7 tips voor ontspannen feestdagen

December is hier, de feestdagen staan voor de deur. Een periode vol gezelligheid, familie, vrienden, cadeaus en lekker eten. Maar ook een periode waarin ik altijd meekrijg dat veel mensen stress ervaren. Onrust. Kerststress. Jaarwisselingstress. Ik wil graag 7 tips met je delen om de decembermaand ontspannen door te gaan.

Leestijd

1. Het mag op jouw manier

Kerst en oud en nieuw zijn van die momenten waarop je het idee krijgt dat je deze momenten op een bepaalde manier ‘moet’ vieren. Je ‘moet’ een kerstboom, je ‘moet’ een kerstdiner met familie en je ‘moet’ champagne drinken en naar een dik feest met oud en nieuw. Je ‘moet’ gezellig doen, je ‘moet’ heel veel samen zijn en je ‘moet’ heel veel cadeaus voor elkaar kopen.

Als je naar het ideale plaatje kijkt, dan zit daar misschien best wat druk achter. Want alles ‘hoort’ op een bepaalde manier.

Weet je.

Dat is gewoon bullshit.
Als jij daar geen zin in hebt. Als jij daar stress van krijgt. Als jij het al benauwd krijgt van het idee, dan doe je het niet.
Vier de decembermaand op jouw manier. Als dat betekent dat je niks viert, is dat ook prima.
Jouw mentale gezondheid is belangrijker dan alles wat ‘hoort’ met de feestdagen. Doe het op jouw manier.

2. Plan.

Van mij verwacht je uiteraard niks anders, maar het is echt een goed idee om te gaan plannen als je merkt dat je stress krijgt van de feestdagen. Stel, je krijgt mensen over de vloer om te eten, of je viert een feestje met oud & nieuw, of je viert het op allerlei verschillende manieren en daar krijg je STRESS van, dan is het handig om het op te gaan schrijven.

Maak een planning voor dat etentje.

Schrijf op wat je allemaal nog wilt/moet doen. Misschien cadeaus kopen, gedichten schrijven. Een outfit?

Maar hierbij geldt ook: vraag jezelf af of je het écht leuk vindt. Zo ja, maak een plan en creëer overzicht.

3. Laat boodschappen bezorgen

Voor mij staat de supermarkt rond de kerstdagen gelijk aan een brandende hel. De drukte. Gillende kinderen. Halflege schappen. Kan niet vinden wat ik zoek. Een lijst van hier tot Tokio.
De oplossing: boodschappen laten bezorgen. Kan gewoon bij je supermarkt, en anders via Crisp. Makkelijk. Bij de meeste supermarkten zijn de bezorgmomenten wel heel snel vol, dus het is een goed idee om alvast een moment te plannen dat je je boodschappen wilt hebben, dan ben je verzekerd van dat bezorgmoment.

3. Kerstdiner thuis stress? Ga uit eten.

Krijg je stress van een kerstdiner thuis? Van de boodschappen, van het gastvrouw spelen? Ga gewoon lekker uit eten. Ja, het is wat duurder. Maar het scheelt ook een enorme boel gedoe.

Maar wat ook kan is een kerstdiner laten bezorgen. Of laten doen door een cateraar. Of gewoon kerstpizza eten. Tja, het gaat om de gezelligheid, toch? En pizza is vet lekker. Maak het niet te groot en geniet.

4. Respecteer je eigen grenzen

Ik vind de feestdagen de leukste periode van het jaar, maar vooral omdat ik zelf goed weet wat mijn grenzen zijn qua ‘gezellige dingen doen’. Ik weet dat ik niet een hele dag van ’s ochtends tot ’s avonds met familie wil zijn. Want ik kan juist enorm genieten van rustig wakker worden, met Kees en Willem naar het bos, met Willem een kerstontbijt met z’n tweetjes doen, met een boek en een dikke trui op de bank… En dáárna vind ik het heerlijk om met familie te eten. Met Kerst eten we twee avonden met familie en verder is alles lekker open. Omdat Willem en ik het allebei zo heerlijk vinden om op de bank te hangen en tijd met z’n twee te hebben.

Ik weet ook van mezelf dat ik anders geen leuke kerstdagen heb.

