13 Rare dingen die mensen tegen bloggers zeggen

Bloggen is, zelfs na tien jaar, nog best een gek beroep. Een beetje je hoofd op internet zetten en vervolgens geld en spullen krijgen. Woah. Door de jaren heen heb ik heel wat rare opmerkingen gehoord van mensen. Die heb ik in dit artikel eens op een rijtje gezet.

Leestijd

Ik heb natuurlijk gebruik gemaakt van mijn eigen ervaring, maar ik heb ook veel inspiratie opgedaan bij collega-bloggers die ik op Twitter vroeg om de raarste opmerkingen die zij krijgen. Daaruit is onderstaand lijstje ontstaan…

Verdien je dáár geld mee?

Eh, ja!

Wat verdien je daar dan mee?

Ik vraag me altijd af of mensen dit ook vragen aan hun buurman of oom. Ik weet dat heel veel mensen dit graag willen weten, en ik snap de nieuwsgierigheid ook, maar ik deel dit niet. Ten eerste omdat ik dit niet mag delen vanuit mijn agentschap, ten tweede omdat ik het privé vind. Dan zijn er nog mensen die mijn jaarstukken bij de KvK opvragen om tóch te onderzoeken wat ik verdien… Ik heb sinds een paar jaar een BV, dus bespaar je de moeite, uit die cijfers kan je niet zoveel opmaken.

Wat chill zeg, jij bent dus de hele dag een beetje je nagels aan het lakken! 

Deze kreeg ik vaak toen ik nog echt een beautyblogger was. Ik schreef natuurlijk vooral over zaken als nagellak, oogschaduw en foundation en daar kwam toch altijd het beeld bij dat ik de hele dag niks anders deed dan mezelf een beetje opmaken en een leuk kleurtje uitzoeken voor mijn nagels. Dat was natuurlijk wel onderdeel van wat ik deed, maar een blog runnen waarmee je je geld verdient houdt nog wel wat extra dingen in.

 

Jij bent gewoon altijd op vakantie! Ik wil dat ook.

Ik ben veel op reis, maar niet altijd, en negen van de tien keer is het geen vakantie. Afgelopen jaar was ik negentien keer weg, waarvan vier trips vakantie waren. Vakantie betekent voor mij een reis waarop ik nauwelijks werk en waarop ik kan doen waar ik zin in heb. Een reis die ik zelf uitkies, een reis die ik maak met mensen die ik ken, een reis die ik maak om even niet te werken. Edit: ik realiseer me ontzettend goed dat vier keer in een jaar op vakantie héél vaak is, niet ‘normaal’ is en daar ben ik onwijs dankbaar voor. 

De meeste reizen die je hier op de site ziet zijn persreizen, waarbij een programma wordt gemaakt en waar ik vervolgens over blog. Dat houdt in dat ik mee ga op een georganiseerde reis waarbij ik me aan een vol programma en bepaalde afspraken moet houden. Tijdens deze reis ben ik gewoon aan het werk: ik ben content aan het maken en verder gewoon mijn social media kanalen en mail aan het bijhouden, net als tijdens een normale werkweek. Dat is héél leuk, en ik ben ontzettend dankbaar dat dat onderdeel van mijn werk is, maar het is geen vakantie.

Wat een risico zeg, jouw baan. Straks houdt het internet op.

Deze opmerking heb ik al zo vaak gekregen de afgelopen zeven jaar! Ik heb nooit begrepen hoe mijn werk een groter ‘risico’ is dan mijn vriend die een baan als designer bij een e-commerce bureau heeft, of dan mijn vriendin die een baan bij een online marketing bureau heeft. Of mijn ouders die twintig jaar een winkel hebben gehad. Mensen vragen dan ook vaak naar mijn plan B, of ‘wat ik ga doen als het ophoudt’. Of voor wanneer ‘de bezoekers wegblijven.’ Dat hebben mensen nooit aan mijn ouders gevraagd hoor, ‘wat ze gaan doen als de klanten wegblijven.’ Natuurlijk kan dat. En natuurlijk kan het zo zijn dat ik ooit een keer wat anders ga doen. Maar ik heb het volste vertrouwen in mijn bedrijf.

Ik verdien bijna acht jaar fulltime mijn geld met mijn bedrijf, mijn blog. Het is geen risico, het is voor mij al heel lang een heel stabiele (of juist groeiende) manier van inkomsten verwerven.

Maar wat ga je later écht doen? 

Zie deels het antwoord hierboven. Dit is mijn baan en wat ik ‘later’ (wat is dat, later?) ga doen, weet ik niet. Misschien wel dit. Misschien wel iets anders. Wat ga jij later écht doen?

Ik wil ook gratis spullen en gratis op reis, ik begin ook een blog.

Ga ervoor! Maar ik moet er wel bij zeggen dat het je gaat tegenvallen als je gaat bloggen voor de gratis spullen. De eerste paar jaar zal je vooral druk bezig zijn met content maken en bezoekers trekken, want die komen niet zomaar naar je blog. Ik kreeg mijn eerste ‘gratis spullen’ na ongeveer twee jaar bloggen en het eerste ‘gratis reisje’ volgde na vier jaar. Dat wil niet zeggen dat jij het eerder voor elkaar krijgt, maar ik zou vooral gewoon gaan bloggen omdat je het heel erg leuk vindt.

Ik heb een webwinkel/bedrijf/evenement/boek, daar wil je wel over schrijven, toch? 

Ik krijg veel aanvragen per mail en die handelt mijn manager Laurens af. Ik vind dat soort vragen heel normaal en heel vaak wil ik graag samenwerken. Maar het gebeurt ook heel vaak dat mensen op heel random momenten met zo’n voorstel komen, bijvoorbeeld op een feestje. Dan hebben ze gehoord dat ik een blog heb, en dan gaan ze er vanuit dat ik wel wat schrijf over hun webwinkel/bedrijf/evenement/boek. Ik zeg dan altijd dat ze even mogen mailen naar Laurens en dat we er naar kijken. Negen van de tien keer wordt hier raar op gereageerd. ‘Hoezo wil je er niet over bloggen?’ is dan de vraag.

 

Wat oppervlakkig zeg, altijd bloggen over jezelf.

Ten eerste blog ik niet altijd over mezelf. Ik blog regelmatig over mezelf, maar ik blog ook over interieur, eten, reizen, beauty en lifestyle-onderwerpen.

Ten tweede is het wat mij betreft alles behalve oppervlakkig. Ten eerste run ik een bedrijf dat ik zelf heb opgebouwd en een bedrijf runnen heeft enorm veel lagen. Ik heb klanten, bedrijven waar ik mee samenwerk, mijn agentschap, bezoekers, cijfers, plannen, doelen. Ten tweede maak ik content voor heel veel bezoekers. De ene keer gaat dat over een mascara of een salade, de andere keer gaat het over seksuele intimidatie, hooggevoeligheid of minder vlees eten. Ik bereik een heleboel mensen waarmee ik veel onderwerpen kan bespreken, en die ik soms aan het denken kan zetten.

Kan je niet [vul in] voor mij regelen? Jij krijgt toch alles gratis.

Deze is grappig ja, het gebeurt regelmatig dat bekenden en minder bekenden vragen of ik iets voor ze kan regelen. Een etentje, producten, een reis, wat dan ook. Ze denken dus dat ik gewoon alles kan regelen, voor wie dan ook, hoe dan ook.

Waarom open je niet een kantoor op een gracht met een redactie?

Dit vind ik echt een mooie! Deze heb ik ook vaak gehad en ik heb ook regelmatig serieuze aanbiedingen gehad van uitgevers die me allemaal ‘kansen’ wilden geven. Echt gebeurd, ergens in 2009:

 • Meneer van een uitgeverij belt. Hij wilde graag (een deel) van Miss Lipgloss kopen. ‘Dan trek ik een grachtenpand met een redactie voor je open.’
 • ‘Waarom dan?’
 • ‘Dan wordt Miss Lipgloss nog veel groter en hoef jij alleen maar alles te managen, je hoeft dan geen stukjes meer te schrijven.’
 • ‘Maar content maken vind ik juist het allerleukst.’
 • ‘Nee, maar dan kan je echt met grote merken samenwerken. Met de L’Oréals en Diors van deze wereld.’
 • ‘Oké, maar dat doe ik zeg maar al’.
 • ‘Je wordt dan echt het gezicht van een grote website, waar je echt je geld mee kan verdienen.’
 • ‘…’

Dit soort gesprekken heb ik echt vaak gevoerd. Maar ik krijg ook vaak ‘gewoon’ de vraag waarom ik niet een redactie start zodat ik elke dag vijf keer kan updaten. Nou, ik wil dat gewoon niet. Ik houd van het persoonlijke van mijn blog, van het maken van de content, ik vind het prettig dat mijn bedrijf simpel in elkaar zit. Het is alleen ik en Emmy, die een dag in de week voor mij werkt. Dat is het. Het is eenvoudig en zo wil ik het graag houden. Ik zou niet gelukkig worden van een redactie op de gracht met tien meiden die content voor Cynthia.nl maken.

Jij krijgt echt alles gratis, he?

Vaak reageer ik dan met: “Ja, hahah” en dan ga ik ergens anders over praten.

Je kan het ten eerste over het woord ‘gratis’ hebben. Gratis betekent dat je iets voor niks krijgt. Je hoeft er niet voor te betalen. Nu is het zo dat wanneer bloggers iets ‘gratis’ krijgen, er wel iets voor terugverwacht wordt. Een artikel, een recensie, een vermelding op social media, een vlog – wat dan ook. Dus ja, bloggers krijgen veel spullen opgestuurd, maar er zijn altijd strings attached. Het zijn geen cadeautjes die je krijgt omdat je zo lief bent. Je krijgt spullen omdat je bereik hebt.
Daarnaast: nee, ik krijg niet alles gratis. Ik koop een heleboel spullen zelf. Vaak ook heel bewust. Zo had ik mijn hele huis gesponsord kunnen laten inrichten, maar ik heb bijna alles zelf aangeschaft. Waarom? Het is soms best een heel geregel om tot een samenwerking te komen en daarna moet je er wel daadwerkelijk voor aan de slag. Dat is logisch! Maar ik had er toen met het verhuizen en inrichten van ons huis helemaal geen zin in. Het is ook veel te leuk om iets te kopen waar je zelf voor werkt. Ik realiseer me dat dat best verwend klinkt. Maar ik denk dat je het wel begrijpt: het is soms simpeler en leuker om iets zelf te kopen.
Maar: ik krijg wel veel ‘gratis’, ja. Met het idee erover te bloggen. Maar niet alles. Al blijft het soms iets absurds hoor, en ik moet mezelf soms nog wel even knijpen. Ik blog over de dingen die ik het leukste vind en dan krijg ik die dingen ook nog eens. Boeken, cosmetica, eten: het is vaak wel echt een feest en ik ben er ook vaak echt heel blij mee.

