9 lessen in 9 jaar ondernemen

Laatst dacht ik even dat ik dit jaar alweer tien jaar ondernemer ben (champagne!) maar toen ik mijn KvK-inschrijving erbij pakte zag ik dat het ‘pas’ negen jaar is. Nog steeds een goede reden om eens 9 grote en kleinere lessen die ik leerde in 9 jaar ondernemen. Want wat is er en ben ik veel veranderd sinds 2010!

Leestijd

In 2010 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel omdat ik serieus geld begon te verdienen met mijn blog, Miss Lipgloss. Een hobby liep wat uit de hand en werd mijn werk. Lang verhaal kort. Inmiddels is mijn bedrijf enorm veranderd, ik blog nog steeds, maar doe ook heel andere dingen. Structuurjunkie is een groot onderdeel van mijn werk geworden met het boek, de planners en masterclasses die ik geef. Van een meisje dat met haar hobby wat euro’s verdiende ben ik langzaam maar zeker uitgegroeid naar een ondernemer die steeds beter weet wat ze wil. Maar ook niet altijd, hoor 😉 Ik deel vandaag graag mijn grootste lessen met je, die wellicht ook gewoon inherent zijn aan ouder worden.

1. Ondernemen is constant in beweging zijn

Toen ik begon met ondernemen in 2010, wist ik echt nog niet goed wat ondernemen inhield. Na negen jaar weet ik dat je als ondernemer constant in beweging bent, constant aan het bijsturen bent, kijken wat er speelt in je vak, kijken wat er gebeurt, wat anderen doen (maar niet teveel). Maar ook: voelen wat ik zelf wil, past dit nog wel bij me, waar wil ik over tien jaar zijn (en kan ik dat ook al wel weten), blijven leren, blijven opletten. Niet dat ik dat altijd heb gedaan in die negen jaar, want soms is een bedrijf draaiende houden al intensief genoeg, maar het is wel waar het in de basis op neerkomt. Als je met oogkleppen op een bedrijf runt en niet om je heenkijkt, komt er een moment dat je achter de feiten aanloopt en niet op tijd bijgestuurd hebt. Soms is dat vermoeiend en lastig, maar ik zie het als een leuke uitdaging om mezelf te blijven ontwikkelen en altijd ‘op te letten’ wat er gebeurt.

2. Ondernemen is vrijheid, maar dan moet je die wel pakken

Voor mij is ondernemen en eigen baas zijn de ultieme vrijheid. Ik kan letterlijk doen wat ik wil. Letterlijk. Als ik een klus voor een klant niet wil doen, doe ik hem niet. Dan verdien ik minder geld, maar het kan. Als ik vandaag al mijn afspraken wil afzeggen en de hele dag wil Netflixen, dan kan dat. Het is niet handig en professioneel naar mijn afspraken toe, maar het kan. Als ik vanaf morgen zes maanden wil reizen, dan kan dat. Het is niet per se praktisch qua werk, maar het kan wel.

Je merkt: alles kan, maar voor sommige dingen moet je offers brengen als ondernemer. Veel op vakantie gaan is heerlijk, maar brengt ook met zich mee dat je de weken om de vakanties heen veel meer werk moet verzetten. En dat je nooit écht vakantie hebt, ook. Het bedrijf loopt altijd door en er is altijd wel iets wat tussendoor komt op vakantie of tijdens een vrije dag. Ik kan in principe alles doen wat ik wil doen, maar er zitten vaak maren en haken en ogen aan. Het is de kunst om hier een goede afbakening in te vinden en zelf heel helder die grenzen op te zoeken en aan te geven. Als ik dat niet doe, ben ik op vakantie de hele dag aan het werk. Nu doe ik altijd wel iets qua werk op vakantie of tijdens een vrije dag, maar niet zoveel dat ik het vervelend vind.

En: ik heb mezelf lang de vrijheid niet gegund. Ik voelde me schuldig als ik niet werkte, of als ik voor mijn gevoel niet hard genoeg werkte. Ik greep alle kansen die op mijn pad kwamen en runde naast een van de grootste beautyblogs van Nederland met twee updates per dag een webshop, ik schreef een boek, ik schreef voor CosmoGIRL!, ik presenteerde een televisieprogramma op TLC en ik hield ook nog al mijn social mediakanalen bij.  Niet zo gek dat ik een burn-out kreeg. Als ondernemer heb ik alle vrijheid, maar die vrijheid moet ik dan ook wel pakken. Nu durf ik meer voor mezelf te kiezen. Ik maak heldere keuzes in wat ik wel en niet wil qua werk, ik heb mijn agenda op orde, ik weet waar ik heen wil en ik weet wat ik kan. En ik weet ook dat ik er enorm van geniet om regelmatig op vakantie te gaan en om elke dag uren met Kees te lopen. Dus dan doe ik dat. Want het kan.