Dus voor je overal zomaar in mee gaat, voel wat jouw grenzen zijn. Waar word JIJ blij van? Je kan best iets later komen of iets eerder weggaan als dat er voor jou voor zorgt dat jij fantastische feestdagen hebt.

5. Je hoeft niet naar een dik feest

Dit.

Op de bank zitten met een glas champagne (of cola) en naar een domme film kijken mag ook.

Je mag zelfs vroeg naar bed.

Wat jij wilt.

6. Laat het ideale plaatje lekker gaan

Op Instagram zie je die perfecte feestdagenplaatjes alweer voorbij komen. De perfect opgemaakte tafels. De perfecte kerstgerechten. De perfecte flessen champagne. De perfecte outfits. De perfecte make-up looks. Alles moet perfect, uiteraard.

Ding dong. Nee hoor. Het hoeft helemaal niet perfect. Laat dat ideale plaatje lekker varen. Het gaat erom dat je fijne feestdagen hebt en dat zit hem echt niet in jouw perfecte jurk en een perfect gedekte tafel. Ja, het is hartstikke leuk en het kan misschien wel bijdragen aan de vreugde, maar het is niet de basis.

En als er wat misgaat. Boeiend. Het is nog steeds maar een doodgewone woensdag. Of donderdag.

7. Zorg goed voor jezelf

Als je alleen bent met Kerst, zorg dan goed voor jezelf. Dat moet je sowieso doen, maar dan al helemaal. Verplicht jezelf tot niets. Wil je samenzijn met vrienden of familie? Doe dat dan. Ga je liever films kijken op de bank? You do you. Voel waar jij behoefte aan hebt en communiceer dit naar de mensen om je heen.

8. Voel je niet schuldig

Als je iets tijdens de feestdagen veel voorbij ziet komen online, is het wel van alles over calorieën en aankomen. Mijn moeder zei vroeger altijd ‘je komt niet aan tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst’ en zo is het maar net. Laat het gaan. Echt. En denk ook niet ‘nou, vanaf 1 januari is het weer keihard op dieet’, want dan geniet je er ook niet echt van. Geniet. Luister naar je gevoel (vol is vol), geniet van elk hapje en als je niet gaat proppen om het proppen dan voel je je sowieso al een stuk beter.

En als dit je gerust stelt: ik la vorig jaar in de Volkskrant dat je 39 oliebollen op een dag moet eten bóvenop de normale dingen die je op een dag eet om één kilo aan te komen.

Hoe zorg jij dat je ontspannen van de feestdagen geniet?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

30 reacties
 1. Annemiek

  Wat een leuk artikel Cynthia! En wat fijn om de reacties te lezen. Ik vind het nu heel gezellig (de tijd voor de feestdagen) maar de feestdagen zelf vind ik lastig. Doordat mijn vriend zijn ouders gescheiden zijn en niet tegelijk uitgenodigd kunnen worden vind ik de kerstdagen vaak veel te druk. Ik vond vroeger kerst altijd heel gezellig maar sinds ik geopereerd ben aan mijn rug (hernia) en een zwakke en snel pijnlijke rug heb en ook nog oververmoeid ben en toch al slecht tegen veel prikkels kan vind ik het te druk. Ik hou al dat zitten ook niet vol. Mijn vriend vind alles prima en zijn vader blijft ook nog vaak slapen omdat hij wat verder weg woont. Ik merk ook dat er over het algemeen weinig begrip voor is. Ik trek het ook niet om urenlang sociaal te zijn. Gelukkig is mijn zus hier heel relaxed in. Meestal troffen we elkaar wel bij mijn ouders of we spraken wel wat met haar gezin af maar soms zien we elkaar niet tijdens de kerstdagen maar wel in de kerstvakantie bijvoorbeeld. En dit jaar vind ik Kerstmis ook nog eens heel emotioneel omdat mijn moeder Alzheimer heeft en inmiddels zo achteruit is gegaan dat ze in een verpleegtehuis zit. Ik mis haar enorm en de band met mijn vader is heel moeizaam. Heel verdrietig. 🙁 Ik heb nu wel tegen mijn vriend gezegd dat ik niet alles in 2 dagen wil plannen omdat ik dat veel te druk vind. Maar het liefste zou ik ook 1 dag lekker thuis willen blijven. Ik moet zeggen dat ik wel van optutten hou. Het ligt wel aan mijn bui, soms ga ik echt op sjiek en soms iets meer casual. Helaas ben ik op het moment al bijna 4 weken ziek thuis. Dus het kerstfeest van mijn werk mis is waarschijnlijk..

