10 slechte gewoontes van mij

Iedereen heeft slechte gewoontes. Slechte gewoonte kun je afleren maar dat hoeft natuurlijk niet altijd. Niemand is perfect.
Ik neem je mee langs 10 van mijn slechte gewoontes en hoe ik probeer dit anders te doen.

Leestijd

Te veel vooruit kijken

Ik denk dat iedereen dit wel eens doet van tijd tot tijd en vergeet om aanwezig te zijn in het moment. Ik ben daar eigenlijk best wel bewust mee bezig en toch gebeurt het me dat ik bezig ben met het weekend, al met mijn hoofd op vakantie ben, denk over hoe het over een paar jaar is, over vijf minuten of morgen. In het moment leven brengt je zoveel meer. Rust, ruimte in je hoofd, en bovendien ben je meer aanwezig in het leven.

Wat ik doe om dit anders te doen is bewuste momenten van bezinning kiezen. Ik kan me goed concentreren en daardoor kan ik ook echt opgezogen worden in een taak of bezigheid en daarmee de omgeving een beetje uit tunen. Handig als je productief wilt werken, maar soms is even een korte pauze goed. Om even om je heen te kijken te en op te nemen wat er gebeurt. Ik probeer in het moment zijn door me te richten op iets wat nu gebeurt. Bijvoorbeeld de geur van een bos, de kleur van het water, de geluiden die om me heen te horen zijn.

Te plannerig zijn

Niet te vergissen met teveel inplannen, waar ik me ook wel eens schuldig aan maak. Natuurlijk vinden wij hier op Cynthia.nl plannen geweldig, vooral met de Structuurjunkie planner, maar je kan ook nog te plannerig zijn. Ik wil soms graag dingen vast leggen die helemaal nog niet vast gelegd hoeven te worden. Ik denk dat ik en mijn omgeving er bij gebaat zijn als ik iets meer aan het toeval overlaat af en toe.

Gevalletje easier said then done. Ik merk dat mensen in mijn omgeving óók allemaal veel plannen als ik sociale dingen dus niet op tijd in plan, wordt het heel lastig om mensen te zien. Iedereen is druk! Vakanties zou ik nog wel iets meer los kunnen laten. Ik wil graag aan het begin van het jaar altijd al een beetje weten wat de plannen voor dat jaar zijn, maar dat moet ik echt meer los laten. Daarom hebben we nu ook nog niks geboekt en kijken we gewoon maand voor maand waar we behoefte aan hebben.

Geen vaste tijd hebben om naar bed te gaan en om op te staan

Ik werk veel vanuit huis en ik deel mijn eigen tijd in. Dat maakt dat het er snel in sluipt om je niet aan een vast ritme te houden en soms wat langer te blijven liggen als het nog donker en koud buiten is. Ik voel me daar echter niet beter door, dan heb ik alleen maar het gevoel dat ik achter de dag aan loop. En toch gebeurt het me soms! Zo irritant.

Ik probeer in ieder geval altijd 8 uur slaap te hebben en dat lukt me eigenlijk ook bijna altijd. Verder zorg ik dat ik op werkdagen dat ik vanuit huis werk gewoon om 8 uur of half 9 begin en dat lukt me ook bijna altijd. Heel af en toe smokkel ik als ik echt heel erg moe ben, maar dan is wel de consequentie dat ik langer door moet want het werk wordt er niet minder om.

Me druk maken om wat een ander vindt

Hoewel ik dit steeds beter van me af zet hoe ouder ik wordt, blijf ik ook maar een mens en maak ik me wel eens druk om wat iemand ergens van vindt. Ik heb niet veel gene, dus ik zal me niet zo snel druk maken om een klunzigheid maar wel als het aankomt op hoe ik qua karakter in elkaar zit bijvoorbeeld.

Om dit te stoppen roep ik mezelf er heel bewust van terug. Dat het niet altijd er toe doet en zeker niet als ik mensen niet eens ken. Als ik mensen wel ken dan stel ik mezelf de vraag of het er écht toe doet wat diegene daarvan vindt en eigenlijk is het antwoord altijd nee tenzij het uiteraard iemand zou kwetsen.

Dingen die eigenlijk heel fijn zijn vergeten

Dit klinkt heel groots, maar ik bedoel twee specifieke dingen. Het overkomt me ELKE keer dat ik echt enorm geniet van een nieuwe mascara, en dan toch weer te lang wacht om een nieuwe te kopen. Het is net alsof ik geleidelijk mee ga in het minder fijn aanbrengen en er dan soort van aan wen, en mijn hoofd er niet op komt om een nieuwe te kopen. Het is heel raar want ik ben juist mega gestructureerd over het algemeen en heb altijd van alles een voorraad in huis want zonder deo/tandpasta/douchegel/shampoo zitten vind ik heel erg irritant. Hetzelfde ‘probleem’ geldt voor de kapper, als ik eenmaal ben geweest denk ik steevast: ‘dit had ik eerder moeten doen’. Dit heb ik letterlijk alleen met deze twee dingen.

