denk ik: prima. Misschien verschuift het voor mij de komende jaren naar minder en minder dierlijk, maar voor nu is het gewoon even zo.

 32. Debbie

  Oh lieve Cynthia don’t be so hard on your self! Jij bent echt geen slappeling of een egoïstische sukkel!! Ik vind het super goed dat je het hebt geprobeerd, want het lijkt mij ook echt niet makkelijk. Wat Willem inderdaad zei je kan toch gewoon eerlijk zijn, want juist dit maakt jou en je blog oprecht<3

  Persoonlijk vind ik vegan eten een trend net zoals de superfoods destijds dat is nu ook weer overgewaaid. Tegenwoordig heeft iedereen wel wat: lactose, gluten you name it. Behoorlijk irritant als je het mij vraagt. Niemand die 20jaar geleden piepte toen we allemaal massaal aan het brood en de melk zaten.

  Als jij lekker dierlijke producten wilt eten, moet je dat lekker blijven doen;-) want van de industrie ben je je zeker bewust!

 33. Femke

  Zooooo, tnx Willem! Blij met dit artikel! 🙂
  Ik eet vegan, een paar jaar nu, maar dat ging ook niet van de ene op de andere dag. En nog, heel soms, wil ik gewoon een sociaal wezen zijn en zit er per ongeluk kaas/boter/honing op iets en heb ik geen zin om daar op dat moment een groot drama van te maken. Ik ben me echter wel bewust welk dierenleed er achter dat stukje kaas zit. Dat ‘bewuster worden’ is wat mij betreft de essentie van deze challenges en dat is je helemaal gelukt. Dus chapeau en niet zo hard zijn voor jezelf hoor!

  Oh én.. er bestaat echt lekkere plantmelk (en hele vieze ook, I know).. Mijn favoriet is van Isola Bio ‘Nocciola’ (=hazelnoot en dat maakt dat je koffie naar Nutella gaat smaken <3)

 34. M.

  Ik vind het heel leuk, zo’n eerlijk artikel. Ik snap ook niet goed waarom iedereen opeens veganistisch ‘moet’ beginnen eten (al begrijp ik dat wel meer dan mensen die zonder reden opeens glutenvrij gaan eten. Waarom toch als je geen intolerantie hebt?) en ik vind al helemaal niet dat je je moet verantwoorden omdat het niet gelukt is. Je probeert het én je hebt er wel een aantal zaken uit gehaald, dus dat is toch alleen maar goed?

 35. Misha

  Wat een (h)eerlijke post! De laatste tijd moet je dit en moet je dat om er een beetje bij te horen.
  Via media wordt op je ingewerkt om te doen wat goed is. Maar al te vaak wordt daarbij onze eigenheid vergeten. We worden terug weer meer kuddedieren, terwijl we de laatste decennia net onszelf zijn gaan ontdekken en hebben geleerd dat we ook onszelf mogen zijn.
  Ondanks alle pogingen uit vegetarische middens om van de mens een herbivoor te maken, blijven wij fysiek nog steeds een omnivoor en die eet zowel dierlijke producten als plantaardige, afhankelijk van wat er beschikbaar is.
  Het is niet zozeer het dieet van de mens alswel de industrialisatie en de drang naar meer geldgewin dat onze wereld het meeste pijn doet.
  Goed voor jou dat je het wilde proberen maar voel geen greintje schaamte als het niet lukte en dat voel ik een beetje in je post. Niet nodig, je bent een goede meid en je kan nu eenmaal niet alles ‘perfect’ doen.

 36. Marlies

  Dag Cynthia, goed dat je het geprobeerd hebt maar als het jouw ding niet is, is dat gewoon zo. Een gelukkig mens telt voor twee! Leuk dat je er eerlijk over geschreven hebt; ga zo door, meid!

 37. Sandra

  Ik vind het juist heel er fijn dat je er zo eerlijk over verteld en dat het niet gelukt is. We zien tegenwoordig van de plantaardige bullshit. Begrijp met niet verkeerd ik heb respect voor de mensen die het doen! Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Dit maakt het juist echt, je moet doen waar jij je lekker bij voelt. Is dat vlees eten en melk en kaas? Prima. Is dat vegan? Prima! Werd er onderhand een beetje simpel van, alle perfecte dingen die we op instagram zien. Ik vind je blog nu al heerlijk Cynthia je laat de echte jij zien, en daar houd ik van!
  Ga zo door meis!

 38. Inge

  Vorig jaar heb ik een detox week gedaan door vegan te eten. Op de laatste dag ging het mis en at ik patat met gewone mayonaise. Ik vond het al knap van mezelf dat ik het kon volhouden. Kaas en melk was voor mij ook een gemis!

 39. Christel

  Maar het is toch niet erg om te schrijven over iets dat eens niet zo goed lukt? Op instagram en in de rest van de virtuele wereld komen al zoveel opgepoetste verhalen en foto’s voorbij. Alsof iedereen altijd maar blij en succesvol is. Zo is het leven niet. En ik vind het super dat jij hier ook gewoon over schrijft. Geprobeerd, niet gelukt, neem eruit mee wat je kunt. En door. Goed gedaan Cynthia.

 40. Rosalie

  Ik vind het juist goed dat je ook zoiets op je site zet. Het past juist heel goed bij het echte karakter van je site vind ik.
  Ik ben zelf nu bijna 2 jaar vegetarisch en vegan lukt mij ook niet. Heb dat wel een tijd als ambitie gehad maar nu kijk ik waar het me lukt en waar ik het ook lekker blijf vinden. Zoals in mijn smoothie amandelmelk vind ik juist lekkerder maar in mijn cappuchino toch wel graag volle melk. Eten is voor mij te belangrijk om alles er voor op te willen geven. Ik kijk waar het mij ook goed voelt en vind dat uit eindelijk toch ook wel erg belangrijk. Vegetarisch daarentegen heeft mij eigenlijk alleen maar veel gebracht. Ik weeg sinds jaren weer een gezond bmi en voel me energieker. Mijn eetpatroon is veel diverser geworden en ik heb veel plezier in koken en nieuwe recepten zoeken. De juiste balans heb ik nu gevonden wel denk ik en is dat niet uit eindelijk het belangrijkste?

 41. Amber

  Dit is precies wat je anders maakt dan vele bloggers, je bent eerlijk en echt. Dat je er een mooie les uit leert wat voor jou echt belangrijk is qua eten, vind ik veel inspirerender dan alle berichten dat het zo fantastisch is.

 42. Marijke

  Super goed dat je hier ook eerlijk over schrijft. Ik kan me hier helemaal in vinden. heb het ook wel geprobeerd maar mis dezelfde dingen als jij.
  En ik moest vreselijk lachen toen je zei dat de soja yoghurt naar karton smaakt. Dat was precise mijn gedachte, maar hoe weet ik nou hoe karton smaakt. 🙂
  Verder is het toch super goed dat je er nu bewuster van bent en uiteindelijk heb je er genoeg van geleerd! 🙂

 43. rachel

  nou vind je zeker geen opgever en vind het al stoer dat je het geprobeerd hebt!! het is echt zo mijn ding niet gewoon, geef mij maar gewoon vlees oke 😉 en ja heb de vega dingen ook geprobeerd maar bah bah op de tempeh en tofu na.

 44. Renate

  Ik ben nu een jaar vegetariër en sinds een paar weken veganist. Als ik je verhaal lees, herken ik veel. Het is ook gewoon best lastig en enorm wennen. M’n vriend en ik zijn ook niet in eens 100% veganistisch gaan eten en drinken, maar we bouwen het op. Ik eet nu denk zo’n 90% veganistisch en m’n vriend 70%. Zo deden we dat ook met vegetariër worden. Dat werkt voor mij veel beter, omdat het anders te streng voelt. Nu vind ik het veganist zijn al veel makkelijker en leer ik meer lekkere recepten kennen. En voor mij staat het milieu op nr. 1. Ik ben geen geitenwollensok, maar merk dat het me echt motiveert, veel meer dan ik had verwacht. Achja fijn om te lezen dat je het hebt geprobeerd en vooral dat je er eerlijk over bent!

 45. Karin

  Wat goed dat je het geprobeert hebt. In een week je dieet omgooien is ook wel heftig. Ben zelf nu 15 jaar vegetarisch. Maar daar heb ik een jaar over gedaan. Ben nu stap voor stap meer de veganistische kant op aan het gaan. Ik leg mezelf niets op. Elke maaltijd die ik vegan eet is meegenomen.

  Het enige wat ik wel dacht toen ik het artikel las was, waarom heb je geen vegan kaas geprobeerd als je kaas zo miste? Edelgist vind ik ook een goede kaas vervanger bij pasta. En probeer ook eens andere plantaardige melk. Zijn veel soorten en best wel wat merken.

 46. Mieke

  Eerlijk? Ik vind het echt ZO FIJN dat het je niet gelukt is. Om me heen en op de blogs die ik volg is iedereen lyrisch over de vegan lifestyle en ik voelde me een beetje een loser omdat ik niet zonder mijn kaas kan/wil – kaasliefhebber pur sang hierzo!

  Wat me ook enigszins vermoeit: mijn nieuwsfeeds staan vol met vegannieuws (om niet te zeggen propaganda – zo voelt het soms echt. Als je niet uitsluitend plantaardig eet, ben je volgens mijn nieuwsfeed verantwoordelijk voor heel veel ellende in de wereld) en het lijkt bijna ‘the only way of living’. Ik eet niet dagelijks vlees, vind dat absoluut geen punt, doe dat zowel voor het dierenwelzijn en het milieu an sich als voor mezelf, maar ik word langzaam aan GEK van de beschuldigende vingers van vegans (en nu moet ik natuurlijk niet te generaliserend doen: er zijn er ook zat die dat echt niet doen). Laten we alsjeblieft allemaal gewoon lekker ons eigen ding doen en iedereen daarmee in zijn/haar waarde laten 🙂

 47. Nanda

  Ik vind het knap dat je het uitgeprobeerd hebt! En juist op die manier kwam je tot nieuwe inzichten. En vegan vind ik ook best heftig om uit te proberen. Dus die 6 dagen vegan vind ik superknap haha!

  Heb wel es geprobeerd om een maand geen vlees te eten. Oh, dat viel me zo tegen! Ik ging ook snakken naar producten waar ik anders niet om gaf. Dus na een paar dagen al gestopt.

 48. Loes | Gewoon iets met Loes

  Ik vind het echt superknap dat je het uberhaupt geprobeerd hebt. Zelf zou ik er niet eens aan beginnen, veel te veel gedoe. Ik eet wel heel graag vlees en zou het lastig vinden om helemaal zonder te moeten. Zonder melk kan bijna: ik moet in de koffie het liefst ook echt koffiemelk hebben (hoewel de hazelnoot-amandel-praline-melk ook erg lekker was, lekkerder dan amandelmelk alleen). Kaas eet ik ook bijna niet dus dat gaat wel prima, maar er zijn zoveel producten waar iets dierlijks in verwerkt is, ik heb gewoon ‘geen zin’ om dat allemaal uit te pluizen (ok, ik klink ook echt heel lui en egoistisch). Daarnaast denk ik dat je alles met mate prima kunt gebruiken, dus ik zie de noodzaak ook niet zo.

 49. Malou

  Leuk artikel, interessant om eens te lezen hoe dit voor je was. Ik ben vegetariër en zou graag veganistisch eten maar dat lukt mij niet, dus herkenbaar artikel! Ik eet te graag yoghurt, geitenkaas, producten waar iets van melk of ei in verwerkt zit. Ik doe mijn best maar ik ben al heel trots en blij dat ik al zo lang 100% vegetariër ben, dus dat is al iets =]

 50. Kimberly

  Ik vind het al super knap dat je het hebt geprobeerd! Ik probeer wel steeds minder vlees te eten maar echt vega lijkt me best lastig. Ik zou de kaas vooral missen!

 51. Denise

  Door af en toe dierlijke producten te eten ben je natuurlijk geen mislukking.

  Ik geloof dat veganistisch voor een weekje veel lastiger is als veganistisch voor onbepaalde tijd. Je denkt automatisch de hele tijd ‘in 5 dagen mag ik weer melk in mijn koffie’ of ‘in 3 dagen mag ik weer kaas op mijn pizza’.

  Als je echt kiest voor veganistisch te leven valt dat al weg en ga je beter op zoek naar dingen die je wel echt lekker vindt. Ik mag wel kaas op mijn pizza, maar ik wil het niet meer (wel een hele lading chili saus :)). Daarnaast veranderd je smaak ook geleidelijk aan en waar ik eerst dol was op allerlei verschillende soorten kaas, vlees, vis, trekt me dit überhaupt niet meer.

  Betekent natuurlijk niet dat dit voor iedereen zo is en dat iedereen direct veganistisch moe gaan eten. Elke plantaardige maaltijd is een goede stap.

 52. Faye

  Nou, nou, wat een hoop verontschuldigingen? Nergens voor nodig. Je dieet veranderen is voor niemand makkelijk (anders waren er geen te dikke of te dunne mensen) en het is echt niet zo dat je het ‘maar’ 6 dagen geprobeerd hebt en dat je daarom een ‘slappeling’ zou zijn. Onzin, je hent het geprobeerd en daar gaat het om, en het was wel een goede poging. Voor de ene persoon is het appeltje eitje en voor de ander is het een hele klus, en daar is nils mis mee. Om eerlijk te zijn vind ik het vervrissend om te lezen. 90 procent van de mensen die de vegan challenge doen zeggen dat het eten heerlijk was, ze niks misten en dat ze zich helemaal top voelen. Toch worden ze niet permanent veganist. Iedereen verheerlijkt veganisme en doet net alsof ze het licht gezien hebben, maar zo is het gewoon niet. Het is lastig, je moet veel leren, het kan snel duur uitvallen… Vooral als je ook vervangers wilt gebruiken. Laat staan om het feit dat je oude etenswaren moet missen en makkelijk een tekort kan oplopen als je het fout doet. Ik ben zelf al jaren vegetarier op het veganistische af (eieren van eigen kippen). Ik weet dat niet makkelijk is. Dit is ten minste een eerlijk artikel waar ik denk een hoop mensem iets aan hebben of zich in zullen herkennen. Je hoeft nietaltijd perfect te zijn en juist lezen over dingen die je moeilijk vindt is interessant. Alleen artikelen over dingen die goed gaan zijn saai, en snel ongeloofwaardig. Dit is een goed en verfrissend artikel.

 53. Charlotte

  Niet alleen volkoren pasta is vegan, Ook veel “witte” pasta’s! En er zijn naast oreos ook grote chocolate chip cookies van lu die ook vegan zijn.
  Naast Amandelmelk zijn er in de supermarkt ook heel veel andere plantaardige melksoorten zoals haver, rijst of kokos. Ik vind zelf ongezoete Amandelmelk ook niet te drinken, gezoet dan weer wel?
  Oh en er bestaat vegan kaas van wilmersburger, jumbo verkoopt het onder andere, die lijkt echt goed op gewone kaas en bestaat in plakken maar ook geraspt.
  Ik heb een jaar vegan gegeten en ben toen ik zwanger raakte weer teruggegaan naar Vegetarisch. Ik eet sowieso geen ei en melk, eigenlijk alleen biologische kaas, en dat is ook maar af en toe.
  Ik maar eigenlijk alles zelf qua eten en dan is het vaak vegan. Zoals groene curry, wraps met guacamole, pasta met tomatensaus, soepen etc.

 54. Barbara

  Ik begrijp hoe je u voelt. Ik heb het ook geprobeerd, maar ik ben ook gestopt 🙁
  Maar dit ga ik het opnieuw proberen 🙂

 55. Sophia

  Lieve Cynthia,

  Ik heb dubbele gevoelens bij je artikel aan de ene kant denk ik dat mensen het als bevestiging/rechtvaardiging van hun eigen gedrag zouden kunnen zien. “Zie je wel plantaardig eten is moeilijk/ minder lekker. Ik kan en wil dat niet.” Als ik er zo tegen aan kijk denk ik owjee als dat maar niet het effect is. Ik zou het jammer vinden als mensen daardoor de kans niet grijpen om het zelf te proberen. Ook kan je juist zeggen dat je het onder de aandacht brengt wat super goed is. En dit is jou ervaring die hoef je natuurlijk niet te verdoezelen dat zou raar zijn. Ik snap ook dat je het eten van kaas erg miste er zitten stoffen in kaas caseïne die wat lijkt op morfine en dus verslavend is. Dit is zodat de kalfjes graag melk komen drinken bij de moeder en hier ontspannen van raken. Dit stofje is in kaas sterker geconcentreerd. Dus kaas is daadwerkelijk een beetje verslavend. Je hebt wel producten die een beetje kazig zijn zoals edelgistvlokken. Dit is voor mij goed genoeg maar niet hetzelfde dat is zo. Ik ben zelf erg enthousiast over veganistisch eten en vond het eigenlijk niet zo moeilijk. Ik vind het eten heel erg lekker en wat ik zelf een groot voordeel vind je moet veel meer eten om aan je calorieën te komen dus dat betekende voor mij dat ik me niet meer schuldig vorige voelde over eten. Want je moet juist meer eten. De oplossing als je het nog een keer een kans wil geven is denk ik veel experimenteren en tjah afkicken van kaas (het is niet zo gek dat je er chagrijnig van werd). Misschien kun je ook eens kijken naar andere soorten plantaardige melk er zijn er vrij veel. Misschien bevalt een ander beter. Zelf vind ik plantaardige melk niet onderdoen aan gewone melk. Wat denk ik ook interessant is is dat er behalve een ethische en milieu voordeel ook een groot gezondheidsvoordeel aan een plantaardig dieet zit. Wees niet bang voor deficiënties in veel gevallen is dit een fabeltje. Het geen je binnenkrijgt is eigenlijk juist een gezonder dieet.Als je het leuk vind daar wat meer over te leren is bijvoorbeeld food choices op YouTube een leuke documentaire om te kijken. Zelf merk ik ook dat ik me veel energieker voel op een plantaardig dieet, niet dat ik me daarvoor een slap doekje voelde maar toch is er echt een groot verschil. Ik hoop dat dit een beetje helpt. Een grote knuffel van mij!

