Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

9 lessen in 9 jaar ondernemen

Laatst dacht ik even dat ik dit jaar alweer tien jaar ondernemer ben (champagne!) maar toen ik mijn KvK-inschrijving erbij pakte zag ik dat het ‘pas’ negen jaar is. Nog steeds een goede reden om eens 9 grote en kleinere lessen die ik leerde in 9 jaar ondernemen. Want wat is er en ben ik veel veranderd sinds 2010!

Leestijd

In 2010 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel omdat ik serieus geld begon te verdienen met mijn blog, Miss Lipgloss. Een hobby liep wat uit de hand en werd mijn werk. Lang verhaal kort. Inmiddels is mijn bedrijf enorm veranderd, ik blog nog steeds, maar doe ook heel andere dingen. Structuurjunkie is een groot onderdeel van mijn werk geworden met het boek, de planners en masterclasses die ik geef. Van een meisje dat met haar hobby wat euro’s verdiende ben ik langzaam maar zeker uitgegroeid naar een ondernemer die steeds beter weet wat ze wil. Maar ook niet altijd, hoor 😉 Ik deel vandaag graag mijn grootste lessen met je, die wellicht ook gewoon inherent zijn aan ouder worden.

1. Ondernemen is constant in beweging zijn

Toen ik begon met ondernemen in 2010, wist ik echt nog niet goed wat ondernemen inhield. Na negen jaar weet ik dat je als ondernemer constant in beweging bent, constant aan het bijsturen bent, kijken wat er speelt in je vak, kijken wat er gebeurt, wat anderen doen (maar niet teveel). Maar ook: voelen wat ik zelf wil, past dit nog wel bij me, waar wil ik over tien jaar zijn (en kan ik dat ook al wel weten), blijven leren, blijven opletten. Niet dat ik dat altijd heb gedaan in die negen jaar, want soms is een bedrijf draaiende houden al intensief genoeg, maar het is wel waar het in de basis op neerkomt. Als je met oogkleppen op een bedrijf runt en niet om je heenkijkt, komt er een moment dat je achter de feiten aanloopt en niet op tijd bijgestuurd hebt. Soms is dat vermoeiend en lastig, maar ik zie het als een leuke uitdaging om mezelf te blijven ontwikkelen en altijd ‘op te letten’ wat er gebeurt.

2. Ondernemen is vrijheid, maar dan moet je die wel pakken

Voor mij is ondernemen en eigen baas zijn de ultieme vrijheid. Ik kan letterlijk doen wat ik wil. Letterlijk. Als ik een klus voor een klant niet wil doen, doe ik hem niet. Dan verdien ik minder geld, maar het kan. Als ik vandaag al mijn afspraken wil afzeggen en de hele dag wil Netflixen, dan kan dat. Het is niet handig en professioneel naar mijn afspraken toe, maar het kan. Als ik vanaf morgen zes maanden wil reizen, dan kan dat. Het is niet per se praktisch qua werk, maar het kan wel.

Je merkt: alles kan, maar voor sommige dingen moet je offers brengen als ondernemer. Veel op vakantie gaan is heerlijk, maar brengt ook met zich mee dat je de weken om de vakanties heen veel meer werk moet verzetten. En dat je nooit écht vakantie hebt, ook. Het bedrijf loopt altijd door en er is altijd wel iets wat tussendoor komt op vakantie of tijdens een vrije dag. Ik kan in principe alles doen wat ik wil doen, maar er zitten vaak maren en haken en ogen aan. Het is de kunst om hier een goede afbakening in te vinden en zelf heel helder die grenzen op te zoeken en aan te geven. Als ik dat niet doe, ben ik op vakantie de hele dag aan het werk. Nu doe ik altijd wel iets qua werk op vakantie of tijdens een vrije dag, maar niet zoveel dat ik het vervelend vind.