 2. Leonoor

  De aanloop naar kerst met de versieringen, lichtjes en leuke films op tv vind ik altijd leuk. Maar die 2 dagen zelf kunnen mij gestolen worden. Dus ik hang lekker op de bank met een goed boek, leuke serie of film. Geen zin in gedoe of verplichtingen.

 3. Marloes

  Goeie tips! De belangrijkste naar mijn idee: het mag op jouw manier.

  Wij hebben doordat er van alles mis ging door planfouten en griep ook eens pizza besteld met Kerst. En dat was zo relaxed! Geen voorbereiding, geen stress, geen afwas… Erg gelachen om de pizza en genoten van het samenzijn.

 4. Matanja

  Als ik met de kerstdagen met manlief en onze 2 kinderen samen ben, ben ik al een heel gelukkig mens!

 5. Matanja

  Wij kiezen dit jaar wederom voor rustige kerstdagen. Ik kan niet tegen drukte en heb veel last van prikkels ed.
  Wij vieren kerst 1 dag met onze nog thuis wonende dochter ( lekker op de bank hangen en uitrusten)en de 2e dag komt onze zoon s,avonds eten. Vaak gaan we dan fonduen of gourmetten, lekker makkelijk.
  De rest van de familie heeft begrip voor mijn situatie dus daar heb ik geen problemen mee, gelukkig

 6. Elle

  Dit zijn geen 7 tips maar 9 tips (nummer 3 staat ook nog eens dubbel) 😉

 7. Jessica

  Heerlijk om dit te lezen! Zelf ‘vier’ ik oud&nieuw samen met manlief al jaren thuis (zonder familie en vrienden) op de bank. Lekker glas wijn, kaasje en kinderen op bed. Genieten van een avond met z’n twee. En regelmatig kijken we ‘de klok’ dan in bed om vervolgens heerlijk te gaan slapen.
  Dit vinden wij onze ultieme oud&nieuw, maar veel mensen vinden dit heel vreemd. Wij niet 😊

 8. Ilse

  Ik vier de feestdagen sowieso niet met alles erop en eraan (vind ik nochtans wel het leukste) door ziekte, met kerstavond ga ik tot bij mijn beste vriend als het lukt en dan is het gewoon wij tweetjes, lui in de zetel, zonder kerstdecoratie of meergangenmenu of al die dingen. De rest van de feestdagen zie ik nog wel.

 9. M

  Dit jaar voor het eerst uit eten, voorgaande jaren gourmetten in ons huis met de kinderen en mn schoonouders. Was nooit echt prettig met alle dingen die moeten, schone plee, troep overal, verplicht gezellig doen en een continu piepende hond omdat die wel weet dat mn schoonouders het zielig vinden dat hij niks krijgt en opgesloten is tegen het schooien, de volgende ochtend een plas kots/diarree van diezelfde hond moeten opruimen omdat hij volgepropt is door schoonouders met stokbroodjes en andere troep, want oh zielig, tis ook kerst voor de hond, een huis wat nog dagen stinkt en de dag erna zo’n vies vettige vloer van het gourmetten.
  Ik doe dat NIET meer. Gewoon lekker uit eten of anders gewoon thuis met een flesje wijn en kaasfondue, huispak aan en gamen of series/films kijken zonder andere gasten.
  Oudjaar ging ik al nergens heen en gebruik de hond en poes als excuus, 9 van de 10 keer sukkel ik al lang voor 12 in slaap, de volgende dag sta ik vroeg op en ruim de kerstboom/versieringen op.
  Ik klink niet echt sociaal nu, I know, anyway, dit was mijn rant over de feestdagen.
  Liefs en fijne feestdagen!

