Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

2018 tot nu toe

Wat is het eigenlijk suf dat we alleen terugblikken op ons jaar zodra 31 december in zicht komt. Is het niet leuker, beter, minder ‘pressurized’ om dit op een ander moment te doen? Of om gewoon wat vaker terug te blikken en te evalueren? Gezien het alweer september (jongens, septémber) is, vond ik het tijd om terug te kijken op de afgelopen acht maanden.

Leestijd

Mijn plannen voor 2018

Laten we eens de blogpost van 1 januari van dit jaar erbij pakken: mijn plannen voor 2018. Wat een chille jaarwisseling was dat eigenlijk, op de bank met Willem, met een kaasplank en een goede fles wijn.

Dit zei ik, samengevat, over dit jaar:

 • Een goed voornemen voor dit jaar is iets minder reizen. Ja, dat klinkt heel verwend, dat weet ik, maar ik wil dit jaar echt iets meer thuis zijn. Ik wil nog heel graag regelmatig weg, maar niet zoveel als de afgelopen jaren.
 • Verder wil ik in 2018 echt proberen wat aardiger voor mezelf te zijn. (…)
 • Het zou mooi zijn als ik in 2018 nog wat meer kan doen waar ik zelf zin in heb zonder dat ik me daar rot over voel of me iets aantrek wat anderen daar van zouden kunnen vinden. Ik zou het ook wel fijn vinden om dagelijks te (blijven) mediteren.
 • Ik vind het eigenlijk prima als er in 2018 niet zoveel noemenswaardigs gebeurt. (…) Het is best prima om eens op een jaar terug te kijken en te denken: ‘Zo. Dat was eens een rustig jaar en wat is er eigenlijk een keertje weinig gebeurd!’ Ik denk dat ik dat heel oké ga vinden.

Ik weet nog zó goed dat ik dit schreef en dat ik zo benieuwd was naar wat er allemaal zou gaan gebeuren dit jaar. Dat maakt zo’n jaarwisseling ook altijd een beetje magisch, niet? Dat alles in zo’n komend jaar nog open ligt en dat je weet dat je aan het einde van het jaar weer gaat terugblikken. Doe ik dus gewoon nu vast. Het mooie van het nu doen is dat ik ook nog goed kan bijsturen. Even reflecteren en bedenken hoe ik de laatste vier maanden van 2018 wil gaan invullen.

Minder reizen

Minder reizen is gelukt. In 2017 was ik echt veel weg, ik ging elke maand zo’n twee keer weg en was ik ook veel ver en langer weg met het vliegtuig, naar New York, Praag, Denemarken, Ibiza, een cruise door het Middellandse Zee-gebied, Kreta…  En dat is nog niet eens alles. Dat was allemaal te gek maar tegen het eind van 2017 wist ik wel dat ik het in 2018 iets rustiger aan wilde doen. Want reizen is te gek, maar levert soms ook stress op.
Ik ben nu in 2018 best wel veel weg (geweest), maar het waren veel weekendjes in Nederland samen met Willem (naar Twente, naar Groningen, naar Dalfsen en Tilburg), en wat korte perstrips die ik maakte voor mijn blog (naar Barcelona met Fitbit, naar Londen met Lush, naar Riga, Texel, de Loire en twee ‘Hanzetripjes‘). Met Willem samen ging ik ook nog een ontzettend leuk weekend naar Londen. Mijn enige ‘verre’ reis was een week naar Curacao, en we zijn twee keer naar Terschelling geweest. Nu weet ik dat ik nog steeds méga veel wegga, maar voor mij is 2018 zoveel rustiger en overzichtelijker qua reizen geworden. En ik ben Nederland veel meer aan het ontdekken. Nu ik dit zo allemaal eens doorneem realiseer ik me wel wat voor toffe dingen ik al heb mogen doen dit jaar. De leukste trip was misschien wel dat weekendje Londen met Willem. Geen plannen, gewoon lekker rondstruinen en lekker eten en drinken. Zo heerlijk was dat.

Aardiger voor mezelf zijn

Volgens mij is self love een proces dat nog heel wat jaren voort gaat duren, maar het gaat best goed. Ik heb nog steeds dagen dat ik mezelf dik en lelijk vind (volgens mij heel normaal), maar ik heb steeds méér dagen dat ik in de spiegel kijk en denk: ‘Je mag er wezen.’ en ook soms wel ‘Damn, lady, je ziet er fantastisch uit.’ Ik zit best wel lekker in m’n vel.

