Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

9 x wat er zo leuk is aan ondernemen

Ik wilde beginnen aan een blog met tien lessen die ik leerde in tien jaar ondernemerschap, maar toen ontdekte ik dat ik deze vorige jaar al had geschreven, ha. Laten we het dan gewoon eens hebben over wat ik zo ontzettend leuk vind aan het hebben van een eigen bedrijf, want dáár heb ik nog niet over geblogd.

Leestijd

Even een kleine disclaimer vooraf: dit artikel is heel persoonlijk vanuit mezelf geschreven. Misschien lees jij dit als ondernemer en ben je het helemaal niet met me eens. Dat is prima uiteraard! Het is niet per se ‘negen waarheden over ondernemen’, het is puur hoe ik er zelf plezier aan beleef.

De volgorde is trouwens puur willekeurig.

1. De vrijheid om mijn eigen tijd in te delen

De vrijheid om mijn eigen tijd in te delen en dus in de basis helemaal zelf te bepalen hoe mijn dag, week en leven er uit ziet, vind ik het allermooiste van het ondernemerschap. Die vrijheid is waar ik elke dag opnieuw dankbaar voor ben. In het grotere plaatje, dus echt in wat ik in een jaar allemaal doe, maar ook letterlijk dat ik kan kiezen om om zes uur ’s ochtends te beginnen met werken of juist om elf uur omdat ik eerst nog rustig ga ontbijten, sporten en met Kees ga wandelen. Het werk moet linksom of rechtsom gedaan worden, maar wanneer bepaal ik zelf en dat vind ik méga chill.

2. Dat ik met mijn producten mensen help

Met Miss Lipgloss hielp ik mensen met hun ‘beauty issues’ en met Structuurjunkie help ik mijn klanten met hun problemen op het gebied van structuur, focus, planning en productiviteit. Hier op Cynthia.nl help ik je niet heel bewust met problemen, maar ik denk toch wel dat ik ook hier mensen ‘verder help’ op bepaalde vlakken.

Dat vind ik dus zó tof. Dat ik door hetgene waar ik goed in ben te delen zoveel mensen kan helpen en dat ik daar dan ook nog mijn boterham mee kan verdienen, daar haal ik ongelooflijk veel voldoening uit. Ik krijg elke dag mails, DM’s, zelfs fysieke post van mensen die me bedanken voor hoe ik ze geholpen heb en dat is een van de beste gevoelens die er is. Vind ik.

3. Dat ik van niets iets kan maken

Alles ontstond ooit met een idee. De computer waar ik nu op werk, de tafel waar ik aan zit. En dat is in mijn bedrijven natuurlijk niet anders. Op mijn zestiende bedacht ik dat ik ging bloggen. Vier jaar geleden ontstond het idee voor Structuurjunkie, en een planner. Uit niets ontstaat iets en dan willen mensen dat hebben en daar kan ik van leven. Hoe awesome is dat? Ik vind het zo gaaf dat alles wat ik doe ooit nog niet bestond en dat het nu wél bestaat. Haha, dat klinkt lekker vaag, maar je snapt wel wat ik bedoel.

4. Dat er altijd voor (bijna) alles een oplossing is

Als ondernemer loop je regelmatig tegen problemen aan. Dagelijks. Het ene probleem is groter dan het andere (bijvoorbeeld in de knoop komen met je planning omdat er veel tussendoor komt tot financiële problemen hebben en je team niet kunnen betalen), maar problemen zijn er altijd. En is het ene probleem opgelost, dan komt er doodleuk een vers probleem de hoek om galopperen.

Dat is niet per se leuk, maar wat wel leuk is, is dat er altijd voor (bijna) alles een oplossing is. Door de jaren heen heb ik wel duizenden problemen gehad en ze zijn allemaal opgelost, ook als ik op het moment zelf dacht dat het verschrikkelijk onoverkomelijk was en dat het het einde van mijn bedrijf en mijn leven zou zijn. Niet alles is even makkelijk op te lossen, en er zijn uiteraard ook wel problemen die niet op te lossen zijn. Gelukkig heb ik ze nog niet ervaren.

Het grootste probleem dat ik heb gehad in tien jaar ondernemerschap? Eigenlijk wel dat ik steeds minder geld ging verdienen met mijn blog, en dat ik in eerste instantie niet wist hoe ik dat kon gaan fiksen. Mijn blog was mijn fulltime inkomen, en ik verdiende lang niet meer genoeg om mijn eigen salaris uit te betalen. Uiteindelijk is dat helemaal goedgekomen doordat ik in vrij korte tijd een groeiende omzet had met Structuurjunkie. Leek een verschrikkelijk groot probleem, was het op zich ook wel, maar het is wel opgelost.