  • Sophia

   PS. Vegan is niet zo extreem, gek of moeilijk als soms gedacht. Het is gewoon een kwestie van de juiste dingen in je keukenkastjes hebben staan. Lekkere recepten leren en soms een beetje wennen. Wees ook niet te streng een misstap is helemaal niet erg. Je leert algaande.

  • Sophia

   P.p.s haha ik blijf maar typen. Ik vind zelf dat ik echt minder lekker eet als daarvoor misschien zelfs lekkerder maar in ieder geval even lekker:)

  • Sophia

   Nog een tip voor sommige mensen werkt afbouwen veel beter als in een keer cold turkey stoppen. Wie weet geld dit ook voor jou:) doe eerst de dingen switchen die je makkelijk vind et bouw langzaam op naar de moeilijkere dingen. Wie weet gaat dat veel beter.

  • Suuz

   Ik heb de nodige plantaardige varianten op dingen geprobeerd en juist dát maakt het misschien wel het moeilijkst. Ik vond het vaak (slappe) aftreksels van het origineel. Ik volgde toen een dieet om een gezondheidsklacht te onderzoeken en vond het vooral heel irritant dat ik echt nergens meer normaal iets kon bestellen of eten. Als we ergens uitgenodigd werden om te eten, moest ik van te voren allerlei instructies delen en uit eten gaan was ook een stuk beperkter.

   Ik geloof niet in zulke extremen. Als we allemaal minder vlees en dierlijke producten consumeren, dan zijn we al heel veel stappen verder. Maar helemaal niks is evolutionair nog niet verantwoord denk ik.

  • Anne-Miep

   Precies wat jij schrijft 🙂 Ook ik herken me in het tweeledige waarin mensen nu makkelijker lunnen denken “zie je wel?!!” Ondertussen ben ik ervan overtuigt dat iedereen dat op zijn eigen manier doet. Ik cold turkey en mijn man bijna 2 jaar geleidelijk aan.
   Wat betreft zuivel, daar zit inderdaad een “verslavende” stof in dus dat je er een vervelender mens van wordt is logisch. Dat zie je vaak bij mensen die ergens mee stoppen 🙂

   Daarnaast jammer dat het niet gelukt is! Ga je nog wel de vegan challenge doen? Bij mij waren die 30 dagen genoeg om van mn kaasverslaving af te komen 😉 nu ruim 3 jaar vegan. De beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Sindsdien zijn wij creatiever en lekkerder gaan eten.

   Niet alle plantaardige dingen zijn even lekker (soya yoghurt van AH? Brrr Plakje Wilmersburger uit t vuistje? Brr) Gelukkig komen er steeds meer alternatieven bij!! (Creamy Moments kokosyoghurt, yes!! Plakje Violife uit t vuistje? Check! Dikke klodder Remia Mayolijn? Yep!!)

   Ik hoop dat je het nog een kans wil geven 🙂 onder de online vegans zijn er heel veel die je waarschijnlijk graag verder willen helpen 🙂

   Succes!!

  • Cynthia Schultz

   Nee, ik ga niet meer de vegan challenge doen om redenen die ik in het artikel al aanhaal 🙂 En dankjewel voor de tips!

 56. Kim

  Toch knap van je! Vegan eten is tegenwoordig echt een hype geworden en denk dat veel (natuurlijk lang niet iedereen) mensen het doen omdat het ‘hip’ klinkt, eerder dan de reden om het voor de dieren te doen. Persoonlijk vind ik het grote onzin dat vegan gezonder zou zijn, zelf denk ik namelijk dat je bepaalde stoffen echt wel nodig hebt en die je niet kan vervangen door een (vitamine)pil. Ieder zn ding gelukkig! Ik zou vlees ook niet echt missen maar melk eieren en boter des te meer!

  • Maike

   Je denkt dat je bepaalde stoffen mist die je niet met een pilletje in kan nemen? Heb je jezelf wel geïnformeerd? Het enige wat een veganist niet binnen kan krijgen met plantaardige voeding is B12. Er zijn ook bodybuilders die vegan eten, dus met goede voeding heb je dus echt geen tekorten! Wat jammer dat er maar wat wordt geroepen.

  • Lisanne

   Maike heeft hier inderdaad helemaal gelijk in. Als je goed en gevarieerd vegan eet heb je enkel een pilletje B12 nodig, en die vind je in bijna elke drogist. En als je dat niet vertrouwt vraag je het even aan je huisarts, dan kan die aanraden welke soort B12 je moet hebben 🙂

 57. Suuz

  Ik ben juist blij dat je ook post als het niet lukt. Niks menselijks is jou vreemd!

  Ik vind vegan een stap te ver. Dierenwelzijn is belangrijk, maar vegan is zeker niet perse goed voor ons. Je moet je vervangers wel heel goed kennen om aan je voedingswaarden te komen.

  Ik denk dat je met kleine stapjes misschien wel dichter bij je ideaal kunt komen, maar niet zo rigoreus. Als je steeds voor bepaalde dingen een vervanger vindt die je bevalt, dan lukt dat prima denk ik.

  Nogmaals: ook fijn om te zien dat je iets probeert wat niet helemaal lukt. Happens to all of us.

 58. (Retro) Sonja

  Jammer dat het niet gelukt is, maar wel heel leuk om alsnog te lezen en mooi dat je het gewoon deelt! Ik ben zelf al 14 jaar vegetariër en heb vorig jaar meegedaan aan de vegan challenge. Ik heb het wel de hele maand volgehouden, maar ik herken jouw gevoelens wel heel erg! Ei lust ik niet, dus miste ik ook niet, en op zich miste ik kaas en melk ook niet eens. Maar het werd steeds moeilijker dat het geen optie was. Ik at bijvoorbeeld heel vaak brood met hummus, en ondanks dat ik hummus heel lekker vind, werd ik er na een tijdje moe van. Dus ik snap je heel goed! En in elk geval heel goed dat je het geprobeerd hebt, en dat je nu erachter bent gekomen dat er een aantal plantaardige opties zijn waar je wel blij van wordt, en die vaker gaat gebruiken! 🙂 Dat is ook wat ik aan mijn vegan challenge heb overgehouden!

  Wat betreft de amandelmelk; er zijn nog heel veel andere soorten plantaardige melk, dus wie weet zit daar iets voor je tussen wat je wel lekker vindt in je koffie 🙂

 59. Anouk

  Wauw wat een verfrissend en eerlijk artikel, ik vond het heel erg interessant om te lezen! Veel van mijn vriendinnen zijn vegan of vegetarisch en ik eet daardoor dus ook vaak vegan als we avond eten. De niet-vegans kopen inderdaad vaak kaas, om een gerecht toch lekkerder te maken. Mijn vriendinnen zijn altijd lyrisch over alles wat vegan is (soja yoghurt, etc.) maar ik vind het dus verfrissend om te lezen dat er ook mensen zijn (net als ik) die sommige vegan dingen niet lekker vinden en kaas en melk missen. Mijn vriend en ik eten wel zo’n 3-4 keer per week vegetarisch, omwille van het milieu, maar vegan zal ik ook nooit worden.

 60. Suzanne

  Wat leuk dit je dit gedeeld hebt, juist het proces van een challenge is zo leerzaam, dus dat je het niet helemaal volgehouden hebt is toch geen enkel probleem? Ik zou nooit veganist kunnen worden, ben dol op kaas.
  Ik ben al 10 jaar vegetarier, en ik heb vaak het gevoel dat ik iedereen verantwoording moet afleggen, krijg vooral van vleeseters (te) veel vragen en vervelende opmerkingen.

 61. Emilie

  Ik vind het fijn dat je zo’n eerlijk artikel schrijft! Ik weet niet of ik ooit het zou kunnen om vegan te eten. Ik ben namelijk toch wel ergens iemand dat graag vlees eet en dingen zoals melk (zeker zo’n capuccino!) en kaas. Ik moet wel zeggen Alpro Soja heeft best wel lekkere melk (niet de amandelmelk, maar ze hebben ook hazelnoot en dergelijke), maar ik weet niet of deze vegan is… Ik eet behoorlijk graag groenten en vind het altijd fijn om dingen uit te proberen. Misschien is het binnenkijken in een “natuurwinkel” nog niet zo slecht, omdat je er ook inspiratie op kan doen! Ik moest door intolleranties altijd de verpakkingen lezen en door af en toe in zo’n winkel te gaan ontdek je nieuwe dingen of kijk je soms met een ander oog nadien rond in een “gewone” winkel. Volgens mij moet er ook veel research en uittesten van te voren afgaan om te weten waaraan en hoe je eraan kan beginnen. We beseffen soms niet wat er allemaal in ons eten zit… Ik moet ook wel zeggen dat het niet enkel aan je eigen doorzettingsvermogen hoeft te liggen dat je zoiets al dan niet volhoudt. Er is zelf wetenschappelijk onderzoek dat volgens je bloedgroep je bepaalde behoeftes kan hebben in verband met het eten. Waar we bij mij thuis meestal op letten is dat het eten uit eigen of nabije landen komt of naar de markt gaan,… Dan weet je dat dat eten niet heel de wereld heeft afgereisd en zo voor “veel” vervuiling heeft gezorgd.

 62. Diana

  Ik vind het alleen maar menselijk dat het zo gegaan is. Vegan is natuurlijk niet niks, en mij lukt het ook nooit een week, dus stiekem ben ik ook blij dat ik niet de enige ben.

 63. Rianne

  Wat een goed artikel! Ik ben zelf vegetariër en ik heb eens geprobeerd om vegan te eten, ik heb het 3 dagen volgehouden. Ik vind de smaak van soja gewoon echt niet lekker en miste kaas ook wel erg.
  Ik eet zelf bijna geen ei, honing of zuivel. Af en toe cappuccino/chocolade melk en (griekse) yoghurt vind ik wel lekker. Maar de dingen die ik vegan kan eten, doe ik ook.

 64. Manon

  Goed dat je het geprobeerd hebt! Ik ben zelf ook net begonnen en ik merkte ook dat ik veel moeite had met kaas. Zelf ben ik naar de ekoplaza gegaan om is te kijken wat er allemaal is als vervanging. Je hebt namelijk ook best veel namaak producten die smaken naar kaas.

  Zelf ben ik begonnen met vegan eten omdat ik na het kijken van de documentaire cowspiracy geen dierlijke producten meer wil eten. Dierlijke producten zijn zo ontzettend milieuvervuilend dat het 10x vervuilender is dan alle transport op de wereld.

  Veel succes met het zoeken naar jou levensstijl in eten!

 65. Kristel

  Qua uit eten gaan nog een tip in Enschede: Het Paradijs. Binnen superleuk met allerlei planten (en schildpadden!!) en alles op de kaart is vegetarisch of veganistisch.

 66. Annick

  Ik ben in januari een maand vegan gaan eten. Ging eigenlijk best makkelijk! Maar je moet wel veel laten staan en altijd de ingrediëntenlijst checken. Tevens dronk ik geen alcohol die maand!

  Ik ben vegan gaan eten voor mijn huid. Ik had echt hele diepe acne die soms maanden bleef zitten en niet naar boven wou komen. Nu, na een maand heb ik soms een oppervlakkig pukkeltje. Ik sta er versteld van!

  Nu ga ik het weer langzaam opbouwen om te kijken waardoor mijn acne kwam :).

 67. Loes

  Rijstdrink (mijn favoriet en AH eigen merk is maar 1,27), haver-, spelt-, of kokosmelk zijn veel lekkerder in de koffie en smaken ook veel meer naar melk. Afhankelijk van welke je neemt wel wat zoeter dan normale melk. Soyamelk is ook nog wel te doen zeker de gezoete. Amandelmelk vind ik nl ook echt niet lekker.

 68. Kim

  Ik kan dit soort artikels heel erg waarderen! Gewoon eerlijk en zoals jij het ervaren hebt, echt top.

 69. Wivineke

  Ik vind het echt super knap van je dat je het geprobeerd hebt! Wij eten sinds kort ook een paar dagen in de week vegetarisch. Ik zou graag volledig vegetarisch eten, omdat ik denk dat het beter zal zijn voor mijn huid. Maar mijn man wil toch wel een paar keer per week vis/vlees… en dan vind ik het helaas ook te lekker om te laten liggen☺

 70. Annelot

  Heerlijk eerlijk stuk!

 71. Jessica

  Wat een goed stuk! En wat Willem zegt, je kan er toch eerlijk over zijn. Heel goed dat je er toch over geschreven hebt. Ik doe hier eigenlijk niks mee, maar wil binnenkort wel proberen eens vegetarisch te eten voor een week of een maand. Als ik daaraan gewend ben wil ik ook wel eens vegan proberen!

 72. Anne

  Amandelmelk vind ik ook helemaal niet lekker in de koffie! Kwam er laatst door een tip van een barista bij Gys achter dat je dat dan ook veel beter met rijst- of kokosmelk kan drinken.
  Ik vind mijn eigen vegan eten eigenlijk echt super lekker (bescheiden he) en ik verras regelmatig vrienden die ik uitnodig om vegan te komen eten met ‘dat het , nog lekker is ook’.. veel proberen en dan kom je vanzelf achter wat werkt en wat niet!

 73. Jill

  Hahah, volle bak ervoor gaan en na een paar dagen denk ‘kak’ ;p. Wat een leuk en vooral eerlijk verhaal! Bij het lezen kon ik het ook iemand horen vertellen.

  Wel knap gedaan, jammer dat je challange is mislukt. Hij kan geschrapt worden van je lijst, want ik neem aan de niet mee ga doen aan de maand (!) challange 😉

 74. Nienke

  fijn dat je hier toch over schrijft 🙂 leuk dat je het hebt geprobeerd. Ik eet sinds een aantal maanden plantaardig en het bevalt super goed. Na een maand at ik nog enkele stukjes mee van de kaasplank, maar tegen mijn verwachtingen in belandde ik toch niet in de hemel, terwijl ik kaasverslaafde was! Ik mis het echt niet.

 75. Danielle

  Respect dat je t geprobeerd hebt!
  Ik (nu 30) heb vanaf mn 12e tot mn 27e vegetarisch gegeten. Dat wilde ik heel graag ivm het dierenleed. Niet omdat vlees vies is, integendeel! <3
  Voor veganisten heb ik respect. Juist omdat ik tijden zonder vlees en vis heb geleefd, weer ik dat ik echt niet zonder mn kaas en eieren kan. I love love kaas!!!
  Idd mss egoistisch, maar dat is mijn keuze.
  Tegenwoordig eet ik wel vlees en vis. Ik zat t nl bij mn man van zn bord te kijken. Das ook niet goed. Maar ik eet ook heel graag (en bewust) vega.

 76. Charlotte

  Fijn artikel! Het is inderdaad echt niet zo evident om plots veganistisch te gaan eten. Ik mag vanwege voedselovergevoeligheden sinds enkele maanden onder andere niets meer eten waarin dierlijke melk of eieren zitten en het was in het begin echt heel erg lastig (als ik pizza ruik word ik nog altijd een beetje woest) maar volgens mijn dokter moeten we van melk echt ‘afkicken’, blijkbaar kan je er echt een soort van verslaving aan ontwikkelen. Waarschijnlijk daarom dat je het na een aantal dagen echt lastig begon te krijgen en chagrijnig werd.

  Als het dan ook nog eens niet echt ‘moet’ om medische redenen, bijvoorbeeld, dan vind ik het echt niet zo gek dat je het te kwaad kreeg en de handdoek in de ring hebt gegooid. Super dat je nu wel vaker vegetarisch eet, als iedereen die moeite deed stond het milieu al heel wat verder. Zoals iemand hogerop ook al zei: je kan bijvoorbeeld ook veganistische make-up proberen en op deze website een plekje geven. Op Boozyshop hebben ze een fijn aanbod en ook E.L.F. heeft fijne producten.

 77. Henny

  Ik ben een paar jaar geleden vegetariër geworden en ik heb er nooit aan gedacht om 100% plantaardig te eten. Waarom niet? Omdat ik het idee heb dat ik dan teveel mis qua vitamines etc en mijn gezondheid dat was voor mij de allerbelangrijkste reden om vegetariër te worden. Niet zozeer het dierenleed dus maar dat is wel een extra. Het was net in die tijd dat er schandalen waren over paardenvlees en rattenvlees en dan heb je natuurlijk ook nog de vogelgriep etc. En dan ook nog al die hormonen en andere rotzooi die ze in vlees proppen om het er mooier uit te laten zien etc. Nee ik wilde dat niet meer. En sinds ik vegetariër ben is mijn huid echt verbeterd.

 78. Judith

  Je vriend had een goed punt en ik ben blij dat je het stuk hebt geschreven.

 79. Barbara

  Wow, wat een boel reacties op dit stuk! Zelf nooit vegan proberen te eten maar ben nu wel meer geinteresseerd geraakt! Zou het ook nooit 100% kunnen maar alle beetjes helpen toch?!

 80. Stephanie

  Wauw wat een prachtig artikel. Zo fijn om dit te lezen hoe jij het ervaren hebt en hoe eerlijk je bent. Stiekem word ik er een beetje moe van al die té positieve verhalen waardoor je iets veel sneller als falen gaat ervaren. Ik vind het heel mooi als mensen zich kunnen vinden in het vegan eten, maar het moet geen hype worden omdat ‘iedereen’ het doet.
  Mooi geschreven artikel!