Waar ik deze vragen vroeger best irritant vond, kan ik er nu meestal gewoon om lachen. Ik ga eigenlijk nooit echt de discussie meer aan als mensen een opmerking met een denigrerende toon maken. Als iemand zegt ‘Jij werkt ook nooit he, altijd op vakantie, jij!’ dan lach ik erom en zeg ik: ‘ja joh, prima voor elkaar dacht ik zo!’ Dit soort mensen gaan verder ook niet het gesprek aan, die zijn helemaal niet echt geïnteresseerd in hoe het nu eigenlijk echt werkt.

En als mensen dat wel zijn, leg ik alles natuurlijk met alle plezier uit – ik ben gek op mijn werk en vind het heel leuk om mensen er iets over te leren als ze dat graag willen.

Als jij blogger bent, welke rare dingen heb jij dan al vaak gehoord? En als lezer, heb jij dit soort dingen misschien ook weleens gedacht? Ik ben eigenlijk wel benieuwd!

Bedankt voor het lezen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

141 reacties
 1. Fleur

  Persoonlijk vind ik het artikel niet denigrerend overkomen. Wat me wel bij bloggers in de loop der tijd is opgevallen (toch meestal jonge vrouwen) dat er met enige regelmaat opeens weinig meer gepost wordt en/of veel huilie-verhalen over hoe zwaar ze het wel niet hebben. Of er is sprake van een burnout. Dan denk ik, natuurlijk maakt iedereen shit mee in z’n leven, maar hoppa, niet lullen maar poetsen. Als je in loondienst zou werken, kun je je toch ook niet om de haverklap ziek melden? Neem een voorbeeld denk ik dan aan bijvoorbeeld de Amerikaanse Tati. Vijf dagen in de week plaatst zij een lange video op YouTube. Dat gemiep hier altijd.

  • Lisanne

   5 dagen in de week, dat vind ik nou echt tof!! Ik merk zelf dat als ik een video maak dat het een (voor mij) fysieke inspanning is, maar je bent relatief snel klaar. Als ik voor mezelf spreek is een goed stuk tekst met goede foto’s meer werk. Neemt niet weg dat 5 in de week op pro niveau echt gaaf is! Ken haar niet, eens opzoeken 😀

  • Cynthia Schultz

   Fleur ik update mijn blog ook 6-7 keer per week. ☺️

 2. Brigitta

  Voor diegene die willen weten wat bekende bloggers/vloggers verdienen: google eens salaris blogger 😉
  https://geldgorilla.nl/hoeveel-verdienen-bloggers-vloggers/
  Ik neem aan dat Cynthia ongeveer even beroemd is als Vera dus zal haar inkomsten ook wel in die richting zijn denk ik. Zo die vraag is ook eindelijk eens beantwoord 🙂

  • Cynthia Schultz

   Mijn cijfers zijn echt niet vergelijkbaar met Vera hoor 🙂 zij is veel groter dan ik op alle kanalen. Sowieso moet je zulke artikelen echt met een hele grote korrel zout nemen. Maar prima natuurlijk als je het wilt geloven.

 3. Loes

  Het werk wat Cynthia doet is zeker bijzonder, al zou ik voor geen miljoen met je willen ruilen Cynthia. Snappen de mensen dan niet dat het geld, de gratis spullen en/of reisjes niet gratis is. Er staat een prijs op, het inleveren van een stukje anonimiteit.

  Wij weten wie Cynthia is, hoe ze eruit ziet, hoe haar partner eruit ziet, hoe hun huis eruit ziet, hoe hun leven eruit ziet (gedeeltelijk dan). Dat is ontzettend kostbaar naar mijn idee. Het lijkt me daarom ook een zware baan en niet voor iedereen weggelegd.

  Lees met plezier je website!
  Succes..
  X

  • Fleur

   Daar kiest ze dan weer zelf voor.

 4. Iris

  Jeetje ik heb net een beetje alle reacties doorgespit. Sommige mensen gunnen elkaar het licht in de ogen niet!
  Ik ben midden 20 en ik m’n vrienden zitten in de fase dat we beginnen fulltime te werken, samen te wonen, etc.
  Sommigen kiezen er voor met weinig te leven en veel te reizen. Anderen kiezen voor een grote bruiloft.
  Ik koos er voor al een paar jaar weinig op vakantie te gaan en zuinig te leven om m’n nieuwe huis nu mooi te kunnen maken en in te richten hoe ik het wil.
  Het is maar net wat je zelf belangrijk vind.

 5. Iris

  Ik ben heel blij dat jij er voor kiest (verreweg de meeste) content zelf te maken!
  Vroeger volgde ik wat blogs waar steeds meer werd geschreven door stagiaires of anderen. Het verloor daardoor voor mij het persoonlijke en originele. Dus ik vind het echt leuk dat jij er bewust voor kiest om het zo te doen! 🙂
  De posts van Emmy vind ik trouwens wel een leuke toevoeging!

 6. Tess

  Ik blog over sextoys, daar schrijf ik reviews over, dus ik krijg regelmatig best wel ongepaste en viezige vragen van mannen over of ik bepaalde delen van hun wil testen en insinuaties dat ik vast overal voor in ben met iedereen. Dat is wel vervelend.

  Ook heb ik vaak dat mensen zeggen van nou lekker dat je al die spullen gewoon zo gratis krijgt, want het is allemaal hartstikke duur tegenwoordig natuurlijk. Maar zoals je zelf ook aangeeft, je krijgt nooit iets voor niks. Er wordt altijd iets terug verwacht. En dat iets is meestal best veel werk.

  Natuurlijk is het echt super leuk, ik vind het echt heeeeel leuk om te doen en heb er super veel lol mee. Maar at the end of the day is het wel ook gewoon werk.

 7. Sabine

  Ik vind t n leuk artikel.
  Maar waarom zou Aranka aan jou vragen of je iets gratis voor haar kunt regelen?
  Ze is zelf nl ook al jarenlang blogger. Bovendien ook je “vriendin”. Waarom zet je haar zo neer?

  • Cynthia Schultz

   Ahh nee je begrijpt het verkeerd Haha 😀 , het is een reactie van haar op mijn vraag ‘wat is het raarste wat mensen tegen jou als blogger zeggen’ en dit was haar antwoord. Ik heb verschillende bloggers aan het woord gelaten.

  • Sabine

   Ooooo, gelukkig. Ik vond t al zo raar, ik herkende je er helmaal niet in.
   Ben blij dat je gereageerd hebt op mijn vraag en dat dit misverstand uit de wereld is!

 8. Anolief

  🙂 leuk om te lezen. Ik vind alleen niet zo een rare vraag die over of je nog een ‘echte’ baan hebt… (als niet op een denigrerende toon). Er zijn tegenwoordig zoveel bloggers die naast hun ‘echte’ baan bloggen dat misschien niet zo raar is dat mensen niet weten dat het allang geen hobby meer is.

 9. Denise

  Grappig dat je schrijft dat ´het niet zo werkt, dat je dingen gratis kan regelen´ om daarna te zeggen dat je je hele huis gesponsord had kunnen hebben. Het is of het een of het ander. Je kan niet zeggen dat het niet zo werkt,om daarna te zeggen dat het dus eigenlijk wel zo werkt.

 10. Niek

  Wat veel harde reacties. Dit is gewoon pesten. Als je het het geen leuk artikel vindt dan lees je het toch niet.

 11. Kimberley

  Ik denk dat mijn vriend en ik ook out of touch zijn met de realiteit, Cynthia. Wij zijn vorig jaar ook 4 keer op vakantie geweest en hebben er dit jaar al 3 op de planning staan *sarcasm off*
  Tijdens het lezen van dit artikel moest ik lachen omdat ik in de 6 jaar dat ik je volg, nooit deze vragen in mijn hoofd heb gehad. Bloggen is je baan. Je bent een zzp-er. Zouden die mensen van de groenteboer – ik noem maar wat – ook gaan opzoeken wat hij verdiend? Of van andere zzp-ers die 4 keer op vakantie kunnen per jaar?
  Ik vind het jammer als er mensen zijn die al jarenlang niet op vakantie zijn geweest, het leven is niet eerlijk verdeeld, helaas. Maar iedere beroepsgroep heeft zijn eigen salarissen en niet iedereen verdiend hetzelfde. En natuurlijk snap ik dat het niet vanzelfsprekend is om ieder jaar minstens 1 keer op vakantie te kunnen – ben opgegroeid met een alleenstaande moeder – maar dat is geen reden om zuur te reageren wanneer iemand zegt dat ze 4 keer per jaar op vakantie zijn geweest. Gun een ander ook eens wat. Wordt de wereld mooier van en het leven minder zwaar.

  • Kate

   Inderdaad! Ben het met me eens. ??

 12. Hester

  Dit artikel roept van alles op bij een heleboel mensen, wat het misschien juist wel een goed artikel maakt. Of in elk geval een artikel over een interessant onderwerp, waarover aardig wat discussie is ontstaan hier bij de reacties. En dat mag ook! Cynthia deelt haar eigen ervaringen en haar gevoel daarbij, net als dat wij hier allemaal doen in de reacties. Volgens mij is dat juist de bedoeling van een blog. Laten we ons niet al te druk maken en gewoon open en normaal met elkaar het gesprek aan gaan. Ik denk dat het soms lastig is om je in te leven als je niet dezelfde ervaringen hebt omdat je niet blogt of vlogt. Ik kan niet zeggen of ik wel of niet een soortgelijk stuk zou schrijven als ik zou bloggen, want dat doe ik niet. Maar gezien dit een persoonlijke blog is en de content uit dit artikel persoonlijke ervaringen zijn, vind ik het niet heel vreemd. Jammer dat er zo haatdragend wordt gereageerd, wat mij betreft nergens voor nodig.

