Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

13 Rare dingen die mensen tegen bloggers zeggen

Bloggen is, zelfs na tien jaar, nog best een gek beroep. Een beetje je hoofd op internet zetten en vervolgens geld en spullen krijgen. Woah. Door de jaren heen heb ik heel wat rare opmerkingen gehoord van mensen. Die heb ik in dit artikel eens op een rijtje gezet.

Leestijd

Ik heb natuurlijk gebruik gemaakt van mijn eigen ervaring, maar ik heb ook veel inspiratie opgedaan bij collega-bloggers die ik op Twitter vroeg om de raarste opmerkingen die zij krijgen. Daaruit is onderstaand lijstje ontstaan…

Verdien je dáár geld mee?

Eh, ja!

Wat verdien je daar dan mee?

Ik vraag me altijd af of mensen dit ook vragen aan hun buurman of oom. Ik weet dat heel veel mensen dit graag willen weten, en ik snap de nieuwsgierigheid ook, maar ik deel dit niet. Ten eerste omdat ik dit niet mag delen vanuit mijn agentschap, ten tweede omdat ik het privé vind. Dan zijn er nog mensen die mijn jaarstukken bij de KvK opvragen om tóch te onderzoeken wat ik verdien… Ik heb sinds een paar jaar een BV, dus bespaar je de moeite, uit die cijfers kan je niet zoveel opmaken.

Wat chill zeg, jij bent dus de hele dag een beetje je nagels aan het lakken! 

Deze kreeg ik vaak toen ik nog echt een beautyblogger was. Ik schreef natuurlijk vooral over zaken als nagellak, oogschaduw en foundation en daar kwam toch altijd het beeld bij dat ik de hele dag niks anders deed dan mezelf een beetje opmaken en een leuk kleurtje uitzoeken voor mijn nagels. Dat was natuurlijk wel onderdeel van wat ik deed, maar een blog runnen waarmee je je geld verdient houdt nog wel wat extra dingen in.

 

Jij bent gewoon altijd op vakantie! Ik wil dat ook.

Ik ben veel op reis, maar niet altijd, en negen van de tien keer is het geen vakantie. Afgelopen jaar was ik negentien keer weg, waarvan vier trips vakantie waren. Vakantie betekent voor mij een reis waarop ik nauwelijks werk en waarop ik kan doen waar ik zin in heb. Een reis die ik zelf uitkies, een reis die ik maak met mensen die ik ken, een reis die ik maak om even niet te werken. Edit: ik realiseer me ontzettend goed dat vier keer in een jaar op vakantie héél vaak is, niet ‘normaal’ is en daar ben ik onwijs dankbaar voor. 

De meeste reizen die je hier op de site ziet zijn persreizen, waarbij een programma wordt gemaakt en waar ik vervolgens over blog. Dat houdt in dat ik mee ga op een georganiseerde reis waarbij ik me aan een vol programma en bepaalde afspraken moet houden. Tijdens deze reis ben ik gewoon aan het werk: ik ben content aan het maken en verder gewoon mijn social media kanalen en mail aan het bijhouden, net als tijdens een normale werkweek. Dat is héél leuk, en ik ben ontzettend dankbaar dat dat onderdeel van mijn werk is, maar het is geen vakantie.

Wat een risico zeg, jouw baan. Straks houdt het internet op.

Deze opmerking heb ik al zo vaak gekregen de afgelopen zeven jaar! Ik heb nooit begrepen hoe mijn werk een groter ‘risico’ is dan mijn vriend die een baan als designer bij een e-commerce bureau heeft, of dan mijn vriendin die een baan bij een online marketing bureau heeft. Of mijn ouders die twintig jaar een winkel hebben gehad. Mensen vragen dan ook vaak naar mijn plan B, of ‘wat ik ga doen als het ophoudt’. Of voor wanneer ‘de bezoekers wegblijven.’ Dat hebben mensen nooit aan mijn ouders gevraagd hoor, ‘wat ze gaan doen als de klanten wegblijven.’ Natuurlijk kan dat. En natuurlijk kan het zo zijn dat ik ooit een keer wat anders ga doen. Maar ik heb het volste vertrouwen in mijn bedrijf.

