Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

100 dagen zonder alcohol

In november deelde ik dat ik sinds half september ben gestopt met drinken (en waarom precies). Inmiddels heb ik een grote mijlpaal bereikt: ik ben op dag 100 van niet-drinken beland. Honderd! Nog nooit eerder sinds mijn volwassen leven dronk ik zo’n lange periode niet.

Leestijd

Je kan hier mijn blog lezen over waarom ik ben gestopt met drinken.

Mijlpaal: 100 dagen!

Toen ik halverwege september stopte, wist ik eerst dat ik sowieso tot november niet zou drinken en daarna december en januari weer niet. Ik dacht toen nog: als ik heel november naar Curacao ga, dan gun ik mezelf een break. Die break besloot ik niet te nemen omdat ik het juist een mooie uitdaging vond om een (deels) vakantie zonder alcohol te ervaren. Want vrije momenten en vakanties plande ik vaak van drankje tot drankje. En vanaf de lunch bedacht ik dan al wat het eerste drankje van de dag ging worden.

Anyway, ik had in september nog niet gedacht dat ik in één ruk tot en met januari niet zou drinken. En dat ik nu dag 100 van niet-drinken zou bereiken. Ik ben echt trots op mezelf.

Moeilijker en makkelijker tegelijk

Aan de ene kant vind ik het makkelijker dan ik dacht. Na ongeveer een maand was de ‘gewoonte’ van het drinken er wel uit en was het niet zo moeilijk meer om de fles dicht te laten en de glazen te laten staan. De vele ‘random‘ wijntjes en biertjes tijdens feestjes, borrels en etentjes mis ik niet echt. Ook op Curacao vond ik dat het makkelijkst, die wijntjes op het strand, dat biertje bij het eten, ik noem ze de random drankjes. Die gedachteloze drankjes, eigenlijk. Die kan ik makkelijk laten staan.

Aan de andere kant is het op onverwachte manieren moeilijker dan ik dacht. Moeilijker vind ik de écht mooie glazen. Bijzondere wijnen die opengetrokken worden waarbij ik geen onderdeel van het grote genieten ben. Dat waren echt momenten waar ik intens veel plezier van had. Samen met Willem die mooie Champagne openmaken, of een bijzondere Libanese wijn. Daar samen heel erg veel plezier aan beleven. Of avonden met vrienden met mooie flessen op tafel. Iets te geks uitzoeken in een wijnwinkel. Hapjes erbij uitzoeken. Eigenlijk mijn wijnhobby. Dat mis ik wel echt, ja.
En in oktober had ik mentaal even een paar wat zwaardere weken en toen miste ik een glas wijn na een werkdag enorm. ‘Die scherpe randjes eraf halen’, even ontsnappen van een hoofd dat overuren maakt. Het mooie ervan: ik ging weer mediteren, weer yoga doen, meer bezig met spiritualiteit en diepe ontspanning. Die kon ik namelijk niet meer uit het glas halen.
Ontspanning zoeken in alcohol is sowieso een slecht idee, want het zorgt alleen maar voor meer stress, weet ik nu.

Vergeten worden

Tijdens etentjes en feestjes – waar deze feestdagen natuurlijk mee gevuld zijn – vermaak ik me so far helemaal prima. Ik schrijf dit voor de daadwerkelijke kerstdagen, maar ik heb er al wat kerstdiners op zitten. Als ik in een thuissetting ben, ben ik goed voorbereid met een eigen drankje. Een goed 0.0 biertje of alcoholvrije wijn (ja, er zijn lekkere!). Als ik uit eten ga, is het altijd even afwachten wat er is.

Maar wat ik eigenlijk het ‘moeilijkste’ vind, is als ik als niet-drinker vergeten word. Dat is me nu een aantal keer overkomen, zowel in restaurant- als thuissituaties. Ga er maar eens op letten: mensen die wijn of bier drinken worden constant bijgeschonken. Er zijn wijnarrangementen, de tap draait overuren in de kroeg en bij thuisdiners staan er flessen wijn op op tafel.
Ik vind alleen water tijdens een feestje of etentje gewoon saai en ik wil ook wel wat lekkers drinken. Het is alsof veel mensen denken dat je als niet-drinker gewoon oké bent met water. Dat ben ik niet, ik wil ook een mooi glas, een zinnenprikkelend drankje, dat er pretty uitziet en geen water of frisdrank is. Laatst in een restaurant betaalde ik voor een arrangement, maar moest ik drie keer vragen om een drankje tijdens een zesgangendiner. En bij een thuisdiner had ik gelukkig mijn eigen 0.0-lekkers mee, want er was behalve de chef van het hoofdgerecht niemand die gedacht had aan wat te drinken zonder alcohol erin.

Ik weet het, dus ik ben er op voorbereid. En het is geen mega ramp, natuurlijk. Maar als je dan vraagt: wat vind je lastig aan niet-drinken, dan is het dit.

Een nieuw mens!!!

Ik voel me een compleet nieuw mens, alsof mijn tweede leven is begonnen.

Haha, nee, grapje natuurlijk. Maar ik voel me wel heel goed. En er zijn een paar dingen waar ik ontzettend blij mee ben.

  • Niet meer hoeven nadenken over dat ene glas, wanneer dan, en neem ik er dan wel één, en heb ik daar dan de dag erna geen last van (ja zeker) en moet ik dan mijn sportsessie verplaatsen of niet doen en wat drink ik dan en … WAT EEN RUST. Ik drink gewoon NIET!
  • De ochtenden na het drinken, vooral in het weekend, zijn zo fris en energiek. GEEN KATERS MEER. Oh. Daar geniet ik echt elk weekend van, haha.
  • Ik slaap zóveel beter, ook doordeweeks.
  • Mijn mentale gezondheid is beter omdat ik de ontspanning niet meer in alcohol zoek, maar in mezelf. Hallo meditaties en yoga.
  • Door bovenstaande punten voel ik me veel energieker.
  • Geen schaamte meer rondom het drinken. Ik ervoer veel schaamte rondom het drinken zelf en rondom de katers de dag erna.
  • Tijdens borrels, etentjes en feestjes kan ik écht luisteren en echt goede gesprekken voeren die ik niet de dag erna weer vergeten ben (en ik hoef me ook niet af te vragen wat voor raars ik heb gezegd of gedaan).
  • Ik kon als ik dronk extreem zelfbewust worden en daardoor wat meer in mezelf gekeerd tijdens etentjes of feestjes. Achteraf gezien gaf dat stress, nu ben ik veel meer ontspannen op dit soort momenten.

Misschien alleen bijzonders?

Ik ben natuurlijk al aan het nadenken over wat ik na januari ga doen. Ik weet nu al: ik ga hiermee door. Ik weet nu namelijk nog niet hoe ik drinken op een normale manier kan verweven in mijn leven – dat lijkt nu te ingewikkeld, dus kan ik beter helemaal niet drinken.

Maar ik kan me voorstellen dat ik naar een situatie ga waarin ik niet drink, behalve bij hoge uitzondering met iets heel bijzonders. Bijvoorbeeld als ik met Willem die bijzondere fles Champagne opentrek bij een belangrijke mijlpaal. Of op vakantie op Terschelling die Chateau Musar die al een paar jaar in de kelder ligt. En verder niet. Niet meer de random drankjes.

Ik weet het nog niet. Het kan ook zijn dat ik ergens in 2023 besluit dat ik helemaal niet wil drinken. Voor nu drink ik niet en dat bevalt me uitstekend. En ik hoef die keuze ook nog niet te maken.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.