Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

7 tips voor ontspannen feestdagen

December is hier, de feestdagen staan voor de deur. Een periode vol gezelligheid, familie, vrienden, cadeaus en lekker eten. Maar ook een periode waarin ik altijd meekrijg dat veel mensen stress ervaren. Onrust. Kerststress. Jaarwisselingstress. Ik wil graag 7 tips met je delen om de decembermaand ontspannen door te gaan.

Leestijd

1. Het mag op jouw manier

Kerst en oud en nieuw zijn van die momenten waarop je het idee krijgt dat je deze momenten op een bepaalde manier ‘moet’ vieren. Je ‘moet’ een kerstboom, je ‘moet’ een kerstdiner met familie en je ‘moet’ champagne drinken en naar een dik feest met oud en nieuw. Je ‘moet’ gezellig doen, je ‘moet’ heel veel samen zijn en je ‘moet’ heel veel cadeaus voor elkaar kopen.

Als je naar het ideale plaatje kijkt, dan zit daar misschien best wat druk achter. Want alles ‘hoort’ op een bepaalde manier.

Weet je.

Dat is gewoon bullshit.
Als jij daar geen zin in hebt. Als jij daar stress van krijgt. Als jij het al benauwd krijgt van het idee, dan doe je het niet.
Vier de decembermaand op jouw manier. Als dat betekent dat je niks viert, is dat ook prima.
Jouw mentale gezondheid is belangrijker dan alles wat ‘hoort’ met de feestdagen. Doe het op jouw manier.

2. Plan.

Van mij verwacht je uiteraard niks anders, maar het is echt een goed idee om te gaan plannen als je merkt dat je stress krijgt van de feestdagen. Stel, je krijgt mensen over de vloer om te eten, of je viert een feestje met oud & nieuw, of je viert het op allerlei verschillende manieren en daar krijg je STRESS van, dan is het handig om het op te gaan schrijven.

Maak een planning voor dat etentje.

Schrijf op wat je allemaal nog wilt/moet doen. Misschien cadeaus kopen, gedichten schrijven. Een outfit?

Maar hierbij geldt ook: vraag jezelf af of je het écht leuk vindt. Zo ja, maak een plan en creëer overzicht.

3. Laat boodschappen bezorgen

Voor mij staat de supermarkt rond de kerstdagen gelijk aan een brandende hel. De drukte. Gillende kinderen. Halflege schappen. Kan niet vinden wat ik zoek. Een lijst van hier tot Tokio.
De oplossing: boodschappen laten bezorgen. Kan gewoon bij je supermarkt, en anders via Crisp. Makkelijk. Bij de meeste supermarkten zijn de bezorgmomenten wel heel snel vol, dus het is een goed idee om alvast een moment te plannen dat je je boodschappen wilt hebben, dan ben je verzekerd van dat bezorgmoment.

3. Kerstdiner thuis stress? Ga uit eten.

Krijg je stress van een kerstdiner thuis? Van de boodschappen, van het gastvrouw spelen? Ga gewoon lekker uit eten. Ja, het is wat duurder. Maar het scheelt ook een enorme boel gedoe.

Maar wat ook kan is een kerstdiner laten bezorgen. Of laten doen door een cateraar. Of gewoon kerstpizza eten. Tja, het gaat om de gezelligheid, toch? En pizza is vet lekker. Maak het niet te groot en geniet.

4. Respecteer je eigen grenzen

Ik vind de feestdagen de leukste periode van het jaar, maar vooral omdat ik zelf goed weet wat mijn grenzen zijn qua ‘gezellige dingen doen’. Ik weet dat ik niet een hele dag van ’s ochtends tot ’s avonds met familie wil zijn. Want ik kan juist enorm genieten van rustig wakker worden, met Kees en Willem naar het bos, met Willem een kerstontbijt met z’n tweetjes doen, met een boek en een dikke trui op de bank… En dáárna vind ik het heerlijk om met familie te eten. Met Kerst eten we twee avonden met familie en verder is alles lekker open. Omdat Willem en ik het allebei zo heerlijk vinden om op de bank te hangen en tijd met z’n twee te hebben.

Ik weet ook van mezelf dat ik anders geen leuke kerstdagen heb.

Dus voor je overal zomaar in mee gaat, voel wat jouw grenzen zijn. Waar word JIJ blij van? Je kan best iets later komen of iets eerder weggaan als dat er voor jou voor zorgt dat jij fantastische feestdagen hebt.

5. Je hoeft niet naar een dik feest

Dit.

Op de bank zitten met een glas champagne (of cola) en naar een domme film kijken mag ook.

Je mag zelfs vroeg naar bed.

Wat jij wilt.

6. Laat het ideale plaatje lekker gaan

Op Instagram zie je die perfecte feestdagenplaatjes alweer voorbij komen. De perfect opgemaakte tafels. De perfecte kerstgerechten. De perfecte flessen champagne. De perfecte outfits. De perfecte make-up looks. Alles moet perfect, uiteraard.

Ding dong. Nee hoor. Het hoeft helemaal niet perfect. Laat dat ideale plaatje lekker varen. Het gaat erom dat je fijne feestdagen hebt en dat zit hem echt niet in jouw perfecte jurk en een perfect gedekte tafel. Ja, het is hartstikke leuk en het kan misschien wel bijdragen aan de vreugde, maar het is niet de basis.

En als er wat misgaat. Boeiend. Het is nog steeds maar een doodgewone woensdag. Of donderdag.

7. Zorg goed voor jezelf

Als je alleen bent met Kerst, zorg dan goed voor jezelf. Dat moet je sowieso doen, maar dan al helemaal. Verplicht jezelf tot niets. Wil je samenzijn met vrienden of familie? Doe dat dan. Ga je liever films kijken op de bank? You do you. Voel waar jij behoefte aan hebt en communiceer dit naar de mensen om je heen.

8. Voel je niet schuldig

Als je iets tijdens de feestdagen veel voorbij ziet komen online, is het wel van alles over calorieën en aankomen. Mijn moeder zei vroeger altijd ‘je komt niet aan tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst’ en zo is het maar net. Laat het gaan. Echt. En denk ook niet ‘nou, vanaf 1 januari is het weer keihard op dieet’, want dan geniet je er ook niet echt van. Geniet. Luister naar je gevoel (vol is vol), geniet van elk hapje en als je niet gaat proppen om het proppen dan voel je je sowieso al een stuk beter.

En als dit je gerust stelt: ik la vorig jaar in de Volkskrant dat je 39 oliebollen op een dag moet eten bóvenop de normale dingen die je op een dag eet om één kilo aan te komen.

Hoe zorg jij dat je ontspannen van de feestdagen geniet?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.