 81. Laura

  Wat een super fijn artikel om te lezen, omdat ik er zelf ook tegen aan hik om m’n leven te beteren maar het op één of andere reden niet lukt door de zuivel… Waar ik wel ben achtergekomen is dat opgeklopte soja melk in de koffie écht heel erg lekker is. Ik merk dat ik zuivel bijna niet meer drink! Alleen nog boter en zo… Misschien een fijne tip voor je vegan reis! 🙂

 82. Miranda

  Wat goed van je dat je aan vegan eten begonnen bent! Leuke blog. Je kan in een week niet alles ontdekken wat je lekker vind aan veganeten. Er word plantaardige kaas verkocht, zowel plakjes als voor over je pizza. Ik heb vd week mijn eigen vegankomijnekaas gemaakt en die is toch lekker! Heb je al eens de vegan dierproefvrije makeup producten van E.L.F. getest? Mss een leuke aansluiting op je veganweek?

 83. Eva

  Heel leuk om te lezen hoe zo’n week vegan eten ook kan zijn! De focus ligt de laatste tijd steeds vaker op ‘gezond’ en ‘groen’ bezig zijn, terwijl dat niet altijd iets is wat jou als mens gelukkiger maakt. Soms is iets gewoon niet jouw ding en soms voelt je lichaam zich niet happy met zo’n verandering. Niks mis mee! Wat je siert is dat je het geprobeerd hebt en jouw ervaringen deelt. Ik denk ook dat het geen ‘verloren’ week is, aangezien je er wel iets nieuws van geleerd hebt en sommige dingen toe zal blijven passen.

 84. Marleen

  Zo goed artikel Cynthia! En super fijn dat je hiet zo eerlijk over bent. Ik heb zelf nog nooit vega gegeten. Sorry ik kan gewoon niet zonder vlees.Ik vind het daarom wel super knap van je dat je het hebt geprobeerd, want er is vast wel iemand die het nog nooit heeft geprobeerd. Tijdens het lezen van dit artikel bedacht ik me inderdaad dat ik waarschijnlijk ook niet zonder bepaald aantal producten kan. Ik vind het ook niet leuk voor o.a. de dieren maar ik ben nou eenmaal een heel kieskeurige eter. Maar misschien kunnen we dan niet zonder ze maar we zouden wel duurzamere producten kunnen kopen. Producten waarbij er wel rekening is mee gehouden met de dieren en het milieu. Ik zou en namelijk gewoon heel moeilijk vinden om vega te eten, maar zo kan ik toch nog een steentje bijdragen xx

 85. Yvette

  Ik vind het wel echt knap dat je ook meteen voor vegan gaat en niet alleen voor vega! Ik heb een keer een maand lang vegatarisch geprobeerd en dat ging opzich wel goed, maar ik heb hetzelfde als jij: ik kan best mijn stukje vlees laten staan, maar die káás… Ik kan daar gewoon niet zonder! Kudo’s voor het proberen hoor en Willem had gelijk, het is echt goed dat je er gewoon eerlijk over hebt geschreven, al die succesverhalen worden ook maar saai 😉

 86. Suzanne

  Wat een eerlijk stuk, leuk om te lezen! Ik ben zelf al sinds mijn tiende vegetariër. Afgelopen oktober heb ik voor het eerst een hele maand vegan gegeten en dat vond ik meevallen, maar miste zuivel te veel om fulltime vegan te worden. Wie weet ooit nog eens. Grootste reden was trouwens dat ik buiten de deur zo lastig aan vegan voedsel kon komen. Kom maar eens om een vegan broodje in de gemiddelde kiosk. Maar goed, je bent bewust bezig en dat is al helemaal prima toch?

 87. Kirsten

  Ik vond het ook heel lastig om zo plotseling van een aantal voedingsproducten af te stappen.
  Echter, eet ik nu wel steeds minder kaas en krijg ik last van gewone yoghurt. Dit is een heel geleidelijk proces geweest eigenlijk. Gewone yoghurt vind ik nu erg zwaar op de maag vallen en kaas eet ik ook nog amper. Dit is niet eens bewuste keuze geweest!
  Ik eet grotendeels plantaardig, maar eet nog wel zo her en der kaas of eieren.

  Je moet het jezelf niet kwalijk nemen als het je niet meteen lukt. Het is ook niet voor iedereen natuurlijk!
  Geniet lekker van je kaas

 88. Carolien – On a Healthy Adventure

  Super dat je zo eerlijk bent! Vegan eten, is inderdaad niet zo gemakkelijk. Als je al beslist om vegan te gaan eten, kan je dit best stap voor stap doen, want ineens alles moeten laten, is een grote verandering. Ik zou het er zelf ook moeilijk mee hebben.

 89. Lisa

  Bedankt voor je eerlijkheid. Ik heb constant het gevoel dat er iets mis met mij is omdat ik het vegan eten niet kan, ondanks dat ik eigenlijk (onbewust) best vaak vegetarisch eet. Bij mij gaat het ook meer om de kaas.. en niet melk maar ei.. en vis. Ik hoop dat er op een of andere manier een verschuiving kan plaatsvinden in hoe (social) media naar gezond eten kijkt.. want ik wordt erg onzeker van al het er-is-geen-andere-manier-dan-vegan gepreek.

 90. Kirsty

  Wat goed dat je dit toch online hebt gezet! Ik vind het verfrissend en ook eerlijk dat je dit deelt. Zelf ben ik lang vegetarisch geweest, maar uiteindelijk werd ik daar langzaam maar zeker zo zwak van dat ik toch maar weer vlees ben gaan eten. Alleen varkensvlees eet ik niet vanwege allergie.
  Ik denk dat het per persoon verschilt wat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren en vind het knap dat er mensen zijn die vegetarisch/vegan kunnen leven, maar voor mij is dit niets. Wel probeer ik minstens een paar keer in de week een vegetarische avondmaaltijd te maken. Heel herkenbaar trouwens dat je je vervelend gaat voelen na een teleurstellende maaltijd. Voor mij moet eten ook lekker zijn, anders word ik chagrijnig haha.

 91. Linda

  Wat een goed artikel! Fijn om ook eens de andere kant te horen in plaats van mensen die altijd helemaal happy worden van veganistisch eten. Het is veel belangrijker om gelukkig ervan te worden dan dat je plantaardig eet. Volgens mij doe je het al hartstikke prima door weinig vlees te eten 🙂

  Ik ga je nu trouwens ook maar eindelijk eens via Bloglovin’ volgen, nu je site over is gegaan op meer persoonlijke artikelen in plaats van voornamelijk make-up – waar ik nooit wat over las op je vorige blog.

 92. Sarah

  Ik vind het zó leuk en goed dat je hier eerlijk over schrijft. Want vegan eten is lang niet voor iedereen makkelijk en easypeasy maar elk stapje helpt en dat laat je hier heel duidelijk zien! Ik eet zelf vegetarisch en niet vegan, maar ik probeer bewust meer plantaardig te eten. Zo heb ik yoghurt vervangen door soya yoghurt en ik merk amper verschil. (Probeer eens de alpro soya mild & creamy, ik ben van normale yoghurt naar deze gegaan en ik vind hem net zo lekker, en zeker geen karton :)) Ik heb ook net als jij het meeste moeite met geen kaas eten, want kaas is voor mij écht de hemel op aarde. Daarom probeer ik andere zuivelproducten te minderen om zo toch meer aan het milieu en dierenleed te denken.

 93. Marike

  Ik ben vegetariër en probeer zoveel mogelijk vegan te eten maar ben ook erg gek op kaas en vooral melkchocolade. Ik vind dat we er niet zo zwart-wit over moeten denken: het is al heel goed dat je je vleesconsumptie mindert en vaker bewuste keuzes maakt. Beter een flexitarier dan het maar helemaal opgeven en elke dag vlees eten toch?

 94. W.

  Wat leuk om te lezen! Knap dat je het geprobeerd hebt. Ik ben vegetariër en ik gebruik geen melk producten omdat ik niet goed tegen lactose kan. Een aanrader voor in de koffie vind ik Rice Milk en alpro soya heeft een nieuw product met een kwark structuur. Misschien komt dat dichter in de buurt van de Griekse yoghurt!?

 95. Aafke

  Wij eten heel vaak “per ongeluk” vegan, en bijna altijd vegetarisch, maar helemaal vegan gaan zou me niet lukken. Precies waarom jij zegt: ik word echt GEK zonder kaas. Niet dat ik zoveel kaas eet, maar die paar plakjes per week… oef, zou ik niet kunnen missen.

  Ik heb nog wel een tip qua sojayoghurt: die verschillen echt heel erg van smaak per merk! Ik begon ooit met die van AH huismerk, en wat je zegt: alsof ik een hap karton at. Gatverdamme… nu blijkt dat de Mild & Creamy van Alpro echt niet te onderscheiden is van “echte” yoghurt. Die eet ik echt graag! Zelfde geldt voor “nep”melk. Ik vind zelf amandelmelk veel lekkerder dan sojamelk, maarrrr wat nóg lekkerder is, is kokosmelk.

  Anyway: het is het proberen waard. Maar vegan kaas… nope.

 96. Stefanie

  Je hebt het geprobeerd en daarbij wat nieuwe gewoontes aangenomen. Niets mis mee. Zelf zou ik het niet kunnen. Nu eet ik al niet dagelijks vlees maar is toch iets wat we hier niet volledig willen opgeven. Neem me m´n kaas en melk af en ik word gek! Koffie zonder melk is niet aan mij besteed, en die vervangers krijg ik niet binnen. Sojapudding ofzo smaakt weleens. Kaas is zo al een van mijn favorieten, maar tijdens mijn zwangerschap is dit veel erger geworden, ik zou het bijna met de kilo kunnen eten. Bij pizza en pasta hoort kaas, zonder vind ik het maar niks. Toch gek dat je zo chagrijnig kan worden bij het gemis van die producten. Leuk artikel en heerlijk eerlijk!

 97. Melissa

  Ik eet altijd vegetarisch, puur omdat ik vlees en vis niet lekker vind. Dat was als klein kind al zo en toen moest ik het nog van mijn ouders eten. Vanaf ongeveer mijn 17e eet ik geen vlees/vis meer en dat bevalt me heel goed. Wel moet ik goed opletten of ik alle eiwitten binnen krijg. Dat gaat naar mijn idee met een veganistische levensstijl best lastig worden. Daarnaast wil ik mijn dagelijkse ontbijtje met kwark ook niet missen, dus ik houd het gewoon op vegetarisch eten. Wat mij trouwens wel opvalt is dat mensen altijd wel een opmerking moeten plaatsen over dat ik geen vlees/vis eet. Het is blijkbaar heel bijzonder (?).

 98. Susa

  Wat goed dat je er zo eerlijk over bent en dat je het tóch geprobeerd hebt! Zelf zou ik het ook niet kunnen, als ik heel eerlijk ben. Zonder zuivel kan ik prima, want ik eet misschien één keer per maand kaas en de yoghurt en boter die ik eet heb ik al vervangen door plantaardige versies. Eieren lust ik niet en ik kies ook al vaak voor vegan make-up. Maar vlees… Dat zou ik dus niet kunnen missen. Ik wil wel gaan minderen, maar ook ik merk dat ik chagrijnig wordt als ik niet lekker kan eten. En zelfs kleine beetjes helpen, toch? Ja, leuk dat je dit gedeeld hebt ookal was het misschien niet zo’n succes!

 99. Anouk

  Hee Cynthia,
  Niet gerelateerd aan de post maar ik merk dat ik de nieuwe site niet via bloglovin kan volgen, de nieuwe artikelen staan er niet bij. Zou het mogelijk zijn om hier naar te kijken? Ik lees zelf alleen blogs via bloglovin en weet zeker dat er meerdere zijn die het op deze manier doen.
  Groetjes, Anouk

 100. Sarina

  Grappig dat je juist zoiets simpels als kaas en melk kunt missen. Tof dat je het geprobeerd hebt!

 101. Natalie

  Wat een mooi en eerlijk artikel! Je hebt het in ieder geval een kans gegeven! Ik eet niet vegan en ga ik ook niet doen, ik moet glutenvrij eten door mijn coeliakie en daar word ik soms al geen leuker persoon van. Dus nee, maar wel respect voor mensen die wel vegan eten!

 102. Mirthe

  Zo herkenbaar! Het vegan eten maakte mij op den duur ook niet erg blij, ik houd te veel van kaas! Ik probeer nu 1 à 2 keer in de week vegan te eten en daarnaast voor biologische producten te kiezen in plaats van de kiloknallers. Veel vriendinnen van mij zijn wel vegan, vind het erg knap van ze dat ze het volhouden en als we samen eten komt er toch altijd iets lekkers op tafel!

  Ik had trouwens nog een vraagje: ik volgde je altijd op Bloglovin (kleine blogverslaving, dus alles op één plek is wel zo handig!) maar ik kon nog geen nieuwe Cynthia.nl vinden daar. Komt die er nog?

 103. Catherine

  Wat een interessant artikel! Ik eet nu al een maand echt vegetarisch en hier wordt ik ook soms bloed chagrijnig van. Op bepaalde events was er bijvoorbeeld geen vegetarisch eten, tja dan maar de hele dag niks eten. En toen een vriendinnetje speciaal voor mij vegetarische curry had gemaakt, bleken er garnalen in de gekochte curry pasta te zitten. Potverdorie. Ik studeer en in mijn kantine op de universiteit is nauwelijks iets te krijg behalve een broodje kaas. Maar elke dag een broodje kaas is ook wel een beetje saai. En als vegan mag je dat niet eens eten. Ik eet alleen eieren die van de kip van mijn vriend zijn en soyamelk en -yogurt vind ik dan wel heel lekker. Maar als ik kaas ook niet meer kan eten wordt ik echt heel verdrietig. Ik vind het ontzettend verfrissend dat je jouw ervaringen deelt! Als je al die bloggers ziet die je vertellen dat vegan eten echt niet zo moeilijk is, dan voel ik me zo schuldig en slap. Maar het is gewoon wel heel moeilijk! En als je wilt, kan alles natuurlijk, maar dan moet je wel bereid zijn om je complete levensstijl aan te passen. Fijn dat je zo eerlijk bent, daar heb ik echt veel aan 🙂

 104. Hanan

  Ik heb er ook vaak over nagedacht want ik eet heel weinig vlees maar ik moet gewoon me zuivel en eieren hebben. Dat kan ik niet volledig uit mijn lifestyle schrappen . En heb zo geen zin om etentjes en uitnodigingen af te slaan omdat je weet dat ze geen vegan menu hebben . Teveel gedoe ,en eten moet geen gedoe zijn maar gewoon gezond genieten!

 105. Jessica

  Leuk artikel Cynthia!Omdat het echt is, het is jouw waarheid en die lees ik. Ik herken mezelf een beetje in dit verhaal: ik haal er veel oordelen uit en het gevoel van moeten…..Fijn dat je dat los hebt kunnen laten uiteindelijk!

 106. Paola

  Leuk om te lezen, al eet ik zelf niet veganistisch of vegatarisch. Ik vind het altijd wel interessant om verhalen erover te lezen.
  Zelf eet ik gewoon vlees omdat ik t zo lekker vind, maar ik haal wel altijd vlees bij de islamitische slager omdat die beter met de dieren omgaan en ik zwakke darmen heb die niet tegen supermarkt vlees kunnen. Melk drink ik al nooit omdat ik het echt smerig vind. Maar wel af en toe joghurt en eieren.
  Ik heb ook altijd het idee dat ik zuivel nodig heb voor m’n botten al weet ik dat je t ook uit groente kan halen. Maar ben echt zo geen groente eter, prop met moeite 100 gram naar binnen en dan wil ik echt niet meer. En van groene smoothies krijg ik al braakneigingen als ik t zie. Nee geef mij maar lekker een boterham of een bakje joghurt met müsli

 107. Roos

  Bedankt voor dit artikel Cynthia! Het is goed dat mensen ook eens de andere kant zien en dat vegan niet voor iedereen is. Het lijkt vaak alsof het een eitje is en heel ‘normaal’ maar ik denk dat het per persoon verschilt wat goed is om te eten. Voor jou is dit het gewoon niet. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar denk dat ik net als jij kaas echt niet zou kunnen missen. Minder vlees eten vind ik wel prima te doen en daar sta ik ook vaak bij stil.

 108. Yolanda

  Haha ik moest echt lachen ‘ een tegenvallende maaltijd vind ik echt kut’
  Helemaal mee eens.
  Ik heb bewondering voor het feit dat je tijdens het boodschappen doen al niet bent afgehaakt 😉
  Ik herken het wel: ik hoef ook niet elke dag vlees op mijn bord ! Maar zonder kaas? Neeee!
  Ik denk wel dat al dat aanpassen vooral in het begin lastig is. Mijn man eet sinds een paar jaar verplicht glutenvrij en in eerste instantie werden we daar ook tureluurs van. Omdat we geen keus hadden hebben we doorgezet en het wordt steeds makkelijker, maar dat is omdat het MOET.
  Uit vrije wil onder andere kaas roomboter en melk schrappen, liever niet !!

 109. Emeliek

  Misschien raar, maar mijn eerste reactie na het lezen is: wat een leuke post! Het is veel interessanter om een eerlijk verslag te lezen dan een ‘picture perfect’- verhaal. Herkenbaarder, vooral. Ik denk dat meer en meer mensen tegenwoordig openstaan voor vegan alternatieven. Het hoeft ook niet allemaal ‘alles-of-niets’ te zijn! Het is al fijn wanneer mensen beginnen nadenken aan de impact van de voeding die ze kiezen.