En: ik heb mezelf lang de vrijheid niet gegund. Ik voelde me schuldig als ik niet werkte, of als ik voor mijn gevoel niet hard genoeg werkte. Ik greep alle kansen die op mijn pad kwamen en runde naast een van de grootste beautyblogs van Nederland met twee updates per dag een webshop, ik schreef een boek, ik schreef voor CosmoGIRL!, ik presenteerde een televisieprogramma op TLC en ik hield ook nog al mijn social mediakanalen bij.  Niet zo gek dat ik een burn-out kreeg. Als ondernemer heb ik alle vrijheid, maar die vrijheid moet ik dan ook wel pakken. Nu durf ik meer voor mezelf te kiezen. Ik maak heldere keuzes in wat ik wel en niet wil qua werk, ik heb mijn agenda op orde, ik weet waar ik heen wil en ik weet wat ik kan. En ik weet ook dat ik er enorm van geniet om regelmatig op vakantie te gaan en om elke dag uren met Kees te lopen. Dus dan doe ik dat. Want het kan.

3. Er is niet 'één manier'

Er is gewoon niet één manier. Er is niet één manier hoe het hoort. Je hoeft dingen niet te doen zoals anderen ze doen. Het mag wel. Maar het hoeft niet. Toen ik begon met ondernemen vond ik dat best lastig, maar nu weet ik dat ik alles op mijn eigen manier mag doen. Maar echt alles. Ik kán een kantoor huren en veel mensen aannemen. Maar het hoeft niet. Ik kán een serie ontwikkelen en me volledig op YouTube focussen. Maar het hoeft niet. Ik kán me een slag in de rondte werken en op Instagram hét perfecte plaatje neerzetten zodat iedereen op mij wil lijken en mij gaat volgen. Maar het hoeft niet. Dit is een van de grootste lessen van de afgelopen jaren: het mag allemaal zoals ik het bedenk en zoals ik het doe. Het mag Cynthia zijn. Want dit ben ik en ik doe zaken op mijn manier.

4. Een strategie en een plan hebben is belangrijk...

Ik merk zelf dat ik het heel prettig vind als ik een stip aan de horizon heb. Als ik een beetje weet waar ik naartoe werk, als ik weet wat mijn plannen voor pak ‘m beet de komende twee jaar (of in ieder geval het komende jaar) zijn. Ik werk heel graag elke dag met doelen. Voor mij werkt dit mega motiverend omdat ik op die manier elke week een stapje dichterbij een droom of een doel kom. Nu werk ik heus niet altijd zo, ik heb ook fases waarin ik maar wat doe (zie les 5), maar als ik wel zo werk merk ik dat alles veel meer voldoening geeft. En dan heb ik ook echt het gevoel dat ik weet waar ik mee bezig ben.

5. ...maar gewoon maar wat doen is ook goed

Maar soms zijn er gewoon fases in het ondernemerschap waarin je gewoon maar wat doet. Ik heb ook wel maanden (of jaren) gehad waarin ik gewoon aan het bloggen was. En dat vond ik hartstikke leuk. Ik schreef elke dag content voor mijn blog, ik maakte video’s, ik was bezig met mijn social mediakanalen. Hier en daar gaf ik een lezing of presenteerde ik iets en dat was het wel. Ik had geen idee waar ik naartoe aan het werken was, ik wist niet wat ik over twee maanden zou doen, maar het was allemaal prima. En dit soort momenten zijn ook gewoon helemaal oké. Dan is het heel makkelijk om onzeker te worden van jonge ondernemers die alles in kannen en kruiken lijken te hebben met tienjarenplannen en strategieën, maar ik weet zeker dat ook zij momenten hebben dat ze het gevoel hebben dat ze maar wat aanklooien. En zo niet, dan is dat ook goed. Want ik heb dat soms wel. Soms voel ik me een trotse opperbaas van mijn eigen BV, soms voel ik me een klein meisje dat maar wat op haar computer loopt te rammen. Ze mogen er allebei zijn.

6. Met cijfertjes bezig zijn is saai, maar wel belangrijk

Mijn administratie besteed ik uit, ik heb een fijne boekhouder en een goede accountant. In de beginjaren vond ik meetings met ze doodsaai. Man, al die cijfertjes. Het interesseerde me geen hol. Mijn bedrijf liep toch goed, hoezo moet ik al die saaie details weten? Maar door de jaren heen begon het me toch te interessen. Ook omdat ik de noodzaak besefte: dit is mijn inkomen. Mijn toekomst (hopelijk). Ik moet weten wat er speelt, wat er inkomt en uitgaat, hoe de btw en belasting werkt, hoe de inkomsten zijn verdeeld over het jaar. Inmiddels houd ik zelf een excelbestandje bij met wat er elke maand binnenkomt aan omzet en waar ik dat mee verdiend heb. Ik verdien geld met veel verschillende dingen (denk aan bannering, sponsored content, boeken, planners, lezingen, workshops, cursussen, affiliate marketing) en ik heb nu precies op een rijtje wat ik per maand waaraan verdien en wat de verwachting voor het komende jaar is. Het werkt motiverend om alles op een rijtje te zien en het geeft helderheid. Nu ga ik met plezier naar mijn accountant en wil ik precies weten wat er in mijn bedrijf gebeurt. Het geeft me elke keer weer een trots gevoel: ik flik dit helemaal zelf. Ik run al negen jaar dit succesvolle bedrijf en daar ben ik supertrots op.