Ik verdien bijna acht jaar fulltime mijn geld met mijn bedrijf, mijn blog. Het is geen risico, het is voor mij al heel lang een heel stabiele (of juist groeiende) manier van inkomsten verwerven.

Maar wat ga je later écht doen? 

Zie deels het antwoord hierboven. Dit is mijn baan en wat ik ‘later’ (wat is dat, later?) ga doen, weet ik niet. Misschien wel dit. Misschien wel iets anders. Wat ga jij later écht doen?

Ik wil ook gratis spullen en gratis op reis, ik begin ook een blog.

Ga ervoor! Maar ik moet er wel bij zeggen dat het je gaat tegenvallen als je gaat bloggen voor de gratis spullen. De eerste paar jaar zal je vooral druk bezig zijn met content maken en bezoekers trekken, want die komen niet zomaar naar je blog. Ik kreeg mijn eerste ‘gratis spullen’ na ongeveer twee jaar bloggen en het eerste ‘gratis reisje’ volgde na vier jaar. Dat wil niet zeggen dat jij het eerder voor elkaar krijgt, maar ik zou vooral gewoon gaan bloggen omdat je het heel erg leuk vindt.

Ik heb een webwinkel/bedrijf/evenement/boek, daar wil je wel over schrijven, toch? 

Ik krijg veel aanvragen per mail en die handelt mijn manager Laurens af. Ik vind dat soort vragen heel normaal en heel vaak wil ik graag samenwerken. Maar het gebeurt ook heel vaak dat mensen op heel random momenten met zo’n voorstel komen, bijvoorbeeld op een feestje. Dan hebben ze gehoord dat ik een blog heb, en dan gaan ze er vanuit dat ik wel wat schrijf over hun webwinkel/bedrijf/evenement/boek. Ik zeg dan altijd dat ze even mogen mailen naar Laurens en dat we er naar kijken. Negen van de tien keer wordt hier raar op gereageerd. ‘Hoezo wil je er niet over bloggen?’ is dan de vraag.

 

Wat oppervlakkig zeg, altijd bloggen over jezelf.

Ten eerste blog ik niet altijd over mezelf. Ik blog regelmatig over mezelf, maar ik blog ook over interieur, eten, reizen, beauty en lifestyle-onderwerpen.

Ten tweede is het wat mij betreft alles behalve oppervlakkig. Ten eerste run ik een bedrijf dat ik zelf heb opgebouwd en een bedrijf runnen heeft enorm veel lagen. Ik heb klanten, bedrijven waar ik mee samenwerk, mijn agentschap, bezoekers, cijfers, plannen, doelen. Ten tweede maak ik content voor heel veel bezoekers. De ene keer gaat dat over een mascara of een salade, de andere keer gaat het over seksuele intimidatie, hooggevoeligheid of minder vlees eten. Ik bereik een heleboel mensen waarmee ik veel onderwerpen kan bespreken, en die ik soms aan het denken kan zetten.

Kan je niet [vul in] voor mij regelen? Jij krijgt toch alles gratis.

Deze is grappig ja, het gebeurt regelmatig dat bekenden en minder bekenden vragen of ik iets voor ze kan regelen. Een etentje, producten, een reis, wat dan ook. Ze denken dus dat ik gewoon alles kan regelen, voor wie dan ook, hoe dan ook.

Waarom open je niet een kantoor op een gracht met een redactie?