3. Er is niet 'één manier'

Er is gewoon niet één manier. Er is niet één manier hoe het hoort. Je hoeft dingen niet te doen zoals anderen ze doen. Het mag wel. Maar het hoeft niet. Toen ik begon met ondernemen vond ik dat best lastig, maar nu weet ik dat ik alles op mijn eigen manier mag doen. Maar echt alles. Ik kán een kantoor huren en veel mensen aannemen. Maar het hoeft niet. Ik kán een serie ontwikkelen en me volledig op YouTube focussen. Maar het hoeft niet. Ik kán me een slag in de rondte werken en op Instagram hét perfecte plaatje neerzetten zodat iedereen op mij wil lijken en mij gaat volgen. Maar het hoeft niet. Dit is een van de grootste lessen van de afgelopen jaren: het mag allemaal zoals ik het bedenk en zoals ik het doe. Het mag Cynthia zijn. Want dit ben ik en ik doe zaken op mijn manier.

4. Een strategie en een plan hebben is belangrijk...

Ik merk zelf dat ik het heel prettig vind als ik een stip aan de horizon heb. Als ik een beetje weet waar ik naartoe werk, als ik weet wat mijn plannen voor pak ‘m beet de komende twee jaar (of in ieder geval het komende jaar) zijn. Ik werk heel graag elke dag met doelen. Voor mij werkt dit mega motiverend omdat ik op die manier elke week een stapje dichterbij een droom of een doel kom. Nu werk ik heus niet altijd zo, ik heb ook fases waarin ik maar wat doe (zie les 5), maar als ik wel zo werk merk ik dat alles veel meer voldoening geeft. En dan heb ik ook echt het gevoel dat ik weet waar ik mee bezig ben.

5. ...maar gewoon maar wat doen is ook goed

Maar soms zijn er gewoon fases in het ondernemerschap waarin je gewoon maar wat doet. Ik heb ook wel maanden (of jaren) gehad waarin ik gewoon aan het bloggen was. En dat vond ik hartstikke leuk. Ik schreef elke dag content voor mijn blog, ik maakte video’s, ik was bezig met mijn social mediakanalen. Hier en daar gaf ik een lezing of presenteerde ik iets en dat was het wel. Ik had geen idee waar ik naartoe aan het werken was, ik wist niet wat ik over twee maanden zou doen, maar het was allemaal prima. En dit soort momenten zijn ook gewoon helemaal oké. Dan is het heel makkelijk om onzeker te worden van jonge ondernemers die alles in kannen en kruiken lijken te hebben met tienjarenplannen en strategieën, maar ik weet zeker dat ook zij momenten hebben dat ze het gevoel hebben dat ze maar wat aanklooien. En zo niet, dan is dat ook goed. Want ik heb dat soms wel. Soms voel ik me een trotse opperbaas van mijn eigen BV, soms voel ik me een klein meisje dat maar wat op haar computer loopt te rammen. Ze mogen er allebei zijn.

6. Met cijfertjes bezig zijn is saai, maar wel belangrijk

Mijn administratie besteed ik uit, ik heb een fijne boekhouder en een goede accountant. In de beginjaren vond ik meetings met ze doodsaai. Man, al die cijfertjes. Het interesseerde me geen hol. Mijn bedrijf liep toch goed, hoezo moet ik al die saaie details weten? Maar door de jaren heen begon het me toch te interessen. Ook omdat ik de noodzaak besefte: dit is mijn inkomen. Mijn toekomst (hopelijk). Ik moet weten wat er speelt, wat er inkomt en uitgaat, hoe de btw en belasting werkt, hoe de inkomsten zijn verdeeld over het jaar. Inmiddels houd ik zelf een excelbestandje bij met wat er elke maand binnenkomt aan omzet en waar ik dat mee verdiend heb. Ik verdien geld met veel verschillende dingen (denk aan bannering, sponsored content, boeken, planners, lezingen, workshops, cursussen, affiliate marketing) en ik heb nu precies op een rijtje wat ik per maand waaraan verdien en wat de verwachting voor het komende jaar is. Het werkt motiverend om alles op een rijtje te zien en het geeft helderheid. Nu ga ik met plezier naar mijn accountant en wil ik precies weten wat er in mijn bedrijf gebeurt. Het geeft me elke keer weer een trots gevoel: ik flik dit helemaal zelf. Ik run al negen jaar dit succesvolle bedrijf en daar ben ik supertrots op.