 110. joy

  Troost je maar met de gedachte dat het bewezen ongezond is om zonder medische indicatie hele voedselgroepen te schrappen.
  Er zijn niet voor niets ladingen artsen die waarschuwen voor de vegan trend en de daarbij behoorde gevaarlijke tekorten aan onder andere eiwitten.

  Hele drommen tienermeisjes die een blog lezen en vervolgens op eigen houtje van alles uit hun dieet gaan schrappen, het is een alarmerende trend.
  Glutenvrij zonder medische indicatie, zelf gediagnosticeerde lactose-intolerantie, sapkuren, koolhydraten schrappen, vegan zonder goede vervangers, supplementen en controle van het bloedbeeld.
  Het is ronduit gevaarlijk, maar helaas denken dit soort meisje echt dat ze ubergezond bezig zijn.
  Tot vanzelf het tegendeel bewezen wordt.

  • Denise

   Zelfs de WHO zegt dat een goed gebalanseerd vegan dieet voor iedereen is weggelegd. Dus is weet niet precies welke experts dan zeggen dat het niet goed is.

 111. Denise

  Ik eet zelf al 2 jaar vegan (In april 3) en moet eerlijk zeggen dat het mij geen moeite kost. Ik heb duidelijk voor ogen waarvoor ik het doe. Mijn vraag aan jou is dan ook; had jij dit ook? Heb je docu´s gekeken, had je een duidelijk beeld wat vlees/melk/eieren ect betekend voor de aarde/milieu en dierenleed? Zo nee, dan snap ik heel goed dat het moeilijk is om vol te houden. Wat ik je graag zou willen meegeven is; gebruik deze aankomende maanden om je te verdiepen in wat er nou precies gebeurt in de vee en melk industrie en gebruik deze maanden om te kijken wat jij nou echt ontzettend lekker vegan eten vindt. Ik denk dat als ze deze twee dingen zou doen, je de vegan challage van een maand makkelijk zou kunnen volhouden. Ik hoop echt dat je het nog een kans geeft want veganisme is een goede stap om beter om te gaan met milieu en dieren.
  Daarnaast is het moeilijk om het eten van vlees als persoonlijke keuze te zien. Het dier heeft absoluut geen keuze gehad in het gehele proces, maar ´wij’ als mensen rechtvaardigen dit door te zeggen dat het eten van dieren onze persoonlijke keus is.

  • Benella

   Goed punt! Als je je erin verdiept is het zoveel makkelijker “vol te houden”. Ik kreeg echt een afkeer van zuivel en eieren na het kijken van de bekende docu’s en de “best speech ever” van Gary. Het verandert je hele manier van denken over eten.

 112. Annelies

  Ik heb dit al meermaals geprobeerd. Ik zit heel erg in met dieren, hun levensomstandigheden en gezondheid en probeer keer op keer om minder dierlijke producten te eten. Ik kan gewoon niet zonder yoghurt en kaas. Ik eet het graag, kan er beter van naar de wc (misschien wat TMI, maar kom, toch ook heel belangrijk) en wil me vooral niet storten op al die vervangproducten, want veel gezonder zijn die niet.
  Ik begrijp je dus, goed geprobeerd!

 113. Lot

  Hey Cynthia! Allereerst, supertof dat je hebt geprobeerd hebt én er eerlijk over schrijft! Ik eet nu sinds 3 weken ook vegan, grotendeels omdat ik veel heb gelezen over dat het mijn auto imuunziekte kan verbeteren. Ik zat ook op dat punt wat je hebt ervaren, dat je chagerinig en down wordt van niet kunnen eten waar je zin in hebt. Maar: daar groei je na een paar dagen weer over heen (tenminste, had ik dan). Het gevoel wat ik na de 2e week kreeg (fitter, geen afterdinner dips!!, een gezonder gevoel, wat afgevallen) was enorm belonend en al mijn chagerijnigheid was weg:) nu snap ik dat dat moeilijk is als je het niet perse voor je gezondheid doet zoals ik, maar ik vind het alsnog tof dat je het geprobeerd hebt!

  liefs, Lot

  PS. love Cyntia.nl

 114. Marieke

  Ik volg je juist om je eerlijkheid! Dus ook als ’t even tegenvalt. Zo is t echte leven! Ik zou ook denken, liever goed in je vel kaas eten, dan een sjagerijnige vegan zijn. Ik zou zeggen smakelijk!

 115. Claudia

  Yes, yes, yes! Wat een ontzettend eerlijk geschreven artikel, mét toch een positieve noot aan het einde. Ik kan me helemaal inleven in het chagrijnig worden van het niet ‘mogen’ eten van dingen waar je blij van wordt. Tijdens mijn koolhydraatarme dieet heb ik me 2 weken lang zó kut gevoeld en zó niet lekker gegeten! Toen ik er tijdens een BBQ helemaal klaar mee was terwijl ik wat zielig in een stukje paprika zat te prikken heb ik denk ik wel een compleet kruidenboterstokbrood en een halve fles ketchup naar binnen gewerkt. Gewoon, omdat. Blegh. Lekker eten is zo belangrijk! Knap dat je het toch geprobeerd hebt!

 116. Marlous

  Haha, herkenbaar. Ik heb geen moeite met vegetarisch eten, dat doe ik onbewust de helft van de tijd al. Maar kaas!!! En sojaproducten smaken naar karton, ugh. Goed dat je het geprobeerd hebt, prima dat je gestopt bent. Ik eet zo nu en dan per toeval veganistisch (zo heeft Vivera super lekkere vegan kipschnitzels, lekker met broccoli en zoete aardappelfrietjes!) en ik maak vaak Indiase curry’s (heb 2 recepten op mijn blog staan die toevallig vegan zijn), maar ik houd er niet van om mezelf beperkingen op te leggen. Als je het gewoon met mate doet denk ik dat je al prima op weg bent!

  Trouwens, bedoelde je bij het eitje niet pun unintended?

 117. Amber

  Ik waardeer het heel erg dat je hier zo eerlijk over schrijft! Ik heb een beetje hetzelfde: kaas en melk zijn echt wel mijn ding. Goed dat je laat zien dat zo’n challenge gewoon best lastig is … en niet voor iedereen weggelegd! Ik heb bijvoorbeeld veel voedselallergieen zoals noten en soja en dat maakt een vegan challenge zoals deze erg lastig!

  • Amber

   … en kokos en sesam en steenvruchten voordat er mensen gaan reageren met alternatieven 😉

 118. Celine

  Leuk artikel, dit lees ik echt graag!
  Denk wel dat het beter had geweest moest je naar een bio/natuurwinkel gegaan zijn. Omdat je dan direct een aantal vervangers hebt die echt wel lekker zijn. Je hebt er veel meer soorten merken ‘melk’ (haver, rijst, soja, amandel, amandel-cacao,..), kokosyoghurt, chocolade met kokosmelk en kokosbloessem,.. De vervangproducten in de gewone supermarkt vind ik meestal maar zozo.
  Denk ook dat je te veel hebt vlees en zuivel te vervangen, terwijl je er juist los van moet denken. Ikzelf probeer af en toe gewoon een vegan dag in te lossen, en soms verschiet ik er echt van hoe makkelijk dit gaat! Ik ontbijt met een smoothie met banaan-amandelmelk-kokosolie-zwarte peper-kaneel-kurkuma, lunch met kokosyoghurt met zelfgemaakte granola & fruit, salade als diner,.. Bovendien zijn er al zoveel goede recepten te vinden online, bv. Julies Lifestyle. Ik haal m’n inspiratie vaak ook van vegan recepten bij Sla (detox days pakket is oa vegan), Plus Gent (vegan superfood salad is yumm!!), Divers Antwerpen, Madam Bakster…
  Als je er beetje in verdiept vind je een heleboel vervangers die je bepaalden zaken niet meer zullen doen missen. Ik eet tegenwoordig al liever een vegan cheesecake op basis van noten dan een echte, terwijl ik super graag een echte cheesecake eet!
  Maar begrijp wel je standpunt ivm genieten van eten. It’s all about balance! Daarom dat ik wel fan ben van af en toe een vegan dag 🙂 Hoop dat er op dit artikel nog een vervolg komt, of soortgelijke artikelen. Goed bezig Cynthia! 🙂

 119. Maike

  Wat jammer dat je de week niet hebt volgemaakt! Je was goed op weg. Ik heb de Vegan Challenge ook gedaan, afgelopen oktober. Dat was een maand en dat vond ik wel lang hoor. Echt heel knap dat er mensen zijn die helemaal vegan eten. Maar ik vond het juist een uitdaging om anders naar voeding te kijken en eens anders te eten. Omdat je vaak toch als ontbijt en lunch hetzelfde eet.

  Ik denk dat je er veel te veel bij stil hebt gestaan elke dag en hebt gedacht in beperkingen: ik mag geen kaas en melk en ik wil het en ik mis het. Ik wilde het ook echt niet! Dat is wel een knop die je even moet omzetten.
  En als kaas zijn er ook vervangers; edelgistvlokken en vegan kaas. Maar goed, je moet doen wat je zelf wilt en waar je je goed bij voelt!

  • Femke

   Dat denk ik ook! Ik ben vegetariërs en mensen vragen mij wat ik dan eet ipv vlees. Maar, ik eet niets ipv vlees, want ik eet vrijwel nooit AGV. Ik eet curry’s, wrap’s, roerbakgerechten, pizza’s, ovenschotels, salades. Ik eet groenten, noten, peulvruchten, granen en af en toe biologische zuivel en eieren. Ja, heel af en toe eet ik een vleesvervanger bij bv stamppot.
   Je hebt het jezelf moeilijk gemaakt door gerechten te kiezen waarbij je vlees of kaas gewend bent te eten. En qua melk en yoghurt zijn er zat lekkere varianten te kiezen. Amandelmelk is prima met havermout, maar niet lekker in de koffie.

   Overigens is het een stuk makkelijker vegetarisch of vegan te eten als je dat niet doet om het te proberen, maar omdat je daar moreel achter staat vanwege het dierenleed/milieu. Ik mis vlees echt niet (ik ben op m’n 9e vegetariër geworden en eet dus nu 31 jaar geen vlees/vis meer). Het idee dat ik een dood dier zou moeten opeten, maakt mij misselijk. Qua zuivel en eieren begrijp ik je wel. Dat eet ik toch ook nog af en toe, maar alleen biologisch (en in het geval van kaas met microbieel stremsel).

 120. suus

  Juist tof dat je dit ook deelt! Dat is echtheid. Zelf eet ik niet vegetarisch of veganistisch maar ik vind havermelk wel lekker in koffie (schuim het ook op) misschien is het ook wat voor jou.

 121. Dineke

  Ik hou van Cynthia.nl! Je artikelen zijn heerlijk om te lezen. Het doet me zo goed dat er eindelijk een blogger is die eerlijk durft te zeggen dat veganistische eten ontzettend kut, moeilijk en goor kan zijn. Ik waardeer je eerlijkheid zeer: dankjewel en ga zo door!

 122. Carina

  Vegan gaat mij een stap te ver, vooral omdat er ook dierlijke producten zijn die (mits je de goede kiest) ook niet veel dierenleed veroorzaken. (Eieren en honing bijvoorbeeld) Maar ik wil wel veel vegetarisch eten, thuis lukt dat wel maar bij mijn vriend niet. Hij eet nauwelijks groente en heeft in zijn hoofd dat ie écht vlees moet eten. En overal gaat kaas over. Ik kan daar soms echt boos over worden, maargoed, op den duur gaat dat misschien nog veranderen. Eerst biologisch vlees en dan langzaam aan minderen..

  • Alissa

   Helaas geven eieren en honing ook erg veel dierenleed. Zelfs vrije uitloop/scharrel is een nare business, aangezien alle hanen/mannetjes kuikens nog steeds op hun eerste dag door de grinder gaan. Daarnaast hebben kippen zelf de voedingsstoffen hard nodig uit onbevruchte eieren. Dit doen ze door hun onbevruchte eieren zelf op te eten.

 123. Puck Christine

  Heel goed dat je er over schrijft! En wie zijn wij (ieder ander) om hierover te oordelen? Je hebt het geprobeerd en ervan geleerd en dan is het goed zo.
  Ik heb ook wel eens geprobeerd om een tijdje vega te eten en mis de kaas ook te erg. Ik eet sowieso geen vlees en bijna nooit melk maar loooove kaas. Dus begrijp ook hoe lastig het is om daar mee te stoppen/minderen. Heb ook gehoord dat kaas best verslavend is dus misschien dat het daar aan ligt?

 124. Melissa

  Wat een ontzettend leuk en fijn artikel om te lezen! Ik vind het persoonlijk heel verfrissend om te lezen dat je gewoon toegeeft dat het niet zo lekker is gegaan (maar: je hebt het het grootste deel van de week wél volgehouden). Ik heb er ook eens aangedacht om het te proberen maar ik heb precies hetzelfde als jij: ik kan niet zonder ei en kaas. Zonder melk zou nog prima gaan, zonder vlees ook, maar op een pizza of pasta wil ik gewoon kaas. Goed dat je gestopt bent omdat je er niet (meer) blij van werd. Ook al zullen sommige vegans dat misschien met me eens zijn 😉 Feit is dat je er voor jezelf wel dingen uit gehaald hebt en dat is al heel mooi!

 125. Gabrielle

  Ik eet pas sinds 4 jaar vlees en vis. Hiervoor, 18 bijna 19 jaar, was ik volledig vegetarisch! Ik was ontzettend intolerant voor vlees en vis dus mijn ouders maakte voor mij al heel jong de keuze om dat uit mijn dieet te houden. En dat ging goed totdat ik mijzelf ‘dwong’ om het toch te proberen omdat ik de koksopleiding begon te volgen 4 jaar geleden.

  Nu na 4 jaar ben ik nog steeds vlees en vis aan het leren eten, een goed stukje biefstuk met wat pepersaus en champignons of een risotto met een gebakken stuk zalm eet ik.met veel plezier helemaal op, er is een hele wereld voor mij open gegaan waar ik ontzettend van geniet. Wel ben ik extreem allergisch voor varkensvlees en alles wat van varken of in aanraking ermee is geweest/gemaakt.

  Ik vindt het ontzettend goed dat je zo eerlijk bent geweest over je vegan week. Ik ben er ook wel klaar mee dat het zijn van vegetarisch of veganistisch zo wordt opgehemeld. Ik ben jarenlang vegetarisch geweest en ookal geniet ik af en toe nog wel van een vegetarisch dagje in mijn week is het totaal niet nodig de levenstijlen zo op te hemelen. Genieten van dierlijke producten is geen misdaad, zo komen de streng veganisten en vegetariers wel over soms in mijn optiek, het is juist zoals het hoort te zijn.

  De massaproductie die aan de gang is in de dierenindustrie is natuurlijk crimineel en regelrecht onmenselijk. Maar de bio-industrie, als dat op de juiste manier gebeurt en er wordt gezorgd voor dieren, is wel juist en goed. En op die manier een lekker stukje vlees of vis vergaren en er van genieten is de juiste manier. En laat ook zien dat alle levenstijlen goed kunnen zijn voor een bepaald persoon.

  Ik ben trots op je eerlijkheid! Een verademing in deze tijd is het!

  • Femke

   De bio-industrie is nou juist massa-industrie, die je in mijn optiek echt niet goed kunt praten. De dieren in de bio-industrie hebben een verschrikkelijk leven achter de rug in erbarmelijke omstandigheden. Dit: “Maar de bio-industrie, als dat op de juiste manier gebeurt en er wordt gezorgd voor dieren, is wel juist en goed” is een zeer onnadenkende opmerking . Ik vind dat vlees eten onnodig is en ik wil niet dat er dieren voor mij vermoord worden, maar als je geen vlees kunt missen, kies dan voor biologisch vlees .

 126. Tanisha

  Heerlijke eerlijkheid! Laten we het echt houden heeft zijn punt gemaakt. Als iets kut is dan is dat prima!

 127. Anouk

  Toch goed om dit geplaatst te hebben! Heel eerlijk en oprecht. En het zal zo herkenbaar zijn voor velen. Voor mij in ieder geval wel. Ik heb precies hetzelfde geprobeerd maar had moeite met geen cappuccino meer kunnen drinken en geen kaas/mozzarella/fetta kunnen eten. Verder probeer ik wel meer plantaardig te eten (ontbijt van havermout, banaan en amandelmelk vind ik super lekker, smoothie met sojayoghury is prima te doen en niet overal hoeft vlees doorheen). Maar besloten niet alle dierlijke producten te schrappen. Merk dat het voor mij niet werkt drastisch te stoppen maar wel een aantal dingen aan kan passen. 🙂
  Goed van je om het in ieder geval geprobeerd te hebben! Weer een ervaring rijker!

 128. Linda

  Ooh ja ik ken dat zo , mislukte maaltijden zijn idd k*t ! Verder zou ik melk en kaas ook veel meer missen dan vlees. Laatst kreeg ik bij een vegan vriendin en tosti met nep vlees en kaas, ik heb mijn best gedaan het lekker te vinden maar man wat was die kaas goor ? Met lange tanden opgegeten en eenmaal thuis voor mezelf en dochter een tosti met gewone kaas en gedroogde ham gemaakt. Met extra veel niet biologische ketshup

 129. Maaike

  Toen ik tarwe ging schrappen heb ik ook de fout gemaakt om 1 op 1 dingen te proberen te vervangen. Als je het nog eens zou willen proberen: gooi ALLES om. Dus ga niet op zoek naar vegan versies van. Dat leidt vaak tot tegenvallers.