 13. Evi

  Ik blijf het raar vinden dat mensen niet kunnen begrijpen dat bloggen een beroep kan zijn. Ikzelf doe het niet als beroep, maar puur als hobby. Maar als je dit artikel leest komt over alsof niemand snapt dat dit een beroep is en dat je harder moet werken dan gewoon even achter je laptop zitten. Dat heb ik toch en ik doe het als hobby en maar een post per week. En daar kruipt al wat tijd in. Dus dit vind ik het altijd zo raar dat bloggen voor mensen zoiets raars lijkt.

 14. Aileen

  Ik snap de ophef rondom dit artikel niet zo goed. Nu kan ik mij wel voorstellen dat het anders overkomt bij collega’s dan bij lezers. Ik blog ook fulltime en herken veel van dit soort reacties/vragen. Vooral de vragen over geld vind ik onwijs irritant. Maar ergens snap ik de interesse ook wel weer. Het is een relatief nieuw beroep.

  Wanneer mensen gaan vragen of je ‘dingen’ of ‘spullen’ kunt gaan regelen…dan ben ik er echt klaar mee. Met die mensen dan. Ik geef wel eens gekregen spullen weg aan mensen in mijn omgeving. Maar als ze eenmaal een keer iets hebben gevraagd, dan geef ik het ze sowieso niet.

 15. Lou

  Ik denk dat ik je punt snap, je bent niet zo van dit soort vragen gediend zo te zien. En dat is prima, maar dan denk ik dat het zaak is om dat te zeggen tegen de mensen die ze stellen. Op het moment dat ze ze stellen. Of je houdt je mond en dealt ermee, liefst professioneel.

  Je zegt dat je dat doet, dat je erom kunt lachen, maar toch komt het stuk wat zuur op me over door de toon en de enorme opsomming aan toch min of meer vergelijkbare ‘rare’ opmerkingen. Die helemaal niet zo raar zijn, kennelijk, als je ze vaker krijgt zullen er wel meer mensen benieuwd naar zijn. Maar daar heeft ieder mens in z’n werk mee te dealen. Of je nu met kaas op de markt staat, les geeft, techneut bent of blogt. Je krijgt altijd vragen of opmerkingen en mensen hebben aannames. En daar kun je het dan over hebben.

  Wat me enigszins verbaast: je zet mensen die zulke vragen stellen/opmerkingen maken een beetje te kakken. Alsof ze dom zijn, of onbeleefd of onder een steen hebben gezeten. Ik kan me amper voorstellen dat je dat, als professioneel publicist, niet in de gaten hebt. Maar misschien is dat beroepsdeformatie.

 16. An, TheBeauParlour

  Ik blog naast mijn fulltime job, ik herken heel veel vragen hier. Gelukkig niet allemaal. Bij mij komt vaak de irritatie dat mensen denken dat ik alles maar kan krijgen en maken omdat ik een blog heb: ja regel even voor mij dan die dure creme! Oh, vraag dan een stofzuiger die heb ik nodig! Uhhh, nee zo gaat het dus niet.

 17. Jolien

  Ik denk wel dat het goed zou zijn om te beseffen dat je bij heel veel andere beroepen ook “rare” vragen krijgt. Persoonlijk vind ik zulke vragen niet zo raar, en geven ze juist de gelegenheid om dingen aan mensen uit te leggen ipv dat ze aannames maken. Ik heb ook een niet zo standaard beroep, en ben juist heel blij als mensen vragen stellen en interesse tonen, want dat betekent dat ze het echt willen snappen.
  Ik reis ook veel voor mijn werk en krijg vaak te horen dat ik zo’n geluk heb, en dan zeg ik gewoon “ja klopt, maar ben ook wel moe omdat de afgelopen dagen bestonden uit zus en zo, en heb nu wel weer zin om naar huis te gaan.” En dat snappen mensen dan echt wel.
  Daarnaast is zo’n vraag als “mag ik je bedrijf kopen” toch juist een teken dat jij en jouw beroep wel serieus genomen worden? Als je high profile bent krijg je nou eenmaal dat soort aanbiedingen. Fijn toch!

  • Yvonne

   Ligt helemaal aan de vraagstelling. Je hebt oprechte vragen die gesteld worden uit interesse, maar je hebt ook gewoon opmerkingen verpákt in een vraag. Voorbeeld: ‘Zou je dat nou wel doen?’ is geen vraag, maar een opmerking. En als ik bovenstaande ‘vragen’ lees, zijn dat soortgelijke opmerkingen. En mensen realiseren zich te weinig hoe onaardig/stupide/denigrerend iets overkomt, zelfs als ze het goed bedoelen. Ik snap heel goed hoe ergerlijk dat is.

 18. Marijke

  Eigenlijk altijd wel de opmerking of ik er echt geld mee verdien en dan nog erbij dat het toch maar een raar wereldje is. Euhm ja ik werk, schrijf, hou mijn website bij en doe research. Klinkt toch ook best als een gewone baan. ? Leuk om te lezen hoe jij erin staat.

 19. Jessica

  Ik verdien niet zoals jij verdient met bloggen, maar ja ik verdien soms een leuk centje bij. Mensen vinden dit echt ontzettend raar… Hoe kan je met wat tikken geld verdienen? haha

 20. Vera

  Dit artikel had je beter niet kunnen schrijven.
  Het is niet je sterkste kant.
  Jammer.

  • Kate

   Pff…dat jij (Vera) dan de moeite nog neemt het te lezen. Je had beter geen reactie kunnen achterlaten.

 21. Annet

  Mijn god, wat een reacties..
  Als iedereen nou blijft onthouden; alles heeft voor- en nadelen.
  Ik heb zelf voor werk ruim 15 jaar 3/4 dagen per week gereisd voor werk. Veel mensen waren jaloers maar ik werd gek van uren op airports rondhangen, uit eten met mensen die je niet zelf kiest en altijd een struggle hebt met je prive leven. 2 relaties zijn kapot gegaan, ik was niet bij de begrafenis van mijn oma en was nooit meteen bij mn zussen na de geboortes van hun kinderen.
  Aan de andere kant verdiende ik veel geld en kon ik alles kopen waar ik zin in had. Iedereen kan keuzes maken in het leven en alles is niet altijd wat het lijkt!

 22. Misssannah

  Vind t ook tussen de regels door ietwat denigrerende toon hebben maar waar dat aan ligt weet ik niet? Ik snap ook niet zo goed waarom je dit plaatst als je precies nu drie weken op vakantie bent (en t is nog niet eens eind feb bij wijze van spreken) die timing is toch gek om zo’n artikel te plaatsen? Ook na paar maanden halve dagen werken enzo. Ik vind t geloof ik niet zo leuk dat elke x benadrukt lijkt te worden hoe moeilijk en hoe hard werken een blog is en wat een rare vragen je krijgt. Ik geloof dat t voor heel veel beroepen geldt, rare vragen :). Nou ja

  • Yvonne

   Elke regel van deze reactie laat zien dat je vreselijk jaloers bent, op een ontzettend lelijke manier.
   Wie ben jij om aan iemand anders te vragen waarom diegene in februari (???) “al” op vakantie is? Ik ben nu ook op vakantie en heb niet eens een baan (ook jaloers? Moet ik me ook verantwoorden? Wat een bekrompenheid, bah).
   Verder werkte Cynthia halve dagen voor een heel goede reden en zal het voor haar juist goed zijn om er een paar weken tussenuit te zijn. Ach, laat ook maar, sommige mensen zullen altijd commentaar op andere mensen willen hebben.

  • Bah

   Een met Yvonne!!!

  • C

   Nogal overdreven om iemand weg te zetten als vreselijk jaloers op een ontzettend lelijke manier. Volgens mij geeft Misssannah gewoon een normale en terechte reactie. Ik sluit me overigens aan bij de reacties dat dit verhaal defensief en een tikje denigrerend overkomt.

  • Kate

   @ Misssannah
   Wat een misplaatste reactie zeg. Wie ben jij om te bepalen wanneer iemand wel of niet op vakantie mag. Bah!

  • Kirsten

   Ook ik lees geen enkele vorm van jaloezie uit haar reactie Yvonne. Zij geeft haar visie op het geheel. Misssannah, trek je alsjeblieft niks aan van dit verwijt.

  • Kirsten

   .. en de zin ‘sommige mensen zullen altijd commentaar willen hebben op anderen’ is wel het toppunt van de pot die de ketel verwijt Yvonne. Wie noemt wie nou ‘jaloers’?

 23. Jessica J.

  Ik merk weleens dat mensen er denigrerend over doen. “Kom je mee naar X of heb je het te druk? En je blog telt niet!”

 24. Sanne

  Supergoed dat bloggers steeds meer laten zien dat het ook gewoon een baan is! Daarnaast is het bij jou gewoon veel meer zichtbaar dat je dingen ‘krijgt’ én weet je het heel goed en leuk in beeld te brengen! Mensen met een ‘normale’ baan krijgen ook echt wel vaak dingen. Ik heb bijvoorbeeld een iPhone se voor mijn werk, een museumkaart en ik heb bijvoorbeeld wel eens leuke hebbedingen als lampjes, een flesje wijn of een boek gekregen. Daarnaast zijn er nog leuke events als openingen en reisjes naar Duitsland etc. Ik plaats dat niet op een blog waardoor mensen het minder merken, maar ook bij andere banen horen nou eenmaal (minder zichtbare) voordelen!

  • Mimi

   Je hebt absoluut een punt. Wel denk ik dat de dingen die jij krijgt van je werk ook niet de maatstaf is, gratis iPhone, museamjaarkaart, uitjes etc. Wel enorm leuk voor je natuurlijk.
   Ik heb het idee dat mensen vooral zichzelf als maatstaf zien. Dat doe ik onbewust ook, ik ga om met de mensen die ongeveer hetzelfde verdienen, goed woon, ook vaak op vakantie gaan en toch een bepaald luxe leven leiden maar ik realiseer me dat ik in een bevoorrechte positie zit vergeleken met de gemiddelde Nederlander. Sommige zaken zijn keuzes, anderen heb je geen invloed op. Het kan elitair overkomen op mensen die echt minder te besteden hebben en keihard werken.

