Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

‘Ask me anything’ over de zwangerschap deel 2

Ik stelde op Instagram de vraag wat je graag zou willen lezen over de zwangerschap. Ik wil je niet bombarderen met artikelen dus ik heb een selectie gemaakt aan onderwerpen voor artikelen, en de rest van de vragen beantwoord ik nu hier in twee delen. Vandaag deel 2!

Leestijd

Hoe is het proces van zwanger worden gegaan, heb je bijvoorbeeld ovulatietesten gebruikt?

Nee maar ik temperatuurde wel. Hierdoor kon ik goed zien wanneer mijn ovulatie verwacht werd. Ik heb ze wel gekocht na de miskraam, omdat ik heel graag snel weer in mijn roze bubbeltje wilde. Uiteindelijk vond ik het zoveel gedoe dat ik dat heb gelaten en toen heb ik me wel gericht op het temperaturen. Hierdoor kun je wel stellen dat we het dus niet helemaal los lieten. Ik vond het proces ergens wel leuk, omdat je zo met z’n tweeën met iets gezelligs en leuks bezig bent. Wel had ik van te voren angst dat het niet zou lukken, en dat gaf ook wel een extra reden om er voor te gaan, want wat als het jaren zou duren? Dan loopt mijn leeftijd wel op. Uiteindelijk hoefde ik die angst dus niet te hebben, maar ik ben alsnog blij met het moment dat we hebben gekozen.

Voel je je zoals je had verwacht?

Nee. Ik had geen flauw idee joh. Ik dacht als je zwanger zou zijn dat je dan gelijk een intense band zou voelen met die baby in je maar ik vergeet soms gewoon dat ik zwanger ben. Tuurlijk voel ik liefde, maar het voelt echt mega abstract. Bovendien had ik de moeheid echt niet in kunnen schatten, dat vind ik echt ongekend. Ook dacht ik dat ik sneller dikker zou worden, maar door het mindere eten door de misselijkheid ben ik juist iets afgevallen.

Mag je man mee naar de echo’s/pretecho’s?

Tijdens de eerste zwangerschap mocht dat niet, maar werd onze eerste echo ook sowieso voor ons beide afgezegd. Daarna moest ik ook alleen op controles. Dit vond ik wel pittig, want ik lag wel alleen op die tafel toen ik hoorde dat het niet goed zat. Deze zwangerschap mocht Luuk niet mee met de eerste echo in het ziekenhuis, en heb ik hem via Facetime het kloppende hartje laten zien. Dit vonden we wel lastig, want je wil zo’n moment wel delen. Daarna mocht het gelukkig wel, bij de verloskundige, dus hij is er inmiddels een paar keer bij geweest. Heel magisch!

Ga je een bevalplan maken?

Ja, tot op zekere hoogte. Ik denk dat het altijd anders loopt dan je plant, maar ik denk wel dat het goed is om te weten hoe je het zou willen als je overal keuze in had. Dit geeft een leidraad voor de momenten dat je niet meer helder na kunt denken. Ook geeft het Luuk een houvast om mij in te sturen, en geeft het hem dus ook meer een rol in plaats van dat hij het alleen maar passief aan ziet en probeert te vissen naar mijn wensen. Wat er in dat plan komt weet ik echter nog niet haha.

Bereid je je veel voor of laat je het over je heen komen?

Ik bereid me denk ik gemiddeld voor. Ik lees niet alles, maar wel veel. We gaan samen ook nog een bevalcursus volgen en ik heb een soort online handboek voor de kraamtijd vanuit een bepaalde visie. Ik weet graag wat er komen gaat, dus ik bereid me wel voor op de fases van de zwangerschap en straks ook wat de bevalling gaat brengen. Ik voel me nog wel heel erg onvoorbereid op de komst van de baby zelf, dus ik hoop dat ik dat gevoel ergens nog een beetje kan stillen.

Wat vind je belangrijk in de opvoeding?