 130. Karlijn

  Ik heb zelf vorig week ook een week vegan gegeten en ik had precies hetzelfde als jij. Vlees miste ik bijna niet (wel op mijn werk een keer perongeluk een plakje parmaham op mijn brood gedaan en ik realiseerde het me pas toen het op was). Ik gebruik al vaak amandelmelk voor mij ontbijtjes dus dat was niet moeilijk, alleen miste ik soms een cappuccino. Maar pizza zonder kaas, salades zonder kaas, daar kon ik echt niet aan wennen. Wat vaker vegetarisch eten wil ik zeker gaan doen, maar zonder kaas, ei en andere melkproducten kan ik echt niet

 131. Wendy

  Wat heerlijk om te lezen! Zelf ben ik vegetariër maar echt veganistisch eten vind ik ook echt teveel. Echt fijn om een keer een blog te lezen die daar hetzelfde over denkt haha 🙂

 132. Lara

  Ik vind het al heel knap dat je het probeert en vooral dat je je bewust bent van de effecten op dier, milieu etc. Eigenlijk is dat belangrijker dan vegan eten om het vegan eten.

  Zelf ben ik al jaren vegetariër maar ik heb de stap naar vegan ook nog niet gezet en ik weet niet of ik dat ooit zal doen. Ik eet wel veel van mijn maaltijden (onbewust misschien) vegan. Dat komt mede door mijn lactose-intollerantie. Sommige soorten kaas kan ik wel eten, maar het is dan altijd weer zoeken naar de vegetarische variant. Dat is wel iets wat veel vegetariërs niet weten: niet alle kaas is vegetarisch.

  Ik weet echter niet of ik het wel wil, vegan zijn. Ik eet vegetarisch, maar wel heel bewust en daar voel ik me goed bij. Ik koop geen producten met dierlijke toevoegingen zoals gelatine, ei, etc. Koekjes bak ik zelf met eieren van een lolaal boerderijtje (ik woon nog op kamers) en later wil ik gewoon zelf kippen, dan Weet ik zeker dat ze een super leven hebben.

  Ik had het er laatst over met een barista van bagels&beans. Hij vond amandelmelk in de koffie ook niet te doen. Hij zei het liefste soja of kokosmelk (zo’n groot pak, niet zo’n blik natuurlijk) te gebruiken voor koffie en dat dit ook beter ging voor cappuccino!
  Zelf vind ik havermelk érg lekker!

 133. Rhian

  Ik ben zo ontzettend blij dit artikel te lezen aangezien ook ik een en een mislukte vegan challenge heb gehad.
  Ik begon met goede moed en veel ideeën en dacht dat ik het er niet zo heel moeilijk mee zou hebben omdat ik over het algemeen toch al niet veel vlees eet. Het begon echter na 8 dagen erg eentonig te worden en de hummus en avocado;s kwamen me mijn neus uit….Ik wilde gewoon mijn eitjes en melk bij het ontbijt/lunch terug. Ben na 10 dagen gestopt en voelde me ook zo’n mislukkeling maar ik werd erg bloed chagrijnig van en genoot niet meer van maaltijden.

  Ik vind het zo goed dat je dit hebt gedeeld, het zet het e.e.a. in perspectief dat vegan niet voor iedereen is. En voor de mensen die dit wel kunnen more power to you, echt ik weet nu dat ik er gewoon niet happy van word.

 134. Jade

  Ik snap dat je het gevoel hebt dat je gefaald hebt, maar dat vind ik juist niet! Je hebt de week dan wel niet afgemaakt, maar je bent wel veel bewuster over eten na gaan denken en je waardeert het ook, wat ik ook belangrijk vind. En een vegan ontbijtje en een paar dagen zonder vlees maken ook al verschil!
  Ik snap trouwens wat je bedoelt met juist melk en kaas missen. Door coeliakie moet ik glutenvrij eten en hoewel dat natuurlijk een beetje jammer is, valt het me mee. Nu zijn ze er echter achter dat lactose (melk, kaas, roomboter en mijn geliefde Griekse yoghurt) ook niet zo lekker gaat, maar in tegenstelling tot gluten beschadig ik mijn darmen niet als ik lactose eet. En het valt me toch tegen! Ik mis Griekse yoghurt als snack, ik heb zin in alles met kaas, heel veel kaas. Ik denk dat ik het lastig vind omdat het 1. niet ‘echt hoeft’ en er 2. niet echt acceptabele vervangers zijn. Dus ik smokkel af en toe met een lactasepil erbij, maar ik ben wel nog bewuster na gaan denken over wat er nou precies in mijn eten zit. Dat zou je als falen kunnen zien en dat snap ik, maar ik vind het veel belangrijker dat ik bewuster eet en mijn eten ook echt waardeer!

 135. Marleen

  Héél fijn om ook eens zo’n soort verhaal te lezen! Ik heb zelf vorig jaar heel de maand november veganistisch gegeten. Omdat het maar om een maand ging, hield ik het wel vol. Er waren er niet echt dingen die ik miste, maar meer de vrijheid die je hebt als je wel gewoon dierlijke producten eet. Ik was een beetje klaar met dat ‘moeilijk doen’, met minder genoegen moeten nemen en mezelf dingen ontzeggen omdat ik veganistisch at. In december heb ik het veganistisch eten dus ook compleet laten varen en in januari ben ik heel bewust gaan letten op mijn eetpatroon, om te kijken hoe veganistisch ik eet en hoe ver ik wil gaan. Conclusie: 100% vegetariër ben ik en wil ik echt zijn, 100% veganist… niet.

 136. Kaylie

  Wat leuk dat je een week een vegan eetstijl hebt geprobeerd! Wel jammer dat het niet helemaal liep zoals je verwacht of gehoopt had. Toch vind ik het best knap dat je het hebt geprobeerd. Veel anderen willen dat niet eens, terwijl het net zo lekker kan zijn als een niet-vegan of niet-vegetarische eetstijl.

  Zelf probeer ik al enkele maanden zo min mogelijk dierlijke producten te eten en dat lukt me aardig goed. Ik mis geen kaas of melk omdat ik het voordien ook al zelden at/dronk. Het vlees mis ik ook niet zo vaak, omdat ik het simpelweg niet wil eten. Ik hoef niets boven mijn eigen wensen en verlangens te zetten, omdat ik er helemaal niet naar verlang. In het begin had ik ook bij veel gerechten dat ik er niet van genoot, er miste iets maar na verloop van tijd wen je daar wel aan of pas je het gerecht zodanig aan tot je het wel lekker vindt. Vegan eten kan écht super lekker zijn, maar je moet er wel een beetje je weg in vinden en vooral experimenteren.

 137. Annelore

  Cynthia, wat fijn dat je zo eerlijk bent over je ervaring! Top dat een bekende blogger eindelijk durft neer schrijven wat ik al wel langer denk!
  Ik vind je nieuwe site trouwens top! Je artikels zijn super leuk en spreken me nu meer aan! Super gedaan!

 138. Nikki

  Ha! Eindelijk iemand met dezelfde struggles als ik! Daarbij ben ik ook soja-intolerant, dus ik laat het vegan eten maar voor wat het is. Een leven zonder kaas zou geen leven zijn voor mijn;)

 139. Merel

  Hoi Cynthia, wat een eerlijk verhaal weer. Ik moet door allergieën eigenlijk ook vaak vegan eten (lactose, ook oude kaas, lupine en nog zo’n 40 ingrediënten waar ik ziek van word). Fijn om te lezen dat jij het ook niet gemakkelijk vond. Vooral bij vrienden en uit eten vind ik vervelend om altijd maar ‘de moeilijke’ te zijn. Jij eet volgens mij heel gezond, je bent een mooi en bewust mens en ik gun je alle plezier met eten! Blijf genieten en fijn dat je je weg blijft zoeken in maatschappelijke thema’s.

 140. Annelies

  Zooo herkenbaar dit! Ik probeer ook zoveel mogelijk vegan te eten thuis. Maar dat kopje koffie….. Ik heb ook allerlei soorten plantaardige melk geprobeerd, maar dat is het net niet. En kaas maakt een pizza inderdaad net wat lekkerder.
  Knap dat je het geprobeerd hebt en er zo eerlijk over schrijft. Je kunt in ieder geval wat kleine veranderingen aanbrengen, zoals je zelf al schreef.. (cocos ipv boter). Doen waar je je goed bij voelt. Leuk artikel!

 141. Sofie

  Ik heb kaas moeten schrappen omdat mijn huid er slecht op reageert. Dat vind ik vreselijk want ik mis het enorm. Ik eet ook zo graag kaas! Als ik kon, zou ik het dus ook terug eten. Dus ik begrijp je zeker. Ik vind het knap dat je een middenweg hebt gevonden en dat je hier eerlijk over schrijft! Je bent heus geen onmens omdat je niet vegan eet. Het is juist al mooi dat jullie zo vaak vegetarisch eten!

 142. Charlotte

  Zelf heb ik vegan meegegeten, dus niet de hele dag. Ik merkte dat ik de vervangmaaltijden, met bijvoorbeeld vega schnitzels, een stuk minder satisfying vond dan de zelf gekookte maaltijden. Als je vaker vegan wil eten heb ik daarom als tip: ga op zoek naar lekkere recepten. Zo staat een vegan curry met bloemkool en aardappel nog wekelijks op mijn boodschappenlijstje, gewoon omdat het zo lekker is. En de kwark; die is inderdaad niet te eten. De bosvruchtenvariant uit een pakje van soja is al een stuk lekkerder.

 143. Tineke

  Niet zo streng voor jezelf zijn! Super goed dat je het geprobeerd hebt toch. En prachtige site. Mislipgloss was iets minder mijn ding omdat het met name over beauty ging, maar deze site vind ik echt geweldig! Liefs

 144. Michelle

  Mooi verhaal! Een dubbel compliment voor jou, omdat je het wel geprobeerd hebt en er eerlijk over bent. Ik herken heel veel en tijdens het lezen was ik mijn reactie al aan het schrijven, maar daar zou eigenlijk precies in staan wat je zelf ook al zegt.
  Mijn perfecte ik zou vegan eten, leven en denken. Naar mijn idee is dat “nodig” op deze vervuilde planeet met de klimaatverandering tot gevolg. Ik vind die gebeurtenis dood- en doodeng. Daarom probeer ik mijn steentje bij te dragen en mijn voetprint zo klein mogelijk te houden. Als soort “compensatie”, of zo. In een ideale wereld zou vegan leven niet nodig zijn, onverstandig zijn zelfs. Maar dat is een ander en te lang verhaal voor nu.
  Maar wat ik wil zeggen: mijn perfecte ik zou dat doen, vegan leven. Maar ik ben niet perfect, ik ben een mens. Ik heb cravings, ben soms lui, ik heb niet veel geld en heb er soms ook gewoon geen zin in.
  Ik denk ook dat het perfect doen niet de oplossing is. Uiteindelijk val je van die wagen en gaat het juist weer mis (net als bij iedere levensstijl die je moeilijk vindt vol te houden). Waar de goede weg wel ligt, is voor iedereen anders. Bij mij is dat bij flexanistisch eten en leven. Dat wil zeggen: tussen vega en vegan in.
  Mijn wens en ‘levensboodschap’ is: wees bewust, denk na over je keuzes. Dát is belangrijk. Zet je oogkleppen af, kijk om je heen, kijk naar jezelf. En vind je weg. En als je daarmee anderen kunt inspireren ook bewuster om te gaan met de wereld, dan is dat véél waardevoller dan zelf perfect (willen) zijn.

 145. Savi

  Wat een oprecht en eerlijk artikel, heerlijk! Ik denk dat je het ook moet relativeren. Als vegan eten zo makkelijk was geweest, dan had iedereen het wel gedaan. Je hoeft je echt niet te schamen dat het niet gelukt is. Je hoeft, volgens mij, niet te verwachten dat als je je hele leven van vlees, kaas en melk genoten hebt, je dit in één keer met plezier kan afzweren.

 146. Sandy

  Wat een heerlijk eerlijk verhaal! Ik kan het ook niet, om exact dezelfde redenen. Ik ben wel flexitariër en ook 9 jaar vegetariër geweest maar een leven zonder kaas, melk, toetjes of ei…dat trek ik gewoon echt niet 🙂

 147. Ingrid

  Hé je hebt het gedaan en ik vind 6 dagen echt supergoed hoor! Of nou ja 5 dan. Ik zou het niet eens gaan proberen. Niet zo streng zijn voor jezelf.??

 148. Vanessa

  Cynthia,

  Ken je Uw Stadsboer aan de Jufferenwal (Zwolle) al? Alles biologisch en uit de regio van Zwolle. Ik heb in ieder geval het vlees en hun melk uitgeprobeerd en het is zooooo lekker! Als je zeker weet dat een dier een goed leven heeft gehad vind ik het zelf ook al minder erg om dit te eten/drinken. Ik eet zelf ook niet elke dag vlees en dus veel biologisch. Dit is voor mij een goede balans. Ik kan mij trouwens wel voorstellen dat mensen met een klein budget hier meer moeite mee hebben want het is zeker niet goedkoop.

 149. Lotte

  Ik denk er wel eens over na, net als gezond dieten. Maar ook ik geniet zo van eten en het maakt me lichtelijk chagrijnig als ik er niet van kan genieten of iets mis.
  Aan de andere kant: mooi en fijn dat je milieu en dierenwelzijn boven je eigen verlangens kun stellen. Maar dat ene scheutje melk in je koffie of dat beetje kaas over de pasta is toch ook niet zo’n ramp?

  • Femke

   Voor jou uiteraard niet. Voor de dieren en het milieu wellicht wel. Wáárom wil je geen vlees, vis, zuivel of ei eten? Dát is wat je je moet opvragen. En dan maak je je keuze. Ieder voor zich.

 150. Irene

  Ik eet sinds zo’n anderhalf jaar overwegend vegan en het heeft een paar Vegan Challenges gekost voordat ik zover was.
  Mijn ervaring is dat het tijd kost om goede vervangers te ontdekken, maar sharing is caring dus…
  – voor in de koffie gebruik ik een Duits product, “veganer kaffeeweisser”. Ik koop het in de vegan supermarkt maar is vast ook ergens online te krijgen.
  – voor cappuccino of latte gebruik ik 50/50 sojamelk ongezoet en soja kookroom of – en deze zweer ik bij – Oatly barista edition. Te koop bij natuurwinkels zoals ekoplaza. De chocolademelk van dat merk is ook heerlijk en die is verkrijgbaar bij Albert Heijn.
  – als vervanger van kaas: edelgistvlokken. Hartig smaakje. De eerste keer is het misschien een teleurstelling (voor mij tenminste) want het smaakt natuurlijk niet PRECIES als kaas maar ik ben inmiddels grootverbruiker. Kan je ook sausjes van maken e.d.
  – soja yoghurt: Alpro Soja ongezoet. Smaakt meer zurig.
  – op YouTube zijn veeeel vegan kookfilmpjes, Laura Miller is bijv. heel leuk. Ook ben ik gek op het kookboek van The Green Kitchen.

  En wat mij betreft de belangrijkste tip: hou het leuk, dan hou je het vol. Is de reden dat ik niet 100% vegan eet, maar zo’n 1-2 keer per week iets dierlijks als ik er heeeel veel zin in heb en als er écht geen goed vegan alternatief voor is (gerookte zalm of Tony Chocolonely karamel zeezout bijvoorbeeld).

  Wie weet waag je je er nog eens aan 😉 succes!

 151. Lenneke

  Ik vind het supertof dat je hier gewoon over schrijft. Ik zou het ook echt niet volhouden, so I feel ya.

 152. R

  Als lunch is soep ook altijd lekker.. Ik eet vaak linzensoep met broodjes humus..
  Al jaren vegetarisch, maar zonder kaas h

 153. Heleen

  Je hebt helemaal niet gefaald. Je hebt het geprobeerd en daarmee ben je al verder gekomen dan de meeste mensen! Knap hoor, je moet zo bewust omgaan met je eten en zoveel research doen om daadwerkelijk goede maaltijden op tafel te zetten. Ik kan dat nog geeneens, ik ben een echte vleeseter!

 154. Eni

  Kijk, dít (ongezouten eerlijke mening met hier en daar een scheldwoord) vind ik dus echt heerlijk om te lezen! Als dit de ‘nieuwe’ Cynthia is, welkom ??

 155. Melissa

  Dit herken ik precies zo. Heb het een keer geprobeerd maar dan voor een crash dieet.. Na twee dagen was ik al chagrijnig en had ik hoofdpijn. Ik was echt niet te genieten en mijn vriend was blij toen ik weer ‘normaal’ ging eten. Heb er respect voor dat je dit eerlijk met ons deelt want je zou inderdaad vervelende reacties kunnen verwachten.
  Hihi moest stiekem lachen om je ‘ik vind een tegenvallende maaltijd echt kut’, daar herken ik mezelf echt in.
  Cynthia veel succes met je nieuwe site en hopelijk vind je het plezier terug wat je altijd hebt gehad in het schrijven.

 156. kissandmakeupsbeautyblog.com

  Ik zou nooit vegan kunnen zijn denk ik. Ik ben al 15 jaar vegetarier, maar vegan? Dat zou gewoon te lastig zijn. En ik zie (voor mij) het nut er ook niet van in.

 157. Jaimyskitchen

  Hey Cynthia,

  Allereerst wil ik zeggen dat iedereen die een stap neemt naar meer plantaardig eten onwijs goed bezig is. Bewustwording is key en alles draagt een steentje bij. Ik denk dat enorm veel vegans er ook zo over denken.

  Ok, mijn verhaal.
  Ik overweeg al meer dan een jaar om helemaal vegan te gaan. Het is beter voor het milieu en voor mijzelf gezien mijn darmen enorm op – met name – zuivel reageren. Vleeseter ben ik in mindere mate en vis vind ik heerlijk.
  Helemaal weglaten vind ik gewoon moeilijk en ik wil mezelf niets verbieden.
  Mijn houvast is nu 5/6 dagen in de week vegan, de andere dagen YOLO! Maar ook dat is soms vaker. Zeker als ik bij anderen of echt buiten de deur eet. Faal ik dan? Nee ik denk het niet want ik vind het onwijs knap dat ik er mee bezig ben en elke keer als ik eens een vegan maaltijd eet draag ik bij aan de vermindering van het broeikas effect.