En breder: ik zorg goed voor mezelf en luister veel beter naar mijn lichaam dan vroeger. Vorig jaar tijdens deze periode zat ik er weer eens helemaal doorheen en zat ik jankend mijn eerste sessie bij een therapeut te doen. Elk jaar heb ik wel mijn ups en downs qua stress, energie en hoe lekker het allemaal loopt in de bovenkamer. Dit jaar is aardig constant (dit ga ik meteen even afkloppen). Ik voel me goed, ik doe dingen die ik leuk vind, ik heb niet echt veel stress. En: ik ben gewoon niet zo heel druk. Het is heel cool om te zeggen dat je razend druk bent, maar ik ben dit jaar niet razend druk. Daar heb ik zelf voor gezorgd en dat is niet altijd makkelijk (met mijn enthousiasme gil ik het liefst tegen alles keihard JA), maar ik wil me gewoon niet constant voelen alsof iemand keihard op mijn schouders drukt, of in mijn nek hijgt, het is maar net hoe je het noemen wilt. Ik wil werk verzetten, zeker. Ik moet ook wel met een eigen bedrijf, maar ik vind het ook gewoon ontzettend leuk om te werken. Maar ik hoef niet meer van hot naar her te sjezen, als een kip zonder kop alle ballen in de lucht proberen te houden terwijl ik ondertussen ook nog even een Instagrampost plaats. Ik hoef niet meer zo nodig naar alle events of op alle trips, ik hoef niet per se alle campagnes, ik hoef niet per se op tv, ik hoef niet per se in magazines, ik hoef niet 22 Structuurjunkie Masterclasses (vijf is genoeg), en niet alles moet NU.

En ik merk dat dat me gelukkiger maakt. Als alles op dit tempo kan, wat voor mij drie versnellingen lager is dan de vorige jaren, dan teken ik daarvoor. Ik ben zoveel relaxter, gelukkiger, geniet meer van alles en voel me goed. En als ik na wél een drukke week, want die zijn er zeker ook wel, rugpijn en nekpijn heb en nergens zin in heb, doe ik gewoon even wat rustiger aan. Dan ram ik niet door tot ik weer jankend bij mijn therapeut zit. Dan zeg ik nee tegen een heleboel leuke dingen waarvan ik weet dat ze me teveel energie kosten en zit ik wat vaker met een boek op de bank en met een thuisbezorgde maaltijd voor de tv. Waar ik dan trouwens ook gewoon héél erg van zit te genieten.

Het is allemaal goed. Zolang ik het zelf goed vind.

Doen waar ik zelf zin in heb

 • Het zou mooi zijn als ik in 2018 nog wat meer kan doen waar ik zelf zin in heb zonder dat ik me daar rot over voel of me iets aantrek wat anderen daar van zouden kunnen vinden. Ik zou het ook wel fijn vinden om dagelijks te (blijven) mediteren.

Nou, dat mediteren gaat niet heel goed. Haha. Ik ben ergens onderweg afgehaakt. Ik mediteer nog wel, maar het zit niet meer ingebakken in mijn dagelijkse routine en ik doe het nu vooral tijdens het wandelen (wandelmeditaties, dus). Ik moet zeggen dat ik er niet heel erg mee zit, als ik merk dat ik het nodig heb omdat ik meer stress heb of onrustiger ben, pak ik het wel weer op als echt dagelijks ochtendritueel.

Ik doe in 2018 meer dan ooit waar ik zelf zin in heb. Ik heb dit jaar ook veel gedeeld over mensen die iets vinden van mijn gewicht en uiterlijk, niet alleen hier op mijn blog maar vooral veel op Instagram. Liet ik me vaak tegenhouden door ‘wat anderen wel niet zouden denken’ of ‘ben ik niet heel saai’ (ja, omdat me dat zo vaak gezegd is en wordt), doe ik nu meer en meer wat ik zélf wil. Dat lukt natuurlijk niet elke dag, dat lukt niet altijd, maar het gaat beter dan eerst. Zo heb ik bijvoorbeeld bij mijn wijnactiviteiten even getwijfeld (‘Kan ik dit wel?’ ‘Wat moeten mensen wel niet denken, dat ik denk dat ik de nieuwe wijnexpert ben?’ ‘Er zijn al veel meer mensen die dit doen.’), maar heb ik toch besloten dat ik meer met wijn ga doen (en nu al doe) omdat ik er gewoonweg gelukkig van word. Dat er mensen zijn die dat irritant of stom of pretentieus vinden, is niet mijn probleem.

Het is prima als 2018 een jaar is waarin niks noemenswaardigs gebeurt

Ha. Hahaha. Nou. Dat is niet gelukt. Er gebeuren in 2018 best aardig wat noemenswaardige dingen waar ik ook nog eens heel trots op en blij mee ben.