Poeh, dat kan een heel uitgebreid antwoord worden haha. Ik denk dat ik het het beste kan samenvatten in dat ik het heel belangrijk vind dat je een open communicatie hebt en veiligheid biedt in de letterlijke zin maar ook in de zin van het stellen van grenzen en bieden van kaders. Ik vind het belangrijk dat ons kindje ziet dat je kwetsbaar mag zijn, dat dat deuren in jezelf en een ander kan openen. Dat je beleefd, aardig en liefdevol naar een ander bent en ik vind het ook belangrijk dat ons kindje de liefde tussen ons ervaart. Ik heb mijn ouders elkaar nooit echt een kus zien geven bijvoorbeeld, dat zou ik graag anders doen. Mijn ouders waren wel heel vrij en open in meningen en opvattingen en dat zou ik zelf ook willen doen. Alles moet gezegd en besproken kunnen worden en ook ons kind zal worden gehoord. Ik vind het belangrijk om te zien wat een kind echt beweegt en ik zou graag stimuleren wat dat is, en niet alleen maar vastpinnen op academische prestaties. Ik hoop dat we beweging kunnen stimuleren en ook creativiteit kunnen bevorderen. Ik zal vast wat vergeten nu haha …

Hoe ziet jouw droombevalling er uit?

Haha, niet? Nee, dat is onzin. Ik denk oprecht dat het een mooie belevenis kan zijn waarin je kan ervaren waar je lichaam toe in staat is. Maar ik denk dat het wel moet lukken om mee te bewegen op die golven in je lichaam en uit je verstand en emotie te gaan. Ik weet niet of dat gaat lukken, ik hoop het. Het belangrijkste voor mij is vooral dat het kindje er gezond uit komt, en ik hoop niet dat er noodgrepen nodig zijn en dat er daardoor stress ontstaat. Dan lijkt het me vrijwel onmogelijk om in zo’n zen-staat te komen/blijven.

Wat mis je het meest nu je zwanger bent?

Rauwe vis, zalm met name. Ik heb daar ongekend veel zin in, maar gebakken zalm wekt dan weer kokhals neigingen op. Ik mis geen alcohol, alleen bij een fancy diner mis ik de wijn wel een beetje. Ik geniet er niet minder om. Vlees at ik toch al (vrijwel) niet dus ik mis geen filet americain ofzo, dat hoor ik wel veel om mij heen. Ik at toch al die van de Vegetarische slager haha. Ik heb wel echt mega veel zin in vleeswaren zoals Parmaham en dingen zoals fuet worst. At ik hiervoor eigenlijk nooit, mag ik nu ook niet, maar het spreekt me ineens aan.

Hoe wist je dat Luuk de ware was?

Hij is de eerste partner die ik heb waarmee ik heel snel naar de toekomst keek. Ik zag mezelf echt oud worden met hem, een gezin aan een gigantische keukentafel. We zijn zo’n ontzettend goed team. We delen heel erg dezelfde normen en waarden, hebben hetzelfde ritme, vinden dezelfde dingen leuk en we gaan op eenzelfde manier met tegenslagen en overwinningen om. Hierdoor flowen we heel erg lekker. Ik ben 100% mezelf en tegelijkertijd wil ik voor hem nog beter zijn, hij steunt me in alles en gelooft meer in mij dan dat ik zelf doe. We gunnen elkaar alles en hebben dezelfde grenzen. Ik vind het leven met hem gewoon echt briljant. Mensen zeggen dat je elkaar echt op een andere manier leert kennen als er kinderen in het spel zijn, we gaan het zien :).

Wil je je afwegingen rond de NIPT delen?