  Het is niet mijn bedoeling om mezelf in de kijker te zetten, maar ik post veel vegan/vega en ook gewoon vlees en vis gerechten op mijn blog. Misschien vind je wel wat inspiratie voor die keer dat je voor vega of vegan kiest.

  Super fijn dat je dit post, denk dat meerdere mensen zich in je kunnen verplaatsen!

 158. Tricia McCoy

  Ik vind het heel knap dat je dit verhaal toch heb verteld! Ik ben ook recent gestopt met het eten van ‘dairy producten’ zeg maar: melk, boter en kaas. Ik had het voor een paar weken geprobeerd omdat ik veel last heb van puistjes en mijn huid gewoon niet lekker voelde/eruit zag. En wat een verschil maakte dat! Mijn huid werd veel meer zuiver en ik had zoveel minder puistjes. Ik probeer nu altijd om dan dairy producten te vermijden (zoveel mogelijk), maar ik merk dat het super lastig is als ik ga uiteten. Bijna alles heeft een saus van boter of room, wat heel vervelend is (ook omdat ik dat super lekker vind!). Ik ben in het algemeen blij dat ik de keuze heb gemaakt, maar soms moet je ook doen wat jij een goed gevoel geeft. Ik pak ook soms een gerecht die duidelijk boter of melk heeft, omdat ik dat toch super lekker vind. Het is ook belangrijk om van je leven te genieten! Daarom vind ik het niet gek of stom dat je bent gestopt met vegan eten. Het is gewoon soms heel moeilijk en je moet toch dingen doen die jij gelukkig van wordt.

 159. Danielle

  Haha zo herkenbaar dit 😀 Ik mis dan vooral kaas en ei, en hoewel ik al minimaal vlees eet voelde ik me toch echt beter toen ik weer af en toe kip en vis ging eten. Ik doe waar ik me goed bij voel en probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen. Zo hoef ik me ook niet aan andermans “regels” te houden, dat vind ik soms namelijk best storend. Alle respect voor vegans, maar ik doe mijn best en geef net zoveel om dieren!

 160. Sandra

  Ik vind het super dat je het geprobeerd hebt. Ik ben zelf ook wel bewust van wat ik eet…maar ook ik zou echt niet zonder kaas kunnen. Vlees hoeft van mij ook niet elke dag..zelfs suiker zou ik kunnen laten…maar kaas…. als we allemaal al wat meer op Letten met wat we in onze mond stoppen maakt dat al veel verschil.

 161. Jayden&Jaël

  Meid, wat ben je streng voor jezelf. Chill..! Ik vind het al knap dat je er aan begon en 6 (!!!) dagen volhield. Petje af hoor ?

 162. Miranda

  Ook ik ben begonnen met vegan eten nu 4 weken geleden en nee dat gaat niet in 1 keer! Je komt er gaandeweg pas achter hoeveel dingen je niet meer kan eten. Ik kan nog niet zonder het wolkje melk in de koffie en zo heel af en toe MOET ik kaas? net als jij heb ik ook niet echt een probleem om vegetarisch te eten. Maar eerlijk toegegeven heb ik 4x “echt gezondigd” en dus vlees of vis gegeten. Ik geef mezelf dus 1x per week vrij en dat bevalt nu prima, Ik denk dat ik straks een vegetariër word met veel vegan neigingen…hoe moeten we dat weer gaan noemen dan?
  ik eet dus 1x

 163. Jildou

  Heerlijk eerlijk! Ik zou deze week niet als een mislukking zien, maar als een nieuw inzicht! Je weet nu dat vegan eten geen optie is, klaar. Dan kun je nog wel je bewustzijn t.o.v. je principes vergroot hebben! Zo zie ik het wel tenminste. Ik kan ook absoluut niet zonder vlees of ei, kaas of kwark. Maar ik probeer het wel met mate te eten. Net als jij! Mooie, volwassen site trouwens. U Go Girl!

 164. Lou

  Goed verhaal hoor. Ik heb zelf nooit zo goed begrepen waarom er zo’ n alles of niets mentaliteit hangt rondom veganistisch en vegatarisch eten. Ik vind dat altijd wat typisch. Alsof je alleen goed bezig bent als geheelonthouder. Het is toch een beetje cultusdenken kennelijk. Je hoort erbij of niet. Een challenge om te testen of je uit het juiste hout bent gesneden. Alsof je anders een loser bent.

  Ik zou zeggen: je hebt door op te geven niet bewezen dat je een losee bent, maar juist dat je je verstand gebruikt. Iets wat niet bij je past gaat niet werken.

  Zo zie ik het niet zitten om volledig plantaardig te gaan omdat ik heel erg moet oppassen met koolhydraten. Diabetes is bij mij een risico en ik doe het gewoon minder goed op rijst, brood en pasta dan op eieren en vlees. Groenten, fruit en zaden zijn de hoofdmoot. Maar wat je daarnaast eet is niet alleen maar een lifestyleding.

  Ik heb recent een whole30 gedaan: geen suiker, gluten, peulvruchten, zuivel, alcohol. Om voedselintolerantie op te sporen. Het was te doen. Maar vreselijk stom vond ik het eten zonder kaas. Veel gerechten waren daardoor niet af. Er was zat wel lekker, maar heel veel was het net niet. En ik vond ghee geen alternatief voor boter. En zo nu en dan een cappuccino vind ik ook echt een traktatie. Maar ik ontdekte wel dat kokosyoghurt een meer dan prima alternatief was voor yoghurt. Dus ik eet nu zelden meer yoghurt of kwark, terwijl de bakken voorheen niet aan te slepen waren. Goddank bleek dat ik geen lactoseintolerantie had, dus ik ga nooit mee zonder zuivel. Sterker nog: een klein beetje zuivel lijkt voor minder klachten te zorgen. Maar ik beperk mezelf wel en dat vind ik wel best. Zelf blijven denken is volgens mij key.

 165. Elisa

  Wat goed dat dit juist ook gedeeld wordt! Vegan leven wordt helemaal opgehemeld lijkt het wel.. ik ben getrouwd met een (melkvee)boer, dus wij eten vlees, melk en eieren en eigenlijk altijd van eigen productie. Mijn schoonmoeder maakt eigen yoghurt van de melk en ook dat eten we vaak. Ik, en al helemaal mijn man, kan me geen leven voorstellen zonder deze producten. Ook omdat ik de passie er achter zie om in deze tijd een zo goed mogelijk product te maken. Dus ik vind het niet slecht dat je melk en kaas eet, alleen maar een steun in de rug voor de boeren die keihard werken voor een lage prijs. Ik hoop dat je de producten van Nederlandse bodem koopt 😉

 166. Emma

  Ik vind het al stoer dat je het überhaupt een week wilde proberen! Ook fijn om te lezen dat iemand zich er niet ‘zo veel beter’ door gaat voelen. Kan me het gevoel zo goed voorstellen.. dat je wil dat het gewoon lukt maar dat het eten je dan zo tegen valt.. ik denk er ook wel eens over na, ik zou het best willen maar niet lekker kunnen eten zou mij ook heel ongelukkig maken.. maar, wij eten alles wel met mate, dus bijvoorbeeld niet elke dag vlees.

 167. Suzanne

  Goed stuk hoor, goed dat je het hebt geprobeerd en dat je nu toch weer wat bewuster met dierlijke producten omgaat!
  Ik probeerde een paar jaar geleden ook veganist te worden. Ik was al 12 jaar vegetariër, dus hoe moeilijk kon het zijn?! Ik heb het slechts 3 dagen volgehouden, want ik was dol op roomboter en at overal kaas in en door.
  2 jaar later heb ik me opgegeven voor de veganchallenge, en in de aanloop daar naartoe heb ik alvast wat boeken gelezen (Skinny bitch en Dieren eten) en docu’s gekeken (Cowspiracy, Fat sick and nearly dead, Forks over knifes).
  Ook zag ik het programma de Hokjesman, over dierenvrienden. En door dat laatste programma is er iets veranderd in mij. Eerst was ik een beetje verontwaardigd, omdat er dingen worden gezegd die behoorlijk hard zijn, en ik dacht ‘nouja zeg, ik ben toch gewoon heel goed bezig als vegetariër?’
  Ik ben weken bezig geweest met voedingsmiddelen checken, lijstjes maken, ingredienten doornemen, recepten zoeken, enz.
  En voordat de challenge begon was ik al helemaal veganist. Dit keer omdat ik er volledig achter sta en het echt WIL, en niet omdat het moet of omdat ik mezelf allerlei beperkingen op moet leggen.
  Ik vind iedereen die bewust omgaat met dierlijke producten, die een dag per week minder vlees eet, of vaker naar een vervanger pakt al heel goed bezig!
  Hopelijk heeft het je geinspireerd om vaker vega avondeten te maken! 🙂

 168. Evi

  Ik vind het zo leuk dat je eerlijk bent. Ik ben zelf vegetarisch en zou ook niet kunnen zonder kaas. Eieren ben ik de laatste tijd ook fan van dus dat zou ook moeilijker geweest zijn. Maar melk had ik wel kunnen vervangen. Ik ben blij dat je zo eerlijk bent.

 169. Romy

  Echt super dat je zo eerlijk bent! Niet alles is nou eenmaal leuk en fijn en perfect. Dit artikel is een verademing!

 170. Chelsea

  Ik vind het goed dat je er zo eerlijk over bent. Zelf heb ik het in januari ook geprobeerd. Maar het was gewoon te lastig. Vooral als je met iemand woont die wel gewoon ‘alles’ eet. Ik had ook het meest moeite met de kaas en de melk haha. Ik hou gewoon van een koffietje van de Starbucks en eet graag pasta’s en pizza’s met kaas. Vlees miste ik ook totaal niet. Eet nu nog bijna geen vlees. Maar kaas en melk blijf ik lekker eten.

 171. Nieke

  Wat knap dat je het geprobeerd hebt! Ik heb het een keer één dag geprobeerd maar eet best veel zuivel en eieren. Zelf ben ik wel vegetariër en daar voel ik me geweldig bij. En dat vind ik ook goed zo. Ik vind het echt heel knap dat er zoveel vegans zijn, maar zelf ben ik nog niet toe aan de stap om mijn eetpatroon zo erg om te gooien, en ik weet ook niet of ik dat ooit word. Maar het eten van geen vlees voelt voor mij al als een overwinning, dus eigenlijk is het (voor mij persoonlijk) wel goed zo. (:

 172. Maria

  Ik vind het juist verademend dat je over je “mislukking” schrijft, niet veel mensen hebben daar het lef voor.

 173. Janneke

  Ik heb het ook een keer geprobeerd maar het lukte niet. Ik deed het met een boek van the green happiness. Ik vond de recepten ontzettend veel werk en ik miste ook vanalles.

 174. Tessa

  Hoi Cynthia, wat een fijn en eerlijk geschreven stuk! Echt leuk om te lezen.ik las dat je niet van salades houdt in de winter, misschien is een zelfgemaakte soep een idee. Maak ik regelmatig en dat vind ik zó lekker in de winter! Bijvoorbeeld bloemkoolsoep met kikkererwten erin of met kokosmelk ??? Echt yum, makkelijk te maken van restjes en het vult ontzettend!

 175. Esther

  Ik heb altijd gezegd: ik kan zonder vlees en melk, maar zonder kaas wordt ik een vervelend mens. Toch heb ik nu al vier maanden geen kaas meer gegeten: mijn zoontje is allergisch voor zuivel, soja en ei en omdat ik borstvoeding geef schrap ik dat uit mijn dieet. Grappig is dat het me nu weinig moeite kost. Wat ik alleen bagger vind is uit eten gaan. Dat doe ik vaak en graag. En dat is dus rete lastig met zo’n dieet!

 176. Tamara

  Oh man, wat een fijn stuk om te lezen! 🙂 deze heerlijke eerlijkheid waardeer ik zeer!

 177. Bregje

  Ik begrijp je volledig. Zelf heb ik er soms ook moeite mee dat er wat betreft je voedingspatroon dingen ‘goed’ of ‘fout’ zijn. Natuurlijk snap ik dat het geen goed idee is om een frietjesdieet te hebben, maar wat betreft de keuze die je maakt voor wel of geen dierlijke producten, is er een heel groot grijs gebied waarin je denk ik best goed bezig bent en waarvan soms net gedaan wordt of je nog steeds slecht bezig bent. Natuurlijk zou de hele wereld vegan kunnen worden en dat zou een stuk beter zijn voor het milieu, maar spoiler: dat gaat niet gebeuren. Net als met zoveel dingen is er iets en dat heet balans. En soms zit in die balans gewoon kaas. En melk. En dan wel af en toe vegetarisch eten, maar er dan extra van genieten als je in een restaurant een super lekker mals stukje vlees voorgeschoteld krijgt. Alles is goed, zolang je er maar bewust van bent en er af en toe over nadenkt. Precies wat jij deze week gedaan hebt, waardoor eigenlijk je vegan week dus helemaal niet mislukt is. Bovendien staan er echt pareltjes in dit stuk hahaha: “ik vind een tegenvallende maaltijd echt kut.” “Kaas en melk maken mijn dag beter.” Hulde voor jou 🙂

  Ps. je nieuwe website is echt mooi!

 178. GoYvon

  Wat een eerlijk verhaal! In het kader van ‘alles is zo mooi’ en ‘het leven is perfect’ wat we op zo veel plekken te zien krijgen vind ik dit een mooi tegengeluid. Het kán toch niet dat iedereen alles geweldig vindt? Goed dus dat je naar Willem geluisterd hebt 😉

  Ik ben wat uitdagingen voor 2017 aan het verzamelen en wilde deze er ook tussen zetten. Ooit was ik vegetariër, maar toen ik in China kwam wonen wat dat een heel moeilijke opgave. Momenteel eet ik weinig vlees, maar net zoals jij moet ik ook melk in mijn koffie en kaas over de pasta.
  Ben er nog niet over uit of ik het ga proberen. Het vegan-aspect wordt een uitdaging, maar ook het feit dat ik veel etiketten niet zal kunnen lezen zal het erg moeilijk maken.

 179. Ilse

  Wat een heerlijk stuk om weg te lezen! Ik heb al minstens 2 jaar niet reageert op je blog… maar je nieuwe stijl past weer helemaal bij mij, je lezers groeien ook mee! 🙂 Ik vind het super dat je ook de andere kant van het verhaal laat zien. Vegan is voortaan zo populair, maar waar iedereen z’n alternatieven zoekt voor zuivel, zou je ook een eitje vers van de boer of het kippenhok kunnen kopen, de versheid proef je! Mijn mening is dan ook dat je wat verder mag kijken dan je supermarkt en gewoon eens bij de locals koopt, dan weet je ook hoe het product/dier behandeld word, dan draag je ook al een heel klein beetje bij 🙂

 180. Mariëlle

  Ha yes, zo eerlijk, wat een heerlijke verademing en een feest van herkenning! Vlees eet ik niet, maar vis, kaas en cappuccino, zonder ben ik echt een minder leuk mens. Een beetje levensmoe. En ik voel me alsof ik me daarvoor moet verantwoorden, in deze maatschappij waar je het óf ontzettend goed en groen doet, of je schijt hebt. Ik heb een pietsje schijt en ben een soort mintgroen. Is toch een mooier kleurtje. Mag heus.

 181. Irene

  Hier houd ik van: een eerlijk verhaal!

 182. Kim

  Hee Cynthia,

  Ten eerste: wat een heerlijke, volwassen plek is dit geworden! En wat fijn dat je zo eerlijk durft te zijn hierover! Voor wat het waard is; ik vind dit juist inspirerend. Ik ben ook gek op m’n broodje kaas en mn borrelplankje kaas/worst ’s avonds. In de tijd waarin veel mensen vegan worden, herken ik me erg in jouw gevoel van faal-haas. Doordat iedereen alleen maar ik-kan-dat-artikelen post, krijg je bijna het idee dat je de enige slappeling bent. Dus dank voor jouw eerlijkheid! Juist door jouw verhaal krijg ik nu ook het idee om een deel van mijn levenswijze aan te passen! Iedereen die ik volg over vegan food, lijkt zo’n alles-of-niets mentaliteit te hebben, waardoor ik automatisch afhaak. Maar ik hoef geen full-time vegan te worden. Het is oké om alleen wat te minderen! Als er meerdere mensen zo gaan denken en leven, heb je toch heel wat bereikt met een artikel die je eerst niet wilde schrijven :)..

 183. Didi

  Wat ben je hard voor jezelf. Dat je niet meteen van het een op het andere moment om bent betekent niet dat je mislukt. Het was experiment toch? Alle beetjes helpen. Meer bewust zijn van wat je eet is al meegenomen.

 184. Emmy

  Ik vind dit stuk heerlijk geschreven. Ik merk echt dat dit een veel fijner stukje internet is geworden. You go girl.

 185. Claire

  Ik vind het fijn dat je zo eerlijk bent Cynthia. Ik denk dat iedereen wel verhalen leest dat hij/zij zich beter voelt na één vegan maaltijd. Maar het is natuurlijk niet een verandering dat in één keer lukt. Ik eet zelf zo veel mogelijk vegan maar altijd vegetarisch. Want ik vind het ook moeilijk. Vooral buiten de deur eten is nog iets wat het mij moeilijk maakt. Ik wil niet mijn sociale leven op halt zetten omdat er geen vegan optie is. Maar ik doe mijn best en ik denk dat dat het belangrijkste is. Daarom vind ik het al super goed dat je het probeert! Fijn dat je zo open minder bent en de challenge gewoon aangaat. Wie weet past het later meer bij je en lukt het dan beter. Er zijn namelijk best veel vervangers voor vanalles en nog wat. En er komt steeds meer op de vegan markt (: Dat je nu bewuster eet vind ik al super goed! Love dit onderwerp en je nieuwe schrijfstijl. Leest zo lekker.