5. Dat ik elke dag kan doen wat ik leuk vind

Ja, te cliché, maar het is wel zo. En als er een moment komt dat ik heel veel dingen niet meer leuk vind, ga ik tweaken. Dat deed ik ook toen ik merkte dat ik niet meer genoeg plezier had van Miss Lipgloss. En toen ik merkte dat ik alleen uit het bloggen niet genoeg voldoening (en geld, haha) haalde.

Maar nu doe ik elke dag dingen waar ik blij van word. Elke ochtend denk ik: “Yes, ik mag weer.” Ja, écht elke ochtend. Natuurlijk zijn er soms dingen die minder leuk zijn (zoals bepaalde problemen oplossen), en dat hoort er ook wel bij, maar ik vind echt 90% van mijn werk ongelooflijk leuk om te doen.

6. Dat ik altijd nieuwe dingen blijf leren

Is het niet hoe een bepaald technisch systeem voor mijn academie werkt, dan is het wel hoe ik mijn financiën beter kan bijhouden. Ik leer altijd door en dat vind ik erg leuk, omdat ik het ook allemaal meteen kan toepassen. Ik leer op allerlei verschillende manieren, bijvoorbeeld door de coaching die ik krijg, daarin leer ik veel dingen over het ondernemerschap. Ik leer door boeken die ik lees over bijvoorbeeld focus en productiviteit, of over online marketing en sales. Ik leer door te doen, dus door bijvoorbeeld zelf bezig te zijn met e-mailmarketing en dan te kijken wat wel en niet goed werkt. Ik leer door feedback die ik krijg van klanten en lezers en zo kan ik altijd mijn producten blijven verbeteren. Nou, zo kan ik wel even doorgaan.

7. Dat ik overal kan werken

Op dit moment werk ik locatie-onafhankelijk. Als ik mijn laptop en telefoon heb, kan ik overal werken waar ik wil. Niet dat ik nou zo’n digital nomad ben die dan weer vanuit Zuid-Afrika werkt en dan weer vanaf Bali, maar ik vind het wel erg lekker dat ik mijn laptop kan pakken en dat ik dan mijn kantoor bij me heb. Ooit zou ik wel een ‘echt kantoor’ willen, maar voor nu vind ik het heel fijn hoe ik nu werk. En zeker nu ik door de coronacrisis alles online doe en bijna geen offline trainingen, coaching en meetings meer doe is het nog minder locatiegebonden geworden.

8. Dat er successen te vieren zijn

Ik vind het zó leuk om doelen te formuleren en ze vervolgens te behalen. Haha, volgens mij vind iedereen dit leuk, maar ik geniet hier altijd zo van. Ik maak er ook altijd een momentje van als iets wat ik heb geformuleerd als doel daadwerkelijk lukt, want successen moet je vieren, daar moet je bij stilstaan. Tenminste, dat vind ik dan. Het is gewoon zo gaaf als je iets bedenkt en dat het dan ‘lukt’. Zelf heb ik dat het meest met de Structuurjunkie planners, dat we samen zoveel tijd, energie en liefde erin steken en dat er dan zoveel mensen zijn die de planner met plezier gebruiken, dat is zó gaaf. Maar ook als een online training het goed doet of als ik een financieel doel behaal is dat natuurlijk te gek.

9. Dat je met een team mensen een inkomen kan geven

Ik heb geen groot team en ik heb ook geen fulltimers voor me werken, maar inmiddels heb ik vijf mensen om me heen verzameld die voor Structuurjunkie/Cynthia.nl werken en elke maand vind ik het weer een plezier om hun salaris naar ze over te maken. Ten eerste omdat ik ze heel dankbaar ben voor het werk dat ze doen, maar ook omdat het heel goed voelt voor een deel voor ze te kunnen voorzien van een inkomen. Het is ook een verantwoordelijkheid uiteraard, maar voor mij voelt het als een hele fijne verantwoordelijkheid.

Ik zou echt niets liever willen dan eigen baas zijn. Je merkt het, ik vind het te gek. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan, en zijn er ook zeker tien minder leuke kanten van het ondernemerschap te noemen. Maar omdat ik graag naar de positieve kant kijk, deze blog. Als je ook de blog wilt zien met de tien moeilijke dingen van het ondernemerschap… Laat maar weten!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.