  • Sanne

   Nog een aanvulling, sorry ;). Ik vind het altijd zo jammer dat mensen zo snel conclusies trekken. Ik heb een leuke baan maar echt heel veel verdien ik er niet mee. Dat geeft niets want ik ben best creatief met geld. Maar doordat mensen zien dat je merkkleding draagt en veel op vakantie gaat trekken ze meteen conclusies. Dat ik die merkkleding vooral op de rommelmarkt koop (I love rommelmarkten) en dat ik op zoek ga naar de goedkoopste tickets en leuke maar betaalbare hotels gaan ze er direct vanuit dat je loaded bent. Daarnaast vind ik het leuk om mee te doen aan prijsvragen en zo win ik soms leuke items, daar krijg je ook best scheve gezichten van. Maar als je dan uitlegt hoe je het doet, doen mensen het je ook niet na want dat is te veel moeite. “Zo vaak een prijsvraag invullen om maar een keer te winnen? Nee daar heb ik geen tijd voor” (maar wel voor Netflix) “ik heb echt geen zin om al om 7 uur op een rommelmarkt te zijn hoor en ik vind er toch nooit iets” (nee als jij om 13:00 aan komt kakken zijn de leuke dingen inderdaad weg) “oh maar je kunt dan niet alle dagen kiezen bij die goedkope tickets? Dan hoeft het niet” (Tsja, aanpassen voor een leuk prijsje…). Zo jammer dat menen zo snel conclusies trekken…

  • Suuz

   @Sanne: ik ben juist altijd ‘jaloers’ op mensen die met weinig geld zo creatief kunnen zijn. Ik vind op één of andere manier juist nooit die goedkope hotels of leuke kleding op rommelmarkten. Sommige mensen hebben daar echt oog voor. Het lijkt me echt heel leuk en een heel dankbare om op die manier om zo je doelen te bereiken.

  • me

   Apart, ik heb nooit wat van mijn werk gekregen…ja chronische RSI maar dat is een ander verhaal hahaha.

 25. Danielle

  Geweldig artikel over de schaamteloosheid van mensen! Kanjer ben je ook, en niets aantrekken van de zeikwijven die reageren hoor!

  • Mimi

   Jammer, dat je hierbij om je heen moet slaan. Feit is dat Cynthia problemen heeft, dat heeft ze zelf ook aangegeven in de afgelopen jaren en dat ligt oa in het feit dat ze zich teveel bezighoudt met wat anderen van haar vinden. Met de mate waarin zij dat heeft, ligt een burn out op de loer. Je opmerking slaat kant noch wal.

 26. Mimi

  Misschien zou je je wat minder bezig moeten houden met wat anderen van je vinden of zouden moeten vinden.

  • Danielle

   Mimi: in zekere mate houden we ons daar allemaal mee bezig, want tegenwoordig vindt IEDEREEN OVERAL wat van. Jij nu toch ook?! … Cynthia kaart simpelweg de schaamteloosheid van mensen hier aan.

 27. Malou | Blonde Blossom

  Uuggghh jaa, ik blog niet professioneel maar zelfs ik krijg dit al te horen. Of dat mensen verwachten dat ik alle items die ik krijg wel met ze ga delen. Huhhh, wat?! Dat voorstel van die man vind ik trouwens echt absurd, alsof je nog niet het gezicht van je eigen site was… Malou x

 28. Anke

  Wat een leuk artikel om te lezen! Vind het heel sterk van je dat je de comments niet uit de weg gaat en een kijkje geeft in het leven van een ondernemer
  Ik ben ook zo iemand die 4 keer per jaar op vakantie gaat en daar veel vragen over krijgt, ook van mijn directe collega’s die echt minstens hetzelfde salaris verdienen als ik. Maar dat ik bijvoorbeeld niet rook, een veel goedkoper huis heb dan ik wat ik wat inkomen betreft zou mogen en ook savonds thuis zat te huilen nadat ik smiddags met een vriendin tickets had geboekt omdat ik zo mega dankbaar ben dat ik het kan betalen zien ze nier. Heel bijzonder dat zoveel mensen behoefte hebben om te oordelen over anderen. Ik hoop dat je ervan geniet dat je een baan hebt die zo bij je past Cynthia!

 29. Melissa

  Ik denk dat het iets typisch Nederlands is om overal maar commentaar op te hebben en te kijken naar wat vooral een ander beter heeft. Ik werk in het onderwijs en krijg bijna altijd als opmerking te horen dat ik super veel vakantie heb. Ik denk dan: ga eerst eens even na hoe het beroep er werkelijk uitziet, voordat je een oordeel kan vellen. Of ga het zelf uitvoeren als je die baan zoveel beter lijkt.

 30. rachel

  hahah herkenbaar mop en wat een bak stront kunnen we als bloggers wel niet krijgen en ja ook de raarste vragen!!

  • rachel

   ohja..ik was even te snel…als blogger krijg je ook alles gratis …dat denken mensen maar dat is gewoon niet zo en buiten de spullen om is het gewoon keihard werken…dus ja ook op vakantie 😀

 31. Nora

  Wat een onsympathieke blogpost, haha! Ik volg je blog heel graag en ik vind je echt een supertof mens, maar ik snap niet waarom je voor je volgers een post wilt maken waarvan de boodschap in feite is dat zij rare dingen zeggen. Ik denk dat dit eerder dingen zijn waar je met medebloggers je frustraties of verbazing over kunt delen, maar misschien zou het leuker zijn naar je volgers toe om dit soort “rare dingen” proberen tegen te gaan door bijvoorbeeld een FAQ te maken. Ik denk dat ik de intentie achter je post wel begrijp, maar ik begrijp ook wel goed hoe dit bij anderen in het verkeerde keelgat kan schieten.

  • Nabila

   Hou je op?

  • Nora

   Hey Nabila! Wat vind je zo vervelend aan mijn reactie?

  • Ier

   Ik denk dat dit precies verwoordt wat veel mensen denken, Nora. Het is door Cynthia gewoon niet zo tactisch geschreven, denk ik. Al zal het vast met de beste bedoelingen zijn.

  • Anneke

   Nora, inderdaad ook mijn gedachte. Als winkelmedewerker zullen klanten soms ook het bloed onder je nagels uittrekken, of de gasten in een restaurant terwijl jij ze serveert, patiënten in een ziekenhuis, ouders bij een leraar op 10- min gesprek, etc… Trust me, been there, done that! Dan zet je even je grootste (fake) glimlach op en als ze weg zijn kun je lekker ongegeneerd roddelen met je collega’s.

   Ik maak me niet schuldig aan 1 van de 13 punten in je artikel, maar toch voelt het nu als een soort van sneer.
   Enige gedachte die ik heb is, okè dan volg ik je wel niet meer als je je volgers blijkbaar zo vervelend vindt.

  • Rosalie

   Ik heb ook een beetje moeite met deze post. Ik kan er niet de vinger op leggen. Misschien komt het omdat je over wil doen laten komen dat al die luxe producten “maar” werk zijn. Mascha had laatst een video waarin ze allerlei rare comments besprak en daar kreeg ik ook zo’n naar gevoel van.

   En wat je misschien maar als een positief punt kan zien: mensen hebben in ieder geval een mening over je werk. Als ik op een feestje kom en ik vertel wat ik voor werk doe, dan valt iedereen om van de slaap. Of ik krijg van die glazige blikken van mensen. Dus ik vertel eigenlijk maar nooit wat. Alleen als ik weet dat de andere persoon in het zelfde vakgebied zit als ik.

 32. Joyce

  Jeetje Cynthia wat een shit krijg je over je heen. Alleen hierom al zou ik het nooit trekken om blogger te zijn. Iedereen denkt je te kennen en heeft een mening over je. Verschrikkelijk.
  Er is veel verschil in Nederland wat iedereen te besteden heeft. Ik ken beide kanten. Maar waarom zou je een ander misgunnen wat je zelf niet hebt. Ik geloof in karma, what goes around comes around. Dus wees een beetje lief en mild voor een ander. Je weet niet wat er in een ander omgaat. Iemand kan in jouw ogen alles hebben en toch ongelukkig zijn. Oh en het gaat niemand wat aan wat je verdiend, daar geef ik ook nooit antwoord op. Wat schiet een ander daar mee op?
  Ik wens jou Willem en Keesje een hele fijne zondag! Keesje is onbetaalbaar ❤️

 33. Jet

  Hallo Cynthia

  Ik ben een volgster van 55, en ik kijk met veel plezier naar jou en een aantal andere bloggers/ vloggers. Ik hou van alle nieuwtjes en geniet er bijzonder van.
  Zelf werk ik al ruim 35 jaar in de gehandicapten zorg met veel plezier. Het is keihard werken voor een laag salaris maar ik doe het zo graag. Wat jullie doen lijkt me het meest geweldige beroep wat er is. Zo intressant en afwisselend en ja ook ik vraag me wel eens af… waar doen ze het allemaal van als ik alle luxe zie, de reizen de tassen, de etentjes de sieraden enz…
  En ja… ik denk ook dat ieder mens wel eens afgunstig is op jullie vak, ik voel dat ook wel eens…
  Dat is denk ik inherrent aan wat jullie ervan laten zien op you tube, instagram , enz…je laat het zien/ lezen en dan krijg je een reaktie een like… of een dislike
  Soms op een manier die zoveel pijn verraad over de teleurstelling in hun eigen leven.
  Hier ligt voor ieder mens een taak in het leven : om om te leren gaan met negatieve gevoelens zoals afgunst, boosheid, teleurstelling..
  En te gaan kijken wat voor moois er in je eigen leven is. Geluk zit m niet in al die reizen/ tassen/ makeup, cadeautjes en geld. Als er iets is wat ik mijn leven geleerd heb is dat het. En zeker door het werken met gehandicapte mensen, die leven met ongemak en afhankelijkheid en moeten rondkomen van een kleine uitkering. Pluk de dag mensen, geniet van wat jij hebt in jouw leven en deel alle goeds met anderen. Betrap jezelf op al die negatieve gedachten, ze brengen je nl niets.
  Ik wens iedereen veel geluk en wijsheid toe!
  En Cynthia ik wens jou alle goeds toe en veel geluk met je prachtige baan.

  • Yvonne

   Wat een mooie, eerlijke en respectvolle reactie.

 34. Lisette

  Nou ik wil maar al te graag dat mijn blog mijn (enige) baan zou zijn! Heerlijk toch dat je zelf beetje kan sturen wat jij wel en niet belangrijk vind om te delen. Je werkt er hard genoeg voor lijkt mij. Niks van aantrekken. Qua salaris zijn mijn vrienden ik daar altijd mega open over dus ik zou daar zelf niet zo geheimzinnig over doen (maar als je deze informatie nier mag delen is dat natuurlijk een ander verhaal!) Lekker doorgaan waar jij achterstaat.