 186. Britt

  Nou ik had echt precies hetzelfde! Dat vlees boeide me niet zo, maar vooral de kaas.. man man dat trok ik heel slecht! Een pizza is geen pizza als er geen kaas op zit haha!

  Leuk dat je er toch over geschreven hebt!

 187. Kasia

  Jij hebt het geprobeerd. Dat is goed. Ik heb een paar keer een vegetarische maand gehad. Ik merkte toen dat ik veel meer suikers at (dat doe ik normaal niet). Ik probeer in de week 2 á 3 keer vlees eten en de rest van de dagen vegetarisch. Ik gebruik sowieso soja/haver/amandel/hazelnootmelk in mijn smoothies omdat ik koe- of geitenmelk niet zo lekker vind. Maar één keer verse chocolademelk van de Streekboer in Leeuwarden gekocht en dan lust je een andere nooit meer.
  Voor de inspiratie’s kijk ik ook vaak naar pinterest. En kaas kun jij vervangen met gist zoals hier http://eu.m.iherb.com/pr/Bob-s-Red-Mill-Large-Flake-Nutritional-Food-Yeast-8-oz-226-g/35655 hoe het smaakt weet ik niet.

  Ik ben met je eens dat van het eten moet je genieten en het is plezierig. Als het niet zo is moet je dat jezelf niet aandoen.

  Veel liefs!

 188. Shannon

  Wat fijn dat je er zo eerlijk over schrijft! Vegan zijn lijkt me ook ongelofelijk lastig, het zou ook niks voor mij zijn denk ik!

 189. Priscilla

  Goedemorgen!
  ik vind het erg goed dat je het hebt geprobeerd en is zeker niet makkelijk!
  Maar ik denk als je documentaires over de vlees en vooral melk industrie gaat kijken, gaat het veel makkelijker om kaas op te geven. Er is zoveel dierenleed in de melk industrie 🙁 ik ben nu 1 jaar vegan en dat gaat super goed. In het begin was het wel lastig omdat ik ook een kaasliefhebber was maar na 2 weken is dat voorbij 🙂

 190. Mariët

  Zo fijn dat je het geprobeerd hebt, wel jammer om te lezen dat het zo tegenviel. Ik ben net zoals jij van het ‘als eenmaaltijd tegenvalt vind ik dat kut’, goed en lekker eten is heel belangrijk voor me. Toch lukt me dat ook als ik plantaardig eet! Ik zou je bijna een week hier willen uitnodigen zodat je mee kunt eten met ons – ik weet echt zeker dat het dan een stuk beter gaat, hihi. Het kost ook even tijd om te wennen en goed te weten welke ‘vervangers’ goed bij jou passen en welke niet.

  Ik dronk sowieso al bijna nooit koffie dus dat scheelt (chai tea met amandelmelk daarintegen hmmmm) en eet bijvoorbeels nooit vleesvervangers in de zin van: die overbewerkte dingen uit de vega schappen. Die vind ik zo goor!

  Gisteravond aten we pizza burgers met avocadopesto, burgers zelf gemaakt. Heer-lijk. Gebakken aardappeltjes erbij et voila. Er is zoooveel om te ontdekken en ik merk dat ik er creatiever en beter door ben gaan koken.

  Maar ik blijf erbij: elke stap is er één. Als je een aantal dingen weglaat of swapt voor de plantaardige variant is dat al een goede stap.

 191. Boukje

  Eerlijk stuk Cynthia, super!
  Ik ben vegan.
  Een korte tijd was ik vegetariër en dacht ik veganistisch leven? Dat hoeft niet zo van mij. Want ja… kaas, moeilijk, ik wil wel leuk leven etc.
  Tot ik me ging verdiepen in de achtergrond. Ik keek diverse docu’s. Dierenleed. Holy shit. Serieus. Als je écht weet wat dieren meemaken als zijnde “product”. Als je de angst ziet in de ogen van een koe. Als het geschreeuw hoort van een dier dat geslacht wordt. Of een kalf dat wordt weggenomen bij zijn moeder. De kuikens door een versnipperaar ziet gaan. Het leven van een legkip…
  En ik weet het, niemand wil dat zien. Of weten. Want ja, als je het niet ziet. Is het er niet. Maar het is er wel. Altijd. Iedere dag. Miljoenen dieren.
  En dat was mijn omschakeling…. ik werd vegan.
  en ja dat is even zoeken naar lekkere alternatieven. Maar die zijn er! Ook in kaas en “zuivel”. Het is even een omschakeling, maar dat is logisch na een leven lang dierlijk voedsel.
  Geef je zelf in dit soort dingen meer tijd. Elimineer stap voor stap. Je hoeft niet in één klap vegan te zijn. Je mag fouten maken. Maar verdiep je ook in het waarom. Dat helpt.

  Ps. Oh, en dank je voor je respect voor vegans! Want helaas. Zo populair als plantaardig eten is, is ook het afzeiken van de mensen die het wel doen. Zo jammer, want ik doe het niet omdat ik me beter voel dan een ander. Juist niet. Ik doe het omdat ik van dieren houd.

  • Femke

   Ik heb het als vegetariër al best zwaar soms als ik uit eten ga met bv collega’s. Als vegan moet het helemaal erg zijn! Trouwens ook mijn ouders vinden het verre van oké dat ik zoveel mogelijk vegan probeer te eten en ook dat leidt (op mijn 40e!) tot discussies.

 192. Do

  Wat een eerlijk en leuk geschreven verhaal. Je hebt het in ieder geval probeert en je bent nu bewuster geworden, dat is toch ook iets om trots op te zijn? Ik zou het niet zien als falen of mislukken, gewoon iets wat niet iets is wat voor jou is. Ik probeer zelf zo veel mogelijk op te letten. Ik eet weinig tot geen vlees en let op mijn inname van zuivelproducten, maar echt vegan zal ik het niet noemen.

 193. Martine

  Wat goed dat jij jouw ervaringen zo durft te delen!
  Zoals in de andere comments al staat, in deze tijd dat iedereen vegan eten als De levensstijl van deze tijd bestempeld, is het fijn om te lezen dat het ook een andere kant heeft.
  Ik heb voor Sinterklaas het boek “Deliciously Ella, iedere dag” gekregen.
  Ik wilde dat hebben omdat ik graag wat makkelijke vegan recepten wilde hebben, gewoon, omdat ik plantaardige maaltijden erg lekker vind.
  Maar verder dan dat gaat het bij mij niet.
  Ik drink mijn latte’s met soya melk (misschien vind je dat lekkerder) omdat ik van gewone melk soms last kan krijgen.
  Maar ik eet gewoon mijn koekjes, mijn mayo, mijn pizza met kaas en daarbij regelmatig vegan maaltijden.
  Ik haal eruit wat mij aanspreekt en wat voor mij haalbaar is.
  Het gaat om de intentie en het feit dat je er überhaupt al bij stilstaat.
  Ik denk dat de overgang te heftig is geweest voor je.
  Langzaamaan wat kleine dingetjes veranderen en wie weet ben je over 5 jaar wel 100% vegan.

 194. lisette

  Leuk dat je het hebt geprobeerd! Het lijkt mij ook vrij lastig om dit vol te houden. Vooral als je dit zo gelijk een aantal dagen achter elkaar doorvoert. Juist leuk om te lezen dat het niet perfect is gegaan;-)

 195. Marieke

  Heerlijk om te lezen! Ik zou aan de ene kant graag 100% vegan willen zijn, maar helaas lukt mij dat (nog) niet. Ik eet nu 80% plantaardig en daar voel ik mij prima bij. Zo hou ik het tenminste vol en iedere stap die je zet is er toch weer één. Ik vind dat je sowieso al heel goed bezig bent!

 196. Judit

  Wat een (h)eerlijk artikel! Wij eten uitsluitend biologisch vlees en ik moet zeggen dat ik de meeste vleesvervangers ook prima vind. Verder gebruiken we veel sojaproducten. Maar helemaal geen zuivel, vlees en eieren?! Dat gaat me te ver.

 197. Maartje

  Hoi Cynthia,
  Wat goed dat je hier aandacht aanbesteed en er zo open en eerlijk overschrijft. Ik eet zelf sinds een half jaar strikt veganistisch en voel me hier heel erg goed bij (voor de diere, het milieu en mijzelf). Ik moet zeggen de overgang hier naartoe is heel geleidelijk gegaan is, jarenlang kookte ik thuis bijna 100% plantaardig, maar buiten de deur at ik hier en daar wat ik voorgeschoteld kreeg. Zo leerde ik een repertoire aan gerechten opbouwen en was de overgang veel gemakkelijker.
  Na het zien van vele docus over de wereld en de vleesindustrie was bij mij de maat vol en maakte ik de overstap naar geheel veganistisch eten/leven. Omdat ik dit zelfde wilde, niet omdat ik dit voelde dat het nu een “trend” is. Dit is denk ik een groot verschil. Als ik andere mensen op een verjaardag een lekker taartje zie eten, dan neem ik OF zelf wat heerlijks zelfgebakken mee, OF ik zeg tegen mezelf, ik zou dit best kunnen eten, MAAR ik WIL het zelf niet. Het is mijn eigen beslissing. En dan heb ik er vrede mee.

  Ik moet zeggen dat ik nooit een kaasliefhebber was, ik hoor van veel mensen dat ze dat missen. Maar, er zijn ook kaasvervangers en met bijvoorbeeld edelgistvlokken en cashewnoten kan je een kazige parmezaan maken voor over je pasta. En zo zijn er nog talloze andere opties.

  Ik denk dat veel dingen ook een kwestie van gewoonte zijn. De eerste keer dat ik sojayoghurt at dacht ik, hmm nou Zo lekker is dat ook weer niet… Nu ben ik er zo gewend aan geraakt dat ik het heerlijk vind en yoghurt überhaupt niet meer mis. Soms moet je ook gewoon op zoek gaan naar de juiste producten voor jou. Sinds ik veganistisch eet kook ik met mijn vriend de heerlijkste recepten. We proberen veel uit en er is zoveel mogelijk! Currys, soepen, pasta’s, heerlijke taarten, koekjes, als je op youtube/blogs kijkt zijn er genoeg recepten te vinden (bijvoorbeeld youtube channel hot for food).
  Ook moet je er echt voor zorgen dat je genoeg eet als je overstapt naar plantaardige voeding. Vettige kazen en romige sauzen geven je natuurlijk veel sneller een verzadigd gevoel en bevatten veel meer calorieën. Ik probeer volle granen te eten, veel groentes en peulvruchten. Maar als je een romige groente curry met kokosmelk maakt, lekkere volkoren rijst, linzendahl en alles bestrooid met cashewnoten en wat koriander, dan stilt dat zeker je honger.

  Wat ik eigenlijk wilde zeggen is, ik kan me heel goed indenken dat niet iedereen zit te wachten op een veganistische levenswijze. Ja het vraagt aanpassing en je moet flexibeler met dingen omgaan. Maar het belangrijkste is denk ik dat op dit in de wereld we bewust moeten worden van waar me mee bezig zijn. De klimaatverandering is een heel erg groot feit en alleen door jou bewustwording dat je niet IEDERE dag vlees en vis nodig hebt, soms een plantaardige dag in last en je bewust bent van je consequenties van je eet/leefgedrag, komen we alweer een stukje verder.

  Daarom vind ik het super dat je hier over schrijft! Desto meer mensen bewust worden van hun ecologische voetafdruk, desto meer impact dit heeft op de wereld. En ieder begin is een begin, dus dat jij nu af en toe je roomboter vervangt door een andere optie en hier een daar een plantaardig dagje in last, daarbij maak je al een verschil!

 198. Virginie

  Ik vind het knap!
  Ik probeer ook minder vlees te eten en daar heb ik geen moeite mee, heb er niet echt behoefte aan.. Maar af en toe spekjes in een salade of puree of eieren met spek.. dat zou ik niet kunnen missen. Ik eet graag eieren, zou ik niet zonder kunnen, net zoals kaas in pasta..
  Heb ook een tijdje suikervrij gegeten maar was ook niet makkelijk, omdat ik veel dingen gewoon niet lust.
  We doen ons best, daar draait het om. Tegenwoordig bekijken ze je slecht als je niet vegan of mega gezond eet.

 199. Sjess

  Ik vind het goed dat je het geprobeerd hebt! Zolang je er wat van geleerd hebt, is het geen mislukking toch? Zelf eten wij (gezin met twee jonge kinderen) flexitarisch, dat vind ik zelf het prettigst. Er hoeft idd echt niet elke dag vlees gegeten te worden.

 200. RosieV

  Ja ik heb een periode van drie weken of minder geprobeerd om ook Vegan te eten. Eigenlijk alleen voor de dieren, milieu was niet mijn reden sorry. Maar ik zit nog steeds in herstel van mijn eetstoornis en dat helpt er gewoon echt niet bij. Daarnaast werd ik er ook niet echt gezellig van. Terwijl ik meestal wel soya Macchiato drink en die vind ik heel lekker of andere van die koffiesoorten met soya en niet amandelmelk dat is echt vies bij de koffie. Soya yoghurt heb ik ook geen probleem mee omdat ik lactose intolerantie heb en alleen melk of producten met melk kan nemen als ik daar een lactase pil naast neem. Dus ik neem ook geregeld Griekse yoghurt of bitterkoekjespudding en kan ontzettend genieten van belegen of oude kaas. En vind veganistische kaas ronduit smerig. Dus nee, niks voor mij. Ik ben gewoon flexotarier neem vaak genoeg geen vlees en daar draag ik dan ook m’n steentje mee bij. Daarnaast loop ik vaak collecte voor dierenleed etc. Ik denk ook niet dat je jezelf egoïst hoeft te noemen als jij op andere manieren dierenleed bestrijd, milieuvriendelijk bent. Wij zijn tenslotte allemaal mensen. En van wat ik weet van mensen die wel veganistisch zijn is dat ze ook echt niet daarom negatief over je denken 🙂

 201. Romy

  EINDELIJK iemand die het ziet zoals ik het zie haha! Ik heb geprobeerd alle zuivel te schrappen, niet eens vegan eten maar puur omdat ik niet zo goed tegen zuivel kan, en ik vind het de hel. Ik wil kaas op mijn pasta en ik wil voor het eerst sinds een jaar!! een pizza! Maar als ik dan ook nog de eitjes, dat heerlijke stukje zalm, honing voor bij de thee, de Griekse yoghurt (die mag ik wel, thank god haha!) met mijn favo cruesli, dat allemaal zou moeten laten staan, waar haal ik dan nog de plezier vandaan om te eten? Want ik éét graag! Ik kijk de dag van tevoren al uit wat ik de dag erna ga eten, ik kijk 24kitchen de hele dag door, verzamel alle recepten die ik tegenkom in een map die uitpuilt omdat ik alles zo lekker vind, en ik geniet gewoon écht oprecht van eten! Neem me dat niet af, dan zou ik er ook geen leuker mens op worden haha! Ik eet regelmatig vegetarisch, vind ik heerlijk, eet zoiezo niet veel vlees, ik vind de groentes altijd lekkerder én belangrijker, ik ben best wel milieubewust, maar eten moet geen verplichting worden! Jezelf de lekkere dingetjes gunnen én goeie, gezonds & diervriendelijke keuzes maken kan prima samen, en ik blij dat iemand dat eindelijk eens ook zo durft uit te spreken! You rule girl! ?

 202. Melanie

  Fijn dat je zo eerlijk bent! Het is ook fijn om niet alleen ‘perfecte’ dingen op internet te lezen. Al vind ik niet dat je hebt gefaald, je bent ook nog bewuster gaan kijken naar je hoeveel dierlijke producten je eet. Een goede balans tussen lekker en bewust eten is veel belangrijker voor jezelf!

 203. Malu

  Hihi ik herken dit zo!! Ik had vol goede moed het boek ‘the green happiness’ gekocht, maar ik had het na 2 weken ook helemaal gehad. Ik had constant trek (terwijl ik geen grote eter ben) en vond ook veel maaltijden lang niet zo lekker waardoor ik ook niet meer van eten genoot. En net zoals als jij besta ik voor 50% uit kaas; In love Kaas!!

 204. Beatrijs

  Ik kan me heel goed voorstellen dat het even duurt voordat je je draai hebt gevonden in een plantaardig dieet. Je moet wennen aan de recepten en kijken hoe je ze kan maken zonder dat je iets mist. (Met edelgistvlokken op een pizza heb je ook de smaak van kaas er bij) En er zijn smaken waar je misschien in het begin aan moet wennen.
  Vergeet niet dat elke keer dat je plantaardig eet weer een stap in de richting van minder dierenleed en een beter milieu is. Dus elke keer dat je de kokoscreme pakt in plaats van roomboter of vegan mayo in plaats van mayo met ei ben je al goed bezig! En dan mag je best soms wat kaas eten.

 205. Milou

  Leuk om te lezen en goed dat je het geprobeerd hebt! En fijn dat je er gewoon eerlijk over bent. Het lijkt mij ook heel moeilijk om helemaal vegan te eten. Ik ben net als jij echt dol op eten en vind het leuk ermee bezig te zijn. Maar het idee dat je altijd zo moet speuren en nadenken wat je eet lijkt me heel lastig. Ik ben zelf al 14 jaar vegetariër (eigen pescotarier, eet wel af en toe vis). En ik denk dat de key ook is dat je gewoon bewust om moet gaan met eten, zoals je in je conclusie schrijft. Sommige dingen kun je best vervangen voor een vegan optie en vaker vegetarisch eten is ook prima. Als wat meer mensen dat zouden doen schiet de wereld er meer mee op dat een klein groepje die super actief vegan is.

