10 x minder leuk aan ondernemen

Laatst publiceerde ik een blog waarin ik deel wat ik zo ontzettend leuk vind aan het ondernemerschap. Toen kwamen er een aantal vragen of ik ook eens wilde delen wat ik nou minder tof vind aan het hebben van een eigen bedrijf. Goed idee, want er zijn uiteraard ook minder rooskleurige momenten. Ik deel ze met je!

Leestijd

Ook hier een kleine disclaimer: als je alles zo op een rijtje ziet, lijkt het wel erg negatief. En het kan zijn dat jij het als ondernemer over deze punten helemaal niet met me eens bent. Het zijn ook geen dingen waar ik me elke dag druk om maak, of waar ik enorm mee zit – als dat zo was, was ik geen ondernemer meer. Voor mij wegen de positieve kanten enorm veel zwaarder dan deze minder leuke dingen.

Maar toch: de 10 dingen die ik minder leuk vind aan ondernemen en hoe ik dat zoveel mogelijk zelf oplos.

1. Je moet het zelf doen, zelf fiksen, zelf de regie nemen.

Als ondernemer ben jij de baas over je bedrijf en jij bent de eindverantwoordelijke. Ik werk met een klein team en ik kan altijd om hulp vragen, maar uiteindelijk onderaan de streep ben ik degene die de regie moet pakken. Met alles. Als er dingen misgaan, of juist als er dingen goed gaan: ik trek de kar. Met nieuwe producten, met fouten, met lanceringen, met alles.

Dat is meestal geen enkel probleem en het is voor mij óók wat het ondernemerschap mooi maakt, dat ik dit kan, maar heel soms denk ik wel: het zou nu wel eens lekker zijn als iemand anders dit even oplost, dan ga ik even koffie drinken.

2. Het stopt niet.

Dit is iets waar ik jaren over gedaan heb: leren stoppen. Want dat is het lastige aan het hebben van een (online) bedrijf: het gaat altijd door. De mails, de bestellingen, de opdrachten, de vragen: er is geen begin en einde aan een werkdag en als je niet zelf je grenzen aangeeft ben je altijd aan het werk.

Door de jaren heen heb ik dit wel geleerd: met aardig vaste werktijden werken en daarna écht niet met mijn bedrijf bezig zijn. Zo ook op vakantie. Een goede autoreply, een assistent die mijn inbox doet en een team dat weet: Cynthia is er niet. Als ik dat niet doe, ben ik altijd met mijn bedrijf bezig. En het is enorm leuk, ik houd van mijn werk, maar écht vrij nemen is enorm belangrijk om goed werk te kunnen leveren (en om gezond te zijn en een leuk leven te hebben).

Dit is wel een van de dingen waar ik door de jaren heen het meest mee geworsteld heb. Vooral op vakantie. Zeker toen ik nog heel veel campagnes voor mijn blog deed kwamen er altijd nog dingen tussendoor op vakantie. Daar ben ik nu duidelijker in geworden. Vakantie is vakantie. Maar dit blijft iets waar ik op moet letten. Want het is ook gewoon verleidelijk om tóch nog even iets te doen. Ook omdat mijn werk zo leuk is.

3. Je moet zelf alle keuzes maken.

In mijn bedrijf maak ik elke dag kleine keuzes, en soms grotere. Met Structuurjunkie ben ik veel bezig met missie, visie, strategie, lange termijn. Waar staan we over 5 jaar? Wat hebben we nodig om te groeien? Hoe worden onze producten beter? Waar gaan we mee stoppen en wat gaan we opstarten?

Al deze grote keuzes moet ik zelf maken. Uiteraard kan ik hulplijnen inschakelen en heb ik een hele fijne businesscoach die ik altijd kan bellen en die altijd met me meedenkt. Maar onderaan de streep ben ik degene die de keuze maakt. Dat pakt tot zover meestal hartstikke goed uit, maar soms is dat echt wel lastig.