 35. Suzanne

  Geniet lekker van je vakanties zou ik zeggen! Mooi dat je die mogelijkheden hebt toch? Ik lees je blog nog steeds met veel plezier en begrijp dat deze vragen enigszins raar op je over kunnen komen, een beetje alsof je baan niet altijd serieus genomen wordt. Het is toch juist knap dat je deze baan met mogelijkheden voor jezelf hebt kunnen creëren! 🙂

  Succes!

 36. Cathelijne

  De hele discussie gaat gewoon eigenlijk over geld en dat is raar, want wat Cynthia verdient met deze site gaat ons eigenlijk niks aan want het kost ons niks om op haar site te lezen, haar fimpjes te bekijken, of haar social media kanalen te volgen. Wat zij verder met bedrijven afspreekt is onze zaak niet. En of zij nou 10 uur, 40 uur of 80 uur besteedt hieraan, dat maakt dan verder niks uit. Wij willen graag haar artikelen lezen…… of niet.
  Ze heeft haar geld zelf verdiend met zo hard werken als ze zelf wil. En waar ze dat dan vervolgens aan uitgeeft is haar goed recht.

  • Inez

   Nee daar gaat het niet om. Het gaat om haar toon, haar negativiteit, haar drang om te bewijzen hoe hard ze dit alles verdient.

 37. Vlinder

  Hoewel ik snap dat je dit artikel met een positieve intentie hebt geschreven, komt het een bepaalde manier ook een beetje onhandig op me over. Het lijkt alsof je heel erg wilt benadrukken hoe moeilijk je het hebt; dat je je steeds aan het verantwoorden bent. Ik zeg niet dat dit je intentie is, maar ik kan me wel voorstellen dat dit bij mensen in het verkeerde keelgat schiet. Veel mensen zijn jaloers op jouw leven. Dat jouw leven óók mindere kanten heeft, is natuurlijk logisch. Alleen voor wiens leven geldt dit niet?

 38. Sandra

  Wauw ik schrik gewoon een beetje van de reacties hieronder. Ik snap niet zo goed dat mensen zich druk kunnen maken hoevaak andere mensen op vakantie gaan of hoeveel boeken ze lezen. Ik denk alleen maar good for you girl! Tuurlijk ben ik soms een beetje jaloers als ik de vakatiefoto’s zie ;). Maar dan denk ik alleen maar die heeft het goed voor elkaar en ik ga weer verder. Ben allang blij dat ik gezond ben en prima voor elkaar heb en dat ik 1x op vakantie kan in het jaar. Maar al gaan andere mensen 23x het zal mij een worst wezen. Misschien ben ik wel gewoon heel nucher en boeit het me verder nie zo. Vind het artikel trouwens helemaal niet denigrerend hoor Cynthia!

 39. Emma

  Ook al leg je uit dat het je allemaal niet in de schoot geworpen is en je ook hard moet werken, toch zou ik heel graag met je willen ruilen!
  Ik word al blij van de gratis proefmonsters bij de douglas, laat staan van de perspakketjes die jij soms krijgt haha!

 40. femketje

  Leuk geschreven en op sommige punten ontzettend herkenbaar! Vooral dat stuk dat we alleen maar onze nagels lakken de hele dag door :’)

 41. Eline

  Haha ik vind dit echt leuk om te lezen! Schrik een beetje van de reacties, de humor ervan ontgaat veel mensen. En ik denk dat het ook goed is, als je dit leest en een baan hebt, dat je als zelfstandige veel vrijer bent in je tijd indelen en de plek waar je werkt. Ik zit ook weleens om 4 u smiddags in bad maar werk ook weleens een zaterdagmiddag mijn mail bij. En zo kun je ook vaker op vakantie. Ik zie Cynthia tijdens zo’n vakantie ook gewoon vaak nog iets online zetten en haar social media bijhouden. Die druk daarvan onderschat je als je het zelf niet hebt. Dit artikel geeft juist blijk van een heerlijke luchtige kijk op het bloggerswereldje.

 42. Charlene

  Ik zie echt serieus niet waar staat; ik ga maar 4x op vakantie. Er staat; 19x op reis geweest waarvan 4x vakantie.

  Anyway ik vind t een leuk artikel. Wat super brutaal om dingen op te vragen bij de kvk.
  Vind t super cool dat je hier van kan leven. En een leven kan opbouwen etc.

  Dat: ze hebben allemaal koophuizen gedoe; ze heeft ook een vriend. Misschien een financiële injectie gehad (erfenis etc). Wat een vooroordelen.

 43. Linde

  Over die vakanties: ik werk een ongeschoold baantje (en studeer) en ben mantelzorger en kan ook vaak op vakantie: het is toch net welke prioriteiten je stelt 🙂 als vrijwilliger naar een vet festival, met de trein naar Duitsland, vliegen naar Portugal. Als je het wilt, dan kan het. Kwestie van plannen, sparen en tweedehands kleding.

  Daarnaast: leuk artikel! Ik zou geen blogger kunnen zijn: elke dag weer updaten, Social media bijwerken enzo!

 44. Suus

  Ironisch wel, dat je zegt dat van de 19 reizen maar 4 keer echte vakanties waren. Vier keer op vakantie! Dat is voor de meeste mensen geen normale zaak..

  • Cynthia Schultz

   Ik realiseer me heel goed dat vier keer per jaar op vakantie geen doodnormale zaak is en daar ben ik dan ook onwijs dankbaar voor.

   Hoe kan het dat zoveel mensen het woordje ‘maar’ er tussen plakken? De zin die er staat is deze: ‘Afgelopen jaar was ik negentien keer weg, waarvan vier trips vakantie waren.’ Ik heb nu maar even een zinnetje toegevoegd om mijn intentie te verduidelijken 🙂

  • Charlene

   Waar staat “maar” 4 keer?!

 45. Diana

  Ik kan niet op je reactie reageren dus dan maar zo. Dit soort artikels is echt tricky. Het kan of heel grappig zijn, of in het verkeerde keelgat schieten. Jouw sterkste punten vind ik; de binnenkijkers, boek- en filmrecencies, restaurant, eten, korte vlogs van je stedentrips. Heb laatst nog met veel plezier je New York en Praag vlogs op youtube gekeken. Dit soort artikelen zijn gewoon niet je sterktste punt..

  • Mimi

   Hier ben ik het wel mee eens. Toen ik het artikel vanochtend las, wist ik dat er veel reacties op zouden komen waar je niet bij van wordt. Dat is jammer. Ik denk dat je intentie goed is maar kan me wel voorstellen dat het bij sommige mensen anders wordt opgevat. Als ik bijvoorbeeld naar je maandoverzicht van gelezen boeken kijken, denk ik ook ‘wauw, daar zou ik ook wel tijd voor willen hebben’. En misschien denk ik dan even stiekem ‘goh, die Cynthia heeft het lekker voor elkaar’. Dus daarin benijd ik je, maar er zijn ook keerzijdes, alles wat je schrijft of doet heeft gevolgen. Die druk lijkt mij dan weer heel pittig en dan ben ik blij dat ik geen blogger ben. Hoe dan ook, ik blijf je graag lezen en probeer mijn leven dusdanig aan te passen dat ik ook meer tijd heb voor de dingen die ik belangrijk vind, zoals lezen. 🙂

 46. Maike Douglas

  Mensen vergeten vooral dat het ook hard werken is. Heel leuk werk uiteraard, maar nog steeds werk.

 47. Hilde

  Beste mensen,

  Waarom triggert het ‘4 x per jaar op vakantie’ je zo? Ga dat eens bij jezelf na, wat raakt je hierin, wat maakt dat je dit op jezelf betrekt, en: wat wil je daarmee voor jezelf?

  Als zo een simpele zin, zo veel bij je los maakt, dat je je zelfs boos maakt, vraag je zelf eens af: hoe komt dat?

  Doe daar iets constructiefs mee, dan help je jezelf verder. Probeer je frustraties niet op een ander te botvieren, dat brengt niets positiefs, en ben je zelf ook niet mee geholpen.

  Vraag je ook eens af wat je werkelijk gelukkig maakt in dit leven, en waar dat in zit. (materiële zaken? 4 x per jaar op vakantie? een positieve levenshouding?)

  En: leef je eens in, in een ander. Wees nieuwsgierig, sta open.

  Ik vond het juist leuk om een ‘inkijkje’ te hebben, in het soort vragen wat mensen stellen, waaruit blijkt dat men vaak geen idee heeft wat het werk inhoudt, wat er allemaal bij komt kijken, en hoe het ‘werkt’.

  Fijne zondag.

  • Kate

   Absoluut mee eens. Je omschrijft het goed. ??

 48. Diana

  De laatste paar dagen dacht ik weer ‘oh wat een leuke site toch!’ Keesje, het restaurant van gisteren.. maar nu dit ‘artikel’ snap ik echt niet. Bijna alle vragen zijn logische vragen. Je hebt een nieuw beroep, waar mensen niet echt een duidelijk beeld bij hebben. Vooral omdat er dus schijnbaar veel achter de schermen gebeurd. Dan is het toch logisch om dit te vragen? Of over je salaris; iedereen weet wat een basisschool juf ongeveer verdiend. Of wat een bouwvakker verdiend. Of een jurist. Ongeveer. Maar bij bloggers? Geen idee. Altijd dat geheimzinnige. Maar wel met designertassen bijv rondlopen. Je snapt geloof ik helemaal niet hoe erg je met dit artikel de plank misslaat. Ook over het reizen. Maar 4 x per jaar op vakantie hoor! En moeten wij nu in koor roepen dat het inderdaad weinig is en dat je zo hard werkt dat je wel echt even op vakantie moet om bij te komen? Wauw.

  • Cynthia Schultz

   Nee hoor Diana, want ik zeg ook helemaal niet dat ik ‘maar vier keer per jaar’ op vakantie ga. En natuurlijk mogen mensen vragen stellen, ik beantwoord ze graag en vertel met plezier over mijn beroep (zie ook eens dit artikel, waarin ik heel veel vragen beantwoord van lezers). Het is niet mijn bedoeling om denigrerend over te komen – ik wilde gewoon wat veel gemaakte opmerkingen (die ik soms wel raar vind) verzamelen en daarop antwoorden.