Nu ik typ besluit ik om de volgende keer twee mascara’s te kopen zodat ik er altijd eentje op voorraad heb, en alvast een afspraak te maken voor de kapper, net als dat ik met de tandarts altijd in het vooruit doe. Kansloze first world problems dit, jeetje.

Dingen te snel weggooien

Hierin ben ik wel veranderd. Ik nam eerder echt te snel afscheid van dingen en kocht dingen liever nieuw dan tweedehands. Ook met dingen voor in huis. Nu hebben we alleen nog maar tweedehands witgoed, veel tweedehands meubels en ik draag meer tweedehands kleding. Ook probeer ik dingen die ik weg doe ook eerst te verkopen voordat het écht weggaat. Ook al is mijn liefde voor fashion waarschijnlijk het aller slechtste wat ik doe, ik draag mijn items wel lang omdat mijn smaak heel constant blijft. Ik las onlangs dat men items maar 7 keer draagt gemiddeld, daar zit ik echt heel ver boven. Ik bewaar kleding heel graag, omdat ik soms serieus nog iets heb dat voor de tweede keer in de mode komt. Zo bijvoorbeeld de vintage western laarzen waarvan ik een aantal jaar geleden nog dacht dat ik ze nooit meer zou dragen. Hallo western trend! Wellicht gelijk een nieuwe slechte gewoonte; dingen TE lang bewaren haha. Daar moet je de plek ook allemaal maar voor hebben, Marie Kondo krijgt er een rolberoerte van waarschijnlijk, maar ik geniet er wel van.

Hier wil ik mezelf nog steeds verder in verbeteren. Ik heb tot nu toe mezelf al een restrictie gegeven van hoeveel ik mag kopen. In huis denk ik dat we voornamelijk tweedehands blijven gebruiken, kopen en verkopen. Kapotte apparaten eerst repareren en als dat niet meer gaat, een ‘nieuwe’ tweedehands kopen.

Niet door hebben hoe slecht iets voor me is als ik het eet

Ik kan echt doordrongen zijn van het feit dat iets gezond voor me is, en als ik een smoothie met spinazie maak voel ik me gelijk pop-eye. Als ik een week gezonde avondmaaltijden op tafel zet denk ik: mokkel wat ben je lekker bezig joh! Andersom helaas niet. Ik steek echt heel gemakkelijk een snoepje in mijn mond en een oliebol maak ik ook soldaat. Oké, vier oliebollen. En nu doel ik niet op de kilo’s die ik daar eventueel mee aan zou komen, maar gewoon puur op wat het voor mijn lichaam doet. Gewoon niks! En ik heb maar 1 lichaam, waarom in vredesnaam dringt het niet tot mij door dat ik daar geen slechte dingen in moet stoppen?

De afgelopen jaren heb ik hier echt flink wat stappen in gezet. Ik ben me veel bewuster van de dingen die ik eet, maar ik kan me heel gemakkelijk mee laten slepen in een all you can eat buffet. Gewoon nog een ijsje weg dauwen terwijl de sushi je al tegen de huig kruipt. Hoe ik dit op ga lossen? Weet ik nog niet zo goed. Ik denk meer vast leggen, want als ik dingen registreer dan ben ik me bewuster van de voedingswaarden en neem ik eerder iets gezonds. Vroeger at ik met gemak een pak koekjes leeg, ik troost me nu met het feit dat ik dat écht niet meer zou doen, en ik hoop dat ik ergens dit leven nog het licht zal zien haha.

Twee dingen tegelijk doen

There is no such thing as multitasking! En toch doe ik het, of althans, probeer ik het. Terwijl het me niks brengt. Met als kers op de taart; op mijn telefoon zitten terwijl ik televisie kijk. Leuke televisie ook nog! De tune van de reclame is nog niet begonnen of ik heb dat kreng alweer vast. Mijn telefoon brengt me heel veel hoor, ik ben echt niet anti technologie, maar dat gaat gewoon nergens over.

Ik zet nu mijn telefoon in de avond vaak op slaapstand, en daardoor trekt hij in ieder geval niet meer mijn aandacht als hij een pingeltje geeft. Luuk en ik wijzen elkaar erop als we op onze telefoon zitten terwijl we iets aan het kijken zijn, en daardoor maken we ons er bewuster van en gebeurt het minder vaak. Dat moet ik nog iets strenger uitbouwen vind ik zelf.