7. Niet iedereen heeft het beste met jou(w bedrijf) voor

Ik zal het maar zo zeggen: ik ben door de jaren heen heel wat keren genaaid. Van heel wat mensen heb ik messen in mijn rug gekregen. Van zakelijke contacten, van mensen die ik nog nooit ontmoet heb, van mensen van wie ik dacht dat ze vrienden waren, van zoveel verschillende mensen. Niet iedereen heeft het beste met mij of mijn bedrijf voor. Dat is oké natuurlijk, niet iedereen hoeft me aardig te vinden (liever wel, natuurlijk ;-), maar het kan natuurlijk best pijn doen als iemand je zakelijk heel bewust een hak probeert te zetten. Ik heb heel wat keren met mijn jurist aan de lijn gehangen en ik ben heel wat keren gekrenkt en nog steeds doet het pijn als andere ondernemers je het licht in de ogen niet gunnen. Helaas hoort het erbij.

8. Het is oké als iets niet lukt

Ik heb zoveel uitgeprobeerd in die negen jaar. Veel dingen die ik echt graag wilde, maar die toch niet zo fantastisch bleken te zijn als ik dacht. Of omdat het niet liep, of omdat samenwerkingen niet lekker gingen, of omdat het te intensief was, of omdat de mensen niet leuk waren. Wat dan ook. Dat is even slikken, maar ik weet nu ook: het is alleen maar heel goed om nieuwe dingen uit te proberen. Als het niet werkt, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en dan is de wereld heus niet vergaan. Nu probeer ik nog altijd veel nieuwe dingen uit en heus niet alles loopt even goed als het andere. Natuurlijk is dat jammer, maar het is geen drama. Als ik nooit iets nieuws zou proberen zou ik nog steeds een beautyblog runnen en dan zou Structuurjunkie helemaal niet bestaan.

9. Bezig zijn met de toekomst is belangrijk

Er zijn twee kanten aan dit verhaal, voor mij. Aan de ene kant denk ik: yolo, je leeft nu, dus geniet nu. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Ik ga niet nu op een houtje bijten zodat ik ‘later’ ruim kan leven. Maar aan de andere kant weet ik ook dat ik rekening moet houden met de toekomst. Je weet natuurlijk nooit hoe de zaken er over tien, vijftien, twintig, dertig jaar voorstaan. Als eerste: wat doe ik dan precies qua werk? Dat weet ik natuurlijk niet precies, en dat vind ik ook niet zo erg. Ik vertrouw er wel op dat ik van nature meebeweeg, zoals ik dat de afgelopen jaren ook heb gedaan. Maar als ondernemer moet je ook denken aan een pensioen, en wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt? Inmiddels heb ik dit allemaal goed geregeld, ik heb deels al een goede pensioenregeling en ik heb binnenkort een afspraak met een financieel adviseur voor iets aanvullends. Ook zit ik bij een broodfonds voor als ik ziek word. Wel zit ik nog te overwegen om daarnaast een AOV te nemen, dus dat ben ik nu aan het uitzoeken.

Dit zijn allemaal saaie dingen, het is niet leuk om over na te denken, maar wel echt belangrijk. Ik kan dit andere ondernemers ook niet duidelijk genoeg zeggen: zoek dit soort dingen uit en kijk welke regelingen het beste bij jou passen.

En als bonusles: je moet als ondernemer ook niet vergeten om soms gewoon retetrots op jezelf te zijn. Ik vergeet dat vaak. Ik ben zo bezig met ‘de waan van de dag’, met elke dag werken. Het is goed om soms met een helikopterview even te kijken naar alles wat je bereikt hebt en te denken: ‘Wauw. Heb ik dit wel even goed gedaan.’


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.