 10. Saskia

  Wat fijn om te lezen! En altijd belangrijk, goed voor jezelf blijven zorgen. En voor mij, plannen, vaste structuur en routines, anders wordt ik gek haha
  En thanks voor het laatste puntje 😉

 11. maud

  Ja, zo kan het ook! Gelukkig hebben wij van beide kanten families die ook redelijk relaxed zijn met de feestdagen. Een vriend van mij viert altijd Kerstavond met een vriendengroep en hun traditie qua eten is diepvriespizza’s met hele goede wijn :-), vind ik altijd zo leuk!

 12. Irene

  Super fijn dit! Ik ervaar inderdaad stress over de feestdagen. Eigenlijk altijd wel maar ik zit nu ook helemaal niet lekker in mijn vel dus ik heb helemaal geen behoefte aan veel mensen zien en veel eten en drukte. Maar ik voel wel een druk om er bij te zijn en dat vind ik lastig. Bij ons is het en kerstavond en Kerstmis en oudejaarsavond en nieuwjaarsdag allemaal met familie maar heb nu net beslist dat ik toch eens voor mezelf ga kiezen en minsten 1 feest ga schrappen.

  • Cynthia Schultz

   You do you, Irene 🙂 Knap van je. Ga ervan genieten! X

 13. Anna

  Wat een heerlijk artikel! Ik kijk altijd heel erg uit naar de feestdagen, omdat ik dan juist helemaal niks doe. Ik breng ze graag gezellig door met mijn ouders en we maken dan echt tijd voor elkaar. En meestal ook gewoon lekker in mijn kloffie. Heerlijk haha 😀

 14. Ilona Wielinga

  Wat een onwijs fijn artikel. Vorig jaar vierde ik zowel kerst als oud en nieuw in een psychiatrische kliniek. Dit jaar vier ik het lekker thuis met mijn ouders, wat voor mij meer dan genoeg is. Onze familie is nogal een puinhoop, maar na vorig jaar ben ik allang blij dat ik het dit jaar met mijn ouders mag en kan vieren.

 15. VWillemse

  Super fijne tips en kan mij er helemaal in vinden.
  Alleen jammer dat mijn wederhelft er priecies anders over denkt , dus dat word nog even puzzelen (zoals elk jaar) om het beide naar de zin te krijgen 😉

 16. rachel

  hier is het gewoon doen waar wij zin in hebben en zoveel mogelijk winkelen haha

 17. Mariska

  Ik weet dat ik tweede kerstdag naar een concert van The Kelly Family in Oberhausen ga en voor de rest heb ik nog geen enkel idee. Wel heb ik voor het eerst via internet een (neppe) kerstboom gekocht en de versiering, waardoor ik het gezellig ga maken. Vooral voor mezelf want ik woon met mijn kat 🙂 Voorgaande jaren had ik die behoefte niet zo, maar ik ben op dit moment erg gelukkig met mijn leven en nu heb ik gewoon zin om wel een kerstboom neer te zetten 🙂

 18. Marjan

  Mijn familie wordt steeds kleiner, maar houdt nog steeds vast aan dat traditionele. Alles moet samen. En nou heb ik voor mezelf gekozen, en dan vind vooral mijn moeder moeilijk. Want ik ben 1e Kerstdag bij vrienden, die heel relaxt zijn, beetje eten, beetje spelletjes doen, beetje tv/films kijken, alles prima en lekker doen waar we dan zin in hebben. Zo ben ik niet alleen, en zij hebben me graag over de vloer 🙂 maar geen 3 dagen stress om Kerst! 😛

 19. Audrey

  Ik hou mijn feestdagen heerlijk relaxed. Geen opgedirkt gedoe of hippe feesten, maar gewoon lekker eten met familie en met Oud & Nieuw lekker thuis met mijn vriend.

 20. Sandrine

  Opnieuw een heerlijk artikel Cynthia en ik ben het met je eens: vooral je eigen zin doen onder het motto: alles kan niks moet. Hoe heerlijk is dat. Wij vieren kerstavond in een klein familiegroepje en oudejaarsavond thuis met vrienden. We maken het onszelf gemakkelijk: we halen teppanyaki af met groenten, sausen, de complete set. Ga zelf klein beetje hapjes maken maar niet overdreven. Genieten maar.