 49. Janet

  Snap je artikel helemaal maar ik vind sommige vragen helemaal niet raar. Als ik iemand spreek die een voor mij onbekend beroep heeft is het toch niet raar dat je je af vraagt wat je daarmee verdient? Bij de meeste beroepen is dit gewoon bekend en roept dat ook geen vragen op.
  Wat betreft al die “vakanties”, natuurlijk wordt je geleefd maar je krijgt wel de mogelijkheid om tijdens werk veel van de wereld te zien…
  En wat wil je later echt doen is ook een vraag die voorkomt uit gewoon interesse, ik heb een veel voorkomend beroep maar als iemand mij de vraag stelt wat wil jij later nou echt doen komt er ook iets heel anders uit.

  Vind dit artikel een beetje neerbuigend ofzo, iemand met minder bereik krijgt ook “domme” vragen alleen niet zo vaak als jij..

  • Cynthia Schultz

   Janet, ik ben ook heel dankbaar voor die “vakanties” hoor! Ik vind dat fantastisch, het is een van de mooiste dingen van mijn werk 🙂
   Ik begrijp dat andere mensen dit soort vragen ook krijgen, maar omdat ik een online beroep heb krijg ik ze gewoon heel veel, en is het makkelijk ze te stellen, haha 😉 Het is niet neerbuigend bedoeld, excuses voor de mensen die dit zo voelen.

  • Yvonne

   Cynthia, stop met de excuses…laat ze. Ze zijn uiteindelijk in de minderheid.
   Je artikel is uitgebreid, inhoudelijk en degelijk met ook nog wat humor erin. Helemaal niet denigrerend!

 50. Bibi

  Ik snap je boodschap en vind ook zeker dat je een punt hebt en dat veel mensen onwetend zijn of een verkeerd beeld van jouw werk hebben. Maar de hele toon van dit artikel komt op mij over als ‘ik zal jullie eens even vertellen hoe dit wereldje in elkaar zit, dan hebben jullie tenminste respect voor wat ik doe.’ Dat komt op sommige lezers misschien wat denigrerend over. Alsof je als ‘klant/publiek’ altijd maar precies moet weten hoe alles in elkaar steekt..

  • Cynthia Schultz

   Dat is helemaal niet mijn bedoeling geweest 🙂 Ik leg juist uit hoe het werkt omdat ik weet dat heel veel mensen het niet begrijpen.

  • Ier

   Ja, ik snap het nut van dit artikel ook niet zo goed.

  • Bibi

   Helemaal prima. Maar waar ik jou dan mee aan het denken wil zetten: vind jij dan dat jijzelf ook op de hoogte moet zijn hoe al deze dingen (werkzaamheden, vakanties, salaris, werkdruk, sociale druk, toekomstperspectieven) voor een verpleegkundige zijn? Of voor een bakker, een callcenter medewerker, accountant, kapster, onderwijzer, professioneel sporter, IT’er, vuilnisman, etc etc.. Nee natuurlijk kun je dat nooit allemaal weten. Dat is toch het hele interessante en geheimzinnige van andersmans beroep? Dat je dat soort zaken gewoon niet weet? Die mensen krijgen ook vragen over wat ze doen, vaak positief bedoeld, soms misschien ook negatief.

   Met dit artikel zet je alle positieve interesse (waaronder ‘domme vragen’) voor jouw industrie en jouw blog om in iets negatiefs. Zonde!

 51. Els

  Jeetje niet zo jaloers op die vakanties. Ze werken er hard voor.
  Mijn man en ik werken beiden fulltime en gaan incl. weekendjes weg wel 5 a 6 keer per jaar weg waarvan 2 verre reizen. Geniet ervan Cynthia!

 52. Piet

  #zwaarleven…

 53. Willemse

  Hiermee bewijs je maar weer dat je alles behalve oppervlakkig bent , door dit aantekaarten
  Het lijkt een random stukje, maar kijk wat een reactie’s je teweeg brengt.
  Knap en dapper dat je deze dan ook niet uit de weg gaat, maar het (je weet vast uit ervaring dat dit juist reactie’s en discussie’s oproept) aan durft te vertellen wat een apert beroep bloggen nou eigenlijk is.
  Het zijn gewoon een opsommingen van feiten, persoonlijk vind ik dit heel leuk te lezen.
  Het is niet zozeer de inhoud van je artikel (ook natuurlijk hoor!) maar de reactie’s hieronder voegen echt wat toe.
  Zo leuk te lezen hoe mensen hierop reageren en hoe verschillend we kunnen denken.

  • Cynthia Schultz

   Fascinerend, toch? 🙂 Ik begrijp de reacties wel, hoor, en vind ze ook niet erg. Ik vind het leuk om over mijn werk te vertellen en mensen hun vragen te beantwoorden. Dat zeg ik in de laatste alinea ook nog heel duidelijk.

 54. Rosanne

  Even reageren op dat ‘vier keer per jaar op vakantie’ en dat mensen daar zo over vallen. Zo gek is dat echt niet, het zijn ook niet allemaal vakanties naar de andere kant van de wereld. Ik ga zelf ook zo vaak mogelijk op vakantie, omdat ik dat belangrijk vind in het leven, omdat ik daar blij van word en er waarde aan hecht. Het is maar net welke prioriteit je stelt. Zo leef ik verder best zuinig, koop veel minder kleren dan vriendinnen etc. Maar ik ga wel vaak op reis naar Frankrijk, omdat dat voor mij waardevol is. Doe vooral wat voor jou waardevol is. Doet Cynthia ook. En stop daar iets van te vinden. Wordt de wereld weer een beetje mooier.

  • Cynthia Schultz

   Ben ik met je eens Rosanne! Afgelopen jaar waren mijn vakanties een weekje Zeeland, 2,5 week Terschelling, een midweek Schoorl, een kleine week fietsen in Spanje. En ik ben nog een week Terschelling vergeten in februari trouwens 🙂 Geen een verre reis (de reizen die wel verder waren, waren voor werk).

 55. Josina

  Wauw… ik vind jou Artikel gewoon goed geschreven en het is wat het is.

  Ik schrik eerder van de reacties hier onder. Als er iemand is die positief in het leven staat en denkt aan andere in deze wereld ben jij het wel.

  Je gaat 4x in het jaar op vakantie So What? Misschien hebben jij en zwollen samen gewoon een top salaris. Ik ken wel meer mensen (met gewoon modaal inkomen) die veel op vakantie gaan. Maar die geven hun geld bijv. Minder uit aan kleding, uitgaan etc.

  Ik kan me ook voorstellen dat je met je baan als blogger altijd ‘aan’ staat. En ook daar mag wat tegen over staan.

  Mensen die jaloers zijn… ga dan zelf op zoek naar een baan waarmee je meer kunt verdienen…. of kijk naar je huidige uitgave patroon 😉

  Ik vond het een leuk artikel om te lezen. Gewoon recht voor zijn raap .

  Fijne zondag nog X

  • Josina

   Uh… jij en Willem / je partner moet dat tweede zinnetje zijn. Ooops.

 56. José

  Ik klaag even over de klagers hieronder hoor. Als je een baan hebt en in de afgelopen 4 jaar niet één keer op vakantie kon, dan heb je gewoon andere financiële prioriteiten gesteld.. zo simpel is dat. Als je zoals Cynthia dat heel erg fijn vind, en zelfs misschien wel als investering in een gelukkig leven ziet, dan heb je dat er voor over. En we kunnen heus niet allemaal 4 keer per jaar op vakantie. Ze werkt er hard voor en niemand heeft het recht om t weten hoeveel ze verdiend om dat te bekostigen. Ook niet omdat ze een ‘publiek’ persoon is. Heeft niks met transparantie te maken.

  *einde preach*

  • Mart

   Ehh dát is dus niet waar, wat je zegt over financiële prioriteiten. Er zullen echt mensen zijn die geen geld overhouden van reisjes omdat ze thuis meer geld uitgeven, maar je kan NOOIT in iemands portemonnee kijken en al helemaal geen conclusies hieruit trekken.

  • Anouk

   Sorry maar ik ben het niet met je eens. Dat mensen niet op vakantie kunnen betekent niet dat ze verkeerde prioriteiten stellen. Mijn vader heeft mijn moeder en mij meerdere keren in de steek gelaten waardoor er schulden waren en wij konden vaak niet op vakantie. Maar mijn moeder werkte wel keihard met een normale baan. Nu ben ik zelf aan het afstuderen en ben een aantal jaar niet op vakantie geweest omdat ik een universitaire studie doe waar heel veel tijd in zit waardoor ik niet s avonds nog kan werken als serveerster, want dan zit ik in de boeken. Dus denk even verder dan deze simpele redenering.

  • Tessa

   Pfff, José, wat kortzichtig. Mijn vader werkt in het basisonderwijs, en is in 2013 voor het laatst op vakantie geweest. Moeder van een vriendin werkt als huisartsassistente, is ook al drie jaar niet op vakantie geweest. Andere financiële prioriteiten? Zeker! Soms moet een kind die 30 km per dag fietst een nieuwe fiets, omdat de andere fiets na 7 jaar gewoon kapot is. Of is het kind ziek, en heeft dure medicijnen nodig. Je kan het gewoon niet weten. Maar ik ben blij dat jij dit nooit hebt hoeven meemaken.

  • J

   Ik vind het altijd moeilijk om commentaar te lezen als “maar je werkt er hard genoeg voor dus je verdient het”. Indirect komt het over als “dus andere mensen die niet op vakantie kunnen werken niet hard genoeg”. Cynthia heeft het geluk dat ze met relatief makkelijk werk met veel voordelen een goede boterham verdient. Daar hoeft ze zich absoluut niet voor te schamen. Er zijn maar weinig beroepen die kunnen tippen aan het werk van blogger. Als ik in haar schoenen zou staan zou ik me trots voelen en willen uitstralen dat ik op deze manier mijn geld kan verdienen. Die ‘domme’ vragen zou ik voor lief nemen.