4. Dingen gaan mis. Los het maar op.

Het gaat heel goed met mijn bedrijf, maar er gaan soms weleens dingen mis. Van grote dingen (waardoor ik een aantal jaar geleden uitkwam op -50.000 euro in de balans) tot kleine dingetjes (mensen die hun planner niet ontvangen hebben). Het hoort erbij, dat er fouten worden gemaakt, maar je moet ze dan ook wel weer oplossen. De kleine en grote dingen. Nu scheelt het dat mijn assistent Brenda en mijn technische vrouw Caroline de kleine dingen dagelijks fiksen, maar die echte grote problemen, daar moet ik zelf mee aan de slag (uiteraard wel met hun hulp).

Zo hadden we voor binnenkort een ondernemersevent gepland voor Structuurjunkie, maar door de recent veranderde coronamaatregelen gaat dat niet door. Dan moet ik weer wat anders bedenken. En een terugkomdag met ondernemers moesten we ook annuleren en omzetten naar online. Ik ga dan meestal heel snel in de ‘oplosmodus’ en dan komt het altijd wel goed, maar zo zijn er altijd dingen die gefikst moeten worden.

5. Geld.

Cijfertjes vond ik altijd vreselijk. Snapte er niks van. Geld? Interesseerde me niet echt veel. Tot het een beetje mis ging en ik me er wel echt voor móest gaan interesseren, want de omzet móest omhoog.
Inmiddels gaat het weer heel erg goed, en heb ik een veel betere financiële structuur en financiële systemen. Mijn geld mindset is ook heel in orde.

Maar het blijft: er moet omzet komen. Ik heb maandelijks aardig wat kosten (meer dan €10.000) in mijn bedrijf, dus er móet omzet tegenover staan. Dat is met Structuurjunkie nooit een probleem geweest, maar het is ook niet alsof ik nu even een paar maandjes achterover kan leunen. Het gaat niet vanzelf, de omzet moet goed zijn om die kosten te kunnen betalen en om mezelf salaris te betalen. Die ‘druk’ is altijd wel een beetje aanwezig, gelukkig niet op een ongezonde manier, maar het is er wel.

Maar ook: pensioen opbouwen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je moet qua geld gewoon veel regelen, uiteraard ook als je niet ondernemer bent, maar met een bedrijf komt er net wat meer bij kijken. En hoe groter mijn bedrijf wordt, hoe beter ik dit in de hand moet hebben.

Naast dat het iets is wat ‘lastig’ is, vind ik het juist ook wel weer heel leuk. Deze is eigenlijk heel dubbel. Omzetdoelen motiveren me enorm en geld is juist óók een drijfveer.

6. Dat als je dingen hetzelfde doet, je (meestal) hetzelfde resultaat krijgt.

Ondernemen is constant bijsturen. Wat werkt? Wat werkt niet? Als je jarenlang dingen op dezelfde manier aanpakt, dan is de kans groot dat er niks verandert. Of dat het negatief verandert omdat je niet meegaat met de ontwikkelingen, je geen kansen pakt en niet kritisch genoeg bent op wat er (niet) goed gaat.

Ik ben persoonlijk heel erg van rust, reinheid en regelmaat en op dat vlak past het ondernemerschap niet héél goed bij mij. Ik vind het fijn als ik weet wat ik kan verwachten (daarover straks meer) en als ik dingen een lange periode op eenzelfde manier kan doen. Na een tijdje krijg ik wel zin in ‘iets nieuws’, maar ik ben goed in routine. Als iets in het runnen van een bedrijf wat minder voorkomt, is het wel routine. Zeker als je wilt groeien en als je (grotere) plannen hebt met je onderneming. Dan wil je dingen anders doen, nieuwe dingen uitproberen, experimenteren.  Dat is vaak heel leuk, maar soms denk ik weleens: nu wil ik gewoon de dingen doen zoals ik ze doe en dat is dan dat.

7. Dat er altijd verrassingen zijn en dingen vaak niet lopen zoals je ze plant.

Ondernemen is net als het leven 😉

Je kan zoveel plannen maken, doelen formuleren, projecten structureren en doen wat nodig is om die doelen te behalen, maar je wordt vaak verrast. Door dingen die onverwacht méga goed gaan. Door dingen die onverwacht minder goed (of gewoon heel slecht) gaan. Door een nieuw idee wat echt uitgevoerd moet gaan worden. Grote lijnen gaan de laatste jaren best aardig zoals ik ze in mijn hoofd hebt, maar toch word ik constant verrast en gaan dingen anders dan ik vooraf in mijn hoofd had.