 21. Suzanne

  Verplicht gezellig zijn vind ik inderdaad vreselijk, zeker in december. De zomer is toch een veel betere tijd voor een feest? Wij gaan 2e kerstdag lekker ergens op het platteland een hotelletje pakken en cocoonen met zijn tweetjes en niet naar een masaal familiegebeuren. Oudjaar vind ik echt de meest overschatte feestdag van allemaal. Het is ik onze kat niet alleen wil laten tussen de vuurwerkbommen maar anders zouden we ook ergens lekker rustig zitten.

 22. Shirley

  Vooral je laatste oliebollen-opmerkingen. Love it! Vorig jaar vierden we het eigenlijk helemaal niet, maar achteraf vonden we dat ook niet zo leuk. Nu lekker met het gezin gourmetten, thuis in pyjama. En een avondje vrienden hier, maar dan bereiden we het samen voor en dat is wel zo gezellig. Met Oud & Nieuw hang ik altijd met mijn vriend op de bank en rond middernacht kijken we met onze kinderen uit het zolderraam naar het vuurwerk. Ik heb niks anders meer te wensen 🙂

 23. Sara

  Thanks voor die 39 Oliebollen!
  En leuk artikel om te lezen. Merk zelf wel dat ik enigszins stress ervaar en dat gaat meer om hoe houd ik iedereen tevreden. We vierden vroeger vaak oud&nieuw bij mijn ouders en sinds we getrouwd zijn juist bij mijn schoonfamilie. Daar voel ik me dan best schuldig over! Het liefst zou ik twee weken op vakantie gaan en alles lekker overslaan. Misschien vast sparen als idee voor volgend jaar!

  • HouseTreeBeast

   Zeker een keer doen! Wij hebben ook een (deel van de) familie die feestdagen Heel Belangrijk vindt. Maar wij proberen om het jaar met de feestdagen op vakantie te gaan. Ene jaar een beetje meer doen voor de ander en het andere jaar een beetje meer voor onszelf 🙂

 24. Daniëlle

  Wauw wat een heerlijke blog! Wij hebben dit jaar voor het eerst gekozen om met zoontje een weekje weg te gaan en feitelijk geen kerst te vieren. Ouders vonden het jammer maar gunde het ons. Jouw blog voelt als een extra bevestiging dat we er goed aan doen ons gevoel te volgen! <3

 25. Fre

  Dank voor die 39 oliebollen opmerking 🙂

  Ik doe het heerlijk rustig aan en zie m’n schoonouders en moeder op eerste kerstdag, dat is de enige ‘verplichting’ en zo doe ik het al jaren, heel relaxed en geen stress.
  En tweede kerstdag laat ik sushi bezorgen.

 26. Marijke

  Wij vieren kerst en oud en nieuw met weinig verplichtingen. De afgelopen jaren deden we vaker aan een kerstlunch met familie dan een diner. Heerlijk op tijd thuis zijn. En dit jaar zullen we net als vorig jaar sushi halen op een van de kerstdagen. Met oud en nieuw zijn we thuis en zien we dan wat we doen. Vorig jaar lagen we om 22:00 uur in bed. Het is maar net waar we zin in hebben. En we houden van koken dus daar is altijd wel ruimte voor. Dit jaar is wel echt even anders want we verwachten elk moment ons tweede kindje. Dus dit jaar plannen we niks. Maar normaal gesproken doen we al heerlijk waar we zelf zin in hebben. Dat is wat mij betreft ook zo fijn aan deze periode, onze familie zien en leuke ontspannende dingen doen…en sushi eten 😄

  • Femke

   Voor jezelf kiezen, is helaas zo makkelijk niet. Het levert áltijd een schuldgevoel op. Mijn vader begrijpt dat ik een dag alleen wil zijn, maar vind het heel erg jammer en had zo gehoopt dat ik er bij zou zijn en mijn broertjes hoopten dat ook en zullen het wel jammer vinden, maar fijne dagen…En dan achteraf gedoe, omdat ik geen kerstkaarten verstuur en het dan helemaal zo kaal is
   Ik heb echt een hekel aan kerst.