7. Niet iedereen heeft het beste met jou(w bedrijf) voor

Ik zal het maar zo zeggen: ik ben door de jaren heen heel wat keren genaaid. Van heel wat mensen heb ik messen in mijn rug gekregen. Van zakelijke contacten, van mensen die ik nog nooit ontmoet heb, van mensen van wie ik dacht dat ze vrienden waren, van zoveel verschillende mensen. Niet iedereen heeft het beste met mij of mijn bedrijf voor. Dat is oké natuurlijk, niet iedereen hoeft me aardig te vinden (liever wel, natuurlijk ;-), maar het kan natuurlijk best pijn doen als iemand je zakelijk heel bewust een hak probeert te zetten. Ik heb heel wat keren met mijn jurist aan de lijn gehangen en ik ben heel wat keren gekrenkt en nog steeds doet het pijn als andere ondernemers je het licht in de ogen niet gunnen. Helaas hoort het erbij.

8. Het is oké als iets niet lukt

Ik heb zoveel uitgeprobeerd in die negen jaar. Veel dingen die ik echt graag wilde, maar die toch niet zo fantastisch bleken te zijn als ik dacht. Of omdat het niet liep, of omdat samenwerkingen niet lekker gingen, of omdat het te intensief was, of omdat de mensen niet leuk waren. Wat dan ook. Dat is even slikken, maar ik weet nu ook: het is alleen maar heel goed om nieuwe dingen uit te proberen. Als het niet werkt, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en dan is de wereld heus niet vergaan. Nu probeer ik nog altijd veel nieuwe dingen uit en heus niet alles loopt even goed als het andere. Natuurlijk is dat jammer, maar het is geen drama. Als ik nooit iets nieuws zou proberen zou ik nog steeds een beautyblog runnen en dan zou Structuurjunkie helemaal niet bestaan.

9. Bezig zijn met de toekomst is belangrijk

Er zijn twee kanten aan dit verhaal, voor mij. Aan de ene kant denk ik: yolo, je leeft nu, dus geniet nu. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Ik ga niet nu op een houtje bijten zodat ik ‘later’ ruim kan leven. Maar aan de andere kant weet ik ook dat ik rekening moet houden met de toekomst. Je weet natuurlijk nooit hoe de zaken er over tien, vijftien, twintig, dertig jaar voorstaan. Als eerste: wat doe ik dan precies qua werk? Dat weet ik natuurlijk niet precies, en dat vind ik ook niet zo erg. Ik vertrouw er wel op dat ik van nature meebeweeg, zoals ik dat de afgelopen jaren ook heb gedaan. Maar als ondernemer moet je ook denken aan een pensioen, en wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt? Inmiddels heb ik dit allemaal goed geregeld, ik heb deels al een goede pensioenregeling en ik heb binnenkort een afspraak met een financieel adviseur voor iets aanvullends. Ook zit ik bij een broodfonds voor als ik ziek word. Wel zit ik nog te overwegen om daarnaast een AOV te nemen, dus dat ben ik nu aan het uitzoeken.

Dit zijn allemaal saaie dingen, het is niet leuk om over na te denken, maar wel echt belangrijk. Ik kan dit andere ondernemers ook niet duidelijk genoeg zeggen: zoek dit soort dingen uit en kijk welke regelingen het beste bij jou passen.

En als bonusles: je moet als ondernemer ook niet vergeten om soms gewoon retetrots op jezelf te zijn. Ik vergeet dat vaak. Ik ben zo bezig met ‘de waan van de dag’, met elke dag werken. Het is goed om soms met een helikopterview even te kijken naar alles wat je bereikt hebt en te denken: ‘Wauw. Heb ik dit wel even goed gedaan.’


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

17 reacties
 1. Roëlla

  Wat een inspirerende post Cynthia, ik denk een inspiratie voor velen!

 2. Nynke

  Je bent supergoed bezig! Heel herkenbaar en inspirerend allemaal! Ik ben bezig met het starten van mijn eigen praktijk in Coaching en Energietherapie. Spannend en supertof!!
  “Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg” ;P

 3. Anna

  Wat een tof en inspirerend artikel! Mooie lessen heb je op een rijtje gezet. Ik ben zelf nog niet zo heel lang ondernemer, dus hier heb ik zeker wat aan :D.

 4. Dio

  Mooi om te lezen! Ik merk nu dat het zo belangrijk is om ALLES op papier te zetten en dat je eigenlijk niet kunt falen als je het simpelweg geprobeerd hebt.

 5. Sandrine

  Ik vind dit een heel eerlijk en inspirerend artikel hoe jij jouw ondernemerschap ervaart. Heel nuttig ook voor mensen in loondienst.