En dat is voor iemand die altijd precies wil weten wat ze kan verwachten niet altijd even grappig.

8. Als ik ziek word, moet ik zelf iets regelen.

Als ik om een of andere reden een periode niet kan werken, dan moet ik daar zelf een vangnet voor hebben. Zo zit ik al jaren bij een Broodfonds en heb ik goede buffers opgebouwd voor het geval er iets met mij gebeurt. Als je voor een baas werkt is dat voor je geregeld, als ondernemer moet je dat zelf fiksen.

9. Je moet voorbereid zijn op mindere tijden.

Ondernemersgoeroes zeggen altijd ‘het is niet de vraag of het een keer slechter gaat, maar wanneer het een keer slechter gaat’. Dit valt dus ook deels onder het kopje ‘geld. Ik wil altijd een goede buffer hebben voor als het even tegenvalt om wat voor reden dan ook. Ik wil mijn kosten kunnen blijven betalen en mijn eigen salaris wil ik ook doorbetalen. Daarvoor heb ik goede buffers die ik ook nog aan het opbouwen ben.

Toen ik nog meer ‘ZZP’er/freelancer’ was met Miss Lipgloss, was ik alleen verantwoordelijk voor mezelf. Ik had lage kosten omdat ik geen kantoor of team had en daardoor waren de enige kosten die ik had mijn eigen salaris en de hosting van de website. En hier en daar wat reis- en verblijfkosten en bijvoorbeeld onderhoud aan de website. Toen waren deze buffers dus ook anders.

Als het nu even niet lekker gaat, vind ik het belangrijk dat ik mijn team en leveranciers kan doorbetalen en daar moet je dus altijd rekening mee houden. Geld dat binnenkomt is niet zomaar geld om uit te geven, een groot deel wil ik opzij zetten als appeltje voor de dorst op mindere momenten.
Da’s niet per se leuk of zo, maar het moet wel. Ik vind dat heel belangrijk, het geeft me elke dag een gevoel van rust dat ik hierop voorbereid ben.

10. Op dit moment: een team bouwen/aansturen

Wat voor mij vrij nieuw is, is het bouwen en aansturen van een team. Emmy werkt al jarenlang voor Cynthia.nl, en voor Structuurjunkie werk ik sinds een jaar met een klein team. Dit jaar komt daar nog wat versterking bij en ik besteed ook steeds meer uit. Op die manier kan ik de dingen doen waar ik het allerbeste in ben en waar ook de meeste omzet uit komt. En: ik zorg voor werk voor andere mensen, dat vind ik mooi.

Maar het gaat niet vanzelf. Een team aansturen heb ik echt moeten leren en ben ik ook nu nog elke dag aan het leren. We werken nu met duidelijke systemen en protocollen, maar in het begin was het best een chaos wat frustraties aan alle kanten opleverde. Maar ook het vinden van de juiste mensen, en welke mensen op welke plekken, is best lastig. Maar zeker iets wat te leren valt en wat ik ook heel leuk vind.

Als ik naar deze 10 punten kijk, moet ik zeggen dat ik júist hierdoor nog meer van het ondernemerschap ben gaan houden. Want ik doe het wel, het daagt me uit. Het is soms moeilijk, het is soms zwaar, maar het is vooral zo gááf, het geeft zoveel voldoening en ik word er gewoon heel erg blij van. En dan zijn die lastige dingen juist uitdagingen die het allemaal nog meer de moeite waard maken.

Gelukkig maar. Anders stopte ik er meteen mee, haha.

Enne, die positieve dingen die maken alles gewoon helemaal de moeite waard.