Wij hebben hem gedaan. Door bloed van mij af te nemen kunnen ze zo het DNA van de baby testen op chromosoomafwijkingen voor een drietal syndromen. Alles in zo’n zwangerschap is zo’n mysterie en grote verrassing dat ik wil weten wat ik kan weten. Ik vond het wel even nadenken, want als de uitslag niet goed is heb je de keuze voor een vervolgonderzoek. Wil je dat dan, want hier zitten weer risico’s aan verbonden? Wij besloten de NIPT wel te doen, maar nog niet te beslissen wat we met een ‘slechte’ uitslag zouden doen. Omdat de kans immers veel en veel groter was dat het goed was en dan zouden we het niet hoeven te bedenken. Kun je naïef vinden natuurlijk, maar ik weet dat we er waren uitgekomen. Ik ben met dit soort dingen ook wel echt een gevoelsmens en ik wilde dat niet bepalen voor ik daadwerkelijk in zo’n situatie zat. Ik wilde het op dat moment pas aanvoelen. Gelukkig hebben we het gesprek niet hoeven voeren want de test was goed.

Is je huid veranderd?

Ja. Toen ik stopte met de pil ging het heel goed maar zodra ik zwanger was kreeg ik een tweede pubertijd en vlogen er gigantische ontstekingen op mijn rug en allemaal kleine bultjes op mijn gezicht. Toen ik de miskraam gehad had was ik niet lang daarna weer zwanger dus ik had onwijze hormoonschommelingen wat daar niet aan hebben bijgedragen. Mijn rug is nu wat rustiger aan het worden, mijn gezicht is goed te verbergen met make-up en ik accepteer dat het nu zo is. Ik kijk na de zwangerschap even aan hoe het gaat en dan maak ik een beslissing of ik daar iets mee wil. Mijn huid is nu ook een stuk gevoeliger. Ik heb bijvoorbeeld eerder last van bultjes na het scheren en wondjes genezen minder snel voor mijn gevoel.

Hoe vind je het om een kind op de wereld te zetten in de wereld van vandaag?

Deze vraag kwam onder mijn artikel waarin ik aankondigde zwanger te zijn. Ja, hoe vind ik dat eigenlijk? Ik heb er wel over nagedacht, want een kind is ook nog een persoon dat vervuilend is. Maar een kind is ook onderdeel van de toekomst, en daarmee wellicht de oplossing. Misschien baar ik iemand die een of andere briljante uitvinding doet haha. Is ver gezocht, maar toch. Het voelt niet voor mij alsof er geen hoop meer is voor de wereld. Daarvoor heb ik te veel vertrouwen. Als je gelooft dat de wereld op een gegeven moment ten einde komt, dan is toch iemands kind daar waarschijnlijk de dupe van. Ik vind niet dat ik mijn hartenwens om een gezin te stichten moet staken omdat er in de toekomst nare dingen kunnen gebeuren. Ik leef niet vanuit angst, maar vanuit hoop. Elke generatie brengt uitdagingen met zich mee, onze opa’s en oma’s kenden honger en oorlog. Het leven wordt dus niet altijd alleen maar moeilijker, soms ook makkelijker. Het is maar net hoe je het insteekt en wat je verwachtingen in en van het leven zijn. Mijn kinderwens niet actief proberen te vervullen zou voelen als mezelf opsluiten in mijn eigen leven, passief en zonder gevolg. Net als dat ik het heel passief vind om geen vleesvervanger te eten omdat het op echt vlees zou lijken en vlees daarmee verheerlijkt. Nee, ik zie dat als het actief stimuleren van een industrie waarvan ik wil dat deze groeit, omdat dat met zich meebrengt dat wanneer deze industrie groeit, de vleesindustrie krimpt. Misschien even een lastige vergelijking, maar het komt er op neer dat ik niet graag passief ben en niet graag uit angst iets laat en dat het gaat om hoe je een vraagstuk benaderd. Ook geloof ik persoonlijk dat het doel in het leven is om je hart te volgen, dat je dat op een punt brengt waar je hoort te zijn. En dit is wat mijn hart mij ingeeft. Je doet nooit alles perfect, alleen zo goed mogelijk.

Dat waren ze, de vragen! Uiteraard mag je me altijd alles vragen, dat kan ook privé via een DM op Instagram @emmystudiomint. Als je specifieke dingen wilt lezen over de zwangerschap hoor ik het ook graag. Een artikel over mijn outfits, de babykamer en sporten tijdens de zwangerschap staan in ieder geval op het lijstje. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)