Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

5x een persoonlijke bekentenis

Ik zou het ook ‘feitjes die je misschien niet weet’ kunnen noemen maar bekentenis klinkt toch meer op z’n plek met deze vijf die ik vandaag met je deel. Sommige heel persoonlijk, sommige wat luchtiger. Lees je mee?

Leestijd

Ik heb geen behoefte aan 'alleen tijd'

Verwar het niet met geen behoefte aan tijd voor mezelf, dat zie ik als iets anders dan tijd alleen. Tijd voor mezelf, tijd waarin ik doe wat ik zelf heel fijn vind, breng ik het liefste door met fijne mensen. De meeste mensen die ik ken hebben vaak wel behoefte aan een avondje voor zichzelf of een moment alleen. Hoewel ik vrijheid en onafhankelijkheid heel erg kan waarderen, hecht ik niet veel waarde aan alleen zijn. Ik vind gezelschap eigenlijk altijd prettig. Dat betekent niet dat ik niet alleen kán zijn, maar ik geef er geen voorkeur aan en heb er niet eens in de zoveel tijd behoefte aan. Soms denk ik het wel, dan ga ik alleen op stap of plan ik een avond met popcorn en Netflix, maar dan kom ik toch eigenlijk altijd tot de conclusie dat het niet persé hoeft. Nogmaals, ik kan het wel. Ik heb totaal geen moeite met het alleen bezoeken van horeca bijvoorbeeld, of een middag alleen winkelen in een andere stad. Maar gezelschap, dat vind ik het aller fijnst.

Ik kan mijn huidige staat van gezondheid niet accepteren

Zoals ik al vaker heb verteld heb ik MCAS, een aandoening waarbij je lichaam allergisch reageert als dat eigenlijk niet hoeft. Bij mij resulteert dit in een aantal dingen. Ik ben vaak misselijk, ik heb vaak ‘buikgriep’, ik heb vaak buikpijn en mijn ontlasting is nooit hoe het hoort. Wat ik het allerergste vind echter is dat ik minder energie heb. Ik heb dagen dat ik mijn energieniveau 80% kan noemen, maar ook dagen waarop ik 40% zou geven. Een dag met 100% energie heb ik al heel lang niet gehad. Ik ga veel dagen door met het gevoel van het hebben van een kater. En alles gaat wel door, en mensen kunnen het niet altijd aan je zien. Ik bof met werk waarop ik zelf alles in kan delen, maar daardoor kan mijn planning niet altijd verlopen zoals ik wil. Ik schrijf dit artikel bijvoorbeeld op zondag, terwijl ik het donderdag al had willen doen. Ik ben dus mega dankbaar voor het werk dat ik heb, en ik doe zelden ook minder dan ik moet of wil. Ik doe gewoon, en ik slaap veel om te compenseren. Ik ben mentaal zo’n gelukkig blij eitje, maar het is echt moeilijk accepteren dat ik me vaak niet zo lekker voel. Bij het niet accepteren hoort ook dat ik niet opgeef, ik blijf doorzoeken naar een methode wat wél voor me werkt, zowel het westerse medische traject als alternatieve methodes. Ik deel hier niet veel over want ik wil A niet dat mensen denken dat ik mezelf zielig vind of hier aandacht over nodig heb en B niet omdat veel methodes tot nu toe niet werken. Ik wil geen onjuistheden de wereld in helpen of medische dingen delen waar ik niet alles van snap. Ik blijf gewoon doorzoeken en ik blijf dankbaar dat ik zo’n leuk leven mag leiden want laten we eerlijk zijn; waar ik mee deal is natuurlijk peanuts vergeleken bij de shit die anderen voor de kiezen krijgen. Ik vertel dit dus ook ECHT niet omdat ik hier aandacht op wil vestiging maar meer omdat je dit gewoon niet altijd aan iemand ziet en het ondertussen wel bij mijn leven is gaan horen.

Ik ren weg voor wespen

Even een luchtige; ik ren weg voor wespen. Als een klein kind sta ik gerust op van een terras en loop/ren ik weg. Ik ben nog nooit geprikt, dus ik durf ook wel te zeggen dat de tactiek werkt. Of het niet voor schut is? Ja, best wel. Ziet er niet uit natuurlijk en het slaat ook nergens op. Alsof je dood gaat van zo’n prikje. Maar op de één of andere manier… dat onvoorspelbare, het feit dat die wesp gewoon kan steken en dan verder vliegt, nee. Nope. I can’t. Ik vertrouw ze niet. Bijen en hommels daarentegen wel, die geven hun leven als ze steken, die laat ik iets dichterbij komen. Als er een terras is waar wespen rond zwermen kan ik ook echt niet genieten van m’n eten.

Ik ben nog nooit op een bruiloft geweest

Hilarisch onhandig natuurlijk; een bruiloft plannen terwijl je nog nooit op een bruiloft bent geweest. En een grotere grap; Luuk ook niet! Gesprekken met locaties geven ook steeds weer inzicht in hoe weinig we weten van de mogelijkheden waar andere mensen allemaal logischerwijs wel op de hoogte van van schijnen te zijn. Ik heb ook nooit gedroomd van een grote bruiloft. Ik heb nooit dat beeld gehad dat ik een dag in de belangstelling moet staan in een mooie jurk. Laten we eerlijk wezen; als ik een mooie jurk aan wil doen dan trek ik die gerust op een dinsdag aan. Maar, nu ik verloofd ben en toch wat aan het plannen ben, ga ik het wel steeds leuker vinden. Wel houden we het heel simpel en klein en wordt het zeker geen hele dag van tienduizenden euro’s, maar zeker wel een romantisch moment en een fijn feestje.

Ik ben een control- en planfreak

Iedereen in mijn omgeving zal dit beamen. Ik ben een control- en planfreak en dat ik zowel mijn sterkte als zwakte. Ik heb altijd goed m’n shit voor elkaar, denk 10 stappen vooruit en kom niet snel voor een verrassing te staan. Echter, ik word ook onrustig als ik weet dat er nog iets ingepland moet worden, dingen opschrijven in mijn Structuurjunkie planner (naam is ook heel toepasselijk) geven me écht rust en ik kan ook wel pusherig zijn naar anderen om dingen alvast vast te leggen. Voor mij voelt dit als de manier om iedereen met fijne regelmaat te kunnen blijven zien, mijn werk goed te doen en geen dingen over het hoofd te zien. Plannen is natuurlijk altijd goed, maar die controle die ik erover wil hebben niet altijd. In de praktijk kost dit denkwerk natuurlijk gewoon meer energie, haalt het ruimte voor spontaniteit weg en kunnen een volle agenda en to do lijstjes met zaken (die niet altijd belangrijk zijn!) ook juist stress opleveren. Ook trek ik dingen naar me toe waardoor ik anderen niet altijd ruimte geef om dingen op te pakken én mezelf onnodig druk maak. Zakelijk gezien kan ik goed zaken uit handen geven, maar privé is dit echt iets waar ik aan (moet) werk(en).

Zo… nu ken je me weer een stuk je beter 🙂


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)