Als jij ondernemer bent, want vind jij de lastigste dingen van het runnen van een eigen bedrijf?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

9 reacties
 1. Emma

  Herkenbaar! Ik ben zelf zzper en heb een eigen pedicure salon. Ik vind vakantie nemen ook tijd een ding als ondernemer. Ja ik kan wel vakantie nemen maar heb het ervoor en erna dubbel zo druk omdat mijn klanten niet te lang zonder pedicure kunnen. Dus heb ik mezelf ermee als ik lang vakantie neem. En ja ik kan wel een vervangende pedicure regelen maar dan loop ik weer risico dat klanten daar blijven😕.
  Ik ben zelf 9-7 bevallen van een zoontje en was na 8 weken alweer parttime aan het werk. Ik had het ook liever anders gezien maar mijn klanten kunnen niet heel lang zonder pedicure en teveel risico dat ze bij een vervangende pedicure blijven hangen( is bij mijn eerste zwangerschap gebeurd namelijk). Mja zo’n dingen horen nu eenmaal ook bij ondernemer zijn helaas.

 2. Esther

  Hoi Cynthia,
  Ik ben net begonnen met een cursus over ondernemen en kan al stilletjes beginnen dromen van een eigen bedrijf. Ik ben dus heel blij met de content die je post over ondernemen en je negatieve punten klinken als een belangrijke uitdaging, via jouw ervaring kan ik ook wat beter weten wat me te wachten staat.

  Dankjewel om doorheen de jaren zo eerlijk te posten, ik blijf maar bijleren en dat is heel fijn 🙂

  xx

 3. R

  Mooi dat je, je ook uit de slechte tijden hebt gevochten en dat je dit deelt. Ik ben wel benieuwd naar wat je over geld hebt geleerd en je money mind set. Maar misschien meer in de zin van ik heb dit over geld geleerd misschien werkt het ook voor jullie. Inplaats van een echt advies te geven over een money mind set, omdat dat best pijnlijk kan zijn omdat wat voor jou werkt niet voor een ander hoeft te werken.

 4. rachel

  herkenbare punten!! wel leuk om een keer van een andere zzp er wat te lezen hoe ze ertegen over staan

 5. Anna

  Wat een interessant en leerzaam artikel! Ik vind het soms ook heel lastig om te stoppen en echt even afstand te nemen van mijn werk. Maar, daarentegen word ik er ook zo blij van dat ík de baas ben en de regie heb over mijn bedrijf/mijn eigen leven :D. Het is soms inderdaad wel veel wat op mijn schouders terechtkomt maar het geeft me tegelijkertijd ook zoveel voldoening!

 6. Audrey

  Interessant om te lezen! Die druk zou mij niet gelukkig maken, dus ik hou het lekker bij werken voor een baas.

 7. Merel

  Super om dit allemaal zo op een rijtje te zien. Vooral ook met jouw oplossingen erbij.

  Ik herken heel veel. Wat ik soms ook moeilijk vind, is dat ik nooit echte collega’s heb. En waar ik al jaren tegenaan loop, is het nooit ‘uit’ staan. En altijd 25 stappen vooruit denken. Ik vertrouw er nooit op dat het vanzelf gaat (dat doet het ook niet, ook al lijken anderen dat altijd wel te denken bij mij).

  Sinds ik de Structuurjunkie training heb gedaan, heb ik eindelijk geleerd wel ‘uit’ te staan. Ik had het gevoel dat dat niet kan als ondernemer. Mijn telefoon gaat vaker op stil en als ik wandel, neem ik niet op. En ik heb veel meer inzicht in mijn planning en hoe lang iets duurt sinds ik met Toggl werk (tip uit de training). Nu overweeg ik om iemand in te huren voor ondersteuning. Veel net afgestudeerden zijn op zoek en ik kan hulp gebruiken. Voor mij is het ondernemen dus weer aantrekkelijker geworden sinds ik deze dingen heb geleerd!

 8. Lousaa

  Leuk om te lezen. Fijn dat je weer terug bent van vakantie ook 😁

  Ik ben geen ondernemer, maar wil over een poosje als zelfstandige aan de slag gaan, combi van het leidinggevende werk dat ik nu doe en het verbeteren van processen. Alleen idd, die verantwoordelijkheid, die constante verrassingen…

 9. Steffi

  Interessant om te lezen. Ik miste het hebben van collega’s toen ik als zelfstandig ondernemer werkte en het werven van nieuwe opdrachten, het netwerken, jezelf continu in the picture moeten zetten vond ik ook niet zo leuk. Maar blij dat ik dat nu weet.