 • Kees kwam in ons leven. We zijn zo dólgelukkig met haar. Kees brengt zoveel plezier in het leven van Willem en mij en we hopen dat zij net zo blij is met ons. Vooraf was ik ‘bang’ dat een hond me erg zou beperken in mijn vrijheid, maar dat is totaal niet het geval. We hebben wel geluk met lieve buren en vrienden die haar willen uitlaten als Willem en ik eens allebei een dag weg zijn, en als we op vakantie gaan willen mijn ouders altijd wel oppassen.
 • De Structuurjunkie Masterclasses. Dit jaar gaf ik er vijf en ik vind het enorm leuk om te doen. Wat geeft het een energie om met een groep vrouwen (het is niet per se gericht op vrouwen, maar er komen wel altijd alleen vrouwen) aan de slag te gaan om gestructureerder te worden. Om meer tijd te maken voor echt belangrijke dingen. Om doelen te formuleren (en ze te behalen), om productiever te werken, te focussen en uiteindelijk dus een beetje gelukkiger te worden. De Masterclasses ontstonden als leuk ideetje en ik vind het supertof dat ik hem vijf keer heb kunnen geven. In het najaar geef ik nog twee Masterclasses: een in Groningen en een op Curacao. Snel meer hierover.
 • De Structuurjunkie Planner kwam uit. Mijn eigen planner, het logische verlengstuk van het Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe, die gaat als een trein. En die ik zelf ook met veel plezier gebruik.
 • En daarnaast de Structuurjunkie Scheurkalender voor 2019!
 • Ik haalde mijn WSET Level 2 diploma en ben net gestart met WSET Level 3. In december doe ik examen.
 • Ik begon met het geven van wijnproeverijen en ga dit najaar ook lesgeven (introductiecursussen) bij de Wijnstudio. Wijn is een groot deel van mijn leven geworden, iets wat ik helemaal nooit had verwacht toen ik begon met mijn eerste wijncursus. Ik ben totaal verliefd geworden op (de wereld van) wijn en vind het gewoon ontzéttend leuk en fascinerend. Ik wil alleen maar meer weten, meer leren, meer proeven, mijn skills ontwikkelen. Ik denk inmiddels dat ik er voor een deel mijn werk van wil maken.
  Ik startte in juni een Instagramaccount over wijn, gewoon omdat ik meer wilde delen dan af en toe een fotootje op mijn gewone Instagram, en dat ik daar nu net 5.000 volgers heb vind ik te gek en ik beleef er heel veel plezier aan.
 • Ik stapte over naar een andere advertising agency na acht jaar, wat heel erg spannend was (het is mijn inkomen), maar wat de een van de beste keuzes van dit jaar bleek te zijn.

Sjonge, wat is er al veel gebeurd. Het is me duidelijk: de laatste vier maanden van 2018 hoef ik helemaal niks. Grapje, natuurlijk.

Ik merk nu al: wat is het goed om even terug te kijken. In de waan van de dag merk je soms helemaal niet wat er allemaal eigenlijk écht gebeurt en waar je staat. Dit is voor mij echt een moment om te realiseren dat het gewoon heel goed gaat dit jaar en dat ik trots op mezelf mag zijn.

En wat ga ik de laatste maanden van het jaar doen? Ik kan je vertellen dat deze al aardig volgepland staan. Ik heb bijna elke week op zondag les voor WSET 3 en elke week ‘moet’ ik ongeveer negen uur aan de studie. Waar ik niet tegenop zie, overigens. Eind deze maand ga ik een paar dagen met Willem naar ons tweede thuis Terschelling, waar ik waarschijnlijk gewoon door ‘moet’ werken en studeren, maar waar ik ook zeker ga genieten van lange strandwandelingen. Eind oktober ga ik op een wijnreis naar de Rhone, ik geef twee introductiecursussen ‘Proeven met Cynthia’ bij de Wijnstudio, in november ga ik weer naar Curacao voor de Social Media Week om mijn Structuurjunkie Masterclass daar te geven en verder gaat het ‘gewone’ werk natuurlijk ook door. Ik denk niet dat ik er deze vier maanden nog heel veel tussen ga proppen. Ik heb ontzettend veel ideeën en plannen, maar ik heb besloten dat 2019 vroeg genoeg is. Eerst maar even focussen op het halen van mijn diploma, en op mijn blog en alles daaromheen runnen.

Ik nodig je uit om dit ook te doen deze week. Hoe is jouw jaar tot nu toe? Had je plannen voor dit jaar, of voornemens? Hoe gaat het daarmee? En hoe wil je de laatste 4 maanden van het jaar gaan besteden?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.