Dit vind ik echt een mooie! Deze heb ik ook vaak gehad en ik heb ook regelmatig serieuze aanbiedingen gehad van uitgevers die me allemaal ‘kansen’ wilden geven. Echt gebeurd, ergens in 2009:

  • Meneer van een uitgeverij belt. Hij wilde graag (een deel) van Miss Lipgloss kopen. ‘Dan trek ik een grachtenpand met een redactie voor je open.’
  • ‘Waarom dan?’
  • ‘Dan wordt Miss Lipgloss nog veel groter en hoef jij alleen maar alles te managen, je hoeft dan geen stukjes meer te schrijven.’
  • ‘Maar content maken vind ik juist het allerleukst.’
  • ‘Nee, maar dan kan je echt met grote merken samenwerken. Met de L’Oréals en Diors van deze wereld.’
  • ‘Oké, maar dat doe ik zeg maar al’.
  • ‘Je wordt dan echt het gezicht van een grote website, waar je echt je geld mee kan verdienen.’
  • ‘…’

Dit soort gesprekken heb ik echt vaak gevoerd. Maar ik krijg ook vaak ‘gewoon’ de vraag waarom ik niet een redactie start zodat ik elke dag vijf keer kan updaten. Nou, ik wil dat gewoon niet. Ik houd van het persoonlijke van mijn blog, van het maken van de content, ik vind het prettig dat mijn bedrijf simpel in elkaar zit. Het is alleen ik en Emmy, die een dag in de week voor mij werkt. Dat is het. Het is eenvoudig en zo wil ik het graag houden. Ik zou niet gelukkig worden van een redactie op de gracht met tien meiden die content voor Cynthia.nl maken.

Jij krijgt echt alles gratis, he?

Vaak reageer ik dan met: “Ja, hahah” en dan ga ik ergens anders over praten.

Je kan het ten eerste over het woord ‘gratis’ hebben. Gratis betekent dat je iets voor niks krijgt. Je hoeft er niet voor te betalen. Nu is het zo dat wanneer bloggers iets ‘gratis’ krijgen, er wel iets voor terugverwacht wordt. Een artikel, een recensie, een vermelding op social media, een vlog – wat dan ook. Dus ja, bloggers krijgen veel spullen opgestuurd, maar er zijn altijd strings attached. Het zijn geen cadeautjes die je krijgt omdat je zo lief bent. Je krijgt spullen omdat je bereik hebt.
Daarnaast: nee, ik krijg niet alles gratis. Ik koop een heleboel spullen zelf. Vaak ook heel bewust. Zo had ik mijn hele huis gesponsord kunnen laten inrichten, maar ik heb bijna alles zelf aangeschaft. Waarom? Het is soms best een heel geregel om tot een samenwerking te komen en daarna moet je er wel daadwerkelijk voor aan de slag. Dat is logisch! Maar ik had er toen met het verhuizen en inrichten van ons huis helemaal geen zin in. Het is ook veel te leuk om iets te kopen waar je zelf voor werkt. Ik realiseer me dat dat best verwend klinkt. Maar ik denk dat je het wel begrijpt: het is soms simpeler en leuker om iets zelf te kopen.
Maar: ik krijg wel veel ‘gratis’, ja. Met het idee erover te bloggen. Maar niet alles. Al blijft het soms iets absurds hoor, en ik moet mezelf soms nog wel even knijpen. Ik blog over de dingen die ik het leukste vind en dan krijg ik die dingen ook nog eens. Boeken, cosmetica, eten: het is vaak wel echt een feest en ik ben er ook vaak echt heel blij mee.

Waar ik deze vragen vroeger best irritant vond, kan ik er nu meestal gewoon om lachen. Ik ga eigenlijk nooit echt de discussie meer aan als mensen een opmerking met een denigrerende toon maken. Als iemand zegt ‘Jij werkt ook nooit he, altijd op vakantie, jij!’ dan lach ik erom en zeg ik: ‘ja joh, prima voor elkaar dacht ik zo!’ Dit soort mensen gaan verder ook niet het gesprek aan, die zijn helemaal niet echt geïnteresseerd in hoe het nu eigenlijk echt werkt.

En als mensen dat wel zijn, leg ik alles natuurlijk met alle plezier uit – ik ben gek op mijn werk en vind het heel leuk om mensen er iets over te leren als ze dat graag willen.

Als jij blogger bent, welke rare dingen heb jij dan al vaak gehoord? En als lezer, heb jij dit soort dingen misschien ook weleens gedacht? Ik ben eigenlijk wel benieuwd!

Bedankt voor het lezen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.