 57. Car

  Dit artikel vind ik helemaal niet bij jou passen als blogger. Normaal ben je altijd zo dankbaar dat je ‘zo veel op reis mag’ ‘mag doen wat je leuk vind’ blabla. Met dit artikel maak je dat eigenlijk meteen ongeloofwaardig. Ik denk zeker dat het op momenten erg druk is, maar 4 keer op vakantie kunnen?? Dat is iets waar de meeste mensen nog niet eens over durven dromen.. en jij wuift het weg alsof het niks is. Denk toch dat je daar dan de plank een beetje misslaat. Ik heb me de laatste tijd ook een beetje verbaasd over hoéveel boeken jij kan lezen in één maand.. 15 boeken in oktober.. dat is écht heel veel. Ik ben een snelle lezer maar met mijn fulltime baan lukt het mij nog net om 4 boeken in een maand te lezen. Al met al vind ik het dus echt zonde om zo’n artikel als deze te lezen. Ik bezoek je blog al 5 jaar met heel veel plezier dus ga zeker zo door maar ik hoop dat je wat met deze feedback zult doen. Fijne zondag!

  • Cynthia Schultz

   Ik ben daar altijd dankbaar voor. Dat verandert dit artikel niet. Ik wuif het niet weg alsof het niks is, ik benoem het gewoon: ik maakte veel reizen, en vier daarvan waren vakantie. Daar hang ik geen waardeoordeel aan. Wat bedoel je precies met die boeken, trouwens? Dat begrijp ik niet helemaal 🙂 Ik lees zoveel omdat ik daar tijd voor maak (ik sta er letterlijk eerder voor op), maar ik heb vanwege psychische problemen ook het afgelopen halfjaar halve dagen gewerkt en daardoor had ik veel tijd om te lezen.

 58. Loes

  Pff, de reacties hier weer zeg. 4 keer per jaar op vakantie is niet zo gek hoor. Dat doen wij ook (allebei parttime werken en 2 kleine kids). Het is maar net wat je vakantie noemt. Als je een weekend of een paar dagen daar onder telt, is 4 keer echt niet vaak. Bij een fulltime baan is 25 vakantiedagen heel normaal, dat zou kunnen betekenen 5 keer een week weg. Maar als je alles achter elkaar plakt in 1 vakantie is het snel op.
  Wat betreft die vragen: ik snap niet dat mensen zo onbeschoft kunnen zijn. Wat is er toch een jaloezie in de wereld. Het onvermogen om iemand iets te gunnen, daar kan ik gewoon niet bij. En de toon van je artikel is helemaal prima hoor! Je doet het toch nooit goed voor de haters…

 59. Sophia

  Wat een vragen stellen mensen soms zeg, sommige zijn gewoon asociaal! Elke baan die je hebt is een risico. Je hebt nooit 100% garantie dat het bedrijf waar je voor werkt blijft bestaan.
  Ik heb eigelijk nooit echt zulke vragen gedacht als ik aan een blogger denk, enige wat ik altijd denk wauw deze mensen kunnen elke dag gewoon doen wat ze echt heel leuk vinden en met hun hobby geld verdienen.
  Heel leuk artikel!

  Liefs Sophia

 60. Ik

  Wat een vreselijk artikel. Ik vind de toon naar de lezers niet prettig. Ik vind het eerlijk gezegd logische vragen die gesteld worden. Tuurlijk zijn sommige vragen brutaal maar ik snap waar ze vandaan komen.
  Bloggers roepen de laatste tijd zo vaak dat ze het zo makkelijk niet hebben. Maar andere werkende mensen met een ‘normale’ baan ook niet altijd! En die krijgen geen persreisjes en gratis spullen.
  En dan dat stuk over die vakanties…. dat stuk heb ik eerlijk gezegd vol verbazing gelezen. Je bent ‘maar 4 keer’ echt op vakantie geweest in 2018? En daarnaast waren die andere 14 keer geen echte vakanties want het waren ingevulde reizen…
  Nee sorry, ik twijfelde al een tijdje of ik je nog wilde volgen maar ik voor mij houdt het nu op.

 61. Kelsey

  Waar ik vooral over val is het puntje dat bloggers niet over hun salaris (mogen) spreken. Je weet van andere beroepen toch ook wat je ongeveer kunt verdienen? Als ik kijk naar bloggers in het algemeen dan valt het aantal designertassen, dure spullen en (luxe) vakanties op. Op die manier kan ik wel raden dat het over “grote cijfers” gaat en niet een gemiddeld loon. Natuurlijk wordt daar ook voor gewerkt en worden er risico’s genomen. Dat is nu eenmaal zo als je niet een standaard 9 to 5 kantoorbaan hebt. Een beetje transparantie zou echter wel zo eerlijk zijn. Ik ben blij dat die er steeds meer komt in “bloggersland”, maar we zijn er nog lang niet. Een kijkje achter de schermen helpt. Wanneer er zichtbaar wordt dat er inderdaad een boel werk wordt verzet, schetst dat een heel ander beeld dan wat de gemiddelde blogger laat zien op een blog: het hebben van allerlei privileges.

  • Carina

   Ja dat vind ik ook vreemd. Dat van het agentschap niet naar anderen over het salaris gesproken mag worden. Als een werkgever dat van mij zou vragen dan zou ik daar echt niet werken. Er heerst in Nederland een taboe op salarissen openbaar maken maar dat is juist nodig voor meer transparantie en gelijkheid.

  • Brigitta

   Mee eens! Een hoop wordt gewoon heel geheimzinnig over gedaan door bloggers, maar ondertussen wel een lijst maken met b.v. reizen die ze nog willen maken…..voorbeeld van Cynthia zelf: een cruise maken, en wat heeft ze een tijd later gedaan? een cruise gemaakt die gesponsord was. Voelt voor de lezers toch een beetje aan als bedelen toch? En dan zijn er natuurlijk mensen die jaloers zijn die zelf nooit met vakantie kunnen omdat ze het gewoonweg niet kunnen betalen terwijl zij er ook hard voor werken. Als je blogt en alles op internet gooit zal je toch een beetje sterker in je schoenen moeten staan om al die in jouw ogen rare en vervelende vragen te begrijpen anders zal je toch een ander beroep moeten gaan kiezen vrees ik.

  • Lila

   @Brigitta Dat bedelen vind ik ook zo irritant, het maakt je Blog ook zo ongeloofwaardig. Je bent zo gewend dat je alles gratis krijgt, dat je je bereik gebruikt om te gaan hengelen. Cynthia gooide op twitter “ik wil graag op Wijnreis naar Zuid-Afrika, maar het is zo duur, heeft iemand tips” Ik heb wel een tip voor je: gewone mensen gaan dan sparen, of niet op reis. Maar jij gaat bedelen in de hoop dat je een reis aangeboden krijgt, of je vertelde zelfs dat je jouw agency er naar laat hengelen (koffer) als je iets graag wilt hebben en er niet voor wilt betalen. Dat is echt niet de realiteit voor de meeste mensen. Dus jij kan wel vinden dat mensen rare vragen aan jou stellen, maar wij “de gewone mensen” vinden ook heel veel dingen die jij zegt of doet, heel raar.

 62. Mar

  Leuke blogpost om te lezen! Soms wel een beetje met een denigrerend toontje naar je lezers toe, maar verder wel erg leuk om te lezen. Ik viel wel beetje over dat je maar 4 keer op vakantie gaat per jaar, want ik ken verder echt niemand die daar de financiën en tijd voor heeft. Verder snap ik niet echt dat mensen de overige reizen als vakanties zien. Heb het idee dat dat alleen bij bloggen is. Mijn broertje is dit jaar voor zijn werk al naar LA gevlogen en Barcelona, maar dat ziet ook niemand als vakantie. Waarom bij bloggers dan wel?!
  En sommige opmerkingen van mensen begrijp ik eigenlijk wel. Er zijn echt bloggers die hun hele woning en bruiloft etc. laten sponsoren. En ja, daar moeten ze wel iets voor doen. Maar die hoeven er niet jarenlang voor te werken en te sparen, zoals andere mensen. Bij mij kostte het toch 2 jaar flink sparen en werken voordat ik kon trouwen en geloof niet dat bloggers er 2 jaar mee bezig zijn met die samenwerkingen voordat ze kunnen trouwen.
  Sommige opmerkingen zijn trouwens echt belachelijk en lachwekkend.
  Nou Cynthia, fijne zondag! Veel succes met je nagels lakken hele dag en als je tijd hebt, kan je dan even aan een gratis luchtje komen voor mij? :p
  Ik bedoelde mijn blogpost trouwens niet vervelend, kan misschien zo overkomen, maar mezelf op zondagochtend met een kater uitdrukken is niet mijn sterkste kant haha.

  • Anna

   Ik reis ook voor mijn werk. Maar het enkel vliegtuig in, hop conferentiezaal in, met geluk een half dagje iets zien van de stad en weer hop dat vliegtuig in. Terwijl ik bloggers tijdens een persreis bij wijze van zonnebrand zie testen aan een zwembad, daar zit ook een verschil.

  • Cynthia Schultz

   Klopt Anna, maar realiseer je ook dat wat je op instagram of op een foto ziet niet altijd een afspiegeling is van hoe het echt gaat. Het is negen van de tien keer ook rennen en vliegen van afspraak naar afspraak en dan even tien minuten aan het zwembad voor de zonnebrandfoto en weer door. Al is die jaarlijkse Lancaster trip wel heel relaxed en daar mogen we ook wel écht relaxen aan het zwembad, dat is praktisch geen werken meer, haha.

  • Anna

   Daar heb je ook een goed punt te pakken! Als je een plog of instagrampost maakt zien we idd alleen de leuke kanten, een vertekend beeld van de werkelijkheid.

   Lijkt mij ook wel eens leuk om te zien hoeveel tijd en moeite het allemaal kost, als dat mogelijk is. De voorbereiding van de content, het strakke programma. Ik denk dat je dan echt een inkijkje geeft in het bloggerleven. Er hangt nu nog zo’n zweem van mysterie overheen.

   Al is het natuurlijk lastig omdat een merk ander content verwacht als je op zo’n persreis wordt uitgenodigd.

  • Cynthia Schultz

   Leuk idee! Eens kijken of dat haalbaar is en hoe ☺️

 63. Marieke

  Hoi Cynthia.
  Ik vind je artikel niet zo leuk. Je doet een beetje zo van jee wat een stomme vragen allemaal en vergroot dat ook nog eens uit door een heel artikel te besteden aan al die domme vragen in jouw ogen. En “maar ” 4x op vakantie voor jezelf??? Ik hoop echt dat je je realiseerd dat je het goed hebt in je leven. Misschien goed om daar eens bij stil te staan. En om positief te eindigen, ik ben elke dag hier te vinden en zou je verhalen niet willen missen! Maar een beetje feedback op zijn tijd niet kunnen toch? Fijne zondag!