Bazig zijn

Je kunt ook nog te #girlbosserig zijn haha. Als je mij vraagt waar ik goed in ben, dan zal ik onder andere antwoorden dat ik mijn natuurlijk leiderschap heel sterk vind. Zoals bij alle kwaliteiten, kan het ook een valkuil worden. Omdat ik bij alle werkzaamheden die ik doe zelf de touwtjes in handen heb, de baas ben, heb ik soms de neiging om dit privé ook door te zetten. Als ik aan het koken ben en Luuk vraagt of hij kan helpen ga ik heel automatisch in de rol van horeca baasje en dan worden het al snel opdrachtjes in plaats van samen koken. Hij wijst mij daar gelukkig wel op, en daardoor verander ik de situatie.

Luuk roept me hier wel van terug, en ook mijn familie schroomt niet om me op mijn plek te zetten. Toch is het een bepaalde karakter eigenschap die ik niet helemaal onder controle heb, ook al breng ik het geloof ik tegenwoordig best lief haha.

Alles zelf willen doen

Ik heb lang alles alleen moeten doen, ik ben vanaf mijn 18de al uit huis en dop ik mijn eigen boontjes. In mijn vorige relatie was ik ook degene die vaak dingen naar zich toe trok en daardoor heb ik eigenlijk heel veel in mijn leven zelf bepaald. Niet dat ik alleen was, maar ik deed dat gewoon. Nu roept Luuk me daar wel van terug, hij zegt; ‘stop nou eens, IK KAN DAT OOK DOEN, LAAT HET EENS LOS VROUW’. Het is een grote valkuil van me want ik hol mezelf snel over de kop, terwijl ik werk gerelateerde dingen juist heel goed kan delegeren. Gek toch? Ik trek teveel naar me toe, denkend dat IK het moet doen. Maar vaak zijn het dingen die we samen moeten en kunnen doen.

Ik probeer nu wat bewuster dingen door Luuk te laten doen, niet om terug te vallen op dat bazige haha, maar ik laat hem mij helpen als dat kan en hij daar ruimte voor heeft. Net zoals ik hem zou helpen andersom. We willen samen door het leven, dan moet ik hem daar wel de ruimte voor geven.

 

Nou, brand maar los, wat zijn jouw slechte eigenschappen? I KNOW YOU HAVE THEM 😉


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

19 reacties
 1. Suzanne

  Ik herken me wel in sommige dingen. Soms ben ik ook te plannerig bezig, tot grote ergernis van mijn vriend. Ik wil alles vooraf weten en verrassingen zijn voor mij niet weggelegd.

 2. Nelke

  Wat een leuk artikel om te lezen! En het meeste is ook zo herkenbaar!
  Mocht je echt je eten een keer goed willen registreren, dan is de eetmeter van het voedingscentrum een aanrader. Het is even wennen om alles wat je eet in te voeren, maar het geeft je zoveel inzicht in wat gezond en minder gezond is.

 3. Fleur Sophia

  Ohh een aantal dingen zijn heel herkenbaar voor mij. Zoals het geen vaste tijd hebben om naar bed te gaan en om op te staan bijvoorbeeld. Maar ook het feit dat ik mij vaak druk maak om wat een ander van mij vindt en meerdere dingen tegelijk doen. Oops!

  Reageren
 4. Nikki

  Wat schrijf je toch leuk Emmy! Vaak begin ik een artikel zonder te kijken wie het heeft geschreven, en elke keer denk ik na een of twee alinea’s ‘dit is 100% Emmy’. Grappig is dat.

  Reageren
 5. Debbie

  Wat is dit artikel mooi vormgegeven! De afbeeldingen🥰!

  Reageren
 6. Astrid

  Leuk om te lezen, veel herkenning ook in een aantal punten! 🙂

  Mijn slechtste gewoonte? Uitstelgedrag. Ik heb heel vaak hele leuke ideeën, wil zóveel, maar de uiteindelijke eerste stap zetten en gemotiveerd blijven blijft echt een dingetje! Het is een vleugje perfectionisme gemengd met een vleugje angst voor nieuwe dingen en een vleugje luiheid waardoor ik liever in een veilige ‘comfort zone’ blijf hangen denk ik. Een beetje ‘all or nothing’, heel zwartwit gezien, waardoor ik dus vaker neig naar de ‘nothing’ terwijl een middenweg ook gewoon okay is. Die lus doorbreken blijft soms lastig, haha!

  Reageren
 7. Jessica J.