 6. Dagmar

  Wat gaaf om erover te lezen en te ontdekken welke lessen je van het ondernemerschap hebt geleerd. Mooi om te zien en ontzettend knap hoe je alle keuzes hebt gemaakt om te komen waar je nu staat. Gefeliciteerd!

 7. R

  Misschien een idee voor een nieuw boek ondernemen op zijn Cynthia’s?

 8. Mariska

  Vind dit heel interessant om te lezen en hoe jij het hebt meegemaakt en ervaren. Zelf heb ik sinds 2013 op een domein geblogd, stond vanaf 2015 bij de KvK en heb me daar vorige maand uitgeschreven. Het lukte me niet om mee te gaan met wat ik wilde, de wereld eromheen (op professioneel gebied) stond me steeds meer tegen en zo waren er nog wat dingen. Nu lekker fris op een nieuw domein gestart, ook omdat ik echt in een veranderende fase zit momenteel met alles, bijvoorbeeld een nieuwe baan.

  Wel heb ik veel van je geleerd van de artikelen die je schreef over ondernemen en bloggen 🙂

 9. Liza

  Wat een mooie lessen! Wat goed dat je je dit allemaal realiseert en dat het ondertussen weer beter met je gaat.

  Ik wil je nog wel één tip geven: je zegt regelmatig “gevoel” wanneer je “idee/gedachte” bedoelt. Op het moment dat je dat doet, zeg je eigenlijk dat het iets heel stelligs is. Een gevoel over iets kun je niet veranderen, dat is iets wat je intrinsiek ervaart. Een idee of gedachte kun je checken, verifieërne of juist niet, en daarmee ook veranderen. Je kunt er iets mee. Ik denk dat je mentaal meer rust zou kunnen ervaren als je bij jezelf nagaat of iets een gevoel is (bang, boos, blij verdrietig etc) of dat het een gedachte of idee is wat je hebt.

  Ik deed dit eerst ook, totdat ik bewust werd gemaakt van het feit dat ik dit deed. Het geeft mij nu veel meer rust om mij te realiseren dat ik zelf invloed heb op iets omdat het een gedachte is.

 10. rachel

  herkenbaar! hier al 13 jaar onze eigen bedrijven en dat is met ups en downs gegaan. ik jezelf blijven geloven is een must als zelfstandige!

 11. Merel

  Leuk dat je je lessen met ons wil delen. Ik heb nu 15 jaar mijn eigen onderneming en ik vind ze herkenbaar, vooral dat het oké is als iets niet lukt. Dat heb ik moeten leren. En daar ben ik nu trots op; dat ik dingen heb gedurfd en dat ik ermee om heb leren gaan als ze ‘mislukt’ waren. Ik zie dat nu als: ‘nou, weer iets geleerd, dit past niet bij mij, of dit was niet de juiste timing’.
  Jaloezie op succes blijft pijn doen, maar ik kan ook dat nou beter bij de ander laten liggen. Vroeger voelde ik jaloezie als opdracht aan mij om die ander weer gelukkig te maken. Dat lukt toch nooit, dus daarmee ben ik gestopt.

 12. Syl

  Ik vind bodypositivity fijn. Zeker hoe jij en o.a. Wil&Tien en Vera doen.
  Ik vind het jammer dat sommige bloggers zo min doen over mensen die ok zijn met dat maatje meer.
  Elke keer als jij een bodypositivity foto op insta zet, moet een zekere oudere beautyblogger daar passief agressief op reageren met een kijk mij eens slank en strak zijn ( met hulp van cosmetisch artsen.) En dan vooral er nog bij vermelden dat dik worden niet nodig is bla bla.
  Ik verbaas mij daar gewoon over, zeker omdat ik dacht dat jullie vriendinnen waren.

  • Femke

   Daar stoor ik mij ook aan. Diegene denkt dat het allemaal zo makkelijk is. Ik slaap 8 uur per nacht en ben van 5 tot 5 met werk en opstaan bezig. Tussen vijf uur ’s avonds en 9 uur moet ik eten, sporten en ontspannen. Niet iedereen heeft zoveel tijd per dag als haar. Of het geld voor al die ingrepen, al dan niet geslaagd…

  • Em

   Nu ben ik wel heel benieuwd wie dat is…

 13. lousaa

  Eigenlijk gelden deze dingen ook allemaal voor werken in looondienst. Ok, het is minder makkelijk een dag netflixen, maar verder…

 14. Tineke

  Je moet er wel echt voor zijn gemaakt! Ik kan heel slecht plannen en ben ook niet heel streng voor mijzelf of gedisciplineerd.