  • Cynthia Schultz

   Ik zeg nergens dat ik ‘maar’ vier keer op vakantie ga. Ik zeg ‘Ik ben veel op reis, maar niet altijd, en negen van de tien keer is het geen vakantie. Afgelopen jaar was ik negentien keer weg, waarvan vier trips vakantie waren.’ En ik zeg ook meerdere keren in het artikel dat ik voor een heleboel dingen heel erg dankbaar ben. Veel mensen trekken uitspraken in deze blog echt enorm uit zijn verband, dat is niet nodig. Jij ook een fijne zondag, Marieke 🙂

 64. Syl

  Inkomsten van bloggers ben ik vaak wel nieuwsgierig naar. En dat ik daar geen precies antwoord van weet of kan vinden is prima. Dat ze bijna allemaal een groot koophuis, dure designertassen en chique vakanties zelf boeken… ja dan kan ik zelf ook wel bedenken dat die inkomsten hoger zijn dan mijn lerarensalaris.
  Ik zie trouwens vaak bloggers een wishlist maken voor producten of reisjes… ik heb hier altijd een beetje het bedellaars gevoel bij. Onder het motto… als zij het lezen krijg ik het misschien wel. Dus ik vroeg mij af hoe jij hier over denkt.

  • Claudia

   Ha, ja dat van die wishlist heb ik ook wel een beetje dat gevoel bij! En het feit dat bloggers vaak een groot koophuis hebben enz… Anderzijds: ik was onlangs voor werk op reis en maakte ook content over die bestemming op Facebook en Instagram en vond het echt vermoeiend! Je bent zo bezig met verplichte foto’s maken en hashtags en Insta stories dat je er niet ten volle van kan genieten. Was echt een eyeopener voor me!

 65. Inez

  Het is maar een klein onderdeel van het artikel maar vooral het gedeelte over de reizen heb ik met grote verbazing gelezen.
  ‘4 van de 19 reizen waren vakanties’
  4 vakanties in 1 jaar tijd??? Schiet bij mij in het verkeerde keelgat.

  Het lijkt soms alsof je de realiteit een klein beetje uit het oog verloren bent.
  Ik werk zelf fulltime en ik ben in de afgelopen 4 jaar niet 1x op vakantie geweest, omdat dat financieel niet haalbaar is. Dit is eerder regelmaat dan uitzondering in Nederland.

  En dan maar boos doen over dat je een factuur moet betalen omdat je in het verleden foto’s hebt gebruikt waarvoor je geen toestemming had.. Of gepikeerd reageren wanneer iemand kritische vragen stelt over waar jij het dan zo druk mee hebt als ze in je photodiary zien dat je vooral boeken hebt gelezen.

  Sorry Cynthia, ik ben een trouwe bezoekster vanaf dag 1 maar inmiddels kan ik niet meer met je levelen. En natuurlijk is het altijd zo dat er verschillen zijn qua inkomen e.d. en dat hoort er ook gewoon bij maar het komt over alsof je niet eens meer waardeert wat je allemaal hebt bereikt, er is altijd wel iets te zeuren en dat is prima: maar bij jou moet ook alles online. Denk alsjeblieft even goed na hoe je overkomt voordat je dingen online gooit.

  • Josy

   Zo mee eens.
   Jij bent zo bevoorrecht en je doet soms zo ontzettend hautain.
   Het lijkt wel of je de realiteit compleet uit t oog bent verloren.
   Een gemiddeld mens gaat niet eens 3 weken aaneengesloten op zomervakantie bijvoorbeeld.

  • Mariëlle

   Dít ja. Waar je voorheen met minder zo dankbaar en vrolijk was, lijk je nu met meer zo… negatief. Terwijl er zoveel liefs gezegd wordt, zoveel moois gegeven. Soms vraag ik me af of je dat nog wel ziet, zoals ik zo dankbaar ben met een vakantie per jaar, of een gratis blikje ijsthee op het station, haha! Ik gun je dat stukje licht terug!

  • EJ

   Het feit dat je zelf niet op vakantie kan gaan, terwijl je een fulltime baan hebt is net zo goed geen graadmeter. Je scheert heel Nederland over 1 kam met dat dit meer regelmaat dan uitzondering is in Nederland, maar ik ken zat mensen die óók 3 tot 4 keer per jaar weggaan. Het lijkt mij te afhankelijk aan in welk milieu je je begeeft, het soort baan, gezinssituatie en dergelijke om daar echt iets zinnigs over te zeggen.
   Daarnaast lijkt het mij verstandig om te bedenken dat zowel Cynthia als Willem fulltime werken en geen kinderen hebben, dan bouw je ook best wel een spaarpotje op waarmee je kan doen en laten wat je wil.

   Feedback geven is natuurlijk altijd goed, maar vertellen dat ze de realiteit uit het oog is verloren lijkt mij een beetje overdreven. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening natuurlijk.

  • Debbie

   Ben het met oa Inez eens. vind het ook niet zo leuk artikel en inderdaad je reageert best geërgerd … blogger is gewoon nog niet een echt vak in die zin je volgt er geen studie voor. Dan begrijp ik ook heel goed waarom mensen vragen stellen. Hoewel ik de opmerking hoeveel je verdient nooit chique vind. Maar ik zal het echt proberen om te draaien Cynthia, jij hebt een bijzondere baan waar veel mensen vraagtekens bij hebben. Leg het dan met vol enthousiasme uit ipv deze best wel denigrerende ondertoon..

  • Ellen

   Ik vind het juist een heel leuke post! Van de 4 blog sites die ik een aantal jaren allemaal volgde, is Cynthia nu als enige over gebleven omdat ik merkte dat ik met de andere steeds minder raakvlak had. Ik vind je heel eerlijk, positief en open Cynthia en dat siert je!
   Misschien dat 4x per jaar op vakantie wat heftig klinkt maar ik ga denk ik ook een paar keer per jaar een weekendje weg in Nederland of europa en 1 of 2 keer per jaar een mooie reis!
   Ga zo door!

  • Carla

   Mee eens.

  • Cynthia Schultz

   Wat vervelend voor jou dat je een tijd niet op vakantie bent geweest, Inez. Ik hoop dat er financieel betere tijden voor je aankomen. Ik zeg trouwens nergens dat ik vier keer per jaar op vakantie gaan doodnormaal vind. Ik realiseer me heel goed dat dat een hele grote luxe is, en daar ben ik dan ook erg dankbaar voor.

  • Suuz

   Ik weet niet wat je doet met je leven als je vier jaar fulltime werkt en niet op vakantie kunt, maar wellicht goed om dat dan eens te heroverwegen. Zelfs als alleenstaande moeder met parttime baan kon ik met koophuis en auto óók nog ‘gewoon’ elk jaar op vakantie. Vooral een verantwoordelijk financieel beleid zijn daar debet aan geweest.

 66. chantal

  Wat een leuke post! En wat kunnen mensen toch domme en onbeschofte vragen stellen. Toen ik blogs (en youtube) ontdekte een jaar of 6 geleden vroeg ik me dat vrijwel nooit af en voor mij is blogger net zo goed een beroep als dokter of advocaat. Ik merk dat vooral oudere mensen het raar vinden dat mensen tegenwoordig (flink) verdienen met influencen, ik hoor bv mijn ouders ook vaak genoeg zeggen als er een influencer in het nieuws (krant, tv) komt, ‘en wat heeft die voor baan’/ ‘wat een luizenleven’

 67. Marianne

  Bloggen lijkt mij hartstikke moeilijk. Waar haal je in vredesnaam elke dag een onderwerp om over te bloggen vandaan? Ik vind het geweldig knap dat jij elke keer weer iets interessants te melden hebt èn het op een pakkende manier brengt. En dat geldt ook voor Emmy. Ik denk dat een blogger heel vaak ‘aan’ staat, omdat alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft, meemaakt een mogelijk onderwerp kan zijn om over te bloggen. Ik trek om 17.00 uur de deur van het kantoor achter me dicht en hoef niet meer aan mijn werk te denken tot de volgende ochtend 8.30 uur. Ik denk dat bloggen erg onderschat wordt. Ik maak een diepe buiging voor jullie!

  • Aude

   Precies, zo denk ik er ook over! Dat wordt volgens mij ook erg onderschat.

 68. Christa

  Wat bijzonder toch dat er zo verschillend gedacht wordt over jouw blog en de bijbehorende werkzaamheden! Ik denk met regelmaat, allemaggies wat pittig!! Leuk die reisjes en geweldig om zo veel te kunnen zien, maar ook weer van huis weg, reizen, niet in je eigen bed slapen, en alles documenteren en in je opslaan om mooie content van te maken. Ik geef het je doen en vind het alleen maar heel knap dat je zo’n mooie blog kan neerzetten en elke keer verrassend blijft!!

 69. Yvonne

  Wat kunnen mensen brutaal zijn zeg, echt belachelijk dit soort opmerkingen. Ze hebben kennelijk geen idee dat het gewoon hard werken is, ook als je het leuk vindt. Nu heb ik wel eens gast-reviews gemaakt en daardoor weet ik: daar ben je zó uren mee bezig. En als het dan gaat over een product met een verkoopprijs van 7.95…Tja. 😉 En inderdaad: niemand weet hoe zijn toekomst eruitziet! Wie vandaag fulltime werkt kan morgen op straat staan en jaren tevergeefs op zoek zijn naar werk. Of je gezondheid laat het opeens afweten. Dat geldt toch voor iedereen? Niemand kan zijn toekomst precies uitstippelen. Leef nu, doe wat je leuk vindt (waar mogelijk) en later is later, dat zien we dan wel weer. 🙂

 70. stef

  toch denk ik vaak (hoop) dat dat jonge ontwetende meisjes waren die niet snapten dat de merken juist baat aan jullie hadden heb zelf ook dingen aangeschafd door reviews enzo 🙂 maar die stukken van de kamer van koophandel opvragen is wel beetje bizar ja hahah

 71. Andrea

  Leuk om te lezen!

 72. Tineke

  Om die een na laatste heb ik echt moeten lachen! Eigenlijk moeten mensen die dit denken gewoon eens een dagje meelopen.
  Liefs