 206. Marjolaine

  Ik herken mezelf hier zo in! Ik heb ook braaf geprobeerd vegan te doen maar na 2 dagen was ik 2kg aangekomen van ellende, dacht ik alleen maar aan kaas en was m’n hele (hoe kan ik dit netjes zeggen) verteerstelsel ontregelt.

  Dan maar gewoon bijna vegetarisch, dat kan ik wel 🙂

 207. Jony

  Hey Cynthia, Super leuk dat je plantaardig bent proberen eten! Ik ben zelf veganist en hoop dat je hiermee mensen aanspoort om het ook eens te proberen. Ik vind je site trouwens ontzettend mooi geworden.
  Liefst,
  Jony

 208. Birgit

  Mooi en eerlijk geschreven! Veel sites over vegan eten vind ik vervelend om te lezen omdat het daar overkomt alsof een vegan lifestyle zo zaligmakend of makkelijk is. En alsof je er ineens een veeeel gelukkiger en beter mens van wordt. Ik probeer steeds bewuster te eten, eet zelf al minder vlees, vervang mijn gewone glaasjes melk door alternatieven als rijst-kokosmelk of sojamelk, maar in mijn koffie wil ik gewoon echte melk, anders vind ik het vies. Ook jonge kaas wil en kan ik niet missen in mijn dieet, en af en toe kan ik geweldig genieten van een broodje met vleeswaren, een goede gedroogde worst als snack of bij het uit eten gaan van een heerlijke steak of carpaccio. Die dingen wil ik ook nooit opgeven. Wel denk ik meer na over wat ik eet, koop wanneer mijn portemonnee het toelaat (nu ik werkloos ben en dus niet veel te besteden heb) vaker scharrelvlees of vlees bij een goede slager (en vervang soms mijn vlees door vleesvervangers, mijn man is een echte vleeseter en die eet niks vega). Daarmee draag ik mijn steentje bij, en dat vind ik voor mezelf genoeg.

 209. katti

  het probleem is met natuurlijker eten is dat vegans niet gezonder eten maar meer bewerkte voeding eten zoals soja*(enorm schadelijk voor je gezondheid) en al dat namaak vlees .nee sorry eet meer groenten en beperk bv.vlees 1x om de 2 weken en zuivel 1x per week.dit zou een veel betere aanpak zijn.
  en Cynthia eens iets niet behalen maakt je geen mislukking.

 210. Charile

  Heel eerlijk! Ik eet sinds twee weken vegan en ik herken wat je zegt over kaas, ik mis het enorm! Toch kan ik er vanaf blijven door het gewoon niet in huis te hebben. Verder lukt met mij goed, het is een uitdaging, dat wel!

 211. Sabrina

  Ik snap ie helemaal hoor!! Ik ben al 15 jaar vegetariër maar kan en wil de overstap naar veganist echt niet maken… Ergens anders eten als vegetariër is heel makkelijk zeker nu het steeds meer “normaal” is. Je kan van iemand anders niet verwachten dat hij allemaal vegan producten in huis heeft. Ik denk dat als iedereen zich een beetje bewust is van wat hij eet we al een heel eind zijn!

 212. Jose

  Ik ben toevallig ook begonnen met een week vegan. Ik ben een echte vleeseter, eet elke dag vlees, boter en kaas. Ik heb zelf erg veel allergiën en een probleemhuid (droog, eczeem, wat rosacea en couperose), dus ik wilde juist voor mn eigen gezondheid kijken of het werkt. En voor mijn huid werkt het dus. Veel minder droog, super zacht en veel minder onregelmatigheden.
  Vervangend vlees heb ik geprobeerd, maar is een te grote teleurstelling irt echt vlees. Biologische sojamelk vind ik verreweg de beste vervanger, maar moest ik leren drinken (dus mengen 1/3, 1/2e, 3/4e en dan 100%) en kaas mis ik wel vreselijk. Ik eet wel kaasvervangers in bijv risoto, das best oke.
  Maar omdat ik anders niet voldoende eiwitten binnen krijg, eet ik als lunch 2 boterhammen met kaas.

  Om het vol te houden compenseer ik wel op andere kanten. Bijv suiker in de thee, of een extra bakje chips. Dan is het vol te houden, want blijven er dingen om je op te verheugen.
  En als ik uit eten ga eet ik heus ook nog een biefstuk oid. Maar voor 95% vegan leven, is ook goed!

 213. Iris

  Zo, super knap dat je dit gewoon deelt! Blijven doen waar jij je het prettigst bij voelt, daar word je een beter mens van en dát gaat de wereld zien 🙂

  – kleine vraag, klopt het dat je artikelen niet op bloglovin’ komen? Ik volg daar nu ook cynthia.nl maar sinds de lancering zijn er geen nieuwe artikelen op gekomen. misde je gewoon in m’n feed, vandaar 😉

  • Jessie

   Ik mis je nieuwe artikelen ook in mijn feed. De laatste artikelen van je oude site staan er nog wel op. En zou zo graag weer nieuwe artikelen van je opslaan.

   Voor de rest vind ik het een superknappe prestatie van je, ongeacht of je je challenge nou voor jezelf hebt volgehouden of niet.

 214. Annet

  Ik heb tijdens een reis in Canada veel vegan gegeten, vond het toen heerlijk en wilde het thuis ook proberen maar.. dat is toch wat anders dan op vakantie lekker aan te schuiven in een hippe tent.
  Je moet alles goed uitzoeken, voorbereiden en het is wat mij betreft bijna niet te doen met een fulltime baan.
  Het hangt ook van je houding tov eten af; vegans die ik ken eten heel vaak hetzelfde en vinden eten an sich ook niet zo’n belangrijk onderdeel van de dag.
  Als je een “ik vind een tegenvallende maaltijd echt kut” persoon bent, dan is het moeilijk vol te houden.
  Maar als iedereen weinig en vlees koopt en niet veel weg gooit zoals jij, dan zou de wereld er al heel anders uit zien.

 215. Tani

  Wat een eerlijk stuk over plantaardig eten. Fijn om zo’n verfrissend artikel te lezen, ik waardeer je eerlijkheid hierover. Het lijkt me namelijk ook ontzettend moeilijk. Maar zo te lezen heeft het je ook wat gebracht en je hebt het in ieder geval wel geprobeerd! ?

 216. Marloes

  Ah heerlijk bericht. Ik heb altijd het gevoel dat er 2 kampen zijn, de mensen die dit healthy veganisten, no sigaretten, whatever makkelijk af gaat, en de groep mensen die er niet mee bezig is. Ik behoor tot die laatste maar vraag me soms wel stiekem af hoe het zou zijn. Jij hebt die vraag perfect beantwoord. Niks voor mij! Misschien soms eens bewuster eten maar niet radicaal uitsluiten.

 217. Eva

  Goed dat je het geprobeerd hebt!:) jij bent dan eigenlijk gewoon een flexitariër! Ik wil ook echt proberen minder vlees en vis te eten, maar ik vind het lastig omdat ik nog thuis woon en wil niemand tot last zijn. Wij eten thuis trouwens gewoon plantaardige boter (soja?), zou je ook kunnen proberen.

 218. Lucy

  Ik ga nu zelf sinds een paar maanden voor een “vegan light” lifestyle. Alles wat ik zelf kook en koop is veganistisch, maar buiten de deur eet ik vegetarisch als het te lastig of vervelend zou zijn om veganistisch te eten (ik heb moeite met het gevoel anderen tot last te zijn). Wat ik heel belangrijk vind is het leuk houden voor mezelf, dus als ik enorm trek krijg in een stukje kaas, eet ik bij de borrel bij de schoonfamilie lekker een stukje kaas. Dat maakt alle andere diervriendelijke keuzes die ik ervoor en erna maak niet ongedaan! Veel mensen denken dat het alles of niets is, maar elk stapje helpt 🙂 Ik denk dat het trouwens ook wat tijd nodig heeft. Ik weet niet meer zo goed hoe het in het begin zat maar nu vind ik melkvervangers (en soja yoghuuurt <3) veel lekkerder dan de originele variant!

  • Suzanne

   Ja, zo doe ik het ook! Dan hou je het ook nog een beetje leuk voor jezelf.

   Wat denk ik ook goed werkt: langzaam dingen vervangen zodat je aan de smaak went. Bijv edelgist (biergist) vlokken ipv parmezaan proberen, of een tosti met Wilmersburger, of experimenteren tot je een plantaardige melk hebt gevonden die je wel lekker vindt. Dat hoeft niet allemaal in 1 keer en dan wen je langzaam aan de smaak en vergeet je op een gegeven moment dat je ooit daar de “echte” variant van nam. En verder alles zo duurzaam mogelijk kopen, als je het dan toch echt wil.

   Wat ook werkt trouwens: als je zin hebt in bijv kaas, kijken naar welke smaken je dan mist. Bijv zout en vet – hoe kun je dat dan vervangen, welke voedingsmiddelen vullen ook die behoefte?

   Ik eet 80% vegan maar als ik bijv in Italië ben wil ik gewoon buffel mozzarella eten en pizza, en dat sta ik mezelf dan ook toe. Maar op deze manier blijft het wel een bijzondere uitzondering waar ik dan ook enorm van geniet – terwijl ik me bewust ben dat ik het niet elke dag kan en wil doen vanwege de impact op het milieu en het dierenleed.

  • Suzanne

   Oh enne, op vega gebied: probeer inderdaad alles van de vegetarische Slager! Hun spekjes zijn bijv zo goed dar zelfs de grootste vleeseters ze verwarren met echte. Dan hoef je niks te missen en doe je toch alweer wat goeds!

 219. Anniek

  Wat goed dat je het hebt geprobeerd en nog beter dat je het eerlijk toegeeft. Ik eet zelf op doordeweekse dagen volledig veganistisch en eet in het weekend nog wel eens een stukje vlees of vis en ik kan onwijs genieten van veganistsche recepten. Ik denk dat het vooral even zoeken is, er zijn onwijs veel guilty pleasures te krijgen/maken die vegan zijn en ik probeer vlees meestal ook niet te vervangen maar gewoon weg te laten en te zoeken naar gerechten waar vlees geen grote rol speelt (bijv in een groot deel van de aziatische keuken) Mocht je het ooit nog een keer willen proberen dan is Pinterest je beste vriend, verder zijn deliciously Ella en hot for food ook erg leuk!

  Liefs, Anniek

  P.s ik vind amandelmelk wel lekker dus dat helpt haha!

 220. Maartje

  Leuk dat je hier toch over schrijft! Ik wil het al heel lang proberen, vlees eet ik sowieso al niet maar yoghurt en kwark, oei dat eet ik wel bijna een liter per dag ??

 221. Marije

  Knap dat je er zo eerlijk over schrijft. Kan mij voorstellen dat het als een ‘mislukking’ voelt want het is iets wat je wel kan. Maar he, je hebt het geprobeerd en het was niet jouw ding. Dat kan.

 222. Marloes

  Zó herkenbaar! Ik zou zo graag meer vegan willen eten met het oog op het milieu. Maar ik vind veel alternatieven smerig, éch naar smaken. En ei en kaas mis ik ook. Voor de melk heb ik wél een alternatief gevonden. Ik heb nu oatly barista edition. Daar maak ik lekkere latte macchiato mee met stevig schuim en ik vind het lekker smaken. Albert Heijn verkoopt wel oatly, maar niet de barista edition, die vond ik bij de natuurwinkel. Fijn dat je dit artikel geschreven hebt, nu voel ik me iets minder schuldig over dat t mij ook niet lukte.

 223. Mandy

  Hulde! Niets mis met eerlijkheid! Dat maakt je juist mens én interessant! X

 224. Shanna

  Probeer soja melk!
  Ik vind amandelmelk in mijn latte ook totaal niet lekker (te zoet denk ik).
  Soja smaakt de eerste 5 keer ook niet lekker maar daarna wordt het steeds lekkerder:) ik neem niks anders meer.

  • Lotte

   Mee eens! Ik doe een speciaal dieet waar ik veel sojaproducten mag en moest erg wennen aan de smaak. Nu vind ik het oprecht lekker

 225. Madelaine

  Wat een geweldig en heerlijk eerlijke post! Je schrijfstijl is (denk ik) veranderd en het leest nu echt lekker weg. Alsof je dit nu recht tegenover mij zit te vertellen. Goed dat je het hebt geprobeerd, je bent verder gekomen dan menig stoïcijnse Nederlander die een vegan heel scheef aan kijkt ;). Ik ga die week zelf ook een keer proberen, maar als ik er al aan denk mis ik nú al mijn cappuccino’s.

 226. Rianne

  Hi,
  Zoals je weet at ik in Vietnam al Vega. Direct daarna overgestapt op Vegan. Bijna een jaar dus 🙂
  Ik was om na het lezen van “Skinny Bitch”.

  Om je een tip te geven, probeer eens Rijstmelk. Deze is zoeter. En ik heb ook erg lang gezocht naar lekkere yogurt. Kokosyoghurt van de natuurwinkel is het meest lekker.
  Kaas heb je ook volledig Vegan. Van Wilmersburger. Bij de AH.

  Mocht je nog eens een poging doen 😉

 227. Stefanie

  Mooi verhaal! Knap dat je het geprobeerd hebt. Ik zou ook echt niet zonder yoghurt, kaas en ei kunnen!

 228. Michelle

  Nou, ik vind het super knap van je, dat je in ieder geval de poging durfde te wagen! Ik zou het echt niet kunnen, ik ben een echte vleeseter. Vleesvervangers etc vind ik echt niet lekker.

  Enne, ik vind dat je alles moet kunnen schrijven. Zoals jezelf hebt gezegd; Cynthia.nl is allesomvattend, dus ook de dingen die minder leuk/goed gaan. Ik vind het persoonlijk heel fijn dat je zo veel deelt, zo zien we de echtheid en geen perfect leven!

 229. Isabelle

  Ik ben al 20 jaar overtuigd vegetariër, maar zelf heb ik de stap naar vegan nog niet gezet. Ik vraag mezelf dan soms af waarom niet en eigenlijk zijn alle redenen een beetje egoïstisch… Ik eet graag kaas, het is meer moeite, je moet speciale dingen gaan kopen, je kan niet zomaar op restaurant, … Maar ook, al wat je koopt moet eigenlijk vegan zijn, dus geen leer en enkel dierproefvrij. Soms vind ik het erg dat ik mezelf toch niet zover krijg, maar ik weet dat ik er wel al vaak op let. Zeker sinds mijn zus vegan geworden is, eet ik zelf ook vaker vegan.

 230. Robinvoois

  Ik denk dat je juist het goede hebt gedaan om het te delen! De media wordt tegenwoordig vol gegooid met vegan eten en iedereen heeft het erover. Ik ben blij dat ik jouw verhaal hebt gelezen want zelf zou ik het al niet kunnen. Teveel om te missen, ik hou erg van vlees maar probeer te minderen maar toch als ik uiteten ga neem ik echt vlees! Ik vind het knap dat je het hebt geprobeerd en wat je zegt je hebt er ook wat over geleerd!

 231. Rosalie

  Heerlijk artikel. Ik word soms moedeloos van al dat gevega op internet. Ik heb er zelf totaal geen behoefte aan. Zelfde redenen als jij. Ik ben ook geen mega carnivoor en eet best veel plantaardig. Maar het hoeft van mij niet 100%. Je kon me trouwens opvegen toen je schreef “ik vind een tegenvallende maaltijd echt kut.”. Recht uit het hart ha ha.

 232. Isorella

  Tof dat je wel gewoon je ervaring vertelt en hier eerlijk over bent!

  Ik zelf eet bijna volledig vegetarisch en af en toe veganistisch. Tijdens het lezen van je artikel dacht ik, Ow wat zou ik graag een veganistische pizza voor je gemaakt hebben met (Vegan)kaas!!! Weet bijna zeker dat je dat heerlijk gevonden had!

  • Danielle

   Dat dacht ik nou ook net!

 233. Ryanne

  Goed stuk! Dat je in jouw ogen ‘gefaald’ hebt betekent niet dat dat ook zo is.
  Ik heb er ook over nagedacht, ik denk alleen ook dat ik mijn eigen wensen (kaaaas) niet helemaal weg kan schuiven. Wel eten wij al regelmatig vegetarisch en dat vind ik dan ook heerlijk.
  Persoonlijk kan ik ook écht chagrijnig worden van een niet-lekkere-maaltijd, ik herken je gevoelens helemaal!

 234. Adrienne

  Juist goed dat je erover schrijft! Je hebt het geprobeerd. Daar gaat het om toch? En je hebt ervan geleerd. Dus ik zeg goed bezig en dankjewel voor je open verhaal. Fijne zondag!

 235. Danielle | Mama Lifestyle Blog

  Wat goed dat je het hebt geprobeerd en wat goed dat je zo eerlijk erover vertelt. Mislukt zeker niet, want je hebt je best gedaan en hebt de moeite genomen om alle ingredienten uit te zoeken. Is daar een speciale site voor? Ik heb nog nooit vegan uitgeprobeerd, maar ook ik eet niet veel vlees en zuivel gebruik ik ook weinig.

 236. Eline

  Wat een heerlijk eerlijk verhaal in deze tijd van ophemeling van vegan food! Goed dat je het hebt geprobeerd en goed dat je laat zien dat het niet voor iedereen de beste levensstijl ever is! Verder: complimenten voor je nieuwe site! Ik was altijd een groot misslipgloss fan, en nu ook een Cynthia.nl fan! Go for it!