  Dat alles zelf willen doen, herken ik maar al te goed. Vooral op m’n fulltimebaan heb ik moeite met dingen uit handen geven, waardoor ik dan bijna overwerkt geraak, maar ik begin het te leren! 🙂

  Reageren
 8. Anna

  Leuk om te lezen! Ik herken heel veel in je artikel, haha. Ik zou ook graag een beter slaapritme willen creëren, ik werk ook veel thuis en dat is niet altijd makkelijk :p. Of nouja, je kunt het jezelf wel makkelijk maken, maar dan krijg je inderdaad je werk niet af… En oh, hier ook een typisch gevalletje van ‘alles zelf willen doen.’ Echt zo’n stomme, grote valkuil! 😉

  Reageren
 9. rachel

  haha sommige herken ik wel maar hier is het echt dat ik een te erge controle freak ben die alles op tijd doet en een strakke planning heb waar ik gewoon niet vanaf kan wijken. doe ik dat wel is alles ontregeld hier. en dan in de keuken, ik maak alles zo uit losse hand klaar maar als ik dan een recept moet maken wat ik niet ken….ja dan is het paniek en chaos haha

  Reageren
 10. Marloes

  Oh herkenbaar! Ik heb ook altijd dat ik dingen het liefst zelf wil doen. Ik kan moeilijk controle uit handen geven.

  Reageren
 11. Elsemiek

  Ha Emmy,

  Heerlijke blog! Jij hebt zulke grappige uitspraken (“gewoon nog een ijsje weg dauwen terwijl de sushi je al tegen de huig kruipt”). Mijn valkuil: altijd overal (te) enthousiast over zijn, om vervolgens in teleurstelling te raken omdat ik het beeld toch iets te geromantiseerd heb. Ik ben ook een planner, tot soms grote ergernissen van anderen. Ik ga daar super lekker op, maar dat deelt niet iedereen. Gisteren nog: trots zijn dat ik uur lang in de gewichten heb gehangen in de sportschool om vervolgens thuis een pak chocolate chip cookies (4 stuks!) achterover te drukken. Why?

  Reageren
 12. Ilona Wielinga

  Grappig om te lezen, ook wel omdat ik in veel dingen juist het tegenovergestelde ben. Ik hou ontzettend van routines en vaste planningen, dus ga altijd op dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Ik kan totaal geen twee dingen tegelijk doen en afscheid nemen van spullen kan ik ook niet.

  Reageren
 13. Lucinda

  Dat er serieus mensen zijn die een kledingstuk maar 7x dragen, bij mij is het meestal totdat de gaten er in zitten en het echt niet meer kan. En zelfs dan wordt een shirtje nog wel eens een workout shirtje. Een hele slechte gewoonte van mij is dat ik zeer lui ben en uren op de bank kan zitten met de meest goede bedoelingen en aan het einde van de avond baal dat er niks van is gekomen.

  Reageren
 14. Ilona

  Ik ben ontzettend precies, dat pakt positief uit maar ook wel eens negatief: over mijn eigen werk ben ik daardoor niet altijd tevreden. Als er 1 ding van de 100 in mijn ogen is ‘mislukt’ dat ik zo graag goed voor elkaar wilde hebben (vaak vooral voor een ander) dan kan ik daardoor heel verdrietig worden.

  Ik hou van ver van tevoren een vakantie tot in de puntjes plannen en vind dit absoluut geen negatieve eigenschap ;-). Heerlijk vooruitzicht! Vorig jaar twee vliegvakanties meer dan een half jaar van tevoren geboekt. Daarna hebben we ze prijstechnisch in de gaten gehouden en hadden we in totaal 800 euro bespaard. De meeste bestemmingen worden duurder als het vliegtuig voller zit of de bestemming naar jouw wens zit er niet meer tussen 🙁

  Wat betreft het eten: blije mensen leven langer toch?

  Reageren
 15. Jose

  Vooral het punt over gezond eten bleef bij mij hangen. Voor mij werkt het altijd om te denken in ‘eten voor mijn lijf’ en ‘eten voor mijn ziel’. Ik heb gezond, voedzaam en gevarieerd eten nodig voor mijn lichaam. Vers eten, goed bereid, vol voedingsmiddelen. Maar ik moet ook rekening houden met mijn ziel. Dus als ik na een razenddrukke dag écht geen fut heb om te koken, dan neem ik een keer een kant-en-klaar-quiche. Of een blik soep. En als ik echt heel erg zin heb in een taartje, of vier oliebollen… Dan is dat ook voor mijn ziel-kant. ;). Die moet ook happy blijven!

  Reageren
  • Noor

   Oeh deze is heel fijn, ga ik ook gebruiken.
   Dankjewel voor het delen 🙂